EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Meduňka, recept nejen pro klidné spaní II
Meduňka pomáhá při různých trávících potížích, blahodárně působí na střeva, brání vzniku žaludečních vředů a ochraňuje celý trávící systém před příchodem parazitů. V případě jejich zaútočení pomáhá při jejich odstraňování. Meduňku můžete konzumovat hned několika způsoby. Největší účinek má samozřejmě ta čerstvá, avšak i sušená meduňka vám dobře poslouží. Víte, na co ještě se listy této rostliny dají využít? Vložte několik sušených částí meduňky do cukru. Bylina ho dokáže dokonale provonět. Pro ještě intenzivnější meduňkový požitek lze cukr i s meduňkou pro vámi připravené jídlo rozmixovat, docílíte tak mnohem lepšího aroma. Z meduňky si lze připravit taky sirup, na který nepotřebujete nic jiného než rostlinu, cukr a obyčejnou vodu. Meduňku můžete přidat do zeleninových salátů, používat ji jako koření nebo z ní udělat ochucené dresinky či máslo. Meduňku můžete užívat taky v přírodních kapkách, lze si taky koupit přímo meduňkové tabletky. Čaj pro krásný den Připravte si čaj, který vás denně povzbudí a zajistí vám, že si ho náramně užijete. Budete potřebovat: Meduňku Chmelové šišky Mátu Kořen kozlíku Postup: Vezměte meduňku a promíchejte ji s ostatními surovinami, které jsou s ni, co se týče množství, v poměru 1:2. Všechny uvedené látky promíchejte. Poté váš nový čaj schovejte někam do polic, ideálně na tmavší místo. Patnáct minut nechte čaj louhovat. Na přípravu jednoho čaje užijte dvě lžičky směsi. Nakonec směs sceďte a popíjejte ji asi půl hodiny. Směs večer krásně pomůže ke kvalitnímu spánku, přes den vás zase ,,hodí‘‘ do pohody. Meduňka 50 m + chmel + kozlík najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Velký velikonoční speciál – Upečte si beránka II
Druhý díl pečení velikonočních beránků je tu. Proč péct pouze jednu pochoutku? Potěšte chutě každého člena rodiny. Jaké beránky si upečeme dnes? Třený velikonoční beránek Budete potřebovat: Polohrubou mouku (320 g) Máslo (150 g) Cukr krupice (150 g) Kypřící prášek (1 ks) Vejce (4 ks) Citronovou kůru (1 lžičku) Mléko (cca půl hrnečku na zředění, dle potřeby) Postup: Nejprve si rozdělte vaječné bílky a žloutky. Z bílků vyšlehejte sníh a žloutky smíchejte s cukrem a máslem. Do směsi postupně přidejte i ostatní suroviny. Nakonec přidejte sníh z bílků a jemně promíchejte. Pokud je směs moc hustá, přidejte mléko. Těsto by měl jít hladce míchat lžící. Vymažte formu máslem a vysypte ji cukrem. Rozehřejte troubu na 180°C a vložte do ní beránka. Pečte asi 40 minut. Po upečení ihned vyklepněte beránka z formy a nechte ho vychladnout. Tvarohový beránek Budete potřebovat: Polohrubou mouku (250 g) Máslo (250 g) Cukr krupice (200 g) Tvaroh polotučný (250 g) Vejce (3 ks) Kypřící prášek (minimálně polovinu balíčku) Vlašské ořechy (70 g) Citronovou kůru (1 lžičku) Postup: Při přípravě tohoto těsta není nutné oddělovat bílky od žloutků. Utřete máslo s cukrem, tvarohem a celými vejci. Přidejte mouku. Nezapomeňte ji prosát, aby bylo těsto vláčnější. Potom přimíchejte zbylé suroviny včetně nasekaných vlašských jader. Vymažte formu máslem, vysypte hrubou moukou. Vložte připraveného beránka do trouby vyhřáté na 180°C na 45 minut. Po dopečení vyndejte beránka z pece ven. Vyjměte ho z formy a nechte vychladnout. Pokud vám v balíčku zbylo pár vlašských ořechů, můžete jimi beránka posypat.  A kde zjistit například to, co ještě na Velikonoce měli lidé ve zvyku péci? Třeba v knize s názvem Velikonoce, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Štěpánská husa na dva způsoby
Štěpánskou dobrotu by si dal určitě každý. Připravujete 26. prosince tradiční husu? Zde máte dva návody, jak upéct tuto pochoutku. Štěpánská husa s jablky Budete potřebovat: Husu (1 ks) Jablka (velká, 5 ks) Vlašské ořechy (200 g) Mandle (100 g) Mouku hladkou (35 g) Med (8 lžic) Sůl Pepř Postup: Husu rozkrájejte, omyjte a osušte. Maso osolte, mírně opepřete a vložte je na pekáč. Jablka oloupejte a nakrájejte je na tenké nudličky. Ty smíchejte s ořechy a mandlemi. Polovinu ořechů rozdrťte, druhou polovinu rozkrojte pouze na polovinu, mandle nakrájejte. Maso pečte dozlatova ideálně na 140°C. Asi půl hodiny před dopečením husu polijte výpekem, posypte moukou, přidejte na pekáč trochu tuku a zmíněné množství medu. Na závěr ji můžete ještě zasypat ořechy a nakrájenými jablky. Podávejte ihned po upečení. Štěpánská husa s pečenými kaštany Budete potřebovat: Husí stehna (4 ks) Pečivo (housky nebo rohlíky, 3 ks) Kaštany jedlé (150 g) Smetanu (50 ml) Vejce (2 ks) Mouku hladkou (10 g) Sůl Pepř Postup: Kaštany upečte a oloupejte. Pečivo nakrájejte na malé kousky a promíchejte je s pečenými kaštany. Do této směsi přidejte našlehaná vajíčka a smetanu. Nádivku na závěr osolte, opepřete a vložte do lednice. Stehna omyjte a osušte. Odstraňte stehenní kost a vložte nádivku. Stehna svažte provázkem, aby nádivka nevytekla. Vložte je do pekáče, s trochou vody je pečte na 150°C dozlatova. Chvíli před dopečením je vejměte, přidejte máslo a zaprašte moukou. Obě jídla podávejte s bramborovými knedlíky a sladkým červeným zelím. Velkou domácí kuchařku najdete zde. Další kuchařky najdete zde.
Zobrazit článek >
 
