EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Historie sýrů

Publikováno od Marcela Matalová

Známe mnoho legend o svatých, kteří se nějakým způsobem dostali do naší historie. Ale stejně tak existují i legendy o sýrech.

Před mnoha a mnoha tisíci lety v Asii, kdy člověk prošel změnou, a z lovce se stával pastevec, počal využívat mléko savců. Nejspíše se jednalo o koze, ovce a buvoly. 

Ve 3. tisíciletí byl sýr v Mezopotamii již známou pochutinou. Jednalo se o zakysané mléko, které pastýři uchovávali v proutěných koších. Jednalo se nejspíš o tvaroh. 

Ve starém Římě byl sýr velmi opěvovaný. Lidé oceňovali jeho ojedinělou chuť, kterou kombinovali nejčastěji s vínem. Z dochovaných písemných dokumentů je známo, že se vyrábělo vícero druhů sýry. Byly to například Caprino či Pecorino. Sýr byl v této době levným pokrmem, který si dopřávali pastýři a vesničané. Na stolech bohatých se nejspíše moc neobjevoval. V tomto období se také začíná vyrábět sýr z kravského mléka. Do roku 1000 se k výrobě sýrů využívaly nejvíce ovce. 

Ve středověku italské mnišské řády zavedly praxi střídavého zemědělství. Počalo se více využívat hovězího dobytka a to nejen na práci, ale i k výrobě sýrů. Jelikož se v tomto období udržovaly bezmasé týdny, stal se sýr náhradním zdrojem bílkovin. Mniši taktéž více experimentovali ve výrobě sýrů. Vznikly nové druhy - Montasio, Mozzarella či Grana Padano. Ve 13. století se rozšířila výroba těstovin, a ve 14. století se sýr stává přílohou k těstovinám. V 15. století se sýr zpracovává jako surovina k výrobě paštik, karbenátků, polévek či salátů.

Koncem 15. století v Itálii ztrácí sýr svůj obecný název "sýr" a každý druh dostává své vlastní jméno.