EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Oslaďte si život aneb umělé cukry
Další obrovská kategorie sladidel, tentokrát však nejde o sladidla přírodní, ale umělá, která ke zdravotní stránce jedince příliš nepřispějí. Jedno sladidlo je horší než druhé. Najdeme na nich nějaké pozitivum? Sacharin – E954 Toto nekalorické sladidlo je neuvěřitelně sladké, přesněji pět set krát více než cukr. Sacharin je běžně používán do nízkokalorických potravin. Pokud pijete sladké minerálky bez cukru, zajisté si pochutnáváte na sacharinu. Toto sladidlo je samozřejmě sladkou zcáhranou pro diabetiky. Cyklamát – E952 Toto sladidlo se prodává pod názvem Fan. Od roku 1937 bylo významně používáno, ale v průběhu let došlo k mnoha výzkumům a bylo zjištěno, že toto sladidlo zvyšuje výskyt rakoviny močového měchýře. V USA bylo úplně zakázáno. Látka je podobná sacharinu, je až padesátkrát sladší než toto sladidlo. Aspartam – E951 Aspartam. To je asi dnes nejvíc řešené sladidlo. Vedou se dlouhé diskuze o tom, zda je toto umělé sladidlo zdraví bezpečné. Pokud možno, raději se mu vyhýbejte. Nikdy by ho neměli konzumovat lidé s fylketonurií. Aspartam je maximálně dvě stě krát sladší než cukr. Sladidlo se nehoní pro nekyselé nápoje a není ho vhodné tepelně upravovat. Sladidlo se zrodilo v roce 1965. Acesulfam K – E950 Acesulfam K je o trochu starší. V porovnáním je na tom stejně jako Aspartam. Jedná se však o sladidlo, o kterém se nikdy nemluvilo jako o zdraví nebezpečném prvku. Používá se v pekárenském průmyslu, přidává se do pečiva. Využíván jej i běžný potravinářský průmysl. Sladidlo najdete téměř v každé marmeládě. Další sladidla, které můžete znát, nesou název Sukralóza nebo Sorbitol. Vyzkoušejte kokosový sirup. Koupit ho můžete zde. 
Zobrazit článek >
 
Inspirujte se korejskou péčí o pleť
A co je korejské kosmetice tak výjimečného? Rozhodně inovativní textura a ingredience. Všemocné vejce Zázračné účinky vaječného bílku a žloutku využívaly již naše babičky. Ty korejské mají ale jiné grády. Některé značky mají dokonce celé vaječné řady s vaječným tělovým máslem nebo pěnovou maskou proti stárnutí z bílků a žloutků. Vejce obsahují albumin, což je hlavní protein naší krevní plazmy a také kolagenu. Šnečí sliz Sliz, který za sebou šneci zanechávají, obsahuje alantoin, který stimuluje buňky k jejich regeneraci, zvláčňuje pokožku a k tomu všemu má ještě čistící a léčebné účinky. Kosmetika se šnečím extraktem obsahuje také kolagen proti stárnutí pokožky a elastin, který je důležitý pro zachování pružné a pevné pokožky. Ale to není vše, také ještě glykolovou kyseliny s vyhlazujícím efektem a také léčí akné, redukuje maz a bělí nežádoucí pigmentaci. Extrakt z perel Výtažky z perel v sobě mají cenné mořské minerály bohaté na enzymy a antioxidanty. V kosmetických prostředcích tento výtažek revitalizuje, regeneruje a hydratuje pokožku. Perla v ústřice se tvoří tak, že se ústřice brání proti částečkám písku, které se jí dostanou do ulity tím, že je pokryje vápníkem a potom i střídavě konchiolínem. A tak perlový prášek, který je bohatý na vápník a konchilín zvyšuje metabolismus pleti a pomáhá držet vlhkost v pokožce.
Zobrazit článek >
 
Grow it - Bonsai
Sada Grow it jistě potěší každého pěstitele i pěstitelku. Tato krabička obsahuje vše potřebné pro vypěstování vlastních bonsajů. Stačí jen zasadit semínka do přiložených květináčků, zalévat a pečlivě se o ně starat. Pokud vydržíte a budete trpělivý, můžete si vypěstovat čtyři druhy bonsají. S tímto dárkem jistě potěšíte každého přírodomilce a pěstitele. Návod na pěstování: Bonsaje můžete sázet během celého roku. Semena zasejte do kompostu asi 3 mm hluboko. Vhodné je po zasazení do květináčků zakrýt je igelitovým sáčkem a umístit na přímé světlo při teplotě asi 13 - 16°C na 2 -3 týdny. Semena je dobré pro jejich lepší osvětlení sázet od sebe s dostatečně velkým intervalem. Hrubá semena sázíme jednotlivě, drobná semena rovnoměrně rozprašujeme, předběžně je smícháme s dvojitou dávkou mělkého suchého písku. Po zasetí semena pečlivě přimáčkneme destičkou a zasypeme měkkou půdou, o síle 2 až 3 krát větší, než je rozměr semínek. Semena, která milují a potřebují světlo, však nezasypáváme. Nádobu se vsazenými semeny přikryjeme sklem nebo průhledným krytem, který umožňuje zachovat vlhkost a zabezpečuje přístup světla k semenům. Nádobu musíme rozmístit tak, aby i v nejchladnějším období měla dostatečný přísun tepla, např. u radiátoru ústředního topení. Zeminu musíme hlídat, aby nebyla vyschlá ani příliš vlhká. Nedostatek vláhy i její nadměrnost totiž semenům škodí. Sadu pro pěstování bonsají koupíte v eshopu darky.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Pomocníci při hubnutí
Strava je při hubnutí 70% úspěchu anebo taky neúspěchu. Některé potraviny mají vliv na úbytek váhy a jiné zas naopak. Je potřeba vytvořit tělu postředí, které umožní uvolňovat mastné kyseliny a tak začne docházet k úbytku tělesného tuku. Začněte jíst ty správné potraviny. Avokádo Avokádo má v sobě zdravé tuky, tělu prospěšné. Jsou v něm některé vitamíny, které mají vliv na testosteron a tím pádem na růst svalové hmoty. Fazole Fazole mají vysoký obsah vlákniny, která přispívá ke stabilizaci krevního cukru. Obsahují velké množství aminokyselin, fyzosterolů a flavonoidů, vitamin C, betakaroten, železo, draslík, zinek a mangan. A jako bonus, pomáhají ke štíhlejšímu pasu. Jogurt Všichni víme, že v jogurtu je vápník a bílkoviny. Ale k čem je tahle kombinace dobrá? K lepšímu trávení tuků a to dokonce i z jiných potravin zrovna zkonzumovaných. Krom toho jsou v něm i probiotika a ty zlepšují střevní mikroflóru a tak lépe a ryhleji hubneme. Ořechy Ořechny jsou celkem dost tučné, ale v omezeném množství mají příznivý vliv na přebytečná kila. Kešu oříšky podporují pamět a zlepšují imunitu. Mandle dělají dobře zažívání. Pistácie mají hodně železa a para ořechy pomáhají zvládat stres. Polévka Polévka nasytí a s přísunem jen malého množství kalorií. Zkuste vývary ze zeleniny nebo zeleninové krémy. Jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Dejte si pozor! Velké množství polévky roztáhne žaludek a budete jíst víc. V žádném případě nepoužívejte zásmažku, místo toho nastrouhejte do polévky bramboru, nasypejte do ní vločky nebo pohanku.  
Zobrazit článek >
 
Aby se ráno lépe vstávalo.. II
Pokračování článku je zde. Za jakých podmínek se vám ještě bude velmi dobře vstávat? Poradíme vám! Před spaním nejezte Obecně se říká, že by člověk neměl jíst déle než o dvacáté hodině večerní. Je to však individuální, pokud chodíte spát v devět, i osmá hodina je na jídlo pozdní. Jestliže však do postele uleháte až po půlnoci, klidně můžete jíst i v devět. Možná vám již z těchto informací vyplynulo, že jíst byste měla asi tři hodiny před spaním. Tělo pro dobrý spánek potřebuje mít energii, avšak na druhou stranu s přeplněným žaludkem se taky nevyspíte. Dávejte si pozor i na to, co jíte a pijete. Ve večerních hodinách se vyhněte tučnému. Sladké spánku zas tak nevadí, ale uškodí vaší štíhlé linii. Nepijte kávu, zelený čaj, to jsou nápoje pro lepší rána, nikoliv večery. Máte problémy s usínáním? Možná vězí právě v přijímaných tekutinách. Pro podporu spánku využijte třeba meduňkový čaj. Ranní pohyb vám pomůže Večer klid, ráno aktivita. Tak tento plán pro vás bude úplně ideální! Jóga, stretching, procházka s domácím mazlíčkem, vlastně cokoliv. Neusedejte hned po probuzení ke snídani či k televizi. Nejlépe nastartujete metabolismus pohybem. Vaše tělo se skvěle připraví na celý den, když mu hned ráno dopřejete dobrého pohybu. Voda se ráno šikne Ještě před pohybem je ideální zastavit se v koupelně. Jasně že si dojdete na toaletu, ale taky je vhodné se osprchovat nebo alespoň obličej osvěžit vodou. Dopřejte si svěží lázeň a hned budete plná energie. 
Zobrazit článek >
 
