EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Vaření

 
Jak správně vyčistit odšťavňovač?
Máte doma odšťavňovač nebo teprve vybíráte nové zařízení z našeho e-shopu? Připravili jsme pro vás článek, který vám poradí, jak postupovat při čištění stroje.  Pozor, zbytky ovoce či zeleniny je opravdu nutné pravidelně odstraňovat a vymývat. Při nedostatečné hygieně by velmi rychle mohlo dojít k hnilobným procesům. Potraviny tvoří živé částice, které mohou začít taky plesnivět. Hygiena je důležitá i vzhledem k materiálu elektroniky. Když necháte přístroj bez povšimnutí, mohou se na něm vytvořit usazeniny typu vodního kamene.   Důležitou radou, kterou skutečně oceníte, je fakt, že byste měla přístroj čistit ihned po odšťavnění. Určitě už jste poznala tu dřinu, když omýváte zaschlé talíře nebo dokonce pánve a hrnce. Jídlo na povrchu zaschne a dolů se mu nechce. Pokud umyjete nádoby hned, můžete se vyhnout i použití houbičky. Šťávy i drobné kousky ovoce půjdou snadno dolů.  Neustálým čištěním pomocí kartáčů a hrubých materiálů taky samozřejmě zrychlujete stárnutí materiálu.  Při mytí odšťavňovače se soustřeďte především na síto. Míru znečištění zjistíte jednoduše, stačí se jím podívat proti světlu. Všechny neplechy zachycené ve skulinkách rázem odhalíte.  Pro mytí používejte oblíbené přípravky, které si můžete zakoupit taky v našem e-shopu.  Jednotlivé součástky přístroje myjte raději v ruce, nikoliv v myčce. Horká voda by mohla některé komponenty nenávratně poškodit.
Zobrazit článek >
 
Postup výroby rybízového vína
Pokud ráda eperimentujete při zavařování a konzervaci Vašich výpěstků, můžete se směle pustit i do přípravy ovocného vína. Základní rady, které je nutné dodržet, najdete v článcích, které jsou k přečtení v sekci pro muže: Jak na ovocná vína I. Jak na ovocná vína II. Jak jsem uvedla v jednom z těchto článků, stala se výroba ovocného vína naší rodinnou tradicí. Nejprve s výrobou započal můj děda a od něj to převzal i můj strýc. A před pár lety jsem na tuto tradici navázala i já. Úspěchy slavím především s rybízovým vínem a zkouším i jiná ovocná vína. Pokud máte chuť i kuráž, vyzkoušejte výrobu: POSTUP NA PŘÍPRAVU: Rybízové víno Na 1 1/2 l rybízové šťávy svařte 1 1/2 vody s 500 g cukru. Rybízovou šťávu smíchanou s cukrovou vodou, o teplotě 25-30oC, nalijte do demižonu. Vinné kvasnice lehce vmíchejte dřevěnou tyčkou. Demižon musí být naplněný asi 5 cm pod okraj. Zazátkujte, do připraveného otvor v zátce zasuňte bublačku naplněnou vodou. Pro lepší utěsnění použijte vosk k utěsnění zátky. Optimální teplota ke kvašení je 15-20oC. Doba kvašení se odvíjí od druhu ovoce => 2 až 6 měsíců. NEHÝBAT DEMIŽONEM, aby nedošlo k promíchání kalu s vínem!!!! Konec kvašení poznáte dle toho, že bublinek v bublačce ubývá, až nejsou téměř žádné. O výrobě vína se více dočtete v knize VÝROBA VÍNA U MALOVINAŘŮ.  
Zobrazit článek >
 
Dárková sada čajů Wellness
Podzim je časem mlh, dešťů a plískanic. A také častých lehkých onemocnění jako je nastuzení, rýma, kašel, ale i těžších jako jsou všemožné virózy, chřipky, angíny, zápaly plic a dalších podobných. Podzimní čas je proto dobou, kdy vyhledáváme teplá místa u topení a nápojů, které nás zahřejí. Spolehlivě nás může ohřát teplý nápoj, ať už alkoholický – grog, svařené víno, punč, nebo nealkoholický. Hřejivé nápoje bez alkoholu chutnají takřka všem. Zřejmě nejoblíbenější jsou všemožné čaje zelené a černé, tělu přínosné jsou také bílé a bylinkové, dětem více chutnají ty ovocné, protože jsou nasládlé a jdou ještě vylepšit i čerstvým ovocem. Preferujete-li čaje nejvyšší kvality, můžeme vám nabídnout set Wellness English Tea Shop. Soubor čajů v BIO kvalitě je určen k povzbuzení duše i těla. Obsahuje 6 jich druhů: Pro povzbuzení: bio bílý čaj s moringou, bio šípek, bio skořice a bio ženšen. Pro detox: bio máta peprná, bio máta kadeřavá, bio pískavice, bio semínka fenyklu a bio bezinka. Pro snížení váhy: bio zelený čaj s bio skořicí, bio ženšen, bio zázvor a bio acai ovoce. Pro lepší spánek: bio heřmánek s bio poupaty levandule, bio listy chmele, bio kozlík lékařský. Pro zklidnění: bio heřmánek, bio máta kadeřavá, bio zázvor, bio bazalka, bio amalaki, bio vanilka, bio majoránka, bio chebule srdčitá. Pro dobrou náladu: bylinkový čaj s bio citrónovou trávou a bio jablkem, bio pomerančovou kůrou a bio kořením. Set čajů Wellness English Tea Shop je zabalen v dekorativní kulaté plechovce zakoupíte v sekci Zdraví.    
Zobrazit článek >
 
