EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Knihy

 
Kam na dýňové slavnosti
S příchodem podzimních dnů sklízíme dýně, které najdou uplatnění nejen v naší kuchyni, ale také jako dekorace našich exteriérů. Pokud si vypěstujete tykev olejnou, získáte z ní nejen vynikající a chutnou dužinu, ale také semena bez slupky, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a esenciální mastné kyseliny Omega 3 a 6. Pravidelná konzumace dýňových semen zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů. Snižuje cholesterol a redukuje vysoký krevní tlak. Během puberty minimalizuje vznik akné. Pravidelnou konzumací si také podpoříte dobrou náladu. Tradičními, podzimními akcemi, které se věnují těmto výpěstkům jsou dýňové slavnosti. Zde můžete zakoupit a ochutnat dýňové dobroty a zažít zajímavý doprovodný program pro celou rodinu. Kam na dýňové slavnosti: Brno-Modřice, Zahradnické centrum Brabec (5. - 6. 10. 2019) Praha, Zahradnické centrum Chládek (5. - 6. 10. 2019) Bakov, Flora Garden (5. - 6. 10. 2019) Teplice, Zahradnictví Dvořák a syn (5. - 6. 10. 2019) Šebrov, Zahradnictví u Kopřivů (5. - 6. 10. a 12. - 13. 10. 2019) Králův Dvůr, Zahrada Lisý (11. - 13. 10. 2019) Pardubice, AZ Garden (12. - 13. 10. 2019) České Budějovice, Zahradnické centrum Ferenčík (12. - 13. 10. 2019) Líbeznice, Zahradnictví Líbeznice (12. - 13. 10. 2019)   Pokud si chcete uvařit nějakou dýňovou dobrotu a nemáte inspiraci, zakupte si kuchařku DÝNĚ - 50 SNADNÝCH RECEPTŮ.
Zobrazit článek >
 
Houbaření pro děti
Velmi ráda vzpomínám na své dětství, kdy jsme s tatínkem pořádali brzké ranní výpravy na houby. Jelikož jsme měli les jen pár kroků od domu, měli jsme většinou výhodu prvních houbařů. Košíky jsme brzy naplnili kuřátky, janky nebo modráky. Ač houby téměř nejím, ráda je sbírám i dnes. Nyní chodím na houby se svojí rodinou a musela jsem se naučit řádně rozpoznat, kterou houbu vzít a kterou ponechat v lese. Pomozte i vašim dětem, zábavnou formou, naučit se rozeznávat houby našich lesů. S knihou MOJE HOUBOVÁ ABECEDA vám to půjde jedna radost. Mochomůrku červenou lze snadno rozeznat od jiných hub. Na první pohled zaujme svojí výrazně červenou barvou kloboučku s bílými tečkami. Avšak u mochomůrky zelené nebo také bílé, jak se také nazývá se můžete splést. Je to velmi prudce jedovatý druh houby. Málo znalý houbař si ji může splést s žampionem. Při sběru hub je velmi důležité, všímat si všech znaků. Pokud se vydáte na sběr hub s dětmi, dejte na ně pozor, aby houby neochutnávaly. Mohly by ochutnat druh houby, která je prudce jedovatá už v syrovém stavu. Při otravě je dětský organismus více ohrožený než u dospělého člověka. Zapomeňte na pověry, které neplatí: jedovaté houby nejsou okousané od plžů ani červivé jed v houbách se zničí tepelnou úpravou jedovaté houby jsou pestře zbarvené stříbro v kontaktu s jedovatou houbou zčerná Dříve než se vypravíte na sběr hub, naučte se je dokonale poznávat!  
Zobrazit článek >
 
Síla sebeléčení
Mnohé z našich zdravotních neduhů a nemocí pocházejí z toho, jaký postoj máme vůči sobě samému a k našemu bytí na tomto světě. Někdo může pociťovat strach, nízké sebevědomí nebo je příliš bouřlivý a tak také prožívá veškeré životní situace. Dlouhodobý nepříjemný stav našich myšlenek, vyjadřování a pocitů nás negativně ovlivňuje a dává sílu růstu různým onemocněním. Někdy se jedná i o dlouhodobě generační záležitost, která, když není vyřešena, postihuje nová pokolení. Můžete navštívit lékaře a polikat spoustu léků, ale existuje i jiný způsob, jak na daný zdravotní problém pohlížet a přistoupit k jeho odstranění. Například moje kamarádka v dětství často trpěla na chřipky. Měla velmi přísné rodiče, kteří jí doslova nalajnovali život. Jelikož byla plachá, neměla tu kuráž a odhodlání k jakémukoliv odporu a vyjádření svého názoru. Co tedy znamená chřipka? Nemocný člověk s chřipkou si neumí říct o své potřeby, nedokáže se sám prosadit. Má velkou touhu vykřičet své pocity. Brání mu v tom strach a bezmoc. Proto mlčí a vše v sobě dusí - potlačuje emoce. Žije ve falšné doměnce, že je vše v pořádku. Jak si pomoci? Žádejte druhé v klidu a nebojte se vyjádřit své touhy, názory a pocity. Nebojte se odmítnutí. Přiznejte si skutečný problém a bolest. Kamarádka takto trpěla až do svých čtrnácti let. Když nastoupila na střední školu, a pro velkou vzdálenost od bydliště byla přes týden na internátě, našla si skvělé přátele a poznala příjemné učitele, získavala i sebevědomí uskutečňovat své sny a touhy. S rodiči si v té době vytvořila určitou podobu konverzace. Každou neděli, než měla odjíždět z domu, určili si hodinku takzvané "rodinné porady". V poklidné atmosféře si vzájemně sdělili témata k probrání a snažili se najít vzájemně výhodné cesty. Učili se vzájemnému naslouchání a klidné komunikaci. Pokud i vás trápí zdravotní neduhy a chcete s nimi zatočit pomocí vniřtní změny, zakupte si knihu SÍLA SEBELÉČENÍ.  
Zobrazit článek >
 
Stop srovnávání - každá z nás je nádherný originál
Ona má lepší postavu, hustší vlasy, hezčí nos a krásné oči! Proboha, ona má to nebo toho, co jsem chtěla já! Jakto, že jsem taková ...? Určitě i Vy jste se nejedenkrát srovnávala s nějakou ženou z pohledu vzhledu nebo s jiným člověkem, který má "lepší" (podle Vás) kariéru, dům, auto nebo život. A pak jste probděla nějakou tu noc s mučivými myšlenkami, které Vám nedaly spát a Vy se ptala sama sebe: "Proč ona/on a ne já?" a podobně. Srovnávání je zabiják sebedůvěry. Je to předem vždy prohraný boj. Nehodnoťte a nesrovnávejte se s ostatními. Pokaždé, když to uděláte, Vaše sebevědomí začne prudce klesat a Vy o sobě začnete tvrdě pochybovat. Možná Vám na nějakou chvilku zalichotí to, když potkáte někoho, kdo je z Vašeho pohledu slabší. Jste v klidu a nemáte tendence na sobě pracovat. Pokud víte o svých "slabinách", které chcete změnit nebo si jednoduše stanovíte nějaký cíl, kterého chcete v životě dosáhnout, srovnáváním s druhými pouze odvádíte Vaši pozornost od sebe samotné. Začnete směřovat jinam, než jste si sama vytýčila. Zničíte si tak postup ke svému lepšímu já. Pak přijde doba vnitřních muk, které pozvolna odejdou a Vy budete opět na začátku. Není to škoda? JE! Zapracujte na svém sebevědomí! Například s knihou JAK ZÍSKAT ZDRAVÉ SEBEVĚDOMÍ. Pokud budete plánovat nějaký cíl, rozvrhněte si jej na vícero etap. Je důležitější dosáhnout daného s úspěchem, kde cesta k uskutečnění bude chvilku trvat, než-li být pod tlakem, že nestíháte. Pokud už narazíte na někoho, s kým byste měla tendence porovnávání se, otočte své myšlenky k tomu, že si z dané osoby vezmete inspiraci. Co se Vám na daném člověku líbí, co chcete mít jak on? Každý den si říkejte, že se máte ráda. Každý člověk je krásný originál a byla by velká nuda, kdybychom se sobě podobali jako vejce vejci. Zařiďte si svůj krásný život. Kniha SROVNÁVÁNÍ, ZABIJÁK VAŠEHO SEBEVĚDOMÍ Vám pomůže stát se milujícím se člověkem, který ví co od svého života chce.
Zobrazit článek >
 
Cvičení pro budoucí školáky
Nastoupilo vaše dítko do předškolního vzdělávání a za rok bude nastupovat do první třídy základní školy? Rádi byste jej připravili nenásilnou formou na povinnosti prvňáčka? Pořiďte mu pracovní sešit CVIČENÍ PRO BUDOUCÍ ŠKOLÁKY. V této cvičebnici si budoucí školáci procvičí zábavnou formou vše, co je potřebné pro úspěšné zvládnutí prvního školního roku. Pomocí hravých cvičení a úkolů se naučí základům počtů, psaní i logiky. Jak už šířil Jan Ámos Komenský, škola by měla být především hrou. Sami dobře víte, že jste se něčemu lépe naučili, když vás daná látka bavila a mohli jste se s ní seznámit pomocí nějakého pokusu nebo hry. Naučit se poznávat písmenka zvládne s přehledem již tříleté dítko. Opravdu k tomu stačí pohodové prostředí, zajímavý učební podklad a navození hry. Tato cvičebnice bude skvělou pomůckou i pro malé neposedy, kteří dlouho nevydrží u jedné činnosti. Při vyučovaní a samotném učení budou potřebovat soustředění, aby lépe pochopili co se mají učit. Díky hravým úkolům si procvičí jemnou motoriku. Je důležitá pro správné držení tužky nebo pera v ruce. Také pro správné vedení tahu písma. Mnoho dětí se špatně naučít držet pero a po krátké době mívají unavené nejen prsty, ale také celou ruku. Bavte se společně při učení s vašimi dětmi za pomoci cvičebnice CVIČENÍ PRO BUDOUCÍ ŠKOLÁKY.
Zobrazit článek >
 
