EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Knihy

 
Zázračná detoxikace
Zázračná detoxikace je kniha, která vás naučí jak zbavit tělo toxinů, ničících vaše zdraví, a pomůže zahájit proces úplné buněčné regenerace, vedoucí k opravdovému uzdravení. Obsahuje abecedu detoxikace a odpovídá na základní otázky, které s ní souvisejí: Proč a kdy detoxikovat? Co můžeme od detoxikace očekávat? Jak detoxikace probíhá a jak dlouho trvá? Vedle toho se v knize vysvětluje užívání jednotlivých syrových potravin a bylin pro čištění a léčení každého orgánu a systému i každé nevyváženosti v těle. Podrobně líčí vzájemnou provázanost těla, mysli a duše při nabývání pevného zdraví na celý život. Předkládá doslova zázračnou detoxikační dietu a ukazuje, jak ji máme sladit s běžným životem. Zahrnuje celou řadu snadno využitelných odkazů, seznamy bylin a bylinných směsí, vlastnosti potravin, minerálů, fytochemikálií a buněčných solí, recepty na syrová jídla a podrobný rejstřík. Autor knihy Robert S. Morse je lékař, naturopat, biochemik, iridolog a znalec bylin, je považován za jednoho z největších terapeutů naší doby. V roce 1974 založil na Floridě kliniku a od té doby pomohl tisícům lidí zvítězit nad rakovinou, cukrovkou, roztroušenou sklerózou, Crohnovou chorobou, sklerodermií, alergiemi a mnoha dalšími vážnými nemocemi. Úryvek z úvodu: Tato kniha vás zve na výpravu s mnoha důležitými zastaveními. Dozvíte se v ní, odkud pochází vaše fyzické tělo, jak toto tělo funguje a jaká je podstata nemocí. A nakonec i co je zdraví. Jedna z jejích premis zní, že mít pevné zdraví je hračka, nicméně my na to vynakládáme spoustu času a peněz. Zázračná detoxikace vám pomůže porozumět našemu druhu homo sapiens a naučí vás jíst v souladu s vašimi anatomickými, fyziologickými a biochemickými procesy. Odměnou vám bude vitalita a život bez nemocí. Najděte si čas, ukázněte a detoxikujte, abyste si mohli užívat pevného zdraví! Vložte do toho celé svoje srdce, sebekázeň i duši. Detoxikace představuje jednu z největších věcí, kterou pro sebe můžete v životě udělat.    
Zobrazit článek >
 
Laurell K. Hamilton a její knihy I
Hamilton je americká spisovatelka, zabývající se žánrem dark fantasy. Narodila se v roce 1963 v jedné z menších vesniček ve státě Arkansas. Ještě když byla malé dítě, zemřela jí maminka při automobilové nehodě, vychovávána byla autorka babičkou. Přestěhovala se k ní do státu Indiana. Zde zůstala až do své dospělosti, na místní škole vystudovala učitelský směr – anglický jazyk a biologii. Nyní žije ve státě Missouri, blízko St. Louis. Myšlenka, že se Hamilton stane spisovatelkou na plný úvazek přišla poměrně pozdě, až během jejího dospělého života. Prý ji velmi ovlivnily knihy Roberta E. Howarda. Svou literární kariéru rozjela fantastickými povídkami, které publikovala nejprve v časopise. Napsala sedm kratších povídek a pak již přesedlala na románovou tvorbu. Její prvotina se objevila v časopise Marion Zimmer Bradley Fantasy Magazine v roce 1989. Oblíbenou a světově známou se stala autorka až díky románové sérii příběhů v hlavní roli s lovkyní upírů Anitou Blakeovou. Knihy na sebe volně navazují, patří mezi ně tituly s názvy: Guilty Pleasures, The Laughing Coprse, Circus of the Damned, The Lunatic Cafe, Bloody Bones, The Killing Dance, Burnt Offerings, Blue Moon, Obsidian Butterfly, Narcissus in Chains, Cerulean Sins, Incubus Dreams a Dance Macabre. Knihy jsem v tomto výčtu seřadila chronologicky, podle jejich vzniku. Jak sama můžete zhodnotit, knih je více než dost, pokud máte chuť na čtecí maraton, můžete zvolit romány právě od autorky Hamiltonové. Anita je mladé žena, která v každé knize prožije dost nadpřirozených zápletek, avšak projde si i klasickými lidskými problémy jako je láska. Boje s upíry či vlkodlaky má Ani na denním pořádku. Jak dopadne její láska k ,,nečlověku‘‘, vysoce postavenému vlkodlakovi? To se dočtete při čtení bohaté knižní série. Knihy Laurell K. Hamilton najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Salzburg I
Rakouské město Salzburg se rozkládá na severozápadních hranicích s Německem. Jedná se o hlavní město rakouské spolkové země Salcbursko, jehož historické jádro bylo v roce 1996 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Jedná se o čtvrté nejlidnatější rakouské město. Toto místo skrývá mnoho památek a zajímavostí. Pojďme je společně objevit. Těšte se na další sérii článků s poutavým povídáním. Plánujete výpravu do tohoto města? Pak se řádně připravte a vezměte si s sebou průvodce. Knihu Merian Salcburk – Salcbursko najdete zde. Pryč jsou ty časy, kdo na dovolenou do Salzburska přijížděli pouze penzisté, i když ti sem pochopitelně stále rádi jezdí. Mezitím však tento kraj objevily i mladší generace. A s nimi přišly módní sporty jako horská kola, paragliding, létání na kluzácích, rafting a snowbording. Rakouská spolková země Salzbursko je podobná špičatému trojúhelníku; na severu hraničí s Horními Rakousy, na východě se Štýrskem, na jihu s Korutany, východními a jižními Tyroly a na západě s Bavorskem. Nejlákavější přírodní krásy představují průzračná horská jezera, divoké řeky a rozeklaná pohoří. Z hospodářského hlediska byla po dlouhá léta hlavním zdrojem příjmů sůl. Po staletí se v solných dolech regionu Hallein těžilo „bílé zlato“, a to až do roku 1989, kdy byly doly uzavřeny kvůli nízké ziskovosti. O způsobu těžby se dnešní zájemci mohou poučit v „ukázkovém“ dole Hallein: důlní vláček zaveze návštěvníky do hlubin hory až k podzemnímu solnému jezírku. Po druhé světové válce byly v Salzbursku vybudovány lanovky a vleky, hotely, penziony a soukromé zimní byty. Přicházelo stále více turistů. Dnes se turistické kanceláře mohou chlubit návštěvností 20 milionů lidí ročně. Salzburg je ovšem také kulturním lákadlem. Vrchol představují Salzburské slavnosti, Velikonoční slavnosti, Mozartovy týdny a avantgardní Jazzový festival. Do staroslavného města stále přicházejí malíři, spisovatelé, skladatelé a prominenti. Žil zde spisovatel Carl Zuckmayer, letní dovolenou zde trávili např. Curd Jürgens nebo Herbert von Karajan, bývalý spolkový kancléř Helmut Kohl každoročně věrně navštěvoval Mondsee. Nejslavnějším „prominentem“ Salzburgu však navždy zůstane Wolfgang Amadeus Mozart, který se zde roku 1756 narodil. Jeho rodný dům v Getreidegasse a „originální salzburské Mozartovy koule“ nevynechá snad žádný návštěvník.  
Zobrazit článek >
 
Kdo byl Oskar Kokoschka?
Oskar Kokoschka byl rakouský malíř a grafik, který se narodil 1. března 1886 v Pölcharnu. Jeho otec Gustav Kokoschka pocházel ze známé pražské zlatnické rodiny, jeho matka Romana Loidlová pocházela ze Štýrska. Během pubescentních let se O. Kokoschka téměř vůbec o umění a tvorbu nezajímal. Jeho touhy vedly ke studiu chemie. Avšak v roce 1905 vyhrál prestižní stipendium na Kunstgewerbeschule ve Vídni, kde počal studovat na učitele umění. Naučil se dekorativnímu a ornamentálnímu umění, ale ne kresbě lidské figury, která byla na škole tabu. Ve Vídni studoval v ateliéru Gustava Klimta, kde se učil užití figury v obrazech. O. Kokoschku podporoval architekt Adolf Loos, který mu mezi svými bohatými klienty a přáteli sháněl zákazníky. Mezi lety 1907 až 1908 Kokoschka maloval akty dospívajících dívek. Kokoschkovo umění bylo bohužel v Rakousku zpočátku nepochopeno a na výstavách bylo systematicky odmítáno, a tak se Kokoschka v roce 1910 přestěhoval do Berlína, kde spoluvydával časopisy pro soudobé umělce.  Oskar byl ve své době velmi kontroverzní postavou nejen u uměleckých kritiků, ale i u veřejnosti – když začal učit na jedné vídeňské dívčí škole, někteří z rodičů protestovali tak vehementně, že musela zasáhnout i rakouská vláda, která mu zakázala vyučovat. V roce 1919 byl Kokoschka požádán, aby učil umění na Akademii krásných umění v Drážďanech, v roce 1924 však náhle a bez předcházejícího upozornění odešel do Paříže, kde vytvořil mnohé obrazy hýřící živými barvami a neklidnou energií. Jeho obrazy tehdy často měly provokativní politické náměty, což dráždilo pronacistické politiky. Kokoschka bydlel v Praze, a to v letech 1934 až 1938 – přijal také československé občanství. Rakouská vláda se snažila nalákat ho zpátky do Vídně tak, že mu nabízela ředitelskou pozici na Kunstgewerbeschule a v roce 1937 mu také uspořádala rozsáhlou retrospektivu v Österreiches Museum für Kunst und Industrie, ovšem Kokoschka se zlákat nenechal. V roce 1936 namaloval portrét presidenta Masaryka a stal se také jeho přítelem. O něco později po nabídkách rakouské vlády však bylo gestapem zkonfiskováno jako zvrhlé umění 417 Kokoschkových děl. Napjatá situace v Praze po podepsání Mnichovské dohody v roce 1938 Kokoschku a jeho přítelkyni Oldu Palkovskou donutila přestěhovat se do Anglie. Usadili se v Cornwallu, kde Kokoschka maloval akvarely. V roce 1940 se přestěhovali do Londýna, kde však Kokoschka často trpěl depresemi. Kokoschka zemřel 22. února 1980 v Montreux ve Švýcarsku. Prohlédněte si některá z jeho významných děl a přečtěte si o dalších umělcích, kteří se na krátký čas usídlili v Československu během druhé světové války - kniha DOST TICHÉHO ŠEPOTU.
Zobrazit článek >
 
