EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Recept: Čínské masové taštičky
V čínské kuchyni se většinou používá pšeničná mouka k přípravě moučných jídel, kterými je proslulá. V menší míře se pak využívá mouka kukuřičná, sójová a prosná. Základní těsta jsou však na rozdíl od našich lehce stravitelná. Nepřidává se do nich tuk, vejce ani mléko. Zkuste si připravit velmi chutné: RECEPT: Čínské masové taštičky Ingredience na těsto: 1 kg hladké mouky 1/2 l vlažné vody Ingredience na náplň: 1 kg mletého vepřového ramínka 2 čaj. lžičky mletého zázvoru 1 čaj. lžička mletého kmínu 1/2 čaj. lžičky mletého pepře 2 menší lžičky Vegety 2 lžičky soli cca 0,3 l teplé vody Ingredience na omáčku: 1 díl sójové omáčky 1 díl vody 1/2 dílu octa lisovaný česnek podle chuti Postup: Mouku dáme do mísy a postupně přidáváme teplou vodu. Těsto zpracováváme vařečkou. Nakonec je vypracujeme rukou a necháme pod mísou asi půl hodiny odpočinout. V průběhu této doby ještě několikrát přepracujeme. Z těsta vytvoříme váleček a ten nakrájíme na malé kousky. Každý kousek zmáčkneme rukou a válečkem rozválíme placičku o průměru 6 cm. Okraje placičky by měly být tenší a střed silnější. Do středu placičky dáme masovou náplň, kterou jsme vytvořili smícháním všech ingrediencí. Okraje placičky zmáčkneme k sobě, aby vzniknul půlměsíček. Okraje se nesmí zamastit! Rozlepily by se. Hotové taštičky vaříme v nesolené vařící vodě. Vařečkou ve vodě mícháme jedním směrem, aby taštičky nezůstaly přilepené na dně. Vařením se vždy maličko zvětší, nafouknou se. Až vyplavou na povrch, jsou hotové. Uvařené taštičky se namáčí v misce s omáčkou. Vyzkoušejte dietní čínskou kuchyni podle receptů z kuchařky ČÍNSKÁ KUCHYNĚ V REDUKČNÍ VARIANTĚ.
Zobrazit článek >
 
Co vám přinese konzumace kozího mléka? III
Žádné projevy alergie Kozí mléko sice neřeší intoleranci laktózy, ale vadí mnohem menší části lidí. Vzhledem k tomu, že je lépe stravitelné jej můžete bez výčitek podávat i malým dětem. Pokud jim kravské mléko nesvědčí, otestujte kozí. Tak snadno poznáte, zda je problém u laktózy nebo někde úplně jinde. Prevence proti rakovině Vědci se dlouho zabývali otázkou, proč kozy neonemocní rakovinou a zda je to opravdu nemožné. V odpovědi stojí speciální látky, které obsahuje i kozí mléko. Tyto prvky podporují látkovou výměnu a udržují buňky déle při životě. Zdraví buněk je nezbytné pro každý organismus a zrovna koza ho má zaručené. Pitím kozího mléka dostanete do těla alespoň část látek, které chrání kozu před tímto onemocněním. Co si můžete z kozího mléka dát? Kromě mléka na vás samozřejmě čeká spoustu jiných kozích dobrot. Pochutnávat si můžete na sýrech či pomazánkách. K dostání jsou samozřejmě i jogurty. Zapátrat můžete taky po sušeném kozím mléce. Kozí sýr i jiné produkty si můžete vyrobit sama doma, stačí nechat vysrážet mléko. Pokud máte zálusk až na hotové produkty, není se co divit, to je bez práce. Najděte si v okolí drobného farmáře, od kterého kozí mléko a jiné produkty budete nakupovat. Otestujte Balzám na rty s kozím mlékem pro děti. Zvláčňující balzám na rty pro děti. Zvláčňuje a zjemnňuje vysušené rty, příjemně voní a hydratuje. Chrání rty před nepříznivými vlivy počasí.  Vhodné pro děti od 3 let.  
Zobrazit článek >
 
Znáte dobře těstoviny?
Takové množství těstovin. Kdo se v tom má vyznat. Přijdete do restaurace a na lístku je napsáno snad deset druhů různých těstovin. Objednáte si vždy ty správné? Přečtěte si o těstovinách něco víc. Těstoviny se u vás doma rozhodně neztratí. Pokud nevíte, jaké rychlé jídlo uvařit, je vhodné sáhnout právě po těstovinách. Můžete je uvařit na tisíc způsobů. Přidat je do salátu, užít je jako přílohu nebo z nich vytvořit hlavní chod. Jak každý asi dobře ví, těstoviny pochází z Itálie. První historický záznam se dochoval už z prvního století našeho letopočtu. V takzvané Apiciově knize je zaznamenán recept na jídlo, které se podobá dnešním lasagním. Zmínku o pojídání makarónů jako slavnostního jídla máme až ze století dvanáctého. Nejčastěji je těsto na těstoviny připravováno z pšenice, pitné vody a dalších surovin nebo koření dle chuti. Těsto se nenechává kynout ani se obvykle nekypří. Dobré je těstoviny vařit ve slané vodě. Obecným předpisem pro vaření těstovin je položení sta gramů těstovin do jednoho litru vroucí vody. Základem je rozdělit těstoviny, vzhledem k jedné surovině na vaječné a bezvaječné. Dále je těstoviny možné dělit podle způsobu použití, na polévkové a přílohové, dále plněné a neplněné. Taky známe těstoviny krátké, středně dlouhé nebo dlouhé. Těstoviny jsou připravovány z mouky, tvrdé pšenice (semoliny) nebo z rýžové mouky. Jejich poddruhy jsou ještě těstoviny celozrnné, špaldové, ječné a žitné. Vyrábí se samozřejmě taky bezlepkové – pevný podíl je zde zastoupen buď již zmíněnou rýžovou moukou nebo pohankou či kukuřičnou moukou. Poměrně často se na talířích vyskytují taky různobarevné těstoviny. Žluté jsou barveny kurkumou, červené rajčaty, oranžové karotkou, zelené jsou barveny špenátem a ty černé sépiovým inkoustem. Některé těstoviny jsou barveny chemicky. Pokud jste odpůrci umělých barviv, čtěte na barevných těstovinách složení. A jak se jmenují ty nejznámější těstoviny? PLNĚNÉ Ravioli Typickým pokrmem Italů ze severu jsou právě Ravioli. Jedná se o semolinové těstoviny, někdy nazývané jako taštičky, které mají tvar čtverečků a jsou naplněny masem. Tortellini Tortellini jsou u nás možná ještě známější. Ačkoliv v Itálii tak oblíbené nejsou, u nás si na nich pochutnává spousta Čechů. Jedná se opět o semolinové těstoviny, které jsou zatočené do malého hnízda nebo prstýnku. Uvnitř se skrývá maso, sýr, špenát, někdy i třeba houby. NEPLNĚNÉ Penne Krátké vroubené roury šikmo ořezané jsou jedny z nejčastěji vařených těstovin. Díky jejich zešikmení v nich uvízne hustá omáčka. Farfalle Dalšími omáčkovými těstovinami jsou Farfalle. Mají tvar mašliček nebo motýlků. Fusilli Fusilli uzavírají trio těch nejlepších omáčkových těstovin. Jedná se o zatočené spirálky. Mimo omáčky jsou vhodné taky do salátů. Rotelle Tyto těstoviny připomínají svým tvarem kola od vozu. Hodí se do salátů nebo na zepékání. Orecchiette Orecchiette jsou velmi drobné těstoviny ve tvaru ořechových skořápek nebo mušliček. Lasagne Jsou pláty lisovaných těstovin, ze kterých se připravuje stejnojmenný pokrm. Tradiční lasagne se skládají s mletým masem, rajčaty, smetanovým sýrem a tvrdým sýrem. Existují ještě například lasagne smetanové se špenátem. Spagetti Na Spagetti rozhodně nesmíme zapomenout. Jsou odvozeny od slova spago, které pojmenovává provaz. Spagetti se i v Itálii podávají s rajčatovou omáčkou, ale maso na nich Italové nevyžadují. U nás špagety bez masa nebo párku nejsou špagety, že? Maccheroni Od Spagett se tyto těstoviny liší dutým vnitřkem. Jsou taky silnější. Hodí se k masovým omáčkám. V Americe jsou tradičně podávány se sýrem. Ačkoliv se vám tento výčet těstovin může zdát dlouhý, tak vězte, že na světě existuje kolem 300 druhů těstovin. Takovéto množství asi nikdo ještě neokusil. Plánujete některé z nich ochutnat a odstartovat tak těstovinový maraton? Více o těstovinách se dozvíte v knize Miluji těstoviny, kterou najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jaká je letošní filmová novinka Anděl Páně 2?
Anděl Páně 2 je volné pokračování jedné z nejúspěšnějších pohádek Anděl Páně, která vznikla pod vedením Jiřího Stracha. Celým filmem vás budou provázet dvě hlavní postavy v podání Ivana Trojana a Jiřího Dvořáka, se kterými si pohádku rozhodně užijete. Dále hrají: Jiří Bartoška, Bolek Polívka, Vojtěch Dyk, Anna Čtvrtníčková a další. Anděl Petronel s čertem Uriášem bude opět vyslán do světa lidí, aby přinesl zpět ztracené vzácné jablko poznání. Jak si s tím poradí v malé vesničce plné lidí s nejrůznějšími starostmi? Překonají veškeré nástrahy, které se jim postaví do cesty? Pohádka se vrátila na plátna kin po více než jedenácti letech. Téměř každý ji chtěl vidět, někdo to má možná teprve v plánu. Dokladem velké návštěvnosti je číslo 199 300 diváků, které se na pohádku přišlo podívat již v prvním týdnu promítání. Celkový počet diváků se po dnešní 20. hodině pohybuje okolo 720 tisíc. To není málo, že? Film je plný doslova božského humoru, který se objevuje nejvíce v úvodní části při promluvě s různými svatými. Zbytek filmu si smích užijete také, hlavně s Petronelem a Uriášem, jejichž jednání je někdy vtipné samo o sobě. Pohádka byla natočena v prostředí malebného Českého Krumlova. A pár zajímavostí na závěr: Když čert Uriáš čte knihu u nebeské brány, cituje slova z knihy Kladivo na čarodějnice. Anděl Páně se stal divácky nejúspěšnějším českým filmem roku 2016. Pro vytvoření té nejlepší dobové atmosféry bylo vytvořeno 30 nových dekorací a herci se oblékli do více než 300 kostýmů. Byly jste už v kině na filmu Anděl Páně 2? Pokud máte chuť raději na více čertovskou pohádku, hledejte zde. Další knihy najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Zbavte se plevele na zahradě I
Už zase vám roste na zahradě nějaký vetřelec? Další starost navíc? Přečtěte si článek, který vám poradí, jak plevel zneškodnit jednou pro vždy. Kdyby plevel rušil jenom krásu pěstovaných plodin či květin, tak moc by to jistě nevadilo. Jenže plevel vám může způsobit mnoho starostí. Jedním z jeho negativních vlastností je to, že potřebuje ke svému životu velké množství vody. Tu si přirozeně bere z půdy. Tím se půda vysušuje a vaše pěstované rostliny jsou v nevýhodě. Může docházet až k úhynům jednotlivých kusů. Pokud plevel doroste do velkých výšek, může zastiňovat jiné rostliny, které bez slunce nedokáží fungovat. Plevel je škůdce. A co škůdci obvykle přenášejí? Ano, jistě různé nemoci. I u rostlin tomu není výjimkou. Plevel může vaše rostliny nakazit nejrůznějšími látkami. Do rostlin přenáší viry, které mohou zpomalit růst rostliny nebo dokonce zruší schopnost plodnosti rostliny. Plevel taky může způsobit uvolňování oxidu uhličitého do půdy. Samozřejmě vám přidělá práci na zahradě. Jak zvládnout proces hubení plevele? Podívejte se na rady do knihy Jak na plevel bez chemie, který najdete zde. Zapomeňte na chemikálie a zkuste vaše okrasné rostliny ubránit přírodní cestou. Zahrada bez plevele, to je jistě sen každého zahradníka. Plevel je noční můrou všech pěstitelů a zahrádkářů. Stále více však přibývá těch, kteří kvůli tomu nehodlají zamořovat svět chemií a sahají raději k prostředkům, jež jsou k přírodě šetrnější. O tom, že mohou být stejně účinné, vás přesvědčí tahle knížka z nové zahradnické BIO série. Kromě toho se naučíte konkrétním metodám a postupům práce, dovíte se, co na které druhy plevele platí, a získáte pár zajímavých tipů, které vám pomohou vykázat nepříjemné rostlinné vetřelce za hranice své zahradní říše.  
Zobrazit článek >
 
