EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Nepodceňujte cukrovku!
O cukrovce jsme nedávno uvedli článek v sekci pro muže - Jste diabetik - pečujte o své nohy. Avšak nikdy není od věci, připomenout si toto vážné chronické onemocnění, které se objevuje čím dál častěji. Počet pacientů, kteří se léčí na toto onemocnění v naší populaci stoupá, ať už se jedná o nemocné s prvním nebo druhým typem cukrovky. Jelikož se lékařská péče rok od roku zlepšuje, dochází i k zlepšení diagnostiky diabetu. Pokud se i vy léčíte na jednu z forem diabetu, víte, že musíte dodržovat vhodnou životosprávu a spolupracovat s lékařem, abyste předcházeli závažným komplikacím. Jestliže diabetik nedodržuje lékařská doporučení, hrozí: zrychlení procesu aterosklerózy vznik závažných chorob srdce a cév zvýšený výskyt infekčních chorob = snížená obranyschopnost poškození nervů v celém těle diabetická neuropatie poškození ledvin - po jejich selhání poškození oční sítnice - vede až k oslepnutí amputace dolních končetin Cukrovka (diabetes mellitus) je souhrnný název pro několik různých onemocnění. Všechny tyto choroby se projevují zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykémií). Typy cukrovky: cukrovka 1. typu cukrovka 2. typu cukrovka v těhotenství ostatní specifické typy cukrovky Informujte se více o tomto onemocnění. S knihou, kterou vytvořili přední odborníci - doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc., a prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., DIABETES - NECUKRUJTE S CUKROVKOU, získáte dokonalý přehled o tomto nebolestivém avšak zákeřném onemocnění. Pomůže vám najít východisko i při překonávání krizového období nejen při její léčbě, ale i v rodinných vztazích.    
Zobrazit článek >
 
Biopotraviny: Co nám říká označení BIO? I
Mnoho lidí si termín či zkratku BIO vyhodnotí tak, že se jedná o produkt zdravý. Potravina s označením BIO v porovnání se stejnou potravinou bez této nálepky, bude skutečně zdraví přínosnější, máte pravdu. Za termínem se však skrývá mnohem víc. I v našem e-shopu vám nabízíme obrovské množství BIO produktů. Zjistěte, co tento výraz znamená v plné parádě.  Produkt BIO musí v první řadě dodržovat základy ekologického zemědělství. Produkce dodržující zásady ochraňující přírodu má striktní zásady. Na každý bioprodukt je vystaven placený certifikát.  Pokud chceme rozumět biopotravinám, pak je nutné nejprve si ujasnit, jak definujeme bioprodukt. Produkt je původní surovina, ze které se následně další úpravou vyrábějí již specifické potraviny. Z bioproduktu tedy vzejde biopotravina, přičemž postup zpracování jednotlivých produktů opět musí dodržovat důležité zásady, o kterých se později dozvíte.  Pokud jde o zvířecí produkci, s nálepkou BIO máte jistotu, že daná zvěř nežije nikde v klecích či kotcích. Dobytek i slepice mají prostor ve volných výbězích, přes zimu jsou samozřejmě schováni ve stájích, kde i tak mají dost volného místa. Zvířata tedy netrpí stresem ani jinými vadami způsobenými klecovým hospodářstvím. Zvěř si navíc nachází potravu sama ve volné přírodě nebo je jim podáváno k dispozici čerstvé seno a další důležité potraviny. Žádné pro organismus nevhodné doplňky stravy zrychlující růst a podobně určitě nečekejte. Pokud má zvíře problém, jsou využívána přírodní léčiva, v horším případě pak léky doporučené veterinářem, avšak v takovém případě je pak daný tvor vyřazen z chovu pro většinu produkce. 
Zobrazit článek >
 
Tajemství valašského frgálu
Když už se věnujeme valašským specialitám, pojďme si připomenout více podrobností o jedné z nejznámějších specialit tohoto kraje. Co víte o historii valašského frgálu? V článku se dozvíte i další zajímavosti. A pokud jsme vám tímto příspěvkem udělali chutě, pak překlikněte na další článek, který vám pomůže s pečením tohoto koláče. Název frgál vznikl podle klasického koláčového, respektive oblého, tvaru. Frgál dříve byl taky obecný termín pro sladké pečivo s otevřenou náplní a drobením. Koláč velkých rozměrů váží obvykle více než šest set gramů. Již dřív se neprodával na jarmarcích pouze v kuse, ale taky po částech. Recepty na frgály byly dřív velmi různorodé. Jejich příprava se lišila zejména přidaným kořením. Dnes víme, že každá vesnice využívala svůj rodinný recept, který se dědil z generace na generaci. Pokud byste tedy cestovala z jedné oblasti do druhé, ochutnala byste třeba úplně jiné sladké pečivo. Základ v podobě žitné a pšeničné mouky, mléka a vody se nelišil, důležité bylo koření: skořice, taky pepř, šafrán, badyán nebo dokonce majoránka či další sypké směsi, kterými se dochucoval perník. Klasická náplň, která se do frgálů dřív přidávala, byla hrušková. Postupně došlo k navýšení druhů. Začali se přidávat nejprve jablka, pak se na frgály začaly mazat i náplně, které obohacovaly buchty. Pojem ,valašský frgál‘ je chráněn zákonem a smí jej používat pouze pekař z území východní Moravy. V jednání jsou náplně. Dle tradic patří mezi původní zdobení jen tři náplně, hrušková, maková, povidlová a tvarohová.  
Zobrazit článek >
 
Valašské tradiční dobroty: Ochutnáváme východní kuchyni III
Slivovice Abychom nezůstali jen u jídla, připomeneme vám alkoholický nápoj jménem slivovice. I když se pije po celé republice i v zahraničí, originál pochází od nás z České republiky, pravděpodobně konkrétně z Valašska. Alespoň tak tomu je se slivovicí ze švestek. Slivovici se taky občas říká valašský penicilin, neboť se jedná o nápoj, kterým se kdysi léčily nemoci. Samozřejmě i dnes dokáže bacily z těla vyhnat či alespoň zahubit. Pohanka O pohance jsme v našem e-shopu již několikrát psali v souvislosti s jejími zdravotními účinky. Děkovat za pestré využití a vlastně i objevení můžeme valašskému obyvatelstvu žijícímu v sedmnáctém století. Pravděpodobně v této době začala být dle písemných památek pohanka využívána. Z pohanky se připravovala kaše, později se začala surovina využívat taky k přípravě jiných pokrmů. Povidla Už byly zmíněny koláče, tak vás možná napadne, že se některé hospodyňky snažily dříve vymýšlet nejrůznější náplně. Díky vytvoření povidel byla práce se švestkami a přípravou koláče mnohem rychlejší. Místo vykládání švestek stačí povidlovou pomazánku natřít na koláč a dát zapéct. Víte, že pravá povidla jsou produktem nedoslazovaným? Samotné švestky se podělí o tolik cukru, že není třeba náplň nijak dochutit.  
Zobrazit článek >
 
První měsíc s miminkem III. - nejen o oblékání
Přebalování a koupání miminka si brzy natolik osvojíte, že se Vám to příjde naprosto přirozené v péči o Vašeho drobečka. Některé maminky, a prošla jsem si tím i já, si nebývají jísté, jaké zvolit oblečení pro děťátko, aby mu nebyla zima nebo naopak velké teplo. Vybírejte kvalitní oblečení z bavlny. Pokud bude mít miminko studený nos, ruce a nožičky, je to jeden z ukazatelů, abyste je více oblékla. Nejvíce tepla odchází z hlavičky a nožiček. Proto nezapomínejte na čepičku a ponožky. Podívejte se na naši nabídku - OBLEČENÍ PRO NEJMENŠÍ Součástí každodenní hygieny bude ošetřování pupíku. Hojící se pupík čistěte nejméně třikrát denně. K očistě použijte vatové tyčinky s lihem. Každý den ošetřujte také nosní dírky a ouška. Do nosních dírek nejprve aplikujte zvlhčující kapky a poté je šetrně vyčistěte. V případě očisty oušek můžete zakoupit speciálně upravené vatové tyčinky, které nedovolí hlubší vniknutí do zvukovodu. Některé děti se narodí s dlouhými nehtíky. Nebojte se jejich stříhání. Mějte ve výbavičce nůžtičky s kulatou špičkou. Pokud jste šikovná, můžete použít i klasické manikúrní nůžky, ale i tak, buďte opatrná. Vlásky, pokud to není nezbytně nutné, umyjte až po šestinedělí. Na jemné vlásky Vašeho miminka je vhodný kartáč s jemným vlasem. V eshopu nabízíme sadu Tommee Tippee kartáček a hřebínek.      
Zobrazit článek >
 