Nikdy není pozdě, učit se jazyky - chorvatština
Když už tu máme recept na chorvatské boloňské tortily, a venku tak krásně svítí sluníčko, určitě si vzpomenete na svoji dovolenou. A nemusí to být dovolená u moře v Chorvatsku, ale třeba návštěva Řecka nebo Itálie. Neříkali jste si někdy, že by se vám shodlo, kdybyste se v daném místím jazyce alepsoň trošku orientovali? Co třeba zrovna chorvatština? Právě Chorvatsko bývá nejvíce navštěvované a nejen pro jeho finanční a dopravní dostupnost, ale i pro vynikající místní kuchyni a můžeme také konstatovat, že se zde domluvíme, ačkoliv někteří z nás chorvatsky téměř neumí, nebo neumí vůbec. Pojďme se připravit na někeré situace, které nás na dovolené potkávají, a naučme se pár užitečných frází. Něco málo k výslovnosti: Samohláska /i/ nezměkčuje souhlásky, které stojí před ní. Tudíž /d/, /t/, /n/ ve slovech div, nikad, tisuća ap. se čtou tvrdě: [dyv], [nykad], [tysuća]. Souhláska /ć/ je mezi "tvrdým" /č/ a českým /ť/, např. kuća, doći, većina. Souhláska /đ / vyslovujeme měkčeji než /dž/, např. ve slovech đak, rođak, doviđenja. Souhláska /h/ odpovídá českému /ch/, např. ve slovech hrvatski, hvala, zahvaliti. Souhláska /g/ odpovídá českému /h/, např. ve slovech glava, grob, drugi. Souhláska /nj/ se vyslovuje jako české /ň/, např. ve slovech njemački, ranjenik. Dobrý den!     Dobar dan! Dobré ráno!     Dobro jutro! Dobrý večer!     Dobro veče/dobar veče/dobra večer! Dobrou noc!     Laku noć! Vítejte!     Dobro došli! Ahoj!     Zdravo! Ćao! Dovolte/Promiňte prosím.     Dozvolite/Izvinite molim. Ráda tě vidím.     Radujem se što te vidim. Na shledanou.     Dovidjenja. Brzy na shledanou.     Uskoro se vidimo. Pane!     Gospodine! Paní!     Gospodjo! Slečno!     Gospodjice! Dámy a pánové!     Dame i gospodo! Vážení přátelé!     Štovani prijatelji! Děkuji (Vám).     Hvala (Vam). Děkuji pěkně.     Hvala lijepo. Velika hvala. Není zač.     Nema na čemu. Prosím.     Molim. Nemusíte se ihned zapisovat na placené kurzy, zkuste v pohodlí domova nebo na cestách vlakem či autobusem získat počáteční povědomí o chorvatštině a zkusit se pomaličku učit slovíčka a gramatiku, které si poté procvičíte v daných cvičeních. K učebnici je přiložen klíč a CD.
Zobrazit článek >
 
Dopřejte si pořádnou masáž: Jaké vám přinese účinky? I
Masáž je už sama o sobě velice příjemnou záležitostí. Uvolníte při ní své tělo i mysl. Jistě vás potěší, že tato procedura má také dlouhodobě cenné účinky. Jaké? Dozvíte se v našem článku. Podpora metabolismu a spalování tuků Snažíte se udržovat si štíhlou linii? Hlavně teď na jaře a následně v létě se na svůj metabolismus a sportovní aktivitu určitě soustředíte víc než v jiném ročním období. Masáž dokáže rozproudit organismus, podpoří rychlou práci metabolismu a celkově pomůže se spalováním. Masáže taky zlepšují odbourávání cholesterolu. Pryč se stresem a napětím Nejen při masáži se zbavíte veškerého stresu a uvolníte celé své tělo. Pokud žijte v neustálém spěchu, určitě se vyplatí, dát si jednou za čas pauzu a oddychnout si třeba na masážním křesle či lehátku. Posílení imunity Pokud vás trápí nepokoj, vyplavuje se vám do těla kortizol, který redukuje imunitní buňky potřebné k obranyschopnosti organismu. Tím, že se při masáži uklidníte, dojde k výraznému poklesu kortizolu, který vydrží mnohem déle na nízké hladině, než jaký čas ho trvalo shodit na minimum. Díky tomu, že kortizol přestane negativně působit, dojde k posílení celého imunitního systému. Navíc se začne vyplavovat mnohem více imunoglobinu. Je známo, že i jedna jediná masáž dokáže posílit vaši obranyschopnost natolik, že se vaše tělo směle ubrání sezónní chřipce. Hrozí vám nakažení bacily? Vzhůru na masáž. 
Zobrazit článek >
 
Zbavte se plevele na zahradě I
Už zase vám roste na zahradě nějaký vetřelec? Další starost navíc? Přečtěte si článek, který vám poradí, jak plevel zneškodnit jednou pro vždy. Kdyby plevel rušil jenom krásu pěstovaných plodin či květin, tak moc by to jistě nevadilo. Jenže plevel vám může způsobit mnoho starostí. Jedním z jeho negativních vlastností je to, že potřebuje ke svému životu velké množství vody. Tu si přirozeně bere z půdy. Tím se půda vysušuje a vaše pěstované rostliny jsou v nevýhodě. Může docházet až k úhynům jednotlivých kusů. Pokud plevel doroste do velkých výšek, může zastiňovat jiné rostliny, které bez slunce nedokáží fungovat. Plevel je škůdce. A co škůdci obvykle přenášejí? Ano, jistě různé nemoci. I u rostlin tomu není výjimkou. Plevel může vaše rostliny nakazit nejrůznějšími látkami. Do rostlin přenáší viry, které mohou zpomalit růst rostliny nebo dokonce zruší schopnost plodnosti rostliny. Plevel taky může způsobit uvolňování oxidu uhličitého do půdy. Samozřejmě vám přidělá práci na zahradě. Jak zvládnout proces hubení plevele? Podívejte se na rady do knihy Jak na plevel bez chemie, který najdete zde. Zapomeňte na chemikálie a zkuste vaše okrasné rostliny ubránit přírodní cestou. Zahrada bez plevele, to je jistě sen každého zahradníka. Plevel je noční můrou všech pěstitelů a zahrádkářů. Stále více však přibývá těch, kteří kvůli tomu nehodlají zamořovat svět chemií a sahají raději k prostředkům, jež jsou k přírodě šetrnější. O tom, že mohou být stejně účinné, vás přesvědčí tahle knížka z nové zahradnické BIO série. Kromě toho se naučíte konkrétním metodám a postupům práce, dovíte se, co na které druhy plevele platí, a získáte pár zajímavých tipů, které vám pomohou vykázat nepříjemné rostlinné vetřelce za hranice své zahradní říše.  
Zobrazit článek >
 
Pěstujeme orchideje
Orchideje jsou nádherné květiny, které pochází z tropických pralesů. Je až s podivem, že lze tyto krásky pěstovat doma v bytě. Pravdou je, že některé druhy jsou vyšlechtěné tak, aby jim vyhovovaly podmínky, které jim můžeme poskytnout v bytě za oknem, ale existují i druhy, které potřebují speciální péči i prostředí, aby mohly žít a krásně kvést. Mezi nejčastěji pěstované druhy v našich domácnostech patří: Phalaenopsis je bohatě kvetoucí orchidej určená všem začátečníkům. Je to nejodolnější z pěstovaných rodů. Vanda coerulea patří k nejatraktivnějším orchidejím, dobře snáší i slunce. Nejlépe se jim bude dařit, když jim poskytneme následující podmínky pro růst: pokojovou teplotu okolo 20oC dostatek světla, ale v žádném případě stanoviště na přímém slunci nemají rády netěsnící okna, aby na ně netáhnul studený zduch dodržovat epifytické pěstování rosit dvakrát denně Jelikož tyto dva druhy rostou v pralesích na stromech, nesázíme je do klasického substrátu pro pokojové rostliny, ale dopřejeme jim speciální substrát, který je vzdušný a přiměřeně kyselý. Substrát musí být připravený z borové kůry a polystyrenu. Myslete i na to, že tyto orchideje nesnášejí přelití! Více podrobností a rad, jak pěstovat orchideje naleznete v knize z nakladatelství GRADA: Orchideje. V této knize vám představíme běžné, v bytě pěstované, druhy orchidejí. Dozvíte se, jaké místo pro ně vybrat, jak je správně zavlažovat, přihnojovat a přesazovat. Můžete je zkusit i množit. Vypořádáme se s běžnými chorobami a škůdci. V knize je také přehled nějčastěji pěstovaných druhů, jejich popis, fotografie a barevné formy. Dopřejte svým krásným květinám tu správnou péči.  
Zobrazit článek >
 
Alison Weir: Historie a romantika v úspěšných románech I
Pokud jste milovnicí historických románů, pravděpodobně Alison Weir znáte. Vždyť se jedná o jednu z nejprodávanějších historiček v celé Británii. Na svém kontě má již dvacet tři velmi dobře propracovaných titulů. Některé z nich si tu představíme. O jejím úspěchu vypovídá číslo 4,5 milionu prodaných knih, které zaznamená pouze prodané knihy v originálním jazyce, tedy v angličtině. Autorka se soustředí především na období středověku, jehož je znalcem. Píše zejména o královnách a jejich životech. Její díla mapuju skutečnost, avšak jsou do nich přidané prvky, které můžeme hodnotit spíše jako zpestření jednotlivých románů. Vždyť jde taky o příběhy, které vás budou bavit od začátku do konce. Najdete v nich romantiku, zradu, napětí, někdy i trochu akce. Autorka v současné době žije v hrabství Surrey, kde taky pracuje. Než se vydala na svou spisovatelskou kariéru, pracovala jako učitelka pro postižené děti. V současné době má dvě děti a žije jako spokojená vzdaná žena. Královna Alžběta V dalším článku vám představíme její díla podrobněji, v tomto vás jen nalákáme na jednu z knih Alison Weir. Na jaký příběh se můžete těšit? Jejich milostný poměr vyvolává skandál evropských rozměrů. Alžběta Tudorovna se prohlašuje za Panenskou královnu, ale nedokáže odolat svému oslnivému, ale ženatému nejvyššímu štolbovi, lordu Robertu Dudleymu. Mnozí jsou přesvědčeni, že jsou milenci, a šíří se pikantní fámy, že Alžběta vůbec není panna. Úctyhodnou mladou královnu považuje většina křesťanského světa za nemanželskou kacířku a uchvatitelku trůnu, a přece si mnozí vládci tudorovskou Anglii předcházejí a usilují o Alžbětinu ruku. Alžběta, která čelí narůstajícímu tlaku, aby se provdala, své nápadníky v jejich námluvách povzbuzuje, ale zároveň se prostřednictvím delikátního politického manévrování snaží vyhnout jakémukoli závazku. Sledovat tuto nebezpečnou linii s Robertem Dudleym po boku, synem a vnukem zrádců, by ji ale mohlo stát trůn… Královna Alžběta, román odehrávající se na pozadí oslnivé nádhery tudorovského dvora a nejslavnějších událostí své doby, je dramatický, složitý a hluboce jímavý příběh plný intrik, lásky a bolestné ztráty, jehož protagonistkou je největší anglická královna a zápletku tvoří jeden z nejpodivuhodnějších milostných příběhů všech dob.
Zobrazit článek >
 
Susana Clark a její fantasy I
Susana Mary Clark je anglická spisovatelka, nyní jí je 58 let. Otec Clarkové byl knězem, často podnikal různé cesty, a tak i budoucí spisovatelky byla stále na nohách. Poté, co dokončila školu s titulem z filozofie, politických věd a ekonomie se rozhodla stát součástí drobného vydavatelství, dlouho zde však nevydržela a vydala se do Turínu, kde vyučovala angličtinu. Po krátké pauze, kterou si od knih spisovatelka dala, začala Clarková pracovat jako redaktorka v nakladatelství Simon and Schuster. Kvůli této pracovní pozici se přestěhovala do Cambridge. Nejprve vydávala kuchařky, poté pracovala na jiných a pro ni více oblíbených tématech. Postupem času začala autorka pracovat na beletristických dílech. Naplánovala si psaní pár kratších publikací, avšak ještě před tím se přihlásila do kurzu psaní. Po jeho absolvování přiznala, že jí do budoucna nic moc nepřinesl, avšak na kurzu si prý alespoň utvrdila plán, že opravdu napíše svou knihu. První její vydaná povídka nese název The Ladies of Grace Adieu. Autorka později začala pracovat na svém dlouho plánovaném díle – na románu Jonathan Strange a pan Norrell. Román má téměř tisíc stran. Clarkové se povedlo dílo dotlačit k nakladatelství Bloomsury. Kniha má téměř tisíc stran. Knihy Susan Mary Clarkové najdete zde. Knihu Jonathan Strange & pan Norrell najdete zde. Díla autorky podrobně? Pak překlikněte do našeho magazínu pro muže a dozvíte se víc.  
Zobrazit článek >
 
