EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Silný detoxikační drink
Dopřejte svému tělu pročištění od toxinů lahodným drinkem Březová šťáva – omlazuje, regeneruje a detoxikuje Březová šťáva osvěží, zažene žízeň a dodá tělu potřebnou hydrataci. Povzbuzuje tělo i mysl, zmírňuje únavu a dodává energii, vitamin C, antioxidanty, minerální látky, stopové prvky, vápník, sodík a hořčík. Pravidelné pití chutného nápoje napomáhá očišťování organismu přirozenou cestou, působí mírně močopudně a vyhlazuje pleť. Tekutý chlorofyl Pokud chcete podpořit krevní oběh, funkci střev, zažívání, podpořit imunitu, zneutralizovat tělesné pachy, zvýšit energii a snížit únavu, vsaďte na Liquid Chlorophyll. Prostředí v těle je lehce zásadité a konzumací nevhodných potravin, stresem, léky a nedostatkem spánku přispíváme k nežádoucímu překyselení organismu, které ukládá tuky na určitých partiích těla a tvoří celulitidu. Liquid Chlorophyll je ideálním řešením pro potlačení překyselenosti organismu a navození homeostáze. Překyselenost organismu se projevuje: únavou, bolestmi ve svalech, citlivostí na chlad, poruchou prokrvování končetin, sníženou imunitou a velkými výkyvy váhy. Teatox Vyměňte ranní kávu za teatox s guaranou, aronií, kajenským pepřem a senchu zelným čajem. Pročistíte si organismus, zrychlíte metabolismus, ochráníte se před stresem, zbavíte se přebytečné vody z organismu a získáte energii. Stačí vypít jeden šálek denně.
Zobrazit článek >
 
Dopřejte si vitamíny a zdravé tuky z oříšků II. část
Kromě toho, že oříšky obsahují proteiny, zdravé tuky, viatmíny a minerály, a jsou prospěšné pro naše zrdaví, je nutné brát v potaz, že tato pochutina patří mezi nejčastější alergeny. Proto, než je podáte, v jakékoliv úpravě, Vašim přátelům, optejte se, zda-li netrpí alergií. Ořechy jsou také náchylné k tvorbě plísní, proto při jejich koupi dbejte na datum spotřeby a na podmínky, při kterých se v obochodech skladují. LÍSKOVÉ OŘECHY - jsou velmi bohaté na tuky a předevšímna mononenasycené mastné kyseliny, proteiny a vitamín E. Získává se z nich lískový olej, který se hojně využívá při výrobě čokolád. MANDLE - pěstují se například na Moravě v Hustopečích, kde naleznete nejunikátnější sad mandloní v naší republice. Z mandlí se vyrábí marcipán, což je velmi chutná cukrářská surovina. Dále je velmi oblíbený mandlový olej využívaný v kosmetickém průmyslu. Mandle obsahují mnoho tuků, jsou bohaté na proteiny a vlákninu. Mezi obsažené vitamíny se řadí vitamín E a z minerálů to jsou: draslík, fosfor, hořčík, mangan a zinek. VLAŠSKÉ OŘECHY - patří mezi nejchutnější a nejkonzumovanější ořechy. Nejvíce se využívají jako mleté při pečení vánočního cukroví nebo dortů. Dále jsou součástí výroby ořechového likéru a taktéž se z nich lisuje vynikající a vysoce kvalitní olej. Vlašské ořechy jsou bohaté na polynenasycené mastné kyseliny, jenž plní podpůrnou funkci na činnost našeho srdce, cév, zraku, mozku, a udržují normalní hladinu cholesterolu v krvi. Vlašské ořechy zakoupíte v našem e-shopu: zde V našem eshopu nabízíme velmi chutné MANDLE z produkce firmy Allnature v 500 g balení.    
Zobrazit článek >
 
Živé kameny
ŽIVÉ KAMENY - pocházejí z jihoafrické pouště. Rostlina je tvořena párem listů, které jsou srostlé. Jedenkrát do roka se obměňují, to znamená, že v původní rostlině se vytvoří rostlina nová. Pěstování v domácích podmínkách je docela složité. Špatně snášejí závlahu aplikovanou z vrchu a ta se jim stává osudnou. Nejlepší zavlažování je technikou vzlínání. Povrch zeminy by měl být trvale suchý. Živé kameny mají nehluboké kořeny a umí využít i mírné zvlhčení zeminy u dna nádoby, kam přivádí vodu knot ze spodní nádoby. Ovšem i ve spodní části nádoby nesmí být voda trvale. Větší množství vody je nutné rostlinám zajistit v období, kdy začínají kvést. V domácích podmínkách je to především září a říjen. Květy se otvírají až odpoledne a to jen při zvýšené závlaze. Během roku vodu téměř nepotřebují. Pouze v období kdy rostliny sesychají (od května do září) a v době kvetení.  Živým kamenům vyhovuje slunečné stanoviště. Avšak zabraňte zahřívání květináče. K tomu Vám postačí například pruh silného papíru, kterým květináč obalíte.  Teplota v zimním období by měla být nižší (cca 15oC). Při obměně rostliny, v období kdy "svléká kůži", se rostlina nezalévá.    V našem e-shopu si zajisté vyberete z nabídky velmi dekorativních obalů na kytky: KVĚTINÁČE Ukázka naší nabídky:        
Zobrazit článek >
 
Chladící box na cesty
Nedávno jsem vyslechla zajímavý komentář na téma rostoucího počtu tropických dní. Hodnocení vyznělo optimisticky: radujme se, že na tom nejsme jako v Africe. Že vás takové porovnání neochladí? Rozhodně by mělo. S pokorou bychom se měli radovat, že nežijeme v oblastech, kde jsou pro nás nesnesitelné teploty kolem 35 °C považovány za chládek, protože se tam obvykle pohybují o 10 °C výše. Také to tam nebylo vždy, vzrůstající teploty jsou důsledkem celoplanetární proměny klimatu. Nelze si proto nevšimnout rychlé proměny lidského chování. Před lety byly klimatizace a ochlazovače vzduchu považovány za naprostý luxus, v současnosti se stávají nutností, bez které lze tropická tepla ve zdraví jen těžko přežít. Podobné je to s ochlazováním se na cestách. Velké tepla přitom znamenají nutnost zvýšeného příjmu tekutin. Teplé by ale sotva někoho osvěžily, proto je vhodné snažit se jejich v lednici získanou teplotu uchovat co možná nejdéle. Pomocníkem může být uzavíratelný chladící box Curver s uchem do ruky. Objem má 20 litru a bezpečně udrží teplotu svého obsahu na dobu až 12 hodin. stačí jen přikoupit, vychladit a vložit chladící náplň. S chladícím boxem Curver bude vaše cestování rozhodně příjemnější, protože vám dopřeje možnost vychutnat si vychlazený nápoje bez nutnosti zastavovat a obrážet restaurace.
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Lisabon III
Obchodní náměstí Praca do Comércio Obchodní nebo taky Palácové náměstní je jedno z nejkrásnějších center v Lisabonu. Je ohraničeno třípatrovými domy, jež jsou opatřeny arkádami a malými balkonky. Náměstí propojuje osm ulic. V e středu náměstí stojí monument jezdecké sochy krále Josefa I., díky němu je náměstí nazýváno náměstním Černého koně. Nesmím taky zapomenout zmínit Vítězný oblouk, který náměstí krásně uvozuje. Jestliže sháníte mapy Lisabonu, zastavte se v místním infocentru, kde veškeré průvodce dostanete zdarma. Convento do Carmo Lisabon je místem mnoha klášterů. Jedním z těch, které stojí za návštěvu je Convento do Carmo. Jde vlastně spíše o ruiny dříve monumentální stavby. Prohlédnout si zde můžete například opravené pilíře a oblouky chrámových lodí. Milovníky architektury určitě procházka kolem kláštera potěší.  Klášter svatého Jeronýma Tato monumentální stavba se nachází na jednom z největších předměstí Lisabonu – v Belémě. Před klášterem se nachází rozsáhlé zahrady, kterými se dostanete k moři a malému přístavu. Klášter je postaven v goticko-renesančním stylu. V roce 1984 Byl spolu s Belémskou věží zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Klášter je přístupný turistům, doporučuji prohlédnout si jeho interiér. Sao Jorge Nezapomeňme taky na hrad Svatého Jiří. Vystoupejte do výšin a užijte si pohled na celé srdce Lisabonu. Ze shora si budete moci prohlédnout řeku Tejo, nejdelší most v Evropě, kláštery, náměstí a mnohé další. Prozkoumejte město do hloubky s pomocí turistického průvodce. Lisabon – MERIAN live! najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Na co použít napichovátka? II
Smažený sýr a brusinky Příprava tohoto druhu jednohubek na napichovátkách vám zabere sice více času, ale po ochutnání dobroty toho nebudete litovat. Budete potřebovat hermelín nebo jiný oblíbený sýr, klidně můžete použít několik druhů. Nakrájejte ho na menší kousky, následně ho obalte a klasicky usmažte. Sýry připevněte na napichovátka a porovnejte na talíři dokola. Dovnitř vložte mističku s brusinkovou omáčkou, aby si v ní každý konzument mohl sýr namočit.  Sekaná na špejlích  Napichovátka se vám budou hodit taky pro tento netradiční pokrm. Kupte maso na oblíbené karbanátky, hamburgery nebo sekanou. Připravte těsto tak jako obvykle, protentokrát však z masa nedělejte kuličky nebo plátky, ale obalte jím napichovátko. Upečte v troubě. Mezi tím, co se bude maso dělat, připravte hořčičný dresink. Smíchejte hořčici s opravdu jemně nakájenou cibulkou, přidejte lžíci zakysané smetany nebo tvarohu, pepř, sůl, trochu octa a malinko cukru. Vše promíchejte a po upečení v něm sekanové či karbanátkové špízy namočte. To bude dobrota! Pokud vám na napichovátku zbylo trochu místa, můžete na něj upevnit taky kousek kyselé okurky. S ní bude maso chutnat ještě líp!  Exotická směs Je vaším cílem pohostit návštěvu nebo zaujmout na akci okolí něčím opravdu netradičním? Pak vytvořte drobné špízy, které budou exotikou přímo sršet. Budete potřebovat ananas, meloun žlutý, mango, rozinky, pytahayi, khaki a možná i blumy nebo meruňky. Ovoce nenapichujte ihned po nakrájení, první ho pořádně vykoupejte v rumu. Ideálně ho v něm nechte přes noc. Následující den pak sestavujte ovoce na napichovátka. Božská chuť exotických plodů nadchne opravdu každého!  Napichovátka nejen na olivy najdete zde: darky.eiffeloptic.cz.
Zobrazit článek >
 
