EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vaření

 
Kniha: Vůně domova - PEČENÍ
 nabízí a doporučuje: S knihou Vůně domova Pečení se z vaší kuchyně bude stále linout vůně čerstvě upečeného domácího pečiva. Ať již patříte mezi nové příznivce či dlouhodobé fanoušky pečení, s naší knihou připravíte báječné pečivo pro každou příležitost. Názorně uvidíte, jak vypadá správně ušlehaný sníh z bílků, jak připravovat stříkané cukroví, jak zdobit pečivo polevou nebo jak vyrobit šátečky z těsta fi lo. Podrobné a přesné postupy vás krok za krokem provedou pečením. Už žádná nejistota a „odhadování“ – naše návody ocení zejména začátečníci, kteří se podle nich naučí péct během krátké chvíle! Kuchařka Vůně domova Pečení je opatřena odolnou obálkou, která se při práci v kuchyni jen tak nezašpiní. Kromě skvělých receptů a kuchařských rad i tipů uvnitř navíc naleznete skvělé pomocníky, jako například 2 plastové chrániče, které ochrání aktuální stránku před kousky těsta a otisky lepkavých prstů. Praktická kroužková vazba zajistí, že kniha zůstane otevřená přesně na zvolené stránce, plastová záložka se postará o rychlé vyhledávání a do stránek s kapsami si můžete ukládat vlastní poznámky či recepty. Zevrubné rejstříky, včetně seznamu receptů u každé kapitoly a věcného a abecedního rejstříku vám navíc pomohou se v knize rychle orientovat a bez problémů vyhledat potřebné informace. Kniha obsahuje v 15 kapitolách najdete 725 vyzkoušených receptů na báječné pochoutky užitečná řešení problémů od zkušených kuchařů, praktické tipy pro pečení a spousta nových nápadů záznamník. Díky praktickým stránkám s kapsami můžete mít recepty i výstřižky z časopisů na jednom místě a vždy po ruce! 2 plastové chrániče stran pevnou záložku stránky s kapsami na recepty Název: Vůně domova Pečení Nakladatelství: Readers Digest Výběr Značka: Readers Digest Výběr Druh: Kniha Vazba: Pevná bez přebalu lesklá Počet stránek: 510 ISBN: 978-80-7406-130-1 Tuto knihu, plnou báječných a chutných receptů zakoupíte v našem e-shopu Eiffel Optic: ZDE
Zobrazit článek >
 
Houbové speciality nejen pro vášnivé houbaře
Podzim je v plném proudu, houbařská sezóna už byla dávno odstartována. Chodíte také sbírat do lesa houby? Jaké jsou vaše úlovky?   Pokud máte doma zásoby a chybí vám nápady, jak je zpracovat, čtěte dál tento článek. Poznáte méně tradiční recepty z hub, které rozhodně stojí za ochutnání. Navíc skvělou houbovou mňamkou potěšíte jakéhokoliv vegetariána. Jaké recepty jsou ty nejlepší? Houbovec aneb sekaná plná hub Budeme potřebovat: Houby (0,5 kg) Máslo (2 lžíce) Rohlík Cibuli (1-2 ks, dle velikosti) Strouhanku (maximálně 1 hrneček) Mléko (vodu) Vejce (2 ks do sekané, 1 bílek) Koření se sekanou petrželkou Postup: Na pánvi rozehřejeme máslo a na ni necháme zpěnit cibulku. Hned poté přidáme řádně omyté a na menší kusy nakrájené houby. Jakmile budou houby měkké a cibulka nazlátlá, přidáme rozkrájený rohlík namočený v mléce nebo vodě. Poté ještě přidáme vejce a dokořeníme, včetně zmíněné petrželky, která dodá sekané tu správnou chuť. Jakmile bude vše promícháno, odstavíme z plotny a dosypeme strouhanku dle potřeby. Ze sekané vytvoříme šišku, kterou nahoře potřeme bílkem. Připravenou sekanou vložíme do trouby a necháme péct asi dvacet minut, dokud nebude sekaná nahoře tvrdá. Houby s červenou řepou na víně Budeme potřebovat: Červenou řepu (250 g) Houby (250 g) Slaninu (150 g) Červené vino (200 ml) Cibuli (2 ks) Koriandr Petržel Koření Postup: Slaninu i cibuli nakrájíme na kousky a společně osmažíme. Mezitím si nakrájíme červenou řepu na kostičky. Zasypeme kořením a polejeme vínem. Podusíme maximálně pět minut a pak ihned dosypeme do směsi houby. Vaříme několik minut. Tuto pochoutku si zamilujete. Je vhodná jako hlavní jídlo i jako příloha. V Anglii je toto jídlo považováno za tradiční. Navíc jsou do něho přidávány ještě bílé fazole. Houbová bramborová kaše Budeme potřebovat: Brambory (8 ks) Houby (minimálně 250 g) Cibuli (2 ks) Máslo (100 g) Kmín Rajčata nebo petrželku (dle chuti) Postup: Houby a brambory vaříme každé zvlášť 20 minut. Slejeme vodu a brambory rozšťoucháme a přidáme vodu dle potřeby, pro lepší aroma můžeme přidat vodu, ve které se vařily houby. Rozpálíme máslo a začneme smažit dozlatova cibulku, po pár minutách do ní přidáme houby. Celou směs i s máslem přidáme do brambor. Zamícháme a dle chuti ještě přisypeme rajčata nebo petrželku spolu s kořením. Houbové toasty Budeme potřebovat: Toastový chléb Máslo (100 g) Vejce (2 ks) Kmín Sýr Eidam (150 g) Mozzarellu (200 g) Pažitku Zeleninu – papriku zelenou, papriku červenou, lilek, rajče (250 g) Houby (250 g) Postup: Nakrájené a omyté houby přivedeme ve vroucí vodě k varu. Spolu s kmínem vaříme deset minut. Poté odstavíme z plotny. Nakrájíme si zeleninu a osmažíme ji. Ke konci přidáme houby a na závěr vejce. Směs by neměla být extrémně řídká. Připravíme toasty, které můžeme pro lepší chuť namazat máslem. Poté je obložíme mozzarellou, zalijeme směsí a na závěr ozdobíme Eidamem. Pečeme asi deset minut. Nevyndáváme z toruby, dokud nebude sýr rozteklý a toast na krajích křupavý. Množství směsi vystačí na 6 kusů pochoutky. Toasty můžeme nahradit slanými lívanci. Opilé houby Budeme potřebovat: Houbové kloboučky (dle poštu porcí, počítáno pro 12 ks kloboučků) Polohrubou mouku (250 g) Vejce (2 ks) Pivo (0,3 l) Postup: Houbové hlavičky malou chvíli povaříme. Mezitím si namícháme těstíčko z vajec, mouky a piva. Kloboučky v něm vykoupeme. Poté je vložíme na rozpálenou pánev a smažíme, dokud nebude těstíčko křupavé. Tento recept ocení nejen pivní maniaci. Chutná opravdu výborně. Nožičky, které na tento pokrm nevyužijeme, můžeme zapracovat do jednoho z předchozích receptů. Pokud máte zájem o další výborné recepty, tak neváhejte a pořiďte si knihu Houby, Atlas s osvědčenými recepty, kterou najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Semínka ku pomoci
Malá velikostně, ale velmi prospěšná. Taková je většina semínek. Jaká skrývají tajemství? Proč jsou výhodná pro naše zdraví? Chia semínka Semena šalvěje hispánské jsou zdrojem snad každé dobré látky, která pomůže k naší obranyschopnosti a taky tělesné výkonosti. Slunečnicová semínka Slunečnicová semínka jsou velmi bohatá na vitamin E a B1, hořčík a železo. Působí jako prevence srdečních chorob. Dejte si pozor při jejich pražení. Pražená semínka jsou možná chutnější, ale po tepelné úpravě v nich zbyde pouze 8% výživných látek z celkového původního množství. Sezamová semínka Sezam indický je rostlina původem tropické oblasti. Dnes se pěstuje po celém světě. Jeho semínka obsahují řadu vitamínů, převážně vitaminy skupiny B a beta karoten. Pomáhají při zácpě. Díky vysokému obsahu železa jsou vhodným doplňkem stravy pro lidi trpící anémií. Dýňová semínka Semínka z dýně je vhodné užívat při zánětech močového měchýře. Pomáhají taky při zánětech trávícího traktu. Snižují krevní tlak i cholesterol. Jsou bohatá na vitaminy A, D a E. Obsahují taky velké množství Omega 3 mastných kyselin. Konopná semínka Díky kompletnímu spektru esenciálních aminokyselin obsahují konopná semínka ty nejkvalitnější bílkoviny rostlinného původu. Tato semínka pochází z technického kopí. Jsou prodejná v obchodech s biopotravinami. Přispívají k mozkovému vývoji a lepšímu metabolismu. Lněná semínka Tato semena můžete znát zlatá nebo hnědá. Působí pro dobrou činnost střev, pomáhají proti zácpě nebo při žaludečních vředech. Výborný je i lněný olej. Díky jeho šetrné výrobě neztrácí tento produkt téměř žádné výživné látky. 
Zobrazit článek >
 
