EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Brno: hrad Špilberk
Slunečné počasí začíná být stálejší než vyjímkou a tak nás tyto dny lákají více do přírody nebo na výlety. Tip na výlet: BRNO - hrad ŠPILBERK Založení hradu se datuje okolo poloviny 13. století. Byl postaven králem Přemyslem Otakarem II. Zprvu byl tento hrad králem i jeho následovníkem Karlem málo navštěvovaný. Plnohodnotným sídlem moravských markrabat se stal v polovině 14. století, kdy vládl Jan Jindřich a poté jeho syn Jošt. Od r. 1423 se dostává tento hrad funkci vojenskou. Od konce 15. století hrad postupně chátrá.  Zhruba v roce 1560 mělo dojít k prodeji hradu, avšak totmu bylo posléze zabráněno, neboť by se jednalo o chybný krok, který by zapříčinil i zkázu města Brna. Během třicetileté války však hrad opět chátral a ani poměrně nepatrná vojenská posádka kolem 40 mužů nesvědčila o tom, že by Špilberk mohl ještě sehrát významnější vojenskou roli. Ten pak byl postupně – do poloviny 18. století – přebudován na nejmohutnější a také nejvýznamnější barokní pevnost na Moravě, tvořící jako citadela s neméně opevněným městem jednu pevnostní soustavu, která se v roce 1742 stala nepřekonatelnou překážkou i pro pruského krále Fridricha II. Vojenští velitelé Špilberku zastávali tehdy také funkci velících generálů na Moravě. V roce 1783 rozhodl císař Josef II. o přeměně zrušeného pevnostního vězení na Špilberku na civilní věznici, určenou pro nejtěžší zločince. K vězeňským účelům byla především určena a upravena nedostatečně využívaná součást zdejšího pevnostního systému – kasematy. Ještě dvakrát však vstoupil Špilberk znovu do obecného povědomí jako místo utrpení a nesvobody. Poprvé v letech první světové války, kdy zde kromě provinilých vojáků byli vězněni i civilní odpůrci rakouského režimu, podruhé a mnohem výrazněji v prvním roce nacistické okupace Československa. Tehdy ve špilberských zdech trpělo několik tisíc českých vlastenců, z nichž někteří zde nalezli smrt. Pro většinu však Špilberk znamenal jen přestupní stanici do dalších německých věznic či koncentračních táborů. Německá armáda provedla v letech 1939-1941 na Špilberku rozsáhlé úpravy, aby zde vytvořila vzorová kasárna v romanticko historizujícím duchu tehdejší velkoněmecké ideologie. Roku 1959 opouští Špilberk československá armáda a definitivně tak končí jeho vojenská éra. Následujícího roku se Špilberk stává sídlem Muzea města Brna. Otevírací doba: DUBEN - ZÁŘÍ Pondělí až Neděle - od 10:00 do 18:00 hodin ŘÍJEN - BŘEZEN Úterý až Neděle - od 9:00 do 17:00 hodin Kontakt: pokladna kasematy: 542 123 614 pokladna expozice: 542 123 677 pokladna suvenýry: 542 123 661  
Zobrazit článek >
 
JEŠTĚ VÁM NENÍ 18 LET A CHCETE PODNIKAT?
Ještě Vám nebylo 18 let a už máte v hlavě nápad na skvělý podnikatelský projekt? Nemusíte čekat! Ve spolupráci s týmem Busyman.cz, který začínajícím podnikatelům pomáhá, jsme sepsali článek, ve kterém Vám poradíme, jak na to.   Čemu se věnuje Busyman.cz Hlavní činností Busymana je propojování inovativních nápadů a projektů se soukromými investory. Každý rok se setkáme přibližně s 300 projekty. Čas od času se setkáme i s autorem, který má velice zajímavý podnikatelský záměr, ovšem nebylo mu ještě 18 let. Nápady mnohdy nemohou čekat a je potřeba na nich pracovat rychle, jelikož trh startupů se dynamicky rozvíjí. Takto mají před sebou rok, dva i více, kdy musí jen sedět a nemohou své záměry a energii realizovat. V současné době se nejedná z našeho úhlu pohledu o zásadní čísla, nicméně důvodem je právě i to, že nyní nemají vlastně žádnou jinou možnost. Kdyby zákon umožnil a zjednodušil pravidla pro podnikání kupříkladu od 15 let, věříme, že bychom byli velmi brzy překvapeni počtem mladých lidí, kteří budou mít zájem začít. A jeden příklad z praxe - nedávno se na nás obrátila skupina studentů s velmi zajímavým projektem, přičemž jeden z nich nebyl plnoletý. Po bližším seznámení jsme zjistili, že mají unikátní know-how, nicméně otázka věku jim nedovolila založit společnost s ručením omezeným.   Jaké obchodní překážky musíte překonat? Mladí podnikatelé mají před sebou celou řadu překážek, které je čekají. Vzhledem k věku je řada partnerů nebude brát úplně vážně. Vybudovat si uznání chvíli trvá. Mezi hlavní překážky nízkého věku bychom zařadili právě nedůvěru případného investora, ale také vyřizování administrativy, kde mladí podnikatelé nemají zrovna mnoho zkušeností. Dále nemají šanci dosáhnout na úvěr a zároveň vše kombinovat se školou je tak trochu alchymie. Na druhou stranu musíme říct, že pokud student projeví zájem a jsou vidět jeho výsledky, škola a učitelé se jim snaží vycházet většinou vstříc. Velice pozitivním aspektem mladého podnikatele je, že zpravidla nemá závazky, nezatěžuje se problémy a je schopen velmi pružně a efektivně reagovat na změny. Míra jejich kreativity ještě není, pokud to tak můžeme s nadsázkou nazvat, „utlučena“ zaměstnaneckým uvažováním.   Jakým způsobem můžete podnikat, pokud Vám ještě nebylo 18 let? Od roku 2014 dává občanský zákoník možnost podnikat i nezletilým. Před tímto datem mohli nezletilí podnikat pouze prostřednictvím odpovědného zástupce, nyní si můžou vybrat. Pokud Vám nebylo 18, ale už byste rádi podnikali, máte tři možnosti: a) podnikat prostřednictvím odpovědného zástupce – Stanovíte si se souhlasem zákonného zástupce svého odpovědného zástupce, který musí splňovat všeobecné i zvláštní podmínky provozování živnosti. Ustanovení odpovědného zástupce Vám musí schválit soud – uděluje souhlas k provozování daného typu živnosti i k výběru odpovědného zástupce. Následně Váš zákonný zástupce na živnostenském úřadě Vaším jménem ohlásí živnost nebo požádá o koncesi – musí doložit souhlas soudu a souhlas odpovědného zástupce s výkonem této funkce. Odpovědný zástupce bude odpovídat za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů. Bude však odpovídat pouze Vám jako podnikateli, navenek ale za Vaše závazky ručit nebude. Odpovědnost za provedenou práci tedy vždy ponesete sami. Tento způsob podnikání pro Vás samozřejmě znamená menší svobodu rozhodování.  b) podnikat samostatně na základě souhlasu s výdělečnou činností podle § 33 občanského zákoníku c) podnikat samostatně na základě přiznání svéprávnosti soudem podle § 37 občanského zákoníku Jestli chcete podnikat samostatně, musíte se obrátit na soud. Pokud soud Vašemu návrhu vyhoví, nebudete k podnikání potřebovat odpovědného zástupce a veškerá obchodní rozhodnutí můžete činit sami.   Jaké podmínky musíte splnit, pokud chcete podnikat samostatně podle § 33? Pokud Vám ještě nebylo 18 let a chcete podnikat, musíte se obrátit na soud. Aby Vám soud vyhověl, musíte předložit souhlas alespoň jednoho z rodičů jako zákonných zástupců. U soudu budete také prokazovat svou celkovou vyspělost a přesvědčovat soudce o tom, že máte veškeré předpoklady a schopnosti k provozování živnosti nebo společnosti. Předložíte tedy soudu svůj podnikatelský záměr a soudce na základě Vaší výpovědi rozhodne o tom, zda dosahujete dostatečné vyspělosti a máte schopnost samostatně rozhodovat o důležitých věcech. Soud bude především poměřovat Vaši psychickou vyspělost s obtížností a časovou náročností podnikání, ke kterému chcete souhlas. Pro tuto žádost není stanovena žádná spodní věková hranice, bude tedy záležet, jak soud posoudí Váš konkrétní případ. Je důležité vědět, že pokud Vám soud vyhoví, získáte způsobilost samostatně právně jednat pouze ve věcech souvisejících s Vaším podnikáním.   Jaké podmínky musíte splnit, pokud chcete přiznat svéprávnost podle § 37? I v tomto případě se musíte obrátit na soud. Pokud Vám soud vyhoví, Vaše právní způsobilost nebude omezena jenom na podnikání. Musíte ale splnit více podmínek než v případě přivolení soudu pouze k podnikání. Především Vám musí být nejméně 16 let a musíte prokázat, že jste schopni se sami živit a obstarat si své záležitosti. K přivolení soudu potřebujete také souhlas zákonného zástupce. To, že máte schopnost se samostatně živit, znamená, že dokážete pravidelně vydělávat tolik, aby Vám tento příjem dostačoval alespoň na pokrytí základních životních potřeb, jako je bydlení, jídlo a oblečení. Soud Vám teoreticky může přiznat svéprávnost, i když nesplníte všechny tyto podmínky. K tomu může dojít jen z vážných důvodů ve Vašem zájmu. Mohl by to být případ, kdy Vám rodiče neudělí souhlas a je zde očividný konflikt mezi Vašimi zájmy a zájmy Vašich rodičů. Jedinou podmínkou, která musí být bezpodmínečně splněna, je osvědčení Vaší schopnosti samostatně se živit a obstarat si své záležitosti.   V obou případech musíte Vy nebo Vaši rodiče podat návrh okresnímu soudu příslušnému podle místa Vašeho bydliště. V řízení před soudem nebudete potřebovat žádného zástupce, můžete před soudem jednat samostatně. Z naší zkušenosti rozhoduje soud ve věcech týkajících se nezletilých většinou poměrně rychle.   Statistika – jak soud rozhoduje o žádostech o přiznání svéprávnosti? Statistiky vypadají pro začínající mladé podnikatele pozitivně. Od roku 2014, kdy nabyl účinnosti nový občanský zákoník, do konce roku 2017 bylo podáno celkem 41 žádostí o přivolení soudu k samostatnému provozování obchodního závodu nebo k jiné obdobné výdělečné činnosti (statistiky za rok 2018 ještě nejsou k dispozici). Soudy vyhověly 22 žádostem. Ač se to může zdát jak malé číslo v poměru k celkovému počtu žádostí, není tomu tak. V ostatních případech žadatelé od žádosti odstoupili nebo dosáhli plnoletosti, než stihl soud o žádosti pravomocně rozhodnout. Ani v jednom případě nedošlo k odvolání souhlasu zákonným zástupcem.   2014 2015 2016 2017 schválení souhlasu (přivoleno) 6 5 5 6 schválení odvolání souhlasu 0 0 0 0 jiný výsledek 1 4 8 6   Podobná situace je u žádostí o přiznání svéprávnosti. Musíme však upozornit, že ne všechny z těchto žádostí byly mířeny na získání svéprávnosti za účelem podnikání, v některých případech nezletilí chtěli získat svéprávnost např. za účelem uzavření manželství. V souhrnu bylo od roku 2014 do roku 2017 podáno celkem 153 žádostí o přiznání svéprávnosti a soudy vyhověly celkem 69 žádostem. Také může jít na první pohled o malé číslo, ale za tyto 4 roky nebylo vyhověno pouze 5 žádostem, podobně jako ve výše uvedeném případě buď nezletilí dosáhli dospělosti před rozhodnutím soudu, případně svůj návrh vzali zpět. Drtivé většině žadatelů byla tedy svéprávnost přiznána.   2014 2015 2016 2017 svéprávnost přiznána 16 21 16 16 svéprávnost nepřiznána 1 0 2 2 jiný výsledek 28 19 24 8 Pokud by soud nezletilému svéprávnost přesto nepřiznal, neznamená to, že nemůže podnikat. Bude ale muset podnikat prostřednictvím odpovědného zástupce.   Jaká práva a povinnosti na základě souhlasu soudu získáte? Po přivolení soudu k samostatnému provozování obchodního závodu nebo k jiné výdělečné činnosti získáte způsobilost samostatně právně jednat pouze ve věcech souvisejících s Vaším podnikáním. To znamená, že po přiznání svéprávnosti budete moct požádat o vydání podnikatelského oprávnění, založit společnost a spravovat její majetek a finance, pronajímat prostory k provozování své činnosti, uzavírat smlouvy, vydávat faktury a vyřizovat další záležitosti, které s podnikáním souvisejí, na druhou stranu budete mít povinnost platit daně. Budete také nést plnou odpovědnost za své dluhy vzniklé v souvislosti s provozováním Vašeho podnikání, např. budete odpovědní za placení daní, důchodového a zdravotního pojištění apod. Pokud Vám soud přizná svéprávnost, Vaše způsobilost nebude omezena pouze na podnikání. Budete v téměř stejné pozici jako každý osmnáctiletý člověk - budete si moci například také koupit auto, pronajmout byt, nebo uzavřít manželství. Jste rodič a Vaše dítě chce podnikat? Ať už Vaše dítě požádá soud o souhlas s podnikáním nebo o přiznání svéprávnosti, bude potřebovat Váš souhlas jako zákonného zástupce. Rodiče často znají své děti nejlépe a představují tedy jakousi první „instanci“ v jejich cestě za přiznáním svéprávnosti a podnikáním. Zákon vychází z toho, že mezi nezletilým dítětem a jeho zákonným zástupcem má ohledně návrhu panovat shoda. V ideálním případě souhlas poskytnou oba rodiče, ale soudu bude stačit souhlas jenom jednoho z nich. Důležité je, aby druhý rodič nebyl výslovně proti. Soud bude případně zjišťovat, z jakého důvodu nechce souhlas udělit druhý z rodičů a zda je tento důvod oprávněný. Konkrétní postup soudu bude vždy záležet na konkrétních okolnostech toho kterého případu. Největším rizikem mladého podnikatele je odpovědnost za případné dluhy, které z podnikání mohou vzniknout. Pokud nezletilý podniká na základě souhlasu rodičů a přivolení soudu a rodiče by v průběhu jeho podnikání dospěli např. k názoru, že podnikání je pro jejich dítě příliš rizikové, můžou svůj souhlas omezit nebo odvolat. Musí ale počítat s tím, že budou znovu potřebovat přivolení soudu, který bude posuzovat jejich důvody. Zajímavosti na závěr Měli byste vědět, že nezletilý se udělením souhlasu k podnikání stává způsobilým pouze pro oblast samostatného provozování podnikání. Ve všech dalších oblastech je na mladého podnikatele nadále pohlíženo jako na nezletilého. Pokud byla nezletilému přiznána svéprávnost, získá tím více práv i mimo oblast podnikání – ale pouze co se týká soukromého práva. Svéprávnost nemá vliv na věkové hranice stanovené veřejným právem. To znamená, že ani v jednom případě však až do dovršení 18 let nesmíte pít alkohol, udělat si řidičský průkaz a ani nezískáváte volební právo. Přiznání svéprávnosti nemá také vliv na trestněprávní odpovědnost. Můžete si ale sami psát omluvenky do školy.   Pokud byste rádi začali samostatně podnikat, neváhejte se obrátit na naši advokátní kancelář a na Busyman.cz. Rádi Vám s podnikatelským záměrem poradíme a připravíme návrh k soudu. Mgr. Iva Čípová, advokátní koncipientka (Macek Legal) a Jakub Domitra, Executive Director (Busyman.cz)
Zobrazit článek >
 
