EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Co ženy rády, ale muži neradi? I
Umělé nehty Pokud nosíte gelové nehty, snažte si je vždycky nechat upravit tak, aby vypadaly přirozeně. Klidně delší, ale decentní. Špičaté nehty, které připomínají drápy se nikomu nezalíbí.   Parfém je cítit na kilometry daleko Muži samozřejmě milují dámské parfémy. Zvládli by svou milou poznat podle vůně, ale rozhodně v tomto ohledu platí, že čeho je moc, toho je příliš. Nelijte na sebe tuny parfému, stačí dvakrát zmáčknout rozstřikovač. Pamatujte si, že i když ze sebe parfém třeba vy sama necítíte, neboť jste si na něj zvykla, vaše okolí ho vnímá dost. Oversize oblečení Když si vezmete upnuté kalhoty a k tomu oversize svetřík, je to v pořádku. Nesmíte to však přehánět. Co si budeme povídat, pánové rádi pozorují dámské křivky. Třeba takové pončo. Není přes něj nic vidět, tak jak byste se jim mohla zalíbit? Kritika ostatních žen Tak tohle určitě nedělejte! Jedna žena, nedokáže pochválit jinou, neboť ji bere jako svou hrozbu. To sice nevadí, ale rozhodně by se navzájem neměly pomlouvat. Nerozebírejte s muži kritiku jiných žen, to si nechte na posezení s kamarádkami. Muži respektují druhé pohlaví, ať se chová a vypadá jakkoliv. Sexuální plán Muži mají za to, že slova plán a sex prostě nejdou dohromady. Rozhodně mu při sdělování vašich akcí nediktujte taky dobu, kterou máte vyhrazenou na sex. To by se mu nemuselo líbit. Zjistěte, jak to vidí muži. Co takhle osvěžit si den publikací O ženách, mužích a skřítcích v hlavě? Jedná se o mírně psychologický příběh, který vás bude bavit. A možná se z něj i něco přiučíte.  
Zobrazit článek >
 
Trápí vás kila navíc? Udělejte z nich svou přednost. I
Dochází k poklesu vašeho sebevědomí ve chvíli, kdy vkročíte do společnosti? Máte problém se svou váhou nebo se nelíbíte sama sobě v zrcadle? V první fázi je důležité naučit se mít sebe samotnou ráda se vším všudy. Jestliže se svým tělem nejste spokojena, začněte se více hýbat a jezte zdravěji. Pokud se ale cítíte celkově dobře, doma nad svou vizáží nepřemýšlíte a máte problém jen tehdy, pokud vyrazíte mezi lidi, možná se třeba jen špatně oblékáte. Z každého nedostatku se dá vykouzlit přednost. Buďte na sebe pyšná. Naučte se správně (nejen) oblékat a staňte se královnou svého těla. Tady jsou naše rady.. Vezměte si na sebe alespoň jednou za čas boty na podpatku. Tyto dámské cennosti dodají vašim pohybům elán. I když se v nich možná necítíte zrovna jako v peřince, vaši postavu krásně prodlouží. Dbejte však na to, abyste si obula takové boty, které umíte ovládat. Choďte vzpřímeně. Jen pouhým narovnáním zad a krku ztratíte pár kilogramů na objemu kolem bříška. Navíc budete působit víc sebevědomě. Zapomeňte na černé outfity. Světem poletují fámy, že by plnější postavy měly nosit pouze černou barvu nebo tmavé odstíny. Neřešte rady okolí a vyberte si barvu modelu, která se vám zalíbí a bude vám slušet. Pokud chcete svou postavu zeštíhlit, vyhněte se křiklavým kombinacím barev a volte jednobarevné modely. Není vhodné sázet na šedou, hnědou nebo zelenou barvu. Toto trio dokáže nositelův věk pěkně zvýšit. 
Zobrazit článek >
 
Používáte správný roztok pro kontaktní čočky? II
Pokračujeme.. Jaké druhy roztoků by se vám ještě mohly hodit? Pořiďte si speciál přímo na míru pro vás. Prozkoumala jste již naši širokou nabídku roztoků? Pokud ne, neváhejte a pořiďte si nového pomocníka. Dále existují například roztoky, které se zaměřují zejména na dezinfekci čoček. Každý roztok zbavuje čočky základních bakterií, avšak tyto typy roztoků je vhodné používat zejména ve chvíli, kdy trpíte zánětem očí nebo jinou nemocí s očima spojenou. V dezinfekčních roztocích je obsaženo větší procento peroxidu vodíku. Nenechte se zmást, tato sloučenina sice zahubí veškeré bakterie a zlikviduje nečistoty, ale k čočkám je velice šetrná a prodlužuje jejich životnost. Pro dokonalé vyčištění je třeba nechat čočky v roztoku ležet minimálně pět hodin. Roztok by měli předem vyzkoušet ti, kteří trpí citlivýma očima. Žádná překážka by je však neměla překvapit. Pokud nepotřebujete kontaktní čočky se speciálním ošetřením nebo byste naopak raději sáhla po něčem víceúčelovém, existují produkty i pro vás. Vlastně vám jednoduše bude stačit, když si vyberete jeden z našich multifunkčních roztoků, který vám bude vyhovovat. V takových prostředcích se nachází všechny látky, které čočka a samozřejmě i vaše oko potřebuje. Částečně zabrání vysychání, vyčistí čočky, zkrátka zařídí co nejpohodlnější nošení. Mezi skvělé roztoky, které si u nás můžete zakoupit jednoznačně patří produkt od výrobce Alcon. Aosept Plus HydraGlyde 360 ml je roztok na peroxidové bázi, který ošetří každou kontaktní čočku. Nedráždí oči, naopak je vyživuje.    