Vánoční zpověď – Martin Goffa
Na Vánoce z trochu jiného úhlu se podíváte s knihou Vánoční zpověď od Martina Goffy. Jaký příběh se kromě těch krásných může stát v čase vánočním? Martin Goffa obsadil v druhé polovině 90. let místo žurnalisty, pracoval pro Policii ČR. Užil si taky některá svá léta jako detektiv kriminální služby. Asi po patnácti letech se této práce vzdal a začal se věnovat naplno pouze psaní a taky obchodu. Již svou první knihu se rozhodl autor vydat pod pseudonymem, u kterého dosud zůstal. Mezi jeho čtená díla patří například romány s názvem Muž s unavenýma očima, Dítě v mlze, Plaváček, Bez těla a Vánoční zpověď. Kniha Vánoční zpověď byla vydaná v druhé polovině roku 2015. Tento thriller vypráví příběh obyčejného člověka, kterému se nedaří takzvaně usadit a najít si tu správnou ženu. Aby toho na něho nebylo málo, dostane se do léčky lichvářů. Ti ho připraví o peníze a ještě je musí splácet tak, jako by si nějaké půjčil. Rozhodne se nejít na policii a vyřešit si tuto nešťastnou záležitost po svém. Jak se mu povede na stopě po zlodějích? Román ukazuje příběh muže, který má téměř vše, co k životu potřebuje. Ukazuje, jak se však takovýto život může během několika okamžiků změnit a co se stane z člověka, který se dostane do finančních potíží. Román bývá popisován jako mrazivý thriller nové hvězdy české detektivky. Ano, po přečtení této knihy vás bude mrazit ještě dlouho. Knihu Vánoční zpověď najdete zde. Další thrillery a napínavou četbu najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak dobře spát I.
Se špatným spánkem se u nás potýká každý desátý člověk. Většina dospělých pak ještě trápí občasné potíže s usínáním. Někdo se s těmito problémy obrací na lékaře jiný se jimi nezaobírá. A přitom lze s nespavostí vcelku snadno bojovat. Dnešní doba je velice hektická a na každého jedince je vyvíjený velký tlak v podobě množství práce nebo její složitosti. Taktéž studenti mají více učiva, než-li v dobách školních let jejich rodičů či prarodičů. Taktéž mimopracovní stresy, jako jsou splátky nebo hypotéky, mají vliv na náš spánek. V lidech se hromadí pocity stresu, starostí a nejistoty. Správný spánek je velice důležitý pro regeneraci a duševní pohodu. Člověk, který málo nebo špatně spí bývá ráno ospalý a unavený. V práci je poté nesoustředěný a po nějaké době se mohou dostavit i zdravotní komplikace. Proto je důležité řešit tyto problémy včas. Pokud zrovna vy trpíte problémy s usínáním a spánkem, měli byste dodržovat tyto základní body: večer neřešte žádné problémy před spaním se nestresujte postel je především místo ke spaní v posteli nečtěte, nejezte a nesledujte televizi Jak lépe překonat spánkové problémy vám poradí kniha ZDRAVÝ SPÁNEK. Poradí vám, jak za pomoci přírodních prostředků dosáhnout hlubšího a důkladnějšího vyspání, zmiňuje meditaci, masáže, bylinky i aromaterapii. Čerpá z čínského učení feng-šuej a navrhuje, jak vytvořit ideální prostředí ke spánku.
Zobrazit článek >
 
Zahradnické práce v březnu
Sluníčko už nám dává najevo, že už se blíží jaro. Po ránu se sice ještě můžeme setkat s nějakým mrazíkem, ale přes den už se vzduch otepluje. V předzahrádkách pomaličku raší, na podzim vysázené, okrasné cibuloviny a v parcích je slyšet zpěv ptáků. Kdo má zahrádku, odklidil poslední zazimované okrasné záhony a začal vysévat semínka paprik. Kdo nemá zahrádku, může začít zahradničit například na balkoně nebo přímo v bytě. Můžete si zasít například majoránku. Je to jedna z mála bylinek, které patří mezi takzvané jednoletky. Její aroma a chuť je stonásobně, né-li více, lepší, než ta, kterou zakoupíte v obchodě. Čerstvou majoránku, ale i tu sušenou, kterou si vypěstujete, můžete použít do gulášů, zeleninových polévek, nebo také k přípravě výborného čaje při nachlazení. Taktéž měsíc březen přeje výsevu letniček, kterými si můžete krásně ozdobit svoji zahradu, terasu nebo balkon. Vysévejte hledíky, gazánie, hvozdíky, tabák, netýkavky, ostálky a další letničky. Koupili jste si v zimních měsících nakvetlé cibuloviny, jako jsou krokusy, modřence nebo hyacinty? Po odkvětu je můžete vysadit do volné půdy, kde vám příští rok nadělají parádu. Než-li přejdete k vysazování do záhonku, počkejte, až zcela odkvetou a zaschnou jim listy. Kromě vysévání semínek paprik, můžete také další zeleninu: celer, brokolici, hlávkový salát, ředkev, ředkvičky, květák, rajčata nebo lilek. Další rady jak postupovat při zahradničení během roku najdete v knize: ZAHRADNÍKŮV ROK.
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Londýn I
Pojďme podniknout výpravu na další okouzlující evropské místo. Dnes se podíváme do Londýna. Ráda bych vás během následujících článků seznámila hlavně s méně známými památkami, které nejsou tak turisticky oblíbené, ale určitě za návštěvu stojí. Není na co čekat, jdeme prozkoumávat. Není asi třeba připomínat, že Londýn tvoří hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Leží při ústí řeky Temže. Londýn City je jedno z největších ,,mocností‘‘ v Evropě. Je sídlem mnoha světových firem a obrovských obchodních center. Obyvatel zde žije téměř devět milionů. Počet lidí, které navštíví Londýn za jeden rok je ještě mnohonásobně vyšší. Tate Modern Tate Modern je název pro jedno ze známějších londýnských muzeí. Zaujmout vás může i samotná budova. Jistě vás potěší, že vstup sem je zdarma. Pro milovníky čokolády zde byla vystavěna kavárna, ve které si můžete dát dokonalý čokoládový nápoj s marshmallows. Royal Opera House Pokud toužíte po nezapomenutelném kulturním zážitku, navštivte představení, které se koná v úchvatné budově Royal Opera House. Turisticky nejoblíbenější jsou asi baletní představení, ve kterých vystupují tanečníci světového souboru Royal Ballet. Pokud návštěvu Royal Housu plánujete, nezapomeňte si přibalit do zavazadel společenské oblečení. Po ženách jsou ve většině případů požadovány dlouhé šaty, muži nebudou bez obleku na představení puštěni. Nezapomeňte si před cestou přečíst turistického průvodce a zabalte si ho i s sebou. Jistě se vám bude hodit. Průvodce Londýn – inspirace na cesty najdete zde. Průvodce po Londýně vás nejprve seznámí s historií tohoto multikulturního města a poté nabídne rozsáhlý přehled míst, která stojí za návštěvu, ať už se jedná o historické památky, či moderní tvář Londýna. Název: Londýn Berlitz 2.v. Podnázev: Inspirace na cesty Jazyk: čeština Nakladatelství: Lingea Značka: Lingea Druh: Kniha Vazba: Brožovaná bez přebalu matná Počet stránek: 144 V prodeji od: 05/2015 Rozměry (výška x šířka x tloušťka): 127x108x13 mm ISBN: 978-80-7508-051-6
Zobrazit článek >
 
Mulčovací materiály do zahrady I. část
Také se domníváte, že mulč je pouze nadrcená kůra? Je sice pravdou, že kůra spadá mezi nejčastější mulčovací materiály, ale existují i jiné možnosti. Mulčovací materiály se používají především: proti plevelům k udržení kypré půdy snižuje odpařování vody minimalizuje eroze půdy tvoří estetickou stránku zahrady Organické materiály - mají jedno společné a to, že se postupně rozkládají. Doba rozkladu záleží na obsahu vody. 1.) Drcená kůra - nejvíce se používá k zakrytí prostorů mezi azalkami nebo rododendrony. - vhodná je i na vřesoviště, kde okyseluje půdu, kterou mají vřesy rádi. - lze ji použít i na nově vysázené záhony, kde jsou velké mezery mezi květinami. Zde pomáhá proti růstu plevelů. Výhody: pomaličku se rozkládá, jednoduchá manipulace. Nevýhody: okyseluje půdu, neudrží se na svazích. 2.) Štěpka - vhodná k okrasným rostlinám. - taktéž ji lze použít na vysypání cestiček. Výhody: velmi pomaličku se rozkládá, snadná dostupnost, měkká při chůzi. Nevýhody: na svazích se sesouvá => nutná fixace. 3.) Tráva - především se používá jako mulč v sadech - pod ovocné stromy, maliníky či ostružiníky. Výhody: je snadno dostupná po celou sezonu. Nevýhody: musíte udržovat vrstvu max. 5 cm, jinak travní mulč hnije, čímž ohrožuje kořeny.   S knihou Pro vaši zahradu mnoho rad a nápadů naleznete další zajímavé postupy, jak pracovat ve Vaší zahradě. Obraz vaší krásné zahrady vynahradí všechnu námahu, kterou budete muset vynaložit, aby se vaše představy splnily, a práce na zahrádce se pro vás stane velkým potěšením. Budete na zahrádce rádi odpočívat a čerpat nové síly. K tomu, aby to tak bylo, přináší tato kniha mnoho rad a nápadů.    
Zobrazit článek >
 
Pozvánka na výstavu: Sedmičky Josefa Lady
Máte-li rádi ilustrace a obrázky od Josefa Lady, nenechte si ujít zajímavou výstavu: "Sedmičky Josefa Lady"! Výstava „Sedmičky Josefa Lady“ se koná v Galerii Tančící dům od 15. listopadu 2017 do 1. dubna 2018. Galerie Tančící dům společně s rodinou Josefa Lady připravili k 130. výročí narození a 60. výročí úmrtí tohoto významného českého umělce výstavu s názvem Sedmičky Josefa Lady. Výstava přinese obsáhlý vhled do malířovy tvorby i osobního života. Ve čtyřech patrech Tančícího domu bude vystaveno na 400 děl, některá z nich poprvé od roku 1957. Expozice zobrazí nejznámější Ladovy obrazy, ilustrace, dětskou tvorbu, interaktivní exponáty i umělcovy osobní věci. Výstava Sedmičky Josefa Lady je největší přehlídkou Ladovy tvorby v Praze za posledních deset let. V prvním patře a druhém podzemním podlaží Tančícího domu budou k vidění Ladovy obrazy. První podzemní podlaží představí tvorbu pro děti včetně dětské ilustrace, promítání pohádek a řady interaktivních exponátů. V přízemí galerie budou vystaveny osobní věci Josefa Lady včetně jeho pracovny a rodokmenu. Expozice představí i méně známou tvorbu Josefa Lady, především z oblasti karikatury a ilustrace. Kurátory výstavy jsou Lev Pavluch, Jana Sommerová, Jindřich Ulrich a Josef Lada, vnuk malíře Josefa Lady. Otevírací doba galerie je denně od 9 do 20 hodin. Vstupné: Plné vstupné 190 Kč Studenti do 26 let a důchodci 110 Kč Děti od 3 do 15 let 60 Kč Rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti do 15 let) 390 Kč Školní skupiny nad 20 osob 50 Kč za osobu Držitelé ZTP průkazu a děti do 3 let zdarma   Pozn.: Ilustrační obrázek: KNIHA: Česká říkadla Kniha obsahuje lidová česká říkadla, rozpočitadla a kolednické popěvky. Svět českých venkovských tradic je v knížce živě zachovaný a zpřístupněný pro ty nejmenší také díky krásným ilustracím Josefa Lady. Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu: KNIHY  
Zobrazit článek >
 
