Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Hubnete? Největší mýty o mase: důležitá je barva
Dokážete si představit svůj jídelníček bez masa? Někteří z nás jen velmi těžko. Maso je zdrojem bílkovin, železa, vitamínů B, ale i zinku a selenu. Na druhou stranu má vysoký podíl nasycených mastných kyselin – tuků. Pokud maso konzumujeme v rozumné míře, není potřeba se bát mýtů, kterými je konzumace masa opředena.   Krmivo pro zvířata obsahuje antibiotika Největším mýtem, který vypustili odpůrci konzumace masa, je že obsahuje antibiotika. Tento mýtus se zrodil někdy za minulého režimu, kdy byly využívány látky k urychlení růstu zvířat. V roce 2002 vyšel zákon, který hlídá složení krmiv.   Maso musí mít červenou barvu Lidé si kvalitní a pěkné maso představují jako červený kus. V okamžiku, kdy je jeho barva světlejší či tmavší, vzbuzuje to v nich dojem, že není maso čerstvé. Balené maso může mít odstín šedé, hnědé i mírně nazelenalé. Záleží na formě, jakou je maso zabaleno. Při jeho vakuování mu bere nedostatek kyslíku jeho barvu. Poté co balíček otevřete, maso by mělo znovu zčervenat. Při balení masa do ochranné atmosféry pod tlakem mění barvu maso v místech, kde se ho folie dotýká.   Maso musíme jíst pouze čerstvé U mnoha potravin toto platí, u masa to není tak jednoznačná podmínka. Maso ze svaloviny zvířete je nejlepší až poté, co uzraje. Záleží především o jaký druh masa jde, jak dlouho dozrává, jakým způsobem. Hovězí maso skladované při teplotě 7 °C je zralé do 14 dnů, u vepřového do 5-7 dnů od porážky. Teprve poté maso změkne. Ryby a drůbež zrají mnohem rychleji.   Kuřecí maso má méně tuku než vepřové Držíte-li dietu, sáhnete jistě automaticky po kuřecím mase z hlediska tuku. Je všeobecně známo, že je kuřecí maso méně tučné oproti vepřovému. Záleží však jakou část kuřete si vezmete. Kuřecí stehno s kůží může obsahovat až 20 % tuku, zatímco vepřová kýta má  7-10 % tuku.
Zobrazit článek >
 
Samantha Towle a její knihy II
Trable Mia Monroe vždy toužila po nekonečné lásce, avšak tento en se jí zatím nevyplnit. Svoje chvíle momentálně tráví na útěku. Prchá před člověkem, kterého už nikdy nechce vidět. Jednoho dne se seznámí s Jordanem. Ten vůbec není takový, jaký by měl její přítel být. Tělo má potetované, žije volným životem a věci plánuje z minuty na minutu. Má rád jednoduchý život bez problémů. Když pozná Miu, svůj status však změní. Najednou má chuť této ženě pomoci. Srdce drsňáka se láme a pomalu se do Mii zamiluje. Zvládne však ona mít ráda jeho? Zastaví se někdy její útěk? Jaké následky ponese, když se rozhodne žít klidný život? Přečtěte si tuto knihu plnou nejen lásky a romantiky, ale taky napětí a akce. Zkrocení bouřliváka Po úspěšné knize s názvem Bouřlivák, o níž jste se mohla dozvědět více v první části našeho článku, přišel na scénu úspěšný druhý díl. Nese se v podobném duchu, děj se však ještě více zamotává. Tru Bennettové se podařilo naštvat všechny fanynky úspěšného rockera Jakea Wetherse. Čím? Že ukořistila jeho srdce, takže žádná žena už u něj nemá šanci! Přestože vyhlídky na manželství s Jakem jsou úžasné, musí Tru čelit řadě nástrah života s celebritou. A že to nebude jednoduché, se přesvědčí téměř okamžitě, když se z Londýna přestěhuje do Los Angeles. Ani Jake nemá s Tru vyhráno. Sice mu přísahala lásku až za hrob, ale člověk míní, život mění. Co kdyby Tru ztratil? Dokázal by žít bez ní? Jenže jeho oddanost k dívce svých dětských snů je silnější než osud. Knihy Samanthy Towle najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
MAXIMÁLNÍ VÝŠE KAUCE U NÁJMU BYTU SE OD 28. 2. 2017 SNÍŽILA
Novela č. 460/2016 Sb. mění nový občanský zákoník a s ním i mimo jiné maximální výši kauce u nájmu bytu. Složení kauce neboli jistoty slouží k zajištění řádného plnění nájemní smlouvy, tedy že nájemce bude hradit nájemné, a že splní další povinnosti v souvislosti s nájmem. Dle úpravy účinné od 1. 1. 2014 si pronajímatel s nájemcem mohl sjednat složení kauce v maximální výši šestinásobku měsíčního nájemného. S účinností od 28. 2. 2017 však podle novely nesmí být jistota vyšší než trojnásobek měsíčního nájemného. Maximální výše kauce se přitom počítá z měsíčního nájemného bez záloh na služby. Úprava maximální výše kauce se tak vrací k podobě, která byla účinná již před zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, nicméně s tím rozdílem, že zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, účinný do 31. 12. 2013, stanovil maximální výši složených peněžních prostředků ze strany nájemce na trojnásobek měsíčního plnění na nájemném včetně záloh na služby. Nyní se do trojnásobku již nezapočítávají zálohy za služby spojené s užíváním bytu. Důvodem snížení maximální výše jistoty u nájmu bytu je podle Ministerstva práce a sociálních věcí zejména usnadnění přístupu k bydlení lidem s nižšími příjmy, když šestinásobek měsíčního nájemného byl z pohledu ministerstva nepřiměřeně vysoký. Na poskytnutí kauce se musí pronajímatel s nájemcem vždy dohodnout, nejčastěji se tak děje v nájemní smlouvě. Nájemní smlouvy, které pronajímatel s nájemcem uzavře od 28. února 2017, musí respektovat tento zákonný požadavek maximální výše složení jistoty. Pokud potřebujete právní pomoc při sepsání nájemní smlouvy, kontaktujte naši advokátní kancelář. Nabízíme Vám naše zkušenosti v uzavírání nájemních smluv a řešení nájemních vztahů. Autorem textu je Kateřina Marešová, advokátní koncipientka www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Co při vaření děláte špatně? Jakých chyb se dopouští i zkušení kuchaři? II
A je tu další pokračování článku o vaření. Jakých chyb se dopouštíte? V tomto druhém díle článku se podíváme ještě na obecnější (nejen) kuchařské rady. V další sérii článků s trochu jiným názvem si budete moci přečíst o chybák, kterých se běžně dopouštíme při přípravě jednotlivých pokrmů.  Jste zvyklá před uklizením nákupu do lednice omýt veškeré ovoce i zeleninu, aby je pak jejich strávník nemusel omývat a rovnou si zdravou svačinu snědl? Tímto způsobem však ovoci i zelenině akorát škodíte. Ta se totiž po umytí až dvakrát rychleji kazí. Navíc voda přitahuje bakterie a mikrobi, v lednici se na ně nachytá spousta dalších škodlivin. Rozhodně byste měla každou porci ještě těsně před jídlem omýt. Pamatujte si, že nejlepší je omývat zeleninu i ovoce až těsně před konzumací. Zůstaňme ještě u ovoce. Možná vás nikdy nenapadlo, že bakterie se mohou udržovat i pod povrchem. Ano, mikrobi se dokážou dostat třeba i pod slupku od banánu. Pokud dbáte na omývání, určitě se naučte oplachovat i ovoce, ze kterého jste odstranila slupku. Zapomeňte na mytí nádobí a jeho uklízení při vaření. Můžete ho nejen zašpinit, ale taky na něj přenést zdraví škodlivé látky. Představte si, že jste právě roklepla vejce, vyhodila skořápky a v tom okamžiku se domyla myčka a vy jste šla rychle vyrovnat alespoň pár talířů. Popadla jste utěrku, avšak na ní se dostaly i zbytky syrových vajec, utřela jste nádobí a možná jste tak zadělala zdravotní problém nejen sobě, ale i ostatním, kteří dostanou na talíř svou obědovou porci.  Poučila jste se z těchto kulinářských nedostatků? Teď už jen správně!  Knihu vůně domova Vaření najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti z historie mýdel I
Přečtěte si zajímavosti ze světa mýdla, převážně z mýdlové historie. Určitě vás některé zaujmou. Technologie výroby mýdla se skoro vůbec nezměnila. To je už samo o sobě zajímavé. O mýdle víme až z přelomu našeho letopočtu, do té doby se žádné mýdlové stopy nezachovaly avšak odborníci se shodují na tom, že něco jako mýdlo existovat muselo i dříve, neboť hygienické návyky spatřujeme již o mnoho let dřív. Ve středověku bylo však mýdlo spatřován jako škodlivé. Nicméně, je třeba brát ohled na to, že středověk byl spíše temným obdobím a některé země zavrhovaly i vodu. Někteří jedinci dokonce tvrdili, že mýdlo s vodou je jed, který člověka do noci a do dne usmrtí, to nám dokazují historické písemné památky. Tato myšlena se držela déle například u nás, pak však došlo k převratu. Největší mýdlový rozvoj shledáváme na počátku devatenáctého století. Dodnes není výroba mýdla úplně totožná, tedy hlavně co se týče základních ingrediencí. Severní oblasti užívají k výrobě mýdla lůj, ty středomořské zase olivový olej. Někteří výrobci dokonce experimentují s rybím tukem. Mýdlo do světa přinesli Keltové. Do té doby byli tradiční spíše oleje s nejrůznějšími esencemi, pro staré Řeky a Římany bylo velkým překvapením to, že Keltové používají k umývání poměrně tuhou a nemastnou hmotu. Luxusní francouzské přírodní mýdlo Fialka najdete zde. Luxusní francouzské přírodní mýdlo z Marseille jemně myje a čistí pokožku. Zanechá ji příjemně provoněnou květinovou vůní fialek. Mýdlo obsahuje 72% přírodních látek. Dopřejte si luxusní péči přímo ve vaší koupelně. Popis Vlastnosti: jemně myje pokožku, nevysušuje, bohatě pění. Mýdlo je baleno v celofánu. Jak používat Napěňte na mokré pokožce a opláchněte.
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Salzburg I
Rakouské město Salzburg se rozkládá na severozápadních hranicích s Německem. Jedná se o hlavní město rakouské spolkové země Salcbursko, jehož historické jádro bylo v roce 1996 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Jedná se o čtvrté nejlidnatější rakouské město. Toto místo skrývá mnoho památek a zajímavostí. Pojďme je společně objevit. Těšte se na další sérii článků s poutavým povídáním. Plánujete výpravu do tohoto města? Pak se řádně připravte a vezměte si s sebou průvodce. Knihu Merian Salcburk – Salcbursko najdete zde. Pryč jsou ty časy, kdo na dovolenou do Salzburska přijížděli pouze penzisté, i když ti sem pochopitelně stále rádi jezdí. Mezitím však tento kraj objevily i mladší generace. A s nimi přišly módní sporty jako horská kola, paragliding, létání na kluzácích, rafting a snowbording. Rakouská spolková země Salzbursko je podobná špičatému trojúhelníku; na severu hraničí s Horními Rakousy, na východě se Štýrskem, na jihu s Korutany, východními a jižními Tyroly a na západě s Bavorskem. Nejlákavější přírodní krásy představují průzračná horská jezera, divoké řeky a rozeklaná pohoří. Z hospodářského hlediska byla po dlouhá léta hlavním zdrojem příjmů sůl. Po staletí se v solných dolech regionu Hallein těžilo „bílé zlato“, a to až do roku 1989, kdy byly doly uzavřeny kvůli nízké ziskovosti. O způsobu těžby se dnešní zájemci mohou poučit v „ukázkovém“ dole Hallein: důlní vláček zaveze návštěvníky do hlubin hory až k podzemnímu solnému jezírku. Po druhé světové válce byly v Salzbursku vybudovány lanovky a vleky, hotely, penziony a soukromé zimní byty. Přicházelo stále více turistů. Dnes se turistické kanceláře mohou chlubit návštěvností 20 milionů lidí ročně. Salzburg je ovšem také kulturním lákadlem. Vrchol představují Salzburské slavnosti, Velikonoční slavnosti, Mozartovy týdny a avantgardní Jazzový festival. Do staroslavného města stále přicházejí malíři, spisovatelé, skladatelé a prominenti. Žil zde spisovatel Carl Zuckmayer, letní dovolenou zde trávili např. Curd Jürgens nebo Herbert von Karajan, bývalý spolkový kancléř Helmut Kohl každoročně věrně navštěvoval Mondsee. Nejslavnějším „prominentem“ Salzburgu však navždy zůstane Wolfgang Amadeus Mozart, který se zde roku 1756 narodil. Jeho rodný dům v Getreidegasse a „originální salzburské Mozartovy koule“ nevynechá snad žádný návštěvník.  
Zobrazit článek >
 
