EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Svatební zvyky a citáty u nás
Svatba je stejně tak jako všude jinde ve světě spjata se nejrůznějšími zvyky a tradicemi. Pojďme si některé z nich připomenout. Nevěsta má mít na sobě: něco modrého něco půjčeného něco darovaného něco zděděného Zvyky a tradice Chcete mít v manželství na vrch? Pak svému drahému u oltáře dupněte na nohu. V případě, že nechcete být příliš brutální, stačí, když váš nastávající řekne ANO, abyste si dupla. Potom od oltáře vykročte pravou nohou. A při krájení dortu mějte ruku nahoře. Pro zajištění plodnosti se nechte posypat rýží. Stejno funkci plní i okvětní lístky, které rozhazují družičky po cestě před nevěstou. Abyste v manželství sdíleli své starosti i radosti, společně jezte polévku jednou lžící a zameťte střepy z rozbitého talíře. Střepy, které nejsou ze skla ani zrcadla přinesou navíc ještě štěstí a rámus při rozbíjení zaplaší zlé duchy. Protože zlí duchové vnikají do těla nosem, přehoďte si závoj přes obličej. Jedině tak nebudou mít žádnou šanci. Nedobré síly odeženou svatební zvony při vstupu do kostela. Svatební šaty si nikdy nešijte sama, zašijete si tak cestu ke štěstí. A rozhodně nepečte svatební dort ani koláčky, dětičky by pak byly příliš uplakané. Citáty: Láska je vzlet do neznáma a manželství, nouzové přistání. Nabídka k sňatku je největší kompliment. Mnohdy poslední. Manželství je jako pevnost. Kdo je venku chce dovnitř a kdo vevnitř, chce ven. Do manželství se musí skočit jako do vody. Kdo se svatbou pospíchá, bude mít dost času toho litovat. Kdo se ženil z lásky, má dobré noci a špatné dny. Knihu Svatební přípravy koupíte v eshopu knihy.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Aby bílá byla zase bílá.. II
Bělení prádla pokračuje. Pojďme se podívat na další skvělé tipy, jak si poradit s nažloutlým prádle, a se skvrnami. Tekutý škrob Aviváž se sice hodí na praní oblečení, které příjemně provoní. Nepřidávejte ho však do pračky tehdy, když perete záclony nebo ubrusy či jakékoliv jiné předměty, které se perou poměrně málo často a jsou vystaveny prachu. Aviváž má totiž schopnost na sebe přitahovat částice ve vzduchu. Předměty se pak dříve zapráší. Tento prací přídavek taky ruší bělavost prádla. Přidejte k právě vypraným záclonám tekutý škrob a znovu je v něm vymáchejte. Pokud máte odvahu, přidejte do pračky taky pár kapek modrého inkoustu. Ale pozor, opravdu jen pár kapek. Inkoust dokáže totiž z bílého prádla udělat ještě bělejší a zářivější odstíny. Pokud jednou tuto metodu vyzkoušíte, už ani jinak prát nebudete. Prášek do pečiva Na bělení prádla, ale hlavně na jakékoliv skvrny se hodí použít prášek do pečiva. Posypte jím poskvrněné místo a nebo jej nasypte přímo do bubnu pračky. Prášek do pečiva se hodí i na odstraňování mastnoty a nečistot třeba ze sporáku. Sůl Takovým originálním pomocníkem je sůl. Vytvořte si roztok z kuchyňské soli a vložte do něj prádlo. Za několik hodin bude bílé a beze skvrn. A teď už vaše prádlo bude krásně bílé. Jako z reklamy! Myslete při praní na životní prostředí. Kvalitní prací prášky ekodrogerie najdete zde. Vyzkoušejte třeba EKO Sprej na skvrny na kojeneckém prádle. Najdete ho zde. 
Zobrazit článek >
 
Zeleninové koktejly pro štíhlou linii
Hledáte zdravé a ještě chutné nápoje? Nějaké zázraky, které vám ještě pomůžou udržet si štíhlou linii? Pak čtěte dál a naučte se mixovat tyto tři výtečné drinky. Červená královna Řepa výborně působí na oběhový systém a pročišťuje krev. Přidejte k ní do páru salátovou okurku a vytvořte si domácí čistič organismu. Namixujte celou okurku a k ní přidejte dvě řepy. Opět rozmixujte. Toto zeleninové smoothie výborně působí na unavený organismus. Posílí funkci celého těla do dalších dnů. Zázvor a mrkev Zázvor je blahodárný téměř na všechno. Jeho funkce se hodí i při hubnutí. Rozmixujte pět mrkví s dvěma centimetry zázvoru. Vytvoříte tak kouzelný lektvar, který vám pomůže shodit nějaká ta kila dolů snáz. Tento nápoj dokáže organismus taky prohřát. Posílí celkovou imunitu těla. Celerová bomba s rajčaty Celer má v povaze uklidňovat. Působí proti nervozitě a strachu, taky proti nespavosti. Podporuje vylučování. Nakrájejte celerovou nať, rajče, zelené jablko, smíchejte suroviny dohromady a následně je rozmixujte. Do připraveného nápoje kápněte pár kapek olivového nebo mandlového oleje, který podpoří trávení. Tak na jakém koktejlu si pochutnáte dnes vy? Vyzkoušejte jeden ze zeleninových zázraků. Vyzkoušejte nové smoothie, které jste ještě nepila, s knihou 36 Smoothies pro duši. Publikaci najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Rady k nezaplacení aneb jak ještě více ušetřit III
Šetření pokračuje. Přečtěte si další zajímavé triky, které vám pomůžou k uspoření hromady peněz. Proč nechávat nabíječku v zásuvce, když díky jejímu vysunutí můžete ušetřit až několik set ročně? Že se potraviny kazí, když necháte ledničku dlouho otevřenou, to pravda být nemusí, avšak že při dlouhém otevírání mrazničky dojde ke spotřebovávání obrovského množství energie, to už pravda je. Rozmyslete si, pro co do lednice jdete a nedělejte si z ní, jak se říká, televizní obrazovku. Možná jste si myslela bůh ví, jak nešetříte, když nemáte myčku. Paradoxně proděláváte. V dnešní době jsou všechny mycí přístroje úspornější a spotřebují mnohem méně vody, než vy spotřebujete při ručním mytím nádobí. A to i v případě, že si napustíte dřez vodou a poté nádobí jen oplachujete. Nekuřte. Ano, možná se to nekuřákům říká snadno, ale spočítejte si sama, kolik ročně ušetříte, když přestanete kouřit. Nebude se vám přestávat lépe? Někdy jsou poklady přírody vzácnější než všechny léky. Neběhejte při chřipce hned do lékárny. Zkuste si uvařit bylinkový čaj. Třeba se vám po něm udělá ještě lépe, než kdybyste si vzala klasickou tabletku plnou chemikálií. Milujete obědy v restauracích? Co si však občas uvařit doma? Ani netušíte, kolik peněz můžete ušetřit. Stravenku schovejte do kapsy a nakupte za ni třeba něco dobrého, na čem si pochutná celá rodina. Nyní se už můžete těšit na poslední část článku, ve které se dozvíte o dalších výhodných tipech. Kasičku SHARK najdete zde. Další kasičky najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jak se vyznat v drogách
Drogy ovlivňují chování a mění vnímání reality. Mají schopnost nutkavého opakování užití, čímž na nich vniká závislost. Drogou je jakákoliv přírodě se vyskytující nebo syntetická látka. A jak jsme k drogám přišli? Historie drog Omamné vlastnosti drog objevili již v dávných dobách šamané, kněží a lékaři. Používali je při obřadech a jako k daru od bohů k nim přistupovali s úctou a používali je jako léčivo. Například v Číně využívali konopí při malárii a na revmatismus. V Africe pěstovali mák a jako opium ho užívali při bolesti. Keř koka přinesl indiánům samotný syn Slunce, aby posílil vyčerpané. Druidové přišli na omamné vlastnosti jmelí, semene blínu a durmanu. Měkké a tvrdé drogy Alkohol, nikotin a kofein patří mezi legální a volně dostupné drogy, vzniká na nich však stejná závislost jako na nelegálních drogách (pervitin, heroin). Na měkkých drogách, jako je marihuana nebo extáze, nehrozí tak rychlý vznik závislosti jako na tvrdých nebezpečných drogách (pervitin, heroin), které ničí organismus a jsou vysoce návykové. Proč se uchyluje k drogám K užívání drog může přispět emoční nestabilita, zvědavost, touha začlenit se do kolektivu vrstevníků nebo trvalá traumata. Možná vás překvapí, že za příčinou užívání drog mohou i rodiče, je to v případě, kdy kladou přehnané nároky na své dítě, dále také finanční situace, která je špatná nebo velmi dobrá a s tím související špatný dohled nebo citové vztahy.
Zobrazit článek >
 