Ach to žehlení!
Když se podíváte na plný koš nevyžehleného prádla, dělá se vám zle? Tolik hodin práce! Žehlení je jedna z nejméně oblíbených domácích prací. Jak si ji ulehčit ? Neexistují nějaké metody, jak prádlo vyrovnat bez žehlení? Pamatujte, že praní prádla s vysokou frekvencí otáček za minutu vám nikdy nebude ku prospěchu. Čím méně otáček, tím menší zmačkaní prádla. Do pračky nalijte aviváž. Složky aviváže přispívají k tomu, aby prádlo zůstalo rovné. Potom, co prádlo vyndáte z pračky s ním zatřepte a pak až ho vyvěste na šňůry. Jemné materiály včetně vlny je dobré nechat uschnou na ramínkách a nebo je nechat volně položené na pevné ploše či na ručníku. Takto se prádlo dá sušit téměř kdekoliv. Plánujete pořízení sušičky? V tom případě myslete na nějakou, která má vyvinuté senzory vlhkosti. Sušičky s tímto bonusem totiž dokáží poznat, kdy je materiál suchý a vypnou se ve správnou chvíli. Díky udržování stále vlhkosti nedojde ani ke zmačkání prádla. Základem rovného prádla je i jeho správné složení. Prádlo musíte složit do vyhlazených komínků, jinak by mohlo i nyní dojít k jeho zmačkání. Nikdy neodkládejte skládání prádla na další den. Nejen že se samo může lehce zmačkat, ale v případě, že veškeré vyprané prádlo vložíte do koše a vrátíte se k němu třeba za týden, se žehlení nevyhnete. A co ještě k žehlení dodat? Je naprosto zbytečné zabírat se žehlením ponožek i jiného spodního prádla, nejen že se na postavě vždy vypne, ale taky obvykle není vidět. Tak a teď už snad méně času stráveného z žehličkou! Napařovací žehličku pro malé pomocnice najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Čistící prostředky bez chemie: Poraďte si při úklidu po svém III
Na koberce vyzrajete snadno Čištění koberců je obvykle pro každou hospodyňku zlo. Je to náročné a ještě ne vždy stoprocentně účinné. Už jste vyzkoušela domácí recept? Budete se divit, s jakou špínou si dokáže poradit! Budete potřebovat: Ocet (2 lžíce) Mýdlo nebo Jar (2 lžíce) Peroxid (3%; ¼ hrnku) Horkou vodu (2 hrnky) Esence Postup: Smíchejte směs, přidejte do ní libovolný esenciální olej, který zajistí vůni nejen koberce, ale i celého pokoje, v němž provádíte úklid. Následně naneste směs na koberec a nechte dvě hodiny působit. Pomocí speciálního kartáčku pak koberec vyčistěte. Půjde to snáz, než si myslíte. Bílé prádlo? Hračka! Zdá se vám, že je vaše bílé prádlo čím dál víc nažloutlé? Zapomeňte na chemické detergenty, vystačíte si s obyčejným bělícím prostředkem, který si vyrobíte sama doma. Jdeme na to. Budete potřebovat: Peroxid vodíku (3%; asi půl hrnečku) Citronovou šťávu (1/4 hrnečku) Vodu (4 hrnečky) Postup: Ingredience promíchejte a ihned je přidejte do pračky. Pokud používáte ještě klasický prací prostředek, nejprve prádlo vyperte v něm a následně až nechcete vyprat prádlo pouze v této směsi. Odstraní z něj všechny nepatřičné skvrny. Prádlo bude příjemně vonět. Pozor si dejte na to, že směs má opravdu bělící účinky a není vhodná na barevné oblečení. 
Zobrazit článek >
 
