EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Skvělé jsou houby nakládané

Publikováno dne 30.04.2019 od Marcela Matalová

Minulý rok se houbařům docela dařilo. Někde více a někde ani prašivka. Jak to bude letos vypadat s množstvím jedlých hub v našich lesích je prozatím ve hvězdách. Pokud se na jejich sběr vydáte a podaří se vám najít slušné množství, které nestačíte zpracovat na smaženici nebo je nasušit, zkuste si je naložit.

Přináším vám velmi chutný recept, který máme v naší rodině velice oblíbený.

RECEPT: Skvělé nakládané houby

Ingredience na nálev:

  • 1 l vody
  • 250 ml 8% octa
  • 8 kostek cukru
  • 2 čaj. lžičky soli
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý černý pepř
  • hořčičné semínko
  • jalovčinky
  • koriandr

Další možné ingredience:

  • cibule nakrájená na plátky
  • mrkev nakrájená na kolečka

Postup:

  1. Houby nejprve očistíme.
  2. Poté je povaříme v hodně osolené vodě a po uvaření je necháme okapat.
  3. Nálev: svaříme 1 l vody, ocet, cukr a sůl. Někdo vkládá koření až do skleniček, ale já je vložím přímo do nálev, kde se svaří.
  4. Do skleniček naskláme koření (pokud je nesvaříte v nálevu, po naplnění skleniček houbami a zeleninou rozdělím koření z nálevu do skleniček) a houby. Kdo chce, přidá si k houbám cibuli a mrkev (nám to tak více chutná).
  5. Houby zalijeme teplým nálevem.
  6. Sterilujeme 20 minut při teplotě 80oC.

Nechte se inspirovat dalšímy postupy, jak využít houby v kuchyni v knize: HOUBY. Kniha vám bude i dobrým rádcem při jejich sběru.