Malý byt? Máme pro vás řešení! III
Kouzlo studených barev  Obecně platí, že chladné barvy dokáží opticky zvětšit prostor. Opravdu to funguje. Vymalujte svůj byt jemnými chladnými odstíny, přidejte teplejší dekorace a váš byt je rázem o kus větší. Problém s tím, že do něj nemůžete napasovat všechny své věci, sice neřeší, ale barvy vám prokáží alespoň příjemnou vizuální službu. Pokud se rozhodnete pro studený tón v trošku víc tmavém odstínu, pamatujte, že se určitě nebude hodit na všechny stěny kolem vás. Vyberte jednu, kterou vymalujete jinak, aby místnost vypadala otevřeně a stále prostorně.  Stejná podlaha  I podlaha se může postarat o optickou úpravu celého bytu. Využijte souvislé podlahy, které budou samovolně přecházet z místnosti do místnosti. Ideální jsou opět světlejší tóny podlah. Jestliže hledáte dřeviny nejednotné, vsaďte na vertikální pruhy či motivy. Zcela nevhodné jsou ku příkladu kostky.  Vzory a motivy V předchozím odstavci vám byly odepřeny velké podlahové kostky. Jistě vás zajímá důvod. Do malého prostoru se totiž hodí převážně vzory menšího rázu. Velké prvky na tapetách nebo obrazy s jedním obrovským motivem dokáží pokoj pořádně stísnit. Zkuste využít kouzla zvířecích motivů nebo se soustřeďte na jemné vzory s nádechem batikovací techniky.  Jsou dveře nutné?  Říkáte si, proč byste si nemohla dát do každého pokoje jinou podlahu, když stejně míváte zavřené dveře? V tomto odstavci vám totiž poradíme dveře odstranit. Pokud je to pro vás přijatelné, zrušte futra mezi obývákem a kuchyní nebo ložnicí. Pokoje pak nebudou vypadat stísněně. Možný průchod do jiné místnosti vytvoří v očích dojem nekončícího pokoje.  Pomohly vám naše rady? Vždy nemusí být jediným řešením byt prodat a jít do většího. Jde to i jinak! 
Zobrazit článek >
 
Všestranný přírodní olej Bi-Oil Purcellin Oil
Všestranný pečující olej s regeneračními účinky je kombinací rostlinných extraktů a vitaminů přidaných do olejového základu. Neokysličený olej umožňuje zachovat účinnost rostlinných extraktů a vitaminů. Aktivní látky: vitamin A podporuje tvorbu nového kolagenu a obnovu pokožky, pomáhá zvyšovat pružnost a zlepšovat texturu a tón pleti, vitamin E antioxidant v oblasti péče o pleť, pomáhá udržovat zdravě vypadající pokožku, chrání ji před vlivem volných radikálů, které pleť poškozují a způsobují její předčasné stárnutí, rovněž zvyšuje hydrataci pokožky, měsíčkový olej má regenerační účinky a může být použit k ošetření citlivé, poškozené nebo sluncem spálené pokožky, levandulový olej je znám pro své ošetřující vlastnosti, zklidňuje a zjemňuje a také je přírodním antiseptikem, rozmarýnový olej pomáhá oživit pokožku a pečovat o ni, dále ji zjemňuje a má mírný antiseptický účinek, heřmánkový olej zklidňuje pleť a je zvláště vhodný pro citlivou pokožku, přelomová složka PurCellin Oil™ mění celkovou konzistenci oleje a činí ji lehkou a nemastnou, redukuje vrstvu přípravku, zlepšuje roztíratelnost a usnadňuje aplikaci, díky čemuž pokožka olej okamžitě absorbuje. Účinky: pomáhá zlepšit vzhled nových i starých jizev, pomáhá snižovat možnost vzniku strií tvořících se během těhotenství, prudkého růstu v dospívání a období rychlého přibývání na váze, rovněž pomáhá vylepšovat vzhled již existujících strií, pomáhá zlepšovat vzhled pigmentových skvrn a kožních vad způsobených hormonálními výkyvy, zesvětlením pleti a nadměrným vystavením slunci, pomáhá vyhladit stárnoucí vrásčitou pokožku v obličeji i na těle a sjednotit její tón, pomáhá pokožce doplnit přírodní oleje, které odstraňují faktory, jako jsou nepříznivé počasí, voda s vysokým obsahem chemikálií, časté koupání a vysušující účinky centrálního vytápění či klimatizace. Jak používat Aplikujte na zasažené oblasti dvakrát denně po dobu minimálně tří měsíců. Vezměte prosím na vědomí, že jizvy jsou trvalé, a přestože je olej vytvořen, aby vylepšil jejich vzhled, nikdy je nemůže zcela odstranit. Během těhotenství by olej měl být aplikován od počátku druhého trimestru na oblasti, jež jsou náchylné k tvorbě strií. Výsledky se u každého jednotlivce mohou lišit! Náš tip Nechejte se hýčkat legendárním 100% marulovým olejem, novinkou značky Sefiros! Bi-oil koupíte na webu krasa.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Speciální štrůdl s pudinkem a jablky
Upečte si s námi jablečnou dobrotu! To, jak jsou jablka důležitá pro vaše zdraví, se můžete dozvědět v našem magazínu pro muže, kde najdete hned dvojitou porci zajímavých článků. A my se teď už přesuneme do kuchyně, kde to za chvíli bude vonět sladkou dobrotou. Budete potřebovat: Listové těsto (může být kupované, nebo po domácku připravené; 2 balení) Pudink vanilkový (mléko, cukr do pudinku; 2 sáčky) Jablka (3 kg) Rozinky (250 g) Vlašské ořechy (250 g) Skořice Cukr Vanilkový cukr (2 balení) Postup: Příprava štrůdlu je velmi jednoduchá. Pokud máte kupované těsto, rozválejte ho. Balíčky nespojujte, z každého připravíme štrůdl zvlášť. Jablka můžete oloupat, ale není to nutné. Naopak pro uchování živin je nechte dlouho neoloupané. Nastrouhejte je na drobnější kousky. Nasekat s nimi můžete i ořechy. Jakmile budete mít připravená jablka, nasypte je na těsto. Pocukrujte je vanilkovým, případně i obyčejným cukrem a ovoňte skořicí. Nyní je na řadě pudink. Ten uvařte dle návodu na sáčku s pudinkem. Jakmile se bude blížit k dovaření, odstavte pudink z plotny, nechte ho mírně zchladnout a nalijte ho na jablka. Následně ještě posypte rozinkami a případně ořechy. Celou směs rychle do těsta zabalte, aby nedošlo k tomu, že pudink vyteče z dobroty ven. Pořádně přimáčkněte zejména okraje. Pečte na 160°C asi 15 minut. Pokud se chcete vyhnout nafouknutí těsta, propíchejte ho navrchu vidličkou.  
Zobrazit článek >
 
Správné ošetření vlasů
Asi každý z nás by chtěl mít krásné, lesklé a zdravé vlasy. Po létě ale máte pocit, že vaše vlasy jsou přesušené, lámavé a bez lesku. V létě na vaše vlasy působí řada nepříznivých vlivů. Jedním z nich je UV záření, které vlasy vysušuje a láme. Dále pak je to slaná voda, která váš vlas otevírá a tím dochází ke zvýšenému vymývání barvy. A v neposlední řadě na vaše vlasy působí sluníčko, které je šisuje a vlasy ztrácí lesk a sílu.   Podobně jako v létě vaše vlasy trpí i v zimě. Například přecházení ze zimy do tepla a opačně, nošení pokrývek hlavy, které vlasy utěsní, vlasy se rychleji mastí a nedrží žádný tvar. Při velkém mrazu přestávají fungovat mazové žlázy a váš vlas nemá z čeho čerpat a vysychá. Vlhkost ztrácí tedy i vlasová pokožka a mohou se vám začít tvořit lupy. Aby nedocházelo k těmto situacím, které vaše vlasy poškozují je potřeba začít s jejich péčí. Jde zejména o správné používání kvalitních přípravků. Proto byste měla začít se správnou péčí právě teď, kdy je ten vhodný čas vlasy oživit a dát do pořádku. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s řadou značky Redken a vysvětlila vám, co se děje s vaším vlasem a jak vám daný produkt prospěje. Svůj oblíbený svetr také neperete v přípravku na nádobí. Dopřejte svým vlasům správnou a kvalitní péči. Diagnostikujte své vlasy sama nebo se poraďte se svým kadeřníkem. Správné určení problému a volba vhodné péče je klíčem ke krásným vlasům. Mějte krásné vlasy i v nepříznivém období Autorka: Hana Vlčková, vlasová stylistka salonu For-All Výrobky Redken k zakoupení zde.
Zobrazit článek >
 