S vášní pro jídlo – rozhovor se spisovatelkou Denisou Bartošovou
  Dnešní rozhovor nám poskytla spisovatelka a uznávaná dekor stylistka paní Denisa Bartošová. Hezký den, paní Deniso, děkujeme, že jste přijala naše pozvání k rozhovoru, ráda bych seznámila naše čtenáře s Vaší  kariérou a představila jim blíže významnou a kreativní ženu. Narodila jste se v Praze, na rok se samozřejmě neptám, ale zeptám se, co Vás přivedlo k činnosti dekor designu, byla to touha něco vytvářet už od malička a dětských let? Bylo to třeba tak, že už Vaše maminka byla kreativní žena se smyslem pro krásno? Nebo se tato úžasná vlastnost podědila přes generaci? Ano, narodila jsem se v Praze (a klidně – v roce 72  ) a vyrostla na pražském Smíchově. Tvoření mě vážně „bralo“ už od malička, bylo tak nějak mou součástí.Od první třídy po celou základní školu jsem navštěvovala Lidušku, obor výtvarný – kresba, malba, keramika. Jako dítě jsem byla deprimovaná, že dostávám dvě vysvědčení místo jednoho  . Už jako malá jsem také svým blízkým vyráběla dárky, třeba k Vánocům. Maminka moc kreativní není, ale její tatínek maloval obrazy a napsal knihu. Můj taťka byl ale docela kutil, takže genově jsem si asi něco z rodiny odnesla. Vystudovala jste nějaký příbuzný obor? Vystudovala jsem obor Módní návrhářství, takže zlehka asi ano) Mnoha našim čtenářům je známá knížka – Láskominy Denisy Bartošové, můžete těm ostatním, kdo knihu ještě neznají, přiblížit, kde vznikl její název a co kniha skrývá? Určitou nápovědou nám můžou být Vaše slova: „Láskominy jsou to, co milujete! Láskominy jsou jediný výraz, který dokázal alespoň okrajově pojmout všechno to, co je v knize. Tedy všechno to, co ráda dělám – tvořím, vařím a vymýšlím.” Můžete, prosím, tuto nápovědu rozvinout?  Název knihy Láskominy jsem společně s tehdejší šéfredaktorkou Smart Pressu Adélou Hálkovou vybrala proto, že jsem cítila nutnost propojit název první knihy právě s touto druhou. Beru je totiž jako dvě ségry a tak jsem chtěla, aby názvem i designem byly harmonické a souvisely spolu navzájem. No zbytek vysvětlení už máte z naší anotace… A jakého ocenění kniha dosáhla? Má druhá kniha opět vybojovala zlato v mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbokk Award za rok 2015. Tentokrát v kategorii pro mě osobně mnohem významnější, i když prestižnější je asi ocenění knihy první za Design. Na první příčce jsem totiž stanula v kategorii Entertaiment/Zábava, což znamená, že moje kniha se stala nejzábavnější kuchařskou knihou pro rok 2015 na celém světě. Velmi úzce to souvisí s mým přáním, aby se čtenář mojí knihy vážně dobře bavil! My, co máme rádi Vaše nápady a povídání, tak víme, že toto nebyla Vaše první kniha, předcházela jí  “Láska prochází kuchyní”, kniha, která  VYBOJOVALA v PEKINGU 1. místo v kategorii DESIGN v MEZINÁRODNÍ soutěži Gourmand World Cookbook Awards za rok 2013. Řeknete nám něco bližšího k tomu, jak kniha vznikala? Podílela jste se na ní sama? Je jasné, že si nestačí říci jeden den – vydám knihu…. a kniha je na světě, jak dlouho zrála vaše touha se do knihy pustit a čekala roky v dolním šuplíku? Pomáhal Vám někdo v začátcích s vydáním nebo byl někdo blízký, kdo Vám takříkajíc vedl ruku ? Stvořit, protože v mém případě říct „napsat“ vážně nestačí  vlastní knihu měla vlastně jako první moje kamarádka a kolegyně fotografka Alena Hrbková, se kterou jsem také tu první nafotila. Jednou, při focení asi nějakého dekoru pro časopis začala nahlas přemýšlet, že bych měla vydat já svou vlastní knihu. Tenkrát jsem nad tím mávla rukou a smála se jí s tím, ať to klidně zařídí…a pustila jsem to z hlavy… Jenže ona o tom vážně jednala s vydavatelstvím Smart Press a to mělo zájem o návrh knihy, kterou bych chtěla udělat. Došlo na první schůzku, ale pak tento projekt spal v šuplíku ještě asi dva roky. Měla jsem hodně práce a pustit se do něčeho takového bylo bláznovství. Po téhle době jsem jako dekor stylistka spolupracovala se Smart Pressem na knize Sladký design Hanky Rawlings a právě Adéla Hálková, šéfredaktorka SP na mě „udeřila“, kdy už pošlu návrh své knihy, že jí vážně chtějí vydat… No a tak jsem doma sedla, hodila do mailu hrubý koncept a do týdne bylo potvrzeno, že knihu vážně budu dělat. Co se samotné tvorby knihy týká, bylo to pro mě velice náročné období. Nikdo vám, navíc jako OSVČ, volno na takovou tvorbu prostě nedá… Musela jsem vše stíhat k mojí běžné práci, abych se uživila, což mě stálo veškerý volný čas a to ne jen během dne. Pro první knihu jsem si vážně všechno dělala sama, od vymýšlení receptů, po vaření a balení a vše gradovalo v den focení. Většinou jsem dva dny vařila a připravovala a třetí den dojela fotografka a fotilo se. Celý ten proces trval téměř dva roky. Nedokázala jsem nikde polevit, nejprve psaní, pak testování receptů a opravy. Následně samotná tvorba, focení. Nakonec editace textů, korektury a samozřejmě jsem “kecala” i do grafiky. Jednoduše to, co běžně dělá pro jednu knihu celý tým, tím jsem si já vším prošla sama. Samozřejmě po boku s profíky v oborech. Někteří autoři kuchařek třeba jen předají texty, recepty a zbytek nechávají právě na týmu. To bych já nedokázala. Kniha je pro mě natolik osobní, že potřebuji být naprosto u všeho. Ruku mi nikdo nevedl, nikdo do mojí tvorby nezasahoval. Řídila jsem se tím, co se líbí mně, vlastně poprvé v tomto oboru jsem tvořila jen sama za sebe. O to to ale bylo těžší… Asi v polovině focení jsem se bála, že dělám děsnou hloupost, že jsem se zbláznila, že tohle nikoho nebude zajímat a sama sebe se ptala, jestli nejsem až moc nafoukaná. Ale jak fotografka postupně posílala hotové fotky a já sledovala reakce rodiny, známých a redakce SP pomalu jsem se uklidňovala. Nadšení bylo velké, dodávalo mi sebedůvěru…Po focení jsem také „rozvážela“ navařené a krásně zabalené jedlé dárky po příbuzných a kamarádech a zpětná vazba mi dodala ten zbytek jistoty, kterou jsem tak moc potřebovala.     Připravujete nějaké knižní pokračování, máme se na co těšit? Od knižní tvorby bych jen nerada odcházela. Obrovsky mě to baví a naplňuje, nejvíce pak jednotlivé dopisy od čtenářů, které mě vážně až dojímají a chodí mi po celou dobu, co jsou knihy na světě. Takže ano, pokračovat určitě chci a ráda bych začala už tento podzim. Snad vše klapne tak, jak si představuji. V dnešní době je to všechno trošku složité. U knih jsem se už u té první rozhodla nedělat kompromisy. Knih jako takových si velmi vážím, bez knih bych nemohla vůbec existovat. A i když nepíšu žádnou hodnotnou literaturu a možná právě proto chci a potřebuji, aby každá stránka byla vychytaná do sebemenšího detailu. Tím pádem se logicky jedná o poměrně drahé projekty a pro vydavatele je taková kniha velkou investicí a samozřejmě ji musí důkladně zvážit. Kvalitně vyrobená kniha je pak v důsledku na české poměry drahá, čímž se snižuje její prodejnost. Na druhou stranu i obyčejná kniha jako román dnes stojí kolem čtyř set korun a to jsou v ní pouze písmenka i když samozřejmě krásná a hodnotná. Na mojí knize pracuje profesionální fotograf desítky dní, další desítky dní ladíme s ilustrátorkou obrázky, další týdny se řeší grafika, texty a korektury. Nakonec tiskárna a papír, distribuce. Všichni ti lidé, celý tým, chtějí a potřebují samozřejmě za svou práci zaplatit. Tohle všechno si samozřejmě koncový zákazník nedokáže představit a já jsem ráda, že mu mohu takto, v tomto rozhovoru, to, jak kniha vzniká aspoň trochu přiblížit. Všichni víme, jak je těžké se ve světě prosadit, povedlo se Vám to určitě tvrdou prací, za kterou jsou stovky a stovky hodin, potkalo Vás také něco, čemu se říká štěstí nebo náhoda, co by dopomohlo k Vašemu úspěchu? Já to s těmi všemi oceněními zas tak úplně do dneška vlastně nechápu. Bylo a stále je to pro mě jako pohádka o ženské z malinké země, která prvně v životě udělala něco sama za sebe. Je mi to celé záhadou. Možná mám na tohle všechno příliš skromnosti. Faktem, který dokáži uznat je, že to jak knihy vypadají a doufám i působí je asi mimo standart. O to větší poctou mi je ocenění v tak velmi prestižní celosvětové soutěži s mezinárodní účastí. Na druhou stranu je mi poměrně líto, že svět mé knihy dvakrát uznal jako vážně nejlepší, ale u nás se knihy zas tak dobře neprodávají. Ne, že by to byly propadáky, ale u nás prostě prodává „obličej v televizi“. Stále nejprodávanější jsou Polraichové, Dity, Karolíny… Jinak jak přesně knihy porota posuzuje vůbec netuším, to je přísně tajná věc. Na slavnostní ceremonii se vyhlašují pouze tři první místa z nominovaných sedmi až dvanácti knih. Pokud se neumístíte tedy do toho třetího, víc už se nikdy nedozvíte. Každopádně pro mě bylo velkým štěstím se díky knihám podívat tak daleko, cestování mám vážně moc ráda. Víme o vás, že jste také byla spoluvydavatelkou časopisů, přiblížíte našim čtenářům kterých časopisů a zda v této činnosti ještě máte vůbec čas pokračovat ? Celý loňský rok jsem se naplno věnovala tvorbě časopisu Krásný venkov, kterého jsem byla tváří a přispívala do časopisu Nové proměny bydlení jako interiérová designérka vydavatelství Deco Media. Vydávat vlastní časopisy je velmi náročná disciplína. Hodně práce mi nevadí, to naopak, ale bohužel jsem se nedokázala shodnout s redakcí na tom, jak bych chtěla svou práci dělat. Po dlouhém váhání a promýšlení jsem na konci roku ze společnosti odešla jako spoluvydavatelka a nadále spolupracuji s oběma časopisy externě. Byla jsem totiž emočně obrovsky vyčerpaná a tenhle krok mi velmi ulevil. Času mám tedy nyní celkem paradoxně docela dost, ale doufám, že ho budu moct v klidu věnovat právě tvorbě nových knih a také sama sobě, svému domu, zahradě a všem mým chlupáčům a opeřencům  . Asi rok a půl mám nově slepice a stala jsem se tak účastnicí projektu mého dnes už kamaráda Petra Dobrého www.slepicevnouzi.cz. Moc ráda takové projekty podporuji, Slepičky mají propagaci v mé druhé knize. Tým „Slepic v nouzi“ jezdí a rozváží zachráněné slípky v zástěrách, které jsem pro tuhle organizaci navrhla. Obecně si myslím, že tohle má vážně význam. V první knížce jsem pro změnu podpořila kočičí útulek Kočičí domov Sluníčko, kde se aktivně podílí má kamarádka Jana Michlanová. Když mohu, každý takový projekt podpořit, neváhám. Naposledy jsem na Umísťovací výstavě kočičího útulku vedla workshop pro děti a vyráběla s nimi hračky pro kočky. Takže případný další volný čas rozhodně budu i nadále věnovat takto dobrovolnicky. Udělat totiž něco pro někoho, kdo to vážně potřebuje a sám nemůže – právě jako jsou kočky a psi v útulcích nebo třeba právě slepice z velkochovů, jen tak, bez nároku na nějakou finanční odměnu mě dokáže totiž nadopovat energií na několik týdnů do předu. Spousta našich čtenářů ví, že mohou nakupovat na Vašem obchodě Desina Design. Můžeme tam zodpovědně poslat všechny ty, co hledají dárek pro své nejbližší. Najdeme zde inspirativní dárky pro ženy, ale i praktické dárky pro muže a nápadité dárečky pro naše nejmenší. Povíte nám něco bližšího k Vaší nabídce? Dáváte přednost českým výrobcům? Najdeme zde i Vaše výrobky? Nebo pouze Vaše nápady, kdy je realizuje někdo jiný? Původní vize obchodu byla prodávat pouze vlastní výrobky. To se bohužel ukázalo nereálné jak časově, tak finančně. Navíc najít v ČR výrobce, který je ochotný zkusit dělat něco jinak je tedy docela oříšek pro otrlé. Pokud nechcete něčeho rovnou kamion, moc se nechytáte. Pak jsou tu drobní výrobci, ale jejich ceny – pochopitelně – neslibují moc velký výdělek pro vás. Můj obchod je tedy kompromisem. Některé výrobky – jako třeba sezonní dekorace, šperky a pár dalších drobností vyrábím sama. Další, jako třeba soustružené etažéry na dorty, bandasky, litinové smaltované nádobí vyrábím ve spolupráci s českými firmami, které jsou ochotné se domluvit. Svojí lásku k oboru návrhářství si ukájím v navrhování zástěr, které pro mě šije ta nejšikovnější ženská na světě. No a další výrobky pečlivě vybírám, jak u českých výrobců, tak i dovozové. Dokonce jsem letos pro svůj obchod nakoupila i pár kousků v Číně a bylo pro mě vlastně velkým překvapením, že i tam se dají vybrat vážně luxusní a kvalitní kousky. Jenže ty se k nám prostě nevozí. A tak, pro mé zákaznice co nevidět za pár týdnů uvedu tyhle moje úlovky z výletu na trh. Moc se na to těším. Také jsem si dovezla pár kousků výšivek klasických čínských motivů, jako jsou pivoňky a sakury a plánuji limitovanou kolekci zástěr v asijském stylu. Reálné je její uvedení na trh na jaře, kam právě květinové vzory krásně zapadnou. Máte také někde kamennou prodejnu, poradíte nám kde bychom ji našli, kdybychom si chtěli udělat výlet kam byste nás tedy pozvala? Kamennou prodejnu jsem měla u nás v Kostelci nad Černými lesy na náměstí. Po roce a půl provozu se ale ukázalo, že valná většina tržeb pochází z internetového prodeje a tak jsem ve vlastním domě vytvořila malý showroom. Bohužel, ten nyní musel ustoupit stranou z rodinných důvodů a tak v současné době mám pouze eshop, doma sklad, kde je možné si vybrané zboží vyzvednout. Uvidíme, co přinese budoucnost. V plánu původně bylo i malé studio na kreativní kurzy, na které teď nemám prostor, ale nikdy neříkej nikdy. Nakonec je možné, že pár kurzů zkusím uspořádat v mé vlastní kuchyni a uvidí se, jaký bude zájem. Třeba mě to nakonec ještě překvapí! A pro dobrou náladu Vám přinášíme 4 netradiční recepty od Denisy Bartošové. To prostě musíte vyzkoušet !     Knihu Láska prochází kuchyní můžete zakoupit v eshopu Eiffel Optic – zde Fotografie k článku poskytla Denisa Bartošová ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press. Autor: Milena Drtinová
Zobrazit článek >
 
