EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Připravte své tělo na podzim I
Nedá se nic dělat, chladnější dny jsou přede dveřmi. Je čas se na podzim po tropickém létě patřičně připravit. Můžete se těšit na mnoho článků s podzimní náladou, které vám v našem e-shopu postupně budeme představovat. V přípravě jsou speciální podzimní tipy, dále recepty na nejlepší zahřívací jídla a nápoje, ani se nenadějete a přijdou taky rady na Vánoce. Začínejme však pomalu. Pojďme se nyní naladit na podzimní mood se vším všudy. Přečtěte si dnešní článek se spoustou zajímavostí.  Podpořte imunitní systém  Zejména pokud bude nástup podzimu rychlý, tělo se špatně s jeho příchodem začne srovnávat. To se můžete projevit zejména na obranyschopnosti organismu. Podpořit imunitní systém můžete snadno pomocí vitaminů a minerálních látek. Všechny zdravé prvky můžete tělu dodávat pomocí doplňků stravy nebo jednoduše zvyšte příjem čerstvého ovoce a zeleniny. Pro tělo však chladné ovoce s blížící se zimou není příliš vhodné, raději vsaďte na smoothies, které příliš nechlaďte, bude vám chutnat i za pokojové teploty.  První pomoc při prochladnutí Přišla doba, kdy přestáváme odhadovat, jak moc se do zimy obléknout. Co se dá dělat, připravení pomocníci na prochladnutí by měli být samozřejmostí. Jak zabránit vzniku chřipky? Nejlepšími přírodními antibiotiky jsou bezesporu med a taky česnek s cibulí. Med můžete přidávat preventivně do čaje. Z česneku a cibule si občas uvařte silný vývar. Tuto zeleninu však můžete konzumovat i syrovou, její účinky vám jen prospějí. 
Zobrazit článek >
 
Koloidní minerály
Koloidní minerály jsou směsí makro a mikročástic minerálů, které organismus potřebuje ke správnému fungování. Díky své tekuté formě jsou velmi dobře vstřebávány, z 98% tj. až ve dvacet krát větších dávkách než minerály v podobě kovů. Látky obsažené v koloidních minerálech přispívají k udržení normálního stavu nehtů, vlasů, k normální funkci imunitního systému a stavu pokožky, normální činnosti nervové soustavy a k ochraně buněk před oxidačním stresem.Nezapomeňte, že zdravý způsob života a vyvážená strava zajišťují řádné fungování organismu a dobrou kondici. Přípravek Koloidní minerály obsahuje vhodně zvolenou kompozici koloidních minerálů a stopových prvků pro normální činnost organismu. Obsažené koloidní minerály se vyskytují ve formě velmi malých částic, a proto se výborně vstřebávají (až z 98 %, což je ve 20x větších dávkách než minerály v podobě kovů). Minerály jako takové jsou nezbytné pro náš život. Představují stavební materiál kostí a měkkých tkání, podílejí se na tvorbě enzymů, hormonů, umožňují vstřebávání některých vitamínů. Naše tělo potřebuje jak makročástice nebo-li prvky, jejichž denní spotřeba překračuje 100 mg, stejně jako mikročástice (tzv. stopové prvky). Ty druhé, přestože je jich potřeba v minimálních dávkách, jsou nezbytné pro správný rozvoj a fungování organismu. Kromě jiného k nim patří železo, měď, chrom, molybden, selen, bór a jód. Skupinu makročástic představují například vápník, draslík, sodík, hořčík, chlór, fosfor a jiné. Působení minerálů je podmíněno stupněm jejich vstřebávání. Doplňkové podávání minerálních preparátů ještě automaticky neznamená, že je lidský organismus může využít. Nejvyšším stupněm vstřebatelnosti se vyznačují koloidní minerály. Nejvíce minerálů a stopových prvků získává člověk z rostlin především v koloidní formě (roztoky s příslušnou koncentrací a elektrickým nábojem). To znamená, že rostliny přijímají z půdy neorganické minerální sloučeniny a transformují je na sloučeniny organické, které jsou svou strukturou příbuzné tělním tekutinám. Krev nebo buněčná tekutina jsou rovněž koloidní roztoky, proto lidský organismus tak úspěšně přijímá právě minerály v koloidní formě.
Zobrazit článek >
 
Pár rad cyklistům: Povinná výbava jízdního kola II
Brzdy Každé kolo musí být vybaveno dvěma na sobě nezávislými brzdami. U dětských kol se nutnost přední brzdy ruší, pokud jde o jízdní kolo s protišlapací brzdnou funkcí. Pozor! Obě brzy by měly mít odstupňované ovládání.  Volné konce a ostatní zakončení  Této podmínce není třeba věnovat přílišnou pozornost. Prodávaná kola by měla být vybavena veškerými nutnými komponenty. Důležité je zakončení řídítek, spojení s osou, obalový materiál rukojeti, brzd a podobně. Žádný strach, kola bez tohoto vybavení nebo porušující některé rozměrové zásady nemohou jít u nás na trh. Pokud na vašem kole žádná součástka nechybí, nemusíte mít strach.  Rozšíření: Snížená viditelnost a dětský cyklista Speciální rozšířené podmínky je nutné dodržet za tmy, při cestování v mlze a podobně. Důležitý ohled je taky brát na cyklisty juniory. Pokud potřebujete, neváhejte přítomnost součástek využívat naplno kdykoliv.  Světla  Jistě víte o nutnosti předního světla. To by mělo být bílé. Dosah světla by neměl přesahovat dvacet metrů. Mělo by svítit neustále, pokud však jedete po osvětlené vozovce a chcete na sebe upozornit, můžete zvolit blikání.  Zadní světlo je opět povinné, musí být červené. V době snížené viditelnosti musí svítit neustále nebo problikávat.  Přilba  Nezapomeňte taky na povinnost jedinců mladších 18 let. Nosit přilbu je nařízeno jen dětem, neustálá ochrana hlavy je však samozřejmě doporučována všem cyklistům. 
Zobrazit článek >
 
Milostné příběhy Barbary Cartland
Pokud neznáte ani jeden román od Barbary Cartland, jako byste ani nežila. Tato spisovatelka je autorkou neskutečných 723 knih. Cartland je snad nejslavnější spisovatelka milostných románů všech dob. Její dílo bylo přeloženo do 36 světových jazyků. Kromě milostných románů, které však byly její vášní, psala taky divadelní hry, životopisy, autobiografie a další. Dokonce se pokusila o tvorbu kuchařek. Je autorkou malého množství knih o zdraví. Svou první knihu napsala autorka ve svých 21 letech. Její prvotina dostala název Hlavolam lásky. Tato kniha taky odstartovala její kariéru. Prodalo se přes sto tisíc výtisků. Cartland se stala vyhledávanou mluvčí v rozhlasech a televizích. Její knihy mizely z poliček knihkupectví neuvěřitelnou rychlostí. I když autorka je již po smrti – zemřela roku 2000 ve svých 98 letech, její tvorba je stále vyhledávaná. Zpestřete si večer a přečtěte si nějakou její publikaci. Ať sáhnete po jakékoliv romantické knize, nebudete zklamaná. Spíše bude těžké rozhodnout, kterou si vybrat a která z nich bude tou další. Já jsem na ukázku vybrala román Falešná nevěsta, který je dle mého názoru velmi povedený. „Děkuji ti, děkuji, drahá Venetie,“ vykřikla Mary. „Jsi tak laskavá a chápavá a já se mohu jen modlit, abys za to nebyla potrestána.“ „Také v to doufám,“ odvětila Venetia s úsměvem. „Se mnou si však nedělej starosti. Jen dohlédni, abyste s Davidem zmizeli dřív, než se rodiče vrátí z kostela.“ „Ale co hostina?“ „Ani ženich, ani nevěsta tam nebudou. Mám nový plán. Královna hodlá napsat hraběti dopis, ve kterém bude trvat na tom, aby odjel neprodleně a hostiny se neúčastnil.“ „Doopravdy?“ řekla Mary s očima navrch hlavy. „Samozřejmě že ne. Napíšu ho já na windsorském dopisním papíře. Říkala jsi, že otec jich má pár v pracovně. Rychle mi pro ně skoč.“ Mary byla v mžiku zpět s několika listy papíru. „Napíšeme jeden hraběti a jeden tvému otci,“ řekla. „S vysvětlením, proč se ženich ani nevěsta nezúčastní hostiny...‘‘ Přečtěte si celé toto kouzelné dílo. Knihu najdete zde. Od té doby, co Venetii zemřeli rodiče, žije osaměle ve velkém a tichém domě s vědomím, že už ji v životě nečeká žádná radost. Když ji proto její sestřenice Mary požádá o pomoc, neváhá ani na chvíli – nemá co ztratit. Mary čeká dítě s mužem, jehož miluje, její rodiče a také královna ji však chtějí provdat za hraběte z Mountwoodu, který má ještě ke všemu hned po svatbě odcestovat. Venetia z náhlého popudu Mary nabídne, že se s ní u oltáře vymění. Lord Mountwood je pohledný, ale také sebejistý, povýšený a panovačný. Je zvyklý, že sloužící bez okolků vyplní každý jeho požadavek – a totéž čeká i od své ženy. Když na cestě do Indie zjistí, že ho Venetia podvedla, rozzuří se. Venetia však není zvyklá vzdávat se, a díky její pronikavé inteligenci se cesta promění v jeden velký souboj vůlí. V hloubi duše však dívka cítí, že ji hrabě přitahuje. Tváří v tvář nebezpečí, které na ně v Indii čeká, budou muset oba zapomenout na křivdy minulosti a soustředit se jen na společnou budoucnost. Oddělí je osud od sebe dřív, než stihnou objevit svou lásku? Další knihy této autorky hledejte zde.
Zobrazit článek >
 