Dýňový olej pro zdraví a krásu
Dýňové slavnosti jsou v plném proudu - Kam na dýňové slavnosti. V kuchyni zavoní nejeden pokrm připravený z této zdravé zeleniny. Ať už se pustíte do přípravy dýňové polévky nebo dýňového koláče, přečtěte si pár informací o zdravém dýňovém oleji. Po otevření láhve z dýňovým olejem zjistíte, že není vůbec čirý, jako jiné oleje, ale že se jedná o tmavě zelenou až černou tekutinu. Tento olej patří k těm nejzdravějším. Tedy pokud je lisovaný za studena. Vyrábí se z tykve olejné, která byla vyšlechtěna z dýně obecné. Tykev olejná obsahuje semena, která nemají tendenci dřevnatět a zároveň nejsou obalené v bělavé slupce. Dýňový olej obsahuje vysoké množství minerálních látek (hořčík, draslík, fosfor, aj.) a vitamínů (A, B1, B2, D a E). Taktéž obsahuje zdravé nenasycené mastné kyseliny. Díky vysokému obsahu vitamínu E je dýňový olej považovaný za vynikající antioxidant s omlazujícími účinky. Dýňový olej pomáhá: při problémech s prostatou při onemocněních močové soustavy při úpravě hladinu cholesterolu proti kornatění tepen a ateroskleróze proti střevním parazitům proti křečím nohou v těhotenství proti nadýmání - vhodný na masáž bříška kojenců podporuje imunitu pozitivně ovlivňuje zásobování mozku krví zlepšuje paměť a zvyšuje naši schopnost koncentrace pomáhá proti nervozitě až depresích obnovuje správnou činnost jater napomáhá při žaludečních potížích má protizánětlivé účinky funguje jako afrodisiakum – posiluje chuť na sex zamezuje nežádoucím symptomům menopauzy zamezuje tvorbě plaku a zastavuje působení kazu je mírně projímavý a přirozeně pomáhá při dlouhotrvající zácpě napomáhá řešit problém s únavovým syndromem Také má vynikající účinky v kosmetice: hydratuje, maže, zvláčňuje a zklidňuje pokožku. Napomáhá zejména při problémech se suchou pokožkou. Odstraňuje zvětšené póry na pleti. Stejně tak napomáhá při růstu svalové hmoty nebo při hubnutí. Pomáhá proti lámavosti nehtů. Řeší problémy  s vlasy po chemickém nebo tepelném poškození a dodává vlasové pokožce zinek potřebný mimo jiné pro růst vlasů. Regeneruje pokožku při spálení sluníčkem. Zpomaluje stárnutí, zlepšuje regeneraci buněk a funguje jako prostředek pro omlazení.    
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat hrušky? I
Už teď tušíte, že domácí zásobu hrušek nemůžete nikdy zkonzumovat? Přemýšlíte, jak je zpracovat, aby vydržely celý rok? V tomto článku vám dáme hned několik tipů.  Hruškový džem Marmelády a džemy se vám budou hodit pro mnoho účelů. Mohou se taky stát skvělým dárkem na Vánoce. Na přípravu džemu postačí měkké, ne tak pěkné hrušky. Můžete zpracovat libovolné množství, do džemu se ovoce vejde mnoho. Nejprve hrušky nakrájejte na kostičky a vložte do hrnce. Následně přidejte želírovací cukr a kyselinu citronovou. Vařte po dobu patnácti minut. Tekutina by neměla příliš bublat. Džem nalévejte do sklenic a nechte vychladnout. Sklenici se směsí můžete pro jistotu ještě zavařit.  Kompoty  Hruškový kompot nebo horká polévka? Příprava je obdobná. Na vaření vám postačí cukr, přidat můžete i vybrané koření. Kompot lze konzumovat vychlazený, dobře chutná s vanilkovým pudinkem, nebo v horké podobě jako sladkou polévku. Nakládané medové hrušky Dostatek cukru a správné vaření dokáže zařídit, aby připravená směs vydržela celý rok. Pro přípravu nakládaných hrušek budete potřebovat samozřejmě med, dále koření v podobě hřebíčku, ideálně taky badyán a skořici. Důležitá je přítomnost citronu a citronové kůry. Hrušky vařte rozpůlené po dobu patnácti minut. Pak je z hrnce vyjměte. Tekutinu doplňte medem a uzavírejte do sklenic, které nezapomeňte zavařit. 
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat hrušky? II
Hruškový sirup a šťáva  Hruškovým sirupem můžete zpestřit těsto na koláč, jeho náplň a samozřejmě i kdejaký koktejl či jiný drink. Sirup vám jistě přijde vhod. Pokud domácí sirupy vaříte pravidelně, jistě víte, jak na to. Pro nováčky ve zkratce připomeneme nutnost velkého množství cukru a kyseliny citronové. Hrušky byste měla před přípravou prolisovat, to se ostatně dozvíte v konkrétním postupu na přípravu tekuté dobroty.  Hrušky usušte na křížaly  Křížaly nemusí být jen z jablek. Na hruškové křížaly nepoužívejte úplně šťavnaté hrušky, pokud totiž zvolíte přírodní sušení, mohly by hrušky začít plesnivět. Hrušky se dají velmi pomalu vysušit s pomocí trouby. Vlastníte-li sušičku, máte vyhráno. Ze sušičky vyjmete hotové křížaly, které budou chutnat nejlépe. Pokud uvažujete o koupi sušičky na ovoce, můžete si prohlédnout nabídku v našem e-shopu. I my pro vás pomocníka nabízíme.  Povidla z hrušek Pokud jste otevřela náš článek s receptem na tradiční valašský frgál, jistě si vzpomínáte na informaci, že tradiční jsou na frgálu především hrušky. Pokud frgál ozdobíte hruškovými povidly a drobenkou, nebudete litovat. Hrušková povidla jen tak v obchodě neseženete, uvařte si doma své. Příprava je obdobná jako u džemu, jen je hrušky nutné rozemlít či rozkrájet na opravdu drobné kousky. Do směsi se nepřidává želírovací cukr. Doba vaření je o něco delší. Nezapomeňte na to, že v povidlech je výtečný rum a koření, třeba hřebíček. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte sílu hrušek
Hrušeň patří mezi dlouhověké stromy, vydrží vám na zahradě až stovky let. To už něco o síle stromu vypovídá. Jaké účinky na váš organismus budou mít hrušky? Rozkvétá hrušeň na vaší zahradě nebo si pochutnáváte jen na plodech kupovaných? V každém případě je dobré vědět, proč vám budou hrušky ku prospěchu.  Hrušky jsou bohaté na vitamin B, C a E. Obsahují významné minerály a taky stopové prvky, z nichž by vás mohla zajímat především měď, taky mangan, hořčík, železo a draslík. Hrušky obsahují taky významné množství vlákniny.  Hrušky jsou skvělým pomocníkem na snižování krevního tlaku. Pokud bojujete s tímto problémem, jezte hrušky pravidelně třeba na svačinu. Uvidíte, že se hladina tlaku v krvi sníží.  Hrušky podporují funkci ledvin. Bojují proti tvorbě ledvinových kamenů. Čistí močové ústrojí. Konzumace hrušek navíc podporuje vylučování kyseliny močové.  Pokud vás trápí žaludeční nebo žlučníkové potíže, pak je ovoce správnou volbou. Nemusíte je jíst syrové, vyzkoušejte taky domácí hruškový kompot, o kterém jsme se zmiňovali v našem hruškovém speciálu, který je již dostupný v našem magazínu.  Víte, že ku prospěchu vám nebudou jen plody, ale taky listy hrušně? Nechte je usušit a později si z listů můžete připravit výtečný čaj, který se může pochlubit skvělými detoxikačními účinky. Můžete uvařit i čerstvé listy, vzniklý nápoj poslouží však pouze k okamžité konzumaci.
Zobrazit článek >
 
Valašské tradiční dobroty: Ochutnáváme východní kuchyni III
Slivovice Abychom nezůstali jen u jídla, připomeneme vám alkoholický nápoj jménem slivovice. I když se pije po celé republice i v zahraničí, originál pochází od nás z České republiky, pravděpodobně konkrétně z Valašska. Alespoň tak tomu je se slivovicí ze švestek. Slivovici se taky občas říká valašský penicilin, neboť se jedná o nápoj, kterým se kdysi léčily nemoci. Samozřejmě i dnes dokáže bacily z těla vyhnat či alespoň zahubit. Pohanka O pohance jsme v našem e-shopu již několikrát psali v souvislosti s jejími zdravotními účinky. Děkovat za pestré využití a vlastně i objevení můžeme valašskému obyvatelstvu žijícímu v sedmnáctém století. Pravděpodobně v této době začala být dle písemných památek pohanka využívána. Z pohanky se připravovala kaše, později se začala surovina využívat taky k přípravě jiných pokrmů. Povidla Už byly zmíněny koláče, tak vás možná napadne, že se některé hospodyňky snažily dříve vymýšlet nejrůznější náplně. Díky vytvoření povidel byla práce se švestkami a přípravou koláče mnohem rychlejší. Místo vykládání švestek stačí povidlovou pomazánku natřít na koláč a dát zapéct. Víte, že pravá povidla jsou produktem nedoslazovaným? Samotné švestky se podělí o tolik cukru, že není třeba náplň nijak dochutit.  
Zobrazit článek >
 
Valašské tradiční dobroty: Ochutnáváme východní kuchyni I
Pokud bychom pátrali po oblastech, kde se drží naše staré zvyky a obyčeje, jistě by si mnozí z nás vzpomněli právě na kraj moravský a ostravský. My dnes zavítáme do nejvýchodnější části Moravy. Do lokality, kterou nenazýváme jinak než Valašsko. Díky místním se zde nezachovává pouze tradice krojů a tematických slavností, ale taky se na Valašsku stovky let připravují výborné speciality, na kterých si pochutná opravdu každý. Jaké máme na mysli? Pojďte s námi poznat tento kraj. Bude se vám líbit, valašská kuchyně je svou originalitou i staletou tradicí vyhlášená. Kyselica Po našem taky kyselo. Polévek z kysaného zelí existuje několik. Běžně k dostání je klasická zelňačka v bílé podobě nebo červené s uzeninou, vaří se zde však taky houbové kyselo. Základem pro polévky je samozřejmě smetana. Kyselicu si můžete dát na Valašsku po celý rok. Frgály Frgál je název pro koláč velmi slabého těsta s různorodými náplněmi. Jedná se o kynutou dobrotu, která každého cizince překvapuje svou velikostí. Frgály mají průměr nejméně třicet pět milimetrů, můžete však shledat i koláče půlmetrové. Na Moravě i části Slovenska se pečou již přes dvě stě let. Určitě váš překvapí, že tato dobrota vznikla omylem, jako nepodařený vdolek. Odborníci dokonce zjistili, že frgál byl chvíli obecný termín pro nezdařený kus pečiva. Dnes patří frgál k nejžádanějším dobrotám turistů. Máme pro vás dobrou zprávu, v jednom z našich dalších článků najdete recept a koláč si můžete upéct doma. 
Zobrazit článek >
 