Základ krásných vlasů spočívá v jejich správném česání! II
Délka a šířka vroubků na hřebenu či štětin na kartáči je hodně různá. Každý jedinec by si měl vybrat takový, který bude nejvíce svědčit jeho vlasům. Délka by měla odpovídat celkové hustotě vlasů. Se vzrůstajícím objemem by se měla prodlužovat a šířka. Rozestupy hřebenových zoubků či štětin byste měli zvážit sami. Na zacuchané vlasy jsou vhodné větší mezery, na hladké, jemné a hlavě nezacuchané vlasy se hodí ty, které mají mezery menší. Nejlepší je však vlastnit hřebeny oba. Větší rozestupy užijeme nejprve a potom můžeme do ruky vzít kartáč a nebo hřeben s malými rozestupy. Velký omyl je rozčesávat vlasy po užití laku nebo gelu. Nejprve musíte vlasy řádně rozčesat a až poté dbejte na jejich styling. Tužící prostředky nanášejte až na rozčesané vlasy. Lehký finální styling vlasů hřebenem je povolen. Nyní jsme si vytyčili základní pravidla a zásady česání a teď už stačí najít ten správný hřeben. Co takhle Tangle Teezer? Tento profesionální kartáč můžete vidět snad v každém salónu. Je doporučován předními vlasovými stylisty. Vytvořil ho v Velké Británii roku 2007 stylista Shaun P., který jím doslova dostal celý svět. Doposud žádný vlasový umělec nepřišel na takový hřeben, který by velmi snadno rozčesal i ten nejhustší a nejzacuchanější vlasy. Tangle Teezer to však dokázal. Tangle Teezer dokonale spojuje funkci hřebene i kartáče. Tato inovativní vlasová pomůcka navíc zabraňuje častému lámání vlasů a obnovuje jejich lesk a pružnost. Vykrojený tvar předmětu nám umožní snadnější manipulaci, možná i to je důvodem, že se každou minutu, prodalo sedmnáct kartáčů. Jsou vyváženy do více než 60 zemí světa. Sami jste asi poznali, že správná technika česání je důležitá pro každou délku i typ vlasů. Když budete o vlasy správně pečovat a hlavně dodržovat techniku česání, zajistíte si dokonalý look, tak dokonalý, že vám ho každý bude závidět! Hřeben profesionálů Tangle Teezer najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Nina George a její romantická díla
,,Když se žena vdá, zapojí se jednou provždy a neodvolatelně do systému dohlížení. Dává pozor na všechno, co její muž dělá a jak se mu daří. A později, když přijdou děti, i na ně. Stane se dozorkyní, služkou i diplomatkou zároveň. V žádném případě to neskončí něčím tak banálním, jako je rozvod. Ach ne, láska může zmizet, péče zůstává.‘‘ Toto zamyšlení sepsala do své knihy Levandulový pokoj Nina George. Znáte tuto spisovatelku? Nina George, autorka německého původu, se narodila roku 1973. Jako mladá se rozhodla ukončit studia velmi brzy, skončila s nimi už ve svých čtrnácti letech. Později se vyučila novinařině. Zjistila, že má zřejmě na psaní talent, a tak se ráda vzdala života servírky a recepční a začala psát novinové články. Později přešla k psaní knih. Publikovala taky pod jménem Anne West. Pod tímto pseudonymem vydala populárně naučnou tvorbu z oblasti lásky a sexuality. Zaměřuje se hlavně na milostnou a romantickou tvorbu, ale mezi její poměrně úspěšnou knihu patří i thriller z roku 2008, který vydala pod pseudonymem Nina Kramer. Mezi její nejznámější knihy patří duo s názvem Přístav naděje a Levandulový pokoj. Levandulový pokoj je román, který byl u nás vydán roku 2014. Vypráví příběh o knihkupci Jeanu z Paříže, který byl kdysi zamilovaný do krásné provensálské dívky Manon. Ta mu však jednoho dne zmizela bůh ví kam. Na rozloučenou nechala Jeanovi pouze dopis. On se ho ale rozhodl nečíst. Jednoho dne se však Jean probudí a dopis si přečte. Jaké bude skrývat tajemství? Knihu Levandulový pokoj od Niny George najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Italské sýry - rozdělení
Italská legislativa označuje sýr jako: "Produkt, který se vyrábí z plnotučného mléka, částečně či úplně sebraného, nebo taktéž ze smetany, vysrážený přidáním mléčných kvasinek nebo živočišného syřidla nebo přidáním rostlinného syřidla a kuchyňské soli." V těchto končinách se nabízí okolo 400 druhů sýrů. Proto se zde dbá na přísnou klasifikaci a rozdělení do různých kategorií.  Prvně je nutné sýry rozdělit dle druhu mléka: buvolí kozí ovčí kravské z míchaného mléka z více druhů mléka (převážně ze dvou, méně ze tří) Další hodnocení se děje pozorováním či pohmatem tzv. těsta: sýry z měkkého mazlavého těsta s vlhkostí 45 až 70% sýry z polotvrdého těsta s vlhkostí 40 až 45% sýry z tvrdého těsta s vlhkostí pod 40% - stupeň tvrdosti může ovlivnit doba uložení sýra - mezi další vizuální druhy posuzování sýrového těsta patří: plísňové sýry (př. Gorgonzola) sýry z taženého těsta (př. Mozzarella di Bufala Campana) Dále se hodnotí, zda-li je sýr čerstvý nebo uleželý. Doba, která uběhne od doby zpracování sýra až po dodání na trh, můžeme rozdělit: nejčerstvější = 48 až 72 hodin čerstvý = do 15 dnů polouleželý = od 40 dnů do 6 měsíců uleželý = od 6 měsíců do 1 roku velmi uleželý = více než rok Taktéž se sýry dělí dle tučnosti: nízkotučné = max. obsah tuku 20% polotučné = obsah tuku není nižší než 20% a vyšší než 42% tučné = obsah tuku více než 42%  
Zobrazit článek >
 