Komplexní remodelační krém Age Specialist 45+
Zejména televizní reklama a promo stránky dámských časopisů nás intenzivně přesvědčují, že bez toho či onoho luxusního pleťového krému váš vzhled utrpí - budete samá vráska. Moderní západní společnost totiž zcela propadla nesmyslnému kultu věčného mládí. Trh kosmetiky nabízí stále nové prostředky, jak mládí uchovat. Přitom zapomínáme na to, že čas zastavit nelze a nezbývá, než se s věkem smířit. Základem je držet se v dobré kondici prostřednictvím rozumného životního stylu, dostatečně relaxovat, hydratovat, chránit a regenerovat. Zdravý vzhled pleti můžete po 30. roce života podpořit kosmetikou s liftingovým účinkem. Mnoho žen je přitom přesvědčeno, že čím dražší značka, tím bude mít prostředek lepší účinky. Někdy to tak opravdu být může, ale proč hned chodit na vrabce s kanónem? Pro začátek začněte s osvědčenou kvalitní, přitom cenově dostupnou značkou. Například L´oréal Paris se zaměřuje na cenově dostupnou kosmetiku pro každý věk a problém. Právě u této značky jsem objevila komplexní remodelační krém pro vykreslení kontur, zpevnění pleti a viditelnou redukci vrásek Age Specialist 45+, určený ženám nad 45 let. Vlastně jsem ho koupila ze zvědavosti a velmi příjemně překvapil. Jemně nažloutlý krém s pumpičkou je příjemně parfémovaný. Krásně se roztírá a okamžitě pleť hydratuje. Současně ji vyživuje a zpevňuje. Poskytuje instantní péči – lze ho totiž použít jako denní i noční krém, což ocení všechny cestovatelky. Je určen nejen tváři, ale i pokožce krku a dekoltu. Zkuste ho, určitě budete spokojena. Najdete ho v sekci Krása mezi Kosmetikou v našem e shopu.
Zobrazit článek >
 
Digitální tonometr na zápěstí
Vysoký krevní tlak, trápí mnoho lidí. Bohužel, nejen těch s dávno minulého data narození. Toto civilizační onemocnění stále častěji postihuji i lidi podstatně mladší. Projevy nízkého tlaku nejsou ale o moc méně nebezpečné. Kolísání krevního tlaku je rizikové také, protože zahrnuje rizika obou uvedených onemocnění. Postižení indispozice většinou zaregistrují v teplém počasí a při zátěži. Přitom by každý z nás měl o svém krevním tlaku přehled mít, protože s výkyvy tlaku souvisí riziko, které bohužel nebolí. Bohužel proto, že se tím stává tichým zabijákem. Hlavní příčina vysokého tlaku je dnes všeobecně známá: nezdravá životospráva. Zejména nadváha, kouření, alkohol a nevhodná strava a nadměrným podílem soli na něm mají lví podíl. Jistý vliv má i v tomto směru dědičnost. Přesto může být cílená úprava životního jen a jen přínosnou. Za snížení rizika určitě stojí. Pro lepší kontrolu krevního tlaku je vhodné ho monitorovat. Samozřejmě, disponuje-li hypertonik dostatkem času, může pravidelně navštěvovat lékaře. V opačném případě je na trhu široké spektrum tonometrů. Z ryze praktických důvodů jsou velmi oblíbené tonometry na zápěstí. Svělým příkladem je RS3 značky Omron. Pohání ho tužková baterie a měří relativně přesně - s odchylkou +/- 5%. K úspěšnému změření nepotřebuje uživatel mimořádnou zručnost. Display RS3 je dostatečně velký a přehledný. Detekuje eventuální srdeční arytmii, archivuje posledních 60 měření. Pro jednoduché ovládání může být digitální tonometr na zápěstí Omron RS3 vhodným dárkem například pro prarodiče a celkově pro starší členy domácnosti. Najdete ho mezi přístroji a pomůckami v sekci Zdraví v našem e shopu.
Zobrazit článek >
 
NOVÝ ZÁKON O PLATEBNÍM STYKU ÚČINNÝ OD 13. 1. 2018
Nový zákon o platebním styku, zákon č. 370/2017 Sb. (dále jen „ZPS“), nabude účinnosti dne 13. 1. 2018 a tím nahradí původní zákon č. 284/2009 Sb. Tato legislativní změna reaguje na požadavek nové směrnice Evropského parlamentu a Rady 2015/2366 ze dne 25. listopadu 2015 o platebních službách na vnitřním trhu (tzv. „PSD 2“). Členské státy jsou podle této směrnice povinny přijmout předpisy nutné pro dosažení souladu se směrnicí právě do 13. ledna 2018. PSD 2 si klade za cíl posílit vnitřní trh platebních služeb v Evropské unii tím, že zakládá jednotný rámec pro poskytování platebních služeb, zavádí jednotná pravidla platebního styku a dále se zaměřuje především na ochranu uživatelů platebních služeb. Z toho plynou také nové povinnosti pro poskytovatele platebních služeb. Nový zákon o platebním styku tak přináší oblasti platebního styku spoustu novinek. Jednou z nich je napříkladrozšíření subjektů, které jsou oprávněny poskytovat platební služby. Až doposud mohli poskytovat platební služby banky, zahraniční banky, spořitelní a úvěrní družstva, instituce elektronických peněz, vydavatelé elektronických peněz malého rozsahu, platební instituce, poskytovatelé platebních služeb malého rozsahu a Česká národní banka. Nově bude moci poskytovat platební služby jako podnikání také správce informací o platebním účtu (§ 5 písm. j) ZPS). Správcem informací o platebním účtu je podle zákona ten, kdo je oprávněn poskytovat službu informování o platebním účtu (§ 3 odst. 1 písm. h) ZPS). Služba informování o platebním účtu spočívá ve sdělování informací o platebním účtu prostřednictvím internetu poskytovatelem rozdílným od poskytovatele, který vede daný platební účet (§ 2 odst. 1 písm. l)). Tato služba tak umožňuje uživateli získat informace ze všech svých platebních účtů prostřednictvím jediné aplikace. Správce informací o platebním účtu potřebuje ke své činnosti povolení, které uděluje Česká národní banka. Dalším subjektem, který nově bude moci poskytovat platební služby, je držitel poštovní licence, jehož poštovní licence výslovně obsahuje službu dodání peněžní částky poštovním poukazem (§ 5 písm. l) ZPS). Doposud tento subjekt mohl pouze provádět službu poštovní (nikoliv platební), kterou je převod peněžních prostředků prostřednictvím poštovního poukazu. Zákon také zavádí kromě výše uvedené nové platební služby informování o platebním účtu také službu nepřímého dání platebního příkazu (§ 3 odst. 1 písm. g) ZPS). Ta podle § 2 odst. 1 písm. k) ZPS spočívá v dání platebního příkazu prostřednictvím internetu k převodu peněžních prostředků z platebního účtu jménem plátce poskytovatelem rozdílným od poskytovatele, který pro plátce vede daný platební účet. Plátce tedy nedává platební příkaz svému poskytovateli, u kterého vede svůj platební účet, ale prostřednictvím jiného poskytovatele. Uživatelé tak budou mít možnost placení prostřednictvím třetích stran v podobě mobilních a internetových aplikací. Nově je také upravena blokace peněžních prostředků v souvislosti s karetní platební transakcí. Pokud není při karetní platební transakci, k níž dává příjemce platební příkaz nebo plátce prostřednictvím příjemce, částka transakce v době souhlasu plátce známa, může poskytovatel plátce blokovat peněžní prostředky na účtu plátce jen se souhlasem plátce. Přičemž souhlas plátce musí být udělen k přesné částce peněžních prostředků, které mají být blokovány. Toto ustanovení chrání uživatele například při rezervaci pobytu v hotelu, kdy zákazník poskytne číslo své platební karty a obchodník blokuje odhadovanou částku útraty. Nově bude muset obchodník tuto skutečnost oznámit a částku blokovat až s jeho souhlasem. Další nové opatření zaměřené na větší ochranu uživatelů platebních služeb je tzv. silné ověření uživatele (§ 223 ZPS) při platební transakci přes internet či jiný elektronický kanál. Za silné ověření uživatele se považuje ověření, kterékombinuje alespoň dva z těchto způsobů ověření: a) ověření údajem, který je znám pouze uživateli (například přihlašovací údaje); b) věcí, kterou má uživatel ve své moci (například mobilní telefon); nebo c) pomocí biometrických údajů uživatele (například otisk prstu). Většina poskytovatelů platebních služeb však vyžaduje silné ověření uživatele již dnes. Nový zákon o platebním styku dále snižuje limit odpovědnosti uživatele při neautorizované transakci způsobené použitím ztracené či odcizené karty nebo zneužitím karty. Podle starého zákona o platebním styku nesl uživatel ztrátu z těchto transakcí až do částky odpovídající 150 EUR.  Podle nového zákona o platebním styku se tato hranice snížila na 50 EUR. Kateřina Marešová Advokátní koncipient at macek I legal www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Masážní olej s astaxanthinem
Naše uspěchaná doba nám moc odpočívat nedovoluje. Pracovní dny bývají hektické: brzy vstáváme a do postele se dostáváme pozdě v noci. Případné volné chvíle se snažíme prožívat intenzivně, hledáme rychlé instantní zážitky. Právě proto jsou stále vyhledávanější tzv. wellness, jinak také regenerační aktivity. Patří k nim například pobyty ve všemožně zaměřených dovolenkových destinacích, ale i kosmetické produkty, podporující uvolnění a relaxaci. Zaměřují se na péči o celé tělo, včetně obličeje a vlasů a jejich neodmyslitelnou součástí je vůně. K takovým patří holisticky pracující směsi olejů, sloužící k masáži celého těla. Kromě masáže současně pokožku zvláčňují, hydratují a samozřejmě příjemně voní. Astaxanthin massage oil je směsí zřejmě v kosmetice nejoblíbenějších zvláčňujících a pěstících olejů: mandlového, makadamiového a avokádového, vitaminu E, obohacených o současný kosmetický hit - v tucích rozpustný karotenoid, obsažený v mořských řasách a mořských rybách. Podstatný je intenzivním antioxidačním účinkem, kterým posiluje imunitní systém a bojuje proti zánětům, urychluje hojení, regeneraci a zpomaluje stárnutí tkání. Pohlcuje UVB paprsky a tím ochraňuje kůži před spálením. Vnitřně užívaný astaxanthin podporuje činnost mozku a kardiovaskulárního systému, reguluje hladinu cholesterolu v krvi a prospívá zraku – vyživuje sítnice, zlepšuje ostření očí, preventivně působí proti vzniku zeleného zákalu. Překvapivě dovede zmírnit žaludeční záněty. Astaxanthin massage oil je určen výhradně k zevnímu použití. Najdete ho v sekci Zdraví mezi kosmetikou v našem e shopu.
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat správné trekingové hole? I
Trekingové hole se stávají čím dál oblíbenější pomůckou doplňující sportovní aktivity v podobě delší i kratší chůze. Vhodně vybrané hole vám nejen usnadní pohyb, nabízí taky další významné benefity. Vyzkoušejte trekingové hole také. Určitě je stihnete otestovat ještě tuto sezónu.   Dva druhy holí  Hole rozdělujeme na dva základní druhy. Pevné a teleskopické. Tyto jednotky lze pak dále rozvrstvit dle potřeb jedince.  Při výběru pevných holí je nutné soustředit se na jejich délku. Výběr správné délky je v tomto ohledu nejzásadnější, neboť hůl nemůžete zkrátit ani prodloužit. Pevné hole se hodí pro časté využívání vaší osobou, vzhledem k individuálnímu výběru výšky nebudou sedět lidem s odlišnou výškou. Pevné hole samozřejmě zpříjemňují dopad, ale jsou tužší. Nejsou těžké, vyrábí se především odlehčené. Jejich životnosti lze udělit jedničku, pevné hole vám mohou vydržet i celý život. Jednotlivé komponenty lze vyměňovat. V případě teleskopických holí si můžete chválit jejich skladnost. Většinou se dají složit, během několika tahů se z nich stanou hole krátké. Můžete si je půjčovat navzájem, délky lze upravit. Hole mají větší tlumivé účinky, po čase se však opotřebí a takový prospěch vám již nezajistí. Tyto hole mají bohužel nižší výdrž, avšak jejich cena obvykle není tak vysoká. Za největší výhodu lze považovat jejich skladnost. 
Zobrazit článek >
 