Zobrazit článek >
 
Myčka nádobí PHILCO
Plně integrovaná myčka Philco PDR 1592 BIT energetické třídy A++ s ochranou aquastop je opatřena 9 programy mytí, mezi něž patří i 3 automatické programy. Využít můžete také funkce pro tablety, poloviční náplň nebo odložený start. Příjemnou výhodou této myčky je vnitřní osvětlení, které zaručí lepší přehled nad vaším nádobím. Myčka nabízí celkem 9 programů mytí, mezi něž patří 3 automatické programy, 2 rychlé s trváním 55 a 30 minut, úsporný program a oplach. Zajímavostí myčky je funkce poloviční náplně, která má trojí využití. Zvlášť můžete nastavit mytí poloviční náplně pro horní koš, pro dolní koš nebo pro oba koše zároveň. Programy: Auto intenzivní mytí – 60–70 °C – detekuje míru zašpinění nádobí a stanoví teplotu, množství vody a délku mycího cyklu Auto mytí normal – 50–60 °C – detekuje míru zašpinění nádobí a stanoví teplotu, množství vody a délku mycího cyklu Auto jemné mytí – 30–50 °C – detekuje míru zašpinění nádobí a stanoví teplotu, množství vody a délku mycího cyklu Hygienické mytí – 60 °C – silně znečištěné nádobí pro hygienické odstranění nečistot Hygienické extra – 70 °C – silně znečištěné nádobí pro hygienické odstranění nečistot s předmytím Rychlý 50 – 60 °C – trvá 55 minut, vhodný na nádobí od polévky, omáčky,vařeného masa, smažených potravin Eco 50 °C – úsporný pro málo zašpiněné nádobí od kávy, mléka, čaje, studeného masa a zeleniny Rychlý 30 – 40 °C – trvá 30 minut, pro málo zašpiněné nádobí od kávy, mléka, čaje, studeného masa, zeleniny Předmytí – předmytí a odstranění nečistot z nádobí Myčku nádobí zn. Philco zakoupíte v eshopu zde: bile-zbozi.eiffeloptic.cz       
Zobrazit článek >
 
Delikátní příprava ryb
Nyní si povíme, jak správně připravit rybu podle typu masa a jak jí ochutit. Candát Candáta osolte a opepřete. Zprudka opečte na rozpáleném másle se šalvějí kůží dolů. Otočte a nechte dojít v teple. Jeseter Jesetera bez tuků a kůže osolíme a vložíme do pekáče s nakrájenou cibulí a sklenkou vína. Připravíme si na něj marinádu z oregana, koriandru, tymiánu, česneku a oleje, kterou ho budeme potírat. Pečeme na 200 stupňů Celsia přibližně tři čtvrtě hodiny. Kapr Maso z kapra nakrájíme na nudličky a v misce smícháme s pár kapkami citronu, majoránkou, solí a pepřem. Necháme uležet do druhého dne. Potom jednotlivé kousky obalíme v hladké mouce a smažíme na pánvi. Mořský vlk Rybu, osolenou, opepřenou a potřenou olivovým olejem, položíme na pečící papír do pekáče. Přidáme nakrájená rajčata, máslo a skleničku vína. V troubě pečeme pod alobalem 35 minut na 160 stupňů Celsia. Platýz Na pekáč vymazaný máslem rozprostřeme cibuli, na kterou rozložíme osoleného a opepřeného platýze bez kůže. Posypeme strouhankou smíchanou se strouhaným tučným sýrem a polijeme bílým vínem. Pečeme za 180 stupňů Celsia asi tak 20 minut. Pražma Rybu okořeníme solí, pepřem a rozmarýnem, rozložíme na pečící papír do pekáče a potřeme olivovým olejem. Grilujeme v troubě asi 20 minut. Pstruh Pstruha naplníme citronovým tymiánem, oregánem, rozmarýne a petrželkou. Z bílků si vyšleháme sníh, který smícháme s hrubou solí. Polovinu této směsi naneseme na pečící papír, položíme na ní pstruha a druhou polovinou ho přikryjeme. Pečeme na 160 stupňů Celsia přibližně 15 minut. Treska Pekáč vyložíme uvařenými bramborami, na ně položíme filety a zalijeme smetanou s orestovanou cibulkou. V troubě zapékáme 20 minut. Tuňák Tuňáka budeme tepelně upravovat jen malou chvíli, jinak se vysuší a zešedne. Na pánvi s rozpáleným olejem opékáme osoleného a opepřeného tuňáku maximálně 2 minuty z každé strany. Úhoř Úhoře, který je stažený z kůže, nakrájíme na válečky. Na pečícím papíru ho osolíme, opepříme a okmínujeme. Přidáme malé kousky másla a pečeme doměkka.
Zobrazit článek >
 
Recept: Sněhové pusinky s kávovým krémem
Zbyly Vám bílky a nevíte, jaké zajímavé cukroví ještě upéct? Zkuste vynikající: RECEPT: Sněhové pusinky s kávovým krémem Ingredience: 4 bílky 100 g pískového cukru 75 g moučkového cukru 15 g Solamylu ( asi 3 středně navršené kávové lžičky) Krém:   2,5 dcl silné černé kávy 5 dkg hrubé mouky 7 dkg vanilkového cukru 7 dkg másla vlašské ořechy (jemně sekané) Postup: PUSINKY: Z bílků ušleháme hodně pevný sníh a během šlehání přidáváme pískový cukr. Moučkový cukr prosijeme nebo dobře promícháme se Solamylem a lehce, už jen vařečkou vmícháme do sněhu.  Cukrářským sáčkem stříkáme pusinky na plech vyložený pečícím papírem a sušíme v pootevřené horkovzdušné! troubě ( do dvířek strčíme silnější vařečku) na co nejnižší teplotu ( já asi 50°C) cca 8 - 11 hodin. Ochutnáme, jestli je chceme mít úplně suché nebo uvnitř trochu lepkavé. Záleží na chuti. KRÉM: Uvaříme čtvrt litru silné černé kávy, necháme vychladnout. Pak do ní rozkvedláme 5 dkg hrubé mouky a svaříme na hustou kaši při stálém míchání. Zvlášť utřeme 7 dkg vanilkového cukru se 7dkg másla (může být polovina i umělého tuku). Do prochladlé kávové kaše vmícháme máslo s cukrem utřené po lžičkách a vše pilně třeme asi čtvrt hodiny, aby se krém pěkně spojil. Máme-li , můžeme při tření přidat lžíci jemně usekaných vlašských ořechů.