CheckmePro
Praktický, profesionální, všestranný, kapesní, zdravotní přístroj pro sledování nejrůznějších zdravotních ukazatelů. Nabízí také krokoměr, spánkový monitor a další funkce. Checkme Pro je průkopnický přístroj, který spojuje měření několik zdravotních funkcí v jednu kompaktní a přenosnou jednotku. Měření je možné i bezdrátově. Checkme Pro nabízí velmi široké využití, ať už v nemocnicích, klinikách, ordinacích, domácnostech či ozdravných a sportovních institucích. Klinicky schválený, bezdrátový, vážící pouze 65 g s velikosti vizitky, Checkme Pro je ideální zdravotnický aparát pro jakéhokoliv lékaře. Funkce Spot Check Spot Check je užitečnou funkcí, která umožnuje lékaři kontrolu pacienta kdekoliv a kdykoliv. Možnost změřit EKG, SpO2 či teplotu, lékaři umožní lepší orientaci nad kondicí pacienta, dřívější rozpoznání příznaků a zjištění potencionálních rizik. Veškerá data mohou být uloženy a zobrazeny na PC pomocí speciálního softwaru. EKG okamžitě kontroluje, zachycuje a identifikuje abnormální EKG umožňuje jak drátové tak bezdrátové měření širokopásmová 500Hz frekvence umožní zachytit všechny detaily vašeho EKG 30/60/90 s záznamy mohou být znovu přehrány Oxymetr a spánkový monitor umožňuje jak drátové tak bezdrátové měření SpO2 jednoduchým umístěním prstu na SpO2 senzor změříte saturaci krve do 20 sekund externí SpO2 senzor je ideální pro odhalení spánkové apnoe ukládá až 10 hodin měření meinvazivní ale neustálé monitorování krevního tlaku schopnost poskytnout systolické měření krevního tlaku. To je nejen užitečné pro monitorování změn krevního tlaku, ale také pro prevenci Teploměr integrovaný infračervený teploměr s vysokou přesností jednoduché použití a rychlé měření, pouze 3 sekundy komfortní a bezpečný, není nutné budit dítě pro měření teploty Bezdrátová komunikace Díky zabudovanému bluetooth je možné spárování s mnoha telefony či tablety. Následně je možné zaslat všechny měřené veličiny svému doktorovi například emailem. Toto je vhodné jak pro kontrolní měření, tak i pro naléhavé případy. Tonometr koupíte v eshopu zdravi.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Jóga pro děti
Říkají vám něco názvy čáp, kočka, pes, kobra nebo zajíc? To jsou jedny z mála názvů jógových cviků, které dostaly svá pojmenování podle zvířátek. Děti, které se chějí věnovat józe, většinou ve věku od čtyř let, díky těmto názvům snadno vklouznou do těchto cviků. Na kurzech jógy pro děti se pravidelně střídají časy na pohyb a odpočinek. Děti se tak nenudí a vydrží u cvičení déle, než v případě nepřetržitého cvičebního programu. Při odpočinku někteří z lektorů používají meditační misky. Malé děti si cvičením jógy zlepší koordinaci celého těla a také poznají spolupráci kolektivu. Nárůst cviků příchází se školním věkem. Nemusíte vůbec obávat velkých složitostí a zátěže. Především se vytváří radost z pohybu, a v žádném případě tu nejde o soutěživost. Malí cvičenci jógy neusilují o výtězství nad ostatními, získají především sílu, ohebnost a správné držení těla. Navíc se naučí vědomé koncentraci a uvolnění. Posílení nervového systému je velkým plusem v dnešní uspěchané době. Zabavte se společně se svými dětmi u cvičení jógy. Pokud nemáte ve svém blízkém okolí nějaký kroužek, zkuste si zacvičit podle knihy LALI CVIČÍ JÓGU. Cviky jsou zpracované populární instruktorkou jógy Hankou Luhanovou a jsou určeny dětem od 3 do 6 let. Avšak, pokud nemáte vlastní zkušenost s jógou, směle se přidejte ke svým dětem.
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení VII. – Americké minicookies
Něco amerického na vánoční stůl? Co třeba minicookies, světovou tradici? Budete potřebovat: Máslo (225 g) Mouku polohrubou (250 g) Cukr moučka (100 g) Cukr krystal hnědý (100 g) Vanilkový cukr (1 balíček) Kakao (50 g) Vejce (2 ks) Jedlá soda (1 lžíce) Kypřící prášek (1 lžíce) Sůl (1/2 lžičky) Čokoláda na vaření nebo hořká (2 balení po cca 180 g) Toto množství surovin vystačí asi na 40 ks čokoládových sušenek. Pokud se vám bude zdát těsto moc hutné, přidejte pár lžic mléka. Postup: Ještě před přípravou můžete nastavit troubu na 180°C. Do mísy vložte rozehřáté nebo alespoň změklé máslo, přidejte k němu všechny druhy cukru a vejce. Tyto suroviny dobře promíchejte, pokud možno našlehejte. Jakmile bude tato směs zcela hladká, přidejte všechny ostatní suroviny kromě čokolády. Těsto řádně promíchejte, aby bylo zcela hladké. Poté si připravte čokoládu. Jednu nakrájejte na velmi drobné kousky a druhou na kusy větší. Čokoládu přidejte do těsta a lehce ho s ní promíchejte, aby se dostala všude. Vezměte čajovou lžičku a vytvářejte pomocí ní placičky, malá kolečka o průměru tří až čtyř centimetrů a výšce maximálně jednoho centimetru. Hotové cookies placky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kusy nechávejte alespoň malé místo, jelikož se sušenky po upečení trochu zvětší. Pečte po dobu 10-12 minut. Poté je ihned vyndejte z trouby a ještě horké minicookies přeskládejte na talíř. Sušenky vydrží měkké asi tři dny. Pokud je chcete mít klasicky křupavé jako Američané, vložte je do krabice a nechte minimálně tři dny odpočinout. Další recepty na cukroví najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Budapešť II
Kam se v Budapešti vydat? Co určitě nesmíte minout? Parlament Jeden ze symbolů Maďarska tvoří samotný Parlament. Jedná se o skvost města. Inspirací byl stavařům londýnský parlament. Budova je dlouhá přes 250 metrů, dosahuje výšky 96 metrů. Tipnete si kolik se v takto velké budově může nacházet místností? Pokud jste myslela na číslo mezi 600 a 700, pak jste měla možná pravdu Velkolepá stavba totiž v sobě skrývá přesně 691 místností. Sídlo parlamentu je zdobeno 88 sochami významných Maďarů. Přímo v centru stavby se nachází velká kopule. Budovu si můžete prohlédnout i zevnitř, veřejnosti je přístupná. Počítejte však s poměrně drahým vstupným. Královský palác V Královském paláci narazíte na knihovnu, galerie i muzea. Dřívější gotický palác byl později přestavěn na současný hrad. Některé místnosti a zákoutí si však vzhled patnáctého století zachovaly. Na nádvoří by vás mohla nadchnout Matyášova fontána. Židovskou čtvrť Zastavte se u několika synagog, hlavně u té největší v Evropě. Byla vybudována v roce 1959, tvoří ji obrovské oddělené síně pro ženy a muže. Vejde se sem asi 3000 věřících. Samotná židovská obec byla založena v devatenáctém století v roce 1931 zde vzniklo muzeum. Dejte si pauzu taky u pomníku holokaustu, u celokovové smuteční vrby. Zajímavé je, že ve větru se hýbe tak, jako by byla skutečná. Chcete o městu vědět víc? Pořiďte si spolehlivého průvodce, který vám o městu poutavě povypráví, ale taky vás v něm šikovně provede. S knihou Budapešť – inspirace na cesty se rozhodně neztratíte! Publikaci si můžete koupit zde.      
Zobrazit článek >
 