Květinově-dřevitá dámská vůně Chanel Chance Eau Vive
Zakladatelkou značky Chanel se stala Gabrielle Bonheur Chanel, která se narodila v roce 1883 v západofrancouzském městečku Saumur. Módní svět však dobyla až z Paříže svým progresivním návrhem kostýmu s nohavicemi a sukní. „Coco“ Chanel začínala jako barová zpěvačka, kde získala i svoji přezdívku. Svůj první módní salón otevřela v roce 1912 a brzy se vypracovala na uznávanou návrhářku. V polovině 20. století již udávala trendy haute couture. Značku Chanel nosily osobnosti jako Jacqueline Kennedy nebo Grace Kelly, které si zamilovaly kousky se sportovními a pánskými prvky zachovávající ženskou linii. Dámská vůně Chanel Chance Eau Vive je vůně plná nové energie a naděje. Vhodná pro všechny mladé ženy, které dobrodružnou povahu a nebojí se objevovat nové věci. Tato vůně je svéhlavá, nepředvídatelná a plná radosti. Prožijte nové zážitky a vkročte směle a s očekáváním do nového dne s vůní Chanel Chance Eau Vive! Počátek nespoutané dámské vůně Chanel Chance Eau Vive se otevírá citrusovými tóny, které osvěží vaši mysl. Kombinace šťavnatých grapefruitů a sladkých pomerančů vás bude opravdu bavit! Květinové srdce v sobě ukrývá půvabný jasmín a drahocenné bílé pižmo. Základ vůně je tvořený hravými tóny kosatce. Vzrušující aroma vetiveru je podbarveno přitažlivým cedrovým dřevem. Dámská vůně Chanel Chance Eau Vive byla uvedena na trh v roce 2015. Vychutnejte si každý den naplno a chopte se příležitosti! Obklopte se jiskřivým závojem radosti a optimismu! Dámská vůně Chanel Chance Eau Vive vás skvěle doplní v každé situaci!
Zobrazit článek >
 
Jak vám může v domácnosti pomoci ocet? IV
Pomocník do auta Vyčistíte si skla u auta a po chvilce jsou zase úplně špinavé? Možná nebude chyba v metodě čištění, ale u stěračů. Polejte je octem a pořádně je otřete. Zbavíte je mastnoty i špíny. Vaše okna budou jako vyměněná. Ocet vám pomůže i se sundáváním jakékoliv špíny z laku, navíc místo ještě vydezinfikuje. Vhod vám přijde taky při sundávání dálniční známky. Boj proti mastnotě Pokud doma alespoň občas vaříte, jistě vás trápí neustále zaprášená a neuvěřitelně mastná digestoř. Nechcete stále sahat na lepkavé odsávání. Aplikujte na houbičku ocet a po vaření celou digestoř otřete. Netradiční leštící prostředek Jistě víte, že aby vaše okna byla dokonale čistá, je nutné nejprve je umýt čistícím prostředkem, mýdlem nebo něčím podobným, čím dostanete dolů nečistoty a mastnotu. Následně musí přijít na řadu ještě leštění. Pokud nemáte na mytí oken dostatek času nebo nechcete používat tisíce různých prostředků, vyzkoušejte obyčejný ocet. Usnadní vám samotné mytí a ještě okno vyleští. Sklo budete mít vyčištěno během deseti minut a ještě bude zářit jako nové. Nebojte se, že bude zapáchat. Octové esence se během chvíle vyvětrají. Klávesnice Voda s octem vyčistí klávesnici lépe než jakýkoliv jiný prostředek. Pamatujte si, že žádné elektronické zařízení nesmíte čistit ve chvíli, kdy je připojeno k elektrice. Opojte tedy nabíječky i jiné příslušenství. Samozřejmě přistupujte k elektronice opatrně i v tom syslu, že vodu nenecháte dostat se dovnitř zařízení. Na většinu zmíněných triků vám postačí úplně obyčejný ocet, někdy bude třeba použít jablečný, avšak jiné druhy octa nejsou potřeba. Do kulinářství se vám ale budou hodit i jiné octové speciality. Vyzkoušejte netradiční spojení chutí v podobě produktu BIO RAW Kokosový ocet – s mateční kulturou 250 ml, který najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Salátové mňamky bez kalorií II
Náš (večerní) salátový jídelníček pokračuje. Nyní se podíváme na takzvané antivegetariánské saláty, tedy směsi s masem. Opět připomínám, že zmíněné množství surovin je vhodné pro jednu porci. Klasický tuňákový salát s vejcem Budete potřebovat: Plechovku tuňáka (1 menší balení) Vejce (1 ks) Cherry rajčata (10 ks) Okurku (1/2) Listový salát nebo baby špenát (asi 30 g) Jarní cibulku (2 kusy) Česnek (2 stroužky) Hořčici (1 lžičku) Olivový olej (1 lžíci) Chilli, sůl a pepř Postup: Dejte vařit vejce. Otevřete konzervu s tuňákem a slijte veškerý olej, který obsahuje. Pokrájejte zeleninu na drobné kousky. Cherry rajčátka rozkrojte pouze na polovinu. Smíchejte veškerou zeleninu kromě špenátu (Pokud použijete listový salát, můžete ho přidat k ostatní zelenině hned.) a dochuťte ji zmíněnými surovinami. Dobře promíchejte. Přidejte tuňáka a opět promněte. Na závěr přisypte nakrájené vejce a baby špenát. Výborný salát je na světě. Zelený salát zasypaný sušeným masem a brusinkami Budete potřebovat: Sušené maso (dle chuti, 50 g) Polníček (50 g) Baby špenát (25 g) Okurku (1/4) Brusinkovou marmeládu (2 lžíce) Sušené brusinky (menší hrst) Olivový olej (1 lžíci) Sůl Postup: Omyjte polníček a špenát. Okurku oškrabejte a nakrájejte ji na menší kousky. Zelenou směs smíchejte s brusinkovou marmeládou. Přidejte olivový olej a sůl. Na závěr nakrájejte sušené maso na menší plátky a salát jím zasypte. Na vršek salátu přidejte ještě alespoň pár sušených brusinek pro lepší šmak. Knihu Hravě o živé stravě najdete zde. Další knihy o zdraví najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení I. - historie vánočního cukroví
Do Vánoc zbývá sice ještě 43 dní, ale vánoční nálada už na nás z ulic a obchodních středisek srší plnými proudy. Mimo nákupy dárků je také dobré naplánovat si včas vaše pečení. Máte už připravený seznam receptů na to nejlepší cukroví? Ne? Tak to vůbec nevadí! Během následujících týdnů budu do rubriky Vaření přidávat ty nejlepší recepty, které stojí za ochutnání. A pokud se držíte starých rodinných receptů a nechcete měnit vaši tradici, tak se můžete alespoň inspirovat a nebo do vaší rodiny přivést zvyk nový, v podobě dokonalého cukroví, které si zamiluje celá rodina. Dnes však ještě nebudeme péct. Podíváme se na historii vánočního cukroví. Téměř v každé domácnosti se vytváří alespoň nějaké druhy cukroví. Víte však, kdy tato tradice začala? Cukroví se peklo již od 16. století. Tento zvyk pochází od pohanů, nikoliv křesťanů. Pohané totiž připravovali nejrůznější cukrovinky k příležitosti oslav zimního slunovratu. Až poté se tato tradice přenesla do vánočních obyčejů, asi o 200 let déle. Sladké dobroty nesloužily pouze pro pochoutku. Málokdo ví, že dříve mělo cukroví moc chránit rodinu a celý dům. Každý tvar cukroví měl svůj význam. Srdce neznamenalo nic jiného než lásku, kolečko slunce a zvířátka symbolizovala zvířata v domácnosti nebo ze chléva. Upečeným cukrovím se následně zdobily všechna okna, chlévy a dokonce i stromy. Tyto sladkosti venku totiž bránily dům před veškerými zlými silami. Cukroví, které po výzdobě zbylo, bylo odnášeno do místních chudinských domů, sirotčinců a dalších. Cukroví bylo jedním z nejlepších dárků, které mohl jeden člověk od druhého dostat. Znamenalo pro tehdejší lid opravdu mnoho. Cukroví mělo sice podobu tvarů, které se udržely dodnes, ale jeho složení bylo zcela jiné. Mouka, cukr, někdy i mléko byly pro tehdejší dobu vzácnost. Těsto bylo připravováno ze sušeného ovoce, které drželo při sobě díky medu, vzácně pak vejcím. Bohatší domácnosti přidávaly do cukroví speciální koření. Toto cukroví mělo asi měsíční trvanlivost. Lidé začínali péct s prvním adventním dnem. S pečením bylo opět spojeno mnoho tradic a hlavně pověr. Jedna z nich například říkala, že když pekařka spálí cukroví, čeká ji nebo její rodinu něco špatného, jako nemoc, neúroda nebo dokonce smrt. Tyto postihy se odvíjely podle míry spálení. Pokud však pekařka vyndávala z pece cukroví dozlatova upečené, měla vyhráno. Čekalo jí celý rok zdraví a její rodina se mohla těšit na život ve spokojenosti. Mimo jiné bylo taky zvykem otírat si ruce, které byly při pečení umazané od těsta, o stromy. Zbytky těsta nebo jen úlomky cukroví již upečeného se přidávaly zvířatům, hlavně krávám, aby lépe dojily. Nejstarším druhem cukroví byly pravděpodobně perníčky. Ty mají také svou zajímavou historii. Na ni se ale podíváme až v dalším článku, ve kterém taky budete moci prozkoumat osvědčený recept. Na závěr pár domácích statistik ze současnosti, které byly zveřejněny v internetové encyklopedii Wikipedia v roce 2015: 87 % Čechů si alespoň jeden druh cukroví upeče doma 26 % však prozradilo, že alespoň část cukroví dostane darem 8 % lidí dostane zdarma všechno cukroví 19 % Čechů si alespoň část cukroví objedná Nyní se už nezbývá nic jiného, než se těšit na první vánoční recept. :-)  Další inspiraci můžete načerpat také v knize Nejchutnější vánoční cukroví, kterou najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Máme doma osmáka
"Mamí, tatí, já chci zvířátko!" Jako rodiče tuto větu slýcháme docela často. Naše dítko, si poručí zvířátko! Ale jaké? Nejvíce mají naše děti zájem o pejska. Škemrají, že se o něj budou starat a každý den s ním budou chodit na vycházku. Jenže...nestane se, po nějaké době, pes našim dalším dítětem? Nejspíš bycho měli dětem koupit něco menšího, aby se nejprve pořádně naučily, co je to zodpovědnost za domácího mazlíčka a že potřebuje opravdu jejich péči. Takovým vhodným domácím mazlíčkem může být zakrslý králík, křeček, nebo osmák. OSMÁK DEGU pochází z Chile velikost 20 - 25 cm (měřeno s ocáskem) dožívá se 7 - 10 let velikost klece 100x60x60 Narozdíl od činčil (osobní zkušenost) se jedná o denního tvora. Je to velice kamarádské a společenské zvířátko, které je vhodné chovat ve vícero kusech. Chovat jej jako jednotlivce je pro osmáka velmi stresující. Pokud se rozhodnete pro páreček, pak vězte, že: osmáci mívají v zajetí 3-4 vrhy. Samice je březí 3 měsíce. Počet mláďat je od 2 do 6.mláďa. Novorození osmáčci jsou plně vyvinutí - osrstění, vidoucí, slyšící a velmi brzy vylézají z úkrytu. Okolo druhého týdne života, i když je samice ještě kojí, začínají přijímat i jinou potravu. Pohlavní dospělost je okolo 3 měsíce, ale tělesné vyzrálosti dosahují až kolem 8-10 měsíce. Čím krmit: osmáci si libují v pojídání ovoce, zeleniny, sena, granulí pro činčily, větvičky stromů s pupeny. A samozdřejmostí je i čistá voda. Jak vybavit osmáčí domeček: Na podestýlku používajte hobliny, směs písku a rašeliny nebo jiné přírodní materiály (seno, sláma, listí, větvičky).Měl by mít k dispozici jemný písek ke „koupání". Dále jim vybavte klícku různými větvičkami a nezapomeňte i na tzv. "běhací kolečko", osmácí je milují.   Podrobnější informace o chovu naleznete ZDE  
Zobrazit článek >
 