Recept: Bábovka s květem levandule
Levandule vás ohromí nejen svojí nádhernou barvou, ale taktéž omamnou vůní. Levandulový olejíček se používá nejen pro miminka proti bolestem bříška, ale také k uklidnění naší mysli. Někomu postačí pouhá inhalace levandulové vůně, jiný si levanduli přidá i do pokrmů. Pojďte s námi zkusit upéct: RECEPT: Bábovka s květem levandule Ingredience: 250 g polotučného tvarohu 200 g pol. mouky 100 g hl. mouky 200 g másla 170 g cukru 4 vejce 4 čaj. lžičky kypřícího prášku 1 vanilkový cukr hrstičku levandulových květů - spíše méně, aby nebyla bábovka převonělá Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně přidáme žloutky. Z bílků budeme dělat sníh, tak si je dáme bokem do jiné mísy. K máslu se žloutky přidáme tvaroh a pořádně promícháme, aby vznikla souvislá vrstva. V další míse smícháme všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva a levandulové květy). Nakonec suchou směs přidáme k té tvarohové. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, do kterého v průběhu šlehání přidáme trošku krystalového cukru, aby byl opravdu krásně vyšlehaný. Všechno pak společně promícháme s tvarohovým těstem. Formu na těsto si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy a pečeme na 180°C, cca 45 minut. Milujete levanduli? Zakupte si knihu LEVANDULE, kde najdete mnoho zajímavých informací nejen o této vonné rostlině, ale i spoustu receptů a návodů na domácí kosmetiku.      
Zobrazit článek >
 
Kdo byl Oskar Kokoschka?
Oskar Kokoschka byl rakouský malíř a grafik, který se narodil 1. března 1886 v Pölcharnu. Jeho otec Gustav Kokoschka pocházel ze známé pražské zlatnické rodiny, jeho matka Romana Loidlová pocházela ze Štýrska. Během pubescentních let se O. Kokoschka téměř vůbec o umění a tvorbu nezajímal. Jeho touhy vedly ke studiu chemie. Avšak v roce 1905 vyhrál prestižní stipendium na Kunstgewerbeschule ve Vídni, kde počal studovat na učitele umění. Naučil se dekorativnímu a ornamentálnímu umění, ale ne kresbě lidské figury, která byla na škole tabu. Ve Vídni studoval v ateliéru Gustava Klimta, kde se učil užití figury v obrazech. O. Kokoschku podporoval architekt Adolf Loos, který mu mezi svými bohatými klienty a přáteli sháněl zákazníky. Mezi lety 1907 až 1908 Kokoschka maloval akty dospívajících dívek. Kokoschkovo umění bylo bohužel v Rakousku zpočátku nepochopeno a na výstavách bylo systematicky odmítáno, a tak se Kokoschka v roce 1910 přestěhoval do Berlína, kde spoluvydával časopisy pro soudobé umělce.  Oskar byl ve své době velmi kontroverzní postavou nejen u uměleckých kritiků, ale i u veřejnosti – když začal učit na jedné vídeňské dívčí škole, někteří z rodičů protestovali tak vehementně, že musela zasáhnout i rakouská vláda, která mu zakázala vyučovat. V roce 1919 byl Kokoschka požádán, aby učil umění na Akademii krásných umění v Drážďanech, v roce 1924 však náhle a bez předcházejícího upozornění odešel do Paříže, kde vytvořil mnohé obrazy hýřící živými barvami a neklidnou energií. Jeho obrazy tehdy často měly provokativní politické náměty, což dráždilo pronacistické politiky. Kokoschka bydlel v Praze, a to v letech 1934 až 1938 – přijal také československé občanství. Rakouská vláda se snažila nalákat ho zpátky do Vídně tak, že mu nabízela ředitelskou pozici na Kunstgewerbeschule a v roce 1937 mu také uspořádala rozsáhlou retrospektivu v Österreiches Museum für Kunst und Industrie, ovšem Kokoschka se zlákat nenechal. V roce 1936 namaloval portrét presidenta Masaryka a stal se také jeho přítelem. O něco později po nabídkách rakouské vlády však bylo gestapem zkonfiskováno jako zvrhlé umění 417 Kokoschkových děl. Napjatá situace v Praze po podepsání Mnichovské dohody v roce 1938 Kokoschku a jeho přítelkyni Oldu Palkovskou donutila přestěhovat se do Anglie. Usadili se v Cornwallu, kde Kokoschka maloval akvarely. V roce 1940 se přestěhovali do Londýna, kde však Kokoschka často trpěl depresemi. Kokoschka zemřel 22. února 1980 v Montreux ve Švýcarsku. Prohlédněte si některá z jeho významných děl a přečtěte si o dalších umělcích, kteří se na krátký čas usídlili v Československu během druhé světové války - kniha DOST TICHÉHO ŠEPOTU.
Zobrazit článek >
 
Amfiteátr v Pule
Pokud jste ještě nikdy nenavštívili město Pulu, které je součástí Istrijského poloostrova, vřele vám tuto exkurzi městem doporučuji. Ač je konec měsíce srpna a děti se pozvolna připravují na nový školní rok, věřím, že září nebude až tak hektické a budete moci navštívit Chorvatsko i po letních prázdninách. Nejen měsíce červenec a srpen jsou plné sluníčka a příjemných letních teplot. Dominantou města Pula je amfiteátr, který je nejrozsáhlejší římskou stavbou ve městě. Je elipsovitého půdorysu, kde delší osa měří 112 metrů a kratší je v délce 105 metrů. Stavbu zahájil císař Augustus a dokončil ji císař Vespasianus (69-79. n. l.). Amfiteátr se nachází ve svahu, proto má k moři obrácená strana tři podlaží a odvrácená strana má podlaží dvě. Během uplynulých století bylo mnoho kamenů z amfiteátru odneseno a použito na jiné stavby. Dnes už se projdete téměř zrekonstruovaným amfiteátrem. Pořádají se zde mnohá operní představení nebo koncerty. A víte, co znamená slovo amfiteátr? Mnozí z vás budou vědět, že teatrum znamená v řeckém jazyce divadlo. Význam předpony amfi- je dvoj-. Ale proč je amfiteátr dvojité divadlo? Starověké divadlo mělo polokruhovité jeviště. Diváci seděli kolem něj také v půlkruhu. Jelikož se nepoužívaly kulisy, uzavírala vzadu jeviště nějaká budova, stěna, stromořadí nebo výhled do krajiny. Tvar amfiteátru je tvořen jakoby dvěma jevišti obrácenými zády k sobě, čímž vznikne kruhové nebo eliptické spojení jeviště a na něj navazujícího hlediště, kde je dvojnásobně velká plocha jak pro účinkující, tak pro diváky.  
Zobrazit článek >
 
Indie: země plná překvapení II
V Indii byla spředena nejstarší bavlna na světě. Díky své lehkosti byla dlouhý čas v překladu přezdívána jako látka větru nebo ranní rosa.  Indie je druhou nejlidnatější zemí na světě, avšak svou rozlohou tomuto údaji vůbec neodpovídá. V žebříčku je až sedmá, do USA by se vešla třikrát.  Věděla jste, že k Indii patřil dřív celý Pákistán? Země se od sebe oddělily v roce 1947.  Indové milují tanec a jeho umění. Indický tanec je charakteristický pro pestré pohyby rukou. Uctívá se i v chrámech.  U nás růže, v Indii měsíček. Jeho květy se používají jako dekorace posvátných i prestižních stolů. Znamenají štěstí a radost, jsou taky přítomny na každé svatbě.  Říká vám něco pojem rikša? Jedná se o tříkolový dopravní prostředek byl sestrojen ve dvacátém století právě v této zemi, kde se stal nepostradatelným pro místní obyvatele i cestovatele. V současné době slouží rikša k převozu nákladu nebo jako místní taxi pro turisty. Právě na cizince řidiči tohoto dopravního prostředku čekají a doufají ve vysoký výdělek. Nebojte se při návštěvě Indie smlouvat o ceně, která vám přijde přiměřená. Svézt se ale musíte, cestovat v rikše se vám jen tak nepovede.   Máte ráda sušené fazole a cizrnu? Právě zde si můžete na těchto pokrmech pochutnat. Velký vývoz v Indii taky mají banány. 
Zobrazit článek >
 
Indie: země plná překvapení III
V Indii se zrodila hra šachy, která je v současné době oblíbená po celém světě. Chaturanga, tak se původní hra nazývá, je velmi stará a dopátrat její kořeny je nemožné, avšak víme, že dříve byly na šachovnicovém poli postaveny dvoubarevní pěší vojáci, sloni, koně a vozy.  Indové milují mango. Není divu, že se zde vypěstuje přes 40% světové roční produkce. Díky Indii máme taky dostatek koření, v tomto případě jde o 70% světové produkce za rok. Indie je kromě toho největším výrobcem čaje.  Indie tvoří největší demokracii na světě.  Země kromě světové produkce zemědělských plodin patří taky k největším producentům mléka na světě.  Indie je samozřejmě domovem nespočtu památek či jiných historických zajímavostí. Celkem dvacet osm míst je zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Za návštěvu stojí Nové Dillí, v němž malé chudé domky zdůrazňují velkolepost o kousek dál stojících luxusních paláců. Neopomenutelná je samozřejmě procházka u Tádž Mahalu, Bombaje nebo monumentální pevnosti Ámbér. Tato země má bohužel i své stinné stránky. Například to, že hlavní město je nejznečištěnějším městem světa.  Indie je rájem filmového průmyslu. Napadlo by vás, že se zde vyprodukuje téměř dvakrát víc filmových snímků ročně než v Americe?  Bílá je v Indii barvou smutku. Nevěsty se oddávají v co nejbarevnějších šatech indického typu.  Posvátné zvíře Indie je kráva. Každému obyvateli, který ji potká, přinese prý štěstí. V Indii mají lidé štěstí zřejmě skoro pořád, neboť krávy jsou běžně k vidění na silnicích, ve vesnicích i v rušnějších centrech, kde byste je zajisté nečekali. 
Zobrazit článek >
 