Feng Shui a pravidla stolování I
Stolování podle Feng Shui prý vyzdvihne sváteční atmosféru k výšinám. Dodá slavnostní úrovni několik bodů navíc. Feng Shui pomůže udržet správnou harmonii, pohodu a radost všech vašich hostů. Funguje opravdu pozitivně tato metoda stolování? To už musíte posoudit sama. Tady jsou ty nezákladnější pravidla, která byste měla se stylem Feng Shui dodržovat: Základem všeho je pevný a mohutný stůl z masivního dřeva. Pokud vlastníte pouze tenký, plastový a ještě třeba viklající se stůl, měla byste ho ihned nahradit jiným. Nerovnovážnost stolu značí nedostatek příjmů a nestabilitu celého místa, bytelný stůl naopak prokazuje jeho stabilitu a vaši pevnou finanční stránku. Váš stůl by měl mít nejlépe kulatý nebo alespoň zakulacený tvar. Pokud vlastníte stůl hranatý, nikdy nikoho neusazujte na roh stolu. Všechny čtyři rohy totiž dle Feng Shui symbolizují šípy, jež mají za úkol otrávit strávníka. Můžete tak vaší návštěvě přivodit zbytečné trávící problémy nebo nepohodlnost či napjatost. Aby otrávené šípy alias rohy stolu neměly tak velkou sílu, postavte doprostřed vaší prostřené tabule červenou květinu, která tyto šípy omámí. Pokud nemáte doma žádný ubrus, ani neplánujte večeři, než si nějaký pořídíte. Jeho barva by měla být neutrální a nebo zemitá. Vhodnou barvou ubrusu posílíte celkovou energii v místnosti. Nikdy nestolujte v šeru nebo v přítmí. Pokud venku už slunce zapadlo, rozsviťte umělé světlo, můžete si přisvítit i svíčkami, které jsou dle pravidel Feng Shui rozhodně povoleny. Nejvhodnější počet svíček je pět. Při večeři pro dva volte svíčky dvě. A co dál? To se dozvíte ve druhé části článku. Nejrůznější druhy svíček na váš stůl najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Skvělé jsou houby nakládané
Minulý rok se houbařům docela dařilo. Někde více a někde ani prašivka. Jak to bude letos vypadat s množstvím jedlých hub v našich lesích je prozatím ve hvězdách. Pokud se na jejich sběr vydáte a podaří se vám najít slušné množství, které nestačíte zpracovat na smaženici nebo je nasušit, zkuste si je naložit. Přináším vám velmi chutný recept, který máme v naší rodině velice oblíbený. RECEPT: Skvělé nakládané houby Ingredience na nálev: 1 l vody 250 ml 8% octa 8 kostek cukru 2 čaj. lžičky soli bobkový list nové koření celý černý pepř hořčičné semínko jalovčinky koriandr Další možné ingredience: cibule nakrájená na plátky mrkev nakrájená na kolečka Postup: Houby nejprve očistíme. Poté je povaříme v hodně osolené vodě a po uvaření je necháme okapat. Nálev: svaříme 1 l vody, ocet, cukr a sůl. Někdo vkládá koření až do skleniček, ale já je vložím přímo do nálev, kde se svaří. Do skleniček naskláme koření (pokud je nesvaříte v nálevu, po naplnění skleniček houbami a zeleninou rozdělím koření z nálevu do skleniček) a houby. Kdo chce, přidá si k houbám cibuli a mrkev (nám to tak více chutná). Houby zalijeme teplým nálevem. Sterilujeme 20 minut při teplotě 80oC. Nechte se inspirovat dalšímy postupy, jak využít houby v kuchyni v knize: HOUBY. Kniha vám bude i dobrým rádcem při jejich sběru.  
Zobrazit článek >
 