Zklidňující mléko po opalování Réponse Soleil
Všichni víme o tom, že sluneční paprsky jsou zdraví prospěšný, ale dokáží i škodit pokožce. UV záření způsobuje předčasné stárnutí a vysušení pokožky. Po každém slunění bychom tedy měli pokožku vytřít krémem nebo mlékem po opalování. Díky tomu vrátíte pokožce ztracenou hydrataci, zklidníte ji, zchladíte a urychlíte její regeneraci. Přípravek po opalování můžete použít i ve dnech, kdy jste se neopalovali, protože pokožka se s nadměrným slunečním zářením vyrovnává i několik dnů. Je lepší krém, gel nebo mléko? To záleží na vás, jakou konzistenci preferujete. Krém je hutnější a po nanesení zůstává na pokožce mastný film, gel mívá chladivý efekt a mléko se snadno roztírá a rychleji se vstřebává. Tak co třeba vyzkoušet zklidňující mléko po opalování od značky Matis Paris? Jemné mléko krásné zklidní podrážděnou pokožku, intenzivně ji zhydratuje a ona pak může snáze regenerovat. Dále také zabraňuje předčasnému stárnutí a prodlužuje efekt opálení. Vlastnosti: obsahuje komplex Tyr excel - kombinace tyrozinu a oleje z lufy, Matisun Sublimating Tan - lipozomy s betakarotenem, bambucké máslo a máslo z divokého manga, zklidňuje, zjemňuje, vyživuje, intenzivně hydratuje, regeneruje a chrání, má antioxidační účinky, chrání pleť proti předčasnému stárnutí, prodlužuje efekt opálení, urychluje efekt opálení, přispívá k uvolňování melaninu. Mléko po opalování Réponse Soleil koupíte v eshopu zde: krasa.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Cestujeme po Istrii III.
Nejjižněji položenou obcí spadající do Porečské riviéry je vesnice Vrsar. Prohlídku započněte v přístavu, kde můžete zaparkovat vaše auto. Vystoupejte od přístavu do kopce, kudy se dostanete do samotného centra Vrsaru. Nejprve si prohlédněte třídu Rade Končara, kde stojí kostel sv. Antonína ze 17. století. V zákoutí tohoto nenápadného kostela je umístěno nezvyklé sousoší ve tvaru rokou. Někteří z turistů se na ně posadí a nechají se tak vyfotografovat. Poblíž kostela sv. Antonína se nacházejí městské hradby, kde najdete původní dvoukřídlou bránu, která je zdobená erbem. Brána pochází ze 13. století a tomu odpovídá i její současný vzhled. Projděte branou do města a zvolte si jednu z krásných uliček, po které se pomaličku dostanete ke kostelu sv. Martina. Vedle chrámu srojí budova zámku Vergotini z 18. století. Mezi další krásné památky ve Vrsaru patří také kostel sv. Panny Marie z 12. století. Vydáte-li se dál, níže na jihovýchod, přes Limský záliv, přivítá vás, už z dálky, věž kostela sv. Eufemie. Tento kostel stojí na kopci staré části nádherného města Rovinj. Na Titově náměstí (Trg maršala Tita) vás zaujme bíle lemovaná, červená benátská věž s hodinami. Na její čelní staně je vyobrazen benátský lev. Další ozdobou tohoto náměstí je kašna. Pokud pozorně rozhlédnete po celém náměstí, neunikne vám brána svatého Kříže. Pochází z roku 1682 a je vestavěná mezi dva domy. Na jejím průčelí se opět objeví vyobrazení benátského lva. Za branou spatříte červenou budovu, která dnes slouží jako radnice. I zde si můžete vybrat, kterou malebnou uličkou se vydáte ke kostelu. Osobně nejraději těmito uličkami stoupám bosá. Vyleštěné kvádry kamenů dokáží potrápit nejednu dámu s jehlovými podpatkami nebo s klouzavou podrážkou u sandálů. Jakmile se ocitnete u kostela sv. Eufemie, nikam nespěchejte a užijte si krásný pohled na moře. Poté si prohlédněte interier kostela se sarkofágem sv. Eufemie, a pro ty odvážnější je tu staré dřevěné schodiště do věže kostela. Odtud se vám naskytne nezapomenutelný výhled na celé město, moře a hotely na pobřeží i na blízkých ostrovech. Jakmile budete nabaženi krásami měst, zajděte si odpočinout na některou z pláží. Potřebné vybavení k opalování si vložte například do PLÁŽOVÉ TAŠKY SUNSEEKER BRABDIED APRICOT.  
Zobrazit článek >
 
Lanvin III. - Eclat D’Arpege, Jeanne, Me
Poslední část článku je zaměřena pouze na charakteristiku a recenze těch nejlepších parfémů značky Lanvin. Tento článek vám pomůže s výběrem té nejlepší vůně pro vás. Eclat D’Arpege Pokud si plánujete pořídit vůni plnou čistoty a lehké elegance, sáhněte po parfému Eclat D’Arpege. Jsou z ní cítit kusy ovoce, ale taky květinová zahrada. Jestliže patří jarní vůně do vaší srdeční záležitosti, rozhodně po této fialové krásce zapřemýšlejte. Nabízí od každého trochu. Vlastnosti láska, radost a vášeň, kterými tento parfém vyzařuje, ve vás budou probouzet dokonalý pocit blaha. Základ: pižmo, ambra, cedr Hlava: citron, šeřík Srdce: broskev, zelený čaj, pivoňka Jeanne Jemný a jednoduchý design flakonu v růžových barvách už naznačuje, jaký bude váš celkový dojem z vůně. Její vonné esence působí příjemně a trochu zvláštně. Nachází se v ní cosi jedinečného – kombinace všelijakých plodů s teplým santalovým dřevem, pižmem a ambrou. Působí ovocně i květinově a hlavně velmi romanticky. Parfém Jeanne vyhledávají převážně slečny nebo mladé ženy toužící po velké lásce. Základ: santalové dřevo, pižmo, ambra Hlava: maliny, ostružiny, hrušky, citron Srdce: frézie, pivoňky Me Vůně Lanvin Me je velmi specifická tím, že v jejím základu se nachází pouze jedna jediná složka a tou je santalové dřevo. Díky němu působí vůně velmi teple. Obsahuje velký podíl ovoce, které tento parfém dělají přepychovým a velkolepým. Parfém Lanvin Me je prezentován jako dárek, kterým má žena obdarovat sama sebe. Svým modrým designem se zlatými doplňky je prostě neodolatelný. Základ: santalové dřevo Hlava: mandarinka, pomeranč, borůvka Srdce: růže, tuberóza, lékořice Jaká vůně bude ta vaše? Parfémy Lanvin najdete zde. Další parfémy najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Sušíme houby v sušičce Concept
Sušení hub je nejběžnějším způsobem jejich konzervace. Houby sice ztratí něco málo z cenných látek, ale většina houbařů zase ocení jejich vůni. Takto upravené houby se nejčastěji používají do polévek, omáček, pod maso, do rýže, těstovin nebo po uvaření v mléce jako čerstvé. K sušení jsou nejvhodnější všechny hřibovité houby. Dají se také sušit václavky, ryzce pravé a jiné houby, které se běžně nesuší. Plodnice důkladně očistíme nožem, odstraníme červivé části a otřeme suchým hadříkem. Zásadně houby nepereme! Nakrájíme je na plátky tlusté 3 - 5 mm tak, aby kloboučky zůstaly pokud možno spojené s nožičkami. Nakrájené plátky ihned ukládáme na plata sušičky. Plátky klademe tak, aby se nepřekrývaly. Způsobů sušení je mnoho: v troubě na slunci na půdě v sušičce Při sušení v troubě nesmí počáteční teplota překročit 45oC do doby, než budou plátky na povrchu suché. Na sluníčku můžeme houby úplně usušit, nebo předsušit a dosušit v sušičce. Hlavně dbáme na to, abychom houby nenechávali venku i přes noc, aby nenasákly vlhkost. Pokud máte tmavou a větratelnou půdu, i zde krásně houby usušíte. Avšak nejrychlejším a pro všechny nejdostupnějším způsobem sušení hub je sušení v sušičce. K tomuto způsobu konzervace Vám e-shop Eiffel Optic nabízí SUŠIČKU OVOCE A ZELENINY IN TIME SO-1060 CONCEPT, kterou zakoupíte zde: zdravi.eiffeloptic.cz  
Zobrazit článek >
 