Nejlepší dýňová polévka
Podzimní období je pro dýňové pokrmy jako stvořené. Pojďme si dnes uvařit dýňovou polévku, po které se vám jistojistě budou sbíhat sliny už při pročítání receptu. Tak jdeme na to! Budete potřebovat: Dýni (nakrájenou dužinu bez semínek, 800 g) Zeleninový vývar (600 ml) Smetanu ke šlehání (250 ml) Cibuli (větší, 1 ks) Máslo (2 lžíce) Česnek (2 stroužky) Mrkev (1 ks) Cukr třtinový (1 lžíce) Kari (1 lžíce) Dýňová semínka (pražená, 150 g) Dýňový olej (pár kapek na porci) Chilli paprička (1 ks) Sůl a pepř Postup: Na másle nejprve dozlatova osmahněte cibuli spolu s česnekem. Až zpění, přidejte dýni a smažte dále asi pět minut. Následně přidejte strouhanou mrkev, koření a cukr. Poté směs přemístěte do hrnce a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a asi tak patnáct minut polévku vařte na silném ohni, aby zelenina pořádně změkla. Poté přilijte smetanu, osolte, případně opepřete. Po uplynulém čase polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Na polévku můžete přidat zakysanou smetanu, dále pár kapek dýňového oleje, samozřejmě opražená a osolená dýňová semínka a zmíněnou chilli papričku. Pokud nejste fanouškem pálivých pokrmů, papričku vynechte. Pokud slavíte Halloween tak, že doma poctivě vydlabáváte dýně a následně do nich vyřezáváte strašidelné obličeje, zbyde vám dýňová dužina. I v případě, že nepůjde o kostičky, můžete tuto dýni využít na přípravu polévky taky. Zbavte ji semínek, jak to jen půjde. Při vaření pak postupujte úplně stejně podle receptu. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Salzburg II
Pojďme rovnou prozkoumávat vybranou oblast. Kam v Salzburgu vyrazit? Zámek Mirabell a Mirabellská zahrada Základní kámen Mirabellského zámku stojí v Salzburgu od roku 1606. Nechal ho postavit arcibiskup Dietrich pro svou milenku. Dnes kolem zámku rozkvétá taky krásná zahrada s přepychovými atrakcemi. Mirabellšký zámek v sobě skrývá vám možná dobře známý Mramorový sál, který je nyní jedním z nejkrásnějších oddacích sálů na světě. Dříve v něm vyhrával sám Leopold Mozart a po něm samozřejmě i syn Wolfgang. Sál je bývalým sídlem knížecího arcibiskupa. Do sálu vede přenádherné Andělské schodiště. Jak již bylo řečeno, zámek je obklopen taky zahradou. Ta byla založena do sta let po stavbě zámku současným arcibiskupem Thunem. Nese geometrický půdorys. Sochy i keře a květiny dodnes opečovávaní místní správci sídla. Tento salzburský klenot pózuje již mnoho let na světových filmových snímcích. Zaujmout by vás na místě mohla Pegasova kašna, kterou neobývá nikdo jiný než kůň Pegas. Byla vybudována až v roce 1913. Mezi další atraktivní ,,kulisy‘‘ patří zahrada s trpaslíky, která ej nejstarší zahradou v Evropě, přepychové záhony v komplexu Rozárium a palmový skleník Oranžérie. Hohensalzburg Pevnost Hohensalzburg je návštěvníkům otevřena celoročně. Je více než 900 let stará. Díky lanovce, která zde stojí od roku 1892 se na kopec k pevnosti dostanete velmi rychle. Za navštívení stojí celý hradní areál. Jistě budete nadšeni i výhledem na celé město. Celá budova byla v minulých letech rekonstruována, nyní si ji můžete prohlédnout v plné kráse bez lešení. Za drobný peníz se dostanete na prohlídku interiéru hradu. Prohlédnete si malby, klenutí, obrazy a jiné vzácné předměty. Plánujete výpravu do tohoto města? Pak se řádně připravte a vezměte si s sebou průvodce. Knihu Merian Salcburk – Salcbursko najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Bulgarian Tribulus aneb kvalitní výživa pro sportovce
Aktivně sportujete? Pak se vám třeba zalíbí náš doplněk stravy. Nyní v akční nabídce! Tribulus je rostlina, která roste na území Ameriky, v Indii a Číně, v Evropě pak ve Španělsku. Proč má tedy přízvisko bulharský? Samozřejmě, tato rostlina roste i v Bulharsku, jedná se však o její speciální druh, který je, co se týče účinků, ještě mnohem lepší než ostatní Tribulusy, proto se taky cenově pohybuje o něco výš. Produkty vyráběné z této rostliny obsahují kolem šedesáti procent protodioscinu, látky důležité pro sportovce. Mnozí uživatelé si mylně myslí, že přípravek je vhodný pouze pro muže. Tak tomu rozhodně není. Tento doplněk stravy stimuluje pohlavní hormony. V případě žen ovlivňuje hladinu progesteronu, dále estrogenů. Zlepšuje sexuální výkonnost a podporuje dobrý fyzický stav. Příjemci se shodnou na tom, že užívání produktu Tribulus je mnohem účinnější než kdejaké primárně energetické doplňky. Pozor však na užívání, pokud máte v plánu pouze zvýšení energie a celkovou podporu výkonnosti, jezte pouze tabletu denně. Doporučené dávkování tří až šest kapslí se hodí zejména pro kulturistické a silové sporty. Záleží vašemu partnerovi na svalech? Maká denně v posilovně? Jistě mu dárek ve formě Bulgarian Tribulus udělá radost. Pořiďte si tento doplněk stravy ještě dnes a využijte naší akční nabídky. 
Zobrazit článek >
 
Zaposlouchejte se do povídání Adiny Mandlové
Adina Mandlová (28. 1. 1910 - 16. 6. 1991) Jedna z největších hvězd českého stříbrného plátna. Ve filmu představovala nejčastěji drzé, chudé, ale počestné dívky nebo bohaté a znuděné manželky. Její herecký talent byl nejprve negativně přijatý tehdejšími médii, ale během své kariéry byla asi nejvíce obsazovanou herečkou. Adina Mandlová se narodila v Mladé Boleslavi. Byla nejmladším dítětem manželů Mandlových. Po třech chlapcích to byla jedniná dcera. Jelikož si otec dceru velmi přál, během jejího dětství jí dopřál mezi sourozenci výsadní postavení. Všichni jí museli vykat a vzbuzovat v ní dojem, že je výjímečná. Otec jí dával hodiny klavíru a staral se o její vzdělání. Její rodinná privilegia byla zrušena v jejích osmi letech, kdy otec náhle zemřel. Adina se tak musela věnovat domácím pracem, které dříve nemusela vykonávat. Ve škole dosahovala dobrých výsledků, ale pokulhávala v chování. Již v šestnácti letech si našla milence, což její matka těžce nesla, neboť žili na malém městě, kde se o všem ihned vědělo. Matčin přítel Adině zaplatil studium ve Francii, odkud byla po dvou letech vyloučená, opět, za špatné chování. Po návratu do Čech se přestěhovala do Prahy, kde se živila jako manekýna. Zanedlouho přijala malou roli ve filmu Děvčátko, neříkej ne!, díky níž se dostala k herectví. Seznámila se s Hugo Haasem, s nímž natočila osm filmů. Po nějakou dobu s ním také žila. Rozešli se v roce 1937. Po válce byla vězněná a vyslýchaná pro údajné styky s Němci. Aby unikla pronásledování, vdala se roku 1947 za pilota Josefa Kočvárka a po získání britského občanství žila v Londýně. Zde se snažila navázat na svoji tehdejší profesi herečky. Avšak její angličtina nebyla perfektní, proto jako herečka příliš neprorazila. Po rozchodu s Kočvárkem si roku 1949 vzala Geoffreyho. Taktéž i toto manželství po dvou letech zkrachovalo. Roku 1950 Adina onemocněla tuberkulózou a léčila se ve Švýcarsku. V roce 1954 si vzala módního návrháře Bena Peersona. U něj dříve pracovala jako manekýna. Později se odstěhovali na Maltu. Ač byl Ben homosexuál, pro Adinu to byl jediný muž, kterého kdy opravdu milovala. Po jeho smrti se Adina Mandlová počátkem roku 1991 vrátila do Čech. Zemřela 16. 6. 1991. Nechala se pohřbít v nejprostším rubáši s polorozvitou růží v ruce. Poslechněte si životní vyprávění Adiny Mandlové, které vzniklo díky nahrávaným rozhovorům s Josefem Škvoreckým.
Zobrazit článek >
 
Velikonoční dny aneb jak se tyto svátky od pradávna slaví? IV
Tento den je samozřejmě v současnosti největší zábavou hlavně pro děti, kteří zvyk s pomlázkou ještě drží. Mladé hospodyňky s maminkami pak rády malují kraslice a nebo namáčejí celá uvařená vajíčka v jednotlivých barvách. Připravují pro pánskou návštěvu taky barevné stuhy, aby je obdarovaly tou nejkrásnější odměnou. Víte, že na Velikonoční pondělí se taky pečou tradiční perníčky? Mnoho lidí si je spojuje s Vánocemi, ale jsou to právě Velikonoce, o nich se perníčky začaly vlastně péct. S koledováním se taky pojí velikonoční říkanky, ty jistě dobře znáte. Zajímavé je, že koledování (dokonce i to vánoční, které už téměř vymřelo), se snažila církev několikrát zakázat. Bohužel ani jednou neuspěla. To je dobře, pak by velikonoční svátky byly moc obyčejné. Bílá neděle Bílá neděle je název po den, který je v týdnu spolu s velikonočním pondělím. Jedná se o neděli, která oficiálně ukončuje celé velikonoční svátky a hodování. Pokud jste četli naše povídání celé, je třeba připomenout, že v některých krajích se vynáší čarodějnice Mořena z vesnic až v tento den na připomenutí toho, že opravdu vše zlé je ze všechno obydlí vyhnáno. Jak slavíte velikonoční svátky vy? Dbáte na dodržování tradic a obyčejů? Chcete se o velikonočních zvycích a obyčejích dozvědět víc? Cenné informace najdete v publikaci Velikonoční koledy zvyky a obyčeje, která je určená pro děti i dospělé. Najdete ji zde. Knížka navazuje na Vánoční koledy naší babičky. Přináší tradiční zvyky a popěvky, známé i méně obvyklé české velikonoční koledy. Ilustrace a koláže ze starých obrázků a pohlednic připomenou svěží náladu nejkrásnějších svátků jara. Celou knížku sestavila a upravila Klára Trnková.
Zobrazit článek >
 
