EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Mějte se rádi a OBJÍMEJTE SE! II
Objímání je pro život opravdu důležité. Přečtěte si důvody, kvůli kterým se jednoznačně nějaké to objetí navíc vyplatí aplikovat. Nemusíte se objímat pouze s vaším přítelem, i vaše rodiče obětí jistě potěší. Ocení ho i váš dobrý kamarád. Co vám tedy objetí přinese? Lepší náladu Pokud objetí přijde ve chvíli, kdy ho opravdu potřebujete, může vám významně zlepšit den. Objetí dokáže zredukovat negativní emoce. Správnými slovy můžete navíc zahnat slzy. Uvolnění a pomoc od bolesti S objetím přijde alespoň na chvíli úleva. Při objetí se v organismu uvolňuje ženský hormon oxitocin. Při objetí se navíc přestanete soustředit na lokální bolest, úleva tedy přijde alespoň na chvíli. Zahřátí Objetí nejen zahřeje u srdce, ale i na těle. Pokud je delší člověk vystaven mrazu, je důležitý přímý kontakt s jinou, klidně i cizí, osobou. Srdeční pohoda Americké studie dokázali, že lidé, kolem kterých se pohybují známé lidi, vedle kterých se dané osoby cítí šťastně, mají mnohem klidnější tepovou frekvenci. Kontakty s blízkými osobami jsou tedy velmi důležité. Přece chcete vést spokojený a hlavně dlouhý život. Snížení tlaku S objetím je přirozeně spjat pocit bezpečí. Díky němu se celý organismus uklidňuje, normalizuje se tlak a dojde ke zklidnění srdečního rytmu. Co ještě potěší člověka u srdce mimo objetí? Třeba malý dárek. Vyberte vám blízké osobě nějaké malé překvapení. Nakupte u nás v e-shopu! Pro zobrazení naší nabídky dárků klikněte zde. A pozor! Blíží se Vánoce, už víte, jaké nadělení bude pod stromečkem? 
Zobrazit článek >
 
Tajemství Karibiku – Bahamské ostrovy V - Co vědět před odjezdem?
Před odjezdem byste měla vědět, že.. K Bahamským ostrovům jsem připravila ještě jeden speciál. Přečtěte si důležité instrukce a informace, se kterými byste se měla před cestou seznámit. Nejvhodnější doba na cesty je mezi prosincem a dubnem. Pozor na cestovní doklady. Váš pas musí být platný ještě šest měsíců poté, co se z výletu vrátíte. Už myslíte na to, jak si budete muset pořizovat vízum? Pokud bude délka vašeho pobytu kratší než tři měsíce, nemusíte si ho opatřovat. Pokud si budete potřebovat vybrat peníze, vyrazte do Bay Street nebo Rawson Street. Na větší počet bankomatů a samotných bank narazíte taky v okolí Nassau. Ohledně zdravotních komplikací, které můžete potkat na ostrově, nemusíte mít velké obavy. Na cestu vám postačí klasická léčiva. Jako první si na seznam určitě napište repelent. Hrozí zde nakažení horečkou dengue, proti níž neexistuje očkování. Jedinou ochranou je právě repelentní prostředek. Horečka se projevuje podobně jako naše chřipka. Srazíte ji našimi léky na horečku. Bahamské pláže jsou nenahraditelné jinými díky čistotě vody na každé písečné pláži. Vody jsou zde opravdu mělké. Mořem se můžete procházet stovky metrů daleko. Pokud máte rádi šnorchlování, budete nadšeni. Pod vodou uvidíte i desítku metrů hluboko. Místní hotely mají ve většině případů své soukromé pláže, na kterých vás bude personál mile rád obskakovat. Hoteloví návštěvníci (nejen) zde dostanou vše, o co si požádají. Co se týče peněz a výletů, tak za jednodenní plavbu lodí zaplatíte mezi 60 až 150 USD. Můžete vybírat hned z několika druhů plaveb, vydat se za potápěním nebo šnorchlováním, taky prozkoumat neobjevené přírodní oblasti nebo se jen vyvalovat na palubě. Zapamatujte si důležitá telefonní čísla. Místní polici zavoláte vytočením čísla 919 a pohotovost přivoláte telefonem 322 2221. Osvěžte si angličtinu před cestou. Knihu Anglicky za 30 dní najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Vyvracíme mýty o opalování III
Kůže si na opalování zvykne. Jak se to vezme. Do určité míry je tento výrok pravdivý. Pokud strávíte tři měsíce u moře, kůže si skutečně po chvíli zvykne na velký příval slunečních paprsků. Rozhodně to však  neznamená, že se můžete přestat mazat krémem. Další podobný mýtus spojený s tímto výrokem tvrdí, že tělo na opalování můžete vytrénovat. Pokud před létem navštěvujete solárium, aby se kůže pak snáz opálila, dělat to nemusíte. Sice vaše pokožka bude hnědá možná ještě před příjezdem k moři, ale zase jí dáte pořádně zabrat. Přechod z umělého slunce na přímé je pro kůži velmi těžký. Myslete na ni a nechte jí chvíli klidu. Pamatujte si taky, že je velice důležité přes léto solárium zcela vynechat. Slunce za mrakem neopaluje. Ale ano, opaluje. V menší míře, ale přeci. I když se vám zdá, že stín téměř splývá s celou náladou dne, aplikujte krém, který vás chrání před škodlivými UV paprsky, které projdou i přes mračna. Pokud se pohybujete v horách, přípravek je nutností za každého počasí. Krém či olej dodá kůži dostatečnou hydrataci. I když každý přípravek pokožku zvláční, neznamená to, že je hydratuje. Hlavně po celodenním zásahu slunce je třeba se o kůži postarat. Používejte přípravky po opalování na celkové zklidnění, dále dodržujte pitný režim a případně ještě aplikujte produkty se zvýšeným obsahem oleje, ty jsou přes léto k nezaplacení. Na trhu snadno seženete například olejový sprchový gel, nemusí jít čistě o bezoplachovou kosmetiku. 
Zobrazit článek >
 