Valašské tradiční dobroty: Ochutnáváme východní kuchyni I
Pokud bychom pátrali po oblastech, kde se drží naše staré zvyky a obyčeje, jistě by si mnozí z nás vzpomněli právě na kraj moravský a ostravský. My dnes zavítáme do nejvýchodnější části Moravy. Do lokality, kterou nenazýváme jinak než Valašsko. Díky místním se zde nezachovává pouze tradice krojů a tematických slavností, ale taky se na Valašsku stovky let připravují výborné speciality, na kterých si pochutná opravdu každý. Jaké máme na mysli? Pojďte s námi poznat tento kraj. Bude se vám líbit, valašská kuchyně je svou originalitou i staletou tradicí vyhlášená. Kyselica Po našem taky kyselo. Polévek z kysaného zelí existuje několik. Běžně k dostání je klasická zelňačka v bílé podobě nebo červené s uzeninou, vaří se zde však taky houbové kyselo. Základem pro polévky je samozřejmě smetana. Kyselicu si můžete dát na Valašsku po celý rok. Frgály Frgál je název pro koláč velmi slabého těsta s různorodými náplněmi. Jedná se o kynutou dobrotu, která každého cizince překvapuje svou velikostí. Frgály mají průměr nejméně třicet pět milimetrů, můžete však shledat i koláče půlmetrové. Na Moravě i části Slovenska se pečou již přes dvě stě let. Určitě váš překvapí, že tato dobrota vznikla omylem, jako nepodařený vdolek. Odborníci dokonce zjistili, že frgál byl chvíli obecný termín pro nezdařený kus pečiva. Dnes patří frgál k nejžádanějším dobrotám turistů. Máme pro vás dobrou zprávu, v jednom z našich dalších článků najdete recept a koláč si můžete upéct doma. 
Zobrazit článek >
 
První měsíc s miminkem I. - přebalování
S příchodem miminka se stanete nejen hrdou a milující mámou, také vám přibydou radosti i starosti s péčí o malého človíčka. Veškerý svůj volný čas budete věnovat tomu malému uzlíčku, který si bude vyžadovat tu nejlepší péči. Přebalování Dnes si můžete vybrat z mnoha druhů plenek. Na trhu jsou k dostání jednorázové nebo látkové plenky. Každá máma bude preferovat něco jiného a taktéž velmi citlivá pokožka miminka. Počůranou plenku vyměňte pokaždé, když bude "naplnená". Nikdy ji nenechávejte déle, než je nezbytně nutné. Na jemné pokožce novorozence mohou vznikat nepříjemně bolestivé opruzeniny.  Po každém přebalení ošetřete pokožku miminka speciálním krémem. U děvčátek utírejte genitálie vždy zepředu směrem dozadu. V opačném případě hrozí zanesení infekce do močové trubice. Po každém přebalení si pečlivě umyjte ruce. Pokud kojíte, vyvarujte se pikantních a nadýmajících jídel. Zbytečně byste tím potrápila bříško Vašeho miminka. V našem eshopu Eiffel Optic nabízíme: Bambusové plenky - vzor sloni - bílé Mušelínové plenky - šedé - modré - vzor králíčci Látkové pleny - vzor sloni Jednorázové plenky   Jestliže si vyberete variantu jednorázových plenek, vyzkoušejte EKO PLENKY KIT & KIN. Tyto plenky jsou mnohem ohleduplnější k citlivé pokožce novorozence. Obsahují daleko méně chemikálií, které by mohly podráždit citlivou kůži miminka. Nejsou běleny chlórem.    
Zobrazit článek >
 
První měsíc s miminkem II. - koupání
Koupání bude jednou z dalších příjemných povinností, u kterého si užijete společné šplouchání a cákání ve vodě. Novorozené miminko je vhodné koupat dvakrát až třikrát týdně. Ve dnech, kdy nebudete miminko koupat, se doporučuje otírání namočenou žínkou. Ve výbavě by vám neměla chybět koupací podložka do vany, koupací vanička nebo kyblík. Záleží na vás, co si zvolíte jako pohodlnou variantu koupání. Já jsem měla koupací vaničku, kam jsem vkládala podložku. Tu jsem posléze využila i při koupání ve velké vaně. Teplotu vody si vždy ověřte teploměrem. Technika ponoření předloktí bývá zrádná. Používejte kvalitní dětskou kosmetiku, která je šetrná k pokožce. Po umytí pokožku důkladně vysušte a namažte vhodným krémem nebo dětským olejíčkem. Plenkovou oblast preventivně namažte speciální mastí proti opruzeninám. Při koupání miminka zajistěte: teplo v místnosti, kde budete miminko koupat vaničku naplňte vodou jen z poloviny teplota vody by měla být okolo 36°C do vody kápněte pár kapiček dětské pěny do koupele - velmi příjemná je Bublinková koupel a mycí gel pokud nemáte podložku, přidržujte miminko jednou rukou vlásky umývejte na konci koupání, aby hlavička neprochladla, než umyjete tělíčko- příjemnou vůni a jemnou péči dodá Dětský šampon Baby připravte si měkkou a nahřátou osušku k zabalení a osušení miminka po koupeli miminko nikdy nenechávejte bez dozoru!!!! Zajistěte Vašemu miminku pohodlnou koupel s LEHÁTKEM DO VANY BEABA.
Zobrazit článek >
 
Upečte si pravý frgál z Valašska
Nalákali jsme vás na jednu z valašských specialit? Máte chuť na sladkou dobrotu? Pak se seznamte se skvělým receptem na jedinečné valašské frgály. Prozradíme vám, jak upéct základ, jako náplň již můžete využít cokoliv vás napadne. Povidla, mák, tradiční hrušky, jablka se skořicí nebo třeba ostružiny? Budete potřebovat: Polohrubou mouku (500 g) Cukr moučka (60 g) Droždí (1 ks) Vanilkový cukr (1 sáček) Mléko (300 ml) Máslo (50 g) Olej (40 ml) Žloutek (2 ks) Citronovou kůru (1 vrchovatou lžičku) Sůl (špetka) Postup: Nejprve tradičním způsobem připravte z části cukru a mléka kvásek. Ten nechte ležet v menším hrnci, aby vystoupl. Mezitím smíchejte všechny suroviny, na závěr přidejte kvásek, promíchejte a nechte kynout. Doba kynutí by se měla pohybovat okolo dvou až třech hodin, uvidíte sama podle situace. Vymažte si plech(y) máslem a vysypte trochou mouky nebo jednoduše plech vystelte pečícím papírem. Vytvořte tenké těsto a vykrájejte z něj libovolně velké kruhy, podle toho, jak plánujete mít velké frgály. Okraj každého koláče by měl být o trochu vyšší, aby z něj nevytekla náplň. Nyní na koláč skládejte či natírejte suroviny dle chuti. Při přípravě myslete na to, že během pečení každý koláč trochu vystoupne, do šířky se taky mírně zvětší. Koláče pečte na 180°C asi třicet minut. Po deseti minutách pečení přidejte na koláč drobenku z másla, cukru a mouky. Dobrou chuť. Tyto skvělé frgály provoní celý váš byt. 
Zobrazit článek >
 
Kam na dýňové slavnosti
S příchodem podzimních dnů sklízíme dýně, které najdou uplatnění nejen v naší kuchyni, ale také jako dekorace našich exteriérů. Pokud si vypěstujete tykev olejnou, získáte z ní nejen vynikající a chutnou dužinu, ale také semena bez slupky, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a esenciální mastné kyseliny Omega 3 a 6. Pravidelná konzumace dýňových semen zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů. Snižuje cholesterol a redukuje vysoký krevní tlak. Během puberty minimalizuje vznik akné. Pravidelnou konzumací si také podpoříte dobrou náladu. Tradičními, podzimními akcemi, které se věnují těmto výpěstkům jsou dýňové slavnosti. Zde můžete zakoupit a ochutnat dýňové dobroty a zažít zajímavý doprovodný program pro celou rodinu. Kam na dýňové slavnosti: Brno-Modřice, Zahradnické centrum Brabec (5. - 6. 10. 2019) Praha, Zahradnické centrum Chládek (5. - 6. 10. 2019) Bakov, Flora Garden (5. - 6. 10. 2019) Teplice, Zahradnictví Dvořák a syn (5. - 6. 10. 2019) Šebrov, Zahradnictví u Kopřivů (5. - 6. 10. a 12. - 13. 10. 2019) Králův Dvůr, Zahrada Lisý (11. - 13. 10. 2019) Pardubice, AZ Garden (12. - 13. 10. 2019) České Budějovice, Zahradnické centrum Ferenčík (12. - 13. 10. 2019) Líbeznice, Zahradnictví Líbeznice (12. - 13. 10. 2019)   Pokud si chcete uvařit nějakou dýňovou dobrotu a nemáte inspiraci, zakupte si kuchařku DÝNĚ - 50 SNADNÝCH RECEPTŮ.
Zobrazit článek >
 
