EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Kvalitní a účinná kosmetika? Vsaďte na značku Clinique!
Jeden z nejluxusnějších a nejpreciznějších výrobců kosmetiky, v menší míře taky parfémů, je firma Clinique. Znáte tuto značku? Založena byla roku 1968 vám asi velmi dobře známou Estée Lauder, která ma na svém kontě ještě založení luxusní firmy stejnojmenného názvu. Proč se Lauder rozhodla založit ještě jinou kosmetickou značku? Jednoho dne si totiž v magazínu Vogue přečetla rozhovor se známým dermatologickým odborníkem N. Orentreichem. Ten jí otevřel oči. V článku se zabýval hlavně problematickými typy pletí. Ukázal na ženy, které nesnesou téměř žádné kosmetické přípravky. A tak se Lauder rozhodla vyvinout novou řadu pleťové kosmetiky, která bude testována proti alergiím a nebude parfémovaná. Rozhodla se svou novou edici vydávat i pod odlišnou značkou. Vám už nyní musí být jasné, že značka se nejmenuje nijak jinak než CLINIQUE Laboratories. V dnešní době se alergické testy, které jsou provozovány na každém přípravku, ještě zpřísnily. Každý nový výrobek se zkouší dvanáctkrát na šesti stech lidech. Pokud alespoň u jednoho člověka dojde k sebemenší alergické reakci, výrobek vůbec nepřijde do prodeje a odborníci začnou se zcela novým vývinem.   Clinique má taky na svědomí zavedení třífázového čistícího procesu, které začíná čistěním, postupuje přes exofoliaci ke konečné fázi s názvem hydratace. Tato metoda inspirovala mnoho jiných značek a dnes už ji vyrábí téměř každá kosmetická řada. V nedávné době byla mistry značky Clinique vyvinuta třeba řada pro regeneraci a rychlé uzdravení kůže po operaci. Zajímavé, že? S jakou novinkou značka přijde za nějaký čas? Co bychom pro svou pleť ještě potřebovaly?  Obohaťte i vy svou kosmetickou sbírku o luxusní výrobky této značky. Všechny produkty od Clinique najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
O pejskovi a kočičce - Jak si dělali dort
Zatímco jméno Karla Čapka, novináře a autora vizionářských děl české klasické literatury, zemřelého v roce 1938 a považovaného za jednu z prvních obětí nacizmu v Československu, zná téměř každý, jeho starší bratr Josef zůstává nezaslouženě ve stínu. Snad proto, že byl malířem a malba pro každého nemluví tak jasně, jako slova. Jeho přesně nedatovaná smrt v nacistickém koncentračním táboře nikdy nebyla tak zdůrazňována, jako ta Karlova, za níž stála hlavně závažná choroba. Přesto dílo novináře, spisovatele a výtvarníka Josefa Čapka zůstalo, alespoň v české literatuře, jedinečným. S Karlem spolupracoval například na Krakonošově zahradě (1918), Ze života hmyzu (1922), Adamovi Stvořiteli (1927) a dalších. Sám pak stojí například za díly jako Země mnoha jmen (1923), Stín kapradiny (1930), Dobře to dopadlo aneb Tlustý pradědeček, lupiči a detektývové (1932). Nadčasové pohádkové příběhy pejska a kočičky přesněji Povídání o pejskovi a kočičce, jak spolu hospodařili a ještě o všelijakých jiných věcech znají děti už od roku 1929. Basetem vydaná knížka, sepsaná podle jednoho z vyprávění vyšla pod názvem O pejskovi a kočičce – Jak si dělali dort. Něžný příběh plný fantazie o tom, co všechno pejsek s kočičkou dali do dortu, který si pekli k svátku a narozeninám,  je dodnes nesmrtelnou legendou, kterou by měly znát i vaše děti. Knížku najdete v sekci Knihy mezi beletrií pro děti a mládež. 
Zobrazit článek >
 
Zima se blíží, připravte se na ni I
Přechod z vytopených místností do mrazu, suchý vzduch v autě, silné sluneční paprsky nebo naopak dny téměř s nulovým slunečním svitem. Se zimou souvisí taky obvyklý zhoršený přísun kvalitních potravin. Čerstvá zelenina je drahá, a tak dáváte přednost namraženým surovinám. Často pijete svařák na zahřátí, na sjezdovce preferujete rychlé jídlo, jistě si s sebou nevyrábíte zdravé svačinky. Všechny tyto faktory a možná ještě mnohé další mají vliv na vaši zdravotní stránku, která nesouvisí jen s fungováním vašeho těla uvnitř, ale samozřejmě taky s vnější vizáží. V tomto článku vám dáme pár rad (nejen) do zimy, jak své tělo, vlasy a samozřejmě pleť před nepříznivými podmínkami ochránit.  Pro krásnou pleť Samozřejmostí je hydratační krém se zvýšeným obsahem olejových složek. Pokud máte suchou nebo smíšenou pleť, o mastnějším krému byste vůbec neměla pochybovat. V případě mastné pleti vám nejspíše vystačí vaše současná krémová péče. Nezapomeňte si ověřit, že vám vybraný krém obsahuje ochranný film, jak ten proti mrazu, tak samozřejmě i ochranný UV filtr.  Nezapomínejte na své rty  Vaše rty si v zimě zaslouží speciální pozornost. Používejte jelení lůj nebo balzám na rty, aby vaše přednost nezačala vysychat. Pokud používáte rtěnky či lesky na rty, stejně si pod ně namažte jelení lůj nebo balzám. Stačí počkat pár minut, potřebné látky se do rtů hned vstřebají. Výhoda je, že se ve rtech udrží až několik hodin. Otestujte třeba balzámy s výtažky z aloe vera.
Zobrazit článek >
 
Semínka ku pomoci
Malá velikostně, ale velmi prospěšná. Taková je většina semínek. Jaká skrývají tajemství? Proč jsou výhodná pro naše zdraví? Chia semínka Semena šalvěje hispánské jsou zdrojem snad každé dobré látky, která pomůže k naší obranyschopnosti a taky tělesné výkonosti. Slunečnicová semínka Slunečnicová semínka jsou velmi bohatá na vitamin E a B1, hořčík a železo. Působí jako prevence srdečních chorob. Dejte si pozor při jejich pražení. Pražená semínka jsou možná chutnější, ale po tepelné úpravě v nich zbyde pouze 8% výživných látek z celkového původního množství. Sezamová semínka Sezam indický je rostlina původem tropické oblasti. Dnes se pěstuje po celém světě. Jeho semínka obsahují řadu vitamínů, převážně vitaminy skupiny B a beta karoten. Pomáhají při zácpě. Díky vysokému obsahu železa jsou vhodným doplňkem stravy pro lidi trpící anémií. Dýňová semínka Semínka z dýně je vhodné užívat při zánětech močového měchýře. Pomáhají taky při zánětech trávícího traktu. Snižují krevní tlak i cholesterol. Jsou bohatá na vitaminy A, D a E. Obsahují taky velké množství Omega 3 mastných kyselin. Konopná semínka Díky kompletnímu spektru esenciálních aminokyselin obsahují konopná semínka ty nejkvalitnější bílkoviny rostlinného původu. Tato semínka pochází z technického kopí. Jsou prodejná v obchodech s biopotravinami. Přispívají k mozkovému vývoji a lepšímu metabolismu. Lněná semínka Tato semena můžete znát zlatá nebo hnědá. Působí pro dobrou činnost střev, pomáhají proti zácpě nebo při žaludečních vředech. Výborný je i lněný olej. Díky jeho šetrné výrobě neztrácí tento produkt téměř žádné výživné látky. 
Zobrazit článek >
 
Co je to XYLITOL?
Slyšela jste už někdy o Xylitolu? Jedná se o produkt, který možná znáte pod označením březový či dřevěný cukr. Jak už tyto pojmy prozrazují, zřejmě půjde o nějaký druh sladidla. Ano, je tomu tak. Xylitol řadíme do skupiny alkoholických cukrů. Jedná se o sladidlo obsažené v mnohých druzích ovoce a zeleniny, z ovocných plodů například ve švestkách, jahodách nebo malinách. Co se týče zeleniny, snadno xylitol dostaneme z ovsa nebo kukuřice. I když se jedná o strojově vyráběné sladidlo, je zajímavé, že jeho menší množství se vyrábí samo v našem těle. Denně lidský organismus vyrobí až patnáct gramů xylitolu. Největší výhodou tohoto sladidla je nízký počet kalorií. Obsahuje téměř jen polovinu kalorického obsahu ve srovnání s klasickým cukrem. Tento výrobek se tedy skvěle hodí pro diabetiky. Jistě vás potěší, že xylitolový produkt taky neškodí zubům. Proto se spolu se stévií stává součástí žvýkaček nebo bonbónů. Navíc nové průzkumy dokonce ukázaly, že xylitol dokáže zničit zubní plak. Přitahuje nežádoucí částice, které nechává vyhladovět, čímž je tedy zničí. Pokud narazíte na sladký produkt s titulkem ,,se sníženým obsahem kalorií‘‘, je téměř jisté, že bude doslazovaný právě xylitolem. I když se jedná o sladidlo, neškodí v případě běžné konzumace zdraví. Pouze při jeh vyšších dávkách se můžeme u některých jedinců setkat s průjmy. Pokud se rozhodnete pro doslazování xylitolem, držte takto dochucené pokrmy od vašich domácích mazlíčků. Pro ně je totiž xylitol smrtelně nebezpečný. U psů malých plemen například způsobuje hypoglykémii, která se pojí s malátností a dokonce se selháním organismu. 
Zobrazit článek >
 