Upečte si pravý frgál z Valašska
Nalákali jsme vás na jednu z valašských specialit? Máte chuť na sladkou dobrotu? Pak se seznamte se skvělým receptem na jedinečné valašské frgály. Prozradíme vám, jak upéct základ, jako náplň již můžete využít cokoliv vás napadne. Povidla, mák, tradiční hrušky, jablka se skořicí nebo třeba ostružiny? Budete potřebovat: Polohrubou mouku (500 g) Cukr moučka (60 g) Droždí (1 ks) Vanilkový cukr (1 sáček) Mléko (300 ml) Máslo (50 g) Olej (40 ml) Žloutek (2 ks) Citronovou kůru (1 vrchovatou lžičku) Sůl (špetka) Postup: Nejprve tradičním způsobem připravte z části cukru a mléka kvásek. Ten nechte ležet v menším hrnci, aby vystoupl. Mezitím smíchejte všechny suroviny, na závěr přidejte kvásek, promíchejte a nechte kynout. Doba kynutí by se měla pohybovat okolo dvou až třech hodin, uvidíte sama podle situace. Vymažte si plech(y) máslem a vysypte trochou mouky nebo jednoduše plech vystelte pečícím papírem. Vytvořte tenké těsto a vykrájejte z něj libovolně velké kruhy, podle toho, jak plánujete mít velké frgály. Okraj každého koláče by měl být o trochu vyšší, aby z něj nevytekla náplň. Nyní na koláč skládejte či natírejte suroviny dle chuti. Při přípravě myslete na to, že během pečení každý koláč trochu vystoupne, do šířky se taky mírně zvětší. Koláče pečte na 180°C asi třicet minut. Po deseti minutách pečení přidejte na koláč drobenku z másla, cukru a mouky. Dobrou chuť. Tyto skvělé frgály provoní celý váš byt. 
Zobrazit článek >
 
Kam na dýňové slavnosti
S příchodem podzimních dnů sklízíme dýně, které najdou uplatnění nejen v naší kuchyni, ale také jako dekorace našich exteriérů. Pokud si vypěstujete tykev olejnou, získáte z ní nejen vynikající a chutnou dužinu, ale také semena bez slupky, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a esenciální mastné kyseliny Omega 3 a 6. Pravidelná konzumace dýňových semen zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů. Snižuje cholesterol a redukuje vysoký krevní tlak. Během puberty minimalizuje vznik akné. Pravidelnou konzumací si také podpoříte dobrou náladu. Tradičními, podzimními akcemi, které se věnují těmto výpěstkům jsou dýňové slavnosti. Zde můžete zakoupit a ochutnat dýňové dobroty a zažít zajímavý doprovodný program pro celou rodinu. Kam na dýňové slavnosti: Brno-Modřice, Zahradnické centrum Brabec (5. - 6. 10. 2019) Praha, Zahradnické centrum Chládek (5. - 6. 10. 2019) Bakov, Flora Garden (5. - 6. 10. 2019) Teplice, Zahradnictví Dvořák a syn (5. - 6. 10. 2019) Šebrov, Zahradnictví u Kopřivů (5. - 6. 10. a 12. - 13. 10. 2019) Králův Dvůr, Zahrada Lisý (11. - 13. 10. 2019) Pardubice, AZ Garden (12. - 13. 10. 2019) České Budějovice, Zahradnické centrum Ferenčík (12. - 13. 10. 2019) Líbeznice, Zahradnictví Líbeznice (12. - 13. 10. 2019)   Pokud si chcete uvařit nějakou dýňovou dobrotu a nemáte inspiraci, zakupte si kuchařku DÝNĚ - 50 SNADNÝCH RECEPTŮ.
Zobrazit článek >
 
Proč pít burčák? I
Burčáková sezóna už vrcholí. Proč si taky dopřát tento alkoholický nápoj? Má vám co nabídnout. Skutečně je pravda, že působí pozitivní účinky na zdraví každého svého degustátora. Čtěte dál tento článek a dozvíte se víc.  Na začátek jedna zajímavost. Věděla jste, že burčák je zejména naší specialitou? Pije se ještě na Slovensku, méně pak v Rakousku a Německu. Ostatní evropské státy však tento nápoj vůbec neznají, nemají pro něj ani termín.  Burčák je kvašený nápoj, z čehož je jasné, že obsahuje kvasinky, mimo ně však i pro tělo prospěšné bakterie. Kromě těchto látek je bohatý na železo a zinek, obsahuje i další stopové prvky. Z vitaminů má zde velké zastoupení vitamin B. Z dalších významných látek obsahuje taky tiamin.  Další zajímavou složkou je kyselina pantotenová, která bývá součástí doplňků stravy. Má totiž pozitivní vliv na zažívání. Podporuje celý trávicí proces. Bojuje proti onemocnění sliznice.  Je známo, že alkohol celkově uklidňuje mysl a hodí jedince do pohody. Burčák má tuto sílu však dvojnásobnou, neboť obsahuje nikotinamid, který má zklidňující účinky. Zabraňuje nervovým onemocněním. Má vliv i na kožní problémy.  Zmíněné prvky podporují třeba krásu pleti, dále dodávají sílu nehtům, vlasům i vlasové pokožce. Poslední zmíněná složka tiamin podporuje zase činnost srdce. 
Zobrazit článek >
 
Jedlé druhy dýní I
Vlastně i samotné dýně patří do naší podzimní tematiky. Dnes vás seznámíme s nejznámějšími druhy dýní, které si můžete připravit v kuchyni. Znáte je všechny? Náš článek vám prozradí, jak s konkrétními dýněmi pracovat a co vám která nabídne.  Dýně žaludková  Tato dýně se pro svůj specifický tvar používá někdy za účelem výzdoby, mnohem lepší je však k jídlu. Chutná po oříškách. Jako jedna z mála se hodí ke konzumaci i za syrova, můžete ji jíst dokonce se slupkou. Dorůstá se pouze drobných velikostí, na pěstování není nijak náročná. Pokud chcete pěstovat dýně na malé zahradě, pak je tento typ ideální.  Hokkaido  Když se řekne dýně, mnoho a snad i nejvíce z nás si jistě vzpomene na druh Hokkaido. Jedná se většinou o dýně kulatého tvaru v oranžové či červené barvě. Existují taky zelené Hokkaido, ty se k nám však moc nedostanou. Dužina dýně je při správném uzrání měkká a poddajná. Hokkaido je náročnější na pěstování, hlavně pokud chcete, aby značně vyrostla. Vaše péče však bude stát za sklizené poklady.  Dýně okrasné Pojmenování tohoto druhu vás může zmást. I když okrasné plodiny obvykle slouží pouze skutečně ke kráse nikoliv k užitku, s dýněmi to tak úplně neplatí. Tyto dýně lze ideálně až po tepelném opracování konzumovat, počítejte však s náročnější přípravou, neboť bývají poměrně tvrdé a obsahují málo dužiny. Zpracovat ji ale určitě můžete. 
Zobrazit článek >
 
Jedlé druhy dýní II
Dýně Goliáš  Již název vám napoví, že se bude jednat o mohutný druh dýně. Goliáš může mít až třicet kilogramů. Hodí se zejména na zavařování. Z této dýně vyrobíte výborný kompot i marmeládu. Pozor na skladování, dýně obsahuje dost vody, velmi rychle uhnívá. Hodí se i jako pokrm pro zvířata.  Máslová dýně  Máslovou dýni u nás jen tak na zahrádkách nebo polích nepotkáte. Je velice náročná na podnebí, potřebuje slunečno a teplo. Dováží se k nám však hojně, neboť jde o jeden z nejpěstovanějších druhů dýní. Velkou výhodou je to, že dýně obsahuje málo semen a hodně dužiny, ekonomicky vám vyjde při vaření nejvýhodněji.  Dýně Chioggia  Známý nebo neznámý název? Tato dýně dorůstá poměrně velké velikosti, váhově se můžete těšit na čtyři až šest kil dýňových potěšení. Možná vás překvapí, že dýně Chioggia chutná sladce, dala by se přirovnat k mrkvi. Má velmi tvrdou slupku, čímž znesnadňuje své zpracování. Používá se i k výzdobě. Dýně špagetová  Špagetová dýně může být podlouhlá i kulatá, název dostala podle své dužiny. Jedná se o dýně váhově patřící kategorii do tří kilogramů. Mají obvykle smetanovou žlutou či oranžovou barvu. Dužina špagetové dýně ne vláknitá. Právě z těchto důvodů je vhodné dýni použít do polévky. Přidat ji však můžete třeba taky do těstovin nebo salátu. Svou vizáží je specifická a dá se použít jako dekorativní surovina. 
Zobrazit článek >
 