Kuchařka: BRAMBORY
Brambor obecný, nebo-li lilek brambor či brambor hlíznatý, je víceletá hlíznatá rostlina z čeledi lilkovité, pěstovaná jako jednoletá plodina. Pro jejich výběr se nejčastěji řídíme dle jejich varného typu. Známe: varný typ A = vyšší obsah vody a minimum škrobu. Mají lojovitou strukturu a nerozpadají se. Vhodné do salátů, příloh či na opékání. varný typ B = střední obsah škrobu. Jsou tedy univerzální k použití např. na: pečení, smažení, vaření. Hodí se též do kaší a na těsto. varný typ C = nejvyšší obsah škrobu (nejmoučnatější). Po uvaření se rozpadají. Vhodné na bramborové kaše a těsta. Brambora obsahuje polysacharidy (složité sacharidy, které dodávají mozku sílu pracovat a jsou důležité i při hubnutí), bílkoviny, vlákninu a esenciální aminokyseliny. Ani o vitamíny není v bramboře nouze – najdete v ní vitamíny C, E, B, A, K, stejně tak i minerály jako hořčík, železo, vápník, zinek, měď, fosfor a kyseliny jablečné a citronové.   Kniha: BRAMBORY vám nabídne přes 100 receptů z brambor, které jsme pro vás uvařili a vyzkoušeli v redakční kuchyni časopisu Apetit. Mají milion podob a chutí. Jsou základní potravinou. A připravíte z nich vše od polévky po dezert! Ochutnejte nejlepší bramborové pokrmy z jednoho hrnce, křupavé placky, lahodné kaše, úžasné knedlíky nebo třeba vláčné pečivo. S našimi recepty se vaše vaření stane potěšením. Vařte, pečte, zapékejte a smažte s námi BRAMBORY! 160 stran pečlivě vybraných a redaktorkami Apetitu vyzkoušených receptů je rozděleno do 9 kapitol: Z jednoho hrnce, Pečené & zapečené brambory, Bramboráky, placky & omelety, Bramborové těsto, Bramborové saláty, Bramborové kaše, Chuťovky, Bramborové pečivo, Na nákupu & v kuchyni. Inspirujte se těmito velmi chutnými recepty, které povznesou vaše všední vaření na nevšední gurmánský zážitek. Tuto skvělou kuchařku zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Devět důvodů, proč jíst polévky I
Proč jíst polévky? Přečtěte si, k čemu je konzumace polévek dobrá. Máme pro vás nejméně devět důvodů.  Dalo by se říci, že polévky jsou dobrým zdrojem jídla při hubnutí. Pokud opomeneme ty smetanové, mají poměrně málo kalorií. Navíc skvěle zasytí. Lepší kombinaci byste si zkrátka nemohla přát, že? Ne nadarmo je dobré jíst polévku před hlavním jídlem. Tato porce vás zasytí a pak sníte mnohem menší porci jídla hlavního. Jestliže jste zvyklá konzumovat minimálně pět porcí jídla denně, můžete si oběd rozdělit. Polévku si snězte třeba už v jedenáct, hlavní jídlo klidně o několik hodin později. Pokud máte za cíl zhubnout, jezte zejména masové vývary a zeleninové polévky.  Polévka je dobrou volbou i tehdy, pokud se snažíte ušetřit nějaké peníze. Náklady na její přípravu nejsou vůbec vysoké a ještě vám polévka vydrží i na několik dní. Každá polévka obsahuje velké množství vody, to je samozřejmé. Málokdo si však uvědomuje, že i právě díky konzumaci polévek si zvyšujete svůj denní příjem tekutin. Lidem, kteří zanedbávají pitný režim, polévka přijde přinejmenším vhod.  Blíží se zima, bude třeba něco na zahřátí. Polévka je skvělou volbou nejen po tom, co se vrátíte z procházky v sychravém počasí. Připravujete si do práce jen studené svačiny? Pak si klidně dopřejte k večeři vaši oblíbenou polévku. Člověk by měl zkonzumovat alespoň jedno teplé jídlo denně.  Polévka obsahuje velké množství živin. Samozřejmě záleží na tom, co do polévky dáte a z čeho ji bude připravovat, každopádně většina z nich obsahuje spoustu důležitých antioxidantů, vitaminů a dalších výživných látek.  Příprava polévek může být ještě snazší díky našemu speciálnímu kalendáři. 
Zobrazit článek >
 
Slané pečení: Pizza placičky
U nás doma milujeme pizzu na všechny možné způsoby. Proto ráda experimentuji nejen s různými druhy těst, ingrediencemi, které pokladu na těsto, ale s různými tvary pizzy. Minulý týden jsem měla zadělané těsto na pizzu, ze kterého měla být klasiky kulatá pizza s ingrediencemi takzvaně "co dům a zahrádka dají". Avšak pro nečekanou návštěvu jsem si chtěla zaimprovizovat. Dobrůtky na náplň, jako jsou zelenina, sýr či vajíčka, jsem nechala beze změny. Chtěla jsem docílit toho, aby si každý vychutnal svoji pizzu. Ač malou, ale celou svoji. Proto mne napadly pizza placičky, které si teď můžete připravit i vy. RECEPT: Pizza placičky Ingredience - těsto: 500 g hl. mouky 10 g suchého droždí 5 g soli 5 g cukru olivový olej 320 ml vody Ingredience - náplň: 2 pol. lžíce másla 2 pol. lžíce hl. mouky 250 ml mléka sůl pepř 100 g měkkého ovčího (kozího, kravského) sýru 2 žloutky 1 hrnek hrášku cherry rajčátka 2 hrsti špenátových listů nebo polníčku 200 g sušené šunky bazalkové listy 1 stroužek česneku 60 ml olivového oleje Postup: Těsto: v míse smícháme všechny suché ingredience. Přilijeme vodu pokojové teploty a promícháme. Uhněteme těsto, které necháme kynout zhruba 2 hodiny při pokojové teplotě. Po vykynutí rozdělíme těsto na potřebný počet kousků, ze kterých vytvoříme placičky. Povrch placiček potřeme olivovým olejem. Rozehřejem troubu na 200oC. Náplň: nejprve si připravíme bešamel. V hrnci necháme rozpustit máslo a pak přidáme mouku. Mouku musíme řádně v másle rozmíchat. Zhruba dvě minuty ji opékáme. Poté za stálého míchání do máslové mouky přilijeme mléko. Vaříme zhruba pět minut. Pak odstavíme z plotny. Nakrájíme si měkký sýr, který vmícháme do bešamelu. Bešamel dle chuti osolíme a opepříme. Následně do bešamelu vmícháme žloutky. Bešamel naneseme na placičky těsta. Na povrch bešamelu rozdělíme hrášek a cherry rajčátka. Pizza placičky položíme na plech a vložíme do trouby, kde je pečeme zhruba 8 minut. Po upečení na každou placičku položíme plátek sušené šunky, špenát nebo polníček. Bazalkový přeliv: rozmixujeme bazalku s česnekem a solí. Směs zředíme olivovým olejem. Tímto přelivem pokapeme každou pizza placičku. Ingredience náplně mohou být změněny podle vaší chutě. Kdyby vám však chyběla inspirace na jiný druh pizzy, nechte se indpirovat kuchařkou SLANÉ PEČENÍ, kde najdete i spoustu jiných a velmi chutných receptů na slané dobrůtky.  
Zobrazit článek >
 
