EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Aby vitaminy nezmizely II

Publikováno dne 10.02.2019 od Kamila Spoustová

Vařit, ale ne nevařit

Zkrátka zeleninu ohřívejte, ale nevařte. Vitamin C zaniká při sto stupních Celsia, některé druhy ,,Béčka‘‘ se mohou vypařit ještě mnohem dřív. Vařte tedy zeleninu pozvolna a před tím, než voda dojde k bodu varu, zeslabte ohřev. Druhou možností je vložit zeleninu již do horké vody. 

Není zelenina jako zelenina 

To, co bylo zmíněno v předchozím odstavci, nemusí platit pro všechny látky. Nejznámější opak tvoří beta karoten. Ten se do těla uvolní mnohem lépe, když jsou plody jej obsahující zahřáté a klidně i povařené. Takže mrkev vařte. Můžete ji taky nastrouhat. 

Malé kousky jsou pěkné, ale ne tak zdravé

Cibuli, okurku či cokoliv jiného se snažíme nakrájet na malé kousky, aby se lépe jedly. Jenže napadlo vás někdy, že každým řezem ničíte fytonutrienty? Jedná se o látky, které oxidují na vzduchu. Jakmile narušíte jejich strukturu, téměř hned se vypaří. 

Přímé slunce ani chladnička

Mnohé hospodyňky nechávají nezralé ovoce takzvaně dojít na slunci. Jiné zase podpoří jeho výdrž větším chladem. Pravdou je, že nejvíce ovoce a zeleniny by mělo být skladováno při pokojové teplotě. Pokud zdravý nákup nevložíte do mrazáku, ale do chladničky, vitaminům se nic nestane, avšak ovoce ztratí na chuti. Otestujte rozdíl sama. 

Výjimku tvoří bylinky, ty neskladujte jinde než v ledničce. Vydrží jak jejich látky, tak i podstatná vůně. 

Pomohl vám náš článek? Teď už jenom zdravě. Nezabíjejte zbytečně vitaminy v ovoci a zelenině, které mohou nahradit kdejaký doplněk stravy. 

Máte pocit, že nepřijímáte dostatek důležitých látek. Tabletky s komplexním obsahem jsou řešením.