Recept: Panettone
RECEPT: Panettone Ingredience: 650 g polohrubé mouky 200 g rostliného tuku 150 g kandovaného ovoce 150 g krupicového cukru 150 g rozinek 50 g droždí 250 ml mléka 4 ks žloutky 2 ks vajec 1 ks vejce na potření 1 lžička soli tuk na vymazání pergamenového papíru špetka nastrouhaného muškátového oříšku kůra z 1 ks citrónu forma vysoká 12 cm o průměru 16 cm pergamenový papír Postup: Droždí smícháme se lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka, dobře rozmícháme, přidáme ještě 2 lžíce mouky a vše našleháme, na teplém místě necháme kvásek kynout. Prosátou mouku smícháme se žloutky, vejci, muškátovým oříškem, citronovou kůrou, solí, rozinkami a na drobno nasekaným kandovaným ovocem, přidáme nakynutý kvásek, krátce propracujeme a nakonec vlijeme rozehřátý rostlinný tuk. Těsto důkladně vypracujeme a necháme na teplém místě cca 30 minut kynout. Pak těsto zlehka propracujeme a vytvoříme z něj bochánek. Formu vyložíme pergamenovým papírem, kterou potřeme tukem, vložíme do ní bochánek a necháme dalších zhruba 30 minut kynout. Před pečením povrch panettone nařízneme do kříže a potřeme rozšlehaným vejcem. Troubu předehřejeme na 190-200 °C a moučník nejprve asi 15-20 minut zapékáme, potom teplotu snížíme na 160-170 °C a dopékáme asi 35-45 minut. Po upečení necháme panettone asi 30 minut ve formě chladnout, potom ji vyklopíme, nejlépe na nějakou mřížku (aby nám vychladla i ze spodu) a jakmile úplně vystydne, sejmeme pergamenový papír. POZNÁMKA K PEČENÍ:  Místo originální formy na panettone lze použít i hrnec o stejné velikosti a šířce, který však nesmí mít umělohmotná ucha! Taktéž lze formu nahradit formu hlíněným květináčem.    
Zobrazit článek >
 
Znáte historii Halloweenu? II
Jistě tušíte, že jméno ducha, který v dýních přebývá, je Jack, proto tedy Jack-o-latern. S tím souvisí zase stará irská legenda. Jack byl velký opilec a pobuda, který se v den Halloweenu opil tak, že jeho duše začala opouštět tělo. To byla příležitost pro ďábla, který měl na Jacka spadeno. Jack ho však přemluvil, aby si mohl dát ještě jeden, poslední drink. Neměl však peníze, a tak ďábla poprosil, aby se jen do chvíle, než si drink koupí promění v minci. Ďábel mu vyhověl, jenže Jack mazaně využil situace a minci schoval do kapsy. Ďábel byl tedy přelstěn. Nakonec se domluvili na tom, že ďábel bude propuštěn, ale musí Jackovi zajistit ještě jeden rok svobody. Jak si ďábel vyslechl, tak musel plnit. Po roce se samozřejmě zase s Jackem sešli. Jenže Jack už věděl, jak na něj. Připravil si lest s velice chutnými jablky. Slíbil ďáblovi, že pokud vyleze na strom, najde na něm to nejlepší ovocné pokušení, jaké kdy jedl. Jakmile čert lezl, Jack vyryl na kmen stromu kříž, takže ďábel nemohl dolů. Za to, že mu Jack pomůže zase na zem, musel ďábel muži slíbit, že ho do pekla nevezme nikdy. Tak se i stalo. Jenže Jack se jednoho dne upil k smrti. Do nebe vzhledem ke svým hříchům nemohl, peklo ho však taky kvůli ďáblově slibu nemohlo přijmout. A tak se stalo, že Jack bloudí světem dodnes. Světýlko v dýních značí uhlík, který ďábel Jackovi na jeho cesty ponechal. Lidé pomocí dýní ukazují Jackovi cestu nebo jeho duchu nabízí drobný dýňový příbytek.  
Zobrazit článek >
 
Tajemství šamponu a kondicionéru
Šampon a kondicionér – dva hygienické prostředky, bez kterých by se ženy neobešly. Jaká skrývají tajemství? Co jste se o šamponech a kondicionérech ještě nedozvěděla? Slovo šampon, má svou dlouho historii. V původním a prvotním překladu znamená champo masáž nebo drbání. Výraz pochází z Indie, kde také pravděpodobně byla používána první šamponová směs. Zatímco evropští obyvatelé užívali k mytí vlasů tradiční mýdlo s aromatickými látkami, Indové se pyšnili vodnatou směsí ze zeleninových lusků a rýžové slámy. První práškový šampon a zároveň úplně první šampon, nacházející se v klasické drogerii, mohli obyčejní lidé spatřit roku 1903. Díky Hansu Schwarzkopfovi se stal tento prodejní předmět dostupným. Tekutá varianta byla k dostání od roku 1927. Za první šampon, který nesloužil pouze k mytí vlasů, nýbrž i k péči o ně, by se dal považovat přípravek značky Pantene od švýcarských mistrů. Jak už z názvu můžete vydedukovat, tento šampon obsahoval panthenol, jež zlepšoval kvalitu vlasů. Věděli jste, že vlasům nejlépe prospěje hydratace kondicionérem a následně poté až omytí šamponem? Je totiž dokázáno, že kondicionér se snadno z vlasů nevymývá a nikdy ho z nich nedostanete všechen. Díky šamponu snáz sleze veškerý obsah dolů a navíc ještě vlasy jednou omyjete. Zkuste při mytí vlasů praktikovat tento postup! Všechny kondicionéry, ať už jsou na lesk nebo objem, obsahují většinou naprosto stejné složení. Pro dosáhnutí cíle určení (například lesku) je do základního balzámu přidána obvykle pouze jedna jediná složka navíc, která zajistí požadovaný cíl.  Největší milovnice mytí vlasů byla asi Sissi, rakouská císařovna. Ta sice tuto péči provozovala jednou za tři týdny, avšak v den, kdy mělo dojít k mytí jejich vlasů mělo město svátek. Šlechtična navíc trvala proceduře, která probíhala celý den.  Šampony a kondicionéry najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Řím II. část
Odkaz na I. část: ZDE Pokud na vás ve Vatikánu dýchne půvab historie, zajisté si nenechte ujít návštěvu Fora Romana. Nachází se v nejstarší části Říma mezi pahorky Esquilinem, Kapitolem a Palatinem. V období starověkého Říma zde stávaly budovy jako senát, kde se řečnilo a uzavíraly se zde důležité a významné dohody, dále baziliky a jiné důležité veřejné budovy. Dnes však musíte zapojit svoji velkou představivost, neboť z těchto, tenkrát skvostných budov a domů, zbylo jen titěrné torzo, jako jsou oblouky či několikero sloupů. Ale zajisté si zde krásně odpočinete a zrelaxujete. Vzhůru na Španělské schody! Nejvíce schůzek se odehrává právě na tomto místě. Schází se zde mnoho mladých lidí, umělců i filmařů. Tyto schody si podmanil i svět módy. Často se zde odehrávají velkolepé módní přehlídky známých světových návrhářů. Fontána di Trevi vás může v horkých letních dnech svádět k vykoupání, ale raději to nedělejte! Co však můžete udělat, je to, že vhodíte do kašny minci, což by vám mělo zajistit opětovný návrat do Říma. Až si prohlédnete veškeré památky, které toužíte shlédnout, dopřejte si také čas a jen tak se toulejte Římem. Toto město vás naprosto nadchne a pohltí do svého života. Dopravní chaoz, který je zde na denním pořádku vás naprosto fascinuje. Není auta, které by nepoužívalo svůj klakson a do těchto zvuků se ještě prolíná ten klasicky známý zvuk jedoucího skútru. Pokud budete mít v plánu přejít silnici, nečekejte, že vás někdo z motorizovaných pustí. Chce to trochu kuráže a předvídavosti a s tím vším a ještě s odvahou se musíte sami pustit do přechodu silnice. Pokud také toužíte splynout s místními, zavítejte do části města zvané Trastevere. Zde se zastavil čas. Zajísté i váš žaludek zatouží po nějaké té italské dobrotě. Dobrým tipem pro vás může být ulice Via Otranto nedaleko Vatikánu. Zde najdete perfektní Luma Bistro, kde objevíte vynikající kuchyni za příznivé ceny.
Zobrazit článek >
 