Delikátní příprava ryb
Nyní si povíme, jak správně připravit rybu podle typu masa a jak jí ochutit. Candát Candáta osolte a opepřete. Zprudka opečte na rozpáleném másle se šalvějí kůží dolů. Otočte a nechte dojít v teple. Jeseter Jesetera bez tuků a kůže osolíme a vložíme do pekáče s nakrájenou cibulí a sklenkou vína. Připravíme si na něj marinádu z oregana, koriandru, tymiánu, česneku a oleje, kterou ho budeme potírat. Pečeme na 200 stupňů Celsia přibližně tři čtvrtě hodiny. Kapr Maso z kapra nakrájíme na nudličky a v misce smícháme s pár kapkami citronu, majoránkou, solí a pepřem. Necháme uležet do druhého dne. Potom jednotlivé kousky obalíme v hladké mouce a smažíme na pánvi. Mořský vlk Rybu, osolenou, opepřenou a potřenou olivovým olejem, položíme na pečící papír do pekáče. Přidáme nakrájená rajčata, máslo a skleničku vína. V troubě pečeme pod alobalem 35 minut na 160 stupňů Celsia. Platýz Na pekáč vymazaný máslem rozprostřeme cibuli, na kterou rozložíme osoleného a opepřeného platýze bez kůže. Posypeme strouhankou smíchanou se strouhaným tučným sýrem a polijeme bílým vínem. Pečeme za 180 stupňů Celsia asi tak 20 minut. Pražma Rybu okořeníme solí, pepřem a rozmarýnem, rozložíme na pečící papír do pekáče a potřeme olivovým olejem. Grilujeme v troubě asi 20 minut. Pstruh Pstruha naplníme citronovým tymiánem, oregánem, rozmarýne a petrželkou. Z bílků si vyšleháme sníh, který smícháme s hrubou solí. Polovinu této směsi naneseme na pečící papír, položíme na ní pstruha a druhou polovinou ho přikryjeme. Pečeme na 160 stupňů Celsia přibližně 15 minut. Treska Pekáč vyložíme uvařenými bramborami, na ně položíme filety a zalijeme smetanou s orestovanou cibulkou. V troubě zapékáme 20 minut. Tuňák Tuňáka budeme tepelně upravovat jen malou chvíli, jinak se vysuší a zešedne. Na pánvi s rozpáleným olejem opékáme osoleného a opepřeného tuňáku maximálně 2 minuty z každé strany. Úhoř Úhoře, který je stažený z kůže, nakrájíme na válečky. Na pečícím papíru ho osolíme, opepříme a okmínujeme. Přidáme malé kousky másla a pečeme doměkka.
Zobrazit článek >
 
Hrací deka podpoří nejen kreativitu vašeho dítěte! I
Hrací deku či podložku si zaslouží každý malý jedinec. Děti jsou již od narození zvídavé, chtějí objevovat, zkoumat a taky tvořit. Je velmi důležité podporovat miminka v těchto činnostech již v útlém věku. Umožněte svému dítěti rozvíjet smyslové schopnosti. Jak? Přece pomocí chytré hrací deky! Hracích dek je velké množství. Seženete obyčejné jednoduché podložky s různými aplikacemi, dále deky s visacím kolotočem nebo speciální dečky s ohrádkou. To, jakou deku dítěti koupíte, záleží už čistě na vaší volbě. Každá má své výhody i nevýhody. Již v úvodu bylo řečeno, že každé miminko by hrací deku mělo dostat. Jistě vás zajímají všechny důvody tohoto tvrzení. Pojďme se na ně nyní podívat. Deka celkově podporuje motorické schopnosti. Dítě testuje jednotlivé předměty, snaží se spustit hraní podložky nebo skládá jednotlivé hračky. Podložka samozřejmě taky nutí dítě, aby bylo kreativní. Poté, co na hrací deku vaše dítě několikrát položíte, můžete sledovat, že se z místa stane jeho hlavní herní pole. Bude vědět, že právě v této oblasti se prozkoumávají nové předměty a vytváří se nové hry. Deka poskytuje dítěti bezpečí, zejména pokud pořídíte hrací systém s ohrádkou. Je samozřejmě taky pohodlná a komfortní. Máte jistotu, že na ni miminko bude polehávat nebo posedávat rádo. Počítejte s tím, že deku obvykle budete muset balit i s sebou na dovolenou, klidně i do tří let dítěte. Stává se, že se na ni děti upnou a nedají bez ní nebo bez nějaké její hračky ani ránu. Ještěže většina předmětů lze z deky odepínat, a tak ji spolu s hračkami můžete vozit i v košíku pod kočárkem. Hrací deska s mantinelem a hrazdou Sova modrá je vhodná pro každé dítě nejen díky tomu, že ji lze různě přetvářet a měnit její polohy. Vyzkoušejte ji. Produkt najdete zde: pro-deti.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Letní parfémy: Jaká vůně osvěží léto vám? III
Gucci: Flora Lehká kvítka světlých jarních barev, která se vznášejí všude kolem ve vzduchu a putují až na obláčky, které jsou ozářeny jarním sluncem. I tak se dá popsat úchvatná, tak plná avšak neobyčejně lehká vůně Flora. Hned při prvním přivonění ucítíte pivoňky a mandarinky. Postupně budou k vašim čichovým buňkám přicházet i tóny jiných citrusů, například kumquatu, které bude doprovázet hejno květin v jehož čele zůstane nakrátko růže. Jakmile se vůně usadí, začne vás ovívat závoj smetanového santalového dřeva, který pohltí pestré citrusy a nechají hrát hlavní hru květiny. Flora nejvíce osloví mladé nezávislé dívky, které touží po trošce té romantiky. Její svěžest a živost podpoří každé vaše dobrodružství. Základ: kumquat, santalové dřevo, pačuli, růžový pepř Srdce: vonokvětka, růže Hlava: mandarinka, pomeranč, citrusové aroma, pivoňka Elizabeth Arden: Green Tea Velmi jemná, lehká a taky se může pochlubit skvělou cenou. To je vůně Green Tea od značky Elizabeth Arden. Jedná se o voňavku vhodnou i do toho největšího parna. Její složky mají schopnost ochlazovat a povzbuzovat. Dala by se definovat taky průzračnost a čistota, i tyto linky ve vůni hrají významnou roli. Nadchne vás nejen citrusové ovoce, ale taky jasmín, fenykl nebo pižmo. Seznámíte se s aromatickým hřebíčkem, který ve spolupráci s jasmínem přímo čaruje. Základ: pižmo, kmín dubový mech, ambra, jasmín, hřebíček Srdce: fenykl, karafiát Hlava: bergamot, máta, pomeranč, rebarbora
Zobrazit článek >
 
Příběh pokrmu jménem polévka I
Přemýšlela jste někdy nad tím, jak to bylo s polévkou? Kde se vzala a kde až má zabudované kořeny? Jaké národy vařily polévku z masa a jaké z kukuřice? Přečtěte si náš článek. I když polévka nebyla nazývána polévkou tak jako dnes, neznamená to, že neexistovala. Pokrm si vařili již pravěcí lidé. Asi osm tisíc let zpět v době kamenné si lidé vyvařovali maso ve vodě. Jednalo se o pokrmy samozřejmě z mamutů, dále ze sobů nebo koňů. Vzhledem k tomu, že neexistovaly hrnce, maso se vkládalo do kvalitních rákosových nádob nebo kůží. Teplota ohřevu se musela hlídat, aby se nádoby nezničily. Většinou se voda ohřívala pomocí rozpálených kamenů. O tom, že si lidé maso vařily a následně pravděpodobně vývar z masa konzumovali také, se historici a archeologové samozřejmě jen domnívají, avšak vzhledem k nedostatku potravin se konzumace tehdejší polévky předpokládá. Z antiky již máme o jídle polévkového typu přímé doklady. Ve starověkém Římě byla archeology nalezena stará kuchařka, kterou možná znáte pod pojmenováním O umění kuchařském. Zde je k nalezení recept na římský boršč, dále například na klasickou zeleninovou polévku. Zajímavé je, že příprava všech jídel je opravdu důkladně rozpracována do posledního detailu. Záleželo na každé sebemenší porci byliny nebo zeleniny. Přesuňme se nyní na území Čech. Zde polévka byla pokrm zejména chudších vrstev. Na počátku středověku i v jeho průběhu znamenala polévka pro chudé vrstvy jediné teplé jídlo, které obvykle měli. Polévky se připravovaly z těch surovin, které zrovna byly k dispozici. Nejvíce se vařily z mrkve, luštěnin nebo ze zelí. 
Zobrazit článek >
 
