Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
To je Praha – Olga Černá
Olga Černá je česká autorka narozená v roce 1964. Znáte ji můžete pod přezdívkou vesnická knihovnice, kterou se sama nazývá. Paní Černá je velmi skromnou autorkou. Vystudovala obor agronomie, pracovala chvíli v laboratoři, avšak pak začala dělat něco, co ji více uspokojuje. Začala pracovat v knihkupectví, nyní ji živí práce v knihovně. Olga Černá nepíše jen knihy, její jméno můžete znát spíše z časopisů a novin. Její nejvýznamnější publikační činností jsou zejména články pro týdeník Respekt, které jsou pravidelně zveřejňovány na blogu. V roce 2008 byla její knihovniční činnost oceněna Ministerstvem kultury ČR v soutěži Knihovna roku. Tak se stalo zejména díky bohatému programu, který v knihovně pravidelně vytváří a taky za skvělé vedení celé knihovny. Na svém kontě má taky publikaci To je Praha. Vyšla v roce 2015. Patří k vyhledávaným knihám současnosti. Ve své knize Olga Černá poutavě vypráví o našem hlavním městě. Dozvíte se, jak vypadala Praha dřív, kolik má mostů nebo třeba to, v jakém domě sídlil sám ďábel. V rámci knihy si budete moci přečíst nejzajímavější pověsti s Prahou spojené. Kniha je vhodná i pro mládež. Publikace by nebyla úplná bez krásných ilustrací Michaely Kukovičové. Česka rodačka je o čtyři roky mladší než její spolupracovnice Olga Černá. V současné době pracuje jako asistentka v ateliéru ilustrace a grafiky na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde taky před tím studovala. Věnuje se ilustracím knih, ale i časopisů. Ilustruje taky pro internetové stránky. Kromě toho pracuje s dětmi, vede dětské výtvarné dílničky. Znáte knihu To je Praha? Pokud ne, určitě se po ní poohlédněte. Je vhodná jako dárek téměř pro každého, při čtení bude bavit celou rodinu. Publikaci najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Vpusťte zdraví do svého života!
    Léto je v plném proudu a není nic lepšího než si ho dopřávat plnými doušky! Většina z nás si užívá léto v přírodě u vody, na chatách nebo jen pravidelně vyráží na víkend prozkoumávat krásy naší krásné země.  K létu neodmyslitelně patří příjemné slunečné počasí, pár osvěžujících deštíků, mnoho zábavy spojené s venkovními aktivitami, ale také množství lákavého a zdravého ovoce.   Kdo, alespoň jednou za čas nezatoužil po něčem dobrém, osvěžujícím,ale zároveň zdravém pokrmu či nápoji? Ano, každý si rád dopřeje zdravou chutnou svačinku nebo dá do svého těla řadu osvěžující vitamínů v podobě čerstvého ovoce. Proč, ale nepustit vášně z konzumace zdravého a osvěžujícího nápoje ještě dál? Znáte smoothie?   Smoothie je mixovaný nápoj, který je tvořený zejména syrovým ovocem, někteří lidé a milovníci chutí a mixovaných nápojů přidávají do smoothie další složky, aby dosáhli výraznější chuti anebo ještě více osvěžení. Často se používá led, mléko nebo jogurt a sladidla, kterým je po většinou med.  Tento chutný nápoj znali lidé ze středomoří po několik staletí. Postupem času se přeneslo do Spojených států a po sléze do celého světa. Dříve byla smoothies pouze přírodní záležitost. Lidé, kteří nebyli dříve tolik odkázáni na techniku, jakým jsou mixéry, lednice a mrazáky, připravovali nápoj pouze ze surovin dostání v určitou roční dobu. Zejména se dříve používali hodně banány, jahody, ananas, maliny, borůvky.   Smothie, což znamená v překladu ” jemný” získal nejvíce příznivců počátkem 40. až 50. letech 20. století, nicméně nejvíce ovlivnila ke konzumaci 60. léta, kdy se lidé začali více zajímat o zdravou stravu a zdravý životní styl,který byl krom pravidelného pohybu spojován i s konzumací zdravého jídla a pití. Není proto náhodou, že smoothies jsou velmi oblíbené u lidí, kteří trpí nesnášenlivostí na mléčné výrobky a různé alergie. Velká obliba je také o raw veganů, kteří konzumují pouze ovoce, zeleninu a ostatní rostlinné potraviny, kterou jsou syrové a jejich příprava nepřesáhla hranici teploty 40°C. Dnes tu pro Vás mám skvělé a všestranného pomocníka, s kterým se příprava smoothies stane hračkou a otázkou pár minut. Navíc si díky němu připravíte i různé polévky, kaše, pomazánky a samozřejmě i různé osvěžující koktejly z mraženého ovoce. Jméno tohoto pomocníka je Smoothie mixér SM-3000.  Tento silný a spolehlivý mixér Vám pomůže s přípravou luxusního smoothie, za krátkou dobu a s minimem úsilí a to hlavně díky rychlosti 32 tisíc otáček za minutu. Tím se docílí jemné krémové konzistence bez hrudek.  Nyní, díky moderním technologiím a možnostem nemusíme ani čekat na různé roční období, abychom si mohli dopřát na co máme zrovna chuť. Vpustě si zdraví do života a užívejte osvěžení v podobě lahodného smoothies. A pokud nepaříte přímo k vyznavačům zdravého životního stylu nebo nejste raw fanda, tak nikdo Vám přeci neříká, že si nemůžete do lahodného nápoje dát třeba i kapku něčeho ” ostřejšího” . Chuti se nekladou žádné meze. Dopřejte si lahodné osvěžení kdykoliv dostanete chuť.   Smothie mixér si můžete zakoupit zde
Zobrazit článek >
 
Den dětí a jeho tradice I
Mezinárodní den dětí je stanoven na první červnový den. Pojí se především s různými akcemi pro děti na hřištích nebo i ve školách. Děti plní různé soutěže, baví se a slaví. Víte, kdy tradice tohoto dne započala? Přečtěte si zajímavé povídání o Mezinárodním dni dětí, určitě se dozvíte něco nového. Kořeny vzniku svátku pro děti není možné hledat v Evropě. První podnět k založení speciálního dne, který by upozorňoval na práva a potřeby dětí, se zrodil v Turecku. Stalo se tak během místní války za nezávislost, v dubnu 1920 během Národního shromáždění. V rámci budování nového státu a jeho idejí upozornil tehdejší ochránce lidských práv Mustafa Kemal na důležitost nové generace. Ideu dobrého rozkvětu státu tvořily podle něj děti. Jeho teze byly velice úspěšné, dne 23. dubna stejného roku vznikl dokonce svátek Den dětí. Ten se v Turecku slaví dodnes. Jak to ale bylo u nás? Na vznik nového svátku nebo speciálního dne státy příliš nereagovaly. První myšlenka založení tohoto dne v celém světě se řešila až o pět let později na Světové konferenci pro blaho dětí. Návrh byl však rychle smeten ze stolu a žádný dětský svátek se nezrodil. Tato neúspěšná konference se konala prvního června. Spolu s ní se ve stejný čas v San Franciscu projížděly dračí lodě. Odehrával se totiž jejich festival, v rámci kterého byla shromážděna stovka čínských sirotků nejen na lodě. Generál, který celou akci plánoval, měl za cíl jediné. Bezpečí a blaho dětí bylo pro něj velmi podstatné a doufal v dobrý výsledek konference. Nepovedlo se. 
Zobrazit článek >
 
Práškový šampon pro zvířata
PRODUKT: Práškový šampon s repelentem 250 g Pravidelnost hygieny je pro našeho pejska či kočičku velmi důležitá. Klasická koupel může totiž být velmi nepříjemná, a naši mazlíčci, především kočky, se jí brání.  Práškový šampon s repelentem pro domácí mazlíčky od Menforsan nabízí: ideální řešení pro všechny, pro které je koupel pomocí vody velkým problémem. VHODNOST pro: psy kočky freteky morčata králíky PŘEDNOST šamponu: jedná se o bezoplachový šampon není tedy třeba vody, kterou obzvláště kočky, ale i někteří psi těžce snáší FUNKCE šamponu: odstraní veškeré povrchové nečistoty absorbuje přebytečný maz zbaví chlupy choroboplodných zárodků a bakterií, které bývají původcem nepříjemného zápachu a některých kožních nemocí Šampon nejen čistí, ale zároveň i dezinfikuje kožíšek našich čtyřnohých přátel a dodává mu příjemnou vůni. Obsažený extrakt z indického stromu Neem, z něhož se vyrábí nimbový olej, slouží jako přírodní repelent, který dlouhodobě vyžene blechy, klíšťata a roztoče a poskytne přirozenou repelentní ochranu, která vydrží až do dalšího suchého koupání. Díky jemnému složení je tento šampon s repelentním účinkem vhodný pro mladá zvířata, březí a kojící samice, zvířata s tenkou a jemnou kůží, stará zvířata a samozřejmě i ta, která mají strach z vody. Tento šampon oceníte i v zimním období, kdy hrozí, že by zvířátko mohlo ustydnout a nachladit se. Samozřejmostí je vyvážené pH. Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: KOSMETIKA pro ZVÍŘATA
Zobrazit článek >
 
