EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Dostaňte se zpět do kondice
V poslední době jsou stále četnější úvahy odborníků na téma příjmu tekutin. Jistě, že je potřebujeme, ale i u nich platí, že všeho moc škodí. Zatímco v létě pijeme hlavně čistou nebo ovocem ochucenou vodu doplněnou bublinkami, v zimě jdeme raději do nápojů teplých. Čaje jsou vhodným nápojem pro každou příležitost. Po vánočním hodování vám jistě přijde vhod odlehčení v podobě wellness čajů. Zakoupíte-li dárkovou dózu English Tea Shop Organic Wellness Teas, podpoříte svou tělesnou i duševní kondici. Dóza obsahuje 6 chuťových variací po 6 sáčcích, celkem 36 sáčků čaje v bio kvalitě. Čaj pro povzbuzení: bílý bio čaj (35%), bio moringa (19%), bio šípek (10%), bio kousky skořice (10%), bio citronová tráva (8%), bio máta (8%), bio kopřiva (5%), bio zázvor (5%). Čaj pro očistu: bio máta peprná (32%), bio máta klasnatá (16%), bio pískavice (12%), bio semínka fenyklu (10%), bio bezinka (8%), bio kurkuma (5%), bio citron kůra (5%), bio kopřiva (4%), bio rozmarýn (3%), bio lékořice (3%), bio aksamitník (2%). Čaj pro uvolnění: bio heřmánek (25%), bio máta klasnatá (15%), bio zázvor (15%), bio bazalka (10%), bio amalaki (10%), bio vanilka (10%), bio majoránka (10%), bio guduchi (5%). Čaj pro snížení hmotnosti: bio zelený čaj (54%), bio skořice (20%), bio ženšen (12%), bio zázvor (10%), bio acai bobule (4%). Čaj pro povzbuzení smyslů: bio citronová tráva (28%), bio ibišek (22%), bio Foibos (14%), bio listy ostružin (10%), bio skořice (10%), bio lékořice (8%), bio levandule (8%) Obsahuje lékořici, proto by se osoby s hepertenzí měly vyvarovat nadměrné konzumace. Čaj pro omlazení: bio ibišek (40%), bio šípek (40%), bio rakytník (9%), bio jahody (4%), bio borůvky (4%), bio ostružiny (3%). Svůj čaj si vybere každý. Dekorativní dóza English Tea Shop Organic Wellness Teas se hodí také jako dárek. Najdete ji ve výprodeji sekce Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Salzburg II
Pojďme rovnou prozkoumávat vybranou oblast. Kam v Salzburgu vyrazit? Zámek Mirabell a Mirabellská zahrada Základní kámen Mirabellského zámku stojí v Salzburgu od roku 1606. Nechal ho postavit arcibiskup Dietrich pro svou milenku. Dnes kolem zámku rozkvétá taky krásná zahrada s přepychovými atrakcemi. Mirabellšký zámek v sobě skrývá vám možná dobře známý Mramorový sál, který je nyní jedním z nejkrásnějších oddacích sálů na světě. Dříve v něm vyhrával sám Leopold Mozart a po něm samozřejmě i syn Wolfgang. Sál je bývalým sídlem knížecího arcibiskupa. Do sálu vede přenádherné Andělské schodiště. Jak již bylo řečeno, zámek je obklopen taky zahradou. Ta byla založena do sta let po stavbě zámku současným arcibiskupem Thunem. Nese geometrický půdorys. Sochy i keře a květiny dodnes opečovávaní místní správci sídla. Tento salzburský klenot pózuje již mnoho let na světových filmových snímcích. Zaujmout by vás na místě mohla Pegasova kašna, kterou neobývá nikdo jiný než kůň Pegas. Byla vybudována až v roce 1913. Mezi další atraktivní ,,kulisy‘‘ patří zahrada s trpaslíky, která ej nejstarší zahradou v Evropě, přepychové záhony v komplexu Rozárium a palmový skleník Oranžérie. Hohensalzburg Pevnost Hohensalzburg je návštěvníkům otevřena celoročně. Je více než 900 let stará. Díky lanovce, která zde stojí od roku 1892 se na kopec k pevnosti dostanete velmi rychle. Za navštívení stojí celý hradní areál. Jistě budete nadšeni i výhledem na celé město. Celá budova byla v minulých letech rekonstruována, nyní si ji můžete prohlédnout v plné kráse bez lešení. Za drobný peníz se dostanete na prohlídku interiéru hradu. Prohlédnete si malby, klenutí, obrazy a jiné vzácné předměty. Plánujete výpravu do tohoto města? Pak se řádně připravte a vezměte si s sebou průvodce. Knihu Merian Salcburk – Salcbursko najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Znáte druhy servírovaných káv?
Pijete rádi kávu, ale zůstáváte stále u jednoho druhu, protože si nejste jisti, že by vám jiný druh vyhovoval? Podívejte se na ty nejznámější, podávané v České republice. Po přečtení tohoto článku se stanete odborníky na kávu.    Espresso Tento druh kávy je naprostá klasika. Připravuje se do malých šálků ve vysokotlakovém kávovaru, který funguje na bázi protlačení devadesátistupňové vody přes kávu. Při procesu působí tlak o velikosti 9 barů. Správná porce espressa je tradičně v poměru 7 g kávy na 25 – 30 ml vody. Doba průtoku vody by se měla pohybovat okolo 20 vteřin. Pro lepší představu – do espresso šálku se vejde maximálně 60 – 90 ml tekutiny. V České republice je taky oblíbené espresso lungo, které obsahuje předepsané množství kávy, tedy 7 g, avšak nedodržuje správný poměr. Tato káva může pojmout nad 80 ml vody. Správné espresso by mělo vonět po oříškách, karamelu, čokoládě, květinách nebo ovoci. Kyselost, sladkost ani hořkost by neměla převažovat nad ostatními chutěmi, jelikož všechny chutě by měly být vyvážené. Pro výrazné aroma byste espresso měli vypít co nejdříve. Pokud chcete udržet pěnu, která vzniká u hladiny, tak si na kávu připravte co nejvíce zaoblené hrnečky, v nich se totiž pěna nejdéle vydrží. Původní espresso s malým objemem vody se u nás nazývá Ristretto. Dvojité esspresso, tedy s dvojitou dávkou kávy, nese název Doppio. Cappuccino Správné italské cappuccino se vyrábí ve třetinovém poměru, tedy 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. Připravuje se do šálků, do kterých se vejde kolem 150 ml nápoje. Konzistence kávy by měla být velice jemná, obzvláště pěna, která by neměla obsahovat příliš velké bublinky. Základem přípravy správného cappuccinového nápoje je nalít první espresso a až poté dolévat mléko, zahřáté na více než 60 stupňů, a nakonec pěnu. Baristé často vytvářejí na hotové pěně obrázky. Toto ,,umění‘‘ se nazývá café art. Caffé macchiato Caffé macchiato často bývá zaměňováno s kávou café latte, avšak to je velký omyl,  jak se za chvíli dozvíte. Tento druh kávy není nic jiného, než klasické espresso s trochou mléka nebo mléčné pěny. Caffé latte Pokud vám při kávě nejde příliš o intenzitu, nýbrž o velké množství, tak latte macchiato je přesně pro vás. Připravuje se z lunga, mléka a našlehaného mléka jako cappuccino. Co se týče množství jednotlivých složek v porovnání s cappuccinem, tak mléka a kávy obsahuje více a mléčné pěny méně. Latte macchiato Pokud jste milovníci velké kávy a hlavně mléka a našlehané pěny, zvolte latte macchiato. Káva krásně vypadá, jelikož střídá barvy. Při nalití kávy do připraveného mléka dosáhnete tříbarevného efektu. Latte macchiato se vždy podává ve skle. České kavárny se dopuští pro Italy nesmazatelného hříchu, protože často přikládají do kávy brčko. Velmi oblíbená je kombinace tohoto druhu kávy s příchutěmi. Můžete využít techniky latté art a nechat si kávu nazdobit například oříškovou polevou. Frappé Tato káva pochází pro změnu z Řecka. Prvním výrobcem byla firma Nestlé, která na světovém veletrhu předtavila tento nápoj jako kávu pro děti. Tradičně se připravuje s velkou dávkou mléka, cukrem a ledem. Alžírská káva Alžírská káva se připravuje z filtrované kávy, která se po přelití do hrnečku nebo sklenice zdobí velkým množstvím šlehačky. Na tu se ještě nalévá vaječný koňak, který volně stéká do kávy a pomalu se s ní mísí. Coretto Zůstaňmě ještě na moment u alkoholu. Tato káva je méně známá, ale v zahraničí je velmi oblíbená. Považuje se spíše za slavnostní nebo večerního pití. Skládá se z klasického espressa, do kterého se přidává celý panák likéru, nejčastěji Baileys. Vídeňská káva Druhá káva zeměpisného názvu se možná může plést s tou první. Ano, jsou téměř stejné. Rozdíl je jen v alkoholu. Této kávě nepřísluší vaječný koňak. Na šlehačku se sype pouze kakao. Pokud byste chtěli šlehačku ke kávě zvlášť, nikoli přímo v kávě, řekněte si o kávu s názvem Panna. Turecká káva Turecká káva se připravuje ve speciální nádobě, takzvané džezvě. Pár lžiček dobře namleté kávy se zalévá studenou vodu a pak jen čekáte, až se tekutina dostane až na okraj nádoby. Pro lepší chuť kávy můžete postup opakovat vícekrát. Tato káva bývá nejčastěji připravována v domácnostech. Tak jaká káva to bude dnes? Zrnkovou kávu najdete zde. Kávové soupravy najdete zde.
Zobrazit článek >
 
