EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vaření

 
Hrnec Prestige LTSS1810
Ve špatném nádobí se špatně vaří. Nejen, že může ohrožovat lidské zdraví, ale jeho funkčnost může vaření zpomalovat a dále komplikovat: snadno se o něj spálíte, jídlo se v něm připaluje. Nekvalitní plastová ucha při ohřátí se snadno roztékají a podobně. Naše babičky si libovaly v nádobí litinovém, na vnitřních stranách glazovaném. Mělo mnoho výhod: jídlo v něm vydrželo velmi dlouho teplé, nepřipalovalo se a uchovávalo si skvělou chuť. Jednoduchou úpravou mohlo sloužit i jako pekáče k pečení například masa. Jeho pozitivem i negativem byla jeho hmotnost, která značně znesnadňovala manipulaci. Moderní kuchyně dovolila spatřit světlo světa nádobí ocelovému. Nejenže krásně vypadá a je zdravotně nezávadné. Dobře vodí teplo a jídlo se v něm nepřipaluje. Vynikajícím, přitom cenově dostupným, je ocelové nádobí značky Lamart. Vyzkoušet můžete například robustní hrnec Prestige LTSS1810 o celkovém objemu 2,6 litru. Snadno udržovatelný hrnec s mírami po vnitřní straně má dvě ocelová, ergonomicky tvarovaná ucha a průměr 18 cm. Umožňuje zdravé vaření a uplatní se v každé, i té nejmenší kuchyni. Při vaření lze jeho obsah dobře sledovat přes skleněnou poklici s ventilem a kovovým madlem, kterým uniká nadměrná vařením vznikající pára. Sendvičové dno zaručuje rovnoměrné vaření bez rizika připalování. Snadno jej umyjete v myčce. Potencionální zájemce potěší, že hrnec Prestige od Lamartu je vhodný k vaření na plynovém, elektrickém, sklokeramickém i indukčním vařiči. Kvalitní hrnec Prestige najdete v sekci Kuchyň.
Zobrazit článek >
 
Špagety tak, jak je neznáte I
Milujete špagety, ale už vás nebaví rajčatová omáčka a mleté maso? V tom případě se inspirujte těmito recepty, které ozvláštní tradiční špagetové jídlo. Které si uvaříte jako první? Spaghetti CARBONARA Budete potřebovat: Špagety (350 g) Bůček nebo slaninu (120 g) Sýr (nejlépe ovčí, 60 g) Parmazán (50 g + 25g) Vejce (4 ks) Česnek (4 stroužky) Máslo (60 g) Sůl a pepř Množství surovin vystačí na 4 porce. Postup: Dejte vařit špagety dle návodu na obalu. Nejlépe budou chutnat na skus, takzvaně al dante. Mezitím si připravte slaninu. Tu nakrájejte na velmi jemné plátky. Ve zbytku času nastrouhejte sýry. Připravte si pánev a na ní rozpusťte máslo. Jakmile začne pěnit, přihoďte slaninu a nakrájený česnek. Smažte minimálně tři minuty. Poté česnek ze směsi vyjměte! Pamatujte, že v těstovinách carbonara by se stroužky česneku nikdy neměly nechávat. Slaninu dále smažte, dokud nebude křupavá. Těstoviny vytáhněte z vroucí vody a přihoďte je na pánev. V misce si rozšlehejte vejce. K němu nakonec přidejte i sýr. Polijte směsí všechny špagety. Pokud těstovinám chybí omáčka, přidejte na pánev pár lžic vody. Ještě chvíli poduste téměř hotové jídlo. Připravte si talíře na těstoviny. Nejlépe uděláte, když je naservírujete v hlubokých talířích na polévku. Naaranžujte špagety a na ně přidejte zbylé množství parmazánu. Jídlo můžete ještě dozdobit pažitkou či lístky bazalky. Ihned podávejte. A jak jíte doma špagety vy? Používáte ozdobné dózy na uskladnění těstovin? Plechovou dózu ‚,RAPHAEL-oval‘‘–špagety najdete zde. Další plechové dózy nejen na těstoviny a potraviny najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Švestkový kompot v zavařovacím hrnci Concept
Švestkový kompot můžeme připravit v různých variantách. Konzervujeme buď celé (loupané, neloupané) nebo půlené (loupané, neloupané) švestky. Před samotným zavařovaním švestky řádně opereme a necháme je okapat. Kompot z celých neloupaných švestek - oprané švestky lehce předvaříme v teplé vodě (cca 85oC) zhruba 2 minuty. Tím získáme síťové popraskání slupky švestek. Poté je rychle ochladíme a naplníme je do sklenic. Zaléváme je horkým nálevem. Sterilujeme 25 minut při 85oC. Kompot z celých loupaných švestek - švestky ponoříme do vroucí vody, aby slupka popraskala. Potom švestky ochladíme a oloupeme slupky. Naplníme sklenice, zalejeme nálevem a sterilujeme stejně jako u neloupaných celých švestek. Kompot z půlených neloupaných švestek - omyté švestky rozpůlíme a odstraníme pecky. Naplníme sklenice, zalejeme nálevem a sterilujeme 25 minut při 85oC. Kompot z půlených loupaných švestek - je chuťově velmi jemný. Švestky připravíme k loupání stejně jako u kompotu z celých loupaných švestek. Pak jen švestky rozkrojíme a vyjmeme pecky. Naplníme sklenice, zalejeme nálevem a sterilujeme stejně jako u výše uvedených kompotů. Pro zvýraznění chuti přidáme na 1 litr nálevu 1 polévkovou lžíci rumu. Nálev: na 1 litr vody spotřebujete cca 3/4 kg cukru. Máte-li hodně ovoce a zeleniny a rádi byste ji zpracovali a uchovali pro pozdější využití.mámepro Vás skvělého pomocníka, se kterým to lehce zvládnete! Tento tradiční způsob uchovávání potravin patří k nejzdravějším a je to taky skvělý způsob, jak konzervovat velké množství potravin. Pořiďte si zavařovací hrnec Concept ZH-0020, který vám s tím rád pomůže. Technické parametry: objem: 27 l, kapacita: 11 ks sklenic 720 ml nebo 34 ks sklenic 370 ml, provedení: smalt, zvukový signál při dosažení nastavené teploty, vypouštěcí kohoutek (z praktických důvodů umístěný z boku spotřebiče), mřížka pod sklenice, regulace teploty: 50-100 °C, časovač: 20-120 min, příkon: 1800 W, tepelná pojistka: ano, vnější rozměr v cm: 41 x 41 x 45.
Zobrazit článek >
 