Dr. Hlaváč: džemy a jiné produkty
Firma Dr. Hlaváč se specializuje na výrobu náplní, džemů, povidel a taky sirupů. Nejdůležitější na produktech je fakt, že se jedná o certifikovanou BIO kvalitu. Jednotlivé produkty vznikají nejen z ovoce a zeleniny, ale taky ořechů, čokolády nebo cereálií. Společnost své první náplně pro pekařskou a cukrářskou výrobu vydala již v roce 1998. K velkému rozšíření sortimentu pak došlo v roce 2011. Značka se může pochlubit tím, že do směsí nepřidává žádný cukr ani sladidla navíc. V současné době se chlubí více než osmdesáti druhy výrobků, které se dostávají do velkoobchodů i malých prodejen. Dr. Hlaváč vyváží produkty taky do zahraničí, nejvíce do Maďarska, Polska, Litvy, taky na Ukrajinu. Velký výčet zahraničních poptávek svědčí o kvalitě produktů. Všechny výrobky jsou připravovány podle tradičních receptur. Ochutnejte malý zázrak mezi potravinami, který tak delikátně chutná. Co třeba vyzkoušet třeba speciální ,,džem‘‘? V našem e-shopu vám nabízíme spoustu variant a příchutí tohoto produktu. Jedinečné lahůdky jsou vyráběny z kvalitního ovoce, které vyrostlo na ekologických sadech. Ochutnejte třeba produkt Bio Chia Meruňka 260 g za skvělou cenu 99 korun. Tradiční meruňkové výrazné chuti dodají chia semínka šmrnc, navíc podpoří její vliv na zdraví. Vyzkoušejte tuto ovocnou pomazánku, kterou si můžete vychutnávat jakýmkoliv způsobem se vám zamane.
Zobrazit článek >
 
Cestovatelské tipy: Navštívila jste už nejoblíbenější místa Evropy? IV
Lublaň (Slovinsko) Slovinské město Lublaň nenabízí jen široké kulturní obohacení. Lidé do této oblasti jezdí taky kvůli horskému prostředí. Navštěvují dechberoucí jezera i místní termální lázně.  Nyní ale víc k samotné Lublani. Nachází se zde hrad stojící na místě již od dvanáctého století. Nejvíce turistů se kumuluje na lublaňské tržnici nebo na náměstí France Prešerna.  Paříž  Pařížská metropole jako druhé nejnavštěvovanější město Evropy se může pochlubit památkami všeho druhu. Milovník každého slohu i zastánci jednotlivých uměleckých směrů si zde užijí skvělou podívanou. I když Londýn je navštěvovanějším městem, v počtu navštívených památek rozhodně Paříž vede.  Mezi nejoblíbenější památku místa patří slavná gotická stavba Notre Dame. Dovnitř katedrály se ročně dostane kolem dvanácti milionů lidí.  Mezi další proslulá místa vzhledem k návštěvnosti patří bazilika Sacré Coeur. Jistě víte, o jakou stavbu jde. Stojí v pařížské čtvrti Montmare, která je turisticky vyhlášená. Bazilika byla postavena až v druhé polovině devatenáctého století. Turistická roční návštěvnost se blíží k deseti milionům.  Při cestě do Paříže rozhodně musíte vyrazit taky do Louvru. Jedná se o vůbec nejnavštěvovanější evropské muzeum. V něm se v současné době nachází skoro čtyřicet tisíc děl. Při prohlídce místa téměř není možné stihnout prohlédnout všechny jeho části. Většina lidí míří na Monu Lisu a nadále je vhodné vybrat si prostory s vaším oblíbeným uměním nebo části podle jednotlivých umělců. V muzeu se zabavíte na několik hodin. Jistě je vám jasné, že s Paříží se víc než jakákoliv jiná památka spojuje Eiffelova věž. Samozřejmě i ta stojí na ,,must see‘‘ listu nespočtu dobrodruhů. 
Zobrazit článek >
 
Staňte se pivními odbornicemi, poznejte druhy piva – III. část
V poslední části pivního seriálu se budete moci seznámit s dalšími světovými specialitami. Znáte některou z nich? Doppelbock Jedním z nejsilnějších pivních ležáků je pivo s názvem Doppelbock. Bylo stvořeno v Bavorsku. Vaří se delší dobu než piva ostatní a tradičně se podává v pivní teplotní klasice, tedy o teplotě kolem 10°C. Alt Pivo Alt neboli Altbier je pro Čechy klasické pivo středně hořké chuti. Zajímavé je, že se tradičně podává ve sklenicích na stopce, do kterých se nalévá například whisky. Biere de Garde Na západě mají lidé rádi ovoce. To už jste si mohla všimnout v článku včerejším. Francouzským ovocným pivem je taky pivo Biere de Garde, které bylo stvořeno v Bretani. American Pale Ale Americký pivní mistr se rozhodl v Sieře Nevadě stvořit nový druh piva, který bude mít sílu. To se mu povedlo. Pivo Pale Ale je jedním z nejsilnějších piv na světě. Pokud byste měla zájem ochutnat pivo ještě silnější než nejsilnější před samotným názvem hledejte ještě pojem strong. Gose Čtyř až pěti procentový alkoholový nápoj Gose vzniká velmi specificky. Nefiltruje se, ale kvasí dlouhou dobu. Pivo obsahuje minimálně 50% pšeničného sladu. Díky mléčnému kvašení, mletému koriandru a špetce soli má nakyslou osvěžující a lehce ostrou chuť. Požitek z tohoto piva je nenahraditelný. Trapista Trapistické pivo je dodnes připravováno v klášterech, a proto ho můžete znát taky pod pojmem klášterní pivo. Vyrábí se nejvíce v Belgii a v Holandsku. Stout Pod pojmem Stout se skrývá hutné husté černé pivo. Je dnes vyráběno pouze třemi pivovary na celém světě. Jedním z nich je pivovar Guiness, který je zároveň největším pivovarem na světě. Pivo má více poddruhů. Známé je například anglické nebo takzvané imperiální. No a teď? Jdete taky na ,,jedno‘‘? :-) Půllitr vyrábějící pěnu najdete zde.  Další dárkové vychytávky najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Masážní olej s astaxanthinem
Naše uspěchaná doba nám moc odpočívat nedovoluje. Pracovní dny bývají hektické: brzy vstáváme a do postele se dostáváme pozdě v noci. Případné volné chvíle se snažíme prožívat intenzivně, hledáme rychlé instantní zážitky. Právě proto jsou stále vyhledávanější tzv. wellness, jinak také regenerační aktivity. Patří k nim například pobyty ve všemožně zaměřených dovolenkových destinacích, ale i kosmetické produkty, podporující uvolnění a relaxaci. Zaměřují se na péči o celé tělo, včetně obličeje a vlasů a jejich neodmyslitelnou součástí je vůně. K takovým patří holisticky pracující směsi olejů, sloužící k masáži celého těla. Kromě masáže současně pokožku zvláčňují, hydratují a samozřejmě příjemně voní. Astaxanthin massage oil je směsí zřejmě v kosmetice nejoblíbenějších zvláčňujících a pěstících olejů: mandlového, makadamiového a avokádového, vitaminu E, obohacených o současný kosmetický hit - v tucích rozpustný karotenoid, obsažený v mořských řasách a mořských rybách. Podstatný je intenzivním antioxidačním účinkem, kterým posiluje imunitní systém a bojuje proti zánětům, urychluje hojení, regeneraci a zpomaluje stárnutí tkání. Pohlcuje UVB paprsky a tím ochraňuje kůži před spálením. Vnitřně užívaný astaxanthin podporuje činnost mozku a kardiovaskulárního systému, reguluje hladinu cholesterolu v krvi a prospívá zraku – vyživuje sítnice, zlepšuje ostření očí, preventivně působí proti vzniku zeleného zákalu. Překvapivě dovede zmírnit žaludeční záněty. Astaxanthin massage oil je určen výhradně k zevnímu použití. Najdete ho v sekci Zdraví mezi kosmetikou v našem e shopu.
Zobrazit článek >
 
