EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Chorvatsko: PULA
Pula je nádherné město, má asi 65 tisíc obyvatel a stává se tak největším městem istrijské župy. Leží na samém jihu Istrijského poloostrova. Toto město má rušné turistické centrum, kde zažijete přátelskou atmosféru, čekají tu na vás cenné památky, muzea, unikátní mořské akvárium i svítící obři v přístavu, dále pak i báječné pláže, kulturní akce a útulné taverny. V historickém centru Puly, na ulici Riva, se vám naskytne pohled na dominantu, která leží blízko přístavu, a to na starořímský amfiteátr. Je to bývalé gladiátorské bojiště, ve kterém se dnes odhrávají různé hudební koncerty či festivaly. Pokud se vydáte dále po ulici Riva po pobřeží okolo přístavu dojdete na ulici Flaciusova, odtud pak uvidíte další historický skvost Augustův chrám. Okolí Puly vám nabídne i skvělé pláže a pobřeží posetá borovými lesy. Zrelaxovat a nabrat novou energii můžete v některé z kaváren či taveren, které mají velmi přátelská prostředí. Celou tuto příjemnou atmosféru dokresluje křik racků a vůně linoucí se z kuchyní oněch restaurací. Co se týče ubytování, tak v posledních cca 10 letech došlo k výrazné modernizaci hotelů i apartmánů a to nejen v Pule. Ve většině hotelů se setkáte i se speciálními programy jak pro dospělé tak i pro děti. Ke koupání můžete využít hotelový bazén, nebo se vám nabízí možnost vybrat si některou z mnoha upravených pláží a zadovádět si přímo v moři. Pro další informace můžete nahlédnout na tyto stránky.   Odkazy na články: Chorvatsko - VRSAR Malá lekce chorvatštiny
Zobrazit článek >
 
Jak ušetřit na svatbě aneb cesta k nižším nákladům I
Trápí vás již dlouho myšlenka, že vás vaše svatební akce přímo finančně zruinuje? Pak tu pro vás mám bezvadný plán. Přečtěte si typy na to, kde na svatbě můžete bez obtíží ušetřit. Nebude jich málo, jistě využijete alespoň některé z nich. Kdo chce na svatě opravdu ušetřit, měl by si termín svatby naplánovat mimo hlavní sezónu, tedy na začátku jara, v období podzimu a nebo v zimě. Pronájem sálu bude levnější, taky kdejaké rekvizity možná seženete ve výprodeji. Dobré je si předem promyslet, kolik na svatbu vůbec chcete hostů. Potřebujete na ni mít všechny své spolužáky ze střední školy nebo vám stačí dobří kamarádi? Rozhodně nemusíte zajišťovat hostům dopravu. Každý se na svatbu zvládne dopravit sám. Při nedostatečném počtu aut můžete někoho poprosit, zda by se na místo aktu nemohl otočit dvakrát. Dobře si promyslete, jaké budete tvořit pozvánky. I na nich se dá výrazně náklad snížit. Dary hostům též můžete omezit. Párům můžete nechat na stole dar společný. Pokud již vám na dárky nezbydou finance, můžete hostům přichystat krabičky, do kterých s budou moci zabalit zbytky jídla. Každý si domů bude moci odnést, co se mu zlíbí. Uvidíte, že tento dárek bude mít větší úspěch, než byste čekala. Pokuste se naplánovat veškeré svatební aktivity někde v blízkosti obřadu. Ušetříte tak mnoho nákladů, když nebudete muset veškeré prostředky stěhovat a někam přejíždět. I personál vám bude vděčnější. Pokuste se taky vybrat si fotografa nebo kapelu odněkud poblíž. Ušetříte tak na jejich cestovném. Hledáte dokonalé snubní prsteny? Pak klikněte zde a začněte vybírat! 
Zobrazit článek >
 
Pozor na nastydnutí!
V létě býváme náchylní k podrážděním a zánětům močového měchýře, jejichž příčinou může být pobyt ve vlhkých plavkách a ztráta tekutin v důsledku pocení. S rychlým nástupem podzimu sice tyto příčiny pominou, jiné nastanou. A tak se posadíme na sluncem zdánlivě vyhřátou lavičku, vyrazíme ven v lehkých botách, postojíme trochu déle v průvanu na zastávce a podráždění, většinou způsobené bakterií jménem Escherichia coli, nás může opět potrápit. Prvním krokem k nápravě by mělo být udržení pánevní oblasti v teple. Dobrou pomůckou může být termolahev, nebo třeba sedací koupel. Nezbytný je dostatečný příjem vhodných tekutin, které mají močopudné účinky, například čaj z listů břízy, zlatobýlu a medvědice lékařské. Na místě je zvýšení přísunu vitaminu C, který je obsažen například v citrusech. Zvýšení kyselosti moči totiž omezí možnost růstu nežádoucích bakterií. Zdravou pochoutkou jsou sušené proslazené brusinky, které lze zakoupit téměř každé prodejně potravin. V lékárně jsou dostupné různé preparáty, nabízející jejich sílu koncentrovanou. Ne příliš známou, přesto velmi účinnou bylinou na přírodní léčbu urologických obtíží je lichořeřišnice větší. Dostupná je jako tobolky, kapky a tinktura, kterou si ale můžeme připravit i sami. K její výrobě jsou potřeba listy, semena nebo květ a alkohol. V případě, že se k obtížím přidá teplota či se v moči objeví krev, je třeba vyhledat lékařskou pomoc.  
Zobrazit článek >
 
Buďte fit i ve vyšším věku
Vyšší věk v dnešní době neznamená být takzvaně "za zenitem". Stále více seniorů se snaží být stále aktivní a zajímají se i nové poznatky, technologie a snaží se svůj volný čas co nejvíce naplnit něčím prospěšným nejen pro sebe samé. I v tomto období si lze udržet pevné zdraví a dobrou kondici. Někteří senioři navštěvují fitness centra, hodiny jógy nebo se zaměřují na jiný sport. Chtějí si co nejdéle udržet soběstačnost, a důchodový věk si co nejlépe užít. Chcete si také udržet svoji nezávislost a kondičku? Věnujte každý den pravidelnému cvičení. Než-li se pustíte do této aktivity, navštivte lékaře a nechte se řádně vyšetřit, aby se vám po nějaké době nestal úraz, který by vás mohl od cvičení eliminovat na dlouhou dobu. V případě návštěvy fitness centra konzultujte cvičení s trenérem. Ten vám nejlépe vysvětlí, jak na daných cvičebních strojích posilovat a jaké cviky jsou pro vás nejvhodnější. Nebojte se mu říci o svých nemocech a neduzích, které vás trápí. Dle toho vám pak stanoví nejvhodnější cvičební plán na míru. Pokud nemáte v blízkosti bydliště fitness centrum nebo zkrátka nechcete do fitka chodit, můžete cvičit v pohodlí domova. S DVD programem FIT SENIOR se naučíte praktikovat jednoduché cviky, které snadno zvládnete a zároveň nebudete namáhat vaše klouby. Za několik dní pravidelného cvičení pocítíte zlepšení fyzické kondice a prožnosti vašeho těla.
Zobrazit článek >
 
Velikonoční dny aneb jak se tyto svátky od pradávna slaví? I
Velikonoce slavíme, pánové čekají na den, kdy budou moci vytáhnout pomlázky na děvčata a dámy zase barví vajíčka, pečou o sto šest, aby stihly mít vše připraveno. Dnes se jednoznačně největším dnes Velikonoc pondělí. Dříve tomu však tak nebylo. Celý týden byl specifický pro různé zvyky a obyčeje. Jak se Velikonoce dodržovaly dřív? S jakou událostí se pojí jednotlivé dny. I když součástí Velikonoc a očekávání jejich příchodu je nedělí celkem šest po sobě jdoucích, my se zaměříme pouze na tři poslední. Smrtná neděle V tento den každá ves vynášela ven za humna smrtku, v různých krajích jinak pojmenovanou, nejčastěji Mořena, Morena nebo na jihu Čaramura, došli s ní k nejbližšímu potoku nebo k vodní nádrži a tam ji nechali utopit. Pojistili si tak to, že na ně si žádné síly nepřijdou. Květná neděle Květná neděle startuje poslední celý postní týden. V tento den údajně Ježíš dorazil do Jeruzaléma. Na připomenutí vítacích ratolestí lidé trhají a světí jívové proutky, takzvané kočičky. Vymetají se světnice a vyhánějí z domu všechnu neplechu, zvířecí vetřelce a samozřejmě i prach. Drží se taky tradice koupě něčeho nového. Modré pondělí Pondělím začíná Pašijový týden, někdy nazývaný jako Veliký týden nebo Svatý. V pondělní den musí být ukončen veškerý úklid, už je totiž nutné odstartovat veškeré přípravy na velikonoční svátky. Modré pondělí se nazývá od modré výzdoby v kostele. Chcete se o velikonočních zvycích a obyčejích dozvědět víc? Cenné informace najdete v publikaci Velikonoční koledy zvyky a obyčeje, která je určená pro děti i dospělé. Najdete ji zde.   
Zobrazit článek >
 