Jaká obuv ladí s podzimem? II
Špička je zase ve hře Pamatujete ještě na dobu, kdy váš botník zdobily samé špičaté lodičky? Zhruba před deseti lety byly jedním z největších módních hitů, pak skoro upadly v zapomnění, ale teď se zase vrací do hry. Tyto boty opticky prodlouží nohy a celá vaše postava bude působit štíhleji. Vyzkoušejte tento jednoduchý trik díky novým stylovým botám.    Podzimní barvy jsou jasné  I když návrháři moc rádi experimentují a vychylují se rádi z řasy, letos se drželi poměrně při zemi. Podzim strávíme v živelném duchu se vším všudy. Připravte se na hnědou, tmavší zelenou, hořčicově žlutou i oranžovou v tematice listí. Frčí též i barva burgundy, která ne a ne mola opustit.  Ledabylé obutí  V kurzu jsou taky shrnovací botky a volně působící materiály. Hodit se vám budou jak lehčí kozačky vedoucí skoro až ke kolenům, tak kotníkové boty se stylovými návleky či další výstřelky. Nebojte se obout i méně standartní barvy.  Kotníková obuv stále letí  I když podzimní kolekce nabízí spoustu novinek i známých zajímavých kousků, můžeme si skoro vsadit na to, že nejvyšší poptávka zůstane u již zmíněné kotníkové obuvi, která se v posledních letech stala naprostou klasikou. Kotníčkové podzimní boty ve stylu kozaček, šněrovací obuvi či kovbojských bot na vás budou volat nejen na podzim, ale taky celou zimu. Pár těchto univerzálních bot, které můžete nosit téměř ke všemu, prostě musíte mít!
Zobrazit článek >
 
Houbaření pro děti
Velmi ráda vzpomínám na své dětství, kdy jsme s tatínkem pořádali brzké ranní výpravy na houby. Jelikož jsme měli les jen pár kroků od domu, měli jsme většinou výhodu prvních houbařů. Košíky jsme brzy naplnili kuřátky, janky nebo modráky. Ač houby téměř nejím, ráda je sbírám i dnes. Nyní chodím na houby se svojí rodinou a musela jsem se naučit řádně rozpoznat, kterou houbu vzít a kterou ponechat v lese. Pomozte i vašim dětem, zábavnou formou, naučit se rozeznávat houby našich lesů. S knihou MOJE HOUBOVÁ ABECEDA vám to půjde jedna radost. Mochomůrku červenou lze snadno rozeznat od jiných hub. Na první pohled zaujme svojí výrazně červenou barvou kloboučku s bílými tečkami. Avšak u mochomůrky zelené nebo také bílé, jak se také nazývá se můžete splést. Je to velmi prudce jedovatý druh houby. Málo znalý houbař si ji může splést s žampionem. Při sběru hub je velmi důležité, všímat si všech znaků. Pokud se vydáte na sběr hub s dětmi, dejte na ně pozor, aby houby neochutnávaly. Mohly by ochutnat druh houby, která je prudce jedovatá už v syrovém stavu. Při otravě je dětský organismus více ohrožený než u dospělého člověka. Zapomeňte na pověry, které neplatí: jedovaté houby nejsou okousané od plžů ani červivé jed v houbách se zničí tepelnou úpravou jedovaté houby jsou pestře zbarvené stříbro v kontaktu s jedovatou houbou zčerná Dříve než se vypravíte na sběr hub, naučte se je dokonale poznávat!  
Zobrazit článek >
 
Trochu jiná láska podle Katie Marshové I
Hledáte inspiraci pro novou četbu? Přečtěte si dílo autorky Katie Marsh. Pokud se vám bude líbit kniha první, zamilujete si i ty ostatní. Anglická spisovatelka se umí lidem dostat pod kůži. A zejména ženám. Budete se smát a taky plakat. Románový debut autorky se vám zalíbí, pokud máte ráda dojáky, avšak potrpíte si taky na pořádnou dávku komedie. Děj vás zavede do zprvu poměrně nešťastného manželství Toma a Hany, která se právě chystá dát Tomovi sbohem a začít žít nový život bez něj. Její velké plány však zkazí překvapivá nehoda. Tom dostal mrtvici jen chvíli před tím, než se Hana rozhodla vztah s ním nadobro skončit. Co teď? Hana musí zrušit plány a starat se o svého manžela. Dřív pokulhávající vztah, kdy se dva lidé téměř už spolu ani nebaví, se vyvine na novou úroveň. Manželská dvojice bude pospolu téměř dvacet čtyři hodin denně. Zvládne Tom znovu ve své Haně vzbudit lásku? Jak se se situací poperou. Možná si oba uvědomí, na čem v životě záleží nejvíce.  Příběh není jen tradiční romantickou oddechovkou. Donutí vás se zamyslet nad tím, co je doopravdy důležité. Budete se smát, nejen slzy smíchu však potečou. Nebojte se, zas takové drama na vás nečeká. Autorka mnohé situace zlehčuje, což občas kniha jakožto publikace pro volný čas potřebuje. Děj románu je pomalejší, ale nudit se nebudete, žádný strach. 
Zobrazit článek >
 
Trochu jiná láska podle Katie Marshové II
V předchozím článku jsme vám představili autorky debut s titulem Moje všechno. Co vám ještě můžeme nabídnout? Jakou knihou se necháte zlákat?  Stejně je život krásný  Na Abi si život nastražil strašnou zkoušku. Prošla si dlouhou léčbou rakoviny. Boj naštěstí vyhrála! Nyní je rozhodnutá žít naplno. Spokojeně. A taky neustále myslí na to, že si musí vážit každé maličkosti. Její plány na šťastný život se však komplikují již v prvních okamžicích, neboť to nejdůležitější jako rodina se Abi během léčby rozpadlo. Její manžel John musel učinit mnoho důležitých rozhodnutí, které ho každým dnem trápí možná víc a víc. Syn Seb zase žije tajnůstkářský život a straní se od světa. Podaří se Abi dát svou rodinu zase dohromady? Autorka vás zavede až do hloubi duše hrdinky, který prožívá chvíle naprosté radosti i smutku. Spisovatelka si stojí za tím, že některé příběhy zkrátka tak úplně nejde uzavřít. Souhlasíte?  Život bez tebe Mohl to být tak šťastný den. Zoe se chystá provdat za muže, kterého tak miluje. Jenže se dozvídá nepříjemnou zprávu. Její matka právě byla zatčena? Co teď? Možná by Zoe se záchranou neváhala, avšak se svou matkou se již mnohá léta nestýká. Má kvůli osobě, která jí kdysi dávno tak zkomplikovala život, zrušit svatbu a vydat se pomoci? Vždyť jde přeci o její matku, musí pomoci. Nebo ne? Kniha vás vtáhne do pocitů naprosté rozpolcenosti Zoe. Situace se ještě zkomplikuje ve chvíli, kdy matka začíná zapomínat. Zoe se o ni bude muset začít starat. Zvládne to i bez odpuštění, ale neměla by se nad ní slitovat a konečně dávnou kapitolu historie uzavřít? Dokáže nakonec odpustit? 
Zobrazit článek >
 
Řežeme a omlazujeme okrasné keře a stromy I.
Práce na zahradě prakticky nikdy nekončí. Brzy z jara připravujeme půdu k osetí a osázení. Během léta sklízíme úrodu nebo se radujeme z květenství. Řez okrasných dřevin a stromů lze prováděd, při vhodném počasí od měsíce října do března. Každý strom i keř dostal do vínku svůj tvar, který mu v budoucnu zajistí ty nejlepší podmínky pro život. Pokud jej vsadíte do své zahrady, postupem času se dočká nějakého omezení. Ať už pro prostor nebo z důvodu tvaru. Řez i střih, který u okrasné dřeviny nebo stromu provedete v nejčastějších případech navždy změní jejich tvar. Pokud nejste odborníky, může se stát, že se výsledek vašeho zásahu nesetká s danou představou, kterou jste si vytvořili. Kdy řezat a kdy ne? v některých případech nemusíte okrasnou dřevinu nijak upravovat. Pokud máte dostatečně velký pozemek, kde větve daného keře či stromu nijak neohrožují vaši bezpečnost a nebrání úžívání pozemku, můžete nechat dřevině volný prostor k růstu. dále se řez a střih řídí podle formování větví nebo omlazování. Pak nastvává fáze občasného nebo každoročního zásahu. Kde nezasahovat listnaté stromy - dub, jilm, ořešák, líska, neopadavý dřišťál, cesmína, kdoulovec, štědřenec, magnólie, vilín, dřevitá pivoňka, pěnišník, aj. jehličnany - jedle, borovice, okrasný cedr, některé druhy cypřišů, okrasné kultivary smrků, aj.   Práci při střihu okrasných keřů a stromů vám ulehčí ZAHRADNICKÉ NŮŽKY FLO.
Zobrazit článek >
 
MycoMedica: Enoki
Enoki možná poznáte lépe, pokud vám připomeneme, že se jedná o houbu u nás nazývanou penízovkou. Jedná se o jednu z mála hub rostoucí ve větších trsech. Najdete ji na pařezech nebo u kořenů. U nás však dostupná není. I když se komerčně pěstuje, v lese ji nenajdete. Tato houba roste především ve vyšších polohách na území Asie.  Pro zdravotní účely ji využívají mnozí odborníci i přírodní léčitelé. Proč je tato houba tak úžasná? To se dozvíte v našem článku. Enoki vám nabízíme v tabletách, avšak tuto houbu seženete i v sušené podobě. Na chuť je příjemná. Ucítíte lehkou sladkost a překvapivě i zajímavou svěžest.  Houba celkově podporuje imunitní systém, posiluje obranyschopnost. Působí protizánětlivě. Funguje jako detoxikační přípravek.   Je blahodárná na trávení. Podporuje snad všechny orgány trávicího traktu. Enoki působí blahodárně na játra. Funguje při léčbě žaludečních vředů. Zlepšuje funkce slinivky břišní.  Léčí nemoci akné, vliv má především na kůži.  Skvělé funkce lze shledávat například v rámci vylučování. Podporuje tvorbu moči a zajišťuje správnou funkci močového měchýře.  Ustaluje hladinu cholesterolu v krvi na normální hladinu, má vliv taky na cukr. Pomáhá zpomalovat projevy cukrovky.  Nemůžete spát? Pak vás síla Enoki určitě potěší. Podporuje spací rytmus a urychluje usínání. 
Zobrazit článek >
 