Lék na neforemnou postavu: Co vám pomůže v boji za lepší tělo? II
Pokud jste se právě rozhodla pro návštěvu různých fitness studií, musíte si nejprve odpovědět na otázku ,,Proč?‘‘. Proč vlastně chcete začít cvičit? Máte v úmyslu pouze posílit svalstvo a zformovat postavu nebo shodit pár kilogramů a pak si váhu udržovat? Každý požadavek vyžaduje trochu jiné cvičení, je dobré si nejprve rozmyslet svůj cíl a prozkoumat možnosti.  Cvičení má i mnoho dalších plusů, které (nejen) každá žena ocení. Nemění jenom tvary vašeho těla, ale působí na vás i zevnitř. Zbaví člověka stresu i jiných negativních pocitů. Správným cvičením můžete mnohonásobně zlepšit svůj zdravotní stav. Rušíte jím taky riziko různých druhů zranění. Cvičení pomáhá omezit příznaky menopauzy u žen. No není to dostatek důvodů proč se začít pohybovat? O tomto tématu se taky rozpovídá autorka v knize Ovládněte svůj metabolismus, která vám byla doporučena již v předchozím článku. Dnes vám představíme druhý fenomenální bestseller, druhou část této knihy, která nese podtitul Kuchařka. Autorkou je Jillian Michaels, žena, pro niž spor je největší vášní. Je cvičitelkou a fitness poradkyní. Co vás ale jistě nejvíc potěší, na YouTube najdete pod jejím jménem mnohé řízené lekce, které vám zaberou maximálně půl hodiny času. Vyzkoušejte toto stoprocentně účinné cvičení, které dokáže kompletně přebudovat vaše tělo. A samozřejmě nezapomeňta vařit zdravě. Jillian vám poradí ve své knize. Žádné chemikálie ani nezdravé produkty, i zdraví jídlo může chutnat delikátně. Přesvědčte se sama.  
Zobrazit článek >
 
Sukně podle typu postavy
Naučte se oblékat tak, aby vám outfit slušel a umocňoval vaši přirozenou krásu. Každým kouskem oblečení můžete na druhou stranu ledacos zamaskovat. Jak vybírat sukně podle typu postavy? Které modely sednou vám? Jablko Jablíčkové postavy by se měly snažit odvádět pozornost od středu svého těla. Nejlepší volbou pro vás jsou sukně do písmena A. Vhodné jsou nemačkavé látky, vyhněte se skládaným modelům. Hruška Širší boky zamaskujete pomocí volnějších typů sukní. Soustřeďte se na modely, které jsou upnuté od pasu do boku a dále již látka splývá. Slušet vám budou zavinovací sukně, sukně do A nebo dlouhé sukně s rozparkem na straně. Chlapecká postava Tento druh postavy se musí snažit ncházet dámské křivky. To se vám povede s pomocí ,,áčkových‘‘ sukní. Budou vám slušet krátké i delší modely těsně nad kolena. Dominantní rys s tímto střihem sukně by měl být pas. Malá postava Jestliže vás trápí malá výška, můžete ji zkusit prodloužit pomocí přiléhavější pouzdrové sukně pod kolena. K růstu vám pomohou motivy, které opticky zeštíhlují. Vhodné jsou proužky nebo tmavé barvy. V případě malé postavy se nesoustřeďte na zvýraznění boků nýbrž pasu. Plné křivky Ženám, které mají plnější křivky sluší modelů více. Možná vás překvapí, že byste si na sebe měla brát střihy upnuté na tělo, abyste zvýraznila své přednosti. Vhodným doplňkem k sukním je pásek. Slušet vám budou středně dlouhé pouzdrové sukně do pasu. Nebojte se své přednosti ukázat okolí. Pořiďte si nové kousky oblečení do teplých dní. Svůj nový outfit můžete vybírat zde: moda.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? II
Pozor na nízkotučné produkty Že sníte o dost kalorií méně? Dáte si nízkotučný tvaroh a radujete se, že bude hodnota kalorií denního příjmu nižší? Jenže jednotka kcal není vším. Výrobci mají dvě možnosti. Buď do produktu přidají chemická ,,éčka‘‘, která spraví chuť nízkotučného produktu, nebo zvýší množství cukru. Ani jedna metoda není pro organismus vhodná. Vsaďte raději na klasické produkty, které do těla dodají kvalitní složky potravy. Produktům Light se raději vyhněte. Letní drinky, alkoholické nápoje i limonády jsou zlo Kdo by si nezpříjemnil letní zahradní party nebo posezení ve venkovní restauraci lahodným drinkem. Při jeho pití však nezapomínejte myslet na kalorie a hlavně cukr. Do koktejlů se přidávají aromata a sladidla, která sice dovedou chuť nápoje k dokonalosti, ale nepřispějí vašemu zdraví. Je jasné, že na alko drink vyrazíte hlavně večer, ale snažte se vybírat takové pití, které není až tak sladké. Po koktejlu raději zvolte střik. Dobrá volba, která uzemní váš příbytek na váze, je taky vodka nebo gin se sodou. Přidejte okurku nebo čerstvý citron a máte chutný drink téměř bez kalorií. Pozor na upravovaná jídla Ne příliš vhodná jsou tepelně upravovaná jídla, která obvykle obsahují konzervanty, a taky dost soli. Pokud máte čas a prostor, vařte raději svá jídla, kupujte čerstvé potraviny. 
Zobrazit článek >
 
Raději vana nežli sprcha! I
Přemýšlela jste někdy nad tím, zda se vám lépe uleví ve vaně nebo je pro váš organismus lepší jen se opláchnout rychle sprchou. Pojďme se podívat na věc podrobně. Má sprcha na vanu šanci? Jaké jsou výhody koupání se ve vaně? Zahřejete se Není nad lepší ,,zahřívačku‘‘. Teplá voda prohřeje celé vaše tělo, není vhodná jen pro zimní koupání. V létě se ve vaně můžete naopak otužovat. Romantický duch Ve sprše romantiku moc nevykouzlíte. Ozdobte vanu plátky růží, přidejte svíčky, vonné oleje nebo pěnový prostředek. Napusťte vanu horkou vodou a vlezte si do ní se svým miláčkem. To bude romantika! Pokud jste stydlivější typ, vana vám pomůže. Když ji naplníte pěnou, budete se cítit jako oblečena. Vodní hrátky Ve vaně si bezesporu užijí vaše děti. Můžou si po hladině pouštět různé lodičky taky stavět hrady. Vodní hrátky v trochu jiném duchu si samozřejmě můžete užívat i s přítelem. Na Vánoce můžete mít kapra Tento důvod je spíše úsměvný, ale je tomu tak. Se sprchovým koutem si kapra nikdy živého nekoupíte. Vana vám může taky sloužit lépe ve chvíli, kdy máte domácího mazlíčka. Pokud máte velkého psa, jistě víte, že do sprchy ho ani nemůžete zapasovat. Vana vám to usnadní. ,,Hodí‘‘ vás do klidu Není tajemstvím, že ve vaně zažijete dokonalý relax. Uvolníte tělo, vypnete mysl a můžete relaxovat. Napustíte si do ni vody dle libosti, teplou nebo studenou, je to na vás. Ozvláštněním může být koupelová pěna nebo sůl. Ve vaně taky máte soukromí. Plusem může být i to, že voda nadnáší. Přestane vás v ní vše bolet. Zpestřete si koupel se solí do koupele. Produkt Sůl do koupele Dokonalý odpočinek najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Houbové speciality nejen pro vášnivé houbaře
Podzim je v plném proudu, houbařská sezóna už byla dávno odstartována. Chodíte také sbírat do lesa houby? Jaké jsou vaše úlovky?   Pokud máte doma zásoby a chybí vám nápady, jak je zpracovat, čtěte dál tento článek. Poznáte méně tradiční recepty z hub, které rozhodně stojí za ochutnání. Navíc skvělou houbovou mňamkou potěšíte jakéhokoliv vegetariána. Jaké recepty jsou ty nejlepší? Houbovec aneb sekaná plná hub Budeme potřebovat: Houby (0,5 kg) Máslo (2 lžíce) Rohlík Cibuli (1-2 ks, dle velikosti) Strouhanku (maximálně 1 hrneček) Mléko (vodu) Vejce (2 ks do sekané, 1 bílek) Koření se sekanou petrželkou Postup: Na pánvi rozehřejeme máslo a na ni necháme zpěnit cibulku. Hned poté přidáme řádně omyté a na menší kusy nakrájené houby. Jakmile budou houby měkké a cibulka nazlátlá, přidáme rozkrájený rohlík namočený v mléce nebo vodě. Poté ještě přidáme vejce a dokořeníme, včetně zmíněné petrželky, která dodá sekané tu správnou chuť. Jakmile bude vše promícháno, odstavíme z plotny a dosypeme strouhanku dle potřeby. Ze sekané vytvoříme šišku, kterou nahoře potřeme bílkem. Připravenou sekanou vložíme do trouby a necháme péct asi dvacet minut, dokud nebude sekaná nahoře tvrdá. Houby s červenou řepou na víně Budeme potřebovat: Červenou řepu (250 g) Houby (250 g) Slaninu (150 g) Červené vino (200 ml) Cibuli (2 ks) Koriandr Petržel Koření Postup: Slaninu i cibuli nakrájíme na kousky a společně osmažíme. Mezitím si nakrájíme červenou řepu na kostičky. Zasypeme kořením a polejeme vínem. Podusíme maximálně pět minut a pak ihned dosypeme do směsi houby. Vaříme několik minut. Tuto pochoutku si zamilujete. Je vhodná jako hlavní jídlo i jako příloha. V Anglii je toto jídlo považováno za tradiční. Navíc jsou do něho přidávány ještě bílé fazole. Houbová bramborová kaše Budeme potřebovat: Brambory (8 ks) Houby (minimálně 250 g) Cibuli (2 ks) Máslo (100 g) Kmín Rajčata nebo petrželku (dle chuti) Postup: Houby a brambory vaříme každé zvlášť 20 minut. Slejeme vodu a brambory rozšťoucháme a přidáme vodu dle potřeby, pro lepší aroma můžeme přidat vodu, ve které se vařily houby. Rozpálíme máslo a začneme smažit dozlatova cibulku, po pár minutách do ní přidáme houby. Celou směs i s máslem přidáme do brambor. Zamícháme a dle chuti ještě přisypeme rajčata nebo petrželku spolu s kořením. Houbové toasty Budeme potřebovat: Toastový chléb Máslo (100 g) Vejce (2 ks) Kmín Sýr Eidam (150 g) Mozzarellu (200 g) Pažitku Zeleninu – papriku zelenou, papriku červenou, lilek, rajče (250 g) Houby (250 g) Postup: Nakrájené a omyté houby přivedeme ve vroucí vodě k varu. Spolu s kmínem vaříme deset minut. Poté odstavíme z plotny. Nakrájíme si zeleninu a osmažíme ji. Ke konci přidáme houby a na závěr vejce. Směs by neměla být extrémně řídká. Připravíme toasty, které můžeme pro lepší chuť namazat máslem. Poté je obložíme mozzarellou, zalijeme směsí a na závěr ozdobíme Eidamem. Pečeme asi deset minut. Nevyndáváme z toruby, dokud nebude sýr rozteklý a toast na krajích křupavý. Množství směsi vystačí na 6 kusů pochoutky. Toasty můžeme nahradit slanými lívanci. Opilé houby Budeme potřebovat: Houbové kloboučky (dle poštu porcí, počítáno pro 12 ks kloboučků) Polohrubou mouku (250 g) Vejce (2 ks) Pivo (0,3 l) Postup: Houbové hlavičky malou chvíli povaříme. Mezitím si namícháme těstíčko z vajec, mouky a piva. Kloboučky v něm vykoupeme. Poté je vložíme na rozpálenou pánev a smažíme, dokud nebude těstíčko křupavé. Tento recept ocení nejen pivní maniaci. Chutná opravdu výborně. Nožičky, které na tento pokrm nevyužijeme, můžeme zapracovat do jednoho z předchozích receptů. Pokud máte zájem o další výborné recepty, tak neváhejte a pořiďte si knihu Houby, Atlas s osvědčenými recepty, kterou najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Připravte své tělo na podzim: Pleť a kůže potřebuje zvláštní péči I
V jednom z našich předchozích příspěvků jsme se zabývali komplexní přípravou na podzim, která souvisí se vzdálením sluníčka, klesáním denních teplot a dalšími pro nás možná zprvu dost nepříjemnými okolnostmi. Dnes se pozastavíme u problému jménem pokožka. Jak ochránit svou kůži a pleť? O tom vám dnes něco prozradí náš článek. Součástí článku jsou samozřejmě i doporučení na vhodné produkty, tak jako vždy.  Doplňujte tekutiny a hydratujte  Jasně, přes léto tu žízeň tak nějak máme skoro pořád. Horko, silné sluneční paprsky, aby nás nebolela hlava, tekutiny jsou nutností. Je pravda, že s příchodem podzimu skutečně můžete pitný režim mírně snížit, většina z nás jej však omezí razantně, až nezdravě. Doplňovat do těla dostatečné množství tekutin je taky základ dobré imunity. Proto dbejte na dostatečnou konzumaci tekutiny. Hydratace je důležitá pro celé tělo komplexně, samozřejmě však taky pro pleť. Abyste zamezila její dehydrataci, používejte vhodné přípravky, které ji nejen dodají potřebnou vláhu, ale taky zařídí její vitalitu i v době podzimu. V létě jste jistě používala krémy lehké, se zimou můžete přistoupit k mírně těžším krémům, nepřežeňte to však, vaše pleť potřebuje dýchat stále.  Vyzkoušejte skvělý hydratační krém s kyselinou hyaluronovou. Unikátní složení pro viditelné omlazení každé pleti. Složení krému účinně ovlivňuje zklidnění a obnovení rovnováhy pleti. Krém obsahuje nízkomolekulární kyselinu hyaluronovou, která se dobře vstřebává do hlubších vrstev pokožky. Tato "tekutina budoucnosti" urychluje obnovu tkáně a má uklidňující účinek. Krém je určen pro věkovou skupinu 25-60 let.
Zobrazit článek >
 