3 druhy zeleniny vhodné při dietě
V minulém článku jsme si přestavili tři ovocné pomocníky při hubnutí. Takových pomocníků mezi ovocem najdeme více a navíc by měly být, pro své až zázračné účinky, vitamíny a minerály, nezbytnou součástí našeho jídelníčku. My se nyní podíváme na zoubek pomocníkům zeleninovým. Je pravdou, že pro mnohé je zelenina o něco horší variantou zdravé výživy než ovoce. Přece jen ne vždy chutná dobře a díky školním jídelnám se některá zelenina znechutila nejedné ženě. Ale ať už se to někomu líbí nebo ne, je zelenina pro naše tělo nepostradatelná. Pojďme si tedy představit tři druhy zeleniny vhodné při dietě. Vodní meloun Ne, nejedná se o chybu. Meloun opravdu patří mezi zeleninu. Vlastně patří do čeledi tykvovitých, kam patří i cuketa a okurka. Možná by někdo namítl, že díky tomu, jak je meloun sladký, není moc vhodný na dietu. Opak je pravdou. Meloun obsahuje až 90% vody a až 12% cukru. Obsah cukru je závislý na druhu melounu. Pro představu na 100g melounu připadá cca 15kcal. Při hubnutí je vždy potřeba mnoho tekutin, vodní meloun je tak vhodnou potravinou pro doplnění velkého množství vody. Navíc vodní meloun je v letních měsících velmi oblíbený, osvěží, dodá cukry pro zvýšení energie a zasytí. Málokdo už ale ví, jak prospěšný meloun je a co vše může pro své tělo konzumací této zeleniny získat. vysoký obsah vitamínu C důležitý pro naši imunitu, neméně je pak zastoupen zinek a vláknina vitamíny skupiny B, především vitamín B6 pro tvorbu serotoninu a melatoninu, látky důležité pro zvládání stresu a úzkosti karotenoidy a vitamín A, nejdůležitější z karotenoidů je lykopen velmi účinný v prevenci proti rakovině Okurky Když už jsme se zmínili o tykvovitém druhu zeleniny, nesmíme opomenout okurku. Okurka je při hubnoucím procesu ideální. 100g okurky má přibližně 14 kcal. Okurka, stejně jako meloun, se skládá z velké části z vody, voda tvoří až 90%, zbytek pak minerály, cukry, vitamíny C i B a bílkoviny. Dobrá zpráva pro ženy, které se chtějí vyhnout celulitidě, chcete-li mít stále pevnou a pružnou pokožku, potírejte si problémové partie plátkem okurky, pomáhá to ke zpevnění pokožky. z těla vyplavuje toxiny a snižuje hladinu kyseliny močové, což pomáhá k zlepšení fungování ledvin snižuje vysoký tlak i cholesterol pomáhá udržovat srdce i cévy zdravé hydratuje a detoxikuje celé tělo chrání vaječníky, prsa, dělohu i plíce před rakovinou Chřest Dietní afrodiziakum. Obsahuje velké množství vody, bílkovin, vlákniny a minimum sacharidů i tuků. Máte možnost si pochutnat na bílém či zeleném chřestu, dokonce i fialovém. Zelený chřest obsahuje mimo jiné kyselinu listovou, která je účinným prostředkem proti cévním chorobám a podporuje tvorbu krve. Naopak v bílém chřestu je obsažena ve velkém množství kyselina aspartová, díky které jsou z těla vylučovány toxiny. Chřest se ovšem nedoporučuje lidem se dnou. Tak jako i jiné druhy zeleniny, i chřest má mnoho pozitivních účinků pro naše tělo. Vyjmenujeme si tedy některé z nich. má vysoký obsah vitamínu C a E, účinný proti rakovině optimalizuje hladinu cukru podporuje látkovou výměnu vhodný pro redukci váhy posiluje imunitu udržuje mentální kondici a soustředění podporuje srdeční činnost silné afrodiziakum a přírodní tonikum Při snížení váhy není důležité pouze upravit jídelníček, ale také zapojit pohyb. Podívejte se na námi nabízené doplňky stravy při aktivním pohybu. Více zde.
Zobrazit článek >
 
Osobní tělesný analyzátor IHEALTH
Povrch z tvrzeného skla a nádherně čistý design opravdu nebudou jedinými důvody, proč se iHealth CORE HS6 stane ozdobou i té nejmodernější koupelny. Tento osobní tělesný analyzátor totiž měří nejen hmotnost a procento tělesného tuku, ale po připojení do domácí WiFi sítě během pár vteřin spočítá ve spolupráci s aplikací iHealth MyVitals 2 další významné tělesné charakteristiky jako index BMI, podíl svalové a kostní hmoty, beztučnou hmotu, objem vody v těle a poměr vnitřního orgánového tuku, a to s přesností srovnatelnou s mnohonásobně dražšími přístroji. Kromě toho měří i teplotu a vlhkost okolního prostředí. Pravidelně sledovat svou hmotnost a další tělesné charakteristiky je nutností nejen pro aktivní sportovce, ale pro všechny, komu opravdu záleží na své zdravotní kondici. Nejen že lze díky pravidelnému monitoringu snáze měřit efektivitu vyvážené stravy nebo tělesné aktivity, ale především se lze vyhnout signifikantnímu nárůstu či ztrátě hmotnosti a předcházet mnoha dalším zdravotním rizikům. iHealth CORE HS6 využívá neinvazivní, plně elektronickou bioimepedanční metodologii. Ve spojení s aplikací iHealth MyVitals 2 na zařízeních s iOS nebo Android zobrazíte křivku vývoje naměřených hodnot v čase a srovnáte s aktuálními výsledky. Nastavte si osobní cíl, kterého chcete do určitého termínu dosáhnout. Sledujte jeho plnění a získávejte řadu dalších motivačních informací.
Zobrazit článek >
 
Přírodní léčba - Ano nebo ne? I
Přírodní léčba je stále více vyhledávaná alternativa tradičního lékařství. V současné době sice existují léky téměř na všechno, ale je třeba je vždy užívat? Berete si pilulku pokaždé když vás něco bolí? Víte vůbec, co tabletka obsahuje? Podívejte se na cestu přírodní léčby. Našla byste se v ní nebo vám více sedí rychlá a účinná metoda za použití stále inovovaných a vysoce moderních léčiv? Přírodní léčba tu byla vždy, v současné době je však stále více vyhledávaná. Lidé si totiž začali uvědomovat, že chemické látky sice dokáží rázem tělo vyléčit, mohou však s sebou přinést i nebezpečné dlouhodobé účinky. Není tajemstvím, že některá léčiva se stanou zárodkem mnoha jiných a klidně i závažnějších nemocí. Vyléčí však přírodní léčba všechny nemoci? Zdaleka ne a hlavně ne tak rychle. Jaké má přírodní léčba výhody a nevýhody, kdy a jak ji využít? Co se týče přírodní léčby, velmi záleží na tom, jak se člověk stravuje a co pravidelně konzumuje. Léčit se začnete třeba už ve chvíli, kdy omezíte smažené porce a nahradíte je zeleninovými pokrmy a jinými zdravějšími surovinami. Zdravé věci vám dodají vitaminy i podstatné množství minerálních látek. Když však někdo dbá na zdravou stravu až moc, může mu to uškodit. Nedopadla byste dobře v případě, že byste jedla jen a pouze zeleninu. Pokud jste vegetariánem nebo veganem, asi dobře víte, že ty živiny, které se vám nedostávají z masa, vajec nebo mléčných výrobků je třeba řádně doplňovat, aby byl váš organismus spokojen. V první řadě je jasné, že přírodní lék je čistý, bez jakýchkoliv úprav. Nemůže dojít ke změně obsahových látek. Přečtěte si o přírodní léčbě víc. Publikaci Nová miniencyklopedie přírodní léčby BM najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Díky GDPR už žádné nabídky přes telefon
Od 25. Května 2018 přišlo v platnost nové opatření s novým nařízením ochrany osobních údajů (GDPR), které upravuje nabídky produktů a služeb přes telefonní hovory nebo SMS zprávy. Od tohoto data musí firmy nakládat s osobními údaji nás všech opatrněji. Zbavíme se otravných nabídek od různých společností Osobní údaj je totiž i telefonní číslo nebo email. Abyste mohli dostat nabídku, potřebuje firma váš souhlas. Souhlas nesmí být součástí smlouvy, ale vy musíte být na souhlas jednoznačně upozorněni. Pokud souhlas neudělíte, musí firma vaše telefonní číslo z databáze smazat. Je možné se bránit? Firmy se GDPR bojí, takže na ně vyrukujte touto zkratkou a upozorněte je na to, aby vás již nekontaktovali. Nadále obtěžující telefonát můžete nahlásit na ČTÚ (Český telekomunikační úřad) a vše se bude řešit jako přestupek, který ČTÚ pokutuje. Na dodržování pravidel nakládání s osobními údaji dohlížel před GDPR a také nadále dohlíží ÚOOÚ (Úřad pro ochranu osobních údajů). Dotazy ohledně GDPR V případě dotazů ohledně GDPR můžete kontaktovat speciální telefonickou linku 234 665 800. K dispozici jsou v časech PO-ČT 8-16 a PÁ 8-15. Emailem posta@uoou.cz nebo prostřednictvím datové schránky qkbaa2n anebo korespondenčně na adresu: Úřad pro ochranu osobních údajů Pplk. Sochora 27 170 00 Praha 7 Knihu GDPR Praktický průvodce implementací koupíte v eshopu zde: knihy.eiffeloptic.cz     
Zobrazit článek >
 
Cesta kolem světa za osmdesát dní
Často slýcháme, že dnešní děti málo čtou, nic jim neříkají tradice a klasika. Je snadné odsoudit, lepší je ale proti tomu něco dělat. Znamená to například i zasadit se o seznámení s klasickou literaturou. S elektronizací se významně mění zájem o papírové knihy. Zdají se těžké a ne právě praktické na přenášení. Přitom jejich zdánlivé zápory mohou být současně pozitivy. Papír totiž stále ještě nabízí prostor pro estetický požitek z ilustrací, kreativního rozložení textu, provedení vazby a celkové grafické vyznění díla. Kvalitní tištěná kniha zůstává trvalou hodnotou, kterou ta elektronická poskytnout nemůže. Dokladem tohoto tvrzení je Naším vojskem vydané klasické dílo světové literatury Cesta kolem světa za osmdesát dní. Nezapomenutelný příběh Julese Verna o sázce a dobrodružném cestování anglického gentlemana Philease Fogga a jeho oddaného komorníka, setkání s exotickou princeznou a život ohrožujících nástrahách je tentokrát opatřen barevnými ilustracemi Francesci Rossi. Proti klasickým perokresbám, které verneovky tradičně zdobily, dávají nové ilustrace příběhu pohádkového ducha a názornost, podporující dětskou fantazii. Tuto knihu vaše děti určitě s chutí přečtou. Naším vojskem vydanou Cestu kolem světa za osmdesát dní s moderními ilustracemi zakoupíte za sníženou cenu v sekci Knihy.  
Zobrazit článek >
 