Jaká je letošní filmová novinka Anděl Páně 2?
Anděl Páně 2 je volné pokračování jedné z nejúspěšnějších pohádek Anděl Páně, která vznikla pod vedením Jiřího Stracha. Celým filmem vás budou provázet dvě hlavní postavy v podání Ivana Trojana a Jiřího Dvořáka, se kterými si pohádku rozhodně užijete. Dále hrají: Jiří Bartoška, Bolek Polívka, Vojtěch Dyk, Anna Čtvrtníčková a další. Anděl Petronel s čertem Uriášem bude opět vyslán do světa lidí, aby přinesl zpět ztracené vzácné jablko poznání. Jak si s tím poradí v malé vesničce plné lidí s nejrůznějšími starostmi? Překonají veškeré nástrahy, které se jim postaví do cesty? Pohádka se vrátila na plátna kin po více než jedenácti letech. Téměř každý ji chtěl vidět, někdo to má možná teprve v plánu. Dokladem velké návštěvnosti je číslo 199 300 diváků, které se na pohádku přišlo podívat již v prvním týdnu promítání. Celkový počet diváků se po dnešní 20. hodině pohybuje okolo 720 tisíc. To není málo, že? Film je plný doslova božského humoru, který se objevuje nejvíce v úvodní části při promluvě s různými svatými. Zbytek filmu si smích užijete také, hlavně s Petronelem a Uriášem, jejichž jednání je někdy vtipné samo o sobě. Pohádka byla natočena v prostředí malebného Českého Krumlova. A pár zajímavostí na závěr: Když čert Uriáš čte knihu u nebeské brány, cituje slova z knihy Kladivo na čarodějnice. Anděl Páně se stal divácky nejúspěšnějším českým filmem roku 2016. Pro vytvoření té nejlepší dobové atmosféry bylo vytvořeno 30 nových dekorací a herci se oblékli do více než 300 kostýmů. Byly jste už v kině na filmu Anděl Páně 2? Pokud máte chuť raději na více čertovskou pohádku, hledejte zde. Další knihy najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Gustav Klimt a jeho Adele
Možná netřeba do detailu představovat významného secesního malíře Gustava Klimta. Ačkoliv najdou se lidé, kteří toto jméno slyší poprvé. Připomeňme si tedy pár faktů o tomto světově proslulém mistrovi, který inspiroval nejen další generace malířů, ale i básníků a hudebníků. „Vídeňák“ s českou krví I když se Gustav Klimt narodil 14. 7. 1862 v Rakousku, v těle mu kolovala česká krev. Jeho otec původně pocházel z Čech, konkrétně od Litoměřic. Klimt měl ještě dalších 6 sourozenců, 4 sestry a 2 bratry. Jejich rodina nebyla nijak bohatá, vlastně většinu dětství Klimt prožil v chudobě. Ačkoliv ho otec vedl k rytectví a zlatnictví, už v dětství se u něj projevovalo spíše malířské nadání. Ale jak je vidět na obrazech Klimta, řemeslo jeho otce zcela z jeho podvědomí nevymizelo. Klimt studoval školu umění a řemesel ve Vídni, kde také celý život žil. Občas si na škole se svým bratrem přivydělával malováním portrétů dle fotografií. I po škole kráčel v uměleckém životě se svým bratrem a jejich společným přítelem. Svoji uměleckou dráhu všichni tři započali malováním nástěnných maleb a stropů ve velkých veřejných budovách nejen ve Vídni. Za zmínku stojí i jeho dílo objevující se i v našich končinách, například opona v divadle v Karlových Varech a v Liberci. I když Gustav Klimt získal mnoho ocenění a byl uznávaným malířem nejen ve Vídni, ale i za hranicemi Rakouska, jeho umělecký projev se ne vždy setkal s kladnou kritikou. Některé šokoval, jiné uchvátil. V jeho dílech se objevuje erotika, dekadence, sexualita. Příčinou jeho myšlení byl především vliv samotné Freudovské doby. Maloval ženy nahé i lehce oblečené, ve všech polohách a ve stylu „nevidíš, ale tušíš“. Jako modelky mu sloužily někdy i prostitutky. Dokonce některá jeho díla byla označena za pornografická. Dnes to samozřejmě milovníci umění vidí úplně jinak. Jeho hlavním předmětem malování byla osobnost ženy, kterou až možná nezdravě zkoumal i mimo plátno. Ano, Klimt nebyl žádný svatoušek, sice miloval svou družku Emílii Flöge, která mu pletky s jinými ženami tolerovala, s mnoha svými modelkami měl ale i intimní vztah a nejen s nimi. Není se tak čemu divit, že se Klimt stal otcem nejméně 14 dětí. Ať už byl Klimt jakýkoliv sukničkář a svým způsobem i výstředník tehdejší doby, byl uznávaným malířem a oblíbeným portrétistou nejen vídeňské společnosti. Zanechal po sobě kolem 4 000 děl, dokončených i nedokončených. Gustav Klimt zemřel 6. 2. 1918 ve věku pouhých 56 let na zápal plic způsobený epidemií španělské chřipky. Neslavný příběh slavného obrazu Asi nejzajímavější je příběh obrazu, který se dočkal i filmového zpracování v hlavní roli s úžasnou Helen Mirren. Názor na celý proces, který vyvolal nejen v Rakousku velký rozruch, si každý musí udělat sám. Spíše si řekněme, kdo vlastně je ona Adele, „dáma ve zlatém“? Nebýt česko-židovského velkopodnikatele, nikdy by obraz zřejmě nespatřil světlo světa. Za dob Rakouska-Uherska žil ve Vídni velkopodnikatel Bloch, který v Čechách vybudoval cukrovarnický podnik Evropského významu. Měl dva syny, Gustava a Ferdinanda, kteří po smrti svého otce otěže podniku převzali. Oba se zamilovali do sester Theresie a Adele, se kterými se nakonec také oženili. Jejich jména stále nesly příjmení obou rodin, Bloch-Bauerovi. Jelikož byli Bloch-Bauerovi velmi váženými a vysoce postavenými občany Vídně, nebylo nic nezvyklého, že jejich dům hostili přední umělci té doby, mezi nimiž nesměl chybět ani Gustav Klimt. Údajně krásnější, tedy pro Klimta, Adele se stala pro mistra múzou. Spekuluje se, že mu dokonce stála modelem pro jeho neméně slavný obraz Judita. Nicméně manžel Adele chtěl vytvořit portrét své manželky do jejich Vídeňského domu a kdo jiný, než Gustav Klimt byl tím vyvoleným portrétistou. Neteř Adele, dcera její sestry, Marie Altmanová často vídávala portrét své tety nad krbem. Navíc měla se svojí tetou velmi silný vztah, Adele totiž nikdy děti neměla. Adele zemřela a později vypukla 2. světová válka, bohužel Bloch-Bauerovi byli židé, a tak nacisté zabavili veškerý jejich majetek. Naštěstí většině členů rodiny se podařilo uprchnout do zahraničí, včetně neteře Marie, která poté našla svůj domov v Americe. Po skončení války měl být majetek navrácen zpět majitelům, ale Rakousko se nechtělo svého mistra vzdát. A právě tady začíná jeden z největších procesů v dějinách Rakouska, příběh obrazu Dámy ve zlatém. Máte i vy rádi umění? Chybí vám na zdi nějaký pěkný obraz? Pak klikněte zde.
Zobrazit článek >
 
Hydratační šampon na suché vlasy
Malé děti mají vlásky většinou jemné. V době dospívání se začnou rychleji mastit. Důvodem této nepříjemnosti jsou v těle probíhající různě intenzivní hormonální bouře. Každá bouře se jednou zklidní, nutnost častého mytí vlasů zvolna odezní a ve většině případů nastane čas, kdy máme vlasy ideálně takzvaně normální. Mít normální vlasy je ovšem pro mnohé zbožným přáním, protože existuje mnoho vlivů, které kvalitu vlasů ovlivňují. Podílí se na ní genetická dispozice, výživa, kvalita prostředí – chemikálie v ovzduší, tvrdost či případná kontaminace vody, stres a také způsob, jakým o ně pečujeme. Ke zlepšení stavu vlasů mohou přispět produkty, jimiž vlasy udržujeme. Jsou-li vaše vlasy suché, nejedná se o opak mastných. Suché vlasy trápí nedostatek hydratace, za kterým mohou stát hormonální vlivy, povětrnostní podmínky – slunce i mráz, případně jednoduše nevhodný vysušující šampon, jímž vlasy myjeme. V tom případě je pomoc jednoduchá: stačí zakoupit šampon, který má schopnost vláhu naopak rychle doplnit. Vyzkoušejte hydratační šampon pro suché a poškozené vlasy z výprodeje sekce Kosmetika. Nese značku Paul Mitchell. Instant Moisture Daily Shampoo obsahuje pšeničné proteiny, heřmánek, aloe vera a jojobu. Šetrně myje, zklidňuje a pečuje o vlasy i vlasovou pokožku. Vlas hydratuje, uhlazuje, chrání jeho barvu a zvyšuje objem..
Zobrazit článek >
 