Nebojte se mořských plodů I
Kdybychom v tomto článku měli jmenovat veškeré mořské plody, které si můžete doma připravit, vypadal by text spíše jako učebnice biologie a se čtením byste neskončila ani zítra. Ano, rozumíte správně, mořských plodů existuje obrovské množství. Do kategorie mořských plodů určených na talíř se dle kuchařským mistrů řadí jak mušle, tak korýši i hlavonožci. Pro představu do výčtu můžeme zahrnout krevety, kalamáry, kaviár, taky ústřice, humry a langusty. To je pouze procento z možností.  I když jsou tyto pochoutky stále výsadou zejména přímořských oblastí, rozšířily se už do celého světa a některé dobroty si za poměrně přijatelnou cenu můžete zakoupit dokonce i v supermarketu. V dnešním článku se zaměříme především na obecné rady k jejich přípravě. Mořské plody patří mezi nejluxusnější pokrmy, které se podávají především na společenských akcích a při významných příležitostech. Ochutnejte.  Mořské plody jsou pro zdraví velice prospěšné. Obsahují spoustu vitaminů, za zmínku stojí především vitamin A, B, E a H. najdete v nich taky dost minerálů, jód, fosfor, vápník, taky hořčík nebo draslík. Ku prospěchu vám budou omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Jedlíky, kteří se snaží dodržovat příjem zejména zdravých potravin, jistě potěší, že se jedná o nízkokalorické pokrmy. Mezi nejvýraznější vlastnosti mořských plodů patří schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Chrání tělo taky před krevními sraženinami. Zvyšují obranyschopnost organismu a dokonce mají vliv na pozitivní myšlení. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Čínské masové taštičky
V čínské kuchyni se většinou používá pšeničná mouka k přípravě moučných jídel, kterými je proslulá. V menší míře se pak využívá mouka kukuřičná, sójová a prosná. Základní těsta jsou však na rozdíl od našich lehce stravitelná. Nepřidává se do nich tuk, vejce ani mléko. Zkuste si připravit velmi chutné: RECEPT: Čínské masové taštičky Ingredience na těsto: 1 kg hladké mouky 1/2 l vlažné vody Ingredience na náplň: 1 kg mletého vepřového ramínka 2 čaj. lžičky mletého zázvoru 1 čaj. lžička mletého kmínu 1/2 čaj. lžičky mletého pepře 2 menší lžičky Vegety 2 lžičky soli cca 0,3 l teplé vody Ingredience na omáčku: 1 díl sójové omáčky 1 díl vody 1/2 dílu octa lisovaný česnek podle chuti Postup: Mouku dáme do mísy a postupně přidáváme teplou vodu. Těsto zpracováváme vařečkou. Nakonec je vypracujeme rukou a necháme pod mísou asi půl hodiny odpočinout. V průběhu této doby ještě několikrát přepracujeme. Z těsta vytvoříme váleček a ten nakrájíme na malé kousky. Každý kousek zmáčkneme rukou a válečkem rozválíme placičku o průměru 6 cm. Okraje placičky by měly být tenší a střed silnější. Do středu placičky dáme masovou náplň, kterou jsme vytvořili smícháním všech ingrediencí. Okraje placičky zmáčkneme k sobě, aby vzniknul půlměsíček. Okraje se nesmí zamastit! Rozlepily by se. Hotové taštičky vaříme v nesolené vařící vodě. Vařečkou ve vodě mícháme jedním směrem, aby taštičky nezůstaly přilepené na dně. Vařením se vždy maličko zvětší, nafouknou se. Až vyplavou na povrch, jsou hotové. Uvařené taštičky se namáčí v misce s omáčkou. Vyzkoušejte dietní čínskou kuchyni podle receptů z kuchařky ČÍNSKÁ KUCHYNĚ V REDUKČNÍ VARIANTĚ.
Zobrazit článek >
 
Nejlepší domácí chléb? Vyzkoušejte tyto triky! II
Dejte si na čas. Jedno z nejdůležitějších pravidel spočívá v době, kterou chlebu věnujete. Pamatujte si, že těsto by se mělo nechat kynout dokonce třikrát. Nejprve připravit těsto, pak znovu promnout a ještě jedno kynutí, následně by měl odpočívat ještě připravený bochník před pečením. Vykynutý chléb poznáte tak, že pokud do připraveného bochníku zatlačíte prsty, těsto se nevrátí zpět. Dobře upečený chléb by měl taky pěkně dunět po zaklepání. Pokud chcete chléb ozdobit semínky či jinými ingrediencemi, pamatujte na to, že je nutné jej před posypáním natřít mokrou ingrediencí. Využijte olej, mléko nebo rozpuštěné máslo. Následně na chleba můžete přidat co vás napadne. Tohle stačí stručně. Bez droždí pořádný chléb nikdy neupečete. Nezáleží na tom, zda vsadíte na droždí čerstvé nebo sušené, jen na něj nesmíte zapomenout. Jednoznačně nejlepší chléb vám vykouzlí domácí pekárna chleba. V ní se totiž chléb nejen peče, ale taky ještě opracovává. Vložíte těsto do prostoru. Ta se tam točí, občas je jemně prohněteno. V další fázi se těsto mírně nechá potrhat, se vším si pekárna poradí. Vzniká nadýchaný bochník bez chybičky. Do pekárny však nemusíte vkládat ani hotové těsto. Šikovné stroje za vás těsto připraví. Postačí vložit do pekárny správné ingredience a čekat. Nezapomeňte, že vkládat je nutné nejprve mokré složky, pak až ty suché. 
Zobrazit článek >
 
Lublaň - nádherné město i básnická sbírka
Lublaň je hlavní město Slovinska. Poprvé, když jsem tímto městem projížděla, po hlavním tahu z Kranje do Vrhniky, zapůsobilo na mne spíše smutně a zastarale. Avšak, pokud tudy projíždíte pravidelně, a uděláte si čas na prohlídku, Lublaň si vás získá. Je tedy nutné opustit ulice jako Šentvid, Celovška cesta nebo Tržaška cesta, najít si vhodné parkování a navštívit střed města, což je skvost architektury Josipa Plečnika. Jeho architekturu známe i z Pražského hradu nebo kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Co by vám nemělo v Lublani uniknout: Lublaňský hrad - tyčí se nad městem a řekou Lublanicí. Z hradeb a vyhlídkové věže se vám naskytnou nejkrásnější pohledy na město a okolí.  Staré město - nejstarší část města je součástí náměstí Mestni trg, Stari trg a Gornji trg. Některé domy mají stále středověkou architekturu, některé z nich byly v 16. a 17. století přestavěny do barokní podoby. Plečnikova tržnice - budova lublaňské tržnice pochází ze 40. let 20. století a je dílem slavného architekta Jože Plečnika. Stojí těsně u řeky Lublanice. Prešernovo náměstí - je hlavním lublaňským náměstím. Se starým městem ho spojuje zajímavá stavba trojmostí, jejímž autorem je Jože Plečnik. Pokud si rádi přečtete nějaké verše, určitě by vám neměla chybět básnická sbírka LUBLAŇ od slovinské básnířky a překladatelky Mety Kušar. Pochází z Lublaně, kde vystudovala slovinskou literaturu na FF. Vydala čtyři básnické sbírky: Madeira (1993), Hedvábí a len (1997), Lublaň (2004) a Jaspis (2008). 
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? IV
Dodržujte pitný režim Tekutiny tvoří zvláštní kapitolu stravování. Již v předchozím díle byly zmíněny nezdravé nápoje a alkohol. Byla by však chyba nepozastavit se u zdravého pitného režimu. Denně by měl dospělý člověk vypít minimálně litr a půl zdravých tekutin. Do nich se počítá většina čajů a voda. Ostatní slazené minerálky jsou dobré pro mlsný jazýček, tělu však na zdraví moc nepřidají. Omezte jejich konzumaci. Pokud vám obyčejná voda nechutná, otestujte kouzlo pár kapek citronu. Pozor na upravovaná jídla Ne příliš vhodná jsou tepelně upravovaná jídla, která obvykle obsahují konzervanty, a taky dost soli. Pokud máte čas a prostor, vařte raději svá jídla, kupujte čerstvé potraviny. Důležitá je vyvážená strava Leckde si přečtete, že při hubnutí i běžném stravování je vhodné omezit konzumaci cukru a přidat co nejvíce bílkovin. Jenže sacharidy nemůžeme házet do jednoho pytle. Jsou cukry nezdravé, tj. bonbóny, pečivo a další potraviny, ale taky sacharidy velmi potřebné, jednoduché cukry, které se nacházejí například v ovoci. Ty tělo potřebuje a dokonce velmi. Nenahrazujte zdravé cukry jen bílkovinami. Vyvážená strava taky spočívá v pravidelném jídle. Snažte se alespoň pár dní sledovat, co vlastně spořádáte a případně upravte jídelníček do vhodnější podoby. 
Zobrazit článek >
 
Slané pečení: Pizza placičky
U nás doma milujeme pizzu na všechny možné způsoby. Proto ráda experimentuji nejen s různými druhy těst, ingrediencemi, které pokladu na těsto, ale s různými tvary pizzy. Minulý týden jsem měla zadělané těsto na pizzu, ze kterého měla být klasiky kulatá pizza s ingrediencemi takzvaně "co dům a zahrádka dají". Avšak pro nečekanou návštěvu jsem si chtěla zaimprovizovat. Dobrůtky na náplň, jako jsou zelenina, sýr či vajíčka, jsem nechala beze změny. Chtěla jsem docílit toho, aby si každý vychutnal svoji pizzu. Ač malou, ale celou svoji. Proto mne napadly pizza placičky, které si teď můžete připravit i vy. RECEPT: Pizza placičky Ingredience - těsto: 500 g hl. mouky 10 g suchého droždí 5 g soli 5 g cukru olivový olej 320 ml vody Ingredience - náplň: 2 pol. lžíce másla 2 pol. lžíce hl. mouky 250 ml mléka sůl pepř 100 g měkkého ovčího (kozího, kravského) sýru 2 žloutky 1 hrnek hrášku cherry rajčátka 2 hrsti špenátových listů nebo polníčku 200 g sušené šunky bazalkové listy 1 stroužek česneku 60 ml olivového oleje Postup: Těsto: v míse smícháme všechny suché ingredience. Přilijeme vodu pokojové teploty a promícháme. Uhněteme těsto, které necháme kynout zhruba 2 hodiny při pokojové teplotě. Po vykynutí rozdělíme těsto na potřebný počet kousků, ze kterých vytvoříme placičky. Povrch placiček potřeme olivovým olejem. Rozehřejem troubu na 200oC. Náplň: nejprve si připravíme bešamel. V hrnci necháme rozpustit máslo a pak přidáme mouku. Mouku musíme řádně v másle rozmíchat. Zhruba dvě minuty ji opékáme. Poté za stálého míchání do máslové mouky přilijeme mléko. Vaříme zhruba pět minut. Pak odstavíme z plotny. Nakrájíme si měkký sýr, který vmícháme do bešamelu. Bešamel dle chuti osolíme a opepříme. Následně do bešamelu vmícháme žloutky. Bešamel naneseme na placičky těsta. Na povrch bešamelu rozdělíme hrášek a cherry rajčátka. Pizza placičky položíme na plech a vložíme do trouby, kde je pečeme zhruba 8 minut. Po upečení na každou placičku položíme plátek sušené šunky, špenát nebo polníček. Bazalkový přeliv: rozmixujeme bazalku s česnekem a solí. Směs zředíme olivovým olejem. Tímto přelivem pokapeme každou pizza placičku. Ingredience náplně mohou být změněny podle vaší chutě. Kdyby vám však chyběla inspirace na jiný druh pizzy, nechte se indpirovat kuchařkou SLANÉ PEČENÍ, kde najdete i spoustu jiných a velmi chutných receptů na slané dobrůtky.  
Zobrazit článek >
 