Co si nezapomenout do letadla
Letíte na dovolenou? Máte sbaleno na cestu, ale přemýšlíte, co si tak vzít přímo do letadla? Ať už létáte pravidelně a nebo cestujete poprvé, přečtěte si chytré nápady, které vám napoví, co si sbalit do příručního zavazadla. Nejprve se zamyslete nad tím, jaké zavazadlo si na palubu vezmete. Pamatujte, že každá letecká společnost má trochu odlišné podmínky přeprav. Prostudujte si, kolik kilo může vážit vaše příruční taška a jaký rozměr zavazadla nesmíte překročit. Zavazadlo balte úsporně. Na palubu byste si měla vzít jen potřebné věci. Ty mně potřebné vložte dolů a navrch přidejte věci, které pravděpodobně budete předkládat ke kontrole – elektronické přístroje, léky či drogerii, šperky. Příruční zavazadlo nesmí v žádném případě obsahovat nebezpečné předměty. Za ty se počítají například i nůžky. Přes kontrolu nesmíte přenést žádné jídlo, ale ani pití. Berte si všeho přiměřeně, abyste stihli před odbavením vše zkonzumovat. Do vaší tašky nezapomeňte přibalit veškeré cennosti. Nejlepší je nechat v ní všechny peníze a doklady, které si berete s sebou na dovolenou. Přidejte do ní též šperky. Nezapomeňte si vzít s sebou léky, které musíte pravidelně užívat. Přibalte taky mikinu a dlouhé kalhoty, v letadle obvykle bývá chladno. Pokud s sebou nechcete nosit hromadu oblečení, se zimou se můžete poprat pomocí přenosné deky. Pokud váš let bude trvat déle, sbalte si taky cestovní nafukovací polštářek a oční masku na spaní. I když přes přepážku nesmíte přenést jakékoliv jídlo, raději si v obchůdcích za odbavením kupte něco na zub. Pokud jste jedlík, tak je možné, že vám porce v letadle stačit nebude. Kam vyrážíte na cestu? Máte s sebou vše potřebné? Krční nahřívací polštářek najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Oblíbené rituály
Každý z nás má pravidelné každodenní rituály, které prospívají a také ty, které nám škodí. Jeden cvik pravidelně každé ráno nebo večer Je skvělé, že každý den děláte něco pro své tělo, ale cvičení bez zahřátí svalů a závěrečné uvolnění vede ke zranění. K cvičení musíte přistupovat komplexně, stejně jako k jídlu. Sklenka vína každý večer Říká se, že jedna sklenička neuškodí, naopak podpoří kardiovaskulární systém a pomůže vám lehce se odreagovat. Ovšem pokud chcete zhubnout, tak i jedna sklenička vína je pro vás škodlivá, protože obsahuje kalorie navíc a potom také s věkem se zpomaluje odbourávání toxických látek v játrech. Teplá voda s citronem nalačno Tento zvyk nemá vůbec žádná negativa. Tento ranní nápoj posiluje imunitní systém, vyrovnává pH, čistí krev a vyplavuje nežádoucí látky z těla. Studená sprcha poránu Otužování má pozitivní efekt, který se při jeho nedodržování rychle ztrácí. Příznivé účinky v podobě zlepšení imunity, prokrvení orgánů a snížení krevního tlaku je možné očekávat zhruba tak po měsíci. Omezení nebo vyřazení cukru z jídelníčku Lehčí je přestat kouřit, než přestat cukrovat. Po jeho konzumaci cítíme chvíli štěstí až euforii, platíme za to ale draze, zdravím. Zkuste nahradit cukr medem nebo agávovým sirupem. Jogurt s chia semínky Jogurt obsahuje probiotika, která příznivě působí na zažívání a chia semínka obsahují minerály, bílkoviny, vlákninu a omega 3 mastné kyseliny dobrá při stresu a zvýšení fyzické aktivitu. Pozor ale na druhou stránku mléčných produktů, které v zimě chladí organismus a také ve větší míře zahleňují.
Zobrazit článek >
 
Malá lekce chorvatštiny X.
Dobar dan! Dobro došli! Odkaz na poslední část chorvatštiny: ZDE Dnes si popíšeme: PŘEDJÍDLA chuťovky     delikatese játrová paštika     jetrena pašteta kyselé okurky     kiseli krastavci obložené chlebíčky     sendviči párky     hrenovke ruské vejce     rusko jaje šunka     šunka čerstvé pečivo     svježe pečivo zavináče     umotana kisela riba se povrćem jednohubky     komadići kifli sa oblogom omeleta     omlet sýr     sir ústřice     kamenice   Doporučuji k samostudiu učebnici: Chorvatština nejen pro samouky První česká učebnice chorvatštiny přináší kompletní přehled chorvatské gramatiky, poznámky k výslovnosti, bohatou slovní zásobu (v rozsahu zhruba 3000 slov), nejčastější frazeologii a konverzační obraty. Texty v učebnici jsou aktuální, zahrnují hlavní oblasti života se zaměřením na chorvatskou realitu. Důraz je kladen na osvojení základní struktury chorvatštiny, pochopení odlišností (zvláště lexikálních) mezi chorvatštinou a češtinou, získání dovednosti aktivně používat chorvatštinu v každodenním životě, získání dovednosti porozumět psanému i mluvenému projevu. Učebnice je určena jak pro klasickou výuku pod vedením učitele, tak pro samostatné studium. Součástí publikace je Klíč, obsahující kromě řešení cvičení z učebnice i přehled gramatiky, poznámky k výslovnosti a rozsáhlý chorvatsko-český slovníček. V závěru klíče je uveden seznam stop, podle kterého se budete snadno orientovat na dvou přiložených CD. Nahrávka je namluvena rodilými mluvčími a je zaměřena na aktivní zvládnutí jazyka. Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu: ZDE    
Zobrazit článek >
 
Nejlepší domácí chléb? Vyzkoušejte tyto triky! II
Dejte si na čas. Jedno z nejdůležitějších pravidel spočívá v době, kterou chlebu věnujete. Pamatujte si, že těsto by se mělo nechat kynout dokonce třikrát. Nejprve připravit těsto, pak znovu promnout a ještě jedno kynutí, následně by měl odpočívat ještě připravený bochník před pečením. Vykynutý chléb poznáte tak, že pokud do připraveného bochníku zatlačíte prsty, těsto se nevrátí zpět. Dobře upečený chléb by měl taky pěkně dunět po zaklepání. Pokud chcete chléb ozdobit semínky či jinými ingrediencemi, pamatujte na to, že je nutné jej před posypáním natřít mokrou ingrediencí. Využijte olej, mléko nebo rozpuštěné máslo. Následně na chleba můžete přidat co vás napadne. Tohle stačí stručně. Bez droždí pořádný chléb nikdy neupečete. Nezáleží na tom, zda vsadíte na droždí čerstvé nebo sušené, jen na něj nesmíte zapomenout. Jednoznačně nejlepší chléb vám vykouzlí domácí pekárna chleba. V ní se totiž chléb nejen peče, ale taky ještě opracovává. Vložíte těsto do prostoru. Ta se tam točí, občas je jemně prohněteno. V další fázi se těsto mírně nechá potrhat, se vším si pekárna poradí. Vzniká nadýchaný bochník bez chybičky. Do pekárny však nemusíte vkládat ani hotové těsto. Šikovné stroje za vás těsto připraví. Postačí vložit do pekárny správné ingredience a čekat. Nezapomeňte, že vkládat je nutné nejprve mokré složky, pak až ty suché. 
Zobrazit článek >
 
Bio Matcha Tea Harmony
Čaj Matcha Harmony je vhodný pro chvíle meditace a období, kdy se potřebujeme soustředit a zároveň zůstat klidní. Dále je možné ho popíjet i v období, kdy potřebujete získat novou energii. Bio Matcha čaj Harmony je jemné, hladké a mírně sladce chutnající chuti. Chuť čaje je s minimálním náznakem trpkosti. Nasládlá chuť je způsobena aminokyselinou L-theaninem. L-theanin navozuje uklidňující účinky. Zvyšuje aktivitu alfa vln a tím navozuje hlubokou relaxaci bez pocitu ospalosti. Čaj obsahuje také velké množství antioxidantů.Matcha je druh zeleného čaje, který vznikl před více než 800 lety. Z počátku byl užíván převážně buddhistickými mistry a samuraji, a teprve až nedávno se začal konzumovat i v Evropě. Rozemletím čerstvých čajových lístků vznikne jemný prášek pozoruhodné zelené barvy s báječnou chutí a vyjímečným aroma. Čaj Matchaobsahuje unikátní katechiny a aminokyseliny. Matcha je 100% čistý zelený čaj, který je rozemletý na jemný prášek (cca 5-10 mikronů), při jehož výrobě nedochází k fermentaci (oxidaci), nepřidávají se žádná barviva, přísady ani konzervační látky. Při pití čaje Matcha spotřebováváte celý čajový list, což je jeden z hlavních důvodů, proč je čaj Matcha 10x silnější než klasický šálek zeleného čaje. Důvodem smaragdově zelené barvy je množství chlorofylu v čajových lístcích způsobené zastíněním čajovníků. Čtyři týdny před každoroční sklizní jsou čajové oblasti zcela pokryty plachtami. Tato speciální stínící technika zabrání slunečnímu záření až o 90 %, což má za následek, že rostliny rostou téměř ve tmě a chybějící světlo si kompenzují nadměrnou produkcí chlorofylu. Právě z cholorofylu, obohaceného o aminokyseliny, vzniká smaragdově zelená barva. Základním rozdílem mezi Matcha čajem a kávou jsou živiny, které se přirozeně v obou nápojích nacházejí. Káva obsahuje silný stimulant obsahující kofein. Matcha obsahuje theofylin a theaniny, stejně jako spoustu minerálů, vitamínů a antioxidantů. Kofein je velmi rychle působící stimulant, který okamžitě najde cestu do krevního oběhu. Účinky se projevují během několika minut a vrcholí během 30-45 minut. Vrchol účinku kávy je často spojován s nervozitou, pocením a následným oslabením či otupělostí. Naopak účinky čaje, tedy látka v něm obsažená (theofylin) funguje zcela odlišně. Matcha obsahuje hojné množství živin, které omezují vstřebávání theofylinu do krevního oběhu okamžitě, což vede k pomalému uvolňování energie po dobu 3-6 hodin. Bio Matcha čaj s šejkrem koupíte v eshopu zde: zdravi.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Co do mikrovlnky nepatří – Máte doma mikrovlnnou troubu? III
Běžné plastové krabičky Pokud plastová krabička není vyrobena ze speciálního termoplastu, rozhodně se do mikrovlnky nehodí. Zkontrolujte tedy před ohřevem jídla v plastové krabičce to, zda je nádoba vhodná do mikrovlnky. Běžný plast by jednak nemusel vydržet vysokou teplotu, ale taky by se z něj mohly začít uvolňovat nezdravé částice, které se neuchytí jinde než na jídle. Na ohřev v plastu si dejte opravdu pozor, látky v něm mohou být nejen toxické, ale taky rakovinotvorné. Pokud si se svou krabičkou nejste jistá, raději si pořiďte novou speciálně určenou pro výdrž mikrovln. Polyesterové obaly Tento bod by se dal zařadit do předchozího, avšak není od věci ho zde pořádně zdůraznit. I pokud do polyesterové krabičky dáte dost horké jídlo, hrozí, že se z ní začnou uvolňovat toxiny. Jak by pak jídlo dopadlo, kdybyste ho daly do mikrovlnky v krabičce? Moc dobře ne, obal by se doslova scvrkl na hmotu a celý oběd byste mohla vyhodit. Chilli papričky Ani hodně kořeněné jídlo není do mikrovlnky příliš vhodné, natož chilli papričky. Tato běžně vyhledávaná a oblíbená součást jídla by vás po ohřátí v mikrovlnce mohla dost zranit, a to byste ji ani nemusela ochutnat. Pokud na papričky začnou působit mikrovlny, bude se z nich uvolňovat kapsaicin. Ten s párou vytvoří velmi pikantní zbraň s dosti pálivou silou. Po otevření dvířek mikrovlnky by vám pára spolu s látkou mohla dost popálit kůži, na které se dokonce mohou následně vytvořit puchýře jako po skutečném popálení. Nic – prázdná mikrovlnka Ještě se pozastavme u spouštění mikrovlnky na prázdno. Trouba je uzpůsobena k tomu, aby ohřívala jídlo. Pamatujte na to, že ne každá mikrovlnka zvládne pracovat naprázdno. Mohla by se hodně poškodit.  
Zobrazit článek >
 