Kde se vzaly barvy Vánoc? I
Víte, jak to bylo s vánočními barvami? Proč zrovna tyto zdobí obchodní domy nebo naše večerní tabule? Víte, jaké barvy jsou pravé vánoční? Je třeba rozlišovat barvy tradiční a barvy moderní, někdy také sezónní. Tradiční barvy mají souvislost zejména s církví. Tradiční čtvero barev tvoří barva červená, speciální odstín zelené a zlatá. ZELENÁ je symbolem věčnosti a přírody. Historie této barvy sahá až do doby pohanské. Lidé již tehdy věřili, že existuje něco jako věčný život, jen ho ještě nikdo nedosáhl. Větve jehličnanů a stálezelených stromů byly pro ně jakýmsi celoročním symbolem věčného života. ČERVENÁ je symbolem lásky, krve a ohně. Krev je důležitá pro připomenutí Ježíše Krista. Na ZLATOU barvu se můžeme podívat už v době starověku, konkrétně do Egypta. Pokud se vám vybaví Kleopatra, jistě si vzpomenete, kolik zlata ji zdobilo. Zlato nebylo jen symbolem moci a bohatství. Symbolizovalo slunce, ušlechtilost, vznešenost a hlavně velkou moudrost. K Vánocům zlato přirostlo díky jednomu daru Tří králů. Tento symbol byl důkazem toho, že Ježíš je původu královského, potvrzuje, že byl uznán za Božího krále. U těchto barev však nekončíme. S vývojem doby přicházely na scénu i barvy nové. Typickou je dnes i barva bílá. Jistou roli hraje i barva fialová, růžová, černá a stříbrná, dokonce i modrá. BÍLÁ barva značí čistotu. Symbolizuje Pannu Marii a její nevinnost a něhu. Bílá barva taky symbolizuje křesťanský zázrak, které je jedním z hlavních pilířů katolické víry. V dalším článku naše povídání dokončíme. Podíváme se navíc hlouběji na to, jaké barvy se staly trendem pro rok 2017. Máte už doma nazdobeno? Pokud ne, prohlédněte si naši nabídku vánočních dekorací. Jistě objevíte nějaký přírůstek, který váš domov ozvláštní. Vybírat můžete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak si zlepšit náladu?
Často se vám stává, že vstanete z postele a raději byste si šla zase hned lehnout? Nemáte chuť vykročit do nového dne a doufáte, že zítřek bude, co se týče vaší nálady, lepší? Mám pro vás lék. S těmito triky bude váš každý den veselý a pozitivní. Začněme s tipy hned od rána. Věděla jste, že po probuzení mají lidé nejvyšší sklon k negativním myšlenkám? Nezůstávejte proto dlouho ležet v posteli. Po zazvonění budíku hned vstaňte, otevřete okno a nadýchejte se čerstvého vzduchu. Jakmile vejdete do koupelny, udělejte si u zrcadla malé cvičení. Stoupněte si před něj a jen se na sebe usmějte. Vaše dobrá nálada nabere vyšších hladin. A protože smíchu a úsměvů není nikdy dost, snažte se ho udržovat po celý den. Radujte se z každé maličkosti. Povedlo se vám dnes umýt nádobí o pět minut dříve než obvykle? Udělala jste dobrý skutek? Pochvalte se za tyto činy sama a mějte ze sebe radost. Nebuďte celý den sama. Zapomeňte na den strávený doma. Vyrazte za zábavou s přáteli a zažijte nové věci, na které pak budete ještě dlouho vzpomínat. Nezapomínejte, že vše je ve vaší hlavě. Když se budete chvíli snažit být milá, příjemná a usměvavá, po nějakém čase to přijde samo. Zavřete oči a představte si, co vám zaručeně zvedne náladu. Už víte? V tom případě zařiďte, aby se zlepšování nálady odehrálo a těšte se na lepší zítřky. Potěšte sama sebe roztomilým dárkem, můžete vybírat zde.  
Zobrazit článek >
 
Proč pít vodu s citronem? II
Nyní se již přesuňme k samotným výhodám pití citronového drinku. Pijte vodu s citronem po ránu Nejideálnější doba na pití citronového nápoje je právě brzké ráno. Vypijte sklenici vody s citronem hned po probuzení. Proč? Tato tekutina vás dokonale probere a hlavně nastartuje metabolismus. Detoxikace organismu Samotná voda je dobrým detoxikantem, voda s citronem však ještě lepším. Citron totiž dokáže znehodnocovat škodlivé buňky a pomůže je snáze vyloučit z těla. Pomáhá vytvářet enzymy, které jsou k detoxikaci nutností. Energie na delší dobu Jestliže se potřebujete probrat po únavném pracovním dnu, vypijte sklenici vody s citronem. Osvěží vás, dodá vitamíny a nabije vás energií. Jako nabíječ funguje samozřejmě i v případě krušného rána. Zrychluje hojení Díky vitaminu C se citronová šťáva postará taky o zhojení ran. Působí na ty vnější, ale i na ty vnitřní. Po úraze, zranění či operaci pijte minimálně jednu sklenici vody s citronem každý den. Navíc citronové kyseliny vám pomohou v boji proti zánětům. Pomáhá s hubnutím Tento bod souvisí s tím předchozím. Pokud chcete nenásilně hubnout, je potřeba hned ráno dobře rozpumpovat metabolismus. S citronem to zvládnete hravě. Voda s citronem má i další plus. Je dobrá a není vůbec kalorická. Dala by se hledat lepší kombinace? Skvělou Láhev s Infuzérem Sensations si můžete koupit zde. S touto inovativní láhví vám i obyčejná voda zachutná! 
Zobrazit článek >
 
Velké putování po Chorvatsku - Labin
Jezdíte-li rádi do Chorvatska, zajisté máte svá oblíbená místa, kam se rádi vracíte. Někteří zase rádi poznávají každý rok jiné město či letovisko. Pokud jste zastánci pevně naplánované dovolené, neměl by Vám chybět aktuální knižní průvodce po Chorvatsku. Město Labin je zvláštním způsobem tvořen dvěma úplně oddělenými osadami. Dolní Labin je známý především těžbou uhlí. Je to takové sídliště, které bylo postavené pro horníky. Těžbou uhlí ve štolách, které vedly až pod město, poklesla půda a na domech se vytvořily trhliny. Obyvatelé se přestěhovali na úpatí hory. V roce 1984 byla těžba zastavena. Labin založili Ilyrové ve 4. století před našim letopočtem a nazvali ho Albona. V roce 177 př. n. l. sem přišli Římané a ponechali městu staré jméno, z něhož byl odvozen dnešní název Labin. Od roku 1420 město osídlili Benátčané a to na celých 377 let. Náměstí Labinu dominuje radnice, která napodobuje styl italských paláců. Projdete-li bránou sv. Floriána, která je zdobená motivem benátského lva a labinskými erby, dostanete se na Staré náměstí. Po levé straně stojí zrestaurovaná stará radnice z roku 1555. Za návštěvu stojí i kostel Panny Marie postavený nejprve v gotickém slohu a poté přestavený do slohu renesančního. Uvnitř kostela naleznete několik mramorových oltářů ze 17. století. Na jednom z nich jsou uloženy relikvie sv. Justina. O pár metrů výše stojí barokní kaple a za ní velký barokní palác Battalia-Lazzarini z 18. století. V paláci dnes sídlí muzeum. Půjdete-li promenádou z města směrem ke hřbitovu, naskytne se vám nádherná vyhlídka na okolí, pohoří a moře. Taktéž zahlédnete nedaleké letovisko Rabac.    
Zobrazit článek >
 
Mulčovací materiály do zahrady I. část
Také se domníváte, že mulč je pouze nadrcená kůra? Je sice pravdou, že kůra spadá mezi nejčastější mulčovací materiály, ale existují i jiné možnosti. Mulčovací materiály se používají především: proti plevelům k udržení kypré půdy snižuje odpařování vody minimalizuje eroze půdy tvoří estetickou stránku zahrady Organické materiály - mají jedno společné a to, že se postupně rozkládají. Doba rozkladu záleží na obsahu vody. 1.) Drcená kůra - nejvíce se používá k zakrytí prostorů mezi azalkami nebo rododendrony. - vhodná je i na vřesoviště, kde okyseluje půdu, kterou mají vřesy rádi. - lze ji použít i na nově vysázené záhony, kde jsou velké mezery mezi květinami. Zde pomáhá proti růstu plevelů. Výhody: pomaličku se rozkládá, jednoduchá manipulace. Nevýhody: okyseluje půdu, neudrží se na svazích. 2.) Štěpka - vhodná k okrasným rostlinám. - taktéž ji lze použít na vysypání cestiček. Výhody: velmi pomaličku se rozkládá, snadná dostupnost, měkká při chůzi. Nevýhody: na svazích se sesouvá => nutná fixace. 3.) Tráva - především se používá jako mulč v sadech - pod ovocné stromy, maliníky či ostružiníky. Výhody: je snadno dostupná po celou sezonu. Nevýhody: musíte udržovat vrstvu max. 5 cm, jinak travní mulč hnije, čímž ohrožuje kořeny.   S knihou Pro vaši zahradu mnoho rad a nápadů naleznete další zajímavé postupy, jak pracovat ve Vaší zahradě. Obraz vaší krásné zahrady vynahradí všechnu námahu, kterou budete muset vynaložit, aby se vaše představy splnily, a práce na zahrádce se pro vás stane velkým potěšením. Budete na zahrádce rádi odpočívat a čerpat nové síly. K tomu, aby to tak bylo, přináší tato kniha mnoho rad a nápadů.    
Zobrazit článek >
 
