EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vaření

 
Bezdotykový odpadkový koš LT8044
Drobné elektronické pomůcky do kuchyně jsou dávno běžné. Usnadňují a zlepšují nám život. Stačí si vybavit některé z nich – rychlovarná konvice, elektrický kráječ, mikrovlnná trouba, mixér, toaster a další. Všechny jmenované mají jedno společné: pracují s potravinami. Manipulace s potravinami, v rámci uchování našeho zdraví, vyžaduje dodržování více než jen základních hygienických pravidel. A jsme vlastně na počátku. Jakékoli zpracování potravin nese produkci odpadu. A s ním je potřeba adekvátně nakládat. Dnes už není třeba zdůrazňovat nutnost separování na jednotlivé typy. Neseparovatelné zbytky pak patří do tzv. směsného odpadu. Koš na něj mají všechny domácnosti. Okolí koše bývá rizikové na udržení hygienické nezávadnosti. Proto se stále častější součástí domácností stává koš tzv. bezdotykový, fungující na principu fotoelektrického senzoru. Ocení ho domácnosti s malými dětmi a frekventovanou kuchyní. Investice do takového koše omezuje neustálé oplachování a utírání rukou, omývání okolí koše a v důsledku spotřebu vody. Náš e shop vám nabízí kvalitní a stabilní černo-stříbrný bezdotykový odpadkový koš z kombinace nerez oceli a plastu o objemu 45 litrů a rozměrech 34 x 25 x 66,5 cm LT8044 značky Sencor. V nabídce najdete i bezdotykové koše dalších tvarů a rozměrů. Hledejte je v sekci produktů pro Domácnost.
Zobrazit článek >
 
Špagety tak, jak je neznáte II
V tomto článku se můžete seznámit s dalšími dvěma tipy, jak připravit netradiční špagetovou pochoutku. Co takhle s ořechy nebo krevetami? Špagety s ricottou, čerstvou petrželkou a vlašskými ořechy Budete potřebovat: Špagety (400 g) Sýr ricotta (250 g) Smetanu (150 ml) Petrželku (celý svazek) Vlašské ořechy (150 g) Olivový olej (dle chuti) Sůl a pepř Množství surovin vystačí na 4 porce. Postup: Uvařte špagety dle návodu na obalu. Mezitím na pánev vylijte smetanu, přidejte do ní sýr a za varu tyto suroviny řádně promíchejte. Dochuťte směs a přidejte špagety. Na ně nasypte nakrájenou petrželku a nalámané ořechy. Příprava tohoto jídla je velmi jednoduchá a zároveň špagety chutnají opravdu výborně. Špagety s krevetami zalité pistáciovým krémem Budete potřebovat: Špagety (400 g) Krevety (minimálně jeden balíček, cca 200 g) Pistácie (loupané, 150 + 50 g) Smetanu (300 ml) Vývar (nejlépe kuřecí, 200 ml) Máslo (50 g) Strouhanku (asi 8 lžic) Pomerančovou kůru (z jednoho pomeranče) Olivový olej (dle chuti) Sůl a pepř, cukr Množství surovin vystačí na 4 porce. Postup: Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Krevety omyjte a oloupejte. Vložte je na rozehřátou pánev a orestujte. Asi po dvou minutách krevety zalijte vývarem. Rozmixujte větší množství pistácií spolu se smetanou. Tuto směs okořeňte a osolte dle vaší chuti. Jakmile bude z pistácií pasta, přidejte ji do vývaru s krevetami. Na závěr přisypte i špagety. Ihned po promíchání jídlo podávejte. Rozdělte těstoviny na talíře a ozdobte každou porci zbylými pistáciemi a opraženou strouhankou. Pro neodolatelnou vůni přisypte ještě kůru z pomeranče. Plechovou dózu ‚,RAPHAEL-oval‘‘–špagety najdete zde. Další plechové dózy nejen na těstoviny a potraviny najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Letní alko drinky, které vás osvěží I
Letní víkendy jsou jako dělané na posezení v parcích, u vody nebo na domácí grilování. Pro každou jmenovanou příležitost by se vám jistě hodil svěží drink. Nepijte těžké víno nebo hutné pivo a vyměňte ho za ledové osvěžení. V tomto dvoudílném článku jsme pro vás připravili několik receptů na zajímavé letní osvěžující alko drinky. Článek se soustředí na méně známé nápoje, abyste mohla objevit nějakou novinku, kterou neznáte. Tak který nápoj to bude? Zázvorový říz Na pěknou letní vypalovačku, která ochladí a ještě vás zbaví všech bacilů budete potřebovat bílý rum a tonik nebo zázvorové pivo a limetku. Mixujte v poměru 1:2. Do nápoje se hodí hodně kostek ledu a limetka. Do zázvorového toniku nebo limonády lze přidat taky hruškovice nebo alkohol s příchutí jablek. V kombinaci se zázvorem chutnají obě dvě varianty skvěle. Pokud vytváříte toto zázvorové překvapení, přidejte do něj předem uvařenou hrušku či jablko nebo využijte kompotovaného ovoce. Opět vložte do drinku alespoň pár kostek ledu. Mojito s melounem Mojito patří mezi nejoblíbenější drinky vůbec. Je svěží, lehké a výborně chutná. Připravili jsme pro vás jeden ,,vylepšovák‘‘ s melounem. Na přípravu budete potřebovat stejné ingredience jako na mojito, tedy světlý rum, mátu, třtinový cukr, limetku a sodovku. Dále si pak připravte kus melounu. Ze zmíněných ingrediencí připravte směs, část melounu rozmixujte a vlijte do mojita. Následně nakrájejte zbytek vodního melounu na kousky a přidejte do nápoje spolu s kousky limetky a máty. 
Zobrazit článek >
 
Cukroví za pár minut II
Tatrankové pracičky Budete potřebovat: Tatranky (oblíbená příchuť, 4 ks) Hladkou mouku (2 hrnky) Cukr moučka (1/2 hrnku) Tuk (ztužený, 1 kostka) Tuk na vymazání Postup: Nastrouhejte tatranky, přidejte k nim cukr a mouku. Těsto vkládejte do formiček na pracny, neplňte je vrchovatě. Pečte ihned po naplnění dozlatova. Trampolínky Budete potřebovat: Moučkový cukr (1,5 hrnku) Bílek (1 ks) Kakao (1,5 lžíce) Ořechová jádra (1 hrnek) Postup: Cukr promíchejte s kakaem, přidejte bílek a vypracujte těsto. Na plech nasypejte cukr a nastrouhané ořechy. Z těsta vykrajujte malé kousky cukroví podle toho, jaké máte k dispozici formičky. Vložte cukroví do rozpálené trouby, počkejte pár minut, než se trampolínky neupečou. Mírně stoupnou, uvnitř bude cukroví duté. Vychladlé kousky cukroví dozdobte zbylými ořechy a čokoládou. Ovocné jednohubky Budete potřebovat: Piškoty (1 balíček) Banány (lze použít jakékoliv jiné ovoce, 5 ks) Čokoládu na vaření (tabulku) Máslo (2 lžíce) Kokos Párátka Postup: Nakrájejte si banány nebo jiné ovoce. Vezměte do ruky dva piškoty a vložte mezi ně ovoce. Poté všechny suroviny spojte špejlí. Jakmile budete mít připravené jednohubky, namočte ej všechny do čokolády. Pokládejte na prkénko a nechte tuhnout v chladu minimálně půl dne. Pak už můžete podávat. Tuto dobrotu milují zejména děti. Knihu Cukroví podle vyzkoušených receptů najdete zde. Objevte další sladké poklady.                
Zobrazit článek >
 