Brusel: město historie i moderny, kde si pochutnáte na vaflích, hranolkách i pivu III
Bazilika Koekelberg V překladu bazilika Nejsvětějšího srdce. Jedná se o obří posvátnou budovu, které byla vystavěna ve stylu art deco. Vyplatí se navštívit i vnitřní prostory, vstupné se zde neplatí. Komplex tvoří pátý největší kostel světa. Místo se nenachází úplně v centru, avšak za návštěvu stojí. Katedrála svatého Michala a Gudula Stojí už od roku 1047. Je velká, dýchne na vás speciální nádech gotiky. Katedrála stojí přesně na pomezí Starého a Nového města. Pod ní se začínají zužovat uličky, nad velkolepou stavbou se zase rozprostírá park a po delší procházce dorazíte do centra politického dění. Jedná se o nejvýznamnější katedrálu v Bruselu, konají se zde významné akce. Pokud plánujete večerní průzkum, u katedrály se zastavte, moc pěkně svítí. Muzeum čokolády a jiná muzea Než se vrhneme na tradiční výčet specialit Bruselu, dostanete tip na nejedno muzeum. Za návštěvu stojí muzeum čokolády, kde se nejen seznámíte s výrobou tradiční belgické čokolády a její historií, ale zúčastníte se taky několika workshopů, ze kterých si pak odnesete i vlastní výtvor. Ochutnávka je samozřejmostí. Pokud jste fanoušek hudby, zastavte se v Muzeu hudebních nástrojů. Jinde v Evropě jejich větší sbírku nenajdete. Vychvalované je taky Muzeum přírodních věd se sbírkou dinosaurů nebo muzeum s vojenskou tematikou. 
Zobrazit článek >
 
Brusel: město historie i moderny, kde si pochutnáte na vaflích, hranolkách i pivu IV
Belgická kuchyně Belgická kuchyně je pokládána napříč celou Evropou jako jedna z nejlepších. Jde o kuchyni kontrastů, alespoň tedy v Bruselu. I když Belgičani mají rádi i dušené, v Bruselu nenarazíte na jiné teplé speciality než smažené. Za ochutnání určitě stojí hranolky s pořádnou porcí omáčky. Když si je dopřejete k obědu, zasytí vás na celé odpoledne. Tímto smažené nekončí. Tušila jste, že ve v Bruselu se podává pizza se smaženými okraji? I když u nás stačí pec, v Belgii suché kraje neexistují, někdy jsou šťavnaté tak, že připomínají spíše langoše. Další specialitu tvoří slávky a úhoři nebo jiné mořské plody. Ty se podávají opět smažené nebo v zeleninových omáčkách. Nebyl by to správný článek, kdyby nebyly zmíněny pravé belgické vafle. V Bruselu si ani nebudete moci vybrat! Na každém rohu jsou pro vás vystaveny doslova modely vaflí, které vám mohou být během několika okamžiků připraveny. Pokud máte chuť na pořádně přeplněné dobroty, zastavte se v uličkách v centru města. Na chuť vám jistě přijde i belgická čokoláda. Pralinkárny na vás budou zářit z dálky. Z nápojů stojí za ochutnání místní pivo. Belgie je rájem různorodých pivních specialit. V Bruselu si můžete v několika podnicích objednat degustační prkénko, díky kterému ochutnáte hodně druhů piv najednou. Některé pivní nápoje nesou název po bruselských památkách. Tak kdy vyrazíte prozkoumávat krásy Bruselu? 
Zobrazit článek >
 
Brusel: město historie i moderny, kde si pochutnáte na vaflích, hranolkách i pivu II
Atomium Jen tak někdo si krystalickou podobu železa nevybaví. A ještě v miliardovém zvětšení. Jeden z moderních symbolů Bruselu tvoří takzvané Atomium, 165 miliardkrát zvětšený model železa, o jehož návrh se postaral André Waterkeyn. Model byl postaven v roce 1958 k příležitosti světové výstavy EXPO. Do nižších koulí lze vylézt, nachází se zde vyhlídka a několik výstavních místností. Atomium sice stojí mimo centrum, avšak jeho návštěva se určitě vyplatí. Mini-Europe Parků se zmenšeninami známých evropských měst je již několik, avšak bruselský park Mini-Europe byl jedním z prvních, který se o tvorbu zmenšenin významných měst pokusil. Vznikl tak nejnavštěvovanější evropský park tohoto druhu. Prohlédnout si zde můžete samozřejmě i naši Prahu. Park se nachází hned u Atomia, cestu spojte s jeho prohlídkou. Královský palác Královský palác se nachází v blízkosti krásného parku Parc de Bruxelles. Sídlí zde kancléř belgického krále. Palác působí zvenčí impozantně a láká k průzkumu, dovnitř se však bohužel nedostanete, otevřen veřejnosti je pouze dvacátého prvního července, na státní svátek Belgie. Manneken Pis: Čůrající chlapeček Známá socha čůrajícího chlapce možná na fotkách může trochu klamat. Ve skutečnosti je dost malinká, má jen něco přes půl metru. Čůrající chlapeček každý den dostává svůj obleček. Sbírku všech jeho šatů si můžete prohlédnout v muzeu. S chlapečkem se pojí několik legend, už je na vás, jaké budete věřit. Zajímavé je, že soška byla již několikrát ukradena. Při zvláštních příležitostech chlapeček čůrá šampaňské.
Zobrazit článek >
 
Brusel: město historie i moderny, kde si pochutnáte na vaflích, hranolkách i pivu I
Když se řekne Brusel, co se vám jako první vybaví? Vzpomenete si na kopec hranolek v kornoutu a vafle? Nebo se vám vybaví budovy evropských institucí a před očima vám probleskne taky známá soška čůrajícího chlapečka? Brusel nabízí nespočet zážitků jak gurmánských, tak poznávacích. Pojďme dnes společně toto město navštívit. Článek připomene místa, na které byste při prohlídce města neměla zapomenout. Dozvíte se taky spoustu zajímavostí. Velké náměstí Začněme bodem, který žádný turista nemůže minout, Velkým náměstím. Na něm se nachází celý komplex budov významného architekta Victora Horta. Náměstí je moc krásné v noci, kdy jej osvětlují nejen zlatavé reflektory. Town Hall působí velkolepě. Celé náměstí zdobí novogotické stavby, které jen tak někde neuvidíte. Pokud jste byla v Benátkách, prožijete zde trochu zdravé nostalgie. Jendou za dva roky zdobí během několika dní v létě toto náměstí obrovský květinový koberec. Celé místo je zapsáno na seznam UNESCO. Parlamentarium Brusel je sídlem NATO a některých institucí EU, Evropské komise a Rady Evropské unie. Zasedají zde taky výbory Evropského parlamentu. Právě díky této skutečnosti je město Brusel nazýváno hlavním městem Evropy. Pokud se s těmito institucemi a hlavně fungováním Parlamentu chcete seznámit interaktivně, pak se vydejte do Parlamentaria. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Třešňový dort
K narozeninám nebo k svátku. Taktéž k jakékoliv sváteční příležitosti se hodí nějaký skvělý dezert. A co třeba třešňový dort? Vězte, že jeho bohatá sladká náplň a šlehačka vás dostanou! Třešně už ze stromů neotrháme, ale někdo si je buď zavařil nebo je lze zakoupit v některém ze supermarketů. RECEPT: Třešňový dort Ingredience: 4 vejce 80 g cukru 1 lžíce kakaa 2 lžíce oleje 80 g polohrubé mouky 1/2 lžičky prášeku do pečiva Krém: 500 g třešní 5 lžic krystal. cukru 1 vanilkový cukr 1/2 lžičky skořice 15 g bramborového škrobu 250 g zakysané smetany 200 ml smetany ke šlehání 5 g želatiny Dále budeme potřebovat: 50 ml smetany ke šlehání moučkový cukr podle chuti třešně na ozdobu Postup: Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme olej, polohrubou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto vlijeme do kulaté formy o průměru 26 cm, kterou jsme předem vymastili tukem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 10 - 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Třešně rozmixujeme mixérem (ne úplně), dáme do hrnce, přidáme kr. a vanilkový cukr, skořici a přivedeme do varu - dusíme cca 8-10 minut. V troše vody si rozmícháme škrob a přidáme k rozmixované hmotě. Promícháme a odstavíme, necháme mírně vychladnout. Smetanu na šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky a smícháme ji se zakysanou smetanou. Když máme vychladlou třešňovou hmotu, pomalu ji přimícháme do smetanové hmoty a spojíme. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a přidáme ji k utřeného krému. Promícháme a navrstvíme na upečený a vychladlý korpus. Vložíme do chladničky. Na ozdobu použijeme vyšlehanou šlehačku s cukrem a ozdobíme třešněmi. Nechte se inspirovat kuchařkou HELENČINO PEČENÍ a vytvořte další chutné dezerty.        
Zobrazit článek >
 
William Ritter: Případ ukradeného zubu
Americký autor William Ritter se zabývá psaním především detektivních románů. Ty však směřuje mírně netradičním fantasy směrem. Jeho knihy vás budou bavit. Nabízí speciální děj, kterého se u jiného autora jen těžko dočtete. O první knize, kterou vydal Ritter jsme již před nedávnem vytvořili článek v našem magazínu pro muže. Jestliže se o díle tohoto spisovatele chcete dozvědět víc nebo vás zajímá, co můžete čekat od první knihy, překlikněte do druhého magazínu. Abigail pracuje jako sekretářka u zvláštního detektiva, který se zabývá paranormálními jevy. Baví ho záhady a jí začínají bavit také. Ona totiž už není jen sekretářkou. Z Abigail se stává téměř vyšetřovatelka, vždyť už ji pod nos přistál další případ. Ten je poněkud zvláštní. Majitelka, která adoptovala několik koťat je mrtvá. Z muzea zmizí dinosauří zub, jedině ten, nic jiného. Začínají se konat vraždy nejen lidí, ale i zvířat. Kdo za nimi stojí? Kdo mrzačí náhodně vybraná těla živočichů? Nebo nejde o náhody? Chytit zloděje či příšeru nebude vůbec jednoduché. Ještě když nevíte, co na vás vlastně čeká. Knihu můžete otevřít kdykoliv ve volném čase. Bude se vám číst dobře na pláži, chatě nebo před spaním. Pobavíte se. Děj vás může občas donutit přemýšlet nad danou záhadou, to se však od detektivky očekává, viďte? Tento díl je pěkný tak jako první s názvem Jackaby. Nudit se nebudete. 
Zobrazit článek >
 