Houbová sezóna odstartována: Kdy vyrazit na houby?
Houbaři už sklízí první úspěchy. Houbami to v lese brzy přímo začne kvést. Přemýšlíte nad tím, že byste taky vyrazila pro nějaké úlovky, jenže nevíte, kdy je ten správný čas? Pokud jste se již několikrát vracela z lesa s prázdnou, pak je tento článek přímo pro vás.  První přeháňky jsme již shledali, to je známka toho, že se na houby již můžeme těšit. Pozor si však dejte na to, abyste výjezd příliš neuspěchala. Den po prvním dešti je ještě moc brzo na sbírání. Houby sice již mohou vystrčit klobouček, ale budou malé, moc vám neposlouží. Ideální je, když déšť několik dní vydrží, v lese bude stálé vlhko a mírně mokro. V takovém případě houby začnou růst velmi rychle a hojně.  Rychlost růstu hub hodně závisí nejen na vlhkosti a přívalu dešťů, ale taky na teplotě. Pokud je venku velké teplo, houby rostou pomalu a než se vydáte do lesa po deštích, je třeba počkat až týden. Jestliže se však teploty pohybují od osmi do patnácti stupňů, je skvělý čas vyrazit na houby zhruba za tři dny po prvním dešti. Tyto podmínky jsou pro houbaře ideální, úlovky si domů jistě přinesete.  Na podzim vyrážejte do smrkových či jehličnatých lesů. Z listnatých lesů si můžete úlovky vynést na jaře, nikoliv však na podzim. Známkou toho, že rostou houby, jsou auta vášnivých houbařů pozastavená u vozovky či u vjezdů do lesa. Snažte se však najít takovou oblast, ve které bude aut stát méně, máte větší šanci, že houby nebudou vysbírané. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže III
Rýže. Pro někoho postradatelný, pro jiného nezbytný pokrm, bez kterého by se neobešel. Jak hodně v kuchyni využíváte rýži? V tomto článku vám představíme ještě další speciální druhy rýže, které zpestří vaše pokrmy.  Rýže obsahuje velké množství vlákniny a taky bílkovin. Určitě oceníte i podstatné množství vitaminu B. Jedná se o lehkou surovinu, kterou může jíst kdokoliv. Hodí se pro seniory i malé děti, dokonce se podává zejména při dietě i zvířatům.  Rýže patna  Tato rýže má speciálně dlouhá a velmi úzká zrnka. Můžete ji jíst neloupanou i bez slupek, často se právě z této rýže vyrábí produkt parboiled.  Rýže parboiled Tento druh rýže je speciální tím, že se nelepí. Pokud si nejradši pochutnáte na sypké dobrotě, navíc loupané, pak sáhněte po tomto druhu rýže. Připravuje se speciálním způsobem, nejprve se vakuuje, pod tlakem a v horké vodě tvrdne.  Rýže bomba Tato speciální rýže je také z Evropy, konkrétně ze Španělska. Celým názvem arroz bomba je typ pěstovaná v oblasti Valencie. Pokud znáte unikátní pokrm paella, můžeme vás ujistit, že se připravuje právě z této rýže. Šafránová rýže nebude chutnat dokonale, pokud směs nevytvoříte z tohoto rýžového druhu.  Pokud chcete zpestřit chuť rýže ještě jiným způsobem, přidejte do pokrmu kokosové mléko, pár kapek citronu nebo mandle, ideálně opražené. Rýži taky pro lepší chuť můžete uvařit ve vývaru. Pokud vsadíte na různé druhy bylinek, chybu taky neuděláte.
Zobrazit článek >
 
Recept: Bábovka s květem levandule
Levandule vás ohromí nejen svojí nádhernou barvou, ale taktéž omamnou vůní. Levandulový olejíček se používá nejen pro miminka proti bolestem bříška, ale také k uklidnění naší mysli. Někomu postačí pouhá inhalace levandulové vůně, jiný si levanduli přidá i do pokrmů. Pojďte s námi zkusit upéct: RECEPT: Bábovka s květem levandule Ingredience: 250 g polotučného tvarohu 200 g pol. mouky 100 g hl. mouky 200 g másla 170 g cukru 4 vejce 4 čaj. lžičky kypřícího prášku 1 vanilkový cukr hrstičku levandulových květů - spíše méně, aby nebyla bábovka převonělá Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně přidáme žloutky. Z bílků budeme dělat sníh, tak si je dáme bokem do jiné mísy. K máslu se žloutky přidáme tvaroh a pořádně promícháme, aby vznikla souvislá vrstva. V další míse smícháme všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva a levandulové květy). Nakonec suchou směs přidáme k té tvarohové. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, do kterého v průběhu šlehání přidáme trošku krystalového cukru, aby byl opravdu krásně vyšlehaný. Všechno pak společně promícháme s tvarohovým těstem. Formu na těsto si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy a pečeme na 180°C, cca 45 minut. Milujete levanduli? Zakupte si knihu LEVANDULE, kde najdete mnoho zajímavých informací nejen o této vonné rostlině, ale i spoustu receptů a návodů na domácí kosmetiku.      
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže I
Ráda si pochutnáváte na rýžových pokrmech? Určitě víte, že si v obchodech mezi různými druhy rýže můžete vybírat. Tušila jste, že druhy rýží počítáme na tisíce? Ano, skutečně, některé rýže se od sebe liší minimálně, ale distinktivní rysy u nich najdeme. Existuje opravdu velké množství rýžových odrůd a speciálů. V tomto článku vám představíme ty nejznámější a nejoblíbenější, které snadno seženete třeba v našem e-shopu.  Rýže natural  Obyčejná? To sotva. I když zdání může mást, právě tato rýže obsahuje podstatné látky. Za zmínku stojí například vitamin B, dále vláknina, esenciální mastné kyseliny, taky důležité množství vlákniny. Rýže natural svým názvem vyjadřuje nekonečné možnosti nikoliv obyčejný druh. Můžete z ní připravit cokoliv vás napadne. Pochutnáte si na ní jako přísadě v polévce, bude vám chutnat jako příloha, výborná je i do sladkých jídel.  Rudá rýže  Přesuňme se do výšin. Představujeme vám bhútánskou rudou rýži, která se pěstuje v Himalájských pohořích. Rudá rýže vám již díky svému názvu napovídá, že září červenou až mírně hnědou barvou. Pěstována je již po tisíce let, jedná se o nejdůležitější potravinu himalájských oblastí. Určitě se vyplatí poznamenat, že tato rýže čerpe vodu z viaduktů, ve kterých se schovává spoustu živin přímo z hor. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže II
Divoká rýže  Někdy ji nazýváme taky planou. Proč? Nejedná se totiž přímo o druh rýže, nýbrž semena vodní trávy, které rostou v Severní Americe. Zrna divoké rýže jsou hodně tmavá a taky dlouhá. Obsahují mnoho důležitých látek, třeba vitamin B. Tato rýže se často míchá s Basmati, o které se dočtete níže.  Basmati rýže  Basmati rýži můžete identifikovat i bez prohlédnutí. Je totiž charakteristická pro svou oříškovou vůni. Její existence spadá až hodně daleko, neboť svůj název si nese již od starých Indů. V hindštině výraz basmati znamená něco jako královna mezi vůněmi. Jedná se o nejvíce konzumovanou rýži v Indii. Vyrábí se poměrně snadno. Dojde k odstranění vnější slupky a následnému leštění.  Jasmínová rýže  S vůněmi ještě nekončíme. Pojďme rovnou přeskočit k rýži jasmínové, ze které můžete cítit také mírně oříšky, ale její vůně je smetanovější a jemnější. Jasmínovou rýži můžete snadno slepit, to s Basmati nedokážete. Jasmínová rýže je taková univerzální. Hodí se jak na slané pokrmy, tak k přípravě sladkých dobrot, skvěle chutná například v nákypech.  Bílá rýže  Barva mluví za vše. Z této rýže byly odstraněny veškeré slupky i jejich stopy. Bohužel v této rýži již nezůstaly zásadní důležité vitaminy a minerály, neboť ty se ukrývají hlavně ve slupkách. Pro některé účely je však tato rýže nezbytná. Dále se dělí na další poddruhy. Nejoblíbenější rýže je dlouhozrnná, kulatozrnná a taky střednězrnná.
Zobrazit článek >
 