Oslaďte si život aneb umělé cukry
Další obrovská kategorie sladidel, tentokrát však nejde o sladidla přírodní, ale umělá, která ke zdravotní stránce jedince příliš nepřispějí. Jedno sladidlo je horší než druhé. Najdeme na nich nějaké pozitivum? Sacharin – E954 Toto nekalorické sladidlo je neuvěřitelně sladké, přesněji pět set krát více než cukr. Sacharin je běžně používán do nízkokalorických potravin. Pokud pijete sladké minerálky bez cukru, zajisté si pochutnáváte na sacharinu. Toto sladidlo je samozřejmě sladkou zcáhranou pro diabetiky. Cyklamát – E952 Toto sladidlo se prodává pod názvem Fan. Od roku 1937 bylo významně používáno, ale v průběhu let došlo k mnoha výzkumům a bylo zjištěno, že toto sladidlo zvyšuje výskyt rakoviny močového měchýře. V USA bylo úplně zakázáno. Látka je podobná sacharinu, je až padesátkrát sladší než toto sladidlo. Aspartam – E951 Aspartam. To je asi dnes nejvíc řešené sladidlo. Vedou se dlouhé diskuze o tom, zda je toto umělé sladidlo zdraví bezpečné. Pokud možno, raději se mu vyhýbejte. Nikdy by ho neměli konzumovat lidé s fylketonurií. Aspartam je maximálně dvě stě krát sladší než cukr. Sladidlo se nehoní pro nekyselé nápoje a není ho vhodné tepelně upravovat. Sladidlo se zrodilo v roce 1965. Acesulfam K – E950 Acesulfam K je o trochu starší. V porovnáním je na tom stejně jako Aspartam. Jedná se však o sladidlo, o kterém se nikdy nemluvilo jako o zdraví nebezpečném prvku. Používá se v pekárenském průmyslu, přidává se do pečiva. Využíván jej i běžný potravinářský průmysl. Sladidlo najdete téměř v každé marmeládě. Další sladidla, které můžete znát, nesou název Sukralóza nebo Sorbitol. Vyzkoušejte kokosový sirup. Koupit ho můžete zde. 
Zobrazit článek >
 
Historie sýrů
Známe mnoho legend o svatých, kteří se nějakým způsobem dostali do naší historie. Ale stejně tak existují i legendy o sýrech. Před mnoha a mnoha tisíci lety v Asii, kdy člověk prošel změnou, a z lovce se stával pastevec, počal využívat mléko savců. Nejspíše se jednalo o koze, ovce a buvoly.  Ve 3. tisíciletí byl sýr v Mezopotamii již známou pochutinou. Jednalo se o zakysané mléko, které pastýři uchovávali v proutěných koších. Jednalo se nejspíš o tvaroh.  Ve starém Římě byl sýr velmi opěvovaný. Lidé oceňovali jeho ojedinělou chuť, kterou kombinovali nejčastěji s vínem. Z dochovaných písemných dokumentů je známo, že se vyrábělo vícero druhů sýry. Byly to například Caprino či Pecorino. Sýr byl v této době levným pokrmem, který si dopřávali pastýři a vesničané. Na stolech bohatých se nejspíše moc neobjevoval. V tomto období se také začíná vyrábět sýr z kravského mléka. Do roku 1000 se k výrobě sýrů využívaly nejvíce ovce.  Ve středověku italské mnišské řády zavedly praxi střídavého zemědělství. Počalo se více využívat hovězího dobytka a to nejen na práci, ale i k výrobě sýrů. Jelikož se v tomto období udržovaly bezmasé týdny, stal se sýr náhradním zdrojem bílkovin. Mniši taktéž více experimentovali ve výrobě sýrů. Vznikly nové druhy - Montasio, Mozzarella či Grana Padano. Ve 13. století se rozšířila výroba těstovin, a ve 14. století se sýr stává přílohou k těstovinám. V 15. století se sýr zpracovává jako surovina k výrobě paštik, karbenátků, polévek či salátů. Koncem 15. století v Itálii ztrácí sýr svůj obecný název "sýr" a každý druh dostává své vlastní jméno.     
Zobrazit článek >
 
Bylinková zahrádka I.
Supermarkety hojně nabízejí sortiment bylinek pěstovaných v květináčích. Kdo nemá možnost si je vypěstovat na zahrádce nebo na balkóně, je tato varianta velmi užitečná. Pokud však dáváte přednost vlastním výpěstkům a máte také prostor, kde si je můžete sami vypěstovat, můžete se radovat nejen ze samotného sběru, ale také z krásně kvetoucích a omamně vonících bylinkových záhonů. Měsíc červen je tím nejlepším obdobím, kdy si můžete vytvořit vlastní bylinkový záhon. Velmi populární jsou takzvané bylinkové spirály. K této mini stavbě budete potřebovat kameny, které stupňovitě, od středu, který bude nejvyšší, sestavíte spirálu ve tvaru šneka. Poté navezete kvalitní zeminu, vhodnou pro pěstování bylinek a můžete sázet. V zahradnictvích je nabízeno mnoho předpěstovaných druhů bylinek v květináčcích. Stačí si jen vybrat a nejlépe v podvečer je zasadit do vaší bylinkové spirály nebo na speciální záhon. Mezi nejčastěji pěstované bylinky patří:   LEVANDULE LÉKAŘSKÁ (Lavandula officinalis) Tato trvalka dorůstá až do výšky jednoho metru. Má nádherně fialkové květenství, které krásně voní a má skvělé léčebné účinky. Využívá se především pro přípravu čajů, koupelí nebo pleťové vody. V minulosti ji naše prababičky využívaly v sušeném stavu k přípravě vonných sáčků do skříní s prádlem. Sušené lístky se přidávají do bylinkové směsi - provensálského koření. Zjistěte jaké další bylinky lze u nás pěstovat, co si z nich můžete připravit a také jaké jim dopřát pěstební podmínky. To vše naleznete v knize BYLINKY z nakladatelství Omega.  
Zobrazit článek >
 