Proč jíst pistácie? I
Pistácie jsou takovým malým zázrakem přírody. Jsou velmi zdravé, obsahují mnoho prospěšných látek a dokonce nejsou tučné. Pojďme je prozkoumat blíž. Pistácie se vyznačují typickou zelenou barvou. Obecně platí, že čím víc je plod zelenější, tím lepší. Mnoho lidí si myslí právě opak. Pistácie lze konzumovat syrové i pražené. Obě verze jsou dobře stravitelné. Pistácie rostou nejvíce v Asii, konkrétně na Středním východě nebo přímo v centru. Plody rostou na nižších stromech, které obvykle nepřesahují deset metrů. Stromy jsou velmi nenáročné a hodně vydrží. Konkrétně zvládnou pohyb v podnebí od minus deseti stupňů Celsia až po neskutečných padesát stupňů Celsia nad nulou. K životu potřebují jen dostatek slunce. Vodu spíše nemusí, klidně může růst v pouštní oblasti. A co v pistáciích najdete? Obsahují fosfor, vápník, zinek, selen, z vitaminů je zde obsažen nejvíce A, B a E. Pistácie jsou bohaté taky na esenciální kyseliny, minerály i tuky. Konkrétně jsou pistácie složené z více než poloviny procent oleje, dvacet procent zde zastupují bílkoviny a patnáct cukry. Asi největší roli hraje, co se týče pistácií, měď. Jeden šálek pistácií vám dodá polovinu nutného příjmu mědi na celý den. O nouzi zde nemá ani železo. Měď je nutná zejména pro červené krvinky, pokud někdo trpí na chudokrevnost, určitě by měl dát pistáciím zelenou. Důležitá je též pro tvorbu kolagenu. Bio Pistácie 100 g najdete zde. Pistácie loupané BIO Výjimečné nesolené a nepražené pistáciové oříšky pro různorodé využití. Pistácie jsou dobře stravitelné oříšky s jemnou konzistencí. Mají svou typickou chuť, která skvěle doplní téměř každé jídlo. Jsou vhodné také při redukčních dietách, protože zasytí již v malém množství. Obsahují železo a měď, které se dobře vstřebávají spolu s vitamínem C, takže je dobré jíst pistácie společně s ovocem.  Druhou část tohoto článku najdete v našem magazínu pro muže. 
Zobrazit článek >
 
Kokosový olej pro vaše vlasy i pleť II
Pro lidi trpící suchou pokožkou je olej přímo zázrak. Poslouží i v zimě, když máte ruce zničené od mrazu. Pomáhají na loupající se nos po zásahu slunce a v dalších problémech. Objevte jeho sílu sama, stačí vyzkoušet. Kokosové masky jsou skvělé přípravky pro léčbu akné. Nenechte se zmást pojmem ,,olej‘‘, v tomto případě nejde o mastnou masku, pleť nezatěžuje. Kokosový olej je vhodné používat pouze občas, ne každý den, aby se jeho účinky nestaly běžným pravidlem, aby se na něj pleť těšila. Je třeba připomenout, že i když zde mluvíme pouze o účincích na ,,zevní‘‘ krásu, olej působí taky ,,zevnitř‘‘. Má mnohé účinky na orgány, celkově přispívá zlepšení zdravotního stavu. Lze jím nahradit jakýkoliv jiný tuk. Kokosový olej je vhodné používat také jako masážní gel. Pokud dbáte na masírování obličeje nebo si libujete v masírování celého těla, přijde vám kokosový olej velmi vhod. Má nízkou teplotu tání, krásně voní a nedráždí. Kokos je neocenitelný i v oblasti čištění zubů. Má vysoce antibakteriální vlastnosti, a tak zuby i dásně zbavuje bakterií, které by mohly v ústech dělat neplechu. V kombinaci s aktivním uhlí jde o nepřekonatelný prostředek. Kokosový olej navíc zuby i bělí, o tom se můžete přesvědčit již po týdnu jeho užívání. Co takhle něco na rty? Kokosový olej a trocha třtinového cukru vám vytvoří dokonalý peeling na suchou a popraskanou pokožku rtů. Rty nedrhněte, ale nechte cukr, aby se na rtech pomalu rozpouštěl. Malým zázrakem je i kokosový balzám na rty, který rtům zaručí dokonalou hydrataci po celý den. Balzám na rty Kokos 2 ks blistr 2 x 4,3 g najdete zde. Balzám na rty Aloe Vera chrání a hydratuje Vaše rty.
Zobrazit článek >
 
Druhy bakterií a virů II.
Jedním z nejčastějších virových onemocnění je chřipka. Potíže, které při této nemoci zažíváme způsobují viry: rhinovir koronavir vir chřipky Bakterie se od virů liší tím, že mají buňku. Některé z těchto bakterií jsou choroboplodné. Jiné dokáží žít s člověk v zájemné symbióze, například střevní bakterie. Další bývají takzvaně nevtíravé a způsobují angínu, choleru, černý kašel, záškrt, kapavku nebo tyfus. Mezi další bakterie a viry patří:   Chlamydia Pneumonanie - každý druhý člověk se s touto nákazou setká na vlastní kůži. Záleží na tom, jak silnou máte imunitu. Nákaza se projevuje kýcháním a kašláním, čímž se také přenáší. Má snadno zaměnitelné příznaky jako nachlazení, angína či chřipka. Nemocný člověk pociťuje bolest hlavy, zvýšenou únavu, potí se, má zimnici, kýchá, má škrábání v krku a dostaví se i bolest na průduškách či plících. V případě velmi oslabené imunity může dojít k zápalu plic. HSV-2 - je genitální herpes, je původcem genitálních oparů. Snadno se přenáší pohlavním stykem, ale i při porodu z matky na dítě. Projevuje se bolestivými puchýřky v oblasti genitálií. Zlatý stafylokok - se stal v dnešní době běžnou infekcí. Tyto bakterie vytváří v těle hnis. Nachází se všude, kde dochází k hnisavým infekcím. Zlatý stafylokok je naprosto rezistentní proti léčbě antibiotiky.   Podpořte si pevnou imunitu s doplňkem stravy REISHI.
Zobrazit článek >
 
Zmrazení tukových buněk s rázovou vlnou
Jak funguje přístroj, který vás zbaví tuků a celulitidy? Přístroj ProSchockIce a LPG kombinuje zmrazení tukových buněk a rázovou vlnu. Ošetření přístrojem LPG trvá přibližně dvacet minut a přístrojem ProSchockIce přibližně tři čtvrtě hodiny. Oba přístroje se ovšem nepoužívají ve stejný den a výsledky uvidíte po třech až šesti sezení nebo spíše ležení. Ledová lipolýza přístrojem ProSchockIce připomíná gelový pytlíček zrovna vyndaný z mrazáku a pořádně přitlačený na problémovou partii těla. V druhé fázi vám bude přístroj do těla vysílat impulzy, které velmi výrazně ucítíte. V první fázi se tukové buňky, které jsou velmi citlivé na chlad, zmrazily. Zničené tukové buňky jsou následně z těla odplaveny přes lymfatický systém, játra a trávicí trakt. Po zbytek dne pijte hodně vody, aby se z těla lépe vyloučily odumřelé buňky, jinak vás žádné jiné omezení nečeká. Přibližně po týdnu můžete vyrazit na rázovou vlnu pomocí LPG, který vyhladí pokožku a zlepší její elasticitu. Na sobě budete mít slaboučký overal ze speciální materiálu a masírovací válečky vám budou nasávat tuk, což je trochu nepříjemné, ale pro krásu se toho dá vydržet hodně. Po dalším týdnu se bude vše opakovat, tentokrát s znovu s přístrojem ProSchockIce. Každá další procedura bude o něco příjemnější, protože si kůže bude postupně zvykat.
Zobrazit článek >
 
Hovory s řezníkem
Hovory s řezníkem od Jany Florentýny Zatloukalové.  Kuchařka Hovory s řezníkem Kuchařka pro dceru z masa a kostí oceněná v prestižní světové soutěži GOURMAND COOKBOOK AWARDS 2012 jako nejlepší kuchařka na jedno téma.. Kuchařka pro dceru je tu potřetí! Tentokrát vychází vstříc všem nesmělým dcerám, sestrám, snachám, vnučkám či přítelkyním, které pokládají maso za velkou kuchařskou výzvu. Jak se zbavit ostychu z pultu s masem a jak si vybrat ten správný kus na guláš? Jak překonat obavy z nevyzpytatelného masa a poznat, které je vhodné na pánev, zatímco jinému to bude víc slušet v troubě? Knížka Hovory s řezníkem vás prostřednictvím 200 vyzkoušených receptů z české i světové kuchyně tohle všechno naučí. Jako nejlepší kamarádka vás však nejdřív vezme za ruku a odvede do nejbližšího řeznictví. Tam vás seznámí s tím záhadným mužem se zmijovkou na hlavě a sekáčkem v ruce, vybere s vámi maso a teprve potom se s vámi pustí do vaření. Stejně jako Kuchařka pro dceru a Vánoční kuchařka pro dceru vás obejme, pohladí po duši a odhalí všechno, co jiné kuchařky tak rády tají. I s ní máte jistotu, že díky podrobným, laskavým a vysvětlujícím receptům zvládnete vše hned napoprvé, ať už jsou to rychlé masové kuličky, vepřová čína, slavnostní kachna na dva způsoby nebo dech beroucí bramborová kaše k sekané. Autorka po vás nebude chtít dušení doměkka ani středně rozpálenou troubu, naopak vás upozorní na všechny důležité okamžiky a odpoví na otázky: jak a proč? A až jednoho dne Kuchařku pro dceru z masa a kostí dočtete a dovaříte až do konce, celý svět bude sedět u vás v kuchyni a volat po nášupu. Knihu můžete zakoupit na eshopu knihy.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Svatomartinské tradice od počátku věků II
S husou se pojí taky tradiční dělení. Bylo zvykem, že v domácnosti nebo na panství se peklo dohromady, samozřejmě zejména pro vrchnost, avšak tento den se bohatě najedli i nejchudší. Křídla byla darována nejnižšímu služebnictvu, stehna pak tomu vyššímu. Hospodář si nechával zbytek toho nejlepšího masa. Svatomartinskou husu však můžeme najít taky v některých legendách. Nejznámější příběh vypráví o hejně vykrmených hus, které pravidelně obcházely místa kázání svatého Martina. A protože ho svými skřeky dost rušily, nyní musí pykat na pekáči. Druhá teorie vypráví, že svatý Martin se před tím, než byl jmenován biskupem schovával v husníku, jenže husy ho silným kdákáním prozradily. Proč svatomartinské víno? Tradice svatomartinského vína je o dost mladší než zvyk s husou. Pochází z dob císaře Josefa II. Jak už bylo řečeno, v tomto období končila hospodářská sezóna, a tak si i sedláci postupně stanovili výplatní služby pro tento konkrétní den. Uzavíraly se taky nové smlouvy. Ty se nestvrdily pouze stisknutím ruky nebo podpisem, ale pilo se taky nové víno. Tohle je ale jen jedna teorie původu. Možná už tušíte, že začátek listopadu byl důležitý pro samotné hospodáře vinaře. Konaly se takzvané hospodářské zkoušky. Víno v této době mělo jiskru, a tak se dalo spolehlivě posuzovat jak kvalitně, tak barevně. Vinaři přijímali nejen nové pomocníky, ale taky uzavírali smlouvy s místními hospůdkami. Podle současné tradice by se mělo svatomartinské víno ochutnávat 11.11. v 11:11. Poté by se všechny zhotovené a nakoupené láhve tohoto vína měly vypít nejpozději do Velikonoc, neboť po nich už nebude víno mladé a svěží. Typická svatomartinská vína mají osobitý charakter, pyšní se svou lehkostí, spíše ovocnou chutí, nižším obsahem alkoholu a krásnou čirou barvou. 
Zobrazit článek >
 