Co jste o šampaňském ještě nevěděla
Šampaňské se hodí ke každé slavnostní příležitosti. Máte ráda tento alkoholický nápoj? Přečtěte si pár zajímavostí, o kterých jste jistě neměla ani tušení. Šampaňské se řadí do tříd šumivých vín. Ta vznikají delším kvašením vína přímo v lahvích. Rozlišujeme dva hlavní druhy šumivého vína – ročníkové, které se vyrábí z různých odrůd vypěstovaných ve stejný rok a neročníkové, jež nerozlišuje ročníky vína. Ročníková vína jsou ta, která se archivují. Šampaňské převzalo svůj název od oblasti Champagne, který se nachází v severní Francii. Známé vinařské domy najdete v ulici jménem Avenue de Champagne. Zde vám vinaři nabídnou i degustaci šampaňského té nejvyšší kvality. Výskytu řetězců bublinek v šampaňském bylo věnováno dlouhé bádání. Vědci si mysleli, že bublinky v láhvi vznikají z důvodu mikroskopické nerovnosti plochy nádoby. Toto tvrzení však vyvrátil student Liger-Belaira. Dokázal, že řetězce bublinek se v šampaňském tvoří kvůli drobným vláknům celulózy. Tato vlákna se nachází taky vy sklenkách. Dostanou se tam například při leštění. Na jednom celulózovém vláknu se vytvoří až 30 bublinek za sekundu. Láhev šampaňského obsahuje asi 49 milionů bublinek. Správná teplota šampaňského by měla neustále činit 10°C. Těsně před podáváním je vhodné šampaňské ochladit asi na dva až čtyři stupně Celsia. Jak zaručeně poznáte, že vaše láhev nebyla dostatečně vychlazena? Úplně jednoduše. Láhev se správnou teplotou by při otevření neměla udělat žádný zvuk. Pokud při otevírání bouchne, budete vědět, že její teplota je vyšší než 5°C. Šampaňské je vhodné pít taky při degustaci některých jídel. Hodit se bude k paštikám, zvěřině nebo kaviáru. Neovlivňuje totiž chuť jídla. Obří slavnostní sklenice na sekt najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Recept: Svařák & Punč
V zimě zahřeje a také chutná! Svařák nebo punč, každý z nich má něco do sebe. 1. RECEPT: Svařené víno Ingredience: voda 3 - 4 lžíce třtinového cukru 4 hřebíčky svitek skořice citron pomeranč Postup: Do hrnce nalijte zhruba centimetr vody ode dna, přisypte třtinový cukr, 4 hřebíčky a jeden svitek skořice. Přidejte tři plátky citronu a dva plátky pomeranče a dejte vařit. Ovoce by mělo ve vodě trochu plavat, aby se nepřipeklo. Pokud zjistíte, že se voda vyvařila, dolijte ji. Po 10 minutách přilijte i víno; to už jen zahřejte, nevařte. Vyndejte koření, víno doslaďte a případně dochuťte citronem. Ihned podávejte.   2. RECEPT: Punč Ingredience: 100 g rozinek 50 g sušených brusinek 30 ml rumu nebo griotky ½ litru silného černého čaje 1 litr červeného vína 1 citron nakrájený na plátky 4 svitky skořice cukr podle chuti Postup: Sušené ovoce nasypte do misky, zalijte je rumem nebo griotkou a nechte namáčet nejméně dvě hodiny (klidně i několik dní). Čaj, víno, plátky citronu a svitky skořice přiveďte k varu. Do nahřátých sklenic pak rozdělte sušené ovoce s rumem, zalijte punčem a podle chuti oslaďte.   3. RECEPT: Dětský punč Ingredience: 4 sáčky ovocného čaje bez barviv a aromat (nebo 4 lžíce sypaného čaje) 1 biopomeranč (i s kůrou) + skrojky na ozdobu 1 červené jablko 500 ml červené hroznové šťávy či moštu 1 lžíce rozinek, propláchnutých horkou vodou 5 hřebíčků, 1 svitek skořice, 2 hvězdičky badyánu + svitky skořice na ozdobu 2 lžíce hnědého cukru med a citronová šťáva na dochucení Postup: Omyté ovoce nakrájejte na úhledné tenké kousky, případně na kolečka. Jablka zbavte jádřinců, naopak slupky neloupejte, dodají punči hezkou červenou barvu. (Hrušky se pro tento účel moc nehodí – rychle se rozvaří a punč zakalí.) V hrnci přiveďte k bodu varu džus. Pak vhoďte čaj a přilijte dva litry vroucí vody; nejlépe přímo z varné konvice. Celou dobu udržujte tekutinu horkou, ale ne vroucí. (Pro dospělé můžete čaj a horkou vodu nahradit červeným vínem.) Přidejte ovoce, rozinky, koření a cukr. Plamen udržujte na minimu, aby punč nezačal vřít. Zahřívejte pár minut. Až ovoce trochu změkne, sejměte hrnec z ohně a nechte punč mírně zchladnout. Vyjměte koření a nápoj dochuťte medem a citronovou šťávou. Podávejte ozdobené svitkem skořice a/nebo skrojkem pomeranče.
Zobrazit článek >
 
Moruše bílá a její využití
Léčivých účinků moruše využívali již staří Řekové, Římané i Číňané. Vyzkoušejte taky jejich účinky. Na co jsou plody morušovníku dobré? Některé možná překvapí úžasná chuť moruše. Využívá se v kuchyni, nejčastěji pro přípravu džemů, na výrobu moštu nebo se přidává taky do vína. Její plody slouží jako přírodní sladidlo. Už její čerstvé plody jsou poměrně sladké, avšak cukru naberou ještě po usušení. V moruši se nachází významné množství vitaminu C a K. Je bohatá na vápník, fosfor, draslík, hořčík a taky železo. Obsahuje dostatek vlákniny a bílkovin. Působí jako přírodní antioxidant, který lze využít při léčbě rakoviny. Podstatné je i to, že obsahuje více než padesát procent přírodních cukrů, tedy glukózu a fruktózu. Šťáva z plodů moruše se používá jako antibakteriální prostředek. Působí též i močopudně. Co se týče zdraví, působí moruše proti bolesti v krku, snižuje horečky a pomáhá redukovat hleny. Moruši je vhodné užívat taky v případě, že trpíte vysokým krevním tlakem. Je velmi prospěšná při cukrovce, neboť obsahuje moranolin, který zpomaluje vstřebávání sacharidů. Pomůže vám i při zánětech žaludku nebo při zácpě, plody mají mírně projímavý účinek. Plody morušovníku jsou k dostání nejčastěji v sušené formě. Vyzkoušejte, jak chutnají! Produkt Bio Sušená moruše bílá 100 g najdete zde. Sušené plody moruše bílé mají velmi příjemnou sladkou chuť a jíme je samotné či ve směsích s jiným sušeným ovocem, ořechy a semínky. Můžeme je přidávat do müsli směsí, jogurtu, ovocných salátů i muffinů a sušenek. Jsou zajímavé i z nutričního hlediska, protože jsou velmi dobrým zdrojem vitamínu C a našemu tělu dodávají i řadu minerálních látek (vápník a hořčík v ideálním poměru, železo). Vhodné pro diabetiky.  
Zobrazit článek >
 
Účinky přírodního léku jménem bříza
Březová míza obsahuje velké množství tělu prospěšných látek. Je bohatá na vitamin C, dále antioxidanty, aminokyseliny nebo fruktózu či xyliol. Ze stopových prvků stojí za zmínku křemík, sodík, dále draslík, vápník nebo měď, mangan, zinek a železo. Moci mízy si opravdu važte. Jako jeden z mála přírodních produktů dokáže míza krásně pročistit pokožku. Poradí si s vnějšími i vnitřními záněty. Je lékem na ekzém, kožní dermatitidu nebo lupénku. Bojuje taky s celulitidou, kterou dokáže nejen z libovolných partií odstranit, ale taky limituje jejich vznik. Míza snižuje silné alergické reakce. Zbavuje tělo otoků, které mohou souviset taky s uchováváním přebytečných tekutin v těle. Březová míza je skvělou látkou snižující hladinu cholesterolu v krvi. Omezuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení a celkové vstřebávání sacharidů. Jak vidíte, pro hubnutí je míza alias zdraví prospěšný doplněk stravy ideální. Náš produkt vám pomůže s léčbou celé řady nemocí. Postará se o léčbu ledvinových kamenů, poradí si s bolestmi hlavy. Kromě toho má silné hydratační a detoxikační účinky. Březová míza stimuluje růst buněk, zejména těch v pojivových tkáních. Díky této schopnosti zajistí dokonalé vypnutí a hladkost pleti. Otestujte produkt Březová míza natural bez přidaného cukru. Jedná se o přírodní 99,84% březovou mízu neředěnou vodou, která obsahuje pouze přírodní cukry a samozřejmě velké množství cenných prospěšných látek. 
Zobrazit článek >
 
Malý byt? Máme pro vás řešení! II
Práce se světlem  I když jedno světlo malému prostoru určitě stačí, pořiďte si speciální bodovky, které byt rozsvítí ze všech stran. Vhodné jsou drobnější světla než jedno centrální. Hodit by se vám do bytu vzhledem k malému prostoru měly spíše světla studená, ale neuděláte chybu, pokud k nim dodáte teplé tóny. Záleží na vašich preferencích a na tom, na co jste zvyklá. Pamatujte si taky, že malé byty stoprocentně potřebují světlo. Ve dne je to snadné, avšak na noc byste se taky měla dostatečně vybavit.  Velký nábytek  K nábytku se šikne vložit ještě jednu poznámku. Při vybavování bytu byste si měla dát pozor taky na masivní úložné prostory. Skříně z tlustého dřeva nebo šatníky sahající od jedné strany pokoje až na stranu druhou se do vašeho malého bytu s největší pravděpodobností hodit nebudou. Prostor můžete zvětšit pomocí bílého vybavení a taky zrcadel.  Jaká postel?  Když už jsme se pozastavily u mohutného nábytku, možná vás napadla otázka postele. To je totiž další velký problém při plánování malého bytu. Jestliže nechcete, aby vám celou ložnici zabrala manželská postel, máte vlastně ještě další dvě možnosti, jak se tradičnímu prostoru ke spaní vyhnout. V první řadě si můžete nechat na míru vyrobit vestavěnou postel do skříně, kterou každý den budete muset skládat. Časté uklízení platí však i u druhé možnosti. Na spaní si můžete pořídit taky rozkládací pohovku. Při jejím výběru si však dejte záležet, ne každý výrobce počítá s tím, že na ní každý den budete usínat. Sedačka obvykle slouží pro občasné přespávání nikoliv na každou noc. 
Zobrazit článek >
 