ÚSTAVNÍ SOUD ZRUŠIL ČÁST ZÁKONA O EET. JAKÉ ZMĚNY NASTANOU?
12. prosince 2017 zrušil Ústavní soud nálezem sp. zn. Pl. ÚS 26/16 část zákona o evidenci tržeb, zákona č. 112/2016 Sb. (dále jen „zákon o EET“). V tomto článku se dočtete, co se změní v elektronické evidenci tržeb po nálezu Ústavního soudu. Odložení třetí a čtvrté vlny EET Rozhodnutí odložilo třetí a čtvrtou vlnu EET. Třetí fáze EET měla nastoupit od 1. března 2018 a měla zahrnovat například činnost účetních, právníků, zemědělců, veterinářů, lékařů, nebo stánkových prodejců. Čtvrtá vlna se pak měla týkat například kadeřnic, dalších vybraných řemesel a výrobních činností a měla být zahájena od 1. června 2018. Ústavní soud oba termíny nyní zrušil a není jisté, kdy a zda se tito podnikatelé do EET zapojí. Dle Ústavního soudu je zapotřebí zvážit možné dopady na zbývající skupiny povinných subjektů. Bezhotovostní platby nebudou podléhat EET Ústavní soud vyjmul z povinnosti EET platby bezhotovostním převodem, tedy veškeré platby kartou, platby přes platební brány a podobně. Dle Ústavního soudu neexistuje legitimní důvod k plošné evidenci bezhotovostních plateb, jelikož bezhotovostní platby zanechávají elektronický záznam a jsou proto snadno dohledatelné. Povinnost evidovat a vydávat doklady s kontrolním kódem pro bezhotovostní platby skončí ke dni 28. února 2018. Zrušení povinnosti uvádět DIČ K 28. únoru 2018 také Ústavní soud zrušil povinnost uvádět na účtenkách daňové identifikační číslo poplatníka. DIČ v případě fyzické osoby totiž obsahuje rodné číslo poplatníka a jeho uvedení na účtence je dle Ústavního soudu v rozporu s právem na ochranu před neoprávněným zveřejňováním či zneužíváním osobních údajů. Výjimky z EET pouze zákonem Ústavní soud také zrušil s platností k 31. 12. 2017 ustanovení zákona o EET, které dávalo vládě zmocnění ke stanovení výjimek z povinnosti EET. Vláda tak mohla svým nařízením některé tržby vyloučit z EET úplně, případně je převést do zjednodušeného režimu. Podle Ústavního soudu má však stanovit primárně zákon, na koho povinnost evidence dopadá a v jakém režimu, nikoliv vládní nařízení. Zákon dle soudu není protiústavní Ačkoliv Ústavní soud zrušil některá dílčí ustanovení zákona o EET, zákon jako celek neshledal protiústavní a platí nadále. Povinnost elektronicky evidovat tržby tak zůstává pro podnikatele v pohostinství, ubytovacích zařízeních a v kamenných obchodech. Rozhodnutí Ústavního soudu vítají především e-shopy a podnikatelé spadající do třetí a čtvrté vlny. Lze čekat ale i negativní dopady, a to zejména na dodavatele pokladen a tiskáren, kteří očekávali dodání tisíce pokladen v roce 2018. Daniel Macek Advokát at macek I legal www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Dr. Hlaváč: džemy a jiné produkty
Firma Dr. Hlaváč se specializuje na výrobu náplní, džemů, povidel a taky sirupů. Nejdůležitější na produktech je fakt, že se jedná o certifikovanou BIO kvalitu. Jednotlivé produkty vznikají nejen z ovoce a zeleniny, ale taky ořechů, čokolády nebo cereálií. Společnost své první náplně pro pekařskou a cukrářskou výrobu vydala již v roce 1998. K velkému rozšíření sortimentu pak došlo v roce 2011. Značka se může pochlubit tím, že do směsí nepřidává žádný cukr ani sladidla navíc. V současné době se chlubí více než osmdesáti druhy výrobků, které se dostávají do velkoobchodů i malých prodejen. Dr. Hlaváč vyváží produkty taky do zahraničí, nejvíce do Maďarska, Polska, Litvy, taky na Ukrajinu. Velký výčet zahraničních poptávek svědčí o kvalitě produktů. Všechny výrobky jsou připravovány podle tradičních receptur. Ochutnejte malý zázrak mezi potravinami, který tak delikátně chutná. Co třeba vyzkoušet třeba speciální ,,džem‘‘? V našem e-shopu vám nabízíme spoustu variant a příchutí tohoto produktu. Jedinečné lahůdky jsou vyráběny z kvalitního ovoce, které vyrostlo na ekologických sadech. Ochutnejte třeba produkt Bio Chia Meruňka 260 g za skvělou cenu 99 korun. Tradiční meruňkové výrazné chuti dodají chia semínka šmrnc, navíc podpoří její vliv na zdraví. Vyzkoušejte tuto ovocnou pomazánku, kterou si můžete vychutnávat jakýmkoliv způsobem se vám zamane.
Zobrazit článek >
 