Knihy Mileny Holcové II
Přezrálé broskve Kniha Přezrálé broskve je příběhem o vztahu dvou žen, které se sice znají už ze střední školy, nikdy se však neměly rády, nemají a ani nechtějí mít nic společného: jedna sebevědomá a sebestředná loktařka, druhá zbytečně inteligentní, mstivá a zahořklá. Když je život potměšile svede dohromady, nečekaně se ocitnou v nepohodlných rolích, které je nutí přehodnocovat. Dokáží se povznést nad životní postoje a najít v sobě dost noblesy a pokory k usmíření? Orinokem k přechodu Čtyři ženy se vydaly do Venezuely. Každá je jiná, každá je svá. Jak si poradí v tajemných zákoutí se svými, ale i s místními problémy. Poznejte ženské duše ve vyspělém věku. I města mají vši Je město on, nebo ona? Je krásné nebo zajímavé? Na čí účet se baví? Kde končí oboustranné očichávání a začíná seriózní vztah mezi vámi a městem? Na tyto a podobné otázky se snaží dávat odpověď zkušená cestovatelka a autorka spousty úspěšných knih. Nech tu děti a zmiz Poznejte jak těžký může být rozvod nejen pro děti, ale i pro každého člena rodiny. V knize nahlédnete na stav ženy, která právě rozvodem prochází. Příběh vás zavede na počátek vztah, podíváte se na manželskou krizi a následně rozvod. Díky autorčině pracovní zkušenosti si budete moci pročíst některé skutečné právnické případy. Užijte si dialogy, které pochází přímo z právnické kanceláře. Jak dopadne vztah (ne)manželského páru, který se dělí o majetek a následně i o své jediné dítě. Někdo se v příběhu pozná, jiný na něj bude zírat s otevřenou pusou. Všechny publikace Mileny Holcové najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Okouzlete okolí esencemi Burberry III
Burberry Body Vůně na trh přišla roku 2013 a hned si ji spousta žen zamilovala. Je lehčí, jemnější a mladistvou interpretací předchozí vůně Body Tender. Základ toaletní vody tvoří kašmírové dřevo, pižmo, vanilka a jantar. Do srdce se dostává čaj, růže, dřevo a jasmín. Nejznatelnější složkou spolu se srdcem, je zde broskev, která s pelyňkem, citronem a broskví tvoří hlavu parfému. 
Její jemnost je prezentována ladným flakonem. Se zlatavou barvou a elegantním uzávěrem tvoří dokonalou kombinaci. 
Tváří této vůně se stala Cara Delevingne, slavná modelka pocházející z Londýna, kterou jste mohli spatřit také ve filmech. Pro značku Burberry pracuje už od roku 2011. Ještě známější se stala poté, co si zahrála ve filmové inscenaci s názvem Anna Karenina. Ztvárnila také například Mořskou vílu ve filmu Pan nebo Margo v Papírových městech. Inspirujte se modelingovou hvězdou, buďte i vy dokonalá a okouzlující s touto jedinečnou vůní! Základ: pižmo, jantarová pryskyřice, kašmírové dřevo, vanilka Srdce: růže, kosatec, santalové dřevo Hlava: broskev, frézie, absinth Brit Rhytm For Her Tato Burberrry kráska je asi nejvíce ostrá. Ukazuje svou nositelku v plné síle. Dodá vám odvahu, trochu drzosti a neobyčejnou dávku smyslnosti. V této vůničce se dočkáte samých překvapení. Najdete zde čistotu v podobě levandule, trochu sladkosti ze santalového dřeva a vášnivý náznak pomeranče. Vyzkoušejte, jak funguje ženská síla. Základ: vetiver, santalové dřevo, pižmo, tonka Srdce: sturač, pomeranč, ostružiny Hlava: jalovcová bobule, levandule Další parfémy Burberry najdete zde. Nebojte se vyzkoušet nové vůničky. Pokud je některé voňavka Burberry vaše oblíbená, věřte, že s jakoukoliv jinou taky nesáhnete vedle. Tato značka sice v lecčem experimentuje, ale v základu se drží svých tradic. 
Zobrazit článek >
 
Olej pro rychlejší foukanou na suché vlasy
Matrix je jednou z nejpopulárnějších značek vlasové péče na světě. V roce 1980 ji ve Spojených státech založili manželé Arnie a Sydell Millerovi, přičemž jejich cílovou skupinou byli provozovatelé salonů krásy, koloristé, stylisté, vizážisté atp. Dnes je tato špičková kosmetika dostupná i široké veřejnosti.V nabídce značky Matrix naleznete přípravky pro všechny typy vlasů. Nezáleží na tom, zda jsou ty vaše mastné, poškozené, suché, lámavé či roztřepené - pomocí šampónů, kondicionérů, vyživujících olejů a ostatních výrobků Matrix jim rychle vrátíté zpět jejich zdraví a krásu. Netřeba asi dodávat, že Matrix má řešení i pro osoby trpící lupy nebo alopecií.Samostatnou kapitolu pak představuje styling. Matrix dodává na trh celou řadu různých laků, modelovacích past, pěnových tužidel, sprejů a dalších zajímavých výrobků, které vám umožní vytvořit si v domácích podmínkách moderní a pěkný účes. Stačí popustit uzdu své fantazii a kreativitě.   Produkt: Oil Wonders Flash blow Dry Oil - Olej pro rychlejší foukanou na suché vlasy - jedná se o speciální vlasový přípravek, který Vám zkrátí dobu konečné úpravy vlasů na polovinu. Tento olejíček je jemný a proto Vaše vlasy vyživí a zhydratuje do hloubky. Celkově tak zlepší kvalitu vlasů. Vlasy zůstávají přirozeně pružné a krásně lesklé. Olejový sprej Wonders šetrně ošetřuje vlasové vlákno, účinně pomáhá zacelovat vzniklé trhlinky a ostatní poškození vlasů. Rychle vlasy regeneruje a dodává jim hedvábnou jemnost. Nanáší se na vlasy před fénováním a neoplachuje se. Díky svému unikátnímu složení zajistí znatelné zkrácení doby potřebné pro vyfoukání vlasů. Vlasový olej Wonders obsahuje arganový olej, který působí blahodárně na vlasy i vlasovou pokožku. Olej nezanechává na vlasech pocit mastnoty a dodává jim potřebné živiny i vláhu. Chrání vlasy před vysušováním při fénování a posiluje jejich obranyschopnost. Přípravek usnadní závěrečnou úpravu vlasů a nádherně je provoní jemnou vůní. Chraňte své vlasy při fénování a zkraťte dobu fénování na polovinu! Složení: arganový olej – vyživuje a do hloubky hydratuje vlasy, celkově zlepšuje jejich kvalitu, chrání je před vysušováním při fénování a posiluje jejich obranyschopnost Tento olej zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Jak na anglické růže
Anglické růže mají otevřené, plné květy rozmanité palety nádherných barev. Krásně voní a nekvetou jen jednou, ale vícekrát za sezónu. K největším anglickým šlechtitelům růží, patří David Austin. Růže patří do skupiny anglických růží Old Rose hybrids. Tyto růže byly původní vyšlechtěny v Anglii. Mají v sobě hodně původního charakteru ( růže Gallica, Damask, ..) a přesto tvoří celkem široké a rozmanité spektrum odrůd a variet. Old Roses mají v převážné míře překrásné odstíny lehce růžové, purpurové a nachové barvy. Obvyklý tvar je keř s opakovaným a kontinuálním nakvétáním.  Většinou jsou silně voňavé často s nádhernou vůní po ovoci. Jsou to výjimečné růže pro zahradu protože jsou otužilé, osvědčené a zdravé. Výborně se doplňují s jinými rostlinami např. trvalkami či kvetoucími keři. U každého druhu i odrůdy však budou stále existovat různě vitální sazenice. Pokud chcete pěstovat opravdu jen odolné růže, můžete je podrobit nemilosrdné zkoušce. Na podzim zasazené růže během prvního léta zalijte pouze jednou (avšak důkladně), na jaře a v létě naprosto výjimečně, v případě dlouhotrvajícího sucha. Růže, které přežijí, jsou ty nejsilnější a v budoucnu budou vyžadovat minimální péči. Vůně růží je legendární, ostatně tvoří ušlechtilý základ nejlepších parfémů. Můžeme ji navíc zkombinovat s vůní aromatických bylin, jako jsou levandula, tymián, estragon či rozmarýna. Vonný růžový kout zahrady tak přinese čichovým buňkám ještě různorodější potěšení, růže obroubené bylinkami jsou krásné i na pohled. Hlavní důvod je ale jiný: vůně bylinek, na rozdíl od té růžové, škůdce růží nevábí. Pokud je bylinkový pás souvislý a hustý, může fungovat jako ochranné brnění růží a odradí například mšice, které za ním nečekají nic dobrého. Proti padlí zase údajně pomáhá sousedství česneku, cibule a póru, a to díky sirným sloučeninám, které tyto štiplavé rostliny obsahují. I odolné růže potřebují dostatek živin, pokud mají bohatě kvést a pěkně se vybarvit. Jednou možností jsou hnojiva určená speciálně pro růže, druhou, levnější, jsou slupky od banánů. Jednoduše se zapraví do půdy kolem růží. Slupky působí rychleji, pokud je nakrájíte nebo podrtíte, ale účinkují i celé. Do zásoby si je můžete i nasušit. Kouzlo spočívá ve vysokém obsahu draslíku a dalších prospěšných látek. 
Zobrazit článek >
 