Být či nebýt veganem? III
Být veganem dnes určitě neznamená omezit chutné jídlo. V současné době díky široké nabídce na trhu najdete nejrůznější produkty, díky nimž jídlo můžete udělat dokonce ještě chutnější. Je určitě třeba dodržovat konzumaci veškerých povolených potravin. Největší výhodou veganství, co se týče zdraví, je ta, že lidé s tímto speciálním jídelníčkem méně trpí kardiovaskulárními potížemi. Veganství snižuje taky riziko rakoviny tlustého střeva a urychluje trávení. Ve srovnání s konzumací masa a hlavně tučných produktů udrží veganský způsob života tělo fit. Nepodloženým argumentem je taky to, že veganství zpomaluje stárnutí. Nevýhodou veganské stravy je již výše zmíněný nedostatečný příjem některých, pro život důležitých, látek. Toto stravování může být nebezpečno pro děti, dospívající i pro těhotné ženy. Dlouhodobě nemocní jedinci by si taky měl dát pozor. Existuje spousta speciálních kuchařek, které vám poradí, jak s veganstvím začít a hlavně vám pomůže s vařením chutných jídel. Pořiďte si například Rychlou veganskou kuchařku, kterou najdete zde. Na jídlech si jistě pochutnají i nevegani. No, posuďte sama. Nemusíte být vegany, abyste si zamilovali tuto knihu. Najdete v ní 150 rychlých a snadných receptů, díky kterým budete mít na stole chutné a zdravé jídlo během 30 minut. Autorka řady úspěšných kuchařek vám v této knize představí výtečné veganské recepty od předkrmů, svačin, salátů, omáček a sendvičů až k hlavním chodům, teplým večeřím, polévkám, těstovinám a dezertům, jejichž příprava vám ve všech případech nezabere více než půl hodiny. Nechybí zde ani recepty na pokrmy, které si můžete připravit předem a poté je před podáváním dát již jenom zapéct. Recepty v této knize jsou inspirovány tradičními pokrmy z celého světa, včetně francouzské, mexické, marocké, středozemní, řecké, cajunské a italské kuchyně a kuchyně jihovýchodní Asie a Blízkého východu. Můžete se těšit na takové pochoutky, jako je květáková kari polévka s opečenou květákovou „rýží“ a duhový zeleninový salát s těstovinami, cizrna s rajčaty a špenátem na marocký způsob, vřetena s krémovou avokádovo-bylinkovou omáčkou, sicilská topinka se špenátem a česnekem, provensálské plněné žampiony či zapečený banán s čokoládou a se „šlehačkou“ a tiramisu ve sklenici. V úvodní kapitole vám autorka předá své osvědčené tipy a postupy, jak co nejvíce urychlit a usnadnit přípravu jídel, doporučí vám seznam potřebných surovin, poradí vám ohledně nezbytného vybavení a také vás naučí, jak si doma sami vyrobit některé často používané suroviny. Ať již máte s vařením bohaté zkušenosti nebo s ním teprve začínáte, rychle zjistíte, že recepty v této knize budou chutnat nejen veganům, ale i těm, kdo jedí běžnou rostlinnou a živočišnou stravu.
Zobrazit článek >
 
Jaká je vaše pleť aneb zjistěte svůj fototyp
Máte typ pokožky, která hned na slunci zhnědne, nebo se naopak rychle spalujete do růžova a opálení v letních měsících skoro ani nepřijde? Vlastnosti vaší pokožky popisuje takzvaný fototyp. I s ohledem na něj je třeba krémy vybírat. Zjistěte svůj fototyp a vyberte správný krém.  Světlý typ Nejvíce náchylný na spálení je přirozeně světlý typ. Barva pleti je velmi světlá, v létě se objevují pihy. Pokud máte pocit, že už po krátkém pobytu na slunci vaše pleť hraje růžovými odstíny, pak patříte zřejmě do tohoto fototypu. Další indicií k odhalení typu pleti jsou vlasy. Máte je od přírody blonďaté nebo zrzavé? Vybírejte krémy s nejvyšším faktorem.  Střední typ Nejběžnějším případ u nás tvoří střední typ fototypu. Na pokožce se většinou nedělají pihy. Opalování má kůže ráda, rychle hnědne. Jestliže se pokožka spálí, nedojde k jejímu oloupání, ale ve většině případů zhnědne. Spálí se nejdříve za patnáct minut, spíše až za dvacet pět minut. Pokožka se opakuje rovnoměrně a stále hnědne, dokud se nedostane na přirozený letní odstín. Tento typ pleti sedne ke středně tmavým a tmavým vlasům. Jedinci s tímto druhem pokožky si mohou dovolit používat po jisté době jen ochranné oleje s nízkým faktorem, avšak ochranu potřebují neustále.  Tmavý typ Posledním možným fototyp tvoří i v zimě přirozeně tmavší pleť, která se při výskytu na slunci opálí hned a vůbec se nespaluje. Na slunci se mohou jedinci s tmavým fototypem vyskytovat přes půl hodiny. Krémy s faktorem jsou však i pro takový pobyt nutné, neboť chrání před UV zářením a dalšími vlivy. 
Zobrazit článek >
 
Kokosová voda
Chcete přirozeně podpořit své zdraví, zvýšit obranyschopnost a pociťovat v sobě energii? Pijte kokosovou vodu! Co je tento zázrak zač? Kokosová voda se získává z čerstvých kokosových ořechů. V jednom plodu se nachází kolem dvě stě mililitrů tekutiny. Výhodou kokosové vody je to, že neobsahuje téměř žádné kalorie, Neobsahuje tuky ani cholesterol. V kokosové vodě se nachází významné procento draslíku a malá míra sodíku, pokud složení srovnáme s výživnými nápoji pro sportovce. Voda navíc skvěle chutná. Kokosová voda se dodnes využívá při přípravě nejrůznějších pokrmů zejména v asijských kuchyních. Není divu, že jsou jejich jídla hodnoceny jako nejzdravější ze všech. Kokosová voda neprospívá tělu jen zevnitř z hlediska energie, ale působí taky proti infekcím, uzdravuje kůži a tlumí alergie. Kokosová voda je dobrým pomocníkem proti střevním problémům, průjmu i zvracení. Léčí ledvinové kameny a pomůže taky při horečkách. Dodává sílu a vitalitu těhotným ženám. Kokosová voda má taky ve svých vlastnostech moc udržet tělo dokonale hydratované, což je vzhledem k tomu, že pro některé lidi je správný pitný režim opravdu vyloučenou záležitostí, opravdu skvělou zprávou. Až si budete kupovat již samotnou kokosovou vodu, dejte si pozor na přidané chemikálie a koncentráty. Některé z nich totiž zdraví vody mohou dosti snížit. Spoléhejte se jen na produkty ověřených značek nebo na nápoje s nízkou trvanlivostí. Ochutnejte naši kokosovou vodu, která je vyrobena pouze z čerstvé šťávy kokosových ořechů. Chutná výborně, je osvěžující a dodá vám potřebnou energii. 
Zobrazit článek >
 
Být či nebýt veganem? II
Ještě silnějším odnosem veganství je takzvané vitariánství. Člověk, který je vitariánem by neměl jíst žádné tepelně opracované potraviny, pouze vše syrové. Samozřejmě musí ze svého jídelníčku vynechat též živočišné produkty. Jistě vás napadla otázka, zda nemůže být veganství pro zdravý životní styl nebezpečné. Veganem by se měl samozřejmě stát až vyspělý člověk, jehož tělo již neprochází žádným vývinem. Zdravý člověk, který se dal na veganství by měl kontrolovat svůj příjem vitaminu D a B12, taky selenu, vápníku, jódu a omega-3 mastných kyselin. Důležitý je zvláště vitamin skupiny B, jeho nedostatek může způsobit například anémii a jiné komplikace. Do těla naopak ze zeleniny dostáváte mnoho vlákniny, hořčíku, draslíku, kyseliny listové, bílkovin. Nebude vám chybět ani vitamin C a E. Zamezení příjmu živočišné stravy vaše tělo zbaví taky přebytečných tuků a cholesterolu. Do vašeho těla se tyto látky budou dostávat v mnohem menší míře. Část společnosti považuje veganskou stravu za hazard se zdravím a nepovedeno módu. To je však jen další názor jiného člověka. Co si o veganství myslíte vy? Existuje spousta speciálních kuchařek, které vám poradí, jak s veganstvím začít a hlavně vám pomůže s vařením chutných jídel. Pořiďte si například Rychlou veganskou kuchařku, kterou najdete zde. Na jídlech si jistě pochutnají i nevegani. No, posuďte sama. 
Zobrazit článek >
 
Guarana pro energii i lepší náladu II
Asi tušíte, že guarana má v sobě kofein. Opravdu hodně kofeinu. Semena plodu ho obsahují čtyřikrát více než kávová zrna. Guarana vašemu tělu dodá taky vitamin A, skupinu vitaminu B, především B1 a B3. Z prvků je pak nejdůležitější složka fosforu, draslíku, hořčíku, taky vápníku a aminokyseliny. Dodává do těla dokonce i vitamin C. Guarana na rozdíl od kávy nepřekyseluje organismus. Zlepšuje krevní oběh a dokonce snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Jistě vás potěší taky informace, že funguje jako lék proti stárnutí. Vyzkoušejte guaranu, nebudete litovat. Guarana podporuje taky pozitivní myšlení a celkově zlepšuje paměť. Navíc udržuje pozitivní přístup a dobrou náladu, což vám ve vytížených situacích přijde skutečně vhod. Guarana má dále antioxidační a antibakteriální účinky. Jedná se o hypoalergenní produkt. Pomáhá z těla vylučovat nebezpečné radikály. Pomáhá s léčbou srdečních onemocnění. Působí proti bolestem hlavy a migrénám. Jak již bylo zmíněno, Guarana nebývá známá jenom z důvodu dodání energie. Zahání taky hlad, čímž se stává významným doplňkem stravy v případě, že potřebujete zhubnout. Je dobré si ale pamatovat, že guarana za vás kila neshodí, cvičit musíte vy. Guaraně můžete, co se týče dodání energie, zcela důvěřovat. Nepřežeňte to však s dávkováním, držte se doporučení. Výhodou tohoto potravinového doplňku je to, že nezpůsobuje většinou žádné vedlejší účinky. Pokud nepřeženete dávkování, nemusíte se bát žádného nepříznivého vlivu na váš organismus. 
Zobrazit článek >
 