Pekárna chleba s bezlepkovým programem PC-5040
PRODUKT: Pekárna chleba s bezlepkovým programem PC-5040 Chcete mít denně čerstvou snídani? Nechte si chléb upéct přes noc pomocí funkce odloženého startu této domácí pekárny. Pekárna vyniká i speciálním funkcí na přípravu bezlepkového chleba, marmelád a těsta na nudle a těstoviny. Domácí pekárna chleba Concept VITA STYLE mácelou řadu výhod, díky kterým umí usnadnit život v každé domácnosti. Celý proces pečení chleba jeplně automatický, stačí vložit ingredience a zvolit příslušný program. Pekárna je přizpůsobenápro 750 g – 1250 g těsta, je jen na Vás, pro kolik strávníků si budete přát chléb upéct. Pekárna Vás okouzlírozmanitým množstvím programů, díky kterým má pekárna opravduširoké využitív našich domácnostech. Kroměpečení různých druhů chleba(pšeničný, žitný, celozrnný, francouzský, sladký, bezlepkový) lze pekárnu Concept využít taképro přípravu těstk dalšímu použití (kynuté koláče, rohlíky, moučníky, těstoviny, nudle) a takék výrobě džemů, zavařenin a kompotů. Pečící nádoba je opatřenadvěma hnětacími hákypro kvalitní hnětení těsta, nepřilnavou povrchovou úpravou a také možností mýt nádobu v myčce. Nastavitelný12ti hodinový časovačpohodlně zajistí, že pečení chleba začne zcela automaticky a díky tichému provozu pekárny je možné nechat chleba péct i přes noc. Po ukončení programu se pekárna přepne do speciálního režimuKEEP WARM, kterýudržuje teplotuještě dalších 60 minut. TECHNICKÉ PARAMETRY: Speciální funkce: pečení bezlepkového chleba + výroba marmelád, zavařenin a kompotů + příprava těsta na nudle a těstoviny Dva hnětací háky Pro 750 g – 1250 g těsta 1 nepřilnavá vyjímatelná forma: hranatá 12 předvolených programů Velký LCD displej s popisem programů Možnost zvolit stupeň propečení kůrky: světlá, střední, tmavá Odložený start až 12 hodin Funkce udržení teploty po dobu 60ti minut (KEEP WARM) Velké okénko Protiskluzové nožičky Nádobka s odměrkou Formu lze mýt v myčce nádobí Rozměry: 430 x 280 x 280 mm (š x v x h) Délka přívodního kabelu: 80 cm Hmotnost: 5,9 kg Barva: bílá Příkon: 850 W Napětí: 220-240 V Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: ZDRAVÍ  
Zobrazit článek >
 
Devět důvodů, proč jíst polévky I
Proč jíst polévky? Přečtěte si, k čemu je konzumace polévek dobrá. Máme pro vás nejméně devět důvodů.  Dalo by se říci, že polévky jsou dobrým zdrojem jídla při hubnutí. Pokud opomeneme ty smetanové, mají poměrně málo kalorií. Navíc skvěle zasytí. Lepší kombinaci byste si zkrátka nemohla přát, že? Ne nadarmo je dobré jíst polévku před hlavním jídlem. Tato porce vás zasytí a pak sníte mnohem menší porci jídla hlavního. Jestliže jste zvyklá konzumovat minimálně pět porcí jídla denně, můžete si oběd rozdělit. Polévku si snězte třeba už v jedenáct, hlavní jídlo klidně o několik hodin později. Pokud máte za cíl zhubnout, jezte zejména masové vývary a zeleninové polévky.  Polévka je dobrou volbou i tehdy, pokud se snažíte ušetřit nějaké peníze. Náklady na její přípravu nejsou vůbec vysoké a ještě vám polévka vydrží i na několik dní. Každá polévka obsahuje velké množství vody, to je samozřejmé. Málokdo si však uvědomuje, že i právě díky konzumaci polévek si zvyšujete svůj denní příjem tekutin. Lidem, kteří zanedbávají pitný režim, polévka přijde přinejmenším vhod.  Blíží se zima, bude třeba něco na zahřátí. Polévka je skvělou volbou nejen po tom, co se vrátíte z procházky v sychravém počasí. Připravujete si do práce jen studené svačiny? Pak si klidně dopřejte k večeři vaši oblíbenou polévku. Člověk by měl zkonzumovat alespoň jedno teplé jídlo denně.  Polévka obsahuje velké množství živin. Samozřejmě záleží na tom, co do polévky dáte a z čeho ji bude připravovat, každopádně většina z nich obsahuje spoustu důležitých antioxidantů, vitaminů a dalších výživných látek.  Příprava polévek může být ještě snazší díky našemu speciálnímu kalendáři. 
Zobrazit článek >
 
Jak nanášet samoopalovací krém
Někdy krásnému opálení musíte trochu pomoci. Už jste prozkoumala nabídku našich samoopalovacích přípravků v našem e-shopu? V tomto článku vám poradíme, jak docílit dokonalého opálení.  Peeling pro vyčistění pokožky  Před nanesením samoopalovacího přípravku je nutné vyčistit kůži. Neměla by být ušpiněná ani mastná. Použitím peelingu zajistíte odstranění suché kůže a odumřelých buněk. Pozor si dejte na to, aby nebyl peeling mastný, krém by se na pokožku špatně nachytával.  Není barva jako barva Obal na víčku vám o odstínu moc neřekne. Poměrně snadno se dá vybrat sytost a celková intenzita opálení, pro vybrání správného tónu krému je však nutné přípravek vyzkoušet. Učiňte tak na méně viditelném místě.  Koupila jste si moc tmavý krém? Nevadí. Smíchejte ho s libovolným tělovým mlékem a přípravek přirozeně zesvětlá. Světlý krém bohužel nijak neztmavíte, můžete vyzkoušet nanesení několika vrstev.  Strategie nanášení Vždy aplikujte krém na tělo v jeden čas. Začínejte dole a postupujte vzhůru. Po nanesení krému ještě zkontrolujte, zda jste natřela všechny záhyby těla, prostor mezi prsty a podobné oblasti. Často se zapomíná taky na krk. Chce to čas  Po nanesení krému je nutné nechat přípravek zaschnout. Nechte mu prostor minimálně patnáct minut, aby se zvládnul vstřebat do hlubších vrstev pokožky.  V mezičase je nutné hledat všechny nedokonalosti. Pokud narazíte na tmavší flíčky, poprat se s nimi musíte již během zasychání. Pomoci vám může hrubší ručník. Pokud se na kůži naopak vyskytují místa světlejší, počkejte, až krém zaschne a následně opatrně přidejte slabší vrstvičku krému. 
Zobrazit článek >
 
Tajemství vonných tyčinek III
Druhou velkou kategorii pak prezentují vonné tyčinky masala, jejichž základ tvoří dřeviny. Ty jsou pak doplněny libovolnými ingrediencemi.  Pokud hledáte tyčinky, které provoní rázem celý pokoj, volte první druh. Masala tyčinky jsou oproti prvním méně intenzivnější, jejich vůně není pro nikoho vtíravá. Oba druhy tyčinek navodí báječnou atmosféru s nádechem exotiky, romantiky, svěžesti či tajemství. Je už na vás, jaký mix surovin vyberete.  Celosvětově nejprodávanější tyčinky jsou takzvané Nag Champa, které v základu nesou santalové dřevo, to se vyznačuje jemnou příjemnou vůní.  Na trhu seženete taky jiné speciální vonné varianty. K dispozici jsou pouze prášky balené ve speciálním papíru, které můžete znát pod termínem dhupaya. Vybrat si taky lze vonné spirálky a další obdoby tradičních tyčinek. Při nákupu se nezapomeňte podívat na to, jak dlouho která tyčinka voní. Doba kouření se může měnit s jednotlivými druhy.  Ingredience se pak mixují do pasty. Tato pasta nemůže být příliš jemná. Měla by být tužší. Směs se poté opatrně nanáší na tenká dřívka. Ty se pak věší nebo pokládají na speciální povrch, na který se ještě neztuhlá směs nenalepí. Tyčinky je vhodné nechávat uschnout přírodně, ideálně na sluníčku. Je třeba počítat s tím, že tyčinky můžou schnout až několik dní. 
Zobrazit článek >
 
Zbavte se pigmentových skvrn III
Hrozny a aloe vera Hroznové víno nejen skvěle chutná, ale taky léčí. Vymačkejte několik kuliček hroznů do menší mističky a toto tekutinou s dužinou následně potírejte místa, na kterých se vyskytují pigmentové skvrny. Ty většinou úplně nezmizí, ale alespoň dost zesvětlají. Dužina hroznů a aloe je vlastně docela podobná. Má taky podobné účinky. Aloe vera pleť hydratuje a taky se stará o její vybělení. Navíc je nejlepší přírodním poháněčem růstu nových buněk. Nebojte se aloe vera používat klidně i víckrát za den. Oves Maska z ovesných vloček má pro pleť skvělé hydratační účinky už sama o sobě. Pokud do ní přidáte ocet, vytvoříte zázračnou péči, která dokáže zesvětlit i pihy. Jen si dejte pozor na to, že olej může dosti podráždit pokožku. Je třeba ho nejprve otestovat. Když to nejde přírodně.. Nemůžete se stále pigmentových skvrn zbavit? Pak v drogerii zapátrejte po speciálním krému s kyselinami. Jak jste si mohla všimnout, právě kyselost v potravinách je jedna vlastnost, která dokáže pleť vybělit. Dále používejte různá séra a nezapomínejte na opalovací krém! S problémem jménem pigmentové skvrny se můžete rozloučit téměř hned poté, co na svou pleť aplikujete bělící pleťový krém. Obsahuje mnoho aktivních složek, které vás zbaví skvrn již po prvním použití. Je vhodný pro suchý a smíšený typ pleti. Vyzkoušejte taky produkt od Dermacolu!  
Zobrazit článek >
 