První nebo páté narozeniny vašeho dítěte? Je třeba je oslavit!
První narozeniny.. Dá se s jistotou říci, že na první narozeniny děťátka si budou pamatovat lépe rodiče, než samotné dítě. Je to však druhá nejdůležitější událost v jeho životě, hned po narození. Oslavu neplánujte velkolepou, nejlepší je oslavit první narozeniny dítěte pouze v rodinném duchu. Vyzdobte pokoj balónky a pestrými předměty. Rozhodně nezapomeňte na dort. Myslete na to, že vaše dítě si moc rádo dá dort samo. Tak taky vznikají fotky dětí upatlaných od šlehačky, pochutnávajících si na dortu. Určitě si připravte fotoaparát. Nebuďte zklamaná z toho, že oslava nebude dítě moc dlouho bavit. Je taky možné, že rozbalí jeden dárek a na zbytek už nebude mít chuť. Nedělejte si s tím hlavu a část oslavy přeložte na jinou hodinu. Když je dítě starší.. Po oslavě prvních narozenin se bude dítě na další narozeninovou oslavu těšit snad celý rok. Pokud je vaše dítko už trochu starší, určitě by rádo uvítalo nějakou oslavu se svými vrstevníky. Pozvěte pár svých přátel, které mají děti ve stejném věku a rozhodně nezapomeňte na nejlepšího kamaráda nebo kamarádku vašeho dítěte ze školky. Dobré by bylo připravit oslavu s nějakým tématem. Malé slečny by si mohly hrát na princezny ve ztraceném království a z kluků by se určitě rádi stali kovbojové. Pokud máte na oslavě zastoupení jak kluků, tak i holek, určitě vás napadne téma vhodné pro obě dvě pohlaví. Nezapomeňte na maminky, které s dětmi přijdou. Můžete je poprosit, aby taky téma dodržely. Prostor konání tematicky nazdobte. Řádně si rozmyslete místo a čas konání oslavy. Bezpochyby nejlepší pro menší děti je, když se oslava koná doma. Můžete zde pořád hry dle libosti, děti mohou pobíhat po bytě nebo po zahradě. V restauraci by se přeci jen trochu nudily. Oslava by neměla být uspořádána večer, protože některé děti začínají být brzo unavené. Nejlepší čas na dětskou party je dopoledne před obědem, s nímž oslavu taky můžete spojit a potom po ,,O‘‘. Oslava by neměla být moc krátká, ale ani moc dlouhá. Ideální doba konání je kolem tří hodin. Důležitou složkou, která nesmí na žádné oslavě chybět je jídlo a pití. Myslete na to, že malí ,,skřítci‘‘ neocení honosně nazdobené chlebíčky. Raději si pochutnají na kukuřičných sucharech, pudinku nebo přesnídávkách. Pokud už jsou děti starší, určitě ocení třeba mini řízečky nebo hranolky. Nezapomeňte taky na zeleninu. Nejlepší je nachystat raut, kde si každé dítě bude moci vzít co jen bude chtít. S občerstvením myslete taky na dospěláky. A nakonec samozřejmě dort. Ten by měl být součástí každé narozeninové oslavy. Určitě víte, jaké druhy sladkostí má vaše dítě nejraději. Dbejte na to, že dort by měl být nejen hezký na oko, ale musí také i dobře chutnat. Současným hitem jsou nazdobené dorty plné marcipánových postaviček, perliček a dalších vymožeností. Opravdu si na něm děti pochutnají? Nebude lepší klasický čokoládový nebo ovocný dort? Z pití budou nejlepší džusy nebo šťávy. Připravte i vodu s citronem na osvěžení. Jako přípitek můžete nachystat dětský sekt. Při přípravě myslete na spoustu nádobí. Nejlepší volbou je nakoupit hromadu umělohmotných talířků a kelímků, aby nedošlo ke zbytečným rozbitím. Posledním důležitým bodem oslavy je zábava. Nachystejte pro děti spoustu her. Děti budou mít jistě radost, když se do některých z nich připojí i dospěláci. Můžete zábavu přizpůsobit opět do tématu. Další, ač dražší záležitostí jsou placená vystoupení. Můžete objednat kouzelníka, klauna, nebo balónkovou show. Některé firmy také poskytují skákací hrady nebo jiné zábavné atrakce k pronajmutí. Pokud máte zahradu a po finanční stránce si to taky můžete dovolit, zainvestujte do některé z těchto zábav. Děti to moc ocení. Všechno nejlepší vašemu potomkovi a teď se jde slavit! Podnos na narozeninový dort najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Kokosový olej pro vaše vlasy i pleť I
Kokosový olej sklízí využití jak v kulinářství, tak i ve zdravotní péči. My se dnes podíváme na to, v čem je kokosový olej přínosný z hlediska péče o pleť a vlasy. Kokosový olej celkově poslouží jako hydratační přípravek. Dodává pleti zdravý nádech, zajišťuje hladkost pokožky. Olej funguje jako odličovač. Při nanesení na klasický tampon s ním dostanete dolů veškerý make-up včetně řasenky, jen to chce trochu víc práce. Pokud zůstanete u klasického odličovače, nevadí, ale vyzkoušejte ho jako regenerační sérum, které dodá řasám sílu po každodenním líčení. Podporuje růst a celkovou vizáž. Můžete jej použít taky jako ranní startovací sérum. Když jím promasírujete pleť, probere se a celý den bude zářit. Toto přírodní léčivo má vliv na ekzémy. Postará se o zanícené oblasti, zamezuje svědění a místa na pokožce přirozeně zvlhčuje, aby nebyly tak suché. Kokosový olej je skvělou volbou taky pro vlasy. Můžete jej přidávat do obyčejného šamponu, pokud ten však obsahuje chemické látky, je možné že účinky kokosu zmírní nebo úplně vyruší. Proto je vhodné přidávat ho do přírodních mycích prostředků. Olejem si můžete vlasy polít i jen tak, následně je nutné nejen opláchnout, ale vymýt šamponem. Pokud chcete zvýšit účinky kokosu, vytvořte si izolovaný zábal. Na vlasy naneste olej, následně vlasy schovejte do koupací čepice nebo fólie. Olej můžete nechat působit klidně celou noc, jen si ráno vymezte dostatek času na vymytí. Kokosový olej krásně působí na konečky vlasů. Máte-li problém s třepením, olej ho zastaví a vlasy celkově sjednotí. Pomáhá taky na problém rozčepýřených vlasů. Balzám na rty Kokos 2 ks blistr 2 x 4,3 g najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
BIO Azuki
Azuki nebo taky Adzuki jsou fazole, které se pěstují zejména ve Východní Asii. Daří se jim taky v oblasti Himalájí. Co se týče rostliny, jedná se o jednoletku, jejíž plody jsou září červenohnědou barvou. Tento druh fazolí není zas až tak známý, přesto je však velmi zdravý. To dokládá fakt, že fazole byly pěstovány již stovky let před naším letopočtem v Koreji, dokázaly to odborné studie. V Japonsku je tato plodina oblíbená velice, jedná se o druhou nejčastěji využívanou luštěninu hned po sójových bobech. Azuki obsahují hodně vitaminu B, dále podstatné množství vlákniny, sacharidy, minerální látky a samozřejmě spoustu bílkovin. Jde o luštěninu nízké energetické hodnoty, a tak je vhodná ke konzumaci téměř při všech dietách. Ze stopových prvků stojí za zmínku hořčík, zinek, měď, mangan, železo a vápník. Fazole mají schopnost snižovat nebezpečný cholesterol v krvi, dále podporují funkci ledvin. Jedná se o důležitou pomůcku při léčbě trávicího traktu. Konzumace Azuki vám pomůže ubránit se jakémukoliv srdečnímu onemocnění. Působí proti srdečním příhodám a celkově udržuje srdce zdravé. Je prevencí proti rakovině. Lidé, kteří trpí velkou únavou, by měli Azuki konzumovat alespoň jednou týdně. Dodává energii a zvyšuje kvalitu spánku. Fazole můžete jíst klasicky uvařené, nebo je rozmačkejte či rozmixujte a připravte vydatnou a delikátní fazolovou kaši. Tu můžete navíc jíst na slano i na sladko. Azuki tvoří taky skvělou příměs do salátů nebo jsou dobré jako běžná příloha. Vyzkoušejte taky účinky této zázračné plodiny a otestujte, jak vlastně chutná!    
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Salzburg II
Pojďme rovnou prozkoumávat vybranou oblast. Kam v Salzburgu vyrazit? Zámek Mirabell a Mirabellská zahrada Základní kámen Mirabellského zámku stojí v Salzburgu od roku 1606. Nechal ho postavit arcibiskup Dietrich pro svou milenku. Dnes kolem zámku rozkvétá taky krásná zahrada s přepychovými atrakcemi. Mirabellšký zámek v sobě skrývá vám možná dobře známý Mramorový sál, který je nyní jedním z nejkrásnějších oddacích sálů na světě. Dříve v něm vyhrával sám Leopold Mozart a po něm samozřejmě i syn Wolfgang. Sál je bývalým sídlem knížecího arcibiskupa. Do sálu vede přenádherné Andělské schodiště. Jak již bylo řečeno, zámek je obklopen taky zahradou. Ta byla založena do sta let po stavbě zámku současným arcibiskupem Thunem. Nese geometrický půdorys. Sochy i keře a květiny dodnes opečovávaní místní správci sídla. Tento salzburský klenot pózuje již mnoho let na světových filmových snímcích. Zaujmout by vás na místě mohla Pegasova kašna, kterou neobývá nikdo jiný než kůň Pegas. Byla vybudována až v roce 1913. Mezi další atraktivní ,,kulisy‘‘ patří zahrada s trpaslíky, která ej nejstarší zahradou v Evropě, přepychové záhony v komplexu Rozárium a palmový skleník Oranžérie. Hohensalzburg Pevnost Hohensalzburg je návštěvníkům otevřena celoročně. Je více než 900 let stará. Díky lanovce, která zde stojí od roku 1892 se na kopec k pevnosti dostanete velmi rychle. Za navštívení stojí celý hradní areál. Jistě budete nadšeni i výhledem na celé město. Celá budova byla v minulých letech rekonstruována, nyní si ji můžete prohlédnout v plné kráse bez lešení. Za drobný peníz se dostanete na prohlídku interiéru hradu. Prohlédnete si malby, klenutí, obrazy a jiné vzácné předměty. Plánujete výpravu do tohoto města? Pak se řádně připravte a vezměte si s sebou průvodce. Knihu Merian Salcburk – Salcbursko najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jemný gel na holení značky Astrid
Nevím jak vy, ale já, když už televizi zapnu, snažím se reklamy příliš nevnímat. Jsou hlučné, agresivní a zřídkakdy poznáte, co vlastně propagují. Přesto jsem jednu postřehla: tu na českou kosmetiku Astrid. Vlastně mě původně zaujal vzhled stále krásné modelky Terezy Maxové. Tradice kosmetické značky Astrid je velmi dlouhá, sahá až do roku 1847, kdy byla první historicky doloženou kosmetickou firmou v Rakousko-Uhersku. Minulý režim z ní udělal víceméně tuctového výrobce nijak mimořádné kosmetiky. V posledních letech ale její výrobky stojí za víc, než jen za povšimnutí. Neustále inovuje a nabízí kvalitní, přitom mimořádně široký sortiment. Nemá smysl popisovat jednotlivé kosmetické řady značky Astrid, zahrnující kosmetiku pro péči o celé tělo pro celou rodinu, včetně pleťové kosmetiky pro ženy a tak oblíbených CC krémů či odličovacích oleje. Přesto pro mě byl překvapením Jemný gel na holení Femina. Jak název napovídá, je určen ženám, i těm, které mají citlivou pokožku se sklonem k podráždění. Po nanesení gel holenou část okamžitě připraví k holení a umožní hladký skluz břitu.  Současně o pokožku pečuje prostřednictví vitaminu E a vyživujících mořských minerálů. Přitom je cenou dostupný. Jemný gel na holení Femina značky Astrid najdete v sekci Krása mezi Kosmetikou v našem e shopu.
Zobrazit článek >
 