Diochi: Estrozin kapky
Společnost Diochi byla založena zejména za účelem dodávat na trh kvalitní přírodní léčiva a kosmetické doplňky. Soustředí se na vývoj šetrných doplňků stravy, které podpoří potřebné partie těla nebo celý organismus. Hledáte detox, posilovač imunity či jiný přípravek na přírodní bázi? Dlouho hledat nemusíte, my vám v tomto článku jeden představíme. V našem e-shopu nabízíme od Diochi spoustu produktů, stačí si vybrat. Estrozin obsahuje velké množství bylin. Z těch známějších by vás mohli potěšit třeba kontryhel, mochna, taky kozinec, dále hluchavka, fenykl nebo lékořice či jetel, kterému se věnoval jeden z našich předchozích článků. Mezi další složky patří konopice, srdečník, pískavice a topolovka. Kapky podporují přirozenou obranyschopnost těla. Obsahují významné množství antioxidantů. Vliv mají též na dýchací systém. Bojují proti dráždivému kašli. Zajišťují normální hladinu krevního tlaku. Podporují činnost cévní soustavy. Kapky mají vliv jak na trávení, tak i vylučování. Dodává chuť k jídlu a urychluje metabolismus. Podporují činnost střev, ledvin a močového měchýře. Zajišťují normální stav pokožky. Urychlují hojení ran a nedokonalostí. Ženám pomohou kapky s problémem jménem menstruace. Zahání bolesti břicha, podporují její pravidelnost a taky zlehčují průběh menopauzy. Kapky poskytnou tělu skvělý detox, který organismu prospěje v každém období. Otestujte taky tento produkt.  
Zobrazit článek >
 
Jetelová směs: Seznamte se s účinky jetele
Už jste zaznamenala náš produkt Jetelová směs v našem e-shopu? Málokdo ví, že tak obyčejná a častá rostlinka jako je jetel dokáže mít významné účinky na lidské zdraví. Jaké pozitivní vlivy můžete shledat při působení na organismus? To se dozvíte v našem článku.  Jetel můžete užívat v době chřipek, pomáhá léčit nachlazení, dokonce i dráždivý kašel. Pomáhá taky při léčbě bronchitidy a černého kašle.  Jetel dokáže tlumit projevy menopauzy a dobře známého problému jménem přechod. Ženám jetel prospěje taky co se týče oblasti intimní. Léčí vaginální záněty i kožní problémy. Pomáhá redukovat výtok a celkově nastoluje gynekologickou pohodu. Dokáže dokonce srovnat nepravidelný menstruační cyklus.  Vyřeší problém onemocnění kůže. Podpoří funkci jater a léčí případné jejich poruchy.  Jetel je vhodné užívat v době rekonvalescence. Posiluje imunitní systém a dodává tělu energii.  Přípravky s jetelem se využívají taky při detoxikaci organismu. Jetel má vliv na čištění krve.  Přípravek prospěje očím, posílí zrak a léčí všemožné nemoci.  Jetel seženete ve formě tablet, čaje, různých extraktů a dokonce i v sušené podobě.  My vám nyní představujeme jetelovou směs obohacenou o další tělu prospěšné látky. Doplněk stravy užívejte dvakrát až čtyřikrát denně po jedné až třech lžičkách. 
Zobrazit článek >
 
Proč pít burčák? I
Burčáková sezóna už vrcholí. Proč si taky dopřát tento alkoholický nápoj? Má vám co nabídnout. Skutečně je pravda, že působí pozitivní účinky na zdraví každého svého degustátora. Čtěte dál tento článek a dozvíte se víc.  Na začátek jedna zajímavost. Věděla jste, že burčák je zejména naší specialitou? Pije se ještě na Slovensku, méně pak v Rakousku a Německu. Ostatní evropské státy však tento nápoj vůbec neznají, nemají pro něj ani termín.  Burčák je kvašený nápoj, z čehož je jasné, že obsahuje kvasinky, mimo ně však i pro tělo prospěšné bakterie. Kromě těchto látek je bohatý na železo a zinek, obsahuje i další stopové prvky. Z vitaminů má zde velké zastoupení vitamin B. Z dalších významných látek obsahuje taky tiamin.  Další zajímavou složkou je kyselina pantotenová, která bývá součástí doplňků stravy. Má totiž pozitivní vliv na zažívání. Podporuje celý trávicí proces. Bojuje proti onemocnění sliznice.  Je známo, že alkohol celkově uklidňuje mysl a hodí jedince do pohody. Burčák má tuto sílu však dvojnásobnou, neboť obsahuje nikotinamid, který má zklidňující účinky. Zabraňuje nervovým onemocněním. Má vliv i na kožní problémy.  Zmíněné prvky podporují třeba krásu pleti, dále dodávají sílu nehtům, vlasům i vlasové pokožce. Poslední zmíněná složka tiamin podporuje zase činnost srdce. 
Zobrazit článek >
 
Proč pít burčák? II
Mezi nevýhody burčáku patří fakt, že nápoj obsahuje poměrně dost cukru, čímž není vhodný pro diabetiky. Lidé reagující na přílišné množství cukru by měli pít burčák opatrně.  Na rozdíl od cukru, který burčák tělu dodává, tento alkoholický nápoj pomáhá odbourávat tuky. Samozřejmě je stále dobré myslet na to, že jde o alkohol. Pokud se však zaměříme na jeho účinky v malém množství, pamatujte si, že má dobrý vliv na cévy a bojuje proti vysoké hladině cholesterolu.  Na burčáku si můžete pochutnávat často, přistupujte však k jeho konzumaci s mírou. Ideální množství denního příjmu by se mělo držet do dvě stě mililitrů. Na tomto množství se shodují skoro všichni odborníci.  Výběr kvalitního burčáku vždy nebývá snadný. Přes velkou dávku cukru bohužel jeho chuť úplně nepoznáme, a tak je vhodné zaměřit se především na barvu. Ta by měla být zlatavá, okrová až nahnědlá. Pokud burčák nalijete do průhledné nádoby, rozhodně by neměl být kalný. Neznamenalo by to, že je nápoj starý, nýbrž že déle kvasí. To znamená, že ztrácí nad míru cukru a mění se v silnější alkohol. Tato informace nám napovídá další degustační znamení. Pokud je burčák méně sladký, pak už pravděpodobně kvasí déle. Jestliže v něm cítíte dosti alkoholu a cukr nevýrazně, to znamená, se jedná o méně čerstvou tekutinu.  Vyrazte taky pro vitaminovou bombu, která navíc dokonce posílí vaši imunitu. A pozor, po nákupu nezapomeňte povolit víčko, aby mohl oxid uhličitý z láhve unikat. Burčákové nápoje neustále kvasí, pokud by byla láhev plně uzavřena, mohla by vybuchnout. 
Zobrazit článek >
 
SVOBODNÝ PŘÍSTUP K INFORMACÍM BUDE OD PŘÍŠTÍHO ROKU RYCHLEJŠÍ
Dne 24. 4. 2019 nabyl účinnosti zákon č. 111/2019 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zpracování osobních údajů. Tento zákon zapracovává do dalších právních předpisů změny vyvolané přijetím nového zákona o zpracování osobních údajů.     Jaké změny to jsou a co konkrétně přinášejí? Zmíněný zákon mění mimo jiné také tzv. „stošestku“, tedy zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Především upravuje postavení a pravomoci Úřadu pro ochranu osobních údajů, který je nově příslušný k přezkoumání rozhodnutí nadřízených orgánů v přezkumném řízení a k přijímání opatření proti jejich nečinnosti. Tyto změny by měly vést k efektivnějšímu a rychlejšímu vyřizování žádostí o informace. Úřad pro ochranu osobních údajů se také nově stal nadřízeným orgánem pro některé povinné subjekty. Nově může nadřízený orgán (popř. Úřad pro ochranu osobních údajů rozhodující v přezkumném řízení) v případě,  kdy dojde k závěru,  že povinný subjekt odmítl žadateli nezákonně poskytnout informaci, vydat tzv. informační příkaz. Informační příkaz přikazuje  povinnému subjektu poskytnout žadateli příslušné informace, které byly nezákonně odepřeny. Od 1. ledna 2020 bude možné se obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů v případě, kdy povinný subjekt odmítl  žadateli o informace vyhovět, žadatel si přeje podat odvolání nebo stížnost na postup při vyřizování žádosti o informace a zároveň nelze určit nadřízený orgán povinného subjektu dle ustanovení § 178 správního řádu. Doposud o odvolání a stížnostech v těchto případech rozhodoval ten, kdo stál v čele povinného subjektu. Podle uvedených změn v zákoně o svobodném přístupu k informacím se bude postupovat až od 1. 1. 2020. Zákonodárce ponechal Úřadu pro ochranu osobních údajů prostor, aby se mohl připravit na svou novou působnost v oblasti práva na informace.  Mgr. Daniel Macek, partner (macek I legal)
Zobrazit článek >
 