Zachraňte své oblíbené kousky oblečení II
Oko na punčoše Není nic horšího, než oko na punčoše a hlavně na společenské události. Pokud s sebou nemáte náhradní silonové kalhoty na převlečení, zalakujte oko alespoň lakem na nehty. Díky tomuto kroku zabráníte jeho párání. Fungovat by měl i lak na vlasy. Zatočte se žmolky Každé oblečení ztratí svou krásu ve chvíli, kdy dojde k jeho zažmolkovatění. I žmolečků je však možné se zbavit. Jak? To vám proradí náš speciální článek, který najdete také v této rubrice. A teď už vaše oblečení bude vypadat zase jako zrovna koupené. Pomačkané oblečení Nesnášíte žehlení? Pak při věšení prádla dbejte na jeho vyrovnání. Ideální je například košile věšet rovnou na ramínka. Pokud budete vše dělat pečlivě, možná ani nebudete muset vyndávat žehličku ze skříně. Pokud si šaty, které jste dnes měla na sobě, chcete vzít ještě další den, pověste je na ramínko. Určitě je neskládejte do skříně, musela byste na ně opět vytáhnout žehlícího pomocníka. Boty promokají Vyjdete ven z domu a už byste mola sušit ponožky? Impregnace nezabírají? Vyřešte promokání bot klasickým voskem. Pomocí štětce ho naneste na svou obuv a můžete běhat v kalužích. Kalhoty se nevejdou do kozaček Tento problém už asi trápil každou ženu. Máte kalhoty, které nemůžete vmáčknout do vysokých bot nebo se vám zmačkají natolik, že byste je mohla hned žehlit? Srovnejte cípy kalhot tak, aby vypadaly jako roury. Pak je dole ohrňte a nyní přes ně natáhněte botu. Najednou to jde, že? A ani zmačkání vás nemusí trápit. Nové kousky do svého šatníku nakoupíte zde. 
Zobrazit článek >
 
Vše, co potřebujete vědět o filtračních konvicích II
Víte, jak vlastně filtrační konvice fungují? Jedná se o zařízení, do kterého se přirozeně vkládá filtr. Ten se pyšní poměrně dlouhou životností. Zvládne zpracovat kolem sto padesáti litrů vody, avšak produkty jednotlivých výrobců se od sebe mohou lišit. Nejvíce filtrů do konvic vám však vydrží asi tak na měsíční užívání. Filtr se neskládá pouze z jedné části, naopak je vybaven několika vrstvami, které odvádí svou funkci. Opět je nutné upozornit, že popisovaná činnost filtračního tělíska se může lišit, zde zmíněná metoda se dá považovat za nejčastější. Na jemném síťovém filtru dojde k odstranění případných nečistot a usazenin. V této fázi dochází i k řešení tvrdosti pomocí iontů. Ty se postarají o zničení vodního kamene. Nemusíte se bát, ostatní látky filtr zvládne zachovat, neznehodnotí je. V dalším kroku obvykle voda prochází přes aktivní uhlí. To má na starosti zápach vody a její nepatřičnou chuť, kterou během pár vteřin napraví. Následně voda ještě musí zdolat nejjemnější část filtru, aby došlo k odstranění i těch nejmenších usazenin. Není asi třeba připomínat, jaká voda se pak v konvici objeví. No, ochutnejte sama. Samotná výměna filtru není vůbec obtížná a zabere vám při nejhorším pár minut. Při výběru správné konvice je dobré zohlednit několik faktorů. Pojďme si je nyní projít. V této fázi článku vám pomůžeme vybrat to nejlepší zařízení pro filtraci vody. Zaprvé je třeba připomenout, že filtrační konvice tvoří pouze jednu z možností filtračních nádob. Seženete taky láhve, které se dobře uskladňují v lednici i v komoře, některé se vám do práce ponesou lépe než jiné. 
Zobrazit článek >
 
Nimbový olej zejména pro vaši krásu
Nimbový olej můžete znát taky pod pojmenováním neemový. Jde o produkt pocházející z indického stromu Azadirachta Indica. Ten už v dávných dobách využívali Indové ve své medicíně. Ze stromu se nepoužívá jen olej, zdraví jsou prospěšné i výtažky z jeho kůry, dále listy a samozřejmě plody. Nimbový olej je charakteristický pro svou typickou oříškovo-česnekovou vůní. Díky takto specifické esenci ho spolehlivě poznáte. Olej obecně působí proti zánětům, virům i bakteriím. Užívá se v alternativních medicínách a taky kosmetice. U neemu se setkáte s opravdu rozsáhlou škálou účinků, které nepůsobí jen na lidi, ale i na zvířata. Na kráse přispívá olej zejména díky schopnosti dokonalé regenerace pokožky. Léčí pupínky, odstraňuje skvrny a postará se o zmizení ekzému. Nimbový olej je velice vhodný pro suchou kůži, neboť ji dodává dostatečnou vláhu a hydrataci. Na druhou stranu však olej reguluje promašťování kůže, a tak je jeho použití vhodné též v případě nadměrně se mastící pokožky. Je vhodný jako regenerace po opalování. Co se týče vlasů, eliminuje tvorbu lupů a opět reguluje mazové žlázy. Nimbový olej je vhodné využívat taky při masážích, neboť dodá kůži živiny a celkově ji regeneruje. Již z výše zmíněných účinků můžete vytušit, že olej je velkou zásobárnou vitaminu E. Obsahuje samozřejmě taky nezbytné esenciální aminokyseliny, taky minerály a proteiny. Jeho součástí jsou i významné antioxidanty. Jak již bylo řečeno, olej je velmi prospěšný taky pro zvířata. Pokud chcete podpořit zdraví svého mazlíčka, můžete mu olej přidávat do potravy. Zlepší jeho imunitní systém, udržuje zdravou kůži a lesklou srst, dodá sílu zubům. Olej navíc svého uživatele chrání proti klíšťatům a jiným kožním parazitům. Nimbový olej 60 ml najdete zde: zdravi.eiffeloptic.cz.  
Zobrazit článek >
 
Dívka, která pokořila svět
Toužila po ni téměř každá dívka. Stala se prototypem americké modelky. Vystřídala mnoho profesí. Byla zpěvačkou, lyžařkou, baletkou, rockerkou. Dívky chtěly být jako ona. Oblékaly jí ti nejslavnější návrháři, Armani, Gucci, Versaci nebo i Dior. Celý svět sledoval její vztah s hezounkem jménem Ken. Ano hádáte správně, řeč je o nejslavnější panence Barbie. Odkud se vůbec vzala, kdo ji stvořil a proč? Více v našem článku. Za vším hledej ženu Všechno to začalo v Denveru, kde se narodila Ruth Handlerová, konkrétně v roce 1916. Jen pro zajímavost, kořeny Ruth sahají až do Evropy, její matka i otec byli židovští přistěhovalci z Polska. O několik měsíců dříve se narodil i její budoucí manžel a zároveň obchodní partner Elliot Handler. Oba se potkali na střední škole, zamilovali se, vzali se a narodil se jim první potomek, dcera Barbara. Ruth i Elliot si rozumněli nejen v životě, ale také v obchodě. V roce 1945 Elliot spolu s Ruth a jejich kamarádem, obchodním partnerem, Haroldem „Mattem“ Matisonem, založili firmu na výrobu obrazových rámů, firmu Mattel. Pokud vás zajímá význam názvu Mattel, je to jednoduché, skládá se z mužských jmen Matt a Elliot. Jak se ale světoznámá firma na výrobu hraček dostala od výroby obrazových rámů až k výrobě nejslavnější panenky světa? Hračky ze zbytků Při výrobě obrazových rámů se firma Mattel rozhodla, že ze zbytků začne vyrábět nábytek pro panenky. Tento krok se jim stal osudným. Malý nábytek upozadil prodej rámů, zisky i poptávka po mini stolečkách a postýlkách začaly stoupat. Koncem čtyřicátých let odkoupili manželé Handlerovi podíl jejich obchodního společníka Matisona a Ruth se konečně začala podílet na vedení celé firmy. Vzorem slavné panenky komiksová postava Byla to náhoda či snad prozíravost všímavé maminky? Jednoho dne Ruth sledovala svoji dceru při hraní s papírovou panenkou. Všimla si, že místo toho, aby její dcera Barbara stavěla panenku do role dětí či miminek, dávala jim role mladých dívek. To Ruth velmi zaujalo a napadlo ji, zda by se dětem ve věku její dcery nelíbily spíše panenky dospělejšího vzhledu? Tato myšlenka tak položila základy panenky Barbie. Každý dobrý nápad se ale vždy potýká s negativními ohlasy. Jeden takový přichází přímo od Ruthina manžela, který tvrdí, že taková panenka se prodávat nebude. Ačkoliv byl vynikající obchodník s dobrou intuicí, v tomto se přepočítal. Ruth se své myšlenky nevzdává, a když v roce 1955 v jednom Švýcarském baru spatří vystavenou panenku Lilly, s dokonalou postavou, jejímž vzorem byla komiksová postava příběhu uveřejňovaného v německých novinách Bild, rozhodla se svou myšlenku zhmotnit. Nakoupila tři takové panenky Lilly a po návratu do Ameriky přesvědčí svého manžela, aby koupili práva od německé firmy Hausser/Drei M k její výrobě. V roce 1958 pak práva získala a následně si nechala zaregistrovat i ochrannou známku pro jméno své panenky, panenky Barbie. Proč Barbie a Ken? Je to zcela jednoduché, tyto panenky pojmenovala po svých dětech, po dceři Barbaře a synovi Kennethovi. Tradice pojmenování panenek po členech rodiny se u Handlerových stalo tradicí, například panenka jménem Alan byla pojmenována po manželovi její dcery Barbary. Nutno podotknout, že panenka s tvary, za které by se nemusela stydět žádná modelka, s dlouhými vlasy, nalíčeným obličejem a pro panenky až netypickým oblečením, budila mezi ostatními panenkami s šatičkami a andělskými tvářičkami až hříšný dojem. To nic nezměnilo na tom, že Barbie v březnu roku 1959 na New Yorském veletrhu hraček sklidila neuvěřitelný ohlas. Barbie putovala do velkovýroby a její prodejní cena se pohybovala okolo 3 dolarů. Svou životní lásku Kena „potkala“ o několik let později, v roce 1961. A tak se zrodil Barbie svět, svět, kterým žila nejen Amerika. Barbie měla mnoho přátel, několik domů, na 40 zvířátek. Barbie dostala dokonce podobu i světoznámých hvězd jako například Cindy Lauper, Farah Fawcettová, Elvis Presley aj. Barbie se stala nejen ikonou ale i sběratelským kouskem. Chtěli byste své dceři, neteři či vnučce udělat radost a také ji pořídit panenku Barbie? Klikněte zde.
Zobrazit článek >
 