Víceúčelový vysavač Zelmer
Takřka každá dnešní domácnost vlastní nějaký vysavač různých parametrů. Představa, že nevlastním-li koberec, takový přístroj nepotřebuji, není úplně správná. Například proto, že potřebujeme čas od času vysát matrace v posteli. Na pavučiny u stropu také nestačí jen smeták, stejně jako naprach pod postelí či za skříní. Když už zvažujeme pořízení podobného pomocníka, měli bychom vyhodnotit, k čemu ho vlastně potřebujeme a o co od něj očekáváme. Žijete-li v domácnosti, která vyžaduje i příležitostné vysávání tekutin, možná vás zaujme víceúčelový vysavač značky Zelmer. Typ ZVC722ZK Aquos nemá regulovatelný výkon, naopak má měkká kolečka, jmenovitý příkon 1500 W. Napájecí kabel má 6 metrů dlouhý a akční rádius až 9 metrů. Zelmer ZVC722ZK Aquos spojuje v sobě pozitiva sáčkového a bezsáčkového vysavače. Vysávané nečistoty jímá buď do běžného prachového sáčku, nebo do nádržky s vodou o objemu 3 litry. Sbírání prachu do vody omezuje pachy, snižuje riziko víření prachu při vysávání a je levnější než pevný sáček na prach. Efektivní vysávání podporuje omyvatelný HEPA filtr. Přístroj je určen i k mokrému vysávání rozlitých tekutin. Jeho součástí je odolná teleskopická flexi trubice a hubice na mokré vysávání.  Zelmer ZVC722ZK Aquos má v příslušenství také prachový kartáč a malou sací hubici. Zelmer ZVC722ZK Aquos zakoupíte v sekci Elektroniky pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Naučte své dítě jíst zeleninu I
,,Né, zase to zelený!‘‘, ,,Mami můžu vyndat s polívky ten hrášek?‘‘,.. Tyto hlášky dětí zná moc dobře téměř každý rodič a je jisté, že je neslyší s radostí. Jak si poradit s malým nejedlíkem, který odmítá veškerou zeleninu? Že je zdravá a jíst se musí většinou nezabere, toho si je vědoma zatím jen maminka. Tak jak tedy vyzrát nad dětmi? Tento článek se zabývá speciálně zeleninou, téměř všechny metody lze však použít i v případě, že dítě nejí ovoce. Dejte dítěti zeleninu na oči, ale nenuťte ho Nechte na stole talíř plný nakrájené zeleniny. Ukliďte sladkosti. Určitě do jídla zeleniny dítě v tomto případě nenuťte. Zkrátka talíř vybarvěte zdravým ovocem a uvidíte, že po chvíli, co ho bude mít dítě na očích neodolá a něco z talíře ochutná. Kreativita se cení Zkuste si s jídlem na talíři pohrát. Vytvořte zeleninového smajlíka nebo postavičku. Uvidíte, jak dobře se mu najednou zelenina bude jíst. Funguje i obrácený postup. Dejte před dítě prázdný talíř a nechte ho složit na něm zeleninový obrázek. Možná si nějaký ten kousek zeleniny zobne už při stavění. Trocha manipulace Dělejte dítěti zeleninové svačiny. Doma možná kvůli zelenině udělá scénu, avšak když bude mít ve škole či ve školce na výletě hlad, jistě sní i sendvič se zeleninou. Dobře se s dítětem pracuje taky tehdy, když jsou v okolí i jiné děti. Musí samozřejmě zeleninu jíst. Ukažte mu, že jeho kamarádce či kamarádovi ta věc chutná, nabídněte jinému dítěti a jakmile si ono dá, možná přemluvíte i vašeho potomka. Podívejte se do naší dětské sekce e-shopu. Vyberte pro své dítě nové překvapení ve formě hračky. Naši nabídku si můžete prohlédnout zde. 
Zobrazit článek >
 
Ochraňte své ruce před mrazem
Pomalu ale jistě k nám přichází chladné dny. Voda se časem změní v led a my tu zase budeme mít tuhý mráz. Jak ochránit své ruce před zimou? Přečtěte si náš článek a vybavte se již dopředu. Po večerním koupání byste si měla zvyknout na pravidelné natírání rukou krémem. Hydratace je pro ně velmi důležitá a nejen v zimě. vyzkoušejte například hloubkově regenerační, mírně mastný krém, který vaši pokožku do hloubky vyživí. Příjemné uvolnění svým rukám můžete dopřát i díky klidné masáži. Naučte se masírovat ruce sama a nebo poproste partnera, aby masáž rukou provedl. Nejde o nic těžkého, nemusí se ani moc snažit. Nezapomínejte při masáži vmasírovat krém do rukou. Vašim rukám velmi prospěje i peeling. Ten totiž neslouží pouze na obličej. Vyzkoušejte peeling obohacený o výtažky z mořských řas, který z vašich rukou udělá světový div. Peelingem z rukou snadno odstraníte odumřelé šupinky kůže. Vyzkoušejte taky masku na ruce jménem parafínový zábal. Parafín se získává z ropy a vřele pomáhá při kosmetických a léčených procedurách. Parafín navíc dokáže zvýšit celkový krevní oběh v těle a taky otevírá póry. Parafín se používá jako kosmetická kúra, ideálně ve forma parafínového zábalu. Ten slouží taky i jiným partiím. Vyzkoušejte jeho moc. Po zkoušce už se k němu budete chtít vracet stále. Pamatujte si, že nejlepší je ruce chránit rukavicemi. Pořiďte si nějaký stylový kousek, který doplní váš outfit. I s rukavicemi to jde stylově! Produkty určené k péči o vaše ruce najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Audio: Skladatelka voňavého prádla
Pojďme se společně zaposlouchat do hlasu Tatiany Vilhelmové v audio roli: mladé, krásné dívky, která se seznámí s nejslavnějším českým zpěvákem, Karlem Gottem, při jednom z jeho koncertů v Brně. Odjede za ním do Prahy a prožije řadu let po jeho boku. Současně, kromě niterného poznání zákulisí českého showbyznysu a světa modelingu, studuje na FAMU scénáristiku. Martina, inteligentní a půvabná bytost, citlivě reaguje na všechny vnější podněty tak zářivého a vzrušujícího světa, který se jí postupně hroutí před očima a z jejích představ o krásném životě s panem Božským zůstávají trosky. Aby se znovu postavila na vlastní nohy, odjede za sestrou do USA, kde se živí jako uklízečka a zároveň dopisuje svou diplomovou práci. Při jejím dokončování se setká s režisérem Milošem Formanem, dalším osudovým mužem svého života. Na opačném konci světa začíná žít druhou etapu výjimečného života, dovršeného šťastným narozením vytoužených dětí. Svůj mimořádný osud vypráví Martina Formanová nesmírně upřímně k sobě a se sympatickým nadhledem a humorem, jakoby lehce a přirozeně, zároveň ohleduplně ke všem aktérům tak atraktivního světa. Cítíme, že Martina Formanová nic nepřizpůsobuje svým spisovatelským ambicím, přičemž pravdivost její zpovědi je fascinující. Tatiana Vilhelmová má v mnohém s Martinou Formanovou společné. Obě jsou nevšední ženy, jež dosáhly společenských vrcholů kombinací vlastního přičinění i šťastným řízením osudu. Zajímavě zastřený hlas Tatiany Vilhelmové a její silný prožitek vyprávěného příběhu vytvořily dokonalou harmonii mezi autorkou a interpretkou. Název: CD Skladatelka voňavého prádla Podnázev: 3 CD, čte Tatiana Vilhelmová Autor: Martina Formanová; Tatiana Vilhelmová Jazyk: čeština Nakladatelství: Supraphon Značka: Supraphon CD zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
BGR-34EU 120 kapslí 2+1 ZDARMA
BGR-34EU je ajurvédský doplněk stravy s rostlinnými extrakty, který přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi, normálnímu metabolismu glukózy a přispívá také ke kontrole hmotnosti.   Přípravek BGR-34EU rovněž přispívá k normální funkci močové soustavy a metabolismu cukrů. BGR-34EU obsahuje dřišťál osinatý, křídlok vakovitý, mořenu srdčitou, pískavici řecké seno, chebuli srdčitou a gymnému lesní. Aimil BGR-34 EU je vyvinuto dle 5000 let prověřených Ajurvédských znalostí Indickým vědeckým institutem se zaměřením na léčivé rostliny a byliny. Při výrobě Aimil BGR-34EU je využito nových a moderních výrobních technologií a postupů. Přídatné látky hydroxypropylmethylcelulosa (obal kapsle), karagenan (zahušťovadlo), talek (protispékavá látka), polyethylene glycol 600 (pojidlo) Dávkování Užívejte první měsíc 1 kapsli 2x denně půl hodiny před jídlem ráno a večer. Od druhého měsíce užívejte 2 kapsle 2x denně půl hodiny před jídlem ráno a večer. V případě potřeby se o vhodnosti užívání poraďte s Vaším lékařem nebo lékárníkem. Balení 2 + 1 zdarma - 3 x 120 kapslí Upozornění Doplněk stravy. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Není vhodné pro děti, těhotné ženy a kojící matky. Nepoužívejte je-li poškozena fólie na krabičce. Uschovejte na suchém chladném místě mimo přímé sluneční záření. Skladujte mimo dosah dětí. Chraňte před mrazem. Kapsle jsou vhodné pro vegetariány i vegany. Přípravek neobsahuje sladidla, barviva, lepek pšenici, sóju ani cukr. Země původu: Indie. BGR-34EU koupíte v eshopu zdravi.eiffeloptic.cz V naší nabídce naleznete také další přípravky na močové cesty.
Zobrazit článek >
 