Tyto houby nesbírat!
Blíží se hlavní houbařská sezóna, a tak by bylo přínosné seznámit se s houbami, jejichž sběru byste se měli vyhnout. Jedovatých hub je oproti těm jedlým o dost méně, ale bohužel neexistuje pravidlo, podle kterého byste je bezpečně poznali. Musíte se naučit rozeznávat konkrétní druhy hub. V tomto článku najdete houby, které jsou nejedlé nebo dokonce smrtelně jedovaté a nejvíce se podobají těm, které sbírá každý laický houbař.   Hřib satan je asi pro lidi nejznámější jedovatou houbou. Je podobný ještě dalším druhům hřibů. Některé z nich jsou taky jedovaté, ale když je tepelně opracujete, jed se z nich vytratí. Nechutnejte tedy houby za syrova. Jak vypadá: Má bílý velmi světlý klobouk a červený třeň. Dospělá houba velmi zapáchá, připomíná hnijící jídlo. Oproti jiným hřibům je mohutná. Ačkoliv si to spousta lidí myslí, hřib není hořký. Lidé si ho pletou s jinými poddruhy, které vám sice zkazí smaženici, ale špatně vám po nich nebude. Tento hřib, když odmyslíme palčivou vůni, chutná velmi sladce. Klobouk má 15 cm, třeň je dlouhý do 15 cm. Kde roste: Vyskytuje se v teplých oblastech, na vápenitém podloží v listnatém lese, spíše vzácně. Co způsobuje: Způsobuje dehydrataci a zvracení. Nakažení není smrtelné. Zotavíte se pravděpodobně hned následující den.   Ryzce smrkového si snadno můžete splést s ryzcem kravským. Jak vypadá: Zatímco ryzec smrkový je hladký, někdy až lesklý, ryzec kravský je hrubý a chlupatý, nejvíce po obvodu klobouku. Celá houba je načervenalá a míhají se na ni výrazně světlé pruhy. Výška houby je do 10 cm a šířka může dosahovat 12 cm. Dobrým poznávacím znakem může být i čistě bílé mléko, které houba roní. Kde roste: Najdeme ho v listnatých lesích, v hodně podmáčených oblastech. Roste nejčastěji na podzim v poměrně hojném množství. Co způsobuje: I když sníte velké množství těchto hub, v ohrožení smrti se určitě neocitnete, jen si poměrně dlouhou dobu posedíte na toaletách. Pavučinec plyšový je další jedovatou houbou, ještě více zákeřnou než houby předchozí. Je totiž smrtelně jedovatý. Do poloviny 20. století byla houba považována za jedlou, jelikož způsobená otrava má velmi dlouhou inkubační dobu. Jak vypadá: Klobouk je hnědý, průměr nese okolo 3 až 8 cm. Třeň dorůstá do délky maximálně 10 cm. Je válcovitý, dole se zužuje. Houba je celá lesklá, hladká a hodně pevná. Kde roste: Roste v listnatých lesích, ale vyskytuje se vzácně. Houba se před pár lety začala řadit mezi ohrožené druhy. V České republice se naštěstí objevuje ještě méně často než v cizině, nejvíce u Polska a Německa. Co způsobuje: Příznaky otravy se mohou dostavit od dvou dnů až po tři týdny. Dochází k poruchám trávení, přichází nečekané zvracení a průjmy. Kromě toho látky v houbě totálně zničí vaše ledviny. Při snědení velkého množství těchto hub je nutné provést okamžitou transplantaci ledvin. Nemějte ale obavy, pokud se vám jedna tato houba vmíchá mezi ostatní, tak se dostaví jen trávící potíže. Více nebezpečná je pro děti, jelikož dětské tělo přirozeně snese méně. Hlíva olivová je nápadně podobá oblíbeným liškám obecným. Jak vypadá: Většinou se houba vyskytuje v trsech. Málokdy najdete jednu osamocenou hlívu. Její klobouk má nálevkovitý tvar a barva houby je hnědá až zlatá. Dužina je výrazně žlutá. Její výskyt je velmi hojný. Kde roste: Na rozdíl od předchozích hub roste hlíva v jehličnatých lesích. Velkým rozlišovacím znakem je její růst. Hlíva nikdy neporoste v zemi. Vždy ji najdete na pařezech nebo kmenech. Může porůstat i listnaté stromy. Co způsobuje: Nejhůře vám hrozí lehčí otravy. Žaludeční potíže přijdou velmi rychle, ale také za krátkou dobu odezní. Toto jsou čtyři houby, na které můžete poměrně snadno narazit a mohou vám připomínat známou jedlou houbu. Jediné obecné pravidlo, které si můžete zapamatovat je to, že pokud najdete houbu, o jejíž pravosti nejste přesvědčeni, tak ji raději v lese nechte ležet. Tím nci nezkazíte a vyhnete se případné otravě. Pokud se chcete dozvědět o dalších druzích, pořiďte si knihu o houbách. I příležitostnému sběrači hub se tyto znalosti vyplatí. Ottovu encyklopedii hub najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Nejlepší chléb na světe u Vás doma!
  Snídaně je základ dne. Někdo má k snídaní rád ovesné vločky, jiný si rád dopřeje chutný koblížek, ale jsou mezi námi i lidé, pro které je pojem dobrá snídaně synonymem dobrého chleba. Není přeci po ránu lepší pocit, než se zakousnout do čerstvého lehce křupavého chleba, který je potřený máslem a jemně posypaný čerstvou pažitkou. Pro mě, je to nejlepší start dne.   V mnoha knihách se může dočíst, že “chléb je dar od Boha” a vskutku něco na tom pravdy bude. Chléb se dá jíst prakticky ke každé příležitosti a nikdy se ho nepřejíte. Chléb je základní potravina, která provází lidstvo od doby, kdy se z pouhého lovce a sběrače stal člověk, také zemědělcem. Lidé nejdříve konzumovali nejdříve potravu na bázi obilovin, jako byly placky nebo kaše. Později však zjistili, že těsto připravené z mouky, soli a vody lze ponechat přirozeně nakynout působením kvasinek ze vzduchu. Tento ” jev ” byl později spojován se zázrakem a odtud pochází ona věta, že chléb je dar od Boha, který jej seslal na tuto zemi. Působením kvasinek vznikalo pečivo s chutnou kůrkou, ale zároveň bylo velmi lehké a vzdušné. Z obilovin se. ale připravovalo i pivo, které také díky náhodným působením vzdušných kvasinek bylo vykvašené.   Kombinace obou poznatků vedla lidi k použití pivní “usazeniny” pro cílené kypření těsta pro výrobu pečiva. Chléb znali již v Egyptě a z dochovaných nálezů je známo, že chléb byl spolu s pivem určitou formou platidla, které sloužilo jako odměna za vykonanou práci. Obvykle se takto platilo dělníkům a otrokům. Chléb měl pro Slovany významnou roli. O významu chleba ve slovanské kultuře se můžeme často dočíst v knihách, kde Slované vítali své hosty chlebem a solí. Chléb se těšil velké úctě a velké vážnosti, jelikož to byl dar přírody (Boha) a těžké lidské práce. Chlebem se nikdy neplýtvalo a toho kdo by jej cíleně zničil nebo jinak zneuctil čekal přísný rest. Chléb byl znakem pohostinnosti a srdečnosti. Odmítnutí chleba, když byl nabídnut se považovalo se velkou urážku srovnávajíc se s urážkou Boha. Taktéž pokud chléb nebyl hostu nabídnut, také se jednalo o urážku, ale navíc se tento incident rychle roznesl po okolí a na někoho kdo hostu nenabídl chléb se dívali ostatní mezi prsty a odmítali s ním mluvit.Tento krásný zvyk Slovanů se zachoval do dnešních dob a může se Vám stát, když přijedete někam na venkov, že budete uvítání chlebem se solí. Chléb má široké zastoupení v mnoha slovanských přísloví a pořekadel. ” Lepší doma krajíc chleba, než-li v cizině kráva celá.” Jak vidíte chléb má opravdu bohatou historii a pro Slovany i hluboký význam.   V dnešní době však nepotřebujete pole a mlýn, abyste si mohli doma pochutnat na dobrém chlebu. Jistě, žijeme v moderní době a můžete si dojít chléb kdykoli koupit do obchodu. Pekaři každé ráno vstávají v brzkých ranních hodinách, aby nám naservírovali jejich chutné pečivo. Neříkáte si někdy jaké by to bylo, kdybyste si mohli udělat vlastní chléb? Pokud ano, tak pro vás mám dobrou zprávu. Připravit si chutný domácí chléb nebylo nikdy, tak jednoduché. Dnes pro Vás mám domácí nerezovou pekárnu chleba.  Tato pekárna nabízí 12 přednastavených programů pro přípravu těch nejrozmanitějších druhů tohoto úžasného pokrmu. Okouzlete své přátele domácím poctivým chlebem a po vzoru našich předků jim nabídněte chléb se solí. Zajisté rádi ochutnají a patřičně ocení Vaše umění a lásku ke starým tradicím. Chleba se dá konzumovat opravdu skoro ke všemu, je to vhodný parťák ke guláši, polévce, masu  nebo jen k odpolední svačince.  Zakousněte se do křupavého, voňavého chleba, vždy když dostanete chuť.         Domácí pekárnu si můžete koupit zde
Zobrazit článek >
 