Masírujte se!
Nemusíte ihned k profesionálům, pokud Vás ovšem netrápí nějaké zdravotní potíže, ale i taková masáž od partnera může být příjemná a užitečná. Po celodenním shonu a námaze v zaměstnání si naše záda, šíje, ale taktéž i ruce a nohy zaslouží trochu péče a zrelaxování. A co tedy zkusit masáž rukou? Masáž končetin by měla být velice jemná.  Dbejte na směry masírování ‒ od prstů na rukou k ramenům. Hlavním důvodem je, že podporujeme proudění zmíněné lymfy, tedy odtékání usazených škodlivin z těla ven. Oblast dlaní - kružte prsty, nebo je přejíždíme klouby, tedy pěstí druhé ruky. Masírujeme rovnoměrně po celé dlani, mezi kůstkami, což je velice příjemné. Věnovat se můžeme i jednotlivým prstům. Jemnou masáž si zaslouží i hřbet ruky. Vnější strana předloktí - nejprve jemně masírujeme celými dlaněmi od zápěstí k lokti a hladivými doteky pouze pro kontakt zpátky k zápěstí. Následují krouživé pohyby ‒ směrem k lokti a zpátky ‒ opět pouze zlehka pro kontakt. Vnitřní strana předloktí - netlačíme v místech, kde vidíme žíly. Po několika minutách postoupíme výše, od lokte k rameni nebo dále na šíji a zlehka zpátky. Vyhýbáme se loketní jamce a podpaží. PRODUKT: Dr. Gaye Karitol masážní krém Uvedenou masáž rukou můžete skvěle provést s tímto masážním krémem. Jeho skvělé účinky a příjemná vůně hřebíčku Vám přinese úlevu a relaxaci po namáhavém pracovním dni. Obsahuje: Shea butter, Xylopia aethiopica, kaštan, kostival, vitamin E, mentol, kafr, hřebíček, emulzní základ. Tento masážní krém zakoupíte v našem e-shopu: ZDE  
Zobrazit článek >
 
Keramická varná konvice Alamere
Kávu ani čaj bez uvařené horké vody nepřipravíte. Moje babička k vaření vody měla smaltovanou konvici. Stála celý den na kamnech a obsah ohřívala. Vodní páry z ní uvolňované zvlhčovaly vzduch a v případě potřeby byla voda za chvilku uvařena. Stačilo konev jen krátce položit na horký tál kamen, a žádaný nápoj byl připraven. Modernější domácnosti vařily na plynu, ale mělo to svá, hlavně bezpečnostní rizika. O vaření na elektřině nemluvě. Hlavním úskalím u vaření na ní je čas, po který trvá, než se varná plotýnka ohřeje a vychladí. Krátce a jednoduše, vaření na elektrické plotýnce je neekologické a neekonomické. Proto jsme se rádi chopili konvic sice elektrických, ale rychlých, nebo lépe rychlovarných. Mají tepelné pojistky a po převaření obsahu se samy vypnou. Nehrozí nám tedy riziko spojené se zapomenutým zapnutým vařičem. Rychlovarné konvice jsou stále elegantnější a především cenově dostupnější. Rozhodně nemusejí být kovové nebo plastové. Stále žádanější jsou ty keramické. Kuchyni dodávají útulný retro vzhled. Rychlovarná keramická konvice Esperanza EKK010W Alamere. Své uplatnění najde v malé i velké domácnosti, vejde se do ní až 1,2 litru vody. Má příkon 1350 W. Má pěkně oblý elegantní tvar a na bílém keramickém těle elegantní bílý květinový dekor. Varná konev Esperanza EKK010W Alamere může svým vzhledem a cenovou dostupností osvěžit i vaši kuchyň. Najdete ji sekci Elektroniky.
Zobrazit článek >
 
Takhle se to nevaří! I
I správná hospodyňka se při vaření dopustí nějaké té chyby. Jaké z nich jsou nejčastější? Při přípravě jakých jídel lidé obvykle špatně postupují? Pokud vás zajímají i obecnější rady, které se týkají veškerého vaření nebo uchovávání surovin, zapátrejte v rubrice Vaření, kde najdete dva články, které jsou zaměřeny na tuto problematiku. A nyní už k přípravě jednotlivých pokrmů. Polévka, kterou jste právě dovařila vám vůbec nezhoustla, a tak se chystáte v menším hrnečku rozmíchat mouku v mléce nebo vodě a jednoduše tuto směs přidat do polévky? Nedělejte to! Polévka bude chutnat výrazně lépe, když do ní přidáte klasickou jíšku připravenou na másle. Pokud nevěříte, rozdělte si polévku napůl, do jedné přidejte vaši jednodušší variantu a druhou část smíchejte s pravou jíškou. Už cítíte ten rozdíl? Věděla jste, že do vývaru by měly přijít pečené kosti? Pokud totiž kosti nejprve prudce opečete v troubě a pak až z nich budete připravovat vývar, tak dosáhnete daleko silnější chuti. Po vytažení z trouby je třeba kosti zalít studenou vodu, aby se zatáhly. Nikdy je nevhazujte do vroucí vody. Při vaření vývaru taky nezapomínejte sbírat pěnu, která se tvoří na povrchu. Nikdy nevkládejte žádné potraviny, které se chystáte tepelně upravit do studeného oleje. Ten se pak totiž vsákne do surovin a vy pak budete jíst mnohem tučnější porci jídla. Nezapomínejte správně pracovat i s masem. To byste měla pokládat vždy do rozpáleného oleje a osmažit ho zprudka, aby neztratilo šťávu. Pokud máte ráda maso propečené, tak ho po osmažení vložte na pár minut do trouby. Trochu jinou kuchařku s názvem Jak vám chutná, Excelence? najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Ostrovní kuchyně: Kréta
Není kuchyně, jako kuchyně. Máte-li namířeno na Moravu, neznamená to, že si tam dáte stejné zelí jako v Čechách. To samé platí i v zahraničí. Například pokud se chystáte na Sicílii, neznamená to, že si jednoznačně budete pochutnávat na typickém italském jídle. Ačkoliv mají vždy ostrovní kuchyně blízko k té pevninské, v některých pokrmech se přece jen liší. Ostrovy už od nepaměti lákají nejen svou kulturou, historií, přírodou, mořem a ostrovním životem, ale také svojí kuchyní. Ponořme se tedy do tajů tamní kuchyně, a nechme se zlákat na nějakou tu místní specialitu. V našem malém kulinářském seriálu vám postupně budeme představovat jednotlivé kuchyně známých i méně známých ostrovů. Naše první návštěva bude na ostrově, který si ke zrození vybral sám Zeus. Ostrov Kréta. Ostrov bez ryb? Od ostrovů se očekává, že budou plné ryb a mořských potvor. V případě Kréty tomu tak není. Čerstvé ryby tu jsou vzácností, a proto jejich cena je pro našince velmi vysoká. To nic nemění na tom, že krétská kuchyně je bohatá na tamní speciality a produkty, které se nikde jinde nepěstují či nerostou. Hory, slunce, kozy a ovce Saláty provoněné horskými bylinkami, ovčí i kozí sýry a tvarohy, které jsou tak husté, že se pomalu dají i krájet. A o kozím jogurtu od divokých koz kri kri, jak jim místní říkají, není moc co říci, to se totiž musí zažít. Máte-li rádi smetanové jogurty, tak řecký jogurt pro vás bude božskou manou. S divoce rostoucími bylinkami se musí velmi opatrně. Jsou více aromatické, než jak jsme zvyklí, ale jejich chuť je nepřekonatelná. Je z nich cítit moře, slunce, hory, navíc některé rostou pouze na Krétě. Ale to není vše, ještě ke všemu mají úžasné léčivé účinky. Jsou vhodné jak do jídla, tak k pití. Pokud zavítáte na ostrově do nějaké horské vesničky, snad v každé taverně vás přivítají s otevřenou náručí, a vlastně i s otevřenou lahvinkou jejich domácí pálenky. Ale pozor, nic se nemá přehánět. Kréťané jsou zvyklí řídit mírně pod vlivem, mají to povoleno, není proto divu, že si dovolí přivítat řidiče cizince panáčkem čirého moku. V posledních letech stále více lidí přichází krétské kuchyni na chuť. Především proto, že se jedná o lehkou a zdravou kuchyni plnou zeleniny, bylinek, mléčných výrobků a skopového. Můžete ochutnat například: Mezithra – prohřátý tvaroh s medem Chorta – vařené zelené listy různých rostlin Dakos – krétská specialita z bagetek, rozsekaných rajčat, sýrem feta a krétským oregánem Avga me staka – vejce se smetanou a moukou Saganaki – slaný a aromatický grilovaný nebo smažený sýr, který se podává jako předkrm Pasticio (pastitsio) – zapečené těstoviny s několika vrstvami, spojené sýrem a vajíčkem s mletým masem a bešamelovou omáčkou. Obsažena jsou i rajčata a koření. Pokrm se může dělat i bez masa. Spanakopita - taštičky z filo těsta (voda, mouka, olej) plněné vajíčkem, sýrem a především špenátem Pokud chcete Krétu opravdu poznat a vidět nejen moře a hotelový pokoj, pronajměte si auto a vyrazte do hor, kde vás čeká ten opravdový život na Krétě. A abyste se neztratili, jistě budete potřebovat i dobrého průvodce.
Zobrazit článek >
 