Višně? Rozhodně ano! I
Mohou višně pomoci vašemu zdraví? Ano! Víte, jak? Přečtěte si náš článek a zjistíte, že konzumace výborných višňových plodů se opravdu vyplatí.  Že na našem území rostly višně od počátku civilizace? Ani náhodou. Na evropské území se dostaly až na konci dvanáctého století, a to díky Římanům, kteří je z asijských zemí dostaly na jih našeho světadílu.  Višně obsahují velké množství vitaminů, minerálů i stopových prvků. Ty taky podstatně ovlivňují zdravotní účinky třešní. Z vitaminů stojí za zmínky skupina vitaminů B, dále taky ,,Céčko‘‘. Mnohem vyšší procentní zastoupení pak tvoří jód, mangan, vápník, draslík zinek nebo železo. Díky jódu jsou višně vhodné k léčbě štítné žlázy. Vyživují kosti a navíc redukují bolesti páteře.  Možná jste slyšela o tom, že višně jsou skvělým přírodním přípravkem pro léčbu jater. Ano, je tomu skutečně tak. Za pozitivní vliv višní na játra může především zinek. Dokáže tlumit příčiny pití alkoholu, pomáhá s jeho vylučováním z těla.  Na kosti působí taky vápník, který je potřebný zejména pro zdraví kostí, dále vitální zuby a dobrou funkci nervů.  Mangan řídí zejména regulaci cukru v krvi, o červené krvinky se pak stará speciálně železo.  Má taky vliv na mozkovou činnost, navíc chrání tento orgán před onemocněním typu Parkinson nebo Alzheimer. I u manganu je vhodné zmínit vliv na zdraví a pevnost kostí. Již nyní lze zhodnotit, že višně jsou na léčbu kostí jako dělané. 
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat správný džus ke koupi?
Nakupujte správně a zdravě. Naučte se rozpoznat kvalitní a pro tělo prospěšné potraviny. Zajímá vás, jak je to vlastně s džusy? Zavítejte na naši stránku Pro muže, kde se dozvíte o džusech nejen zajímavosti, ale i fakta. Pijete ovocné šťávy nebo nápoje? Je v tom rozdíl! Nyní se již podíváme na to, podle čeho a jak vybírat ty nejlepší džusy přímo pro vás. Jdeme na to. Sledujte chemické látky a konzervanty. Když opomeneme kyselinu citronovou, neměl by správný džus jiný konzervant obsahovat. Vyhněte se taky barvivům, ty rozhodně vašemu zdraví neprospějí. Dejte přednost džusu s dužinou. Ta má totiž zázračnou moc, co se týče trávení. Myslete i na nutriční hodnoty. Vyhněte se doslazovaným nápojům. Džus s vysokým obsahem ovoce může nahradit dokonce vaši svačinu. Pokud však budete popíjet ředěný ovocný nápoj, měla byste si dopřát alespoň porci ovoce. Sledujte datum výroby na každém druhu džusu. Vybírejte nejlépe džusy vyrobené aktuálně s pozdějším datem spotřeby. Máte stoprocentně zaručenou, že vaše pitná pochoutka přispěje vašemu tělu na zdraví. Jaké džus máte nejraději? Jednoznačně nejoblíbenější džus, který zásadně vítězí jak tady v Česku, tak i v cizině, je džus pomerančový. U nás v těsném závěsu za ním visí jablečná šťáva a taky multivitamin. Ve světě si zase stojí na vrcholu spolu s pomerančem jahoda. A jedna zajímavost na závěr: Vedla jste, že k výrobě jednoho litru pomerančového džusu je potřeba asi patnáct kusů pomerančů? To není málo, že? Není se co divit, že pravé a poctivé džusy nejsou levou záležitostí. Produkty zdravé výživy můžete zakoupit zde. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Chodské koláče
RECEPT: Chodské koláče Ingredience na 5 kusů: 25 g droždí 100 g krupicového cukru 500 g polohrubé mouky 250 ml vlažného mléka 1 malé vejce 1 žloutek sůl 50 g mandlí 125 ml rozpustěného másla 1 vejce na potření Tvarohová náplň: 250 g mekkého tvarohu 40 g cukru 1 žloutek 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku Povidlová náplň: 100 g povidel 1 lžička rumu 40 g strouhaného perníku špetka skořice Maková náplň: 150 g mletého máku 250 ml mléka 3 lžíce medu 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku Postup: Z droždí, 1 lž. cukru, 2 lžic mouky a trocha vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě. Do mísy prosyjeme mouku, přidáme vejce, žloutek, cukr a sůl. Ke směsi přidáme kvásek a vše důkladně promícháme. Přidáme zbylé mléko a rozpuštěné máslo. Propracujeme robotem. Těsto necháme vzejít na teplém místě. V době kynutí těsta si připravíme náplně:      Tvarohová: vyšleháme tvaroh s cukrem, žloutkem, cukrem a pudink. práškem.      Povidlová: rozmícháme povidla s rumem a přidáme postrouhaný perník. Dochutíme skořicí.      Maková: svaříme jemně umletý mák s mlékem a medem. Směs necháme vychladnout a přidáme pudinkový prášek. Vymícháme do hladké konzistence. Z vykynutého těsta vypracujeme 5 koláčů se zvýšeným okrajem. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Na koláče klademe náplně dle naší fantazie a zdobíme mandlemi. Pečeme při 160oC asi 50 minut.
Zobrazit článek >
 