Multifunkční topinkovač Sencor STS 6054RD
Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Měla by nás nastartovat a dodat nám energii na celý den. Optimální snídaní je například ovesná, pohanková nebo třeba rýžová kaše s ovocem. U mnoha lidí ale vyvolává představa podobné lahůdky nelibé pocity, preferují slaný start do dne se sýrem, vejcem, šunkou a pečivem, třeba topinkou. Tou už dávno není jen starší chléb smažený na oleji. Podstatně oblíbenější jsou topinky připravované tzv. nasucho, tedy z topinkovače. Na trhu je podobných přístrojů celá škála – výrobci je různě vylepšují. Výsledné produkty pak mohou dekorované například smajlíky. Velmi žádané jsou topinkovače, u nichž lze regulovat intenzitou opečení, případně nabízejí další funkce. Výrobce trh zásobují přístroji různých velikostí, designů, materiálů a barev. Hezkým, přitom zajímavým by proto mohl pro vás být topinkovač kovově růžovo-vínové barvy Sencor STS 6054RD o rozměrech 278 x 170 x 190 mm, který stojí na protiskluzových nožkách. Má časovač na celkem 9 stupňů opečení. Připravíte v něm dvě topinky o různých tloušťkách najednou, protože je vybaven centrováním pro rovnoměrný ohřev. Topinkovač je doplněn roštem pro rozpečení housek. Dovede také již hotové plátky ohřát. Zvládne také rozpékání zmražených plátků pečiva. Lehce ho zbavíte z pečiva uvolněných drobečků, funkce Hight Lift umožňuje snadné vyjmutí i menších kousků pečiva. Multifunkční topinkovač Sencor STS 6054RD  najdete mezi Elektronikou pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Upečte si muffiny I
V této sérii článků vás seznámím s těmi nejlepšími recepty na tradiční i netradiční muffiny. Už se vám začínají sbíhat sliny? Čokoládové muffiny s kousky čokolády Budete potřebovat: Hořkou čokoládu (250 g) Kakao (4 lžíce) Cukr krupice (100 g) Polohrubou mouku (190 g) Máslo (125 g) Prášek do pečiva (2 lžičky) Vejce (2 ks) Mléko (170 ml) Postup: V míse smíchejte dohromady suché suroviny. Potom k nim přidejte měkké máslo, mléko a vajíčko. Nasekejte si čokoládu na kousky a vmíchejte ji do těsta. Připravte si formu na muffiny a papírové košíčky. Ty plňte asi jen do 2/3 jejich výšky, těsto při pečení nabyde. Před plněním si už můžete předehřát troubu na 180°C. Jakmile bude trouba vyhřátá, vložte do ní formu s muffiny a pečte asi 20 minut. Množství surovin vystačí asi na 12 kousků. Tradiční muffiny s vanilkou Budete potřebovat: Hladkou mouku (200 g) Kypřící prášek (asi 2 lžičky) Máslo (200 g) Vejce (4 ks) Cukr krupice (120 g) Vanilkový cukr (1 sáček) Vanilkový prášek (asi 3 lžičky) Postup: V jedné nádobě si vyšlehejte vejce. V druhé míse máslo a cukr. Potom tyto suroviny spojte dohromady. Přidejte ostatní ingredience a pečlivě těsto promíchejte. Vypečte si troubu na 175°C. Těsto nandávejte do košíčků přesně tak jako v předchozím receptu. Muffiny pečte 15 až 20 minut. Těsto ze zmíněného množství surovin by vám mělo vystačit opět na 12 kusů muffinů. A co si upečeme příště? Další muffinové dobroty můžete objevovat v knize Snadné muffiny, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Třešňový dort
K narozeninám nebo k svátku. Taktéž k jakékoliv sváteční příležitosti se hodí nějaký skvělý dezert. A co třeba třešňový dort? Vězte, že jeho bohatá sladká náplň a šlehačka vás dostanou! Třešně už ze stromů neotrháme, ale někdo si je buď zavařil nebo je lze zakoupit v některém ze supermarketů. RECEPT: Třešňový dort Ingredience: 4 vejce 80 g cukru 1 lžíce kakaa 2 lžíce oleje 80 g polohrubé mouky 1/2 lžičky prášeku do pečiva Krém: 500 g třešní 5 lžic krystal. cukru 1 vanilkový cukr 1/2 lžičky skořice 15 g bramborového škrobu 250 g zakysané smetany 200 ml smetany ke šlehání 5 g želatiny Dále budeme potřebovat: 50 ml smetany ke šlehání moučkový cukr podle chuti třešně na ozdobu Postup: Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme olej, polohrubou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto vlijeme do kulaté formy o průměru 26 cm, kterou jsme předem vymastili tukem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 10 - 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Třešně rozmixujeme mixérem (ne úplně), dáme do hrnce, přidáme kr. a vanilkový cukr, skořici a přivedeme do varu - dusíme cca 8-10 minut. V troše vody si rozmícháme škrob a přidáme k rozmixované hmotě. Promícháme a odstavíme, necháme mírně vychladnout. Smetanu na šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky a smícháme ji se zakysanou smetanou. Když máme vychladlou třešňovou hmotu, pomalu ji přimícháme do smetanové hmoty a spojíme. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a přidáme ji k utřeného krému. Promícháme a navrstvíme na upečený a vychladlý korpus. Vložíme do chladničky. Na ozdobu použijeme vyšlehanou šlehačku s cukrem a ozdobíme třešněmi. Nechte se inspirovat kuchařkou HELENČINO PEČENÍ a vytvořte další chutné dezerty.        
Zobrazit článek >
 
Lehké potraviny, které vás zasytí III
Celer Hledáte zeleninu s vysokým obsahem vlákniny? Co třeba celer? V celeru se nachází významný podíl vitaminů A, C a K a 75% vody. I když jde o vodnatý druh zeleniny, vaše tělo celer zasytí dokonale. Ovesné vločky Snídání vloček je dobrým způsobem, jak zamezit nechtěnému hladu. Připravte si ráno ovesnou kaši s ovocem a sledujte, že hlad přijde mnohem déle, než kdybyste snídali cokoliv jiného. Vločky jsou bohaté zejména na vlákninu. Ryby a mořské plody Nezapomínejte taky na obyvatelstvo vod. Ryby i mořské plody obsahují mnoho tělu prospěšných látek, jsou nízkokalorické a navíc syté. Ryby navíc působí proti kardiovaskulárním chorobám a snižují krevní tlak. Každý člověk by si měl dopřát rybí porci alespoň dvakrát denně. Hořká čokoláda Dopřejte si každý den, třeba jako odměnu za dodržování konzumace zdravých potravin, kousek hořké čokolády. Dvě kostičky z tabulky vaší váhu nezmění a navíc jimi uspokojíte své chuťové buňky. Čokoláda s vysokým procentem kakaa zahání chuť k jídlu. Některé zdroje taky tvrdí, že hořká čokoláda má vliv na rychlejší štěpení tuků. No, vyzkoušejte sami. Voda Na závěr bych se ráda zmínila taky o vodě. Jak jistě víte, říká se, že hlad je přestrojená žízeň. Vypijte před jídlem vždy sklenici vody a dodržujte pitný režim i během dne. Vařte zdravě a nízkokaloricky s novou kuchařkou Jen za +/- 100 kalorií. Knihu najdete zde.        
Zobrazit článek >
 