Podpořte krásu vašich vlasů a pleti banánovým olejem
Banán sám o sobě je zdrojem vlákniny a důležitých vitaminů či minerálů. Přečtete si dnes něco o tom, jaké účinky na zdraví má oblíbený banánový olej.  Pomoc proti vráskám  Skoro každý olej přispívá k elasticitě a zvláčnění pokožky a ten banánový není výjimkou. Podporuje hloubkovou hydrataci a dokáže udržet pleť krásně nadýchanou. Obsahuje taky kolagen, který vás taky zbaví vrásek tím, že vypne pokožku.  Dodává energii  Pleti i vlasům. Banánový olej vyživuje buňky a přidává jim na síle. Udržuje zdraví vašich partií krásy, za to mu jistě budete vděčná.  Vhodný pro masáže  Banánový olej poslouží dobře taky jako masážní přípravek. Vyměnit ho můžete za tradiční oleje. Má relaxační schopnosti a krásně voní. Navíc se vám díky němu dostanou do těla významné látky. Pokožka jistě s radostí přivítá antioxidanty, kolagen i mangan.  Po opalování  Jak již bylo připomenuto, olej se pyšní významnými hydratačními vlastnostmi. Zklidňuje podrážděnou pokožku. Díky těmto vlastnostem je olej vhodný taky jako péče po opalování.  Na suchou pleť Problém suché až šupinaté pleti banánový olej snadno vyřeší. Kůži hloubkově vyživí a vyléčí prasklinky. Zvlhčí pokožku na delší dobu.  Rovnoměrná barva pleti i vlasů Olej má výbornou tónovací funkci. Vaše pleť bude sjednocená, bez skvrn a pigmentace. Co se týče vlasů, dodá jim lesk i živější barvu.  
Zobrazit článek >
 
Jak dosáhnout úspěchu
Jak se máte? Jak se vám daří? Milujete svůj život? Nebo jím jen proplouváte s klamným uspokojením, že vám to tak stačí? Vnitřně se však perete s myšlenkami, které vám říkají, že to není ono. Prostě chcete víc, ale něco nebo někdo vám v tom brání... Tím něčím a někým jste jedině Vy sama! Pouze Vy si můžete ze svého života onu životní pohádku o které sníte. Aneb jak napsal Ralph Charell: "Chcete-li zrealizovat své nejdivočejší sny, začněte snít." V momentě, kdy budete vědět, že to co jste si vysnila opravdu chcete, jděte si za tím! První krok ke svému snu musíte udělat sama. Budete-li pevně věřit ve svůj cíl, během Vaší cesty se Vám budou nabízet možnosti, kterých budete moci využít. Taktéž Vám budou do života přicházet lidé, kteří Vám budou nápomocni k dosažení vašeho snu - lepšího života. V první řadě se vymaňte z pohodlnosti všedních dnů. Můžete například přestat trávit tolik času sledováním televize a můžete číst knihy, které Vám pomohou v hledání cest k úspěchu. Nebo si zajděte na procházku. Běžte docela sama a bez mobilního telefonu. Zkuste být jen sama se sebou. Je to velmi přínosné pro vyčištění mysli a přijmutí nových myšlenek. Jak říká sám titul knihy: VŮDCE, KTERÝ NEPOTŘEBOVAL ŽÁDNÝ TITUL - je učením pro ty, kteří chtějí být úspěšní nejen v práci, ale také v osobním životě. Cokoliv děláte, dělejte nejlépe, jak umíte. Existuje jen málo věcí tak prozíravých, jako je investování do sebe samého, do svého myšlení a rozvíjení pevnější mysli.
Zobrazit článek >
 
Dovolená na Sicílii aneb co musíte vidět II
Cefalú Úzké uličky, kavárny a místní Gelaterie, zmrzlinárny, na každém rohu, to je váš styl? Pak do města Cefalú rozhodně musíte zavítat. Místo mírně připomíná Benátky nebo uličky v centru Říma. Nachází se na severu ostrova mezi skálami. Ve městě se můžete vykoupat u krásných pláží. Výlet je hezký ve dne, ale ještě krásnější v noci, kdy se celé město rozsvítí. Turisty zde láká středověká prádelna Lavatoio Medievale a nebo dóm Duomo di Cefalú.  Monreale V Monreale se nachází hora, na kterou se dostanete i autem a můžete si vyfotit skvělý výhled na město Palermo a právě i přilehlé městečko Monreale. Kromě výšlapu můžete navštívit krásnou katedrálu a klášter s bohatou a unikátní mozaikovou výzdobou. Naskytne se vám taky pohled na více než dvě stě mramorových sloupů umístěných v klášteru. Údolí chrámů Agrigento Údolí chrámů je přirozeně jednou z nejváženějších a nejnavštěvovanějších památek ostrova. Zajímavé je, že tento komplex nebyl vybudován italským obyvatelstvem, tj. Římany, ale řeky. Pozůstatky několika velkolepých chrámů se zde nacházejí dodnes. Nejzachovalejší památkou je Tempio dellla Concordia aneb Chrám svátosti.  Syrakusy Matematik, fyzik, filozof, astronom, který pobýval část svého života v Syrakusách? Jasně, Archimedes! Na východním pobřeží Sicílie se dochovalo velké množství starých památek, například řecké divadlo pro patnáct tisíc diváků a další zajímavosti. Bez průvodce na Sicílii nevyrážejte, prozradí vám mnohem víc než náš článek. Vybavte se dobře na cestu, ať vám na ostrově nic neuteče!   
Zobrazit článek >
 
Znáte historii Halloweenu? I
Svátek Halloween je čistě pohanská zvyklost, která nemá vůbec nic společného s křesťanstvím. Souvisí s rituály a temnou magií, jak se brzy dozvíte. Pojďme se podívat na to, co se dělo v předvečer všech svatých, v čase All Hallows Eve. Halloween má své kořeny opravdu hluboko, datují se někdy do doby tři sta let před Kristem. Říjnovou tradici posledního dne má na svědomí kněžská rodina, která žila mimo keltský svět. Věřila v jiné síly a hlavně v duchy. Právě 31. října se konaly největší slavnosti roku, neboť se pořádal takzvaný festival smrti. Jednalo se o tradici, kdy kněží vycházeli ze svých obydlí a obcházeli různé domy, ve kterých žádali oběti pro své bohy. Mohli být obdarování dobrým jídlem, ale i lidským masem. Pokud nějaká rodina neotevřela nebo nevznesla jejich bohům dar, byla prokleta. Před jejich dveřmi byla vyslovena věta ,,Trick or Treat‘‘, která v překladu znamenala, že pokud nedostanou dar, padne na ně zlo. Když tedy nebylo ničeho, musela přijít kletba. Jde pouze o vášnivou legendu. Věří v ní však spousta halloweenských nadšenců. O obcházení domů kněžími s cílem žádostí darů však máme historické důkazy. Jak moc je příběh dobarven musíte už posoudit sama. Jistě vás zajímá otázka vydlabávání dýní. Úplně na počátku, ještě než vznikla samotná tradice, která se dnes mezi lidmi dodržuje, se vyřezávaly tuříny. Kněží je vydlabali, prokrájeli a následně do nich vsadili svíčku vyrobenou z jejich obětí. Tuřín nakonec znázorňoval ducha, který jim měl pomoci proklít lakomé domácnosti. Dnes má dýně působit strašidelně zejména pro legraci, dříve však obličeje vykrájené do duté zeleniny měly mnohem hlubší význam. Ve vykrajování dýní přešel zvyk o mnoho století později. Do Ameriky se dostala v průběhu osmnáctého století.
Zobrazit článek >
 
Vyrábíme si vlastní víno
Z většiny druhů ovoce můžeme připravit různé typy vín. Základními typy doma vyráběných vín jsou tzv. lehká stolní vína a vína dezertní. Stolní víno - označujeme víno s obsahem alkoholu 10 až 12 %, tzn. přicukřované jen natolik, aby po prokvašení zůstalo odolné vůči různým onemocněním. Hotové víno obsahuje jen nepatrné množství cukru, nebo vůbec. Dezertní víno - obsahuje 80 - 200 g cukru v 1 l, aby bylo chuťově vyvážené i přiměřeně odolné vůči dodatečnému prokvašení cukru, který do vína přidáváme po skončení kvašení, musí obsahovat minimálně 14 % alkoholu. Často se stává, že se kvašení zastaví. Musíme dodržovat určité zásady: ředit mošt vodou jen tolik, kolik je nutné pro snížení obsahu kyselin do moštu přidáváme celé množství cukru určené k prokvašení, zcela rozpuštěné a najednou pokud možno zakvasit mošt ihned po jeho vylisování pro rychlé rozkvašení umístit mošt do teplé místnosti kontrolovat dokvášející mošt a občas jej promíchat Prosté dezertní víno - získáme přicukřením 80 - 120 g cukru na 1 l vína. Vyrábí se z velmi aromatického ovoce. Dezertní víno likérové - přídavkem koření, suchých plodů, vinného destilátu a dalších přísad můžeme zhotovit dezertní ovocné víno podobné likérovým vínům. Vlastníte-li menší vinohrad, nebo si jen chcete vyzkoušet výrobu vína z hroznů, zakupte si praktickou příručku "Výroba vín u malovinařů", kde se dozvíte jak probíhá samotný proces výroby vína, základní informace o moderní výrobě vín a jiné zajímavé informace pro vinaře. Knihu "Výroba vín u malovinařů" zakoupíte zde: knihy.eiffeloptic.cz    
Zobrazit článek >
 