Na tohle jídlo při hubnutí zapomeňte
Snažíte se zhubnout? Pak ze svého jídelníčku vynechte extrémně tučná či sladká jídla. Sice se říká, že občasné snědení něčeho nezdravého neuškodí, ale při hubnutí má jídelníček úplně jiná pravidla. Limonády Máte žízeň? Pak vsaďte raději na čerstvou vodu. Pokud vám na obyčejné vodě začne po čase vadit její chuť nebo si začněte dělat mlsnou na slazené nápoje, přidejte do vody citron nebo si jednou za čas místo svačinky připravte čerstvé ovocné smoothie. Smetanové dobroty Na smetanu rovnou raději zapomeňte. Pokud ráda na přípravu jakéhokoliv pokrmu používáte smetanu, vyměňte ji za mléko. Přestaňte myslete taky na smetanové jogurty ala čokoládové bomby a raději si místo nich nakupte jogurty s nízkým obsahem cukru i tuku. Smažená jídla Ať už byste si ráda dala řízek, hranolky nebo dokonce řízek s hranolky, zamyslete se nad tím, jakou práci vám dalo shodit přebytečná kila. Stojí za tu ,,makačku‘‘ porce z fast foofu? Není lepší dopřát s třeba výborný salát se zeleninou? Tučné masné výrobky Paštika, salám, párky a další dobroty. Tak na ty budete muset na čas taky přestat myslet. Vezměte si místo nich na svačinu plátek šunky a nebo sýr. Pokud potřebujete uspokojit své masité chutě, připravte si na oběd pečené kuře nebo vařené libové vepřové. Můžete si samozřejmě připravit i jiné druhy masa, ale dbejte na to, abyste je vařila netučnými způsoby. Shoďte pár kil s kuchařkami určenými k vaření pro štíhlou linii. Kuchařku si můžete vybrat zde.
Zobrazit článek >
 
Umění slovní sebeobrany
Autor knihy Umění slovní sebeobrany je Dr. Matthias Nöllke, který působí jako novinář a publicista v Mnichově. Na toto téma publikoval další tři tituly: Umění slovní sebeobrany - 10 nejlepších tipů Trénink slovní sebeobrany Velká kniha umění slovní sebeobrany Umění slovní sebeobrany spočívá v tom, že dokážeme najít vhodnou odpověď na hloupé narážky a jsme schopni zareagovat v trapných situacích. Umíte-li se slovně bránit, tak Vás lidé ve Vašem okolí neuvedou jen tak do rozpaků a dokážete si získat jejich respekt. Jste schopni rychle a suverénně zareagovat na osobní útoky, zvýšit si sebejistotu a obhájit vlastní názor. Slovní sebeobrana je obrannou zbraní proti neférovým útokům a posměšným komentářům. Většinou ze sebe v takových situacích nevypravíte ani hlásku, zejména když útok nečekáte. Nejste sami, komu se to stává. I velmi pohotoví lidé bývají někdy natolik překvapeni, že je nenapadne jediná odpověď. Jak tedy začít? Vytvořte se vnitřní krunýř!  nenechte se ovládnout nepříjemnou situací vytvořte si v duchu kolem sebe "vnitřní krunýř", aby Vás nepříjemná situace neovládla vytvořte si větu, kterou budete aktivovat Váš vnitřní krunýř (př. "To mne neovládne!") Naučte se pohotově reagovat na nepříjemné poznámky kolegů v práci nebo na hodnocení Vaší osobnosti někým z rodiny. S knihou Umění slovní sebeobrany to krásně zvládnete krok po kroku.  
Zobrazit článek >
 
Recept: Chlebové kroužky
RECEPT: Chlebové kroužky Ingredience: 350 g jemné celozrnné pšeničné mouky 100 g jemně mleté špaldové mouky 50 g žitné mouky 2 lžičky soli 7 g sušeného droždí 100 g slunečnicových semínek 25 g kmínu 50 g máku 70 ml melasy tuk na vymazání plechu sezamová semínka na ozdobení kroužků Postup: Ve velké míse smícháme všechny druhy mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidáme melasu a 300 ml vody a vše důkladně promícháme.  Těsto položíme na pracovní plochu posypanou bílou moukou. Ještě sedm minut důkladně těsto hněteme. Poté ho přesuneme do mírně vymaštěné mísy a necháme přibližně dvě hodiny kynout tak, aby hmota zdvojnásobila objem. Nakynuté těsto vyndáme na pomoučněnou plochu a znovu pečlivě prohněteme. Vytvarujeme kroužky, které posypeme sezamovým semínkem. Potom je přemístíme na plech a necháme kroužky ještě hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem. Předehřejeme si elektrickou troubu na 220oC, horkovzdušnou na 200oC. Ostrým nožem uděláme na kroužcích několik zářezů. Pečeme 30 minut, dokud kroužky nezezlátnou a na poklep nezní dutě. Upečené chlebové kroužky necháme vychladnout na drátěné mřížce. Toto těsto můžete využít i na upečení celého bochníku. K pečení chleba je skvělou volbou "PEKÁRNA CHLEBA S BEZLEPKOVÝM PROGRAMEM", kterou zakoupíte v našem e-shopu  : ZDRAVÍ  
Zobrazit článek >
 