Naďa Urbánková - kniha
  Naďa Urbánková - rodným jménem Naděžda Balabánová se narodila 30.června 1939. Studovala na zdravotní škole a v roce 1957 se stala diplomovanou zdravotní sestrou. Po studiích se rozhodla věnovat svému koníčku a tak se zdokonalovala ve své pěvecké i herecké profesi. Její debut byl v roce 1959 v divadle v Pardubicích. V roce 1964 ji režisér Ján Roháč angažoval do filmové produkce Kdyby tisíc klarinetů i do divadla Semafor. Pěveckou kariéru započala úvodními nahrávkami s Country Beatem Jiří Brabce: "Skála", "Já záhadou se trápím" a zejména duetem s Jiřím Grossmannem "Drahý můj". V roce 1973 se poprvé představila právě s Country Beatem anglickému publiku na koncertech country festivalu ve Wembley a o rok později odjela poprvé do Nashvillu. V následujících letech spolupracovala s orchestrem V. Hybše, působila v Hudebním divadle v Karlíně a ke spolupráci s Country Beatem se pak ještě vrátila v roce 1983. V roce 1990 se provdala do Švýcarska a odmlčela se na čas úplně. Po velkých problémech v osobním životě, krachu v podnikání a nezdarech v politice se po létech vrátila zpět ke zpěvu a veřejnému vystupování...   Kniha: A PŘÍŠTĚ LÉPE ... Klasický titul memoárové literatury, v němž známá zpěvačka provází čtenáře svým uměleckým i soukromým životem. Kniha vypovídá nejen o její životní a umělecké cestě, ale i o době, kdy Semafor a jemu podobné scény byly odrazem společenských změn. Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu: ZDE    
Zobrazit článek >
 
Není tuk, jako tuk
Chcete si udržet štíhlou linii? Vyhýbáte se tukům, abyste tak předešli srdečním chorobám, vysokému cholesterolu a jiným nemocem? Víte ale, že omezení všech tuků není zdravé? Není tuk, jako tuk. Tuky se dělí na ty zdravé a nezdravé, tedy na ty, které našemu tělu neprospívají a na ty, které naše tělo doslova vyžaduje. Ale jak se říká, všeho s mírou. Živočišné tuky vs. rostlinné tuky Jak už název napovídá, živočišné tuky se získávají ze zvířat, například tuky obsažené v sýrech, jogurtech, dále sádlo, máslo, vejce nebo tučné maso. Naopak rostlinné tuky se získávají z rostlin, například řepkový a slunečnicový olej, oříšky, semena, zelenina, palmové oleje, margaríny atd. Zda jsou rostlinné ruky zdravější, než ty živočišné nelze jednoznačně říci. Rozhodující pro naše zdraví je jejich složení. Jinak řečeno obsah nasycených a nenasycených mastných kyselin. Nezdravé tuky K nezdravým tukům patří především kokosový, palmový a palmojádrový olej, sušenky, polevy, čokolády s nízkým obsahem kakaa a vysokým obsahem tuku, brambůrky, sádlo, tučné mléčné výrobky, uzeniny aj. Proč? Protože obsahují nasycené a trans-nenasycené mastné kyseliny, které zvyšují cholesterol, působí negativně na funkci srdce a cév, obalují vnitřní orgány přebytečným tukem, díky čemuž hrozí vysoké riziko nemocí. Zdravé tuky Mezi zdravé tuky řadíme třeba olivový a řepkový olej, arašídy, vlašské ořechy, rybí tuk, semínka, avokádo aj. Tyto tuky naopak umí snižovat a udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi. Obsahují mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které naopak našemu tělu dodávají potřebnou energii a pomáhají při správné funkci organismu. I když mají ve velkém měřítku nezdravé tuky špatný vliv na náš organismus, naše tělo některé tyto potraviny v menším množství potřebuje. Například máslo, které obsahuje mnoho trans-nenasycených mastných kyselin. V malém množství má pozitivní vliv na nervový systém. Navíc obsahuje vitamíny A, D, E, K. Ve velkém množství zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Špatné tuky mají negativní vliv na naše zdraví, ztráta energie, omezený pohyb, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, riziko srdečního onemocnění. Zdravé tuky naopak prospívají srdci, mozku, imunitě, zajišťují tepelnou ochranu organismu, podporuje vstřebávání některých vitamínů, dodávají energii. Chcete-li žít zdravě, omezte nezdravé tuky, zapojte tuky zdravé. Všímejte si obsahu mastných kyselin v jednotlivých potravinách a čtěte etikety. Trpíte nedostatkem vitamínů a minerálů, vyberte si některý z našich doplňků stravy.
Zobrazit článek >
 
Čas na relaxaci
Dnešní doba je až příliš rychlá, během jednoho dne se stane tolik věcí a lidé se často vyčerpají. Chtějí toho zvládnout co nejvíce, nejen v zaměstnání, ale i ve svém volném čase. Co je to volný čas? Opravdu zvolníme? Spíše mi příjde, že jsme ještě více uspěchaní, než-li v pracovních dnech. Snažíme se přežít od pondělí do pátku. A o víkendu sedáme do naplněných aut a hurá na chatu. Ale zde nás čeká zase práce, především v případech, pokud zde máme užitkovou zahrádku. V lepším případě si možná užijeme posezení u dobré kávy a chutného jídla, ale naše myšlenky stále pracují. Přemýšlíme nad tím, co jsme ještě nestihli udělat a kde jsme ještě nebyli, a spousty dalších myšlenek nás pohlcují do nějakoho uzavřeného koloběhu vnitřního stresu. A dost! Zkuste se zastavit. Žijte daným okamžikem. Vždyť jsme právě teď a tady. Proč tedy spěchat a žít tím co bude. Vychutnejte si tento okamžik a zvolněte. Můžete si naplánovat den. Ráno kupříkladu vstaňte o hodinu dříve a sepište si "úkoly", které chcete za daný den zvládnout. Avšak myslete i na sebe samé. Večer před spaním se běžte projít. Vyzkoušejte procházku jen sami ze sebou. Ale opravdu jen vy samotní, což znamená bez mobilu a jiné elektroniky. Pokud můžete, směřujte své kroky do lesa. Vychutnejte si vůni přírody a uklidňující zpěv ptáků. Možná vás obklopí i zajímavé myšlenky, na které nemáte během dne prostor. Po ulehnutí do postele se vyhněte koukání na Facebook nebo Instagram. Taktéž neřešte žádné problémy. Jak se říká: "Ráno moudřejší večera." Zbytečně byste si otrávili noc a měli byste špatné sny. Z vlastní zkušenosti vím, že večer se zdají problémy mnohem horší, než-li s novým dnem. Raději si do uší pusťte nějakou meditaci a uvolněte se! Jak už jsem uvedla, udělejte si čas sami na sebe a jen sami se sebou. I v případě, že máte rodinu a děti. Každý má právo na to být v pohodě. Máte-li zahrádku, najděte si klidný a krytý koutek, kde si můžete umístit například LEHÁTKO ADRIA, kde na vhodnou a potřebnou chvíli spočinete s knihou nebo s relaxační hudbou. Pokud máte v plánu vybudovat si místo k posezení, přečtěte si článek - VYBÍRÁME ZAHRADNÍ NÁBYTEK.
Zobrazit článek >
 
25 nejzdravějších potravin
Toto je seznam nejzdravějších potravin, které udělají vaše tělo zdravé. Artyčoky je výborný při poruchách trávení, snižuje cholesterol a upravuje hladinu cukru. Avokádo obsahuje zdravé mononenasycené tuky. Banány regulují hladinu cukru v krvi a zasytí. Batáty podporují imunitní systém a dodávají energii. Borůvky mají příznivý vliv na zrak a zažívací potíže. Brokolice je dobrým zdrojem vápníku, vlákniny a posiluje metabolismus. Černé fazole mají hodně vlákniny, na dlouho zasytí a vyrovnávají hladinu krevního cukru. Grapefruit obsahuje kyselinu listovou a pomáhá v boji s volnými radikály. Hnědá mořská sůl pomáhá snižovat cholesterol, krevní tlak a obsahuje mimořádné množství jódu. Chia semínka dodávají tělu pozvolna uvolňující se energii. Chřest pomáhá udržet zdravý cévní systém, srdce a zlepšuje zásobování orgánů kyslíkem. Kapusta má hodně vlákniny, železa a pomáhá udržet vyrovnané pH v těle. Kustovnice podporuje imunitní systém a pomáhá proti únavě. Losos má niacin pro krásnou plet a vlasy, navíc oproti jiným rybám více omega-3 mastných kyselin. Maliny v sobě ukrývají hodně vitaminů, minerálů a také železo a vápník. Mandle jsou zdrojem zdravých tuků, podporují mozkovou činnost, pevnost kostí a zdraví zubů. Meloun kantalup je bohatý na vitamín A, C a antioxidanty. Quinoa má hodně bílkovin a na dlouho zasytí. Rajčata snižují riziko srdečních onemocnění a pomáhají v prevenci rakoviny. Rukola detoxikuje, podporuje trávení a má močopudný efekt. Řepa má hodně vitamínů a minerálů s nízkou kalorickou hodnotou. Špenát je téměř bez kalorií, dodává spoustu energie a obsahuje vitamín A, K a kyselinu listovou. Vejce jsou kvalitním zdrojem bílkoviny a minerálních látek. Vodní meloun pomáhá v prevenci srdečních onemocnění a rakoviny. Zelí příznivě působí na mikroflóru.
Zobrazit článek >
 