Laurell K. Hamilton a její knihy I
Hamilton je americká spisovatelka, zabývající se žánrem dark fantasy. Narodila se v roce 1963 v jedné z menších vesniček ve státě Arkansas. Ještě když byla malé dítě, zemřela jí maminka při automobilové nehodě, vychovávána byla autorka babičkou. Přestěhovala se k ní do státu Indiana. Zde zůstala až do své dospělosti, na místní škole vystudovala učitelský směr – anglický jazyk a biologii. Nyní žije ve státě Missouri, blízko St. Louis. Myšlenka, že se Hamilton stane spisovatelkou na plný úvazek přišla poměrně pozdě, až během jejího dospělého života. Prý ji velmi ovlivnily knihy Roberta E. Howarda. Svou literární kariéru rozjela fantastickými povídkami, které publikovala nejprve v časopise. Napsala sedm kratších povídek a pak již přesedlala na románovou tvorbu. Její prvotina se objevila v časopise Marion Zimmer Bradley Fantasy Magazine v roce 1989. Oblíbenou a světově známou se stala autorka až díky románové sérii příběhů v hlavní roli s lovkyní upírů Anitou Blakeovou. Knihy na sebe volně navazují, patří mezi ně tituly s názvy: Guilty Pleasures, The Laughing Coprse, Circus of the Damned, The Lunatic Cafe, Bloody Bones, The Killing Dance, Burnt Offerings, Blue Moon, Obsidian Butterfly, Narcissus in Chains, Cerulean Sins, Incubus Dreams a Dance Macabre. Knihy jsem v tomto výčtu seřadila chronologicky, podle jejich vzniku. Jak sama můžete zhodnotit, knih je více než dost, pokud máte chuť na čtecí maraton, můžete zvolit romány právě od autorky Hamiltonové. Anita je mladé žena, která v každé knize prožije dost nadpřirozených zápletek, avšak projde si i klasickými lidskými problémy jako je láska. Boje s upíry či vlkodlaky má Ani na denním pořádku. Jak dopadne její láska k ,,nečlověku‘‘, vysoce postavenému vlkodlakovi? To se dočtete při čtení bohaté knižní série. Knihy Laurell K. Hamilton najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Bio amarantové lupínky
Nadváha trápí stále více lidí. Stala se civilizačním onemocněním, které souvisí především se životním stylem. Je ale prokázáno, že za ní nestojí jen objem snědeného jídla. Stále více se ukazuje, že některé lidské rasy jsou jí zasaženy více, než předkové. Stačí se porozhlédnout. Děti, jejichž rodiče a prarodiče přišli do tehdejšího Československa z Asie a Afriky, například z Vietnamu, se svou hmotností mohou s nimi sotva srovnávat. Je to tím, že se začaly stravovat, jako my, Evropané. Významnou složkou jejich jídelníčku se staly rafinované cukry, nezdravé ztužené tuky, bílá mouka a podobně. Místo ovoce si raději dopřejí sycené nápoje plné kofeinu, barviv a cukrů. Místo alespoň celozrnného pečiva, svačí smažené brambůrky. Netuší, že tělo nepřiměřeně zatěžují a tvoří základ pro budoucí metabolický syndrom, onemocnění srdce, vysokou hladinu cholesterolu, diabetes a jiná civilizační onemocnění. Proto je načase začít je seznamovat se zdravějšími variantami tolik žádaných dobrot. Patří k nim například bezlepkové lupínky MCLLOYD´S z amarantové mouky. Moc dobře chutnají – vyzkoušejte oblíbenou příchuť rajče a bazalka, nebo jen solené mořskou solí. Určitě mi dáte zapravdu. Bio amarantové lupínky MCLLOYD´S poslouží jako zdravější varianta svačiny. Proti klasickým smaženým lupínkům obsahují podstatně méně tuku a mají nižší energetickou hodnotu. Koupíte je v sekci Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Do světa byznysu skvěle oblečená
Také každý den řešíte to stejné : co si dnes obléct na sebe? Jak poskládat oblečení, aby vám to slušelo, nebyl to stejný model jako včera a bylo vhodné pro danou příležitost a hlavně IN? Rozhodně to není nic jednoduchého, zvlášť, když vás čeká oběd s klientem, pohovor nebo důležitá porada, kde musíte vypadat líp než kdykoliv jindy. Jak správně vybrat oblečení a vyvarovat se chyb? Volbu oblečení nikdy nepodceňujte. Outfit si raději promyslete den předem a zkontrolujte, zda jsou vybrané kousky oděvu v pořádku. Na náročné jednání musíte být dokonale připravená a nemusíte se tak stránkou oblečení zabývat později. Na obchodní  jednání volte formální oblečení. Nejvhodnější je sako, kalhoty, úzká sukně nebo pouzdrové šaty. S formálním oblečením získáte profesionální vzhled, čímž získáte při jednání také určitou výhodu. Kromě klasické sukně lze zvolit i plisovanou sukni nebo sukni do tvaru A. Důležité je to, o jaký druh příležitosti a jednání jde. Příliš zdůrazňovat svou ženskost v některých případech spíše uškodí. Důležitý je také plášť, paleto nebo trenčkot. Rozhodně vybírejte kvalitní materiály. Vždy volte kvalitní oblečení, šperky a další doplňky. Řada manažerů se ve značkách vyzná a podle oblečení odhadují míru vašeho úspěchu. Podle vašeho oblečení lze určit také vaši osobnost, zda jste nudná nebo kreativní, pečlivá nebo lajdák, zda máte cit a vkus, styl, peníze a mnoho dalšího. Podle toho může váš protějšek také volit styl jednání. Důležitou roli hrají boty, kabelka i parfém. Nikdy tyto prvky nepodceňujte, záležet si dejte také na výběru šperků a hodinek. Co se týče barev, vybírejte neutrální barvy  černou, bílou, pískovou, šedou, tmavě modrou. Z obuvi volte klasické lodičky, vždy s plnou špičkou. Kabelku vybírejte větší a luxusnější. Hodí se klasický tvar do ruky. Velmi důležité jsou hodinky. Nejen jejich vzhled, ale i značka o vás napoví hodně. Mezi manažery a obchodníky volte větší typ.
Zobrazit článek >
 
Slané pomazánky V
Poslední článek, který vás seznámí s dalšími třemi speciálními pomazánkami je tu. Znáte tyto méně tradiční pochoutky? Určitě si je zamilujete. Celerová pomazánka Budete potřebovat: Celer (1 ks) Mrkev (1 ks) Pomazánkové máslo (1 kelímek) Tavený sýr ve střívku (1 ks) Tvrdý sýr (80 g) Vejce (2 ks) Hořčici (2 lžíce) Cukr krystal (1, 5 lžičky) Bílý jogurt nebo tvaroh (1 balení) Sůl a pepř Postup: Nastrouhejte celer s mrkví najemno. Vmíchejte zeleninu do pomazánkového másla. Postupně přidejte zbylé suroviny včetně hrubších plátků strouhaného sýra a nakonec přisypte i nakrájená vejce. Cizrnová pomazánka Budete potřebovat: Jogurt (100 g) Cizrnu (1 hrnek) Mrkev (2 větší kusy) Česnek (3 stroužky) Petrželku nebo pažitku (50 g) Sůl a pepř Postup: Cizrnu uvařte tak, aby byla dostatečně měkká. Po dovaření ji vložte do mixéru a promixujte na hmotu. Do směsi přimíchejte jogurt, nakrájenou pažitku nebo petrželku, taky prolisovaný česnek. Dochuťte solí, případně pepřem. Pomazánku můžete ozdobit třeba cherry rajčátky. S nimi chutná lahodně. Brokolicová pomazánka Budete potřebovat: Brokolici (menší kus) Česnek (2 stroužky) Cibuli (1 ks) Tvaroh nebo tučnější jogurt (1 balení) Majonézu (3 lžíce) Sůl a pepř Postup: Brokolici chvíli povařte. Potom ji pokrájejte nadrobno spolu s cibulí. Pokud máte raději jemné pomazánky, můžete brokolici namixovat. Přimíchejte k zelenině tvaroh a majonézu, přidejte prolisovaný česnek a následně dochuťte kořením a solí. Pokud máte v plánu vytvořit zdravou pomazánku, vyměňte majonézu za zakysanou smetanu. Pomazánku bude i bez majolky výjimečná. Další inspiraci najdete například v knize Pomazánky Dona, kterou koupíte zde. 
Zobrazit článek >
 
SuperRecepty pro kojence a nejmenší děti
Kniha SuperRecepty pro kojence a nejmenší děti obsahuje více než 130 receptů na podporu růstu, zvyšování energie a zlepšování funkce mozku pro zdravé, šťastné děti od 4 měsíců do 8 let. Každý rodič chce pro své dítě to nejlepší, dát mu dokonalý start do života. A to také zahrnuje jídlo. Jakožto matka tří dětí a trénovaná kuchařka si tuto skutečnost uvědomuje Annabel Karmel víc než dost. Ve své knize SuperRecepty pro kojence a nejmenší děti představuje recepty, které nejen chutnají výborně, ale také zdůrazňují energii určitých jídel důležitých pro posílení zdraví vašeho dítěte a pro jeho optimální rozvoj. Jsou zde uvedeny nejen skvělé recepty, ale i rady a doplňující informace týkající se zdravé výživy. Tím je tato kniha významným zdrojem poznání pro každou rodinu. Úryvek z úvodu: Stravování dětí může být jedním z nejvíce frustrujících aspektů výchovy dětí. Jako rodiče jsme všichni plni odhodlání, ale velmi brzy zjistíme, že náš dvouletý chlapeček chce pouze špagety či kuřecí nugety v podobě dinosaurů a naše šestiletá holčička jí pouze Cocoa Pops. Úplně vyčerpáni jsme v pokušení přistoupit na svůdnou reklamu v televizi či v časopise, kde lze spatřit vzorné miminko nebo batole, jak nemilosrdně hltá poslední sousto značkového jídla. Je šokující, že v době, kdy je základem zdraví vhodná strava, znamenají "značkové potraviny pro děti" tu nejhorší kvalitu nejméně zdravých jídel, která se nabízejí. (...) Věřte tomu nebo ne, kdysi děti jedly stejné jídlo jako jejich rodiče. Fenomén oddělené stravy pro děti, k níž patří kuřecí nugety, hamburgery a hranolky nebo pizza, je poměrně nový. Jsem z toho smutná a proto jsem vždy měla cíl najít recepty, které jsou rychlé, snadné na přípravu a mohl by si je oblíbit každý. Není nutné, aby rodiče řešili nemožný úkol týkající se přípravy jídel pro každého člena rodiny zvlášť. Tato kniha tudíž představuje soubor výborných a zdravých přísad, které se podávají chutně upravené, ale s cedulkou "pro tebe dobré" beze všech cavyků kolem talíře. Tak tedy začněte vařit, co srdce ráčí, a vězte, že spokojenost opravdu pochází od srdce.
Zobrazit článek >
 