Malinový sirup Kitl Syrob pro výrobu domácí limonády
Vynikající, na českém trhu unikátní hustý sirup, vyrobený z malinové šťávy a malinové dužniny. Obsahuje vysoký podíl ovocné složky, na 100 ml sirupu je použito 102 ml malinové šťávy a dužniny. Vyrábí se za studena, aby si zachoval zdraví prospěšné látky. Je skvělý pro přípravu domácích limonád a koktejlů nebo třeba mléčných shaků. Už botanický název "Ostružiník maliník" napovídá, že malina je blízká příbuzná ostružin. Staří léčitelé je od sebe téměř nerozlišovali a při léčbě je používali stejným způsobem. Novodobé výzkumy ukazují, že maliny mají mnoho příznivých účinků. Zajímavé je například použití malin pro těhotné ženy při ranních nevolnostech. Maliny mají dále vysoký obsah fenolů a flavonoidů a díky tomu působí jako fytoncid - brání růstu mikroorganismů. Červené barvivo obsažené v plodech malin je bohatým zdrojem kyanosidů, velmi účinných antioxidantů. Složení: cukr malinová šťáva (92% hm) z koncentrátu, malinová dužnina (10% hm.), regulátor kyselosti: kyselina citronová, konzervant sorban draselný, přírodní malinové aroma Objem: 500ml Země původu: Česká republika Dávkování: Pro přípravu domácích limonád řeďte nejlépe s kvalitní vodou v poměru 1:10, pro přípravu horkých nápojů v poměru 1:8. Skladujte v chladu a temnu. Ovocné výtažky mohou sedimentovat, případný zákal nebo pěna nejsou na závadu a podtrhují přírodní charakter produktu. Před upotřebením protřepejte. Po otevření uchovejte v chladu a spotřebujte do 30 dní. Baleno v ochranné atmosféře dusíku. Výživové údaje na 100ml: Energetická hodnota 1431 kJ/ 340kcal Tuky 2g    z toho nasycené mastné kyseliny 0,13 g Sacharidy 83 g   z toho cukry 82 g Bílkoviny 1,3 g Sůl <0,1g   Sirup koupíte v eshopu zdravi.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Hnědoočky, zvýrazněte svoje oči!
Máte pronikavý pohled hnědoočky a stále řešíte, jakou barvu očních stínů si máte zvolit, abyste zvýraznila svoje oči? Možná si vybíráte oční stíny podle toho, jaká se Vám líbí barva, nebo se snažíte řídit momentálními módními trendy. Avšak ne každá barva pomůže vyniknout Vašim očím. Nebo si vybíráte barvu stínů dle barvy Vaší duhovky, což Vašim očím moc nesvědčí a vypadají spíše zapadle. Vlastníte-li hnědé oči, můžete si vybírat z opravdu pestré škály barev. Na denní nošení, například do zaměstnání, vypadají skvěle odstíny: béžové meruňkové zelené Jestliže dáváte přednost spíše výraznějšímu líčení, vyzkoušejte odstíny: růžové zlaté žluté fialové Vyvarujte se ale odstínů v červených tónech. Oči s nimi vypadají unavené a zarudlé. Vyzkoušejte paletku očních stínů od MAKEUP REVOLUTION "ICONIC 3": S paletou očních stínů Makeup Revolution Iconic 3 oslníte. Perfektně sladěné odstíny se výborně doplňují, a vy si tak můžete vytvořit jakýkoli styl líčení. Divoké, odvážné, uhrančivé nebo přirozené denní nalíčení. Výborně pigmentové a dlouhotrvající oční stíny vám umožní kombinovat a vytvářet úžasné svěží a šťavnaté nalíčení vašich očí. Paletka očních stínů Makeup Revolution Iconic 3 skrývá 12 odstínů odstupňovaných od těch nejsvětlejších po nejtmavší. V paletce naleznete jako matné, tak nádherně třpytivě kovové textury stínů. Paletka je laděna do zemitých, zlatohnědých barviček. Tato kombinace barev je skvělá pro každou příležitost! Paletku očních stínů ICONIC 3 zakoupíte v eshopu zde: krasa.eiffeloptic.cz  
Zobrazit článek >
 
Nejčastější chyby při praní prádla II
Pořiďte si více druhů pracích prostředků. Nejlepší jsou ty, které jsou určeny pouze na konkrétní materiály nebo barvy. Prášky není vhodné používat na jemné materiály, taky na vlněné prádlo. Dobře vám poslouží například prací gely. Asi nejuniverzálnějším řešením pro praní různorodého prádla jsou kapsle. Některé druhy jsou totiž speciálně upraveny tak, aby byly prospěšné prádlu kteréhokoliv materiálu. O poměru dávky ku samotnému prádlu vám více poví jednotlivý druh pracího přípravku. Každý výrobek je lehce odlišný. Pokud má nějaký kus prádla na sobě viditelná špinavá místa, je dobré je předtím namočit ve studené vodě s mýdlem nebo na ně použít přímo prostředek v podobě odstraňovače skvrn. Ten vždy pomůže! Skoro největší chybou při praní je absence avivážního prostředku. I když se samotný prací prostředek zdá být dosti voňavý, prádlo do sebe jeho vůni vstřebá, ani nebudete vědět jak. Aviváže nezajistí pouze dokonalou vůni, ale taky se postarají o to, aby na sebe prádlo nepřitahovalo špínu. Látka se nebude lepit na pokožku, u umělých materiálů díky ní zanikne elektrostatický náboj. Látky budou celkově měkčí i příjemnější na dotek. Pokud jste si do teď nebyla jista zda aviváž používat, nyní vidíte, že jednoznačně ano. Prádlo věšte ihned po jeho doprání. Bude pak méně zmačkané a zachová si svoji vůni. Pro uchování barev nenechávejte prádlo dlouho na sluníčku. Pokud chcete schnutí prádla urychlit, vložte jej do sušičky. Prádlo však při tomto úkonu ztratí část své vůně. Dejte si pozor na některé materiály. Vlněné oblečení nebo hedvábí či nylon do sušičky nepatří! Dělala jste všechno tak, jak by se mělo? Ať už ano nebo ne, nyní již jistě budete. Mějte dokonale vyprané prádlo, které se pro vás stane ještě větší potěchou než doposud.  
Zobrazit článek >
 
Recept: Svařák & Punč
V zimě zahřeje a také chutná! Svařák nebo punč, každý z nich má něco do sebe. 1. RECEPT: Svařené víno Ingredience: voda 3 - 4 lžíce třtinového cukru 4 hřebíčky svitek skořice citron pomeranč Postup: Do hrnce nalijte zhruba centimetr vody ode dna, přisypte třtinový cukr, 4 hřebíčky a jeden svitek skořice. Přidejte tři plátky citronu a dva plátky pomeranče a dejte vařit. Ovoce by mělo ve vodě trochu plavat, aby se nepřipeklo. Pokud zjistíte, že se voda vyvařila, dolijte ji. Po 10 minutách přilijte i víno; to už jen zahřejte, nevařte. Vyndejte koření, víno doslaďte a případně dochuťte citronem. Ihned podávejte.   2. RECEPT: Punč Ingredience: 100 g rozinek 50 g sušených brusinek 30 ml rumu nebo griotky ½ litru silného černého čaje 1 litr červeného vína 1 citron nakrájený na plátky 4 svitky skořice cukr podle chuti Postup: Sušené ovoce nasypte do misky, zalijte je rumem nebo griotkou a nechte namáčet nejméně dvě hodiny (klidně i několik dní). Čaj, víno, plátky citronu a svitky skořice přiveďte k varu. Do nahřátých sklenic pak rozdělte sušené ovoce s rumem, zalijte punčem a podle chuti oslaďte.   3. RECEPT: Dětský punč Ingredience: 4 sáčky ovocného čaje bez barviv a aromat (nebo 4 lžíce sypaného čaje) 1 biopomeranč (i s kůrou) + skrojky na ozdobu 1 červené jablko 500 ml červené hroznové šťávy či moštu 1 lžíce rozinek, propláchnutých horkou vodou 5 hřebíčků, 1 svitek skořice, 2 hvězdičky badyánu + svitky skořice na ozdobu 2 lžíce hnědého cukru med a citronová šťáva na dochucení Postup: Omyté ovoce nakrájejte na úhledné tenké kousky, případně na kolečka. Jablka zbavte jádřinců, naopak slupky neloupejte, dodají punči hezkou červenou barvu. (Hrušky se pro tento účel moc nehodí – rychle se rozvaří a punč zakalí.) V hrnci přiveďte k bodu varu džus. Pak vhoďte čaj a přilijte dva litry vroucí vody; nejlépe přímo z varné konvice. Celou dobu udržujte tekutinu horkou, ale ne vroucí. (Pro dospělé můžete čaj a horkou vodu nahradit červeným vínem.) Přidejte ovoce, rozinky, koření a cukr. Plamen udržujte na minimu, aby punč nezačal vřít. Zahřívejte pár minut. Až ovoce trochu změkne, sejměte hrnec z ohně a nechte punč mírně zchladnout. Vyjměte koření a nápoj dochuťte medem a citronovou šťávou. Podávejte ozdobené svitkem skořice a/nebo skrojkem pomeranče.
Zobrazit článek >
 