Bezpečné užívání léčivých rostlin v těhotenství
Knížka Bezpečné užívání léčivých rostlin v těhotenství shrnuje poznatky bezmála stovky odborných zdrojů z let 1970 až 2013. Je koncipována tak, aby sloužila jako spolehlivý zdroj informací pro zdravotnické odborníky, tedy pro lékaře, zdravotní sestry, lékárníky, porodní asistentky a další. Zároveň je zachována srozumitelnost pro všechny, kteří mají o využití bylinek zájem, zejména těhotné a kojící ženy, maminky a další. Popis Mgr. Lenka Sobková je absolventkou Farmaceutické fakulty v Hradci Králové Univerzity Karlovy v Praze, kde získala titul magistry farmacie. Od ukončení studií pracuje jako lékárnice a terapeutka. Za svou praxi prošla zkušenostmi v celé šíři zdravotnictví. Přístup "klasické medicíny" jí ovšem často připadal neuspokojivý. Pokračovala proto v sebevzdělávání v dalších léčebných směrech. Nejprve v oblasti fytoterapie a homeopatie, poté absolvovala výcvik Hlubinné abreaktivní psychoterapie a kurzy metody SRT. Úryvek z úvodu: Držíte právě v rukou knihu, která do konečné podoby vydání zrála několik let. Odborné informace, které zde naleznete, jsem zpracovala v rámci své diplomové práce a úspěšně obhájila před odbornou komisí již na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. (...) Zastávám názor, že potíže by se měly léčit od jejich příčiny, ne pouze tlumit příznaky. A také ze své praxe vím, že každou zdravotní potíž lze řešit nikoli pouze jedním, ale většinou vícero způsoby. K tomu je ale zapotřebí pracovat se širším spektrem léčivých přípravků, než jaké nám nabízí "farmaceutický byznys". Fytoterapie, tedy léčení přípravky přírodního původu, bývá v tomto případě velmi vhodnou cestou. V evropských zemích má dlouhou tradici, a proto se můžeme opřít o spoustu informací a o zkušenosti našich předků. Pokud s ní pracujeme citlivě a zodpovědně, dostáváme do rukou dar uzdravovat nemoci při velmi nízkém riziku nežádoucích účinků. Právě proto se také léčivé rostliny těší čím dál větší oblibě, především u citlivějších lidí, kam skupina těhotných žen rozhodně patří. Snad žádná nastávající maminka nechce svému miminku ublížit, byť třeba jen nevědomě. Další informace o knize Bezpečné užívání léčivých rostlin v těhotenství naleznete v článku Bezpečné užívání léčivých rostlin v těhotenství – Význam fototerapie v průběhu těhotenství. Knihu o bylinkách vhodných v těhotenství koupíte v eshopu zdravi.eiffeloptic.cz V naší nabídce naleznete také další knihy o bylinkách.
Zobrazit článek >
 
Jak to vidí zlatokopky
Některé ženy si svého partnera nevybírají ani podle vzhledu, ani podle charakteru, ale podle peněz a hlavně podle peněz, které je ochoten do nich investovat. Opravdové zlatokopky vyrůstaly v rodinách, které jim nemohly dopřát vše, co by si přály. Tak si to v dospělosti snaží vynahradit s bohatým milencem. V klubu loví podle jasných kritérií: značkové oblečení, drahé hodinky. V případě, že se lov zadaří a vezmou se, asi vás překvapí, že jim to společně i klape. Žena je ráda, že je zajištěná a muž je spokojený, že má vedle sebe reprezentativní ženu. V dřívějších dobách, bylo označení zlatokopka bráno jako nadávka. Dnes se tím ženy vůbec netají a přiznávají, že se nechávají vydržovat a tvrdí, že je naprosto přirozené. Podle vědeckých průzkumů mají v podstatě pravdu. Dle jeho výsledků si muži vybírají podle vzhledu a u žen zas vítězí peníze pro zajištění budoucích potomků. Popravdě, co je na tom špatného, nechat se od muže hýčkat, jak fyzicky, tak i finančně. Když se podívám na některé manželství, ženy doma dělají služku, kuchařku, chůvu a od muže neslyší ani slůvko vděku. Zlatokopky na to mají jasný názor. Skoro každá žena touží být materiálně zajištěna, ale většinou mají malé sebevědomí, ale bojí se o něj říct nebo mají pocit, že se to nesluší. Ženy se pro peníze vdávaly odjakživa, a protože se jednalo o společenské tabu, tak se o tom tolik nevědělo. Co třeba známá Padame de Pompadour. Ta se na slavnou dráhu milenky Ludvíka XV. Připravovala odmala. A povedlo se, před královskou postel se dostala až do nejvyšších kruhů.
Zobrazit článek >
 
Proč jíst semínka? Máme k tomu hned několik důvodů!
Chia semínka, semínka slunečnice, dýně, konopí, lněná a další. Víme, proč je zařadit do jídelníčku. Vyberte si své favority a začněte je konzumovat taky. Mají vysoký obsah vlákniny Lidé konzumují jen malé množství vlákniny. Jde o skvělý přírodní lék, který nám pomáhá proti zácpě a také snižuje hladinu cholesterolu. Vláknina je vhodná prevence proti onemocněním jako je rakovina tlustého střeva, srdeční onemocnění. Pokud hubnete, bez vlákniny to nejde. Naše tělo ji nestráví celou a tak máte delší dobu pocit sytosti. Nejvíce vlákniny obsahují chia semínka, pak lněná, dýňová a slunečnicová.   Jsou skvělým zdrojem bílkovin Semínka a ořechy rádi konzumují vegani pro jejich vysoký obsah bílkovin, kterými nahradí maso. Bílkoviny jsou základní stavební látkou všech živých organismů a vegani trpí často jejich nedostatkem. Semínka jsou tvořena bílkovinami téměř ze 30 %. Semínka, předevší m pak chia můžete přidat do jakéhokoliv pokrmu. Můžete s nimi posypat palačinky, zamíchat je do jogurtu nebo do ovesné kaše. Zlepšíte kvalitu svých vlasů a nehtů Semínka mají obrovské množství vitamínů a minerálů, především pak selenu, zinku, manganu, draslíku, vápníků a také vitaminů skupiny A, B, C. Obsahují  vše pro vaše krásné vlasy, nehty a zuby. Mají dlouhou trvanlivost Semínka se na rozdíl od jiných potravin nezkazí za krátkou dobu. Naopak. V případě správného skladování vám vydrží i dva roky a déle. Nejhorší je pro semínka střídání sucha a vlhka a také proměnlivé teploty. Uchovávejte je v neprodyšném obalu ve tmě. Redukují záněty Vzhledem k vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin jsou velmi důležité pro správnou činnost mozku, snižují rizika chronických chorob, ale především mají vynikající protizánětlivé účinky. Nejvíce zdraví  prospěšných látek mají konopná a lněná semínka, chia.   Chia semínka najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jak jíst sladké a nepřibrat?
Milujete různé zákusky v podobě dortíků a koláčků nebo sladké bonbóny? Neumíte si představit život bez sladkostí. Takový život si od teď už nemusíte ani představovat. Mám pro vás tipy, jak jíst sladké a vůbec nepřibrat! Pokud ráda pečete, vyměňte sušenky a tradiční dortová těsta na korpusy za obyčejné piškoty. Když piškoty řádně rozmixujete a slepíte je k sobě pouze kouskem rozehřátého másla a vodou, výsledek korpusu bude stejný až na to, že finální dort bude mít o dost méně tuku. Piškoty mají v sobě totiž maximálně 5% tuku. Věděli jste, že jsou takto lehké? Výbornou náhražkou sladkých dortů je müsli. Chuť je výborná a navíc můžete střídat druhy müsli dle libosti. A pozor! Existuje spousta receptů na výborné müsli dorty. Sladké jezte nejlépe ráno, maximálně v odpoledních hodinách, nikdy ne večer. Nejlepší bude, když dávku sladkého vyčerpáte již na snídani. Co taková ovesná kaše, která nejen dokonale zasytí a dodá očekávaný přísun cukru, ale i uspokojí mlsný jazýček? Před každým vašim sladkým hříchem vypijte sklenici vody. Ta vám pomůže v tom, že se budete cítit plnější, dort nebo jinou dobrotu budete jíst pomaleji, více si je užijete a na sladké pokušení budete vzpomínat déle. Dostatečný přísun tekutin po celý den je též velmi důležitý pro udržení té správné line.  Velkému počtu lidí se také stává to, že po sladkém jídle mají chuť na něco slaného a naopak. Chuť na sladké po slaném jídle eliminuje pivo. Abyste neměla chuť na slané, pijte ke sladkému pokušení kávu, nejlépe bez mléka. Pokud držíte kdejakou dietu, odměňujte se za její plnění. Dala jste si dnes o porci méně? Obdarujte se jedním nebo dvěma dílky čokolády. Budete mít dobrý pocit sama ze sebe a uspokojíte tak i vaše chuťové buňky. Nedojídejte. Pokud už nemůžete, zkrátka už nejezte. Jídlo si můžete nechat na další den. Pokud jíte v restauraci, můžete si zbytek jídla nechat zabalit. Uvidíte, že se najednou budete cítit lehčí.  Není tajemstvím, že kdo miluje sladké a k tomu se jakkoliv hýbe, nepřibyde. Zajděte si minimálně dvakrát týdně    někam zacvičit. Určitě je ve vaší blízkosti nějaké fit centrum, kde si můžete vybírat z různých skupinových lekcí, například jógy, zumby a dalších. Cvičit můžete i sama doma. Když je venku hezky, běžte se na hodinku projít nebo si zaběhat. A které sladkosti jsou nejlepší na udržení vaší váhy? Želé – Gumoví medvídci a další bonbóny tohoto typu vás uspokojí a tělu nedodají nechtěný tuk. Nanuky – Kupujte nanuky vodové, s nimi určitě nepřiberete. Pudink – Nahraďte tučné mléko nízkotučným a omezte přídavek cukru. ,,Polystyren‘‘ aneb racio chlebíčky s příchutí nebo polevou – Skvěle nahradí pečivo. Nezní tyto ,,recepty‘‘ na udržení krásné linie tak snadno? Ano, zní, jelikož jejich dodržení je opravdu lehké. Stačí trocha chtíče a uvidíte, že vaše váha přestane stoupat. A co navíc? Budete šťastnější, jelikož budete vědět, že tyto metody opravdu fungují a vy si budete moci dopřávat dál nějaké sladké dobroty. 
Zobrazit článek >
 