Sušíme houby v sušičce Concept
Sušení hub je nejběžnějším způsobem jejich konzervace. Houby sice ztratí něco málo z cenných látek, ale většina houbařů zase ocení jejich vůni. Takto upravené houby se nejčastěji používají do polévek, omáček, pod maso, do rýže, těstovin nebo po uvaření v mléce jako čerstvé. K sušení jsou nejvhodnější všechny hřibovité houby. Dají se také sušit václavky, ryzce pravé a jiné houby, které se běžně nesuší. Plodnice důkladně očistíme nožem, odstraníme červivé části a otřeme suchým hadříkem. Zásadně houby nepereme! Nakrájíme je na plátky tlusté 3 - 5 mm tak, aby kloboučky zůstaly pokud možno spojené s nožičkami. Nakrájené plátky ihned ukládáme na plata sušičky. Plátky klademe tak, aby se nepřekrývaly. Způsobů sušení je mnoho: v troubě na slunci na půdě v sušičce Při sušení v troubě nesmí počáteční teplota překročit 45oC do doby, než budou plátky na povrchu suché. Na sluníčku můžeme houby úplně usušit, nebo předsušit a dosušit v sušičce. Hlavně dbáme na to, abychom houby nenechávali venku i přes noc, aby nenasákly vlhkost. Pokud máte tmavou a větratelnou půdu, i zde krásně houby usušíte. Avšak nejrychlejším a pro všechny nejdostupnějším způsobem sušení hub je sušení v sušičce. K tomuto způsobu konzervace Vám e-shop Eiffel Optic nabízí SUŠIČKU OVOCE A ZELENINY IN TIME SO-1060 CONCEPT, kterou zakoupíte zde: zdravi.eiffeloptic.cz  
Zobrazit článek >
 
Vyrábíme si vlastní víno
Z většiny druhů ovoce můžeme připravit různé typy vín. Základními typy doma vyráběných vín jsou tzv. lehká stolní vína a vína dezertní. Stolní víno - označujeme víno s obsahem alkoholu 10 až 12 %, tzn. přicukřované jen natolik, aby po prokvašení zůstalo odolné vůči různým onemocněním. Hotové víno obsahuje jen nepatrné množství cukru, nebo vůbec. Dezertní víno - obsahuje 80 - 200 g cukru v 1 l, aby bylo chuťově vyvážené i přiměřeně odolné vůči dodatečnému prokvašení cukru, který do vína přidáváme po skončení kvašení, musí obsahovat minimálně 14 % alkoholu. Často se stává, že se kvašení zastaví. Musíme dodržovat určité zásady: ředit mošt vodou jen tolik, kolik je nutné pro snížení obsahu kyselin do moštu přidáváme celé množství cukru určené k prokvašení, zcela rozpuštěné a najednou pokud možno zakvasit mošt ihned po jeho vylisování pro rychlé rozkvašení umístit mošt do teplé místnosti kontrolovat dokvášející mošt a občas jej promíchat Prosté dezertní víno - získáme přicukřením 80 - 120 g cukru na 1 l vína. Vyrábí se z velmi aromatického ovoce. Dezertní víno likérové - přídavkem koření, suchých plodů, vinného destilátu a dalších přísad můžeme zhotovit dezertní ovocné víno podobné likérovým vínům. Vlastníte-li menší vinohrad, nebo si jen chcete vyzkoušet výrobu vína z hroznů, zakupte si praktickou příručku "Výroba vín u malovinařů", kde se dozvíte jak probíhá samotný proces výroby vína, základní informace o moderní výrobě vín a jiné zajímavé informace pro vinaře. Knihu "Výroba vín u malovinařů" zakoupíte zde: knihy.eiffeloptic.cz    
Zobrazit článek >
 
Velká vlna smoothie: Proč zrovna celerové? II
Nastartuje orgány a navíc podporuje funkci střev. Celer totiž obsahuje dostatečné množství vlákniny, mnohem víc než například banán. Podporuje taky činnost močového měchýře. S hlediskem vylučování souvisí i to, že celer brání usazování infekcí v moči a podporuje transport škodlivých látek z těla. U zánětů se ještě zastavme. Je známo, že celer působí proti kdejakým chorobám, zejména těm zánětlivým. Působí jako prevence a napomáhá v léčení dny, bronchitidy, osteoporózy, astmatu nebo artritidy. Celer je vhodný pro všechny, kteří trpí vysokou hladinou cholesterolu v těle. Pomáhá odbourávat špatné tuky, které můžete znát pod zkratkou LDL. Celer podporuje činnost mozku. Hned po ránu vám to bude pálit. Působí taky proti zánětům tohoto orgánu, je ku příkladu prevencí proti nevítanému Alzheimeru. Dalším plusem je, že celer působí taky na spánkové fáze mozku. Podporuje fáze celkově, čímž spánek s jistotou zkvalitní. Látky obsažené v celeru zlepšují sexuální výkonost a zvyšují aktivitu. Aktivní hledisko se netýká jen milostných hrátek. Zjistíte, že celer je výborný pro potřebný přísun energie, díky které se vrhnete s chutí do kdejakého sportu. Na tento fakt jistě čekáte. Ano, celer se stane vaším přítelem na cestě za štíhlou linií. Omezuje chutě, zejména na sladké, a navíc podporuje pocit sytosti. Pokud jej vypijete místo snídaně, nebudete mít s jistotou tak dvě hodiny hlad. Antioxidanty už v článku byly jednou zmíněny, avšak mohou se pochlubit ještě jedním výrazným účinkem. Zpomalují stárnutí. Podporují dokonce složky kolagenu, zabraňují vzniku vrásek a další projevy stáří pleti. 
Zobrazit článek >
 