Roztomilé malé lhářky Nemilosrdné
V pensylvánském Rosewoodu začalo léto, ale koho by letos zajímalo slunění u bazénu či grilování na zahradě! Událostí číslo jedna, která zastínila všechno ostatní, je totiž soudní proces se čtveřicí dívek obažalovaných z úkladné a zvlášť bezcitné vraždy – jejich bývalé nejlepší kamarádky. Jen Aria, Spencer, Hanna a Emily vědí, že jde o vykonstruovaný proces. Roztomilým malým lhářkám už vůbec nikdo nevěří, že vše je jinak a že Alison žije a někde v úkrytu se jim vysmívá. Soudní líčení, jež nemizí z hlavních zpráv televizních stanic a titulních stran všech deníků, se chýlí pomalu ke konci. I když se právník děvčat snaží jeho průběh zvrátit, holky cítí, že tentokrát nad nimi Ali opravdu vyhrála. Není úniku. Čeká je doživotní vězení… Aria se pokusí před vším utéct, ale brzy zjistí, že se skrývat se je mnohem těžší, než si představovala. Spencer potkává člověka, který jí za velké peníze může zařídit život s novou identitou – ovšem musela by za svým dosavadním životem udělat tlustou nesmazatelnou čáru. Hanna se chce před nástupem do vězení vdát a zažít aspoň na okamžik tu nekonečnou romantiku, o které odmalička snila. Jenom Emily je ze všeho natolik zničená, že raději volí drastické řešení. Její zoufalá volba ale změní životy kamarádek i Alison – navždy. Knihu od spisovatelky Sary Shepardové koupíte v eshopu knihy.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Jak se postarat o pračku?
Nepříjemný zápach z právě vypraného prádla? Nebo snad vodní kámen či nepříjemná plíseň? S těmito problémy se setkává každá hospodyňka. Jak je jednoduše vyřešit? Víte, jak vyčistit pračku? Jak se o ni starat, abyste zamezila výskytu výše zmíněných problémů? Prášek zásuvku nevyčistí Pravidelně z šuplíku, do kterého se nalévá aviváž nebo sype prášek, vymývejte zaschlé prostředky. Ty mohou způsobit nejen tvorbu vodního kamene, ale i plísní. Čistěte pravidelně filtr Dle doporučení prodejců praček byste měla alespoň dvakrát do roka čistit filtr pračky. Pokud pračku používáte téměř denně, tak klidně i častěji. Filtr stačí vymýt obvykle pouze jen vodou, ale je třeba z něj odstranit nečistoty, které by mohly udělat v pračce neplechu. Větrejte pračku i dávkovač Nezapomínejte po doběhnutí programu nechat otevřená dvířka pračky, aby se z mechanismus dostala vlhkost. Povytažený byste měla nechat i dávkovací šuplík, který může mít stejný problém. Když přijde problém.. Univerzálním babským řešením proti nečistotám, plísním i vodnímu kameni je octová lázeň. Nalejte do bubnu pračky minimálně čtvrtlitrový hrnek octa nebo toto množství nalijte do dávkovače. Do bubnu následně přidejte půl hrnku sody, abyste pračku zbavila případného kamene. Soda se však postará i o drobné nečistoty. Pračku zapněte na plný výkon, nastavte ji klidně na vyšší teplotu. Po skončení programu nechte vyvětrat buben i dávkovač, jak už to bylo popsáno výše. A nečistoty jsou pryč! Hodila by se vám domů nová pomocnice? Co takhle automatický bílá pračka značky PHILCO? Produkt PL 1062 Chiva pračka najdete zde: bile-zbozi.eiffeloptic.cz.   
Zobrazit článek >
 
Super Česnek
Česnek je po staletí užíván jako přírodní antibiotikum. Normalizuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a cévní systém. Česnek má silné antimikrobiální účinky. Přispívá k normální funkci imunitního systému. Česnek příznivě působí na celý organismus. Mnoha lidem česnek nevyhovuje v syrovém stavu, kvůli svému specifickému aroma. Želatinové kapsle Super česnek umožňují pohodlné a diskrétní užívání tohoto přírodního elixíru bez nepříjemných průvodních jevů, jakými je zejména nepříjemné česnekové aroma. Česnekový extrakt ve formě olejových kapslí umožňuje lepší využitelnost aktivních složek oproti tabletám. Česnek je vytrvalá rostlina obsahující vázané silice, sloučeninu aliin, vitamíny, minerály a látky inzulínových vlastností. Mezi další účinné látky, které česnek obsahuje, je nutno uvést glutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny, lektiny, flavonoidy, polysacharidy, selen a další. Rostlina v sobě hromadí také velké množství jódu. Největší množství účinných látek je koncentrováno v cibulce skládající se z pacibulek krytých obalem z bílých šupin. V přípravku Super česnek je nově používán zcela nový druh česnekového oleje (2 mg v poměru 100:1) s plně potlačenou česnekovou chutí (zápachem). Užívejte 1-3 kapsle denně. Pro optimální účinnost doporučujeme užívat po dobu 2-3 měsíců.
Zobrazit článek >
 
Barevné kontaktní čočky II
Letní typ má světlou pleť s růžovými tóny. Barva vlasů je obvykle v popelavých odstínech od té nejsvětlejší blond po světlejší hnědou. Očím nejlépe bude slušet šedá, modrošedá nebo zelenomodrá barva. Podzimní typ má sice světlejší pleť, avšak vlasy jsou obvykle tmavší, od kaštanově hnědé, přes zrzavou po hnědou. K této typologii se nehodí žádný modrý odstín. Vhodná je barva zelená a všechny druhy bary hnědé. Zimní typ takzvaně barevně kontrastuje. Pleť je obvykle bílá, maximálně narůžovělá. Vlasy jsou černé, v méně případech tmavě hnědé barvy. K tomuto typu se hodí nejvíce modrá barva očí. Můžete nasadit i zelenou nebo šedivou. Hnědé odstíny s vámi moc ladit nebudou. Není problém měnit celou barevnou typologii. Barva pleti by však vždy měla být v harmonii s teplým nebo studeným druhem. Do teplých barevných typů patří jarní a podzimní. Letní a zimní typ je typický studený. Pokud se chystáte na nějaký kostýmový večírek, můžete zkusit čočky méně tradiční. V dnešní době seženete čočky všech vzorů a barev, na které si jen vzpomenete. Existují barvy v kombinaci se zvířecími motivy, také čočky, které z vás v okamžiku udělají upíra. Můžete vybírat syté barvy a dokonce i UV, které pod UV světlem přímo září. Určitě si barevných čoček nenakupujte ihned moc. První je vyzkoušejte. Když se vám barva na vašich očích nebude zamlouvat, tak si nebudete dělat hlavu z toho, že jste si koupila čočky na další půl rok. Pokud budete o barevné variantě přesvědčena, tak je naopak lepší vybírat čočky na co nejdelší dobu. Barevné kontaktní čočky najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Ideální zdroje beta karotenu: Víte o nich?
Beta karoten je látka s aktivitou provitaminu A. Jedná se o žlučí či červený pigment, který produkují rostliny. Nenechte se však zmást tímto úvodním popisem. Beta karoten je k nalezení i v zelených potravinách. Jeden z padesáti karotenoidů je hojně zastoupen v mrkvi, mangu, nektarinkách, broskvích nebo řeřiše. Ze zelené zeleniny pak nejvíce ve špenátu, brokolici a kapustě. Významné množství beta karotenu je k nalezení taky v hrachu. Prvek se vyskytuje taky v živočišných produktech, možná správně odhadujete jeho výskyt ve vaječném žloutku. Drobnější podíl beta karotenu je pak obsažen taky v másle. Jak jste se již v úvodních slovech dozvěděla, beta karoten se mění na důležitý vitamin A. Bohužel tohoto prvku se v zelenině i ovoci vyskytuje méně a méně, vzhledem k průmyslovému hnojení a používání dusičnanů. Nejvíce beta karotenu v zelenině jednoznačně vyprodukujete na své zahrádce.   Beta karoten je pro organismus důležitý zejména z hlediska antioxidační funkce. Ničí radikály, odplavuje nežádoucí látky z těla. Podporuje metabolismus. Má úžasný vliv na zrakový orgán, podporuje ostrost vidění. Brání pronikání UV záření do pokožky. Podporuje imunitní systém. Beta karotenu by měl každý přijímat dostatek. Co takhle užívat ho pravidelně formou doplňku stravy. Produkt najdete ZDE  
Zobrazit článek >
 