Krásně barevné parky Rainy 3
S koncem prázdnin jsem začala sledovat předpověď počasí, protože jsem si všimla rychlosti, s jakou jsme v posledních letech přecházeli z léta do podzimu. Nevím, nakolik ji sledujete vy, ale došla jsem k závěru, že je celkem často pěkně vedle. Ráno jsem se ustrojila na slíbených takřka 20°C bez deště, a odpoledne jsem byla ráda za záložní svetřík a deštník. O studené větrné a deštivé noci nemluvě. Proč píši o počasí? Protože mě pod návalem emocí napadlo, že jsem teplou bundu uklidila v polovině května a po 4 měsících je načase ji zase vyndat. Dnes ráno jsem ji naštěstí nepotřebovala, opravdu bylo o trochu tepleji a nepršelo. S příchodem září je ale třeba počítat s tím, že podobné teplotní změny brzy budou na celodenním pořádku a je to třeba mít na paměti. Nemáte-li v úmyslu neponechat nic náhodě, vlastně zimě, prohlédněte si nabídku teplých bund v našem e shopu. Mne zaujala polyesterová voděodolná parka značky Meatfly. Rainy 3 Parka v barvě žluté, malinově vínové a nebesky modré vnese do tmavého podzimu barvu a dobrou náladu. Budete v ní nepochybně nepřehlédnutelná. Teplá parka s odepínací kožešinou na stahovací kapuci a měkkou plyšovou podšívkou vás zahřeje. V namáhaných švech je lepená, určitě v ní budete v suchu a vítr vás nedostane. V pase má tunelem protaženou stahovací tkanici. Zapíná se na zip skrytý légou s patenty, stejně jako našité nakládané kapsy. Parky Rainy 3 najdete v sekci Móda.
Zobrazit článek >
 
Startlife: Vilcacora star 60 kapslí
Otestujte náš oblíbený doplněk stravy, který dodá sílu vašemu imunitnímu systému raz dva. Teď, s blížícím se podzimem, je to nutné víc než jindy. Zamiřte do našeho e-shopu a pořiďte si také vlastního pomocníka.  Produkt je vhodný preventivně pro zvýšení imunity organismu, hodí s k léčbě chřipky a nachlazení v jakémkoliv stádiu.  Skvělé účinky zajišťuje souhra několika produktů, které vám nyní v krátkosti představíme.  Třapatka nachová prospěje nejvíce ve stádiu léčby sliznic a horních cest dýchacích. Podporuje funkci dolních cest močových i vylučovací soustavy. Součástí produktu je řemdihák plstnatý známý taky jako kočičí dráp. Podpoří nejen imunitu, ale má vliv taky na zdraví kloubů. Pokud neznáte ještě kozinec blanitý, jméno si zapamatujte. Jde o skvělého posilovače obranného systému, ale taky tato bylina funguje v dalších ohledech. Snižuje hladinu cukru i cholesterolu v krvi, čímž omezuje riziko vzniku srdečních příhod. Má vliv na práci ledvin. Podporuje klouby. Funguje též jako podpora činnosti pohlavních orgánů. Ovlivňuje produkci spermií i stálost menstruačního cyklu. Obsahuje dosti antioxidantů, čímž posiluje celkovou vitalitu jedince.  Doplněk stravy je vhodné užívat dvakrát denně. Náš produkt vám tedy vystačí na jeden měsíc. Produkt je vhodné užívat po dobu dvou až třech měsíců, aby došlo k dosažení kompletních účinků.  Produkt si v našem e-shopu můžete koupit za 639 korun. Najdete ho ZDE
Zobrazit článek >
 
Jedlé druhy dýní I
Vlastně i samotné dýně patří do naší podzimní tematiky. Dnes vás seznámíme s nejznámějšími druhy dýní, které si můžete připravit v kuchyni. Znáte je všechny? Náš článek vám prozradí, jak s konkrétními dýněmi pracovat a co vám která nabídne.  Dýně žaludková  Tato dýně se pro svůj specifický tvar používá někdy za účelem výzdoby, mnohem lepší je však k jídlu. Chutná po oříškách. Jako jedna z mála se hodí ke konzumaci i za syrova, můžete ji jíst dokonce se slupkou. Dorůstá se pouze drobných velikostí, na pěstování není nijak náročná. Pokud chcete pěstovat dýně na malé zahradě, pak je tento typ ideální.  Hokkaido  Když se řekne dýně, mnoho a snad i nejvíce z nás si jistě vzpomene na druh Hokkaido. Jedná se většinou o dýně kulatého tvaru v oranžové či červené barvě. Existují taky zelené Hokkaido, ty se k nám však moc nedostanou. Dužina dýně je při správném uzrání měkká a poddajná. Hokkaido je náročnější na pěstování, hlavně pokud chcete, aby značně vyrostla. Vaše péče však bude stát za sklizené poklady.  Dýně okrasné Pojmenování tohoto druhu vás může zmást. I když okrasné plodiny obvykle slouží pouze skutečně ke kráse nikoliv k užitku, s dýněmi to tak úplně neplatí. Tyto dýně lze ideálně až po tepelném opracování konzumovat, počítejte však s náročnější přípravou, neboť bývají poměrně tvrdé a obsahují málo dužiny. Zpracovat ji ale určitě můžete. 
Zobrazit článek >
 
Jedlé druhy dýní II
Dýně Goliáš  Již název vám napoví, že se bude jednat o mohutný druh dýně. Goliáš může mít až třicet kilogramů. Hodí se zejména na zavařování. Z této dýně vyrobíte výborný kompot i marmeládu. Pozor na skladování, dýně obsahuje dost vody, velmi rychle uhnívá. Hodí se i jako pokrm pro zvířata.  Máslová dýně  Máslovou dýni u nás jen tak na zahrádkách nebo polích nepotkáte. Je velice náročná na podnebí, potřebuje slunečno a teplo. Dováží se k nám však hojně, neboť jde o jeden z nejpěstovanějších druhů dýní. Velkou výhodou je to, že dýně obsahuje málo semen a hodně dužiny, ekonomicky vám vyjde při vaření nejvýhodněji.  Dýně Chioggia  Známý nebo neznámý název? Tato dýně dorůstá poměrně velké velikosti, váhově se můžete těšit na čtyři až šest kil dýňových potěšení. Možná vás překvapí, že dýně Chioggia chutná sladce, dala by se přirovnat k mrkvi. Má velmi tvrdou slupku, čímž znesnadňuje své zpracování. Používá se i k výzdobě. Dýně špagetová  Špagetová dýně může být podlouhlá i kulatá, název dostala podle své dužiny. Jedná se o dýně váhově patřící kategorii do tří kilogramů. Mají obvykle smetanovou žlutou či oranžovou barvu. Dužina špagetové dýně ne vláknitá. Právě z těchto důvodů je vhodné dýni použít do polévky. Přidat ji však můžete třeba taky do těstovin nebo salátu. Svou vizáží je specifická a dá se použít jako dekorativní surovina. 
Zobrazit článek >
 
Jo Nesbø Nemesis jako audiokniha
Lidé se dělí na ty, kteří rádi čtou a ty, kterým četba nic neříká. Pro vášnivé čtenáře je nepochopitelné, že se najde někdo, kdo nečte, nečtenáři považují četbu za zbytečnou ztrátu času. Lze ho přeci využít mnohem užitečněji. Nemám v úmyslu první či druhou skupinu hájit nebo dokonce hodnotit, nic není jen černé, nebo bílé. Proto nelze nepřipomenout ty, co by sice četli velmi rádi, ale různých důvodů nemohou. Důvodem může být například slabý a nekorigovaný zrak, případně dlouhé cestování za prací, dlouhodobě nedostatečné osvětlení. Našly by se samozřejmě další důvody, proč někteří z nás opravdu nemohou číst, jak by si přáli. Zejména jim jsou určeny „knihy“, které pro ně někdo nahlas přečetl a četbu zaznamenal, tedy audioknihy. Audioknihy lze poslouchat večer doma, na cestách i třeba v nemocnici. Stačí k tomu jen přehrávací přístroj – telefon, přehrávač, počítač a sluchátka, abyste nerušili své okolí. A co poslouchat? Na výběr je dnes nepřeberné množství skvělých audioknih. Pokud jste dosud nečetli zajímavou Nemesis od oblíbeného norského spisovatele Jo Nesbø, poslechněte si ji. V Radioservisu ji pro posluchače přečetli Igor Bareš, Tatiana Vilhelmová, Oldřich Kaiser, Ladislav Frej a další umělci. U kriminálních příběhů se nepatří příliš napovídat. Přesto se děj Nemesis uvádějících slov o přepadení bankovní pobočky a vraždě ženy na přepážce patří pár slovy doplnit. Totiž o zmínku, se do těžkostí dostane i sám detektiv Harry Hole. Stává se totiž podezřelým z vraždy dívky, se kterou bývali blízcí a se kterou se v době vraždy opravdu setkal. Svérázný detektiv ale najde způsob, jak se ze šlamastiky dostat a rozřešit celý složitě propletený příběh. Jsem přesvědčena, že skvělá Nemesis potěší i v audio provedení. Najdete ji v sekci Médií.
Zobrazit článek >
 