Kokosový cukr
Kokosové mléko, kokosové chipsy a taky kokosový olej. Třeba tyto produkty jsme vám už dávno v našem článku představili. Poslední dobou se však dostává na trh taky kokosový cukr. Víte, proč je toto sladidlo výhodné k užívání? Jaké bonusy přinese vašemu tělu a kde se vlastně vzalo? Přečtěte si náš dnešní článek.  Kokosový cukr se vyrábí z květů kokosové palmy. Dojde k naříznutí kvítků, ze kterých vyteče potřebná tekutina. Za teplotních změn je pak tato látka dále upravována. V posledním kroku dojde k výraznému zvýšení teploty a vznikají krystalky, ze kterých se stává náš potřebný cukr.  Kokosový cukr obsahuje velké množství minerálních látek, hlavně železa a zinku. Nese v sobě spoustu vitaminů a antioxidantů. Cukr velmi dobře podporuje střevní mikroflóru, neboť obsahuje látky, které slouží jako probiotika.  Má i další zdravotní účinky. Podporuje zažívání, působí jako prevence proti mnohým nemocem, dokonce dlouhodobě zabraňuje vzniku rakoviny tlustého střeva. Jeho používání je vhodné pro lidi trpící s nadváhou nebo dokonce obezitou. Tělo jej daleko lépe zpracuje než klasický cukr. Má taky pozitivní vliv na tvorbu inzulinu, omezuje dopady cukrovky na tělo jedince.                                                                                                                                                Kokosový cukr je výborný. Používat jej můžete při přípravě každého pokrmu, avšak počítejte s tím, že dá vašemu jídlu karamelový nádech. Hodí se nejlépe do sladkých pokrmů. Jen ochutnejte, jak je dobrý. 
Zobrazit článek >
 
Jak zabránit vánočnímu tloustnutí?
Neválejte se Tedy válejte, ale taky se běžte ven protáhnout. Pokud jste normálně během dne aktivní, tělo sice bude rádo, že si odpočine, ale potřebuj nabrat energii taky pohybem. Neležte celé svátky u televize. Můžete si udělat výlet třeba na stadion nebo na veřejné kluziště v centru, kde nasajete vánoční atmosféru a ještě se krásně protáhnete. A pozor! Pokud splníte denně dvacetiminutový pohyb, obvykle to stačí! Takže opravdu nemusíte ubíhat maraton. Pohybu a Vánocům zdar! Nechce se vám z domu? Pak si můžete dát sérii dřepů a lehů sedů u televize, i to se počítá. Choďte spát Film, film, který jste nestihla dokoukat, vaše oblíbená pohádka a večerní napětí? Hezké, ale co takhle si nějaký televizní snímek nahrát na záznam a jít dřív do postele? Sice si možná naplno užíváte každého volného okamžiku, ale náhlým ponocováním si rozhodíte svůj biologický rytmus. Důležitou roli toto hledisko hraje hlavně při regulaci hormonů. Je známo, že hormonální nerovnováha způsobuje chuť k jídlu, hlavně k tučným nebo sladkým pokrmům. Detoxikace a bylinky Dopřejte svému tělu taky detoxikační relax. Jistě vám poděkuje. Čaj Bio Detox najdete zde. K pročištění těla vám dobře poslouží taky různé bylinky, jen je třeba vědět jejich konkrétní účinky, abyste použila ty správné. Pokračování najdete v druhé části článku. Obraťte se na něj a zjistěte, jaké triky vám jsou ještě doporučeny. 
Zobrazit článek >
 
Ukažte se veřejnosti v tom nejlepším světle I
Sebejistota je vratká. Máte pocit, že stále nejste dokonalá? Uvědomte si, že dokonalý není nikdo, každá má své mouchy. Jak to, že z některých lidí sebejistota přímo srší? Možná si nepřipouští nedokonalost, možná jen umí veřejnost oklamat. Základem je správný postoj a vhodné pohyby. Sebejistý člověk by měl chodit vzpřímeně s hlavou vzhůru. Nevyhýbejte se očnímu kontaktu, právě naopak. Pokud se s někým střetnete pohledem, pousmějte se a kráčejte hrdě dál. V případě, že někde čekáte, je vhodné zůstat v klidu. Nepřešlapujte na místě, nepřevážejte váhu z jedné nohy na druhou. Nebojte se vyjadřovat se pomocí doteků. Pokud někoho chcete například zastavit na ulici nebo získat snadno pozornost nějakého člověka, dotek to jistí. Chyťte danou osobu jemně za rameno, tím nic nezkazíte. Zaručeně špatným tahem jsou ruce založené v podpaží, a to ať jste kdekoliv. Ty vyjadřují jistou míru odporu a netečnosti. Uvolněte se, ruce nechte podél těla. Pokud se tohoto pravidla budete držet v komunikační situaci, uvidíte, že najednou i váš partner bude reagovat jinak. Pokud jde o ruce, tak dobře vyzní překvapivě i ruce v kapsách, ale s palci ven. V případě sedě jsou lepší ruce na stole než v klíně. Pokud jdete, pohupujte s rukama mírně jao součást vaší chůze. Pokud v rukách nic nedržíte, určitě je nenechávejte zastavené u těla. To vypadá opravdu hodně nepřirozeně. Přečtěte si tematickou knihu O zdravím sebevědomí – Škola pozitivního myšlení. Najdete ji zde. 
Zobrazit článek >
 
Krém na váčky a kruhy pod očima
Nemá smysl si nalhávat, že se na nás hektické životní a pracovní tempo nijak neodrazí. Přestože se subjektivně necítíme nijak unavení a vyčerpaní, váčky a kruhy pod očima sdělují něco jiného. Pravdou ale je, že kruhy pod očima nezpůsobuje jen nevyspání a únava, případně dědičná zátěž. Žilkami a lymfatickými protkaná pokožka je citlivá na nevhodnou stravu a alkohol, hormonální výkyvy, alergie či poruchy krvetvorby, případně může napovídat, že naše tělo sužují onemocnění žaludku a jater. Remescar Medmetics krém na váčky a kruhy pod očima působí opravdu velmi rychle. Obsahuje bipeptidový komplex a kombinaci jílových minerálů. Mimořádná technologie otoky a tmavé kruhy pod očima zmírní, omezí hromadění tekutin a sníží aktivitu mikro-mimických., K dosažení optimálního účinku krému Remescar na váčky a kruhy pod očima je doporučen přesný postup. Především se nanáší pouze jednou denně – je jedno, zda večer, nebo ráno. Zapomeňte na zažitý postup nanášení očního krému – po nanesení oblíbeného séra a nemastného hydratačního očního krému počkejte, až se dostatečně vstřebá. Malé množství Remescaru krátce rozpracujte mezi dvěma prsty a táhlým pohybem naneste na celou oblast pod očima ve směru od vnitřního k vnějšímu koutku a lehce vklepejte. Krém zaschne za 2 – 3 minuty, po té můžete nanést make-up. Podrobný postup aplikace je uveden v příbalovém letáku. Krém Remescar na kruhy a váčky pod očima naleznete v sekci Kosmetika.  
Zobrazit článek >
 
Lehká osvěžující jahodová polévka
V horkých letních dnech nemáme na těžká jídla téměř pomyšlení. Už pro samotné vysoké teploty míváme pocit těžkosti a k občerstvení vyhledáváme spíše jídla chlazená a osvěžující. Máte-li ráda polévky, zkuste si připravit nějakou netradiční. Na zahrádkách dozrávají jahody a tak je můžete plně využít jako hlavní ingredienci. Touto skvělou, osvěžující dobrotou potěšíte nejen svůj žaludek, ale také, s vynecháním červeného vína, Vaše děti. RECEPT: Jahodová polévka se zmrzlinou Ingredience: 400 g čerstvých jahod 2 dcl červeného vína (varianta pro dospělé) 50 g cukru krupice 1 vanilínový cukr 100 g zakysané smetany 1 limetka vanilkovou zmrzlinu lístky máty na ozdobu Postup:   Nejprve očistíme a omyjeme jahody. Vložíme je do hrnce a rozmačkáme je společně s oběma druhy cukru. Při variantě pro dospělé, přidáme červené víno a směs rozmixujeme. Poté dobře omyjeme limetku a nastrouháme kůru, kterou smícháme se zakysanou smetanou. Zakysanou smetanu s limetkovou kůrou vmícháme do jahodové polévky. Polévku dáme vychladit do lednice. Při servírování přidáme do talíře s polévkou kopeček vanilkové zmrzliny, který ozdobíme lístkem máty.  Vyzkoušejte další skvělé lehké polévky, které Vás svojí konzumací neunaví a dodají vitamíny. Recepty najdete v kuchřce pod názvem LEHKÉ POLÉVKY - RECEPTY OD BABIČKY.  
Zobrazit článek >
 