Zobrazit článek >
 
JEŠTĚ VÁM NENÍ 18 LET A CHCETE PODNIKAT?
Ještě Vám nebylo 18 let a už máte v hlavě nápad na skvělý podnikatelský projekt? Nemusíte čekat! Ve spolupráci s týmem Busyman.cz, který začínajícím podnikatelům pomáhá, jsme sepsali článek, ve kterém Vám poradíme, jak na to.   Čemu se věnuje Busyman.cz Hlavní činností Busymana je propojování inovativních nápadů a projektů se soukromými investory. Každý rok se setkáme přibližně s 300 projekty. Čas od času se setkáme i s autorem, který má velice zajímavý podnikatelský záměr, ovšem nebylo mu ještě 18 let. Nápady mnohdy nemohou čekat a je potřeba na nich pracovat rychle, jelikož trh startupů se dynamicky rozvíjí. Takto mají před sebou rok, dva i více, kdy musí jen sedět a nemohou své záměry a energii realizovat. V současné době se nejedná z našeho úhlu pohledu o zásadní čísla, nicméně důvodem je právě i to, že nyní nemají vlastně žádnou jinou možnost. Kdyby zákon umožnil a zjednodušil pravidla pro podnikání kupříkladu od 15 let, věříme, že bychom byli velmi brzy překvapeni počtem mladých lidí, kteří budou mít zájem začít. A jeden příklad z praxe - nedávno se na nás obrátila skupina studentů s velmi zajímavým projektem, přičemž jeden z nich nebyl plnoletý. Po bližším seznámení jsme zjistili, že mají unikátní know-how, nicméně otázka věku jim nedovolila založit společnost s ručením omezeným.   Jaké obchodní překážky musíte překonat? Mladí podnikatelé mají před sebou celou řadu překážek, které je čekají. Vzhledem k věku je řada partnerů nebude brát úplně vážně. Vybudovat si uznání chvíli trvá. Mezi hlavní překážky nízkého věku bychom zařadili právě nedůvěru případného investora, ale také vyřizování administrativy, kde mladí podnikatelé nemají zrovna mnoho zkušeností. Dále nemají šanci dosáhnout na úvěr a zároveň vše kombinovat se školou je tak trochu alchymie. Na druhou stranu musíme říct, že pokud student projeví zájem a jsou vidět jeho výsledky, škola a učitelé se jim snaží vycházet většinou vstříc. Velice pozitivním aspektem mladého podnikatele je, že zpravidla nemá závazky, nezatěžuje se problémy a je schopen velmi pružně a efektivně reagovat na změny. Míra jejich kreativity ještě není, pokud to tak můžeme s nadsázkou nazvat, „utlučena“ zaměstnaneckým uvažováním.   Jakým způsobem můžete podnikat, pokud Vám ještě nebylo 18 let? Od roku 2014 dává občanský zákoník možnost podnikat i nezletilým. Před tímto datem mohli nezletilí podnikat pouze prostřednictvím odpovědného zástupce, nyní si můžou vybrat. Pokud Vám nebylo 18, ale už byste rádi podnikali, máte tři možnosti: a) podnikat prostřednictvím odpovědného zástupce – Stanovíte si se souhlasem zákonného zástupce svého odpovědného zástupce, který musí splňovat všeobecné i zvláštní podmínky provozování živnosti. Ustanovení odpovědného zástupce Vám musí schválit soud – uděluje souhlas k provozování daného typu živnosti i k výběru odpovědného zástupce. Následně Váš zákonný zástupce na živnostenském úřadě Vaším jménem ohlásí živnost nebo požádá o koncesi – musí doložit souhlas soudu a souhlas odpovědného zástupce s výkonem této funkce. Odpovědný zástupce bude odpovídat za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů. Bude však odpovídat pouze Vám jako podnikateli, navenek ale za Vaše závazky ručit nebude. Odpovědnost za provedenou práci tedy vždy ponesete sami. Tento způsob podnikání pro Vás samozřejmě znamená menší svobodu rozhodování.  b) podnikat samostatně na základě souhlasu s výdělečnou činností podle § 33 občanského zákoníku c) podnikat samostatně na základě přiznání svéprávnosti soudem podle § 37 občanského zákoníku Jestli chcete podnikat samostatně, musíte se obrátit na soud. Pokud soud Vašemu návrhu vyhoví, nebudete k podnikání potřebovat odpovědného zástupce a veškerá obchodní rozhodnutí můžete činit sami.   Jaké podmínky musíte splnit, pokud chcete podnikat samostatně podle § 33? Pokud Vám ještě nebylo 18 let a chcete podnikat, musíte se obrátit na soud. Aby Vám soud vyhověl, musíte předložit souhlas alespoň jednoho z rodičů jako zákonných zástupců. U soudu budete také prokazovat svou celkovou vyspělost a přesvědčovat soudce o tom, že máte veškeré předpoklady a schopnosti k provozování živnosti nebo společnosti. Předložíte tedy soudu svůj podnikatelský záměr a soudce na základě Vaší výpovědi rozhodne o tom, zda dosahujete dostatečné vyspělosti a máte schopnost samostatně rozhodovat o důležitých věcech. Soud bude především poměřovat Vaši psychickou vyspělost s obtížností a časovou náročností podnikání, ke kterému chcete souhlas. Pro tuto žádost není stanovena žádná spodní věková hranice, bude tedy záležet, jak soud posoudí Váš konkrétní případ. Je důležité vědět, že pokud Vám soud vyhoví, získáte způsobilost samostatně právně jednat pouze ve věcech souvisejících s Vaším podnikáním.   