Síla sebeléčení
Mnohé z našich zdravotních neduhů a nemocí pocházejí z toho, jaký postoj máme vůči sobě samému a k našemu bytí na tomto světě. Někdo může pociťovat strach, nízké sebevědomí nebo je příliš bouřlivý a tak také prožívá veškeré životní situace. Dlouhodobý nepříjemný stav našich myšlenek, vyjadřování a pocitů nás negativně ovlivňuje a dává sílu růstu různým onemocněním. Někdy se jedná i o dlouhodobě generační záležitost, která, když není vyřešena, postihuje nová pokolení. Můžete navštívit lékaře a polikat spoustu léků, ale existuje i jiný způsob, jak na daný zdravotní problém pohlížet a přistoupit k jeho odstranění. Například moje kamarádka v dětství často trpěla na chřipky. Měla velmi přísné rodiče, kteří jí doslova nalajnovali život. Jelikož byla plachá, neměla tu kuráž a odhodlání k jakémukoliv odporu a vyjádření svého názoru. Co tedy znamená chřipka? Nemocný člověk s chřipkou si neumí říct o své potřeby, nedokáže se sám prosadit. Má velkou touhu vykřičet své pocity. Brání mu v tom strach a bezmoc. Proto mlčí a vše v sobě dusí - potlačuje emoce. Žije ve falšné doměnce, že je vše v pořádku. Jak si pomoci? Žádejte druhé v klidu a nebojte se vyjádřit své touhy, názory a pocity. Nebojte se odmítnutí. Přiznejte si skutečný problém a bolest. Kamarádka takto trpěla až do svých čtrnácti let. Když nastoupila na střední školu, a pro velkou vzdálenost od bydliště byla přes týden na internátě, našla si skvělé přátele a poznala příjemné učitele, získavala i sebevědomí uskutečňovat své sny a touhy. S rodiči si v té době vytvořila určitou podobu konverzace. Každou neděli, než měla odjíždět z domu, určili si hodinku takzvané "rodinné porady". V poklidné atmosféře si vzájemně sdělili témata k probrání a snažili se najít vzájemně výhodné cesty. Učili se vzájemnému naslouchání a klidné komunikaci. Pokud i vás trápí zdravotní neduhy a chcete s nimi zatočit pomocí vniřtní změny, zakupte si knihu SÍLA SEBELÉČENÍ.  
Zobrazit článek >
 
Připravte své tělo na podzim: Pleť a kůže potřebuje zvláštní péči I
V jednom z našich předchozích příspěvků jsme se zabývali komplexní přípravou na podzim, která souvisí se vzdálením sluníčka, klesáním denních teplot a dalšími pro nás možná zprvu dost nepříjemnými okolnostmi. Dnes se pozastavíme u problému jménem pokožka. Jak ochránit svou kůži a pleť? O tom vám dnes něco prozradí náš článek. Součástí článku jsou samozřejmě i doporučení na vhodné produkty, tak jako vždy.  Doplňujte tekutiny a hydratujte  Jasně, přes léto tu žízeň tak nějak máme skoro pořád. Horko, silné sluneční paprsky, aby nás nebolela hlava, tekutiny jsou nutností. Je pravda, že s příchodem podzimu skutečně můžete pitný režim mírně snížit, většina z nás jej však omezí razantně, až nezdravě. Doplňovat do těla dostatečné množství tekutin je taky základ dobré imunity. Proto dbejte na dostatečnou konzumaci tekutiny. Hydratace je důležitá pro celé tělo komplexně, samozřejmě však taky pro pleť. Abyste zamezila její dehydrataci, používejte vhodné přípravky, které ji nejen dodají potřebnou vláhu, ale taky zařídí její vitalitu i v době podzimu. V létě jste jistě používala krémy lehké, se zimou můžete přistoupit k mírně těžším krémům, nepřežeňte to však, vaše pleť potřebuje dýchat stále.  Vyzkoušejte skvělý hydratační krém s kyselinou hyaluronovou. Unikátní složení pro viditelné omlazení každé pleti. Složení krému účinně ovlivňuje zklidnění a obnovení rovnováhy pleti. Krém obsahuje nízkomolekulární kyselinu hyaluronovou, která se dobře vstřebává do hlubších vrstev pokožky. Tato "tekutina budoucnosti" urychluje obnovu tkáně a má uklidňující účinek. Krém je určen pro věkovou skupinu 25-60 let.
Zobrazit článek >
 
Připravte své tělo na podzim: Pleť a kůže potřebuje zvláštní péči II
Peeling se musí stát jasnou volbou  Je možné, že jste používání peelingu přes léto dost zanedbávala, viďte? Nechtěla jste narušit tak krásně opálenou kůži? Jenže teď je shození odumřelé kůže opravdu nutnost, aby vaše tělo mohlo správně dýchat. Pamatujte na to, že peeling si nezaslouží pouze vaše pleť, ale i celé tělo. Pro obličej a tělo byste měla využívat ideálně jinou kosmetiku, ta na pleť by měla být šetrnější. Zvlášť si pak můžete vybrat ještě speciální peeling na nohy, který si dokáže poradit s problémem jménem ztvrdlé paty.  Káva vs. zelený čaj  O zeleném čaji se již zmiňoval předchozí článek, myšlenka však stojí za drobné opakování. Čaj obsahuje spoustu antioxidantů, které prospějí samozřejmě také vaší pleti. Bude zářit a bude plná energie, i když se venku počasí zrovna smát nebude. Pozor na výrazné navýšení kávových nápojů, ke kterému by během podzimu mohlo dojít. Jestliže jejich příjem zvýšíte, vzpomeňte si na odstavec o tekutinách, budete jich potřebovat ještě víc.  Nezapomínejte na vlasy  Když už se tu bavíme o kráse, samozřejmě bychom neměly zapomenout na chloubu mnohých z nás. Vlasy. Jak jsou na tom vaše kamarádky po létu? Jistě by potřebovaly vzpružit. Objednejte se ke svému kadeřníkovi alespoň na zastřižení konečků. A třeba vás společně napadne i nový přeliv pro oživení účesu. Nechte se hýčkat vhodnými přípravky, které oživí každý váš vlas. Starat se o vlasy je třeba i celou zimu, vyberte si vhodnou domácí péči v našem e-shopu. 
Zobrazit článek >
 
Houbová sezóna odstartována: Kdy vyrazit na houby?
Houbaři už sklízí první úspěchy. Houbami to v lese brzy přímo začne kvést. Přemýšlíte nad tím, že byste taky vyrazila pro nějaké úlovky, jenže nevíte, kdy je ten správný čas? Pokud jste se již několikrát vracela z lesa s prázdnou, pak je tento článek přímo pro vás.  První přeháňky jsme již shledali, to je známka toho, že se na houby již můžeme těšit. Pozor si však dejte na to, abyste výjezd příliš neuspěchala. Den po prvním dešti je ještě moc brzo na sbírání. Houby sice již mohou vystrčit klobouček, ale budou malé, moc vám neposlouží. Ideální je, když déšť několik dní vydrží, v lese bude stálé vlhko a mírně mokro. V takovém případě houby začnou růst velmi rychle a hojně.  Rychlost růstu hub hodně závisí nejen na vlhkosti a přívalu dešťů, ale taky na teplotě. Pokud je venku velké teplo, houby rostou pomalu a než se vydáte do lesa po deštích, je třeba počkat až týden. Jestliže se však teploty pohybují od osmi do patnácti stupňů, je skvělý čas vyrazit na houby zhruba za tři dny po prvním dešti. Tyto podmínky jsou pro houbaře ideální, úlovky si domů jistě přinesete.  Na podzim vyrážejte do smrkových či jehličnatých lesů. Z listnatých lesů si můžete úlovky vynést na jaře, nikoliv však na podzim. Známkou toho, že rostou houby, jsou auta vášnivých houbařů pozastavená u vozovky či u vjezdů do lesa. Snažte se však najít takovou oblast, ve které bude aut stát méně, máte větší šanci, že houby nebudou vysbírané. 
Zobrazit článek >
 