Protivrásková péče pro oblast očí a rtů
MasterCream Eye & Lip navrací očím mladistvou jiskru a rtům svůdnou plnost. Klíčem ke zpomalení stárnutí je SkinNova SC Technology, která podporuje aktivitu vlastních pleťových kmenových buněk coby zdroje nové a svěží pokožky a navíc chrání i její regenerační potenciál. Krém bohatý na mimořádně efektivní ingredience významně zlepšuje kvalitu citlivé pleti kolem očí a rtů, kde se předčasné stopy stárnutí projevují nejdřív. Působí okamžitě a účinně – kdykoliv je ho třeba. Tvoří svěží, novou pleť. Oftalmologicky a dermatologicky tetováno. SkinNova SC Technology Na základě výzkumů, které trvaly celá desetiletí a zkoumaly proces stárnutí pokožky, objevila značka Juvena of Switzerland tajemství svěží, zdravé a mladistvě zářící pleti. Oním tajemstvím je jedinečná kombinace dvou revolučních postupů: SkinNova Technology a StemCell Peptide. SkinNova Technology vytváří ideální mikroprostředí pro pleťové buňky, které se díky ní mohou přirozeně vyvíjet. Dále jim umožňuje zlepšení mezibuněčné komunikace, organizace a vstřebávání živin. StemCell Peptide aktivuje kmenové buňky, aby se mohly samy reprodukovat a vytvářet nové pleťové buňky. A zde opět přichází na řadu technologie SkinNova, která pro tyto buňky tvoří ideální prostředí. Další aktivní látky: výtažek z ibiškových semen - zlepšuje pevnost a elasticitu pleti, sójové a rýžové peptidy - zpevňují pleť a redukují otoky, komplex flavonoidů - působí proti tmavým kruhům pod očima, kofein - zlepšuje mikrocirkulaci pleti, kyselina hyaluronová a aminokyseliny - jejich kombinace zlepšuje hydrataci a zjemňuje pleť, rozjasňující pigmenty - rozjasňují pleť díky svým zlatavým odleskům, lipidy - udržují v pleti vodu, vytváří ochrannou bariéru, výtažek z řeřichy seté - velmi účinný antioxidant, působí preventivně proti předčasnému stárnutí, ochranný systém - chrání před negativními vlivy narušeného životního prostředí. Účinky: snižuje viditelnost linek a hlubších vrásek kolem očí a rtů, zpevňuje okolí očí a rtů, redukuje otoky, tmavé kruhy a další známky únavy kolem očí, celkově zlepšuje stav pleti a působí jako prevence proti předčasnému stárnutí, doplňuje ztráty přirozené vlhkosti a hloubkově hydratuje pokožku kolem očí a rtů, zjemňuje, rozjasňuje a osvěžuje pokožku, komplexně chrání před negativními vlivy okolního prostředí. Jak používat Malé množství přípravku jemně vklepejte do pečlivě očištěné pokožky kolem očí a rtů každé ráno a večer. Počkejte několik minut, než začnete s nanášením make-upu. Náš tip Doporučujeme kombinovat s dalšími produkty ze stejné řady MasterCream. Protivráskovou péči od Juvena koupíte v eshopu krasa.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení I. - historie vánočního cukroví
Do Vánoc zbývá sice ještě 43 dní, ale vánoční nálada už na nás z ulic a obchodních středisek srší plnými proudy. Mimo nákupy dárků je také dobré naplánovat si včas vaše pečení. Máte už připravený seznam receptů na to nejlepší cukroví? Ne? Tak to vůbec nevadí! Během následujících týdnů budu do rubriky Vaření přidávat ty nejlepší recepty, které stojí za ochutnání. A pokud se držíte starých rodinných receptů a nechcete měnit vaši tradici, tak se můžete alespoň inspirovat a nebo do vaší rodiny přivést zvyk nový, v podobě dokonalého cukroví, které si zamiluje celá rodina. Dnes však ještě nebudeme péct. Podíváme se na historii vánočního cukroví. Téměř v každé domácnosti se vytváří alespoň nějaké druhy cukroví. Víte však, kdy tato tradice začala? Cukroví se peklo již od 16. století. Tento zvyk pochází od pohanů, nikoliv křesťanů. Pohané totiž připravovali nejrůznější cukrovinky k příležitosti oslav zimního slunovratu. Až poté se tato tradice přenesla do vánočních obyčejů, asi o 200 let déle. Sladké dobroty nesloužily pouze pro pochoutku. Málokdo ví, že dříve mělo cukroví moc chránit rodinu a celý dům. Každý tvar cukroví měl svůj význam. Srdce neznamenalo nic jiného než lásku, kolečko slunce a zvířátka symbolizovala zvířata v domácnosti nebo ze chléva. Upečeným cukrovím se následně zdobily všechna okna, chlévy a dokonce i stromy. Tyto sladkosti venku totiž bránily dům před veškerými zlými silami. Cukroví, které po výzdobě zbylo, bylo odnášeno do místních chudinských domů, sirotčinců a dalších. Cukroví bylo jedním z nejlepších dárků, které mohl jeden člověk od druhého dostat. Znamenalo pro tehdejší lid opravdu mnoho. Cukroví mělo sice podobu tvarů, které se udržely dodnes, ale jeho složení bylo zcela jiné. Mouka, cukr, někdy i mléko byly pro tehdejší dobu vzácnost. Těsto bylo připravováno ze sušeného ovoce, které drželo při sobě díky medu, vzácně pak vejcím. Bohatší domácnosti přidávaly do cukroví speciální koření. Toto cukroví mělo asi měsíční trvanlivost. Lidé začínali péct s prvním adventním dnem. S pečením bylo opět spojeno mnoho tradic a hlavně pověr. Jedna z nich například říkala, že když pekařka spálí cukroví, čeká ji nebo její rodinu něco špatného, jako nemoc, neúroda nebo dokonce smrt. Tyto postihy se odvíjely podle míry spálení. Pokud však pekařka vyndávala z pece cukroví dozlatova upečené, měla vyhráno. Čekalo jí celý rok zdraví a její rodina se mohla těšit na život ve spokojenosti. Mimo jiné bylo taky zvykem otírat si ruce, které byly při pečení umazané od těsta, o stromy. Zbytky těsta nebo jen úlomky cukroví již upečeného se přidávaly zvířatům, hlavně krávám, aby lépe dojily. Nejstarším druhem cukroví byly pravděpodobně perníčky. Ty mají také svou zajímavou historii. Na ni se ale podíváme až v dalším článku, ve kterém taky budete moci prozkoumat osvědčený recept. Na závěr pár domácích statistik ze současnosti, které byly zveřejněny v internetové encyklopedii Wikipedia v roce 2015: 87 % Čechů si alespoň jeden druh cukroví upeče doma 26 % však prozradilo, že alespoň část cukroví dostane darem 8 % lidí dostane zdarma všechno cukroví 19 % Čechů si alespoň část cukroví objedná Nyní se už nezbývá nic jiného, než se těšit na první vánoční recept. :-)  Další inspiraci můžete načerpat také v knize Nejchutnější vánoční cukroví, kterou najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Jak se naučit šít? – Šití na stroji I
Vy, která jste ještě šicí stroj ani nevzala do ruky, si musíte myslet, že tento způsob šití je malé umění. Chce to však pouze čas a trpělivost. Šití na stroji není žádná věda a s trochou tréninku zvládne základy šití opravdu každý. Nevzdávejte se po prvním nevydařeném pokuse. Je samozřejmé, že zezačátku vám šité kousky asi nebudou moci přijít na výstavku, avšak po pár pokusech už vám to půjde úplně samo. Toto téma jsem rozdělila do dvou článků, protože šicích rad je poměrně velké množství. Série bude zaměřena pouze na šití na stroji, jak už sama můžete z nadpisu usoudit. Základem je samozřejmě šicí stroj. Můžete si ho nejprve vypůjčit od kamarádky, avšak pro častou oděvní tvorbu by se vám hodil váš vlastní. Nezapomeňte se seznámit s funkcí samotného stroje, nechte si vysvětlit, jak ho zapnout, kde vyměňovat nitě a další důležité poznatky, bez kterých něco jen těžko ušijete. V případě koupi vlastního stroje si hlavně uchovejte návod, nikdy nevíte, kdy se vám kapitoly z návodu budou hodit. Pokud například zapomenete, jak a kudy provlékat horní a dolní nitě, určitě budete ráda, že máte kde najít odpověď. Dalším bodem je příslušenství. Obstarejte si dobré nůžky, křídu, krejčovský metr, střihový papír, fixu, špendlíky a samozřejmě jehly a nitě. Jehly vybírejte takové, aby pasovaly k vašemu stroji. Existuje jich obrovské množství, jsou obvykle rozděleny podle tvrdosti látky a celého materiálu. Nitě kupte bavlněné nebo hedvábné, nespoléhejte se na nitě umělých materiálů. Pro lepší pohodlnost při šití si pořiďte krejčovskou pannu. Najdete ji zde.   
Zobrazit článek >
 
Light produkty – Opravdu pomůžou při hubnutí?
Snažíte se shodit přebytečná kila a pokukujete po potravinářských výrobcích se značkou ,,Light‘‘? Jak je to vlastně s těmito takzvaně odlehčenými potravinami? Žádný produkt, který je označen heslem light, nemusí být vůbec dietní. Tento výraz totiž mohou výrobci napsat na jakýkoliv produkt, který má o 30% méně celkové energetické hodnoty, tuků, cukrů, kalorií, alkoholu nebo dokonce jen solí než je průměrná hodnota stejného typu potraviny. Stačí ve složení produktu snížit pouze jednu jedinou složku. Vždy, když si kupujete svůj oblíbený jogurt Light, podívejte se na etiketu. Může mít sice o více než polovinu méně tuků, avšak dvojnásobně cukrů. Jogurt bez tuku ani cukru by totiž nikomu nechutnal. A jak je to s některými potravinami? Věděla jste, že existují dokonce i light chipsy? Neradujte se ale předčasně. V jejich složení nenajdete mnoho tuku, avšak mastné složky doplňuje dvojnásobný cukr. Většina sladkostí s nízkým obsahem cukru má v sobě zase velké množství sirupu, který klasické cukry doplňuje. Když si koupíte light salámový produkt, dostanete do sebe stále dvakrát více tuků, než kdybyste snědla jakoukoliv šunku. Salámy mají totiž tuků opravdu hodně, a tak není pro výrobce těžké snížit jejich obsah na polovinu. Ani nápoje bez cukru nejsou žádnou výhrou. Sice po nich neztloustnete, avšak mozku nabídnete cosi sladkého a on vlastně nic nedostane. Navíc místo cukru svůj trávící systém zaplníte těžce stravitelnými umělými sladidly. Ve skleničce Coca Coly se ukrývá neskutečných 18 kostek cukru. Jak myslíte, že budete mozek reagovat když však tělo nebude žádný cukr vstřebávat? Bude si ho samozřejmě vynucovat dále. Dostanete hlad a velké chutě. Není nakonec lepší nalít si malou skleničku sladkého nápoje, bez dalších umělých látek? Přípravky na spalování tuků najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Bylinky: Majoránka
Majoránka se řadí mezi oblíbené bylinky, které používáme v kuchyni k přípravě, zejména, masových pokrmů. Přidáváme ji do gulášů a také do polévek. Neopomenutelná je taktéž při výrobě zabíjačkových pochoutek, jako jsou jitrnice nebo tlačenky. Avšak majoránka je vynikající i jako bylinka na přípravu vynikajícího čaje při nachlazení či bolesti v krku. Osbobně mohu doporučit pěstování majoránky na zahrádce či v truhlíku, jelikož ta co se prodává v supermarketech, sušená majoránka balená v sáčcích, nemá prakticky s domácky usušenou majoránkou žádného srovnání. Ta domácí je nádherně aromatická a nemůže ji nic nahradit. Původ majoránky bychom dohledali až v Asii či Středomoří. V dnešní době se však pěstuje téměř po celém světě. Je to bylinka, která je příbuzná s hluchavkou. Dorůstá do výšky 20 - 40 cm. Pěstování: Vyžaduje slunečné závětrné stanoviště, jinak nedosahuje kvalitního aroma. Půda má být lehčí, zásaditá, bohatá na humus. Před výsadbou je vhodné půdu přihnojit organickým hnojivem Lze ji pěstovat ze semínek, nebo si ji zakoupíte předpěstovanou v nějakém zahradnictví. Semena se vysévají v březnu až dubnu do truhlíků. Poté lehce zasypeme zemí nebo pískem, aby se k nim dostalo světlo a probudilo je ke klíčení. Truhlík necháme buď v nepříliš teplé místnosti nebo středně teplém pařeništi. Vzešlé sazenice rozsadíme po několika kusech ve vzdálenosti cca 3 centimetry. Do volné půdy sázíme v květnu po posledních přízemních mrazících. Doporučená vzdálenost mezi rostlinami je 15 centimetrů. Pokud jste ještě majoránku nepěstovali, určitě to za to stojí, abyste si ji příští rok vyseli a měli tak kvalitní domácí koření. V čem je majoránka prospěšná: má protizánětlivé účinky skvělá proti nachlazení, neurózám, migréně a bolesti hlavy, střevní kolice pomáhá odstraňovat křeče přidává se do koupelí posilujících nervy odvar zmírňuje menstruační bolesti doprovázené křečemi a má uklidňující účinky při nespavosti inhalace pomáhá při astmatu naložená v oleji uvolňuje namožené svaly majoránková mast urychluje hojení ran    
Zobrazit článek >
 