Jaké podmínky musíte splnit, pokud chcete přiznat svéprávnost podle § 37? I v tomto případě se musíte obrátit na soud. Pokud Vám soud vyhoví, Vaše právní způsobilost nebude omezena jenom na podnikání. Musíte ale splnit více podmínek než v případě přivolení soudu pouze k podnikání. Především Vám musí být nejméně 16 let a musíte prokázat, že jste schopni se sami živit a obstarat si své záležitosti. K přivolení soudu potřebujete také souhlas zákonného zástupce. To, že máte schopnost se samostatně živit, znamená, že dokážete pravidelně vydělávat tolik, aby Vám tento příjem dostačoval alespoň na pokrytí základních životních potřeb, jako je bydlení, jídlo a oblečení. Soud Vám teoreticky může přiznat svéprávnost, i když nesplníte všechny tyto podmínky. K tomu může dojít jen z vážných důvodů ve Vašem zájmu. Mohl by to být případ, kdy Vám rodiče neudělí souhlas a je zde očividný konflikt mezi Vašimi zájmy a zájmy Vašich rodičů. Jedinou podmínkou, která musí být bezpodmínečně splněna, je osvědčení Vaší schopnosti samostatně se živit a obstarat si své záležitosti.   V obou případech musíte Vy nebo Vaši rodiče podat návrh okresnímu soudu příslušnému podle místa Vašeho bydliště. V řízení před soudem nebudete potřebovat žádného zástupce, můžete před soudem jednat samostatně. Z naší zkušenosti rozhoduje soud ve věcech týkajících se nezletilých většinou poměrně rychle.   Statistika – jak soud rozhoduje o žádostech o přiznání svéprávnosti? Statistiky vypadají pro začínající mladé podnikatele pozitivně. Od roku 2014, kdy nabyl účinnosti nový občanský zákoník, do konce roku 2017 bylo podáno celkem 41 žádostí o přivolení soudu k samostatnému provozování obchodního závodu nebo k jiné obdobné výdělečné činnosti (statistiky za rok 2018 ještě nejsou k dispozici). Soudy vyhověly 22 žádostem. Ač se to může zdát jak malé číslo v poměru k celkovému počtu žádostí, není tomu tak. V ostatních případech žadatelé od žádosti odstoupili nebo dosáhli plnoletosti, než stihl soud o žádosti pravomocně rozhodnout. Ani v jednom případě nedošlo k odvolání souhlasu zákonným zástupcem.   2014 2015 2016 2017 schválení souhlasu (přivoleno) 6 5 5 6 schválení odvolání souhlasu 0 0 0 0 jiný výsledek 1 4 8 6   Podobná situace je u žádostí o přiznání svéprávnosti. Musíme však upozornit, že ne všechny z těchto žádostí byly mířeny na získání svéprávnosti za účelem podnikání, v některých případech nezletilí chtěli získat svéprávnost např. za účelem uzavření manželství. V souhrnu bylo od roku 2014 do roku 2017 podáno celkem 153 žádostí o přiznání svéprávnosti a soudy vyhověly celkem 69 žádostem. Také může jít na první pohled o malé číslo, ale za tyto 4 roky nebylo vyhověno pouze 5 žádostem, podobně jako ve výše uvedeném případě buď nezletilí dosáhli dospělosti před rozhodnutím soudu, případně svůj návrh vzali zpět. Drtivé většině žadatelů byla tedy svéprávnost přiznána.   2014 2015 2016 2017 svéprávnost přiznána 16 21 16 16 svéprávnost nepřiznána 1 0 2 2 jiný výsledek 28 19 24 8 Pokud by soud nezletilému svéprávnost přesto nepřiznal, neznamená to, že nemůže podnikat. Bude ale muset podnikat prostřednictvím odpovědného zástupce.   Jaká práva a povinnosti na základě souhlasu soudu získáte? Po přivolení soudu k samostatnému provozování obchodního závodu nebo k jiné výdělečné činnosti získáte způsobilost samostatně právně jednat pouze ve věcech souvisejících s Vaším podnikáním. To znamená, že po přiznání svéprávnosti budete moct požádat o vydání podnikatelského oprávnění, založit společnost a spravovat její majetek a finance, pronajímat prostory k provozování své činnosti, uzavírat smlouvy, vydávat faktury a vyřizovat další záležitosti, které s podnikáním souvisejí, na druhou stranu budete mít povinnost platit daně. Budete také nést plnou odpovědnost za své dluhy vzniklé v souvislosti s provozováním Vašeho podnikání, např. budete odpovědní za placení daní, důchodového a zdravotního pojištění apod. Pokud Vám soud přizná svéprávnost, Vaše způsobilost nebude omezena pouze na podnikání. Budete v téměř stejné pozici jako každý osmnáctiletý člověk - budete si moci například také koupit auto, pronajmout byt, nebo uzavřít manželství. Jste rodič a Vaše dítě chce podnikat? Ať už Vaše dítě požádá soud o souhlas s podnikáním nebo o přiznání svéprávnosti, bude potřebovat Váš souhlas jako zákonného zástupce. Rodiče často znají své děti nejlépe a představují tedy jakousi první „instanci“ v jejich cestě za přiznáním svéprávnosti a podnikáním. Zákon vychází z toho, že mezi nezletilým dítětem a jeho zákonným zástupcem má ohledně návrhu panovat shoda. V ideálním případě souhlas poskytnou oba rodiče, ale soudu bude stačit souhlas jenom jednoho z nich. Důležité je, aby druhý rodič nebyl výslovně proti. Soud bude případně zjišťovat, z jakého důvodu nechce souhlas udělit druhý z rodičů a zda je tento důvod oprávněný. Konkrétní postup soudu bude vždy záležet na