Kouzlo starých Vánoc aneb kde ho hledat
Vánoce? Kdy naposledy to vlastně byly svátky klidu, míru a lásky? Pojďte si na chvilku  zavzpomínat jak se dříve oslavovaly Vánoce. Kdy se začaly prvně slavit se už asi nikdo z nás nedozvíme, ale nejstarší zmínka a dochované záznamy mluví o oslavách kolem roku 336. Do 17. století se vánoční oslavy odehrávaly především v kostelích, poté se jesličky a slavení přesunulo do domácností. V 19. století se k obvyklým jesličkám přidalo i zdobení stromečků. Jak tedy ty opravdu staročeské Vánoce tehdy asi vypadaly? Několik dní před Štědrým dnem správná hospodyně napekla chléb, v bohatších domácnostech pekly také vánočku s rozinkami a oříšky. Byla pověra, aby se vánočka povedla, měla by mít hospodyně při jejím pečení bílou zástěru a při kynutí vyskakovat vysoko do vzduchu, jak vysoko vyskočí, tak dobře těsto vykyne. Štědrému dnu se přisuzovala magická moc a proto se držela  spousta zvyků, pojďme si je trošku připomenout: Zlaté prasátko - Můžeme zde hovořit  o tradici, kdy se tvrdí, že pokud vydržíte celý Štědrý den se postit, tak večer se vám pak zjeví zlaté prasátko, které vám zaručí hojnost a dobrou úrodu na celý příští rok. Zřejmě proto, že zajišťování úrody už nebývá nejvyšší prioritou našich domácností, tak se také málokomu podaří zahlédnout stín zlatého prasátka jak běží po stěně či stropu místnosti a málokdo tuto tradici dodržuje, ale představme si, jak bychom se asi na večer plný hojnosti těšili, kdybychom vydrželi do večera se postít. Házení střevícem - Svobodné dívky jej házely přes rameno ke dveřím. Potom se běžely podívat, jak to dopadlo a pokud špička ukazovala ke dveřím, dívka se v daný rok měla už vdavek dočkati. Třesení stromkem - Určitě to nebylo vánočním  stromkem, ale nejčastěji mladou jabloní či zlatým deštěm nebo bezem na zahradě. Děvče si vyběhlo po večeři na zahradu, zatřáslo stromkem a odkud – z jakého směru se první ozval pes, odtud měl přijít slečně ženich. Rozkvetlá Barborka - Svobodná dívka si na svátek sv. Barbory utrhla větvičku třešně nebo zlatého deště. Pokud jí snítka rozkvetla do Štědrého dne, do roka se vdala Štěstíčka - Na malé papírky se napsala psaníčka zpravidla jednoslovná hesla (štěstí, zdraví, bohatství, svatba, dítě atd.) a ta se vložila do nádobky. Stolovníci pak po večeři losovali. Převládala samozřejmě pozitivní hesla, negativním se vyhýbali. Použitá hesla se vracela do nádobky zpět, aby si další losující  mohli vytáhnouti svou budoucnost a dozvěděli se tak svůj osud, co je čeká a nemine. Lití olova do vody - Vzala se kovová lopatička a nad plamenem se roztavil kousek olova, který se následně vlil do lavoru nebo nádoby se studenou vodou. Podle výsledného tvaru se odhadovala podoba či povolání budoucího partnera, případně budoucnost milého. Pouštění lodiček - Naloupaly se vlašské ořechy. Ze skořápky ořechu se vyrobily lodičky, zákaply voskem na který se postavil zbytek svíčky. Zapálené se pouštěly v lavoru naplněném vodou. Podle toho, kam dopluly, se hádalo, kdo zůstane doma a kdo se vydá do světa, když se lodička držela u kraje-dotyčný zůstal doma, nebo když doplula ke středu umyvadla vydával se do světa. V některých krajích byl trochu jiný výklad tohoto zvyku – komu lodička doplula nejdál, toho čekal dlouhý a šťastný život. Krájení jablka - Po štědrovečerní večeři si každý musel rozkrojit jablko, napříč, tedy kolmo na stopku. Kdo ve svém jablku nalezl pěticípou „hvězdičku“ ze zdravých jadérek, byl spokojen. V příštím roce ho čekalo štěstí a zdraví, ale běda tomu koho čekal jádřinec červavý, musel se nemoci bát. A když byla místo  pěticípé hvězdičky jadérka uspořádána do tvaru křížku, hrozilo to nejhorší. Proto všichni vyhledávali velká, zdravá jablíčka. Podobně hledali lidé budoucnost i ve vlašských ořechách. Kdo ve čtyřech nalezl zdravá jádra, věřil, že bude zdravý celý rok Dělení vánočních oplatků - V některých krajích se na konec štědrovečerní večeře dělily oplatky potřené medem (podobné hostiím). Každý ze stolovníků dostal jednu oplatku a poté nastalo společné dělení. Každý podal každému kousek ze své oplatky, symbolizovalo to sounáležitost rodiny, že se každý s každým rozdělí o poslední sousto. Jmelí - Dalším vánočním zvykem je zavěšování jmelí. Lidé si jeho zelené, postříbřené či pozlacené snítky nejčastěji připevňovali ke stropu , případně nad dveře. Zřejmě proto, že pod zavěšeným jmelím má muž právo políbit jakoukoli dívku, či ženu. Nebo si je upůevňovbali pro to, že se tradovalo,  že „kdo se pod jmelím políbí, druhému se zalíbí“ a jejich láska bude po způsobu jmelí věčně zelená. Každopádně darované jmelí nosí štěstí, a tak se při vánočních návštěvách hodilo a hodí dodnes s sebou snítku na návštěvu donést. O Štědrém dnu se již od rána připravovala večeře, a protože naši předkové věřili v magickou moc čísla 9, připravovali obvykle devět chodů. Ne všichni sice tento zvyk dodržovali, ale vždy se na stole mělo objevit vše z úrody, aby bylo dostatek i v příštím roce. Jako první chod se podával hrách. Pravidlem ale bylo, že nejdříve hospodyně myslela na zvířata a z mísy odebrala po lžíci pro každé z domácích zvířat. Jedly se tedy především polévky a luštěninová jídla. Například hrách, hrachová polévka či "pučálka" což je jídlo z naklíčeného hrachu, to se hojně vyskytovalo, protože prý zaručovalo strávníkům hojnost na celý příští rok. Dále houbový kuba, masitý pokrm nebo ryba pro štěstí (ta až v 19-20. století, dříve byla považována za postní jídlo), zelí na ochranu před zimnicí, knedlík, aby rodina byla stále syta, a trochu ovoce (ovocná omáčka). Dále jste na stolech mohli vidět sušené a vařené ovoce, krupičné a kukuřičné kaše polité medem nebo sirupem. Zvyky u Štědrovečerní večeře Hospodyně nachystala vždy o jeden talíř navíc . Při samotné večeři počet strávníků musel být vždy sudý, pokud nebyl, dával se proto ten talíř navíc nebo i pro pro nečekaného hosta, který byl vždy vítán. Od doby, kdy se hostilo rybami,  tak se pod sváteční talíř (nebo pod  ubrus)  dával penízek nebo šupina z kapra a to mělo značit, aby měl dotyčný štěstí a peníze a pak si je každý dal do své portmonky a ty zajistily dostatek financí na celý příští rok.. Od štědrovečerní večeře nikdo nesměl vstát , protože se věřilo, že kdo to udělá, ten se už "příštích Vánoc nedožije". Důležitý úkon byl, že se nohy svátečního  stolu  svazovaly řetězem, a to pro to, aby rodina držela pohromadě. Kapr - Pojídání ryb k štědrovečerní večeři je zvykem velice mladým. Ryby se totiž na stolech našich předků v tento den prakticky dříve nikdy nevyskytovaly. Ryby byly nejprve záležitostí bohatých měšťanů, na vesnici opět začaly pronikat až ve 20. století. Dnes je neodmyslitelnou součástí vánočního stolu kapr. Nejčastěji připravovaný v trojobalu a usmažený. Ale i on je dnes už na ústupu. Stále častěji je vytlačován sumci, štikami, pstruhy, ale také lososem a nebo i mořskými rybami či plody moře. Vánočka a cukroví se servírovalo jako sladká tečka nakonec slavnostního večera. Jako nápoj se podával čaj, bílá káva, víno, pivo či pálenka – ta hlavně pro dobré trávení.   Neodmyslitelný vánoční stromeček je z historického hlediska tradicí velmi mladou.  Poprvé se v českých zemích objevil vánoční stromeček v roce 1812. Ve svém bytě v Praze-Libni jej v salonu nazdobil ředitel Stavovského divadla Jan Karel Leibich. Štědrovečernímu stolu, k němuž pozval herce a jejich manželky, vévodila jedle s ozdobami a svíčkami. Vzbudil opravdu velkou pozornost a pověst o něm se rozeběhla celou Prahou. Již příští rok se objevil v mnoha měšťanských domácnostech. Na vesnici se začal šířit až téměř o sto let později, kdy první zmínky jsou z počátku dvacátého století z Valašska. Ovšem ještě stále to nebyl stromek takový jaký ho známe dnes. Po Štědrovečerní večeři bylo už slyšet jen zvoneček a do světnice hospodář donesl stromeček.  Na  vesnicích se zpravidla zavěšoval nad štědrovečerní stůl špičkou dolů a zdobil se převážně jablky, sušeným ovocem, ořechy, později i perníčky, řetězy a svíčkami. Svíčky společně zapálili všichni a zpívali koledy, tak se dělo každý den, dokud stromeček nebyl odstrojen. Štědrovečerní magie - Nikdy jindy se v českých domácnostech tolik nečarovalo a nevěřilo na pověry, jako právě na Štědrý večer. Přes den se nesmělo zametat, poklízet  a vynášet z domu odpadky a smetí, protože by se vyneslo štěstí. Ježíšek - Po štědrovečerní večeři nastal okamžik, na který se mnohé české děti těšily celý rok. Rodina se shromáždila kolem rozsvíceného vánočního stromečku, pod nímž se kupily zabalené dárečky. Podle tradice je sem nepozorovaně přinesl Ježíšek,ale  jakým způsobem k dětem přicházel, zůstává obestřeno čarovným tajemstvím. Ježíšek je zdrobnělinou pro Ježíše Krista, jehož dětství bylo  o vánocích velmi zdůrazňováno. Děti Ježíškovi před vánoci posílaly dopisy, ve kterém ho prosily o to, co by si přály pod stromečkem nalézt nejvíce. Původně v českých zemích nosíval dárky sv. Mikuláš, postava Ježíška sem pronikla až v devatenáctém století z Německa. České děti z obou tradic vytěžily maximum: dárky jim nosil tedy jak Mikuláš, tak i Ježíšek.  Obvyklé dárečky pod stromeček - Samozřejmě i v dobách minulých si děti přály dostat pod vánoční stromeček hlavně hračky- byly to hlavně  dřevěné malované hračky, ale i panenky v lidových krojích či v městském oblečení, pokojíčky pro panenky, dřevěná zvířátka a další hračky městské provenience. Ač se zdá, že jsou hračky  považovány za symbol Vánoc, vzájemné obdarování nepatří mezi staré zvyky. Pravidlem se dárky staly až v 19. století, kdy je děti dostávaly už v adventním čase od Mikuláše a dalších tajemných bytostí, nadělovalo se však i do punčochy nebo do boty za oknem. Nejčastějším dárkem byla tzv. mikulášská zahrádka – drobné ovoce nabodnuté na dřívka zapíchané do velkého jablka. Hračky byly dlouhou dobu vyráběny pouze podomácku, později se rozvinula řemeslná výroba hraček. V 19. století u nás začala vznikat významná centra výroby klasických dřevěných hraček, jako byl Skašov, Krouna nebo dílny na Hlinecku, Příbramsku , Domažlicku, Klatovsku,  Hořicku a jinde. Nejoblíbenější byly lidové dřevěné hračky představující různé lidské postavy, ptáčky, zvířata, kolébky, panenky, houpací koně, vozíky či miniatury předmětů každodenního života. Přelom 19. a 20. století se stal „zlatou érou“ hračkářského průmyslu. Tehdy vzniklo hnutí na podporu rukodělně vyráběných hraček, objevila se i snaha o umělecké ztvárnění hračky – vzniklo sdružení výtvarných umělců Artěl v Praze. A konečně tedy vrcholem Štědrého dne byla půlnoční mše.Venku byla tma, sníh a zima. Sníh křupal cestou do kostela pod nohama a mrzlo jen praštělo. Lidé se scházeli v kostele, kde byly vedle oltáře postaveny jesličky. Uvnitř kostela, který byl ohřátý jen  dechem a vírou věřících, zářily svíce a dojemná hra varhan doprovázela zpěv koled. Lidé věřili, že o půlnoci se v jejich srdcích narodil Kristus, cítili přítomnost lásky malého dítěte, jejich pohled objímal kolébku a s nadějí a láskou a pokorou se těšili na nový rok.   Koleda - Tradice koledování sahá v českých zemích až do středověku a ještě v nedávné době byl tento zvyk součástí především venkovského prostředí. Koledníci obcházeli stavení, zpívali písně a za přání všeho dobrého dostávali od hospodářů výslužku. Hlavní dobou koledování bylo období mezi Štědrým dnem a svátkem Tří králů (tj. 24.12.-6.1.). S tradiční vánoční koledou je spojen například svátek sv. Štěpána (26.12.). Verše Koleda, koleda Štěpáne, co to neseš ve džbáně? Nesu, nesu koledu, upad sem s ní na ledu znají i děti, které se koledovat už nevydávají. Koledy se dnes zpívají jen u vánočního stromečku a i ty jsou stále častěji nahrazovány spíše pouštěním vánoční hudby, což je zajisté velká škoda A tak mě napadá, co kdybyste změnili shon za drahými dárky a Vánoce pojali historicky a vyzkoušeli si  jeden ze zvyků, hospodyňky –zalaškujte si- a vyskočte při pečení vánočky a věřte, že více vykyne, svažte nohy stolu řetězem a poděkujte za celou a šťastnou rodinu nebo třeba jen zatřeste bezem a poslouchejte zda se nějaký psík ozve a z jakého směru nebo se na Štědrý večer prostě jen tak projděte. Nemohu zaručit, že bude křupající sníh a mráz, ale i víra ve vše krásné v novém roce nás utvrdí v tom, že se máme na co těšit. Neberme Vánoce jen jako povinnost a  slávu hojnosti jídla, předhánění se v množství a cenách dárků pojďte to zkusit ještě trochu postaru...   AKCE SPOJENÉ S KOUZELNÝMI VÁNOCEMI:  Národní muzeum Praha nabídne od 24.11.2016 svým návštěvníkům výstavu „Milý Ježíšku, přeji si…“ Vánoční výstava prezentuje zejména hračky, které nacházely děti pod stromečkem v 19. a 20. století. Zámek v Pardubicích nabízí až do 5. února 2017 výstavu Slunovrat, Vánoce, Hromnice – výstava o tradicích na přelomu roku Na výstavě dostávají svůj konkrétní obsah známé i polozapomenuté pojmy jako slunovrat, advent, roráty, přástky, dračky, koleda, Hromnice a mnoho dalších.  Jiřinkový sál Muzea Boženy Němcové zve na tradiční osmou výstavu Vánoční inspirace - Nostalgické Vánoce. Vystavena bude pestrá paleta vánočních dekorativních předmětů, ukázky klasických i méně obvyklých adventních vazeb a dárků. Na své si přijdou všichni, kteří věří, že k Vánocům patří andělé, betlémy, stuhy a křehké ozdoby. Věříme, že letošní nabídka potěší všechny návštěvníky, kteří se na výstavu Vánoční inspirace rádi vracejí. Expozice bude otevřena v pátky a adventní víkendy 25.-27. 11., 2.-4. 12. a 9.-11. 12. 2016, od 10.00 do 17.00 hodin. Milevské muzeum pořádá 4.12.2016 od 9:00 do 17:00 Vánoční jarmark řemesel  Můžete si poslechnout flašináře, ochutnat tradiční medovinu, vidět ukázky řemesel a další.   A v neposlední řadě Prácheňské muzeum v Písku otevřelo 22.11.2016 výstavu s názvem Šťastné a veselé O proměnách českých Vánoc ve 20. století. Výstavu naleznete v galerii muzea až do 31.12.2016      
Zobrazit článek >
 