Recept: Chlebové kroužky
RECEPT: Chlebové kroužky Ingredience: 350 g jemné celozrnné pšeničné mouky 100 g jemně mleté špaldové mouky 50 g žitné mouky 2 lžičky soli 7 g sušeného droždí 100 g slunečnicových semínek 25 g kmínu 50 g máku 70 ml melasy tuk na vymazání plechu sezamová semínka na ozdobení kroužků Postup: Ve velké míse smícháme všechny druhy mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidáme melasu a 300 ml vody a vše důkladně promícháme.  Těsto položíme na pracovní plochu posypanou bílou moukou. Ještě sedm minut důkladně těsto hněteme. Poté ho přesuneme do mírně vymaštěné mísy a necháme přibližně dvě hodiny kynout tak, aby hmota zdvojnásobila objem. Nakynuté těsto vyndáme na pomoučněnou plochu a znovu pečlivě prohněteme. Vytvarujeme kroužky, které posypeme sezamovým semínkem. Potom je přemístíme na plech a necháme kroužky ještě hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem. Předehřejeme si elektrickou troubu na 220oC, horkovzdušnou na 200oC. Ostrým nožem uděláme na kroužcích několik zářezů. Pečeme 30 minut, dokud kroužky nezezlátnou a na poklep nezní dutě. Upečené chlebové kroužky necháme vychladnout na drátěné mřížce. Toto těsto můžete využít i na upečení celého bochníku. K pečení chleba je skvělou volbou "PEKÁRNA CHLEBA S BEZLEPKOVÝM PROGRAMEM", kterou zakoupíte v našem e-shopu  : ZDRAVÍ  
Zobrazit článek >
 
Hrnec Prestige LTSS1810
Ve špatném nádobí se špatně vaří. Nejen, že může ohrožovat lidské zdraví, ale jeho funkčnost může vaření zpomalovat a dále komplikovat: snadno se o něj spálíte, jídlo se v něm připaluje. Nekvalitní plastová ucha při ohřátí se snadno roztékají a podobně. Naše babičky si libovaly v nádobí litinovém, na vnitřních stranách glazovaném. Mělo mnoho výhod: jídlo v něm vydrželo velmi dlouho teplé, nepřipalovalo se a uchovávalo si skvělou chuť. Jednoduchou úpravou mohlo sloužit i jako pekáče k pečení například masa. Jeho pozitivem i negativem byla jeho hmotnost, která značně znesnadňovala manipulaci. Moderní kuchyně dovolila spatřit světlo světa nádobí ocelovému. Nejenže krásně vypadá a je zdravotně nezávadné. Dobře vodí teplo a jídlo se v něm nepřipaluje. Vynikajícím, přitom cenově dostupným, je ocelové nádobí značky Lamart. Vyzkoušet můžete například robustní hrnec Prestige LTSS1810 o celkovém objemu 2,6 litru. Snadno udržovatelný hrnec s mírami po vnitřní straně má dvě ocelová, ergonomicky tvarovaná ucha a průměr 18 cm. Umožňuje zdravé vaření a uplatní se v každé, i té nejmenší kuchyni. Při vaření lze jeho obsah dobře sledovat přes skleněnou poklici s ventilem a kovovým madlem, kterým uniká nadměrná vařením vznikající pára. Sendvičové dno zaručuje rovnoměrné vaření bez rizika připalování. Snadno jej umyjete v myčce. Potencionální zájemce potěší, že hrnec Prestige od Lamartu je vhodný k vaření na plynovém, elektrickém, sklokeramickém i indukčním vařiči. Kvalitní hrnec Prestige najdete v sekci Kuchyň.
Zobrazit článek >
 
Rooibos čaj červený sypaný
Už jste slyšela o čaji jménem Rooibos? Ne? Nevadí! Dnes tu pro vás máme připravených několik důvodů, které vám odpoví na to, proč zrovna tento čaj konzumovat. Zpestřete si jídelníček tímto výborným nápojem, nebudete litovat! Roobois obsahuje významné látky typu flavonoidy nebo fenoly, které se pyšní významnými antioxidačními účinky. Čaj je bohatý na minerály, najdete v něm podstatné množství manganu, fluoru nebo mědi. Roobois červený se pak chlubí ještě dostatkem vápníku, železa, hořčíku, fosforu, zinku nebo draslíku. Už jen tento výčet prospěšných látek pro organismus by vás mohl přesvědčit, v dalších odstavcích však pro vás máme připraven výčet základních účinků čaje. Bojuje proti vysoké hladině cholesterolu i cukru v krvi. Roobois je velmi prospěný pro celý trávicí systém. Celkově ulehčuje trávení, působí navíc proti překyselení organismu. Působí taky proti nadýmání. Čaj má skvělý vliv na kosti. Podporuje tvorbu kostní dřeně a celkově je díky obsahu vápníku vyživuje. Dodává kostem sílu. Díky zmíněným antioxidantům působí Rooibos jako posilovač imunity. Čaj má taky desinfekční účinky. Pití čaje ničí pachuť v ústech, naopak dodává ústní dutině svěžest. Určitě vás potěší, že čaj podporuje kvalitu pleti, vlasů i nehtů, takže celkově přispívá ke kráse. Otestujte čaj sama. Klikněte na odkaz uvedený níže a objednejte si nápoj ještě dnes. 
Zobrazit článek >
 
Pečeme cukroví v mikrovlnce II
Máte se na co těšit. Naučíme vás připravovat klasické dobroty i speciály, se kterými budete na vánočním večírku za hvězdu! Už jste si vybrala novou mikrovlnku, která vám pečení ještě usnadní? Skořicové rolky Budete potřebovat: Máslo (30 g) Mouku (šest lžic) Prášek do pečiva (půl lžičky) Skořici (dvě lžičky) Cukr krystal hnědý (dvě lžičky) Špetku soli Postup: Recept je uzpůsoben k přípravě jedné várky v malé mikrovlnné troubě. Pokud se vám do mikrovlnky vejde větší objem pečení, můžete rovnou recept zněkolikanásobit. Těsto je vhodné samozřejmě si připravit najednou a následně případně kouskovat. Suroviny stačí smíchat dohromady. Mělo by být pevné a tuhé, tak akorát na vyválení. Následně z něj za pomoci válečku vytvořte hladkou placku. Tu mírně pokapejte vodou a srolujte. Pečte minutu a půl v mikrovlnce. Po dopečení lze ještě horké válečky polít rozpuštěným máslem a obalit ve skořici nebo cukru. Jahodové košíčky trochu jinak Budete potřebovat: Jahody (cca 3 kusy) Cukr moučka (1 lžička) Mouku hladkou (4 lžičky) Prášek do pečiva (půl lžičky) Máslo (lžička) Mléko (2 lžičky) Sůl (špetka) Postup: Košíčky se většinou plní a následně již nezapékají. My si je dnes zapečeme celé. Připravte si vhodné nádoby a do nich nakrájejte jahody. Následně vypracujte těsto a na jahody ho nalijte. V mikrovlnce pečte asi minutu a půl, následně vyklepněte. Výše zmíněné množství surovin vyjde na jeden větší košíček. 
Zobrazit článek >
 