Pěstování kaktusů I
Kaktusy se řadí mezi nejméně náročné rostliny na péči. Jsou vhodné pro lidi, kteří nemají na starost o jiné květiny čas. Avšak je třeba myslet na to, že i kaktus jako součást světa flóry si zaslouží jistou dávku vašich pečovatelských služeb. Jak se starat o kaktusy? To vám prozradí náš článek. V případě kaktusů se liší péče vzhledem k denní době, porto si zde ve stručnosti projdeme celým rokem. Kaktus si z jara zaslouží horkou lázeň a to doslova. Jakmile se po zimě začne probouzet, zalijte rostlinu vodou okolo padesáti stupňů Celsia. Dále nechte vodu skoro vyschnout a následně zalívejte maximálně dvakrát týdně. Kaktus na jarní slunce navykejte pomalu, klidně jej na část dne uklízejte ze slunného parapetu. Proč horká voda? Ta totiž způsobí růst kaktusu. V létě kaktusy kvetou. Je třeba zalévat o něco víc, avšak následně čekejte, že nebudou potřebovat vodu téměř vůbec. Určitě vodu nepřilévejte, naopak hlínu nechte klidně několik dní suchou. Kaktus je v době léta nejvíce náchylný na hnilobné procesy, a tak si dejte pozor, aby jeho kořeny nezačaly hnít. V rámci podzimu se kaktus připravuje na přezimování, snižujte přísun vody. Ač se vám to možná zdá paradoxní, zima je pro kaktusy nejnáročnějším obdobím. Kaktus by s měl na klesání tepoty vznikat postupně. Pamatujte na to, že v zimě kaktusy nerostou, a proto opravdu není nutné je zalévat. 
Zobrazit článek >
 
Udržte si tmavou hřívu II
Olej dodá vlasu výživu a lesk. Rozjasní jej a do hloubky vyživí. Vlasy budou mít vyhlazenou strukturu. A ta jemnost! Radost vlasy pohladit! Po barvení je vhodné využívat služeb masek na vlasy. Opět můžete vybrat nějakou, která vlasům zajistí trvalý lesk, ale hlavně se ujistěte, že dodá vašim vlasům hydrataci a spraví namožené části vlasu. Tmavé vlasy je hlavně po nabarvení nutné chránit přípravkem na opalování. I když máte i přirozeně vlasy tmavší a jen si je dobarvujete, myslete na to, že i když má vlas v sobě pigmentové buňky, je třeba se chránit před nebezpečným UV zářením. Pokud nebudete používat opalovací vlasový krém, může se stát, že vám účes časem zcela vybledne. Opalovací přípravek navíc bývá určený nejen pro vlasy, ale taky na ochranu vlasové pokožky. Ochráníte svou hřívu i kůži. Jedno velké upozornění na závěr. Jestliže máte vlasy čerstvě nabarvené, pamatujte na pravidlo 72 hodin. Po žádném barvení byste své vlasy neměla namáčet dříve. Barva se na vlasech potřebuje nějaký čas usadit. Alespoň při prvních mytích používejte péči pro barvené vlasy. Vhodné jsou taky obnovující kúry, které napraví škodu na vlasech, kterou napáchala barva.  Otestujte Color Shampoo od značky INEBRYA Dobře fixuje barvu vlasu,barva má delší trvanlivost a je živější. Obsahuje vitamín E, extrakt ze včelího medu které pomáhají barvené vlasy chránit a vyživovat. Použití: Rovnoměrně aplikujte na mokré vlasy, vmasírujte, opláchněte Vůně: KARAMELOVÝ KRÉM  Objem: 1000 ml
Zobrazit článek >
 
Sušení prádla v bytě: nevýhody a případné řešení II
Sušák neumisťujte v žádném případě ke stěně. Je důležité, aby kolem něj proudil vzduch. Nedávejte ho ani k topení, neboť razantně sníží jeho funkčnost. Pokud potřebujete něco usušit akutně, raději danou věc položte přímo na topení. V tomto článku už bylo řečeno, jak tedy při sušení postupovat a čemu se vyvarovat. Stále však zde asi nebyl zdůrazněn dostatek důvodů, proč se tak má dít. Nejde totiž jen o vlhkost, ale i její následky. Pokud se jí nebudete snažit zbavovat, začne se vám v bytě tvořit plíseň. Načernalé stěny toho budou důkazem. S plísněmi bohužel souvisí i roztoči. Tyto faktory mohou výrazně ovlivnit lidské zdraví. Problémem se dokonce zabývali australští vědci, kteří teorii potvrdili. Obyčejné sušení prádla může mít pak za následek alergické reakce, které se mohou odrazit na vaší kůži nebo vnitřní stránce těla. Ukázalo se, že u zdravých jedinců může dokonce dojít k vyvolání astmatu. Nevíte, jaký sušák vybrat? Pokud budete dodržovat zmíněné body výše, je to vlastně na vás. V zásadě vybírejte takovou pomůcku, která vám doma bude překážet co nejméně a vejde se vám na ni veškeré prádlo. K dispozici jsou klasické skládací sušáky, můžete si však pořídit patrové pomůcky, které dokáží ušetřit dosti místa, avšak nabízejí i dostatek prostoru pro sušení. Využít můžete taky stropní nebo klasické šňůrové sušáky. 
Zobrazit článek >
 
Základní povely pro vašeho psího kamaráda
Naučte svého psa alespoň základním povelům, které se vám rozhodně budou hodit. Každý pes by měl zvládnout alespoň základy výcviku, který je důležitý jak pro něj samého, tak i jeho majitele. Přečtěte si, jak na to.   Povel ,,Sedni!‘‘ je asi tím nejzákladnějším cvikem, který by se váš pes měl naučit. Není ani nijak náročný a pes by si ho měl zapamatovat (oproti ostatním povelům) velmi rychle. Dejte si psa před sebe tak, aby koukal čelem k vám a nebo k vámi zvolené noze. Pak bude pozorovat stejnou stranu dění, jako vy. Za obojek připněte kratší vodítko. Vyslovte povel a zatlačte na psa v místě trojúhelníku zadních nohou a ocasu. Důležité je držet vodítko napnuté, abyste psovi zabránilo si lehat. Opakujte několikrát a vždy se snažte povolovat stisk, dokud nebudete moci ruku sundat z pejska úplně. Pokud se váš pes bude této metodě bránit a začne se vzpírat na předních packách, zkuste to na něj s pamlskem. Držte pamlsek hodně vysoko a oddalujte ho tak, aby se pes musel zaklonit. Jakmile už mu to bude nepříjemné, tak si sedne, aby se mohl prohnout ještě dál. ,,Lehni!‘‘ je rozkaz, který se vám také může hodit. Pokud pes už umí bezpečně sedět, je čas ho naučit něco nového. Posaďte svého psa. Jakmile bude připraven ve správné poloze, tak vyslovte váš povel a podsuňte psovi tlapky a na zádech ho opět tlačte dolů. Tento cvik si psi obvykle oblíbí. Pokud se stane, že se pejskovi nebude chtít cvičit, tak opět přivolejte na pomoc psí dobrotu. Tu položte na zem před psa. Jednou rukou mu držte tělo a tou druhou odsouvejte pamlsek. Uvidíte, že pro polapení dobroty, udělá cokoliv. Někdy se nedoporučuje učit tyto dva popsané povely hned po sobě, jelikož pejskovi se rády pletou. Pokud zpozorujete, že pes střídá polohu lehu a sedu, zaměřte se pouze na jeden cvik a druhý ho začněte učit až o pár dnů později. Mezitím můžete začít s úplně jiným, který se nijak nepodobá povelu ,,Sedni!‘‘. Když pes už slyší na jméno, je dobré ho naučit povel ,,Ke mně!‘‘. Pokud pes přiběhne už na zvolání jména, tak máte vyhráno. Spousta psů však volání ignoruje. Pokud bude váš pes taky takový, vybavte se dlouhým vodítkem. Zavolejte na psa a za ním vyslovte požadovaný povel. Pokud se pes nerozejde směrem k vám, zatáhněte za vodítko a zkrátka ho donuťte přijít. Věřte, že váš mazlíček za chvíli pochopí, co se po něm chce. Psů, které rozptýlí skoro kterýkoliv podnět je obrovské množství. Je tedy třeba začít trénovat někde v klidném prostředí, kde psa nebude nic rušit. Až tento povel bude ovládat, začněte trénovat venku. Pamatujte si, že pokud pes uteče někam dál, i když mu to nebylo dovoleno a nakonec k vám dorazí, nikdy ho nesmíte za jeho špatné rozhodnutí potrestat. Pokud tak učiníte, pes se bude bát k vám chodit, jelikož si pomyslí, že až přijde, bude následovat trest. Čtvrtým důležitým heslem je povel ,,Zůstaň!‘‘. Hodí se v mnoha situacích a váš pes by ho měl ovládat. Nejlépe se učí z lehu, jelikož tato poloha je náročnější pro vstávání. Pokud však trváte na učení ze sedu, tak se připravte na to, že budete mít zprvu se psem více práce. Vyslovte povel polohy, do které chcete, aby se pes připravil. Jakmile pes rozkaz provede, vyslovte příkaz ,,Zůstaň!‘‘ a vzdalte se kousek od psa. Pokud se vám to nebude vést a pes za vámi stále bude běhat, tak zkuste kolem psa nejprve kroužit. Pejsek si zvykne na to, že mu nikam neutečete. Ke psovi se po tom, co na vámi vybraném místě určitou dobu setrvá, můžete vrátit a nebo ho zavolat k sobě povelem ,,Ke mně!‘‘. Právě jste se informovali o tom, jak psa naučit čtyři nejzákladnější cviky poslušnosti. Nebylo zmíněno nic o odměnách po vyvedení cviku. Nezapomínejte psa po každém úkonu odměnit a řádně pochválit. Pamatujte si také, že každý pes je jiný. Jeden pejsek se může povel učit den, druhý zase týden. Mějte se svými mazlíčky trpělivost. Opakujte cviky. Bez stálé rekapitulace je pes velmi snadno zapomene. Cvičte pouze chvíli, aby to pro psa byla zábava. Při cvičení si určitě užije zábavu pes i jeho ,,páníček‘‘.
Zobrazit článek >
 
Bonaloka Astaxanthin Caps Rainbow
Dárková sada obsahující Astaxanthin Caps - Orange, Green, Red, Purple, Blue. Astaxanthin Caps ORANGE obsahují 2 mg přírodního astaxanthinu v kombinaci s čistou EPA, což je nenasycená mastná kyselina, která přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. V každé kapsli je navíc obsažen také pyridoxin a kyselina listová, které přispívají ke snížení únavy a vyčerpání, k normální činnosti nervové soustavy a k normální psychické činnosti. Měkké želatinové kapsle Astaxanthin Caps GREEN v sobě kombinují přírodní astaxanthin s ginkgo bilobou, pyridoxinem, kyselinou listovou a omega 3. Jsou vhodné k psychickému posílení a chrání před oxidativním stresem. Nenasycená mastná kyselina DHA z rybího oleje přispívá k udržení normální činnosti mozku. Červené kapsle opět obsahují v základu 2 mg přírodního astaxanthinu a k tomu koenzym Q10, piperin a thiamin, které pomáhají správné činnosti srdce a nervové soustavy. Aby toho nebylo málo, obsahují k tomu ještě rybí olej s mimořádně vysokým obsahem nejpotřebnějších omega 3 mastných kyselin EPA a DHA. Astraxanthin caps PURPLE tentokrát kombinují přírodní astaxanthin s biotinem, kurkuminem, kolagenem, piperinem, znkem, vitaminem C, A a omega 3. Kapsle jsou prospěšné pro kůži, vlasy a nehty. Příznivě ovlivňují stav vlasů a přispívají k udržení normálního stavu pokožky. A na závěr modré kapsle s astaxanthinem, zeaxanthinem, luteinem a omega 3 přispívají k udržení normální stavu a zdraví oči.  
Zobrazit článek >
 