Tuhá vs. tekutá mýdla I
Při mytí rukou by mělo být mýdlo samozřejmostí. Mýdlový produkt obsahuje změkčovače vody, které vám pomůžou k lepšímu odstranění bakterií z vašich prstů a dlaní. Navíc obsahují aktivní složky, které bakterie zahubí, a tak se nemusíte bát, že byste je například s jídlem dostala do těla. Mýdlo na ruce má kromě desinfekční vlastnosti taky ošetřující funkci. To znamená, že pokud si pořídíte mýdlo se zvýšeným obsahem olejů, vitaminů nebo jiných látek, zajistíte si nejen hebkost rukou každý den. Tuhá mýdla  Tuhá mýdla se považují za ta klasická. Jedná se o nejstarší přírodní výrobky na čištění těla, které fungovaly již před pěti tisíci lety. Již na hliněných tabulkách starých Sumerů najdeme o nich zmínku.  V současné době se na výrobu mýdel využívají tuky rostlinné i živočišné, dále loje a hydroxidy či uhličitany. Jejich základem je čistící pěna, která je obvykle obohacena o vitaminy a další látky. Mýdlo se nehodí pro suchou pokožku a taky na mytí pleti, ovšem k tomu není dobré užívat ani mýdlo tekuté.  Tuhá mýdla se vyznačují jemnou nebo vyšší zásaditostí, čímž mnohem lépe vyhovují lidem, kteří trpí překyselením organismu. Tuhé mýdlo bude přátelštější než kterékoliv jiné k lidem, kteří mají problém s plísněmi nebo je trápí záněty v těle.  V další části článku si můžete přečíst zajímavé informace o mýdlech tekutých. Teď ale můžete otestovat klasiku v podobě tuhého mýdla. 
Zobrazit článek >
 
Kávovar Magnifica DELONGHI
Příprava kávy nemusí být tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá. Chce to zkušenosti a nějaké ty vědomosti. Jak připravit to nejlepší espresso? Jakoukoliv kávu i tu rozpustnou nikdy nesmíte zalívat vařící vodou. Teplota vody by se měla pohybovat okolo devadesáti stupňů! Na to je třeba opravdu myslet. Toto pravidlo platí i pro přípravu jakéhokoliv čaje. Ať už nápoj chystáte pomocí jakéhokoliv kávovaru nebo jiným způsobem, pamatujte si, že tradiční espresso se připravuje přesně ze sedmi gramů mleté kávy. Takový nápoj bude mít plnou a výraznou chuť. Ucítíte v něm vybrané kávové odrůdy. Nezapomeňte se před přípravou kávy přesvědčit o patřičné hrubosti jejího namletí! Káva se musí před přípravou utlačit. Bez tohoto kroku nikdy nebude delikátní. Kávovary tento krok vykonávají obvykle samy, avšak některé starší modely tak činí s dopomocí. Příprava samotné kávy v kávovaru pak trvá kolem dvaceti pěti vteřin. To je docela rychlost, že? Delikátní espresso a mnoho dalších druhů káv vám připraví náš oblíbený kávovar DELONGHI. Jedná se o automatický typ kávovaru, který se navíc pyšní funkcí pěniče mléka, obsahuje pěnící trysku, dále lze u něj nastavit automatické čištění. Šetří spotřebu energie. Snadno se díky odnímatelným nádržkám a zásobníkům myje. Jistě vás potěší, že do prostoru pro kávu se vejde až čtvrt kila zrn, díky čemuž se nemusíte neustále starat o doplňování, jak byste činila například s kapslemi. Stačí zmáčknout knoflík a nápoj se už připravuje! Kávovar DELONGHI je vyroben v černém a stříbrném designu, který doplňuje nerezová ocel.
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení I. - historie vánočního cukroví
Do Vánoc zbývá sice ještě 43 dní, ale vánoční nálada už na nás z ulic a obchodních středisek srší plnými proudy. Mimo nákupy dárků je také dobré naplánovat si včas vaše pečení. Máte už připravený seznam receptů na to nejlepší cukroví? Ne? Tak to vůbec nevadí! Během následujících týdnů budu do rubriky Vaření přidávat ty nejlepší recepty, které stojí za ochutnání. A pokud se držíte starých rodinných receptů a nechcete měnit vaši tradici, tak se můžete alespoň inspirovat a nebo do vaší rodiny přivést zvyk nový, v podobě dokonalého cukroví, které si zamiluje celá rodina. Dnes však ještě nebudeme péct. Podíváme se na historii vánočního cukroví. Téměř v každé domácnosti se vytváří alespoň nějaké druhy cukroví. Víte však, kdy tato tradice začala? Cukroví se peklo již od 16. století. Tento zvyk pochází od pohanů, nikoliv křesťanů. Pohané totiž připravovali nejrůznější cukrovinky k příležitosti oslav zimního slunovratu. Až poté se tato tradice přenesla do vánočních obyčejů, asi o 200 let déle. Sladké dobroty nesloužily pouze pro pochoutku. Málokdo ví, že dříve mělo cukroví moc chránit rodinu a celý dům. Každý tvar cukroví měl svůj význam. Srdce neznamenalo nic jiného než lásku, kolečko slunce a zvířátka symbolizovala zvířata v domácnosti nebo ze chléva. Upečeným cukrovím se následně zdobily všechna okna, chlévy a dokonce i stromy. Tyto sladkosti venku totiž bránily dům před veškerými zlými silami. Cukroví, které po výzdobě zbylo, bylo odnášeno do místních chudinských domů, sirotčinců a dalších. Cukroví bylo jedním z nejlepších dárků, které mohl jeden člověk od druhého dostat. Znamenalo pro tehdejší lid opravdu mnoho. Cukroví mělo sice podobu tvarů, které se udržely dodnes, ale jeho složení bylo zcela jiné. Mouka, cukr, někdy i mléko byly pro tehdejší dobu vzácnost. Těsto bylo připravováno ze sušeného ovoce, které drželo při sobě díky medu, vzácně pak vejcím. Bohatší domácnosti přidávaly do cukroví speciální koření. Toto cukroví mělo asi měsíční trvanlivost. Lidé začínali péct s prvním adventním dnem. S pečením bylo opět spojeno mnoho tradic a hlavně pověr. Jedna z nich například říkala, že když pekařka spálí cukroví, čeká ji nebo její rodinu něco špatného, jako nemoc, neúroda nebo dokonce smrt. Tyto postihy se odvíjely podle míry spálení. Pokud však pekařka vyndávala z pece cukroví dozlatova upečené, měla vyhráno. Čekalo jí celý rok zdraví a její rodina se mohla těšit na život ve spokojenosti. Mimo jiné bylo taky zvykem otírat si ruce, které byly při pečení umazané od těsta, o stromy. Zbytky těsta nebo jen úlomky cukroví již upečeného se přidávaly zvířatům, hlavně krávám, aby lépe dojily. Nejstarším druhem cukroví byly pravděpodobně perníčky. Ty mají také svou zajímavou historii. Na ni se ale podíváme až v dalším článku, ve kterém taky budete moci prozkoumat osvědčený recept. Na závěr pár domácích statistik ze současnosti, které byly zveřejněny v internetové encyklopedii Wikipedia v roce 2015: 87 % Čechů si alespoň jeden druh cukroví upeče doma 26 % však prozradilo, že alespoň část cukroví dostane darem 8 % lidí dostane zdarma všechno cukroví 19 % Čechů si alespoň část cukroví objedná Nyní se už nezbývá nic jiného, než se těšit na první vánoční recept. :-)  Další inspiraci můžete načerpat také v knize Nejchutnější vánoční cukroví, kterou najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Tajemství Karibiku - Kuba II
Seznamte se s dalšími obecnými radami, které se vám při cestě na Kubu budou dozajista hodit. Je dobré být připravena na vše. Po příletu na Kubu nezapomeňte na to, že musíte přetočit hodinky o 6 hodin zpět. Nepijte místní vodu z vodovodu! Voda není filtrovaná a obvykle je pouze povrchově čištěna.  Na Kubě není dobré cestovat samostatně. Pokud plánujete objevovat tajemství Kuby sólo, přidejte se alespoň při přepravě k nějaké skupině lidí. Mějte neustále pod kontrolou taky svá zavazadla. Vyvážet ze země můžete běžně kolem 20-50 doutníků. Při větším počtu je dobré seznámit se s detailními podmínkami vývozu a dovozu ze země. Každá osoba si také domů může přinést 2 litry rumu. Pro další potraviny a příslušenství není vývoz striktně omezen. Rozhodně si s sebou na ostrov nezapomeňte: lékárničku, tablety na desinfekci vody, kapesní nožík, pokrývku hlavy, opalovací krém s nejvyšším faktorem, sluneční brýle, přibalit můžete i potápěčské brýle, adaptér do zásuvky a deku na pláž. Důležité kontakty: Ambulance – 104 Hasiči – 105 Policie – 106 Taxi – 555555 Hlavní nemocnice – 2042811-14 Letiště – 2664133 A nezapomeňte, že každého Kubánce potěší drobný dáreček či jiná pozornost. Zabalte si do kufru taky něco, čím zapůsobíte na místního obyvatele, který vám v každé krizové situaci rád pomůže.   V dalším článku se budete moci seznámit s místy, která byste na ostově rozhodně neměla minout. Máte se určitě na co těšit.  Knihu Španělština nejen pro samouky najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Koncentrovaná ústní voda s konopným olejem
Dostatečná ústní hygiena je nedílnou součástí kultury moderního člověka. Soudobé vymoženosti, které nám s ní pomáhají a usnadňují ji, nelze považovat za nadstandard. Hlavně v osobním kontaktu není nic nepříjemnějšího, než jedovatý dech protějšku v důsledku nepravidelné a nedostatečné hygieny. Prostředků a pomocníků nabízí trh nepřeberné množství. V obchodě naleznete množství ústních vod, které mají finišovat čištění chrupu. Jenže, až na výjimky, jde o ústní vody v rozředěné podobě. Má to mnoho pozitiv. Například neřešíte přístup ke zdroji pitné vody. Lze ji dát i do ústní sprchy, neriskujete špatné naředění. Z hlediska finančního je zakoupení „řídké“ ústní vody vyloženě neekonomické. Podstatně výhodnější je zakoupení koncentrované ústní vody, kterou naředíte vodou z kohoutku dle návodu. Koncentrovaná ústní voda Orcann je z tohoto důvodu skvělým návratem k tradici, protože do nedávna byla koncentrovaná voda naprosto běžná. Žádnou zředěnou byste v obchodě nenašly. Orcann od značky Annabis je složením naprosto výjimečná a hodí se ke každodenní péči. Obsahuje vysoký podíl za studena lisovaného oleje z konopí setého, stále častěji využívaného také k ústní hygieně. Orcann pomáhá bojovat s parodontózou, pachem, bolestivými afty a opary. Předchází i jejich vzniku a omezuje případná krvácení.  Koncentrovanou ústní vodu zakoupíte v sekci Zdraví v našem e shopu.
Zobrazit článek >
 