Nejčastější chyby při praní prádla II
Pořiďte si více druhů pracích prostředků. Nejlepší jsou ty, které jsou určeny pouze na konkrétní materiály nebo barvy. Prášky není vhodné používat na jemné materiály, taky na vlněné prádlo. Dobře vám poslouží například prací gely. Asi nejuniverzálnějším řešením pro praní různorodého prádla jsou kapsle. Některé druhy jsou totiž speciálně upraveny tak, aby byly prospěšné prádlu kteréhokoliv materiálu. O poměru dávky ku samotnému prádlu vám více poví jednotlivý druh pracího přípravku. Každý výrobek je lehce odlišný. Pokud má nějaký kus prádla na sobě viditelná špinavá místa, je dobré je předtím namočit ve studené vodě s mýdlem nebo na ně použít přímo prostředek v podobě odstraňovače skvrn. Ten vždy pomůže! Skoro největší chybou při praní je absence avivážního prostředku. I když se samotný prací prostředek zdá být dosti voňavý, prádlo do sebe jeho vůni vstřebá, ani nebudete vědět jak. Aviváže nezajistí pouze dokonalou vůni, ale taky se postarají o to, aby na sebe prádlo nepřitahovalo špínu. Látka se nebude lepit na pokožku, u umělých materiálů díky ní zanikne elektrostatický náboj. Látky budou celkově měkčí i příjemnější na dotek. Pokud jste si do teď nebyla jista zda aviváž používat, nyní vidíte, že jednoznačně ano. Prádlo věšte ihned po jeho doprání. Bude pak méně zmačkané a zachová si svoji vůni. Pro uchování barev nenechávejte prádlo dlouho na sluníčku. Pokud chcete schnutí prádla urychlit, vložte jej do sušičky. Prádlo však při tomto úkonu ztratí část své vůně. Dejte si pozor na některé materiály. Vlněné oblečení nebo hedvábí či nylon do sušičky nepatří! Dělala jste všechno tak, jak by se mělo? Ať už ano nebo ne, nyní již jistě budete. Mějte dokonale vyprané prádlo, které se pro vás stane ještě větší potěchou než doposud.  
Zobrazit článek >
 
Cvičení po ránu prospěje vašemu zdraví i mysli II
Bez jídla spálíte více tuku Provozovat namáhavé kardio nebo silové cviky bez jídla je rozhodně špatně. Na lačno je třeba vykonávat takový pohyb, který nepřesáhne aerobní hranici. Je důležité, abyste se držela v takové tepové frekvenci, při které spalujete tuk. Je pravda, že pokud se najíte, zvýšíte v těle hladinu inzulinu a ten spalování tuků zpomaluje.  Pokud se rozhodnete před cvičením opravdu nejíst, pamatujte na to, že je třeba dbát na kvalitní snídani. Ke snídani konzumujte bílkoviny. Jestliže chcete zvýšit obsah svalové hmoty, pak si dopřejte i sacharidy. Obecně platí, že v případě redukce váhy je ideální doba na jídlo půl hodiny až hodinu po cvičení. Rychlému metabolismu zdar Za zvláštní pozornost taky stojí otázka zvýšení metabolismu. Díky ranní aktivitě budou vaše trávicí orgány lépe pracovat. Podpoříte využívání energie, trávení i spalování. Jen do toho. Víc důvodů snad ani nepotřebujete.  Potřebná soustředěnost  I když platí, že večerní aktivitou si skvěle pročistíte hlavu po celém dni, určitě nám dáte za pravdu, že ráno se zase skvěle dokážete soustředit na každý pohyb. Ranní trénink je vhodný i pro náročné cviky, neboť skvěle dokážete zapojit všechny partie těla, které jsou po noci odpočaté. Koordinace mysli a pohybů se dostaví rychle a dlouho vydrží. 
Zobrazit článek >
 
Rozhovor s etnografem Prácheňského muzea panem Mgr. Janem Koubou – o tom, co přinese letošní podzim
Dobrý den a děkuji Vám, pane Kouba, že jste přijal moje pozvání k rozhovoru o Prácheňském muzeu Písek.    Po prázdninách chystáte jistě spoustu zajímavých akcí, kam můžeme naše čtenáře pozvat? Tak určitě největší akcí, na kterou spolupracujeme s Národním muzeem v Praze a s Naturhistorisches Museum ve Vídni, je mimořádná krátkodobá výstava jednoho z největších archeologických pokladů u nás, který byl roku 1858 nalezen právě nedaleko Písku. Ve dvou hrobech z doby zhruba 500 let před Kristem se nalezla řada věcí, které mají svůj původ až v daleké Etrurii. Našly se náramky, náušnice, mísy, ale unikátem je hlavně etruská konvice s motivem antické pěvkyně Sirény. Poklad se po svém nalezení rozdělil, nyní bude u nás po více než 150ti letech poprvé znovu pohromadě. Máte určitě nové přírůstky ve sbírkách nejen výtvarných, budou někde v prostorách muzea samostatně vystavovány a případně kdy? Tak výstavy, ve kterých představujeme přírůstky za posledních několik let, se konají celkem pravidelně, i když nejčastěji se jedná právě o novinky z oblasti výtvarného umění. Taková výstava proběhla nyní v červenci a v srpnu. Na své si ale popravdě přijdou především Písečtí, protože se většinou jedná o tvorbu místních výtvarníků či sochařů. Novinky z ostatních oborů vystavujeme zhruba tak jednou za pět let, to hlavně proto, aby lidé, kteří do muzea věnují nějaký unikát, viděli ten svůj předmět na výstavě a nemuseli čekat na přestavbu stálé expozice. Ty se totiž mění tak jednou za 20 až 30 let. Pokud má někdo ve vlastnictví starožitný exponát, který by chtěl muzeu věnovat, kam ho může donést a u koho se hlásit? Nejjednodušší je určitě kontaktovat přímo muzeum, kde příslušný pracovník vyhodnotí, zda onen předmět muzeum obohatí a zaslouží si tedy zapsání do centrální evidence sbírek Ministerstva kultury. Zapsáním do sbírek získává předmět status „doživotní“ ochrany a musí mu být poskytována odpovídající péče. V Písku žije několik světoběžníků a cestovatelů, pořádáte s nimi pravidelně také besedy? Nedávno jsem se zúčasnila přednášky a promítání pana Vladimíra Vlasáka o cestování po Bolívii a bylo to velmi poučné a zajímavé. Jen málokde má přednášková tradice takovou popularitu jako v Písku, přednáškový sál praská občas ve švech. A máte pravdu, zvláště cestovatelské přednášky patří mezi ty vůbec nejoblíbenější. Podařilo se Vám sehnat pro Prácheňské muzeum orchestrion, můžete nám sdělit něco bližšího k tomuto historickému skvostu? Jak se Vám podařilo ho pro muzeum získat a z jaké je doby a jakou má historii? Orchestrion, který po století těšil návštěvníky v pošumavské hospodě Pod Zeleným hájem ve Zlešicích, byl asi jediným takovým nástrojem, který v nějaké jihočeské hospodě vydržel až do 21. století. A to přitom před sto lety byl orchestrion poměrně běžným vybavením v pohostinství. Když se před několika lety provoz hospody ukončil, měli jsme jako muzeum o nástroj eminentní zájem, do Zlešic ho totiž tehdy dodal písecký výrobce hudebních nástrojů Jan Huml. Díky velkorysému přístupu současných majitelů máme nástroj po dobu pěti let vypůjčen, věnujeme mu maximální péči, aby se mu u nás líbilo, a on nám to vrací svými melodiemi, které potěšily již tisíce návštěvníků. Rozhodně se stal jednou z největších atrakcí našeho muzea. Zdroj: magazin.ceskenoviny.cz Letní měsíce utekly jako voda, máte již jistě nějaké plány na podzim a zimu letošního roku, na co se můžeme těšit? Z výstav bych určitě jmenoval hlavně ty vánoční. Chystáme jich totiž hned několik. Zajímavá bude určitě výstava největšího chlebového betlému v Čechách, který byl před několika lety vystaven v katedrále svatého Víta v Praze a nyní bude u nás v Rytířském sále. Vyrobili ho studenti jedné českobudějovické střední školy. Hlavní adventní výstava bude ale v naší Galerii, kde provedeme návštěvníka 20. stoletím a ukážeme mu, jak se v průběhu těchto sta let změnila podoba našich Vánoc. Uděláme zhruba desítku různých „koutů“ s vánočním stromečkem, dárky, papíry, ozdobami z jednotlivých etap minulého století. Bude to hodně retro, náročné aranžování, mnoho zápůjček, hodně předmětů, spousty práce, ale osobně se již moc těším, doufám, že to bude hodně líbivé a originální. Víme o Vás, že jste úspěšný včelař, nenapadlo Vás někdy uspořádat pro milovníky včelařství přednášku o historii tohoto ušlechtilého koníčku? Vím ze svého okolí, že vášnivých včelařů je velmi mnoho, které by jistě přednáška zaujala. Tak to Vás musím zarazit, o nějakém úspěšném včelaření nemůže být řeč, čím déle včelařím, tím méně toho o včelách vím, snažím se jim jenom jejich dílo moc nekazit, nechat je tvořit a pak za jejich práci, kterou si přivlastním, jenom co nejlépe poděkovat kvalitním zázemím, podmínkami a co největším klidem. Na začátku mého včelaření stojí zase muzeum, tenhle koníček jsem totiž začal provozovat poté, co jsem byl kurátorem výstavy o historii píseckého včelařství. A tak dlouho jsem výstavu připravoval, až jsem z toho chytil včely…  Mám na Vás tedy poslední otázku. Před lety jste napsal společně s panem Františkem Cacákem velmi úspěšnou a žádanou knihu, která již dlouho chybí na knižním trhu- Jak vzniklo a co skrylo Orlické jezero. Neuvažujete o dotisku? Nebo případně o přednášce se vzpomínkami, jak kniha vznikla? Pan Cacák se rozhodl vydat mojí diplomovou práci, která se právě Orlickou přehradou zabývala, konkrétně 50. léty, kdy se budovala hráz a zároveň v zátopovém údolí bouraly domy a kácel les. Ta atmosféra místa v té době mi alespoň na základě vyprávění pamětníků učarovala. Pan Cacák bohužel před vydáním knihy zemřel, knihu pak vydala jeho žena a během krátké chvíle se celý náklad rozběhl po světě. Lidé tuto oblast Čech mají velice rádi a velmi dobře ji znají. Já jsem pak objížděl obce okolo přehrady a na přednáškách jsem promítal obrázky a povídal o zaniklých obcích, plavcích, přehradářích a dalších povltavských fenoménech. Jenomže muzejní práce mi nutí skákat z tématu na téma a tak mi bohužel nyní na mou milovanou přehradu moc času nezbývá. Pane Kouba, děkuji Vám za Váš čas, který jste našemu rozhovoru věnoval, bylo mi potěšením Vás osobně poznat.     Rozhovor s etnografem Prácheňského muzea panem Mgr. Janem Koubou vedla Milena Drtinová
Zobrazit článek >
 
