EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Bobulové zavařování II. - Černý bez

Publikováno dne 06.10.2019 od Marcela Matalová

O černém bezu se říká, že je mocným pomocníkem při mnoha zdravotních neduzích. Už ze samotného květu se připravuje vynikající čaj nebo perlivá limonáda. Dnes se dozvíte něco o plodech černého bezu.

 

  • Černý bez

Plody černého bezu obsahují organické kyseliny, třísloviny, antokyany, provitamin A, cholin a vitaminy B.

Jak pomáhá:

  • proti kloubovému revmatismu
  • proti bolestech páteře
  • blahodárně působí na želudeční a střevní sekreci
  • mírně snižuje tlak
  • působí protizánětlivě

Stejně jako z arónie lze z bobulí černého bezu připravit likér. Dnes vám přinášíme recept na jinou alkoholickou pochutinu:

RECEPT: Víno z černého bezu

Ingredience:

  • 2 l vyzrálých plodů černého bezu
  • 3 kuličky pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 hřebíčky
  • voda
  • 2 kg cukru krupice
  • 5 g kvasnic

Postup:

  1. Plody černého bezu zalijeme vodou.
  2. přidáme koření a vaříme půl hodiny.
  3. Odvar přecedíme přes plátno.
  4. přidáme cukr a vaříme dalších 10 minut.
  5. Roztok zchladíme, dokud je vlažný, vmícháme do něj kvasnice.
  6. Necháme 24 hodin odstát.
  7. Zcedíme do sklenice a pevně ji ovážeme potrvinářskou fólií.
  8. Takto obalenou láhev necháme stát v teple až do zimy.
  9. Pak víno stočíme do litrových láhví.

 

Pokud se vrhnete na zavařování podzimní úrody, bude se vám hodit ZAVAŘOVACÍ HRNEC CONCEPT.