Zbavte se chutě na sladké aneb praktické rady pro každou příležitost II
Neustálá chuť na sladké může stát taky za přebytkem soli. Pokud si libujete ve slaných jídlech, může se vám stávat, že najednou budete mít potřebu se zase naladit do jiné dimenze a prostě budete muset spořádat pořádnou dávku cukru. Na tohle zapomeňte jednou pro vždy. Naučte se solit méně a pak i cukr nebudete postrádat. Dávejte si krátké pauzy. Pokud si řeknete, že už nikdy nebudete jíst sladké, zaručeně vám to nevydrží. Zkuste si dobroty odepřít jen na den, druhý den je zas v klidu jezte, jen omezte jejich počet. Pomůže vám taky jejich pomalá redukce. Ze tří sušenek udělejte dvě a půl a tak dále. Dobrota jednou za čas vám neuškodí a ještě si díky ní uděláte radost. Napadlo by vás, že těsnější oblečení může ovlivnit vaše chutě? Opravdu, tato psychologická metoda funguje. Sladké si totiž rozmyslíte, když si vzpomenete na to, že by vám vaše kalhoty mohly být ještě těsnější. Druhá vlna žen se zase v úzkých věcech cítí svázaně a při pomyšlení na jídlo si ho radši odepřou Vždyť po snězení sladkého dortíku by měly v pase ještě méně místa. Do jaké kategorie patříte vy? A pozor! Myslete na to, že nic se nemá přehánět. Hodně těsné oblečení vám může ublížit i zdravotně! Dejte si kávu! Je známo, že káva zahání chutě na sladké. Musíte však pít kávu černou, nikoliv s mlékem. Je to i dobrý recept na hubnutí. Černou kávu pijte po ránu, pokud však nemáte problém se jejími účinky na vaše spaní, můžete si ji dát klidně v deset večer. Hubněte zdravě! Vyzkoušejte doplňky stravy, díky kterým budete mít nejen menší chutě na sladké, ale taky se vám podaří lépe zhubnout. Naši pestrou nabídku si můžete prohlédnout zde. 
Zobrazit článek >
 
Znáte historii Halloweenu? I
Svátek Halloween je čistě pohanská zvyklost, která nemá vůbec nic společného s křesťanstvím. Souvisí s rituály a temnou magií, jak se brzy dozvíte. Pojďme se podívat na to, co se dělo v předvečer všech svatých, v čase All Hallows Eve. Halloween má své kořeny opravdu hluboko, datují se někdy do doby tři sta let před Kristem. Říjnovou tradici posledního dne má na svědomí kněžská rodina, která žila mimo keltský svět. Věřila v jiné síly a hlavně v duchy. Právě 31. října se konaly největší slavnosti roku, neboť se pořádal takzvaný festival smrti. Jednalo se o tradici, kdy kněží vycházeli ze svých obydlí a obcházeli různé domy, ve kterých žádali oběti pro své bohy. Mohli být obdarování dobrým jídlem, ale i lidským masem. Pokud nějaká rodina neotevřela nebo nevznesla jejich bohům dar, byla prokleta. Před jejich dveřmi byla vyslovena věta ,,Trick or Treat‘‘, která v překladu znamenala, že pokud nedostanou dar, padne na ně zlo. Když tedy nebylo ničeho, musela přijít kletba. Jde pouze o vášnivou legendu. Věří v ní však spousta halloweenských nadšenců. O obcházení domů kněžími s cílem žádostí darů však máme historické důkazy. Jak moc je příběh dobarven musíte už posoudit sama. Jistě vás zajímá otázka vydlabávání dýní. Úplně na počátku, ještě než vznikla samotná tradice, která se dnes mezi lidmi dodržuje, se vyřezávaly tuříny. Kněží je vydlabali, prokrájeli a následně do nich vsadili svíčku vyrobenou z jejich obětí. Tuřín nakonec znázorňoval ducha, který jim měl pomoci proklít lakomé domácnosti. Dnes má dýně působit strašidelně zejména pro legraci, dříve však obličeje vykrájené do duté zeleniny měly mnohem hlubší význam. Ve vykrajování dýní přešel zvyk o mnoho století později. Do Ameriky se dostala v průběhu osmnáctého století.
Zobrazit článek >
 
Tajemství Karibiku – Bahamské ostrovy IV
A kam se vydáme v posledním výletním článku? Jaké nádhery musíme ještě objevit? Národní park Lucaya Při výpravě na ostrov Grand Bahamas nesmíte zapomenout na průzkum nejrozsáhlejších podzemních vodních jeskyní na světě. Můžete se sem vydat v potápěčském úboru, ale taky si tyto přírodní krásy můžete prohlédnout ze souše. Místní převozníci vás svezou na měnších loďkách. Bimini Na ostrov Bimini se dostanete asi za půl hodiny leteckou cestou z Floridy.  V této oblasti se nachází samozřejmě velký počet písečných dlouhých pláží s pozvolným vstupem do moře. Sídlí zde taky mezinárodní organizace WildQuest, která zprostředkovává pro turisty nejrůznější výlety za delfíny a podobné zážitkové akce. Díky malému množství lidí sídlících na ostrově zde zažijete odpočinek. Mimo kontaktu s delfíny můžete navštívit mnohé druhy lekcí jógy a různá skupinová dechová cvičení. A ještě jedna zajímavost na závěr. Již od pradávných dob lidé znali legendu, která vyprávěla o pramenu mládí. Roku 1512 se sem Juan Ponce de León vydal hledat elixír mládí. Zřejmě byl neúspěšný, protože se moc velkého věku nedožil. Co vy? Zkusíte své štěstí a vyjedete si taky za hledáním zázračného pramene do samotného neprozkoumaného středu ostrova? Jestliže hledáte turistickou klasiku, vydejte se na ostrovy New Providence, Paradise Island, Grand Bahama nebo právě Bimini. Zajímavém je, že na každém z ostrovů se nachází velký počet kostelů. Věděla jste, že Bahamské ostrovy mají nejvíce kostelů na osobu na světě? Takto Bahamy asi neznáte, že? Prozkoumejte i další místa Ameriky. Co třeba s knihou Mezi dvěma kontinenty, kterou najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Letošním trendem jsou přírodní materiály: Vyznáte se v nich? II
Angora Angorský materiál se hodí spíše do chladnějšího počasí, neboť tato látka dost hřeje. I v jarních kolekcích však kousky z angory seženete. Jedná se o jemnou a hebkou látku, která se připravuje z ostříhané srsti angorských králíků. Lidé mylně zaměňují látku s tou z angorských koz, jde však o materiál úplně jiné a vůbec ne hebké struktury. Angorská látka se často míchá s bavlnou nebo vlnou z důvodu upevnění vláken. Nejčastěji se z ní vyrábí ponožky, svetry a zimní doplňky. Pěkný přehoz vám však při studených večerech bude ku prospěchu. Pašmína Pokud znáte kašmír nebo jej dokonce máte v oblibě, pak si i pašmínu zamilujete. Tato látka se vyrábí ze srsti tibetských koz. Právě v Tibetu a oblasti celého Perského zálivu se pašmínové látky vyrábí. Látka je velice jemná, většinou tenčí, překvapí vás však její hřejivost. Pašmína se nemačká a navíc se vyznačuje vysokou odolností. Pašmínu s sebou můžete nosit jako přehoz pro případ ochlazení. Nejčastěji se z této látky vyrábí velké šály a šátky, které obvykle nesou shodný název s materiálem. Kůže Kůže tvoří jeden z úplně nejstarších materiálů vůbec. V historii byl naprosto nepostradatelný, v současné době bychom se bez kůže také jen těžko obešli. V létě užijete především kožené boty ve formě sandálků nebo lodiček, i kožená sukně však může vypadat stylově. Kabelka v kůži by se vám mohla také hodit. Jen si dejte pozor na to, abyste se o svůj kožený majetek správně starala. Vyžaduje jistou péči. Speciálně se pak z nehladké či původní kůže vyrábí kožešiny. 
Zobrazit článek >
 