konkrétních okolnostech toho kterého případu. Největším rizikem mladého podnikatele je odpovědnost za případné dluhy, které z podnikání mohou vzniknout. Pokud nezletilý podniká na základě souhlasu rodičů a přivolení soudu a rodiče by v průběhu jeho podnikání dospěli např. k názoru, že podnikání je pro jejich dítě příliš rizikové, můžou svůj souhlas omezit nebo odvolat. Musí ale počítat s tím, že budou znovu potřebovat přivolení soudu, který bude posuzovat jejich důvody. Zajímavosti na závěr Měli byste vědět, že nezletilý se udělením souhlasu k podnikání stává způsobilým pouze pro oblast samostatného provozování podnikání. Ve všech dalších oblastech je na mladého podnikatele nadále pohlíženo jako na nezletilého. Pokud byla nezletilému přiznána svéprávnost, získá tím více práv i mimo oblast podnikání – ale pouze co se týká soukromého práva. Svéprávnost nemá vliv na věkové hranice stanovené veřejným právem. To znamená, že ani v jednom případě však až do dovršení 18 let nesmíte pít alkohol, udělat si řidičský průkaz a ani nezískáváte volební právo. Přiznání svéprávnosti nemá také vliv na trestněprávní odpovědnost. Můžete si ale sami psát omluvenky do školy.   Pokud byste rádi začali samostatně podnikat, neváhejte se obrátit na naši advokátní kancelář a na Busyman.cz. Rádi Vám s podnikatelským záměrem poradíme a připravíme návrh k soudu. Mgr. Iva Čípová, advokátní koncipientka (Macek Legal) a Jakub Domitra, Executive Director (Busyman.cz)
Zobrazit článek >
 
Kniha: Astropsychologie a rodina
Kniha Astropsychologie a rodina je určena všem zájemcům o astrologii a napsala jí Ida Myslikovjanová. Většina problémů, které v dospělosti máme, a většina těžkostí, se kterými se musíme v životě potýkat, pramení z původní rodiny. A to nezávisle na tom, zda nás některý z rodičů miloval natolik, že nám nedovolil přetrhnout pupeční šňůru, nebo zda svou rodičovskou roli nezvládl či zda jsme s ním měli těžké konflikty. Na základě toho, jaké vztahy máme k původní rodině, se odvíjejí nejen naše partnerské vztahy, ale i veškeré sociální vazby, které v průběhu života navazujeme. To, jak se k nám chovali a chovají naši rodiče a jak my se chováme k nim, zda se rodiče rozvedli nebo některý z rodičů předčasně zemřel, to všechno určuje i naše základní strachy a úzkosti. Problematika rodiny a rodinných vztahů je v knize Astropsychologie a rodina zpracována jak z pohledu psychologie, tak z pohledu astrologie. Pravdivé příběhy ze života jsou provázeny praktickými výklady horoskopů z hlediska narušených rodinných vztahů a z toho plynoucích psychických poruch a závislostí. Proto publikaci Astropsychologie a rodina jistě přivítají nejen všichni, kdo chtějí změnit své vzorce chování a jednání naprogramované z původní rodiny, ale i všichni zájemci o astrologii. Název: Astropsychologie a rodina Autor: Ida Myslikovjanová Jazyk: čeština Nakladatelství: ANAG Značka: ANAG Druh: Kniha Vazba: Pevná bez přebalu lesklá Počet stránek: 248 ISBN: 978-80-7263-557-3 Tuto velice zajímavou knihu zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení IX. - Vánočka s rozinkami a sypanými mandlemi
Den před Štědrým večerem, nejvyšší čas zadělat na tradiční českou vánočku! Pokud nevlastníte žádný rodinný recept, vytvořte nový. S tímto návodem totiž nemůžete tuto sladkou vánoční pochoutku zkazit. Jak připravit máslovou vánočku plnou rozinek se sypanými mandlemi?  Budete potřebovat: Na těsto: Mouku polohrubou (500 g) Cukr krupice (100 g) Máslo (125 g) Mléko (250 ml) Droždí (40 g) Vejce (žloutky, 2 ks) Rozinky (40 g) Citronovou kůru (1-2 lžičky) Sůl (špetka) Ostatní: Mouku hladkou (hrst) Máslo (3 plátky) Vejce (1 ks) Mandle (loupané, krájené, 40 g) Postup: Aby byla mouka vzdušná, prosejte potřebné množství přes cedník. Poté ji smíchejte se solí. Droždí zpracujte s cukrem a zalijte trochou mléka. Posypte moukou a nechejte kvásek pracovat. Po chvíli ho vložte do připravené mouky se solí, přidejte mléko a ostatní ingredience – žloutky, měkké máslo, rozinky a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto, které by se nemělo lepit ke stranám nádoby. Poté ho odstavte na tři hodiny na teplé místo. Během tohoto času můžete těsto dvakrát, maximálně třikrát, promísit. Vykynuté těsto opět proměte a rozdělte si ho na devět částí. Vezměte první čtyři části těsta a upleťte z nich cop. Ten přeneste na plech, který dokonale potřete máslem a vysypte moukou. Vezměte další tři prameny, ze kterých opět upleťte klasický cop. Ten položte na první vrstvu vánočky. Nakonec ze dvou zbylých pramenů vytvořte motous, který náleží na vrch vánočky. Všechny vrstvy k sobě řádně přitiskněte. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem, nezapomeňte ji posypat mandlemi. Pečte asi 45 minut v troubě vyhřáté na 160°C. Další recepty na cukroví najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Péče o vlasy se vyplatí!
