Vánoční pečení I. - historie vánočního cukroví
Do Vánoc zbývá sice ještě 43 dní, ale vánoční nálada už na nás z ulic a obchodních středisek srší plnými proudy. Mimo nákupy dárků je také dobré naplánovat si včas vaše pečení. Máte už připravený seznam receptů na to nejlepší cukroví? Ne? Tak to vůbec nevadí! Během následujících týdnů budu do rubriky Vaření přidávat ty nejlepší recepty, které stojí za ochutnání. A pokud se držíte starých rodinných receptů a nechcete měnit vaši tradici, tak se můžete alespoň inspirovat a nebo do vaší rodiny přivést zvyk nový, v podobě dokonalého cukroví, které si zamiluje celá rodina.
Dnes však ještě nebudeme péct. Podíváme se na historii vánočního cukroví. Téměř v každé domácnosti se vytváří alespoň nějaké druhy cukroví. Víte však, kdy tato tradice začala?
Cukroví se peklo již od 16. století. Tento zvyk pochází od pohanů, nikoliv křesťanů. Pohané totiž připravovali nejrůznější cukrovinky k příležitosti oslav zimního slunovratu. Až poté se tato tradice přenesla do vánočních obyčejů, asi o 200 let déle.
Sladké dobroty nesloužily pouze pro pochoutku. Málokdo ví, že dříve mělo cukroví moc chránit rodinu a celý dům. Každý tvar cukroví měl svůj význam. Srdce neznamenalo nic jiného než lásku, kolečko slunce a zvířátka symbolizovala zvířata v domácnosti nebo ze chléva. Upečeným cukrovím se následně zdobily všechna okna, chlévy a dokonce i stromy. Tyto sladkosti venku totiž bránily dům před veškerými zlými silami. Cukroví, které po výzdobě zbylo, bylo odnášeno do místních chudinských domů, sirotčinců a dalších. Cukroví bylo jedním z nejlepších dárků, které mohl jeden člověk od druhého dostat. Znamenalo pro tehdejší lid opravdu mnoho.
Cukroví mělo sice podobu tvarů, které se udržely dodnes, ale jeho složení bylo zcela jiné. Mouka, cukr, někdy i mléko byly pro tehdejší dobu vzácnost. Těsto bylo připravováno ze sušeného ovoce, které drželo při sobě díky medu, vzácně pak vejcím. Bohatší domácnosti přidávaly do cukroví speciální koření.
Toto cukroví mělo asi měsíční trvanlivost. Lidé začínali péct s prvním adventním dnem. S pečením bylo opět spojeno mnoho tradic a hlavně pověr. Jedna z nich například říkala, že když pekařka spálí cukroví, čeká ji nebo její rodinu něco špatného, jako nemoc, neúroda nebo dokonce smrt. Tyto postihy se odvíjely podle míry spálení. Pokud však pekařka vyndávala z pece cukroví dozlatova upečené, měla vyhráno. Čekalo jí celý rok zdraví a její rodina se mohla těšit na život ve spokojenosti.
Mimo jiné bylo taky zvykem otírat si ruce, které byly při pečení umazané od těsta, o stromy. Zbytky těsta nebo jen úlomky cukroví již upečeného se přidávaly zvířatům, hlavně krávám, aby lépe dojily.
Nejstarším druhem cukroví byly pravděpodobně perníčky. Ty mají také svou zajímavou historii. Na ni se ale podíváme až v dalším článku, ve kterém taky budete moci prozkoumat osvědčený recept.
Na závěr pár domácích statistik ze současnosti, které byly zveřejněny v internetové encyklopedii Wikipedia v roce 2015:
87 % Čechů si alespoň jeden druh cukroví upeče doma
26 % však prozradilo, že alespoň část cukroví dostane darem
8 % lidí dostane zdarma všechno cukroví
19 % Čechů si alespoň část cukroví objedná
Nyní se už nezbývá nic jiného, než se těšit na první vánoční recept. :-)
Další inspiraci můžete načerpat také v knize Nejchutnější vánoční cukroví, kterou najdete zde.