EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Aby vitaminy nezmizely I

Publikováno dne 05.02.2019 od Kamila Spoustová

Víte, že ve slupce jablka se schovává nejvíce vitaminu? Že vařením zeleniny zlikvidujete až devadesát procent látek, které tělo potřebuje? Nebo že po oddělení plodu musíte dar přírody sníst do nějaké doby, aby obsahoval všechny vitaminy? A co skladování? Otázek o zachování nejdůležitějších látek v ovoci by vás mohlo napadnout daleko víc. My vám dnes prozradíme zejména triky, které vám pomohou udržet si v ovoci či zelenině zdravé látky a napovíme, jak se k jednotlivým plodům chovat. 

Neloupejte a nestrouhejte

Zásadním pravidlem je neodstraňovat ze zeleniny jedlé slupky. V ní se skrývá nejčastěji vitamin C a další důležité látky, které třeba pod slupkou ani nenajdete. Většinu zeleniny i ovoce znehodnotíte taky strouháním.

Odšťavňování

Zvláštní případ tvoří proces odšťavňování. Pokud chcete doplnit vitaminy a minerály, je ovoce v tekuté podobě tou nejlepší volbou. Nezapomínejte odšťavňovat ovoce i se slupkou, samozřejmě jen tou jedlou. Pamatujte však na to, že prolisováním ovoce se ničí vláknina. Ta nátlak nevydrží. Díky její absenci se ostatní látky dostanou snáz do těla, avšak myslete na to, že je třeba doplňovat vlákninu jinak. 

Dobrou volbou je sušička

Přemýšlíte, jak zpracovat ovoce a zeleninu, když v nich chcete uchovat většinu vitaminů? Otestujte služby sušičky. Domácí sušení vám zajistí, že v plodech zůstanou zdravé látky. Pamatujte na to, že sušit byste měla maximálně při čtyřiceti stupních.