Pěstování žampionů I. část
PĚSTOVÁNÍ ŽAMPIONŮ U většiny z nás převažuje záliba ve sbírání hub. V přírodě lze najít více druhů jedlých žampionů: žampion polní žampion ovčí žampion dvouvýtrusný Stejně tak si domů můžeme odnést jedovatou variantu žampionu: žampion zápašný Otrava tímto druhem houby se projevuje zhruba do dvou hodin. Následky otravy jsou zvracení a žaludeční křeče. Pokud máte možnost, vypěstujte si raději vlastní žampiony dvouvýtrusné! SUBSTRÁT vyrobený fermentací koňského hnoje dále se propařuje, což má za následek zlikvidování chorob žampionů jelikož si sami tento substrát jen těžce připravíte, je tu varianta pěstování v substrátovém bloku, který již obsahuje podhoubí žampionů součástí bloku bývá i krycí zemina, která je velmi důležitá jako opora plodnic JAK POSTUPOVAT povrch bloku je nutné nejprve zlehka pročechrat poté zasypeme krycí zeminou ve vrstvě cca 3 cm krycí zeminu urovnáme a zavlažíme blok ponecháme při teplote 24oC taktéž mu bude vyhovovat vlhčí prostředí cca s 82% vlhkostí vzduchu v případě, že nemáte k dispozici vlhké prostředí přeložte přes krycí zeminu navlhčený papír (noviny) pokud budou žampiony růst v suchém prostředí, budou mít na povrchu šupinatou strukturu když zpozorujeme vzrůstání žampionů v krycí zemině, zhruba do 2/3, lehce zeminu prohrábneme za 3 dny pro prohrábnutí krycí zeminy, přeneseme blok do místnosti, kde se pohybuje teplota od 15 do 18oC tímto chladovým šokem nastartujeme fázi plodnosti Při výpravě do lesa na sběr hub se vybavte KAPESNÍM ATLASEM HUB, který zakoupíte v našem e-shopu: KNIHY  
Zobrazit článek >
 
Test na zjištění krevní skupiny: Co o krvi nevíte?
Neznáte svou krevní skupinu? Test se dá provést i bez lékaře, pomocí speciálního vybavení které vám nabízíme v našem e-shopu. O produktu si můžete přečíst mnohé podrobnosti ihned po kliknutí na odkaz uvedený níže, my vám v tomto článku prozradíme raději pár zajímavostí o krvi.  Lidské tělo obsahuje okolo pěti litrů krve. Muži mají krve o litr víc než ženy, jejich množství dosahuje na 5,5 litru.  Trápí vás přes léto komáři? Bylo dokázáno, že tito nepříjemní tvorové si nejraději pochutnávají na krevní skupině typu 0. Pokud vám tělem protéká tato krevní skupina, už víte proč jste poštípaná třeba i víc než ostatní.  Darovat krev můžete téměř celý život a často. Věděla jste, že dárcovstvím krevní plasmy můžete zachránit nespočet životů? Úžasným příkladem je Australan jménem Harrison, který se sám dostal do těžké situace, tu přežil a rozhodl se krev darovat pravidelně, aby pomohl co největšímu množství potřebných. Přál si soustředit se na děti. Od svých dvaceti jedna let se vydává každým dnem na odběr krve. Byl jmenován na Australana roku a také inspiroval mnoho dalších lidí.  Stává se vám, že občas před očima vidíte bílé tečky? Tato situace může nastat třeba v případě, že se zadíváte do nebe. Lékaři ukázaly, že tyto slabé bílé kruhové šmouhy jsou bílé krvinky.   
Zobrazit článek >
 
Čím nahradit kravské mléko? II
Ovesné mléko Pokud vám nevadí oves, může být ovesné mléko výbornou alternativou k mléku klasickému. Sice obsahuje málo vápníku, ale podstatně dosti zasytí. Většina nápojů je o kalcium uměle obohacená. V ovesných potravinách najdete složky, které výrazně přispívají k produkci žláz, oves blahodárně působí na nervovou soustavu a snižuje krevní tlak. Je dobrým startérem metabolismu. Dopřejte si jednou za čas toto mléko, zaručeně touto svačinkou nic nezkazíte.  Rýžové mléko Rýžové mléko je poměrně sladké, i když ho vůbec neosladíte. Pokud znáte produkty rýžových kaší, tak mléko chutná velmi podobně. Rýžové mléko, ač se vám to možná nezdá, je nejvyhledávanějším produktem hned po mléku sójovém. Jde totiž o nápoj, který je vhodný pro všechny lidi, kteří mají právě na sóju alergii. Nevýhodou rýžového mléka je jeho kalorická hodnota, rýže je totiž nutričně velmi hodnotnou potravinou.  Kozí mléko Kozí mléko má samozřejmě úplně nejblíž k mléku kravskému, produkty jsou však přesto naprosto odlišné. Součástí kozího mléka je spousta minerálů a vitaminů. Tomuto druhu nápoje se říká elixír mládí. A ne nadarmo. Tento zvířecí produkt posiluje imunitu, chrání tělo proti rakovině a taky spravuje problematickou pleť. No co víc si přát? Mléko z quinoy Merlík chilský nezná u nás asi nikdo jinak než pod názvem quinoa. Výhodou quinoy je to, že neobsahuje lepek, laktózu ani cholesterol či sóju. Může ji tedy doopravdy každý. Ma českém trhu zatím moc rozšířená není, ale jistě se tak stane časem, proč by taky ne, když jde o lehce stravitelný nápoj plný potřebných bílkovin, který nemá ani moc kalorií? Dejte si jednu z našich káv s jedním z ,,nemlék‘‘. Zde si prohlédněte naši nabídku.  
Zobrazit článek >
 
Pečující laky na nehty L´Oréal Paris
V minulosti bylo lakování nehtů považované za ne právě zdravou parádu. Laky nehty vysušovaly, měly tendenci zanechávat obarvené nehty. Nepříjemná byla také jejich malá odolnost a trvanlivost. Výrobci dekorativní kosmetiky na všech zmíněných nedostatcích zapracovali a v poslední době se na trhu objevily laky na nehty nejen v pěkných trendy odstínech., ale také s pozitivním účinkem na zdraví nehtu. Poskytují nehtům péči a výživu na bázi přirodních olejů a ochranu před mechanickým poškozením. I když se to to nezdá, slabé suché a praskající nehty bývají mimořádně křehké a postrádají odolnost. Regenerační laky na nehty s arganovým olejem v pěkných odstínech nabízí Sally Hansen. Jejich nedostatkem je bohužel celkem vysoká cena. Kvalitou nesporně srovnatelné, i když v menším barevném spektru, za to však za významně nižší cenu, jsou pečující olejové barevné laky v Čechách velmi oblíbené značky L´Oréal Paris. Troufla bych si tvrdit, že na nehtech drží velmi dobře, barva je stabilní. Přestože je prodloužení trvanlivosti doporučován i tzv. nadlak, tedy vrchní ochranný lak, je trvanlivý i bez něj. Co je překvapením: lak po zaschnutí na nehtech velmi příjemně voní, což mu vydrží několik dní. Samo lakování je pohodlné, lak se nanáší přiměřeně širokým štětečkem a rychle zasychá. Mým favoritem se stal odstín 664 Greige Amoureux. Není nic pro milovnice klasiky, protože má krásnou šedohnědou baru, ale je opravdu zajímavý. Z barevného spektra laků si ale jistě vybere každá žena  Olejové regenerační laky na nehty značky L´Oréal hledejte v sekci Krása našeho e shopu.
Zobrazit článek >
 
Jaké dekorace by ve vašem bytě neměly chybět? II
Květiny Podstatnou roli hrají ve vybavení pokojů taky květiny. Bez nich váš byt nikdy nebude dokonalý. Že se o ně jistě nebudete dostatečně starat? Existují druhy rostlin, které takovou starost nevyžadují. Zapátrejte po nich. Stačí, když si nastavíte upozornění dvakrát do týdne na zalévání. Opravdu to s živými rostlinami nepůjde? Nevadí. Vkusně budou působit i květiny umělé. Sklenice se surovinami v kuchyni Pokud se vám zdá vaše kuchyně prázdná, můžete ji zaplnit s pomocí několika průhledných zavařovacích sklenic. Naplňte je různými druhy těstovin, kořením nebo dalším kuchařským materiálem, který může volně stát na světle i v pokojové teplotě, a vystavte je do kuchyňských polic. Tato dekorace působí stylově a navíc se vám někdy její obsah může hodit. Vzpomínky na krásné chvíle Rozmístěte po pokoji nejrůznější rámečky a do nich samozřejmě vložte vaše oblíbené fotografie nebo výtvarná díla vašich dětí. Jeden pokoj můžete vyzdobit taky snímky míst, kam se toužíte podívat.   Lampy a diody Co takhle ozdobná lampa, LED diody, zkrátka něco, co váš pokoj prosvětlí. Můžete se vyřádit, nemusíte zůstávat jen u bílých tónů. Pouze si dejte pozor na to, aby vaše osvětlení bylo buď celkově chladné nebo teplé. V případě barevných linií využívejte maximálně kombinaci dvou barev, ať to u vás doma nevypadá jako na diskotéce. Už žádné holé bílé stěny Tapety nebo různé malby váš pokoj rozveselí a dodají mu šťávu. Nasaďte tapetu jedné z vašich stěn, vylepte na ni mandalu nebo nechte děti, aby se kreativně vyřádily. Holé zdi ozdobí taky obrazy a zrcadla. Větší zrcadla nebo průhledné sklo dokáže pokoj dokonce opticky zvětšit. 
Zobrazit článek >
 
