EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Recept: Rebarborovo-bezové želé

Publikováno od Marcela Matalová

Rebarbora je rostlina našich babiček, která se opět vrací do našich zahrádek. Osobně ráda vzpomínám na vynikající rebarborovou zavařeninu, kterou dělala naše babička. Co se týče bezu, je to taktéž moje oblíbená surovina na přípravu domácího sirupu nebo perlivé šťávy.

Tentokrát dáme dohromady obě suroviny a vytvoříme si z nich vynikající želé.

RECEPT: Rebarborovo-bezové želé

Ingredience:

  • 850 ml rebarborové šťávy (cca z 1,5 kg rebarbory)
  • 5 velkých květů černého bezu
  • 1 sáček Gelfixu klasik 1:1
  • 1 kg cukru

Postup:

  1. Očistíme rebarboru a nakrájíme na malé kousky.
  2. Kousky rozmixujeme a přelisujeme šťávu přes sítko.
  3. Otrháme kvítky černého bezu do hrnce.
  4. Šťávu z rebarbory nalijeme do hrnce ke květům z bezu a přidáme Gelfix smíchaný s 2 pol. lžícemi cukru.
  5. Za stálého míchání povaříme asi 1 minutu.
  6. Přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut.
  7. Na talířek uděláme zkoušku tuhnutí. Pokud je želé málo tuhé, přidáme 2 kávové lžičky kyseliny citronové.
  8. Odebereme pěnu a naléváme do čistých sklenic, které uzavřeme a otočíme víčkem dolů.