BARF aneb krmení psů II
Čím krmit, když chcete nasadit stravu BARF? Masem a vnitřnostmi Tato složka by měla zastávat minimálně 50% celkové dávky. Myslete na to, že maso byste měli raději přemrazit a zbavit ho tak veškerých škodlivých látek a parazitů. Vnitřnosti byste nikdy neměli podávat ve více než polovině procent. Kostmi Možná vás tento údaj překvapí, ale kosti by měly tvořit asi 25% dávky. Nikdy je nevařte! Vařením ztrácí výživné látky a hlavně mění svou strukturu, a tak pak zvířatům hrozí poranění, jelikož se kosti velmi snadno lámou na špičaté úlomky. Pokud bude mít váš mazlíček problém s pojídáním, můžete mu je rozemlít nebo alespoň nasekat. Obilím, ovocem a zeleninou Takzvané přílohy by měly být zastoupeny maximálně ve 30% celkové směsi. Můžete vybírat téměř jakoukoliv zeleninu i ovoce. Pozor na exotické a citrusové plody, na ty jsou zvířata alergická a při pojídání ve větší míře jim hrozí až smrt. Nikdy do jídla nepřidávejte avokádo, citrusy, kaki ani mango. Mlékem a vejci Nezapomínejte na to, že ani mléko by nemělo být chemicky upraveno. Do porce je vhodné ho přimíchávat maximálně třikrát týdně. Můžete taky sáhnout po tvarohu, jogurtu nebo kefíru. Vybírejte produkty s živou kulturou. Vejce se do směsi obvykle přidává syrové, bílek můžete uvařit. Pro pevné kosti přidejte občas i skořápky. Jídlo můžete doplnit ještě minerálními látkami a potřebnými vitaminy, které lze přimíchat do potravy. Pokud se chcete dozvědět další zajímavosti o BARF stravě, pořiďte si knihu od spisovatelky Kateřiny Novosádové BARF Krmení psa přirozenou stravou, kterou najdete zde. Autorka se již roky zaměřuje na chovatelství a zkoumání tohoto druhu stravy. Kniha je první českou originální publikací. Další knihy o chovatelství najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Krásné obočí krok za krokem II
Pokud máte problém s tím, že z vašeho obočí nemůžete vytvarovat vaše přání, vyčkejte s úpravou několik týdnů, dokud vám obočí zase nedoroste. Tvarování obočí opravdu vyžaduje čas a přípravu. Pokud jste omylem vytrhla pár chloupků navíc, nic si z toho nedělejte, ony zase dorostou. Určitě ale obočí kvůli skulině nezmenšujte, mohla byste toho po komplexním pohledu do zrcadla velmi litovat. Na správnou délku obočí přijdete snadno. Vezměte si do ruky úzký předmět, například tužku. Jeho konec položte k nosu, tužku veďte přes vnější koutek vašeho oka až k obočí. Tam, kde ukazuje tužka, by mělo obočí začínat. Pokud byste si nechávala obočí delší než je tento limit, budou vaše oči působit malou velikostí. Pravidlo, kde má obočí začínat je spíše individuální záležitostí. Pamatujte si jediné, že čím blíže máte obočí u sebe, tím více přísně a razantněji vypadáte. Obočí u sebe taky dodává sílu hlubokému pohledu. Některé ženy trpí přebytečnou délkou obočí. Pokud je to i váš případ, nebojte se a zastřihnete konce chloupků, které z obočí ošklivě přečuhují. Nikdy dlouhé obočí nevytrhávejte, na místě vytržení by vznikla nehezká mezera. Nebojte se obočí česat tak, jako své řasy. I obočí potřebuje správnou péči a česání je základem. Na problém jménem barvení obočí a jeho celkový styling se podíváme zas příště. Můžete se těšit. Luxusní pinzetu Slant najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Umění slovní sebeobrany
Autor knihy Umění slovní sebeobrany je Dr. Matthias Nöllke, který působí jako novinář a publicista v Mnichově. Na toto téma publikoval další tři tituly: Umění slovní sebeobrany - 10 nejlepších tipů Trénink slovní sebeobrany Velká kniha umění slovní sebeobrany Umění slovní sebeobrany spočívá v tom, že dokážeme najít vhodnou odpověď na hloupé narážky a jsme schopni zareagovat v trapných situacích. Umíte-li se slovně bránit, tak Vás lidé ve Vašem okolí neuvedou jen tak do rozpaků a dokážete si získat jejich respekt. Jste schopni rychle a suverénně zareagovat na osobní útoky, zvýšit si sebejistotu a obhájit vlastní názor. Slovní sebeobrana je obrannou zbraní proti neférovým útokům a posměšným komentářům. Většinou ze sebe v takových situacích nevypravíte ani hlásku, zejména když útok nečekáte. Nejste sami, komu se to stává. I velmi pohotoví lidé bývají někdy natolik překvapeni, že je nenapadne jediná odpověď. Jak tedy začít? Vytvořte se vnitřní krunýř!  nenechte se ovládnout nepříjemnou situací vytvořte si v duchu kolem sebe "vnitřní krunýř", aby Vás nepříjemná situace neovládla vytvořte si větu, kterou budete aktivovat Váš vnitřní krunýř (př. "To mne neovládne!") Naučte se pohotově reagovat na nepříjemné poznámky kolegů v práci nebo na hodnocení Vaší osobnosti někým z rodiny. S knihou Umění slovní sebeobrany to krásně zvládnete krok po kroku.  
Zobrazit článek >
 
