EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Oleje I. část

Publikováno od Marcela Matalová

Oleje jsou důležitou a nepostradatelnou součástí naší kuchyně. Využívají se nejen k výrobě potravin, doplňků stravy, ale také k výrobě kosmetických produktů.

Pro naše zdraví jsou nejvhodnější ty oleje, které obsahují omega-3 a omega-9 nenasycené mastné kyseliny. V tomto případě se jedná o oleje, které se lisují tzv. za studena.

OLIVOVÝ olej:

obsahuje asi 80% nenasycených mastných kyselin, vitamíny A a E, má příznivý vliv na tvorbu žluči. Nejkvalitnějsí je tzv. panenský olivový olej, což je olej získaný z nejkvalitnějších oliv. Takto vyrobené oleje se používají v kuchyni k dochucení salátů a jiných pokrmů.

Nejnižší kvalitu mají oleje, které se vyrábí z olivových pokrutin, což jsou zbytky z prvního lisování.

SLUNEČNICOVÝ olej:

má vysoký obsah vitamínu E a nenasycených mastných kyselin. Při tepelném zpracování dávejte pozor na teplotu, neboť  při teplotě 180oC se začíná olej přepalovat. Při tomto procesu vznikají škodlivé látky, které působí karcinogenně.

ŘEPKOVÝ olej:

patří také mezi oblíbené oleje, jelikož obsahuje malé množnství nasycených mastných kyselin. Má také vysoký obsah vitamínu E. Vyrábí se též ve variantě lisovaný za studena i jako rafinovaný olej. Využívá se jak ve studené, tak i v teplé kuchyni.