EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Valašské tradiční dobroty: Ochutnáváme východní kuchyni II

Publikováno dne 17.09.2019 od Kamila Spoustová

Střapačky a halušky

U nás střapečky, na Slovensku spíše halušky. Obě jídla mají svůj původ na Slovensku. My jsme si neoblíbily jenom halušky našich sousedů, avšak přivezli jsme si kdysi dávno taky střapečky. Jedná se o chlupaté knedlíky se zelím, které jsou doplněny cibulkou, zelím, uzeným masem nebo klobásou. Opět můžete čekat díky zelí nakyslou chuť.

Napadne vás, z jakého důvodu se kysané zelí přidávalo do velkého množství pokrmů? Nejde o to, že by ho na Moravě bylo více než v Čechách nebo že by naši obyvatelé z východu měli jinak mlsný jazýček. Zelí nepomohlo ani v trvanlivosti. Kysané zelí znamenalo velkou zásobárnu vitaminu C, tedy významnou látku posilující imunitu. V době, kdy u nás ještě nebyly pořádně dostupné citrony, bylo třeba dostat do těla ,,Céčko‘‘ jiným způsobem. Chytře na to naši předci přišli, že?

Bramborové placičky

Věděla jste, že z Moravy pocházejí bramboráky? Ty se dle tradičních valašských receptů připravují pouze a jedině ze syrových brambor. Pokud brambory předvaříte, chystáte automaticky placičky. Zatímco bramboráky se zahušťují většinou moukou a smaží se na sádle, placky můžete připravovat i na sucho. K placičkám se podává většinou uzenina nebo pro nás již dobře známé kysané zelí.