Laurell K. Hamilton a její knihy II
Fantasy dobrodružství s Hamilton ještě zdaleka nekončí. Pojďme se seznámit s dalšími jejími tituly. Na závěr se podíváme na jedny z nejoblíbenějších knih trochu zblízka. Laurell K. Hamilton má na svém kontě ještě jednu kratší sérii románů. Ta se týká samozřejmě fantasy tématu, to se však prolíná s detektivními prvky a mnohými erotickými scénami. Vypráví příběh princezny Meredith, která se rozhodně opustit svou říši z důvodu zla. Odstěhuje se do Los Angeles, obyčejného světa lidí a stane se vyšetřovatelkou. Jak to však v knihách bývá, zase tak jednoduché to mít nebude. Meredith bude za nějaký čas objevena a bude muset čelit mnohým nástrahám. Jak si s nimi poradí? Příběh Meredith si budete moci přečíst v knihách A Kiss of Shadows, A Caress of Twilight, Seduced by Moonlight a A Stroke of Midnight. Seznamte se blíže s Meredith. O jejím životě vám více napoví tato krátká Mereditina výpověď, která zdobí zadní obal publikace: "Jsem Meredith Gentryová, princezna a dědička trůnu Říše kouzel. Aby mě korunovali královnou, musím otěhotnět a zajistit tak, že královská pokrevní linie bude pokračovat. Pokud selžu, má teta, královna Andais, získá příležitost udělat to, po čem nejvíc touží: ustanovit králem svého zvráceného syna Cela… a zabít mě. Mí královští strážci mě neustále obklopují a dvě lásky mého života – má Temnota a můj Vražedný Forst – jsou vždy po mém boku. Přísahali, že se se mnou budou milovat a že mě ochrání. Byli jsme přinuceni odejít do exilu do světa smrtelníků a doufáme, že uprchneme stahujícím se stínům dvorních intrik. Ale král Taranis, mocný a nebezpečný vládce Požehnaného království, vznesl proti mým vznešeným ochráncům obvinění z odporného zločinu. Vím, že Taranisovým skutečným cílem jsem já. Pokusil se mě zabít, už když jsem byla dítě, a obávám se, že nyní jsou jeho úmysly ještě daleko děsivější..." Název: Polibek stínů Podnázev: Merry Gentry 1 Edice: Fantastická Epocha Autor: Laurell K. Hamiltonová Jazyk: čeština Nakladatelství: Epocha Značka: Epocha Druh: Kniha Vazba: Pevná s přebalem matná Počet stránek: 392 V prodeji od: 09/2012 Rozměry (výška x šířka x tloušťka): 127x127x34 mm ISBN: 978-80-7425-158-0 Knihy Laurell K. Hamilton najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Mezinárodní den žen a vývoj tohoto svátku
Mezinárodně uznávaný svátek, který se slaví vždy 8. března, se nazývá Mezinárodní den žen. Napadne vás, jak tato ,,akce‘‘ vznikla? Svátek má totiž velmi bohatou historii. Tento svátek odstartoval rok 1907, kdy se konal první mezinárodní sjezd žen. Do Stuttgartu se sjelo asi 60 delegátek z neskutečných 15 zemí světa. Ženy v té době bojovaly za občanskou a politickou rovnoprávnost s muži. Z tohoto sjezdu se kvůli nedostatečně se lepšící situaci stala každoroční tradice. Následující rok byl dokonce uspořádán velkolepý pochod žen, které požadovaly zvýšení mezd nebo zkrácení pracovní doby, New Yorkem. Od této události se v USA začal Národní den žen slavit každou poslední únorovou neděli. O dva roky později se Claře Zetkinové, německé socialistce a zakladatelce ženského hnutí, podařilo z tohoto dne vytvořit státní událost snad v polovině Evropy. Přesné datum Mezinárodního dne žen se ustálilo po první světové válce a přetrvalo dodnes. MDŽ byl oficiálně uznán roku 1975 organizací OSN. Najednou tento svátek začalo slavit mnohem více národností. V dnešní době již problémy s rovnoprávností žen, co se týče povolání, nejsou až tak hektická, avšak v oblastech politiky stále ženské hlavy chybí. Jaký na tuto situaci máte názor? Jak sama vidíte, lidé, kteří ignorují svátek z toho důvodu, že jde o československý socialistický výmysl, se mýlí. Tento den má bohatou historii. Režim jen ke svátku připojil rudé karafiáty, oslavy na pracovištích a taky pro dřívější dobu typické verše od členek Svazu žen. Slavíte tento svátek? Býváte obdarována nějakou drobností? Není na škodu obdarovat i sama sebe. Vyberte si třeba stylovou kabelku. Nakupovat můžete zde.    
Zobrazit článek >
 
Pěstování kaktusů I
Kaktusy se řadí mezi nejméně náročné rostliny na péči. Jsou vhodné pro lidi, kteří nemají na starost o jiné květiny čas. Avšak je třeba myslet na to, že i kaktus jako součást světa flóry si zaslouží jistou dávku vašich pečovatelských služeb. Jak se starat o kaktusy? To vám prozradí náš článek. V případě kaktusů se liší péče vzhledem k denní době, porto si zde ve stručnosti projdeme celým rokem. Kaktus si z jara zaslouží horkou lázeň a to doslova. Jakmile se po zimě začne probouzet, zalijte rostlinu vodou okolo padesáti stupňů Celsia. Dále nechte vodu skoro vyschnout a následně zalívejte maximálně dvakrát týdně. Kaktus na jarní slunce navykejte pomalu, klidně jej na část dne uklízejte ze slunného parapetu. Proč horká voda? Ta totiž způsobí růst kaktusu. V létě kaktusy kvetou. Je třeba zalévat o něco víc, avšak následně čekejte, že nebudou potřebovat vodu téměř vůbec. Určitě vodu nepřilévejte, naopak hlínu nechte klidně několik dní suchou. Kaktus je v době léta nejvíce náchylný na hnilobné procesy, a tak si dejte pozor, aby jeho kořeny nezačaly hnít. V rámci podzimu se kaktus připravuje na přezimování, snižujte přísun vody. Ač se vám to možná zdá paradoxní, zima je pro kaktusy nejnáročnějším obdobím. Kaktus by s měl na klesání tepoty vznikat postupně. Pamatujte na to, že v zimě kaktusy nerostou, a proto opravdu není nutné je zalévat. 
Zobrazit článek >
 
