EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Příběh pokrmu jménem polévka II

Publikováno od Kamila Spoustová

Za velice jednoduchou, avšak velmi často připravovanou, polévku se dá považovat takzvaný oukrop. Příprava porce polévky byla velmi jednoduchá. Na dno talíře se položil chléb, na který se přidal namačkaný česnek. Tyto dvě suroviny se následně zalily horkou vodou a polévka byla na světě. Pokud lidi měli k dispozici sádlo nebo kmín či jiné koření, přidávali jej do polévky také.

Za sváteční polévku by považován jakýkoliv vývar nebo sýrová či tvarohová polévka. Velice zajímavým pokrmem byla velmi oblíbená pivní polévka, která se podávala za účelem slavnostní příležitosti nebo jako lék v případě nemoci.

S přibývajícími staletími se taky zvyšoval počet surovin, které do polévky byly přidávány. Pokud zůstaneme u národních pokrmů, je třeba přiznat to, že jednotlivé přídavky do polévky se přivážely jako inspirace. Ze severských zemích to byly například ryby, ze západní části si cestovatelé přivezli například recept na hořčičnou polévku. Američané už, co se týče polévek, žili ve svém, samozřejmě na jejich přípravu využívali kukuřici, rajčata a typické americké koření.

Zatímco u nás polévky byly vždy vedlejším chodem, který startoval nebo alespoň patřil před chod hlavní, v asijských zemích byla polévka tím nejváženějším jídlem. U nás je v každé vietnamské i jiné asijské restauraci dostupná například polévka Pho Bo, která je vlastně hlavním jídlem. Je zajímavé, že některé asijské kultury taky polévku pijí k snídani.

Pozastavme se ještě u zahušťování polévek. Jde totiž o poměrně nový trend. Mouka se do polévek přimíchává až v posledních letech. Pokud nechtěli mít lidé dřív polévku tak řídkou, přidali do ní kousky chleba. Za zahušťovadlo by se dal považovat tvaroh. Polévka s touto přísadou však sloužila ke konzumaci spíše vyšším vrstvám. V dnešní době taky mnoho lidí vaří polévku z již předem připraveného bujónu, což se nedá považovat za zdravé.