Med s apiglukanem
PRODUKT: Apiglukan 250 g - je složen z beta-glukanu a pastového včelího medu smetanové barvy. Obsahuje pouze přírodní látky, které významně posilují odolnost organismu. Je doporučován v případech oslabení organismu, při virových a bakteriálních infekcích či zánětech, lidem po chemoterapii a ozáření, k podpoře krvetvorby, při celkové únavě a stresu. Apiglukan je vhodný jako podpora při užívání antibiotik nebo jako doplněk během chřipkových epidemií. Jeho užívání doporučujeme v kombinaci s vitaminem C i jako preventivní ochranu organismu a předcházení zdravotním potížím zvláště v přechodných ročních obdobích, kdy je organismus vystaven nepříznivým vlivům vnějšího prostředí. VHODNÉ: při snížené imunitě a oslabeném organismu, při bakteriálních a virových infekcích či zánětech, při alergiích, při žaludečních a bércových vředech, při celkové únavě, stresu a zátěži organismu, je doplňkem při užívání antibiotik, urychluje hojení ran i po operacích, je zdrojem okamžité energie během fyzického či psychického vyčerpání, podporuje krvetvorbu a zlepšuje krevní oběh, posiluje činnost srdce, ledvin, plic, urychluje regeneraci organismu po chemoterapii a ozařování. DÁVKOVÁNÍ: Užívejte 2-4 x denně 1 čajovou lžičku do vlahého čaje nebo na pečivo po dobu 4-5 týdnů a po měsíční pauze opakujte. Preventivně lze Apiglukan konzumovat neomezeně dlouho, neboť nemá žádné nepříznivé vedlejší účinky, ani nezpůsobuje návyk. Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: ZDRAVÍ
Zobrazit článek >
 
Znáte superpotravinu jménem LUCUMA? II
Lucuma obsahuje velké množství cukru, který se však vyznačuje nízkým glykemickým indexem, takže uživatel nemusí mít starost z přísunu obřího množství kalorií. Lucuma je vhodná i jako sladidlo pro diabetiky. Vzhledem ke stoprocentní rostlinné výrobě se hodí pro vegetariány.  Má vliv taky na imunitní systém.  Věděla jste, že za chuť na sladké může taky klasický cukr? Lucuma tento následek nenese, naopak navozuje pocit sytosti až na několik hodin.  Produkt podporuje zažívání. Zpříjemňuje proces trávení a startuje metabolismus. Pokud bojujete s nadbytečnými kily, je Lucuma pro vás tím pravým prostředkem. Pokud chcete zhubnout, musíte se rozhodnout i pro aktivitu, nejen omezení konzumace tučných a sladkých jídel.   Lucuma působí jako elixír mládí. Dodává pružnost pokožce a vyhlazuje pleť. Bojuje proti stárnutí buněk.  Podporuje mozkovou činnost a paměť.  Lucuma léčí únavu a podporuje klidný spánek bez probouzení.  Lucuma má významné detoxikační účinky. Zafunguje v boji s každým zánětem. Podporuje hojení ran.  Prášek Lucuma můžete využít při přípravě pokrmů. Nevadí mu tepelná úprava, a tak se nebojte upéct jej raději víc než méně. Vzhledem ke své chuti se Lucuma hodí pro sladká jídla, od palačinek po jogurt. Z Lucumy si můžete připravit taky výborné smoothie.  Uvařte si taky speciální kaši. Jídlo z Lucumy vám dodá energii na celý den. Hodí se nejen na snídani. Navodí skvělý pocit sytosti.   
Zobrazit článek >
 
Zahrajte si Pétanque
Pétanque. Hra doslova pro každého. Její pravidla jsou velmi jednoduchá. Pro dosažení soutěžních výkonů, potřebují hráči časté tréninky, ale pro odpolední rodinnou zábavu pravidelně cvičit opravdu není nutné. Přemýšlela jste už o tom, že byste Pétanque pořídila domů, ale nevíte, jak se hra vůbec správně hraje? Nevadí! Ukážu vám, jak na to. Tato hra k nám přišla z Francie, avšak její počátky sahají už do starověkého Říma. Hra se ale rozšířila poměrně nedávno. Roku 1907 byla k této hře vydána oficiální pravidla. První oficiální mistrovská soutěž se konala roku 1910 v domovské Francii. Dnes se Pétanque zařazuje mezi koulové sporty, které patří do Světové konfederace koulových sportů. Poddomovinou Pétanque je Mezinárodní federace pétanque a provensálské hry. V České republice se nejvýznamnější organizace pro Pétanque jmenuje ČAPEK aneb Česká asociace pétanque klubů. A jak se tato hra hraje? Nejdůležitější součástí zábavy jsou ocelové koule. Hru hrají dva týmy, které stojí proti sobě. Pokud hraje na každé straně trio, jednomu člověku připadnou dvě koule. Pokud soutěžíte sama nebo ve dvojici, každý člověk dostane koule dvě. Cílem hry je umístit koule vašeho týmu co nejblíže k malé kuličce, nazývané košonek, někdy taky prasátko nebo Jack. Každý hráč míří k cíli ze stejné vzdálenosti, která je vyznačena kruhem o poloměru asi 25 cm. Jakmile budete mít připravené všechny potřebné prostředky a týmy budou rozdělené, je na čase začít hrát. Na počátku si vyberte tým, který bude začínat. Jeho úkolem bude vyhození košonku do libovolné vzdálenosti. Není vhodné ho házet do větší vzdálenosti, něž je 10 metrů. Tým, který vyhazoval košonek má i první hod. Člen týmu se musí snažit kouli hodit co nejblíže ke košonku. Po tomto hodu je na řadě tým druhý. Ten se jedním hodem musí snažit přiblížit ke košonku více než tým předchozí. Pokud se mu to povede, je na řadě opět druhý tým. Pokud družstvo neuspěje, tak hází koule do té doby, něž bude nějaká z nich k cíli blíže, něž soupeřova koule. Můžete si taky zvolit taktiku odstřelování. To znamená, že se budete snažit odstřelovat soupeřovu kouli tak, aby se vaše koule dostala po hodu blíže ke košonku a zároveň vzdálila kouli soupeře. Pokud jednomu týmu dojdou koule, protivníci ty své doháží. Potom musí samozřejmě dojít k sečtení bodů. Každý tým dostane za každou kouli, kterou má blíže, než je nejbližší koule soupeře, bod. Takto končí první série hry. Následují další kola. Vyhrává ten tým, který jako první dosáhne hodnoty 13 bodů. Ten je vítězem celého zápasu. Pokud se vám hra bude zdát příliš dlouhá, můžete si vaší bodovou hranici dle libosti snížit. Střídání hráčů mezi družstvy je během hry zakázáno. Hrát Pétanque můžete téměř kdekoliv. Ke hře vám stačí příslušenství, které už bylo vyjmenováno a hladká plocha. Pétanque je možné hrát ve všech terénech, avšak pro amatéry je nejvhodnější travnatá nezablácená plocha nebo štěrk. Není vhodné hrát hru v mokrém prostředí, v písku nebo na betonu. Pokud vás Pétanque více zajímá, investujte do knihy, která se mu věnuje. Autor tohoto díla vám pomůže zdokonalit se ve hře, provede vás taktikami, technikou a taky psychickou oblastí. S touto knihou se snadno stane váš tým vítězem. Najdete ji zde. Pétanque příslušenství najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Četba pro mladé slečny aneb knihy Lindsey Leavittové
Lindsey Leavittová je americká spisovatelka narozená v roce 1980. V současné době je pyšnou matkou tří dětí. Po studiích se stala učitelkou na základní škole. Za nějaký čas našla svou vášeň pro psaní. Díky svému talentu okouzlila velké množství čtenářského publika, především samozřejmě to ženské. Nyní žije Leavitt v malém horském městečku a pracuje na svých nových knihách. Mezi její nejznámější dílo patří knihy Princezna k pronajmutí a Královské překvapení. Kniha s názvem Princezna k pronajmutí vypráví příběh princezny a hlavně mladé čtrnáctileté Desi, která se jednoho dne ocitne před agentkou Meredith. Ta jí sdělí, že má zvláštní schopnosti, které Desi sama ještě neobjevila. Když si totiž mladá slečinka nalíčí své tváře speciální tvářenkou, promění se v současnou princeznu ze zámku, stane se jejím dvojníkem. Díky této schopnosti se bude moci s princeznou na čas vyměnit. Po pár dnech však Desi začne zjišťovat, že být princeznou není zas až taková pohádka. Jak vše dopadne? To už budete muset zjistit sama. Královské překvapení je volným pokračováním knihy první. Děj se opět točí kolem Desi. Ta se protentokrát rozhodne prozkoumat agenturu, pro kterou pracuje. Postupně Desi zjišťuje, že jsou magická kouzla využívány i v situacích, ve kterých by se zkrátka používat neměly. Jak dopadne Desina láska, princ Karl? Bude Desi přáno v milostném příběhu? Četba, kterou jsem vám ve třech odstavcích krátce představila je vhodná nejen pro ženy, ale taky pro mladé slečny, které touží po prožití nějakého báječného romantického příběhu. Proč ho neprožít alespoň v knize? Díla Lindsey Leavittové najdete zde. Potěšte jimi svého dospívajícího teenagera. 
Zobrazit článek >
 