Biologicky odbouratelný přípravek na nádobí
Přestože se skepse vůči zastáncům enviromentálního přístupu k naší budoucnosti stala takřka prestižním postojem, pořád se najde dost lidí, kterým stav přírody a její budoucnost lhostejný není. Je to dobře, protože kdybychom byli všichni skeptičtí, čekala by nás budoucnost, podobající se minulosti. Pro ty, kteří si nepamatují, nebo by moc rádi zapomněli, připomenu kyselé deště a jimi spálené stromy. Zdrojem byly oxidy síry, které vypouštěly uhelné elektrárny a chemické továrny. Řeky byly plné zapáchající znečištěné vody, kterou vypouštěly továrny. Dnešek je díky změně myšlení a moderním technologiím jiný, čistější. Nejste-li o nutnosti ochrany přírody tak úplně přesvědčeni, začněte opatrně, třeba s ekologickým mytím nádobí. Winni´s Piatti Lime je k tomu opravdu jako stvořený. Koncentrovaný přípravek s vůní limetky a jabloňových květů je vyroben bez přídavků složek živočišného původu. Spolehlivě odmašťuje, přitom je zcela odbouratelný a nezanechává v odpadu žádné stopy. Dokonce použitý obal prostředku je recyklovatelný. Ve Winni´s Piatti Lime nejsou žádná barviva a stabilizátory, které by mohly vyvolávat přecytlivělost. Pozitivním přínosem odbouratelného prostředku na nádobí jsou vláčné a nevysušené ruce. Používání ekologicky šetrných úklidových prostředků vede snížení výskytu alergií. Prostředek na nádobí Winni´s Piatti Lime najdete v sekci Zdraví mezi ekodrogerií.
Zobrazit článek >
 
Irský mech léčí: Jakými vlivy na vaše zdraví se může pochlubit? I
Irský mech může svým pojmenováním klamat, jedná se ve skutečnosti totiž o řasu. Ta se opravdu bohatě využívá v raw stravě. Nedají na ni dopustit vegani, pro které právě tato řasa tvoří nejlepší zdroj kolagenu, který nahradí ten živočišný. Tato řasa získala svůj přívlastek vzhledem k původu svého výskytu. Dříve se totiž objevovala jen v hlubokých vodách irského a zčásti britského kontinentu. I když patří do třídy řas, svým vzhledem naprosto připomíná mech. Z lidového pojmenování se stal oficiální název. Na účinky řasy přišli pravděpodobně až v devatenáctém století rybáři a námořníci sídlící právě v Irsku. Začali řasu konzumovat a postupně objevili výhody její konzumace a vliv na některé kapitoly našeho zdraví. V současné době řasa roste v mnohých lokalitách. Je k nalezení v Tichém oceánu i Atlantiku, její největší zastoupení však zůstalo v severní Evropě. Pro léčebné účely se však hojně pěstuje a zpracovává taky v Kanadě nebo Indonésii. Irský mech obsahuje velké množství minerálních látek, například vápník, draslík, jód nebo síru. Je bohatý taky na hořčík a celou kategorii vitaminů. Najdete v něm všechny prvky od A až k F a taky vitamin K. Irský mech je pro svůj obsah kolagenu přidáván do mnohých potravin zejména mléčných výrobků. Zmínku o jeho výtažcích si můžete prohlédnout na mnohých mlékárenských produktech. 
Zobrazit článek >
 
Sbíráte správně houby? II
Sbírat do košíku Do lesa rozhodně nemiřte s igelitovou taškou nebo jinými plasty. Houby by se měly sbírat do košíku z toho důvodu, že se v něm nezapaří. Pokud byste totiž nechala své úlovky v igelitce déle, mohly by se začít nejenom kazit. Vzhledem k zapařenému prostředí se začnou rozrůstat bakterie. Bílkoviny v plodnicích se následně ihned začnou kazit. I když houby následně tepelně opracujete, můžete si po jejich snědení zadělat na trávicí potíže. Bolest břicha, průjmy nebo zvracení, to vše se může dostavit. Lidé pak při obtížích často míří k lékaři, neboť se bojí, že snědli nejedlou či jedovatou houbu. Obvykle se však ukáže, že jen neměli v lese košík. Pozor na jiné druhy Zaprvé je třeba říct, že pokud se vám houba již na první pohled nelíbí, neměla byste ji trhat. Nejprve radši prozkoumejte, zda se jedná o váš hledaný kousek, který znáte. Přece nechcete houbu jen tak připravit o život a pak ji zase zahodit v lese. Samozřejmě taky nesbírejte neznámé druhy. I když se houba shoduje s tou jedlou, kterou jste našla v atlase, nemusí to být přesně daný druh. Spoléhejte se jen na ty houby, které znáte, i kdyby se váš úlovek měl kvůli nejistým druhům razantně zmenšit. Houby uchovávejte v chladu Pokud houby vezete delší cestu domů a máte v autě přenosnou lednici, klidně do ní alespoň část úlovků z chladničky přemístěte. Doma pak houby upravte a pokud se chystáte zpracovávat je až následující den, ponechte je v chladničce.  
Zobrazit článek >
 
Žádné moly doma nechci! II
Spreje Další možností pro odstranění molů je aplikace sprejů. Jedná se o však o chemikálie, které je nutné nanášet nikoliv do jídla, nýbrž naopak někam, kam se jídlo nedostane. Nevýhodou sprejů je to, že jejich účinky dlouho nevydrží a těžko zahubí mola, který si vyrazí na procházku až hodinu po aplikaci spreje. Všechno vyhodit Už jste vyzkoušela několik způsobů hubení molů, ale stále na ně doma narážíte? Na chvíli zmizí, ale pak se objeví zase na scénu? V tom případě se zřejmě zvládají udržet někde u zdroje, například v uzavřené nádobě s cukrem nebo v pytlíku s moukou. Co s tím? I když se pokusíte o dokonalé prohledání veškerých potravin, nikdy nemáte jistotu, že nějakou larvu nepřehlédnete. Proto je tedy nejvhodnější vyhodit veškeré zásoby a pořídit si nové. Dobré místo skladování Pokud se chcete ubránit napadení molů, měla byste pravidelně uklízet místa, kde máte potraviny. Při otírání polic vyndejte ze skříní dózy s jednotlivými surovinami na vaření a jinými potravinami, které doma skladujete. Moli nenávidí světlo a taky větrání. Nebojte se tedy nechat otevřený vchod do vaší spižírny. Moli si libují v tmavých koutech a ve vlhkém podnebí. Omezit zásobování V tomto případě jde taky spíše o preventivní opatření, které je dobré proti výskytu molů učinit. Snažte se doma nedělat velké zásoby jídla. Koupit více balení mouky nebo cukru, protože je zrovna v akci, se vzhledem k pár korunám slevy nevyplácí. Určitě by vás mrzelo, kdybyste musela všechny zásoby vyhodit, neboť v případě napadení domácnosti moly je nutné zbavit se veškerých potravin, ve kterých by se mohli moli držet.
Zobrazit článek >
 
