EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Upečte si pravý frgál z Valašska

Publikováno dne 16.09.2019 od Kamila Spoustová

Nalákali jsme vás na jednu z valašských specialit? Máte chuť na sladkou dobrotu? Pak se seznamte se skvělým receptem na jedinečné valašské frgály. Prozradíme vám, jak upéct základ, jako náplň již můžete využít cokoliv vás napadne. Povidla, mák, tradiční hrušky, jablka se skořicí nebo třeba ostružiny?

Budete potřebovat:

Polohrubou mouku (500 g)

Cukr moučka (60 g)

Droždí (1 ks)

Vanilkový cukr (1 sáček)

Mléko (300 ml)

Máslo (50 g)

Olej (40 ml)

Žloutek (2 ks)

Citronovou kůru (1 vrchovatou lžičku)

Sůl (špetka)

Postup:

Nejprve tradičním způsobem připravte z části cukru a mléka kvásek. Ten nechte ležet v menším hrnci, aby vystoupl. Mezitím smíchejte všechny suroviny, na závěr přidejte kvásek, promíchejte a nechte kynout. Doba kynutí by se měla pohybovat okolo dvou až třech hodin, uvidíte sama podle situace. Vymažte si plech(y) máslem a vysypte trochou mouky nebo jednoduše plech vystelte pečícím papírem. Vytvořte tenké těsto a vykrájejte z něj libovolně velké kruhy, podle toho, jak plánujete mít velké frgály. Okraj každého koláče by měl být o trochu vyšší, aby z něj nevytekla náplň. Nyní na koláč skládejte či natírejte suroviny dle chuti. Při přípravě myslete na to, že během pečení každý koláč trochu vystoupne, do šířky se taky mírně zvětší. Koláče pečte na 180°C asi třicet minut. Po deseti minutách pečení přidejte na koláč drobenku z másla, cukru a mouky.

Dobrou chuť. Tyto skvělé frgály provoní celý váš byt.