Kam na dýňové slavnosti
S příchodem podzimních dnů sklízíme dýně, které najdou uplatnění nejen v naší kuchyni, ale také jako dekorace našich exteriérů. Pokud si vypěstujete tykev olejnou, získáte z ní nejen vynikající a chutnou dužinu, ale také semena bez slupky, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a esenciální mastné kyseliny Omega 3 a 6. Pravidelná konzumace dýňových semen zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů. Snižuje cholesterol a redukuje vysoký krevní tlak. Během puberty minimalizuje vznik akné. Pravidelnou konzumací si také podpoříte dobrou náladu. Tradičními, podzimními akcemi, které se věnují těmto výpěstkům jsou dýňové slavnosti. Zde můžete zakoupit a ochutnat dýňové dobroty a zažít zajímavý doprovodný program pro celou rodinu. Kam na dýňové slavnosti: Brno-Modřice, Zahradnické centrum Brabec (5. - 6. 10. 2019) Praha, Zahradnické centrum Chládek (5. - 6. 10. 2019) Bakov, Flora Garden (5. - 6. 10. 2019) Teplice, Zahradnictví Dvořák a syn (5. - 6. 10. 2019) Šebrov, Zahradnictví u Kopřivů (5. - 6. 10. a 12. - 13. 10. 2019) Králův Dvůr, Zahrada Lisý (11. - 13. 10. 2019) Pardubice, AZ Garden (12. - 13. 10. 2019) České Budějovice, Zahradnické centrum Ferenčík (12. - 13. 10. 2019) Líbeznice, Zahradnictví Líbeznice (12. - 13. 10. 2019)   Pokud si chcete uvařit nějakou dýňovou dobrotu a nemáte inspiraci, zakupte si kuchařku DÝNĚ - 50 SNADNÝCH RECEPTŮ.
Zobrazit článek >
 
Slané pomazánky II
Pokračování pomazánkového článku je tu. Jaké pomazánky můžete připravit dnes? Tady jsou: Ředkvičková pomazánka Budete potřebovat: Ředkvičky (1 svazek) Cibuli (1 ks) Zakysanou smetanu (6 lžic) Máslo (2 tlustší plátky) Tofu nebo mozzarella (1 balení) Sůl a pepř Postup: Máslo rozehřejte na pánvi a osmažte na něm cibulku. Nechte směs vychladnout, poté přidejte najemno nastrouhané ředkvičky a zbylé suroviny. Tofu a mozzarellu můžete buď nastrouhat nebo nakrájet. Přidejte sůl a pepř dle chuti. Namazané chlebíčky můžete ozdobit například pažitkou. Kečupová pomazánka s jarní cibulkou Budete potřebovat: Tvaroh (1 balení) Tavený sýr (80 g) Červenou mletou papriku (1 lžičku) Kečup (5 lžic) Jarní cibulku (1 svazek) Sůl a pepř Postup: Tvaroh vložte do misky, promíchejte ho se sýrem, přidejte kečup, papriku a najemno nakrájenou jarní cibulku. Na závěr opepřete a osolte pomazánku dle chuti. Bazalková pomazánka Budete potřebovat: Tofu zauzené (1 balení) Jarní cibulku (1 svazek) Česnek (1 stroužek) Hořčici (3 lžičky) Stonky bazalky (5 ks) Bazalku sušenou (1 lžičku) Sůl a pepř Postup: Příprava této pomazánky vám zaberou opravdu jen několik minut. Všechny suroviny totiž stačí vložit do mixéru a nahrubo je rozmixujte. Pokud doma máte více bazalky, můžete jí ještě ozdobit namazané jednohubky. Pomazánka z bílého jogurtu s pórkem Budete potřebovat: Pórek (1 ks) Mrkev (2 menší kusy) Kapie (3 lžíce) Bílý jogurt (1 velký kelímek) Tvrdý sýr (120 g) Sůl a pepř Postup: Nastrouhejte mrkev, najemno nakrájejte pórek, přidejte kapie a smíchejte tuto zeleninu s bílým jogurtem. Pro bohatší chuť přidejte tvrdý sýr. Na závěr pomazánku nezapomeňte dochutit dle vaší chuti. Další inspiraci najdete například v knize Pomazánky Dona, kterou koupíte zde.
Zobrazit článek >
 
Příprava dýňového kompotu v zavařovacím hrnci
Dýňový kompot - dýně je zde pouze nositelem chutě a vůně, kterou kompotu uměle dodáme. Proto je velmi zajímavé, když můžeme chutě různě ovlivnit. Dýni omyjeme, oloupáme a nakrájíme ozdobným nožem na kostičky. Takto nakrájenou dýni namočíme na 12 hodin do roztoku octa. Roztok si připravíme v poměru 1:1, tedy 1 díl 8% octa s 1 dílem vody. Po vyjmutí z rotoku předvaříme kostky dýně 10 minut v cukernatém nálevu. Cukernatý nálev připravíme z 1 l vody a 0,40 kg cukru a jemně nakrájené citronové kůry. Dýni pak vyjmeme a necháme vychladnout na vzduchu. Na dno každé sklenice dáme 1/8 citrónu, 2 - 3 hřebíčky a kousíček skořice. Do nálevu můžeme přidat několik kapek pomerančové lihové tresti nebo kapku ananasové lihové tresti. Taktéž můžeme do některé ze sklenic přidat pomerančovou kůru. Sterilizujeme 40 minut při 85oC. Hrnec na zavařování CONCEPT ZH003 2000W je ideálním pomocníkem na zavařování ovocných kompotů i jiných pokrmů. S jeho pomocí můžete jednoduše připravit různé marmelády, džemy, ovocné nebo zeleninové směsi, houby a jiné. Můžete připravit i teplé nápoje jako např. čaje, svařené víno nebo grog. Jeho objem je 27 litrů a najednou můžete připravit až 11 kusů 720 ml nebo 34 kusů 370 ml sklenic. Nádoba hrnce je nerezová a můžete si nastavit i teplotu podle potřeby. Díky časovači budete vždy přesně vědět, kdy hrnec ukončí vaření. Nerezový hrnec CONCEPT 2000W na domácí zavařování je vynikající pomůckou pro přípravu chutných a zdravých ovocných kompotů. Můžete ho použít i pro přípravu hub, masa, paštik nebo jiných hotových pokrmů a vhodný je i na rozpouštění medu. S jeho pomocí můžete připravit i domácí marmelády, džemy, různé ovocné a zeleninové směsi. K jeho dalším funkcím patří i vaření a udržování teploty, díky čemuž můžete připravovat různé teplé nápoje, jako např. čaje, svařené víno nebo grog. Hrnec na zavařování zakoupíte v eshopu zde: zdravi.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Recept: Rozmarýnový chléb
Dnešní doba přímo nabádá k experimentování v kuchyni i co se týče pečení domácího pečiva. Ačkoliv už nejsou klasické pece součástí vybavení našich kuchyní, máme na druhou stranu možnost využít domácích pekáren, nebo přímo troubu. Pro dnešek jsem pro vás připravila: Rozmarýnový chléb Na jeden bochník budeme potřebovat: 1 sáček sušeného droždí 170 g celozrné mouky 170 g hladké mouky 2 lžíce másla a máslo na vymazání formy 60 ml teplé vody (45°C) 250 ml mléka pokojové teploty 1 lžíce cukru 1 lžička soli 1 lžíce sezamových semínek 1 lžíce rozmarýny (nejlépe čerstvá) 1 malá cibulka pokrájená na kostičky 115 g čedaru pokrájeného na kostičky mořská sůl v hrubých krystalech Postup: 1. Smícháme si v míse droždí s oběma druhy mouky. Rozpustíme máslo. Vmícháme teplou vodu, mléko, cukr, máslo, sůl, sezamová semínka, cibulku a rozmarýn. Propracujeme na hladké těsto. 2. Z těsta uděláme placku a položíme na ni kostičky sýru. Krátce těsto propracujeme, aby v něm kostičky držely. 3. Těsto vložíme do čisté mísy, ze všech stran potřeme máslem a zakryjeme suchou utěrkou. Těsto necháme kynout na teplém místě cca 1,5 hodiny, nebo tak dlouho, až svůj objem zvětší asi na dvakrát. 4. Zbytkem másla vymažeme chlebovou formu. Těsto ve formě trochu stlačíme, aby se zbavilo přebytečného vzduchu. Pak opět překryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout. Troubu si poté rozehřejeme na 190°C. 5. Pečeme 30 minut. V posledních 5 až 10 minutách pečení překryjeme formu alobalem. Hotový chléb dáme vychladnout a posypeme hrubou solí a snítkou rozmarýny.    
Zobrazit článek >
 
