EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Hubnete? Největší mýty o mase: důležitá je barva

Publikováno od Michaela Alexandra Drtinová

Dokážete si představit svůj jídelníček bez masa? Někteří z nás jen velmi těžko. Maso je zdrojem bílkovin, železa, vitamínů B, ale i zinku a selenu. Na druhou stranu má vysoký podíl nasycených mastných kyselin – tuků. Pokud maso konzumujeme v rozumné míře, není potřeba se bát mýtů, kterými je konzumace masa opředena.

Krmivo pro zvířata obsahuje antibiotika

Největším mýtem, který vypustili odpůrci konzumace masa, je že obsahuje antibiotika. Tento mýtus se zrodil někdy za minulého režimu, kdy byly využívány látky k urychlení růstu zvířat. V roce 2002 vyšel zákon, který hlídá složení krmiv.

Maso musí mít červenou barvu

Lidé si kvalitní a pěkné maso představují jako červený kus. V okamžiku, kdy je jeho barva světlejší či tmavší, vzbuzuje to v nich dojem, že není maso čerstvé. Balené maso může mít odstín šedé, hnědé i mírně nazelenalé. Záleží na formě, jakou je maso zabaleno. Při jeho vakuování mu bere nedostatek kyslíku jeho barvu. Poté co balíček otevřete, maso by mělo znovu zčervenat. Při balení masa do ochranné atmosféry pod tlakem mění barvu maso v místech, kde se ho folie dotýká.

Maso musíme jíst pouze čerstvé

U mnoha potravin toto platí, u masa to není tak jednoznačná podmínka. Maso ze svaloviny zvířete je nejlepší až poté, co uzraje. Záleží především o jaký druh masa jde, jak dlouho dozrává, jakým způsobem. Hovězí maso skladované při teplotě 7 °C je zralé do 14 dnů, u vepřového do 5-7 dnů od porážky. Teprve poté maso změkne. Ryby a drůbež zrají mnohem rychleji.

Kuřecí maso má méně tuku než vepřové

Držíte-li dietu, sáhnete jistě automaticky po kuřecím mase z hlediska tuku. Je všeobecně známo, že je kuřecí maso méně tučné oproti vepřovému. Záleží však jakou část kuřete si vezmete. Kuřecí stehno s kůží může obsahovat až 20 % tuku, zatímco vepřová kýta má  7-10 % tuku.