Velká vlna smoothie: Proč zrovna celerové? I
Pít smoothie z různých kombinací ovoce a zeleniny vám rozhodně neuškodí. Právě naopak. Díky čerstvým produktům třeba přímo ze zahrádky svému tělo dodáte bohaté vitaminy a minerální látky. V poslední době se zejména na sociálních sítích rozmohl trend v pití celerové šťávy. Proč je celer v podobě smoothie tak jedinečný? Celer obsahuje spoustu tělu prospěšných látek. Je v něm obsažen vitamin A, B, C, K a P. Jeho součástí jsou taky beta karoteny, flavonoidy, antioxidanty, ze stopových prvků stojí za jmenování vápník, hořčík, fosfor, dále draslík. Velkou výhodou celeru je to, že obsahuje pouze čtyřicet kalorií. To je opravdu velmi málo, takže celer můžete konzumovat klidně i večer. Jeho šťáva je však, jak se brzy dozvíte, vhodná zejména po ránu. Máte vysoký tlak? Pak se stane smoothie z celeru vaším nejlepším přítelem. Navíc podporuje rozšiřování tepen, čímž zajistí stálý průtok krve. V předchozím jmenování prospěšných látek byly zmíněny antioxidanty. Ty jsou samy o sobě vhodné pro dobrou funkci organismu. Výzkumy bylo však dokázáno, že v celerové šťávě se vyskytuje nejméně osm druhů antioxidačních látek, které působí jako prevence proti rakovinotvornému bujení. Jsou obranou proti vzniku nádorů. Máte problém s vylučováním? Nebo trávením? I po ránu se vám zdá, že má váš žaludek snad o několik kilo navíc? Pak vyzkoušejte pravidelnou celerovou terapii. 
Zobrazit článek >
 
Hummus aneb cizrnová pomazánka
No, nezní to moc lákavě, že? Pokud si však doma cizrnovou pomazánku připravíte, zjistíte, že ale velice lákavě voní. A jakmile ochutnáte, bude vám jasné, že si tento recept musíte někam honem uložit. Tak jdeme na to, jak se připravuje velmi jednoduchý a oblíbený hummus? Budete potřebovat: Cizrnu (2 malé konzervy) Sezamovou pastu (6 lžiček) Olivový olej (4 lžíce) Šťávu z čerstvého citronu (cca z 1 kusu, dle chuti) Česnek (2 storužky) Kmín mletý (1 lžičku) Sůl a pepř Postup: Nejprve rozdělejte konzervu a slijte cizrnový nálev (Ponechte si jej třeba v hrnečku!). Cizrnu vysypte do mixéru a přidejte k ní veškeré suroviny. Česnek před přidáním do směsi prolisujte. Následně směs rozmixujte. Cizrna bude dost hustá, takže do ní přidejte minimálně čtyři lžíce nálevu z konzervy. Pravděpodobně bude třeba přidat ještě víc, to ale záleží na vás a na využití hummusu. Jakmile bude mít pomazánka vhodnou konzistenci, naaranžujte ji na misku a podávejte. Zbytek cizrnové směsi můžete skladovat třeba v zavařovací sklenici. Moc dlouho v ní ale určitě nevydrží, že? :-) Dobrou chuť! Výhodou tohoto jídla je jeho různorodé využití. Cizrnovou směs můžete připravit jako omáčku na zeleninu či jiné méně zdravé dobroty. Hodit se vám však bude i jako pomazánka na chleba. Kromě toho lze dochutit hned na několik způsobů. Vytvořit můžete třeba kari, pikantní nebo jalapenos verzi.  
Zobrazit článek >
 