Zdravé vejce
Vejce vzniká v těle samice z oplodněného vajíčka. Nakladené vajíčko se pak vyvíjí samostatně až do vylíhnutí. A protože k vývoji mláděte dochází mimo tělo matky, obsahuje vejce všechny důležité výživové složky pro vývoj nového organismu. Jeho vzhled se liší podle živočišného druhy, ale obsah je vždy chráněn pevnou skořápkou. Označení – kód na skořápce Kód na skořápce – 1CZ0000 - informuje o typu chovu, zemi původu a následující čísla jsou označení farem. První číslo 0 – bio vejce z ekologického zemědělství 1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu 2 – vejce nosnic z chovu v halách na podestýlce 3 – vejce nosnic z chovu v klecích Písmena CZ – Česko SK – Slovensko DE – Německo PL – Polsko ES – Španělsko Hmotnost Rozděluje se do čtyř skupin/tříd S – malá vejce s hmotností do 53g M – střední vejce s hmotností do 63g L – velká vejce s hmotností do 73g XL – velmi velká vejce s hmotností nad 73g A nyní k tomu nejdůležitějšímu. Co je na vejcích tak skvělé. Obsahují hodně vitaminu E, který podporuje ochranu buněk před oxidativním stresem, pak také vitamin B2 (riboflavin) pro normální činnost nervové soustavy a zlepšuje vidění za šera. Nechybí ani cholin, který najdeme ve žloutku a ten přispívá k normálnímu metabolismu tuků a k udržení normální činnosti jater. Ve žloutku je ukryt také lutein chránící oči a zeaxantin jež chrání oko před nebezpečnými volnými radikály. A to není vše. Z vitaminů to je dále také vitamin A, D, B1, B6, B12, niacin a kyselina listová. Z minerálů sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek, selen a železo. Skladování Vejce by se nemělo vystavovat prudkým teplotním změnám a mělo by se skladovat špičkou dolů při teplotě 5-8 stupňů Celsia. Vejce neomývejte, odstraní se tam ochranný obal. Energetická hodnota Průměrné vejce má cca 75 kcal a samotný bílek pouhých 17 kcal.
Zobrazit článek >
 
3 nejlepší party pláže Evropy
Venku je sice mrazivé počasí, to nám ale nebrání v tom, abychom zavítali do teplejších oblastí. Právě naopak. Pojďme se podívat na nejznámější slunečné party pláže. Cala Jondal Beach, Ibiza Skupiny převážně mladých lidí míří v období prázdnin právě do oblasti pláže Cala Jondal Beach. Vědí totiž, že zde zažijí takovou zábavu, jakou v České republice jen tak neuvidí. Na pláži se nachází více klubů, které jsou obvykle otevřeny nonstop nebo celou noc. Nejznámějším klubem zde je pub s názvem Blue Marlin. Zrce Beach, Chorvatsko – Novalja Chorvatsko je, co se týče Čechů i Slováků, nejnavštěvovanějším státem letních prázdnin. Jezdí sem rodiny z dětmi, které zde podnikají různé výlety, ale i lidé, kteří si chtějí užít dny pouze na pláži s alkoholickým drinkem v ruce a každý večer se těší na tu nejluxusnější party. Pláž Zrce Beach se nachází na severu Chorvatska na ostrově Pag. Oblast bývá nazývána taky jako druhá Ibiza. Tento pojem již snad není třeba vysvětlovat. Na pláži si můžete vybírat z klubů, ale i venkovních slavností. Na toto místo jezdí hrát DJové z celého světa. Pláž si můžete prohlédnout zde na obrázku.  Nissi Beach, Kypr - Ayia Napa Tato pláž se ocitla na neskutečném pátém místě světově proslulých party plážích celého světa. Proč? Třeba díky skvělým světelným show, které se konají každý den na otevřeném prostranství velké pláže Nissi Beach. Na diskotéce hrají dokonce i živé kapely. Navíc má tato pláž velký bonus – ojediněle čisté moře, které bylo oceněno různými cenami. V tomto místě se navíc nachází také hotely, které se pyšní těmi nejlepšími kuchařskými mistry. Přijeďte ochutnat místní speciality. Kam se vydáte v létě vy? Už přemýšlíte o dovolené? Bude to klidný odpočinkový výlet nebo nebezpečná tour? Těště se taky na další článek, ve kterém se podívám na nejlepší pláže světového měřítka. Napadá vás, kde se budou nacházet? 
Zobrazit článek >
 
Jak zvýšit výdrž baterie I
Co nejtenčí a nejlehčí telefon, veliký displej, to jsou přání současných zákazníků. Prodejci se v designech telefonů předhánějí a zájemce o mobilní telefony to těší, zapomínají se však při výběru mobilu zastavovat u baterie. Ta totiž v některých telefonech vydrží opravdu málo. Jak alespoň trochu zvýšit její výdrž?  Zejména pokud víte, že budete celý den bez přístupu k nabíječce, vypněte všechny funkce, které na mobilu nevyužíváte. V případě potřeby je na chvíli zapněte a pak je opět omezte. Největší ,,žrouti‘‘ jsou zejména GPS, datové připojení, Bluetooth, Wi-Fi a taky obecné polohové služby.  Zapomeňte na animace, pokud chcete telefonu ušetřit. Živé tapety nebo focení živých fotografií telefon nadmíru vyčerpává. Vypněte animace alespoň na dobu, kdy potřebujete, aby váš telefon vydržel co nejdéle.  Nevyplatí se mít v telefonu aplikace, které nepoužíváte. Projděte si nainstalované programy, které nepoužíváte a odinstalujte je. I když je nepoužíváte zabírají místo a čerpají baterku.  Omezte taky všechny synchronizace a procesy na pozadí. Data, ke kterým nepotřebujete mít přístup neustále, úplně od aktualizací odepněte, alespoň tedy na potřebnou dobu.  A teď je tu pro vás možná velice překvapivá informace. Víte, že zejména v iPhonech se nevyplatí úplně ukončovat aplikace na pozadí? Většina smartphonů musí vydat mnohem více energie na jejich otevřená než na obnovení zmražené aplikace. Pokud službu některé z aplikací využíváte několikrát denně, nevyplatí se ji vůbec ,,odstřelovat‘‘.  Baterie občas potřebuje vyměnit. Ještě více než v telefonu se obvykle opotřebovávají baterie ve fotoaparátech. Noste si s sebou náhradní, ať při dovolené můžete fotit o sto šest. 
Zobrazit článek >
 