Poznávejte Slovinsko
Slovinsko je nádherná, někdy i opomíjená, země. Každý z nás si tu najde to svoje. Od hor, jeskyní, řek, měst až po moře, to vše nabízí Slovinsko. Tato země je znovu objevovaná našimi turisty, i přes to, že se nejedná o laciný kraj. Zkuste si někdy naplánovat cestu do Chorvatska přes Slovinsko a to mimo dálniční síť. Určitě začnete tuto zemi vnímat úplně jinak. Například hlavní město Ljubljana: ...bylo založeno už ve Středověku, kdy neslo název Aemona. Po pádu Říma bylo vypleněno Huny a nový rozmach zaznamenalo až ve 12. století. V letech 1270 - 76 vládl tomuto městu i český král Přemysl Otakar II. V centru hlavního města Slovinska se tyčí hrad, který může být takovým orientačním bodem. Pod hradem teče řeka Ljubljanica. Hrad byl v minulosti několikrát vypálen. Pokud se dostanete až k hradu, stojí za to vystoupat do hradní věže, kde se Vám, na jejím vrcholu, naskytne nádherná vyhlídka na město. Můžete z výšky shlédnout katedrálu sv. Mikuláše, která byla založená ve 12. století nebo Trojmostí - trojici mostů vedoucí přes řeku. V roce 1898 bylo město poničeno zemětřesením a centrum města tak bylo opraveno v moderním stylu. Na obnově města se podílel například architekt Josip Plečnik, který působil v Praze a také pro T. G. Masaryka prováděl četné úpravy na Pražském hradě. Kdo má rád jeskyně, kterých Slovinsko nabízí nespočetné množství, může naštívit nejznámější a to Škocjanske jame. U města Postojna se pak nachází jeskyně Postojanska jama. Kniha SLOVINSKO - Inspirace na cesty nabízí ucelený přehled zajímavostí Slovinska. Od adrenalinových sportů přes wellness centra až po vinné sklepy: využijte naplno svůj volný čas. Slované, Habsburkové a nezávislost: nahlédněte do minulosti i současnosti Slovinska. Praktické rady: kde se ubytovat, najíst a jak cestovat. Přehledové mapky Slovinska a centra hlavního města.  
Zobrazit článek >
 
Hrací deka podpoří nejen kreativitu vašeho dítěte! II
Při výběru si samozřejmě musíte dát pozor taky na materiál celého hracího systému. Nejen deka, ale i všechno příslušenství by mělo být vyrobeno z nezávadných materiálů. Velmi oblíbené deky jsou z fleecu nebo plyše. Dobrým materiálem je taky biobavlna, špatný není ani polyester. Výhodou bavlny je prodyšnost a schopnost vtáhnutí vlhkosti. Dá se snadno vyprat a je odolná vůči vnějším vlivům. Její nevýhodou je mačkavost. Častým užíváním se taky poměrně rychle opotřebovává. Mezi nejlepší vlastnosti plyše patří zahřívání. Výhodou polyesteru jsou zase perfektní funkční vlastnosti, lehkost a příjemný dotek. Polyester lze tak jako bavlnu lehce omýt a navíc se mnohem pomaleji zničí. Nemačká se. Je však třeba myslet na to, že jde o umělý materiál. S ohledem na předchozí odstavec je vhodné ještě připomenout, že byste svému dítěti měla pořídit takovou deku, kterou lze vyprat. Je dobré samozřejmě počítat s rychlým ušpiněním. Součástí hracích podložek či dek mohou být různé šustící hračky, díle skrývačky, oblíbené kroužky, bzučidla a pískátka, chrastidlo nebo taky zrcátko. Deka většinou obsahuje plastové části. Oblíbeným předmětem nad dekou je kolotoč, který milují nejen děti, ale i jejich rodiče, neboť potomci pohledem na kolotoč snadno usínají. Hrací deska s mantinelem a hrazdou Sova modrá je vhodná pro každé dítě nejen díky tomu, že ji lze různě přetvářet a měnit její polohy. Vyzkoušejte ji. Produkt najdete zde: pro-deti.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Zbavte se chutě na sladké aneb praktické rady pro každou příležitost I
Jak zahnat to stálé nutkání vzít si alespoň sousto čokolády nebo kyselého želé? Jak se zbavit chuti na sladké? Přečtěte si naše povídání a hlavně spoustu tipů! Díky tomuto článku už na sladké nebudete mít ani pomyšlení. Vyžeňte zlo menším zlem. Pokud si vaše chuťové buňky nedají říct a vy je zkrátka musíte něčím uspokojit, pak si dejte něco, co vás zasytí a ještě k tomu si odškrtnete cukry. Přednost před čímkoliv sladkým dávejte müsli, zapékaným ovesným vločkám s menším množství cukru, taky müsli tyčinkám. Dobrou volbou je samozřejmě i ovesná kaše. Samozřejmě i ovoce je povoleno. Pokud nutně potřebujete sladké, přidejte na kaši rozinky. Chybí vám čokoláda? Pravé kakao vám rozhodně neuškodí! Jezte pravidelně. Zasytíte se a nebudete na jídlo ani myslet. A když nebudete myslet, nevymyslíte si ani chuť na sladké. Jak prosté, že? Chutě na sacharidy v jakékoliv podobě vyženete dostatečným příjmem bílkovin. Ty snižují sladké chutě a ještě brání jejich ukládání v těle. Dejte si ořechy, jogurt s živou kulturou nebo luštěniny. Zvyšte přísun chromu. Jeho nedostatek totiž může způsobovat zvýšené chuti na sladké. Dejte si celozrnné pečivo, ze zeleniny rajčata nebo brokolici, taky datle a lískové ořechy. Za chutěmi je vždy dobré hledat příčinu. Nemusí jít totiž vždy o váš mlsný jazýček. Tělo si tím, že má na něco chuť totiž může říkat o podstatné živiny. Pokud postrádají vaše ústa čokoládu, pak vám může chybět hořčík. Jestliže máte chutě na sladké ovoce a sladké šťávy, asi tělo nebude mít dostatek vitaminů. Za chutí na sladké může stát i nedostatek cukrů, které vám dodají energii. Hubněte zdravě! Vyzkoušejte doplňky stravy, díky kterým budete mít nejen menší chutě na sladké, ale taky se vám podaří lépe zhubnout. Naši pestrou nabídku si můžete prohlédnout zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak čistit šperky? I
Šperky jsou prostě nepostradatelnou výbavou každé dámy. Dokáží z vašeho outfitu vykouzlit něco výjimečného. Víte, jak se správně o své klenoty starat? Každý vyžaduje speciální péči. Naučte se čistit jednotlivé druhy šperků. STŘÍBRO Zašlé stříbrné šperky vyčistíte poměrně snadno. Naberte si do menší nádobky teplou vodu, do ní přidejte pár kapek jarové vody a vodu zpěňte. Na hadřík pak naneste větší množství pěny a měňte jím šperk. Pokud se špína nepustí, použijte klasický čistící prostředek na stříbro, který koupíte v každé drogerii. Nezapomeňte z vašeho klenotu smýt veškeré chemikálie. Mněte šperk hadříkem raději déle. Během chvilky bude zase jako nový. Třpyt kovu dodáte taky speciální koupelí. Vložte do nádoby alobal, přisypte k němu kuchyňskou sůl, šperk a vše zalijte vroucí vodu. Nechte louhovat maximálně 15 minut. Vyjměte a vaše cennost bude zase zářit. Pokud se vám zdá, že vrchní vrstva stříbrného šperku je ošoupaná nebo se dokonce láme, nechte si ho v klenotnictví znovu potáhnout rhodiem, tedy ochrannou vrstvou proti černání. Stříbru tato vrstva dodá lesk a třpyt. Každý stříbrný klenot by touto látkou měl být potažen. Pamatujte si, že stříbru škodí jakýkoliv kontakt s chemikáliemi. Nemyjte s prstýnky, nádobí, neberte si náušnice, když své vlasy ještě nemáte přestříkané lakem na vlasy. Ani parfém by se neměl dostat na žádný ze šperků. O zlatu a perlách se dozvíte více v našem dalším článku. Svou výbavu šperků můžete rozšířit hned o nové kousky. Stačí kliknout zde. 
Zobrazit článek >
 