Zásady Kneippovy léčby vodou
Kneippova léčebná metoda je velmi přirozená a jednoduchá. Sprcha obličeje Kolem krku si omotejte ručník a předkloňte se nad vanu. Pusťte slabý proud studené vody. Začněte od pravého spánku, postupujte směrem k bradě a zpět nahoru k levému spánku. Nyní čelo a pak kruhovým pohybem přes celý obličej. Obličejová sprcha slouží k prokrvení a je vhodná při únavě, proto je neprovádějte před spaním. Sprcha paží Proud studené sprchy směřujte od hřbetu ruky až k rameni, kde vydržte asi 10 vteřin. Znovu sjeďte ke hřbetu ruky a zpět nahoru. Celou postup opakujte na druhé paži. Toto je dobré na prokrvení a látkovou výměnu, proto to opět není vhodné provádět před spaním. Sprcha střídavá Naplňte si jeden kbelík studenou a druhý teplou vodou – rozdíl teploty 20 stupňů. Posaďte se na židli a obě nohy ponořte na 5 minut do teplé vody a na 15 vteřin do studené. Opakujte 3x Tato metoda se může aplikovat odpoledne nebo večer. Pomáhá proti studeným nohám, uvolňuje a otužuje. Koupel stoupající teploty Napusťte si vanu s teplotou 35 stupňů a na několik minut si lehněte do vody. Pak pozvolna přidávejte horkou vodu do teploty maximálně 40 stupňů. Po 20 minutách pomalu vstaňte, osprchujte se studenou vodou a nezapomeňte si odpočinout pod přikrývkou. Metoda pomáhá předcházet nachlazením a uklidňujte. Bohužel není vhodná pro lidi se srdečním, oběhovým a žilním onemocněním. Snažte se některé z těchto postupů zařadit do svého každodenního programu.
Zobrazit článek >
 
Pěstování kaktusů I
Kaktusy se řadí mezi nejméně náročné rostliny na péči. Jsou vhodné pro lidi, kteří nemají na starost o jiné květiny čas. Avšak je třeba myslet na to, že i kaktus jako součást světa flóry si zaslouží jistou dávku vašich pečovatelských služeb. Jak se starat o kaktusy? To vám prozradí náš článek. V případě kaktusů se liší péče vzhledem k denní době, porto si zde ve stručnosti projdeme celým rokem. Kaktus si z jara zaslouží horkou lázeň a to doslova. Jakmile se po zimě začne probouzet, zalijte rostlinu vodou okolo padesáti stupňů Celsia. Dále nechte vodu skoro vyschnout a následně zalívejte maximálně dvakrát týdně. Kaktus na jarní slunce navykejte pomalu, klidně jej na část dne uklízejte ze slunného parapetu. Proč horká voda? Ta totiž způsobí růst kaktusu. V létě kaktusy kvetou. Je třeba zalévat o něco víc, avšak následně čekejte, že nebudou potřebovat vodu téměř vůbec. Určitě vodu nepřilévejte, naopak hlínu nechte klidně několik dní suchou. Kaktus je v době léta nejvíce náchylný na hnilobné procesy, a tak si dejte pozor, aby jeho kořeny nezačaly hnít. V rámci podzimu se kaktus připravuje na přezimování, snižujte přísun vody. Ač se vám to možná zdá paradoxní, zima je pro kaktusy nejnáročnějším obdobím. Kaktus by s měl na klesání tepoty vznikat postupně. Pamatujte na to, že v zimě kaktusy nerostou, a proto opravdu není nutné je zalévat. 
Zobrazit článek >
 
Jak správně vyčistit odšťavňovač?
Máte doma odšťavňovač nebo teprve vybíráte nové zařízení z našeho e-shopu? Připravili jsme pro vás článek, který vám poradí, jak postupovat při čištění stroje.  Pozor, zbytky ovoce či zeleniny je opravdu nutné pravidelně odstraňovat a vymývat. Při nedostatečné hygieně by velmi rychle mohlo dojít k hnilobným procesům. Potraviny tvoří živé částice, které mohou začít taky plesnivět. Hygiena je důležitá i vzhledem k materiálu elektroniky. Když necháte přístroj bez povšimnutí, mohou se na něm vytvořit usazeniny typu vodního kamene.   Důležitou radou, kterou skutečně oceníte, je fakt, že byste měla přístroj čistit ihned po odšťavnění. Určitě už jste poznala tu dřinu, když omýváte zaschlé talíře nebo dokonce pánve a hrnce. Jídlo na povrchu zaschne a dolů se mu nechce. Pokud umyjete nádoby hned, můžete se vyhnout i použití houbičky. Šťávy i drobné kousky ovoce půjdou snadno dolů.  Neustálým čištěním pomocí kartáčů a hrubých materiálů taky samozřejmě zrychlujete stárnutí materiálu.  Při mytí odšťavňovače se soustřeďte především na síto. Míru znečištění zjistíte jednoduše, stačí se jím podívat proti světlu. Všechny neplechy zachycené ve skulinkách rázem odhalíte.  Pro mytí používejte oblíbené přípravky, které si můžete zakoupit taky v našem e-shopu.  Jednotlivé součástky přístroje myjte raději v ruce, nikoliv v myčce. Horká voda by mohla některé komponenty nenávratně poškodit.
Zobrazit článek >
 
Devadesátá léta jsou zpět II
Ledvinky  V devadesátkách jako by vymizely klasické kabelky. Každá žena netoužila po ničem jiném než po brašně do pasu jménem ledvinka. Nenosily je však jen dámy, ledvinky se staly módním doplňkem i pro muže. Vyráběly se sportovní typy, ale i módní kousky podobné těm, které kolem sebe vídáme dnes. Poté, co skončila éra ledvinek, se návrháři odmítali k tomuto doplňku navrátit. Postupně byly ledvinky brány jako úlet, trochu jsme se jim i vysmívali. Nikdo si jistě ještě před deseti lety ani nedokázal představit, že by byla jakákoliv kabelka ledvinkou nahrazena. Moc času neuběhlo a už máme doplňky do pasu zase zpět. V současné době jsou velmi oblíbené multifunkční kabelky, které obsahují zadní poutka pro uchycení popruhu a zapnutí v pase, ale taky háčky pro uchycení klasického popruhu crossbody.  Oversize vršky  Mikiny nebo bundy o několik čísel větší než velikost, kterou skutečně nosíte, zase ovládnou tohle období. Už doma máte volnější svetr? Nebojte se jej zastrčit do kalhot. K němu stejně barevná čepice, vesta, větší šála a můžete vyrazit do mrazu. Huňatý svetr vás vždy zahřeje.   Těsné řetízky alias obojky  Dříve to byly zkrácené řetízky, dnes jim říkáme obojky. V zásadě jsou tyto doplňky stejné. Jejich cílem je upoutat na dámský štíhlý a vysoký krk. K takovémuto doplňku se vyplatí vybavit se trikem s výstřihem, abyste zároveň nalákala pozornost i na svůj dekolt či holá ramena.   
Zobrazit článek >
 