Druhy žehliček: Vyznáte se? II
Napařovače Pozor na názvy jednotlivé elektroniky. Napařovač nerovná se napařovací žehlička. Jedná se o speciální pomůcku, která poslouží především k vertikálnímu žehlení na ramínku. Používá se nejen v čistírně. Pokud jste nositelkou sak a kostýmů, určitě by se vám napařovač hodil. Pověsíte oděv na ramínku a v jeho těsné blízkosti povedete zařízení, které nejen jednotlivý kus oblečení narovná, ale taky ho zbaví částicových nečistot a prachu, dokonce i zápachu. Napařovač umí divy. Parní žehlička Největší výhoda pořízení parní žehličky spočívá ve výrazném ušetření času. Jedná se o typ žehličky, díky které vyžehlíte prádlo až o třetinu rychleji. Pracuje a principu páry. Žehličkou stačí prádlo jednou přejet a dočkáte se rovného výsledku. Žehlička samozřejmě musí mít opět přístup k vodě, ta je umístěna mimo interiér a nachází se ve stanici. S tímto faktem souvisí výhoda, že je žehlička lehčí než předchozí zmíněné typy. Bohužel vzhledem k propracovanosti a výkonu žehlících pomůcek tohoto druhu je žehlička dražší. Pokud však uvažujete o výběru, popřemýšlejte ještě nad tím, zda zvládnete čekat na ohřev vody. Pokud ano, vyberte žehličku s klasickým bojlerem. Jestliže však chcete začít žehlit ihned, pak vám bude lépe vyhovovat žehlička pracující na základě atmosférického tlaku, jejíž náplň se ohřívá průběžně. 
Zobrazit článek >
 
Nikdy není pozdě, učit se jazyky - chorvatština
Když už tu máme recept na chorvatské boloňské tortily, a venku tak krásně svítí sluníčko, určitě si vzpomenete na svoji dovolenou. A nemusí to být dovolená u moře v Chorvatsku, ale třeba návštěva Řecka nebo Itálie. Neříkali jste si někdy, že by se vám shodlo, kdybyste se v daném místím jazyce alepsoň trošku orientovali? Co třeba zrovna chorvatština? Právě Chorvatsko bývá nejvíce navštěvované a nejen pro jeho finanční a dopravní dostupnost, ale i pro vynikající místní kuchyni a můžeme také konstatovat, že se zde domluvíme, ačkoliv někteří z nás chorvatsky téměř neumí, nebo neumí vůbec. Pojďme se připravit na někeré situace, které nás na dovolené potkávají, a naučme se pár užitečných frází. Něco málo k výslovnosti: Samohláska /i/ nezměkčuje souhlásky, které stojí před ní. Tudíž /d/, /t/, /n/ ve slovech div, nikad, tisuća ap. se čtou tvrdě: [dyv], [nykad], [tysuća]. Souhláska /ć/ je mezi "tvrdým" /č/ a českým /ť/, např. kuća, doći, većina. Souhláska /đ / vyslovujeme měkčeji než /dž/, např. ve slovech đak, rođak, doviđenja. Souhláska /h/ odpovídá českému /ch/, např. ve slovech hrvatski, hvala, zahvaliti. Souhláska /g/ odpovídá českému /h/, např. ve slovech glava, grob, drugi. Souhláska /nj/ se vyslovuje jako české /ň/, např. ve slovech njemački, ranjenik. Dobrý den!     Dobar dan! Dobré ráno!     Dobro jutro! Dobrý večer!     Dobro veče/dobar veče/dobra večer! Dobrou noc!     Laku noć! Vítejte!     Dobro došli! Ahoj!     Zdravo! Ćao! Dovolte/Promiňte prosím.     Dozvolite/Izvinite molim. Ráda tě vidím.     Radujem se što te vidim. Na shledanou.     Dovidjenja. Brzy na shledanou.     Uskoro se vidimo. Pane!     Gospodine! Paní!     Gospodjo! Slečno!     Gospodjice! Dámy a pánové!     Dame i gospodo! Vážení přátelé!     Štovani prijatelji! Děkuji (Vám).     Hvala (Vam). Děkuji pěkně.     Hvala lijepo. Velika hvala. Není zač.     Nema na čemu. Prosím.     Molim. Nemusíte se ihned zapisovat na placené kurzy, zkuste v pohodlí domova nebo na cestách vlakem či autobusem získat počáteční povědomí o chorvatštině a zkusit se pomaličku učit slovíčka a gramatiku, které si poté procvičíte v daných cvičeních. K učebnici je přiložen klíč a CD.
Zobrazit článek >
 
Chladící polštář pro zdravý spánek
Obdarovávání, případně dostávání dárků, není jen záležitostí Vánoc. I během roku řešíme, čím potěšit své kamarády a blízké. Zmínila-li jsem Vánoce, nelze si odpustit povzdech, že s počátkem školního roku nás čeká nástup marketingových útoků na naše peněženky. Přesto má smysl se nad možnými dárky zamýšlet i v době, kdy nejsme vytaveni masáži obchodníků. Některým lidem se dárky kupují velmi snadno, stačí napochodovat do drogérie a za pár minut máme v tašce překvapení i zabalené. Pro jiné je to složitější. Náročnější je třeba výběr dárečku pro prarodiče. S obligátními papučemi dávno neuspějete, přestože si moderní babičky a dědečkové stále cení dárků praktických. Radost v nich vyvolávají i zážitky, ale výživové doplňky a prostředky podporující zdravý životní styl mají jednoznačně úspěch největší. K úspěšným proto patří například zdravotní matrace a anatomicky tvarované polštářky, napomáhající zdravému spánku a omezující vadné držení těla. V našem e shopu můžete zakoupit moderní, současným klimatickým výkyvům vyhovující, chladící polštář z paměťové pěny. Chladícím médiem je gel. Funkci paměťové pěny je už nyní dostatečně známá. Technologie si našla své uplatnění ve volnočasové módě, zejména v obuvi. Teplota těla přizpůsobuje tvar polštáře individuálním potřebám uživatele. Anatomicky tvarovaný chladící polštář v antibakteriálním provedení má rozměry 50 x 30 x 10 cm. Kryje ho pratelný povlak. Zakoupíte ho v sekci Dárků.
Zobrazit článek >
 
Bílý čaj s kokosem a passion fruit aneb kokos pro lepší zdraví
S kokosem se můžete setkat v několika podobách: pochutnat si na čerstvém kokosu a vypít jeho vodu, nebo se hýčkat díky kokosovému oleji. Kokos je bohatý nejen na vitaminy (skupiny B, E a C), ale taky obsahuje výrazné množství vápníku a železa, taky sodík, fosfor, hořčík, draslík, křemík a vlákninu. Kromě toho se vyznačuje velkým množstvím zdraví prospěšných proteinů a bílkovin. Kokosová voda je nadmíru zdravá. To dokazuje taky fakt, že dříve se tekutina z kokosu využívala dokonce při krevní transfuzi, neboť má obdobné složení jako plazma. Využít můžete taky kokosové mléko, které se získává z dužiny kokosu. Kokos se používá v případě mnohých zdravotních potíží. Díky vysokému počtu zdraví prospěšných látek celkově přispívá imunitnímu systému. Působí taky na kašel, astma i na bolest v krku způsobenou dráždivým kašlem. Pomáhá ulevit při bolestech zubů a dásní. Léčí trávicí systém, nejlépe zabírá na žaludeční problémy. Kromě toho taky pročišťuje střeva, postará se o zácpu. Ničí ledvinové kameny a pomůže v případě bolestivé menstruace. Kokos léčí tělo zevnitř, ale i zvenku. V současné době velmi oblíbený kosmetický prostředek v podobě kokosového oleje zajišťuje celkovou krásu pokožky. Bílý čas s kokosem a passion fruit vám dodá šťávu do celého pracovního dne, naladí vás na tu správnou vlnu. Horký nápoj se připravuje tak jako klasické čaje. Tento mocný lektvar chutná výborně i chlazený. Jeho příprava se neliší od té předchozí, jen je třeba nechat čaj vychladnout nebo do něj nasypejte pár kostek ledu. Balení obsahuje 20 čajových sáčků. Produkt najdete zde: eshopeiffel.cz/zdravi.  
Zobrazit článek >
 
Sabrina Jeffries a její knihy I
Že by vedla Sabrina poklidné dospívání, to se tak úplně říct nedá. Když jí bylo sedm let, její rodiče se rozhodli stát se misionáři v Thajsku. A tak americká rodačka narozená v roce 1958 začala trávit jedno dobrodružství za druhým. Vídala slony, kobry a taky věštce, hrála si v deštných pralesech a jedla medúzy nebo kuřecí hlavy. Procházela se po kaučukových plantážích a někdy se ocitla i v nebezpečí. S tím souvisí taky to, že musela být hned několikrát očkována proti vzteklině. Sabrina studovala literaturu, titul Ph.D. získala za svou disertační práci na téma James Joyce. Chvíli pracovala jako asistentka angličtiny na Tulana University. V současné době žije autorka v Severní Karolíně se svým manželem a synem. Kromě psaní knih ji baví výroba šperků, které se částečně věnuje již poměrně dlouhou dobu, taky ráda čte napínavé příběhy. Podle Sabriny může člověk vést pestrý život jen tehdy, pokud se stane romanopiscem. Dle této výpovědi chce mít život Sabina opravdu pestrý, neboť má na svém kontě značný počet knih. Spisovatelka začala psát romány již v mladém věku. Po několika romantických knížkách se pokusila přeorientovat na jiné žánry, to jí však moc dobře nevyšlo. Její nová díla byla zkritizována. Nyní se Sabrina věnuje tomu, čím začala, tedy romancemi. V současné době je autorka spisovatelkou na plný úvazek. Píše nejraději ve své kanceláři, kde občas vzhledem k zápalu psaní i nocuje. Sabrina Jeffries je v současné době jednou z nejprodávanějších autorek románů pro ženy vůbec. Znát ji můžete taky pod pseudonymem Deborah Martin nebo Deborah Nicholas. Jaké knihy by se vám mohly líbit? Ať si vyberete jakoukoliv publikaci, vězte, že nebudete litovat. Spisovatelka píše pestře, poutavě a i do tradičního tématu romance dokáže schovat nečekané zvraty a mnohá překvapení. Její knihy vás nudit nebudou! Tak kterou si přečíst?
Zobrazit článek >
 
