EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Tajemství valašského frgálu

Publikováno dne 19.09.2019 od Kamila Spoustová

Když už se věnujeme valašským specialitám, pojďme si připomenout více podrobností o jedné z nejznámějších specialit tohoto kraje. Co víte o historii valašského frgálu? V článku se dozvíte i další zajímavosti. A pokud jsme vám tímto příspěvkem udělali chutě, pak překlikněte na další článek, který vám pomůže s pečením tohoto koláče.

Název frgál vznikl podle klasického koláčového, respektive oblého, tvaru. Frgál dříve byl taky obecný termín pro sladké pečivo s otevřenou náplní a drobením.

Koláč velkých rozměrů váží obvykle více než šest set gramů. Již dřív se neprodával na jarmarcích pouze v kuse, ale taky po částech.

Recepty na frgály byly dřív velmi různorodé. Jejich příprava se lišila zejména přidaným kořením. Dnes víme, že každá vesnice využívala svůj rodinný recept, který se dědil z generace na generaci. Pokud byste tedy cestovala z jedné oblasti do druhé, ochutnala byste třeba úplně jiné sladké pečivo. Základ v podobě žitné a pšeničné mouky, mléka a vody se nelišil, důležité bylo koření: skořice, taky pepř, šafrán, badyán nebo dokonce majoránka či další sypké směsi, kterými se dochucoval perník.

Klasická náplň, která se do frgálů dřív přidávala, byla hrušková. Postupně došlo k navýšení druhů. Začali se přidávat nejprve jablka, pak se na frgály začaly mazat i náplně, které obohacovaly buchty.

Pojem ,valašský frgál‘ je chráněn zákonem a smí jej používat pouze pekař z území východní Moravy. V jednání jsou náplně. Dle tradic patří mezi původní zdobení jen tři náplně, hrušková, maková, povidlová a tvarohová.