Keramická varná konvice Alamere
Kávu ani čaj bez uvařené horké vody nepřipravíte. Moje babička k vaření vody měla smaltovanou konvici. Stála celý den na kamnech a obsah ohřívala. Vodní páry z ní uvolňované zvlhčovaly vzduch a v případě potřeby byla voda za chvilku uvařena. Stačilo konev jen krátce položit na horký tál kamen, a žádaný nápoj byl připraven. Modernější domácnosti vařily na plynu, ale mělo to svá, hlavně bezpečnostní rizika. O vaření na elektřině nemluvě. Hlavním úskalím u vaření na ní je čas, po který trvá, než se varná plotýnka ohřeje a vychladí. Krátce a jednoduše, vaření na elektrické plotýnce je neekologické a neekonomické. Proto jsme se rádi chopili konvic sice elektrických, ale rychlých, nebo lépe rychlovarných. Mají tepelné pojistky a po převaření obsahu se samy vypnou. Nehrozí nám tedy riziko spojené se zapomenutým zapnutým vařičem. Rychlovarné konvice jsou stále elegantnější a především cenově dostupnější. Rozhodně nemusejí být kovové nebo plastové. Stále žádanější jsou ty keramické. Kuchyni dodávají útulný retro vzhled. Rychlovarná keramická konvice Esperanza EKK010W Alamere. Své uplatnění najde v malé i velké domácnosti, vejde se do ní až 1,2 litru vody. Má příkon 1350 W. Má pěkně oblý elegantní tvar a na bílém keramickém těle elegantní bílý květinový dekor. Varná konev Esperanza EKK010W Alamere může svým vzhledem a cenovou dostupností osvěžit i vaši kuchyň. Najdete ji sekci Elektroniky.
Zobrazit článek >
 
Březová voda s malinou
Březová voda není nic jiného než organická tekutina, která se získává speciálním způsobem přímo ze stromu břízy. Obsahuje značné procento vitaminů, taky minerály i stopové prvky. Užívání březové vody má mnoho důvodů. Můžete ji používat jako vnitřní lék, ale taky zevně. Prospěšná je pro vlasy, pleť i detoxikaci těla. Vyzkoušejte taky produkt Březová voda s malinou. Bříza se pro své léčivé účinky využívala již od pradávna. Březová míza, ze které se pak vyrábí voda, není jediným produktem z břízy. Léčivá je i kůra a též listy. Březová voda pomáhá vlasům. Bojuje proti vzniku lupů a taky zabraňuje vypadávání vlasů. Nejčastěji se prodává ve formě kúry, která vyživuje i vlasovou pokožku. Podporuje taky přirozené zvětšení objemu vlasů a dodá vašim kadeřím lesk. Tyto účinky jsou bezvadné, avšak pokud se bavíme o březové vodě, která se podává vnitřně, jistě by vás zajímaly spíše jiné účinky. Pokud vás trápí problémy s játry, pak si určitě březovou vodu objednejte. Dodá orgánům sílu. Bříza má vliv na vylučovací soustavu. Pročišťuje ledviny a pyšní se močopudnými vlastnostmi. Pomáhá při žaludečních obtížích a urychluje metabolismus. Dobře působí taky na psychiku, neboť zklidňuje mysl. Březová voda se doporučuje ke konzumaci, pokud se chystáte mít dítě. Podpoří navíc pravidelnost menstruačního cyklu a zbaví vás bolestí. 
Zobrazit článek >
 
Funkční čokoláda Matcha Tea
Ochutnejte výbornou čokoládu od výrobce Vitalio, která vás nejen zasytí, ale taky prospěje vašemu zdraví. Speciální druh zeleného čaje, který vznikl téměř před tisícem let. To je Matcha Tea. Vyrábí se z čerstvých čajových lístků. Ty se semelou na prášek, který tak dostane výjimečné a velmi specifické aroma. Matcha obsahuje nejúčinnější antioxidanty, které do těla jinak těžko dostanete. Matcha je mimo to taky výborným spalovačem tuků. Matcha Tea urychluje metabolismus a podporuje spalování tuků. Výrazně detoxikuje tělo. Výhodou Matcha Tea je to, že se jedná o stoprocentní zelený čaj. Nejsou do něho přidávána žádná barviva, žádné aromatické látky ani konzervační látky. Do sušenky navíc není přidaný cukr, takže si můžete být jista, že konzumujete zdravý produkt. Pokud potřebujete zvýšit soustředěnost a koncentraci, Matcha je záchranou. Navíc čokoláda vám dodá zase energii. Čokoláda již sama o sobě působí uklidňujícím efektem. Matcha má taky ve vlastnostech zklidnění mysli. Podporuje uvolněnou náladu, zbaví vás napjatosti. Matcha posiluje imunitní systém. Pokud alespoň jednou za čas dodáte Matchu do svému tělo, znesnadníte bakteriím či virům, aby ve vašem těle vytvořily neplechu. Z Matcha čaje je možné připravit několik teplých i studených nápojů. Můžete si připravit taky ovocný koktejl, zmrzlinu a nebo čokoládu. Právě výbornou čokoládovou dobrotu vám nabízíme v našem e-shopu. 
Zobrazit článek >
 
Malý zázrak jménem majoránka
Majoránka je oblíbené koření, které přidáváte jistě třeba do bramboráků. Hodí se o české i zahraniční kuchyně. Majoránka dodá pokrmům šťávu a výbornou chuť. Nás dnes budou ale víc zajímat její účinky. Jaký vliv má majoránka na vaše zdraví?  Bylinka zahání stres a zklidňuje mysl. Léčí nespavost a celkové stavy neklidu. Pomáhá taky proti migrénám.  Poslouží vám v domě menstruace, kdy uklidňuje její průběh a zahání bolesti. Pokud vás trápí menstruační křeče nebo jiná bolest břicha, lžička majoránka na její zahnání určitě neuškodí.  Zahání rýmu. Pokud venku prochladnete, majoránka dokáže nastartovat imunitní systém. Působí však i jako dlouhodobá pomoc. Uvolňuje dýchání. Majoránku by měly pravidelně konzumovat těhotné ženy a taky čerstvé maminky, neboť v majoránce jsou obsaženy látky, které podporují produkci mateřského mléka.  Léčí taky plynatost. Majoránka zlepšuje trávení.  Léčí taky zevní problémy. Snižuje projevy alergických reakcí.  Posiluje kardiovaskulární systém.  Působí proti nechutenství. Zvyšuje chuť k jídlu.  Majoránka je koření do pokrmů jako stvořené, neboť zlepšuje trávená a činnost trávicích orgánů, především žaludku.  Bylina se taky pyšní silnými dezinfekčními účinky.  Působí proti astmatu.  Majoránkou se léčí podrážděné hlasivky. Odvar z této bylinky pomůže při ztrátě hlasu. 
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? III
Pojďme nahlédnout do naší historie. Víno se vyskytuje v pověsti o knížeti Bořivojovi a Ludmile. Ti byli obdarování sudem moravského vína knížete Svatoplukem z důvodů poctění jejich syna Spytihněva. Ludmila vínem zaplatila bohyni, aby zachránila jejich kraj před suchem a přivolala do oblasti déšť. Stalo se tak, úroda byla zachráněna a na počet bohyně a jejího daru začal právě český kníže Bořivoj vysazovat první vinice v Čechách. Ty se nacházely na území Mělníka. Víno u nás pravděpodobně bylo mnohem dříve, než mapují historické doklady. Zřejmě se na našem území réva pěstovala už ve třetím století našeho letopočtu, avšak historici se dnes shodnou, že révy bylo málo, šlo spíše o pěstování pro domácí spotřebu nebo o majetek vrchnosti. První dochovaný fakt o pěstování vína u nás pochází z počátku dvanáctého století, v zakládající listině benediktýnského kláštera naleznete zprávu o vinicích na Moravě.  Konec dvanáctého a počátek třináctého století byl pro zrod vinařské tradice v Čechách velmi podstatný. Z dochovaných dokladů víme o znojemských vinicích, díle o sadech u Uherského Hradiště. Zpráva z oblíbené vinařské oblasti kolem Mikulova pochází z roku 1249.  Za šíření vína se zasloužili především mniši a klášterní správa, víno u nich bylo na denní pořádku. Díky klášterům taky došlo ke vzniku pravých vinic, takových, jaké známe dnes. Úzké uličky mezi pásy vinné révy byly vytvořeny z jasných důvodů. Hůře se k nim dostávali škoditelé jak lidští, tak zvířecí. 
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? I
Máte ráda víno? Popíjíte jej s přáteli na posezení nebo k dobré mu jídlu? Připravili jsme pro vás malý vinařský speciál, který se bude točit kolem perliček z vinné historie. Co o vínu určitě nevíte? V první řadě je třeba ujasnit si jeden z odborných názvů, který k vínu patří. Termín vinařství se používá sice běžně, ale pokud se rozhodneme mapovat historii, produkci a jiný výzkum vín, pak bychom správně měli proniknout do vědy jménem enologie.  Pojmenování víno pochází pravděpodobně z gruzínského termínugvino. Kvašené hrozny, ze kterých se pak připravovalo víno, byly dlouhou dobu považovány za magický dar přírody.  Ne vždy mělo víno své místo ve skleněných nádobách. Že se uchovávalo v sudech, je vám asi jasné, ale napadlo by vás, že dřív se víno nepilo z ničeho jiného než ze dřeva? Dřevěné poháry byly samozřejmostí. I když se postupně staré nádobí nahrazovalo jinými materiály, třeba porcelánem, dřevěné nádoby na víno se na stolech udržely poměrně dlouhou dobu.  O vinné révě vypráví již biblická pověst. Noe, který plul na své arše, se dostal k hoře Ararat. Zde zahlédl popínavou rostlinu plnou bobulí, kterou otrhal do džberu. Nějaké plody okusil, podstatné však je, že po několika dnech se z hroznů v nádobě stal, jak vyprávění popisují, lahodný mok. 
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? II
Vinná réva je jednou z nejstarších rostlin na planetě vůbec. Z historických dokladů se dá s jistotou určit, že se jí živili již lidé v době kamenné. Nálezy, které dokumentují prapůvodní flóru, ukazují přítomnost vína více než čtyřicet milionů zpátky. To je dlouhá doba, viďte. Trochu víc blízká nám je již historie starého Egypta a Asie. Ze starých hieroglyfů je nám známo, že se již před šesti tisíci lety ve zmíněných oblastech vinná réva nejen pěstovala, ale taky se bobule již lisovaly na nápoj. Dokonce dnes víme, že víno již tehdy bylo rozlišeno na několik kategorií, pěstovalo se nejméně osm odrůd. Kromě dokladů ve starém písemnictví existují i další doklady. V egyptských hrobkách byla dokonce nalezena semena révy. To značí nejen to, že se réva pěstovala, ale taky oblíbenost a vzácnost plodů, neboť mocné vrstvy se nechávaly pohřbívat pouze se svým významným majetkem a bohatstvím.  Další, o něco mladší, záznamy pocházejí taky ze starého Řecka a Kréty. Oborníci se dnes domnívají, že právě odsud se víno začalo vyvážet a postupně se dostalo do celé Evropy. Réva se začala pěstovat na dalších místech, příhodné podmínky mělo taky Španělsko nebo oblast jižní Itálie.  Zjistěte víc v knize o vínech: Jedná se již o 3. vydání atlasu pro milovníky vína. V této příručce je do jednoho svazku shrnuto vše, co se lze o víně dozvědět. Je to jak průvodce po zemích i oblastech, v nichž se pěstuje vinná réva, tak také ideální rádce při nákupu vína. Každý, kdo se zajímá o víno, zde najde celou řadu praktických informací počínaje pěstováním vinné révy přes základní pravidla degustace až po doporučení, která vína se nejlépe hodí k určitým jídlům.  
Zobrazit článek >
 
