EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Z babiččina receptáře - Lokše

Publikováno od Marcela Matalová

Velmi často vzpomínám, na dobroty z babiččiny kuchyně. Nejen moje dvě babičky, také dědové, byli excelentní kuchaři, ale i moje prababička. Jeji kremrole byly vyhlášené svojí jemností a unikátní chutí po celém okolí. A když prababička mohla, tak je pekla na různé akce, jako byly svatby nebo narozeniny.

Od jedné z mých babiček ráda vzpomínám na "turnaj". Nejedná se o žádný zápas, ale o skvělý bramborový recept. Taktéž, když už jsme u brambory, pekla skvělé bramborové lokše. Nevíte oč se jedná? Zkuste si je připravit:

RECEPT: Bramborové lokše na sladko

Ingredience:

  • 400 g uvařených brambor (den dopředu)
  • 130 g hladké mouky
  • 4 g soli
  • sádlo na pomaštění
  • povidla

Postup:

  1. Uvařené, oloupané a studené brambory nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto, z kterého uděláme váleček asi jako na bramborové knedlíky.
  2. Babička pekla lokše na plotýnce, ale pokud nemáte, postačí vám litinová pánev. Pánev nebo plotýnku necháme zahřívat.
  3. V kastrůlku rozehřejeme sádlo na pomaštění lokší a připravíme si mašlovačku nebo štěteček na potírání placek.
  4. Části těsta odkrajujeme a na pomoučeném vále rozvalujeme na tenké placky silné 2-3 mm.
  5. Do rozpálené litinové pánve vložíme placku a necháme ji postupně opéct z obou stran. Zhruba 3 až minutky. Na těstě se budou vořit tmavé flíčky, které nejsou na závadu.
  6. Upečenou placku potřeme sádlem.
  7. Poté placky natíráme povidly a srolujeme jako palačinky. Avšak náplň může být i maková, nebo se tyto lokše hodí i jako příloha k masu.

Připomeňte si další chutné recepty s kuchařkou Z BABIČČINA RECEPTÁŘE, kterou zakoupíte v eshopu.