Štěpánská husa na dva způsoby
Štěpánskou dobrotu by si dal určitě každý. Připravujete 26. prosince tradiční husu? Zde máte dva návody, jak upéct tuto pochoutku. Štěpánská husa s jablky Budete potřebovat: Husu (1 ks) Jablka (velká, 5 ks) Vlašské ořechy (200 g) Mandle (100 g) Mouku hladkou (35 g) Med (8 lžic) Sůl Pepř Postup: Husu rozkrájejte, omyjte a osušte. Maso osolte, mírně opepřete a vložte je na pekáč. Jablka oloupejte a nakrájejte je na tenké nudličky. Ty smíchejte s ořechy a mandlemi. Polovinu ořechů rozdrťte, druhou polovinu rozkrojte pouze na polovinu, mandle nakrájejte. Maso pečte dozlatova ideálně na 140°C. Asi půl hodiny před dopečením husu polijte výpekem, posypte moukou, přidejte na pekáč trochu tuku a zmíněné množství medu. Na závěr ji můžete ještě zasypat ořechy a nakrájenými jablky. Podávejte ihned po upečení. Štěpánská husa s pečenými kaštany Budete potřebovat: Husí stehna (4 ks) Pečivo (housky nebo rohlíky, 3 ks) Kaštany jedlé (150 g) Smetanu (50 ml) Vejce (2 ks) Mouku hladkou (10 g) Sůl Pepř Postup: Kaštany upečte a oloupejte. Pečivo nakrájejte na malé kousky a promíchejte je s pečenými kaštany. Do této směsi přidejte našlehaná vajíčka a smetanu. Nádivku na závěr osolte, opepřete a vložte do lednice. Stehna omyjte a osušte. Odstraňte stehenní kost a vložte nádivku. Stehna svažte provázkem, aby nádivka nevytekla. Vložte je do pekáče, s trochou vody je pečte na 150°C dozlatova. Chvíli před dopečením je vejměte, přidejte máslo a zaprašte moukou. Obě jídla podávejte s bramborovými knedlíky a sladkým červeným zelím. Velkou domácí kuchařku najdete zde. Další kuchařky najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení I. - historie vánočního cukroví
Do Vánoc zbývá sice ještě 43 dní, ale vánoční nálada už na nás z ulic a obchodních středisek srší plnými proudy. Mimo nákupy dárků je také dobré naplánovat si včas vaše pečení. Máte už připravený seznam receptů na to nejlepší cukroví? Ne? Tak to vůbec nevadí! Během následujících týdnů budu do rubriky Vaření přidávat ty nejlepší recepty, které stojí za ochutnání. A pokud se držíte starých rodinných receptů a nechcete měnit vaši tradici, tak se můžete alespoň inspirovat a nebo do vaší rodiny přivést zvyk nový, v podobě dokonalého cukroví, které si zamiluje celá rodina. Dnes však ještě nebudeme péct. Podíváme se na historii vánočního cukroví. Téměř v každé domácnosti se vytváří alespoň nějaké druhy cukroví. Víte však, kdy tato tradice začala? Cukroví se peklo již od 16. století. Tento zvyk pochází od pohanů, nikoliv křesťanů. Pohané totiž připravovali nejrůznější cukrovinky k příležitosti oslav zimního slunovratu. Až poté se tato tradice přenesla do vánočních obyčejů, asi o 200 let déle. Sladké dobroty nesloužily pouze pro pochoutku. Málokdo ví, že dříve mělo cukroví moc chránit rodinu a celý dům. Každý tvar cukroví měl svůj význam. Srdce neznamenalo nic jiného než lásku, kolečko slunce a zvířátka symbolizovala zvířata v domácnosti nebo ze chléva. Upečeným cukrovím se následně zdobily všechna okna, chlévy a dokonce i stromy. Tyto sladkosti venku totiž bránily dům před veškerými zlými silami. Cukroví, které po výzdobě zbylo, bylo odnášeno do místních chudinských domů, sirotčinců a dalších. Cukroví bylo jedním z nejlepších dárků, které mohl jeden člověk od druhého dostat. Znamenalo pro tehdejší lid opravdu mnoho. Cukroví mělo sice podobu tvarů, které se udržely dodnes, ale jeho složení bylo zcela jiné. Mouka, cukr, někdy i mléko byly pro tehdejší dobu vzácnost. Těsto bylo připravováno ze sušeného ovoce, které drželo při sobě díky medu, vzácně pak vejcím. Bohatší domácnosti přidávaly do cukroví speciální koření. Toto cukroví mělo asi měsíční trvanlivost. Lidé začínali péct s prvním adventním dnem. S pečením bylo opět spojeno mnoho tradic a hlavně pověr. Jedna z nich například říkala, že když pekařka spálí cukroví, čeká ji nebo její rodinu něco špatného, jako nemoc, neúroda nebo dokonce smrt. Tyto postihy se odvíjely podle míry spálení. Pokud však pekařka vyndávala z pece cukroví dozlatova upečené, měla vyhráno. Čekalo jí celý rok zdraví a její rodina se mohla těšit na život ve spokojenosti. Mimo jiné bylo taky zvykem otírat si ruce, které byly při pečení umazané od těsta, o stromy. Zbytky těsta nebo jen úlomky cukroví již upečeného se přidávaly zvířatům, hlavně krávám, aby lépe dojily. Nejstarším druhem cukroví byly pravděpodobně perníčky. Ty mají také svou zajímavou historii. Na ni se ale podíváme až v dalším článku, ve kterém taky budete moci prozkoumat osvědčený recept. Na závěr pár domácích statistik ze současnosti, které byly zveřejněny v internetové encyklopedii Wikipedia v roce 2015: 87 % Čechů si alespoň jeden druh cukroví upeče doma 26 % však prozradilo, že alespoň část cukroví dostane darem 8 % lidí dostane zdarma všechno cukroví 19 % Čechů si alespoň část cukroví objedná Nyní se už nezbývá nic jiného, než se těšit na první vánoční recept. :-)  Další inspiraci můžete načerpat také v knize Nejchutnější vánoční cukroví, kterou najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Příběh pokrmu jménem polévka II
Za velice jednoduchou, avšak velmi často připravovanou, polévku se dá považovat takzvaný oukrop. Příprava porce polévky byla velmi jednoduchá. Na dno talíře se položil chléb, na který se přidal namačkaný česnek. Tyto dvě suroviny se následně zalily horkou vodou a polévka byla na světě. Pokud lidi měli k dispozici sádlo nebo kmín či jiné koření, přidávali jej do polévky také. Za sváteční polévku by považován jakýkoliv vývar nebo sýrová či tvarohová polévka. Velice zajímavým pokrmem byla velmi oblíbená pivní polévka, která se podávala za účelem slavnostní příležitosti nebo jako lék v případě nemoci. S přibývajícími staletími se taky zvyšoval počet surovin, které do polévky byly přidávány. Pokud zůstaneme u národních pokrmů, je třeba přiznat to, že jednotlivé přídavky do polévky se přivážely jako inspirace. Ze severských zemích to byly například ryby, ze západní části si cestovatelé přivezli například recept na hořčičnou polévku. Američané už, co se týče polévek, žili ve svém, samozřejmě na jejich přípravu využívali kukuřici, rajčata a typické americké koření. Zatímco u nás polévky byly vždy vedlejším chodem, který startoval nebo alespoň patřil před chod hlavní, v asijských zemích byla polévka tím nejváženějším jídlem. U nás je v každé vietnamské i jiné asijské restauraci dostupná například polévka Pho Bo, která je vlastně hlavním jídlem. Je zajímavé, že některé asijské kultury taky polévku pijí k snídani. Pozastavme se ještě u zahušťování polévek. Jde totiž o poměrně nový trend. Mouka se do polévek přimíchává až v posledních letech. Pokud nechtěli mít lidé dřív polévku tak řídkou, přidali do ní kousky chleba. Za zahušťovadlo by se dal považovat tvaroh. Polévka s touto přísadou však sloužila ke konzumaci spíše vyšším vrstvám. V dnešní době taky mnoho lidí vaří polévku z již předem připraveného bujónu, což se nedá považovat za zdravé. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Třešňový dort
K narozeninám nebo k svátku. Taktéž k jakékoliv sváteční příležitosti se hodí nějaký skvělý dezert. A co třeba třešňový dort? Vězte, že jeho bohatá sladká náplň a šlehačka vás dostanou! Třešně už ze stromů neotrháme, ale někdo si je buď zavařil nebo je lze zakoupit v některém ze supermarketů. RECEPT: Třešňový dort Ingredience: 4 vejce 80 g cukru 1 lžíce kakaa 2 lžíce oleje 80 g polohrubé mouky 1/2 lžičky prášeku do pečiva Krém: 500 g třešní 5 lžic krystal. cukru 1 vanilkový cukr 1/2 lžičky skořice 15 g bramborového škrobu 250 g zakysané smetany 200 ml smetany ke šlehání 5 g želatiny Dále budeme potřebovat: 50 ml smetany ke šlehání moučkový cukr podle chuti třešně na ozdobu Postup: Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme olej, polohrubou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto vlijeme do kulaté formy o průměru 26 cm, kterou jsme předem vymastili tukem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 10 - 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Třešně rozmixujeme mixérem (ne úplně), dáme do hrnce, přidáme kr. a vanilkový cukr, skořici a přivedeme do varu - dusíme cca 8-10 minut. V troše vody si rozmícháme škrob a přidáme k rozmixované hmotě. Promícháme a odstavíme, necháme mírně vychladnout. Smetanu na šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky a smícháme ji se zakysanou smetanou. Když máme vychladlou třešňovou hmotu, pomalu ji přimícháme do smetanové hmoty a spojíme. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a přidáme ji k utřeného krému. Promícháme a navrstvíme na upečený a vychladlý korpus. Vložíme do chladničky. Na ozdobu použijeme vyšlehanou šlehačku s cukrem a ozdobíme třešněmi. Nechte se inspirovat kuchařkou HELENČINO PEČENÍ a vytvořte další chutné dezerty.        
Zobrazit článek >
 