Dokonale sjednocující krém
Jistě jste si všimly, že se nám rozrůstají abecedné názvy krémů, a kromě BB krémů se můžeme krášlit i CC, DD nebo EE krémy. Zkratka CC znamená color control/correcting, což je v překladu barevně sjednocující. Což je rozdíl oproti BB krémům, které pleť chrání a hydratují. Společné mají obsah UV filtru a rozjasňující složky s pigmenty a schopnost hydratace. CC krémy se hodí pro ty ženy, které nemají rády nánosy make-upu, ale zároveň chtějí zakrýt nedokonalosti pleti. Díky vyššímu obsahu pigmentů a vyživujícím látkám je možné redukovat zarudnutí a jiné barevné změny pleti a tím CC krém nahradí běžný make-up. Nanášení krému je velmi jednoduché a rychlé. Lehká textura CC krému se krásně roztírá a neusazuje se ve vráskách, takže ho můžete nanést i kolem očí. Typy CC krémů Vybrat si můžete buď více krycí, nebo rozjasňující CC krém a hned v několika odstínech, podle barvy pleti. A to je velmi výhodné, protože v létě a v zimě se kvůli opálení mění odstín pleti. Přesto se stále nemusíte bát nepřirozeného vzhledu s nánosy barvy. Zásluhu na tom má vyšší podíl pigmentu a rozjasňující látky, které jsou v klasickém make-upu v menší míře. Pokud jste jako já, určitě máte rády produkty 3 v 1 nebo 5 v 1. Což šetří nejen místo, ale i peníze. CC krém je takový 5 v 1, nahradí hydratační krém, sérum proti vráskám, make-up, korektor a dokonce i pudr. Široká nabídka CC krému je zde.
Zobrazit článek >
 
Jak si vybrat správnou podprsenku I
Už jste jistě přišla na to, že vybrat správnou podprsenku, tak aby vám dobře seděla, dá někdy pořádně zabrat. Víte, jaká kritéria by spodní prádlo mělo splňovat, abyste o něm mohla říct, že vám padne jako ulité? Dnes se zaměříme na výběr podprsenky. V první řadě prozkoumáme její celkovou vizáž, v následujícím článku se zaměříme taky na výběr velikosti. Ukázalo se totiž, že téměř padesát procent žen nosí špatnou velikost košíčků. Jak jste na tom vy? Proč se ženy bojí větších velikostní podprsenek? Pokud si podprsenku kupujete přes internet, je to velký risk, ale správný výběr se vám povést může, stačí vědět na co všechno brát ohled. Zaprvé se zastavíme u obvodu. Pamatujte si, že číslo udávající obvodovou délku před písmenem na podprsence se nemusí vůbec shodovat s vaším skutečným obvodem pod ňadry. Údaj na podprsence by měl být o něco nižší. Podprsenka se vám samozřejmě nemá zařezávat, ale rozhodně by vám neměla padat. Spodní prádlo, které drží u těla jenom díky ramínkům asi vaše prsa moc dobře nezajistí. Podprsenka s moc širokým obvodem vám bude k ničemu. Správný výběr podprsenky si v tomto ohledu můžete ověřit taky tím, že ji u zapínání natáhnete od těla. Pokud do prostoru mezi zády a podprsenkou nasoukáte celou ruku, vybrala jste moc volný díl. Jestliže mezi podprsenku a tělo vložíte zhruba dva prsty, máte kousek vybraný. Pokračování najdete v druhé části článku.
Zobrazit článek >
 
Jak zabránit vymývání dokonalé barvy? I – OLAPLEX
Pokud pravidelně navštěvujete kadeřnický salon, ve kterém prosíte o novou barvičku na vlasy, jistě to znáte. Poté, co se zvednete z kadeřnického křesla je barva perfektní. Jak zajistit, aby takto vydržela dlouhou dobu? Dá se zabránit vymývání barvy? Ano! Základním pravidlem, když míříte z kadeřnického salónu je nemýt si dvacet čtyři hodin vlasy! Toto je opravdu nutné dodržet, neboť za kratší čas by se vlas nestihl uzavřít a ne všechen pigment by se v něm mohl udržet. Mytí byste celkově neměla přehánět. Myjte si vlasy pouze tehdy, pokud je máte opravdu mastné nebo jsou nepodmanitelné. Většina kadeřníků se shodne na tom, že právě kvůli každodennímu mytí mají vlasy tendenci se mastit mnohem víc. Pokud máte často vlasy mastné a splihlé, vsaďte na suchý šampon, který navíc neublíží vaší barvě. Důležitá je taky otázka samotné techniky mytí. Sprcha, respektive voda z ní, by měla téct s vašimi vlasy souběžně. Nikdy nemiřte na vlasy kolmo v pravém úhlu, barva má tendenci se více vymývat. Omezte taky sílu proudu, nepoužívejte masážní trysky. Samozřejmě byste měla používat vlasovou péči, která je primárně určena pro barvené vlasy. Neobsahuje některé látky, které by mohly negativně na barvu působit. Naopak některé složky kosmetiky pro barvené vlasy v sobě vlastní prvky, které dokáží uzavřít strukturu vlasu, a tak zamezí vymývání pigmentu. Vyzkoušejte zázrak jménem Olaplex, který se postará o stoprocentní zdraví vašich vlasů od kořínků ke konečkům. Sada pro barvené a chemicky ošetřené vlasy je pro vás tou pravou volbou.  
Zobrazit článek >
 
Jak odhalit uživatele drog
Odhalit příznaky užívání drog není jednoduché, ale není to ani nemožné. Dokonce je možné odhalit jedince i ve fázi experimentování legálních i nelegálních návykových látek. Mezi obecné signály patří neochota komunikovat s rodinou, vyhýbavý oční kontakt, skon k agresivitě a násilí, střídání nálad, roztěkanost a nesoustředěnost, únava a ospalost, obhajoba a zlehčování užívání drog, ztráta původních kamarádů a získávání nových, nechutenství a změna stylu vzhledu nebo oblékání. Specifickými příznaky jsou: cigaretový kouř z dechu a oblečení pach alkoholu z dechu lesk v očích nebo zarudlé oči jako po pláči, také vytřeštění oči nebo prázdný pohled velmi malé, zúžené nebo velmi rozšířené zornice třes ruky a tik v obličeji nepřiměřené záchvaty hladu náhlé hubnutí a zhoršená fyzická kondice špatná artikulace, výpadky řeči nebo drmolení záchvaty smíchu vyrážka, boláky návaly pocení sucho v ústech, oschlé rty a časté olizování popotahování a „šmudlání“ nosu ukazováčkem střídání agresivity a lítostivého chování téma o sebevraždě krev v moči nebo ve stolici Materiální důkazy, které je těžší získat bez vstupu do soukromí, ale je možné na ně natrefit. Jde o nedopalky cigaret, lahve od alkoholu, nedopalky jointů, opálené lžičky, kousek alobalu, injekční stříkačky, stopy na vpichu na těle nebo nález samotné drogy.
Zobrazit článek >
 
Zábava nejen pro královny
Chcete se uvolnit a přijít na jiné myšlenky? Neradi marníte svůj volný čas na gauči u televize či bezduchým diskutováním na sociálních sítích? Hledáte možnost, jak se vyhnout zářícím obrazovkám, kterých už tak máte v práci dost? Nabízí se mnoho možností, ruční práce, skládání puzzle, čtení nebo malování. Nechte se ale zlákat zábavou, kterou dobře znali králové i královny nejen na francouzském dvoře. Láhev dobrého vína, příjemná muzika, balíček karet a můžete začít zapomínat na starosti všedních dnů! Historie karetních her není tak zcela jasná, vlastně se přesně neví, odkud k nám karty přišly. Některé prameny přisuzují jejich původ Indii, Japonsku či Persii, jiné prameny zase koketují s teorií o původu karet z dob Trojských válek. Co ale s jistotou víme, že první podložená zmínka o kartách pochází „překvapivě“ z Číny. Není ale asi tak důležité odkud a jak se k nám karty dostaly, důležité je, jak je lze využít pro volný čas bez bzukotu moderních strojů. A protože ženy jsou někdy rády samy, i v rámci karet může být toto jejich přání splněno. Karetní listy Známé karetní listy jsou především ty evropské. Mezi nejrozšířenější pak patří karty francouzské. Vždyť, kdo by neznal žolíky nebo kanastu. Počet karet se ale může lišit v závislosti na určité hře. Sada o 52 kartách jsou tzv. whistové karty, sada o 104 kartách je určena pro rummy, naopak pro pasiánsové hry, kanastu a žolíky je to pak sada se 108 kartami. O trochu více známé jsou pro nás karty německé s 32 kartami určené pro hry, jako je prší, mariáš a, z dětství si ještě pamatuje každý, záchod nebo zelenou louku. Pasiáns vs. solitaire Mnoho karetních her není podmíněno počtem hráčů. Chcete-li využít chvíle klidu i samoty, i zde karty nabízí příjemnou zábavu. Díky moderním strojům, chytrým telefonům, tabletám je samozřejmě možné využít ke hře herních aplikací. Není ale lepší odpoutat se alespoň na chvíli od moderního světa a vrátit se ke klasice a vůní karetních listů? Nikomu jistě není neznámá klasická hra pro jednoho hráče. Hra, za pomoci které si lidé po celém světě krátili jak volné, tak i pracovní chvíle doma i v kanceláři. První karetní počítačová hra Solitaire. Obecně název solitéry, značí karetní hry pouze pro jednoho hráče a dnes mají tyto hry v počítačovém světě mnoho podob i variant. Věděli jste ale, že tuto legendární počítačovou hru lze hrát se skutečnými kartami? Nás ovšem budou více zajímat hry zvané pasiáns. Některé tyto hry nejsou, oproti hrám solitére, určeny pouze pro jednoho hráče. Zapojit tak můžete i svého partnera či kamarádku. Slovo pasiáns, z francouzštiny patiente, v překladu znamená trpělivost, nejsou proto vhodné pro dravé a akční hráče. Možná právě z tohoto důvodu je často na královském dvoře hrály převážně ženy. První hry pasiáns vznikly pravděpodobně v 17. století ve Francii, kdy hraním takových her byla známá třeba Marie Antoinetta, z mužů pak stojí za zmínku například Napoleon. Pasiánsových her je hned několik, Hra Marie Antoinetty, Královská, Monte Carlo, Napoleónova hra a další. Pasiáns slouží především k meditaci, tréninku pozornosti i paměti. Ať už jste v přírodě, na chalupě nebo doma, ať už je léto či zima, věřte, že při hraní těchto her si zaručeně protáhnete mozkové závity, uvolníte mysl a jedinou vaší starostí bude, jak přelstít sebe sama. Chtěli byste zkusit některou z her pasiáns nebo solitaire, ale nemáte doma ty správné karty, můžete si je jednoduše objednat zde.
Zobrazit článek >
 