Antibakteriální čistič Codi Cleaner
Nejen čistota, ale hygienická čistota stala nutností současnosti. Opakovaným užívání antibiotik a všudypřítomnými chemikáliemi jsme úspěšně narušili imunitu svou i našich domácích mazlíčků. Možná si vzpomínáte na hodně nepříjemný pach v nemocnici. Byl způsobený úklidem, při kterém se používal tzv. lyzol. Jednalo se o silný roztok krezolů, tj. fenolů, a mýdla prodávaný pod různými obchodními jmény. Jak jsem zmiňovala, prostředek provázel intenzivní zápach fenolu, i když mu nešlo upřít velmi dobrou mycí schopnost a účinnou dezinfekci. Pro podobný účinek ve svých domovech byly používány čistící roztoky na bázi chlóru. I ten se prozrazuje výrazným, naštěstí lépe větratelným zápachem. Prostředky s chlórem dnes používáme hlavně pro úklid toalet, domov dezinfikujeme méně agresivně. Jeho nevýhodou je že může mytý povrch narušovat a bělit. Hledáte-li neagresivní čistící prostředek, zkuste ekologický čistič s antibakteriální přísadou Codi Cleaner. Je určený k omývání podlah, odpadových nádob, toalet, koupelen a všech předmětů, u nichž vyžadujeme hygienickou nezávadnost. Mytí Codi Cleanerem neprovází nepříjemný zápach. Mytý předmět nebělí a neleptá, pouze čistí. Své uplatnění najde opravdu v každé domácnosti, jeho účinek trvá až několik dní. Ekologický mycí prostředek Codi Cleaner je biologicky dobře odbouratelný. Nenarušuje a nenaleptává mytý povrch ani odpad. Nehodí se na mytí smaltu a mramoru. Ekologicky dezinfikující prostředek Codi Cleaner zakoupíte v sekci Drogerie.
Zobrazit článek >
 
Připravte své tělo na podzim I
Nedá se nic dělat, chladnější dny jsou přede dveřmi. Je čas se na podzim po tropickém létě patřičně připravit. Můžete se těšit na mnoho článků s podzimní náladou, které vám v našem e-shopu postupně budeme představovat. V přípravě jsou speciální podzimní tipy, dále recepty na nejlepší zahřívací jídla a nápoje, ani se nenadějete a přijdou taky rady na Vánoce. Začínejme však pomalu. Pojďme se nyní naladit na podzimní mood se vším všudy. Přečtěte si dnešní článek se spoustou zajímavostí.  Podpořte imunitní systém  Zejména pokud bude nástup podzimu rychlý, tělo se špatně s jeho příchodem začne srovnávat. To se můžete projevit zejména na obranyschopnosti organismu. Podpořit imunitní systém můžete snadno pomocí vitaminů a minerálních látek. Všechny zdravé prvky můžete tělu dodávat pomocí doplňků stravy nebo jednoduše zvyšte příjem čerstvého ovoce a zeleniny. Pro tělo však chladné ovoce s blížící se zimou není příliš vhodné, raději vsaďte na smoothies, které příliš nechlaďte, bude vám chutnat i za pokojové teploty.  První pomoc při prochladnutí Přišla doba, kdy přestáváme odhadovat, jak moc se do zimy obléknout. Co se dá dělat, připravení pomocníci na prochladnutí by měli být samozřejmostí. Jak zabránit vzniku chřipky? Nejlepšími přírodními antibiotiky jsou bezesporu med a taky česnek s cibulí. Med můžete přidávat preventivně do čaje. Z česneku a cibule si občas uvařte silný vývar. Tuto zeleninu však můžete konzumovat i syrovou, její účinky vám jen prospějí. 
Zobrazit článek >
 
Stop srovnávání - každá z nás je nádherný originál
Ona má lepší postavu, hustší vlasy, hezčí nos a krásné oči! Proboha, ona má to nebo toho, co jsem chtěla já! Jakto, že jsem taková ...? Určitě i Vy jste se nejedenkrát srovnávala s nějakou ženou z pohledu vzhledu nebo s jiným člověkem, který má "lepší" (podle Vás) kariéru, dům, auto nebo život. A pak jste probděla nějakou tu noc s mučivými myšlenkami, které Vám nedaly spát a Vy se ptala sama sebe: "Proč ona/on a ne já?" a podobně. Srovnávání je zabiják sebedůvěry. Je to předem vždy prohraný boj. Nehodnoťte a nesrovnávejte se s ostatními. Pokaždé, když to uděláte, Vaše sebevědomí začne prudce klesat a Vy o sobě začnete tvrdě pochybovat. Možná Vám na nějakou chvilku zalichotí to, když potkáte někoho, kdo je z Vašeho pohledu slabší. Jste v klidu a nemáte tendence na sobě pracovat. Pokud víte o svých "slabinách", které chcete změnit nebo si jednoduše stanovíte nějaký cíl, kterého chcete v životě dosáhnout, srovnáváním s druhými pouze odvádíte Vaši pozornost od sebe samotné. Začnete směřovat jinam, než jste si sama vytýčila. Zničíte si tak postup ke svému lepšímu já. Pak přijde doba vnitřních muk, které pozvolna odejdou a Vy budete opět na začátku. Není to škoda? JE! Zapracujte na svém sebevědomí! Například s knihou JAK ZÍSKAT ZDRAVÉ SEBEVĚDOMÍ. Pokud budete plánovat nějaký cíl, rozvrhněte si jej na vícero etap. Je důležitější dosáhnout daného s úspěchem, kde cesta k uskutečnění bude chvilku trvat, než-li být pod tlakem, že nestíháte. Pokud už narazíte na někoho, s kým byste měla tendence porovnávání se, otočte své myšlenky k tomu, že si z dané osoby vezmete inspiraci. Co se Vám na daném člověku líbí, co chcete mít jak on? Každý den si říkejte, že se máte ráda. Každý člověk je krásný originál a byla by velká nuda, kdybychom se sobě podobali jako vejce vejci. Zařiďte si svůj krásný život. Kniha SROVNÁVÁNÍ, ZABIJÁK VAŠEHO SEBEVĚDOMÍ Vám pomůže stát se milujícím se člověkem, který ví co od svého života chce.
Zobrazit článek >
 
Anglická nepravidelná slovesa s přehledem
Mezi takzvané strašáky anglického jazyka patří například nepravidelná slovesa. Pokud máte snahu naučit se aktivně používat angličtinu, je zcela bezpodmínečné tato slovíčka znát. Anglický jazyk má zhruba 280 nepravidelných sloves. S některými výrazy se začátečníci a středně pokročilí nemusí vůbec zabývat, jelikož se v běžné komunikaci téměř neobjevují. Pokud cílíte na úroveň INTERMEDIATE, měli byste se naučit zhruba 90 nepravidelných sloves. Možná se budete ptát, jakou využít metodu, abyste se jich naučili co nejvíce a v nejkratším časovém úseku. Každý to má s učením jinak a potřebuje odlišný čas, kdy je schopen naučit se jedno slovíčko. Určitě bude skvělé, pokud máte pozitivní motivaci naučit se anglický jazyk. Možná vás čeká cesta do anglicky mluvících zemí nebo tento cizí jazyk budete chtít využít v zaměstnání. Učte se podle příkladových vět. Není nic horšího, pokud nevíte, jak a kdy nepravidelná slovesa použít. Tudíž si osvěžte znalosti gramatiky. A v neposledním čtěte. Čtěte kdykoliv a kdekoliv je to možné. Začněte od knih, které poskytují jak českou tak anglickou část textu a jsou rozděleny do jednotlivých znalostních úrovní. Vždy je lépe věnovat angličtině alespoň 15 minut denně, než sedět u učení 4 hodiny v tahu. Obklopte se angličtinou. Přehlednou pomůckou pro učení ANGLICKÝCH NEPRAVIDELNÝCH SLOVES vám bude tabulka se stejnojmenným názvem.
Zobrazit článek >
 
Cvičení pro budoucí školáky
Nastoupilo vaše dítko do předškolního vzdělávání a za rok bude nastupovat do první třídy základní školy? Rádi byste jej připravili nenásilnou formou na povinnosti prvňáčka? Pořiďte mu pracovní sešit CVIČENÍ PRO BUDOUCÍ ŠKOLÁKY. V této cvičebnici si budoucí školáci procvičí zábavnou formou vše, co je potřebné pro úspěšné zvládnutí prvního školního roku. Pomocí hravých cvičení a úkolů se naučí základům počtů, psaní i logiky. Jak už šířil Jan Ámos Komenský, škola by měla být především hrou. Sami dobře víte, že jste se něčemu lépe naučili, když vás daná látka bavila a mohli jste se s ní seznámit pomocí nějakého pokusu nebo hry. Naučit se poznávat písmenka zvládne s přehledem již tříleté dítko. Opravdu k tomu stačí pohodové prostředí, zajímavý učební podklad a navození hry. Tato cvičebnice bude skvělou pomůckou i pro malé neposedy, kteří dlouho nevydrží u jedné činnosti. Při vyučovaní a samotném učení budou potřebovat soustředění, aby lépe pochopili co se mají učit. Díky hravým úkolům si procvičí jemnou motoriku. Je důležitá pro správné držení tužky nebo pera v ruce. Také pro správné vedení tahu písma. Mnoho dětí se špatně naučít držet pero a po krátké době mívají unavené nejen prsty, ale také celou ruku. Bavte se společně při učení s vašimi dětmi za pomoci cvičebnice CVIČENÍ PRO BUDOUCÍ ŠKOLÁKY.
Zobrazit článek >
 