Co jsou to adaptogeny
Adaptogeny jsou léčivé rostliny a houby, které pomáhají organismu adaptovat se při určité zátěži. V případě, že zátěž nepřekročí adaptační rozmezí, zůstaneme zdraví, pokud je rozmezí přeproceno, přijde nemoc. S adaptogeny se adaptační rozmezí rozšiřuje, nejde tedy o léčení choroby, ale o upevnění zdraví. Některé adaptogeny chrání játra, jiné zas cévy, další potlačují záněty, alergie nebo působí na duševní zdraví. Mezi adaptogeny patří: Ženšen praví působí proti nemocen způsobeným převládajícím špatným životním stylem: intoxikace a kocovina, stres, duševní a fyzická výkonnost, zlepšení imunity, dále také proti stárnutí, chemické a radiační zátěži. Šišlák bajkalsky pomáhá při prevenci a léčbě diabetu, nádorových onemocnění a srdečně-cévních onemocněních (nemoci srdce, srdeční mrtvice, ateroskleróza, hypertenze) Schizandra čínská se využívá pro celkové posílení organismu (hlavně při únavě), k potlačení hladu, zvýšení vitality, zpomalení stárnutí a zlepšení duševní výkonnosti. Rozchodnice růžová má protizánětlivý a cytoprotektivní účinek, chrání cévy a mozek při ischemii, dále chrání proti chorobám srdce a proti rakovině. Pomáhá dokonce při odvykání od alkoholu a má antidepresivní účinek. Zázvor má protivirové, antioxidační, baktericidní, protizánětlivé a antialergické účinky. Zázvor je také skvělým doplňkem léčby diabetu, rakoviny, nemocí srdce a jater. Kurkumovník dlouhý (kurkuma) patří mezi prostředky Ajurvédy a tradiční čínské medicíny, kde se používá proti zánětům, diabetu a rakovině. Jedná se o velmi silný antioxidant, který by měl být zařazený do každodenního jídelníčku. Lesklokorka lesklá (reiši) je vysoce léčivá houba, která se využívá při rakovině i mnoha dalších civilizačních nemocech, jako jsou záněty, infekce, hypertenze, deprese a impotence. Čínská medicína ji považuje za zázračnou. Rezavec šikmý (houba čaga) má protirakovinné účinky, hlavně proti rakovině plic a prsu.
Zobrazit článek >
 
Pletenec s pekanovými ořechy a javorovým sirupem
Dnes si upečeme pořádnou dobrotu. Pekanové ořechy obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, jsou bohaté na zdravé oleje, obsahují podstatné množství vápníku, fosforu a taky vitamin E. Pokud vás zajímají účinky, které přináší konzumace pekanových ořechů vašemu zdraví, navštivte náš magazín pro muže, článek je v něm připraven i pro vás.  My se s vámi dnes podělíme o recept na výborný pletenec, který v podobě koláče vytvářeli již jihoamerické kmeny. Ochutnejte tuto dobrotu. Doporučujeme upéct pletenců více, rychle mizí z talíře.  Budete potřebovat:  Listové těsto (ideálně máslové, 1 ks) Javorový sirup  (hustší, asi 150 ml) Škrob kukuřičný (1 lžičku) Pekanové ořechy (220 g) Vejce (1 ks) Postup:  Nejprve nasekejte dvě třetinu ořechů na menší kousky. Není třeba mixéru, ořechy jdou pěkně krájet. Následně je smíchejte s javorovým sirupem a škrobem.  Připravené těsto rozkrájejte tak, aby vám vznikly čtverečky velké okolo deseti centimetrů. Lépe se vám budou dělat větší pletence. Každý čtvereček pak na dvou protilehlých stranách nakrájejte, ale pozor, maximálně tak dva a půl centimetru z každé strany. Následně do nich naneste náplň a zabalte jednotlivými proužky přes sebe. Využijte vajíčko a potřete jím připravené pletence. Pečte asi dvacet pět minut v troubě vyhřáté na 180°C. Mňam, to bude dobrota! 
Zobrazit článek >
 
Připravte se s námi na pracovní pohovor a hned máte větší šanci na úspěch! I
Chystáte se na důležitý pohovor a jste čím dál víc nervózní? Hoďte paniku za hlavu a připravte se podle našeho článku. Jdeme na to! Ať už s pohovorem máte zkušenosti nebo ne, mohla jste alespoň z doslechu zjistit, jaké otázky jsou obvykle lidem ucházejícím se o místo ukládány. Připravte si ty očekávané dopředu, ať vás nezaskočí. Vypište si všechny své klady a naučte se pohotově jimi reagovat. Není snadné udržet v napjaté situaci chladnou hlavu, a tak by se vám mohlo stát, že během přijímacího procesu nebudete schopna ani přemýšlet nad tím, v čem jste dobrá. S pozitivy to nepřehánějte. Mělo by z nich být vidět, jak jste v práci dobrá, avšak ne přespříliš. Ještě hůř než klady se samozřejmě podávají naše slabiny. Každý z nás nějaké má, nebojte se před majitelem firmy přiznat barvu, pokud nebude příliš nežádoucí. Základem dobrého dojmu je správně zvolené oblečení. Volte neutrální formální kostým nebo třeba business šaty. Snažte se vypadat hezky, aby ve vás budoucí šéf viděl brzkou ozdobu firmy. Na pohovor dorazte včas, nejlépe ještě chvíli předem. Nezapomínejte na úsměv nebo alespoň příjemný výraz. Buďte přirozená. Jistě sama vycítíte, zda jste si s druhou stranou padla do oka či nikoliv. Zdolejte přijímací pohovor v anglickém jazyce. Naučte se pořádně mluvit s naší publikací Přijímací pohovor v angličtině. Tuto výbornou knihu najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Aromalampa MANDALA
  Esenciální nebo také éterické oleje se řadí mezi aromatické látky. Jejich využití je velice bohaté. Objevíme je nejen v kosmetice, ale využívají je i jiné obory např.: farmaceutický či potravinářský průmysl. Tyto vonné látky působí na naše čichové a chuťové vjemy a my tak cítíme vůni nebo vnímáme různé chutě. Aromaterapií se rozumí to, že éterické oleje působí svojí biologickou aktivitou na živý organismus. Používají se oleje, které se získávají z rostlinných silic. Další důležitou složkou jsou ROSTLINNÉ OLEJE. Jejich bioaktivita je rovněž významná, avšak působí ve srovnání s éterickými oleji na jiné biochemické úrovni. Rozdíl mezi éterickými oleji a rostlinnými oleji z hlediska chemického je značný. Éterické oleje jsou látky těkavé, nestálé, bezbarvé či barevné kapaliny rozdílné viskozity. Nejsou mísitelné s vodou. Dobře se rozpouštějí v rostlinných olejích, v medu, v lihu, tučném mléce a smetaně. Obsahují uhlovodíky a kyslíkaté látky, které jsou hlavními nositeli jejich vonných a chuťových vlastností. Oproti tomu rostlinné oleje patří mezi tuky, jsou to směsi lipidů. Vonné éterické oleje můžete používat k inhalaci, do koupele nebo si provonět svůj domov s aromalampou. Dnes vám přináším tip na velmi pěkně vypracovanou aromalampu - MANDALA. Vzhledově evokuje čajovou konvičku na kamínkách. Zajisté vám zkrášlí váš interiér a přinese i spoustu voňavých chvil. V našem e-shopu ji nabízíme ve čtyřech barevných variantách, nahlédněte na naši nabídku: ZDE    
Zobrazit článek >
 
Muzeum HISTORICKÝCH KOČÁRŮ
Vydáme-li se z Prostějova směrem na Konici, projedeme Kostelcem na Hané a odbočkou do prava se dostaneme do Čech pod Kosířem. Je to nemalá vesnice, kde nalezneme spousty turistických zajímavostí. Nově můžeme obdivovat zámek, dále můžeme navštívit rozhlednu, nebo se pokochat exponáty ve dvou muzeích. Jedním z nich je Hasičské muzeum a to druhé, o kterém se více zmíním, je Muzeum Historických kočárů. V tomto muzeu můžeme shlédnout mnoho krásných zrestaurovaných historických kočárů, saní a luceren. Hlavním restaurátorem a zakladatelem muzea je Václav Obr. Muzeum se pro veřejnost poprvé otevřelo dne 11. července 2009. Citace Václava Obra: "Myšlenka vybudovat muzeum kočáru se rodila několik roků, byla ideou, která se stala skutečností. Již od dávných dob, snad z doby Jana Husa a Jana Žižky byla Česká a Moravská zem tou největší kolébkou řemeslníků. Po celá ta staletí tito mistři svého řemesla byli utlačováni. Až v době Rakouska - Uherska někteří z nich zakládali výrobny až továrny na výrobu vozů a kočárů. Byly to těžké doby a mnohé to stálo většinu života. Po uplynutí staletí upadli v zapomnění, což je velká chyba. Postupným restaurováním pozůstatků vraků kočárů vzniklo nenapodobitelné muzeum, které je odkazem řemeslné práce našich předků a odkazem pro další generace, aby vyzdvihlo vše, co upadlo v zapomnění. Muzeum kočárů bylo postaveno po mnohaletém hledání na místě bývalé továrny na hasicí stříkačky, založené Antonínem Smekalem r. 1820. Z celého komplexu budov továrny zůstala pouze jedna budova, kde je dnes hasičské muzeum. Muzeum kočárů jsem začal budovat vlastními silami, tudíž svépomocí a financoval ho z celoživotních úspor a z vykonávané práce, neboť jsem byl a stále jsem řemeslník. Bylo to velmi náročné, jak po stránce finanční, tak i fyzické. V roce 2008 mě došly veškeré finance, ale nikoliv síly. Úctyhodné je, že mne a tuto myšlenku - zbudovat muzeum kočárů - která se každou chvílí stávala skutečností, podpořili obec Čechy pod Kosířem, Olomoucký kraj, Evropská unie a mnoho dalších, kteří jsou na věčné časy vytesáni do žulové desky u vstupu do muzea, aby se toto dílo mohlo dokončit. Muzeum kočárů je unikátní dílo, které vzniklo díky silné víře, je pomníkem a zároveň symbolem i pro další generace." Turistická sezóna pro tento rok začíná 1. dubna 2017. Otvírací doba: Út - Ne od 9:00 do 17:00    
Zobrazit článek >
 