Hummus aneb cizrnová pomazánka
No, nezní to moc lákavě, že? Pokud si však doma cizrnovou pomazánku připravíte, zjistíte, že ale velice lákavě voní. A jakmile ochutnáte, bude vám jasné, že si tento recept musíte někam honem uložit. Tak jdeme na to, jak se připravuje velmi jednoduchý a oblíbený hummus? Budete potřebovat: Cizrnu (2 malé konzervy) Sezamovou pastu (6 lžiček) Olivový olej (4 lžíce) Šťávu z čerstvého citronu (cca z 1 kusu, dle chuti) Česnek (2 storužky) Kmín mletý (1 lžičku) Sůl a pepř Postup: Nejprve rozdělejte konzervu a slijte cizrnový nálev (Ponechte si jej třeba v hrnečku!). Cizrnu vysypte do mixéru a přidejte k ní veškeré suroviny. Česnek před přidáním do směsi prolisujte. Následně směs rozmixujte. Cizrna bude dost hustá, takže do ní přidejte minimálně čtyři lžíce nálevu z konzervy. Pravděpodobně bude třeba přidat ještě víc, to ale záleží na vás a na využití hummusu. Jakmile bude mít pomazánka vhodnou konzistenci, naaranžujte ji na misku a podávejte. Zbytek cizrnové směsi můžete skladovat třeba v zavařovací sklenici. Moc dlouho v ní ale určitě nevydrží, že? :-) Dobrou chuť! Výhodou tohoto jídla je jeho různorodé využití. Cizrnovou směs můžete připravit jako omáčku na zeleninu či jiné méně zdravé dobroty. Hodit se vám však bude i jako pomazánka na chleba. Kromě toho lze dochutit hned na několik způsobů. Vytvořit můžete třeba kari, pikantní nebo jalapenos verzi.  
Zobrazit článek >
 
Padesát odstínů šedi od knize k filmu – zajímavosti II
Kniha byla prvně psána jako fun fiction k filmu Stmívání. Tak tento fakt vás jistě překvapí. Do jaké skupiny patříte vy? Podle výzkumů jednoho z amerických magazínů dá dokonce 44% žen přednost filmu před reálným sexem. Docela ohromující, že? I přes těžkou kritiku knihy se v Česku prodalo dvě stě tisíc výtisků. Knižní předlohy celkově pak kolem stovky milionů. Knihy se tiskly v 51 jazycích. O práva na film bojovalo dokonce deset hollywoodských studií, nakonec jej koupil Universal za pět milionů dolarů. Dornan pro udržení své vizáže musel cvičit tři hodiny denně. Ve filmu znějí opravdu hvězdné songy. Můžete slyšet například zpěvačku Beyoncé, Franka Sinatru nebo skupinu The Rolling Stones. Víte, že webová stránka společnosti Greye opravdu reálně funguje? Autorka nepsala knihu pouze doma u svého počítače, ale taky třeba cestou do práce. Největším přítelem jí byl při psaní její telefon BlackBerry. Tato kniha rychlostí svého prodeje překonala Harryho Pottera, dlouhodobého držitele rekordu. Poznala jste ve filmu sestru hlavního hrdiny? Ano, jistě, byla to zpěvačka Rita Ora. Film měl dokonce taky nejsledovanější upoutávku posledních let. Mezi čekatele patřily samozřejmě zejména ženy. V České republice dostal film přístupnost od patnácti let, na Slovensku však byli tvrdší, tam film mohly v kině vidět jen osoby starší osmnácti let. V Malajsii byl tento film úplně zakázán. Velmi dlouho bylo vybíráno nejideálnější místo v USA k točení filmu. Na poslední chvíli vyhrál kanadský Vancouver. O režii filmu se měla šanci postarat Angelina Jolie, která však nabídku ihned odmítla. Přečetla jste již všechny díly Padesáti odstínů? Pak tu pro vás máme ještě jednu lahůdku. Co takhle dozvědět se víc o tom, jak celý příběh vidí Grey? Nastudujte Odstíny z mužského pohledu.  
Zobrazit článek >
 
Recept: Třešňový dort
K narozeninám nebo k svátku. Taktéž k jakékoliv sváteční příležitosti se hodí nějaký skvělý dezert. A co třeba třešňový dort? Vězte, že jeho bohatá sladká náplň a šlehačka vás dostanou! Třešně už ze stromů neotrháme, ale někdo si je buď zavařil nebo je lze zakoupit v některém ze supermarketů. RECEPT: Třešňový dort Ingredience: 4 vejce 80 g cukru 1 lžíce kakaa 2 lžíce oleje 80 g polohrubé mouky 1/2 lžičky prášeku do pečiva Krém: 500 g třešní 5 lžic krystal. cukru 1 vanilkový cukr 1/2 lžičky skořice 15 g bramborového škrobu 250 g zakysané smetany 200 ml smetany ke šlehání 5 g želatiny Dále budeme potřebovat: 50 ml smetany ke šlehání moučkový cukr podle chuti třešně na ozdobu Postup: Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme olej, polohrubou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto vlijeme do kulaté formy o průměru 26 cm, kterou jsme předem vymastili tukem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 10 - 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Třešně rozmixujeme mixérem (ne úplně), dáme do hrnce, přidáme kr. a vanilkový cukr, skořici a přivedeme do varu - dusíme cca 8-10 minut. V troše vody si rozmícháme škrob a přidáme k rozmixované hmotě. Promícháme a odstavíme, necháme mírně vychladnout. Smetanu na šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky a smícháme ji se zakysanou smetanou. Když máme vychladlou třešňovou hmotu, pomalu ji přimícháme do smetanové hmoty a spojíme. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a přidáme ji k utřeného krému. Promícháme a navrstvíme na upečený a vychladlý korpus. Vložíme do chladničky. Na ozdobu použijeme vyšlehanou šlehačku s cukrem a ozdobíme třešněmi. Nechte se inspirovat kuchařkou HELENČINO PEČENÍ a vytvořte další chutné dezerty.        
Zobrazit článek >
 
Věnujte deset minut ranního probouzení józe
Ranní čas je pro jógu jako stvořený. Pečujte o své myšlenky, svou energii a vytvořte si perfektní start dne. Proč cvičit jógu a proč po ránu? Pokud ráno protáhnete své tělo, zamezíte tak úrazovosti a bolestem. Jóga zvýší vaši celkovou pružnost a sílu. Podpoříte správné držení těla a nastartujete i vnitřní orgány. Jestliže chcete, aby vaše tělo i mysl pracovaly celý den naplno, pak jim dopřejte alespoň desetiminutový požitek z ranní jógy. Jogíni se vyspí mnohem lépe než kdokoliv jiný. Toto cvičení totiž přináší ovoce. Tím nejlepším je kvalitní a klidný spánek. Ranní cvičení reguluje spánkový rytmus a vyvažuje hormonální hladinu. Pokud budete cvičit hned po ránu, lehce si na pohyb zvyknete. Tělo se naučí tento ranní proces vnímat jako pozitivum ihned. Budete se pohybovat v rovnováze. Není tajemstvím ani fakt, že raní jóga zrychluje metabolismus. I díky krátkému cvičení bude docházet k mnohem rychlejšímu spalování tuků a cukrů. Naučte se správné cviky na probuzení orgánů. Jóga vás naladí na pozitivní a hezké myšlenky. Budete mnohem lépe vnímat dobro a velmi snadno zaženete stres. Poznejte jógu do hloubky s knihou Duchovní síla jógy. Publikaci najdete zde. Kniha přichází s mnoha praktickými návody k mudrám, ásanám a meditacím slovem i obrazem a ukazuje, jak můžeme prožívat duchovní stránku jógy, jak můžeme odhalit své vnitřní síly, které ovlivňují naše pocity, naše myšlení a i naše jednání, jak je můžeme posilovat a jak z nich udělat své přátele a pomocníky.  
Zobrazit článek >
 
Pracovat a nezbláznit se aneb co dělat, když toho máte moc I
Jistě jste to už zažila. Zakázky, telefonáty nebo děsný šéf, který počítá s tím, že váš den má čtyřicet hodin. Nebo jste snad sama neodhadla svůj čas a nabranou práci? Tento článek vám poradí, jak ušetřit trochu času, zdolat kupu práce a stále se cítit v pohodě. Vše si plánujte po svém Pokud máte tu možnost, pracujte si kdy jen je libo. Pokud se vám raději práce vykonává odpoledne, proč ne, vždyť je to úplně na vás. Klidně pracujte o půlnoci, jestliže vám to jde nejlíp. Určitě nikoho nenechte zasahovat do vašeho programu. Stanovte si priority, podle nich se řiďte. Důležité je taky naučit se říkat ne. Vysvětlete v práci, že opravdu nemůžete stíhat všechny konference, vézt pracovní schůze a dělat svou práci. Uvidíte, že i krátkou domluvou se vám podaří změnit některá pravidla. Ptejte se na potřebné a taky si občas diktujte svůj program. A myslete na to, že plánování je skutečně důležité. Pokud si správně nerozvrhnete čas a budete dělat jen tak něco, co vás zrovna napadne, nikdy nedojdete k vidině cíle. Určitě je lepší vytvořit si seznam s body, které je nutné splnit. Pro lepší rozložení povinností si k času připište taky deadliny a předpokládaný hodinový rozsah výkonu daného úkolu, je dobré mít přehled. Sečtěte požadavky a zjistěte, jak dlouho denně je nutné pro splnění konkrétního cíle pracovat. 
Zobrazit článek >
 
Svatební zajímavosti, o kterých jste ještě neslyšela I
Léto je obdobím svateb. Taky na nějakou vyrážíte? Součástí této série článků je nejedno svatební doporučení, hlavním tématem jsou však fakta týkající se svateb, o kterých jste jistě ještě neslyšela. Přečtěte si zajímavosti, se kterými zaperlíte nejen před svatebčany. Faktů, podivných informací a různých perliček je obrovské množství. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější. Svatebních symbolů je v současné době velké množství. Nejstarším je však snad ve všech kulturách prsten. Plechovky přivázané zezadu na autě se zdají být tradicí, důležitější je však stará bota, na kterou mnohé páry zapomínají. Uskupení družiček v minulosti netvořily blízké přítelkyně nevěsty, ale nejkrásnější ženy z města či vesnice. Měly nevěstu ochránit před zlými duchy. Krása byla důležitá, neboť duchové prý nepoznaly, která žena je vlastně nevěstou. Duchy navíc vyhání kostelní zvony, při církevním obřadu by měly zazvonit. Jaký počet hostů jste na svatbě zažila? Vystačil dort na každého? V Americe museli svatebčané z důvodu přítomnosti obrovského počtu hostů nechat udělat opravdu velkolepý svatební dort. Nakonec se z něj stal rekordní zákusek vážící téměř sedm tisíc kilogramů. Pochutnalo si na něm 59 tisíc hostů. My jíme polévku, v Číně zase novomanželé konzumují jednu obří nudli.
Zobrazit článek >
 