Pokud jste byla na dovolené u moře, dobře víte, jak se vaše vlasy změnily. Jsou vysušené od mořské vody a sluníčko napomohlo vyblednutí barvě vlasů. Především je důležitá pravidelná péče o vaši dlouhou hřívu. Pokud o vaše vlasy nepečujete pravidelně, obávám se, že zachránit poničené vlasy po dovolené u moře pomohou jen ostré nůžky a radikální zkrácení poškozených vlasů. Během roku je vhodné doplňovat vitamíny, které jsou prospěšné pro růst, lesk a výživu vlasů. A to především vitamíny: vitamín B - napomáhá proti tvorbě lupů a vypadávání vlasů. vitamín A - omezuje činnost mazových žláz. Taktéž je důležitá vhodná a šetrná péče o vlasy: pokud nemusíte - nefénujte - vlasy se pomocí fénu suší nerovnoměrně a již suché vlasy se horkým vzduchem pálí! lépe bude, když lehce zabalíte vlasy do ručníku, necháte odsát přebytečnou vodu a poté jemně pročešete a necháte vlasy uschnout na vzduchu. těsně před dovolenou u moře si nebarvěte vlasy - barvením se vlasy narušují a sluníčko společně s mořskou vodou by je více poškodili. při poledním slunci používejte pokrývky hlavy (klobouky, šátky, ...). pravidelně používejte vhodné vlasové přípravky! Vhodným přípravkem pro regeneraci vašich vlasů je vyživující maska od L´oreal Professionnel Mythic Oil, která je určená pro normální a jemné vlasy. Maska obsahuje složky jako zázvorový olej a extrakt z vonokvětky. Ty dodávají vlasům pružnost a vitalitu a působí do hloubky vlasového vlákna a vyživují ho. Neobsahuje parabeny.  
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Barcelona I
Barcelona je jedno z turisticky nejoblíbenějších míst Španělska. Tvoří hlavní město Katalánska a druhé největší město Španělska. Nachází se na východě země, přímo na pobřeží Středozemního moře. V Barceloně se nachází obrovské množství památek, navštívit zde můžete mnoho kulturních akcí. Najdete zde hned několik prestižních univerzit a řadu knihoven. Sídlí zde též arcibiskup. Španělsko si vede dobře i co se týče průmyslu. Možná si vzpomínáte, že Barcelona se stala v roce 1992 olympijským městem. Barcelona byla založena již v době třetího století před naším letopočtem pravděpodobně kartaginským generálem Barkasem. Ten své nové území pojmenoval jménem Barcina. Mezi další významné osídlence patří například Karel Veliký nebo králové Aragonské koruny. Největší rozvoj prodělalo město v průběhu devatenáctého století. Do města se začali stěhovat noví obyvatelé a Barcelona se stala místem významné kultury a poznání. Vezměte si s sebou do Barcelony skvělého průvodce! Knihu Barcelona do kapsy najdete zde. Pronikněte přímo k srdci města Hlavní zajímavosti - největší zajímavosti spolu se zasvěcenými radami jak si zpříjemnit pobyt. Jak se žije v Barceloně - průvodce po oblíbených zákoutích vám pomohou objevit pravou tvář města. To nejlepší z Barcelony - našli jsme pro vás ty nejlepší pěší trasy, restaurace, zábavní podniky, trhy, obchody a mnoho dalšího. - plánky všech městských čtvrtí - trasy vycházek a denní itineráře - mnoho zasvěcených tipů pro turisty - stoprocentně nezávislé rady Náš slib Našim informacím můžete věřit, protože autoři Lonely Planet osobně navštěvují místa, o nichž píší, a při sběru informací pro každé nové vydání se k nim znovu vracejí. Nepřijímáme žádné protislužby za pozitivní hodnocení a můžete se spolehnout na to, že jsme objektivní. Název: Barcelona do kapsy Edice: Lonely Planet Jazyk: čeština Nakladatelství: Svojtka Značka: Svojtka Druh: Kniha Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá Počet stránek: 192 V prodeji od: 08/2012 Rozměry (výška x šířka x tloušťka): 127x110x10 mm ISBN: 978-80-256-0590-5
Zobrazit článek >
 
Knihy Aleny Jakoubkové I
Autorku knih pro ženy Alenu Jakoubkovou nemusíte znát pouze pod jejím pravým jménem, nýbrž i pod pseudonymy Anita Pilar a Aliena de Longhe. V současnosti má Jakoubková na svém kontě deset knih. Nezabývá se pouze psaním knih, je taky redaktorkou pro umění a historii. Autorka tvrdí, že píše pro ženy s láskou. Ráda podá vášnivým čtenářkám oddechové čtení, které se obejde bez strastiplných událostí, bojů a násilí. Jaké jsou její knihy? Čtěte dál tento článek a seznamte se s některými jejími publikacemi. Kdo jinému jámu kopá... sám do manželství padá Na začátek je třeba připomenout, že knihy spisovatelky jsou psány velmi jednoduchým stylem. Nenajdete zde spletitá souvětí, spíše jednoduché věty. Ani tato knihy není výjimkou. Autorka vypráví příběh svobodné Cory, které je již přes třicet let a stále si nemůže najít práci. Nakonec se ji ale povede rozpohybovat svou novou internetovou seznamku. Jak vyřeší problém zákazníka, který si stále nemůže najít partnerku? Zajímavé v knize jsou spisovatelčiny popisy jídel, dost se v nich vyžívá. Knihu najdete zde. Miluju tě... i s natáčkama Ty letušky vidí stále všechno růžově. Ani Chiara není výjimkou. V letadle se zamiluje do krásného Radima, kterého si o něco později vezme. Vztah se však po svatbě nevyvíjí moc dobře. Z podnikavé Chiary se stane žena v domácnosti, vaří, uklízí, stará se o dům a celou zahradu. Neužívá si života, neboť na to nemá čas. Poslední tečkou její trpělivosti je zjištění Chiary, že jí je manžel nevěrný. Knihu najdete zde. Všechna díla Aleny Jakoubkové najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Aby bílá byla zase bílá.. II