Co při vaření děláte špatně? Jakých chyb se dopouští i zkušení kuchaři? II
A je tu další pokračování článku o vaření. Jakých chyb se dopouštíte? V tomto druhém díle článku se podíváme ještě na obecnější (nejen) kuchařské rady. V další sérii článků s trochu jiným názvem si budete moci přečíst o chybák, kterých se běžně dopouštíme při přípravě jednotlivých pokrmů.  Jste zvyklá před uklizením nákupu do lednice omýt veškeré ovoce i zeleninu, aby je pak jejich strávník nemusel omývat a rovnou si zdravou svačinu snědl? Tímto způsobem však ovoci i zelenině akorát škodíte. Ta se totiž po umytí až dvakrát rychleji kazí. Navíc voda přitahuje bakterie a mikrobi, v lednici se na ně nachytá spousta dalších škodlivin. Rozhodně byste měla každou porci ještě těsně před jídlem omýt. Pamatujte si, že nejlepší je omývat zeleninu i ovoce až těsně před konzumací. Zůstaňme ještě u ovoce. Možná vás nikdy nenapadlo, že bakterie se mohou udržovat i pod povrchem. Ano, mikrobi se dokážou dostat třeba i pod slupku od banánu. Pokud dbáte na omývání, určitě se naučte oplachovat i ovoce, ze kterého jste odstranila slupku. Zapomeňte na mytí nádobí a jeho uklízení při vaření. Můžete ho nejen zašpinit, ale taky na něj přenést zdraví škodlivé látky. Představte si, že jste právě roklepla vejce, vyhodila skořápky a v tom okamžiku se domyla myčka a vy jste šla rychle vyrovnat alespoň pár talířů. Popadla jste utěrku, avšak na ní se dostaly i zbytky syrových vajec, utřela jste nádobí a možná jste tak zadělala zdravotní problém nejen sobě, ale i ostatním, kteří dostanou na talíř svou obědovou porci.  Poučila jste se z těchto kulinářských nedostatků? Teď už jen správně!  Knihu vůně domova Vaření najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Z minulosti k současnosti aneb jaké módní trendy se neustále opakují? I
Znáte to. jeden kousek z šatníku musíte vyřadit a nahradit ho jiným, abyste byla takzvaně in. Proč ale? Nevšimla jste si, že se móda opakuje. Trvá to třeba deset let, někdy i mnohem déle, ale ty největší hity chodí v cyklech stále dokola. Jaké trendy současnosti byly již v módě hodně dávno, staly se ,,pasé‘‘ a nyní zase tvoří ,,pecky‘‘ odívání? Prohlédněte si, jaké hity ze starších dob jsou zase v kurzu. Obojkové náhrdelníky Chokery, tedy obojkové náhrdelníky, jsou asi největším módním objevem minulého roku. Obojky zdobily regály snad každého obchodu. V dostání jsou i v současné době v různých barevných provedeních, z různých materiálů. Obojky se u nás objevily již před dvaceti lety. Móda k nám přišla z Ameriky, obnoven byl ve Francii. Brýle široké, pilotky Ještě poměrně nedávno, jistě si to pamatujete, byly v módě úzké sluneční brýle. Před několika lety došlo ke změně a mezi námi se opět usadily sluneční brýle se širokými obroučkami i velkým vykrojením. Začaly převládat hlavně doplňky s neprůhlednými barevnými skly. I pilotky se vrátily zpět na scénu. Jednodílné plavky Obrovským hitem minulého léta se staly jednodílné plavky, ideálně s několika průstřihy, aby působily více sexy a žensky. Takové modely byly naprosto běžně například ve Francii, konkrétně v padesátých a šedesátých letech. Ženy se nebály odkrývat své křivky. Oblíbené byly plavky s vykrojenými záda v červené nebo bílé barvě. Vypadá to, že i plavková móda je po více než šedesáti letech zpět. Vyberte si nové kousky v našem e-shopu. Nabídku si můžete prohlédnout zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak zafixovat rtěnku? II
Pokud nosíte stále stejně barevnou rtěnku nebo střídáte podobné odstíny, určitě se vyplatí koupit si do páru i konturovací tužku. Konturka zajistí, aby se rtěnka nedostala tam, kam nemá. Rtěnka se někdy moc ráda rozpíjí, dostane se do kůže okolo rtů a líčení samozřejmě pak nevypadá hezky. Nanesením barevné tužky zajistíte i delší výdrž rtěnky, konturka přes hraniční čáru barvu nepustí. Pokud vám došel i korektor, lze konturku využít jako podklad pod rtěnku. Jen myslete na to, že rty tužkou je třeba nalíčit velmi jemně, soustřeďte se na silnější okraj. Vsaďte na vrstvení. Ale pozor, s jedním trikem navíc. Už jakmile si naneste první vrstvu rtěnky, použijte papírový kapesník, do kterého barvu obtisknete. Nebojte, ubrousek pohltí jen to potřebné a rtěnka na vašich rtech zůstane. Pak se nemusíte bát nanést ještě jednu vrstvu rtěnky. I po tomto kroku však použijte trik s papírovým kapesníčkem a přebytečnou barvu dostaňte dolů. Určitě barvu neutírejte. Kapesník stačí přitisknout na rty tak, jako byste ho chtěla políbit. Pokud máte v plánu používat pudr, který určitě poslouží taky jako fixátor, pak vězte, že je nutné ho nanést na předposlední vrstvu rtěnky. Na pudr následně ještě musí přijít konečná vrstva barvy, jinak by rty nevypadaly pěkně. V závěru celého líčení rtů samozřejmě můžete užít pravý fixátor. Jedná se většinou o bezbarvé tuhé gely, které naneste na horní vrstvu rtěnky. K dispozici jsou fixační přípravky lesklé a matné, záleží na vašich preferencích.  
Zobrazit článek >
 
Zima se blíží, připravte se na ni I
Přechod z vytopených místností do mrazu, suchý vzduch v autě, silné sluneční paprsky nebo naopak dny téměř s nulovým slunečním svitem. Se zimou souvisí taky obvyklý zhoršený přísun kvalitních potravin. Čerstvá zelenina je drahá, a tak dáváte přednost namraženým surovinám. Často pijete svařák na zahřátí, na sjezdovce preferujete rychlé jídlo, jistě si s sebou nevyrábíte zdravé svačinky. Všechny tyto faktory a možná ještě mnohé další mají vliv na vaši zdravotní stránku, která nesouvisí jen s fungováním vašeho těla uvnitř, ale samozřejmě taky s vnější vizáží. V tomto článku vám dáme pár rad (nejen) do zimy, jak své tělo, vlasy a samozřejmě pleť před nepříznivými podmínkami ochránit.  Pro krásnou pleť Samozřejmostí je hydratační krém se zvýšeným obsahem olejových složek. Pokud máte suchou nebo smíšenou pleť, o mastnějším krému byste vůbec neměla pochybovat. V případě mastné pleti vám nejspíše vystačí vaše současná krémová péče. Nezapomeňte si ověřit, že vám vybraný krém obsahuje ochranný film, jak ten proti mrazu, tak samozřejmě i ochranný UV filtr.  Nezapomínejte na své rty  Vaše rty si v zimě zaslouží speciální pozornost. Používejte jelení lůj nebo balzám na rty, aby vaše přednost nezačala vysychat. Pokud používáte rtěnky či lesky na rty, stejně si pod ně namažte jelení lůj nebo balzám. Stačí počkat pár minut, potřebné látky se do rtů hned vstřebají. Výhoda je, že se ve rtech udrží až několik hodin. Otestujte třeba balzámy s výtažky z aloe vera.
Zobrazit článek >
 