Dioptrické brýle – jejich vývojová cesta směrem k dnešní dokonalosti
Ani v úvodu není třeba popisovat brýle jako takové, jelikož ty každý dobře zná. Nebylo by to pro vás asi ani nijak zábavné. Jejich vývoj je však o něco zajímavější a občas i velmi fascinující. Pojďme se na něj podívat.   ,,Kouzla‘‘, která vznikala s pomocí sklovitého předmětu, založená na interakci ohně a primitivního zrcadla, prováděl už prý Archimédes, který před 250 lety př. n. l. takto zapálil nepřátelské lodě. To je ale jen stará báje. Pravdu už dnes asi nezjistíme. To, co je ale jisté, je fakt, že již v dobách starého Egypta nebo taky Řecka bychom mohli najít pozůstatky horských krystalů šikovně vybroušených tak, že jejich vrchol lámavosti byl až +10 dpt (dioptrií). Tyto nerosty měly obvykle čočkovité tvary. Proslulý římský stoický filosof Seneca zase prý četl císaři Nerovi poučky z knih a své výchovné poznatky pomocí koule naplněné vodou, jelikož jeho zrak byl prý velmi bídný. Féničanům můžeme poděkovat za to, že přišli na zázrak přeměny písku ve sklovitý materiál. Díky obchodníkům se takto vyráběné sklo dostalo až do Itálie, kde vědci prozkoumávali skelný materiál dopodrobna a začali ho užívat jako zvětšovací předmět. Přestože jsou tyto objevy velmi zajímavé, skutečná nutnost vzniku přibližovacího předmětu byla až s vývojem světa knih, jelikož číst knihy bylo čím dál více obvyklejší a znalost nejrůznějších textů čím dál více nezbytnější. Nyní se tedy posuňme o pár let dál. 11. století už bylo dobou, kdy zvětšování písmenek v knihách bylo pro studia i samotnou četbu nezbytné, a proto se anglický mnich Roger Bacon rozhodl, že jedním z jeho životních cílů bude vyzkoumat, jak toho nejlépe docílit. Provedl rovinný řez skleněné koule a vynalezl tak lesestein, pro nás asi více známý pod heslem čtecí kámen (čtecí oko). Tento předmět od té doby nosil každý správný vědec při sobě, obvykle na krku. Hmotným důkazem čtecího kamenu nám je socha Hippokrata, nejslavnějšího starověkého lékaře, z počátků 13 století. Vyhotovený exemplář muže totiž jednou rukou připravuje léky a druhou drží oko. Tato socha je také nejstarším známým vyobrazením tehdejších brýlí. Roku 1268 byla vynalezena skelná čočka, která se už dala zasadit do ,,dnešních‘‘ obrouček. Ty však nebyly pevné. Otázku, jak udržet obroučky na obličeji si lidé pokládali více něž 350 let. Kdy přesně začali lidé nosit brýle na obličeji, nevíme. První evropský důkaz máme až ze 17. století, kdy se k obroučkám, které lemovaly skla přichytávaly stužky z hedvábí. Ty se pak zavazovaly za ušima. Díky misionářům se tento vynález dostal do Číny a tam došlo k inovaci. Látka byla nahrazena za pevný materiál. O pár let později se opět dostala k nám. Skutečné neohebné obroučky tak, jak je známe dnes, vyvinul Eduard Scarlett. Jemu už brýle bez zavazování držely samy za ušima. James Ayscough se postaral ještě o menší renovaci. Brýle se dostávaly velmi rychle do celého světa. Částka za brýle byla velmi vysoká, nositelé brýlí za svůj nový klenot platili kolem 200 dolarů. Posledním důležitým průlomem ,,brýlové vědy‘‘ byl vynález bifokálních čoček Benjamina Franklina. Zjednodušeně šlo o brýle, které slouží k lepšímu vidění na blízko a zároveň i na dálku. Byly ovšem velmi nevzhledné, a proto nebyly tak často užívány. Až na počátku 19. století Borsch dvojitá skla spojil do jednoho. Zajímavosti: Slovo brýle (bril) je odvozeno od hesla beryl, které značí materiál čoček. Dnešní rozlišení plusových a mínusovýchbrýlí nepochází z dob dávných. Ještě nedávno se totiž užívaly termíny staré a mladé brýle, které souvisely s věkem pacientů a náchylností na zrakovou vadu. Brýle na jedno oko, s názvem monokl, které často můžete vidět například v historických filmech pochází z Německa. Byly vyvinuty na domácí používání a také pro ty, kteří neměli finanční prostředky na brýle pro obě oči. Lorňony jsou brýle, které sloužily ženám jako módní doplněk. Dámy je obvykle nosily na krku. Skládaly se ze dvou skel a rukojeti. Určitě vás napadá i otázka, jak to bylo se samotnými kontaktními čočkami a jejich vývojem, avšak toto téma je opět na delší povídání, tak se mu budu věnovat zase někdy příště. Brýlové obruby té nejlepší kvality, všech stylů a barev najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jak zmírnit příznaky alergie? II
Vyhněte se stresovým situacím Veškeré stavy a události negativně působící na naši psychiku jsou pro lidský organismus obecně nevhodné, avšak pokud ještě trpíte potíží jménem alergie, může takový stres zvýšit vaši reakci na nelibý podnět až dvojnásobně. Vyhněte se pokud možno stresovým situacím, udržujte svou psychiku v pohodě a bude se vám lépe žít. Pijte vodu Tak jako při jakékoliv nemoci je nutné dodržovat dostatečný pitný režim, není tomu jinak ani u alergií. Díky vodě se rychleji zbavíte nepříjemným alergických projevů a omezíte jejich další výskyt. Voda navíc odplaví všechny nevhodné látky z těla. Vyhýbejte se místům, kde se alergen vyskytuje To je samozřejmě základ. Snažte se co nejvíc omezit výskyt tam, kde to pylem přímo srší, vyhněte se nevhodným potravinám. Vybudujte si toleranci Víte, že samotnou alergii můžete mírně ovládat? Pokud totiž trpíte nějakým výrazným problémem, můžete si v některých případech vybudovat alespoň menší obranyschopnost. Pokud vás například trápí alergie na pyl, každý den konzumujte alespoň půl lžičky květinového medu. Začínejte střídmě, postupně dávky zvyšujete, pokud je tedy vaše tělo bude přijímat. Postupně si díky medovému kouzelníkovi vybudujete toleranci a částečně se z alergie můžete vyléčit. Přinejmenším se zbavíte alespoň jisté míry alergických projevů. Zbavte se alergenů ve svém okolí Po procházce venku se převlékněte, vyklepejte oblečení nebo ho vyperte, abyste z něj dostala všechny částečky, které by mohly s vaším zdravím udělat neplechu. Doma se pravidelně zbavujte prachu. Zkrátka čiňte tak, abyste působení alergenů kolem sebe omezila na minimum nebo abyste alergeny alespoň z domácnosti odstranila.  Máte alergii nebo se jedná o pouhou chřipku? Na otázku vám odpoví produkt od výrobce Veroval – Zjištění alergie, domácí test. Najdete ho zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat hrušky? I
Už teď tušíte, že domácí zásobu hrušek nemůžete nikdy zkonzumovat? Přemýšlíte, jak je zpracovat, aby vydržely celý rok? V tomto článku vám dáme hned několik tipů.  Hruškový džem Marmelády a džemy se vám budou hodit pro mnoho účelů. Mohou se taky stát skvělým dárkem na Vánoce. Na přípravu džemu postačí měkké, ne tak pěkné hrušky. Můžete zpracovat libovolné množství, do džemu se ovoce vejde mnoho. Nejprve hrušky nakrájejte na kostičky a vložte do hrnce. Následně přidejte želírovací cukr a kyselinu citronovou. Vařte po dobu patnácti minut. Tekutina by neměla příliš bublat. Džem nalévejte do sklenic a nechte vychladnout. Sklenici se směsí můžete pro jistotu ještě zavařit.  Kompoty  Hruškový kompot nebo horká polévka? Příprava je obdobná. Na vaření vám postačí cukr, přidat můžete i vybrané koření. Kompot lze konzumovat vychlazený, dobře chutná s vanilkovým pudinkem, nebo v horké podobě jako sladkou polévku. Nakládané medové hrušky Dostatek cukru a správné vaření dokáže zařídit, aby připravená směs vydržela celý rok. Pro přípravu nakládaných hrušek budete potřebovat samozřejmě med, dále koření v podobě hřebíčku, ideálně taky badyán a skořici. Důležitá je přítomnost citronu a citronové kůry. Hrušky vařte rozpůlené po dobu patnácti minut. Pak je z hrnce vyjměte. Tekutinu doplňte medem a uzavírejte do sklenic, které nezapomeňte zavařit. 
Zobrazit článek >
 
Tajemství jménem SPF a opalovací krémy I
Jarní dny se blíží ke konci, sluníčko nabírá na síle. Je nejvyšší čas na to, dozvědět se víc o opalovacích krémech. Víte, jak je to s faktorem SPF? Nebo vás zajímá, co vaše pokožka snese? V tomto článku se dozvíte vše potřebné. Nezapomeňte si na závěr objednat vhodný opalovací krém v našem e-shopu! Pro začátek si připomeňme, že sluníčko není pro náš organismus pouze na škodu. Dělá krásná těla a dodává organismu podstatný vitamin D.  Při pobytu na slunci je třeba dodržovat některé zásady. V první řadě byste si měla dát pozor na výskyt na slunci v době poledne. Polední slunce je přirozeně nejostřejší. I u nás v Čechách se můžete nepříjemně spálit, natož v jižních krajích. Pozor si dejte taky v oblastech s vyšší nadmořskou výškou. Před paprsky se chraňte vhodným oblečením. Používejte sluneční brýle a chraňte své oči. O nutnosti používání ochranných krémů zde asi není třeba diskutovat.  Zvlášť speciální pozornost byste měla věnovat dětem. Pokožka si spálení pamatuje, tělo si popáleniny sčítá, i když jsou na oko neviditelné. Zejména při vystavování nechráněné mladé pokožky na slunci hrozí propuknutí rakoviny kůže. Ta nemusí přijít hned, klidně za desítky let. Dbejte na ochranu v každém letním dni, pokud je to možné, mezi dvanáctou a čtvrtou odpolední by se měly děti držet přinejmenším ve stínu. Dbejte na kvalitní oblečení, které kůži alespoň zčásti ochrání. 
Zobrazit článek >
 
Kniha: Co nám říká kočka?
My, co vlastníme nějakého toho kočičího kamaráda, dobře víme, že kočka je svým vlastním pánem a není na člověka tolik vázaná jako třeba pes. Jak se říká: "Pes jde se svým pánem kamkoliv, kočka jde tam, kde je jí dobře." Pes se dá narozdíl od kočky vycvičit, ale i kočka má svoji řeč, kterou k nám promlouvá a chce s námi komunikovat. Kočky, které nejsou šlechtěné, jsou více spjaté s venkovním prostředím a ty "dražší" jsou více méně v našich domácnostech a do přírody se téměř nedostanou. Vzpomínám si na svého britského kocourka, který byl, jak říkám, "pokojovkou". Ven chodil maximálně se mnou a to jen na naši zahradu. Komunikace a porozumnění se mezi námi za ta léta prohloubili natolik, že stačil jediný pohled či mňouknutí a věděli jsme oba co je tím "řečeno". Díky knize: CO NÁM ŘÍKÁ KOČKA? se můžete dozvědět více o tom co nám kočky sdělují. Kniha: Co nám říká kočka? Jak se snadno naučit „kočičí“ řeči! Naše sametové tlapky mají k vyjadřování spoustu možností. Vedle předení, mňoukání a prskání využívají i svou rozmanitou tělesnou řeč, když nám chtějí něco sdělit. Odhalte tajemství kočičí řeči a naučte se správně interpretovat každé jejich jednání. To do vašeho vzájemného vztahu vnese harmonii. Tento rádce řady JAK NA TO objasňuje, jak kočky komunikují mezi sebou, jak „mluví“ se svým člověkem a jak vy můžete přispět k tomu, aby vám kočky rozuměly. Řada cenných tipů a nápadů vám pomůže vyhnout se nedorozuměním ve vašem každodenním soužití. Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu: ZDE  
Zobrazit článek >
 
Kuchyňský robot, nepostradatelná součást kuchyňského vybavení
Investice do kuchyňského robota se vám skutečně vyplatí. Proč? V tom vám napoví náš článek. Dlouhodobá investice Kuchyňský robot samozřejmě není pomocníkem na jeden rok, bude vám věrně sloužit podstatně dlouhou dobu. Už žádné jednorázové investice do ručních pomůcek! Vystačí si sám a ještě v krátkém čase Už vás nemusí trápit nekonečné míchání nebo šlehání, které vám do teď bralo takového času. Robot zvládne veškerou práci sám bez asistence, vy v době jeho práce můžete dělat úplně něco jiného. Skvělé taky je, že díky vysokému výkonu a speciálním pohybům kuchyňský robot zvládne veškerou práci velice rychle a navíc důkladně. Už žádný stres a těžká dřina Přiznejme si to na rovinu. S kuchyňským robotem se vám bude při vaření i pečení skvěle spolupracovat. Už žádný stres zapříčiněný tím, že nestíháte, ani dlouhá námaha při míchání tuhého těsta. Teď už pobyt v kuchyni budete jen milovat! Ozdobí kuchyň V našem e-shopu nabízíme mnoho klasických designů, avšak seženete taky originální a jedinečné roboty, které se mohou stát předností vaší kuchyně. Co třeba krásný světle růžový robot značky SENCOR? Může se pochlubit nejen extrémní výkonností, LED osvětlením mixovací nádoby a velkým množstvím příslušenství. Jeho součástí je například masomlýnek se třemi nástavci, dále hnětací hák, metla, šlehací příslušenství. U robota najdete taky tvořítko na cukroví, nástavec na přípravu klobás a další skvělé náčiní. No nestojí tento pomocník za investici?  
Zobrazit článek >
 