Jedlé druhy dýní I
Vlastně i samotné dýně patří do naší podzimní tematiky. Dnes vás seznámíme s nejznámějšími druhy dýní, které si můžete připravit v kuchyni. Znáte je všechny? Náš článek vám prozradí, jak s konkrétními dýněmi pracovat a co vám která nabídne.  Dýně žaludková  Tato dýně se pro svůj specifický tvar používá někdy za účelem výzdoby, mnohem lepší je však k jídlu. Chutná po oříškách. Jako jedna z mála se hodí ke konzumaci i za syrova, můžete ji jíst dokonce se slupkou. Dorůstá se pouze drobných velikostí, na pěstování není nijak náročná. Pokud chcete pěstovat dýně na malé zahradě, pak je tento typ ideální.  Hokkaido  Když se řekne dýně, mnoho a snad i nejvíce z nás si jistě vzpomene na druh Hokkaido. Jedná se většinou o dýně kulatého tvaru v oranžové či červené barvě. Existují taky zelené Hokkaido, ty se k nám však moc nedostanou. Dužina dýně je při správném uzrání měkká a poddajná. Hokkaido je náročnější na pěstování, hlavně pokud chcete, aby značně vyrostla. Vaše péče však bude stát za sklizené poklady.  Dýně okrasné Pojmenování tohoto druhu vás může zmást. I když okrasné plodiny obvykle slouží pouze skutečně ke kráse nikoliv k užitku, s dýněmi to tak úplně neplatí. Tyto dýně lze ideálně až po tepelném opracování konzumovat, počítejte však s náročnější přípravou, neboť bývají poměrně tvrdé a obsahují málo dužiny. Zpracovat ji ale určitě můžete. 
Zobrazit článek >
 
Zmrazení tukových buněk s rázovou vlnou
Jak funguje přístroj, který vás zbaví tuků a celulitidy? Přístroj ProSchockIce a LPG kombinuje zmrazení tukových buněk a rázovou vlnu. Ošetření přístrojem LPG trvá přibližně dvacet minut a přístrojem ProSchockIce přibližně tři čtvrtě hodiny. Oba přístroje se ovšem nepoužívají ve stejný den a výsledky uvidíte po třech až šesti sezení nebo spíše ležení. Ledová lipolýza přístrojem ProSchockIce připomíná gelový pytlíček zrovna vyndaný z mrazáku a pořádně přitlačený na problémovou partii těla. V druhé fázi vám bude přístroj do těla vysílat impulzy, které velmi výrazně ucítíte. V první fázi se tukové buňky, které jsou velmi citlivé na chlad, zmrazily. Zničené tukové buňky jsou následně z těla odplaveny přes lymfatický systém, játra a trávicí trakt. Po zbytek dne pijte hodně vody, aby se z těla lépe vyloučily odumřelé buňky, jinak vás žádné jiné omezení nečeká. Přibližně po týdnu můžete vyrazit na rázovou vlnu pomocí LPG, který vyhladí pokožku a zlepší její elasticitu. Na sobě budete mít slaboučký overal ze speciální materiálu a masírovací válečky vám budou nasávat tuk, což je trochu nepříjemné, ale pro krásu se toho dá vydržet hodně. Po dalším týdnu se bude vše opakovat, tentokrát s znovu s přístrojem ProSchockIce. Každá další procedura bude o něco příjemnější, protože si kůže bude postupně zvykat.
Zobrazit článek >
 
Mapy a skvrny na obličeji – Jak se jich zbavit? I
Že bez make-upu nemůžete ani vynášet odpadky? Pak si zapište za uši tyto suroviny, díky kterým se skvrn od jizev a akné nebo třeba i spálenin od slunce snadno zbavíte. Existuje spousta přírodních léčiv, které vám pomohou ke krásné pleti. Stačí si jen najít to své. Tento článek je rozdělen do dvou částí. Aloe vera Rostlina Aloe vera působí nejlépe proti popáleninám, pomůže však i v boji s jiným druhem skvrn. Vymačkejte dužinu z čerstvé rostliny aloe vera a tu ihned naneste na obličej. Pokud doma tuto květinu postrádáte, můžete si pořídit gel aloe přímo v lékárně, jistěte se však, že jde o stoprocentní výtažek a ne o mix surovin. Citrusy A nejlépe citron. Tyto plody obsahují velké množství ,,Céčka‘‘, které pomůže s odstraňováním staré kůže a přitom nijak nenaruší pleť mladou. Citronovou kúru můžete podstoupit každý den. Vymačkejte šťávu z citrusu a namočte do ní vatový tamponek. Tím pak potřete klidně celý obličej. Nezapomeňte, že citrusovou šťávu byste na obličeji měla alespoň chvíli nechat působit. Poté obličej omyjte vodou. Postup zopakujte ten den ještě jednou nebo až den následující, je to na vás. Prozkoumejte naši nabídku kosmetiky určené na léčbu pigmentových skvrn a vyberte si produkt přímo pro vás. Klikněte zde a můžete nakupovat.  Regenerační duo set pro den a noc TimeWise (Day & Night Solution) najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Černým čajem ku zdraví a kráse
Šálek černého čaje má pozitivní účinky na naše zdraví, avšak si ho musíte dopřávat pravidelně a bez cukru. Černý čaj je prospěšný při: vysokém krevním tlaku - narozdíl od kávy dokáže černý čaj krevní tlak snížit. Zprvu nečekejte nějaké závratné snížení. Musíte pít černý čaj pravidelně a bez cukru. Zhruba za půl roku se objeví první výsledky. nadváze - pití černého čaje urychluje metabolizmus. prevence infarktu - černý čaj obsahuje flavonoidy, které působí jako antioxidanty a zároveň jsou mnohonásobně výkonnější než antioxidační vitamíny.  nachlazení - doporučuje se pití černého čaje, protože má schopnost rozšiřovat průdušky, čímž se vám bude lépe vykašlávat.  prevence zubního kazu - pití černého čaje 2 x denně snižuje výskyt zubního kazu až o polovinu. Černý čaj je výborným antioxidantem a jeho účinky můžete vyzkoušet i na vaší pleti. Právě teď, když potřebujeme chránit naši pleť před ostrými slunečními paprsky, je černý čaj tou nejlepší volbou. Sluneční paprsky obsahují UV záření a po dopadu na naši pokožku způsobují poškození buněk, které vede k předčasnému stárnutí pokožky. Užívejte černý čaj vnitřně, ale taktéž vyzkoušejte pleťovou masku - Černou textilní masku s extraktem z černého čaje - která vyživí vaši pleť. Pravidelným používáním těchto masek docílíte toho, že budete mít pleť jemnou, pružnou a bude působit mladistvě. Očišťující a hydratační maska pro zmatnění mastící se pleti Pure Charcoal se složením obohaceným o černé uhlí, extrakt z černého čaje, LHA a kyselinu hyaluronovou pomáhá k očištění, hydrataci a zmatnění pleti. Maska s extraktem z černého čaje pleť čistí, zmatňuje a zároveň intenzivně hydratuje. Maska je vhodná i pro citlivou pleť. Dopřejte své pleti intenzivní očistnou péči zaměřenou na zmatnění mastné pleti bez jejího vysušování během pouhých 15 minut!
Zobrazit článek >
 
Kombucha - kultura pro domácí výrobu nápoje
Kombucha je lahodný, osvěžující a hlavně zdraví prospěšný živý nápoj. Obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B12). Odstraňuje toxické látky z těla, normalizuje imunitní systém, dodává organismu bioenergii. Jak používat Návod na přípravu nápoje z kombuchy: Připravíme si skleněnou nádobu o obsahu nejméně 2 litrů, 2 litry vody, 180 g krystalového cukru, 6 g sypaného čaje, mateční kulturu, speciální zákvas. Svaříme vodu, necháme vyluhovat čaj, rozmícháme cukr a přes sítko slijeme do nádoby. Do vychladlého čaje přelijeme speciální zákvas, zamícháme a vložíme mateční kulturu (omytou ve vlažné vodě) hladší stranou nahoru. Nádobu zakryjeme plátnem a připevníme gumičkou. Uložíme na místo chráněné před přímým slunečním zářením, výpary a kouřem. Kvasný proces musí probíhat minimálně 7 dní při teplotě mezi 20-25 °C. Ideální teplota je 23 °C. Doporučujeme slévat 8.-10. den, ale časem si dle chuti nápoje určíte, kdy slévat. Delší kvašení není na závadu, nápoj je jen kyselejší. Před sléváním vyndáme mateční a na povrchu nápoje nově vzniklou dceřinou kulturu. Tento postup stále opakujeme, pouze speciální zákvas nahradíme 2 dcl vámi vyrobeného nápoje. Pokud chcete více nápoje, můžete uvařit čaj do dalších nádob a použít dceřiné kultury. Důležité je dodržet 2 dcl ráno na lačno.
Zobrazit článek >
 
Bylinková zahrádka II.
Měsíc červen je nejpříhodnější dobou, kdy osázet záhony vybranými druhy bylinek. Můžete si je zakoupit již předpěstované v květináčích nebo si je vypěstovat sami ze semínek. Osobně jsem si vypěstovala levanduli lékařskou, o které jsem psala v první části článku - Bylinková zahrádka I. Takéž jsem zkoušela i další bylinky, které nyní krásně zdobí naši předzahrádku a také omamně voní. Již samotné aroma bylinek vám dokáže pomoci například od bolesti hlavy. Při vnitřním užívání jsou, některé z nich, vhodné i na zažívání. A co teprve k dochucení pokrmů. Při použití některých z nich nemusíte kupříkladu používat sůl. Kromě léčebných účinků a využití v kuchyni si z nich můžete připravit i masážní olejíčky.   OREGANO (Origanum vulgare) Květenství oregana neboli dobromysli se sbírají k léčebným účinkům, které pomáhají při onemocnění jater. Taktéž pomáhají mírnit nachlazení a podpoří trávení. Listy oregana se využívají k sušení, které pak následně využijete při vaření. Sušené oregano, ale i čerstvé můžete používat všude tam, kde jinak používáte majoránku. Hojně využívané je při přípravě pizzy nebo omáčky na špagety. Můžete si také připravit skvělé ochucovadlo v podobě oreganového oleje. Budete potřebovat olej, nejlépe olivový, do kterého naložíte čerstvé stonky oregana i s lístky. Získáte tak velmi chutný olej, který využijete při přípravě zálivek na saláty. Přečtěte si více o světě bylinek v knize BYLINKY z nakladatelství APETIT.
Zobrazit článek >
 