Vyvarujte se nejčastějším chybám při holení nohou II
Nepoužíváte peeling Přiznejme si to na rovinu. Kolik žen používá peeling na nohy? Sotva si vzpomeneme, že potřebujeme ošetřit obličej. Peeling je však velmi důležitý, neboť pomůže zabránit zarůstání chloupků. Díky peelingu se navíc zbavíte zbytků odumřelé kůže a ušetříte tak svou žiletku. Používáte žiletku nebo její hlavici moc dlouho Jistě víte, že v případě stáří a opotřebovanosti holítka vám odstraňování chloupků nejde snadno. Jakmile dojdete do této fáze, je potřeba vyměnit hlavici nebo případně celý holicí nástroj. Holení starými žiletkami vám zabere moc času a ještě dojde podráždění kůže. V celém procesu holení si vystačíte jen s žiletkou Neholte se nasucho, ani pod tekoucí vodou. Pokud chcete docílit hladkého oholení, šetrně přistupovat k pokožce a omezit růst chloupků nebo výskyt pupínků, používejte holicí gely nebo krémy, záleží, který typ produktu vám vyhovuje. Tento fakt taky souvisí s péčí ,,po‘‘. Hydratujte pokožku pomocí vhodného krému, který ji zklidní a hodí do pohody. Užijete si tak mnohem déle hladkých nohou, neboť se zbavíte fáze pupínků. Spěcháte Udělejte si na holení čas, nic není horší než holit si nohy s časovými pauzami. Celé holení by mělo probíhat v jedné fázi. Myslete taky na péči o žiletku. Po holení ji umyjte a ukliďte na bezpečné místo, kde se na ni nedostanou bakterie ani voda. Prostředky a přípravky na holení pro ženy i muže najdete zde: krasa.eiffeloptic.cz.
Zobrazit článek >
 
Med s apiglukanem
PRODUKT: Apiglukan 250 g - je složen z beta-glukanu a pastového včelího medu smetanové barvy. Obsahuje pouze přírodní látky, které významně posilují odolnost organismu. Je doporučován v případech oslabení organismu, při virových a bakteriálních infekcích či zánětech, lidem po chemoterapii a ozáření, k podpoře krvetvorby, při celkové únavě a stresu. Apiglukan je vhodný jako podpora při užívání antibiotik nebo jako doplněk během chřipkových epidemií. Jeho užívání doporučujeme v kombinaci s vitaminem C i jako preventivní ochranu organismu a předcházení zdravotním potížím zvláště v přechodných ročních obdobích, kdy je organismus vystaven nepříznivým vlivům vnějšího prostředí. VHODNÉ: při snížené imunitě a oslabeném organismu, při bakteriálních a virových infekcích či zánětech, při alergiích, při žaludečních a bércových vředech, při celkové únavě, stresu a zátěži organismu, je doplňkem při užívání antibiotik, urychluje hojení ran i po operacích, je zdrojem okamžité energie během fyzického či psychického vyčerpání, podporuje krvetvorbu a zlepšuje krevní oběh, posiluje činnost srdce, ledvin, plic, urychluje regeneraci organismu po chemoterapii a ozařování. DÁVKOVÁNÍ: Užívejte 2-4 x denně 1 čajovou lžičku do vlahého čaje nebo na pečivo po dobu 4-5 týdnů a po měsíční pauze opakujte. Preventivně lze Apiglukan konzumovat neomezeně dlouho, neboť nemá žádné nepříznivé vedlejší účinky, ani nezpůsobuje návyk. Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: ZDRAVÍ
Zobrazit článek >
 
Jak na kocovinu – PO II
Nasnídejte se I když je vám třeba zle, musíte do sebe dostat alespoň kousek něčeho k snědku, uvidíte, že se vám uleví. Při jídle je nejdůležitější zvýšit hladinu cukru v krvi, jinak se vaše příznaky budou zhoršovat. Nemusíte jíst sladké, právě naopak. Dejte si sacharidy v podobě chlebu, cereálií. Pokud potřebujete něco lehkého, ovocné šťávy nebo marmeláda to vždy jistí. Dobrým tahem jsou taky vajíčka se slaninou. Doplníte si aminokyseliny, zvláště cystein, který zabraňuje účinkům acetaldehydu. Živočišné uhlí aneb spálený toast Možná jste si v našem magazínu přečetla článek, který se zabýval živočišným uhlím, pokud však ne, vězte, že jde o látku, která má nenahraditelné účinky na střeva. Dokáže absorbovat toxiny a plyny. Pokud jste si od nás ještě uhlí nekoupili, pak ho můžete částečně nahradit připálenou topinkou nebo toastem. Spálená část totiž ve střevech absorbuje alkohol a znemožní jeho vstřebávání do krve. Nachytá spoustu dalších nevhodných částeček, která střeva narušují. Ale pozor, topinku užívejte jednou a dále resp. příště se již musíte ,,léčit‘‘ uhlím. Spálená topinka není na rozdíl od uhlí zrovna zdravá. Spěte Spánek je lékem na všechno. Tak jako je dobré spát, když jste opravdu nemocná, vyplatí se zalehnout do peřin i v tomto případě. Spánek umožňuje tělu rychlejší regeneraci i ve spánku se léčíte z kocoviny. Tělo se během něj zbavuje toxinů a chemikálií. Vyzkoušejte skvělého nositele minerálů. BIOLIGO Vzácný roztok 18 250 ml najdete zde. BIOLIGO Vzácný roztok přispívá k normální funkci imunitního systému, energetického metabolismu a činnosti nervové soustavy.
Zobrazit článek >
 
Zdravá lněná semínka II
Lněná semínka jsou taky významným léčitelem rakoviny. Ano, opravdu. Za objev léčivé kombinace lněného semínka s tučným mlékem nebo se šampaňským byla Johanna Budwig několikrát nominována na Nobelovu cenu. Dokázala totiž vyléčit nejednoho nemocného člověka z rakoviny. Nešlo jen o počáteční fáze, ale i ty pokročilé. Zachránila život nespočtu lidí. Co myslíte, zasloužila by si Budwig Nobelovu cenu? Lněná semínka jsou vhodné ke konzumaci taky, pokud chcete shodit nějaká ta kila dolů. I přesto, že jste se před  chvílí dozvěděla, že jsou semínka téměř z poloviny procent plny tuku, jsou velmi vhodné jako doplněk stravy ve chvíli, kdy hodláte shodit pár kilo. Semínka podporují trávení i vyprazdňování a samozřejmě taky metabolismus, který je, co se týče hubnutí, asi tím nejpodstatnějším. Můžete je jíst i večer, dokonce zahánějí chuť k jídlu. Je samozřejmě potřeba zastavit se taky u denního dávkování. Ideální denní příjem by se měl pohybovat tak okolo dvou polévkových lžic denně, tj. asi 20 gramů. Semínka lze jíst i celá, ale je mnohem lepší si je před konzumací nadrtit či rozmixovat. Přidat je můžete do jogurtu, salátu nebo čehokoliv jiného. Semínka seženete v supermarketu i v různých e-shopech, nejsou příliš drahá. Trochu finančně náročnější záležitostí je lněný olej. Pokud však podporujete zdravou stravu, určitě by lněný olej ve vaší sbírce chybět neměl. Ten má výživový podíl ještě větší, denně vám bohatě postačí jedna lžíce ke konzumaci a přísun zdravých látek budete mít až dost. Už jste vyzkoušela tuto superpotravinu? Produkt Bio Lněné semínko drcené 250 g najdete zde. Reguluje trávení přirozeným způsobem. Má vysoký obsah vlákniny. Lněné semínko můžete použít do müsli, jogurtů, salátů a pečiva. Vhodné pro vegany.  
Zobrazit článek >
 