Recept: Bramborový salát
Připravte si bramborový salát už den dopředu! Nejen že budete mít na Štědrý den více času, ale taktéž bude Váš salát chutnější, protože se veškeré ingredience krásně propojí. RECEPT: Bramborový salát Ingredience: brambory (množství záleží na počtu členů rodiny) 2 vejce 1 cibule (taktéž dle množství salátu) okurky v sladkokyselém nálevu směs mrkve, petržele a celeru v sladkokyselém nálevu červená paprika v sladkokyselém nálevu sůl pepř cukr olej 2 jablka (dle množství salátu) domácí majonéza 1 - 2 lžíce plnotučné hořčice Postup: čisté brambory ve šlupce dejte vařit. po uvaření nechte brambory vychladit a poté je oloupejte. taktéž dejte vařit vajíčka. mezi tím si nakrájejte okurky na malé kostičky. přidejte směs mrkve, petržele a celeru. Pokud tuto směs nemáte, můžete použít jen mrkev, kterou nastrouháte na jemném struhadle. taktéž nakrájejte červenou papriku na kostičky. oloupané brambory nakrájejte na kostky, nebo prolisujte kolečkem na brambory. osolte, opepřete a ocukrujte dle Vaší chutě. zlehka pokapte olejem. připravte si jablíčka nakrájená na kostičky a přidejte do salátu. Jablíčka salát příjemně odlehčí. přidejte majolku (nebo tatarku) a plnotučnou hořčici. vše opatrně promíchejte. nakonec oloupejte vajíčka a nakrájejte na kostičky. vmíchejte je opatrně do salátu. ochutnejet - dochuťte a nechte do druhého dne zaležet!
Zobrazit článek >
 
Nikdo není dokonalý
Blíží se léto a vy jste nedávno porodila, anebo máte na těle jizvy po autonehodě. Teď najednou nastává panika u blížícího se léta a odhalování těla. Co s tím? Tak můžete trávit hodiny v posilovně a patlat na sebe tuny krémů proti striím nebo na jizvy, ale jen pokud na to máte čas. Jestliže máte malé miminko, pravděpodobně bude rády, že padnete vyčerpáním do postele a nějaké cvičení je nemyslitelné a co se týče těch krémů … Některé z nich jsou opravdu perfektní a dokáží pleť jemně vyhladit, ale vystouplé jizvy nezmizí jinak než laserem. A co se strií týče, nejlepší je prevence a potom doléčení a pokud ani to nemůže, pak opět pomůže jedině laser. Ale když to tak vezmeme kolek a kolem, tak nikdo není přeci dokonalý. Tak proč si prostě nevzít dvoudílné plavky k veřejnému bazénu a opalovat se. A když náhodou někdo kouká, tak je hloupý a nedokáže si uvědomit své vlastní nedostatky. Vždyť se na ně podívejte, ti, co se nejvíc dívají, jsou nejvíc nedokonalí. Jen se snaží pohledem srazit sebevědomí druhých lidí, to, co oni sami nemají. Vždyť každý by se měl nejprve zamyslet sám nad sebou a potom teprve soudit ostatní. O co říkám, soudit ostatní. Vždyť každý by se měl v první řadě starat nejvíc sám o sebe a do ostatních mu přeci není vůbec nic. Kosmetické přípravky na zpevnění a zeštíhlení těla koupíte v eshopu krasa.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Černá ředkev – detoxikace, proti kašli i na uklidnění organismu I
Černá ředkev je zelenina, kterou hojně pěstovali již před tisíci lety Egypťané, populární byla o něco déle taky v Číně. Lidé už tehdy znali její vzácné a bohaté účinky na lidské zdraví. Ředkev, tak jak to se starými zázraky přírody bývá, upadla na mnoho let v zapomnění. Její kouzlo však naštěstí bylo zase objeveno a ředkev se vrátila mezi nás. Jakou moc má tato plodina? Jak může pomoci? Tato ředkev je odrůdou ředkve seté. Tak jako jiné druhy ředkve je i tato nenáročná rostlinou. Na pěstování není vůbec náročná. Bohužel množí lidé vůbec nevědí o její existenci, a tak pěstují na svých zahrádkách klasické ředkve. Vyznačuje se masitou kulovitou hlízou černé barvy. Plodina je bohatá na mnoho minerálních látek. Obsahuje vápník, hořčík, železo, síru, fosfor a další. Z vitaminů má zde vysoký podíl ,,Céčko‘‘. Jeho množství je srovnatelné s citrony, což je opravdu výjimečné. Ředkev dále vašemu tělu dodá vitaminy skupiny B, a vitamin E. Černá ředkev je silně močopudnou potravinou. Celkově čistí močové ústrojí a pomáhá vylučovat a zbavovat tělo močových kamenů. Významně podporuje trávení, posiluje činnost jater, taky žlučníku a dokonce se postará o rozpouštění žlučových kamenů. Podporuje činnost střev. Zejména na játra mají vliv hořčičné silice a síra. Tyto silice najdete i v jiných odrůdách ředkve – v ředkvičkách i ředkvi červené. Konzumace černé ředkve je doporučována zejména lidem, kteří trpí nedostatečnou činností jater. Ředkev se naopak nevyplatí konzumovat v případě, že trpíte průjmy, neboť působí proti zácpě Mohla by váš problém ještě posílit. Produkt Černá ředkev – 100% šťáva z černé ředkve 500 ml najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Guarana pro energii i lepší náladu II
Asi tušíte, že guarana má v sobě kofein. Opravdu hodně kofeinu. Semena plodu ho obsahují čtyřikrát více než kávová zrna. Guarana vašemu tělu dodá taky vitamin A, skupinu vitaminu B, především B1 a B3. Z prvků je pak nejdůležitější složka fosforu, draslíku, hořčíku, taky vápníku a aminokyseliny. Dodává do těla dokonce i vitamin C. Guarana na rozdíl od kávy nepřekyseluje organismus. Zlepšuje krevní oběh a dokonce snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Jistě vás potěší taky informace, že funguje jako lék proti stárnutí. Vyzkoušejte guaranu, nebudete litovat. Guarana podporuje taky pozitivní myšlení a celkově zlepšuje paměť. Navíc udržuje pozitivní přístup a dobrou náladu, což vám ve vytížených situacích přijde skutečně vhod. Guarana má dále antioxidační a antibakteriální účinky. Jedná se o hypoalergenní produkt. Pomáhá z těla vylučovat nebezpečné radikály. Pomáhá s léčbou srdečních onemocnění. Působí proti bolestem hlavy a migrénám. Jak již bylo zmíněno, Guarana nebývá známá jenom z důvodu dodání energie. Zahání taky hlad, čímž se stává významným doplňkem stravy v případě, že potřebujete zhubnout. Je dobré si ale pamatovat, že guarana za vás kila neshodí, cvičit musíte vy. Guaraně můžete, co se týče dodání energie, zcela důvěřovat. Nepřežeňte to však s dávkováním, držte se doporučení. Výhodou tohoto potravinového doplňku je to, že nezpůsobuje většinou žádné vedlejší účinky. Pokud nepřeženete dávkování, nemusíte se bát žádného nepříznivého vlivu na váš organismus. 
Zobrazit článek >
 
Nedobrovolná dieta – 1. část
Cukrovka Cukrovka neboli úplavice cukrová, odborně Diabetes mellitus se projevuje poruchou metabolismu sacharidů, tělo si začne vytvářet protilátky proti buňkám slinivky břišní a ta neprodukuje správně inzulin, takže tělo není schopné zpracovat a využít glukózu. Z života cukrovkáře zmizí všechny sladkosti, ale ostatní potraviny může jít všechny, ale jen v určitém množství. Jídelníček se odvíjí od glykémie, které se měří několikrát denně glukometrem a dávky inzulinu, kterou si píchá. Inzulin je hormon bílkovinné povahy a umožňuje glukóze obsažené v krvi vstup do buněk, ve kterých je glukóza štěpena na jednodušší látky, přičemž se uvolňuje energie. Diabetická dieta Rozdělení nutričních hodnot z celkového kalorického příjmu: 55% sacharidů 30% tuků 15% bílkovin Sacharidy se přijímají hlavně ve formě škrobů a vlákniny, lipidy ve formě nenasycených tuků. Mezi nevhodné potraviny patří cukr, med, sladké a bílé pečivo, živočišné tuky, tučná masa, mléčné výrobky, uzeniny, smažená jídla a alkohol. Každý diabetik by měl znát glykemický a inzulinový index, krom toho také počet výměnných jednotek základních potravin, aby věděl, jak bude glykemie reagovat na potravinu, kterou jí. Po určité době už diabetik zná vhodné množství, které dokáže přesně odhadnout bez vážení a klidně se může najíst i v restauraci. Pro některé lidi s nepravidelným jídelníček bude možná trochu problém zvyknout si na pravidelnost v rovnoměrně rozdělených pěti až šesti porcích denně. Dědičnost Diabetes I. typu se přímo nedědí, jen jeho určité vlohy. Děti dvou diabetiků mají asi 50% pravděpodobnost zdědění této choroby. Horší je to u diabetu II. typu, kde jsou dědičné sklony mnohem větší.
Zobrazit článek >
 