Konec padajícím vlasům
Problém vypadávajících vlasů lze řešit změnou jídelníčku. Je třeba přidat bílkoviny, vitaminy, minerály a taky aminokyseliny. Z vitaminů stojí za jmenování vitamin B2, B5, B6 a C, dále železo, zinek, selen nebo hořčík. Všechny potřebné látky seženete například v rybách, mléce, játrech, vejcích, v luštěninách, v mléce nebo v několika druzích masa. Vitamin C najdete v ovoci i zelenině. Kromě stresu může padání vlasů způsobovat taky stres nebo hormonální výkyvy, tj. těhotenství nebo období po porodu. Problém s vlasy může nastat i ve chvíli, kdy rapidně zhubnete nebo naopak rychle přibýváte na váze. Vypadávající vlasy mohou signalizovat poruchy štítné žlázy a taky špatný krevní oběh. Nejrychlejším s ve většině případů nejspolehlivějším lékem na padající vlasy jsou tablety. Ty se postarají o výživu současných vlasů, kterou potřebují k tomu, aby každý kořen vlasu nabral patřičnou sílu. Důležitá je správná péče. Mytí vlasů a styling, to je věda. Pokud nebudete postupovat dle pravidel a vlasových ideálů, může nastat problém. Vlasy si můžete poničit třeba špatnou technikou mytí. Jak to dělat správně? Pamatujte si, že suché s lámavé vlasy, které se třepí u konečků jdou velmi náchylné na vypadávání. Myjte vlasy kondicionérem, dopřejte jim alespoň jednou za čas péči pro suché vlasy ve formě masky. Výhodné je užití taky výživového olejíčku. Ne nadarmo se říká, že ostříhané vlasy rostou rychle. Najednou totiž mají chuť k životu. Pokud vlasy budete pravidelně zbavovat nepěkných částí, roztřepených a odrostlých konečků, odvděčí se vám taky svou celkově vyšší hustotou. Pokud váš problém s padáním vlasů bude přetrvávat, navštivte odborníka. Ten nebude hledat příčinu jen u výživy s péče, ale podívá se na vaše tělo do hloubky. Regenerační péči na vlasy hledejte zde. 
Zobrazit článek >
 
Pracovat a nezbláznit se aneb co dělat, když toho máte moc I
Jistě jste to už zažila. Zakázky, telefonáty nebo děsný šéf, který počítá s tím, že váš den má čtyřicet hodin. Nebo jste snad sama neodhadla svůj čas a nabranou práci? Tento článek vám poradí, jak ušetřit trochu času, zdolat kupu práce a stále se cítit v pohodě. Vše si plánujte po svém Pokud máte tu možnost, pracujte si kdy jen je libo. Pokud se vám raději práce vykonává odpoledne, proč ne, vždyť je to úplně na vás. Klidně pracujte o půlnoci, jestliže vám to jde nejlíp. Určitě nikoho nenechte zasahovat do vašeho programu. Stanovte si priority, podle nich se řiďte. Důležité je taky naučit se říkat ne. Vysvětlete v práci, že opravdu nemůžete stíhat všechny konference, vézt pracovní schůze a dělat svou práci. Uvidíte, že i krátkou domluvou se vám podaří změnit některá pravidla. Ptejte se na potřebné a taky si občas diktujte svůj program. A myslete na to, že plánování je skutečně důležité. Pokud si správně nerozvrhnete čas a budete dělat jen tak něco, co vás zrovna napadne, nikdy nedojdete k vidině cíle. Určitě je lepší vytvořit si seznam s body, které je nutné splnit. Pro lepší rozložení povinností si k času připište taky deadliny a předpokládaný hodinový rozsah výkonu daného úkolu, je dobré mít přehled. Sečtěte požadavky a zjistěte, jak dlouho denně je nutné pro splnění konkrétního cíle pracovat. 
Zobrazit článek >
 
Grulich: Apiglukan
Přečtěte si o produktu, který se musí stát vaším ,,musthave‘‘ nejen ve chvíli, kdy potřebujete zvýšit svou imunitu.  Firma Grulich se, jak už si brzy díky produktu ověříte, specializuje zejména na produkci výrobků z medu. Soustředí se i na další včelí produkty, které obsahují beta-glukan, jež se pyšní významnými účinky pro organismus. Společnost Grulich na trh dostala jako první produkt Apiglukan, o kterém se nyní dozvíte něco víc.  Apiglukan obsahuje beta-glukan, který je doplněn včelím medem. Med pro zachování správných odstínů je pastovaný a smetanové barvy.  Produkt obsahuje spoustu zdravých přírodních látek, vitaminy, minerály i jiné látky posilující odolnost organismu.  K nejvýznamnějším obsaženým látkám beta glukanu patří vláknina, které produkt musí obsahovat nejméně osm gramů ve svém balení. Tato vláknina je speciální, pyšní se svou plností arabionaxylanu. Obsahuje zdravé sacharidy, žádný přidaný cukr. Apiglukan můžete tak jako med přidávat ideálně do čaje nebo využívejte na přípravu jiných pokrmů. Tento produkt chutná moc dobře, pokud máte ráda med, oblíbíte si jej.  Pro dosažení znatelných účinků je vhodné užívat dvě až čtyři lžičky produktu denně. Konzumujte toto množství každý den, ideálně po dobu kolem čtyř až pěti týdnů. Následně zastavte užívání alespoň na měsíc a znovu můžete opakovat.  Produkt sklízí úspěch u spokojených zákazníků, kteří posílení imunity pociťují dlouhodobě, zejména co se týče onemocnění. Jsou odolní vůči virózám. Apiglukan je chválený tak pro svou netekoucí formu. 
Zobrazit článek >
 
Jak udržet pořádek v kuchyni? II
Potraviny můžete řadit třeba pomocí organizérů. Není rozdíl v tom, jestli máte spižírnu nebo zda suroviny na vaření uklízíte zkrátka do polic vedle sebe. Vždy musí být přehledně poskládané. Snažte se věci rovnat taky podle data spotřeby, aby se nestalo, že nějaké produkty, kterým hrozí vypršení minimální trvanlivosti, zapomenete. V lednici si vymezte prostor pro zeleninu, ovoce, mléčné výrobky a další suroviny, zvlášť oddělte maso. Vejce se vyplatí nechávat uklizené ve dvířkách lednice, tak jak je to zvykem. Nápoje chlaďte jen z nutnosti, nemusíte jimi v lednici jinak zabírat místo. Máte mrazák? Tak nezapomeňte i na jeho úklid. Mrazící boxy se skládají obvykle ze dvou až tří šuplíků. Do jednoho vložte samotné maso. To je vhodné si vždy popsat. Pokud v mrazáku skladujete hodně věcí, nemusela byste poznat, kdy jde o maso zpracované a kdy o nehotovou porci. Naskládejte si  jídlo do sáčků a rozdělte ho podle potřebných porcí. S mrazákem je spojená nutnost občasného odmrazování. Snažte se minimálně jednou za půl roku mrazák ,,vypustit‘‘ a celý ho vymýt. Mrazničku byste měla rozehřívat vždy, když je její námraza vyšší než půl centimetru. Při rychlém rozmrazování mrazáku vám dobře poslouží pomocník jménem fén. S ním práci zmáknete několikrát rychleji. Pamatujte si, že zmražené potraviny, ať už jakékoliv, byste měla do roka spotřebovat. Nové vybavení a příslušenství do kuchyně najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Co jste o filmové sérii ,,Odstínů‘‘ nevěděla III
Pokud bereme v potaz pouze filmy s omezenou přístupností, je snímek Padesáti odstínů šedi téměř nepřekonatelný svou návštěvností. Během jediného víkendu kina utržila na vstupném téměř dvě stě padesát milionů dolarů. Myslíte, že tento rekord bude vůbec někdy překonán? Musí se to povést v celkem 55 zemích. Film se však stal taky terčem posměchu. Nejen že v několika soutěžích či průzkumech získal titul nejhoršího filmu roku, ale taky byl několikrát parodován. Dovolili si to dokonce i na Broadwayi, kde se stal muzikál ,,50 odstínů‘‘ úspěšnou parodií. Že byla knižní předloha přeložena do více než padesáti jazyků vás asi nepřekvapí, ale napadlo by vás, že jedním z předkladů je i předklad latinský? Christianovi zmizí ve filmu z ruky hodinky a to hned několikrát. Nejvíce patrné je to v momentě, kdy plete Anastasii cop. V tento moment hodiny na ruce má, v zápětí již ne. Pokud se zaměříme na kostýmy, nejvíce jsou fanoušci Greye vysazeni na jeho kalhoty. Prý i ve filmu by měly být podstatně víc potrhané, aby ladily s milostnými scénami. Jsou taky v reálu mnohem tmavší. V druhém díle si trhané džíny na sebe neoblékne ani jednou, to je pro fanoušky největším zklamáním. Scénárista filmu je manželem spisovatelky E. L. James, autorkou knižní série ,,Odstínů‘‘. Navštívila jste již vaše oblíbené kino nebo jste třetí díl milovaného díla ještě nezhlédla? Co myslíte, který díl je nejvíce povedený? Plánujete si film zase někdy třeba doma pustit? Baví vás romantická témata? Pak zavítejte do našeho e-shopu, konkrétně do romantické sekce. Klikněte zde a vyberte si zajímavou knihu s milostnou tematikou. 
Zobrazit článek >
 