Spirit One Touch na výrobu sody
Dáte si skleničku jemně perlivé nebo raději plně perlivé? Dívejte, jak se vám sama nachystá. Tři nenápadná, modře podsvětlená tlačítka se symbolem jedné, dvou či tří kapek odlišují Spirit One Touch od všech ostatních v řadě výrobníků domácí perlivé vody SodaStream. Právě tato tlačítka skrývají tři různé přednastavené perlivosti vody od jemně až po silně perlivou. Stisknete jedno z nich a pak už jen v klidu sledujete, jak se chytrá elektronika uvnitř přístroje sama postará o přípravu perlivé vody a ukončí ji v momentě, kdy voda dosáhne přesně vaší oblíbené perlivosti. Hned u první lahve domácí perlivé vody vás napadne, že to celé je vlastně hrozně jednoduché. Na zjednodušování přípravy perlivé vody pracujeme od samotného založení značky SodaStream v roce 1903. Na současné podobě výrobníků domácí perlivé vody SodaStream a výměnných bombiček s potravinářským CO2 plynem se vám bude líbit jednoduchost. Jednoduchost, s jakou si sami doma připravíte perlivou vodu během pár vteřin. Obsluha výrobníku domácí perlivé vody SodaStream Spirit One Touch nevyžaduje více odbornosti ani námahy, než kolik je potřeba pro zasunutí lahve s vodou a stisknutí jednoho tlačítka. Všechny výrobníky perlivé vody z řady SodaStream Spirit, včetně modelu Spirit One Touch, jsou navíc vylepšeny o specialitku v podobě jednoduchého zacvaknutí lahve s vodou namísto dříve známého šroubování, takže máte svoji sklenici čerstvé perlivé vody nachystánu rychleji a příjemněji. Perlivá voda, za kterou se netrmácíte do obchodu, protože ji máte normálně doma. Přišla na vás žízeň? Snadná pomoc, zajděte si pro vodu. Nikoliv, nemyslíme do obchodu na rohu sluncem rozpálené ulice. Zajděte normálně doma do kuchyně, naplňte naši opakovaně použitelnou lahev čerstvou kohoutkovou vodou, zacvakněte ji do výrobníku SodaStream a za pár vteřin už si užíváte skleničku příjemně chladné perlivé vody s kouskem oblíbeného ovoce. A nebo bez ovoce. A nebo se sladkou příchutí. A nebo bez příchuti. A nebo s trochou vína jako střik. A nebo bez vína. Prostě tak, jak máte zrovna chuť, kdykoliv na vás přijde žízeň. Ale pokaždé bez trmácení do obchodu a úmorného vláčení lahví s vodou. Čerstvá perlivá voda za sebou nemá dlouhé týdny cestování ani skladování v plastu. Domácí perlivá voda SodaStream se od všech ostatních perlivých vod balených do plastových lahví liší tím, že si ji připravíte doma přímo z čerstvé kohoutkové vody. Schované v chladu a tmě vodovodního řadu před teplem a slunečními paprsky kazícími kvalitu vody. A jelikož ji rovnou vypijete, tak i tu další si připravíte opět doma z čerstvé vody. Nebude tak mít za sebou dlouhé týdny cestování a čekání na regále v obchodě v obalu z plastu. Výrobník domácí perlivé vody SodaStream lidé doma pravidelně používají. 86 % uživatelů výrobníků domácí perlivé vody značky SodaStream uvedlo ve výzkumu společnosti IPSOS, že svůj výrobník používají pravidelně několikrát týdně, z toho 36 % každý den. Drtivá většina majitelů si rychle zvykla na jednoduchost spojenou s domácí perlivou vodou bez nakupování a tahání balené vody a svůj výrobník perlivé vody SodaStream používají pravidelně. I to je důvod, proč je dnes značka SodaStream celosvětovou jedničkou mezi perlivými vodami co do počtu vypitých litrů.  
Zobrazit článek >
 
Lanvin I. - Budování módní značky
Znáte světovou módní značku Lanvin, která se pyšní velkou spoustou parfémů, originálními kousky oblečení a taky doplňky? Přečtěte si zajímavou historii značky Lanvin. Článek je rozdělen na dvě části. V druhém díle si budete moci detailněji přečíst o parfémech Lanvin. Zakladatelkou světové značky Lanvin se stala Jeanne-Marie Lanvin, která se narodila přesně na Nový rok - 1.1.1867. Pocházela z velmi chudé rodiny novináře, kterému se v zaměstnání ne příliš dařilo. Musel uživit nejen Jeanne, ale taky dalších deset sourozenců a svou manželku. Protože by to sám finančně nezvládl, přispívali mu drazí kamarádi, dokonce i spisovatel Victor Hugo. Již v šestnácti letech se musela Jeanne postavit na vlastní nohy. Našla si místo v menším krejčovství, kam byla přijata na učení ke slavné krejčové madame Felix. Zabývala se hlavně šitím klobouků. Díky jejímu talentu si brzy vydělala slušné peníze, které jí umožnily otevřít si vlastí prodejnu s pokrývkami hlavy. Už tehdy sbírala obdivy celé Francie. Šest let po odstartování tohoto byznysu, roku 1895, se provdala za italského šlechtice, se kterým měla jednu dceru Marii-Blanche. Toto manželství však dlouho nevydrželo. Po čtyřech letech se provdala ještě jednou, tentokrát šťastně. Ovšem pouze díky jejímu prvnímu manželství, které jí přineslo dceru, objevila svůj návrhářský talent. Pro svou dceru šila jeden obleček za druhým. Každá matka chtěla pro své dítě taky takové ojedinělé šaty. Proto si tedy Jeanne otevřela roku 1920 módní salon, který se zaměřoval na oděvy pro matky a hlavně pro jejich dcery. Díky jejím neotřelým nápadům se stala uznávanou módní návrhářkou. Snad každý její kousek oblečení obsahoval alespoň kousek krajky, ornamenty,  květinové vzory nebo perličky. Postupem času svůj talent začala využívat i při výrobě pánských oděvů. Během dalších let se zaměřila i na kožichy, luxusní prádlo, doplňky nebo dekorativní předměty. 
Zobrazit článek >
 
Panthenol šampon na narušené vlasy
Panthenol - respektive kyselina pantothenová, je nezbytný pro udržení zdravé pokožky, krásných vlasů a nehtů. Jeho nedostatek v organismu se významně projeví na kůži – snížením pružnosti, rychlejším stárnutím kůže, svraskáváním a rozvojem vrásek, a na vlasech – zhoršením jejich kvality, ztrátou lesku a větší lámavostí. I proto se využívá v dermatologii a v kosmetických přípravcích. Důležitá je rovněž koncentrace - prokazatelně účinné jsou přípravky s obsahem panthenolu od 1 % výše. Popis Panthenol šampon šetrně myje a regeneruje vlasy poškozené působením okolního prostředí, slunce, vody a vlasy se sklonem k vypadávání, lámání, třepivosti apod. Vzhledem ke svému jedinečnému složení je doporučen pro denní komfortní péči o vaše vlasy. Kdy Panthenol - šampon na barvené a narušené vlasy pomáhá: ošetřuje vlasy po ondulaci a fénování, pečuje o vlasy po trvalé a barvení, předchází lámání a třepení vlasů.  Jak používat Šampon vmasírujte do vlhkých vlasů a vlasové pokožky až do napěnění, nechte chvíli působit. Poté vlasy důkladně opláchněte. Balení 250 ml Upozornění Určeno pouze k zevnímu použití. Další sdělení V naší nabídce naleznete také další přípravky s panthenolem a další produkty na vlasy. Přídatné látky Aqua, Sodium laureth sulfate, Cocamidopropyl betaine, Disodium laureth sulfosuccinate, PEG-9 cocoglycerides, Cocamide DEA, Glycol stearate, MIPA C12-C15 pareth sulfate, PEG-120 methyl glucose dioleate, Creatine, PEG-10 olive glycerides, Propylene glycol, Diazolidinyl urea, Methylparaben, Propylparaben, Parfum, Sodium chloride, Lactic acid, Hydroxymethylpentyhlcyclohexenecarboxaldehyde, Hexyl cinnamal, Limonene Panthenol šampon zakoupíte v eshopu zde: krasa.eiffeloptic.cz   
Zobrazit článek >
 
Christian Jacq a jeho díla ze slunečního Egypta II
Neferititi: Sluneční stín: Neuvěřitelný osud nejkrásnější egyptské královny Tento příběh bude o královně. Jak žila legendární královna Nefertiti, která zůstala v lidské paměti díky své kráse i mnoho let po své smrti? Spisovatel jakožto egyptolog odhalí mnohá fakta a tajemství ze života královny, které propojí s fascinujícím příběhem.  Čeká vás milostný příběh, intriky, nebezpečí a taky tajemství, které možná odhalí, jak královna předběhla svou dobu tak, až to vlastně skoro není možné.  Podíváte se do Slunečního města, zahrad a honosných staveb. Milostný příběh Achnatona a Nefertiti vás dostane.  Pokud jste milovnice romantiky a milostných příběhů, avšak toužíte taky po nových poznatcích, jsou pro vás díla tohoto autora tím pravým potěšením.  Tuto knihu, tak jako většinu jiných, lze považovat za takzvaný beletrizovaný životopis. Román na motivy skutečných událostí vás bude bavit i vzdělávat.  Živá moudrost starověkého Egypta Kdo má rád starověký Egypt, ten si knihu užije. Autor do ní vsunul spoustu překladů krátkých textů. Většinou se jedná o moudra, poučení nebo chvály božstev. Součástí jsou však i kousky příběhů a vzkazy. Jedná se o texty vkládané do hrobky, které byly vytvořený již před stovkami let. Čtenáře jistě zaujmou úryvky mnohem víc, když si uvědomí, že jejich tematika stále je a jistě ještě bude aktuální.  Všechny knihy zmíněné v článku si můžete pořídit v našem e-shopu. Pod jménem autora na vás čekají i další zajímavé publikace. Neváhejte, užijte si románové dobrodružství a vzdělávejte se. 
Zobrazit článek >
 