Cesta kolem světa za osmdesát dní
Často slýcháme, že dnešní děti málo čtou, nic jim neříkají tradice a klasika. Je snadné odsoudit, lepší je ale proti tomu něco dělat. Znamená to například i zasadit se o seznámení s klasickou literaturou. S elektronizací se významně mění zájem o papírové knihy. Zdají se těžké a ne právě praktické na přenášení. Přitom jejich zdánlivé zápory mohou být současně pozitivy. Papír totiž stále ještě nabízí prostor pro estetický požitek z ilustrací, kreativního rozložení textu, provedení vazby a celkové grafické vyznění díla. Kvalitní tištěná kniha zůstává trvalou hodnotou, kterou ta elektronická poskytnout nemůže. Dokladem tohoto tvrzení je Naším vojskem vydané klasické dílo světové literatury Cesta kolem světa za osmdesát dní. Nezapomenutelný příběh Julese Verna o sázce a dobrodružném cestování anglického gentlemana Philease Fogga a jeho oddaného komorníka, setkání s exotickou princeznou a život ohrožujících nástrahách je tentokrát opatřen barevnými ilustracemi Francesci Rossi. Proti klasickým perokresbám, které verneovky tradičně zdobily, dávají nové ilustrace příběhu pohádkového ducha a názornost, podporující dětskou fantazii. Tuto knihu vaše děti určitě s chutí přečtou. Naším vojskem vydanou Cestu kolem světa za osmdesát dní s moderními ilustracemi zakoupíte za sníženou cenu v sekci Knihy.  
Zobrazit článek >
 
Paul Glaser – Tanec s nepřítelem
,,Pak začínám. Budu tancovat na hudbu z gramofonu. Chvíli ještě přemýšlím, kterou desku vybrat. Kurt zvedá ruku. Všichni ztichnou. Představím se a říkám, jaký tanec předvedu. Je to mazurka. Nejdřív pomalá, pak rychlejší. Potom zatancuju ještě tři tance a asi po půlhodině svůj výstup ukončím. Nikdo netleská.‘‘ Přečtěte si poutavou knihu zahraničního autora Paula Glasera, která vám osvětlí tematiku druhé světové války. Publikace byla vydána v Nizozemí v roce 2013. U nás došlo k vydání v roce 2014. Texty přeložila Jana červenková spolu s Lenkou Strnadovou. Tento příběh je spojen se skutečností. Sám autor najde při cestě do Osvětimi mezi exponáty kufr z Nizozemska, na kterém je jeho jméno. Rozhodne se tedy pátrat. Čí zavazadlo to bylo? Postupně odhalí, že jde právě o jeho tetu, která zde strávila čas. Najde dokonce její deník, fotografii, filmy, dopisy a písně. Roosje byla úspěšnou učitelkou tance, bohužel byla židovka, a tak byla odvedena do koncentračních táborů. Udal ji dokonce sám její manžel, který sympatizoval s nacisty. V knize se dozvídáme, že Roosje byla velmi sympatickou a nebojácnou ženou nezlomily ji ani ty nejděsivější zkušenosti. Stále v ní tkvěla alespoň kapka optimismu. Jak to s ní dopadne, co všechno se podaří autorovi knihy a jejímu synovci vypátrat. Podívejte se blíž na poutavý příběh, který bohužel má svého konce. Jak již bylo řečeno, jde o skutečný příběh, který je nutné předat dál. Knihu si můžete zakoupit zde. Název: Tanec s nepřítelem Podnázev: Válečné tajemství mé rodiny Autor: Paul Glaser Jazyk: čeština Nakladatelství: Triton Značka: Triton Druh: Kniha V prodeji od: 04/201 Rozměry (výška x šířka x tloušťka): 127x127x22 mm ISBN: 978-80-7387-751-4
Zobrazit článek >
 
Jayne Ann Krentz alias Amanda Quick I
Amanda Quick, taky Jayne Castle, Stephanie James a samozřejmě Jayne Ann Krentz. Které jméno znáte? Za všemi třemi pseudonymy se skrývá autorka Krentz. Narodila se na konci čtyřicátých let v Kalifornii. Svá studia započala na kalifornské univerzitě studiem historie, toho však zanechala po dosažení bakalářského titulu a dala se na knihovnictví, ve kterém se udělala i doktorát. Po dosažení titulu pracovala jako knihovnice v jedné základní škole. Práci měla ráda, vždyť knihy byly její vášeň, ale tak nějak tušila, že tušila, že má na víc. Přestěhovala se se svým manželem do Washingtonu, kde poznala svou největší vášeň – psaní. V současné době je autorkou stovek výborných knih. Jak to stíhá? Píše šest dní v týdnu. K pracovnímu stolu usedá už v sedm ráno. Autorka se zaměřila na tvorbu pro ženy. Nejedná se však o knihy s jedním dějem o lásce, nýbrž o dokonalou tvorbu plnou překvapení. Vybrané knihy Jayne si mnoho žen přečte prý klidně několikrát za sebou. Víte v čem je její kouzlo? Abyste to zjistila, musíte taky okusit kousek z její tvorby. Vyberte si v této sérii článků novou oblíbenou knihu. Dokud nás smrt nerozdělí Calista Langleyová se pomalu ale jistě ocitá v čím dál větším nebezpečí. Je majitelkou seznamovací agentury, která se snaží dát dohromady krásné dámy a pohledné gentlemany. Jednoho dne však začne dostávat podivné dárky se smuteční tematikou. Na každém z nich svítí její iniciály. Policie se k této záhadě nijak nemá. Bude si muset poradit sama? Knihu Dokud nás smrt nerozdělí najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Pěstujte levanduli
Už od dávných dob si lidé oblíbili omamnou vůni levandule. V každé zahrádce se levandule pěstovala, nejen pro její léčebné účinky, ale také pro okrasu a ochranu jiných rostlin. Nebojte se pěstovat levanduli, není to vůbec složité. Osobně jsem začala levanduli pěstovat před čtyřmi lety a stále, při pravidelné péči, každé jaro krásně obrůstá a v létě bohatě kvete. Mám ji vysazenou nejen v předzahrádce, ale také v užitkové zahradě mezi jahodami a také vedle ní vysazuji rajčata. Sazeničky jsem si předpěstovala ze semínek zakoupených v zahradnictví. Klíčivost je stoprocentní. Levandule lékařská je bylina s omamnou vůní a nádherně fialově kvetoucími květy. Tato rostlina je původem ze slunného Středomoří. V dnešní době exituje také levandule, která kvete nejen fialově, ale i modře, růžově nebo bíle. Nejvhodnějším stanovištěm je slunné, suché místo s dobře propustnou vápnitou půdou. Květy levandule jsou skvělým materiálem k výrobě dekorací, vonných sáčků do skříně, výrobě kosmetiky nebo jako surovina vhodná například k pečení. RECEPT: Levandulové sušenky Ingredience: 250 g hl. špaldové mouky 60 g cukru 1 vanilkový cukr 1 lžička ml. skořice špetka soli 120 g másla 1 vejce 3 lžičky sušených levandulových květů Postup: V míse si smícháme mouku, cukr i vanilkový, špetku soli a skořici. Poté přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, vejce a levandulové květy. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odležet cca 1-2 hodiny. Poté přeneseme těsto do pokojové teploty, aby změklo. Z těsta vyválíme placku silnou zhruba 3 milimetry a vykrajujeme sušenky. Pečeme asi 10 minut na 180oC. Jste-li milovnicí levandule, neměla by Vám chybět tato kniha "LEVANDULE", která je věnovaná právě teté krásce mezi květinami.  
Zobrazit článek >
 
Pleteme copy a copánky I
Originální copy i ty tradiční. Umíte si poradit se svými vlasy a vykouzlit na hlavě okouzlující účesy? Naučte se zaplétat copy. Tento článek vám v tom pomůže. Než se podíváme na jednotlivé vlasové úpravy, je třeba upozornit na několik bodů. Samozřejmě byste měla mít před jakýmkoliv vlasovým stylingem vlasy čisté. Nemusí být umyté v den úpravy, ale rozhodně by se neměly lesknout mastnotou. Pokud máte neposedné prameny, roztřepené konečky či další problémy, užijte speciální stylingové prostředky, které zajistí, že vaše vlasy budou vypadat lépe a zdravě. Zejména pokud s vlasy často pracujete, aplikujete na ně tužící prostředky. Jestli nedáte dopustit na tepelnou úpravu, měla byste myslet na vitaminy a masky. Používání kondicionéru by mělo být pro vás samozřejmostí. Důležitou roli při oddělování pramenů, vyčesávání pěšinky a celkové úpravě vlasů hrají taky druhy hřebenů. Jejich popis však najdete v jednom z našich dalších článků samostatně. Ještě drobné připomenutí před tím, než se podíváme na jednotlivé účesy. Pořiďte si gumičky ve více velikostech. Na některý cop se vám budou hodit drobné silikonové, na jiný účes zase sedne klasická větší gumička. Francouzský cop Francouzský cop je pravděpodobně druhým nejvyužívanějším copem hned po tom klasickém. Základem správného zapletení je pochopení techniky přibírání, čímž se tento cop liší od základního. Pokud se cop chystáte zaplést jeden a povede ze středu hlavy, vezměte do ruky tři drobnější prameny, nad vaším čelem, ty začněte splétat do klasického copu, po několika otáčkách však přidejte k pramenům další pramínky. Základ tedy budou stále tvořit tři vámi vybrané prameny, ty však budou postupně zvětšovat svůj objem. Vlasy přibírejte postupně, ne po velkých částech. Čím menší pramínky budete přidávat a hustěji cop zaplétat, tím lépe vám bude držet. Francouzský cop můžete samozřejmě zaplést i na straně nebo vytvořit klasické dvojité culíky. Zaujaly vás naše návody? Pak musíte vyzkoušet i mnohé další! Bez návodu by to nešlo, pořiďte si knihu Pleteme copy a copánky, která vás provede od základních pravidel pletení po složitější velkolepé účesy. Knihu najdete zde: eshopeiffel.cz/knihy. 
Zobrazit článek >
 
Co při vaření děláte špatně? Jakých chyb se dopouští i zkušení kuchaři? II
A je tu další pokračování článku o vaření. Jakých chyb se dopouštíte? V tomto druhém díle článku se podíváme ještě na obecnější (nejen) kuchařské rady. V další sérii článků s trochu jiným názvem si budete moci přečíst o chybák, kterých se běžně dopouštíme při přípravě jednotlivých pokrmů.  Jste zvyklá před uklizením nákupu do lednice omýt veškeré ovoce i zeleninu, aby je pak jejich strávník nemusel omývat a rovnou si zdravou svačinu snědl? Tímto způsobem však ovoci i zelenině akorát škodíte. Ta se totiž po umytí až dvakrát rychleji kazí. Navíc voda přitahuje bakterie a mikrobi, v lednici se na ně nachytá spousta dalších škodlivin. Rozhodně byste měla každou porci ještě těsně před jídlem omýt. Pamatujte si, že nejlepší je omývat zeleninu i ovoce až těsně před konzumací. Zůstaňme ještě u ovoce. Možná vás nikdy nenapadlo, že bakterie se mohou udržovat i pod povrchem. Ano, mikrobi se dokážou dostat třeba i pod slupku od banánu. Pokud dbáte na omývání, určitě se naučte oplachovat i ovoce, ze kterého jste odstranila slupku. Zapomeňte na mytí nádobí a jeho uklízení při vaření. Můžete ho nejen zašpinit, ale taky na něj přenést zdraví škodlivé látky. Představte si, že jste právě roklepla vejce, vyhodila skořápky a v tom okamžiku se domyla myčka a vy jste šla rychle vyrovnat alespoň pár talířů. Popadla jste utěrku, avšak na ní se dostaly i zbytky syrových vajec, utřela jste nádobí a možná jste tak zadělala zdravotní problém nejen sobě, ale i ostatním, kteří dostanou na talíř svou obědovou porci.  Poučila jste se z těchto kulinářských nedostatků? Teď už jen správně!  Knihu vůně domova Vaření najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Brusel: město historie i moderny, kde si pochutnáte na vaflích, hranolkách i pivu III
Bazilika Koekelberg V překladu bazilika Nejsvětějšího srdce. Jedná se o obří posvátnou budovu, které byla vystavěna ve stylu art deco. Vyplatí se navštívit i vnitřní prostory, vstupné se zde neplatí. Komplex tvoří pátý největší kostel světa. Místo se nenachází úplně v centru, avšak za návštěvu stojí. Katedrála svatého Michala a Gudula Stojí už od roku 1047. Je velká, dýchne na vás speciální nádech gotiky. Katedrála stojí přesně na pomezí Starého a Nového města. Pod ní se začínají zužovat uličky, nad velkolepou stavbou se zase rozprostírá park a po delší procházce dorazíte do centra politického dění. Jedná se o nejvýznamnější katedrálu v Bruselu, konají se zde významné akce. Pokud plánujete večerní průzkum, u katedrály se zastavte, moc pěkně svítí. Muzeum čokolády a jiná muzea Než se vrhneme na tradiční výčet specialit Bruselu, dostanete tip na nejedno muzeum. Za návštěvu stojí muzeum čokolády, kde se nejen seznámíte s výrobou tradiční belgické čokolády a její historií, ale zúčastníte se taky několika workshopů, ze kterých si pak odnesete i vlastní výtvor. Ochutnávka je samozřejmostí. Pokud jste fanoušek hudby, zastavte se v Muzeu hudebních nástrojů. Jinde v Evropě jejich větší sbírku nenajdete. Vychvalované je taky Muzeum přírodních věd se sbírkou dinosaurů nebo muzeum s vojenskou tematikou. 
Zobrazit článek >
 