Přírodní péče o suché vlasy
Majitelé mastných vlasů často žehrají na nutnost častého mytí vlasů. Nepochybně je údržba takových vlasů časově náročná. Ráno na vstávání, na mytí, sušení a úpravu účesu. Ač se to nezdá, péče o suché vlasy je náročnější. Vyžaduje speciální prostředky na mytí vlasů, protože suché vlasy bývají křehké, cuchají se, mají sklony se lámat a někdy i padat. Výživa je může zatěžovat, chybí jim přirozená pružnost. Špatně snášejí i barvení. Jak jim pomoci? Často je to metodou pokus-omyl. Jen trefit se do vhodného prostředku na mytí je samostatnou kapitolou. Nejvhodnější je zaměřit na šampony přírodního původu, protože jak se říká, příroda si umí poradit s mnoha zdravotními a kosmetickými nepříjemnostmi. Vyživující péče o suché vlasy přírodní kosmetiky značky Jeanne En Provence je takřka plná prvotřídních bylinek a olejů přírodního původu, obsahuje jich přes 91%. Základem šamponu je BIO panenský olivový olej, doplněný o esenciální heřmánkový, muškátový, pomerančový a citrónový olej. Je v něm také tymián, rozmarýn, lípa, kopřiva a řeřicha. Naopak neobsahuje silikony, parabeny a sulfáty. Šampon vlasy jemně umyje, hydratuje, přitom nezatíží. Podpoří růst, vrátí jim zdravý vzhled: lesk, hebkost a objem. Vyživující šampon Jeanne En Provence hledejte v sekci Krása mezi kosmetikou v našem e shopu.  
Zobrazit článek >
 
Okouzlete okolí esencemi Burberry I
Značku Burberry založil anglický čalouník Thomas Burberry ve svých 21 letech. Na začátku podnikání jistě ještě netušil, že se za pár let stane jedním z nejbohatších mužů Velké Británie a že bude známý po celém světě. Do roku 1870 svou firmu zaměřoval pouze na outdoorové oblečení. V roce 1880 udělal boom do světa módy, povedlo s emu vytvořit polopropustnou speciální tkaninu, která byla prodyšná, avšak dokázala ochránit lidi proti zimě i dešti. Tímto objevem obsadil návrhář přední místo ve světě módy. Přesuňme se nyní o celých sto let dál, do doby, kdy společnost začala vyrábět ležérní módu. Na trh padaly ty nejluxusnější kousky, které se mohly srovnávat s kdejakou jinou módní značkou nejvyšší třídy. Postupem času se prodejny Burberry dostaly do celého světa. Dnes mají na světě přes 500 poboček v celkově 48 zemích. Se značkou je spojen i znám návrhář Christopher Bailey. Společnost Burberry je známá také tím, že do svých kampaní zapojuje známé celebrity – herečku Emmu Watson, zpěváka George Craiga, nebo modelky Kate Moss, Jourdan Dunn a nebo Lily Donaldson. Dnes firmy čerpají inspiraci od Burberry hlavně při navrhování kabátů. Pro nositelky značky je samozřejmě nejvíce důležitý tartanový znak, obvykle v hnědé, béžové, tmavě modré nebo červené barvě. Zajímavé je, že tento vzor je nejčastěji kopírovaným vzorem na světě. Parfémy Burberry najdete zde. Překlikněte na další díl našeho článku, kde se už dozvíte něco víc o konkrétních vůních! 
Zobrazit článek >
 
Holoukoulí – Mads Larsen
Tentokrát tu máme zase jedno horké čtení, které bylo, možná se podivíte, stvořeno mužem. Mads Larsen je norský spisovatel ve středních letech, narozen 1973. Svou literární kariéru odstartoval v roce 2003 knihou Crack, Black & Sack, u nás známější pod titulem Pornopung. Toto jeho dílo nedebutovalo jen v Norsku. Poznal ho celý svět. V jeho domovině si tento text přečetlo tři sta tisíc lidí. Díky tomu se kniha stala nejprodávanější publikací několika měsíců. V roce 2013 byl natočen na motivy knihy i film. Znát ho můžete pod stejnojmenným názvem. Po své prvotině se autor začal věnovat literatuře více. Napsal další knihy, jednou z jeho dalších úspěšných je dílo Holokoulí. Jedná se o dílo, které zachycuje tabu téma jménem sex. Mluví o něm provokativním způsobem. Říká se, že tento román změnil tisíc životů. Román byl obdivován a zároveň nenáviděn. Některým čtenářům pomohl, jiní by ho nejraději spálili. O této knize se těžko mluví, musíte si ji přečíst sama. Pokud máte po krk zamilovaných románků s trochou té erotiky, sáhněte po knize Larsena. Bude překvapena, jak dokáže milostná kniha vypadat. Kniha je ne nadarmo nazývána kontroverzním severským bestsellerem. Zachycuje ideálního muže, takového, který má hezky vyholené koule. Je v tom však i něco víc? Kniha opravdu stojí za přečtení. Rozšiřte si obzory a poznejte, jak vidí sex muži. Knihu Holokoulí najdete zde. Ve snaze porazit světoznámého milovníka žen Casanovu, se naši tři hlavní hrdinové stanou oběťmi vlastního šarmu a destrukce, ve hře, ve které jsou všichni muži a ženy odsouzení k prohře. Holokoulí vede čtenáře temnou a zároveň zábavnou cestou popředím moderního světa svádění a sexuality. Tento román přiměje i ty nejurputnější feministky přiznat si, že ženy vyhrály v boji mezi pohlavími.
Zobrazit článek >
 
Cestujeme po Istrii VIII.
Od Barbanu se přesuneme do nádherného lázeňského města OPATIJA. Ochráncem města Opatija je sv. Jakov, jehož svátek se slaví 25. července, tento den je také oslavován jako den města Opatija. Opatija se nachází na úpatí horského parku UČKA a přírodního parku. Město je výbornou volbou pro letní i zimní dovolenou. Krásná příroda, parky, staré rakousko-uherské vily, promenády a pláže lákají turisty z celé Evropy i světa více jak 160 let. Opatija je známou turistickou destinací v Chorvatské republice, kde se s oblibou pořádají kongresy, semináře a konzultace. Architektonických památek tu sice moc není, ale vaši pozornost zajisté upoutají zdejší parky a krásné vily. Stejně tak i hotelové komplexy přitahují mnoho turistů. Opatija se od odstatních chorvatských měst liší tím, že nemá žádné historické centrum, zdejší sanatoria jsou navštěvovaná nejen v létě, ale i v zimním období. První hotel, který zde vzniknul se jmenoval Quarnero (dnes Kvarner) a nechal jej postavit Friedrich Schüller v roce 1887, jenž byl vídeňským ředitelem drah. Stavby dalších hotelů na sebe nenechaly dlouho čekat. Na přelomu 19. a 20. století se Opatija stala nejpopulárnějším přímořským letoviskem. Do města se dostanete po ulici maršála Tita, jenž je jedinou významnou komunikací vedoucí rovnoběžně s pobřežím. Dostanete-li se k hotelu Imperial, zajděte se podívat a zrelaxovat do protilehlého parku sv. Jakuba. Z něj se pak vydejte dolů ke břehu, kde najdete kostel sv. Jakuba. Ten pochází z roku 1506 a je jedinou dochovanou stavbou z komplexu starého kláštera. Před kostelem se nachází malá skála na které je umístěna socha zvaná Pozdrav moři. Znázorňuje mladou ženu krmící racka. Jejím tvůrcem je sochař Zvonko Car a pochází z roku 1956. Mějte přehled o zajímavých místech v Chorvatsku. Při cestách mějte po ruce příručku CHORVATSKO z nakladatelství Lonely Planet.      
Zobrazit článek >
 
Poznejte sílu hrušek
Hrušeň patří mezi dlouhověké stromy, vydrží vám na zahradě až stovky let. To už něco o síle stromu vypovídá. Jaké účinky na váš organismus budou mít hrušky? Rozkvétá hrušeň na vaší zahradě nebo si pochutnáváte jen na plodech kupovaných? V každém případě je dobré vědět, proč vám budou hrušky ku prospěchu.  Hrušky jsou bohaté na vitamin B, C a E. Obsahují významné minerály a taky stopové prvky, z nichž by vás mohla zajímat především měď, taky mangan, hořčík, železo a draslík. Hrušky obsahují taky významné množství vlákniny.  Hrušky jsou skvělým pomocníkem na snižování krevního tlaku. Pokud bojujete s tímto problémem, jezte hrušky pravidelně třeba na svačinu. Uvidíte, že se hladina tlaku v krvi sníží.  Hrušky podporují funkci ledvin. Bojují proti tvorbě ledvinových kamenů. Čistí močové ústrojí. Konzumace hrušek navíc podporuje vylučování kyseliny močové.  Pokud vás trápí žaludeční nebo žlučníkové potíže, pak je ovoce správnou volbou. Nemusíte je jíst syrové, vyzkoušejte taky domácí hruškový kompot, o kterém jsme se zmiňovali v našem hruškovém speciálu, který je již dostupný v našem magazínu.  Víte, že ku prospěchu vám nebudou jen plody, ale taky listy hrušně? Nechte je usušit a později si z listů můžete připravit výtečný čaj, který se může pochlubit skvělými detoxikačními účinky. Můžete uvařit i čerstvé listy, vzniklý nápoj poslouží však pouze k okamžité konzumaci.
Zobrazit článek >
 