Bílý povlak na čokoládě? Co je zač? I
Čokoláda. To sladké pokušení, které byste mohla jíst každý den. Stalo se vám ale někdy, že jste na hnědé lesklé tabulkové krásce objevila bílé flíčky? Víte, co jsou tyto nehezké skvrnky zač?  Když zahlédnete smetanový povlak na tmavé čokoládě, možná vás na ni přejde chuť. Hned pro začátek je však třeba připomenout, že tato vrstva neznačí zas tak nic děsivého. Bílý povlak určitě nedělá z čokolády starý nebo nejedlý produkt. Cizím termínem se může proces zjevování bílého povlaku nazývat temperováním.  Bílá vrstva vlastně čokoládu popisuje. Na první pohled vypovídá o tom, že se na ní vyskytuje takzvaný cukerný nebo tukový výkvět. Co to v překladu znamená? Jedná se o čokoládu, která do své struktury nemá zmíněný cuk nebo tuk správně zapracován. Povlak nemusí hned značit to, že čokoláda obsahuje víc cukru či tuku, než by měla. Objevit se na čokoládě může hned z několika dalších důvodů, v následujících odstavcích se u nich pozastavíme. V první řadě je třeba brát ohled na teplotu, ve které je čokoláda skladována. Pokud jste někdy čokoládu schovala do mrazáku nebo i ledničky, možná jste si neobvyklých bílých skvrn všimla. K chemické reakci, jejímž následkem je zbělení povrchu čokolády, dochází i v případě, že sladkost necháte v příliš velkém horku. Na její stav má vliv taky vlhko. Cukráři si samozřejmě na své výtvory dávají pozor, avšak pokud dochází k jejich transportu, je nutné čokolády uchovávat ve speciálních boxech, které izolují zvolenou teplotu a nepropustí vlhkost. Stačí totiž, aby řidič kamionu delší dobu nechal automobil na mrazu bez vytápění a změna barvy čokolád je na světě. 
Zobrazit článek >
 
Veg mňamky nejen pro vegan(k)y
Veganství neznamená jen způsob, jakým se stravujeme, ale taky životní styl či určitou filosofii. Pojem vegan vznikl v roce 1951, kdy se taky začalo pravé veganství, jak ho známe dnes, utvářet pod vedením britské Vegan Society.  Vegani nejí maso, vejce, mléčné výrobky, ale ani jiné produkty zvířat, takže třeba vynechávají med, nevyužívají vosk a podobné.  Pro vegany jsou samozřejmě zakázané taky všechny kožené předměty, kosmetika testovaná na zvířatech, vlna, zkrátka veškeré prostředky obsahující živočišné složky.  Vegani odmítají cirkusy, zoologické zahrady nebo rybaření či profesi myslivců. Jak jste již z výčtu veganských zásad mohla pochopit, vegané zkrátka odporují jakémukoliv zvířecímu produktu. Jsou proti celkovému omezování svobody zvířat.  Největší zájem o veganství propukl dle amerického průzkumu v roce 2010. V současné době je veganství běžnou záležitostí. Existuje čím dál více specializovaných potravin pro vegany a taky speciálních restaurací.  Zajímá vás otázka veganství víc? Nebo se snad vydáváte touto cestou? Přečtěte si knihu od Martiny Čermákové. Nepoučí vás jen o výmazu živočišných složek z jídelníčku, ale lépe vám vysvětlí cíle veganské filosofie. Naučí vás užívat si chuť povoleného jídla, možná si s ní i něco uvaříte.  Kniha je určená nejen vegetariánům a veganům, ale všem, kteří se chtějí celkově o lidské stravě dozvědět víc.  Počet stran: 120 Rozměr: 220 x 150 mm Jazyk: český Pořiďte si publikaci Veg mňamky nejen pro vegan(k)y, kterou najdete zde: eshopeiffel.cz/zdravi.
Zobrazit článek >
 
Zahřejte se podzimní stravou II
Mezi tradiční podzimní ovoce se řadí avokádo, datle, kokos, hrozny, mango, taky banány a švestky. Vynechte typicky letní osvěžení, kterým je například meloun. Pamatujte si, že citrusové plody tělo přirozeně ochlazují. Pokud na ně máte chuť, dopřejte si je, avšak snažte se to s nimi nepřehánět. Maso je v chladnějších dnech důležité. Snažte se alespoň jednou týdně sníst maso červené, například hovězí. Doplňujte tělu dostatek bílkovin. Jezte sóju nebo luštěniny. Vše tepelně upravujte. Důležitý je taky přísun obilovin. Jako jídlo bohaté na obilí můžete zvolit klasické pečivo nebo rýži či ovesné vločky. Do zimy se hodí taky pochoutka jménem karob. Jde o jakousi náhražku čokolády. Karob je prášek z luštěniny, která jako každá jí podobná rostlina obsahuje podstatné množství bílkovin. Patří do hřejivých potravin. V zimě je třeba myslet taky trochu víc na tuky. Ideální doplněk podzimního jídelníčku tvoří ořechy a semínka. Dokáží člověka nabudit a zbystří jeho pozornost. Tyto drobné plody jsou navíc hřejivé a díky nim vám v zimě nebude takové chladno. Nezapomínejte proto na kvalitní omega-3 mastné kyseliny. Jste již na zimu připravena? Jaký bude váš jídelníček? Berte podzimní stravu vážně a předejdete tak i podzimní únavě nebo nachlazení. Potraviny zdravé výživy najdete zde. Nezapomeňte si prohlédnout taky naše pestré doplňky stravy, díky nimž se vaše tělo v podzimní náladě neztratí.    
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Londýn II
Kew Gardens Nejznámější zahrada v celé Británii a jedna z nejznámějších botanických zahrad v Evropě nese název Kew Gardens. Kromě exotických rostlin všeho druhu zde najdete taky oblíbenou stezku korunami stromů, japonské zahrady nebo bambusový les. Legoland Výlet snů hlavně pro děti – to je Legolend. Zastavte se ve Windsoru do parku, který je celý tvořen z lega. Zaujme určitě i vás. Podivuhodná je například ,,legostavba‘‘ miniaturního Londýna. Londýnské parky V Londýně se mimo mnohých památek nachází taky nespočet parků. Najdete zde například Hyde Park, který se nachází přímo v centru. Taky Regent’s park s malou zoologickou zahradou. Projít se taky můžete v kopcovitém parku Parliament Hill, ze kterého budete mít výhled na velkou část Londýna. Vstup na trávu je v parcích samozřejmě povolen. Nespočet turistů i místních lidí si zde užívají drobných pikniků nebo dokonce grilovacích akcí. South Bank a Borough Market Pokud toužíte po procházce poměrně tichým Londýnem, který není okupován turisty, určitě se vypravte na jižní břeh řeky Temže, kde najdete spoustu zajímavých míst. Projděte si nábřeží a poté zamiřte na Borough Market, kde je každým dnem prodáváno spoustu jídla, ať už tradičních britských pokrmů nebo něco z exotických variací. Do Marketu zabrousí nyní turisté, ale i místní obyvatelstvo. Moc se nedoporučuje chodit jídlo nakupovat před dobu oběda. To sem totiž má namířeno nejvíce lidí. Raději si zde zastávku naplánujte brzy ráno a nebo až odpoledne, ať čekáním ve frontách na pokrmy nestrávíte celé hodiny. Nezapomeňte si před cestou přečíst turistického průvodce a zabalte si ho i s sebou. Jistě se vám bude hodit. Průvodce Londýn – inspirace na cesty najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Velká kniha českých pranostik - SRPEN
Přečtěte si, co vám podle pranostik posílá či předesílá srpen. Jak ovlivní počasí následující období? Na co se můžeme těšit na podzim? Má srpen nějakou souvislost s předchozím měsícem? Co červenec neuvaří, srpen nedopeče. Z počátku toho měsíce říká se, že opět studený vítr ze strnišť fouká. Hřímá-li v srpnu, můžete čekat osmého dne opět bouřku. V srpnu jsou mlhy na výšinách, pak jistá voda je, když však pohybují se v nížinách, to málo jí je. Když fouká v srpnu severák, bude pak dlouho pěkně. Když pálí srpen, bude pálit i víno. Srpen k zimě hledí a rád vodu cedí. Když je v srpnu ráno hodně rosy, mají z toho radost nejvíc vosy. Moc hub srpnových, moc vánic sněhových. I když ze strnišť občas fučí, horko nás přece jen mučí. Teplé a suché léto přivádí za sebou mírný podzimek, tuhou zimu a nejlepší víno. Srpen z počátku hřeje-li, zima pak se dlouho sněhem skvěje. Mlhy na lukách, potocích a řekách v srpnu zvěstují trvalé počasí. V srpnu již nelze slunci mnoho věřit. Když v srpnu moc hřímá, bude na sníh bohatá zima. Když v srpnu naprší, tak než se oběd pojí, všecko slunce vysuší. Jak Vavřinec zavaří, Bartoloměj zasmaží, tak se podzimek daří. V srpnu když půlnoční vítr věje, bez deště slunce hřeje. Zaujaly vás naše krátké srpnové upomínky, které se týkaly zejména počasí? Pak se vám jistě zalíbí Velká kniha českých pranostik. Najdete v ní více než dva tisíce výpovědí, které se nejčastěji předávají z generace na generaci. Věštby na všechny měsíce dohromady můžete mít za necelých tři sta korun.  
Zobrazit článek >
 