Snídejte! Třeba ovesnou kaši.. I
Proč je důležité snídat? Přečtěte si hned několik důležitých výhod. Přemýšlíte nad tím, zda je lepší snídaně sladká nebo slaná, teplá či studená? Vše se dozvíte v našem článku. Snídaně je vhodná z mnohých důvodů. Zejména vás dokáže nabudit a správně nastartovat do celého dne. Dodá vám energii pro první hodiny vašeho fungování. Snídaně je důležitá nejen pro vitalitu těla, ale i pro váš mozek. Ani ten nedokáže bez nových živin tak dobře fungovat. Dodejte mu to, co si zaslouží a on s se vám pak odvděčí svým plným výkonem. Pokud máte děti, měla byste snídat už jen z toho důvodu, že jste pro ně tím největším vzorem. Co byste měla každý den na ráno na stůl připravovat se dozvíte za chvíli, teď ještě jeden odstavec s důvody k snídani. Ukázalo se, že lidem, kteří pravidelně snídají, hrozí mnohem menší riziko onemocnění a taky mnohem méně tloustnou. Snídejte a udržujte se v kondici. Co snídat? Jaké druhy potravin jsou vyhovující? Možná jste si už někdy pokládala otázku, zda je lepší snídaně teplá nebo studená. To je čistě individuální záležitost, která se odvíjí od vašich preferencí. V zimě více lidí ocení teplou stravu v podobě dobré kaše nebo jiného hřejícího pokrmu a v létě si zase raději mnoho z nás pochutná na celozrnné housce s lučinou a okurkou. Důležité je, aby přijímané potraviny byly energeticky vyvážené a aby vám chutnaly. Teplota jídla nijak neovlivňuje snídaňový rituál. Vyzkoušejte výbornou ovesnou kaši s vanilkou od výrobce Semix. Produkt najdete zde: eshopeiffel.cz/zdravi.   
Zobrazit článek >
 
Recept: Křišťálové kuličky
Následující recept pochází ze Severní Číny, z obasti, která je velmi proslulá moučnatými jídly. Většinou se tu vaří z pšeničné mouky, ale také z mouky prosné, kukuřičné a sójové. Následující recept není sice na štíhlou linii, je to teplý a velmi sytý moučník. Povrch kuliček je tvrdší, vnitřek je měkký a sklovitý. RECEPT: Křišťálové kuličky Ingredience: 150 g syrového sádla 100 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr 1 bílek 100 g kandovaného ovoce Solamyl na obalení 100 g namočeného Solamylu olej na smažení Postup: Syrové sádlo umeleme asi se 75 g cukru. Pak přidáme vanilkový cukr a hmotu promícháme. Utvoříme z ní menší kuličky a obalíme je v Solamylu. Z uvedeného množství surovin uděláme zhruba 10 kuliček. Po obalení Solamylem dáme kuličky ztuhnout do mrazničky. 100 g Solamylu nasypeme do misky a zalijeme trochou vody, až vznikne hustá hmota. Potom promícháme bílek s máčeným Solamylem na řídké těstíčko. Kuličky v něm omočíme a opatrně vkládáme do rozpáleného oleje na 70oC. Asi 2 minuty smažíme. Kuličky necháme okapat a posypeme zbylým cukrem a nadrobno nakrájeným kandovaným ovocem. Tento recept je velice chutný a hodí se pro vyjímečné chvíle, neboť je velmi kalorický. Máte-li chuť na čínskou kuchyni, která je taktéž velmi chuťově pestrá a zároveň si s ní podpoříte vlastní zdraví, zkuste recepty z knihy: LÉČIVÁ ČÍNSKÁ KUCHYNĚ.  
Zobrazit článek >
 
Vše, co potřebujete vědět o filtračních konvicích II
Víte, jak vlastně filtrační konvice fungují? Jedná se o zařízení, do kterého se přirozeně vkládá filtr. Ten se pyšní poměrně dlouhou životností. Zvládne zpracovat kolem sto padesáti litrů vody, avšak produkty jednotlivých výrobců se od sebe mohou lišit. Nejvíce filtrů do konvic vám však vydrží asi tak na měsíční užívání. Filtr se neskládá pouze z jedné části, naopak je vybaven několika vrstvami, které odvádí svou funkci. Opět je nutné upozornit, že popisovaná činnost filtračního tělíska se může lišit, zde zmíněná metoda se dá považovat za nejčastější. Na jemném síťovém filtru dojde k odstranění případných nečistot a usazenin. V této fázi dochází i k řešení tvrdosti pomocí iontů. Ty se postarají o zničení vodního kamene. Nemusíte se bát, ostatní látky filtr zvládne zachovat, neznehodnotí je. V dalším kroku obvykle voda prochází přes aktivní uhlí. To má na starosti zápach vody a její nepatřičnou chuť, kterou během pár vteřin napraví. Následně voda ještě musí zdolat nejjemnější část filtru, aby došlo k odstranění i těch nejmenších usazenin. Není asi třeba připomínat, jaká voda se pak v konvici objeví. No, ochutnejte sama. Samotná výměna filtru není vůbec obtížná a zabere vám při nejhorším pár minut. Při výběru správné konvice je dobré zohlednit několik faktorů. Pojďme si je nyní projít. V této fázi článku vám pomůžeme vybrat to nejlepší zařízení pro filtraci vody. Zaprvé je třeba připomenout, že filtrační konvice tvoří pouze jednu z možností filtračních nádob. Seženete taky láhve, které se dobře uskladňují v lednici i v komoře, některé se vám do práce ponesou lépe než jiné. 
Zobrazit článek >
 
Speciální štrůdl s pudinkem a jablky
Upečte si s námi jablečnou dobrotu! To, jak jsou jablka důležitá pro vaše zdraví, se můžete dozvědět v našem magazínu pro muže, kde najdete hned dvojitou porci zajímavých článků. A my se teď už přesuneme do kuchyně, kde to za chvíli bude vonět sladkou dobrotou. Budete potřebovat: Listové těsto (může být kupované, nebo po domácku připravené; 2 balení) Pudink vanilkový (mléko, cukr do pudinku; 2 sáčky) Jablka (3 kg) Rozinky (250 g) Vlašské ořechy (250 g) Skořice Cukr Vanilkový cukr (2 balení) Postup: Příprava štrůdlu je velmi jednoduchá. Pokud máte kupované těsto, rozválejte ho. Balíčky nespojujte, z každého připravíme štrůdl zvlášť. Jablka můžete oloupat, ale není to nutné. Naopak pro uchování živin je nechte dlouho neoloupané. Nastrouhejte je na drobnější kousky. Nasekat s nimi můžete i ořechy. Jakmile budete mít připravená jablka, nasypte je na těsto. Pocukrujte je vanilkovým, případně i obyčejným cukrem a ovoňte skořicí. Nyní je na řadě pudink. Ten uvařte dle návodu na sáčku s pudinkem. Jakmile se bude blížit k dovaření, odstavte pudink z plotny, nechte ho mírně zchladnout a nalijte ho na jablka. Následně ještě posypte rozinkami a případně ořechy. Celou směs rychle do těsta zabalte, aby nedošlo k tomu, že pudink vyteče z dobroty ven. Pořádně přimáčkněte zejména okraje. Pečte na 160°C asi 15 minut. Pokud se chcete vyhnout nafouknutí těsta, propíchejte ho navrchu vidličkou.  
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat hrušky? II
Hruškový sirup a šťáva  Hruškovým sirupem můžete zpestřit těsto na koláč, jeho náplň a samozřejmě i kdejaký koktejl či jiný drink. Sirup vám jistě přijde vhod. Pokud domácí sirupy vaříte pravidelně, jistě víte, jak na to. Pro nováčky ve zkratce připomeneme nutnost velkého množství cukru a kyseliny citronové. Hrušky byste měla před přípravou prolisovat, to se ostatně dozvíte v konkrétním postupu na přípravu tekuté dobroty.  Hrušky usušte na křížaly  Křížaly nemusí být jen z jablek. Na hruškové křížaly nepoužívejte úplně šťavnaté hrušky, pokud totiž zvolíte přírodní sušení, mohly by hrušky začít plesnivět. Hrušky se dají velmi pomalu vysušit s pomocí trouby. Vlastníte-li sušičku, máte vyhráno. Ze sušičky vyjmete hotové křížaly, které budou chutnat nejlépe. Pokud uvažujete o koupi sušičky na ovoce, můžete si prohlédnout nabídku v našem e-shopu. I my pro vás pomocníka nabízíme.  Povidla z hrušek Pokud jste otevřela náš článek s receptem na tradiční valašský frgál, jistě si vzpomínáte na informaci, že tradiční jsou na frgálu především hrušky. Pokud frgál ozdobíte hruškovými povidly a drobenkou, nebudete litovat. Hrušková povidla jen tak v obchodě neseženete, uvařte si doma své. Příprava je obdobná jako u džemu, jen je hrušky nutné rozemlít či rozkrájet na opravdu drobné kousky. Do směsi se nepřidává želírovací cukr. Doba vaření je o něco delší. Nezapomeňte na to, že v povidlech je výtečný rum a koření, třeba hřebíček. 
Zobrazit článek >
 