Snadné a účinné aneb které bylinky by neměly chybět ve vaší domácí výbavě? I
Seznamte se s naším seznamem bylin, o které bystě měla pečovat. Které vám pomohou? Bazalka Z Itálie se už bez bazalky nevracejte domů. Mimo mnoha jídel, která jsou jí dochucována, podporuje bazalka trávení. Prospěje i tomu, který trpí křečemi. Bazalku se vyplatí pěstovat například s rajčaty. Je o jednoletku, který dokáže provonět pokoj. K životu potřebuje dost slunce a teplo. Máta peprná Máta je surovinou na vše. Působí antibakteriálně, udržuje svěží dech. Je výjimečná, co se týče chuti, patří do mnoha nápojů. Nepěstujte ji pohromadě s jinými rostlinami, neboť by svými rozpínavými kořeny mohla zahubit ostatní krásky. Levandule lékařská Tato rostlinka složí zejména k vnějšímu užití. Ne nadarmo se přidává do koupelových pěn a různých mýdel. Má výrazné aromaterapeutické účinky. Podporuje spánek a zahání stres. Bohužel, levandule hned tak někde nevyroste. Mějte s ní trpělivost. Rozmarýn Tak jako levandule je rozmarýn lékařský užíván hlavně pro své léčivé esence. Dochucují se s ním výška i mnohá jídla. Nezapomeňte rostlinu pravidelně zastřihávat, moc ráda totiž dřevnatí. K životu potřebuje velkou hydrataci. Pažitka Chleba s máslem nebo lučinou a posypat pažitkou? Mňam! A jak vy pojídáte nejoblíbenější bylinky? Pažitka je velmi jednoduchá na pěstování, je třeba ji však pravidelně zalévat. Po tom, co uschne, už ji nezachráníte. Chcete se dozvědět o pěstování bylinek a jejich účincích víc? Pak si přečtěte knihu Babiččiny bylinky, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Švestkový kompot v zavařovacím hrnci Concept
Švestkový kompot můžeme připravit v různých variantách. Konzervujeme buď celé (loupané, neloupané) nebo půlené (loupané, neloupané) švestky. Před samotným zavařovaním švestky řádně opereme a necháme je okapat. Kompot z celých neloupaných švestek - oprané švestky lehce předvaříme v teplé vodě (cca 85oC) zhruba 2 minuty. Tím získáme síťové popraskání slupky švestek. Poté je rychle ochladíme a naplníme je do sklenic. Zaléváme je horkým nálevem. Sterilujeme 25 minut při 85oC. Kompot z celých loupaných švestek - švestky ponoříme do vroucí vody, aby slupka popraskala. Potom švestky ochladíme a oloupeme slupky. Naplníme sklenice, zalejeme nálevem a sterilujeme stejně jako u neloupaných celých švestek. Kompot z půlených neloupaných švestek - omyté švestky rozpůlíme a odstraníme pecky. Naplníme sklenice, zalejeme nálevem a sterilujeme 25 minut při 85oC. Kompot z půlených loupaných švestek - je chuťově velmi jemný. Švestky připravíme k loupání stejně jako u kompotu z celých loupaných švestek. Pak jen švestky rozkrojíme a vyjmeme pecky. Naplníme sklenice, zalejeme nálevem a sterilujeme stejně jako u výše uvedených kompotů. Pro zvýraznění chuti přidáme na 1 litr nálevu 1 polévkovou lžíci rumu. Nálev: na 1 litr vody spotřebujete cca 3/4 kg cukru. Máte-li hodně ovoce a zeleniny a rádi byste ji zpracovali a uchovali pro pozdější využití.mámepro Vás skvělého pomocníka, se kterým to lehce zvládnete! Tento tradiční způsob uchovávání potravin patří k nejzdravějším a je to taky skvělý způsob, jak konzervovat velké množství potravin. Pořiďte si zavařovací hrnec Concept ZH-0020, který vám s tím rád pomůže. Technické parametry: objem: 27 l, kapacita: 11 ks sklenic 720 ml nebo 34 ks sklenic 370 ml, provedení: smalt, zvukový signál při dosažení nastavené teploty, vypouštěcí kohoutek (z praktických důvodů umístěný z boku spotřebiče), mřížka pod sklenice, regulace teploty: 50-100 °C, časovač: 20-120 min, příkon: 1800 W, tepelná pojistka: ano, vnější rozměr v cm: 41 x 41 x 45.
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? II
Pozor na nízkotučné produkty Že sníte o dost kalorií méně? Dáte si nízkotučný tvaroh a radujete se, že bude hodnota kalorií denního příjmu nižší? Jenže jednotka kcal není vším. Výrobci mají dvě možnosti. Buď do produktu přidají chemická ,,éčka‘‘, která spraví chuť nízkotučného produktu, nebo zvýší množství cukru. Ani jedna metoda není pro organismus vhodná. Vsaďte raději na klasické produkty, které do těla dodají kvalitní složky potravy. Produktům Light se raději vyhněte. Letní drinky, alkoholické nápoje i limonády jsou zlo Kdo by si nezpříjemnil letní zahradní party nebo posezení ve venkovní restauraci lahodným drinkem. Při jeho pití však nezapomínejte myslet na kalorie a hlavně cukr. Do koktejlů se přidávají aromata a sladidla, která sice dovedou chuť nápoje k dokonalosti, ale nepřispějí vašemu zdraví. Je jasné, že na alko drink vyrazíte hlavně večer, ale snažte se vybírat takové pití, které není až tak sladké. Po koktejlu raději zvolte střik. Dobrá volba, která uzemní váš příbytek na váze, je taky vodka nebo gin se sodou. Přidejte okurku nebo čerstvý citron a máte chutný drink téměř bez kalorií. Pozor na upravovaná jídla Ne příliš vhodná jsou tepelně upravovaná jídla, která obvykle obsahují konzervanty, a taky dost soli. Pokud máte čas a prostor, vařte raději svá jídla, kupujte čerstvé potraviny. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže III
Rýže. Pro někoho postradatelný, pro jiného nezbytný pokrm, bez kterého by se neobešel. Jak hodně v kuchyni využíváte rýži? V tomto článku vám představíme ještě další speciální druhy rýže, které zpestří vaše pokrmy.  Rýže obsahuje velké množství vlákniny a taky bílkovin. Určitě oceníte i podstatné množství vitaminu B. Jedná se o lehkou surovinu, kterou může jíst kdokoliv. Hodí se pro seniory i malé děti, dokonce se podává zejména při dietě i zvířatům.  Rýže patna  Tato rýže má speciálně dlouhá a velmi úzká zrnka. Můžete ji jíst neloupanou i bez slupek, často se právě z této rýže vyrábí produkt parboiled.  Rýže parboiled Tento druh rýže je speciální tím, že se nelepí. Pokud si nejradši pochutnáte na sypké dobrotě, navíc loupané, pak sáhněte po tomto druhu rýže. Připravuje se speciálním způsobem, nejprve se vakuuje, pod tlakem a v horké vodě tvrdne.  Rýže bomba Tato speciální rýže je také z Evropy, konkrétně ze Španělska. Celým názvem arroz bomba je typ pěstovaná v oblasti Valencie. Pokud znáte unikátní pokrm paella, můžeme vás ujistit, že se připravuje právě z této rýže. Šafránová rýže nebude chutnat dokonale, pokud směs nevytvoříte z tohoto rýžového druhu.  Pokud chcete zpestřit chuť rýže ještě jiným způsobem, přidejte do pokrmu kokosové mléko, pár kapek citronu nebo mandle, ideálně opražené. Rýži taky pro lepší chuť můžete uvařit ve vývaru. Pokud vsadíte na různé druhy bylinek, chybu taky neuděláte.
Zobrazit článek >
 