Odpovědnost vlastníka komunikace za zranění chodce
Se sněžením a zledovatělými cestami se zvyšuje riziko vzniku zranění. Jaká jsou práva chodce v případě zranění, které vzniklo v důsledku špatného stavu chodníku? Stěžejním pro zodpovězení této otázky je zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích ve znění pozdějších předpisů (dále „zák. o komunikacích“), který stanoví, že: „Vlastník místní komunikace nebo chodníku je povinen nahradit škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti chodníku, místní komunikace nebo průjezdního úseku silnice, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit, u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit, ani na ni předepsaným způsobem upozornit.“ Takovým vlastníkem bude tedy většinou obec. Dle Nejvyššího soudu ČR se za závadu ve schůdnosti, o níž zák. o komunikacích hovoří, považují zejména „natolik významné změny (zhoršení) schůdnosti komunikace, že chodec ani při obezřetné chůzi respektující stav komunikace či důsledky povětrnostních vlivů nemůže jejich výskyt předpokládat a účinně na ně reagovat.“ (25 Cdo 1713/2008) Tuto definici Nejvyšší soud ČR následně také zopakoval v dalším ze svých rozsudků, když uvedl, že změnou ve schůdnosti se rozumí: „nepředvídatelnou změnu ve schůdnosti způsobenou vnějšími vlivy, kterou chodec nemůže předpokládat.“( 25 Cdo 1158/2013) Příkladem změny ve schůdnosti tak může být zasněžená díra, kterou chodec na chodníku i při veškeré opatrnosti nemohl předpokládat. K uvedenému tématu je taktéž třeba dodat, že zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích ve znění pozdějších předpisů, stanoví povinnost počínat si ohleduplně a ukázněně a povinnost přizpůsobit své chování zejména stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám, situaci v provozu na pozemních komunikacích, svým schopnostem a svému zdravotnímu stavu. V zimních měsících je tudíž třeba určité zhoršení komunikací očekávat. Na základě tohoto ustanovení se také obce většinou snaží zprostit odpovědnosti za újmu. Lze ovšem předpokládat, že se v souladu se shora uvedeným ustanovením chová většina chodců a povinnosti hradit újmu by se tak obec mohla zprostit např. v případě, kdy by se chodec po chodníku pohyboval v naprosto nevhodné obuvi. Pro uplatnění náhrady újmy je vzhledem k již zmíněnému důkaznímu břemenu důležité zajistit dostatečný důkazní materiál, na základě něhož bude následně možné prokázat, že k újmě došlo v důsledku změny ve schůdnosti, tedy např. fotodokumentace, svědci apod. Z praxe je třeba dodat, že obce nejsou příliš ochotné k úhradám nároků na náhradu újmy, nicméně soudy zaujímají k této problematice výrazně vstřícnější postoj. Autorem textu je Vít Hruška, advokátní koncipient www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Jak si poradit s viditelnými odrosty? II
KOSMETICKÉ TIPY: Zázrak jménem šalvěj Věděla jste o možnosti šalvějové kúry? Nemůžete samozřejmě čekat úplná kouzla, ale rozhodně vám tato bylina pomůže. Pokud máte tmavé vlasy, šedým kořínkům velmi prospěje. Dokáže je ztmavit a zmírnit tak kontrast mezi barvou a přirozenými vlasy. I obyčejné stíny pomohou, korektor je taky dobrou volbou Chystáte se na speciální akci, kde opravdu potřebujete vypadat dobře a jako na potvoru jste nestihla navštívit kadeřníka? Ještě žádnou paniku! Váš problém krátkodobě dokáží vyřešit obyčejné stíny na oči. Vyberte takové, které se netřpytí a rozetřete je štětečkem po konečkách vlasů a pokožce hlavy. Lepší, že? Světlejším typům vlasů lépe pomůže korektor. Existuje spousta speciálů přímo na maskování odrostů. Vyzkoušejte je. Řasenka na vlasy Asi nejlepší způsob, kterým můžete narychlo odrosty zamaskovat, tvoří speciální vlasová řasenka. Vyrábí se v mnohých odstínech. Záleží už na vás, abyste si vybrala tu správnou. Pamatujte si, že vhodné je kupovat si vždy o trochu tmavší barvu, než jakou máte nanesenou na zbytku vlasů. Jestliže si však vlasy necháváte zesvětlit, naopak sáhněte po ještě světlejším odstínu na kořínky. Spreje na krytí šedin K dostání jsou taky speciální spreje na krytí šedin, které fungují podobně jako suché šampony. Záleží na vás, jakému produktu dáte přednost. Henna S dobarvením bez kadeřnického zásahu vám může pomoci Henna. Jedná se o přírodní produkt, který vás zbaví šedých odrostů hned na několik týdnů. Její aplikace je snadná, jistě si s ní poradíte.
Zobrazit článek >
 
Muzeum HISTORICKÝCH KOČÁRŮ
Vydáme-li se z Prostějova směrem na Konici, projedeme Kostelcem na Hané a odbočkou do prava se dostaneme do Čech pod Kosířem. Je to nemalá vesnice, kde nalezneme spousty turistických zajímavostí. Nově můžeme obdivovat zámek, dále můžeme navštívit rozhlednu, nebo se pokochat exponáty ve dvou muzeích. Jedním z nich je Hasičské muzeum a to druhé, o kterém se více zmíním, je Muzeum Historických kočárů. V tomto muzeu můžeme shlédnout mnoho krásných zrestaurovaných historických kočárů, saní a luceren. Hlavním restaurátorem a zakladatelem muzea je Václav Obr. Muzeum se pro veřejnost poprvé otevřelo dne 11. července 2009. Citace Václava Obra: "Myšlenka vybudovat muzeum kočáru se rodila několik roků, byla ideou, která se stala skutečností. Již od dávných dob, snad z doby Jana Husa a Jana Žižky byla Česká a Moravská zem tou největší kolébkou řemeslníků. Po celá ta staletí tito mistři svého řemesla byli utlačováni. Až v době Rakouska - Uherska někteří z nich zakládali výrobny až továrny na výrobu vozů a kočárů. Byly to těžké doby a mnohé to stálo většinu života. Po uplynutí staletí upadli v zapomnění, což je velká chyba. Postupným restaurováním pozůstatků vraků kočárů vzniklo nenapodobitelné muzeum, které je odkazem řemeslné práce našich předků a odkazem pro další generace, aby vyzdvihlo vše, co upadlo v zapomnění. Muzeum kočárů bylo postaveno po mnohaletém hledání na místě bývalé továrny na hasicí stříkačky, založené Antonínem Smekalem r. 1820. Z celého komplexu budov továrny zůstala pouze jedna budova, kde je dnes hasičské muzeum. Muzeum kočárů jsem začal budovat vlastními silami, tudíž svépomocí a financoval ho z celoživotních úspor a z vykonávané práce, neboť jsem byl a stále jsem řemeslník. Bylo to velmi náročné, jak po stránce finanční, tak i fyzické. V roce 2008 mě došly veškeré finance, ale nikoliv síly. Úctyhodné je, že mne a tuto myšlenku - zbudovat muzeum kočárů - která se každou chvílí stávala skutečností, podpořili obec Čechy pod Kosířem, Olomoucký kraj, Evropská unie a mnoho dalších, kteří jsou na věčné časy vytesáni do žulové desky u vstupu do muzea, aby se toto dílo mohlo dokončit. Muzeum kočárů je unikátní dílo, které vzniklo díky silné víře, je pomníkem a zároveň symbolem i pro další generace." Turistická sezóna pro tento rok začíná 1. dubna 2017. Otvírací doba: Út - Ne od 9:00 do 17:00    
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení VI. - Tradiční kakaová vosí hnízda
Na Vánoce byste neměla zapomenout ani na tradiční vosí hnízda alias včelí úly. Nyní už je ten pravý čas na jejich přípravu. Těsto 1 je klasický recept na hnízda. Takový, jaký asi znáte vy. Pokud byste chtěla přijít s vánoční inovací, zkuste připravit světlá vosí hnízda (těsto 2) která vám budou určitě taky chutnat. Postup při zpracovávání těsta je u obou druhů stejný. Budete potřebovat: Na podstavu: Piškoty (cca 30 ks) Na těsto 1: Piškoty (80 g) Máslo (50 g) Kakao (2,5 lžíce) Rum (2,5 lžíce) Na těsto 2: Piškoty (50 g) Ořechy (mix, mleté, 30 g) Máslo (50 g) Bílek (1 ks) Rum (3,5 lžíce) Na náplň: Máslo (100 g) Cukr moučka (2 lžíce) Žloutky (3 ks) Rum (3,5 lžíce) Postup: Nejprve si v mixéru rozmixujte piškoty, případně i ořechy. Přidejte všechny zbylé ingredience a těsto dejte na chvíli do lednice. Zatímco se bude směs chladit, připravte si náplň. Vyšlehejte žloutky s cukrem, poté přidejte zbylé přísady. Naposled vmíchejte měkké máslo. Náplň dejte též chladit. Vezměte si formičky na úly či hnízda. Připravte si kolem 50 g cukru, kterým vždy formičku vysypete, aby se vám směs nenalepila na formu. Vyndejte z lednice první hmotu a natlačte ji do formičky. Vytvořte důlek a do něj vložte náplň. Hnízdo uzavřete piškotem. Otevřete firmičku a hotové cukroví vyjměte. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete veškerá těsta. Pokud jste odpůrci syrových vajec a máte z nich strach, není problém je vynechat. Místo nich přidejte více másla, případně nařeďte těsto lžičkami vody. Další recepty na cukroví najdete zde.   
Zobrazit článek >