Lis na ovoce a zeleninu
PRODUKT: Lis na ovoce a zeleninu Home Made Juice - LO-7066 bílý Odšťavňovač Concept LO 7065 Home Made Juice. Odšťavní až 1,5 kg rybízu za 2 minuty. Na pohodu! už žádné puchýře od mlýnku. 75 mm široký plnící otvor umožňuje vkládat celé plody, ušetříte tak spoustu času stráveného krájením. 3 spotřebiče v 1: součástí příslušenství je i sítko na smoothie a sítko na studené dezerty. Připravte si ke snídani zelené smoothie nebo potěšte děti výbornými ovocnými dezerty s jogurtem nebo tvarohem. Mražené banány, borůvky, jahody, maliny … během pár sekund si na nich můžete pochutnat v podobě studeného dezertu. Nebo je snad libo hruškové smoothie s chia semínky k snídani? V odšťavňovači LO 7065 se ve skutečnosti ukrývají hned tři vděční pomocníci. Stačí se rozhodnout, v jaké podobě svému tělu dopřejete potřebnou dávku vitamínů, a dle toho zvolit správné sítko. Nový odšťavňovač od Conceptu skvěle zapadne do Vaší kuchyně! Neztrácejte čas ukládáním Vašeho parťáka do skříňky. Díky luxusnímu vzhledu, robustnímu a kvalitnímu zpracování se stane chloubou Vaší kuchyně. Do tmavého koutu už ho nikdy nedáte. Nově se můžete těšit mimo elegantního nerezu na trendy bílou a černou. TECHNICKÝ POPIS: 75 mm velký vkládací otvor Nádoby BPA free Velmi jednoduchá obsluha Snadné čištění díky plné rozebíratelnosti a uzpůsobenému kartáčku Objem nádoby na šťávu 1 l Objem sběrné nádoby 1l Bezpečnostní systém Pěchovadlo Protiskluzové nožičky Rychlost: max. 60 ot./min. Barva: nerez + černá Příkon 240 W Napětí: 220 – 240 V PŘÍSLUŠENSTVÍ: Kartáček na čištění sítka Nádoba na šťávu Nádoba na odpad Sítko na smoothie Sítko na studené dezerty Pěchovadlo Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: ZDE    
Zobrazit článek >
 
Recept: Bramborový salát
Připravte si bramborový salát už den dopředu! Nejen že budete mít na Štědrý den více času, ale taktéž bude Váš salát chutnější, protože se veškeré ingredience krásně propojí. RECEPT: Bramborový salát Ingredience: brambory (množství záleží na počtu členů rodiny) 2 vejce 1 cibule (taktéž dle množství salátu) okurky v sladkokyselém nálevu směs mrkve, petržele a celeru v sladkokyselém nálevu červená paprika v sladkokyselém nálevu sůl pepř cukr olej 2 jablka (dle množství salátu) domácí majonéza 1 - 2 lžíce plnotučné hořčice Postup: čisté brambory ve šlupce dejte vařit. po uvaření nechte brambory vychladit a poté je oloupejte. taktéž dejte vařit vajíčka. mezi tím si nakrájejte okurky na malé kostičky. přidejte směs mrkve, petržele a celeru. Pokud tuto směs nemáte, můžete použít jen mrkev, kterou nastrouháte na jemném struhadle. taktéž nakrájejte červenou papriku na kostičky. oloupané brambory nakrájejte na kostky, nebo prolisujte kolečkem na brambory. osolte, opepřete a ocukrujte dle Vaší chutě. zlehka pokapte olejem. připravte si jablíčka nakrájená na kostičky a přidejte do salátu. Jablíčka salát příjemně odlehčí. přidejte majolku (nebo tatarku) a plnotučnou hořčici. vše opatrně promíchejte. nakonec oloupejte vajíčka a nakrájejte na kostičky. vmíchejte je opatrně do salátu. ochutnejet - dochuťte a nechte do druhého dne zaležet!
Zobrazit článek >
 