Po čem muži touží II
Staráte se o sebe?  Upravený vzhled je základ. Nemusíte se oblékat jako modelka, tepláky a tenisky rozhodně nejsou zakázané, důležité je jen to, aby oblečení, které nosíte bylo čisté. Myslete na svůj vzhled, pravidelně se starejte o vlasy i pleť. Nebudeme obcházet kolem horké kaše, vnější stránka osobnosti je samozřejmě ta, která zaujme na první pohled. Upravená vizáž se stane vaši vizitkou.  Zranitelná osobnost  Muži mají ve svých předpokladech ochranářskou schopnost. Potřebují mít někoho, koho občas vezmou pod svá křídla, i když to třeba zprvu nedají najevo. Určitě mají taky rádi situace, při kterých mohou projevit stránku své mužnosti. Proto je potěší, když vám budou moci podat zboží z vysokého regálu, podržet dveře nebo pomoci s nákladem.  Úzký pas Sukně nebo kalhoty, které zviditelní váš pas by se měly stát jasnou volbou, pokud na něj chcete zapůsobit. Nemáte pas zas tak štíhlý? Nevadí, zdůraznit naopak můžete své pěkné boky.  Ženy, které vědí, co chtějí  To je u obou pohlaví stejné. Buďte rozhodná a hlavně mějte své sny. Jděte si za svým cílem a naučte se zdolávat kdejaké překážky. A tohle není jen rada k zalíbení opačnému pohlaví, to je nejlepší rada pro váš život!  Věříte si  Víra v sebe je další důležitou součástí spokojeného života. Díky umění si věřit taky zapůsobíte. Zdravé sebevědomí určitě není nic špatného. Pokud jej budete užívat ve správné míře, zazáříte. Divila byste se, kolik žen se neustále shazuje kvůli každé maličkosti. 
Zobrazit článek >
 
Bio hruškovo-jablečná povidla
My lidé mlsáme rádi. Někdo si pochutná na tlačence a klobáse (brrr). Ti, kdož právě neholdují masu a výrobkům z něj, mívají blíže k sacharidům,  a nemusí vždy jít právě o čokoládu. Poslední dobou, nejen experti upozorňují, že to metlou lidstva není jen alkohol a tuky (hlavně ztužené), ale i cukry. Jenže sacharidy jsou palivem pro mozek a svaly. Tvrdí-li někdo, že žije bez cukrů, mýlí se. Obsahují je ovoce i zelenina, všechny potraviny, jejichž základem jsou obiloviny a jí podobné plodiny ( rýže, proso, pohanka, čirok a jiné). Tito lidé jen svou stravu oprostili od cukrů rafinovaných – skrytých a přidaných. Sladí přírodními cukry, ať už medem, nebo stévií, javorovým nebo agávovým sirupem, sušeným ovocem a podobně. Mnoho sladkých lahůdek chutná dobře i bez dalšího doslazování. Patří k nim i povidla, která nemusí být jen švestková. Připomeňme, že povidla jsou zavařeninou, jejíž příprava spočívá v pomalém rozvaření ovoce. Na rozdíl od marmelád a džemů, které se zahušťují v lepším případě přidaným pektinem, v horším škroby, se povidla nijak nezahušťují - ovocná kaše se vaří tak dlouho, až se zbaví nadbytečné vody a zhoustne díky přirozenému obsahu vlákniny v ovoci. Vynikající chuť mohou mít i z dalších druhů ovoce a jejich kombinací. Oblíbená jsou například povidla uvařená z jablek a hrušek. Hodí se jako pomazánka na pečivo, na přípravu moučníků všeho druhu, do obilných kaší, do jogurtových a tvarohových svačinek a podobně. Jablečno-hrušková povidla Rapunzel, uvařená z ovoce v bio kvalitě, najdete v našem e shopu ve zdravé výživě sekce Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Goodie: zelený jíl – lunasol
Už jste vyzkoušela Zelený jíl značky Goodie, který nabízíme v našem e-shopu? Jíl se pyšní významnými účinky na pokožku a pleť. Proč právě on? Pár důvodů si můžete přečíst v našem článku. Jíl má svůj původ ve Středomoří, kde do sebe po miliony let vstřebával vitaminy, minerály i stopové prvky. Jedná se o surovinu, která byla u nás jako kosmetický či léčivý přípravek využívána už minimálně ve středověku. Používala se na jakákoliv vnější poranění nebo kožní nedostatky. Již před stovkami let taky tehdejší léčitelé přišli na to, že jde o elixír mládí, který zabraňuje nebo alespoň zpomaluje stárnutí pokožky. Zelený jíl nejčastěji seženete ve formě prášku, ten vám taky v našem e-shopu nabízíme. Můžete si jej zakoupit též v gelu, ten je však vhodnější si z něj případně vyrobit. Jíl má silné detoxikační a antibakteriální účinky. Čistí pleť. Mezi jeho váženou funkci patří taky schopnost absorpce mazu. Jíl dokáže pleť hydratovat a taky tonizovat. Je účinným prostředkem pro léčbu akné a taky celulitidy. Vyhlazuje kůži, zabraňuje taky tvorbě strií. Zelený jíl má skvělý účinek taky na vlasy. Dodává jim sílu, lesk a brání působení vnějším činitelů na vlasy. Co se týče vlasové pokožky, reguluje mazové žlázy, čímž zabraňuje nadměrnému maštění vlasů. Z jílu si můžete připravit nespočet druhů masek nebo třeba speciální koupelovou bázi.
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti ze světa platebních karet
Jak to funguje ve světě platebních karet, jste si již mohla přečíst. Nyní se podíváme na něco úplně jiného. Pobavte se a zjistěte ty největší ,,pecky‘‘ za karetního světa. Nejrychleji vystavitelnou kartou u nás je v současné době kreditka od GE Money bank. Je vystavena do půl hodiny od podepsání smlouvy. Ihned poté dostanete do rukou kartu, se kterou je možné ihned platit. Po čtrnácti dnech vám pak přijde kata v plné podobě. Po jejím zprovoznění pak přestane fungovat vaše minutová karta. Existují i jiná express konta. Kdybychom se měli podívat na nejaktivnějšího zákazníka, který za měsíc utratil co nejvyšší částku, vyhrál by muž s dílem neuvěřitelných 920 tisíc korun. Nejlepší žena nedokázala utratit více než dvě stě tisíc korun. Myslíte si, že fakt, který říká, že ženy utrácí mnohem více než muži, je korektní? V tomto ohledu to rozhodně neplatí. Karty umí i pomáhat. Některé banky při zakládání účtů automaticky věnují slíbenou částku charitativní nadaci a za každou platbu jim také něco připisují. Jiné karty zase umí sázet stromy. Za každou novou kartu instituce vysadí strom, za dosažení měsíční útraty taky tak. Milé, že? Nejstarším držitelům karty obou pohlaví je dnes již více než sto let. Největší platební jednorázová transakce dosáhla téměř na tři miliony korun. Tato útrata byla zaplacena kartou od společnosti Citybank. V současné době si můžete spojovat své účty. Pokud jich máte více, můžete k nim mít pouze jednu kreditní kartu. Tuto funkci však umožňují jen některé bankovní společnosti. Luxusní peněženku pro vaši platební kartu seženete zde. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte Milán! III
Santa Maria delle Grazie a Poslední večeře Páně Obraz od Leonarda da Vinciho jménem Poslední večeře zná snad každý. Podívat se na něj můžete ve zmíněném kostele, který se nachází kousek od centra, dostanete se sem tramvají, avšak je třeba dopředu myslet na lístky. Na místě k dostání nejsou vůbec, vyprodávají se několik dní před daným termínem. Obraz je proslulý nejen tím, že přežil veškerá bombardování, taky záplavy či požáry. Když už byl zmíněn da Vinci, asi vás nepřekvapí, že se v Miláně nachází i jeho muzeum vynálezů. Prohlídka je trochu interaktivní a určitě vás bude bavit. Navigli Malebné uličky kolem kanálů určitě stojí za návštěvu. Jen si dejte pozor, v jakou denní dobu sem přicházíte. I když podvečer láká k procházce, připravte se na to, že na místě bude obrovské množství lidí. Na stůl ve vybraném podniku si budete dokonce muset počkat frontu. Pokud chcete místo vidět za bílého dne, vydejte se sem raději ráno. Večer pak svůj koutek k odpočinku určitě také seženete, jen počítejte s tím, že vám to dá trochu zabrat. Na krásnou atmosféru barů a restaurací budete dlouho vzpomínat. Někomu se vybaví Benátky, jinému Amsterodam, s čím si spojíte místo vy? Nebo je pro vás jedinečným zážitkem?  San Siro Pokud vyrážíte na cestu s partnerem, fotbalovým nadšencem, jistě si zapište do nutností taky návštěvu fotbalového stadionu San Siro, který se pyšní titulem osmý největší stadion v Evropě. Prohlídky stadionu jsou možné. 
Zobrazit článek >