Bělení prádla pokračuje. Pojďme se podívat na další skvělé tipy, jak si poradit s nažloutlým prádle, a se skvrnami. Tekutý škrob Aviváž se sice hodí na praní oblečení, které příjemně provoní. Nepřidávejte ho však do pračky tehdy, když perete záclony nebo ubrusy či jakékoliv jiné předměty, které se perou poměrně málo často a jsou vystaveny prachu. Aviváž má totiž schopnost na sebe přitahovat částice ve vzduchu. Předměty se pak dříve zapráší. Tento prací přídavek taky ruší bělavost prádla. Přidejte k právě vypraným záclonám tekutý škrob a znovu je v něm vymáchejte. Pokud máte odvahu, přidejte do pračky taky pár kapek modrého inkoustu. Ale pozor, opravdu jen pár kapek. Inkoust dokáže totiž z bílého prádla udělat ještě bělejší a zářivější odstíny. Pokud jednou tuto metodu vyzkoušíte, už ani jinak prát nebudete. Prášek do pečiva Na bělení prádla, ale hlavně na jakékoliv skvrny se hodí použít prášek do pečiva. Posypte jím poskvrněné místo a nebo jej nasypte přímo do bubnu pračky. Prášek do pečiva se hodí i na odstraňování mastnoty a nečistot třeba ze sporáku. Sůl Takovým originálním pomocníkem je sůl. Vytvořte si roztok z kuchyňské soli a vložte do něj prádlo. Za několik hodin bude bílé a beze skvrn. A teď už vaše prádlo bude krásně bílé. Jako z reklamy! Myslete při praní na životní prostředí. Kvalitní prací prášky ekodrogerie najdete zde. Vyzkoušejte třeba EKO Sprej na skvrny na kojeneckém prádle. Najdete ho zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak zvýšit výdrž baterie II
Za další je vhodné upravit jas a výkonnost telefonu. Sílu záření displeje snižte tak, abyste na něj dobře viděla, ale aby nebyl zbytečně moc rozsvícený. Vypněte taky automatickou regulaci jasu, kvůli které se telefon vyčerpává a ještě navíc není v případě šetření baterie výhodná. Na slunci se vám jas zvýší na maximum, což není třeba.  Pokud jste v místě bez signálu, můžete telefon přepnout do režimu Letadlo, čímž taky ušetříte baterii. Zapněte ho zpět do normálu až ve chvíli, kdy zase budete mít signál.  Pokud máte přístup k nabíječce, svůj telefon aktualizujte a měňte staré verze aplikací za nové. Většinou se totiž jejich propagátoři snaží o vývoj alespoň o trochu úspornějších verzí. Spousta aplikací poskytuje taky možnost zapnutí verze, která spotřebovává méně energie.   Jednou za čas restartujte svůj telefon, aby došlo k vyčištění cache. Některé informace mohou být pro telefon zbytečné a taky můžou vyčerpávat baterii. Na druhou stranu časté vypínání telefonu taky není dobré, neboť se cache musí znova vytvářet.  Určitě se vyplatí zkontrolovat, které aplikace ,,žerou‘‘ nejvíce baterie. Ty pokud možno daný den nepoužívejte.  Myslete na power banku Dobrým řešením, pokud potřebujete užívat svůj telefon a nijak se neomezovat, je zakoupení power banky, která dodá vašemu telefonu potřebnou energii. Dobíjecí banky jsou různých druhů. Seženete drobné a lehké dobíjecí stanice, které zvládnou jedno nabití smartphonu, ale k dostání jsou i mnohem výkonnější power banky s daleko větší výdrží.     
Zobrazit článek >
 
Jak jíst sladké dobroty, když se blíží léto? I
Asi už vám je jasné, o čem dnes bude řeč. Tento článek byl stvořen pro všechny milovnice sladkých dobrot, které však dbají na svou linii a chtějí si do plavek vypracovat co nejhezčí postavu. Že sladké a hezké tělo nejde dohromady, ale ano, jen musíte vědět, jak na to. Tento článek vám pomůže mlsat nenásilně a skoro bez rizika. Přečtěte si naše tipy! V první řadě je třeba připomenout následující. Sladké jezte nejlépe ráno, maximálně v odpoledních hodinách, nikdy ne večer. Nejlepší je, když dávku sladkého vyčerpáte již na snídani. Co taková ovesná kaše, která nejen dokonale zasytí na několik hodin, dodá energii a ještě skvěle chutná s každým druhem ovoce. Pokud potřebujete ke snídani něco přikusovat, vyzkoušet můžete takzvané racio chlebíčky se sladkou polevou, skvěle nahradí pečivo. Výbornou náhradou sladkých pochoutek je müsli. Ke snídani si asi nejradši nasypete produkt do misky a zalijete mlékem, na svačinu se nebojte zakousnout i do müsli tyčky. Není sladkost jako sladkost. Jaké potraviny nejsou kaloricky tak náročné a neobsahují až tak velké množství cukru? Vyzkoušejte želé. To uspokojí vaše chutě a neobsahuje žádné zbytečné tuky. V létě si kupujte vodové nanuky, které sice dost sladké jsou, ale jejich největší procento samozřejmě tvoří voda, která vás navíc krásně osvěží. Další pro tělo méně náročná potravina je pudink. Při jeho přípravě navíc můžete nahradit klasické mléko odtučněným a cukr nemusíte do pudinku přimíchat žádný. 