Akvarelová tvorba Zdeňka Bláhy
Akvarelová tvorba 1.) Barvy - jsou na zcela jiné bázy, než známé "vodovky", které jsme používali ve výtvarné výchově. Nejsou tolik výrazné, jako například barvy akrylové či olejové. Avšak s nimi vytvoříte svěží průsvitnou malbu, kdy můžete vrstvy postupně nanášet, nebo je nechat vzájemně míchat a rozpíjet. Akvarelové barvy jsou dostupné v tubách nebo v praktičtějších pánvičkách. 2.) Pomůcky Štětce - speciální štětce, které udrží velké množství vody. Nejlepší jsou štětce sobolí. Papír - ve výtvarných potřebách zakoupíte speciální papír na akvarel. Paleta - skvělý pomocník při míchání barev. Houbičky - k nanášení barev na velké plochy. Ubrousky - k odsávání přebytečné barvy. Tužky - pro předkrelení předlohy.   Malíř Zdeněk Bláha brzy oslaví 85 narozeniny (*10. září 1933, Prostějov). Mezi jeho hlavní tvorbu patří malba akvarelů. Ovládá všechny jeho technické možnosti, roztírání, stékání, prostupování barev, kresbu štětcem naznačující kaligraficky pojaté znaky nebo plavé linie. Tematicky se zaměřuje především na krajinu a město, nevyhýbá se figurálním kompozicím ani aktům. Vedle akvarelu, který se stal jeho životním posláním, se uplatňuje také v příbuzných oborech – kresbě, příležitostné grafice, ilustraci, nástěnné mozaice. Kniha Brno v náručí Moravy Velkoformátová kniha akvarelů Zdeňka Bláhy je zaměřená převážně na Brno. Malíři byly inspirací nejen tradiční městské dominanty, ale i romantická zákoutí města. Autorovi však posloužila jako předloha i mnohá jiná zajímavá místa na Moravě či tamní dění. Akvarely jsou doprovázeny verši Zdeny Zábranské, Ivana Blatného, Jana Skácela, Jaroslava Seiferta, Oldřicha Mikuláška, Josefa Kainara, Ludvíka Kundery, Františka Halase a dalších velikánů. Autorkou úvodu je brněnská historička Milena Flodrová. Předmluva a doprovodné texty Růžena Sypěnová.  
Zobrazit článek >
 
Pleteme copy a copánky II
Francouzský cop naruby Když už byla řeč o více variacích, pojďme de rovnou podívat na zajímavý a méně tradiční účes, který není o nic složitější než cop klasický. Princip copu naruby spočívá v tom, že vlasy nebudete zaplétat od čela dolů, ale naopak od konce krku směrem vzhůru. Cop se vám bude zaplétat nejlépe s předkloněnou hlavou. Ideální bude, když vám s pletením pomůže kamarádka. Jakmile dojdete do požadované výšky, můžete spletený cop svázat gumičkou a tu pak zakrýt krásným drdolem. Gumička však ani nebude potřeba, postačí vám pár pinetek. S tímto copem budete originální. Místo drdolu můžete na vlasech udělat běžný culík, ale ten pak zakryje vaši skvostnou práci v dolní části vlasů. Holandský cop Holandský cop je vlastně druhý typ francouzského copu naruby. Liší se od něj tak, že vlasy při pletení nepřidáváte k pramenům nahoru, ale pod již zapletené prameny je podvlékáte. Tento styl pletení vám zajistí to, že cop nebude kvést přímo u hlavy, ale mírně se zvedne. Holandský účes je ideální pro kratší typy vlasů. Na vlasech ho zvládnete vytvořit i tehdy, pokud máte vlasy po ramena. Zaujaly vás naše návody? Pak musíte vyzkoušet i mnohé další! Bez návodu by to nešlo, pořiďte si knihu Pleteme copy a copánky, která vás provede od základních pravidel pletení po složitější velkolepé účesy. Knihu najdete zde: eshopeiffel.cz/knihy. 
Zobrazit článek >
 
William Ritter: Případ ukradeného zubu
Americký autor William Ritter se zabývá psaním především detektivních románů. Ty však směřuje mírně netradičním fantasy směrem. Jeho knihy vás budou bavit. Nabízí speciální děj, kterého se u jiného autora jen těžko dočtete. O první knize, kterou vydal Ritter jsme již před nedávnem vytvořili článek v našem magazínu pro muže. Jestliže se o díle tohoto spisovatele chcete dozvědět víc nebo vás zajímá, co můžete čekat od první knihy, překlikněte do druhého magazínu. Abigail pracuje jako sekretářka u zvláštního detektiva, který se zabývá paranormálními jevy. Baví ho záhady a jí začínají bavit také. Ona totiž už není jen sekretářkou. Z Abigail se stává téměř vyšetřovatelka, vždyť už ji pod nos přistál další případ. Ten je poněkud zvláštní. Majitelka, která adoptovala několik koťat je mrtvá. Z muzea zmizí dinosauří zub, jedině ten, nic jiného. Začínají se konat vraždy nejen lidí, ale i zvířat. Kdo za nimi stojí? Kdo mrzačí náhodně vybraná těla živočichů? Nebo nejde o náhody? Chytit zloděje či příšeru nebude vůbec jednoduché. Ještě když nevíte, co na vás vlastně čeká. Knihu můžete otevřít kdykoliv ve volném čase. Bude se vám číst dobře na pláži, chatě nebo před spaním. Pobavíte se. Děj vás může občas donutit přemýšlet nad danou záhadou, to se však od detektivky očekává, viďte? Tento díl je pěkný tak jako první s názvem Jackaby. Nudit se nebudete. 
Zobrazit článek >
 
Takhle se to nevaří! II
Druhá část článku je tady. Jak si poradíte se změklým máslem a co přidáváte do těstovin? Postupujete vždy korektně? Ráda a často pečete, ale obvykle zapomenete včas vyndat z lednice máslo? Nestihlo vám změknout? Zapomeňte na mikrovlnku! Mikrovlnka máslo nejen připraví o veškeré tělu prospěšné složky, ale taky ho zcela neprohřeje. Zatímco na povrchu se bude téměř roztékat, uvnitř zůstane tvrdé. Pokud vás tlačí čas a vy chcete ihned začít péct pomozte si horkou sklenicí. Zavřete do ní na deset minut máslo a uvidíte, že změkne i uvnitř. Máslo změklo, vy jste už upekla výtečné sladké dobroty a nyní se je chystáte uložit do krabičky? Nezapomeňte k nim přidat kousek jablka nebo třeba krajíc chleba, abyste v dóze udržela správnou vlhkost. Solte s mírou. Každý nemá rád slaná jídla, někteří třeba doma nesolí skoro vůbec. Uvařte pokrm raději neslaný, aby si ho každý mohl dochutit dle svého gusta. Přesolila jste polévku? Vylít? Určitě ne. Přidejte do ní mrkev, vaječný bílek nebo kůrku od chleba. Krátce tyto potraviny v polévce povařte a poté je vytáhněte. Vaše polévka bude hned méně slaná. Nestačilo to? Tak postup zopakujte. Další možností je přidat do pokrmu pár kapek citronu. Nevymýšlejte zbytečně nové kombinace jídel. To platí hlavně u těstovin. Ne ke každému druhu se hodí každá omáčka. Omáčka z rajčat a vaječné těstoviny? To nejde dohromady, že? Pokud nevíte, jaké omáčky se hodí k určitému druhu těstovin, stačí zapátrat na internetu. Nezapomínejte taky na to, že byste všechny druhy těstovin měla vařit spíš méně než více. Rozvařené těstoviny nikoho nepotěší.  Trochu jinou kuchařku s názvem Jak vám chutná, Excelence? najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Těmto potravinám se ráno vyhýbejte I
Včera jste si v našem magazínu mohla pročíst drobný seznam základních potravin, které jsou pro začátek dne jako dělané. Dnes se ještě podíváme na to, jaké jídlo byste měla odložit až na další část dne nebo ho z jídelníčku úplně vynechat. Banány Banán je sice ovoce, které obsahuje spoustu prospěšných látek, ale na snídani se nehodí. Dopřejte si jej na svačinku, ale na lačný žaludek ho nejezte. Banán totiž může nadýmat, po jeho konzumaci si budete připadat plná. Navíc je banán špatně stravitelný, a tak by vás ještě mohly potrápit drobné bolesti břicha. Citrusy Za zmínku stojí ještě jedna skupinka z kategorie ovce. Buďte opatrná s konzumací citrusových plodů. Říká se, že polovina grepu dokáže skvěle nastartovat organismus, to je sice pravda, ale víc tohoto citrusu ráno nejezte. Pokud ráda pijete vodu s citronem nebo citronový čaj, můžete v tom pokračovat, jen to s citronem nepřehánějte. Koření Na kořeněná jídla celkově své tělo musíte vycvičit. Rozhodně mu nepřinášejte šok hned po ránu. Kořeněné potraviny mohou podráždit žaludeční sliznici a oslabit zažívací centrum. Snídaňové cereálie Cereálie k snídani jsou jednou velkou kapitolou, která se neustále řeší. Pravdou je, že většina cereálních výrobků s přívlastkem snídaňový, se paradoxně na snídani nehodí. Obsahují velké množství cukru, umělých barviv a dalších toxinů. Pokud nedáte na snídaňové cereálie dopustit, nakupujte výrobky ve zdravé výživě či podobných potravinách, kde máte alespoň jistotu o kvalitě a složení potravin. Dobrou volbou jsou přírodní kukuřičné lupínky nebo produkty s vysokým obsahem ovesných vloček. 
Zobrazit článek >
 