Rostliny vhodné k vodnímu jezírku I.
Ozvláštnit vaši zahradu lze mnoha způsoby. Můžete si pořídit nějakou zajímavou okrasu v podobě kovové, dřevěné nebo kamenné plastiky. Nebo ji upravíte do japonského stylu. To už záleží jen na vás. Velmi zajímavým prvkem se může stát i zahradní jezýrko. A aby se nejednalo jen o nějakou nádobu, do které vlijete vodu, je vhodné okolí jezírka osázet květinami. 1. BERGÉNIE Je to velmi nenáročná trvalka, která v jarním období rozkvétá nádherně růžovými květy. Po odkvětu vám i nadále udělá parádu velkými stálezelenými listy, které připomínají sloní ucho. Na podzim se, dle druhu, listy zbarvují do tmavě červené nebo bronzové barvy. Ačkoliv se rozrůstá velmi pomaličku, vysazujte ji spíše do pozadí, aby netakrývala jiné druhy rostlin. 2. KDOULOVEC JAPONSKÝ Máte-li rádi zajímavé rostliny nebo keře, které nejsou u nás až tolik obvyklé, vsaďte na kdoulovec japonský. Vaši zahradu rozzáří krásné miskovitě cihlově červené květy. V podzimním období květy vystřídají žlutozelené malvice. Kdoulovec japonská je nízký trnitý keř, který dorůstá do výšky 1 - 2 metrů. List je zelený, vejčitý a na podzim opadá. Vyhovuje mu kyselá, lehká a humózní půda. Taktéž se mu bude dařit na slunném stanovišti.   S přípravou a samotným založením zahradního jezírka vám poradí publikace z nakladatelství VAŠUT - JEZÍRKA.      
Zobrazit článek >
 
Poznejte Milán! IV
Nákupní galerie Viktora Emanuela II. Galleria Vittorie Emanuele II. je název obří nákupní galerie, do které se musíte vyrazit podívat, i když zrovna nic kupovat nepotřebujete. Procházka po tomto obchodním centru stojí za to. Čekají na vás pasáže plné obchodů s krásnými výlohami, ale hlavně neobyčejný architektonická zážitek. Prosklená střecha, načančané budovy a taky impozantní malby. Bazilika svatého Amrbože Otec Ambrož byl milánským arcibiskupem již ve čtvrtém století našeho letopočtu. Dodnes je považován za patrona města. V bazilice se nachází krásné muzeum, které ukrývá obří pokladnici, jež v bazilice Ambrož prý dodnes střeží. Noční život v Miláně Milán nabízí obrovské možnosti týkající se nočního života. Pokud milujete rozsvícené ulice nebo dokonce toužíte navštívit zahraniční bar či party, Milán je pro vás tou pravou příležitostí. Vydejte se i na okraj města, zde to žije také. Hojně je doporučována čtvrť Brera a úchvatné středisko s kanály Navigli, o kterých už byla řeč. Večerní procházky jsou zde romantickým zážitkem. Pochutnáte si Tradičně pro vás na konci článku máme připravený seznam těch nejlepších pochoutek, které v městě musíte ochutnat. Okusit zde můžete například telecí řízek, ze kterého vznikl pravý vídeňský, na kterém si pochutnáváme i u nás. Milán je domovem gorgonzoly, výborného sýra. V Milánu musíte zaskočit na aperitiv, respektive odpolední drink. K němu si obvykle Italové dávají drobnou pochoutku, která i vám jistě bude nabídnuta. Samozřejmě si zde ,,pošmáknete‘‘ na italské klasice, zmrzlině, pizze nebo Aperolu. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte Milán! I
Nevíte, kam zamířit na letní dobrodružství? Přinášíme vám nejen prázdninový tip na cestu. Co takhle podívat se do Milána, města na pomezí přímořského nádechu a evropského vnitrozemí. V naší sérii článků vám prozradíme několik tipů na cestu, ale hlavně vás seznámíme s těmi nejlepšími památkami a body, které nesmíte minout! Milánský dóm Milánský dóm aneb katedrála Narození Panny Marie tvoří jeden z hlavních symbolů města. Působí velkolepým dojmem. Na místě stojí už od roku 1386. Věděla jste, že se jedná o čtvrtou největší katedrálu na světě? V Itálii pak tvoří druhou největší katedrálu, a to hned po Bazilice svatého Petra ve Vatikánu. Jistě vás zaujme, že je celá stavba postavena z mramoru. Právě proto si doposud zachovává svou bělavou barvu. Jestliže vás lákají katedrály, nemůžete vynechat prohlídku interiéru! Ještě větší bomba je pak střešní terasa, ze které uvidíte na celé centrum města. Cestovatelé, kteří místo navštívili, doporučují vyjít na střechu před západem slunce, to vás prý čeká nezapomenutelný zážitek. Monte Napoleone Tak jako cizinci zavítají do naší pražské Pařížské, turisté se v Miláně povětšinou pouze prochází po Monte Napoleone, luxusní nákupní třídě. I když vás móda moc nebere, do známé ulice byste měla vyrazit, vždyť Milán se považuje za srdce celého módního průmyslu. Elegantní styl a kvalita, to je značka italské módy. Sídlí zde většina italských módních návrhářů. Konají se zde fashion weeks a další prestižní módní show.  
Zobrazit článek >
 
Emma Chase: od romantické komedie po milostný trojúhelník I
Máme tu pro vás speciální dvoudílný článek s tipem na četbu pro každou ženu. Láká vás romantika nebo neobyčejné milostné hrátky? Emma Chase vám ve svých knihách poskytne obojí. A nejen to! Spisovatelka se vyžívá v romantických scénách, které však díky schopnosti vymyslet barvité zápletky posouvá na jinou úroveň. První kniha od Emmy Chase u nás byla vydána v roce 2014. Prodalo se ohromné množství výtisků. Pojďme zjistit proč. Zapletený Začínáme. V prvním díle skvělé série, kterou vám postupně představíme, poznáte blíž Drewa a Kate, jak už můžete tušit, hrdiny všech příběhů. Kate se bude vdávat, a tak ji jsou okolní muži nějak fuk. Baví se, ale nikdy by nepřekročila práh. Nebo? Drew absolutně neřeší nějaký vztah či dokonce lásku. Vyhovuje mu život nespoutaného muže, který si může užít s kýmkoliv a skoro kdekoliv. Jenže zákon přírody tak moc ovlivnit nejde, stejně tak jako zákon schválnosti. Když si tyto dvě osoby potkají, začíná doslova show. Můžou se do sebe tyto dva lidé zamilovat? Kniha září svým vtipem, je čtivě napsaná a hodí se jako kamarádka v každém volném čase. Uvidíte, že se vám bude líbit. Zaskočený Druhý díl Zapleteného vám ukáže spíše stinné stránky vztahu. Hádky a krize patří bohužel ke každému vztahu. Pak přichází důležitá zkouška pro partnery, zda tyto problémy dokáží překonat. 
Zobrazit článek >
 
Emma Chase: od romantické komedie po milostný trojúhelník II
Zkrocený Zvládne muž ženu přesvědčit jen díky svým sexuálním praktikám? Jaké ženy tato speciální neodolatelná manipulace zkrotí? Prožijte příběh ženy a muže, kteří byli nebo nebyli předurčeni k sobě patřit? On si užíval každou noc jinou, ona už žádnému nevěřila. Pak se spolu potkali. Jak rychlé bylo vklouznutí do vášnivého vztahu?  A co překážky. Bylo jich víc než dost a dvojice všechny překonala. I tento díl milostné série plné vášně i odhodlání vás bude bavit. Příběh je krásný a poutavý. Autorka píše čtivým jazykem. Od řádků knihy se nebudete moci odpoutat.   Pokud jste se po přečtení prvních dvou dílů stala věrnou čtenářkou Emmy Chase, určitě vás potěší, že Drew si připravil další rošťácké kousky, které přijdou ve chvíli, kdy je budete nejméně čekat. Spoutaný Už při čtení prvních řádků vás překvapí, že celý příběh vypráví muž. Ano, skutečně. Hlavní hrdina barvitě vypráví o sobě a Kate, která ho dočista změnila. Nikdy si nemyslel, že by se mohl oženit, dokud nepřišla právě tato dáma. Dozvíte se o krušných i velmi vášnivých začátcích páru, o tom, jak překonali jednotlivé překážky. Hrboly života však ještě neustaly, právě naopak. Možná na partnery čeká ta největší zkouška, která se odehrála v Lase Vegas. Testovací můstek, který ho zase vyzkouší. Kniha vás bude bavit svým vtipem, občas i zamotaným dějem. Užijete si každý řádek. 
Zobrazit článek >
 
Jak se připravit na prezentaci
Pracujete-li na nějaké pozici, která vyžaduje obchodní dovednosti, zajisté vás nemine nějaká prezentace. A nemusí se jednat jen profesi spojenou s prodejem nějakého produktu. Prezentace je plně obsáhlá i v učitelské profesi nebo i tam, kde se zaobíráte výzkumem. Zkrátka, pokud jste postaveni do situace, kdy máte za úkol něco odprezentovat před skupinou lidí nebo studentů, bude zaúotřebí se na ni řádně připravit. Umění prezentace patří dnes mezi základní profesní dovednosti. Proto je důkladná příprava a organizace přednesu velice důležitá. V prvé řadě musíte perfektně ovládat dané téma prezentace, abyste mohli pohotově reagovat na závěrečné dotazy. Avšak nic se neděje, pokud nebudete znát na některou z otázek odpověď. Nikdo není dokonalý a tak na tuto, zdánlivě nepříjemnou situaci, můžete zareagovat: "Děkuji za velmi zajívavý dotaz. Prozatím jsem se touto problematikou nezaobíral/la. Do příště si toto téma prostuduji." apod. Dále byste měli zvládnout artikulaci. Můžete si cvičit různé jazykolamy, které vám pomohou snadno vyslovit slovní spojení, u kterých se občas zakoktáte. Taktéž je vhodné osvojit si uvolnění svalů ve tváři. Jednou z variant je masáž tváří, nebo frkání jako kůň. Možná vám to příjde vtipné, ale je to velice účinné. A na co byste neměli zapomínat? Na řeč těla! I to je velmi důležité. Možná si řeknete, že posluchače bude více zajímat obsah tématu, ale prezentace začíná už samotným příchodem do místnosti. Taktéž ukončení prezentace není dáno poděkováním a rozloučení, ale odchodem z místnosti. Vždy se najde plno lidí, kteří budou hodnotit nejen prezentaci, ale i vás samotné. Vše je ze vším plně propojené. A pokud se nechcete dočkat unaveného publika, vše si důkladně připravte. A jak na to? S knihou KOMUNIKACE A PREZENTACE vám to půjde velice snadno. Naučíte se nejdůležitějším postupům a technikám, které jsou potřebné k vedení kvalitní a úspěšné prezentace.  
Zobrazit článek >
 