Vnitřní hodiny
Víte o tom, že všichni v sobě máme hodiny, které tikají a určitou hodinu i zazvoní? Jsou to biologické hodiny, které vysílají signály do mozku a společně s ním ovlivňují náš organismus. A jsou to ty samé hodiny, které ovládají až 20 000 neuronových buněk a ty mají za následek to, že se cítíme svěží nebo unavení. Takže bychom se podle nich měli řídit a sebe seřídit podle nich. Mezi 6. a 8. hodinou Tělo je připraveno na probuzení. Začne se tvořit kortizol, který zvyšuje celkovou pohotovost organismu při zátěžových situacích (stres, velká tělesná námaha). Po probuzení počkejte asi tak hodinu, než se nasnídáte. Mezi 7. a 9. hodinou Nyní je čas na snídani plnou proteinů a karbohydrátů, ty se v těchto hodinách nejlépe tráví. Kolem 10. hodiny A teď určitě udělám radost milovníkům kávy. Místo toho, abyste se kofeinem dobíjeli při snídani, dopřejte si ji později. Snižuje produkci kortizolu, který ráno potřebujeme. Mezi 12. a 14. hodinou O slovo se začíná hlásit žaludek, který touží po zdravém obědu. Kolem 14. hodiny Malý kousek čokolády pohladí chuťové buňky i duši a tělo ji do této doby dokáže ještě celkem rychle zpracovat. Mezi 15. a 16. hodinou Pokud je to jen trochu možné, věnujte se nějaké fyzické aktivitě, ať se vám okysličí mozek. Mezi 19. a 21. hodinou Neuždibujte, neuzobávejte … Připravte si zdravou večeři s proteiny a sacharidy. Mezi 22. a 23. hodinou Ideální čas na zdravý a vydatný spánek.
Zobrazit článek >
 
Tajemství šamponu a kondicionéru
Šampon a kondicionér – dva hygienické prostředky, bez kterých by se ženy neobešly. Jaká skrývají tajemství? Co jste se o šamponech a kondicionérech ještě nedozvěděla? Slovo šampon, má svou dlouho historii. V původním a prvotním překladu znamená champo masáž nebo drbání. Výraz pochází z Indie, kde také pravděpodobně byla používána první šamponová směs. Zatímco evropští obyvatelé užívali k mytí vlasů tradiční mýdlo s aromatickými látkami, Indové se pyšnili vodnatou směsí ze zeleninových lusků a rýžové slámy. První práškový šampon a zároveň úplně první šampon, nacházející se v klasické drogerii, mohli obyčejní lidé spatřit roku 1903. Díky Hansu Schwarzkopfovi se stal tento prodejní předmět dostupným. Tekutá varianta byla k dostání od roku 1927. Za první šampon, který nesloužil pouze k mytí vlasů, nýbrž i k péči o ně, by se dal považovat přípravek značky Pantene od švýcarských mistrů. Jak už z názvu můžete vydedukovat, tento šampon obsahoval panthenol, jež zlepšoval kvalitu vlasů. Věděli jste, že vlasům nejlépe prospěje hydratace kondicionérem a následně poté až omytí šamponem? Je totiž dokázáno, že kondicionér se snadno z vlasů nevymývá a nikdy ho z nich nedostanete všechen. Díky šamponu snáz sleze veškerý obsah dolů a navíc ještě vlasy jednou omyjete. Zkuste při mytí vlasů praktikovat tento postup! Všechny kondicionéry, ať už jsou na lesk nebo objem, obsahují většinou naprosto stejné složení. Pro dosáhnutí cíle určení (například lesku) je do základního balzámu přidána obvykle pouze jedna jediná složka navíc, která zajistí požadovaný cíl.  Největší milovnice mytí vlasů byla asi Sissi, rakouská císařovna. Ta sice tuto péči provozovala jednou za tři týdny, avšak v den, kdy mělo dojít k mytí jejich vlasů mělo město svátek. Šlechtična navíc trvala proceduře, která probíhala celý den.  Šampony a kondicionéry najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Tajemství vonných tyčinek III
Druhou velkou kategorii pak prezentují vonné tyčinky masala, jejichž základ tvoří dřeviny. Ty jsou pak doplněny libovolnými ingrediencemi.  Pokud hledáte tyčinky, které provoní rázem celý pokoj, volte první druh. Masala tyčinky jsou oproti prvním méně intenzivnější, jejich vůně není pro nikoho vtíravá. Oba druhy tyčinek navodí báječnou atmosféru s nádechem exotiky, romantiky, svěžesti či tajemství. Je už na vás, jaký mix surovin vyberete.  Celosvětově nejprodávanější tyčinky jsou takzvané Nag Champa, které v základu nesou santalové dřevo, to se vyznačuje jemnou příjemnou vůní.  Na trhu seženete taky jiné speciální vonné varianty. K dispozici jsou pouze prášky balené ve speciálním papíru, které můžete znát pod termínem dhupaya. Vybrat si taky lze vonné spirálky a další obdoby tradičních tyčinek. Při nákupu se nezapomeňte podívat na to, jak dlouho která tyčinka voní. Doba kouření se může měnit s jednotlivými druhy.  Ingredience se pak mixují do pasty. Tato pasta nemůže být příliš jemná. Měla by být tužší. Směs se poté opatrně nanáší na tenká dřívka. Ty se pak věší nebo pokládají na speciální povrch, na který se ještě neztuhlá směs nenalepí. Tyčinky je vhodné nechávat uschnout přírodně, ideálně na sluníčku. Je třeba počítat s tím, že tyčinky můžou schnout až několik dní. 
Zobrazit článek >
 
Snadné a účinné aneb které bylinky by neměly chybět ve vaší domácí výbavě? I
Seznamte se s naším seznamem bylin, o které bystě měla pečovat. Které vám pomohou? Bazalka Z Itálie se už bez bazalky nevracejte domů. Mimo mnoha jídel, která jsou jí dochucována, podporuje bazalka trávení. Prospěje i tomu, který trpí křečemi. Bazalku se vyplatí pěstovat například s rajčaty. Je o jednoletku, který dokáže provonět pokoj. K životu potřebuje dost slunce a teplo. Máta peprná Máta je surovinou na vše. Působí antibakteriálně, udržuje svěží dech. Je výjimečná, co se týče chuti, patří do mnoha nápojů. Nepěstujte ji pohromadě s jinými rostlinami, neboť by svými rozpínavými kořeny mohla zahubit ostatní krásky. Levandule lékařská Tato rostlinka složí zejména k vnějšímu užití. Ne nadarmo se přidává do koupelových pěn a různých mýdel. Má výrazné aromaterapeutické účinky. Podporuje spánek a zahání stres. Bohužel, levandule hned tak někde nevyroste. Mějte s ní trpělivost. Rozmarýn Tak jako levandule je rozmarýn lékařský užíván hlavně pro své léčivé esence. Dochucují se s ním výška i mnohá jídla. Nezapomeňte rostlinu pravidelně zastřihávat, moc ráda totiž dřevnatí. K životu potřebuje velkou hydrataci. Pažitka Chleba s máslem nebo lučinou a posypat pažitkou? Mňam! A jak vy pojídáte nejoblíbenější bylinky? Pažitka je velmi jednoduchá na pěstování, je třeba ji však pravidelně zalévat. Po tom, co uschne, už ji nezachráníte. Chcete se dozvědět o pěstování bylinek a jejich účincích víc? Pak si přečtěte knihu Babiččiny bylinky, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Vyrábíme si vlastní víno
Z většiny druhů ovoce můžeme připravit různé typy vín. Základními typy doma vyráběných vín jsou tzv. lehká stolní vína a vína dezertní. Stolní víno - označujeme víno s obsahem alkoholu 10 až 12 %, tzn. přicukřované jen natolik, aby po prokvašení zůstalo odolné vůči různým onemocněním. Hotové víno obsahuje jen nepatrné množství cukru, nebo vůbec. Dezertní víno - obsahuje 80 - 200 g cukru v 1 l, aby bylo chuťově vyvážené i přiměřeně odolné vůči dodatečnému prokvašení cukru, který do vína přidáváme po skončení kvašení, musí obsahovat minimálně 14 % alkoholu. Často se stává, že se kvašení zastaví. Musíme dodržovat určité zásady: ředit mošt vodou jen tolik, kolik je nutné pro snížení obsahu kyselin do moštu přidáváme celé množství cukru určené k prokvašení, zcela rozpuštěné a najednou pokud možno zakvasit mošt ihned po jeho vylisování pro rychlé rozkvašení umístit mošt do teplé místnosti kontrolovat dokvášející mošt a občas jej promíchat Prosté dezertní víno - získáme přicukřením 80 - 120 g cukru na 1 l vína. Vyrábí se z velmi aromatického ovoce. Dezertní víno likérové - přídavkem koření, suchých plodů, vinného destilátu a dalších přísad můžeme zhotovit dezertní ovocné víno podobné likérovým vínům. Vlastníte-li menší vinohrad, nebo si jen chcete vyzkoušet výrobu vína z hroznů, zakupte si praktickou příručku "Výroba vín u malovinařů", kde se dozvíte jak probíhá samotný proces výroby vína, základní informace o moderní výrobě vín a jiné zajímavé informace pro vinaře. Knihu "Výroba vín u malovinařů" zakoupíte zde: knihy.eiffeloptic.cz    
Zobrazit článek >
 