S vášní pro jídlo – rozhovor se spisovatelkou Denisou Bartošovou
  Dnešní rozhovor nám poskytla spisovatelka a uznávaná dekor stylistka paní Denisa Bartošová. Hezký den, paní Deniso, děkujeme, že jste přijala naše pozvání k rozhovoru, ráda bych seznámila naše čtenáře s Vaší  kariérou a představila jim blíže významnou a kreativní ženu. Narodila jste se v Praze, na rok se samozřejmě neptám, ale zeptám se, co Vás přivedlo k činnosti dekor designu, byla to touha něco vytvářet už od malička a dětských let? Bylo to třeba tak, že už Vaše maminka byla kreativní žena se smyslem pro krásno? Nebo se tato úžasná vlastnost podědila přes generaci? Ano, narodila jsem se v Praze (a klidně – v roce 72  ) a vyrostla na pražském Smíchově. Tvoření mě vážně „bralo“ už od malička, bylo tak nějak mou součástí.Od první třídy po celou základní školu jsem navštěvovala Lidušku, obor výtvarný – kresba, malba, keramika. Jako dítě jsem byla deprimovaná, že dostávám dvě vysvědčení místo jednoho  . Už jako malá jsem také svým blízkým vyráběla dárky, třeba k Vánocům. Maminka moc kreativní není, ale její tatínek maloval obrazy a napsal knihu. Můj taťka byl ale docela kutil, takže genově jsem si asi něco z rodiny odnesla. Vystudovala jste nějaký příbuzný obor? Vystudovala jsem obor Módní návrhářství, takže zlehka asi ano) Mnoha našim čtenářům je známá knížka – Láskominy Denisy Bartošové, můžete těm ostatním, kdo knihu ještě neznají, přiblížit, kde vznikl její název a co kniha skrývá? Určitou nápovědou nám můžou být Vaše slova: „Láskominy jsou to, co milujete! Láskominy jsou jediný výraz, který dokázal alespoň okrajově pojmout všechno to, co je v knize. Tedy všechno to, co ráda dělám – tvořím, vařím a vymýšlím.” Můžete, prosím, tuto nápovědu rozvinout?  Název knihy Láskominy jsem společně s tehdejší šéfredaktorkou Smart Pressu Adélou Hálkovou vybrala proto, že jsem cítila nutnost propojit název první knihy právě s touto druhou. Beru je totiž jako dvě ségry a tak jsem chtěla, aby názvem i designem byly harmonické a souvisely spolu navzájem. No zbytek vysvětlení už máte z naší anotace… A jakého ocenění kniha dosáhla? Má druhá kniha opět vybojovala zlato v mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbokk Award za rok 2015. Tentokrát v kategorii pro mě osobně mnohem významnější, i když prestižnější je asi ocenění knihy první za Design. Na první příčce jsem totiž stanula v kategorii Entertaiment/Zábava, což znamená, že moje kniha se stala nejzábavnější kuchařskou knihou pro rok 2015 na celém světě. Velmi úzce to souvisí s mým přáním, aby se čtenář mojí knihy vážně dobře bavil! My, co máme rádi Vaše nápady a povídání, tak víme, že toto nebyla Vaše první kniha, předcházela jí  “Láska prochází kuchyní”, kniha, která  VYBOJOVALA v PEKINGU 1. místo v kategorii DESIGN v MEZINÁRODNÍ soutěži Gourmand World Cookbook Awards za rok 2013. Řeknete nám něco bližšího k tomu, jak kniha vznikala? Podílela jste se na ní sama? Je jasné, že si nestačí říci jeden den – vydám knihu…. a kniha je na světě, jak dlouho zrála vaše touha se do knihy pustit a čekala roky v dolním šuplíku? Pomáhal Vám někdo v začátcích s vydáním nebo byl někdo blízký, kdo Vám takříkajíc vedl ruku ? Stvořit, protože v mém případě říct „napsat“ vážně nestačí  vlastní knihu měla vlastně jako první moje kamarádka a kolegyně fotografka Alena Hrbková, se kterou jsem také tu první nafotila. Jednou, při focení asi nějakého dekoru pro časopis začala nahlas přemýšlet, že bych měla vydat já svou vlastní knihu. Tenkrát jsem nad tím mávla rukou a smála se jí s tím, ať to klidně zařídí…a pustila jsem to z hlavy… Jenže ona o tom vážně jednala s vydavatelstvím Smart Press a to mělo zájem o návrh knihy, kterou bych chtěla udělat. Došlo na první schůzku, ale pak tento projekt spal v šuplíku ještě asi dva roky. Měla jsem hodně práce a pustit se do něčeho takového bylo bláznovství. Po téhle době jsem jako dekor stylistka spolupracovala se Smart Pressem na knize Sladký design Hanky Rawlings a právě Adéla Hálková, šéfredaktorka SP na mě „udeřila“, kdy už pošlu návrh své knihy, že jí vážně chtějí vydat… No a tak jsem doma sedla, hodila do mailu hrubý koncept a do týdne bylo potvrzeno, že knihu vážně budu dělat. Co se samotné tvorby knihy týká, bylo to pro mě velice náročné období. Nikdo vám, navíc jako OSVČ, volno na takovou tvorbu prostě nedá… Musela jsem vše stíhat k mojí běžné práci, abych se uživila, což mě stálo veškerý volný čas a to ne jen během dne. Pro první knihu jsem si vážně všechno dělala sama, od vymýšlení receptů, po vaření a balení a vše gradovalo v den focení. Většinou jsem dva dny vařila a připravovala a třetí den dojela fotografka a fotilo se. Celý ten proces trval téměř dva roky. Nedokázala jsem nikde polevit, nejprve psaní, pak testování receptů a opravy. Následně samotná tvorba, focení. Nakonec editace textů, korektury a samozřejmě jsem “kecala” i do grafiky. Jednoduše to, co běžně dělá pro jednu knihu celý tým, tím jsem si já vším prošla sama. Samozřejmě po boku s profíky v oborech. Někteří autoři kuchařek třeba jen předají texty, recepty a zbytek nechávají právě na týmu. To bych já nedokázala. Kniha je pro mě natolik osobní, že potřebuji být naprosto u všeho. Ruku mi nikdo nevedl, nikdo do mojí tvorby nezasahoval. Řídila jsem se tím, co se líbí mně, vlastně poprvé v tomto oboru jsem tvořila jen sama za sebe. O to to ale bylo těžší… Asi v polovině focení jsem se bála, že dělám děsnou hloupost, že jsem se zbláznila, že tohle nikoho nebude zajímat a sama sebe se ptala, jestli nejsem až moc nafoukaná. Ale jak fotografka postupně posílala hotové fotky a já sledovala reakce rodiny, známých a redakce SP pomalu jsem se uklidňovala. Nadšení bylo velké, dodávalo mi sebedůvěru…Po focení jsem také „rozvážela“ navařené a krásně zabalené jedlé dárky po příbuzných a kamarádech a zpětná vazba mi dodala ten zbytek jistoty, kterou jsem tak moc potřebovala.     Připravujete nějaké knižní pokračování, máme se na co těšit? Od knižní tvorby bych jen nerada odcházela. Obrovsky mě to baví a naplňuje, nejvíce pak jednotlivé dopisy od čtenářů, které mě vážně až dojímají a chodí mi po celou dobu, co jsou knihy na světě. Takže ano, pokračovat určitě chci a ráda bych začala už tento podzim. Snad vše klapne tak, jak si představuji. V dnešní době je to všechno trošku složité. U knih jsem se už u té první rozhodla nedělat kompromisy. Knih jako takových si velmi vážím, bez knih bych nemohla vůbec existovat. A i když nepíšu žádnou hodnotnou literaturu a možná právě proto chci a potřebuji, aby každá stránka byla vychytaná do sebemenšího detailu. Tím pádem se logicky jedná o poměrně drahé projekty a pro vydavatele je taková kniha velkou investicí a samozřejmě ji musí důkladně zvážit. Kvalitně vyrobená kniha je pak v důsledku na české poměry drahá, čímž se snižuje její prodejnost. Na druhou stranu i obyčejná kniha jako román dnes stojí kolem čtyř set korun a to jsou v ní pouze písmenka i když samozřejmě krásná a hodnotná. Na mojí knize pracuje profesionální fotograf desítky dní, další desítky dní ladíme s ilustrátorkou obrázky, další týdny se řeší grafika, texty a korektury. Nakonec tiskárna a papír, distribuce. Všichni ti lidé, celý tým, chtějí a potřebují samozřejmě za svou práci zaplatit. Tohle všechno si samozřejmě koncový zákazník nedokáže představit a já jsem ráda, že mu mohu takto, v tomto rozhovoru, to, jak kniha vzniká aspoň trochu přiblížit. Všichni víme, jak je těžké se ve světě prosadit, povedlo se Vám to určitě tvrdou prací, za kterou jsou stovky a stovky hodin, potkalo Vás také něco, čemu se říká štěstí nebo náhoda, co by dopomohlo k Vašemu úspěchu? Já to s těmi všemi oceněními zas tak úplně do dneška vlastně nechápu. Bylo a stále je to pro mě jako pohádka o ženské z malinké země, která prvně v životě udělala něco sama za sebe. Je mi to celé záhadou. Možná mám na tohle všechno příliš skromnosti. Faktem, který dokáži uznat je, že to jak knihy vypadají a doufám i působí je asi mimo standart. O to větší poctou mi je ocenění v tak velmi prestižní celosvětové soutěži s mezinárodní účastí. Na druhou stranu je mi poměrně líto, že svět mé knihy dvakrát uznal jako vážně nejlepší, ale u nás se knihy zas tak dobře neprodávají. Ne, že by to byly propadáky, ale u nás prostě prodává „obličej v televizi“. Stále nejprodávanější jsou Polraichové, Dity, Karolíny… Jinak jak přesně knihy porota posuzuje vůbec netuším, to je přísně tajná věc. Na slavnostní ceremonii se vyhlašují pouze tři první místa z nominovaných sedmi až dvanácti knih. Pokud se neumístíte tedy do toho třetího, víc už se nikdy nedozvíte. Každopádně pro mě bylo velkým štěstím se díky knihám podívat tak daleko, cestování mám vážně moc ráda. Víme o vás, že jste také byla spoluvydavatelkou časopisů, přiblížíte našim čtenářům kterých časopisů a zda v této činnosti ještě máte vůbec čas pokračovat ? Celý loňský rok jsem se naplno věnovala tvorbě časopisu Krásný venkov, kterého jsem byla tváří a přispívala do časopisu Nové proměny bydlení jako interiérová designérka vydavatelství Deco Media. Vydávat vlastní časopisy je velmi náročná disciplína. Hodně práce mi nevadí, to naopak, ale bohužel jsem se nedokázala shodnout s redakcí na tom, jak bych chtěla svou práci dělat. Po dlouhém váhání a promýšlení jsem na konci roku ze společnosti odešla jako spoluvydavatelka a nadále spolupracuji s oběma časopisy externě. Byla jsem totiž emočně obrovsky vyčerpaná a tenhle krok mi velmi ulevil. Času mám tedy nyní celkem paradoxně docela dost, ale doufám, že ho budu moct v klidu věnovat právě tvorbě nových knih a také sama sobě, svému domu, zahradě a všem mým chlupáčům a opeřencům  . Asi rok a půl mám nově slepice a stala jsem se tak účastnicí projektu mého dnes už kamaráda Petra Dobrého www.slepicevnouzi.cz. Moc ráda takové projekty podporuji, Slepičky mají propagaci v mé druhé knize. Tým „Slepic v nouzi“ jezdí a rozváží zachráněné slípky v zástěrách, které jsem pro tuhle organizaci navrhla. Obecně si myslím, že tohle má vážně význam. V první knížce jsem pro změnu podpořila kočičí útulek Kočičí domov Sluníčko, kde se aktivně podílí má kamarádka Jana Michlanová. Když mohu, každý takový projekt podpořit, neváhám. Naposledy jsem na Umísťovací výstavě kočičího útulku vedla workshop pro děti a vyráběla s nimi hračky pro kočky. Takže případný další volný čas rozhodně budu i nadále věnovat takto dobrovolnicky. Udělat totiž něco pro někoho, kdo to vážně potřebuje a sám nemůže – právě jako jsou kočky a psi v útulcích nebo třeba právě slepice z velkochovů, jen tak, bez nároku na nějakou finanční odměnu mě dokáže totiž nadopovat energií na několik týdnů do předu. Spousta našich čtenářů ví, že mohou nakupovat na Vašem obchodě Desina Design. Můžeme tam zodpovědně poslat všechny ty, co hledají dárek pro své nejbližší. Najdeme zde inspirativní dárky pro ženy, ale i praktické dárky pro muže a nápadité dárečky pro naše nejmenší. Povíte nám něco bližšího k Vaší nabídce? Dáváte přednost českým výrobcům? Najdeme zde i Vaše výrobky? Nebo pouze Vaše nápady, kdy je realizuje někdo jiný? Původní vize obchodu byla prodávat pouze vlastní výrobky. To se bohužel ukázalo nereálné jak časově, tak finančně. Navíc najít v ČR výrobce, který je ochotný zkusit dělat něco jinak je tedy docela oříšek pro otrlé. Pokud nechcete něčeho rovnou kamion, moc se nechytáte. Pak jsou tu drobní výrobci, ale jejich ceny – pochopitelně – neslibují moc velký výdělek pro vás. Můj obchod je tedy kompromisem. Některé výrobky – jako třeba sezonní dekorace, šperky a pár dalších drobností vyrábím sama. Další, jako třeba soustružené etažéry na dorty, bandasky, litinové smaltované nádobí vyrábím ve spolupráci s českými firmami, které jsou ochotné se domluvit. Svojí lásku k oboru návrhářství si ukájím v navrhování zástěr, které pro mě šije ta nejšikovnější ženská na světě. No a další výrobky pečlivě vybírám, jak u českých výrobců, tak i dovozové. Dokonce jsem letos pro svůj obchod nakoupila i pár kousků v Číně a bylo pro mě vlastně velkým překvapením, že i tam se dají vybrat vážně luxusní a kvalitní kousky. Jenže ty se k nám prostě nevozí. A tak, pro mé zákaznice co nevidět za pár týdnů uvedu tyhle moje úlovky z výletu na trh. Moc se na to těším. Také jsem si dovezla pár kousků výšivek klasických čínských motivů, jako jsou pivoňky a sakury a plánuji limitovanou kolekci zástěr v asijském stylu. Reálné je její uvedení na trh na jaře, kam právě květinové vzory krásně zapadnou. Máte také někde kamennou prodejnu, poradíte nám kde bychom ji našli, kdybychom si chtěli udělat výlet kam byste nás tedy pozvala? Kamennou prodejnu jsem měla u nás v Kostelci nad Černými lesy na náměstí. Po roce a půl provozu se ale ukázalo, že valná většina tržeb pochází z internetového prodeje a tak jsem ve vlastním domě vytvořila malý showroom. Bohužel, ten nyní musel ustoupit stranou z rodinných důvodů a tak v současné době mám pouze eshop, doma sklad, kde je možné si vybrané zboží vyzvednout. Uvidíme, co přinese budoucnost. V plánu původně bylo i malé studio na kreativní kurzy, na které teď nemám prostor, ale nikdy neříkej nikdy. Nakonec je možné, že pár kurzů zkusím uspořádat v mé vlastní kuchyni a uvidí se, jaký bude zájem. Třeba mě to nakonec ještě překvapí! A pro dobrou náladu Vám přinášíme 4 netradiční recepty od Denisy Bartošové. To prostě musíte vyzkoušet !     Knihu Láska prochází kuchyní můžete zakoupit v eshopu Eiffel Optic – zde Fotografie k článku poskytla Denisa Bartošová ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press. Autor: Milena Drtinová
Zobrazit článek >
 