Knihy od Jane Austen III
Sandition Knihu Sanditon můžete znát ze starších vydání pod názvem Romance u moře. Román se zabývá kouskem života dívky Charlotty. Ta přijíždí do přímořského městečka Sanditon, ve kterém se nic zajímavého neděje. Jediným povyražením jsou pro ni čajové dýchánky a návštěva lázní. V románu hrají roli lidé povrchní a majetničtí, ale taky dobráci od srdce. A že Charlotta dokáže i z toho nejnudnějšího prostředí vykouzlit dramatické místo se můžeme přesvědčit hned za úvodem. Vyhlídne si totiž muže, který přijel do městských lázní z lékařského hlediska. Její srdce tuší výbuch. Mladší sestra Pan Watson je ovdovělý vikář s početným potomstvem - dvěma syny a čtyřmi dcerami. Nejmladší z nich, Emma, byla vychována v rodině své bohaté tety, a je tudíž vzdělanější a jemnější než její sestry Elisabeth, Margaret a Penelope. Když však ovdoví i zmíněná teta a uzavře nerovný sňatek z lásky, je Emma nucena vrátit se do otcovského domu. Setkává se tam nejen s hypochondrickým a milujícím otcem, ale i s bezuzdným hledáním manžela, jímž své okolí obtěžují Margaret a Penelope. Tíhne tedy k nejstarší sestře Elisabeth, nepříliš inteligentní, avšak upřímné a oddané zbytku rodiny. V sousedství Watsonových žije šlechtická rodina Osbornových. Emma si získá nevítanou pozornost mladého lorda Osborna, zatímco Margaret doslova pronásleduje jeho bezohledného nohsleda Toma Musgravea. Ten se ovšem předvádí spíše před její švagrovou, urozenou a snobskou Jane, která přijela k Watsonovým na návštěvu, doprovázena manželem, hrubým Emminým bratrem Robertem. Blízké okolí však není prosto ani jiných mužů, a tak můžeme sledovat austenovské zahájení velké hry, při níž autorka i její následovnice pohybují figurkami na šachovnici děje s ironií i humorem. Rozum a cit První dílo, které bylo vydáno a způsobilo velký boom. Tento román je věčný. Nachází stále nové spisovatelky, které touží po přečtení této knihy. Ve zkrate román popisuje více hrdinek, které se musí smířit s tvrdým světem a najít rovnováhu mezi životem rozumovým a citovým. Nejde o tradiční románek, nýbrž o povedené dílo s poutavou zápletkou. Znáte filmové zpracování knihy? Knihy Austenové najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Christian Jacq a jeho díla ze slunečního Egypta II
Neferititi: Sluneční stín: Neuvěřitelný osud nejkrásnější egyptské královny Tento příběh bude o královně. Jak žila legendární královna Nefertiti, která zůstala v lidské paměti díky své kráse i mnoho let po své smrti? Spisovatel jakožto egyptolog odhalí mnohá fakta a tajemství ze života královny, které propojí s fascinujícím příběhem.  Čeká vás milostný příběh, intriky, nebezpečí a taky tajemství, které možná odhalí, jak královna předběhla svou dobu tak, až to vlastně skoro není možné.  Podíváte se do Slunečního města, zahrad a honosných staveb. Milostný příběh Achnatona a Nefertiti vás dostane.  Pokud jste milovnice romantiky a milostných příběhů, avšak toužíte taky po nových poznatcích, jsou pro vás díla tohoto autora tím pravým potěšením.  Tuto knihu, tak jako většinu jiných, lze považovat za takzvaný beletrizovaný životopis. Román na motivy skutečných událostí vás bude bavit i vzdělávat.  Živá moudrost starověkého Egypta Kdo má rád starověký Egypt, ten si knihu užije. Autor do ní vsunul spoustu překladů krátkých textů. Většinou se jedná o moudra, poučení nebo chvály božstev. Součástí jsou však i kousky příběhů a vzkazy. Jedná se o texty vkládané do hrobky, které byly vytvořený již před stovkami let. Čtenáře jistě zaujmou úryvky mnohem víc, když si uvědomí, že jejich tematika stále je a jistě ještě bude aktuální.  Všechny knihy zmíněné v článku si můžete pořídit v našem e-shopu. Pod jménem autora na vás čekají i další zajímavé publikace. Neváhejte, užijte si románové dobrodružství a vzdělávejte se. 
Zobrazit článek >
 
Tajemství Karibiku – Dominikánská republika IV
Líbil se vám výlet po Dominikánské republice? Jaká místa a zákoutí vás nadchla nejvíce? V tomto článku jdeme do finále. Jaká jsou čtyři poslední turisticky zajímavá místa? Při vaší dovolené na ně určitě nezapomeňte. I tyto oblasti stojí za návštěvu. Altos de Chavón Na tomto místě se shromažďuje snad největší množství umělců, od malířů až po oděvní designéry. Městečko Altos de Chavón bylo vystavěno až na konci dvacátého století. Pro vás bude zajímavé nejen místní seskupení budov, ale taky regionální archeologické muzeum nebo amfiteátr. Los Haitises – národní park Nebyl by to správný výlet bez nějaké té přírodní rezervace. Pokud chcete na vlastní oči spatřit nejen mořskou faunu, ale i flóru a jiné suchozemské živočichy, pak se vydejte do Národního parku Los Haitises. Žijí zde leguáni, papoušci, pelikáni, plameňáci a další tvorové. Zaujmout by vás zde mohly i vápencové jeskyně nebo místní bažiny. Jarabacoa Jarabacoa je oblíbené lázeňské město, které se hlavně v poslední době stalo turisticky vyhledávanou oblastí. Lidé se zde zaměřují na pěstování zemědělských plodin a květin nebo na chov koní. Punta Cana Zavřete oči a představte si pláž v Karibiku. Vybaví se vám nádherná písečná pláž s průzračnou vodou a modravým slunečným obzorem? Vidíte něco podobného jako je na úvodní fotografii článku? V tom případě jste si právě představila plážovou oblast Punta Cana. Pokud si přejete strávit dovolenou plnou dokonalosti, odpočinku, ale i zábavy, vydejte se na toto místo. Nachází se zde velký počet hotelových komplexů. Poznejte Karibik z trochu jiné stránky a zahrajte si hru LEGO Piráti z Karibiku. Najdete ji zde. 
Zobrazit článek >
 