Oslaďte si život aneb přírodní cukry I
Průměrná osoba žijící ve vyspělé zemi zkonzumuje až čtyřikrát více cukru, než by doopravdy měla. Dávka cukru na den při normální denní aktivitě by neměla přesáhnout 200 gramů. Za zdravou dávku se pro tělu se však považuje pouze třicet gramů. O tom ale nebude náš dnešní článek. My se podíváme na to, zda není nějaká možnost sladit zdravěji. Pojďme si prohlédnout přírodní sladidla. Bílý cukr Tím lidé nejčastěji sladí již od sedmnáctého století. Má velmi vysokou sladivost. Tento druh cukru je nyní však mezi lidmi známý jako bílý jed. I odborníci souhlasí a mnohem méně ho jako sladidlo doporučují. Máte mnoho možností, jak ho nahradit. Třtinový cukr Dokonce i v cukrárenském průmyslu se od bílého cukru umělci odsouvají. Nahrazují ho cukrem třtinovým. Ten je nerafinovaný, má tmavší barvu a mírně rozdílnou chuť. Je zdravější. Jedinou jeho nevýhodou je obsah balastních látek. Ty mohou u lidí vyvolávat alergické reakce. Slady Pojďme se podívat na slady obecně. Slad se obecně používá ke slazení nápojů a taky dezertů. Můžete znát například kukuřičný slad, rýžový, ten však u nás zásadní roli nehraje, a nebo ječmenný, který jistě znají i ženy. Slady mají nižší sladivost než klasický cukr, proto je nutné je užívat ve větší míře. V porovnáním s klasickým cukrem jsou mnohem zdravější. Melasa Pokud potřebujete doplnit vitaminy, zkuste melasu. Jde o tmavý hustý sirup, který vzniká při výrobě cukru. Mírně se chutí od klasických cukrů liší, je podobný spíše cukru třtinovému. Svou sladkou úlohu však dokonale plní. Ukrývá se v něm hlavně velký podíl vitaminů skupiny B, taky mnoho minerálů. Bio Naturala přírodní třtinový cukr najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak se vyrábí olivový olej? II
Asi vás nepřekvapí, že olivy si musí projít taky procesem čištění. Poté je celá oliva i s peckou vhozena do mlýnku. Následně vzniká jemná pasta, ze které se mnohem lépe oddělí tekutá složka. V další fázi probíhá právě rozdělování složek, které se za maximálního tepla dvacet sedm stupňů Celsia daří snadno. Tato metoda je taky někdy nazývána jako odstřeďování. Olej se vyznačuje menší hustotou než pevná složka s vodou, a tak zůstává ve střední části nádoby. Olej následně musí projít sítem, neboť v něm ještě zůstávají malé pevné složky. Dojde taky ke stoprocentnímu oddělení oleje od vody, které probíhá s pomocí takzvaných dekantovacích tanků. V následné fázi výrobci shledávají čistý olej s charakteristickou aciditou. Olej se následně skladuje ve velkých nádobách z nerezu v teplotě od patnácti do osmnácti stupňů. Vzduch není do nádoby vpouštěn. Po uskladnění oleje lze jakoukoliv nádobu olejem naplnit. Právě jste si přečetla základní postup při výrobě olivových olejů. Neexistuje však jeden druh výroby, dnes se setkáváme s několika různými olejovými typy, ty nemusí být závislé jen na odrůdách, nýbrž na výrobě samotné. Základním druhem jsou oleje panenské, které se lisují za studena z celé olivy. Rafinované oleje se lisují za přísunu tlaku a vysokých teplot. Existují ještě směsi či jiné obdoby, o těch však zase někdy příště. Jaký olej používáte doma vy? 
Zobrazit článek >
 
Karob BIO
Svatojánský chléb. Tak se lidově pojmenovává již po staletí strom, ze kterého se získává karobový prášek. Podle pověsti se totiž jedná o potravinu, kterou pojídal sám svatý Jan. Historky kolem této skutečnosti se jen tradují a nelze je dokázat, jisté je ale to, že karob hrdě využívali již starověké civilizace. Už ony objevili sílu, účinky i výhody karobu. Otestujte ho také! Karob se nejčastěji využívá jako náhražka kakaa, ze kterého lze vyrobit výtečnou čokoládu. Karob je přírodním sladidlem, které dokáže nahradit kdejaké nezdravé cukrovinkové přísady. Co se týče energetické hodnoty, je karob s kakaem přibližně na stejné úrovni. Čeho si však jeho uživatelé cení nejvíce? Toho, že karob neobsahuje téměř žádné tuky. Při hubnutí a praktikování různých diet jej můžete konzumovat bez výčitek. Jen si na karob musí dávat pozor ti, jejich jídelníčky mají za cíl eliminovat podíl cukru. Toho karob oproti kakau obsahuje podstatně víc. Nápoje a pokrmy připravované z karobu rozhodně není nutné doslazovat. Co se týče složení, karob je velmi bohatý na vitamin A a B, dále obsahuje velké množství vlákniny a taky spoustu minerálních látek, za zmínku stojí železo, hořčík, fosfor, taky draslík. Za hlavní výhodu karobu se dá samozřejmě považovat to, že jde o hypoalergenní potravinu, která se chuťově vyrovná kakau. Navíc neobsahuje lepek. Snižuje hladinu cholesterolu a i přes vyšší složku cukru, dokáže regulovat jeho sladké zastoupení v krvi. Navíc funguje jako prevence proti osteoporóze a taky podporuje vykašlávání. Dodá vám energii, je skvělým startérem dne! Ochutnejte. 
Zobrazit článek >
 