Proč pít burčák? II
Mezi nevýhody burčáku patří fakt, že nápoj obsahuje poměrně dost cukru, čímž není vhodný pro diabetiky. Lidé reagující na přílišné množství cukru by měli pít burčák opatrně.  Na rozdíl od cukru, který burčák tělu dodává, tento alkoholický nápoj pomáhá odbourávat tuky. Samozřejmě je stále dobré myslet na to, že jde o alkohol. Pokud se však zaměříme na jeho účinky v malém množství, pamatujte si, že má dobrý vliv na cévy a bojuje proti vysoké hladině cholesterolu.  Na burčáku si můžete pochutnávat často, přistupujte však k jeho konzumaci s mírou. Ideální množství denního příjmu by se mělo držet do dvě stě mililitrů. Na tomto množství se shodují skoro všichni odborníci.  Výběr kvalitního burčáku vždy nebývá snadný. Přes velkou dávku cukru bohužel jeho chuť úplně nepoznáme, a tak je vhodné zaměřit se především na barvu. Ta by měla být zlatavá, okrová až nahnědlá. Pokud burčák nalijete do průhledné nádoby, rozhodně by neměl být kalný. Neznamenalo by to, že je nápoj starý, nýbrž že déle kvasí. To znamená, že ztrácí nad míru cukru a mění se v silnější alkohol. Tato informace nám napovídá další degustační znamení. Pokud je burčák méně sladký, pak už pravděpodobně kvasí déle. Jestliže v něm cítíte dosti alkoholu a cukr nevýrazně, to znamená, se jedná o méně čerstvou tekutinu.  Vyrazte taky pro vitaminovou bombu, která navíc dokonce posílí vaši imunitu. A pozor, po nákupu nezapomeňte povolit víčko, aby mohl oxid uhličitý z láhve unikat. Burčákové nápoje neustále kvasí, pokud by byla láhev plně uzavřena, mohla by vybuchnout. 
Zobrazit článek >
 
Koloidní minerály
Koloidní minerály jsou směsí makro a mikročástic minerálů, které organismus potřebuje ke správnému fungování. Díky své tekuté formě jsou velmi dobře vstřebávány, z 98% tj. až ve dvacet krát větších dávkách než minerály v podobě kovů. Látky obsažené v koloidních minerálech přispívají k udržení normálního stavu nehtů, vlasů, k normální funkci imunitního systému a stavu pokožky, normální činnosti nervové soustavy a k ochraně buněk před oxidačním stresem.Nezapomeňte, že zdravý způsob života a vyvážená strava zajišťují řádné fungování organismu a dobrou kondici. Přípravek Koloidní minerály obsahuje vhodně zvolenou kompozici koloidních minerálů a stopových prvků pro normální činnost organismu. Obsažené koloidní minerály se vyskytují ve formě velmi malých částic, a proto se výborně vstřebávají (až z 98 %, což je ve 20x větších dávkách než minerály v podobě kovů). Minerály jako takové jsou nezbytné pro náš život. Představují stavební materiál kostí a měkkých tkání, podílejí se na tvorbě enzymů, hormonů, umožňují vstřebávání některých vitamínů. Naše tělo potřebuje jak makročástice nebo-li prvky, jejichž denní spotřeba překračuje 100 mg, stejně jako mikročástice (tzv. stopové prvky). Ty druhé, přestože je jich potřeba v minimálních dávkách, jsou nezbytné pro správný rozvoj a fungování organismu. Kromě jiného k nim patří železo, měď, chrom, molybden, selen, bór a jód. Skupinu makročástic představují například vápník, draslík, sodík, hořčík, chlór, fosfor a jiné. Působení minerálů je podmíněno stupněm jejich vstřebávání. Doplňkové podávání minerálních preparátů ještě automaticky neznamená, že je lidský organismus může využít. Nejvyšším stupněm vstřebatelnosti se vyznačují koloidní minerály. Nejvíce minerálů a stopových prvků získává člověk z rostlin především v koloidní formě (roztoky s příslušnou koncentrací a elektrickým nábojem). To znamená, že rostliny přijímají z půdy neorganické minerální sloučeniny a transformují je na sloučeniny organické, které jsou svou strukturou příbuzné tělním tekutinám. Krev nebo buněčná tekutina jsou rovněž koloidní roztoky, proto lidský organismus tak úspěšně přijímá právě minerály v koloidní formě.
Zobrazit článek >
 
Popraskané rty a jak na ně I
Venku stále krutý mráz, možná se zrovna vydáváte na zimní prázdniny. Taky máte problém s tím, že vám v zimě velmi rychle vysychají rty? Za nepříznivých podmínek, tedy v doprovodu větru nebo třeba silného mrazu, vám mohou rychle popraskat nebo se začít loupat. I když se snažíte používat balzám na rty, někdy nemusí ani tato pomůcka dostatečně zabírat. V článku se podíváme na to, jak si se suchými rty poradit a co dělat v případě, že se ústa stále nechtějí zahojit.   Všemožné příčiny  Důležité je nejprve si ujasnit, proč vlastně máte rty vysušené. Může za to počasí? Náhlé přívaly mrazu spojené s nedostatečnou ochranou? Nebo vám tělo naznačuje něco jiného?  Pokud máte problém s praskáním nebo šupinatěním rtů, možná vám chybí základní vitaminy a minerály. Jejich stav může mít na svědomí taky vitamin B, zinek nebo železo.  Látky jsou velice důležité pro normální funkci organismu, proto byste s jejich doplněním neměla zahálet. Z ovoce jezte banány, v rámci zeleniny se vyplatí konzumovat více luštěnin, taky avokádo nebo obyčejné brambory. Prvky dále najdete ve vejcích, obilí nebo rybách. Jistotou jsou doplňky stravy. Ty do vašeho těla dostanou denní potřebnou dávku a vy se nemusíte soustředit na danou stravu.   Existují taky suroviny, které dokáží rtům uškodit samy od sebe. Pokud trpíte na popraskané rty, jistě jste si všimla, že sůl jim nedělá dobře. Nebudou si libovat ani v případě ostrých jídel nebo alkoholu. Těmto konkrétním ingrediencím se pokud možno vyvarujte nebo zamezte jejich kontaktu se rty. Akorát budou od jednotlivých potravin podrážděné. 
Zobrazit článek >
 
Městem chodí Mikuláš
Ačkoliv je Mikuláše až ve středu, tak je u nás zvykem, že jsou děti obdárovány sladkostmi večer před svátkem sv. Mikuláše. Pojďme si připomenout, kdo to byl Mikuláš a jaké se v den jeho svátku udržují tradice. Svatý Mikuláš - světec a přítel dětí, patron zajatců, ochránce dobré svatkby, biskup, mučedník, vyznavač a pomocník v nouzi.  POHLED DO HISTORIE: okolo roku 300 n. l. se stal Mikuláš biskupem v době pronásledování křesťanů kolem r. 310 n. l. se dostal Mikuláš do zajetí Galeria Valeria Maximina, zde byl uvězněn v žaláři a těžce mučen v roce 325 n. l. vystoupil na slavném koncilu Nicejském den úmrtí se datuje na den 6. prosince mezi roky 345 - 351 TRADICE: V předvečer 6. prosince navštěvuje Mikuláš (muž s bílým vousem) v doprovodu čerta a anděla děti. Dle toho, zda-li byly děti hodné či zlobily, jim nadělí sladkosti. Pokud se Mikuláš nedostaví osobně, děti si dávají za okno talíř a čekají, až jim nadělí pytlíky s dobrotami.  Mikulášovo uctívání se rozvinulo v Německu zprvu v 10. století v Porýní; bylo podporováno císařovnou Theofanou, řeckou manželkou císaře Oty II. Ve stejném 10. století vznikl v Německu obyčej, který zůstal zachován dodnes: zvyk, že Mikuláš navštěvuje děti a obdarovává je. To se vztahuje na tuto historii: v klášterních školách tehdy byla takzvaná "biskupská hra"; při ní jeden žák přebíral jednou v roce funkci opata nebo i biskupa a "vládl" nad klášterem a nad školou. Zprvu se tato hra konala 28. prosince, v den Neviňátek; asi od 13. století byla přeložena na den sv. Mikuláše.  Krajově i národnostně se liší jak oblečení tak i jméno Mikuláše. V Čechách jsou nejstarší záznamy o mikulášské nadílce ze 14. století
Zobrazit článek >
 