Jak píše spisovatelka Jeaniene Frostová? II
Pojďme se nyní podívat na jednotlivá díla autorky Frostové. Jaká jsou její nejlepší? Jednou nohou v hrobě Cat Crawfieldová není jen obyčejná žena, je to totiž poloviční upírka. Pracuje pro stát, konkrétně ve vládě. Vyškolila vlastní tým, který nyní vede. Stojí v čele mužů, kteří bojují proti upírům. Cat však prožívá mimo boje a organizační starosti také klasické ženské trable. Stále vzpomíná na svého bývalého přítele Bonese, kterého byla nucena opustit. Kromě toho se dostala do potíží. Je sledována kýmsi nemrtvým. Byla dokonce vypsána odměna za její hlavu. Cat tedy nezbývá nic jiného, než požádat o pomoc Bonese. Nejprve se snaží jednat s Bonesem chladně, ale postupně propadá lásce. Unikne Cat nebezpečí a vypořádá se s nepřítelem? A co Bones? Nechá Cat zase odejít? Cat je připravená postavit se komukoliv a když bude třeba, je připravena každého škůdce zabít. Cat není, jak se říká, žádná něžná květinka. Je drsná a vulgarismy jí z úst jen lítají. Kniha má spád. Díky této knize objevíte pravý styl autorky, na který už, při čtení jakýchkoliv dalších jejich knih, nezapomenete. Jendou nohou v hrobě je druhým dílem série. Podle mého názoru se jedná o mnohem lepší příběh i zpracování než v díle prvním. Postavy jsou propracované, od začátku do konce je děj napínavý a zároveň romantický. Dějové linie jsou spletité. Děj je od prvního dílu oddělen čtyřmi lety života. Jednotlivé příběhy ságy na sebe navazují, co se týče vztahů a nových jmen, avšak pokud budete číst knihy na přeskáčku, nic se nestane. Na začátku budete možná rozpačitá z nevědomosti, za pár momentů se však stanete součástí příběhu a nové postavy poznáte. Autorka velmi dobře a hlavně nenápadně charakterizuje jednotlivé typy postav. No uvidíte sama! Knihy Jeaniene Frostové najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti nejen ze světa filmu Sirotčinec slečny Peregrinové I
Věděla jste, že slečna Peregrinová je přezdívaná jako strašidelná Mary Poppins? Není divu, když se obě dokáží proměnit v ptáka. Fantasy snímek natočený v roce 2016 si získal na oblíbenosti ve světě i u nás v České republice. Nejprve si povíme něco o ději knihy a filmu, následně vás provedeme těm největšími filmovými zajímavostmi. Chlapec Jacob byl od malička zasvěcen do příběhů svého dědečka. Vyprávěl mu historky ze svého dětství v sirotčinci ve Walesu, kde vyrůstal. Dozvídal se o zvláštních dětech s magickými schopnostmi a tajemné nestvůře.  Jak Jacob vyrůstal, věřil příběhům dědečka čím dál méně. Děd Jacobovi sice ukázal taky spoustu fotografií, jim ale vnuk nepřikládal velkou pravost. Jakmile dědeček zemřel, začala se Jacobovi zjevovat stejná nestvůra,  o jaké mu vyprávěl. To se taky stalo hlavní záminkou pro požádání otce, aby se s ním vydal na ostrov, ze kterého pocházely všechny dědečkovi příhody. Po příjezdu otce a syna na ostrov, byly nalezeny pouze ruiny stavby, jež byla zničena za německého bombardování. Jak je tedy možné, že dopisy byly až z dalšího roku po této události? S kým si to dědeček psal? Existují zde opravdu nelidské bytosti? Takovéto a mnohé další otázky si začal Jacob pokládat. Objevil zde i další fotografie. Příběh nás ještě více vtáhne do záhady a děje, když Jacob začne pronásledovat dítě, tedy vlastně pouze přízrak dítěte. Dozvídá se více informací o obyvatelích a seznamuje se s jejich povahami a rysy. Byly to zlé děti? Má se Jacob bát? Jsou to jen přízraky a nebo děti stále žijí? Překračuje hranici nemožného a zkoumá svět o kterém dosud neměl ponětí. A nyní se pojďme podívat na slíbené filmové zajímavosti. I když se film jmenuje podle slečny Peregrinové, tato postava se ve snímku objeví až ve třicáté minutě. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Bábovka s květem levandule
Levandule vás ohromí nejen svojí nádhernou barvou, ale taktéž omamnou vůní. Levandulový olejíček se používá nejen pro miminka proti bolestem bříška, ale také k uklidnění naší mysli. Někomu postačí pouhá inhalace levandulové vůně, jiný si levanduli přidá i do pokrmů. Pojďte s námi zkusit upéct: RECEPT: Bábovka s květem levandule Ingredience: 250 g polotučného tvarohu 200 g pol. mouky 100 g hl. mouky 200 g másla 170 g cukru 4 vejce 4 čaj. lžičky kypřícího prášku 1 vanilkový cukr hrstičku levandulových květů - spíše méně, aby nebyla bábovka převonělá Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně přidáme žloutky. Z bílků budeme dělat sníh, tak si je dáme bokem do jiné mísy. K máslu se žloutky přidáme tvaroh a pořádně promícháme, aby vznikla souvislá vrstva. V další míse smícháme všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva a levandulové květy). Nakonec suchou směs přidáme k té tvarohové. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, do kterého v průběhu šlehání přidáme trošku krystalového cukru, aby byl opravdu krásně vyšlehaný. Všechno pak společně promícháme s tvarohovým těstem. Formu na těsto si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy a pečeme na 180°C, cca 45 minut. Milujete levanduli? Zakupte si knihu LEVANDULE, kde najdete mnoho zajímavých informací nejen o této vonné rostlině, ale i spoustu receptů a návodů na domácí kosmetiku.      
Zobrazit článek >
 
Milostné příběhy Barbary Cartland
Pokud neznáte ani jeden román od Barbary Cartland, jako byste ani nežila. Tato spisovatelka je autorkou neskutečných 723 knih. Cartland je snad nejslavnější spisovatelka milostných románů všech dob. Její dílo bylo přeloženo do 36 světových jazyků. Kromě milostných románů, které však byly její vášní, psala taky divadelní hry, životopisy, autobiografie a další. Dokonce se pokusila o tvorbu kuchařek. Je autorkou malého množství knih o zdraví. Svou první knihu napsala autorka ve svých 21 letech. Její prvotina dostala název Hlavolam lásky. Tato kniha taky odstartovala její kariéru. Prodalo se přes sto tisíc výtisků. Cartland se stala vyhledávanou mluvčí v rozhlasech a televizích. Její knihy mizely z poliček knihkupectví neuvěřitelnou rychlostí. I když autorka je již po smrti – zemřela roku 2000 ve svých 98 letech, její tvorba je stále vyhledávaná. Zpestřete si večer a přečtěte si nějakou její publikaci. Ať sáhnete po jakékoliv romantické knize, nebudete zklamaná. Spíše bude těžké rozhodnout, kterou si vybrat a která z nich bude tou další. Já jsem na ukázku vybrala román Falešná nevěsta, který je dle mého názoru velmi povedený. „Děkuji ti, děkuji, drahá Venetie,“ vykřikla Mary. „Jsi tak laskavá a chápavá a já se mohu jen modlit, abys za to nebyla potrestána.“ „Také v to doufám,“ odvětila Venetia s úsměvem. „Se mnou si však nedělej starosti. Jen dohlédni, abyste s Davidem zmizeli dřív, než se rodiče vrátí z kostela.“ „Ale co hostina?“ „Ani ženich, ani nevěsta tam nebudou. Mám nový plán. Královna hodlá napsat hraběti dopis, ve kterém bude trvat na tom, aby odjel neprodleně a hostiny se neúčastnil.“ „Doopravdy?“ řekla Mary s očima navrch hlavy. „Samozřejmě že ne. Napíšu ho já na windsorském dopisním papíře. Říkala jsi, že otec jich má pár v pracovně. Rychle mi pro ně skoč.“ Mary byla v mžiku zpět s několika listy papíru. „Napíšeme jeden hraběti a jeden tvému otci,“ řekla. „S vysvětlením, proč se ženich ani nevěsta nezúčastní hostiny...‘‘ Přečtěte si celé toto kouzelné dílo. Knihu najdete zde. Od té doby, co Venetii zemřeli rodiče, žije osaměle ve velkém a tichém domě s vědomím, že už ji v životě nečeká žádná radost. Když ji proto její sestřenice Mary požádá o pomoc, neváhá ani na chvíli – nemá co ztratit. Mary čeká dítě s mužem, jehož miluje, její rodiče a také královna ji však chtějí provdat za hraběte z Mountwoodu, který má ještě ke všemu hned po svatbě odcestovat. Venetia z náhlého popudu Mary nabídne, že se s ní u oltáře vymění. Lord Mountwood je pohledný, ale také sebejistý, povýšený a panovačný. Je zvyklý, že sloužící bez okolků vyplní každý jeho požadavek – a totéž čeká i od své ženy. Když na cestě do Indie zjistí, že ho Venetia podvedla, rozzuří se. Venetia však není zvyklá vzdávat se, a díky její pronikavé inteligenci se cesta promění v jeden velký souboj vůlí. V hloubi duše však dívka cítí, že ji hrabě přitahuje. Tváří v tvář nebezpečí, které na ně v Indii čeká, budou muset oba zapomenout na křivdy minulosti a soustředit se jen na společnou budoucnost. Oddělí je osud od sebe dřív, než stihnou objevit svou lásku? Další knihy této autorky hledejte zde.
Zobrazit článek >
 
Zlatý syn
Láska a přátelství navzdory tradicím. Zatímco on se prosadí v USA, kde vystuduje univerzitu, ona svádí boj s předsudky a domluveným sňatkem na indickém venkově. Anil Patel je nejstarším a nejnadějnějším synem zámožné rodiny z indické vesnice. Jako první z celé komunity vystuduje univerzitu a odchází na lékařskou stáž do texaského Dallasu, kde svádí boj s tvrdou konkurencí místních elit i s novým prostředím. Po otcově smrti se stane hlavou rodinného klanu a zdědí také roli smírčího soudce pro celou vesnici. Musí zvládnout jak život v nové kultuře a vyčerpávající zaměstnání, tak udržet na dálku staré rodové tradice, jejichž záporné stránky poznává až s odstupem. To vše otřese Anilovou vírou v sebe i ve své schopnosti. Zatím na indickém venkově Lína, Anilova nejbližší kamarádka z dětství, s vypětím všech sil přežívá v nové rodině, do níž ji přivedl sňatek domluvený rodiči. Hned první den manželství zbaví Línu všech romantických iluzí a kruté týrání a ponižování ze strany manžela i celé jeho rodiny ji nakonec donutí k zoufalému rozhodnutí, kterým na sebe i své rodiče přivolá hanbu a prokletí celé komunity. Třebaže Anil i Lína svádějí každý svůj boj tisíce kilometrů od sebe, jejich životy se ještě jednou protnou - a toto setkání navždy promění Línu, Anila i všechny jejich blízké. Knihu Zlatý syn koupíte v eshopu knihy.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Cvičení po ránu prospěje vašemu zdraví i mysli I
Najít si čas na cvičení je pro nás někdy obtížné. A vybrat správný čas pro pohyb bývá mnohdy nejtěžší. Proč chodit cvičit ráno či v dopoledních hodinách? Na tuto otázku vám odpoví náš článek.  Ušetříte čas Nezdá se to, ale cvičením po ránu skutečně urychlíte spoustu času. Zaprvé se celkově nastartujete, takže všechny ranní činnosti, které běžně provádíte velmi pomalu ještě rozespalá, nyní zvládnete levou zadní a v rychlejším čase. Kdy jste navíc měla volný večer? Nevyplatí se ranní námaha za chvíli volna? Budete se divit, co všechno po práci stihnete, když ušetříte cestu do posilovny i čas strávený nad domácím cvičením.  Cvičení dodá energii  Jak už bylo výše naznačeno, díky cvičení budete po celý den plna energie. Pomoci vám může jóga i jízda na kole, pohyb je jenom na vás. Jakmile zapomenete na pocit ranní ospalosti, budete si v pohybech libovat. Rozproudíte krev a pracovní elán přijde zanedlouho. Z vašeho cvičení možná bude mít radost i vaše okolí, které celými proudy energie probudíte.  Tělo ráno (ne)vyřídíte  Znáte ty stavy, kdy odcházíte z večerní fitness lekce a ani si nemůžete navléct kalhoty, protože vás bolí všechny svaly na nohou? Po ránu takový pocit mít nebudete. Právě naopak. Vyřízené tělo se během celého dne probere a večer budete mít lehký pocit, jako byste ráno vůbec necvičila. 
Zobrazit článek >
 