Kniha: To je Mnichov
Miroslav Šašek se narodil v Praze na Žižkově. Po absolvování reálky studoval  ČVUT v Praze (škola architektury a škola kreslení a malování, prof. Oldřich Blažíček). V letech 1938 a 1939 podnikl studijní cesty do Anglie, Francie, Německa, Belgie, Holandska, Anglie a Skotska. V lednu 1946 se v Jablonci nad Nisou oženil s Jindřiškou Tumlířovou, zvanou Dynda, která pocházela z Loun. V Jablonci krátce žili a navrhovali loutky. Ve třicátých a čtyřicátých letech Miroslav Šašek ilustroval řadu knih, kreslil karikatury a vtipy do Svobodného slova, Českého slova a Večerníku, byl stálým spolupracovníkem nedělní přílohy Českého slova „Kvítko“, dělal i grafickou úpravu několika týdeníků. V roce 1947 odešli Šaškovi do Paříže, kde Miroslav začal studovat na Ecole des Beaux Arts, dokončoval ilustrace pro české vydání Chevallierových Zvonokosů. Začal zde také pro Kuncířovo nakladatelství kreslit turistického průvodce městem pro děti, ale zůstalo jen u přípravných prací. Po únoru 1948 zvolil emigraci a tři roky se v Paříži zkoušel živit jako grafik a architekt. V letech 1951 – 57 byl Miroslav Šašek změstnancem rádia Svobodná Evropa. Nastoupil jako produkční spolupracovník, ale prakticky přes noc se zde stal hlasatelem, hercem, recitátorem i zpěvákem. S Františkem Smrčkem pro své spolupracovníky vydávali cyklostylovaný časopis Škorpion. Do Mnichova a redakce Svobodné Evropy svého manžela následovala i Dynda, která tu pracovala jako asistentka režie. Pro Svobodnou Evropu kreslil Miroslav Šašek i obrázky na letáky, které byly v padesátých letech prostřednictvím balónů dopravovány na území Československa. Spolupracoval také s exilovými časopisy a nakladatelstvími, je autorem grafických úprav, obálek a ilustrací řady titulů. Po rozvodu s Dyndou strávil Miroslav Šašek v roce 1956 několik měsíců u rodiny Ladislava Čerycha v Bruggách. Na podzim roku 1957 ukončil zaměstnání v rádiu Svobodná Evropa, a vrátil se do Paříže k přerušené práci na turistickém průvodci pro děti. V Mnichově měl v tomto roce výstavu obrazů. Zahajovala provoz instituce Haus der Begegnung (Dům setkání), která měla sloužit ke kontaktu uprchlíků ze zemí za železnou oponou a místních obyvatel. Kniha This is Paris se Šaškovými ilustracemi i textem vyšla v roce 1959 v nakladatelství Allen v Londýně, brzo poté i v nakladatelství McMillan v New Yorku. Následovaly knihy o Londýně, Římě, New Yorku, Edinburgu, Mnichově, Benátkách, San Francisku, Izraeli, mysu Cape Canaveral, Irsku, Hong Kongu,  Řecku, Texasu, OSN, Washingtonu D.C., Austrálii a historické Británii. Neuskutečnily se plány na knížky o Bombaji, Dillí (nabídka Air India), Bermudách, Kanadě (návrh přišel od Canadian Pacific), Riu de Janeiru, Kodani, Stockholmu, Vídni, Amsterdamu… Knihy z řady This is byly přeloženy do mnoha jazyků, vycházely ve Francii, Itálii, Německu, Španělsku, jižní Americe, Japonsku i ve Skandinávii v desetitsícových nákladech. Přinesly svému autorovi několik ocenění, podle čtyř z nich (New York, Izrael,  Benátky, Irsko) byly natočeny filmy, motivy z Šaškových ilustrací se objevily na pohlednicích, plakátech a užitkových předmětech. Kromě ilustrovaných průvodců po městech a zemích Šašek vydal další dvě autorské knížky: Stone is not Cold a Mike and the Modelmakers, a několik dalších titulů ilustroval. Pro rádio Svobodná Evropa v šedesátých letech pravidelně psal a namluvil fejetony a postřehy z cest po světě. V únoru roku 1961 se Miroslav Šašek oženil s Annou Molkovou, která v rádiu Svobodná Evropa pracovala pod jménem Anka Dušanová jako hlasatelka. Anna a její syn Pedro Dušan se mu stali rodinou, za níž se ze svých četných cest do Mnichova vracel, ale i toto manželství se po deseti letech rozpadlo. Ani během práce na knihách Miroslav Šašek nepřestával malovat. V posledních patnácti letech života uspořádal řadu výstav svých obrazů v Německu, Švýcarsku, Velké Británii, Austrálii a USA. Zemřel 28. května 1980 ve Wettingenu u Zürichu u své sestry Věry. Obrazový průvodce Miroslava Šaška po nám blízké metropoli doplněný o sešit Mnichovská oklika současné autorky Magdaleny Rutové. Knihu klasika a světově uznávaného ilustrátora doplňuje vtipný a aktuální pohled o několik generací mladší výtvarnice. Kniha: To je Mnichov Autor: ŠAŠEK Miroslav Nakladatelství:Baobab Tohoto obrazového průvodce zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Věnujte deset minut ranního probouzení józe
Ranní čas je pro jógu jako stvořený. Pečujte o své myšlenky, svou energii a vytvořte si perfektní start dne. Proč cvičit jógu a proč po ránu? Pokud ráno protáhnete své tělo, zamezíte tak úrazovosti a bolestem. Jóga zvýší vaši celkovou pružnost a sílu. Podpoříte správné držení těla a nastartujete i vnitřní orgány. Jestliže chcete, aby vaše tělo i mysl pracovaly celý den naplno, pak jim dopřejte alespoň desetiminutový požitek z ranní jógy. Jogíni se vyspí mnohem lépe než kdokoliv jiný. Toto cvičení totiž přináší ovoce. Tím nejlepším je kvalitní a klidný spánek. Ranní cvičení reguluje spánkový rytmus a vyvažuje hormonální hladinu. Pokud budete cvičit hned po ránu, lehce si na pohyb zvyknete. Tělo se naučí tento ranní proces vnímat jako pozitivum ihned. Budete se pohybovat v rovnováze. Není tajemstvím ani fakt, že raní jóga zrychluje metabolismus. I díky krátkému cvičení bude docházet k mnohem rychlejšímu spalování tuků a cukrů. Naučte se správné cviky na probuzení orgánů. Jóga vás naladí na pozitivní a hezké myšlenky. Budete mnohem lépe vnímat dobro a velmi snadno zaženete stres. Poznejte jógu do hloubky s knihou Duchovní síla jógy. Publikaci najdete zde. Kniha přichází s mnoha praktickými návody k mudrám, ásanám a meditacím slovem i obrazem a ukazuje, jak můžeme prožívat duchovní stránku jógy, jak můžeme odhalit své vnitřní síly, které ovlivňují naše pocity, naše myšlení a i naše jednání, jak je můžeme posilovat a jak z nich udělat své přátele a pomocníky.  
Zobrazit článek >
 
Je koženka nová kůže? II
Výhodou kůže je její trvanlivost a odolnost. V případě, že chcete podpořit její dlouhověkost, pravidelně ji umývejte vlhkým hadříkem a mýdlovou vodou. Taky jednou za čas materiál impregnujte. Je flexibilní a měkká. Pokud vás lákají kabelky, které hodně vydrží, je pro vás materiál jménem kůže to pravé. Za nevýhodu bychom mohli považovat její cenu. Nákup kožené předměty vás vyjdou dráž než ty umělé. S kůží bývá často spojován materiál jménem štípenka. Jde o tenčí část kůže, která postrádá buď podkožní vazivo nebo horní vrstvu s pokožkou. Tato kůže je však v současné době velmi často mixována s jinými materiály, a tak se pravou kůží rozhodně nazývat nemůže. Za zmínku stojí i eko kůže, která je poměrně moderní záležitostí. Většina lidí o ni má chybnou představu. Její největší výhodou je asi to, že si ji v klidu mohou užívat alergici. S kůží totiž nemá nic společného! Eko kůže je silná svou strukturou, přesto je prodyšná. Z této ,,kůže‘‘ lze vyrobit jakoukoliv barevnou variantu doplňku. Pořizovací cena je vzhledem k umělému materiálu opět nižší. Největší problém má eko kůže s prachem. Je potřeba ho z kabelky vysávat speciální hlavicí nebo vytírat hadříkem. Nezapomínejte na veškeré záhyby, protože kvůli prachu opět hrozí popraskání. Existuje však mnoho impregnací, které jsou určené právě proti prachovým částicím, je nutné je alespoň jednou za čas používat. 
Zobrazit článek >
 
Beautiful Bastard - knihy Christine Lauren, které by každá žena měla mít
Četba na jakýkoliv volný večer? Co třeba série plná doslova božských mužů?  Za pseudonymem Christina Lauren se doopravdy skrývají dvě autorky – Christina Hobbsová a Lauren Billingsová. Román Božský bastard rozpracovala Hobbsová v roce 2009. Dokonce ho i publikovala na internetu. Jelikož toto dílo získalo velký ohlas, během několika týdnů si literární dílo stáhly více než dva miliony lidí, rozhodla se Hobbsová pro přepracování a vylepšení verze. Pomohla jí Billingsová. Původní román The Office knižně vydaly pod názvem Beautiful Bastard a odstartovaly tak dráhu celé série románů. Na jejich oficiální stránce zmiňují, že už vydaly čtrnáct románů, které se vyskytly v žebříčku nejprodávanějších románů New York Times. Jejich díla byla vydána ve více než 30 jazycích. Lauren její přátelé neřeknou nijak jinak než Lo. Ještě než se začala naplno věnovat psaní, pracovala v oblasti vědy, konkrétně na neurologii. Lo má dvě děti. Miluje horskou cyklistiku.  Christina, nazývaná Lo jako PQ, se zabývala poradenstvím, které poskytovala nejčastěji teenagerům. Je šťastně vdaná. Miluje mužské kapely a flitry. PQ taky vypověděla, že ráda krade Lo její boty. Obě dámy najdete na instagramových stránkách, kam téměř denně přispívají fotkami z jejich světa. Dámy se po prvním a zároveň nejúspěšnějším románu rozhodly pro vytvoření celé série s volnou návazností. Z ,,božských‘‘ románů již vydaly příběhy s názvem: Božský bastard (2013), Božský cizinec (2014), Božský hráč (2014) a Božský milenec (2016). Po třetí knize se rozhodly odstartovat ještě jednu sérii románů, tentokrát ,,vášnivých‘‘. Jako první stvořily knihu Vášnivý svůdník (2015), poté Vášnivého sprosťáka (2015) a Vášnivého hříšníka (2016).   Božský bastard Chloe Millsonová, která ještě studuje obchod, je pracovitá a chytrá dáma. Pracuje dálkově pro firmu šéfa Benetta Ryana, pomáhá mu s administrativou. Chloe to má v práci těžké, jelikož její šéf není zrovna tím ideálním vzorem, jak by měl vedoucí vypadat. K tomu ji tíží snad ještě horší situace, jelikož jí přijde neodolatelný. Je to zkrátka božský bastard. Jak svou situaci vyřeší, když šéf přijede do Chicaga, místa, kde Chloe bydlí? Co se stane, když ho bude vídat každý den?   Božský cizinec Mladá Sara Dillon se jednoho dne rozhodne odstěhovat do New Yorku, kvůli nevěře jejího přítele. Chce žít svůj život naplno, nevázat se a v jednom kuse si jen užívat. Jednoho dne potkává v klubu božského cizince Maxe. Neodolatelného muže původem z Británie, se kterým se rozhodne trávit snad každý večer. Její milostné touhy se díky němu naplňují. Poznává, že Sara je žena jiná něž ženy, se kterými kdy chodil. Nebojí se totiž odvázat. Jak dopadne příběh nezávazného vztahu této dvojice?   Božský hráč Hana Bergstromová je obyčejná dospělá dívka, která doposud svůj život věnovala studiu. Nyní dokončuje doktorát na vysoké škole. Jednoho dne ji její bratr začne nabádat k tomu, aby alespoň trochu začala žít. Hana si jeho myšlenky překvapivě vezme k srdci a rozhodne se začít žít nový život. S tímto plánem jí pomáhá božský přítel jejího bratra Will, který Haně ukáže doslova jiný svět. Navíc je to muž, který je opravdu okouzlující. Jednoho dne ho Hana svede a Will objevuje i její kouzlo. Jak dopadne tento počin?   Božský milenec Mladá inženýrka Ruby Millerová je poslána na služební cestu do New Yorku. Z cesty je nadšená až do chvíle, kdy zjišťuje, že bude pracovat s Niallem Stellou, zaměstnancem firmy, ale hlavně se snad nejžhavějším mužem na světě. Niall o Ruby nejeví zájem až do dne, kdy spolu letí do New Yorku. Poznává, že Ruby je úplně jiná než ostatní ženy. Dokáže se však dostat do pravého vztahu po předchozích špatných zkušenostech?   Tyto knihy rozhodně stojí za to číst. Patří spíše do oddechové a milostné literatury. Pokud se vám bude líbit jedno dílo, zamilujete si pak všechny. Další knihy od těchto autorek najdete zde. 
Zobrazit článek >