Cestujeme v zahraničí aneb cenné rady a tipy
Plánujete průzkum cizích zemí? Než vyrazíte, tak si zjistěte podrobnosti o daném místě. Často tam totiž platí některá pravidla, která u nás nejsou zvykem. Tady jsou některá z nich.   ARABSKÉ ZEMĚ – Pokud se chystáte do Emirátů a nebo jiné arabské země a máte v plánu průzkum tamních míst, tak si s sebou vezměte oblečení, které zakryje minimálně kolena a ramena. Možná vás překvapí, že toto pravilo platí i v Dubaji, pro muže i ženy. Ochranky hlídají například velká nákupní centra. Bez zakrytých kolen se do žádného z nich nepodíváte. ITÁLIE – Při prohlídce významných památek byste měli mít také zakrytá ramena a břicho. Pravidla nejsou tak striktní, ale například jen ve vršku od plavek vás do chrámu pustit nemusí. ŠPANĚLSKO, ŘECKO – Do restaurací a podniků byste neměli chodit v oblečení, pod kterým prosvítá spodní prádlo nebo plavky. Následující pravidlo platí zejména pro ostrovy států a jejich odlehlejší oblasti. Ale i v lepších podnicích vás mohou vyvést, pokud máte takovýto outfit. Místní obsluha a majitelé si však na aktuální módu začínají zvykat. Je zajímavé, že dbají více na odívání při večeři než na oblečení, ve kterém si přijdete prohlédnout památky. U Italů je tomu tak obráceně. Jim černá podprsenka pod bílým tričkem u večeře vůbec nevadí. ŘECKO – Kvůli úzkým odpadním trubkám Řekové toaletní papír hází do odpadkového koše a ne přímo do záchodu, jak máme ve zvyku my. Toalety se pak hned ucpávají. Na to si dejte velký pozor. Ne všude to bývá napsáno. NORSKO – Pokud se chystáte na výlet do chladnějších zemí a berete si s sebou něco na zahřátí, tedy alkohol, tak si dejte pozor na jeho množství. Přes hranice můžete vést maximálně dvě lahve vína, dvě lahve lihovin a dva litry piva. Kontroly neprobíhají přímo na hranících, ale až za nimi. Kdekoliv vás může kontrola zastavit a chtít vidět, co obsahuje vaše zavazadlo. INDIE, MOSKVA, EGYPT a další – V těchto zemích dejte pozor hlavně sami na sebe. Krádeže, vloupání a další okolí nebezpečné činy jsou zde na denním pořádku. Toto jsou jedny z mála poznatků, které byste měli vědět, než se vypravíte do některého ze jmenovaných míst. Než se vydáte na cestu, nastudujte si plán a přečtěte si alespoň základní informace o dané zemi. Bylo by také dobré, nastudovat si některé fráze a základní slovíčka ve slovníku. Věřte, že se vám budou hodit. Slovníky najdete zde. Mapy, atlasy, průvodce najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Příprava předškoláků na psaní
Chcete-li vašeho předškoláka připravit na správné držení tužky, a rozvinout tak jemnou motoriku, jděte na to přes zábavnou metodu. Avšak mějte na zřeteli, že všeho musí být tak akorát, abyste svému dítěti neznepříjemnili vstup do první třídy. U některých dětí se lze setkat s problém nesprávného držení pera, což může být překážkou k úspěšnému vstupu ke školnímu vzdělávání. Tyto děti pak ztrácí motivaci k učení a bojí se chodit do školy. Proto se doporučuje nenásilný trénink už v předškolním věku dítěte. Nejprve nechte dítě rozkreslit. Ať si v klidu čmárá po papíře. Pokud se setkáte s negativním přístupem k samotné kresbě, může se jednat o nedostatky: ve zrakovém vnímání v jemné motorice v sonzomotorické koordinaci Příprava na psaní by měla spočívat v rozvoji hrubé mtoriky nebo upevnění správného držení tužky. Trénink hrubé mtotoriky palcem pravé ruky se dítě postupně dotýká ostatních prstů (totéž se opakuje na levé ruce) prsty pravé ruky se postupně dotýkají prstů levé ruky, od palců po malíčky ukazováček a malíček "běhají" po stole, nejprve na pravé ruce, poté na levé a nakonec obě ruce společně z palců a ukazováčků dítě vytvoří kroužky, které spojí - vzniknou tzv. "brýle" přiložit dlaně k sobě a široce roztáhnout prsty Obratnost rukou rozvíjí práce s materiály - hnětení plastelíny, navlékání korálků, práce s nůžkami a další výtvarné činnosti. Velmi zajímavou technikou je zavazování tkaniček. Tím dítě zlepší nejen motoriku, ale také se naučí samoobslužné činnosti, která se mu bude ve škole hodit. Kam s tužkami a pastelkami? Vyberte vašemu dítěti pěkný školní 3D PENÁL s motivem KOUZELNÉ BERUŠKY.
Zobrazit článek >
 
NE! cigaretám
Odnaučit se závislosti na nikotinu dá obrovské přemáhání vlastního já a také podporu od rodiny a přátel. Pokud si opakovaně dáváte novoroční předsevzetí, že přestanete kouřit a ono se Vám to nedaří, tento článek Vám poradí jak na to. Můžete se rozhodnout ze dne na den, že přestanete kouřit, což bývá případ těch, kteří patří spíše mezi ty slabší kuřáky. Popřípadě pokud spadáte mezi silné kuřáky, tak Vám nejspíš bude vyhovovat tzv. substituční terapie, což spočívá v postupném nahrazování nikotinu z cigaret. Sem spadají různé výrobky, které můžete volně zakoupit, např. pásky Niquitin, které se vkládají do úst a ty pak uvolňují určitou dávku nikotinu. Dále sem spadají nikotinové žvýkačky a náplasti. Pokud jste vyzkoušeli i tuto variantu a nezabírá, bude vhodné podstoupit terapii. Důležitá je také motivace! Stanovte si nějaký cíl a když jej splníte, nebojte se odměnit. Někteří kuřáci tzv. nevědí co s rukama a tak si, aniž by měli potřebu, zapálí další cogaretu. Kupte si například vyrobit šňůru, na kterou navléknete korálky a můžete si chvilku hrát. Zbavte se i nikotinových zvyklostí. Zapálili jste si cigaretu s kolegou či kolegyní u kávy při přestávce v práci? Vynechte kávu v tuto dobu. Nebo jste si zapálili, když jste šli cestou do práce a z práce? Zaposlouchejte se třeba do příjemné hudby. Přidejte také pohyb, ten pomáhá zmírňovat odvykací příznaky a navíc Vám nehrozí kila navíc, především u žen. Zpočátku to nebude snadné, ale musíte vydržet! Vždyť to chcete!
Zobrazit článek >
 
Saláty jako hlavní chod - Salát z brokolice s kuřecím masem
Brokolice je potravina tělu prospěšná hned v několika ohledech. Jde o zeleninu, takž samozřejmě obsahuje podstatné množství minerálů a vitaminů. Mezi ceněný prvek prokolice patří například síra, která posiluje střevní sliznici. Bojuje proti riziku výskytu rakoviny tlustého střeva a žaludku. Pomáhá proti překyselení organismu. Díky vysokému obsahu vápníku je taky dobrým zdrojem pro léčbu osteoporózy. Dopřejte si brokolici alespoň jednou za čas. Co takhle výborný salát? Budete potřebovat: Brokolici (1 větší kus) Hlávkový salát (1/2 ks) Rajčátka cherry (cca 150 g) Česnek (3 stroužky) Křen (strouhaný, 2 lžičky) Petrželka nebo jarní cibulka (dle chuti) Maso kuřecí (250 g) Jogurt (75 g) Zakysanou smetanu (150 ml) Olej olivový (1 lžíce) Ocet (1,5 lžíce) Cukr (1,5 lžíce) Sůl a pepř Postup: Nejprve si připravte kuřecí maso. Udělejte z něj nudličky, které běžným způsobem opracujte na pánvi. Mezitím co se vám bude dělat maso dejte vařit brokolici. Povařte ji pouze dvě minuty a následně schlaďte studenou vodou. Brokolice po dovaření měla ještě mírně křoupat. Hlávkový salát nakrájejte na menší kousky a smíchejte s napůl překrojenými rajčátky. Přidejte česnek, křen, petržel a jarní cibulku. Do směsi nalijte jogurt a zakysanou smetanu. Dochuťte dle vaší chuti. Přidejte brokolici, ideálně jen její malé připravené růžičky. Opět promíchejte. Na závěr přidejte maso a můžete podávat. Dobrou chuť! Publikaci Saláty s láskou plnou dalších skvělých receptů najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Vánoční tradice, které dodržujeme, a na které jsme zapomněli
K Vánocům se pojí nejrůznější tradice. Některé z nich stále dodržujeme, ale na mnohé z nich jsme již dávno zapomněli. Které to jsou? Lití olova Rozžhavené olovo se vlije do nádoby s vodou a to, co z odlitku vznikne věští budoucnost. Například hvězda věští úspěch. Rozkrojené jablko Rozkrojené jablko odkryje jádra. Pokud vypadají jako pěticípá hvězda, všichni se příští rok ve zdraví sejdou. V případě, že má tvar kříže, pak někdo z přítomných zemře. Tohoto zvyku se nebojte a vybírejte z velkých a zdravých jablek. Pouštění lodiček Do skořápek od vlašských ořechů nakapejte vosk a do něj umístěte malé svíčky. Zapalte je a vyšlete na vodu v lavoru. Pokud se vaše lodička drží při kraji, tak i vy se budete držel celý rok doma. Pokud pluje ve středu, pak se vydáte do světa. Házení střevícem Když svobodná dívka hodí střevíc za hlavu a ten se obrátí patou ke dveřím, zůstane doma, když špičkou, tak se brzy provdá. Šupiny pod talířem Kapří šupiny pod talířem přinesou dostatek peněz po celý rok. Klepání na kurník Absolvovat tradici klepání střevícem bude poněkud obtížnější, protože v dnešní době jen malé lidí má na zahradě kurník. Jestliže ho však máte, zaklepejte na něj střevícem a pokud se ozve slepice, zůstanete svobodná, když vyjde kohout, brzy se vdáte. Vraťte půjčené Do konce roku vraťte všechny půjčené věci, které vám nepatří. Pro nerozhodné dívky Do jablka zapíchněte tři zápalky, z nichž každá představuje jednoho nápadníka. Která vydrží hořet nejdéle, ta symbolizuje nápadníka, kterého si má vybrat. Období sucha Dvanáct jablečných jader dejte do misky s vodou. Kolik jich vyplave, tolik měsíců bude příští rok suchých. Období dešťů Z cibule oloupejte dvanáct sukének, do kterých nasypejte sůl. Ve kterých se sůl rozpustí, tak v těch měsících bude pršet.
Zobrazit článek >
 