Nebojte se mořských plodů I
Kdybychom v tomto článku měli jmenovat veškeré mořské plody, které si můžete doma připravit, vypadal by text spíše jako učebnice biologie a se čtením byste neskončila ani zítra. Ano, rozumíte správně, mořských plodů existuje obrovské množství. Do kategorie mořských plodů určených na talíř se dle kuchařským mistrů řadí jak mušle, tak korýši i hlavonožci. Pro představu do výčtu můžeme zahrnout krevety, kalamáry, kaviár, taky ústřice, humry a langusty. To je pouze procento z možností.  I když jsou tyto pochoutky stále výsadou zejména přímořských oblastí, rozšířily se už do celého světa a některé dobroty si za poměrně přijatelnou cenu můžete zakoupit dokonce i v supermarketu. V dnešním článku se zaměříme především na obecné rady k jejich přípravě. Mořské plody patří mezi nejluxusnější pokrmy, které se podávají především na společenských akcích a při významných příležitostech. Ochutnejte.  Mořské plody jsou pro zdraví velice prospěšné. Obsahují spoustu vitaminů, za zmínku stojí především vitamin A, B, E a H. najdete v nich taky dost minerálů, jód, fosfor, vápník, taky hořčík nebo draslík. Ku prospěchu vám budou omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Jedlíky, kteří se snaží dodržovat příjem zejména zdravých potravin, jistě potěší, že se jedná o nízkokalorické pokrmy. Mezi nejvýraznější vlastnosti mořských plodů patří schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Chrání tělo taky před krevními sraženinami. Zvyšují obranyschopnost organismu a dokonce mají vliv na pozitivní myšlení. 
Zobrazit článek >
 
Nebojte se mořských plodů II
Pro přípravu mořských plodů platí několik pravidel, které lze využít, ať už připravujete jakýkoliv druh vodních živočichů. Pojďme se na něj podívat.  V první řadě je vhodné upozornit na to, abyste kupovala mořské plody až v den, kdy je budete připravovat. Přesvědčte se, že produkt je čerstvý.  Pozor na solení. Některé plody není vhodné před tepelným zpracováním solit vůbec, jiné jen trochu. Pořádně si pročtěte návod k přípravě konkrétního druhu daru moře.  Další důležitý bod je krátké tepelné zpracování. Mořské plody se pečou, smaží či vaří v krátkých časových intervalech. Následně se ihned podávají. Na znovuohřívání zapomeňte.  Jakmile plody položíte na stůl, možná vás napadne, že vlastně nevíte, jak je jíst. Mořští živočichové se většinou jedí pomocí speciálních příborů. Existuje loupač krevet, také nůž na ústřice nebo vidlička na humry. Pomůcky jsou opravdu různorodé. Než budete servírovat, pořiďte si správné vybavení.  Pokud se servírováním darů moře teprve začínáte, doporučujeme odstartovat rybí maraton známějšími pochoutkami. Připravit si můžete makrelu, mořského vlka nebo žraloka. Oblíbená je taky pražma a samozřejmě losos. Tyto pokrmy můžete podávat jak v polévce, tak jako hlavní chod i dezert. Nebudete si moci vybrat. Pokud s rybami budete spokojena, sáhněte po více exotickém plodu, například delikátních krevetách. Doporučována jsou taky chapadla chobotnice, která patří mezi nejlepší druhy masa vůbec.  Dobrou chuť! 
Zobrazit článek >
 
Zavařujeme I. Domácí kečup
Na zahrádkách dozrávají nejen rajská jablíčka, ale také papriky. Na sklizeň cibule či červené řepy je také vhodná doba. Pokud máte i nějaká jablíčka, přiberte k nim výše jmenovanou zeleninu a uvařte si domácí kečup. RECEPT: Domácí kečup Ingredience: 1 kg rajčat 100 g cibule 100 g jablek 100 g červené papriky (lusk) 50 g červené řepy 80 g cukru 70 ml octa 70 ml vody 2 ks bobkového listu 4 kuličky čeného pepře 4 kuličky nového koření lžička mleté skořice Postup: Rajčata, oloupanou cibuli, jablka, papriku a červenou řepu nakrájíme na menší kousky. Vše vložíme do hrnce, kam přidáme vodu, cukr a koření.  Za občasného míchání vaříme na mírném plameni asi 45 minut, dokud zelenina nezhoustne a nerozvaří se. Poté z hrnce vybereme veškeré koření a tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu směs rozmixujeme dohladka. Ještě horký kečup naléváme do vyvařených skleniček přes síto. Zavařujeme ho 20 minut. Zavařujte snadno a pohodlně se ZAVAŘOVACÍM HRNCEM SENCOR SPP 2200SS. Má objemem 27 l a plynule nastavitelným termostatem. SENCOR SPP 2200SS disponuje kapacitou 14 zavařovacích sklenic o objemu 1 litr a dvojnásobným bezpečnostním jištěním. Díky skrytému topnému tělesu, můžete v hrnci připravovat i omáčky, polévky nebo horké nápoje, ty si můžete rovnou stočit do hrníčku pomocí integrovaného výtokového kohoutu.  
Zobrazit článek >
 