Italština - konverzace a slovník - začněte abecedou
Známe to už ze školních lavic: "Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem". Pokud se Vám líbí melodičnost italského jazyka a rádi cestujete po Itálii, spojte příjemné s užitěčným a učte se italštinu! Učte se každý den! Nejlépe, když novému jazyku, v našem případě italštině, budete věnovat 15 - 20 minut denně, než když u gramatiky a slovíček budete sedět 2 až 3 hodiny jednou za týden. Jelikož neustálým a soustavným studiem a opakováním si lépe ukotvíte základy cizího jazyka.  V počátcích si nejprve nastudujte výslovnost, která v italském jazyce není složitá. Pokud můžete, čtěte a říkejte si dané výrazy nahlas. Tím si lépe nová slovíčka a běžná spojení zapamatujete. Abeceda - italská abeceda se až tak moc od české neliší. Rozdíl je v pojmenování jednotlivých písmen. A [á]          H [a´ka]          Q [kú] B [bí]          I [í]          R [erre] C [čí]          L [elle]          S [esse] D [dí]          M [emme]          T [tý] E [é]          N [enne]          U [ú] F [effe]          O [ó]          V [vú, ví] G [dží]          P [pí]          Z [dzéta] Určitě jste postřehli, že se v italské abecedě nevyskytují písmena: J, K, X, Y a W. Italština je ve svých slovech neužívá, ale objevují se v cizích slovech, proto si zapamatujte názvy těchto písmen: J [í lunga] K [ka´pa] X [iks] Y [ipsilon] W [vú do´pja] O KNIZE: Kapesní itaslká konverzace a slovníček ( 2000 hesel)  pro všechny cestovatele, kteří se chystají do Itálie a chtějí se bez problémů domluvit ve všech běžných situacích ... Obecná anotace: Právě vychází pět slovníčků – Angličtina, Němčina, Francouzština, Italština a Španělština. Knížky popisují situace, které se vám na cestě snadno mohou přihodit, a poskytnou vám dostatečnou slovní zásobu, abyste je mohli pokud možno co nejsnáze vyřešit. První kapitola se vždy věnuje základům – gramatika, čísla, výslovnost. Následně přecházíme do praktických informací – doprava, přechody hranic, ubytování a tak dále. Cestovatelské základy. Ale slovník vás připraví i na navazování kontaktů během cestování – jak konverzovat s novými známými nebo kdybyste se zamilovali do Jean-Pierra, který rozumí pouze své rodné francouzštině, budete taktéž vybaveni. Dále nemůže chybět kapitola zaměřená na bezpečnost: komunikace v nemocnici, na policii a o zdraví. No a v neposlední řadě samozřejmě jde i o jídlo. Nejen konverzace o restauracích a vaření, ale i tzv. průvodce jídelním lístkem. Na závěr jsme pro vás připravili slovník jak z češtiny do cizího jazyka, tak naopak. Knihu ITALŠTINA - konverzace a slovník zakoupíte v eshopu zde: knihy.eiffeloptic.cz    
Zobrazit článek >
 
Vliv alkoholických nápojů na vaši krásu II
Kruhy pod očima  Pokožka je po pití alkoholu taky vysušená, někdy ztrácí až svou pevnost. Jakmile se alkohol z těla vyplaví a vy se vyspíte, bude vše zase v pořádku, ale den po party je potřeba počítat s tím, že nebudete vypadat příliš reprezentativně. Vyniknou vrásky, o kterých jste ani nevěděla, kruhy pod očima taktéž. Někdy nepomůže ani korektor. Záleží na tom, jak je vaše pokožka vyživená a je schopna rychle pracovat. Někdy tyto nedostatky září až několik dní. Doba rekonvalescence závisí taky na vašem věku. Zčervenání  Při konzumaci se rozšiřují cévy. A to i tehdy, pokud si dáte jen jednu skleničku. V místech, kde cévy procházejí v blízkosti kůže, může pak dojít k zčervenání. Problém může nastat v případě časté konzumace alkoholu. Cévy se odmítnou stahovat zpátky a červená místa na kůži vás budou strašit napořád. Objevit se mohou taky nežádoucí žilky.  Pozor na tlak  S předchozím odstavcem souvisí i fakt, že konzumace alkoholu souvisí s krevním tlakem. Pokud trpíte hypertenzí, hlídejte svůj stav při pití alkoholu.  Vliv na stárnutí pleti  Bavit se je důležité, budete se cítit šťastná. Někdy vám taky trocha zábavy dokáže dodat pořádnou dávku energie. Lidem, kteří však pijí opravdu často, se výrazně rychleji tvoří vrásky. Za to může zejména dehydratace. Po každé oslavě vypijte sklenici vody, abyste doplnila tekutiny a nejen vaše tvář se nevysušovala. Alkohol navíc likviduje vitamin A, který právě podporuje mladý vzhled pokožky. Zamezuje tvorbě vrásek, vypíná pleť a udržuje dostatečné procento vody. Dodat tělu vitamin A můžete i formou doplňků stravy. Neváhejte a konzumujte jej pravidelně, ať zamezíte stárnoucím procesům pleti i celého těla. 
Zobrazit článek >
 
Pečeme si sami chleba - Tmavý chléb
Koupit celozrnné pečivo v obchodních řetězcích je stále problémem, ačkoliv netvrdím, že neexistují výjimky. Od té doby, co jsem osobně přešla na zdravější stravovaní, peču si svůj domácí chleba. Ačkoliv nevyužívám domácí pekárnu, i tak to má své výdody. Vím, co do těsta dávám, chleba mám vždy čerstvý a také si mohu dané recepty dochucovat například různými semínky a bylinkami dle mojí chutě. Doma jsme si velice oblíbili následující recept z knihy: PEČEME SI SAMI CHLEBA RECEPT: Tmavý chléb Ingredience: 350 g jemně mleté celozrnné pšeničné mouky 100 g jemně mleté špaldové mouky 50 g žitné mouky 2 lžičky soli 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého) 100 g slunečnicových semínek 25 g kmínu 50 g máku 70 ml melasy tuk na vymazání mísy sezamová semínka na ozdobení Postup: Ve velké míse smícháme mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidáme melasu a 300 ml vody. Vše důkladně promícháme. Takto připravené těsto důkladně hněteme alespoň 7 minut. Poté těsto přesuneme do vymaštěné mísy a necháme je zhruba 2 hodiny kynout. Po vykynutí vyložíme plech pečícím papírem. Vykynuté těsto opět pečlivě prohněteme a oboucháme o vál. Vytvarujeme kulatý chleba a celý ho obalíme v sezamových semínkách. Poté ho přemístíme na plech a necháme ještě hodinu kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 220oC. Do bochníku uděláme ostrým nožem křížem několik zářezů. Pečeme cca 30 minut, tak aby chleba zezlátl a na poklep zněl dutě. Upečený bochník necháme vychladnout na mřížce.
Zobrazit článek >
 
Recept: Čínské masové taštičky
V čínské kuchyni se většinou používá pšeničná mouka k přípravě moučných jídel, kterými je proslulá. V menší míře se pak využívá mouka kukuřičná, sójová a prosná. Základní těsta jsou však na rozdíl od našich lehce stravitelná. Nepřidává se do nich tuk, vejce ani mléko. Zkuste si připravit velmi chutné: RECEPT: Čínské masové taštičky Ingredience na těsto: 1 kg hladké mouky 1/2 l vlažné vody Ingredience na náplň: 1 kg mletého vepřového ramínka 2 čaj. lžičky mletého zázvoru 1 čaj. lžička mletého kmínu 1/2 čaj. lžičky mletého pepře 2 menší lžičky Vegety 2 lžičky soli cca 0,3 l teplé vody Ingredience na omáčku: 1 díl sójové omáčky 1 díl vody 1/2 dílu octa lisovaný česnek podle chuti Postup: Mouku dáme do mísy a postupně přidáváme teplou vodu. Těsto zpracováváme vařečkou. Nakonec je vypracujeme rukou a necháme pod mísou asi půl hodiny odpočinout. V průběhu této doby ještě několikrát přepracujeme. Z těsta vytvoříme váleček a ten nakrájíme na malé kousky. Každý kousek zmáčkneme rukou a válečkem rozválíme placičku o průměru 6 cm. Okraje placičky by měly být tenší a střed silnější. Do středu placičky dáme masovou náplň, kterou jsme vytvořili smícháním všech ingrediencí. Okraje placičky zmáčkneme k sobě, aby vzniknul půlměsíček. Okraje se nesmí zamastit! Rozlepily by se. Hotové taštičky vaříme v nesolené vařící vodě. Vařečkou ve vodě mícháme jedním směrem, aby taštičky nezůstaly přilepené na dně. Vařením se vždy maličko zvětší, nafouknou se. Až vyplavou na povrch, jsou hotové. Uvařené taštičky se namáčí v misce s omáčkou. Vyzkoušejte dietní čínskou kuchyni podle receptů z kuchařky ČÍNSKÁ KUCHYNĚ V REDUKČNÍ VARIANTĚ.
Zobrazit článek >
 
Jak trénovat nemožného psa
Vycvičit psa je někdy opravdu velká dřina. Máte taky problém s tím, že vás mazlíček neposlouchá? Dneska vám v našem článku přinášíme tip na skvělou knihu z našeho e-shopu, se kterou vám výcvik půjde hravě. Detaily o knize si můžete přečíst přes proklik na odkaz níže. Již nyní vám však prozradíme fakt, že každý pes se dá vycvičit. Chcete to jen pevnou ruku a velkou trpělivost. Žádný pes není hloupý tak, aby vás nezvládl poslouchat nebo aby se nenaučil základní povely, trénovat můžete začít ještě před tím, než vám domů dorazí objednaná kniha, Asi nejzákladnějším cvikem je povel ,,Sedni!‘‘. Tím je třeba začít. Vyslovte povel a zatlačte na psa v místě trojúhelníku zadních nohou a ocasu. Pokud si váš pes lehá, připněte mu vodítko a drže ho napnuté tak, abyste mu zabránil v lehu. Opakujte, při sednutí psa odměňujte. Uvidíte, že za chvíli si bude sedat již bez vaší pomoci. Povel ,,Lehni‘‘ můžete cvičit úplně stejně, akorát bez vodítka. Lehat ho však je vhodné naučit taky ze sedu. Zezadu postrčte přední tlapky ku předu a na zádech psa opět tlačte dolů. Dobrotu položte před psa, pamlsek odsouvejte, dokud si mazlíček úplně nelehne. Velmi výhodné zejména pro majitele čtyřnohých kamarádů je naučit psa na povel ,,Ke mně!‘‘. Zkoušet můžete nejprve přivolání na jméno, není to však nutné. Vezměte si na pomoc dlouhé vodítko. Vyslovte požadovaný povel. Pokud se pes nerozejde směrem k vám, zatáhněte za vodítko a zkrátka ho donuťte přijít pomocí něj. Věřte, že váš mazlíček za chvíli pochopí, co se po něm chce. Pořiďte si skvělou knihu Jak trénovat nemožného psa, která vás naučí mnohem víc.  
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9