Historie sýrů
Známe mnoho legend o svatých, kteří se nějakým způsobem dostali do naší historie. Ale stejně tak existují i legendy o sýrech. Před mnoha a mnoha tisíci lety v Asii, kdy člověk prošel změnou, a z lovce se stával pastevec, počal využívat mléko savců. Nejspíše se jednalo o koze, ovce a buvoly.  Ve 3. tisíciletí byl sýr v Mezopotamii již známou pochutinou. Jednalo se o zakysané mléko, které pastýři uchovávali v proutěných koších. Jednalo se nejspíš o tvaroh.  Ve starém Římě byl sýr velmi opěvovaný. Lidé oceňovali jeho ojedinělou chuť, kterou kombinovali nejčastěji s vínem. Z dochovaných písemných dokumentů je známo, že se vyrábělo vícero druhů sýry. Byly to například Caprino či Pecorino. Sýr byl v této době levným pokrmem, který si dopřávali pastýři a vesničané. Na stolech bohatých se nejspíše moc neobjevoval. V tomto období se také začíná vyrábět sýr z kravského mléka. Do roku 1000 se k výrobě sýrů využívaly nejvíce ovce.  Ve středověku italské mnišské řády zavedly praxi střídavého zemědělství. Počalo se více využívat hovězího dobytka a to nejen na práci, ale i k výrobě sýrů. Jelikož se v tomto období udržovaly bezmasé týdny, stal se sýr náhradním zdrojem bílkovin. Mniši taktéž více experimentovali ve výrobě sýrů. Vznikly nové druhy - Montasio, Mozzarella či Grana Padano. Ve 13. století se rozšířila výroba těstovin, a ve 14. století se sýr stává přílohou k těstovinám. V 15. století se sýr zpracovává jako surovina k výrobě paštik, karbenátků, polévek či salátů. Koncem 15. století v Itálii ztrácí sýr svůj obecný název "sýr" a každý druh dostává své vlastní jméno.     
Zobrazit článek >
 
Recept: Čínské masové taštičky
V čínské kuchyni se většinou používá pšeničná mouka k přípravě moučných jídel, kterými je proslulá. V menší míře se pak využívá mouka kukuřičná, sójová a prosná. Základní těsta jsou však na rozdíl od našich lehce stravitelná. Nepřidává se do nich tuk, vejce ani mléko. Zkuste si připravit velmi chutné: RECEPT: Čínské masové taštičky Ingredience na těsto: 1 kg hladké mouky 1/2 l vlažné vody Ingredience na náplň: 1 kg mletého vepřového ramínka 2 čaj. lžičky mletého zázvoru 1 čaj. lžička mletého kmínu 1/2 čaj. lžičky mletého pepře 2 menší lžičky Vegety 2 lžičky soli cca 0,3 l teplé vody Ingredience na omáčku: 1 díl sójové omáčky 1 díl vody 1/2 dílu octa lisovaný česnek podle chuti Postup: Mouku dáme do mísy a postupně přidáváme teplou vodu. Těsto zpracováváme vařečkou. Nakonec je vypracujeme rukou a necháme pod mísou asi půl hodiny odpočinout. V průběhu této doby ještě několikrát přepracujeme. Z těsta vytvoříme váleček a ten nakrájíme na malé kousky. Každý kousek zmáčkneme rukou a válečkem rozválíme placičku o průměru 6 cm. Okraje placičky by měly být tenší a střed silnější. Do středu placičky dáme masovou náplň, kterou jsme vytvořili smícháním všech ingrediencí. Okraje placičky zmáčkneme k sobě, aby vzniknul půlměsíček. Okraje se nesmí zamastit! Rozlepily by se. Hotové taštičky vaříme v nesolené vařící vodě. Vařečkou ve vodě mícháme jedním směrem, aby taštičky nezůstaly přilepené na dně. Vařením se vždy maličko zvětší, nafouknou se. Až vyplavou na povrch, jsou hotové. Uvařené taštičky se namáčí v misce s omáčkou. Vyzkoušejte dietní čínskou kuchyni podle receptů z kuchařky ČÍNSKÁ KUCHYNĚ V REDUKČNÍ VARIANTĚ.
Zobrazit článek >
 
Slané pomazánky IV
Pomazánka z nivy Budete potřebovat: Nivu (200 g) Tvaroh (1/2 balení) Zakysanou smetanu (3 lžíce) Česnek (2 stroužky) Cibuli (1 ks) Máslo (2 silnější plátky) Postup: Nakrájejte cibuli a česnek. Ty společně osmažte na pánvi. Zatímco směs bude chladnout, smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a máslo. Smíchejte ji pak taky s cibulí a česnekem. Na závěr přidejte do pomazánky na kousky nalámanou nivu. Pro vytvoření jemnější, avšak zároveň výraznější nivové chuti pomazánku vyšlehejte. Škvarková pomazánka Budete potřebovat: Vepřové škvarky (350 g) Hořčici (4 lžíce) Kyselou okurku (5 ks) Cibuli (1-2 ks) Vejce (4 ks) Pomazánkové máslo (1/2 kelímku) Sůl a pepř Postup: Škvarky namelte nebo promixujte v mixéru. Přidejte k nim hořčici a promíchejte. Nakrájejte kyselé okurky spolu s cibulí nadrobno a přidejte je ke směsi. Přimíchejte pomazánkové máslo. Na závěr vložte do pomazánky uvařená nakrájená vejce a dochuťte solí. Nezapomeňte přidat pepř, do této pomazánky výborně pasuje. Tuňáková pomazánka s vejcem a zeleninou Budete potřebovat: Konzervu s tuňákem (1 větší) Směs zeleniny (3 vrchovaté lžíce, kapie, hrášek, mrkev, kukuřice) Vejce (3 ks) Jogurt (2 lžíce) Pomazánkové máslo (1/2 kelímku) Hořčici (1,5 lžíce) Šťávu z čerstvého citronu (2 lžičky) Sůl a pepř Postup: Vajíčka uvařte natvrdo. Smíchejte veškeré suroviny včetně tuňáka, osolte a opepřete a přidejte vejce. Vše důkladně promíchejte a můžete ihned podávat. Pokud nejste příznivcem zeleniny, můžete tuto složku vynechat nebo ji něčím dle libosti nahradit. Další inspiraci najdete například v knize Pomazánky Dona, kterou koupíte zde. 
Zobrazit článek >
 