Minerální bahno z Mrtvého moře
PRODUKT: Minerální bahno z Mrtvého moře (Original Dead Sea Pure Mud) 800 ml Používá se v lázních k léčbě kožních onemocnění: dermatitida lupénka ekzém Vynikající doplněk pro: obličejové masky peelingy mýdla Vstřebává nadbytek tuku a mrtvé buňky z povrchu vaší kůže a hluboce pročišťuje póry. Má blahodárné účinky na lidský organismus. Relaxační a bolest tlumící účinky bahna Mrtvého moře znali obyvatelé již stovky let před Kristem. Toto bahno je zcela specifické a ojedinělé na celém světě. Základem je podkladový materiál dna Mrtvého moře obsahující velké množství miniaturních krystalů, které tvoří ve vodném prostředí přesycený roztok, vylučující minerály zpět do své krystalické podoby. Minerální bahno má celou řadu aplikací, jeho výhodou je okamžité působení a dlouhodobý účinek. Jsou prokázány jeho pozitivní účinky při terapii nemocí pohybového aparátu (revmatismus), různých druhů ekzémů a lupenky (psoriáza). Bahno je vhodné i pro celkovou relaxaci, uvolnění unaveného a neustálými stresy zatíženého organismu člověka. Obrovské množství jódu a brómu - v bahně, vodě a vzduchu dá do pořádku jakkoliv pocuchané nervy. JAK NEJLÉPE VYUŽÍT LÉČEBNÝCH ÚČINKŮ: ohřejte na teplotu přibližně 40°C naneste na pokožku nechte působit cca 10 minut. Doba působení je indiviudální a je třeba ji vyzkoušet. poté opláchněte bez použití mýdla Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: KRÁSA
Zobrazit článek >
 
Historie čokolády
Jedna z nejoblíbenějších sladkostí lidí v každém věku je právě čokoláda. Kdo by tušil, že zrovna obyčejná čokoládová tabulka bude mít tak pestrý a zajímavý vývoj? A co takový čokoládový nápoj? Věděli jste, že ten už kmeny znaly před více než dva a půl tisíci lety?  Možná je pro vás překvapením, že kakaovník, díky němuž máme dnes zázrak jménem čokoláda, prorůstal v dávných dobách celé deštné pralesy. Díky Olmékům, starověkému kmenu, byly některé stromy domestikovány a přesunuty do příznivějších krajin. Tato událost se stala již kolem roku 600 př. n. l. Kawa, neboli kakaové boby byly následně nedílnou součástí potravy kmene. Na plantážích nechyběl kakaovník ani Mayům. Ti z bobů však tvořili prášek, který ihned po rozemletí upražili a následně smíchali s kukuřičnou moukou, vodou, vanilkovým práškem a chilli. Poté vytvořili pastu, kterou pak naředili vodou. Vznikl tak hořký čokoládový, lehce ostrý nápoj. Z archeologických nálezů je nám dnes známo, že tento nápoj mayští lidé podávali na své slavnostní stoly již kolem roku 600. Boby však nesloužily jen jako zdroj obživy. Známí Aztékové, kolem roku 1400 užívali boby jako platidlo nebo k různým rituálům. Ačkoliv prvním Evropanem, který údajně spatřil a dokonce i ochutnal kakaové boby byl Kryštof Kolumbus již v roce 1502, kakaové boby byly do Evropy dovezeny až v polovině 16. století díky dobyvateli H. Cortésovi, který boby vezl jako nejlepší válečnou kořist uloupenou v Mexiku. Přivezl je na španělské území. Spolu s nimi uloupil také vzácný recept. Zde se kakaový nápoj začal poprvé ohřívat a sladit. Španělé drželi tajemství čokoládového nápoje okolo sta let pouze ve své zemi. Do Francie tento nápoj dostala Anna Rakouská, manželka Ludvíka XIII. Není tajemstvím že evropskému obyvatelstvu nejprve čokoláda vůbec nechutnala. Hlavním krokem pro Evropany bylo smazání jakéhokoliv druhu chilli z receptu. Tabulka čokolády přišla na svět až na počátku 19. století. Roku 1815 založili Holanďané první továrnu na čokoládu. Holandský chemik Conrad van Houten roku 1828 sestrojil kakaový lis, díky kterému dokázal pak oddělit kakaové máslo a kakaový prášek. Pak už jen stačilo sestavit tu nejlepší recepturu a tabulka čokolády byla na světě. Skládala se z kakaového prášku, rozpuštěného kakaového másla a cukru. Ale i pití čokolády bylo v těchto dobách velmi módní záležitostí. Čokoláda se podávala na společenských akcích a různých slavnostech. Kdo v této době dostal čokoládu v tabulce, byl obdarován téměř tím nejcennějším, jelikož čokoláda v pevném tvaru byla velmi drahou záležitostí. První mléčná čokoláda vznikla v druhé polovině 19. století. Roku 1913 lidé mohli ochutnat první čokoládovou pralinku, dříve nazývanou bonbon. Belgickým pralinkám dal jejich název hrabě du Plessis-Praslin. Roku 1925 se začalo s kakaovými boby obchodovat dokonce i na burze. Dnes existuje nespočetné množství čoklád jak tabulkových, tak i tekutých. Světové společnosti se snaží přicházet na nové a jediněčné nápady, jak čokoládu ještě obohatit nebo vylepšit.  Tímto končí naše procházka historií světa čokolády. Pokud vás tento článek zajímal, těště se na ještě jedn podobný, který se bude zabývat jejími druhy. Článek se bude taky věnovat rozboru čokolády, která skrývá spoustu dalších tajemství. Určitě se dozvíte pár dalších pikantností, o kterých jste neměli ani tušení! Na závěr ještě dvě čokoládové perličky:  Marie Terezia byla do čokolády přímo blázen. Snažila se probudit vášeň v čokoládě i v jejím budoucím manželovi Ludvíku XIV. Dala mu čokoládu dokonce jako zásnubní dar. Značka Menier, o jejíž výrobní továrně se říká, že svou krásnou konkuruje Eiffelově věži, na konci 19. století představila zajímavý hit, který byl ve světě čokolády naprostou novinkou. Začala totiž vytvářet kusy pečiva s čokoládovou tyčinkou uvnitř. Jednou prý obchodníci zapomněli pečivo na slunci a čokoláda se uvnitř roztekla. Dodnes někteří lidé tvrdí, že takto vlastně vzniklo sladké pečivo s náplní uvnitř. A pokud se čokolády nemůžete nabažit, pořiďte si knihu se snadnými čokoládovými recepty. Najdete ji zde.     
Zobrazit článek >
 
Starter Kit pro začátek chovu mláďat suchozemských želv
Starter Kit Tortoise je skleněné terárium ve dvou barevných provedeních, černé a bílé. Obsahuje vše, co je třeba pro začátek chovu mláďat suchozemských želv, včetně osvětlení, dekorací, plakátu na pozadí, substrátu a misky na krmení. Součástí balení je brožurka a/nebo DVD v cizím jazyce o chovu želv. Precizně provedené terárium je konstruováno tak, aby plně vyhovalo chovaným zvířatům a samozřejmě chovateli. Nenajdete v něm žádné visící kabely, houpající se květináče jako kryty na osvětlení nebo neúčelné a nepotřebné součásti. Starter Kit stačí pouze vybalit, vložit osvětlení do krytu, vsypat substrát a je připraven k vypuštění zvířat. Balení obsahuje: skleněné terárium s účelným plastovým krytem (se skrytými technickými vychytávkami) vestavěnou provozní jednotku pro zářivku a připravené objímky pro výhřevný halogen UVB zářivku a halogenovou žárovku substrát ideální pro daný druh zvířat misky na krmení a napájení přírodní dekoraci (např. korkovou tubu) plakát jako pozadí terária s vyobrazeným přirozeným biotopem umělé rostliny nejsou součástí balení Starter Kit je možné modifikovat a přetvářet podle individuálních požadavků. Je plně kompatibilní s ostatními produkty Lucky Reptile a obsahuje připravené klipsy, výřezy a dostatek prostoru pro umístění přídavného technologického vybavení, jako např. mlhovače, rosícího systému apod.  Kryt terária obsahuje součásti pro modifikaci na jiný typ osvětlení, technologie Bright Sun a nočního osvětlení. Dovnitř krytu je možné umístit spínací hodiny, schovat do něj kompletní kabeláž. Kryt má důmyslné větrací otvory a otevírání. Kryt je možné opatřit zámkem. Poznámka: v závislosti na velikosti terária může být doporučen osobní odběr nebo doručení na dřevěné paletě. Přírodní dekorace se mohou mírně lišit tvarem a velikostí. Obal obsahuje příklady vybavení terária a vyobrazuje další produkty, které nejsou součástí balení, ale je možné je dokoupit zvlášť.
Zobrazit článek >