Znáte dobře kokosový ořech? I
Kokos je u nás považován za exotickou plodinu. Zatímco někde u moře si jej koupíte za nízkou cenu v období letních dovolených, u nás je investice do kokosu nejvýhodnější s příchodem zimy. Nemalé množství lidí se kokosu vyhýbá. Někteří neví, jak ho jíst, jiným třeba nechutná. Ať už jste fanoušek kokosu nebo ne, přečtěte si náš článek, díky kterému poznáte nejen všechny části plodu vhodné ke konzumaci, ale dozvíte se taky, co která z nich obsahuje. Máte se na co těšit. Kokosový ořech má tu nevýhodu, že nepuká. Z kokosovníku se v ten pravý čas trhá. Pokud spadne na zem, jeho skořápka obvykle zůstane zcela neporušená. Aby taky ne, vždyť je pevná jako kámen. Uvnitř kokosu se pak skrývá ještě tenká hnědá slupka, bílá dužina a voda, o tom ale později. Dobře vypěstovaný kokos by měl měřit kolem dvaceti až třiceti centimetrů a vážit kolem dvou kilogramů. Pojďme se není podívat na jednotlivé části ořechu. Znáte je? Kokosová dužina Možná vás překvapí fakt, že kokos vlastně moc primárních dílů nemá. Právě z kokosové dužiny se totiž vyrábí vám jistě dobře známé kokosové mléko, dále krém nebo olej. Ještě o nich bude řeč. Kokos má ve své dužině spoustu výživných látek a vitaminů. Obsahuje zejména hodně zdravých tuků které vám skoro žádné potraviny neposkytnou. Kokos by se neměl konzumovat dohromady s mléčnými výrobky nebo třeba vejci, neboť by se jednotlivé tukové složky nemusely pohodnout. Kokos jezte zejména ráno nebo dopoledne, k večeru si jej spíš nedávejte, ořech je těžko stravitelný.
Zobrazit článek >
 
Hodinky jsou nejen módním doplňkem
Přijde Vám někdy, že čas plyne rychleji, než se vám zdá a vy ho nemáte šanci sledovat? Tento problém se dá snadno vyřešit. Pořiďte si svého hlídače času.   Náramkové hodinky mohou nádherně doplnit váš ,,outfit‘‘, ať už pracovní, sportovní nebo nějaký úplně jiný. Je důležité si hodinky nejprve rozdělit na pánské a dámské. Pánové většinou dají přednost eleganci a jednoduchosti, zkrátka hodinkám, které ladí téměř se vším. Pokud máte raději sportovní styl, volte hodinky s koženým páskem, jestli jste spíše typ ,,businessmana‘‘, kupte si takové hodinky, kde je náramek stejného materiálu jako hlava hodinek. Důležitý je také design hlavy, která určuje styl hodinek. Můžete si vybírat mezi ručičkovými, digitálními i mixem obou.     Když však vejdete do obchodu s hodinkami, určitě si všimnete toho, že polic s dámskými hodinkami je daleko více. Je to přirozené. Dámy kombinují každičký detail, a proto je jejich sbírka strojů času daleko větší. Ženy potřebují mít hodinky na sport, do práce, volnočasové, prostě mnoho stylů a hlavně barev. Dávají přednost ručičkovým hodinkám.     Když vybíráte hodinky, měli byste dbát na důležité zásady jejich nošení: Náramek u hodinek byste neměli mít moc krátký, ale ani dlouhý. Vybírejte takovou délku, aby vám hodinky ideálně seděly. Nekombinujte styly. Zlaté hodinky na běh? To moc nejde dohromady, zkuste nějaké sportovnější. Hodinky se v zásadě nosí na pravé ruce, ale neoficiální pravidlo praví, že hodinky je výhodné nosit na té ruce, kterou méně používáte. A posledním, zlatým, pravidlem je to, že ať máte jakékoliv hodinky, noste je vždy čisté. Už máte jasno, jaké hodinky si pořídíte? Rozhodně zamiřte do e-shopu.
Zobrazit článek >
 