Keramická varná konvice Alamere
Kávu ani čaj bez uvařené horké vody nepřipravíte. Moje babička k vaření vody měla smaltovanou konvici. Stála celý den na kamnech a obsah ohřívala. Vodní páry z ní uvolňované zvlhčovaly vzduch a v případě potřeby byla voda za chvilku uvařena. Stačilo konev jen krátce položit na horký tál kamen, a žádaný nápoj byl připraven. Modernější domácnosti vařily na plynu, ale mělo to svá, hlavně bezpečnostní rizika. O vaření na elektřině nemluvě. Hlavním úskalím u vaření na ní je čas, po který trvá, než se varná plotýnka ohřeje a vychladí. Krátce a jednoduše, vaření na elektrické plotýnce je neekologické a neekonomické. Proto jsme se rádi chopili konvic sice elektrických, ale rychlých, nebo lépe rychlovarných. Mají tepelné pojistky a po převaření obsahu se samy vypnou. Nehrozí nám tedy riziko spojené se zapomenutým zapnutým vařičem. Rychlovarné konvice jsou stále elegantnější a především cenově dostupnější. Rozhodně nemusejí být kovové nebo plastové. Stále žádanější jsou ty keramické. Kuchyni dodávají útulný retro vzhled. Rychlovarná keramická konvice Esperanza EKK010W Alamere. Své uplatnění najde v malé i velké domácnosti, vejde se do ní až 1,2 litru vody. Má příkon 1350 W. Má pěkně oblý elegantní tvar a na bílém keramickém těle elegantní bílý květinový dekor. Varná konev Esperanza EKK010W Alamere může svým vzhledem a cenovou dostupností osvěžit i vaši kuchyň. Najdete ji sekci Elektroniky.
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže II
Divoká rýže  Někdy ji nazýváme taky planou. Proč? Nejedná se totiž přímo o druh rýže, nýbrž semena vodní trávy, které rostou v Severní Americe. Zrna divoké rýže jsou hodně tmavá a taky dlouhá. Obsahují mnoho důležitých látek, třeba vitamin B. Tato rýže se často míchá s Basmati, o které se dočtete níže.  Basmati rýže  Basmati rýži můžete identifikovat i bez prohlédnutí. Je totiž charakteristická pro svou oříškovou vůni. Její existence spadá až hodně daleko, neboť svůj název si nese již od starých Indů. V hindštině výraz basmati znamená něco jako královna mezi vůněmi. Jedná se o nejvíce konzumovanou rýži v Indii. Vyrábí se poměrně snadno. Dojde k odstranění vnější slupky a následnému leštění.  Jasmínová rýže  S vůněmi ještě nekončíme. Pojďme rovnou přeskočit k rýži jasmínové, ze které můžete cítit také mírně oříšky, ale její vůně je smetanovější a jemnější. Jasmínovou rýži můžete snadno slepit, to s Basmati nedokážete. Jasmínová rýže je taková univerzální. Hodí se jak na slané pokrmy, tak k přípravě sladkých dobrot, skvěle chutná například v nákypech.  Bílá rýže  Barva mluví za vše. Z této rýže byly odstraněny veškeré slupky i jejich stopy. Bohužel v této rýži již nezůstaly zásadní důležité vitaminy a minerály, neboť ty se ukrývají hlavně ve slupkách. Pro některé účely je však tato rýže nezbytná. Dále se dělí na další poddruhy. Nejoblíbenější rýže je dlouhozrnná, kulatozrnná a taky střednězrnná.
Zobrazit článek >
 
Dýňové žně
Podzim je v plném proudu a jak to tak každý rok bývá, začalo období „dýňových slavností“. Dýně se v tomto čase sklízí, zpracovávají a připravují se z nich báječné pokrmy. A přitom ještě před pár lety nebyla dýně moc oblíbená ani u pěstitelů, ani v kuchyni. Bylo to především díky tomu, že na trhu se objevil pouze jediný druh této tykvovité odrůdy. Navíc jsme pořádně nevěděli, co s takovou zeleninou vlastně provést. Dnes už si můžeme vybírat z mnoha druhů dýní a z mnoha možností jejího zpracování. Jinak řečeno, tato tykev už nám není cizí. I když stále ještě je některým lidem celkem neznámá. Pojďme se tedy na ně podívat trošku blíže. Okrasné dýně Chcete-li si vyzdobit kuchyň, předsíň, stůl v obývacím pokoji nebo i zahradu a terasu nějakým hezkým plodem přírody výtečně se hodí tzv. okrasné dýně. Okrasné ovšem neznamená nejedlé. Tyto dýně lze samozřejmě jíst, ale je s nimi spíše více práce než užitku. Jsou však obdařeny zajímavými, někdy až bizardními tvary a barvou. Tyto tykve mají nejen dlouho trvanlivost, kterou ještě prodloužíte tím, že ponecháte stonek delší a neporušený, ale mají také menší vzrůst, díky němuž si tak najdou místo téměř kdekoliv ve vaší domácnosti. Uveďme si pár dýní, za které se jistě nemusíte na žádném stole stydět. Výzdobu si můžete obohatit pestrobarevnými podzimními listy, kaštany, vlašskými ořechy, jehličnatými větvičkami či šiškami. Vše je pouze o vaší fantazii a kreativnosti. galaxy of stars – malé plody dýně s výraznou, zajímavou, kresbou andělská křídla – velmi malé plody, lépe zvané „dýněčky“, které jako by měly po celém svém obvodu malá křídla jack be little – malé, drobné, zploštělé plody oranžové barvy, lze je přirovnat ke známým obrovským oranžovým dýním, jaké známe především z amerických filmů kačenky – neboli „labutěnky“, anglicky crookneck (zahnutý krk), tento název zcela vystihuje jejich tvar, někomu mohou připomínat i dýmku, mají žlutou až oranžovou barvu pear bicolor – svým tvarem tento druh připomíná hrušky či kuželky, mají žluto-zelenou barvu trnová koruna – opět se jedná o malé plody, které jsou typické svými trnovitými výrůstky sweet dumpling – kulovité až mírně zploštělé plody, jsou dvoubarevné, mají bílou slupku se zelenými podélnými pruhy Jedlé dýně Když se řekne dýně, jistě se vám hned vybaví dýně velkoplodá, která může dorůstat až do hmotnosti 30 kg. Používá se především pro svátek Halloween, který se slaví hlavně v anglicky mluvících zemí, tedy v Americe, Anglii, Irsku atd. A právě v Americe je tato dýně velmi oblíbená a často se stává i příčinou sousedských sporů. Jsou to právě Američani, kteří se tolik vzájemně předhánějí o to, kdo bude mít letos větší dýni a kdo ji zároveň bude mít nejlépe „vydlabanou“. Ačkoliv jsou i tyto dýně jedlé, nejsou tolik chutné. Navíc jsou, už díky své velikosti, obtížnější pro zpracování, mají velký jádřinec, jsou velmi vodnaté a chuť nemají nijak výraznou, respektive skoro až „nijakou“. Z jedlých dýní je pro nás nejznámější a také nejchutnější dýně zvaná Hokkaido, konkrétně její červená odrůda „kaštanová dýně“. Jak název napovídá, byla tato tykev vyšlechtěna v Japonsku. Nutno dodat, že není Hokkaido populární jen chutí, ale i zpracováním. Jedná se o jedinou dýni, kterou není nutné před tepelnou úpravou loupat, takovou výhodu ocení každá hospodyňka. Dýně Hokkaido má velmi tenkou a dokonce i lahodnou slupku. Celkově je tato dýně nasládlá a výrazná. Lze ji tak použít v podstatě na cokoliv. Připravují se z ní sladké pokrmy, jako jsou koláče, džemy, kompoty, muffiny. Dále slané pokrmy, tedy především známá dýňová polévka, pečená dýně nebo jako pyré, samozřejmě pro tento účel bez slupky. Co je ale také důležité zmínit, dýně Hokkaido se vyznačuje dlouhou trvanlivostí. Můžete ji tak použít na podzim jako dekoraci a na začátku nového roku si z ní uvařit třeba již zmíněnou a populární dýňovou polévku. Hokkaidó jako vitamínová bomba Obecně dužnina každé dýně je obdařena nemalým množstvím hořčíku, draslíku, selenu, sodíku, chlóru, železa, zinku, fosforu, alfa-karotenu, beta-karotenu, fosforu. Ještě vám to nestačí? Tak pokračujeme! Dýně dále obsahuje bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyselinu nukleovou, vitamíny skupiny B, vitamín C a A. Co to vlastně vše znamená pro naše tělo? Dýně je výborná pro diabetiky, pomáhá při onemocnění žaludku, slinivky a sleziny. Posiluje imunitní systém, uklidňuje, upravuje činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, detoxikuje, pomáhá při revmatismu a dně aj. Slupka této dýně pak obsahuje zvláštní látky s preventivně protinádorovým účinkem, které v posledních dobách byly vědecky dokázány. Nejen slupka a dužnina jsou nabity vitamíny a minerály, ale i dýňová semínka jsou stále populární a jejich pozitivní účinky pro naše zdraví i tělo není třeba blíže představovat. Pokud chcete mít dýni po celý rok po ruce, využijte dýňových semínek nebo oleje. Stačí kliknout zde.  
Zobrazit článek >
 