Kojíte? Zjistěte, zda se správně stravujete! II
Vyhněte se alergenům Mnohem větší riziko než potraviny, které nadýmají, znamenají pro dítě suroviny, které mohou vyvolat alergickou reakci. Z jídelníčku se doporučují alespoň zpočátku kojení úplně vynechat ostrá jídla, jahody nebo hodně mléčných výrobků. Konzervační látky a moc cukru škodí Tak jako některé výše zmíněné látky mohou i kozervanty působit jako alergeny. Pokud budete konzumovat dosti produktů s ,,éčky‘‘, pak se u dítě mohou vyskytnout ekzémy nebo alergie. Na zpracování cukru zase tělo potřebuje velké množství vápníku. Ten však potřebuje v hojném množství ve svém organismu udržovat. Miminku je zdrojem pro správný vývoj kostí, vám zase pomůže jako prevence proti kazícím se zubům, dodá sílu vlasům a pleti. Cukr není vhodný taky na únav, dodá rychlou energii, ale po delší době vás bude spíše uspávat. Alkohol ještě nesmí do domu Po tolika měsících abstinence máte chuť se konečně osvěžit nějakým letním míchaným drinkem nebo zapít narození miminka přímo ,,panákem‘‘? Tak s tím si ještě musíte počkat. Ideálně byste si alkohol mohla odepřít po celou dobu kojení, jedna sklenička vína nebo pivo, vám ani miminku vak neublíží. Jen je vhodné dám si mezi alkoholem a kojením pauzu. Káva musí taky počkat Jste unavená z neustálého vstávání a práce kolem miminka? Pak ale spánkovou krizi neřešte kávou. Kofein se dostane do mléka a u dítě pak jeho konzumace může způsobit nejen neklid nebo dráždivost, ale taky poruchy spánku. Produkty na kojení a krmení najdete zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Makadamové máslo
Přečtěte si dnes něco o máslové pochoutce z makadamových ořechů. Budou se vám sbíhat sliny!  Z makadamových ořechů si můžete klidně i po domácku vyrobit mléko, taky olej nebo právě máslo. Každý příprava má svá specifika, pojďme si ji trochu přiblížit. Makadamové plody jsou tak jako jiné ořechy poměrně tvrdé, a tak je třeba je před přípravou pořádně namočit. Po nabobtnání je můžete samozřejmě taky konzumovat je tak, chutnají lépe.  Makadamové mléko získáte vylisováním ořechů. Představte si však množství ořechů, které musíte na tak málo tekutiny použít. Nebude lepší si mléko raději koupit? Ořechy využijte raději samostatně, třeba na pečení. Makadamová tekutina chutná smetanově, aromatické moc není.  Máslo z makadamových ořechů, které vám taky v našem e-shopu nabízíme, se vyrábí v několika fázích, které nadále mohou pokračovat na výrobu ořechového oleje.  Makadamové máslo je výborným zdrojem antioxidantů, díky čemuž můžeme ořechy řadit mezi elixíry mládí. Antioxidanty přispívají k vyhlazení vrásek a celkově podporují vitalitu jedince. Skvělé, že?  Makadamové ořechy přispívají ke zdraví kostí. Dodávají jim sílu a vitalitu. Makadamové máslo se vyplatí konzumovat ve vyšším věku, neboť podporuje funkci celého pohybového aparátu.  Máslo se vyplatí domů pořídit ve chvíli, kdy shazujete kila dolů. Jedná se totiž o zdravou podobu másla, která obsahuje zdravé tuky a ještě vás skvěle zasytí. 
Zobrazit článek >
 
Ořechy před konzumací namočte
Ořechy jsou bohaté na kyselinu fytovou, která je na jedné straně považována za antinutriční látku, která snižuje využití fosforu, zinku, vápníku a mědi a na druhé straně má hypocholesterolemický účinek. V trávicím traktu je jen část kyseliny fytové přirozeně neutralizována. Namáčením zvýšíte obsah živin z ořechů a semen. Jak namáčet V první fázi ořechy namočíme do teplé vody se solí. Teplá voda zvyšuje vstřebatelnost živin, zejména vitamínů skupiny B. Sůl aktivuje enzymy, které deaktivují inhibitory enzymů v ořechách a ty se po 7-24 hodinách rozpadnou. V druhé fázi může začít sušení, které vrátí ořechům křupavost. Na co jsou bohaté jaké ořechy a semínka Dýňové semínko: zinek, železo, fosfor, vitamín E Chia semínka: antioxidanty, kvalitní aminokyseliny, hořčík, draslík, fosfor, selen, vápník, železo, rozpustná i nerozpustná vláknina Konopné semínko: 10 esenciálních aminokyselin, vitamíny, minerály, vláknina, chlorofyl Lněné semínko: Omega 3, draslík, rozpustná i nerozpustná vláknina, polyfenoly a lignany Mák: vápník, sodík, fosfor, draslík, hořčík, vitamín E, kyselina linolová a linolenová Mandle: vitamín B2, vitamín E, hořčík, vláknina a antioxidanty Sezam: vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek, betakaroten, vitamíny skupiny B, nenasycené mastné kyseliny Slunečnicové semínko: vitamín E, antioxidanty, stopové prvky Vlašské ořechy: vitamíny skupiny B, aminokyseliny, Omega 3, draslík, hořčík, měď, zinek, mangan
Zobrazit článek >
 
Feng Shui a pravidla stolování I
Stolování podle Feng Shui prý vyzdvihne sváteční atmosféru k výšinám. Dodá slavnostní úrovni několik bodů navíc. Feng Shui pomůže udržet správnou harmonii, pohodu a radost všech vašich hostů. Funguje opravdu pozitivně tato metoda stolování? To už musíte posoudit sama. Tady jsou ty nezákladnější pravidla, která byste měla se stylem Feng Shui dodržovat: Základem všeho je pevný a mohutný stůl z masivního dřeva. Pokud vlastníte pouze tenký, plastový a ještě třeba viklající se stůl, měla byste ho ihned nahradit jiným. Nerovnovážnost stolu značí nedostatek příjmů a nestabilitu celého místa, bytelný stůl naopak prokazuje jeho stabilitu a vaši pevnou finanční stránku. Váš stůl by měl mít nejlépe kulatý nebo alespoň zakulacený tvar. Pokud vlastníte stůl hranatý, nikdy nikoho neusazujte na roh stolu. Všechny čtyři rohy totiž dle Feng Shui symbolizují šípy, jež mají za úkol otrávit strávníka. Můžete tak vaší návštěvě přivodit zbytečné trávící problémy nebo nepohodlnost či napjatost. Aby otrávené šípy alias rohy stolu neměly tak velkou sílu, postavte doprostřed vaší prostřené tabule červenou květinu, která tyto šípy omámí. Pokud nemáte doma žádný ubrus, ani neplánujte večeři, než si nějaký pořídíte. Jeho barva by měla být neutrální a nebo zemitá. Vhodnou barvou ubrusu posílíte celkovou energii v místnosti. Nikdy nestolujte v šeru nebo v přítmí. Pokud venku už slunce zapadlo, rozsviťte umělé světlo, můžete si přisvítit i svíčkami, které jsou dle pravidel Feng Shui rozhodně povoleny. Nejvhodnější počet svíček je pět. Při večeři pro dva volte svíčky dvě. A co dál? To se dozvíte ve druhé části článku. Nejrůznější druhy svíček na váš stůl najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Odpouštějte ... II. část
Zajisté znáte ten pocit, když ve Vás hlodá nějaká ta křivda či ublížení, které se Vás dotkli nedávno, nebo už od té doby uplynulo moře času. Ale ono je to v nás stále skryté a my se tím doslova mučíme a užíráme. Zkuste odpustit! POCHOPME TOHO DRUHÉHO Jakmile budeme mít určitý odstup od trýznivého zážitku, můžeme se postupně přesouvat do další fáze, kdy se budeme snažit pochopit druhou stranu. Vězme, že nikdo není neomylný a každý dělá chyby a občas někoho, i nevědomky, zraní a zklame. Pokud to bude jen trochu možné, dejme vědět druhé straně, že nejsme bez citů a že nás jeho chování zraňuje. Řekněme mu (jim): "Mrzí mne tvá slova,...." "Velmi mne zranilo to, jak jsi se ke mně zachoval ...." Můžeme požádat o vysvětlení toho, proč nám to ten druhý udělal nebo řekl. Snažme se pak pochopit pocity toho druhého. Podívejme se na onu záležitost jiným úhlem pohledu. Třeba se onen vztah, přátelství, ... může obnovit a začneme prostě od začátku. Ano, někdy to třeba nepůjde. Ale i tento stav je v pořádku. Odpuštěním totiž není myšleno to, že rezignujeme na své zásady a budeme všem na vše říkat: "Ano." Pokud cítím, že je nám to tzv. "proti srsti", řekněme: "Ne!". Což je důležité například při psychickém či fyzickém násilí. JAK ODPUSTIT SOBĚ? Toto je obvzláště těžké. Jsme na sebe až moc přísní a důslední. Pokud však vůči sobě budeme chovat a pěstovat si v sobě vztek a nenávist, může to mít velké zdravotní následky. Budeme pak vystaveni velkému stresu, napětí a strachu. Můžeme pak agresivně reagovat na naše okolí.  Ukončete tento boj, kde protivníky jsme my a naše JÁ. Chceme přeci prožít život v určité pohodě, klidu a harmonii.        
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Řím I
Co takhle výlet do Říma, hlavního města Itálie, Věčného města, na místo lásky a dobrodružství? Řím leží pouze 27 kilometrů od pobřeží Středozemního moře. Je největším italským městem a čtvrtým nejlidnatějším městem Evropy. Najdete zde pestré kulturní zážitky. Tak na co čekat? Jdeme prozkoumávat další evropskou metropoli! Koloseum Celosvětově proslulá památka, ze které pochází slavná věta ,,Ave imperatore, morituri te salutant.‘‘ neboli ,,Buď zdráv císaři, jsoucí na smrt tě zdraví.‘‘, se nenazývá nijak jinak než Koloseum. Tvoří jednu z dominant Říma. Jde o největší Římský amfiteátr, ve kterém se odehrávaly například velmi oblíbené zápasy gladiátorů nebo taky hony na zvířata. Do Kolosea se vešlo padesát tisíc návštěvníků. Dříve bylo toto místo známo taky pod pojmem Flaviův amfiteátr, dnes už ho nikdo nenazve jinak než Koloseum. Pantheon Typicky antická stavba chrám všech bohů Pantheon si taky zaslouží připomenutí hned na začátku našeho povídání. Jde o nejzachovalejší antickou stavbu města. Zajímavé je, že tato stavba neobsahuje vůbec žádná okna. Kromě dveří zde byl vysekán stropní otvor široký asi devět metrů, aby uvnitř nebyla úplná tma. Forum Romanum Největší historické italské náboženské, politické i obchodní středisko se nazývalo Forum Romanum. Jeho dochovalé zbytky se nachází v samém srdci Říma. Každým dnem sem míří tisíce návštěvníků. Výhodou hlavně pro mladé objevitele jsou nízké ceny za vstupné. Osoby do věku osmnácti let mají vstup zadarmo, pro návštěvníky do pětadvaceti let je tu zase 25% sleva. Forum Romanum skrývá například vítězný oblouk Septima Severa, Zlatý milník nebo posvátnou cestu Via Sacra a mnohé další zajímavé památky. Průvodce Řím do kapsy najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Zásady při nošení kontaktních čoček – Jak o ně správně pečovat?
Jste pravidelnou nositelkou kontaktních čoček? Děláte vše správně nejen co se týče hygieny? Jak se o čočky správně starat? Ještě před tím, než začnete s čočkou pracovat, si pořádně umyjte ruce, aby se na ní nedostala jakákoliv špína. Čočka by měla mít neporušený obal. Po otevření ji zkontrolujte. Měla by být čistá, její roztok by neměl být zakalený. Neměla by na sobě mít žádnou prasklinku či hrbolek. Čočky nasazujte vždy tak, aby tvořily mističku, nikdy by na vás neměla koukat vyvrácená strana čočky. Před vyjmutím čoček z očí si samozřejmě opět vydezinfikujte ruce. Způsobů sundání čoček existuje velké množství, těmi se budeme zabývat zase v jiném článku. Nyní je třeba pouze připomenout, že čočky byste měla uchovávat vždy v čistém roztoku. Nepoužívejte roztok na čočky dvakrát. Kontaktní čočky je vhodné nasazovat před líčením. Lépe na sebe při líčení uvidíte a taky zabráníte tomu, aby se na ně při jejich nandávání dostaly zbytky řasenky nebo jiné dráždivé látky. Oční make-up odličujte až potom, co si čočky sundáte. Nezapomeňte taky na své oči myslet při nanášení jakýchkoliv sprejů. Při aplikaci laků na vlasy, deodorantů a dalších prostředků vždy nechte zavřené oči. Čočky jsou komfortem vždy a všude. Nejvíce se vám však jejich používání osvědčí při sportu. Čočky jsou vhodné na jakýkoliv sport. Myslete na ně ale například při plavání. Je vhodné chránit je potápěčskými brýlemi. Nejrůznější druhy kontaktních čoček najdete zde. Pořiďte si k čočkám stylové příslušenství! Originální pouzdra na čočky najdete zde.      
Zobrazit článek >
 