Toužíte po štíhlém krku? Můžete ho mít! I
Chcete se zbavit dvojité brady? Štíhlý krk sluší každé ženě. O krk je nutné se starat v každém věku, neboť s přibývajícími léty váš věk může prozradit právě dekolt. Povislá kůže nebo moc tuku v podkoží? Víme, jak nad problémem vyzrát!  V první řadě je třeba připomenout, že dvojitá brada nebo celkově silnější krk nemusí mít nic společného s nadváhou. I když pravidelně sportujete, na krční partie se pravděpodobně nezaměřujete. Krku je však třeba věnovat zvláštní pozornost jako každé jiné partii.  Masáže a zábaly Masáže krku pomocí konečků prstů a speciálních zeštíhlujících masážních krémů taky odvedou dobrou práci. Vyzkoušet můžete i jiné masážní pomůcky. Díky masáži se prokrvuje kůže a dochází ke snadnému odbourávání přebytečných tuků. Jen to vyzkoušejte.  Otestovat můžete taky speciální zábaly. K dostání jsou masky na krk a dekolt, ale můžete si připravit i domácí lék. Stačí do hrnku horké vody nasypat minimálně pět lžic mořské soli a rozmíchat. Tekutinu aplikujte na hadřík a přiložte na krk. Nechte působit alespoň půl hodiny. Po proceduře je lepší krk opláchnout, hlavně pokud máte citlivou kůži.  Skvěle funguje taky masáž ledovou vodou. Při sprchování na krk pusťte chladnou vodu, která rozpumpuje svaly. Ještě lépe je přimějete k práci, pokud studenou lázeň několikrát vystřídáte s horkou vodou. Nezapomeňte, že končit vždy musí voda studená. Ještě lépe se vám zadaří, pokud sprchování doprovodíte masážními tryskami. 
Zobrazit článek >
 
Ochutnejte jednu z nejdražších káv na světě
Dle statistik každý Čech vypije v průměru 1 šálek kávy denně, podíváme-li se kolem sebe, bude to zřejmě o něco více. Jsme zvyklí pít šálek kávy ráno a často i odpoledne po obědě, k čemuž patří i nějaká ta sladká tečka. Káva je pro mnohé nezbytnou součástí každodenního života, u některých se jedná o závislost, u jiných je to otázka chuti. Velcí milovníci kávy dokonce dokážou rozpoznat dle chuti a vůně její druh i zemi původu. Některým, pokud nemají alespoň jeden šálek kávy denně, je pak lépe se v kanceláři i doma vyhýbat :) Poprvé Češi ucítili vůni kávy na přelomu 16. století, kdy Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic na svých cestách měli možnost poznat s jakou chutí a oblibou pijí kávu Arabové a Turci. V Čechách se začala káva pít až o 100 let později. Dnes je káva celosvětově oblíbeným nápojem. Pít jej můžete za studena, za tepla. Vybírat můžete z různých druhů kávových zrn, z různých zemí a i samotná příprava kávy má dnes již mnoho podob. Tak jako je skvost mezi víny, tak i mezi kávou se najdou vzácné exempláře, které sice nejsou nedostupné, ale za jediný šálek si náležitě připlatíte. A o které tak vzácné kávy se jedná? Dnes se podíváme na zoubek jedné z nich. Kopi Luwak - Cibetková káva Pojem cibetková káva zná stále více lidí, ale jen málo z nich mělo tu čest ji ochutnat. Proč je tato káva tak vysoce ceněná a pro některé je skvostem? Především pro způsob jejího získávání. Cibetková káva, neboli Kopi Luwak (kopi=káva, luwak=cibetka) se sbírá z trusu těchto roztomilých zvířátek. Cibetka je od přírody masožravec, s občasnou chutí na sladké kávové bobule. Jakmile tyto kávové bobule cibetka sní, projdou téměř neporušené jejím trávicím traktem, kdy v jejím žaludku dochází k tzv. fermentaci. Místí domorodci pak hledají po pralese trus této šelmy, aby kávové bobule sebrali, odstranili slupky a jedna z nejdražších káv je na světě. A jak je možné, že je káva z cibetky tak chutná? Někteří se shodnou na tom, že za to může právě průchod trávicím traktem cibetky a působení jejich enzymů v žaludku, které zbaví boby hořkosti, očistí je a dodají tak kávě nezaměnitelnou a jedinečnou chuť. Jiní jsou toho názoru, že si jednoduše cibetky vybírají ta nejlepší kávová zrna. Většina odborníků se ale přiklání k té první variantě.  Můžeme tak říci, že cibetková káva je 100% přírodně zpracována. Jak cibetková káva vlastně chutná? Jakmile kávu ochutnáte, necítíte typickou kávovou hořkost. Chuť je jemná a lze ji přirovnat k čokoládě či karamelu. Ale jak to bývá i u vína, každý si v ní najde svoji chuť.     Zajímavostí je, že pokud byste chtěli cibetky chovat v zajetí a praktikovat jejich vnitřní fair trade proces ve velkém, čtyřnozí dělníci vám budou stávkovat. Je to zvláštní a nikdo neví, proč to tak je, cibetky chované v zajetí kávové boby nepozřou, i kdybyste se stavěli na hlavu. Proto, a díky bohu za to, je cibetková káva tak vzácná a drahá, nelze ji produkovat ve větším množství, než co nám ony samy dovolí. Každý rok se takto nasbírá pouze několik málo stovek kil kávy. Ačkoliv je její cena vysoká, není rozhodně nedostupná a určitě stojí za to ji ochutnat. Ale pozor na náhražky, které se vydávají za pravé Kopi Luwak. Pravá káva musí být certifikována! Alternativa Kopi Luwak Ačkoliv je u milovníků kávy cibetková káva oblíbená, někteří lidé k ní chovají určitý odpor. Ne pro její chuť, k té by snad výhrady neměl nikdo, ale naopak mají výhrady ke způsobu, jakým je zpracována. Respektive jim není po chuti pocit, že káva prošla trávicím traktem zvířete a byla sebrána doslova z trusu. Pro tyto odpůrce existuje alternativa, druh cibetkové kávy, který neprochází fermentací žaludku šelmy. Německým vědcům se podařilo nalézt a duplikovat enzymy, stejné, jako jsou v žaludku cibetky, a které jsou zodpovědné za chuť této cibetkové kávy. Tato káva tak může zrát mimo žaludek šelmy, ale za podpory stejných enzymů. Chuť je téměř nerozeznatelná a cena výrazně nižší. Nejznámějším výrobcem této alternativy cibetkové kávy je Trung Nguyen, který ji prodává pod názvem LEGENDEE. Potěšte své blízké dárkem v podobě hrnku, aby i oni si mohli vychutnat svoji kávu.
Zobrazit článek >
 