Příprava dýňového kompotu v zavařovacím hrnci
Dýňový kompot - dýně je zde pouze nositelem chutě a vůně, kterou kompotu uměle dodáme. Proto je velmi zajímavé, když můžeme chutě různě ovlivnit. Dýni omyjeme, oloupáme a nakrájíme ozdobným nožem na kostičky. Takto nakrájenou dýni namočíme na 12 hodin do roztoku octa. Roztok si připravíme v poměru 1:1, tedy 1 díl 8% octa s 1 dílem vody. Po vyjmutí z rotoku předvaříme kostky dýně 10 minut v cukernatém nálevu. Cukernatý nálev připravíme z 1 l vody a 0,40 kg cukru a jemně nakrájené citronové kůry. Dýni pak vyjmeme a necháme vychladnout na vzduchu. Na dno každé sklenice dáme 1/8 citrónu, 2 - 3 hřebíčky a kousíček skořice. Do nálevu můžeme přidat několik kapek pomerančové lihové tresti nebo kapku ananasové lihové tresti. Taktéž můžeme do některé ze sklenic přidat pomerančovou kůru. Sterilizujeme 40 minut při 85oC. Hrnec na zavařování CONCEPT ZH003 2000W je ideálním pomocníkem na zavařování ovocných kompotů i jiných pokrmů. S jeho pomocí můžete jednoduše připravit různé marmelády, džemy, ovocné nebo zeleninové směsi, houby a jiné. Můžete připravit i teplé nápoje jako např. čaje, svařené víno nebo grog. Jeho objem je 27 litrů a najednou můžete připravit až 11 kusů 720 ml nebo 34 kusů 370 ml sklenic. Nádoba hrnce je nerezová a můžete si nastavit i teplotu podle potřeby. Díky časovači budete vždy přesně vědět, kdy hrnec ukončí vaření. Nerezový hrnec CONCEPT 2000W na domácí zavařování je vynikající pomůckou pro přípravu chutných a zdravých ovocných kompotů. Můžete ho použít i pro přípravu hub, masa, paštik nebo jiných hotových pokrmů a vhodný je i na rozpouštění medu. S jeho pomocí můžete připravit i domácí marmelády, džemy, různé ovocné a zeleninové směsi. K jeho dalším funkcím patří i vaření a udržování teploty, díky čemuž můžete připravovat různé teplé nápoje, jako např. čaje, svařené víno nebo grog. Hrnec na zavařování zakoupíte v eshopu zde: zdravi.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat sušičku potravin?
Sušičku potravin využije opravdu každá domácnost. I když možná teď přemýšlíte nad tím, proč byste si tento přístroj měla pořizovat, když jste si doposud vystačila s obyčejnou troubou, vězte, že po přečtení článku změníte názor. A pozor, blíží se Vánoce, sušičku si můžete přát třeba pod stromečkem. Jak ji vybrat? V první řadě je třeba si alespoň přibližně uvědomit, jak často budete vybrané potraviny sušit. Pokud přístroj použijete jen občas na sezónní ovoce, asi nemá smysl, abyste si kupovala obří sušičku. Postačí vám drobný kulatý model. V případě, že budete zařízení používat třeba jen jednou měsíčně, vyplatí se vám investice do hranaté sušičky, která zajišťuje vysušení ovoce pravidelně a ve stejném intervalu. Na trhu můžete vybírat jak z plastových, tak i nerezových sušiček. Seženete taky kombinované typy, které jsou podle spokojených zákazníků většinou ideální volbou. My vám též nejednu sušičku ověřezné značky nabízíme. Náš přístroj kulatého tvaru  má zabudovaný motor ve spodní části, takže teplo pomalu stoupá od zdroje nahoru. Nejrychleji vysušíte spodní vrstvu ovoce a to, které je poskládané ke středu. V naší sušičce potravin se vám podaří zpracovat nejen ovoce na křížaly. Přístroj si poradí s rozinkami, zeleninou i houbami. Sušit můžete dále různé druhy bylin, maso, ryby a taky semínka nebo vonné směsi. Vězte, že pro sušičku naleznete velké využití co by dup.  
Zobrazit článek >
 
Pěstujte levanduli
Už od dávných dob si lidé oblíbili omamnou vůni levandule. V každé zahrádce se levandule pěstovala, nejen pro její léčebné účinky, ale také pro okrasu a ochranu jiných rostlin. Nebojte se pěstovat levanduli, není to vůbec složité. Osobně jsem začala levanduli pěstovat před čtyřmi lety a stále, při pravidelné péči, každé jaro krásně obrůstá a v létě bohatě kvete. Mám ji vysazenou nejen v předzahrádce, ale také v užitkové zahradě mezi jahodami a také vedle ní vysazuji rajčata. Sazeničky jsem si předpěstovala ze semínek zakoupených v zahradnictví. Klíčivost je stoprocentní. Levandule lékařská je bylina s omamnou vůní a nádherně fialově kvetoucími květy. Tato rostlina je původem ze slunného Středomoří. V dnešní době exituje také levandule, která kvete nejen fialově, ale i modře, růžově nebo bíle. Nejvhodnějším stanovištěm je slunné, suché místo s dobře propustnou vápnitou půdou. Květy levandule jsou skvělým materiálem k výrobě dekorací, vonných sáčků do skříně, výrobě kosmetiky nebo jako surovina vhodná například k pečení. RECEPT: Levandulové sušenky Ingredience: 250 g hl. špaldové mouky 60 g cukru 1 vanilkový cukr 1 lžička ml. skořice špetka soli 120 g másla 1 vejce 3 lžičky sušených levandulových květů Postup: V míse si smícháme mouku, cukr i vanilkový, špetku soli a skořici. Poté přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, vejce a levandulové květy. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odležet cca 1-2 hodiny. Poté přeneseme těsto do pokojové teploty, aby změklo. Z těsta vyválíme placku silnou zhruba 3 milimetry a vykrajujeme sušenky. Pečeme asi 10 minut na 180oC. Jste-li milovnicí levandule, neměla by Vám chybět tato kniha "LEVANDULE", která je věnovaná právě teté krásce mezi květinami.  
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12