Zkrášlující mangová maska
O mangu, sladkém a zdravém ovoci si můžete přečíst v našem článku. Zjistíte, že se může pochlubit mnoha pozitivními účinky působení na naše zdraví. Mango působí blahodárně na pokožku a pleť. Zabraňuje jejímu stárnutí, regeneruje kožní buňky a obnovuje celkovou pružnost pokožky. Konzumace manga vás může zbavit akné včetně černých teček. Jde však o dlouhý proces a mango je třeba konzumovat pravidelně. V případě léčby pleti si můžete pomoct ještě jinak a mnohem rychleji. Jak? Přece skvělou pleťovou maskou. Budete potřebovat: Mango (5 lžic) Med (2 lžičky) Mandlové olej (1 lžičku) Postup: Mango rozmačkejte a smíchejte ho spolu s medem a kapkami mandlového oleje. Měla by vám vzniknout tuhá hmota. Aplikujte j na pokožku a nechte asi dvacet minut působit. Výhoda? Tato maska je vhodná pro všechny typy pleti, prospěje úplně každému. Mango lze taky smíchat s bílým jogurtem a spojit dvěma žloutky, problém je však v tom, že tato maska na obličeji samovolně moc nedrží, proto jsem do článku vybrala kvalitnější masku. Vyzkoušejte skvěle osvěžující Tělový sprej Mango 200 ml značky Naturalium. Najdete ho zde. Tělový sprej voní jako opravdu čerstvé ovoce. Budete k nakousnutí! Stimulující a energizující aroma. Vůně manga má schopnost zvednout náladu a dát nám energii. Ideální pro použití v ranních hodinách, začněte den s energií.
Zobrazit článek >
 
Burek
V brněnských ulicích jsem, už jako malé dítko, často vídala, za výlohou rychlých občerstvení, která provozovali Řekové, něco jako štrůdl smotaný do oválného šneka. Nikdy jsem toto jídlo, jako malé dítě, neochutnala a téměř do svých 26 let jsem neznala jeho chuť. Dnes musím uznat, že jsem o hodně přišla. Burek je vynikají mňamka z řady rychlého občerstvení. A když se nyní dostanu do Brna, tak se jde s rodinkou na burek. Po nějaké době jsem se rozhodla zapátrat po receptu, především po receptu na těsto, jelikož se nejedná o klasické listové těsto, jaké známe tady v ČR.  Když už se mi podařilo najít odpovídající recept, dala jsem se do díla a nyní se o něj s vámi podělím. Burek patří mezi typické balkánské jídlo. Obyčejně bývá plněný masem, tvarohem, nebo špenátem. Ingredience na těsto: 350 g hladké mouky 1 vejce 3 g soli 50 ml oleje cca 150 ml vody Postup:  Do mísi vsypeme mouku, sůl a přidáme vejce a polovinu dávky oleje. Vše ručně promícháváme cca 2 - 3 minuty. Přidáme část vody a tvoříme vláčné těsto. Buď vodu přidáváte, nebo trošku mouky. Nakonec přidáme zbytek oleje a dotvoříme v hladké těsto. Z těsta poté vytvoříme 6 stejně velkých bochánků a ještě je potřeme olejem. Zakryjeme bochánky igelitovou folií a vložíme nejm. na 1 hodinu do lednice. Ingredience na masovou náplň: 500 g mletého vepřového masa 100 ml teplé vody 60 g na kostička nakrájené cibule dle chuti množtví nastrouhaného česneku - II - sůl - II - pepř  Postup: Všechny ingredience řádně promícháme. Postup na práci s těstem: Odpočinuté bochánky vyndáme z lednice. Na stůl používám vyřazené bílé bavlněné prostěradlo, neboť bude zapotřebí těsto vytahovat, aby se nelepilo na stůl. Prostěradlo lehce pomoučíme a jeden bochánek si lehce předválíme. A nyní začneme těsto vytahovat. Je to docela pracné a musí se dávat pozor, aby se neudělala díra. Ale po několikateré výrobě této pochoutky už to budete mít v ruce. Těsto vytahujeme co do nejtenší síly těsta. Na těsto pak "nadrobíme" kousky masové směsi. Ještě pokapeme olejem. Nyní za pomocí látkové podložky (prostěradla) srolujeme jednu polovinu těsta se směsí do středu a z protější strany provedeme to stejné. Vznikne nám dlouhý "had", kterého stočíme do oválného šneka (ad. úvodní obrázek). Takto vytvořené hado-šneky ještě potřeme olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C cca 14 minut. Po upečení burek pomašlujeme směsí vody a rozpuštěného másla a ještě na 1 minutu vložíme do trouby.   Jak už jsem uvedla v úvodu, burek lze plnit i tvarohem či špenátem. Já někdy smíchám tyto dvě ingerdience dohromady a je to výborné. Přeji i vám "Dobrou chuť!"    
Zobrazit článek >
 