Jak se zbavit studených ruk a nohou II.
Nejen špatně zvolené oblečení a nedostatek pohybu způsobuje nepříjemné potíže se studenými končetinami. Může se jednat i o Raynaudův syndrom, který jsme popsali v první části článku: Jak se zbavit studených ruk a nohou I. Dříve než budete chtít tento problém řešit s vašim lékařem, vyzkoušejte některé potravinové doplňky. Měly by obsahovat: vitamín E hořčík pupalkový olej jinan dvoulaločný A co strava? Dopřáváte si na jídlo dostatečný čas a dbáte na správný výběr potravin? Nebo jako většina, jíte ve spěchu a bezmyšlenkovitě? Osobně mám velké zkušenosti se studenými prsty na rukou a stravování pro mne bylo, až do nedávna, spíše nutností bez zamyšlení nad tím, co, kdy a jak jím. Dlohodobě nevhodný výběr potravin může vést k problémům se studenými končetinami. Překyselený organismus způsobuje nejen pocit chladu, ale také únavu a bolest. Do stravy si přidávejte česnek, chřest, chilli papričky, kokos, pistácie nebo zázvor. Dopřejte si pravidelný přísun luštěnin a libového masa (kuřecí, hovězí i zvěřinu). Namísto kávy si můžete uvařit meduňkový čaj. Taktéž vám skvěle poslouží bazalka, fenykl či kmín. Nezapomínejte ani na pitný režim. Pokud vám nechutná čistá voda, můžete si do ní přidat pár kapek citrónové šťávy nebo přímo pár plátků citrónu. Lze ji ochutit i nakrájeným ovocem nebo bezovými květy.  
Zobrazit článek >
 
Cvičením proti bolesti zad
Bolest zad sužuje čím dál více mladší a mladší populaci. Přispívá k tomu hrbení se u počítače, nevhodná poloha při sledování televize a vůbec celkový nezájem o sportovní aktivity. U starších lidí pak můžeme hovořit o jednostranném zatížení pátěře v zaměstnání. Nejvíce se bolest soustřeďuje do oblasti bederní páteře. Sedavý způsob života a nedostatek pohybu tu hraje významnou roli. Abychom této části našich zad ulevili, můžeme praktikovat následující cviky. Lehněte si na záda. Pokrčte nohy, chodidla položte celou plochou na zem. Nohy jsou v širší poloze než kyčle. Upažte ruce dlaněmi vzhůru. Klidně se nadechněte a s výdechem položte nohy vpravo. Hlavu s výdechem otočte vlevo. Stáhněte levou hýždi a opatrně zatlačte levý bok dopředu. Levé rameni a lopatka leží na zemi. Dýchejte do břicha. Dalším cvikem na bederní část zad je takzvaný most z ramen: Lehněte si ke stěně s koleny do úhlu 90o. Bérce dejte rovnoměrně se zemí a chodidla opřete o stěnu. Kyčle, kolena a kotníky udržujte v jedné linii. Paže položte mírně od těla. Ramena a lopatky stáhněte od uší, dlaně položte směrem vzhůru. Podsaďte pánev. Zapojte břišní svaly. Zatlačte chodidla do zdi a s výdechem pomalu zvedejte páteř od podlahy. Nejdříve jde nahoru pánev, poté bedra a naposledy hrudní část páteře. V konečné pozici stáhněte pevně hýždě. Kontrolujte, zda máte ramena a lopatky stažené dolů. Nadechujte se do břicha a s výdechem pomalu pokládejte páteř na zem.   Zajímavé informace, které jsou spojené s bolestí zad si přečtěte v knize BOLEST ZAD I.
Zobrazit článek >
 
Cestujeme po Istrii VIII.
Od Barbanu se přesuneme do nádherného lázeňského města OPATIJA. Ochráncem města Opatija je sv. Jakov, jehož svátek se slaví 25. července, tento den je také oslavován jako den města Opatija. Opatija se nachází na úpatí horského parku UČKA a přírodního parku. Město je výbornou volbou pro letní i zimní dovolenou. Krásná příroda, parky, staré rakousko-uherské vily, promenády a pláže lákají turisty z celé Evropy i světa více jak 160 let. Opatija je známou turistickou destinací v Chorvatské republice, kde se s oblibou pořádají kongresy, semináře a konzultace. Architektonických památek tu sice moc není, ale vaši pozornost zajisté upoutají zdejší parky a krásné vily. Stejně tak i hotelové komplexy přitahují mnoho turistů. Opatija se od odstatních chorvatských měst liší tím, že nemá žádné historické centrum, zdejší sanatoria jsou navštěvovaná nejen v létě, ale i v zimním období. První hotel, který zde vzniknul se jmenoval Quarnero (dnes Kvarner) a nechal jej postavit Friedrich Schüller v roce 1887, jenž byl vídeňským ředitelem drah. Stavby dalších hotelů na sebe nenechaly dlouho čekat. Na přelomu 19. a 20. století se Opatija stala nejpopulárnějším přímořským letoviskem. Do města se dostanete po ulici maršála Tita, jenž je jedinou významnou komunikací vedoucí rovnoběžně s pobřežím. Dostanete-li se k hotelu Imperial, zajděte se podívat a zrelaxovat do protilehlého parku sv. Jakuba. Z něj se pak vydejte dolů ke břehu, kde najdete kostel sv. Jakuba. Ten pochází z roku 1506 a je jedinou dochovanou stavbou z komplexu starého kláštera. Před kostelem se nachází malá skála na které je umístěna socha zvaná Pozdrav moři. Znázorňuje mladou ženu krmící racka. Jejím tvůrcem je sochař Zvonko Car a pochází z roku 1956. Mějte přehled o zajímavých místech v Chorvatsku. Při cestách mějte po ruce příručku CHORVATSKO z nakladatelství Lonely Planet.      
Zobrazit článek >
 
Konopný gel na intimní hygienu
Nadcházející teplé dny lákají do vody. Při teplotách, které atakují 40°C ve stínu člověk příliš nepřemýšlí, kdo se ve vodě na koupališti před ním koupal. Potřebuje se zchladit, protože mu instinkty napovídají, že teplotu těla je třeba regulovat. V opačném případě mu totiž hrozí zdraví ohrožující přehřátí. Dalším rizikem letního koupání je také nemožnost následného opláchnutí, dostatečného osušení a převléknutí do suchého prádla. Právě zde je pro ženy skryto největší nebezpečí. Některé se s gynekologickými nepříjemnostmi, způsobenými bakteriemi a kvasinkami, nepotkají za celý život. Jiným ženám obtíže tohoto druhu komplikují život i několikrát do roka. Rad na to, jak se jich zbavit, je mnoho. Zřejmě nejspolehlivější způsob je ale při obtížích navštívit lékaře a nechat si od něj předepsat spolehlivé léky. Nedílnou součástí boje s bakteriemi a kvasinkami je prevence. Dávno víme, že částečně pomáhá eliminace sacharidů ve stravě. Nízkosacharidovou dietu ale třeba také doplnit o náležitou péči v oblasti intimní hygieny. Vhodná je například kvalitní mycí emulze CARUN. Obsahuje zejména konopný extrakt, oblíbený olej z Tea Tree a eukalyptu, kyselinu mléčnou, extrakt ze zimolezu a rozmarýnový olej. Antisepticky působící složky dělají z jemné intimní mycí emulze prostředek pro mytí intimních partií žen i mužů. O osvěžující pocit po mytí se postará kafr. Mycí emulzi CARUN najdete  v sekci Zdraví mezi přírodní kosmetikou.
Zobrazit článek >
 
Recept: Pšenično-žitný chléb
Vůně pekárny občas zláká každého, kdo projde kolem. Čerstvý chleba nebo rohlíky jsou vynikající pro chutnou snídani. Jako dítě jsem milovala vůni křupavě vypečené chlebové kůrky, kterou jsem ráda ukusovala. Moje babička pekla domácí chleba v peci. Občas jej pekla i pro sousedky, protože byl opravdu vynikající. Máte-li chut na domácí chleba, zkuste si jej upéct podle následujícího receptu: RECEPT: Pšenično-žitný chleba Ingredience: 350 g žitného kvásku (1PL kvásku + 170g žitné mouky +180g vody) 170 g pšeničné mouky hladké (chlebové, ale můžete i obyč) 100 g špaldové mouky 120 g žitné mouky 250 ml vody 2 čaj. lžičky  soli 1 čaj. lžička kmínu celého 1 čaj. lžička mletého kmínu Posup: Z chladničky z nádoby, ve které skladujeme kvásek, odebereme 1 polévkovou lžíci kvásku a přidáme 170 g žitné mouky a 180 g vody. Směs promícháme a necháme kvásek takzvaně rozjet – trvá to zbruba12 hodin. Po dané době máme kvásek v ideálním stavu a můžeme zadělat na chleba. Do mísy přesijeme mouku (všechny druhy), přidáme sůl a kmín.  Ještě přídáme vodu a kvásek. Poté nastává hnětací práce - nejméně 10 minut. Těsto necháme vykynout cca 2 hodiny. Vykynuté těsto vyndáme na vál pomoučený hladkou moukou. Do mouky si řádně obalíme i ruce a jdeme těsto natáhneme na dvojnásobek jeho délky a přeložíme. Poté těsto pootočíme o 90 stupňů a znovu nátáhneme a přeložíme, konce vždy lehce zamáčkneme. Toto opakujeme dokud těsto ochotně bere mouku.  Pak těsto upravíme do tvaru bochánku, který zakryjeme utěrkou a necháme 15 minut odležet. Po době odležení chlebové těsto přendáme do ošatky na kynutí chleba, kterou perfektně vysypeme hladkou moukou.   Bochník z vrchu také ještě lehce zasypeme moukou,  zakryjeme utěrkou a necháme kynout v teple nám to trvá většinou 3 -5 hodin (bochník cca zdvojnásobí svůj objem a leze na kraj ošatky), nebo také lze nechat kynout v lednici přes noc. Dolů do trouby vložíme mělký pekáč a troubu rozpálíme na plno (250oC). Vykynutý chleb opatrně vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme ho do vyhřáté trouby. V tento okamžik rychle vlijeme do spodního rozpáleného pekáčku cca 150 ml vody a troubu rychle zavřeme. Pečeme na 250oC 10 minut (během této doby je dobré 2x troubu otevřít a šplíchnut tam rozprašovačem vodu). Po 10 minutách troubu otevřeme, spodní pekáč na vodu vyndáme, troubu lehce odvětráme, teplotu snížíme na 200oC a dopečeme dalších 30-35 minut. Upečený chléb přesuneme na mřížku a nechám vychladnout. Poté zabalíme do čisté NEAVIVÁŽOVANÉ utěrky, kde vydrží 3-4 dny....pokud jej rychle nesníte.   Nebojte se pečení chleba! S knihou KOUZLO KVÁSKU Vám to půjde jedna radost.  
Zobrazit článek >
 