Demence
DEMENCE - jde často ruku v ruce s Alzheimerovou chorobou. V průběhu času onemocnění se zhoršují funkce mozku, jako jsou: myšlení, paměť, jazyk, plánování a osobnost.  Příznaky demence: problémy s plánováním problémy s myšlením problémy s pamětí problémy s vyjadřováním neschopnost poznávat věci a lidi změna osobnosti  Jiné příčiny demence: Multiinfarktová demence (MID) - způsobena většími nebo častějšími infarkty v oblastech mozku. U nemocného se objevuje dezorientace, zmatenost a změny chování. Neexistuje žádná léčba, ale MID lze předcházet. Důležitá je léčba vysokého krevního tlaku a zdravá životospráva. Parkinsonova nemoc - způsobuje ztrátu kontroly nad činností svalů, třesení, problémy s řečí a v pozdních stadiích až tzv. zamrznutí hybnosti (nemožnost začít pohyb). Později se může objevit společně s ní i AN. Léky mohou stav pacienta stabilizovat, ale nemají vliv na zhoršující se mentální činnost. Normotenzní hydrocefalus - málokdy se vyskytující nemoc, kdy je po prodělané meningitidě, meningoencefalitidě nebo vzácně při nádoru mozku porušena cirkulace a absorpce mozkomíšního moku. Nemocní mají nejistou pomalou chůzi, ztrácí paměť a někdy dochází k inkontinenci. Chirurgickým zákrokem lze často nemoc vyléčit. Creutzfeld – Jacobova nemoc (CJN) - postihuje mozek a je způsobena infekcí. Příznaky jsou zhoršující se paměť, změny v chování a neschopnost koordinace pohybů (posunčina). CJN se rychle zhoršuje, většinou během jednoho roku končí smrtí. Zatím není známa žádná léčba. Pickova nemoc - diagnóza této nemoci je obtížná. Je to nemoc podobná AN, ale výraznější jsou změny chování, které může být někdy společensky nepřiměřené. Mění se osobnost člověka, dezorientaci nemocného může předcházet úbytek paměti. Demence s Lewyho tělísky - symptomy této nemoci jsou kombinací symptomů AN a Parkinsonovy nemoci. Většinou je syndrom demence doprovázen abnormálními pohyby, které jsou součástí Parkinsonovy choroby. Zatím není známa žádná účinná léčba. Huntingtonova nemoc - je dědičná porucha, která se projevuje změnami osobnosti, apatií, podrážděností poruchami emotivity. Je doprovázena nepravidelnými pohyby končetin a motorickým neklidem. Dá se dobře diagnostikovat. Pohybové a psychiatrické problémy lze léčit, ale nelze zastavit její postupné zhoršování. Deprese - je nejčastější psychiatrické onemocnění ve stáří. Způsobuje problémy s koncentrací, myšlením, smutek, pocity beznaděje a někdy až sebevražedné sklony. Někdy dochází i k poruše paměti a to krátkodobé i dlouhodobé a onemocnění se může nápadně podobat demenci, hovoříme proto o pseudodemenci. Depresi je možno léčit.
Zobrazit článek >
 
Jak správně čistit brýle I
Tento článek je celý věnován procesu čištění brýlí. Vidíte s nimi tak, jak byste měla? Přečtěte si, jak nejlépe vycídit brýlové čočky. Pamatujte si, že brýle je třeba čistit pravidelně. Musíte se zbavovat nečistot klidně i několikrát během dne, záleží, co se vám na brýle dostane. Minimálně jednou za týden je pak třeba provést velké čištění. Znamená to připravit si nezbytné prostředky a vyčistit nejen skla, ale i obroučky, aby vaši pomocníci vypadaly jako nové. A jak tedy postupovat krok po kroku? Vezměte do ruky brýle a podívejte se na ně. Jistě, ale alespoň v nějakém zákoutí, najdete nějaké větší nečistoty, smítka či šmouhy. Vezměte brýle a vložte je pod tekoucí vlažnou vodu. Použijte mýdlo nebo kondicionér a jemně skla pod vodou promněte. Vhodné je podívat se na složení mycího prostředku, neměl by obsahovat přidané silikony, aby vám brýle nepoškodil. Jakmile budete mýt umyto, vezměte si na pomoc hadřík. Nepoužívejte klasické utěrky, ale brýlový hadřík se speciálními mikrovlákny. Pokud ho nemáte po ruce, lze také užít kapesníky, ale pouze ty s extra jemnou strukturou. Pamatujte si, že pokud používáte brýle, jejichž skla nejsou lemována po celém obvodu obroučky, je třeba při mytí brýle přidržovat za samotné čočky po stranách, ne za nosníky či úchyty. Pokud potřebujete vyčistit i vaše obroučky, čistěte je vždy před samotným mytím brýlí. Jestliže na brýlích shledáváte nějaké větší nečistoty, které se vám nedaří vyčistit, obraťte se s problémem raději na odborníky. Brýlové obroučky, čočky, speciální potřeby a samozřejmě i čistící prostředky najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Chcete zhubnout? Vyzkoušejte jablečný ocet a octovou dietu!
Pokud chcete rychle zhubnout je pro vás jablečný ocet tím pravým lektvarem, který neublíží vašemu zdraví. Octovou kúru můžete aplikovat hned několika způsoby, je to velice jednoduché. V prvním případě ocet konzumujte ráno na lačno. Říká se, že tato metoda je neúčinnější, ale pokud vám nebude vyhovovat, klidně vsaďte na jinou, účinky vám přinese taky. Vrchovatou lžíci octa jednoduše spolkněte a pak se teprve najezte. Můžete taky stejné množství zamíchat do vody a tu naráz vypít. Pokud vám dělá octová voda problémy, pomůže ji vychladit nebo do ní přidat med, získá tak lahodnější chuť. Nebojte se, jedna lžíce se ve vodě ztratí a ocet skoro neucítíte. Pokud i přes sladké zpestření máte s vodou s octem problémy, možná vám pomůže druhá hubnoucí procedura. Ta spočívá v tom, že do obyčejné vody budete přidávat pouze jednu malou lžičku octa. Tento nápoj je však pro jeho účinky nutné pít minimálně třikrát denně, ideálně ráno před jídlem, k obědu a na závěr dne, po posledním pokrmu. Octová dieta má mnohé výhody. Pomůže vám zhubnout hned několik kilogramů neboť velice urychluje metabolismus. Ocet vám neubere jen kilogramy, ale taky naopak vašemu tělu přidá dosti výživných látek, které podpoří vaše zdraví. Je navíc výborným dochucovadlem, takže ho možná zkonzumujete za den ještě víc, než jste původně plánovala. Zejména pokud máte v oblibě saláty. Pamatujte si, že dietu není vhodné držet déle než čtrnáct dní. Po dvou týdnech je vhodné zase týden konzumaci octa vynechat. Každý den s dietou pijte minimálně další dva litry vody, aby byla kúra opravdu účinná. Produkt Bio Jablečný ocet kalný 750ml/plast najdete zde: eshopeiffel.cz/zdravi. 
Zobrazit článek >
 
Molekuly mládí v kůži
Kyseliny hyaluronová (HA) - je nazývaná taktéž jako molekula mládí. Její výskyt v naší pleti je naprosto přirozený a má zásluhu na tom, že naše pleť je hladká. Avšak nic není věčné a s přibývajícím věkem se její produkce snižuje a naše pokožka ztrácí elasticitu a vrásky se nám prohlubují. HA váže velké množství vody a vytváří gel, který v mezikloubním prostoru slouží jako mazadlo našich kloubů. Tím se pohybujeme bezbolestně a pohyby kloubů jsou hladké. Taktéž zajišťuje optimální nitrooční tlak. Taktéž plní řadu užitečných funkcí v dýchacích cestách, ve sliznici nosu, ve vaginálním epitelu atd. V kůži je prospěšná především: 1. Hydratace - jak už víme, HA dokáže vázat velké množství vody. V kůži dokáže udržet hydrataci řadu hodin. 2. Elasticita - zde platí "čím více HA v kůži, tím je pevnější". Pokožka se stává pružnější a tvorba vrásek se potlačuje. 3. Ochrana - na kůži a v sliznicích vytváří ochrannou bariéru, která omezuje ztrátu vody. 4. Regenerace - kůže se obnovuje 21 dní. Při poškození pleti například nadměrným sluněním a s pribývajícím věkem se regenerace pokožky zpomaluje. HA podporuje dělení buněk a je velmi důležitá pro obnovu kůže. Zárověň urychluje regeneraci pleti. 5. Pomoc při hojení - HA urychluje hojení, které se projevuje zarudnutím pokožky. Také snižuje šíření infekce. Vylepšete si stav Vaší pokožky a kloubů přípravkem HYALURMED, který zakoupíte v eshopu zde: krasa.eiffeloptic.cz 
Zobrazit článek >
 