Kniha o zahradničení
Popis knihy: V prvej časti sa kniha ZÁHRADA PRE ÚŽITOK venuje ovocinárstvu a pestovaniu drobného ovocia. Už desiatky rokov profesor Ivan Hričovský odovzdáva rady skúseným i menej skúseným záhradkárom po celom Slovensku. Doslova denno-denne brázdi dedinky a mestá od maďarských hraníc až po severnú hranicu s Poľskom, ročne absolvuje desiatky prednášok a praktických inštruktáží v prednáškových miestnostiach a v teréne, radí záhradkárom i študentom postupy ako zveľadovať a skvalitňovať ovocný sad, jahodoviská, maliništia a pestovanie ďalšieho drobného ovocia. Podrobne pritom upozorňuje na všetky časté chyby pestovateľov, možnosti ako zlepšovať úrodu, predvádza jarné, letné a iné rezy, na druhej strane prispieva do odborných i populárnych záhradkárskych časopisov, na Facebooku má svoj profil Rady do záhrady profesor Hričovský, kde neúnavne odpovedá na otázky záujemcov, a rovnako aj v televízii a rozhlase a šoty s praktickými radami najdeme aj na videokanáli vydavateľstva Plat4M Books. V knihe Záhrada pre úžitok v časti OVOCINÁRSTVO profesor Hričovský podrobne popisuje požiadavky ovocných druhov na prostredie, podrobne sa venuje problematike podpníkov pre ovocné druhy, ďalej klasickým a súčasným pestovateľským tvarom. V ďalšej časti knihy sa opakovane pri jednotlivých ovocných druhoch zaoberá tvarmi vhodnými pre pestovanie, nemalú pozornosť venuje výberu odrôd, kde predstavuje tie najodolnejšie voči rôznym chorobám. Záhradkári v knihe pri jednotlivých odrodách privítajú aj rady týkajúce sa prípravy pozemku, termínom výsadby, ako aj agrotechnike v záhrade. Ivan Hričovský praktickými radami a postupmi odporúča reguláciu opadu plodov, a to najmä ručnou prebierkou. U každého ovocného druhu počnúc jabloňami, cez hrušky, čerešne, ďalej jahody a maliny až po menej známe ovocné druhy ako sú zemolez, brusnice či rakytník rešetliakovitý v záhrade venuje pozornosť ochrane jednotlivých druhov ovocia. Čitateľ si so záujmom isto prečíta aj tú časť knihy, kde sa venuje oberaniu a uskladňovaniu ovocia. V knihe Záhrada pre úžitok si Ivan Hričovský prizval svojich kolegov profesorku Magdalénu Valšíkovú a docenta Štefana Hronského. Obaja títo uznávaní slovenskí odborníci v samostatných častiach Zeleninárstvo a Vinohradníctvo podrobne radia záhradkárom. V časti ZELENINÁRSTVO profesorka Valšíková okrem iného prináša rady, ako plánovať pestovanie zeleniny v záhrade, poukazuje na pestovateľské zásady, ktoré vedú ku kvalitnej úrode jednotlivých druhov, venuje sa najznámejším chorobám a škodcom a postupom, ako predchádzať ich rozširovaniu, ďalej predstavuje účinné pestovateľské postupy a nepochybne zaujímavou súčasťou knihy je kapitola pestovanie zeleniny v chránených priestoroch. Autorka sa pri jednotlivých druhoch zeleniny podrobne venuje ich botanickej charakteristike, nárokom na pôdu a prostredie, príprave pôdy a hnojeniu, jednotlivým krokom pri pestovaní a ošetrovaní a v neposlednom rade zberu a kvalite trhového tovaru. Nájdeme tu aj informácie o pôvode a význame pri výžive, podrobnosti o osive a sadive, príprave pôdy a výsadby, ďalej o rýchlení a rady o pestovaní v pareniskách, fóliovníkoch a skleníkoch. V časti VINOHRADNÍCTVO Štefan Hronský začína zdôrazňovaním významu pestovania viniča hroznorodého v záhradkách a jeho požiadavkami na prostredie. Venuje sa formou praktických rád rastu, zretiu a prezrievaniu hrozna, významu slnečného žiarenia, geografickým podmienkam a organizmom v pôde, členeniu vinohradníckych regiónov Slovenska podľa bonitných kategórií. Podstatnú časť tejto kapitoly autor venuje stolovým a muštovým odrodám, popisuje rozdelenie odrôd podľa stupňa skorosti zretia hrozna. Veľký dôraz kladie na rozmnožovanie viniča, štepeniu, výsadbe v záhradke, ošetrovaniu, rezu, tvarovaniu dreva po reze, voľbe vedenia a tvarovaniu kra viniča. Dôležitou súčasťou sú aj technológie pestovania – obrábanie pôdy vo vinohradoch, výživa a hnojenie viniča ošetrovanim krov. Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu: ZDE  
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení VIII. – Linecké ořechové čtverečky
Znáte linecké ořechové čtverečky, někdy taky nazývané jako ořechové kostky? Pokud jste tento recept ještě nevyzkoušela, tak vám zaručuji, že po prvním ochutnání už nebudete chtít jíst nic jiného.  Příprava není až tak složitá, avšak ingrediencí je poměrně mnoho, jelikož toto cukroví se skládá ze dvou těst a dvou polev. Budete potřebovat: Na těsto: LINECKÉ TĚSTO Mouku hladkou (150 g) Mouku polohrubou (150 g) Cukr moučka (100 g) Máslo (200 g) Vejce (1 ks) Citronovou kůru (1-2 lžičky) Sůl (špetka) OŘECHOVÉ TĚSTO: Mouku polohrubou (150 g) Cukr moučka (250 g) Máslo (250 g) Vlašské ořechy (mleté, 150 g) Rum (2-5 lžic) Vejce (bílky, 7 ks) Citronovou kůru (1-2 lžičky) Sůl (špetka) Na polevu: Cukr moučka (300 g) Rum (2 lžíce) Vejce (žloutky, 7 ks) Na polevu a posyp: Čokoládu na vaření (1 tabulka) Vlašské ořechy (celé, cca 50 ks) Postup: Ze všech surovin vypracujte hladké těsto. Máslo, které budete dávat do těsta, by mělo být měkké, aby se lépe zpracovávalo. Jemné těsto vložte do igelitového pytlíku nebo potravinářské fólie a nechte dvě hodině v lednici. Ořechové těsto připravte taktéž. Smíchejte všechny suroviny, ale tentokrát bez bílků. Ty našlehejte v mixéru a vytvořte sníh. Přidejte ho do hladkého těsta, které opět vložte do lednice. Jakmile si linecké těsto odpočine, vyndejte ho z lednice, rozválejte a položte ho na plech vyložený pečícím papírem. Na toto těsto přidejte těsto ořechové a nechte ho péci 40 minut na 150°C. Mezi tím, co se bude cukroví péct, připravte si polevu. Žloutky vyšlehejte tak jako bílky. Na upečený korpus natřete polevu a nechte zaschnout. Poté rozpusťte čokoládu, do které přidejte pár lžic vody a plátek másla, aby se leskla. Čokoládu vylijte na těsto a opět počkejte, až zaschne. Těsto na plechu rozkrájejte a na každý kousek položte kus vlašského ořechu. Dobrou chuť! Další recepty na cukroví najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Uvařte si tradiční vietnamskou polévku Pho Bo
Znáte tradiční vietnamskou hovězí polévku Pho Bo? Překvapivé je, že polévky Pho se podávají hlavně v severní části Vietnamu a to ke snídani. V Evropě se toto jídlo stalo obědovým. Jak připravit tradiční polévku Pho Bo? Budete potřebovat: Morkové kosti (500 g) Hovězí žebra (500 g) Hovězí maso (1500 g) Rýžové nudle (3 porce) Zázvor (dle chuti, ideálně 5 cm) Skořici (celá, 1 ks) Cibuli bílou (1 ks) Cibuli červenou (1 ks) Jarní cibulku (4 ks) Badyán (cca 5 ks) Kardamom (4 ks) Koriandr (1 lžička) Chilli papričku (1 ks) Šťávu z čerstvého citronu (5 lžic) Cukr (1 lžička) Sůl (dle chuti) Postup: Ingredience vystačí na 4 porce. Vložte do hrnce kosti. Zalijte je vodu a přiveďte k varu. Poté kosti vyjměte, vodu slejte a postup znovu opakujte. Pokud se při další fázi varu opět objeví pěna, znovu vodu slejte, dokud tmavá pěna nezmizí. Kvůli světlé pěně určitě vývar nevylévejte, ovšem vybírat z povrchu ji můžete. Mezitím, co se bude vývar vařit si připravte cibuli, kterou osmahněte s drceným zázvorem na pánvi. Ke konci smažení přidejte i koření. Po nějakém čase přisypte do vývaru směs z pánve. Snižte teplotu na plotně a vývar ještě po pět až šest hodin táhněte. Kontrolujte hladinu vody, kterou musíte stále udržovat. Maso začněte vařit asi tři hodiny před jídlem. Připravte si zbylé suroviny – koriandr, cibulku, citron, chilli papričku a nudle. Koření a zeleninu nakrájejte. Nudle uvařte dle návodu na obalu a následně je hned rozdělte do misek. Přidejte nachystanou zeleninu spolu s kořením. Nakrájejte uvařené maso a vše zalijte hotovým vývarem. Dobrou chuť! 
Zobrazit článek >