Julie James a její napínavé a zamilované romány pro ženy I
Americká spisovatelka Julie James se stala po vystudování právnické fakulty pracovnicí u odvolacího soudu. Zabývala se taky advokátní činností. V práci byla dobrá, a tak se dostala do jedné z největších právnických firem v USA. Po nedlouhém čase se však rozhodla svůj život obrátit naruby. Začala se zabývat psaním, konkrétně scénáři. Dokonce Hollywood o ní projevil zájem o dva její umělecké texty. A tak to byl rozhodující zlom v její kariéře. Julie opustila práva nadobro a začala se psaní věnovat na plný úvazek. Žije se manželem a dvěma dětmi v Chicagu, pracuje zásadně doma. Její knihy jsou velmi oblíbené a vždy se v hodnocení dostanou v žebříčku hodně vysoko. Zatím každý její román byl přeložen minimálně do patnácti jazyků. Objeme kouzlo její tvorby. Znáte dílo této autorky? Proč si vybrat zrovna ji mezi kvanty jiných textů? Dozvíte se dále. Cosi o sobě Asistentka státního zástupce Cameron se stane svědkyní vraždy. Ubytovala se totiž v pokoji, právě vedle vrahovy ložnice. Jednou večer poslouchala, jak si neznámý muž velmi hlasitě užívá s jakousi ženou – prostitutkou. Škvírou mezi dveřmi zvědavě tápe a co nevidí – obrys muže nad zavražděnou ženou. Pokoj 1308 se tedy stává místem vraždy. Cameron vše nahlásí na policii, případ si na starost vezme FBI. Cameron myslí, že zevrubným popisem mužské osoby její akce skončila, to se však mýlí. A jak! Nyní musí spolupracovat s Jackem, se zvláštním agentem, se kterým měla nemalý konflikt. Dvojice tedy nebude zápasit jen s pravdou kolem vraždy, ale taky s tím, jak spolu po té věci vycházet.. Všechny zmíněné knihy Julie James najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Prevence proti ztrátě chrupu
Jaká preventivní opatření podniknout, abyste se ve stáří nedívala na zuby mimo svá ústa? Přečtěte si dnešní a pořiďte si vhodný produkt pro prevenci a zdraví vašeho chrupu v našem e-shopu.  Základ, který je důležitý nejen pro ochranu proti viklajícím se zubům, je řádná ústní hygiena. V první řadě je třeba používat vhodný kartáček, který by měl mít měkké a rovně střižené štětiny. Obecně platí, že vhodné jsou kartáčky, s menšími čistícími ploškami. Sice s takovým kartáčkem nevyčistíte zuby tak rychle, ale tato pomůcka je pro chrup i dásně vhodnější. Navíc lépe vyčistí i všechny zubní zákoutí. Nezapomeňte kartáček pravidelně měnit, nejdéle jednou za tři měsíce. Myslete taky na příslušenství pro čistění mezizubních prostorů.  Není třeba asi připomínat, že byste si zuby měla čistit dvakrát denně, ráno a večer. Kartáček veďte po zubních ploškách ideálně je čistěte kroužkovými pohyby. Používejte vhodnou pastu, která je obohacena o fluoridovou složku. Dásním nejméně prospívají bělící zubní pasty, těm se pokud možno vyhněte.  Soustřeďte se nejen na odstranění zbytků jídla z vašich zubů, ale taky zkontrolujte, zda jste zlikvidovali opravdu všechen plak. Právě ten je z hlediska paradentózy pro nemoc největším rizikem.  Podstatné je zaregistrovat včas příznaky nemoci a samozřejmě znát preventivní opatření. Pokud shledáváte ve vašich ústech tyto změny, je nutné přinejmenším zbystřit. Ochabování dásní je postupné a když ho řešíte včas, nemusí vůbec dojít do extrémů. Kontrola je základ. 
Zobrazit článek >
 
