EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Valašské tradiční dobroty: Ochutnáváme východní kuchyni I

Publikováno dne 17.09.2019 od Kamila Spoustová

Pokud bychom pátrali po oblastech, kde se drží naše staré zvyky a obyčeje, jistě by si mnozí z nás vzpomněli právě na kraj moravský a ostravský. My dnes zavítáme do nejvýchodnější části Moravy. Do lokality, kterou nenazýváme jinak než Valašsko. Díky místním se zde nezachovává pouze tradice krojů a tematických slavností, ale taky se na Valašsku stovky let připravují výborné speciality, na kterých si pochutná opravdu každý. Jaké máme na mysli? Pojďte s námi poznat tento kraj. Bude se vám líbit, valašská kuchyně je svou originalitou i staletou tradicí vyhlášená.

Kyselica

Po našem taky kyselo. Polévek z kysaného zelí existuje několik. Běžně k dostání je klasická zelňačka v bílé podobě nebo červené s uzeninou, vaří se zde však taky houbové kyselo. Základem pro polévky je samozřejmě smetana. Kyselicu si můžete dát na Valašsku po celý rok.

Frgály

Frgál je název pro koláč velmi slabého těsta s různorodými náplněmi. Jedná se o kynutou dobrotu, která každého cizince překvapuje svou velikostí. Frgály mají průměr nejméně třicet pět milimetrů, můžete však shledat i koláče půlmetrové. Na Moravě i části Slovenska se pečou již přes dvě stě let. Určitě váš překvapí, že tato dobrota vznikla omylem, jako nepodařený vdolek. Odborníci dokonce zjistili, že frgál byl chvíli obecný termín pro nezdařený kus pečiva. Dnes patří frgál k nejžádanějším dobrotám turistů. Máme pro vás dobrou zprávu, v jednom z našich dalších článků najdete recept a koláč si můžete upéct doma.