Hojivé účinky řebříčku
Řebříček obecný (Achillea millefolium) - je rozšířenou bylinou nejen v Evropě, ale i v Asii. Vyskytuje se na suchých loukách, u cest, při okraji lesů od nížiny do hor. Užívaná část Nať - se seřezává v době kvěu (červenec až září). Suší se rychle ve stínu. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 40oC. Bylina má slabý aromatický pach a přihořklou, poněkud slanou chuť. Účinné látky a působení Obsahuje hlavně silici s azulenem, alkaloid, flavony a tříslovinu. Působí uvolnění křečí, účinkuje povzbudivě na vylučování žaludečních šťáv a na krevní oběh. Utišuje kašel. Užití Při žaludečních poruchách si připravte vnitřní nálev (2 polévkové lžíce, což je cca 5 g řezané drogy, na šálek vody). Tento nálev užívejte i při nadýmání a proti kašli. Při krvácivých stavech má daný nálev schopnost zvýšení srážlivosti krve. Řebříček zároveň působí protizánětlivě a podporuje hojení. Zevně je lze využít jako přísadu do koupelí při hnisavých ranách nebo kožních vyrážkách. Velice účinný je i k omývání rozpraskaných rukou a pat. Pro přípravu koupele používejte množství řebříčku na množství vody v poměru 2:1. Využijte léčivých účinků řebříčku v kombinaci s heřmánkem a měsíčkem zahradním - ZKLIDŇUJÍCÍ A REGENERAČNÍ KRÉM ARGITAL. Je vhodný na zarudnutí, poštípání, spálení, pupínky, opruzeniny a příznivě působí na imnimní partie.
Zobrazit článek >
 
Zaposlouchejte se do povídání Adiny Mandlové
Adina Mandlová (28. 1. 1910 - 16. 6. 1991) Jedna z největších hvězd českého stříbrného plátna. Ve filmu představovala nejčastěji drzé, chudé, ale počestné dívky nebo bohaté a znuděné manželky. Její herecký talent byl nejprve negativně přijatý tehdejšími médii, ale během své kariéry byla asi nejvíce obsazovanou herečkou. Adina Mandlová se narodila v Mladé Boleslavi. Byla nejmladším dítětem manželů Mandlových. Po třech chlapcích to byla jedniná dcera. Jelikož si otec dceru velmi přál, během jejího dětství jí dopřál mezi sourozenci výsadní postavení. Všichni jí museli vykat a vzbuzovat v ní dojem, že je výjímečná. Otec jí dával hodiny klavíru a staral se o její vzdělání. Její rodinná privilegia byla zrušena v jejích osmi letech, kdy otec náhle zemřel. Adina se tak musela věnovat domácím pracem, které dříve nemusela vykonávat. Ve škole dosahovala dobrých výsledků, ale pokulhávala v chování. Již v šestnácti letech si našla milence, což její matka těžce nesla, neboť žili na malém městě, kde se o všem ihned vědělo. Matčin přítel Adině zaplatil studium ve Francii, odkud byla po dvou letech vyloučená, opět, za špatné chování. Po návratu do Čech se přestěhovala do Prahy, kde se živila jako manekýna. Zanedlouho přijala malou roli ve filmu Děvčátko, neříkej ne!, díky níž se dostala k herectví. Seznámila se s Hugo Haasem, s nímž natočila osm filmů. Po nějakou dobu s ním také žila. Rozešli se v roce 1937. Po válce byla vězněná a vyslýchaná pro údajné styky s Němci. Aby unikla pronásledování, vdala se roku 1947 za pilota Josefa Kočvárka a po získání britského občanství žila v Londýně. Zde se snažila navázat na svoji tehdejší profesi herečky. Avšak její angličtina nebyla perfektní, proto jako herečka příliš neprorazila. Po rozchodu s Kočvárkem si roku 1949 vzala Geoffreyho. Taktéž i toto manželství po dvou letech zkrachovalo. Roku 1950 Adina onemocněla tuberkulózou a léčila se ve Švýcarsku. V roce 1954 si vzala módního návrháře Bena Peersona. U něj dříve pracovala jako manekýna. Později se odstěhovali na Maltu. Ač byl Ben homosexuál, pro Adinu to byl jediný muž, kterého kdy opravdu milovala. Po jeho smrti se Adina Mandlová počátkem roku 1991 vrátila do Čech. Zemřela 16. 6. 1991. Nechala se pohřbít v nejprostším rubáši s polorozvitou růží v ruce. Poslechněte si životní vyprávění Adiny Mandlové, které vzniklo díky nahrávaným rozhovorům s Josefem Škvoreckým.
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže III
Rýže. Pro někoho postradatelný, pro jiného nezbytný pokrm, bez kterého by se neobešel. Jak hodně v kuchyni využíváte rýži? V tomto článku vám představíme ještě další speciální druhy rýže, které zpestří vaše pokrmy.  Rýže obsahuje velké množství vlákniny a taky bílkovin. Určitě oceníte i podstatné množství vitaminu B. Jedná se o lehkou surovinu, kterou může jíst kdokoliv. Hodí se pro seniory i malé děti, dokonce se podává zejména při dietě i zvířatům.  Rýže patna  Tato rýže má speciálně dlouhá a velmi úzká zrnka. Můžete ji jíst neloupanou i bez slupek, často se právě z této rýže vyrábí produkt parboiled.  Rýže parboiled Tento druh rýže je speciální tím, že se nelepí. Pokud si nejradši pochutnáte na sypké dobrotě, navíc loupané, pak sáhněte po tomto druhu rýže. Připravuje se speciálním způsobem, nejprve se vakuuje, pod tlakem a v horké vodě tvrdne.  Rýže bomba Tato speciální rýže je také z Evropy, konkrétně ze Španělska. Celým názvem arroz bomba je typ pěstovaná v oblasti Valencie. Pokud znáte unikátní pokrm paella, můžeme vás ujistit, že se připravuje právě z této rýže. Šafránová rýže nebude chutnat dokonale, pokud směs nevytvoříte z tohoto rýžového druhu.  Pokud chcete zpestřit chuť rýže ještě jiným způsobem, přidejte do pokrmu kokosové mléko, pár kapek citronu nebo mandle, ideálně opražené. Rýži taky pro lepší chuť můžete uvařit ve vývaru. Pokud vsadíte na různé druhy bylinek, chybu taky neuděláte.
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže IV
Černá rýže  Černá rýže má poměrně zajímavou historii. V dřívějších dobách se jednalo o nejváženější druh rýže. Do úst si jej mohli vložit pouze mocní panovníci a vládcovi rádci. Pěstovala se v Číně. V dnešní době jde už o poměrně známou surovinu, která se pěstuje nejen v Asii, ale taky v Africe. Prestiž si tento druh rýže do jisté míry zachoval, jedná se o méně častou plodinu, její vypěstování i zpracování je náročnější. Kilogram této rýže vás u nás vyjde asi na sto třicet až sto čtyřicet korun. Rýže se přimíchává pro zpestření designu do jiných rýží. Často se z ní vyrábí dezerty, hodí se však taky jako příloha.  Rýže Arborio O tom, že není rýže jako rýže, vás přesvědčí právě tento druh. I když byste možná odhadovala, že všechny rýžové druhy se pěstují na území Asie, pak vám nyní prozradíme, že tak to určitě není. I v Evropě seženete specifické druhy pěstované zejména kolem Středozemního moře. Příkladem je právě Arborio, rýže, která má schopnost nasáknout opravdu velké množství vody, čímž se po uvaření stává poměrně lepivá. Je pevná uvnitř, na povrchu velmi jemná. Rýže se pěstuje na území Itálie, možná už tušíte, že právě z této rýže se připravují italská legendární rizota.  Carnaroli rýže  Tento typ rýže má obdobné vlastnosti jako Arborio. Rýže je krátkozrnná, kratší a více zakulacená. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Bábovka s květem levandule
Levandule vás ohromí nejen svojí nádhernou barvou, ale taktéž omamnou vůní. Levandulový olejíček se používá nejen pro miminka proti bolestem bříška, ale také k uklidnění naší mysli. Někomu postačí pouhá inhalace levandulové vůně, jiný si levanduli přidá i do pokrmů. Pojďte s námi zkusit upéct: RECEPT: Bábovka s květem levandule Ingredience: 250 g polotučného tvarohu 200 g pol. mouky 100 g hl. mouky 200 g másla 170 g cukru 4 vejce 4 čaj. lžičky kypřícího prášku 1 vanilkový cukr hrstičku levandulových květů - spíše méně, aby nebyla bábovka převonělá Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně přidáme žloutky. Z bílků budeme dělat sníh, tak si je dáme bokem do jiné mísy. K máslu se žloutky přidáme tvaroh a pořádně promícháme, aby vznikla souvislá vrstva. V další míse smícháme všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva a levandulové květy). Nakonec suchou směs přidáme k té tvarohové. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, do kterého v průběhu šlehání přidáme trošku krystalového cukru, aby byl opravdu krásně vyšlehaný. Všechno pak společně promícháme s tvarohovým těstem. Formu na těsto si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy a pečeme na 180°C, cca 45 minut. Milujete levanduli? Zakupte si knihu LEVANDULE, kde najdete mnoho zajímavých informací nejen o této vonné rostlině, ale i spoustu receptů a návodů na domácí kosmetiku.      
Zobrazit článek >