Parfémy Lacoste I
Značka Lacoste vznikla v roce 1933. Založil ji známý francouzský teniska René Lacoste, kterému neřekl nikdo jinak než Krokodýl nebo Aligátor. Tato přezdívka Lacostu inspirovala natolik, že ji použil v návrhu svého loga. Jeho spoluzakladatelem se stal André Gillier. Své štěstí v módě se pokusili najít tyto dva francouzští hrdinové až po skončení vrcholové sportovní dráhy. Společnost byla nejprve zaměřena pouze na oděvní průmysl, který se orientoval hlavně na tenisové a jiné sportovní oblečení. V současné době proniká značka i do světa obuvi, doplňků a samozřejmě i parfémů. Touch Of Pink Snad nejtypičtější toaletní vodou pro ženy od značky Lacoste je právě růžový flakon s názvem Touch Of Pink. Toaletní voda je vhodná pro mladé dívky a ženy, které se cítí plny energie, hravosti a užívají si života. Dokonalé sladění citrusů a květin přinese každé nositelce dokonalý požitek. Zahalte se do roztomilého závoje a rozdávejte svěžest a lásku všude kolem sebe. Hlava: kardamon, koriandr, pomeranč Srdce: lístky fialek, jasmín, semínka karotky Základ: santalové dřevo, vanilka, pižmo Pour Femme Lacoste touto vůní prozrazuje, že vášeň značky je hlavně sport. Parfém je výrazný a povzbuzující. Najdete v něm kapku i té svěžesti. Stanete-li se nositelkou této vůně, budete po celou dobu jejího nošení sršet energií. Nezapomeňme taky na muže, ti na vás díky této vůni myslet budou dlouho. Hlava: pepř, frézie, jablko Srdce: fialka, otočník, jasmín, ibišek, růže Základ: labdanum, cedrové dřevo, samet, santalové dřevo, kadidlo Všechny zde popsané vůně od značky Lacoste i některé další najdete zde. Udělejte si radost a kupte si domů novou voňavou kamarádku. 
Zobrazit článek >
 
Sirotčinec slečny Peregrinové
Už jste alespoň slyšeli o knize či filmu Sirotčinec slečny Peregrinové? Počet fanoušků této série knih stále přibývá. Pojďme si přiblížit první díl, který nese název Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti.   Autor této oblíbené knihy je Ransom Riggs, americký spisovatel a také filmař. Jeho kariéra začala tvorbou krátkých filmů a blogováním. Riggs svá nejvíce vydařená videa zvěřejňoval na internetu, a tak se taky dostal k práci na příručce The Sherlock Holmes Handbook, jež souvisela s filmem z roku 2009. Ještě více se však proslavil poté, co vznesl v nakladatelsví Quirk Books nápad stvořit obrázkovou knihu z jeho fotografií. Později byla idea upravena a dostal nabídku, aby sepsal příběh, související s těmito fotografiemi. A tak vznikla známá kniha Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Netrvalo dlouhou a příběh se stal bestsellerem. Chlapec Jacob byl od malička zasvěcen do příběhů svého dědečka. Ten mu vyprávěl historky ze svého dětství v sirotčinci ve Walesu, kde vyrůstal. Dozvídal se o zvláštních dětech s magickými schopnostmi a tajemné nestvůře. Jak Jacob vyrůstal, tak mu věřil čím dál méně. Dědeček mu ukazoval spoustu zajímavých fotografií, jim ale také nepřikládal velký význam. Jakmile však jeho dědeček zemřel podivnou smrtí, začala se Jacobovi zjevovat nestvůra, o které mu vyprávěl dědeček. To byla hlavní záminka pro Jacoba, aby požádal otce a poprosil ho, aby se s ním vydal na ostrov, odkud pocházely všechny dědečkovy příhody. Později po příjezdu zde ale našel pouze ruiny stavby, jež byla zničena za německého bombardování. Jak je tedy možné, že dopisy byly až z dalšího roku po této události? S kým si to dědeček psal? Existují zde opravdu nelidské bytosti? Takovéto a mnohé další otázky si začal Jacob pokládat. Objevil zde i další fotografie nápadně podobné těm, které vídal u dědečka. Příběh nás ještě více vtáhne do děje ve chvíli, kdy Jacob začne pronásledovat přízrak dítěte. Dozvídá se více informací o dětech, které zde před lety žily a seznamuje se s jejich charakterem. Byly to zlé děti? Má se Jacob bát? Jsou to jen přízraky a nebo děti stále žijí? Jacobovy prožitky překračují hranici nemožného. Jacob zkoumá svět o kterém dosud neměl ponětí. Jeho život je zajímavě dělen na dvě části. Dobu před vyprávěním jeho dědečka a dobu po něm.     O překlad knihy Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children se postarala Bronislava Grygová. Velkým plusem, který se týká věcné stránky knihy, jsou téměř děsivé a hrůzu nahánějící fotografie, které zdokonalují čtenářský prožitek. Riggs dokázal spojit velmi rozšířené téma holocaustu, židovských dětí a sirotčince s oblíbeným fantasy. Kniha je vhodná téměř pro všechny věkové kategorie. Středoškoláci hltají knihu díky záhadám a milostné zápletce, avšak nenudí se ani dospělí, kteří také ocení záhadu a mystéria. Roku 2011 se v USA stala kniha bestsellerem. V dalším roce jste už ani u nás nepotkali jediného vášnivého čtenáře, který by nepřečetl tento hit. Fanoušci se už dočkali i pokračování. Dalším dílem knihy je Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město. Roku 2016 vyšla třetí kniha, která má podtitul Knihovna duší. Příběh byl na motivy knihy zfilmován. Máte rádi tajemství a záhady a čas od času se pohybujete na kraji toho možného? Zajímá vás, jak se rozuzlí dědečkova životní záhada? Pokud ano, tak je tato kniha přímo pro vás! Přečtete ji jedním dechem a hned po vstřebání příběhu si budete muset pořídit druhý díl. Knihy najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Žádné moly doma nechci! II
Spreje Další možností pro odstranění molů je aplikace sprejů. Jedná se o však o chemikálie, které je nutné nanášet nikoliv do jídla, nýbrž naopak někam, kam se jídlo nedostane. Nevýhodou sprejů je to, že jejich účinky dlouho nevydrží a těžko zahubí mola, který si vyrazí na procházku až hodinu po aplikaci spreje. Všechno vyhodit Už jste vyzkoušela několik způsobů hubení molů, ale stále na ně doma narážíte? Na chvíli zmizí, ale pak se objeví zase na scénu? V tom případě se zřejmě zvládají udržet někde u zdroje, například v uzavřené nádobě s cukrem nebo v pytlíku s moukou. Co s tím? I když se pokusíte o dokonalé prohledání veškerých potravin, nikdy nemáte jistotu, že nějakou larvu nepřehlédnete. Proto je tedy nejvhodnější vyhodit veškeré zásoby a pořídit si nové. Dobré místo skladování Pokud se chcete ubránit napadení molů, měla byste pravidelně uklízet místa, kde máte potraviny. Při otírání polic vyndejte ze skříní dózy s jednotlivými surovinami na vaření a jinými potravinami, které doma skladujete. Moli nenávidí světlo a taky větrání. Nebojte se tedy nechat otevřený vchod do vaší spižírny. Moli si libují v tmavých koutech a ve vlhkém podnebí. Omezit zásobování V tomto případě jde taky spíše o preventivní opatření, které je dobré proti výskytu molů učinit. Snažte se doma nedělat velké zásoby jídla. Koupit více balení mouky nebo cukru, protože je zrovna v akci, se vzhledem k pár korunám slevy nevyplácí. Určitě by vás mrzelo, kdybyste musela všechny zásoby vyhodit, neboť v případě napadení domácnosti moly je nutné zbavit se veškerých potravin, ve kterých by se mohli moli držet.
Zobrazit článek >
 