Chorvatština není dřina
Dobro došli! Dříve, z důvodu neznalosti, jsem se domnívala, že onen nápis hlásá něco ve smyslu, že jsme do dané destinace přijeli v pořádku a bez nehody. Ale ono to znamená zcela něco jiného: Dobro došli! = Vítejte! V některých slovech mi připdala chorvatština docela podobná s českým jazykem. Tím, že navštěvuji Istrii pravidelně od svých dětských let, jsem tomuto jazyku přišla brzy na chuť. V dané době nebyla k sehnání žádná kvalitní učebnice, tak jsem sáhla po knize - CHORVATŠTINA NEJEN PRO SAMOUKY. Stala se tak prvním průvodcem v tomto cizím jazyce. Jenže není nad to, když si máte možnost ověřit vlastní znalosti. Já jsem začínala u nakupování, kdy jsem se snažila navštěvovat obchody s pultovým prodejem. Taktéž jsem zkoušela sesmolit objednávku v kavárně nebo v restauraci. Nebyla jsem ihned dokonalá, nějakou tu chybu mi místní prominuli a nebo opravili. Důležité je, abyste se nebáli promluvit. Což je dosti častý problém u většiny lidi, kteří si chtějí ověřit znalost některého cizího jazyka na věřejnosti. Na cesty je vhodné mít přibalený nějaký menší slovníček - CHORVATŠTINA SLOVNÍČEK. Můžete si pohotově dohledat nějaké slovíčko, ne které si zrovna nemůžete vzpomenout, nebo si na druhou stranu můžete přeložit nějaký nápis nebo menu v restauraci. Při cestě do zaměstnání nebo do školy vlakem nebo autobusem si můžete do kabelky či tašky přibalit JAZYKOVOU MAPU. Obsahuje 1000 slov a frází, které uživatel potřebuje k základní komunikaci. Tak můžete efektivně využít čas při cestování. Důležité je začít, pokud chcete a také pravidelnost. Lépe se danému jazyku věnovat každý den 15 minut než jednou či dvakrát týdně sedět u učebnice dvě hodiny. Najděte si hravý způsob učení. Zvolte si především učebnice a knihy, které budou vyhovovat Vám.
Zobrazit článek >
 
Svatební zajímavosti, o kterých jste ještě neslyšela I
Léto je obdobím svateb. Taky na nějakou vyrážíte? Součástí této série článků je nejedno svatební doporučení, hlavním tématem jsou však fakta týkající se svateb, o kterých jste jistě ještě neslyšela. Přečtěte si zajímavosti, se kterými zaperlíte nejen před svatebčany. Faktů, podivných informací a různých perliček je obrovské množství. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější. Svatebních symbolů je v současné době velké množství. Nejstarším je však snad ve všech kulturách prsten. Plechovky přivázané zezadu na autě se zdají být tradicí, důležitější je však stará bota, na kterou mnohé páry zapomínají. Uskupení družiček v minulosti netvořily blízké přítelkyně nevěsty, ale nejkrásnější ženy z města či vesnice. Měly nevěstu ochránit před zlými duchy. Krása byla důležitá, neboť duchové prý nepoznaly, která žena je vlastně nevěstou. Duchy navíc vyhání kostelní zvony, při církevním obřadu by měly zazvonit. Jaký počet hostů jste na svatbě zažila? Vystačil dort na každého? V Americe museli svatebčané z důvodu přítomnosti obrovského počtu hostů nechat udělat opravdu velkolepý svatební dort. Nakonec se z něj stal rekordní zákusek vážící téměř sedm tisíc kilogramů. Pochutnalo si na něm 59 tisíc hostů. My jíme polévku, v Číně zase novomanželé konzumují jednu obří nudli.
Zobrazit článek >
 
Recept: Jahodovo-skořicová marmeláda
Jahodobraní je v plném proudu. Jeden den se jahody posbírají a na druhý den můžeme začít znovu. Avšak dlouho čerstvé jahody nevydrží a rady podléhají plesnivění. Proto je dobré, pokud je nezužitkujete jiným způsobem, jahody zamrazit nebo z nich uvařit skvělou marmeládu. RECEPT: Jahodovo-skořicová marmeláda Ingredience na 1kg jahod: 1 kávová lžíce mleté skořice 500 g cukru krupice 1/2 balíčku přípravku Pektin 1 kávová lžíce kyseliny citrónové Postup: Očistíme jahody a zhruba 3/4 kg vložíme do hrnce a rozmixujeme je. Přidáme zbylé jahody, které jsme rozkrájeli na kousky. Smícháme 1/2 balíčku Pektinu s 2 polévkovými lžícemi cukru a přidáme k jahodám. Za stálého míchání přivedeme tuto směs k varu a zhruba 1 minutu povaříme. Přidáme zbytek cukru a skořici, opět přivedeme do varu a za stálého míchání směs důkladně povaříme 5 minut. Marmeládu odstavíme a přidáme kyselinu citrónovou. Na talířek kápneme 1-2 lžičky právě uvařené marmelády. Pokud po vychladnutí neztuhne, vmícháme do ní ještě 1 zarovnanou lžičku kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Odebereme pěnu a marmeládou plníme čisté a nahřáté skleničky až po okraj. Skleničky důkladně uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a necháme asi 5 minut stát na víčku Vyzkoušejte další skvělé postupy na výrobu domácích marmelád, které najdete v knize DOMÁCÍ MARMELÁDY OD HANKY.  
Zobrazit článek >
 
Zbavte se plísně v koupelně I
Teplo, pára a hlavně následné vlhko. Koupelna je místnost pro tvorbu plísní jako dělaná. I když se ve vaší koupelně snažíte udržovat pořádek, plísním nezabráníte, třeba pokud nevětráte. Jsou však i jiné příčiny. Náš článek vám pomůže s plísněmi nejen bojovat, ale taky je odstranit. Jdeme na to. Větrání Hned na úvod je třeba připomenout, že je velký rozdíl mezi koupelnu s okny a koupelnou bez možnosti přímého větrání, která se vyskytuje zejména v bytě. V druhém případě je vhodné zkontrolovat větrací otvory, které nemusí být plně funkční. V tom případě je problém tvorby plísní asi jasný. Je třeba popřemýšlet nad všemi možnými příčinami, neboť pokud nedojde k odstranění vnějších vlivů, plíseň se bude vracet a vy nikdy nebudete mít od jejího odstraňování pokoj. Pečlivost a opatrnost Při odstraňování plísní je nutné si hlídat, jak postupujete. Buďte diskrétní. Plíseň se může velmi rychle rozšířit, stačí ji nanést na jiné místo. Pokud tedy ošetřujete libovolné místo, dejte si pozor, abyste po jeho vyčištění umyl nástroje i své ruce, aby se plíseň nedostala ještě jinam. Pozor na tapety Bohužel je třeba podotknout, že pokud máte v koupelně tapety, na kterých se již jednou objevila plíseň, nikdy už se této zákeřnice nezbavíte, ať ji otřete čímkoliv. Plíseň se totiž může tvoři i pod tapetou. O čištění vám prozradíme více níže. Jestliže v brzké době plánujete rekonstrukci koupelny, místo nové tapety vyberte raději kachličky. 
Zobrazit článek >
 
Zbavte se plísně v koupelně II
Ach ty spáry Černá vám prostor mezi kachličkami v koupelně? Nejde o nic neobvyklého, spáry napadá plíseň asi nejčastěji. Nezbyde vám nic jiného než spoje vyčistit. Plíseň odškrabujte za pomoci vlhkého hadříku. Pozor si dejte na to, aby se nečistoty nepřenesly kamkoliv jinam, jak už bylo zmíněno výše. Plíseň vložte do sáčku a rovnou se postarejte o její vyhození mimo domov. Vymalujte Pokud máte pocit, že by prostor, ve kterém řešíte boj s plísněmi, potřeboval vymalovat, pak máte vyhráno. Plísně barvení jednoduše zabíjí. Pro jistotu však ještě před výmalbou prostor vydesinfikujte. Savo pomůže Savo dokáže plíseň zčásti vypálit, hlavně ale vydesinfikuje místa, na kterých se plíseň utvořila. Nechte ho působit několik minut, aby se zvládlo postarat o zbytky plísně. Mix octa a pracího prášku Prací prášek i ocet jistě doma máte a běžně používáte. Pokud tyto dvě užitečné pomůcky smícháte v poměru jedna ku jedné, vytvoříte skvělou úklidovou zbraň působící proti plísním. Stačí ji na nanést na plísní napadená místa a nechat nejméně deset minut působit. Směs poté vytřete z míst kartáčkem a vše opláchněte vodou.   Prevence je nutná Aby nedocházelo k tvorbě plísní, je třeba dodržovat základní pravidla. Větrejte a odsávejte. Dále po vykoupání osprchujte orosené zdi. Ideálně náchylné prostory taky vysušte. O Savu není pochyb. 
Zobrazit článek >
 
