EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Těsto na ciabattu

Publikováno dne 29.04.2019 od Marcela Matalová

Ciabatta je nejznámější italská příloha, která je využívaná k mnoha jídlům. Některým se může zdát její příprava náročná, sice ne co do ingrediencí, ale časově. Avšak po jejím upečení se vám vynaložená námaha odvděčí vynikající chutí.

RECEPT: Ciabatta s olivami

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 200 ml teplé vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky soli
  • černé/zelené olivy pokrájené na čtvrtky

Postup 1 den:

  1. Mouku, droždí, sůl a vodu dáme do mísy a pořádně promícháme tak, aby vzniklé těsto bylo hladké.
  2. Pak necháme zhruba 5 minut těsto odpočinout.
  3. Přidáme polévkovou lžíci olivového oleje a pokrájené olivy. Těsto promícháme.
  4. Mírně vymažeme velkou mísu olejem, kam uložíme těsto.
  5. Mísu zakryjte a těsto nechte 10 minut odpočívat při pokojové teplotě.
  6. Pracovní plochu si lehce naolejujeme.
  7. Mokrými nebo naolejovanými rukami přendejte těsto z mísy na pracovní plochu a vytvarujte z něj zhruba čtverec.
  8. Podeberte těsto ze vzdálenějšího konce a převraťte ho k sobě (zhruba na půlku). To samé udělejte z bližšího konce – podeberte ho a převraťte na vršek těsta.
  9. A nyní uděláte to samé nejprve z levé strany – podeberete těsto na levém konci a převrátíte ho nahoru zhruba na půlku. A nezapomeneme ani na pravou stranu a uděláme to samé.
  10. Nyní dáme těsto zpět do naolejované mísy. Necháme ho tam 10 minut.
  11. Poté zopakujeme celý překládací proces, který opakujeme ještě 2x.
  12. Těsto v naolejované míse přikryjeme igelitovým obalem a dáme do ledničky.

Postup 2 den:

  1. Těsto vyndáme z ledničky zhruba 3 hodiny před pečením.
  2. Necháme ho 1 hodinu odpočívat při pokojové teplotě.
  3. Připravíme si plech a pečící papír a pořádně ho posypeme moukou.
  4. Pracovní plochu také posypeme moukou a opatrně vyjmeme těsto z mísy.
  5. Mokrým nožem rozdělíme těsto na 4 díly.
  6. Přehněte levou stranu těsta na vršek a to samé udělejte vzápětí s pravou stranou. Jako když skládáte poštovní obálku.
  7. Otočte těsto a položte ho na omoučněný pečící papír. Udělejte pak to samé se zbývajícími kousky těsta. Přikryjte naolejovaným igelitem a nechte 1 hodinu odpočívat.
  8. Pak otočte těsto a opatrně rukama vytvarujte zhruba 15 cm velké ciabatty (nebo menší, pokud jste těsto rozdělili na více kusů). Těsto pak vraťte na pečící papír a udělejte to samé i se zbylými kusy těsta. Opět přikryjte naolejovaným igelitem a nechte 1 hodinu odpočívat.
  9. Před koncem hodiny zahřejte troubu na 230°C.
  10. Plech s těstem dejte do trouby a pečte 12 minut. Pak ciabatty otočte a pečte dalších 12 minut. Čas se může mírně lišit v závislosti na velikosti vašich ciabatt.

Z upečených ciabatt můžete vykouzlit následující recept - Panini bagetky s pršutem a mozzarelou

Těsto na ciabatty je lépe zpracovat ručně, avšak s jinými těsty vám pomůže KUCHYŇSKÝ ROBOT STM 6356YL. Kuchyňský robot Sencor STM 6356YL s bajonetovým systémem, výkyvným ramenem a 8 rychlostmi, do kterého se vejde až 1,5 kg těsta. Planetární systém hnětení, míchání a šlehání zaručuje bezezbytkové promíchání obsahu mísy. Nechybí ani tepelná pojistka proti přehřátí.