Jak zhubnout? Jde to!
    Většina lidí na světe si zcela jistě minimálně jednou za život řekla, že by mohli zhubnout pár kilogramů. Je jedno, zda před očekávanou dovolenou, svatbou nebo na zapůsobení na opačné pohlaví.   Jak co nejrychleji zhubnout? Klasická otázka, na kterou stále nezná mnoho tazatelů správnou odpověď. Někteří spoléhají na čarovné pilulky, které když si dáte každé ráno, tak Vám dopomohou zhubnout. Tyto „zázračné“ pilulky však stojí mnohdy i několik tisíc korun a spolu k nim dostanete redukční jídelníček, který funguje pouze při správné kombinaci pilulek, chemických přípravků od dané firmy, která Vám tento „zázrak“ doporučila a sestavila Vám k tomu „zdarma“ jídelníček. Ruku na srdce, když někdo bude držet redukční dietu, tak bude hubnout i bez použití těchto chemických, tedy pardon „zaručeně přírodních“ přípravků. Myslím a hlavně doufám, že jste si mohli všimnout, že nepíši nikdy o ničem, s čím nemám vlastní zkušenosti anebo jsem si danou věc nevyzkoušel osobně. Vždy tedy, ať píši o knize, hře, pomocníku do domácnosti nebo bezpečnostní kameře do auta, jsem se s danou věcí seznámil a osobně vyzkoušel (v případě her osobně zahrál, u knih přečetl atd.). A tedy i s hubnutím a redukcí váhy mám vlastní a hlavně dlouholeté zkušenosti. Nebudu lhát, když prozradím, že jsem také vyzkoušel výše zmíněné zázračné pilulky a tajně doufal v onen slíbený zázrak. Výsledkem však vždy bylo ze začátku úbytek pár kilogramů a to zejména díky změně životosprávy a dodržování jídelníčku, ale po nějaké době se vrátil jojo efekt. Dnes bych Vám rád poradil. Jak zhubnout nějaké to kilo bez jojo efektu, ale hlavně zdravě, bez hladovění a s chutí! Mnoho odborníků doporučuje jíst častěji, ale v malých dávkách. Ano je to rozhodně lepší než držet hladovku. Hladovkou si spíše ještě více uškodíte. Tělo je totiž dokonalý „stroj“ a v případě pocitu dlouhodobého hladovění si pak vždy, když dostane, nějaké živiny okamžitě začne vytvářet zásoby „ na horší časy. Nicméně každý člověk je naprostý originál!Tudíž to, co působí na jednoho, nemusí logicky působit na druhého a tak to platí i u tohoto doporučení jíst častěji, ale menší porce.  Z vlastní zkušenosti mohu říci, že u mě to mělo spíše opačný efekt. Místo 3 jídel denně jsem vyzkoušel jíst 6x denně menší porce, při zachování stejných aktivit a výdejů energie. U první varianty jsem se nespravoval, ale ani nehubl. U druhé varianty, tedy jíst více jídel o malých porcích jsem za měsíc přibral 5 kilogramů. A mohu jen říct, že jsem si opravdu nedával k snídani pečený bůček a k večeři dvě pizzy. Jednoduše na každého funguje jiná metoda, musíte tedy při hubnutí nejdříve zjistit, která metoda je pro Vás tou nejvhodnější, abyste si nepoškodili zdraví a neudělali více škody než užitku. Každopádně souhlasím s tvrzením odborníků, že je správné jíst nejdéle 2 hodiny před spaním, ideální jsou 3 hodiny, ale to záleží na Vaší celodenní zátěži. U stravy zůstaneme, když se podíváte na některé odborné weby a diskusní fóra, tak Vám většina zkušených „fitnesáků“ řekne, že strava je základ. Ano je tomu skutečně tak! Pokud chcete zhubnout, vyrýsovat postavu, získat větší svaly a celkově se cítit více fit, tak správná strava je opravdu základ a tvoří 70% úspěchu, zbylých 30% můžeme rozdělit na 20% fyzická aktivita a 10% mysl, vůle a odhodlání. Strava musí být pestrá, vyvážená a musí Vás bavit! Pokud máte sice jídlo vyvážené, bohaté na živiny, ale při pohledu na talíř se Vám bude zvedat žaludek a v hlavě si budete říkat „Bože, ať to mám už za sebou“, tak se na to raději vykašlete a dejte si něco co Vám chutná, protože takhle stejně ničeho nedosáhnete a ještě se budete trápit. Pokuste se, aby se Vám jídlo, které si připravíte, líbilo na pohled a i Vám chutnalo. K pestré stravě stačí opravdu málo, místo fastfoodu nebo jídla, které před tím, plavalo v oleji, si dopřejte třeba libový steak a jako oblohu požijte pár rajčátek, plátek kapie a okurku. Pokud máte chuť na něco lehkého a prostě jen na zaplácnutí, tak nesahejte hned po pytlíků mastných brambůrek, ale dejte si pomeranč, okurku, rajčátko. Jen opatrně s ovocem, ovoce obsahuje i cukr, což může pro osoby trpící diabetem být škodlivé. Nicméně, ani lidé bez diabetu by při redukci váhy neměli konzumovat ovoce na noc a to právě kvůli zmíněnému cukru. Na noc je obecně lepší zelenina, třeba v podobě salátu.     Ano strava je základ, ale nic nejde zadarmo. Tudíž pokud opravdu chcete vyrýsovat postavu, zbavit se faldíků nebo zmenšit velikost oblečení, kterou nosíte, tak to bez pohybu nepůjde. Nicméně půjde, ale bude to opravdu běh na dlouhou trať. Pohyb je dobrý parťák při hubnutí a redukci váhy. A dostáváme se opět k tvrzení některých odborníků, se kterým nesouhlasím. „Běhat, běhat, běhat! Běhání je základ!“ Ano bez pochyby je běhání pro lidský organismus prospěšné a zcela jistě se při něm spaluje mnoho kalorií, ovšem není vhodné úplně pro každého. Pokud jste již v pokročilejším věku, trpíte bolestmi kloubů, hypertenzí nebo máte větší nadváhu, tak pro Vás běhání rozhodně není! Více si tím ublížíte, než pomůžete. A hned Vám řeknu proč. V pokročilejším věku, když nejste zvyklí běhat nebo trpíte, bolestmi kloubů si opravdu, můžete i něco vážného udělat. Pokud trpíte hypertenzí, tak zde není o čem mluvit, pro Vás běhání opravdu není, protože při běhání se razantně zvyšuje krevní tlak, tudíž nějaké rychlostní běhy nebo vytrvalostní běhy při vysokém tempu vám mohou značně poškodit Vaše cévy a celkově se Vám pravděpodobně stane, že budete cítit velký tlak v hlavě, jako kdyby Vám chtěla prasknout. Pokud trpíte větší nadváhou a rozhodli jste se anebo už můžete začít cvičit a redukovat váhu, tak ani Vám běh rozhodně nedoporučuji a to z jednoho důvodu. Musíte si chtě nechtě uvědomit, že Vaše tělo je těžké a tudíž vaše kosti, klouby a celkový metabolismus je již dost vytěžován Vaši samotnou Váhou, teď si uvědomte, že při běhu dochází k daleko větším a tvrdším dopadům na každou nohu, než při klasické chůzi. Tudíž riskujete poškození kloubů a kostí. Co, ale tedy dělat? Nejzdravější a nejpřirozenější cesta, jak začít s redukcí Váh je chůze, zvolte si tempo, které Vám vyhovuje a choďte na procházky. Udělejte si pravidelné okruhy, které střídejte a postupem času zvyšujte vzdálenosti mezi začátkem a koncem. Můžete postupně zvyšovat i tempo chůze anebo střídat klidnou chůzi s ostřejší chůzí. Co, ale dělat když vám pohyb nedělá problém, ba dokonce cvičíte, ale kýžený výsledek se stále nedostavuje? Pak je zde několik možností a jedna z nich je i návštěva lékaře, zda netrpíte nějakou nemocí. Ovšem je zde i celá řada možností proč, to zrovna Vám nejde. Když pomineme stravu, kterou jsem zmínil výše, pak zde může být celkový problém s fyzickým výdejem energie, tedy se samotným cvičením. Než začnete cvičit, tak doporučuji se podívat na internet, jak se daný cvik provádí, případně navštívit posilovnu a přizvat si na pomoc trenéra. Pokud se stydíte a chcete cvičit zatím doma, tak doporučuji nejdříve zvážit Vaše možnosti, pokud trpíte silnou obezitou, tak nedělejte ani dřepy a opravdu začněte zmíněnou chůzí a choďte třeba na večer, aby Vás nikdo neviděl (ale zkuste mi věřit, nemáte se za co stydět, každý spíše kývne hlavou a uzná Vás, že jste se rozhodli se sebou něco dělat). Na internetu existuje mnoho cvičících programů pro začátečníky i s videi a stačí se tedy podívat, které cviky by Vám nedělaly problém a jít na to. Ze začátku se rozhodně nepřetěžujte, ano cvičenci na videu říkají, že cvičí třeba 90 minut nebo dokonce samotné video, kde cvičí, nějaký slavný fitness trenér trvá 90 minut, ale nezapomínejte, že Vy nejste fitness trenér a že každý se musel do své formy postupně propracovat. Tudíž ze začátku Vám bude stačit půl hodina cvičení. Pokud máte doma rotoped tak doporučuji 20 – 30 minut na rotopedu a poté 15 minut cviků jako jsou sed lehy, kde se opravdu podívejte jak je dělat správně, abyste si ještě nepoškodili páteř, nebo klasické střihání nohou jako nůžkami. Můžete dělat i kliky v tomhle si opravdu musíte hlavně říci Vy, co pro Vás bude to nejvhodnější a hlavně Vás to bude bavit. Nepřepínejte se! Nic se nemá přehánět a začněte opravdu pomalu. Vaším cílem není se první den odrovnat hodinovým cvičením a pak měsíc stonat, ale pomalu se dostat na vrchol a zredukovat Váhu a to bez trpělivosti, odhodlání a vytrvalosti opravdu nejde. Důležité je taky před samotným cvičením tělo zahřát. Zahřátí těla je vhodně z několika důvodů. Jedním z těchto důvodů je zahřátí kloubní tekutiny, která je poté připravena na fyzickou zátěž například při běhu, posilování či jízdě na rotopedu Vám tak nehrozí, že si poničíte klouby. Druhým hlavním důvodem je, že tělo spaluje tuky při určité teplotě a tepové frekvenci. K zahřátí těla můžeme využít klasické cviky nebo si můžeme lehce pomoci. Znám mnoho lidí, kteří mají problém se zahřátím těla před cvičením, bohužel nebo spíše se dá, říci samozřejmě včetně mě, protože poslední dobou si myslím, že krom v hubnutí mám snad všechno možné co mi moji snahu, činí značně obtížnější. Nicméně normálně k zahřátí těla do „ spalovacího“ módu stačí zhruba 10 – 15 minut. Některým lidem to trvá značně déle a bohužel v naší uspěchané době, je čas velmi vzácný. Co tedy dělat když patříte k lidem, kteří mají problém se zahřátím nebo prostě chcete začít spalovat tuky co nejrychleji to jde? I když nejsem zastáncem doplňků stravy, tak ze začátku, při začátku cvičení jsem vyzkoušel na radu kamaráda L-Carnitine. Při užití L-Karnitinu se vaše tělo zahřeje rychleji, budete se více potit a při cvičení spálíte i víc kalorií. Každopádně si nejdříve důkladně zjistěte a uvažte, zda je tento produkt pro Vás vhodný. Pokud trpíte vysokým krevním tlakem, máte poruchu se srdcem nebo jiné komplikace nejdříve rozhodně prokonzultujte se svým trenérem a lékařem.   Pokud máte problém se zahřátím organismu, tak si můžete výrobky s L-Carnitinem zakoupit zde
Zobrazit článek >
 
Bazalka posvátná a její účinky
Vyzkoušejte náš oblíbený čaj Dr.Popov, který obsahuje velkou dávku zázračné bazalky posvátné. Víte, jaké má tato bylinka účinky? Přečtěte si náš článek a zjistěte víc. Bazalka posvátná je jednou z nejváženějších bylin alternativní medicíny. Například v hinduistické víře jde o vzácný klenot, který posiluje celou lidskou auru. Vždyť taky původní název rostliny obsahující přívlastek tulsi či tulasi znamená v překladu nejlepší. Nenechte se zmást pojmem bazalka. Tato rostlina se řadí do čeledi hluchavkovitých a s rostlinou na našich zahrádkách se nedá srovnávat. Její účinky jsou úplně jiné, taktéž se liší i její složení zdraví prospěšných látek. Bazalka posvátná roste v teplých deštivých oblastech, téměř přebytek jí je v Arábii, Polynésii nebo Indii či Indonésii. Pojďme se podívat na její složení. Jedná se o rostlinu, která je bohatá na živiny a zdraví prospěšné látky zejména v oblasti natě. Z vitaminů vás potěší velká dávka ,,Céčka‘‘ a taky beta karotenu. Obsahuje gykosidy, taniny, alkaloidy nebo saponiny. Dále je bohatá na vzácnější druhy silic, například eugenol nebo citral. Kromě těchto látek obsahuje taky isotymusin nebo isotymonin. Tyto termíny vám možná moc neprozradí, ve stručnosti jde o prvky, které mají výrazné protizánětlivé a antioxidační účinky. Mezi nejvýznamnější účinky bazalky posvátné patří právě schopnost posílení imunity. Dále tato bazalka skvěle pomůže v případě zmírňování alergií. Bylina je skvělá jako doplněk stravy při hubnutí, neboť zabraňuje ukládání tuků v těle. Celkově dodá tělu energii a posílá mozkovou činnost. Doplňte spoustu živin prostřednictvím dobrého čaje. 
Zobrazit článek >
 