Před začátkem léčby průjmu je třeba zjistit jeho příčinu
Během průjmového onemocnění se tělo snaží zbavit se nežádoucích látek a mikroorganismů. Pokud průjem náhle vznikne a během krátké doby zmizí, jde o akutní průjem. V případě, že potíže přetrvávají několik týdnů, jde o chronický průjem, který je velmi nebezpečný. Dochází při něm k nenormálnímu vylučování vody a minerálních látek. Příčiny vzniku průjmu Příčiny akutního průjmu mohou být infekční, doprovázeny zvýšenou teplotou, i neinfekční povahy. Chronický průjem doprovází jiné vážné onemocnění, například zánětlivé onemocnění střeva, onemocnění štítné žlázy, onemocnění žaludku, žlučníku anebo nádorové onemocnění. Léčba průjmu Akutní průjem neinfekční povahy je možné léčit absorbencii, která na sebe váží bakterie i toxiny. Carbofit sirup je až o 80 % účinnější než živočišné uhlí, absorbuje škodlivé usazeniny, jedovaté látky a neodvádí z těla živiny, vitamíny, ani minerální látky. Infekční průjem nejlépe léčí střevní antiseptika s antibakteriálním účinkem. Zpomalení práce střev zajistí inhibitory střevní motility a využívají se při léčbě akutního i chronického průjmu. Střevní eubiotika obsahují protiprůjmové mikroorganismy pro upravení činnosti sliznice střeva a vytvoření vlastních bakterií ve střevě pro bezproblémové trávení. Carbofit sirup koupíte v eshopu zde: zdravi.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Bělejší zuby přírodní cestou bez zásahu zubaře?
Kromě bělení zubů zubařem existují i jiné triky a tipy, jak vykouzlit zářivě bílý úsměv. Pojďme se na ně podívat. Jak a čím zuby vybělit? Sodou – Soda působí antibakteriálně, rozpouští zubní kámen a samozřejmě bělí zuby. Jelikož každé zuby na ni reagují jinak, raději ji smíchejte se zubní pastou a poté až aplikujte. Zabráníte tak hrozícímu ničení zubní skloviny. Užívejte jednou za týden po dobu jednoho měsíce. Po půl roce tento proces opět opakujte. Pamatujte, že pravidelné užívání bez přestávek opravdu může poničit zubní sklovinu a hlavně podráždit dásně. Používejte tedy s mírou, nejlépe tak, jak jste se dočetli zde. Soda působí podobně, jako bělící zubní pudr. Bazalkou, špenátem – Věděli jste, že pravidelné žvýkání čerstvé bazalky nebo špenátu vám zajistí bělejší zuby? Bazalka navíc působí proti zubnímu plaku a udržuje svěžest v ústech. Jahodami – Že by něco tak dobrého ještě prospívalo zubům? Ano, je tomu tak. Pokud si chcete udržovat stálou barvu vašich zubů a nechcete k nim pustit žluté odstíny, tak si jednou týdně přetírejte zuby čerstvou rozkrojenou jahodou. Po čase rozpoznáte kladnou změnu. Kokosovým olejem – Kromě toho, že kokosový olej bělí zuby, pomáhá také dásním a rtům. Slupkou od banánu – Víte, že k zářivému úsměvu vám může pomoci obyčejná banánová slupka? Vnitřní stranou slupky jezděte po zubech po dobu asi dvou minut. Poté ústa vypláchněte vodou. Tento proces opakujte každý den jednou, dokud vaše zuby nebudou výrazně bělejší. Výhodou je, že rozdíl začnete vnímat poměrně brzy a taky to, že banánové bělení účinkuje delší dobu. Jak postupovat při zubní hygieně? Kartáček nepoužívejte déle jak měsíc. I přesto, že ho pravidelně oplachujete se na něm drží nežádoucí mikroorganismy, které se množí. Po dvou měsících by na ně i zubní pasta nebyla dost silná. Pokud není vaším zvykem používat dentální niť, tak byste se to měli naučit. I mezizubní kartáček je na malé skulinky mezi zuby krátký. Pokud je to možné, vyplachujte si po jídle ústa. Nemusíte vždy užívat ústní vodu. Postačí, když si je vypláchnete obyčejnou vodou. Žvýkačky jsou pro zuby určitě prospěšné, avšak pouze ty bez cukru. Vyvarujte se těm sladkým. Jak zuby dlouhodobě udržovat bílé? Vyhněte se potravinám, které zuby zbarvují. Že cigarety způsobují nejen šednutí zubů, ale také ničí zubní sklovinu zde více rozvíjet asi nemusím. Je tu však i spousta jiných potravin, se kterými se naše zuby nepřátelí. Z nápojů je to káva, černé a zelené čaje, červené víno, tmavé kyselé džusy a taky různé perlivé limonády, například cola. Možná vás překvapí, že i některé ovoce nebo zelenina způsobují žloutnutí zubů. Pokud jíte hodně často borůvky a ostružiny nebo červenou řepu, měli byste zubní hygienu zvýšit a zuby opravdu řádně čistit, nejlépe ihned po jídle. Nadměrná konzumace citrusových plodů bílé barvě zubní skloviny taky nepřidá. Dokonce i kečup a sójová omáčka bílým zubům neprospívá. Jezte potraviny, které přispívají bělosti zubů a zabraňují žloutnutí. Většina ovoce a zeleniny naopak přispívá svými látkami k bělosti zubů. Pomáhá taky odstraňovat zubní plak. Jezte alespoň občas jablka a hrušky, okurky, kedlubnu, květák a celer. Mimo tyto plody také dostatečně přijímejte sýry. Kyselina mléčná je výborným zubním bělidlem a ještě k tomu zcela přírodním.   A teď už zuby jedině bílé! 
Zobrazit článek >
 
Snídejte! Třeba ovesnou kaši.. I
Proč je důležité snídat? Přečtěte si hned několik důležitých výhod. Přemýšlíte nad tím, zda je lepší snídaně sladká nebo slaná, teplá či studená? Vše se dozvíte v našem článku. Snídaně je vhodná z mnohých důvodů. Zejména vás dokáže nabudit a správně nastartovat do celého dne. Dodá vám energii pro první hodiny vašeho fungování. Snídaně je důležitá nejen pro vitalitu těla, ale i pro váš mozek. Ani ten nedokáže bez nových živin tak dobře fungovat. Dodejte mu to, co si zaslouží a on s se vám pak odvděčí svým plným výkonem. Pokud máte děti, měla byste snídat už jen z toho důvodu, že jste pro ně tím největším vzorem. Co byste měla každý den na ráno na stůl připravovat se dozvíte za chvíli, teď ještě jeden odstavec s důvody k snídani. Ukázalo se, že lidem, kteří pravidelně snídají, hrozí mnohem menší riziko onemocnění a taky mnohem méně tloustnou. Snídejte a udržujte se v kondici. Co snídat? Jaké druhy potravin jsou vyhovující? Možná jste si už někdy pokládala otázku, zda je lepší snídaně teplá nebo studená. To je čistě individuální záležitost, která se odvíjí od vašich preferencí. V zimě více lidí ocení teplou stravu v podobě dobré kaše nebo jiného hřejícího pokrmu a v létě si zase raději mnoho z nás pochutná na celozrnné housce s lučinou a okurkou. Důležité je, aby přijímané potraviny byly energeticky vyvážené a aby vám chutnaly. Teplota jídla nijak neovlivňuje snídaňový rituál. Vyzkoušejte výbornou ovesnou kaši s vanilkou od výrobce Semix. Produkt najdete zde: eshopeiffel.cz/zdravi.   
Zobrazit článek >
 
Élixir Enhancing Nourishing Oil
Zima na nás hází deku. Pošmourné počasí nepřispívá k dobré náladě, krátké dny a nedostatek slunce mohou i dlouhodobě poznamenat na psychický stav. Tělo si žádá podstatně teplejší a k povětrnostním podmínkám odpovídající oblečení. Chladnějšímu období přizpůsobujeme i stravu – měla by tělo hřát a dávat mu dostatek živin, aby podpořila imunitní systém. Je také třeba ho chránit před klimatickou nepřízní – nastává čas olejů, nejlépe těch s univerzálním použitím, tedy na obličej, tělo i vlasy. Tělové oleje jsou úsporné – zastoupí hned několik kosmetických produktů, proto se vyplatí do nich investovat – zejména s ohledem na délku zimy a ekonomičnost větších balení. Zlepšují kvalitu pokožky nejen na dotyk. Omezují její předčasné stárnutí, Vyživují, vracejí měkkost a vláčnost, chrání před nepříjemným štípáním a popraskáním. Máte-li v úmyslu se vydat směrem olejů, kupte si v našem e shopu za zvýhodněnou cenu Payot Body Élixir Enhancing Nourishing Oil - tělový olej 200 ml s orientální silicí amyris a myrhy. Splňuje veškerá kritéria péče o kůži v zimě: vyživuje, omezuje nepříjemné štípání a svědění kůže a v neposlední řadě krásně voní. Hodí se i na strie, drobné boláčky a zanícení, hojí jizvy. Élixir Enhancing Nourishing Oil vám dodá pocit luxusu a zahalí vás do výjimečné exotické vůně, uvolňující stres a pocit napětí. Élixir Enhancing Nourishing Oil zakoupíte nyní za zvýhodněnou cenu v sekci Kosmetiky.
Zobrazit článek >
 
Triky na zmatnění pleti I
Trápí vás neustále se lesknoucí pleť? Pomůžeme vám vizáž vaší pokožky v obličeji změnit. Stačí dodržet pár kroků a lesk pleti vás již nemusí trápit! Správně čistit!  Pokud se nebudete starat o svou pleť, tj. ráno ani večer o ni nebudete pečovat, pak nikdy nebudete spokojena s její vizáží. Používejte zejména peeling, který zabrání ucpávání pórů a zajistí mnohem lepší vstřebávání krému. Pomáhá oběma směry. Hydratuje vysušenou pokožku, ale taky odmastí příliš se lesknoucí pleť.  Něco pro osvěžení  Po ránu svůj obličej omývejte studenou vodou, která vás probere a navíc rozzáří pokožku, kterou chladnou vodou povzbudíte k životu. Některé kosmetické přípravky dokonce můžete nechávat v lednici a na obličej je nanášet vychlazené. Dodržujte pitný režim Snad v každém článku s kosmetickými radami najdete doporučení týkající se pitného režimu. Není to v tom, že by autoři nevěděli, co mají psát. Doplnění tekutin je pro lidské zdraví zkrátka tím nejdůležitějším. O vypití litru a půl vody denně by neměla být spekulace. Pijte průběžně přes den a pravidelně.  Hydratační krémy Pokud se vám nadměrně mastí pleť, potřebujete lehký nezatěžující krém, který vaši pleť skvěle osvěží. Při výběru se dívejte na složení a poměr mastných složek, který je v tomto ohledu velice důležitý. Správný krém by měl umět vaši pokožku vyživovat. Pomáhat by měl zejména problémovým partiím. Je dobré připomenout, že hraje důležitou roli taky co se týče vrásek. Pokud vám opravdu žádný krém nesedne, můžete vyzkoušet gelové podoby přípravků na pleť, které vás obličej opravdu nezatíží. 
Zobrazit článek >
 