Cestovatelské tipy: Navštívila jste už nejoblíbenější místa Evropy? III
Záhřeb (Chorvatsko) Chorvatsko se již po dlouhá léta drží na pozici nejžádanější letní destinace Čechů. V Evropě je však taky oblíbené, a to po celý rok. Za ,,nej‘‘ se dá považovat hlavní město Záhřeb. Samozřejmě se jedná o středisko kulturního dění. Nejde pouze o centrum památek, nýbrž i krásných krajinných oblastí. Město se nachází mezi lesními parky. Za prohlídku stojí nejen centrum, ale právě i blízké okolí. Záhřeb se skládá z dvou hlavních částí, starého a nového města. Ty jsou od sebe odděleny vysokým kopcem, na který vás dopraví lanovka.  Valetta (Malta) Po chorvatské letní oblasti zavítáme ještě do teplejšího kraje. Nyní navštívíme Maltu, konkrétně hlavní město souostroví Valleta.  Možná by se dalo předpokládat, že hlavní město bude vždy nejnavštěvovanější oblastí, avšak toto nad jinými ostatními městy přímo vyčnívá. Pokud se do přímořského města Malty dostanete, čeká vás dechberoucí zážitek. Uvidíte nádherné renesanční stavby, velkolepé ulice s nespočtem tržišť, kromě nich však shledáte taky romantické vedlejší křižovatky. Za cíl návštěvy obvykle každý považuje kruhové náměstí a kašnu Tritónů. Ujít byste si neměla nechat ani zahrady Barracca nebo Velmistrovský palác.  Ráda byste se dozvěděla o Maltě více informací? Zajímá vás celoroční podnebí nebo zjišťujete, jaká oblast je nejvíce hodná k procestování?  V turistickém průvodci Lingea najdete vše, co potřebujete!  Maltské souostroví je poměrně nevelké a je relativně snadné celé území poznat. V našem průvodci začínáme hlavním ostrovem Maltou, ale podíváme se i na Gozo a Comino. Slavná historie země je doslova „vetkaná“ do fasády každé budovy. Malta nabízí ideální podmínky pro vodní sporty, zejména potápění, ale svoje si tu užijí i horolezci, milovníci adrenalinu, nočního života nebo rodiny s dětmi.
Zobrazit článek >
 
Zachyťte vám drahé okamžiky profesionálním fotoaparátem Canon
PowerShot G9X Mark II SL je profesionální kompaktní fotoaparát v ultratenkém provedení. Snímač typu 1.0. Objektiv se světelností od f/2.0, 3" LCD s dotykovým ovládáním, Wi-Fi a Bluetooth, nabíjení přes USB. Kreativita a možnosti ovládání stejné jako u zrcadlovek. S tímto profesionálním ultratenkým fotoaparátem, jenž vloží rychlý a vysoký výkon do vaší dlaně, můžete vytvářet nádherně ostré snímky a stabilní filmy v každé situaci. Používejte přesně tolik ovládání, kolik chcete. Nechejte fotoaparát, ať pracuje sám, nebo využijte řadu profesionálních funkcí k posunutí snímků na nové umělecké úrovně. Snímejte a sdílejte snadno úžasné a dokonale stabilní filmy Full HD, i když běžíte, a vyjádřete se neomezenými způsoby pomocí plně kreativního ovládání. Objevte svou tvořivost mnoha chytrými funkcemi, které usnadní zachycení hvězdné oblohy, jedinečných snímků a krátkých filmových klipů s profesionálními výsledky. Specifikace fotoaparátu: 1.0 – velký snímač pro špičkové výsledky Intelligent IS – stabilní snímky a filmy v každé situaci Bluetooth – Stálé připojení mezi fotopaparátem a chytrým zařízením F/2 – vysoká světelnost výkonné zpracování procesorem DIGIC 7 pohodlné nabíjení pomocí USB kabelu 3" dotykový LCD – jednoduché dotykové ovládání mimořádně rychlé automatické zaostřování a kontinuální snímání ve formátu RAW
Zobrazit článek >
 
Jak bezpečně poznat, že má o vás zájem? II
Otestujte taky sjednocenost vašich gest. Pokud totiž provedete nějaké pohyby, může je začít napodobovat. Bude tak činit nevědomě, netestujte to však příliš okatě. Komunikace v partě Pokud se jedná o muže z vaší party přátel, můžete si povšimnout, že pokud něco vypráví, soustředí se především na to, zda ho posloucháte právě vy. Bude se pak taky zajímat hlavně o vaši reakci. Přece musí taky zjistit, jak se líbí on vám a zda vás vůbec zajímá. Oční kontakt Když muž pozoruje vaše rty, má na ně zálusk, ale bohužel si obvykle od tohoto gesta nemůžete slibovat nic dlouhodobého. Když naopak funguje oční kontakt, pak máte teprve vyhráno. Pokud se mu líbíte, bude na vás schopný koukat dlouze a čekat, až se váš pohled setká. Další důležité hledisko je smích očí. Poznáte to. Pokud se někdo směje jen ze zdvořilosti, jeho pohled zůstane stále stejný. Jestliže však jde o upřímný smích, kterými dává najevo své emoce, oči mu budou jiskřit také. Opravdu! A jeden bonus na závěr. Jistě znáte takový ten pocit motýlků v břiše nebo příjemně nepříjemného pocitu, když stojí vyvolený kousek od vás. V přítomnosti osoby, která se vám fakt líbí, se vám zvyšuje tlak. A ne málo, věděla jste to? Jeho zvýšená hladina se pak viditelně projeví na zorničkách. Pokud jsou jeho zorničky podivně rozšířené, máte vyhráno. 
Zobrazit článek >
 
Živé kameny
ŽIVÉ KAMENY - pocházejí z jihoafrické pouště. Rostlina je tvořena párem listů, které jsou srostlé. Jedenkrát do roka se obměňují, to znamená, že v původní rostlině se vytvoří rostlina nová. Pěstování v domácích podmínkách je docela složité. Špatně snášejí závlahu aplikovanou z vrchu a ta se jim stává osudnou. Nejlepší zavlažování je technikou vzlínání. Povrch zeminy by měl být trvale suchý. Živé kameny mají nehluboké kořeny a umí využít i mírné zvlhčení zeminy u dna nádoby, kam přivádí vodu knot ze spodní nádoby. Ovšem i ve spodní části nádoby nesmí být voda trvale. Větší množství vody je nutné rostlinám zajistit v období, kdy začínají kvést. V domácích podmínkách je to především září a říjen. Květy se otvírají až odpoledne a to jen při zvýšené závlaze. Během roku vodu téměř nepotřebují. Pouze v období kdy rostliny sesychají (od května do září) a v době kvetení.  Živým kamenům vyhovuje slunečné stanoviště. Avšak zabraňte zahřívání květináče. K tomu Vám postačí například pruh silného papíru, kterým květináč obalíte.  Teplota v zimním období by měla být nižší (cca 15oC). Při obměně rostliny, v období kdy "svléká kůži", se rostlina nezalévá.    V našem e-shopu si zajisté vyberete z nabídky velmi dekorativních obalů na kytky: KVĚTINÁČE Ukázka naší nabídky:        
Zobrazit článek >
 
Bazalka posvátná a její účinky
Vyzkoušejte náš oblíbený čaj Dr.Popov, který obsahuje velkou dávku zázračné bazalky posvátné. Víte, jaké má tato bylinka účinky? Přečtěte si náš článek a zjistěte víc. Bazalka posvátná je jednou z nejváženějších bylin alternativní medicíny. Například v hinduistické víře jde o vzácný klenot, který posiluje celou lidskou auru. Vždyť taky původní název rostliny obsahující přívlastek tulsi či tulasi znamená v překladu nejlepší. Nenechte se zmást pojmem bazalka. Tato rostlina se řadí do čeledi hluchavkovitých a s rostlinou na našich zahrádkách se nedá srovnávat. Její účinky jsou úplně jiné, taktéž se liší i její složení zdraví prospěšných látek. Bazalka posvátná roste v teplých deštivých oblastech, téměř přebytek jí je v Arábii, Polynésii nebo Indii či Indonésii. Pojďme se podívat na její složení. Jedná se o rostlinu, která je bohatá na živiny a zdraví prospěšné látky zejména v oblasti natě. Z vitaminů vás potěší velká dávka ,,Céčka‘‘ a taky beta karotenu. Obsahuje gykosidy, taniny, alkaloidy nebo saponiny. Dále je bohatá na vzácnější druhy silic, například eugenol nebo citral. Kromě těchto látek obsahuje taky isotymusin nebo isotymonin. Tyto termíny vám možná moc neprozradí, ve stručnosti jde o prvky, které mají výrazné protizánětlivé a antioxidační účinky. Mezi nejvýznamnější účinky bazalky posvátné patří právě schopnost posílení imunity. Dále tato bazalka skvěle pomůže v případě zmírňování alergií. Bylina je skvělá jako doplněk stravy při hubnutí, neboť zabraňuje ukládání tuků v těle. Celkově dodá tělu energii a posílá mozkovou činnost. Doplňte spoustu živin prostřednictvím dobrého čaje. 
Zobrazit článek >