Funkční čokoláda Matcha Tea
Ochutnejte výbornou čokoládu od výrobce Vitalio, která vás nejen zasytí, ale taky prospěje vašemu zdraví. Speciální druh zeleného čaje, který vznikl téměř před tisícem let. To je Matcha Tea. Vyrábí se z čerstvých čajových lístků. Ty se semelou na prášek, který tak dostane výjimečné a velmi specifické aroma. Matcha obsahuje nejúčinnější antioxidanty, které do těla jinak těžko dostanete. Matcha je mimo to taky výborným spalovačem tuků. Matcha Tea urychluje metabolismus a podporuje spalování tuků. Výrazně detoxikuje tělo. Výhodou Matcha Tea je to, že se jedná o stoprocentní zelený čaj. Nejsou do něho přidávána žádná barviva, žádné aromatické látky ani konzervační látky. Do sušenky navíc není přidaný cukr, takže si můžete být jista, že konzumujete zdravý produkt. Pokud potřebujete zvýšit soustředěnost a koncentraci, Matcha je záchranou. Navíc čokoláda vám dodá zase energii. Čokoláda již sama o sobě působí uklidňujícím efektem. Matcha má taky ve vlastnostech zklidnění mysli. Podporuje uvolněnou náladu, zbaví vás napjatosti. Matcha posiluje imunitní systém. Pokud alespoň jednou za čas dodáte Matchu do svému tělo, znesnadníte bakteriím či virům, aby ve vašem těle vytvořily neplechu. Z Matcha čaje je možné připravit několik teplých i studených nápojů. Můžete si připravit taky ovocný koktejl, zmrzlinu a nebo čokoládu. Právě výbornou čokoládovou dobrotu vám nabízíme v našem e-shopu. 
Zobrazit článek >
 
Domácí zmrzlina? Proč ne! I
Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na zmrzlinu? Není se co divit. Jenže v zimě žádná dobrá točená či kopečková zmrzlina k mání obvykle jen tak na ulicích není, a tak jste odkázána na nákup mražených produktů v supermarketech. U nich to však zůstat nemusí. Pořiďte si domácí zmrzlinovač, se kterým vám příprava té nejlepší zmrzky půjde sama. Věděla jste, že za vynálezem zmrzlinovače stojí žena? Ačkoliv, co se týče (nejen kuchyňských) spotřebičů, si lépe vedou muži, byla to právě Nancy Johnson, která si v polovině devatenáctého století nechala patentovat první stroj na zmrzlinu. Mražení fungovalo na principu ledu a soli, které už bylo objeveno, avšak Američanka je vložila do nádoby s míchací stěrkou a klikou, která zajišťovala jeho neroztátí. Postupně se těmto přístrojům dodal elektrický pohon a první zmrzlinové stroje, tak jak je známe dne, byly na světě. Domácí zmrzlinovače nejsou nijak nákladné a dovolit si je může každá hospodyňka. Samozřejmě se vzhledem k cenovým kategoriím liší svým objemem, kvalitou i možností příprav, ale na domácí využívání vám postačí ty nejjednodušší zmrzlinovače. Každý zmrzlinovač dnes obsahuje výkonné šlehací lopatky, kterým se ruční práce nevyrovná. Zajistí například bezchybné rozmíchání ledu, takže se vám nestane, že na jeho krystalky narazíte ve zmrzlině. Rozdíl mezi jednotlivými stroji je například v chlazení. Některé spotřebiče vyžadují prvotní ochlazení nádoby i surovin v mrazáku a až následnou manipulaci. Jiné dokáží během procesu vytváření zmrzliny schladit na požadovanou teplou suroviny samy. Pokud si chcete ulehčit práci, využívejte druhý typ zmrzlinovače.
Zobrazit článek >
 
Zavařujeme I. Domácí kečup
Na zahrádkách dozrávají nejen rajská jablíčka, ale také papriky. Na sklizeň cibule či červené řepy je také vhodná doba. Pokud máte i nějaká jablíčka, přiberte k nim výše jmenovanou zeleninu a uvařte si domácí kečup. RECEPT: Domácí kečup Ingredience: 1 kg rajčat 100 g cibule 100 g jablek 100 g červené papriky (lusk) 50 g červené řepy 80 g cukru 70 ml octa 70 ml vody 2 ks bobkového listu 4 kuličky čeného pepře 4 kuličky nového koření lžička mleté skořice Postup: Rajčata, oloupanou cibuli, jablka, papriku a červenou řepu nakrájíme na menší kousky. Vše vložíme do hrnce, kam přidáme vodu, cukr a koření.  Za občasného míchání vaříme na mírném plameni asi 45 minut, dokud zelenina nezhoustne a nerozvaří se. Poté z hrnce vybereme veškeré koření a tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu směs rozmixujeme dohladka. Ještě horký kečup naléváme do vyvařených skleniček přes síto. Zavařujeme ho 20 minut. Zavařujte snadno a pohodlně se ZAVAŘOVACÍM HRNCEM SENCOR SPP 2200SS. Má objemem 27 l a plynule nastavitelným termostatem. SENCOR SPP 2200SS disponuje kapacitou 14 zavařovacích sklenic o objemu 1 litr a dvojnásobným bezpečnostním jištěním. Díky skrytému topnému tělesu, můžete v hrnci připravovat i omáčky, polévky nebo horké nápoje, ty si můžete rovnou stočit do hrníčku pomocí integrovaného výtokového kohoutu.  
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12