Moschino – Tyhle vůně musíte mít!
Toužíte po nevšední a jedinečné vůni? Pak zamiřte ke značce MOSCHINO! Značku Moschino založil návrhář Franco Moschino v roce 1983. Ihned se do čela módních hitů dostaly jeho nenapodobitelné kousky oblečení, které chtěl každý mít. Moschino totiž začal vytvářet něco, co nikdo jiný doposud neznal. Proslavil se díky své výstřednosti. Že se Moschino stane módním návrhářem, nepředpokládal. K tomuto odvětví se dostal náhodou – maloval a ilustroval různé zakázky, pak i módní kousky. Dokonce pracoval s Versacem. Miloval barvy, a tak vždy jeho různobarevné kousky oblečení mávaly mezi ostatními běžnými návrhy. F. Moschino se brzy dostal na špičku světových návrhářů. Bohužel velmi brzo zemřel. Po jeho smrti převzala vedení jeho bývalá asistentka Rossella Jardini. Později se značka připojila do skupiny Aeffe. Značka Moschino má síť butiků po celém světě. V roce 2009 byl spuštěn taky internetový obchod. Mezi nejúspěšnější kampaně značky Moschino patří například série návrhů pro slavnostní zahájení Zimních olympijských her v roce 2006 v Turíně. Touto značkou se nechává obléct i spousta světově známých osobností.  Parfémy začaly být vyráběny teprve nedávno. Díky jejich designům dává značka navrch svou provokativnost a pestrost. Jaké jsou ty nejlepší z nich? I Love Love Milujete bonbóny Bon Pari? V tom případě už nemusíte číst recenzi parfému dál a rovnou si rozklikněte název parfému, který odkazuje do e-shopu, přímo na tuto vůni. Moschino I Love Love je plné radosti a vtipu. Vůně po celou dobu působení doslova žije. Setkáte se s citrusovými plody, sladkými bonbónovými esencemi, ale taky skořicí a exotikou. Tato vůně je vhodná pro ženy, kterým nevadí pronikavé a výrazné vůně.  Složení:  Základ: pižmo, tanaka, cedr Hlava: citron, pomeranč, grapefruit, červený rybíz Srdce: růže, skořice, konvalinka, čaj Cheap & Chic Vůně Cheap & Chic je úplným protikladem vůně předchozí. U ní se designéři značky museli držet hodně zkrátka. Toaletní voda je velmi příjemná, nedráždivá a lehká. Hodí se na běžné denní nošení. Vám i vašemu okolí dodá chuť do života. Složení:  Základ: cedr, pižmo, vanilka, mech Hlava: petitgrain, yuzu, bergamot, palisandr Srdce: pivoňka, brambořík, fialka, jasmín, růže, leknín Pink Bouquet S Pink Bouquet budete sršet energií a láskou. Budete se cítit, jako byste prožívala nejšťastnější den ve svém životě. Budete kráčet rozkvetlou loukou, na kterou září slunce a v ruce držet romantickou kytici od vaší lásky. Po nějakém čase, až se začne stmívat, se ocitnete v ráji tropického ovoce. S přídavkem jasmínu zažijete neobyčejný den. S touto vůní každý váš den může být tím nejšťastnějším. Pořiďte si toto skvostné srdíčko v romantickém růžovém designu. Složení:  Základ: perník, pižmo, lišejník, broskev Hlava: malina, ananas, bergamot Srdce: pivoňka, fialka, konvalinka, jasmín Toujours Glamour Posledním pokladem je vůně Toujours Glamour. Dejte světu kolem sebe stříbrné a fialové tóny. Pronikněte do květinovo-ovocné noci plné tajemství a překvapení. Tato vůně vám dá od každého trochu. Toužíte po romantice, ale zároveň i svěžesti? Pak je Toujours Glamour ta pravá vůně pro vás! Složení:   Základ: heliotrop, mošus, benzion Hlava: kardamon, fialka, červený rybíz Srdce: mandle, jasmín, konvalinky Rozvoňte svět s Moschinem, pořiďte si jednu z vůní. Další produkty od značky Moschino najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Masožravka Vás ochrání od dotěrného hmyzu.
   Možná i Vás, stejně tak jako mě dost často štve, když Vám při usínání bzučí u ucha komár. Letošní léto, to bylo stejné. Jelikož byly teplé noci, tak jsem si pro lepší spaní otevřel okno. Vzduch byl v ložnice sice hned o trochu lepší, ale i tak jsem neusnul, kolem ucha mi bzučel otravný hmyz. Zkoušel jsem různé pasti, spreje, návnady, ale nic z toho pořádně nefungovalo. Pak jsem možnost spát v jednom nejmenovaném hotelu, ve kterém byla masožravá nebo tedy spíše řečeno hmyzožravá rostlina. Žádné bzučení, žádné malé mušky nebo podobný hmyz, mě po celou dobu mého pobytu v pokoji neobtěžoval. Samozřejmě, člověk nemusí být velký myslitel, aby mu došlo, čí to byla zásluha. Masožravka plnila skvěle svoji práci.   Hmyzožravé rostliny nebo též nazývány masožravé rostliny jsou zvláštním druhém rostlin, které získávají více či méně živin, tím, že chytají drobné živočichy, zejména hmyz. Masožravé rostliny se vyskytují nejčastěji v místech, kde je půda chudá na živiny. Často se vykytují například v kyselých bažinách, v písčitých či kamenitých oblastech a celkově v určitých nehostinných podmínkách. Masožravé rostliny, tedy získávají živiny krom půdy i tím, že „ konzumují“ hmyz, ovšem nezískávají tak energii, tu jim zajišťuje, stejně tak jako ostatním rostlinám slunce. Často se uvádí, že si masožravé rostliny vyvinuly tento neobvyklý způsob výživy kvůli nedostatku dusíku v těchto půdních oblastech. Hlavním limitujícím činitelem jsou pro ně však spíše některé těžké kovy, které jsou nutné pro správnou funkci enzymů. Rostlina se považuje za masožravou, pokud dokáže svou potenciální kořist nalákat, polapit a využít látky z ní získané. Způsoby, jak tohoto cíle rostliny docilují, je velmi mnoho. Zajímavostí však je, že se podobné mechanismy v přírodě vyvinuly vícekrát a to nezávisle na sobě. Příroda, je opravdu fascinující, nemyslíte? Známý britský vědec a zakladatel evoluční biologie Charles Darwin v roce 1875 napsal první velké pojednání o masožravých rostlinách. Studium masožravých rostlin, bylo dříve velmi oblíbené a věnovali se mu jak Darwinovi předchůdci, tak i současníci.  Sám Darwin se pěstování těchto rostlin začal věnovat kolem roku 1860. Po patnácti letech v roce 1875 vydal v Londýně první ucelenou monografii o masožravých rostlinách Insectivovous Plants. Tato publikace byla následně přeložena do francouzštiny a němčiny a je považována za počátek systematického výzkumu se zaměřením na masožravé rostliny. Český spolek pěstitelů masožravých rostlin se na Darwinovu počest pojmenoval Darwiniana. S masožravkami se setkáme v různých klimatech. Dokonce v České republice se vyskytuje hojná řada druhů masožravých rostlin. Nejčastěji v horských oblastech. Masožravky jsou bezpochyby fascinující rostliny. I přes určitou exotičnost masožravek, není pěstování některých druhů vůbec náročné a zvládne to takřka každý. Já jsem se už pevně rozhodl a na příští léto už budu připravený a co Vy?   Vše potřebné pro pěstování hmyzožravky naleznete  zde
Zobrazit článek >
 
Fondue
Fondue z roztaveného sýra nad ohněm pochází z francouzské části Švýcarska a tam jsou také jako národní pokrm. Z historie Alpští pastýři žili po celý rok většinou odloučení od civilizace. Měli pouze základní potraviny, které si sami vyrobili. Jednalo se pouze o chleba a sýr, který tavili nad ohněm. Další legenda praví, že fondue vynalezli mniši, kteří v době půstu nesměli jíst žádné pevné pokrmy, tak si roztavili sýr a ten už neměl pevnou podobu. Jak rituál probíhá Fondue vám nepřinesou hotové, ale dostanete jednotlivé suroviny a nástroj na přípravu. Potom si připravujete a dochucujete sami. Takže hotování s přáteli tak trvá i několik hodin. Jedná se o společenskou událost, během které můžete spolu konverzovat. Jaký sýr na fondue Na přípravu můžete použít mnoho druhý sýra a můžete je dokonce i kombinovat. Ve Švýcarsku míchají ementál, gruvere, vacherin fribourgeois a appenzeller. Ve francouzském Savojsku zas míchají ementál s comté a beaufortem. Příprava Fondue se připravuje ve speciálním kameninovém hrnci caguelonu, ve kterém se rozpouští sýr v bílém víně, ochucený pepřem, česnekem, muškátem a zahuštěný bramborovým škrobem. Caguelon je umístěn uprostřed stolu nad rechaudem, což je malý lihový hořák. Po roztavení sýra si můžete dlouhými vidličkami namáčet bagetky nakrájené na malé kousky a v kraji kolem Gruyere i malé vařené brambory ve slupce.  
Zobrazit článek >
 