Recept: Čínské masové taštičky
V čínské kuchyni se většinou používá pšeničná mouka k přípravě moučných jídel, kterými je proslulá. V menší míře se pak využívá mouka kukuřičná, sójová a prosná. Základní těsta jsou však na rozdíl od našich lehce stravitelná. Nepřidává se do nich tuk, vejce ani mléko. Zkuste si připravit velmi chutné: RECEPT: Čínské masové taštičky Ingredience na těsto: 1 kg hladké mouky 1/2 l vlažné vody Ingredience na náplň: 1 kg mletého vepřového ramínka 2 čaj. lžičky mletého zázvoru 1 čaj. lžička mletého kmínu 1/2 čaj. lžičky mletého pepře 2 menší lžičky Vegety 2 lžičky soli cca 0,3 l teplé vody Ingredience na omáčku: 1 díl sójové omáčky 1 díl vody 1/2 dílu octa lisovaný česnek podle chuti Postup: Mouku dáme do mísy a postupně přidáváme teplou vodu. Těsto zpracováváme vařečkou. Nakonec je vypracujeme rukou a necháme pod mísou asi půl hodiny odpočinout. V průběhu této doby ještě několikrát přepracujeme. Z těsta vytvoříme váleček a ten nakrájíme na malé kousky. Každý kousek zmáčkneme rukou a válečkem rozválíme placičku o průměru 6 cm. Okraje placičky by měly být tenší a střed silnější. Do středu placičky dáme masovou náplň, kterou jsme vytvořili smícháním všech ingrediencí. Okraje placičky zmáčkneme k sobě, aby vzniknul půlměsíček. Okraje se nesmí zamastit! Rozlepily by se. Hotové taštičky vaříme v nesolené vařící vodě. Vařečkou ve vodě mícháme jedním směrem, aby taštičky nezůstaly přilepené na dně. Vařením se vždy maličko zvětší, nafouknou se. Až vyplavou na povrch, jsou hotové. Uvařené taštičky se namáčí v misce s omáčkou. Vyzkoušejte dietní čínskou kuchyni podle receptů z kuchařky ČÍNSKÁ KUCHYNĚ V REDUKČNÍ VARIANTĚ.
Zobrazit článek >
 
Pletenec s pekanovými ořechy a javorovým sirupem
Dnes si upečeme pořádnou dobrotu. Pekanové ořechy obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, jsou bohaté na zdravé oleje, obsahují podstatné množství vápníku, fosforu a taky vitamin E. Pokud vás zajímají účinky, které přináší konzumace pekanových ořechů vašemu zdraví, navštivte náš magazín pro muže, článek je v něm připraven i pro vás.  My se s vámi dnes podělíme o recept na výborný pletenec, který v podobě koláče vytvářeli již jihoamerické kmeny. Ochutnejte tuto dobrotu. Doporučujeme upéct pletenců více, rychle mizí z talíře.  Budete potřebovat:  Listové těsto (ideálně máslové, 1 ks) Javorový sirup  (hustší, asi 150 ml) Škrob kukuřičný (1 lžičku) Pekanové ořechy (220 g) Vejce (1 ks) Postup:  Nejprve nasekejte dvě třetinu ořechů na menší kousky. Není třeba mixéru, ořechy jdou pěkně krájet. Následně je smíchejte s javorovým sirupem a škrobem.  Připravené těsto rozkrájejte tak, aby vám vznikly čtverečky velké okolo deseti centimetrů. Lépe se vám budou dělat větší pletence. Každý čtvereček pak na dvou protilehlých stranách nakrájejte, ale pozor, maximálně tak dva a půl centimetru z každé strany. Následně do nich naneste náplň a zabalte jednotlivými proužky přes sebe. Využijte vajíčko a potřete jím připravené pletence. Pečte asi dvacet pět minut v troubě vyhřáté na 180°C. Mňam, to bude dobrota! 
Zobrazit článek >
 
Kokosový cukr
Kokosové mléko, kokosové chipsy a taky kokosový olej. Třeba tyto produkty jsme vám už dávno v našem článku představili. Poslední dobou se však dostává na trh taky kokosový cukr. Víte, proč je toto sladidlo výhodné k užívání? Jaké bonusy přinese vašemu tělu a kde se vlastně vzalo? Přečtěte si náš dnešní článek.  Kokosový cukr se vyrábí z květů kokosové palmy. Dojde k naříznutí kvítků, ze kterých vyteče potřebná tekutina. Za teplotních změn je pak tato látka dále upravována. V posledním kroku dojde k výraznému zvýšení teploty a vznikají krystalky, ze kterých se stává náš potřebný cukr.  Kokosový cukr obsahuje velké množství minerálních látek, hlavně železa a zinku. Nese v sobě spoustu vitaminů a antioxidantů. Cukr velmi dobře podporuje střevní mikroflóru, neboť obsahuje látky, které slouží jako probiotika.  Má i další zdravotní účinky. Podporuje zažívání, působí jako prevence proti mnohým nemocem, dokonce dlouhodobě zabraňuje vzniku rakoviny tlustého střeva. Jeho používání je vhodné pro lidi trpící s nadváhou nebo dokonce obezitou. Tělo jej daleko lépe zpracuje než klasický cukr. Má taky pozitivní vliv na tvorbu inzulinu, omezuje dopady cukrovky na tělo jedince.                                                                                                                                                Kokosový cukr je výborný. Používat jej můžete při přípravě každého pokrmu, avšak počítejte s tím, že dá vašemu jídlu karamelový nádech. Hodí se nejlépe do sladkých pokrmů. Jen ochutnejte, jak je dobrý. 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší domácí chléb? Vyzkoušejte tyto triky! II
Dejte si na čas. Jedno z nejdůležitějších pravidel spočívá v době, kterou chlebu věnujete. Pamatujte si, že těsto by se mělo nechat kynout dokonce třikrát. Nejprve připravit těsto, pak znovu promnout a ještě jedno kynutí, následně by měl odpočívat ještě připravený bochník před pečením. Vykynutý chléb poznáte tak, že pokud do připraveného bochníku zatlačíte prsty, těsto se nevrátí zpět. Dobře upečený chléb by měl taky pěkně dunět po zaklepání. Pokud chcete chléb ozdobit semínky či jinými ingrediencemi, pamatujte na to, že je nutné jej před posypáním natřít mokrou ingrediencí. Využijte olej, mléko nebo rozpuštěné máslo. Následně na chleba můžete přidat co vás napadne. Tohle stačí stručně. Bez droždí pořádný chléb nikdy neupečete. Nezáleží na tom, zda vsadíte na droždí čerstvé nebo sušené, jen na něj nesmíte zapomenout. Jednoznačně nejlepší chléb vám vykouzlí domácí pekárna chleba. V ní se totiž chléb nejen peče, ale taky ještě opracovává. Vložíte těsto do prostoru. Ta se tam točí, občas je jemně prohněteno. V další fázi se těsto mírně nechá potrhat, se vším si pekárna poradí. Vzniká nadýchaný bochník bez chybičky. Do pekárny však nemusíte vkládat ani hotové těsto. Šikovné stroje za vás těsto připraví. Postačí vložit do pekárny správné ingredience a čekat. Nezapomeňte, že vkládat je nutné nejprve mokré složky, pak až ty suché. 
Zobrazit článek >
 
Retro šlehačková láhev
Výrobky tohoto typy z módy nikdy nevyjdou, jsou příjemně retro. Proč retro? Už naše babičky je v kuchyni využívaly a řekla bych, že se prakticky nezměnily. Řeč je pomocnících, jako jsou sifonové a šlehačkové láhve. Dnešní milovníci nealko bublinkových nápojů znají tzv. SodStream plný plastu. Přestože se designéři snaží a pracují s tvarem a barvami, plastem vždy zůstane. Podstatně elegantnější a dekorativně efektnější, dodnes ji lze ve vybraných obchodech zakoupit, byla skleněná lahev. Naprosto bezpečná, stabilní, uchycená v drátěné síti. Do hlavice se zasunula bombička s CO₂, pootočilo se s ní a nápoj byl hotový. Stačilo stisknout tlačítko. Podobné to bylo se šlehačkou. Kuchaři dnes zařazují šlehačku do hotových pokrmů a výrobci nám rádi podsouvají „šlehačku“ v lahvi, ze které se aplikuje přímo na moučník či kávu. Nemá smysl vysvětlovat, že název šlehačka je pouhou mystifikací, jde jen o částečně rostlinný, víceméně synteticky vyrobený produkt. Pravou šlehačku nic nenahradí. Chutí i konzistencí. Ruční šlehače skrývají riziko, že ji tzv. přešleháte. Proto je skvělá Dessert Whip Plus W láhev. Našleháte v ní až 0,5 litru šlehačky na principu, který jsem výše popsala. Tedy stačí jen nalít do láhve, uzavřít je a do hlavice zasunout bombičku. Jediným rozdílem, že k vyšlehání dochází za pomoci dusíku, přesněji N₂O. Připravená šlehačka v ní vydrží až 10 dní, přitom je bez chemických přísad. Moderní nerezová láhev na přípravu šlehačky Dessert Whip Plus W je vylepšena protiskluzovou silikonovou vrstvou a dávkuje stiskem páčky aplikátoru. Zakoupíte ji v sekci doplňků pro Kuchyň.  
Zobrazit článek >
 