Rašelinový termofor
Rašelina působí jako léčivý prostředek již po staletí. Jedná se o zázrak, který pomáhá s léčbou artrózy nebo vnějších zánětů. Působí proti bolestem kloubů a páteře, eliminuje celulitidu. Poradí si taky s poruchami krevního oběhu a látkové výměny. Rašelina přijde vhod též při bolestivé menstruaci nebo žlučníkových záchvatech. Poznala jste již sílu tohoto přírodního léčiva? Vyzkoušejte ji prostřednictvím rašelinového termoforu! Jedná se tradiční hřejivý vak, do kterého je však bezpečně místo gelu ukryta čistá zdravá rašelina. Termofor můžete nahřát na teplotu okolo padesáti až šedesáti stupňů Celsia, avšak při vyměřování teploty je vhodné otestovat sáček nejprve rukou. Rašelinu chrání stoprocentní bavlna, která zabraňuje prvotnímu tepelnému šoku při přiložení na kůži. Termofor je vhodné využívat v případě nachlazení, dále se přikládá na místo bolestivého kloubu, nejčastěji na záda nebo do oblasti podbříšku. Rašelinový termofor můžete zahřát hned několika způsoby. V mikrovlnné troubě ho nechte maximálně tři minuty. V horkovzdušné nebo elektrické troubě můžete termofor nechat asi deset minut. Těleso můžete zahřívat taky ve vodní lázni asi po dobu pěti minut. V tomto případě se vyplatí však ještě pomůcku nechat v odstavené nádobě s horkou vodou, aby se dostatečně prohřála. Před použitím nejprve rukou otestujte teplotu váčku, než jej přiložíte na bolavé místo. Termofor je velký 20 x 25 cm, takže ho pohodově sbalíte pro případ nouze i na cesty. Pořiďte si Termofor rašelinový za skvělou cenu ještě dnes! Produkt najdete zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Houbaření pro děti
Velmi ráda vzpomínám na své dětství, kdy jsme s tatínkem pořádali brzké ranní výpravy na houby. Jelikož jsme měli les jen pár kroků od domu, měli jsme většinou výhodu prvních houbařů. Košíky jsme brzy naplnili kuřátky, janky nebo modráky. Ač houby téměř nejím, ráda je sbírám i dnes. Nyní chodím na houby se svojí rodinou a musela jsem se naučit řádně rozpoznat, kterou houbu vzít a kterou ponechat v lese. Pomozte i vašim dětem, zábavnou formou, naučit se rozeznávat houby našich lesů. S knihou MOJE HOUBOVÁ ABECEDA vám to půjde jedna radost. Mochomůrku červenou lze snadno rozeznat od jiných hub. Na první pohled zaujme svojí výrazně červenou barvou kloboučku s bílými tečkami. Avšak u mochomůrky zelené nebo také bílé, jak se také nazývá se můžete splést. Je to velmi prudce jedovatý druh houby. Málo znalý houbař si ji může splést s žampionem. Při sběru hub je velmi důležité, všímat si všech znaků. Pokud se vydáte na sběr hub s dětmi, dejte na ně pozor, aby houby neochutnávaly. Mohly by ochutnat druh houby, která je prudce jedovatá už v syrovém stavu. Při otravě je dětský organismus více ohrožený než u dospělého člověka. Zapomeňte na pověry, které neplatí: jedovaté houby nejsou okousané od plžů ani červivé jed v houbách se zničí tepelnou úpravou jedovaté houby jsou pestře zbarvené stříbro v kontaktu s jedovatou houbou zčerná Dříve než se vypravíte na sběr hub, naučte se je dokonale poznávat!  
Zobrazit článek >
 
Rovinj nejkrásnější město Istrie
Kouzelné město Rovinj se nachází na východním pobřeží Istrie (Chorvatsko) přímo pod Limským fjordem. Toto město patří mezi nejromantičtější místa ve Středomoří. Rovinj je tím pravým místem pro ty, kteří hledají sentimentální atmosféru staré doby.Město započalo svůj život na malém, nyní, poloostrově, který dříve býval ostrovem. Tato část se nazývá Staré město (Stari Grad) a je zastavěná starými domy, uzkými uličkami a malými náměstími, kterých se doposud nedotkl moderní urbanismus. Na pobřeží je město chráněno vysokým skalnatým břehem a zdí postavenou na skalách. Městu vévodí barokní kostel sv. Eufemie, jehož 60 metrů vysoká věž nabízí krásný pohled na šedé a červené střechy a komíny domů, ulice a náměstí, přístav a molo, kde každý den kotví mnoho krásných lodí, člunů a jachet. Je zde mnoho báječných restaurací, které nabízí místní speciality z ryb a mořských plodů. Ale přijdou si tu na uspokojení svých mlsných chuťových buněk i ti, kteří zrovna těmto mořským pokrmům neholdují. K restauracím jsou připojeny i letní zahrádky, ze kterých je romantický výhled na Staré město či kostel. Můžete zde ochutnat i místní zmrzlinu (sladoled) v nejrůznějších příchutích. Kdo má rád svůj klid, najde si v zapadlých uličkách příjemnou restauraci, která sice není součástí pobřežní promenády a číšníci vás nezvou a nevítají u vchodu, ale i zde se báječně najíte a někdy i dostanete něco navíc, např. dezert v podobě zmrzliny či místního moučníku. Ubytovat se zde můžete v mnoha luxusních hotelích, jmenuji např. hotel Lone, Monte Mulini. Ale je tu možnost i ubytování v soukromí u místních obyvatel, nebo můžete využít i okolních kempů. Pro mne je toto město vždy stoprocentní jistotou, že zde strávím nejméně týden či čtrnáct dní každý rok. A to už sem jezdím pěknou řádku let a pokaždé zde najdu něco nového, nebo něco tzv. starého, co jsem ještě neobjevila. Co ještě musím pochválit je místní olivový olej, který si každý rok odvážím jako suvenýr. Jelikož dávám přednost klidnějšímu prostředí, navštěvuji Rovinj spíše koncem sezony. Pokud se do Rovinje vydáte, přeji vám excelentní gurmánské i celkově dovolenkové zážitky!
Zobrazit článek >
 
Hydratační šampon na suché vlasy
Malé děti mají vlásky většinou jemné. V době dospívání se začnou rychleji mastit. Důvodem této nepříjemnosti jsou v těle probíhající různě intenzivní hormonální bouře. Každá bouře se jednou zklidní, nutnost častého mytí vlasů zvolna odezní a ve většině případů nastane čas, kdy máme vlasy ideálně takzvaně normální. Mít normální vlasy je ovšem pro mnohé zbožným přáním, protože existuje mnoho vlivů, které kvalitu vlasů ovlivňují. Podílí se na ní genetická dispozice, výživa, kvalita prostředí – chemikálie v ovzduší, tvrdost či případná kontaminace vody, stres a také způsob, jakým o ně pečujeme. Ke zlepšení stavu vlasů mohou přispět produkty, jimiž vlasy udržujeme. Jsou-li vaše vlasy suché, nejedná se o opak mastných. Suché vlasy trápí nedostatek hydratace, za kterým mohou stát hormonální vlivy, povětrnostní podmínky – slunce i mráz, případně jednoduše nevhodný vysušující šampon, jímž vlasy myjeme. V tom případě je pomoc jednoduchá: stačí zakoupit šampon, který má schopnost vláhu naopak rychle doplnit. Vyzkoušejte hydratační šampon pro suché a poškozené vlasy z výprodeje sekce Kosmetika. Nese značku Paul Mitchell. Instant Moisture Daily Shampoo obsahuje pšeničné proteiny, heřmánek, aloe vera a jojobu. Šetrně myje, zklidňuje a pečuje o vlasy i vlasovou pokožku. Vlas hydratuje, uhlazuje, chrání jeho barvu a zvyšuje objem..
Zobrazit článek >
 
Prevence proti ztrátě chrupu
Jaká preventivní opatření podniknout, abyste se ve stáří nedívala na zuby mimo svá ústa? Přečtěte si dnešní a pořiďte si vhodný produkt pro prevenci a zdraví vašeho chrupu v našem e-shopu.  Základ, který je důležitý nejen pro ochranu proti viklajícím se zubům, je řádná ústní hygiena. V první řadě je třeba používat vhodný kartáček, který by měl mít měkké a rovně střižené štětiny. Obecně platí, že vhodné jsou kartáčky, s menšími čistícími ploškami. Sice s takovým kartáčkem nevyčistíte zuby tak rychle, ale tato pomůcka je pro chrup i dásně vhodnější. Navíc lépe vyčistí i všechny zubní zákoutí. Nezapomeňte kartáček pravidelně měnit, nejdéle jednou za tři měsíce. Myslete taky na příslušenství pro čistění mezizubních prostorů.  Není třeba asi připomínat, že byste si zuby měla čistit dvakrát denně, ráno a večer. Kartáček veďte po zubních ploškách ideálně je čistěte kroužkovými pohyby. Používejte vhodnou pastu, která je obohacena o fluoridovou složku. Dásním nejméně prospívají bělící zubní pasty, těm se pokud možno vyhněte.  Soustřeďte se nejen na odstranění zbytků jídla z vašich zubů, ale taky zkontrolujte, zda jste zlikvidovali opravdu všechen plak. Právě ten je z hlediska paradentózy pro nemoc největším rizikem.  Podstatné je zaregistrovat včas příznaky nemoci a samozřejmě znát preventivní opatření. Pokud shledáváte ve vašich ústech tyto změny, je nutné přinejmenším zbystřit. Ochabování dásní je postupné a když ho řešíte včas, nemusí vůbec dojít do extrémů. Kontrola je základ. 
Zobrazit článek >
 
Na správnou funkci jater - Ostropestřec
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) pochází ze západní Asie. Jedná se o ostnatý bodlák, který dorůstá do výšky jednoho a půl metru. Mezi jeho další názvy patří "Kristova koruna", "Strakáč" nebo "Ostrolist". Tato bylina chrání játra a používá se zejména k léčbě cirhózy jater. Nesprávnost funkce jater nám způsobuje vysoký krevní tlak. Zároveň je to vhodný prostředek k detoxikaci organismu. Pokud se člověk otráví jedovatou muchomůrkou zelenou, využívá se látka silymarin, získaná z ostropestřce. I v rámci léčby při chemoterapii se používá jako podpůrná léčba. Tuto bylinu si můžeme také pěstovat na zahrádce. Jedná se o letničku. Jedná se o dosti rozložitou rostlinu, proto potřebuje dostatek místa. Vysévá se na přelomu měsíců března a dubna. Ostropestřec produkuje velké množství semen, proto může zahradu zaplevelit! Můžeme si z něj vyrobit například čaj ze semen: Budeme potřbovat 2 čajové lžičky semen. Semena důkladně roztlučeme. (Neroztlučená semena výrazně snižují svůj účinek.) Takto připravená semena spaříme cca 150 ml vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Poté slijte. Tento čaj se užívá při zažívacích potížích, nebo lehčích problémech s játry. Pijte 2 šálky denně max. po dobu 10 týdnů. Čaj je k zakoupení: ZDE nebo ZDE   Dále si může vyrobit tinkturu: Opět budou zapotřebí roztlučená semena, která zalijeme 40% alkoholem v poměru 1:10. Směs necháme odstát 3 týdny, ale občas ji protřepeme. Po udané době tinkturu přecedíme a nalijeme do tmavých skleniček nejlépe s kapátkem. Tinktura se užívá při migréně, křečových žilách a při potížích se zažíváním. Užíváme 15 - 20 kapek. POZOR! Tento výrobek se neužívá při cirhóze jater, protože obsahuje alkohol. Tinkturu zakoupíte: ZDE      
Zobrazit článek >