Co při vaření děláte špatně? Jakých chyb se dopouští i zkušení kuchaři? I
Máte ráda vaření? Ať už v kuchyni trávíte pět minut nebo celé hodiny, seznamte se se základními chybami, které dělají i zkušení kuchaři. Schválně si spočítejte, kolika z nich se dopouštíte vy. Necháváte na plotně stydnout večeři a pak ji znovu ohříváte, něž se zbytek rodiny vrátí domů? Proč dát jídlo alespoň na chvíli do lednice? Teplota asi od pěti do padesáti stupňů Celsia tvoří nejideálnější prostředí pro vývoj a rozmnožování bakterií. Pokud necháte jídlo na stálém ohřevu, můžou se s ním stát divy. Potraviny se nestihnout zkazit, a tak ani nepoznáte, že je v jídle něco škodlivého. Vařte v ten pravý čas a nebo uchovávejte jídlo v lednici, abyste nějakému strávníkovi nezpůsobila zbytečné zdravotní potíže. Dokonce i každé malé dítě by mělo vědět, že před jídlem se musí mýt ruce. To platí i u vaření. Vy byste si však jako správná hospodyňka měla umýt ruce pokaždé, něž do nich vezmete jiný druh potravin. Pokud na mytí rukou zapomínáte, tak si ale zapamatujte, že po mase, mořských plodech a vejcích byste si na umytí rukou měla vzpomenout stoprocentně.  Myslete taky na prkénko. Pokud na něm krájíte maso, rozhodně byste ho předtím, než na něj položíte zeleninu měla omýt jarem a horkou vodou. Maso je rozhodně lepší krájet na plastovém prkénku, jelikož se v něm bakterie těžko uchytí. Na dřevěných prkénkách si rády hoví. Schovají se do štěrbin a někdy ani horká voda na ně nedosáhne. Co ještě děláme při vaření špatně? To se dozvíte v dalším článku.  Knihu vůně domova Vaření najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
K čemu je dobrá pohanka?
Pohanka je bylina s bílými nebo růžovými květy. Jejich plodem jsou nažky. Pěstovat ji začalo české obyvatelstvo na počátku 13. století. Dostala se k nám z Ruska. Již tehdy lidé znali lékařské i nelékařské výhody pohanky. Z pohanky nejčastěji pekli chléb nebo vařili pohankovou kaši. Během 20. století upadla pohanka téměř v zapomnění. Nyní se však opět začala hojně objevovat. Pohanková jídla jsou teď, jak se říká, in. Pohanka se často prodává ve zdravé výživě, jelikož je to malý přírodní zázrak. Je velmi prospěšná lidskému organismu a neobsahuje lepek. Pokud jste to ještě neudělala, zařaďte ji do svého jídelníčku. Co pohanka obsahuje? Asi nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje je rutin, který podporuje vstřebávání vitaminu C. Nese v sobě však ještě řadu dalších vitaminů a minerálních látek, například vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, mangan, měď, zinek a celou skupinu vitaminů B, vitamin E a taky niacin. A jaké jsou její účinky? Pohanka je významným zdrojem vlákniny, která je důležitá na kostní tvorbu a jejich vývin. Snižuje krevní tlak a odbourává cholesterol v krvi. Užívá se na léčbu hemeroidů. Působí proti žaludečním vředům a celkově podporuje dobrou funkci trávícího systému. Odstraňuje a napravuje popraskané žilky v očích, zmírňuje i žíly křečové. Snižuje riziko infarktu, mozkové mrtvice a taky jakékoliv rakoviny. Jak se používá? Pohanka se používá loupaná, lehce usmažená nebo vařená. Dělají se z ní kašovitá jídla, mouka nebo třeba těstoviny. Pokud byste ráda zkusila z pohanky něco uvařit, těšte se na další článek, který se bude zabývat pohankovými recepty. Bio pohanku najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Kde se vzala řasenka?
Kosmetické téma nás zavede dnes trochu jinam. Podíváme se do minulosti, konkrétně za jedním produktem a tím je řasenka.   Ženy se obecně líčily už od starověku. V Egyptě například zvýrazňovaly oči pomocí černé látky, kterou můžete znát pod názvem kohl. Nejednalo se však o zvýrazňování očí z důvodu krásy, ale kvůli ochraně proti zlým silám. To je taky důvodem toho, proč si oči zvýrazňovali i muži. Líčení, jejímž výsledkem měla být větší krása ženy nebo zdůraznění některých jejich rysů, se začalo provozovat až od dob renesance. Touhu po řasenkách umocnila doba Viktoriánská, která přinesla návrat stylu zvaného glamour. Ženy se najednou začaly starat o svůj zevnějšek a začaly pečovat o svou tvář. Úplně první řasenka byla vytvořena londýnským parfumérem Eugenem Rimmelem roku 1840. Hlavní podíl na obsahu v tubě tvořila vazelína. Další inovace řasenky se objevila v roce 1913. Jejím tvůrcem byl T. L. Williams. Kromě vazelíny obsahovala řasenka ještě antracitový prášek. Směs se prodávala v kelímcích a nanášela se pomocí malých štětečků. Výrobek byl pojmenován slovem maybelline. První část názvu obsahovala jméno jeho sestry Mabel a druhá část značila výrobní materiál – vaseline. Slovo se uchytilo a ve stejný rok vznikla nám již dobře známá značka Maybelline. V souvislosti s touto konzistencí byly o pár let později vytvořeny tužky na oči. Hmota z kulaté krabičky se přenesla do nádobky tužkového tvaru. Tyto kosmetické produkty vůbec nebyly levné a ne každá žena si je mohla dovolit. Ty, které si i přesto přály výrazné řasy, si nápodoby řasenek vytvářely z domácích ingrediencí a tajných receptur. Nejčastějšími složkami takto vzniklých řasenek byly tmavé ovocné plody, popel a ricinový olej. Ideu umělých řas vymyslel D. W. Griffith. Nebyl to žádný maskér ani se nezabýval kosmetikou. Jeho prací byla režie známých filmů. V jedné jeho tvorbě, konkrétně z roku 1916 ve filmu Intolerance, požadovat o vytvoření umělých brv, které by předčily délku těch nejdelších, které kdy viděl. Bylo mu vyhověno. Došlo k výrobě řas z lidských vlasů a jemné usně. Ještě ve dvacátých letech došlo také k sestrojení kleštiček na tvarování řas, pomocí kterých se ještě před nanesením řasenky řasy natočily. Roku 1957 byla vytvořena řasenka Mascaramatic. Taková řasenka, jakou ji známe dnes. Na trh ji uvedla Helena Rubinstein. Řasenka již byla v tubě a obsahovala i kartáček. S nápadem voděodolné řasenky přišla zase herečka H. Winterstein. Vadilo jí, že prudká světla ničí její make-up a roztékající se řasenka tvoří nepěkný celkový vzhled. Nápad voděodolné řasenky si nechala patentovat. Na trh přišly tyto řasenky roku 1960. Jejich voděodolnost dodnes zajišťuje pryskyřice. Ta však není odolná vůči olejům a to je taky důvodem toho, proč jsou na odstranění řasenky dobré odličovací přípravky s olejem. A jak je to s kartáčky? Postupný vývoj řasenek a jejich štětečků dokázal následovné: Pro vytvoření efektu dlouhých řas je dobré užívat kartáček s hustými štětinkami. Ty zajistí lepší pročesání, setření přebytečné barvy a její protažení až na úplné konečky. Velký objem řas zajistí štětinky řídké. Nestahují z řas moc barvy, a tak při opakovaném nanesení řasenky získáte vícenásobný objem. V dnešní době si můžete vybírat z obrovského množství nejrůznějších řasenek. Od těch klasických černých, přes šedé a tmavomodré po barvy v crazy odstínech. Jaké řasence dáváte přednost vy? Všechny druhy těch nejlepších řasenek najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Variace na ostružinový džem I.
Džemy připravujeme povařením čerstvého ovoce s cukrem, popřípadě s pektinovými přípravky a kyselinou. Džemy obsahují, na rozdíl od marmelád, i kousky ovoce nebo celé drobné plody. Domácí příprava džemu je stále hojně rozšířená, protože při dodržení správného postupu lze v domácích podmínkách dosáhnout jakostnějších výrobků, než které si můžete zakoupit v supermarketech. I. Džem z ostružin a jablek Ze směsi ostružin a jablek v poměru 1:1 lze připravit džem, jehož výhodou je, že nemusíme přidávat pektinové přípravky. Ne zcela zralá, ještě dosti kyselá jablka, která mohou být i padaná, oloupeme. Dále je odjadřincujeme, nakrájíme na malé kostičky a odvážíme. Podlijeme je vodou a vaříme tak dlouho, dokud zcela nezměknou. Odvážené množství ostružin vaříme samostatně za stálého míchání do změknutí. Potom smícháme jablka a ostružiny a zahustíme je na požadovaný stupeň. Přidáme cukr a 2 až 3 g kyseliny citrónové na 1 kg ovoce. Směs prudce vaříme, dokud džem není hotový. Použitý návod na vaření: Džem sladší, méně zahuštěný, s obsahem přidaného cukru asi 60% váhy hotového džemu, který připravujeme nejlépe z kyselejšího, méně zralého ovoce. Z 1 kg ovoce odpaříme 0,3 l vody a přidáme 1 kg cukru. Získáme asi 1,7 kg džemu. Velký výběr praktických a neodolatelných receptů na domácí výrobu skvělých džemů, marmelád a zavařenin z nejrůznějšího ovoce: z hrušek, malin, švestek, rybízů, fíků, melounu...aj. najdete v knize Marmelády domácí delikatesy.
Zobrazit článek >