Potřebujete nabudit? Vyzkoušejte prášek z guarany!
Guarana, někdy taky známá jako brazilské kakao, je rostlina spadající do kategorie plazivého křoví, které se původně vyskytovalo pouze na území Venezuely a Brazílie, konkrétně v části deštných lesů. Semena guarany obsahují podstatnou dávku vitaminu C i B a spoustu minerálních látek. Rostlina je nejčastěji vyhledávaná hlavně pro její vysoký obsah kofeinu. Semena obsahují až osm procent kofeinové složky, tedy ještě více než samotná káva. O moci semen rostliny věděli již původní obyvatelé Venezuely a Brazílie, kteří pomocí nich léčili kdejakou nemoc. Amazonští indiáni guaranu žvýkali. Utlumila hlad a zaháněla únavu. Obě vlastnosti ji samozřejmě zůstaly dodnes. Guarana je hojně využívána i v době dnešní. Semena guarany stimulují centrální nervovou soustavu, dokáží výrazně snížit únavu a nastartovat mysl naplno. S guaranou udržíte pozornost až o několik hodin déle než obvykle. Guarana přijde vhod i při nervovém zhroucení nebo psychickém vypětí. Pomáhá zahnat depresivní stavy a celkově uklidňuje organismus. Jak jste se již mohla dozvědět, indiáni guaranu žvýkali pro zahnání hladu. Tak můžete činit i vy. Pokud se snažíte shodit pár kilo, zařaďte guaranu do svého jídelníčku. Zahání nejen hlad, ale i chutě. Pokud konzumujte guaranu za účelem povzbuzení, vězte, že vám energii dodá asi za hodinu, avšak už sama psychika vás hodí do větší pohody ihned. Účinky guarany pak působí několik hodin, samozřejmě v závislosti na množství. Guaranu užívejte v omezeném množství, tímto doplňkem stravy se dá snadno předávkovat. Konzumovat guaranu by neměli lidé se srdečními potížemi, dále ti, kteří trpí nemocemi ledvin. Vhodná není pro děti a těhotné nebo kojící ženy. Produkt Guarana prášek 100 g najdete zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení II. – Perníčky
A je to tu. Po startovacím článku do vánočního pečení vám přináším první recept. Pojďme si společně upéci perníčky, cukroví s nejstarší tradicí a nejen tou vánoční. Před samotným receptem se pojďme podívat na jejich slíbenou historii a hlavně na nějaké ty zajímavosti. Perníky byly vytvářeny již v dávných dobách. Neměly však takovou podobu, jakou známe dnes. První lidé pojídali jakési nepečené těsto, které bychom mohli nazvat plackou neandrtálců. Díky medu divokých včel si už pravěký člověk mohl pochutnávat na sladkostech. Když totiž do míchanice tehdejší mouky s vodou přidali sladký med, hned si na plackách lépe pochutnali. V Egyptě bylo pečivo vyráběné z mouky a medu naprostou klasickou. Pozůstatky tohoto jídla byly nacházeny i v hrobech známých králů nebo rádců. Staří Řekové zase pekli perníčky různých tvarů a rozdávali je obyčejným lidem ve dnech slavností. Tradiční perník se běžně vyráběl v německých hanzovních městech. Výroba perníku byla velmi drahou záležitostí. Pro tyto města znamenalo vlastnictví perníků něco jako symbol úspěchu a majetku. Dodnes je perník vyráběn v některých větších městech, například v Mnichově nebo Norimberku. Dalším významným centrem perníku s původní recepturou je Amsterodam. Na českém území, konkrétně v Trutnově, se první praví perníkáři objevili roku 1355. Říkalo se jim cáletníci. Víte, že podle cáletníků byla pojmenována ulice Caletná, dnešní Celetná, v centru Prahy? Na počátku 15. století v Praze sídlilo dokonce 18 perníkářů. Na tehdejší dobu to bylo opravdu značné množství. Někdy v této době se začal do perníkového těsta přidávat pepř, který se latinsky nazývá piper. Od tohoto slova byl odvozen druhý název pro perníkáře – artropiperista. Od té doby, co byla tato složka do perníků přidána, začaly tyto sladkosti sloužit i jako lék. Působily totiž výborně na zažívací potíže. Na výrobu perníků používali perníkáři prý kolem devadesáti druhů koření a bylin. Každý perník chutnal trochu jinak a každý perníkář si svůj recept na výrobu opravdu dobře ochraňoval. Další cechy perníkářů se objevovaly v Kutné hoře, Turnově, Hradci Králové a samozřejmě v Pardubicích. Pardubice jsou často nazývány městem perníku. Zajímavé je, že recept na perníky vlastně pocházel z Hradce Králové, avšak budoucí perníkářský mistr Vilém z Pernštejna ho od hradeckých pánů vykoupil. Dnes se perník skládá z klasického těsta a specifických přísad, jako je karamelizovaný cukr, med, skořice, zázvor, hřebíček, kardamon, muškátový oříšek, bedrník anýz a levandule. Perník vydrží až několik měsíců díky jeho suchosti a taky tomu, že je právě tak kořeněný. Správné perníčky se musejí nechat minimálně dva týdny až měsíc odležet a to je hlavním důvodem toho, proč byste s jejich pečením neměli dlouho otálet. A nyní už se vrhněme na recept. Jak lahodné perníčky máte upéct? Budete potřebovat: Těsto: Hladkou mouku (400 g) Moučkový cukr (140 g) Med (60 g) Máslo (40 g) Vejce (2-3) Jedláou sodu (8 g) Kakao (3 lžičky) Perníkové koření (1 vrchovatá lžíce) Poleva (bílá): Moučkový cukr (150 g) Bílek (1 ks) Citronovou šťávu (1 lžička) Solamyl (1/2 lžičky) Pro vytvoření barevné polevy stačí přisypat potravinářské barvivo dle potřeby. Postup: Těsto: Všechny suroviny smíchejte dohromady. Vzniklé hladké těsto vložte do lednice na celý den, nejlépe i noc. Následující den vyválejte asi 2 mm silné těsto a pomocí formiček vykrájejte tvary. Poté je vložte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 10 minut na 180°C. Perníčky po upečení můžete přetřít rozšlehaným vejcem nebo samotným bílkem, aby se ještě více leskly. Poleva: Přepasírujte bílek a  poté do něho přidejte všechny ostatní suroviny. Poleva by neměla téct. Pomůckami na zdobení perníčků kreslete libovolné ornamenty. Místo nádob na polevu lze použít obyčejné sáčky. Perníčky s polevou nechte zatuhnout v chladu minimálně dvě hodiny. Poté je vložte do krabice a nechte je nejméně dva týdny odležet. Věřte, že tato vánoční klasika bude chutnat celé rodině. Již odpočaté perníčky můžete proděravět a ozdobit jimi taky vánoční stromeček.
Zobrazit článek >
 
Pečeme si sami chleba - Tmavý chléb
Koupit celozrnné pečivo v obchodních řetězcích je stále problémem, ačkoliv netvrdím, že neexistují výjimky. Od té doby, co jsem osobně přešla na zdravější stravovaní, peču si svůj domácí chleba. Ačkoliv nevyužívám domácí pekárnu, i tak to má své výdody. Vím, co do těsta dávám, chleba mám vždy čerstvý a také si mohu dané recepty dochucovat například různými semínky a bylinkami dle mojí chutě. Doma jsme si velice oblíbili následující recept z knihy: PEČEME SI SAMI CHLEBA RECEPT: Tmavý chléb Ingredience: 350 g jemně mleté celozrnné pšeničné mouky 100 g jemně mleté špaldové mouky 50 g žitné mouky 2 lžičky soli 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého) 100 g slunečnicových semínek 25 g kmínu 50 g máku 70 ml melasy tuk na vymazání mísy sezamová semínka na ozdobení Postup: Ve velké míse smícháme mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidáme melasu a 300 ml vody. Vše důkladně promícháme. Takto připravené těsto důkladně hněteme alespoň 7 minut. Poté těsto přesuneme do vymaštěné mísy a necháme je zhruba 2 hodiny kynout. Po vykynutí vyložíme plech pečícím papírem. Vykynuté těsto opět pečlivě prohněteme a oboucháme o vál. Vytvarujeme kulatý chleba a celý ho obalíme v sezamových semínkách. Poté ho přemístíme na plech a necháme ještě hodinu kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 220oC. Do bochníku uděláme ostrým nožem křížem několik zářezů. Pečeme cca 30 minut, tak aby chleba zezlátl a na poklep zněl dutě. Upečený bochník necháme vychladnout na mřížce.
Zobrazit článek >
 