Probuďte svoji krásu II.
Udržet si mladistvý vzhled nemusí být jen zasluhou plastických operací. Taktéž vnitřní vyrovnanost, sebeláska a pravidelná péče dokáží velké divy, aniž byste musela jít takzavně "pod kudlu". Na sebelásce, pokud ji nemáte vypěstovanou, můžete zapracovat pomocí různých knih nebo odborníků, kteří Vám pomohou mít se ráda. Přijmout svůj život, jaký je nemusíte. Pokud chcete více, začněte na tom pracovat už teď. Jedno s druhým je velkou magií, která dokáže přímo zázraky. jestliže budete se sebou spokojená, bude to z Vás přímo sršet a okolí to příjme, stejně jako Vy sama, za pravdu a bude Vámi okouzleno. Prozatím jste o sebe téměř nepečovala? V každém věku je důležité, abyste na sebe dbala. Pomůže Vám to i po psychické stránce. K posílení imunity můžete čas od času zajít do sauny. Kromě imunity podpoříte i látkovou výměnu. Meditujte! Pokud nestíháte přes den, najděte si čas před spaním. Můžete si pustit vedenou motivaci do sluchátek, která Vám pomůže k uvolnění těla a eliminaci stresu. K odstranění jemných šupinek na obličeji používete kvalitní pleťový peeling. Aplikujte jej před spaním. Po peelingu naneste na svoji pleť výživný krém a nechte jej přes noc působit. Taktéž na tělo použijte speciální ZPEVŇUJÍCÍ TĚLOVÝ PEELING COLLISTAR. Zpevňující tělový peeling s exfoliační solí, třtinovým cukrem, kořením a esenciálními oleji promění vaši pokožku k nepoznání! Vaše pokožka bude po pravidelném používání zpevněná, jemnější, pružnější a hladší.
Zobrazit článek >
 
Proč se nám zdají sny?
Sny nás upozorňují na to, čemu bychom měli věnovat zvýšenou pozornost. Sny, které varovaly a předpovídaly budoucnost, se objevují již v Bibli a Sigmund Freud díky analýze snů dokázal léčit své pacienty. Léčba a duševní rozvoj Jakékoliv zamyšlení se nad snem může pomoci dostat se k jádru věci problému, který tíží naši mysl. Každý z nás má erotické představy nebo touží po létání. Ovšem ne vždy lze tyto představy a touhy realizovat v běžném životě a tak přichází v noci sen, který vše umožní. Cokoliv potlačujeme v naší mysli nebo si nepřipouštíme, se vrátí, protože to potřebuje ven, a to v podobě snu, migrény nebo duševní poruchy. Radost a smutek Některém lidé se zdají děsivé noční můry a naopak příjemné krásné sny, když jsou smutní a zoufalí. Tímto způsobem naše mysl uniká za něčím příjemným, čeho má nedostatek a zároveň se projevuje i nevědomí, tedy naděje toho, že vše špatné jednou skončí a bude zase dobře. Lucidní sny Lucidní sny jsou také vědomé sny, během kterých si uvědomíme, že sníme a máme možnost sen ovládat a měnit. Tady je malý návod, jak na to Pořiďte si nějakou věc, kterou u sebe bude nosit každý den na viditelném místě (náramek, prstýnek …). Během dne se na něj podívejte a v duchu se zeptejte, zda sníte nebo ne. Rozhlédněte se a uvědomte si, zda je okolí reálné. Tímto se snažíme docílit automatizaci mysli. Po nějaké době přijde okamžik, kdy se na tento předmět vědomé kontroly podíváte ve snu. Mluvte o svých snech Pokud se nad snem zamyslí více lidí, mohou vám rozpoznat, co sen naznačuje. Možná se už delší dobu zamýšlíte nad důležitých rozhodnutím a sen třeba už nějakou dobu přináší verdikt.   
Zobrazit článek >
 
Velká vlna smoothie: Proč zrovna celerové? II
Nastartuje orgány a navíc podporuje funkci střev. Celer totiž obsahuje dostatečné množství vlákniny, mnohem víc než například banán. Podporuje taky činnost močového měchýře. S hlediskem vylučování souvisí i to, že celer brání usazování infekcí v moči a podporuje transport škodlivých látek z těla. U zánětů se ještě zastavme. Je známo, že celer působí proti kdejakým chorobám, zejména těm zánětlivým. Působí jako prevence a napomáhá v léčení dny, bronchitidy, osteoporózy, astmatu nebo artritidy. Celer je vhodný pro všechny, kteří trpí vysokou hladinou cholesterolu v těle. Pomáhá odbourávat špatné tuky, které můžete znát pod zkratkou LDL. Celer podporuje činnost mozku. Hned po ránu vám to bude pálit. Působí taky proti zánětům tohoto orgánu, je ku příkladu prevencí proti nevítanému Alzheimeru. Dalším plusem je, že celer působí taky na spánkové fáze mozku. Podporuje fáze celkově, čímž spánek s jistotou zkvalitní. Látky obsažené v celeru zlepšují sexuální výkonost a zvyšují aktivitu. Aktivní hledisko se netýká jen milostných hrátek. Zjistíte, že celer je výborný pro potřebný přísun energie, díky které se vrhnete s chutí do kdejakého sportu. Na tento fakt jistě čekáte. Ano, celer se stane vaším přítelem na cestě za štíhlou linií. Omezuje chutě, zejména na sladké, a navíc podporuje pocit sytosti. Pokud jej vypijete místo snídaně, nebudete mít s jistotou tak dvě hodiny hlad. Antioxidanty už v článku byly jednou zmíněny, avšak mohou se pochlubit ještě jedním výrazným účinkem. Zpomalují stárnutí. Podporují dokonce složky kolagenu, zabraňují vzniku vrásek a další projevy stáří pleti. 
Zobrazit článek >