Co jste o chlebu nevěděli

Chléb patří mezi základní pečivo, které všichni kupujeme pravidelně stejně tak jako rohlíky nebo housky. V následujícím článku vám poradíme, jak nejlépe vybrat ten správný chleba, který je kvalitní a má tu správnou chlebovou chuť. Vždyť bez chleba to nejde, to vám také povíme proč.
V Česku je několik set pekáren, které nabízejí velmi pestrou nabídku pečiva. Tak samozřejmě to je skvělé, že máme tak širokou nabídku, ale jak se v té nabídce orientovat a vybrat si to nejlepší?
Vzhled
Kůrka chleba by měla mít kaštanově hnědou nebo zlatohnědou souměrnou barvu a zároveň by měla být polotlustá a pružná. Střídka je pak vláčná, velmi pružná a bez trhlin.
Kvalitu určuje i chuť
Čím více kvalitního přírodního živého kvasu přidá pekař do těsta, tím je chléb kvalitnější a déle vydrží. Takový chléb má typickou chlebovou chuť a intenzivní aroma. Střídka je pružná, šťavnatá a vláčná. Zároveň není tolik drobivý jako chléb vyrobený bez kvasu. Kvasový chléb je potom dražší, protože jeho výroba je technologicky náročnější.
Jak chléb nejlépe skladovat, abych chutnal dlouho jako čerstvý
Pokud se vám povede koupit čerstvě upečený chléb, který je ještě teplý, zabalte ho do čisté utěrky a tím mu umožníte dýchat. Takto ho skladujte při pokojové teplotě a zároveň ho chraňte před světlem.
Proč je pro nás chléb tak důležitý
Chléb obsahuje vitamín B, železo, vápník a vlákninu, která snižuje cholesterol, je prevencí cukrovky a působí proti civilizačním chorobám. Dále také probiotický účinek, tzn., že nestrávenými probiotiky se živí tělu prospěšné bakterie, které jsou součástí střevní mikroflóry. Chléb také zasytí na delší dobu, zpomaluje vstřebávání tuků a pomáhá při zácpě.
Mnoho druhů mouky najdete v eshopu zdravi.eiffeloptic.cz