Co při vaření děláte špatně? Jakých chyb se dopouští i zkušení kuchaři? II
A je tu další pokračování článku o vaření. Jakých chyb se dopouštíte? V tomto druhém díle článku se podíváme ještě na obecnější (nejen) kuchařské rady. V další sérii článků s trochu jiným názvem si budete moci přečíst o chybák, kterých se běžně dopouštíme při přípravě jednotlivých pokrmů.  Jste zvyklá před uklizením nákupu do lednice omýt veškeré ovoce i zeleninu, aby je pak jejich strávník nemusel omývat a rovnou si zdravou svačinu snědl? Tímto způsobem však ovoci i zelenině akorát škodíte. Ta se totiž po umytí až dvakrát rychleji kazí. Navíc voda přitahuje bakterie a mikrobi, v lednici se na ně nachytá spousta dalších škodlivin. Rozhodně byste měla každou porci ještě těsně před jídlem omýt. Pamatujte si, že nejlepší je omývat zeleninu i ovoce až těsně před konzumací. Zůstaňme ještě u ovoce. Možná vás nikdy nenapadlo, že bakterie se mohou udržovat i pod povrchem. Ano, mikrobi se dokážou dostat třeba i pod slupku od banánu. Pokud dbáte na omývání, určitě se naučte oplachovat i ovoce, ze kterého jste odstranila slupku. Zapomeňte na mytí nádobí a jeho uklízení při vaření. Můžete ho nejen zašpinit, ale taky na něj přenést zdraví škodlivé látky. Představte si, že jste právě roklepla vejce, vyhodila skořápky a v tom okamžiku se domyla myčka a vy jste šla rychle vyrovnat alespoň pár talířů. Popadla jste utěrku, avšak na ní se dostaly i zbytky syrových vajec, utřela jste nádobí a možná jste tak zadělala zdravotní problém nejen sobě, ale i ostatním, kteří dostanou na talíř svou obědovou porci.  Poučila jste se z těchto kulinářských nedostatků? Teď už jen správně!  Knihu vůně domova Vaření najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Sollux Organic Clean na kuchyně
Úklid je pro někoho nutnost, pro jiného, je-li čas, docela příjemná relaxace. Ozvou se přirozeně hlasy s názorem, že volný čas se dá trávit podstatně příjemněji. A jdou pro udržení zdraví cvičit do posilovny, běhat, plavat, prostě mordovat tělo. Přitom úklid je celkem přirozený pohyb. Vykonává-li se v přiměřené míře, vydá za tělocvičnu a co víc – benefitem je uklizený byt. Už i do úklidu domácností zavítal environmentální trend. Zvolna ustupujeme od chemických čističů a možnými negativními dopady na zdraví a objevujeme úklidové prostředky na bázi octa, sody, přírodních surovin, čistíme horkou párou a podobně. Sollux Organic Clean je organická řada produktů pocházejících z ekologického zemědělství. Výrobce zaručuje 100% nezávadnost, bezpečnost a účinnost. Čistič pro kuchyň je vylepšen o přírodní olej z citronové trávy, působící současně jako osvěžovač vzduchu. Neobsahuje žádné toxické příměsi. Sollux Oganic Clean na kuchyně spolehlivě odstraňuje běžné i odolnější kuchyňské nečistoty. Lze jím čistit kovové, plastové, dřevěné, kamenné, porcelánové povrchy, včetně sklokeramické desky. Hodí se také na mastné nádobí a náčiní. Sollux Organic Clean lze nanášet neředěný přímo na znečištěná místa. Stačí nechat krátce působit a setřít. Vyzkoušejte ho, zakoupit ho můžete v sekci Drogerie.
Zobrazit článek >
 
Snadné a účinné aneb které bylinky by neměly chybět ve vaší domácí výbavě? I
Seznamte se s naším seznamem bylin, o které bystě měla pečovat. Které vám pomohou? Bazalka Z Itálie se už bez bazalky nevracejte domů. Mimo mnoha jídel, která jsou jí dochucována, podporuje bazalka trávení. Prospěje i tomu, který trpí křečemi. Bazalku se vyplatí pěstovat například s rajčaty. Je o jednoletku, který dokáže provonět pokoj. K životu potřebuje dost slunce a teplo. Máta peprná Máta je surovinou na vše. Působí antibakteriálně, udržuje svěží dech. Je výjimečná, co se týče chuti, patří do mnoha nápojů. Nepěstujte ji pohromadě s jinými rostlinami, neboť by svými rozpínavými kořeny mohla zahubit ostatní krásky. Levandule lékařská Tato rostlinka složí zejména k vnějšímu užití. Ne nadarmo se přidává do koupelových pěn a různých mýdel. Má výrazné aromaterapeutické účinky. Podporuje spánek a zahání stres. Bohužel, levandule hned tak někde nevyroste. Mějte s ní trpělivost. Rozmarýn Tak jako levandule je rozmarýn lékařský užíván hlavně pro své léčivé esence. Dochucují se s ním výška i mnohá jídla. Nezapomeňte rostlinu pravidelně zastřihávat, moc ráda totiž dřevnatí. K životu potřebuje velkou hydrataci. Pažitka Chleba s máslem nebo lučinou a posypat pažitkou? Mňam! A jak vy pojídáte nejoblíbenější bylinky? Pažitka je velmi jednoduchá na pěstování, je třeba ji však pravidelně zalévat. Po tom, co uschne, už ji nezachráníte. Chcete se dozvědět o pěstování bylinek a jejich účincích víc? Pak si přečtěte knihu Babiččiny bylinky, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Devět důvodů, proč jíst polévky I
Proč jíst polévky? Přečtěte si, k čemu je konzumace polévek dobrá. Máme pro vás nejméně devět důvodů.  Dalo by se říci, že polévky jsou dobrým zdrojem jídla při hubnutí. Pokud opomeneme ty smetanové, mají poměrně málo kalorií. Navíc skvěle zasytí. Lepší kombinaci byste si zkrátka nemohla přát, že? Ne nadarmo je dobré jíst polévku před hlavním jídlem. Tato porce vás zasytí a pak sníte mnohem menší porci jídla hlavního. Jestliže jste zvyklá konzumovat minimálně pět porcí jídla denně, můžete si oběd rozdělit. Polévku si snězte třeba už v jedenáct, hlavní jídlo klidně o několik hodin později. Pokud máte za cíl zhubnout, jezte zejména masové vývary a zeleninové polévky.  Polévka je dobrou volbou i tehdy, pokud se snažíte ušetřit nějaké peníze. Náklady na její přípravu nejsou vůbec vysoké a ještě vám polévka vydrží i na několik dní. Každá polévka obsahuje velké množství vody, to je samozřejmé. Málokdo si však uvědomuje, že i právě díky konzumaci polévek si zvyšujete svůj denní příjem tekutin. Lidem, kteří zanedbávají pitný režim, polévka přijde přinejmenším vhod.  Blíží se zima, bude třeba něco na zahřátí. Polévka je skvělou volbou nejen po tom, co se vrátíte z procházky v sychravém počasí. Připravujete si do práce jen studené svačiny? Pak si klidně dopřejte k večeři vaši oblíbenou polévku. Člověk by měl zkonzumovat alespoň jedno teplé jídlo denně.  Polévka obsahuje velké množství živin. Samozřejmě záleží na tom, co do polévky dáte a z čeho ji bude připravovat, každopádně většina z nich obsahuje spoustu důležitých antioxidantů, vitaminů a dalších výživných látek.  Příprava polévek může být ještě snazší díky našemu speciálnímu kalendáři. 
Zobrazit článek >
 