Čištění podlah podle jejich druhu I
Po krátkém úvodu, který se zabýval vytíráním obecně a zmiňoval základní rady, se již zaměříme na jednotlivé druhy podlah a na to, jak k nim s mopem přistupovat. Dřevěné podlahy Tento druh podlahy a péče o něj je hodně individuální. Záleží na tom, jakou má dřevo strukturu. Pokud jde o hladké parkety, postupujte tak jako při stírání PVC. V případě vroubkovaných podlah se snažte omezit zejména na zametání. Podlahy stírejte suchou metodou, v případě nutnosti odstranění nečistot je pak velmi důležité hadr dobře vyždímat. Pokud preferujete časté mokré vytírání, pamatujte si, že je vhodné hned po vyčištění podlahy přejet zem ještě suchým hadříkem nebo nenavlhčeným mopem, který do sebe vsákne případnou vodu. PVC PVC podlahy vám poděkují, když je budete pravidelně zametat nebo luxovat. Vytírejte je teplou vodou s čistícím prostředkem. Pokud se na tomto druhu podlahy udělá flek, neodstraňujte jej leštidly s rozpouštědly, ale použijte klasické mýdlo nebo prací prášek. Tyto podlahové krytiny se celkově udržují velmi dobře. Kamenná dlažba V případě kamenné dlažby samozřejmě opět velmi záleží na tom, jakou podlahu přesně máte položenou. Glazované kamenné podlahy to mají nejvýhodnější, neboť na ně platí všechny univerzální čističe. Pokud potřebujete zvýšit živost dláždit, potřete je na noc lněným olejem, ráno vyzkoušejte, zda je olej opravdu vysušený a následně nemyjte podlahu po dobu dvou týdnů. Můžete sledovat, jak ji lněný olej dokáže oživit. V případě hrubé struktury dlažby se vyplatí mnohem více luxovat než vytírat. Pořiďte si novou pomůcku na úklid podlah. Co říkáte na naše vymakané mopy, které vám při vytírání velmi usnadní páci? Vyberte si, stačí kliknout zde: domacnost.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
STOP padání vlasů!
Každý den po česání máte na hřebenu či kartáči velké množství vlasů? Už se dokonce divíte, že na hlavě ještě vůbec nějaké vlasy máte? Trpíte na vypadávání vlasů po umytí hlavy? Každý vypadnutý vlas má svou příčinu. Pojďme ji společně najít. Možná trpíte nedostatkem vitaminů a minerálů. Pokud vaše vlasy nevyzařují žádným životem a ještě se krepatí, znamená to, že vaše tělo potřebuje více vitaminů. Doplňte zásoby hořčíku, křemíku a zinku. Posviťte si taky na vitaminy A a E. Ty najdete v oříšcích, olejích, luštěninách nebo v listové zelenině. Býváte často nervózní nebo se často vyskytujete ve stresujících situacích. Snažte se jim vyhnout. Se vzrůstající nervovou nerovnováhou přibývají problémy zdravotní i estetické. Vlasy vám můžou více padat i při klasické nemoci. Snažte se dostatečně doplňovat tekutiny, jíst vyváženou stravu a hlavně spát. Uvidíte, že jakmile se vám udělá lépe, vlasy padat přestanou. Mimo tyto body je taky třeba se zamyslet, zda padání vlasů nezpůsobuje vaše špatné zacházení. Děláte vše, tak jak se má? Jak často tepelně upravujete své vlasy? Pokud vaše vlasy prochází velkým teplem více něž třikrát týdně, dopřejte jim alespoň jednou v týdnu ozdravnou kúru v podobě masky na vlasy. A nezapomeňte, že.. .. při mytí nikdy nesmíte pokožku hlavy drhnout nehty. Bohatě postačí, když ji budete jemně masírovat. .. pravidelná hygiena je základem. Nastavte si harmonogram mytí vlasů. Dle jejich struktury a míry maštění naplánujte jejich mytí. .. teplá huňatá čepice možná dělá v zimě parádu, ale zabraňuje vaší pokožce dýchat. Během dne si ji alespoň pravidelně sundávejte. Doplněk stravy Biovitality Padání vlasů najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Cizinka Diany Gabaldon
,,Čas na další pokus?‘‘ ,,Ano. Proč ne?‘‘ Šli jsme ruku v ruce směrem ke Gereside Road. Byl to prehistorický kámen Baragh Mhor stojící na křižovatce, který mi připomněl dnešní výlet s panem Crookem. ,,Zapomněla jsem!‘‘ vykřikla jsem. ,,Musím ti něco úžasného ukázat.‘‘ Frank se na mě podíval a přitáhl mě k sobě. Znovu mi silně stiskl ruku. ,,Já také,‘‘ řekl se smíchem. ,,Ukážeš mi to zítra.‘‘ Americká spisovatelka Diana Gabaldon je známá hlavně díky své sérii románů s názvem Cizinka. Autorka se narodila roku 1952 v Arizoně. Zabývala se přírodovědnými studiemi. Na kalifornské univerzitě získala magisterský titul z mořské biologie. Pyšní se dokonce i doktorátem z behaviorální ekologie, kterou studovala na Northernské arizonské univerzitě. Po ukončení studií pracovala chvíli v oboru, ale zabývala se taky psaním článků. Spolupracovala s Walt Disney. První román začala psát jen pro radost. Inspiraci pro psaní našla v jednom ne příliš známém seriálu. Později se rozhodla část tehdy ještě nedokončeného románu zaslat do nakladatelství. Uspěla. Seznámila se s agentem Perrym Knowltonem a tak začala její kariéra. Napsala dva úspěšné romány a už v té době byla rozhodnutá, že její série románů Cizinka nebude končit třetí knihou, jak bylo původně plánováno. Po nějakém čase opustila vědecký svět a začala se naplno věnovat psaní. Nyní již v rámci Cizinky vyšlo 8 knih. Série Cizinka vypráví příběhy zdravotní sestry Claire Randallové, která se narodila ve 20. století, ale cestuje v čase do století 18. Objevuje se ve Skotsku, kde potká svou budoucí lásku Jamese Frasera. Zažívají spolu nejrůznější dobrodružství. Spolu s Claire se podíváte nejen do Skotska, ale i do Francie, Anglie, Indie a Ameriky. Román se nedá popsat jedním přívlastkem, je totiž netradičním spojením fantasy fikce a romantiky, mystéria a dobrodružství. První román nese název celé série, tedy Cizinka. Další díly mají názvy: Vážka v jantaru, Mořeplavec, Bubny podzimu, Hořící kříž a Hořící kříž II. Knihy, které zde ještě nevyšly, nesou názvy A Breath of Snow and Ashes, An Echo in the Bone a Written in My Own Heart’s Blood. Cizinka sklidila opravdu velký ohlas. Bylo namluveno několik audioknih. V roce 2014 začala stanice Starz vysílat televizní adaptaci tohoto románu. Byl stvořen grafický román. Mimo to vzniklo pár muzikálů, které byly inspirovány příběhem Claire. Diana Gabaldon za tento román získala několik ocenění. Odnesla si například cenu za nejlepší romanci roku 1991. Její kniha se dostala na nejčtenější a nejprodávanější příčky The New York Times. Knihy jsou dnes přeloženy do 19 jazyků a jsou prodávány ve 24 zemích světa. Mimo tuto sérii napsala ještě jednu s názvem Lord John. Hlavní postavou je zde vedlejší postava Lord John Grey z děl Cizinka. Tato série má již devět různě dlouhých knih. Většina z nich je o něco kratší, něž knihy Cizinky. Mimo toto dílo napsala ještě pár krátkých povídek. Cizinka (1. díl) Děj začíná roku 1945, kdy zdravotní sestra Claire přijíždí se svým manželem na skotský venkov, aby si zde užili líbánky. Skotská vesnice, ve které se usadí však svírá různá tajemství. Objevují se zde nevysvětlitelné úkazy a tajemná místa. Jedním z takových míst je vyvýšenina Craigh na Dun, na níž jednoho dne úplně náhodou objeví Claire kruh menhirů. Při jejich prozkoumávání se však stane něco zcela nečekaného a nevídaného. Claire je přenesena v čase o dvě stě let zpátky... (Nejen) tato kniha vás provede venkovským Skotskem. Zažijete romantiku i dobrodružství. Získáte malý vhled do historie Skotska. Román se čte skvěle i díky promyšlenosti příběhu. Jakmile se do knihy začtete, už ji nebudete chtít odložit. A to platí nejen pro tento díl. Knihu Cizinka najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Kouzlo starých Vánoc aneb kde ho hledat
Vánoce? Kdy naposledy to vlastně byly svátky klidu, míru a lásky? Pojďte si na chvilku  zavzpomínat jak se dříve oslavovaly Vánoce. Kdy se začaly prvně slavit se už asi nikdo z nás nedozvíme, ale nejstarší zmínka a dochované záznamy mluví o oslavách kolem roku 336. Do 17. století se vánoční oslavy odehrávaly především v kostelích, poté se jesličky a slavení přesunulo do domácností. V 19. století se k obvyklým jesličkám přidalo i zdobení stromečků. Jak tedy ty opravdu staročeské Vánoce tehdy asi vypadaly? Několik dní před Štědrým dnem správná hospodyně napekla chléb, v bohatších domácnostech pekly také vánočku s rozinkami a oříšky. Byla pověra, aby se vánočka povedla, měla by mít hospodyně při jejím pečení bílou zástěru a při kynutí vyskakovat vysoko do vzduchu, jak vysoko vyskočí, tak dobře těsto vykyne. Štědrému dnu se přisuzovala magická moc a proto se držela  spousta zvyků, pojďme si je trošku připomenout: Zlaté prasátko - Můžeme zde hovořit  o tradici, kdy se tvrdí, že pokud vydržíte celý Štědrý den se postit, tak večer se vám pak zjeví zlaté prasátko, které vám zaručí hojnost a dobrou úrodu na celý příští rok. Zřejmě proto, že zajišťování úrody už nebývá nejvyšší prioritou našich domácností, tak se také málokomu podaří zahlédnout stín zlatého prasátka jak běží po stěně či stropu místnosti a málokdo tuto tradici dodržuje, ale představme si, jak bychom se asi na večer plný hojnosti těšili, kdybychom vydrželi do večera se postít. Házení střevícem - Svobodné dívky jej házely přes rameno ke dveřím. Potom se běžely podívat, jak to dopadlo a pokud špička ukazovala ke dveřím, dívka se v daný rok měla už vdavek dočkati. Třesení stromkem - Určitě to nebylo vánočním  stromkem, ale nejčastěji mladou jabloní či zlatým deštěm nebo bezem na zahradě. Děvče si vyběhlo po večeři na zahradu, zatřáslo stromkem a odkud – z jakého směru se první ozval pes, odtud měl přijít slečně ženich. Rozkvetlá Barborka - Svobodná dívka si na svátek sv. Barbory utrhla větvičku třešně nebo zlatého deště. Pokud jí snítka rozkvetla do Štědrého dne, do roka se vdala Štěstíčka - Na malé papírky se napsala psaníčka zpravidla jednoslovná hesla (štěstí, zdraví, bohatství, svatba, dítě atd.) a ta se vložila do nádobky. Stolovníci pak po večeři losovali. Převládala samozřejmě pozitivní hesla, negativním se vyhýbali. Použitá hesla se vracela do nádobky zpět, aby si další losující  mohli vytáhnouti svou budoucnost a dozvěděli se tak svůj osud, co je čeká a nemine. Lití olova do vody - Vzala se kovová lopatička a nad plamenem se roztavil kousek olova, který se následně vlil do lavoru nebo nádoby se studenou vodou. Podle výsledného tvaru se odhadovala podoba či povolání budoucího partnera, případně budoucnost milého. Pouštění lodiček - Naloupaly se vlašské ořechy. Ze skořápky ořechu se vyrobily lodičky, zákaply voskem na který se postavil zbytek svíčky. Zapálené se pouštěly v lavoru naplněném vodou. Podle toho, kam dopluly, se hádalo, kdo zůstane doma a kdo se vydá do světa, když se lodička držela u kraje-dotyčný zůstal doma, nebo když doplula ke středu umyvadla vydával se do světa. V některých krajích byl trochu jiný výklad tohoto zvyku – komu lodička doplula nejdál, toho čekal dlouhý a šťastný život. Krájení jablka - Po štědrovečerní večeři si každý musel rozkrojit jablko, napříč, tedy kolmo na stopku. Kdo ve svém jablku nalezl pěticípou „hvězdičku“ ze zdravých jadérek, byl spokojen. V příštím roce ho čekalo štěstí a zdraví, ale běda tomu koho čekal jádřinec červavý, musel se nemoci bát. A když byla místo  pěticípé hvězdičky jadérka uspořádána do tvaru křížku, hrozilo to nejhorší. Proto všichni vyhledávali velká, zdravá jablíčka. Podobně hledali lidé budoucnost i ve vlašských ořechách. Kdo ve čtyřech nalezl zdravá jádra, věřil, že bude zdravý celý rok Dělení vánočních oplatků - V některých krajích se na konec štědrovečerní večeře dělily oplatky potřené medem (podobné hostiím). Každý ze stolovníků dostal jednu oplatku a poté nastalo společné dělení. Každý podal každému kousek ze své oplatky, symbolizovalo to sounáležitost rodiny, že se každý s každým rozdělí o poslední sousto. Jmelí - Dalším vánočním zvykem je zavěšování jmelí. Lidé si jeho zelené, postříbřené či pozlacené snítky nejčastěji připevňovali ke stropu , případně nad dveře. Zřejmě proto, že pod zavěšeným jmelím má muž právo políbit jakoukoli dívku, či ženu. Nebo si je upůevňovbali pro to, že se tradovalo,  že „kdo se pod jmelím políbí, druhému se zalíbí“ a jejich láska bude po způsobu jmelí věčně zelená. Každopádně darované jmelí nosí štěstí, a tak se při vánočních návštěvách hodilo a hodí dodnes s sebou snítku na návštěvu donést. O Štědrém dnu se již od rána připravovala večeře, a protože naši předkové věřili v magickou moc čísla 9, připravovali obvykle devět chodů. Ne všichni sice tento zvyk dodržovali, ale vždy se na stole mělo objevit vše z úrody, aby bylo dostatek i v příštím roce. Jako první chod se podával hrách. Pravidlem ale bylo, že nejdříve hospodyně myslela na zvířata a z mísy odebrala po lžíci pro každé z domácích zvířat. Jedly se tedy především polévky a luštěninová jídla. Například hrách, hrachová polévka či "pučálka" což je jídlo z naklíčeného hrachu, to se hojně vyskytovalo, protože prý zaručovalo strávníkům hojnost na celý příští rok. Dále houbový kuba, masitý pokrm nebo ryba pro štěstí (ta až v 19-20. století, dříve byla považována za postní jídlo), zelí na ochranu před zimnicí, knedlík, aby rodina byla stále syta, a trochu ovoce (ovocná omáčka). Dále jste na stolech mohli vidět sušené a vařené ovoce, krupičné a kukuřičné kaše polité medem nebo sirupem. Zvyky u Štědrovečerní večeře Hospodyně nachystala vždy o jeden talíř navíc . Při samotné večeři počet strávníků musel být vždy sudý, pokud nebyl, dával se proto ten talíř navíc nebo i pro pro nečekaného hosta, který byl vždy vítán. Od doby, kdy se hostilo rybami,  tak se pod sváteční talíř (nebo pod  ubrus)  dával penízek nebo šupina z kapra a to mělo značit, aby měl dotyčný štěstí a peníze a pak si je každý dal do své portmonky a ty zajistily dostatek financí na celý příští rok.. Od štědrovečerní večeře nikdo nesměl vstát , protože se věřilo, že kdo to udělá, ten se už "příštích Vánoc nedožije". Důležitý úkon byl, že se nohy svátečního  stolu  svazovaly řetězem, a to pro to, aby rodina držela pohromadě. Kapr - Pojídání ryb k štědrovečerní večeři je zvykem velice mladým. Ryby se totiž na stolech našich předků v tento den prakticky dříve nikdy nevyskytovaly. Ryby byly nejprve záležitostí bohatých měšťanů, na vesnici opět začaly pronikat až ve 20. století. Dnes je neodmyslitelnou součástí vánočního stolu kapr. Nejčastěji připravovaný v trojobalu a usmažený. Ale i on je dnes už na ústupu. Stále častěji je vytlačován sumci, štikami, pstruhy, ale také lososem a nebo i mořskými rybami či plody moře. Vánočka a cukroví se servírovalo jako sladká tečka nakonec slavnostního večera. Jako nápoj se podával čaj, bílá káva, víno, pivo či pálenka – ta hlavně pro dobré trávení.   Neodmyslitelný vánoční stromeček je z historického hlediska tradicí velmi mladou.  Poprvé se v českých zemích objevil vánoční stromeček v roce 1812. Ve svém bytě v Praze-Libni jej v salonu nazdobil ředitel Stavovského divadla Jan Karel Leibich. Štědrovečernímu stolu, k němuž pozval herce a jejich manželky, vévodila jedle s ozdobami a svíčkami. Vzbudil opravdu velkou pozornost a pověst o něm se rozeběhla celou Prahou. Již příští rok se objevil v mnoha měšťanských domácnostech. Na vesnici se začal šířit až téměř o sto let později, kdy první zmínky jsou z počátku dvacátého století z Valašska. Ovšem ještě stále to nebyl stromek takový jaký ho známe dnes. Po Štědrovečerní večeři bylo už slyšet jen zvoneček a do světnice hospodář donesl stromeček.  Na  vesnicích se zpravidla zavěšoval nad štědrovečerní stůl špičkou dolů a zdobil se převážně jablky, sušeným ovocem, ořechy, později i perníčky, řetězy a svíčkami. Svíčky společně zapálili všichni a zpívali koledy, tak se dělo každý den, dokud stromeček nebyl odstrojen. Štědrovečerní magie - Nikdy jindy se v českých domácnostech tolik nečarovalo a nevěřilo na pověry, jako právě na Štědrý večer. Přes den se nesmělo zametat, poklízet  a vynášet z domu odpadky a smetí, protože by se vyneslo štěstí. Ježíšek - Po štědrovečerní večeři nastal okamžik, na který se mnohé české děti těšily celý rok. Rodina se shromáždila kolem rozsvíceného vánočního stromečku, pod nímž se kupily zabalené dárečky. Podle tradice je sem nepozorovaně přinesl Ježíšek,ale  jakým způsobem k dětem přicházel, zůstává obestřeno čarovným tajemstvím. Ježíšek je zdrobnělinou pro Ježíše Krista, jehož dětství bylo  o vánocích velmi zdůrazňováno. Děti Ježíškovi před vánoci posílaly dopisy, ve kterém ho prosily o to, co by si přály pod stromečkem nalézt nejvíce. Původně v českých zemích nosíval dárky sv. Mikuláš, postava Ježíška sem pronikla až v devatenáctém století z Německa. České děti z obou tradic vytěžily maximum: dárky jim nosil tedy jak Mikuláš, tak i Ježíšek.  Obvyklé dárečky pod stromeček - Samozřejmě i v dobách minulých si děti přály dostat pod vánoční stromeček hlavně hračky- byly to hlavně  dřevěné malované hračky, ale i panenky v lidových krojích či v městském oblečení, pokojíčky pro panenky, dřevěná zvířátka a další hračky městské provenience. Ač se zdá, že jsou hračky  považovány za symbol Vánoc, vzájemné obdarování nepatří mezi staré zvyky. Pravidlem se dárky staly až v 19. století, kdy je děti dostávaly už v adventním čase od Mikuláše a dalších tajemných bytostí, nadělovalo se však i do punčochy nebo do boty za oknem. Nejčastějším dárkem byla tzv. mikulášská zahrádka – drobné ovoce nabodnuté na dřívka zapíchané do velkého jablka. Hračky byly dlouhou dobu vyráběny pouze podomácku, později se rozvinula řemeslná výroba hraček. V 19. století u nás začala vznikat významná centra výroby klasických dřevěných hraček, jako byl Skašov, Krouna nebo dílny na Hlinecku, Příbramsku , Domažlicku, Klatovsku,  Hořicku a jinde. Nejoblíbenější byly lidové dřevěné hračky představující různé lidské postavy, ptáčky, zvířata, kolébky, panenky, houpací koně, vozíky či miniatury předmětů každodenního života. Přelom 19. a 20. století se stal „zlatou érou“ hračkářského průmyslu. Tehdy vzniklo hnutí na podporu rukodělně vyráběných hraček, objevila se i snaha o umělecké ztvárnění hračky – vzniklo sdružení výtvarných umělců Artěl v Praze. A konečně tedy vrcholem Štědrého dne byla půlnoční mše.Venku byla tma, sníh a zima. Sníh křupal cestou do kostela pod nohama a mrzlo jen praštělo. Lidé se scházeli v kostele, kde byly vedle oltáře postaveny jesličky. Uvnitř kostela, který byl ohřátý jen  dechem a vírou věřících, zářily svíce a dojemná hra varhan doprovázela zpěv koled. Lidé věřili, že o půlnoci se v jejich srdcích narodil Kristus, cítili přítomnost lásky malého dítěte, jejich pohled objímal kolébku a s nadějí a láskou a pokorou se těšili na nový rok.   Koleda - Tradice koledování sahá v českých zemích až do středověku a ještě v nedávné době byl tento zvyk součástí především venkovského prostředí. Koledníci obcházeli stavení, zpívali písně a za přání všeho dobrého dostávali od hospodářů výslužku. Hlavní dobou koledování bylo období mezi Štědrým dnem a svátkem Tří králů (tj. 24.12.-6.1.). S tradiční vánoční koledou je spojen například svátek sv. Štěpána (26.12.). Verše Koleda, koleda Štěpáne, co to neseš ve džbáně? Nesu, nesu koledu, upad sem s ní na ledu znají i děti, které se koledovat už nevydávají. Koledy se dnes zpívají jen u vánočního stromečku a i ty jsou stále častěji nahrazovány spíše pouštěním vánoční hudby, což je zajisté velká škoda A tak mě napadá, co kdybyste změnili shon za drahými dárky a Vánoce pojali historicky a vyzkoušeli si  jeden ze zvyků, hospodyňky –zalaškujte si- a vyskočte při pečení vánočky a věřte, že více vykyne, svažte nohy stolu řetězem a poděkujte za celou a šťastnou rodinu nebo třeba jen zatřeste bezem a poslouchejte zda se nějaký psík ozve a z jakého směru nebo se na Štědrý večer prostě jen tak projděte. Nemohu zaručit, že bude křupající sníh a mráz, ale i víra ve vše krásné v novém roce nás utvrdí v tom, že se máme na co těšit. Neberme Vánoce jen jako povinnost a  slávu hojnosti jídla, předhánění se v množství a cenách dárků pojďte to zkusit ještě trochu postaru...   AKCE SPOJENÉ S KOUZELNÝMI VÁNOCEMI:  Národní muzeum Praha nabídne od 24.11.2016 svým návštěvníkům výstavu „Milý Ježíšku, přeji si…“ Vánoční výstava prezentuje zejména hračky, které nacházely děti pod stromečkem v 19. a 20. století. Zámek v Pardubicích nabízí až do 5. února 2017 výstavu Slunovrat, Vánoce, Hromnice – výstava o tradicích na přelomu roku Na výstavě dostávají svůj konkrétní obsah známé i polozapomenuté pojmy jako slunovrat, advent, roráty, přástky, dračky, koleda, Hromnice a mnoho dalších.  Jiřinkový sál Muzea Boženy Němcové zve na tradiční osmou výstavu Vánoční inspirace - Nostalgické Vánoce. Vystavena bude pestrá paleta vánočních dekorativních předmětů, ukázky klasických i méně obvyklých adventních vazeb a dárků. Na své si přijdou všichni, kteří věří, že k Vánocům patří andělé, betlémy, stuhy a křehké ozdoby. Věříme, že letošní nabídka potěší všechny návštěvníky, kteří se na výstavu Vánoční inspirace rádi vracejí. Expozice bude otevřena v pátky a adventní víkendy 25.-27. 11., 2.-4. 12. a 9.-11. 12. 2016, od 10.00 do 17.00 hodin. Milevské muzeum pořádá 4.12.2016 od 9:00 do 17:00 Vánoční jarmark řemesel  Můžete si poslechnout flašináře, ochutnat tradiční medovinu, vidět ukázky řemesel a další.   A v neposlední řadě Prácheňské muzeum v Písku otevřelo 22.11.2016 výstavu s názvem Šťastné a veselé O proměnách českých Vánoc ve 20. století. Výstavu naleznete v galerii muzea až do 31.12.2016      
Zobrazit článek >
 