Hubneme s Katchabou
Vše na nás hlásá, abychom byly fit do léta a vytrénovaly jsme si dokonalou postavu. Zajisté, pohyb je vlmi důležitý a podpoříte tím rychlejší spalování tuků a formování postavy. Ale také strava tu hraje velmi důležitou roli. Na každou z nás působí něco jiného, a proto by bylo velmi troufalé, naordinovat všem stejný jídelníček. Avšak některé z nás ani neví, jak svoji stravovací dietu započít. Nechte se inspirovat RECEPT(Y) NA ZHUBNUTÍ, které sepsala Karolína Katchaba Hrubešová. Karolína Katchaba Hrubešová je jednou z nejúspěšnějších foodblogerek, které se na objevily na sociálních sítích za poslední rok. Během té krátké doby se armáda kačabek , jak si říkají členky její převážně ženské facebookové skupiny Jíme a hubneme s Katchabou, rozrostla na 54 tisíc. V současnosti do ní každý den přibývá víc než stovka dalších. RECEPT(Y) NA ZHUBNUTÍ se zabývají nejen velmi chutnými recepty, ale i potřebami mozku a nervové soustavy z hlediska stravy. A také tím, co lze pracovně nazvat psychologií obezity a optimálním laděním psychiky lidí s nadváhou (s čímž má autorka, která se zbavila nadváhy 40 kilogramů, vlastní bohaté zkušenosti). Fakt, že „všechno začíná v hlavě“, je totiž někdy mnohem tvrdším oříškem k rozlousknutí než nové stravovací návyky a KATCHABA zábavnou a srozumitelnou formou vysvětluje, jak toho dosáhnout.
Zobrazit článek >
 
Markéta Harasimová: Vůně noci
Markéta Harasimová je českou spisovatelkou, autorkou detektivní a dobrodružné literatury, jejíž tematika zaujme víc ženy než muže. Autorka již na střední škole věděla, že se stane spisovatelkou. Psala detektivky, thrillery a krimi příběhy, které někdy propojovala s dávkou erotiky. U knihy Harasimové se rozhodně nebudete nudit. Čeká vás napětí, akce, trocha té ženské romantiky a hlavně neočekávané originální scény. Spisovatelka má na svém kontě už skoro dvacet knih, z jedné se dokonce tvoří filmový scénář. Dnes se podíváme blíž na román Vůně noci. Jedná se o detektivní knihu z lékařského prostředí. Obsahuje erotické vsuvky. Kniha se hodí pro odpočinkovou četbu, při které se chcete bavit. Vanda, mladá lékařka, je špičkou v oboru neurochirurgie, její soukromí však za zářivou kariérou pokulhává. Vandra přije o sestru i rodiče, neboť je chladnokrevně zastřelil neznámý vrah, který po sobě nezanechal jedinou stopu. Major Hons se svým týmem pracuje s několika vyšetřovacími verzemi a v hledáčku kriminalistů se postupně objevuje víc podezřelých. Není ovšem vůbec jisté, zda se zaměřují na správné osoby. Stále totiž nedokážou připadnout na pachatelův motiv. Navzdory těžkým okolnostem se o mladou lékařku, která nedávno ukončila neperspektivní vztah, začínají zajímat hned dva muži. Současná konstelace však lásce příliš nepřeje. Zachová si hrdinka lidskou i lékařskou čest, anebo se rozhodne pomstít milovanou rodinu i za cenu, že ztratí vlastní budoucnost? Harasimová vás odbourá neobvyklým koncem, který určitě nebudete čekat. 
Zobrazit článek >
 
Před dovolenou do kondice II.
Začnete-li s novým životním stylem už dnes, vězte, že za 21 dní si vybudujete návyk na pravidelné cvičení a zdravé stravování. Po 66 dnech se dané návyky stanou automatickými, a vy nad nimi nebudete nijak přemýšlet, jednoduše je budete konat. Pokud nově zahájený životní způsob života vydržíte po uvedenou dobu, máte velkou šanci si jej dlouhodobě udržet a dočkat se příjemných změn. Praktikujte prkno Prkno nebo-li "plank" je vhodným cvikem pro posílení středu těla. Můžete jej provést téměř kdekoliv. Přesné provedení je uvedeno například na www.youtube.com. Vzdejte se kouření! Pokud jste kuřačka, přestaňte s kouřením. Bylo a je mnoho neúspěšných lidí, kteří se rozhodli s tímto nezdravým zlozvykem skoncovat, ale nezvládli to. Některým to trvalo delší dobu, ale zvládli to! Protože to má obrovský smysl! Zlepšíte si funkci plic a snížíte si riziko infarktu na polovinu. Buďte připravena! Naplánujte si Váš den dopředu. Můžete si sepsat do diáře věci, které musíte vyřešit a čas, který budete věnovat pohybu. Večer si také připravte jídlo na druhý den. Nejen pohybem si zajistíte krásnou postavu a přimějete své tělo k odbourávání tuků. Pokud nevíte, jak změnit dosavadní jídelníček, zalistujte v knize KETODIETA PRO ZAČÁTEČNÍKY. Tato dieta s nadbytečnými kily dokáže pořádně zatočit! Je založená na sníženém obsahu cukrů, naopak je zvýšený příjem bílkovin. Touto dietou přimějete Váš metabolismus k zásadní změně, tedy k přirozenému spalování uložených tuků. Výsledky se brzy dostaví.             
Zobrazit článek >
 
Nechte se pozvat na květinové výstavy
Sluníčko nám přeje a víkendy přejí výletování. Upravujete-li okrasnou zahradu, určitě byste přivítala nějakou odbornou radu nebo zajímavou inspiraci. Zavítejte na nějakou ze zajímavých výstav, odkud budete odcházet nejen se spoustou zajímavých nápadů, ale taktéž si můžete zakoupit nový květinový přírůstek do Vaší zahrádky. V neposledním si můžete některou z výstav zvolit, jako zajímavé téma pro rodinný výlet. Masožravé rostliny - Brno - do 7. června se v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty MU koná prodejní výstava masožravých rostlin. Tuto výstavu můžete navštívit každý den od 9 do 18 hodin. Jako doplněk výstavy jsou v areálu Botanické zahrady umístěny sochy, které vytvořili studenti fakulty výtvarného umění. Sukulenty v Troji - od 12. 6. do 21. 7. můžete navštívit výstavu sukulentů v Praze-Troji. Je zaměřena na méně známé rostliny, které jsou příbuzné například s vinnou révou. Výstavu doplňuje prodej rostlin a poradna profesionálních pěstitelů. Výstava růží - Lysá nad Labem - výstaviště v Lysé nad Labem pořádá ve dnech 13. - 16. 6. celostátní výstavu růží a ostatních letních květin. Výstava bude uvedena pod názvem RŮŽOVÁ ZAHRADA 2019. Můžete zde shlédnout šlechtitelské novinky, aranžmá z řezaných květin a zajímavé zahradní úpravy z růží rostlých. Výstava bude taktéž prodejní. Léčivky - Brno - centrum léčivých rostlin Lékařské fakulty v Brně (Údolní 74, Brno) vás zve od 13. do 30. června na 57. ročník výstavy léčivých rostlin. Najdete zde 900 druhů a odrůd lečivých, aromatických i toxických rostlin. Otevřeno bude denně včetně víkendů od 9 do 18 hodin. Na kosatce do Hlavňovic - Od 8. do 9. června proběhne v Hlavňovicích na Klatovsku výstava sto padesáti odrůd kosatců. Především budou k vidění velkokvěté, americké odrůdy, francouzské, ale i české odrůdy. těšit se můžete i na kolekci denivek a okrasných česneků. Otvírací doba po oba dny bude od 10 do 16 hodin. Jsme rádi, pokud jste si některou z uvedených výstav vybrala a bude pro Vás skvělou inspirací. Máte-li v záměru vytvořit si záhon léčivek, krom výstavy v Brně, najdete mnoho užitečných rad i v knize LÉČIVÉ ROSTLINY.  
Zobrazit článek >
 
Lehká osvěžující jahodová polévka
V horkých letních dnech nemáme na těžká jídla téměř pomyšlení. Už pro samotné vysoké teploty míváme pocit těžkosti a k občerstvení vyhledáváme spíše jídla chlazená a osvěžující. Máte-li ráda polévky, zkuste si připravit nějakou netradiční. Na zahrádkách dozrávají jahody a tak je můžete plně využít jako hlavní ingredienci. Touto skvělou, osvěžující dobrotou potěšíte nejen svůj žaludek, ale také, s vynecháním červeného vína, Vaše děti. RECEPT: Jahodová polévka se zmrzlinou Ingredience: 400 g čerstvých jahod 2 dcl červeného vína (varianta pro dospělé) 50 g cukru krupice 1 vanilínový cukr 100 g zakysané smetany 1 limetka vanilkovou zmrzlinu lístky máty na ozdobu Postup:   Nejprve očistíme a omyjeme jahody. Vložíme je do hrnce a rozmačkáme je společně s oběma druhy cukru. Při variantě pro dospělé, přidáme červené víno a směs rozmixujeme. Poté dobře omyjeme limetku a nastrouháme kůru, kterou smícháme se zakysanou smetanou. Zakysanou smetanu s limetkovou kůrou vmícháme do jahodové polévky. Polévku dáme vychladit do lednice. Při servírování přidáme do talíře s polévkou kopeček vanilkové zmrzliny, který ozdobíme lístkem máty.  Vyzkoušejte další skvělé lehké polévky, které Vás svojí konzumací neunaví a dodají vitamíny. Recepty najdete v kuchřce pod názvem LEHKÉ POLÉVKY - RECEPTY OD BABIČKY.  
Zobrazit článek >
 
Bylinková zahrádka II.
Měsíc červen je nejpříhodnější dobou, kdy osázet záhony vybranými druhy bylinek. Můžete si je zakoupit již předpěstované v květináčích nebo si je vypěstovat sami ze semínek. Osobně jsem si vypěstovala levanduli lékařskou, o které jsem psala v první části článku - Bylinková zahrádka I. Takéž jsem zkoušela i další bylinky, které nyní krásně zdobí naši předzahrádku a také omamně voní. Již samotné aroma bylinek vám dokáže pomoci například od bolesti hlavy. Při vnitřním užívání jsou, některé z nich, vhodné i na zažívání. A co teprve k dochucení pokrmů. Při použití některých z nich nemusíte kupříkladu používat sůl. Kromě léčebných účinků a využití v kuchyni si z nich můžete připravit i masážní olejíčky.   OREGANO (Origanum vulgare) Květenství oregana neboli dobromysli se sbírají k léčebným účinkům, které pomáhají při onemocnění jater. Taktéž pomáhají mírnit nachlazení a podpoří trávení. Listy oregana se využívají k sušení, které pak následně využijete při vaření. Sušené oregano, ale i čerstvé můžete používat všude tam, kde jinak používáte majoránku. Hojně využívané je při přípravě pizzy nebo omáčky na špagety. Můžete si také připravit skvělé ochucovadlo v podobě oreganového oleje. Budete potřebovat olej, nejlépe olivový, do kterého naložíte čerstvé stonky oregana i s lístky. Získáte tak velmi chutný olej, který využijete při přípravě zálivek na saláty. Přečtěte si více o světě bylinek v knize BYLINKY z nakladatelství APETIT.
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9