Nejlepší domácí chléb? Vyzkoušejte tyto triky! I
Tento článek nemá za cíl ukázat vám nejlepší recepty a postupy pro pečení chleba. Podíváme se na zajímavé triky a možná i tajné ingredience, které mohou váš domácí chléb zlepšit. Jak vytvořit jedinečnou pochoutku? I chléb může být delikatesou. Při výběru receptu a jeho ingrediencí je vhodné si uvědomit, že právě klasická mouka s vysokým obsahem lepku zajistí to, že bude upečený chléb lehký a vláčný. Pokud se chystáte upéct bezlepkovou podobu chleba, obvykle jsou doporučovány mouky žitné, špaldové, kukuřičné nebo sójové. Ty alespoň zčásti ovlivní výslednou požadovanou strukturu. Zdá se, že záležitosti ohledně mouky jsou opravdu důležité. Základní pravidlo, které si zapamatujte pro jakékoliv pečení s kynutým těstem zní: Mouku je třeba před přidáním do těsta prosít. Bez něj nikdy nebude těsto tak pěkně kynout. Upečený chléb bude díky mouce krásně vláčný. Dejte si pozor, že ne každý chléb kyne zas tejné teploty. Pro většinu chlebů se pohybuje vhodná teplota kynutí kolo třiceti pěti stupňů. Takže možná vám nebude stačit vložit chléb pod topení, bude nutné ho nechat kynout v troubě. Pamatujte si, že každý chléb musí projít pořádným hnětením. Pokud na pořádnou přípravu těsta vaše ruce a jejich síla nestačí, pak popřemýšlejte o koupi domácí pekárny, která práci odvede za vás. Lépe si poradíte taky s kuchyňským robotem. 
Zobrazit článek >
 
Čekankový sirup Originál
Sirup z čekanky je sladidlo, které můžete s chutí využívat vlastně bez zábran. Jedná se o produkt vyrobený speciálně z kořene čekanky. Obsahuje vysoké procento vlákniny, jistě vás potěší, že se jedná o sladidlo s nízkým glykemickým indexem. Hodí se na dochucování pokrmů i pro dětské jedlíky. Čekanka obecná je bylina s krásně zbarvenými modrými lístky. Co se týče lidského zdraví, nejzásadnější je kořen rostliny. Vyrábí se z něj tinktury, vaří se odvary a další léčivé esence. Z čekanky si můžete připravit taky čaj nebo právě již zmiňovaný sirup. Čekanka se pyšní mnohými účinky na lidské zdraví. Přispívá trávicí soustavě. Pomáhá proti onemocnění jater a žlučníku. Léčí žlučníkové kameny. Působí taky jako prevence proti tvorbě ledvinových a močových kamenů. Působí blahodárně na žaludek, zbavuje žaludečních vředů i přecitlivělého žaludku. Čekanka má močopudný účinek, celkově podporuje celou vylučovací soustavu. Má projímavé účinky, takže pomůže v případě zácpy. Čekanka čistí krev. Působí preventivně proti vzniku cukrovky, má vliv na zmírnění průběhu nemoci. Čekanka dodává chuť k jídlu. Používá se jako doplněk stravy při léčbě anorexie nebo jiných poruch příjmu potravy. Ochutnejte náš výborný čekankový sirup. Hodí se i při redukční dietě, neboť obsahuje výrazně méně cukru než kterákoliv jiná sladidla. Pokrmy připravované s čekankovým sirupem jsou velmi chutné. Uvidíte, že si toto sladidlo zamilujete. 
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? IV
Dodržujte pitný režim Tekutiny tvoří zvláštní kapitolu stravování. Již v předchozím díle byly zmíněny nezdravé nápoje a alkohol. Byla by však chyba nepozastavit se u zdravého pitného režimu. Denně by měl dospělý člověk vypít minimálně litr a půl zdravých tekutin. Do nich se počítá většina čajů a voda. Ostatní slazené minerálky jsou dobré pro mlsný jazýček, tělu však na zdraví moc nepřidají. Omezte jejich konzumaci. Pokud vám obyčejná voda nechutná, otestujte kouzlo pár kapek citronu. Pozor na upravovaná jídla Ne příliš vhodná jsou tepelně upravovaná jídla, která obvykle obsahují konzervanty, a taky dost soli. Pokud máte čas a prostor, vařte raději svá jídla, kupujte čerstvé potraviny. Důležitá je vyvážená strava Leckde si přečtete, že při hubnutí i běžném stravování je vhodné omezit konzumaci cukru a přidat co nejvíce bílkovin. Jenže sacharidy nemůžeme házet do jednoho pytle. Jsou cukry nezdravé, tj. bonbóny, pečivo a další potraviny, ale taky sacharidy velmi potřebné, jednoduché cukry, které se nacházejí například v ovoci. Ty tělo potřebuje a dokonce velmi. Nenahrazujte zdravé cukry jen bílkovinami. Vyvážená strava taky spočívá v pravidelném jídle. Snažte se alespoň pár dní sledovat, co vlastně spořádáte a případně upravte jídelníček do vhodnější podoby. 
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? V
Káva ano. Ale jaká? Ať už pijete denně dvě kávy, protože vám chutnají nebo že je zkrátka potřebujete, vůbec to ničemu nevadí. Ovšem pouze tehdy, pokud pijete kávu kvalitní. Nekonzumujte instantní nápoje, omezte tučné mléko a zapomeňte na smetanu. Dejte si pozor na kávu bez kofeinu, na odpoledne nebo večer je určitě vhodná, ale ne každá je kvalitní. O cukru do kávy nemusíme ani hovořit, bez něj je káva zdravější. Sport všechno nezachrání Někteří lidé spoléhají na to, že pokud pravidelně cvičí, mohou si dopřávat zkrátka vše. To tak úplně není pravda. I když nepřibydete na váze, vaše tělo si musí s celou potravou poradit. Nekvalitní stravou zatěžujete nejen trávicí systém, ale celý organismus, ani o tom nemusíte vědět. Špatné stravování se může na těle projevit až za několik let. Doplňujte vlákninu Proběhlo mnoho testů na lidských organismech, které zjišťovaly nejen složení nevhodných látek v organismu, ale taky těch dobrých. V testování zcela propadla vláknina. Tento nenahraditelný komponent je v nedostatečném množství v každém třetím organismu. To je opravdu velké číslo. Vláknina skvěle podporuje trávení i vylučování. Najdete ji v oříškách, zelenině i ovoci, důležité jsou však taky celozrnné obiloviny. Máte již ve svém jídelníčku jasno? Pokuste se vylepšit své stravovací návyky. Tělo vám za tento krok velmi poděkuje, tomu věřte!  
Zobrazit článek >
 
Espresso s tonikem
Už jste ochutnala tuto lahůdku? Nebo si na ni teprve děláte chutě? Ať už je to tak či onak, kávu s tonikem si můžete připravit i doma. Oceníte tento hit léta? I když se zdá být espresso s tonikem novinkou, vězte, že tento nápoj existoval už před mnoha lety. Toto skvělé potěšení plné svěžesti a energie se zrodilo ve Švédsku. Servírování espressa s tonikem má svá pravidla. Ledem by měla být zaplněna minimálně polovina větší sklenice, do které se pak nalijte z větší část tonik, který obvykle doplní hned dvojité espresso. Není pravidlem, že na drink musíte používat tonik klasický, tedy bez příchutě. Fantazii se meze nekladou, vyzkoušet můžete zázvorový, květinový nebo ovocný. Záleží na chuti, kterou od drinku požadujete. Buďte však při přípravě opatrná, výrazná chuť vás může překvapit. S tímto drinkem skvěle ladí taky citron a sirupy. Pokud zvolíte klasický tonik, vymačkejte do nápoje trochu citronu nebo do něj vložte přímo plátky. Dobře chutná taky s bezinkou. Pokud chcete při přípravě docílit barevného efektu, naplňte nejdříve sklenici ledem, následně do ní nalijte tonik. Poté až velmi pomalu lijte do sklenice kávu, ideálně ji nechte udělat v ,,pressovači‘‘, z něj káva poteče ideální rychlostí. Co takhle espresso KRUPS na kapsle? Pro malé kuchyně, skvělá cena, manuální ovládání, pro horké i studené nápoje, extrémně rychlý, čistý, jednoduchý a spolehlivý provoz Thermoblock Tlak čerpadla 15 barů Příkon 1460 W Zásobník vody 0,6 l Úsporný režim: rychlé nahřátí Auto-off po 5 min. Plastový magnetický držák kapslí Plastová aretační páka se zvedačem Plastový volič horká vs. studená voda Odkapávací tácek s nastavením výšky ve 3 polohách Zeleno červený LED spínač zap/vyp, pouze pro kapsle Nescafé Dolce Gusto Rozměry (V x Š x H): 28,7x 15,9 x 22 cm
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12