Dopřejte vlasům krásu, používejte kondicionér
Hlavně během chladných dní mají vlasy tendenci vysychat. Je nutné používat kondicionér, abyste jim pomocí něho dodala hydrataci a vláčnost. Kondicionéry jsou většinou zaměřeny na konkrétní typ vlasů. Máte barvené, suché, lámavé kadeře a nebo vlasy bez života? Vyberte si šampon, který sedne přímo vám a pomůže vám s vaším problémem. Kondicionér je třeba dlouho omývat, abyste ho dostala nadobro z vlasů. Sice vám pomůže v ovládnutí a se zkrášlením vašich kadeří, ale stopy kondicionéru dlouhodobě na vlasech škodí. Každý kondicionér je šetrný k vašim vlasům. Ať už si vyberete, jaký chcete, pomůže jim. Velmi snadno se nanáší. Není nutné ho do vlasů vmasírovávat jako šampon. A na závěr pár drobných zajímavostí: Věděla jste, že v dnešní době seženete takové kondicionéry, které vám vykouzlí na vlasech krásné vlny? Fungují stejně jako stylingové prostředky. Jen je třeba si za ně trochu připlatit. Napadlo vás někdy nanést si kondicionér na vlasy ještě před šamponem? Můžete tak zlepšit svou kvalitu vlasů. Kondicionér se totiž plně nevymyje a vy ho pomocí šamponu z vlasů snadno dostanete. Do bezoplachových kondicionérů se řadí taky prostředky pro tepelnou izolaci vlasů, přípravky na snadné rozčesávání a další. Kondicionér má možná ještě širší škálu využití, než jste si myslela. Vlasové kondicionéry najdete zde. Vyberte si ten svůj. 
Zobrazit článek >
 
Kniha: Umění jízdy se spřežením
V měsíci březnu tohoto roku jsem měla možnost se zúčastnit velmi zajímavého semináře v rámci tématu zapřahání koní v Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem. Mezi mnoha hosty, kteří tu měli velmi zajímavé přednášky, byl pozvaný i pan Jiří Kocman, který přijal pozvání s manželkou a synem, aby zavzpomínal na svůj život s koňmi. Své vyprávění obohatil knihou o jeho životě a řádem, který obdržel od anglické královny. Po zajímavé diskuzi s legendou vozatajského sportu a patriotem kladrubských koní následovala přednáška o vývoji formanské živnosti, formanech, formanských koních, postrojích a formanských hospodách. Při této přednášce jsme mohli nahlédnout do knih, které se zaobírají právě tématem zapřahání. Krom jiných mne zaujala právě i tato: UMĚNÍ JÍZDY SE SPŘEŽENÍM jejíž autorem je Max Pape. O knize: Jízda se spřežením a zapřahání podle zásad Benna von Achenbacha Jedna z nejvýznamnějších knih, která byla o zapřahání a jízdě se spřežením napsána. Byla přeložena do řady jazyků a znalci, trenéři a rozhodčí ji doslova považují za svou bibli. Autor se v ní věnuje všem důležitým otázkám tohoto odvětví jezdectví, jako jsou postrojování a zapřahání, způsoby držení opratí, nauka o jízdě se spřežením podle Achenbachova systému, práce na dvojité lonži, ježdění s jednospřežím, dvojspřežím a se čtyřspřežím, ježdění v tandemu, ježdění na výlety, anglický, americký, ruský a maďarský styl zápřeže, drezurní soutěže kočárových koní a závody. Musím uznat, že se jedná o velice atraktivní koníček, kde svoji hlavní roli hraje souznění člověka a koní. A jako milovník koní Vás zároveň zvu na akci JOSEFKOL 2017, která se koná ve zmíněném muzeu. Pokud jste milovníci koní, nebo znáte někoho, komu by tato kniha udělala radost. Zavítejte do našeho e-shopu a zakupte si právě tuto knihu: UMĚNÍ JÍZDY SE SPŘEŽENÍM.  
Zobrazit článek >
 
Malé černé: elegantní, seriózní i sexy
Malé černé by měly mít čestné místo v každém šatníku žen i dívek. Rozhodně však nemusí mít všechny ženy stejný typ malých černých. Jednoduché černé šaty mohou být velmi rafinované, nadčasové i univerzální. Černé šaty milovala Audrey Hepburn, ale i Marilyn Monroe. Měla byste je mít ráda i vy a pořídit si alespoň jeden kousek. Rozhodně se nebojte do nich investovat. Jsou nadčasové a z módy nikdy nevyjdou. Malé černé vynosíte k jakékoliv příležitosti s výjimkou akcí, kde je předepsána dlouhá večerní róba. Důležité jsou také doplňky jako šperky, kabelka, i boty, které budou nápadné. Postupem času se délka malých černých zkrátila. Dnes se považuje za optimální délku pár centimetrů nad koleny, ale v obchodech seženete i delší. Můžete vyzkoušet rafinované střihy s nejrůznějším zdobením, které je stále v kurzu. Výhodou těchto šatů je, že je klidně můžete nosit od rána do večera a přesto budete stále trendy. V kolekci světových návrhářů i v levných módních řetězcích najdete vždy alespoň jeden kousek. Najděte si model, který vám sedí perfektně střihem a z kvalitního materiálu. Vhodné je sledovat i délku rukávů. Střihy bez rukávů nebo s krátkým rukávem nabízí další možnosti variability. Jak malé černé nosit? Možností máme neomezeně. Zkuste na večírek styl a lá Audrey Hepburn. Potřebujete k tomu dlouhé rukavice, nápadný náhrdelník, třpytivou sponu nebo čelenku do vlasů a černé lodičky. Tento model z filmu Snídaně u  Tiffaniho je maximálně nadčasový a vy budete hvězdou večera. Do práce můžete malé černé kombinovat s jednoduchým kabátem, barevně sladěnou kabelkou, jednoduchými černými botami a rukavicemi. V případě, že zvolíte jednoduchý kabát, nebojte se výraznější barvy kabelky. Malé černé si můžete pořídit i zde.
Zobrazit článek >