Aby se ráno lépe vstávalo.. III
Pryč se zataženými žaluziemi Mnohem lépe se vám bude vstávat s přísunem denního světla. I když spíte, vaše oči i mozek dokáží na změnu světla reagovat. To je taky důvodem toho, proč někteří lidé dokáží vstát s východem slunce za každé příležitosti. Jen to musíte své tělo naučit. Jestliže vstáváte později, slunce vám taky pomůže. Trocha tepla z vnějšího prostředí bude ku prospěchu Možná si to ani neuvědomujete, ale právě teplá peřina je to, co vás možná drží v posteli. I když má být ložnice tou nejchladnější místností v domě, není od věci si ráno trochu přitopit. Lépe se vám pak bude vstávat. Vstávejte stále ve stejný čas Pokud si opravdu chcete navyknout na pravidelný režim, musíte dodržovat vstávání ideálně každý den. Nevynechávejte víkend. I když se vám zdá režim 5 a 2, tedy pět nocí kratšího spánku a dva dny delšího režimu, pro vás ideální, vaše tělo si na něj jen těžko bude zvykat. Když budete tak jako do práce vstávat i o víkendu, mnohem lépe budete vnímat pondělí. Chce to čas Máte pocit, že na vás tyto rady vůbec nemají vliv? Pak možná nejste dost trpělivá. Ze začátku bude vstávání hodně náročné, avšak postupně si na svůj režim zvyknete. Změnám je vaše tělo nakloněné, avšak zkrátka mu musíte dát čas. Nezlobte se sama na sebe, že jste zase nemohla vstát. Uvidíte, že už jen po týdnu pokusů shledáte přívětivou změnu. Úsměv prosím S úsměvem se vám vždycky bude vstávat snáz. Usmějte se sama pro sebe nebo do zrcadla, popřejte krásný den partnerovi, hned vám bude lépe.
Zobrazit článek >
 
Za sousedy do Vysokých Tater
Vysoké Tatry jsou největším pohořím na Slovensku. Bývají nazývány jako nejmenší velehory světa, jelikož jsou dlouhé pouze 26 kilometrů a jejich šířka se blíží k 17 kilometrům. Přestože rozloha Tater není velká, najdeme zde 26 vrcholů s výškou větší než dva kilometry. Nejvyšším bodem Vysokých Tater a zároveň Slovenska je Gerlachovský štít. Pozoruhodná horská krajina stojí za návštěvu. Pojďme se podívat na pár zajímavých míst, na které byste při výletu do Tater neměli zapomenout.   Kriváň Kriváň je jedna z těch známějších a vyšších hor v Tatrách a zároveň tím nejzápadnějším vrcholem. Je turisticky přístupná a horaly velmi oblíbená. Nepatří k těm úplně jednoduchým, co se týče výšlapů, jelikož musíte zdolávat různé nezpevněné cesty. Místy procházíte blátem a po chvíli zase přelézáte velké kameny. Nejprve se musíte dostat na Malý Kriváň a z něj potom přejít až na hlavní horu. Čím více vyjdete kilometrů, tím máte přirozeně lepší výhled. Téměř nahoře se můžete kochat kouzelným pohledem na zbarvené Kriváňské Zelené pleso. Nahoře na Kriváni vás jistě potěší kruhový výhled. Pokud plánujete tuto horu zdolat, vydejte se na cestu dostatečně brzy a vybavte se turistickými potřebami od holí až po teplé bundy. Cesta je opravdu náročná, ale cílový výhled se rozhodně vyplatí. S touto horou se pojí i zajímavé báje a mýty. Slováci věří, že největší poklad Slovenska, obrovské množství zlata a drahokamů, se ukrývá někde v této hoře. Studený potok a vodopády Kolem vodpádů můžete naplánovat příjemnou oddechovou procházku a nebo se přímo k nim dopravit podzemní lanovkou, která vyjíždí ze Staréhho Smokovce. Vodopády, dlouhé kolem kilometru a půl, jsou kaskádovitě tvořené. Krásná vyhlídka na ně je ta z mostu, který vede na Studený potok. Víte, že Velký vodopád, jeden ze čtyř vodopádů tvořící zmíněnou kaskádu, je vidět ve filmu Jak se krotí krokodýli? Zubačka Takzvaná ozubnicová železnica patří také mezi vyhledávané turistické atrakce na Slovensku. Doveze vás ze Štrby přímo až ke Štrbskému plesu. Jezdí tudy už přes 119 let. Štrbské pleso Typické morénové ledovcové jezero navštívil nejen každý Slovák, ale i kdejaký cizí turista. Kraj Štrbského plesa je největší oblastí cestovnícho ruchu Tatrách. Oblast Štrbského plesa je nejvýše položenou tatranskou osadou a pyšní se obrovským areálem pro zimní sporty, kde jsou pořádány různé světové soutěže. Fauna i flóra zde má taky svou zvláštní atmosféru a místní i zahraniční botanici se právě do těchto míst jezdí často vzdělávat a objevovat krásy přírody. Více než 130 let zde podnikatelé provozují půjčovny lodiček a člunů, kterých turisté moc rádi využívají. A aby té romantiky u vodní hladiny nebylo málo, kousek od samotného plesa se nachází Jezírka lásky, kde si zamilovaní vyznávají lásku. Popradské pleso Pokud vám procházka kolem nejznámějšího plesa na Slovensku nestačí, vydejte se ještě k plesu Popradskému. Procházka k němu vám nezabere více než dvě hodiny. Cestpou budete mít výhled na obří skokanské můstky. Toto pleso určitě stojí za prozkoumání. Můžete se projít dokola kolem jezera a taky přes lávky, dokonce se i v teplých dnech můžete v jezeře smočit. Cesta není náročná, avšak při přelézání velkých kamenů uprostřed cesty s propastí na pravoboku si užijete jistý adrenalin. Polské Tatry Pokud máte k dispozici auto, vydejte se na výlet do Polských Tater, přesněji do města Zakopane, které se kromě bohatých turistických tras pyšní termálními parky a také známým aquaparkem, který nabízí velké množsví skluzavek i saun. Zkrátka si zde celý den užijí děti, ale i dospělí, kteří přijeli na dovolenou relaxovat. Areál funguje po celý rok. Pokud jste do Tater přijeli vlakem, ale také byste se rádi do tohoto centra podívali, stačí se dostat do Popradu. Odtud se dostanete vlakem asi za hodinu do centra. Ať už se rozhodnete vydat kamkoliv, rozhodně se vám vyplatí vlastnit turistického průvodce a mapu. Nezapomeňte si je před cestou pořídit. Průvodce Vysoké Tatry najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Zbavte se večerního hladu III
Dobrou a méně tučnější alternativou jsou semínka. Dejte si sezam nebo slunečnicová semínka. Dýňová semena jsou též výborná, ty se však hodí spíše během dne. Nejlepší variantou jsou semínka chia. Můžete si je nasypat i do nápoje. Pokud budete pít chia vodu, zbavíte se hladu. Úplně nejlepší variantou večerního pokrmu je zelenina. Pokud sáhnete po čemkoliv zeleném a křoupavém, chybu neuděláte. Mrkev je taky dobrou volbou. Pokud samotnou zeleninu moc nemusíte, připravte si k ní i jogurtový dresink nebo ji pěkně ozdobte bylinkami. Výborným zpestřením je taky hrst zeleninových chipsů. Namočte zeleninu ve vodě, octu, olivovém oleji a v koření. Vložte zeleninu do trouby a nechte ji vysušit do křupava. K sušení se nejlépe hodí řepa, mrkev nebo celer. A kdy je nejlepší čas na druhou večeři? Po uplynutí asi tak tří hodin od večeře první. Pamatujte si, že po najedení byste měla být ještě minimálně hodinu vzhůru. Připomeňme si ještě pár rad na závěr našeho povídání. Nechoďte na nákup, když máte hlad. Jednak kvůli chutím utratíte hodně peněz, ale taky nakoupíte spousty zbytečností, kterým byste se nehladová vyvarovala. Hladové oči vidí všechno v tom nejlepším světle. Zažeňte před nákupem hlad, potěšte své chuťové pohárky a zdravý nákup vám půjde snáz. Naučte se vařit zdravě s výbornou kuchařkou Fit recepty vám to půjde samo. Publikaci najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Karneval v Benátkách
Milujete karnevaly? A nechce se vám cestovat například až do Ria? Tak pojeďte do Itálie, neboť mumraj masek v Benátkách je v plném proudu. Nádherně vyšívané kostýmy a masky všech možných vzezření, tvarů a barev. Kdo z nás by benátský karneval neznal, nebo alespoň o něm neslyšel. Jedná se o nejnavštěvovanější karneval v Evropě, kam každoročně zavítá obrovské množství turistů, nejen shlédnout karneval, ale také se ho přímo zúčastnit a mít možnost si obléknout kostým a nasadit masku. Víte jaký mají ony masky význam? Arlecchino – představuje harlekýna, což je klasická postava italské komedie. Harlekýn představuje ušlechtilého divocha nebo otroka. Barva masky je tradičně černá a má opičí plochý nos. Bautta – je to pozlacená maska, která nemá ústa. Původně se používala k  zachování naprosté anonymity občanů Benátek, např. při některých politických rozhodováních. Tuto masku nosí nejčastěji muži a k ní se odívají do černého pláště a na hlavu si dávají trojcípý černý klobouk. Colombina –je maskou pro ženy a zahaluje pouze horní polovinu obličeje, představuje tradiční postavu italského divadla, Commedia dell'Arte. Jolly – patří mezi ty veselejší masky, nosí čepici s rolničkami. Moretta – je opět pro dámy. Tato maska představuje černou dámu. Nosily ji spíše dámy z vyšších vrstev. Maska je černá sametová maska nemá otvor pro ústa. Morový doktor – tato maska se zdá být lehce strašidelná, jelikož má dlouhý zobák, ale i tak je to nejtradičnější maska karnevalu. Původně nesloužila ke karnevalovým účelům, ale měla chránit lékaře před morovou nákazou. Doplněna o černý plášť a bílé rukavice vypadá jako symbol smrti. Larva – maska typu volto představuje jednoduchý obličej či ducha. Maska kryje celou tvář a její nositel je tak naprosto anonymní. Traduje se dokonce, že ji v minulosti použil nejeden vrah. Pantalone – zakrývá jen polovinu obličeje a představuje smutného staříka s velikým nosem v podobě zobáku a šikmýma očima. Zanni – kryje půlku obličeje a má představovat hlupáka. Dle benátské tradice se mohou masky nosit už od 26. prosince až do konce karnevalu. Masky se vyrábí z kůže či porcelánu nebo tradiční sklářskou technikou. Někteří lidé si je vyrábí z papírové kašírky (rozmočený papír a lepidlo). V minulosti neměly masky nijak složitý design, ovšem dnes jsou zpravidla propracované do detailu, velmi bohatě zdobené zlatem, peřím, korálky a jsou na nich vyobrazeny různé motivy.   Pokud však zrovna nemáte namířeno do Benátek, ale rádi byste se o nich dozvěděli něco více, mrkněte na náš e-shop a vyberte si jednu z nabízených knih: ZDE      
Zobrazit článek >