Kniha: Vůně domova - PEČENÍ
 nabízí a doporučuje: S knihou Vůně domova Pečení se z vaší kuchyně bude stále linout vůně čerstvě upečeného domácího pečiva. Ať již patříte mezi nové příznivce či dlouhodobé fanoušky pečení, s naší knihou připravíte báječné pečivo pro každou příležitost. Názorně uvidíte, jak vypadá správně ušlehaný sníh z bílků, jak připravovat stříkané cukroví, jak zdobit pečivo polevou nebo jak vyrobit šátečky z těsta fi lo. Podrobné a přesné postupy vás krok za krokem provedou pečením. Už žádná nejistota a „odhadování“ – naše návody ocení zejména začátečníci, kteří se podle nich naučí péct během krátké chvíle! Kuchařka Vůně domova Pečení je opatřena odolnou obálkou, která se při práci v kuchyni jen tak nezašpiní. Kromě skvělých receptů a kuchařských rad i tipů uvnitř navíc naleznete skvělé pomocníky, jako například 2 plastové chrániče, které ochrání aktuální stránku před kousky těsta a otisky lepkavých prstů. Praktická kroužková vazba zajistí, že kniha zůstane otevřená přesně na zvolené stránce, plastová záložka se postará o rychlé vyhledávání a do stránek s kapsami si můžete ukládat vlastní poznámky či recepty. Zevrubné rejstříky, včetně seznamu receptů u každé kapitoly a věcného a abecedního rejstříku vám navíc pomohou se v knize rychle orientovat a bez problémů vyhledat potřebné informace. Kniha obsahuje v 15 kapitolách najdete 725 vyzkoušených receptů na báječné pochoutky užitečná řešení problémů od zkušených kuchařů, praktické tipy pro pečení a spousta nových nápadů záznamník. Díky praktickým stránkám s kapsami můžete mít recepty i výstřižky z časopisů na jednom místě a vždy po ruce! 2 plastové chrániče stran pevnou záložku stránky s kapsami na recepty Název: Vůně domova Pečení Nakladatelství: Readers Digest Výběr Značka: Readers Digest Výběr Druh: Kniha Vazba: Pevná bez přebalu lesklá Počet stránek: 510 ISBN: 978-80-7406-130-1 Tuto knihu, plnou báječných a chutných receptů zakoupíte v našem e-shopu Eiffel Optic: ZDE
Zobrazit článek >
 
Proč používat tělové mléko?
Že se bez tělového mléka obejdete je sice pravda, ale proč vaší pokožce nedodat hebkost a novou sílu? Uvidíte, že vám to oplatí nejen svým dokonalým vzhledem. Proč se vyplatí používat tělové mléko? Hydratace Tělová mléka jsou samozřejmě lékem na suchou pokožku. Tu hydratují a dodají ji potřebný elán a chuť do života. I když to třeba tak necítíte, právě po horké sprše nebo se změnami teplot vaše pokožka chřadne a vysychá. Na první pohled to nemusí být hned patrné, ale časem na to stejně přijdete. Vyživujte ji pravidelně a stále. Správné krémové prostředky dodají kůži taky potřebné živiny a vitaminy. Zjistěte, jaké minerály v sobě skrývá vámi vybraná či používaná péče. Lék na ,,šupiny‘‘ Dělají se vám na pokožce drobné hrbolky nebo vaše kůže přímo šupinkovatí? Pak používejte krém na postižená místa klidně několikrát denně. Kolena, lokty nebo taky paty. To jsou oblasti, na které často zapomínáme, i když krém a hydrataci potřebují jako sůl. Nezapomínejte na ruce Zejména teď, když už venku opravdu přituhuje a vy jste si už několikrát doma zapomněla rukavice, je absence krému pro vaše ruce přímo malá pohroma. Používejte mléko nebo jiný hydratační prostředek.   Relax smyslům Tělová mléka jsou pokušením taky pro naše smysly, neboť úžasně voní. I čichové buňky tedy díky krémům zažijí takový malý relax. Pokud si vyberete příjemně vonící péči, vězte, že se na aplikaci krému budete celý den těšit.  
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Amsterodam III
Rijksmuseum V Amsterodamu to uměním prostě tepe. Pokud toužíte po velkolepé podívané na světové obrazy z rukou známých umělců, určitě navštivte Rijksmuseum. Prohlédnout si můžete například originály od Rembrandta, Picassa, Warhola nebo Van Gogha. Dům Anny Frankové Zastavte se na adrese Prinsengracht 263 a navštivte místo úkrytu Anny Frankové. Ta zde během druhé světové války žila se svou rodinou po dobu celých dvou let. Na tomto místě se nyní nachází muzeum, které je věnováno Židům. Zvláště těm, kteří žili za druhé světové války. Seznámíte se zde s historickými dokumenty, fotografiemi, malbami a dalšími speciály. Uvidíte samozřejmě i originální zápisník Annina diáře, jež se stal ihned po vydání světovým bestsellerem. Dam Náměstí Dam je vlastně takovým srdcem celého Amsterodamu. Bylo například sídlem Napoleona a jeho vojáků při obsazování města na počátcích devatenáctého století. Dominantu náměstí tvoří Královský palác. Králův den Co se týče akcí, jednou z největších událostí Amsterodamu je takzvaný Králův den. Ten je slaven již po dlouhou dobu na počest narození krále Viléma Alexandra, který se stal prvním mužským vládcem v Nizozemsku po 123 letech. Ulice jsou k jeho cti bohatě vyzdobeny, lidé se v tento den oblékají do syté oranžové barvy. Oslavy se konají ke konci dubna. Jestliže do Amsterodamu máte v této době namířeno, tak se máte na co těšit. Nepřijdete taky o bohatý kulturní zážitek, který vám přinesou místní i světoví DJové nebo jiné kapely. Nezapomeňte si před cestou sehnat dobrého knižního průvodce, který vás městem provede. Průvodce Amsterodam najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Rooibos čaj červený sypaný
Už jste slyšela o čaji jménem Rooibos? Ne? Nevadí! Dnes tu pro vás máme připravených několik důvodů, které vám odpoví na to, proč zrovna tento čaj konzumovat. Zpestřete si jídelníček tímto výborným nápojem, nebudete litovat! Roobois obsahuje významné látky typu flavonoidy nebo fenoly, které se pyšní významnými antioxidačními účinky. Čaj je bohatý na minerály, najdete v něm podstatné množství manganu, fluoru nebo mědi. Roobois červený se pak chlubí ještě dostatkem vápníku, železa, hořčíku, fosforu, zinku nebo draslíku. Už jen tento výčet prospěšných látek pro organismus by vás mohl přesvědčit, v dalších odstavcích však pro vás máme připraven výčet základních účinků čaje. Bojuje proti vysoké hladině cholesterolu i cukru v krvi. Roobois je velmi prospěný pro celý trávicí systém. Celkově ulehčuje trávení, působí navíc proti překyselení organismu. Působí taky proti nadýmání. Čaj má skvělý vliv na kosti. Podporuje tvorbu kostní dřeně a celkově je díky obsahu vápníku vyživuje. Dodává kostem sílu. Díky zmíněným antioxidantům působí Rooibos jako posilovač imunity. Čaj má taky desinfekční účinky. Pití čaje ničí pachuť v ústech, naopak dodává ústní dutině svěžest. Určitě vás potěší, že čaj podporuje kvalitu pleti, vlasů i nehtů, takže celkově přispívá ke kráse. Otestujte čaj sama. Klikněte na odkaz uvedený níže a objednejte si nápoj ještě dnes. 
Zobrazit článek >
 
Zlo jménem žvýkačka: Vlasy, oblečení i boty I
Dnes pro vás máme speciální článek, který vám poradí několik tipů k tomu, jak odstranit žvýkačku z různých materiálů. Žvýkačka ve vlasech je zlo, naštěstí i pro její odstranění máme triků hned několik. Stříhání není třeba! Čtěte dál náš článek a zjistěte víc. Bojovat se žvýkačkou není jednoduché, vítězem se však stát můžete. Žvýkačku uvařte Žvýkačku spolu s látkou namočte do horké vody. Nechte materiál chvíli ponořený. Vezměte do ruky zubní kartáček a žvýkačku jemně odstraňte. Dolů půjde opravdu krásně, stačí počkat několik vteřin. V tomto případě je pouze třeba dát si pozor na oblečení, které nesnese vysoké teploty. I při krátkém namočení se může srazit. Odzbrojte ji žehličkou Ano, skutečně. Žehlička taky pomůže. Vezměte do ruky pevnější karton. Položte jej na žehlící prkno. Na něj přiložte postižené oblečení žvýkačkou dolů, jako byste ji chtěla ke kartonu přilepit. Přejíždějte oděv žehličkou. Pozor si dejte na situaci, kdy je daná látka tenká. Jestliže potřebujete žvýkačku odstranit z tenkého šátku, je na něj před žehlením ještě nutné položit utěrku, jinak by mohlo dojít k poškození žehlící plochy. Kobercová páska Kobercovka je oboustranná páska, která opravdu silně lepí. Využijete ji i při odstraňování žvýkačky. Nalepte ji na celý povrch žvýkačky. Měla by být měkká, pokud je její konzistence již tvrdá, pak je lepší využít jinou metodu odstraňování. Lepící síla kobercové pásky si se žvýkačkou poradí. 
Zobrazit článek >