Dýňový olej pomocník proti nemocem!
Dýňový olej není až tak častou součástí našich domácností. Snad proto, že lidé nemají ponětí o tom, jaké má pozitivní účinky na lidské zdraví a my ženy si díky němu můžeme zlepšit kvalitu vlasů a nehtů. K výrobě dýňového oleje se používají semena tykve olejné, která se lisují za studena a tak vzniká tmavá, až černá, hustá olejnatá tekutina. Ze zdravotního hlediska se jedná o jeden z nejzdravějších olejů vůbec. Zdravotní účinky dýňového oleje: pomáhá při onemocnění močové soustavy -II- při problémech s prostatou pomáhá proti kornatění tepen prevence proti rakovině dodává tělu hořčík proti nadýmání vhodný k masáži bříška miminek proti nadýmání pomocník proti osteoporóze podpora imunity podporuje tvorbu mužských spermií pozitivně ovlivňuje zásobování mozku krví zlepšuje paměť a zvyšuje naši schopnost koncentrace pomáhá proti nervozitě až depresích obnovuje správnou činnost jater napomáhá při žaludečních potížích má protizánětlivé účinky zamezuje nežádoucím symptomům menopauzy zamezuje tvorbě plaku a zastavuje působení kazu je mírně projímavý a přirozeně pomáhá při dlouhotrvající zácpě Toto je pouze nepatrný výčet zdravotních účinků dýňového oleje, který Vás určitě přesvědčil o tom, že si jej v brzké době pořídíte také. Zkuste vynikají dýňový olej z produkce BohemiaOlej, který zakoupíte v našem eshopu.  
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat hrušky? I
Už teď tušíte, že domácí zásobu hrušek nemůžete nikdy zkonzumovat? Přemýšlíte, jak je zpracovat, aby vydržely celý rok? V tomto článku vám dáme hned několik tipů.  Hruškový džem Marmelády a džemy se vám budou hodit pro mnoho účelů. Mohou se taky stát skvělým dárkem na Vánoce. Na přípravu džemu postačí měkké, ne tak pěkné hrušky. Můžete zpracovat libovolné množství, do džemu se ovoce vejde mnoho. Nejprve hrušky nakrájejte na kostičky a vložte do hrnce. Následně přidejte želírovací cukr a kyselinu citronovou. Vařte po dobu patnácti minut. Tekutina by neměla příliš bublat. Džem nalévejte do sklenic a nechte vychladnout. Sklenici se směsí můžete pro jistotu ještě zavařit.  Kompoty  Hruškový kompot nebo horká polévka? Příprava je obdobná. Na vaření vám postačí cukr, přidat můžete i vybrané koření. Kompot lze konzumovat vychlazený, dobře chutná s vanilkovým pudinkem, nebo v horké podobě jako sladkou polévku. Nakládané medové hrušky Dostatek cukru a správné vaření dokáže zařídit, aby připravená směs vydržela celý rok. Pro přípravu nakládaných hrušek budete potřebovat samozřejmě med, dále koření v podobě hřebíčku, ideálně taky badyán a skořici. Důležitá je přítomnost citronu a citronové kůry. Hrušky vařte rozpůlené po dobu patnácti minut. Pak je z hrnce vyjměte. Tekutinu doplňte medem a uzavírejte do sklenic, které nezapomeňte zavařit. 
Zobrazit článek >
 
Snídaně jako základ dne II
Vejce Hemenex, míchaná vejce, vejce natvrdo nebo nahniličku, to je jedno, stále jde o vejce, zdroj energie a zdraví prospěšných látek. Některé studie dokonce poukázaly na to, že snídat vejce se opravdu vyplácí, neboť snižují chutě na sladké a celkově k jídlu. Díky nim sníte během celého dne méně jídla. Borůvky Borůvková kaše nebo jen jogurt s dávkou čerstvých borůvek, jako byste četla reklamu na snídani. Proč je toto drobné ovoce tak skvělé? Obsahuje velké množství antioxidantů, které celkově prospívají zdraví člověka a hlavně mu dodávají na přirozené kráse. Borůvky se dále postarají o zlepšení paměti, regulují krevní tlak a startují metabolismus. Toto ovoce je zkrátka skvělou volbou pro začátek vašeho dne. Ořechy a semínka Ať už snídáte sladké nebo slané potraviny, můžete si je dochutit pomocí oříšků nebo semínek. Tyto drobné prvky dodají tělu nejen energii, ale taky dobře zasytí. Jak oříšky tak semínka obsahují esenciální a omega 3 mastné kyseliny, čímž zlepšují trávení a navíc upravují pH v žaludku.  Burákové máslo Potřebujete dobít energii? Máte ráda ořechy? Pak otestujte moc burákového másla. Namažte si jím celozrnný toast na snídani a sledujte, jak se najednou budete cítit svěže a vitálně. Buráky kromě energie ovlivňují taky nervovou soustavu, udržují jedince v pohodě a bez stresu.
Zobrazit článek >
 
Pečeme s mangem: Mangové řezy s citronem a kokosem
Do našeho magazínu pro muže jsme připravili článek, který se zabýval účinky manga na zdraví jedince. Podívali jsme se taky na to, jaké hlavní pokrmy můžete připravit z čerstvého manga plného vitaminů. Nemůžeme vás však připravit ani o jeden dezert. Přečtěte si, jak upéct výborné řezy s osvěžujícím mangem. Postup je velmi jednoduchý. Budete potřebovat: Na těsto: Hladkou mouku (120 g) Cukr (moučka, 30 g) Máslo (70 g) Na náplň: Mango (2 ks) Hladkou mouka (40 g) Vejce (2 ks) Cukr moučka (50 g) Citronovou šťávu (50 ml) Postup:   Naplnit můžete menší plech nebo větší dortovou formu, záleží na vašich preferencích. Předehřejte troubu na 170°C. Nádobu vymažte máslem a vysypte moukou. Připravte si těsto. Smíchejte ho do hladka, těsto by nemělo obsahovat žádné hrudky, můžete použít ruční mixér. Směs není tekutá, do formy ji musíte natlačit. Následně pečte osm až devět minut, záleží na velikosti formy a výšce těsta. Nyní je na řadě krém. Zbavte slupky a nakrájejte ho na kostičky. Povařte se lžící vody a cukru. Ze směsi následně vytvořte pyré. V míse zpracujte vejce a cukr, o něj přidejte citronovou šťávu a vychladnuté pyré. Vmíchejte mouku. Směs přidejte na těsto vytažené z trouby a pečte již jen na 160°C asi dvacet až dvacet pět minut, dokud směs neztuhne. Před jídlem nezapomeňte dezert vychladit. Výborně bude chutnat s kokosovým zdobením na povrchu. 
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat sušičku potravin?
Sušičku potravin využije opravdu každá domácnost. I když možná teď přemýšlíte nad tím, proč byste si tento přístroj měla pořizovat, když jste si doposud vystačila s obyčejnou troubou, vězte, že po přečtení článku změníte názor. A pozor, blíží se Vánoce, sušičku si můžete přát třeba pod stromečkem. Jak ji vybrat? V první řadě je třeba si alespoň přibližně uvědomit, jak často budete vybrané potraviny sušit. Pokud přístroj použijete jen občas na sezónní ovoce, asi nemá smysl, abyste si kupovala obří sušičku. Postačí vám drobný kulatý model. V případě, že budete zařízení používat třeba jen jednou měsíčně, vyplatí se vám investice do hranaté sušičky, která zajišťuje vysušení ovoce pravidelně a ve stejném intervalu. Na trhu můžete vybírat jak z plastových, tak i nerezových sušiček. Seženete taky kombinované typy, které jsou podle spokojených zákazníků většinou ideální volbou. My vám též nejednu sušičku ověřezné značky nabízíme. Náš přístroj kulatého tvaru  má zabudovaný motor ve spodní části, takže teplo pomalu stoupá od zdroje nahoru. Nejrychleji vysušíte spodní vrstvu ovoce a to, které je poskládané ke středu. V naší sušičce potravin se vám podaří zpracovat nejen ovoce na křížaly. Přístroj si poradí s rozinkami, zeleninou i houbami. Sušit můžete dále různé druhy bylin, maso, ryby a taky semínka nebo vonné směsi. Vězte, že pro sušičku naleznete velké využití co by dup.  
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12