Kostivalová mast s arnikou
Bolestí zad, svalů a kloubů strádá vysoké procento populace. Příčin je mnoho: od degenerativních, přes civilizační až po zátěžové. Zřídkakdy se postiženým daří nad nimi trvale zvítězit. Lze je ale eliminovat. Není k tomu třeba užívat analgetika, často negativně působící na játra. Únavu a bolest dokáže zdolat originální kostivalová mast s arnikou, harpagem, mandlovým olejem, bambuckým máslem, glycerinem a vitaminem E originální receptury MedPharma. Po prvním přečtení složení masti je zřejmé, že je nabita samými skvělými ingrediencemi, přitom neobsahuje barviva a parfemaci. Kostival lékařský je brutnákovitá léčivka se schopností hojit pohmožděniny, záněty žil a dokonce i zlomeniny. Arnika horská je hvězdicovitá rostlinka. Eliminuje otoky a zlepšuje prokrvení. Je využívána také pro protizánětlivé účinky, k hojení vředů, křečových žil, artritidy a zánětů kloubů. Harpago, nebo také čertův dráp je sezamovitá rostlinka. Prokazatelně omezuje ukládání škodlivin v kloubech a působí protizánětlivě. Tím zlepšuje celkovou hybnost kloubů a ulevuje při chronických onemocněních, jako je dna a artróza. Jeho anestetické a tišící působení lze přirovnávat k účinku analgetik. Pokožku zvláčňující a pěstící složky – glycerin, mandlový olej a bambucké máslo umožňují mast využívat jako masážní prostředek. Přírodní oleje pokožku promastí a dobře se vstřebávají. Originální kostivalovou mast MedPharma najdete v sekci Zdraví mezi kosmetikou.
Zobrazit článek >
 
Koníček nejen pro muže, vyražte i vy za dobrodružstvím
Nastražit, nahodit, čekat. Už od nepaměti byli rybáři nazýváni tichými blázny. Pro některé mužské pokolení ztráta času, pro jiné vášeň a ten pravý odpočinek. Muži tak utíkají od práce, stresu a možná částečně i od žen :) Na březích vod dnes nenajdeme ale pouze muže. V posledních letech v rybolovu nachází zalíbení stále více žen všech věkových kategorií. A nutno podotknout, že jsou v tom opravdu dobré. Důkazem jsou výsledky každoročních rybářských závodů. Navíc, pro zpestření, rybářské organizace pravidelně vyhlašují i miss rybářku. Málokterý muž sice uvítá, když je žena lepší jak on a ještě ke všemu v lovu ryb, již od pravěku se muž považuje za velkého lovce, ale doba pokročila a mnoho mužů je rádo, když žena vyrazí k vodě s nimi a sdílí tak spolu nejen společné chvíle, ale především společný koníček. Za příklad stojí některé naše slavné ženy rybářky, Helena Vondráčková, Kateřina Brožová, Helena Zeťová nebo Jitka Smutná. Opusťte hranice všedních dnů a nechte se obklopit krásami přírody Ten, kdo nezkusil, nepochopí. Není totiž pravda, že rybaření je pouze o bezduchém sezení a věčném čekání. Rybaření začíná být velmi zajímavým, rozmanitým a lákavým sportem. Nejen za pomoci různých rybolovných technik, ale také díky potřebnému náčiní a nástrahám, kterých je dnes nespočetné množství. A to nemluvíme o rozmanitosti vod i přírody kolem, nabízející mnoho možností, mnoho zajímavých míst k lovení a v neposlední řadě nějaké to dobrodružství. A samotný úlovek? Ten je vždy radostí i překvapením pro vás i vašeho partnera. Rybaření si samozřejmě můžete zpříjemnit například vařením u vody, plápolajícím ohněm nebo spaním pod noční oblohou, což skrývá notnou dávku romantiky. Hvězdné nebe, zvuky přírody a široko daleko žádná lidská noha. Konečně čas jen jeden pro druhého, daleko od starostí, od práce, od rušného města. Zapojit samozřejmě můžete i děti a trávit tak čas společně jako rodina. A navíc, která ratolest by se rodičům nechtěla pochlubit vlastnoručně „zdolanou“ rybou. Ten dělá to a ten zas tohle… Je tolik cest, kterými se můžete v rámci rybolovu vydat. Muškaření, lov přívlačí, na položenou, na plavanou atd. Můžete chytat ze břehu, z lodi, můžete stát, chodit, sedět nebo dokonce i ležet. Chytat lze v podstatě v jakémkoliv ročním období. Láká vás ulovit štiku, sumce či pstruha? Díky neuvěřitelnému množství nástrah a velkému výběru prutů, navijáků i vlasců vč. dalších potřeb, lze cílit i na určitou rybu. Samozřejmě jsme ženy, takže pokud nutně potřebujete například sladit barvu prutu s barvou navijáku nebo dokonce i s barvou vlasce, tak v rámci potřebné estetiky mohou být vaše potřeby uspokojeny. Jak se to ale bude odrážet na účelnosti to už je věc druhá. Nezapomínejme na to, že rybaření bylo vždy výsadou mužů a ti dávají přednost funkčnosti, jednoduchosti a praktičnosti před barvou či estetičností. Jeden koníček, mnoho možností Ženy patří k něžnému pohlaví, a tak je jasné, že zabíjení ryb ráda většina žen přenechá mužům. Nikdo ale neříká, že ulovenou rybu je třeba usmrtit a sníst. Stále populárnější je metoda „chyť a pusť“. Pokud vás rybolov chytne natolik, že už před vámi váš partner nebude mít možnost ani k té vodě utéct, můžete se spolu vydat na společné rybářské výpravy i za hranice našich vod. Zažijete tak společné dobrodružství, společné chvíle a to i s celou rodinou. Na soukromých revírech si pak můžete zkusit ulovit třeba ne tak běžného jesetera či změřit síly s velkými kaprovitými rybami. Nebo si i nakonec chcete od mužů odpočinout, ale rybaření vás chytlo za srdce? Nic vám nebrání vyrazit k vodě s kamarádkami a udělat si tak netradiční dámskou jízdu. Věřte, že rybaření je zábavné, poučné, uvolňující a dobrodružné. Ale pozor, vše má svá pravidla, která se musejí dodržovat. I rybář musí ctít zákon a dodržovat rybářské desatero. Láká vás rybolov a výpravy ke břehům nejen našich řek i rybníků? Přečtěte si více v jedné z námi nabízených knih.
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti ze světa zraku II
Možná vás zaujme taky fakt, že barvu očí svých dětí poznáte nejdříve v půl roce jejich věku. Duhovka se totiž v důsledku slunečního záření a působení melaninu může barevně vyvíjet.  Ženy, které berou antikoncepci, mrkají mnohem častěji než dámy nepřijímající žádné pilulky. Mrkání ovlivňuje slzný film v čele se žlázami, které produkují denně průměrně jeden mililitr slz. Časté mrkání znamená sníženou tvorbu slzného filmu, která je způsobena hormonálními změnami. Pokud by vás zajímalo mrkání na počet, tak vězte že průměrný člověk mrkne jednou za tři až šest sekund. S antikoncepčními pilulkami se mrkání silně blíží ke spodní číselné hranici, čímž pak pro ženy statisticky vychází, že mrkají o třetinu častěji než muži.  Dalo by se říct, že oči se začaly vyvíjet již před pěti sty padesáti miliony lety. Jedná se o druhý nejsložitější orgán v našem těle. Jeho předchůdce znáte jako fotoreceptory, které byly součástí již primitivních jednobuněčných organismů. Tyto receptory vnímaly přítomnost světla a tmu.  Zatímco nos a uši se zvětšují celý život, oči se od narození do smrti nemění.  Náš zrak je velice silný, mnohdy vás může překvapit. Napadne vás, jak daleko od sebe byste ve tmě mohla umístit jednu jedinou zapálenou svíčku, abyste na ni dohlédla? Zkoušela byste to velice dlouho, neboť svíčku by bylo nutné nakonec přemístit až dvacet sedm kilometrů od sebe. Lidské oko navíc rozezná asi deset milionů barev. Menší předměty odliší oko až na osmdesát metrů.  Vyzkoušejte lék pro vaše oči. Nesednou vám kapky? Třeba uvítáte gel. 
Zobrazit článek >