Zobrazit článek >
 
Pár rad cyklistům: Povinná výbava jízdního kola I
Všichni cyklisté pozor! Víte, jaké jsou aktuální podmínky povinné výbavy jízdního kola? Zkontrolujte, zda jako cyklistka máte svůj dopravní prostředek vybaven řádně a dle povinností. Chybí vám některé nutné komponenty? Pak si je neváhejte dokoupit v našem e-shopu, vyhnete se pokutě či jiným komplikacím včetně těch bezpečnostních. Nyní si projdeme všechny nutnosti popořadě, nezapomeňte si přečíst všechny dodatkové informace.  Odrazky Na přední kolo patří bílé odrazky. Na zadní kolo zase odrazky červení barvy. První typ odrazek se umisťuje na kolo, respektive na jeho vnitřní konstrukci. Není třeba uvádět nutné rozměry, opět platí, že výrobci nesmí prodávat odrazky porušující měrová a jiná pravidla. Je třeba reagovat pouze ve chvíli, kdy vám odrazka praskne nebo úplně upadne. Odrazkám na kole se však můžete úplně vyhnout, i když to není doporučováno. Pokud váš oděv obsahuje bílé i červené reflexní pruhy splňující rozměrové požadavky, pak jsou považovány za dostačující a vaše kolo nemusí obsahovat tyto reflexní prvky žádné.  Možná jste si toho ani nevšimla, ale odrazek na kole máte jistě spoustu. Mezi poslední povinnou část tohoto vybavení patří odrazka vpředu rukojeti a pod sedlem.  Zvláštní pozornost je pak vhodné věnovat odrazkám oranžové barvy, které patří též do povinné cyklo výbavy. Jedná se o reflexní prvky, které se umisťují na šlapky. Jde o povinný prvek, který lze nahradit jedině reflexním pruhem na obuvi nebo jej můžete umístit do okolí kotníku. 
Zobrazit článek >
 
Nová výše minimální a zaručené mzdy od 1. 1. 2019
Minimální mzda se s účinností od 1. 1. 2019 zvyšuje na 13.350 Kč měsíčně. Pro srovnání, minimální mzda pro rok 2018 činí 12.200 Kč, jedná se tedy o poměrně výrazné zvýšení o 1.150 Kč – o 9,4 %. O výši minimální mzdy rozhoduje vláda a určuje jej nařízením (konkrétně nařízení vlády 567/2006 Sb., v platném znění). Zvýšení minimální mzdy pro rok 2019 schválila vláda 20. 11. 2018 a musí být následně vyhlášeno ve Sbírce zákonů. Toto vyhlášení je ale pouze formální záležitostí – schválené zvýšení minimální mzdy se již měnit nebude. Se zvýšením minimální mzdy souvisí také zvýšení zaručené mzdy. Zaručená mzda se odvozuje od minimální mzdy a představuje nejnižší výdělek, na který má pracovník podle odbornosti a složitosti práce nárok. Místo dosavadních 12 200 až 24 400 korun bude nově činit 13 350 až 26 700 korun. Měsíční sazba minimální (zaručené) mzdy vychází z týdenní pracovní doby 40 hodin. Jestliže má zaměstnanec v pracovní smlouvě sjednánu kratší pracovní dobu a zároveň není odměňován podle odpracovaných hodin, snižuje se mu minimální mzda úměrně odpracované době. Minimální mzda také např. ovlivňuje: platbu pojistného na zdravotní pojištění u osob bez zdanitelných příjmů (v roce 2018 1.647 Kč), maximální výši slevy za umístění dítěte, podmínku pro nárok na daňový bonus na dítě, podmínku pro nárok na měsíční daňový bonus. Nejnižší úrovně zaručené mzdy pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin jsou odstupňovány podle složitosti, namáhavosti a odpovědnosti vykonávaných prací, zařazených do 8 skupin a činí:                                                                   skupina prací                           za hodinu (Kč)                             nejnižší úroveň zaručené mzdy za měsíc (Kč) 1 79,80 13.350 2 88,10 14.740 3 97,30 16.280 4 107,40 17.970 5 118,60 19.850 6 130,90 21.900 7 144,50 24.180 8 159,60 26.700 Pozn. pro platy ve veřejném sektoru platí odlišné tabulky. Nevíte, do jaké skupiny prací patří konkrétně Vaše práce? Popis jednotlivých skupin prací naleznete zde: https://www.mpsv.cz/files/clanky/31799/NV_567_2006__UZ_-_1_1_18_.pdf Autorem textu je Mgr. Iva Čípová, advokátní koncipientka  
Zobrazit článek >
 
Velikonoce ve světě IV
Mexiko Zastavme se ještě někde trochu dál. Mexiko má taky zajímavé velikonoční tradice. Předvečer velikonočního svátku tráví Mexičané všichni pohromadě. Sejdou se celé ulice, celá města, vlastně celý stát venku s papírovými krabičkami naplněnými bonbóny. Ve smluvený čas pak všichni vezmou do ruky tyč nebo klacík a bouchají do krabičky. Tento proces se koná jako připomínka na Jidáše. Jakmile se krabička rozpojí, vypadnou z ní sladkosti a o ty se pak člověk může podělit se svými sousedy nebo si je samozřejmě odnést domů. A tak v Mexiku začínají velikonoční svátky. Norsko Že se v Norsku na Velikonoce lyžuje pro vás asi není zas až takovou novinkou. Zajímavé je však to, že Norové nesledují pohádky. Jsou to milovníci detektivek, a tak se o velikonočních svátcích v televizi nevysílá nic jiného. Dokonce i pro děti jsou vysílány detektivní příběhy ,,junior‘‘. Detektivní znaky najdete i v novinách. Jsou tam kvízy, ve kterých máte uhádnout vraha. Různé záhady si můžete přečíst taky na velikonočních potravinách. Polsko V Polsku se tak jako v jiných zmíněných státech světí potraviny, které se následně jedí na Velikonoční pondělí. Jak jistě víte, u nás se, hlavně tedy dřív, polévala děvčata s chlapci vodou. Tento zvyk již u nás prakticky neexistuje, avšak v Polsku je běžnou součástí velikonočních zvyků. Kromě vody na sebe vzájemně chlapci a dívky lijí taky voňavé esence. Přečtěte si o Velikonocích ještě víc. Mnohé zajímavosti najdete a historická fakta najdete v knize Lectio divina - Doba postní a velikonoční triduum. Publikaci najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Stockholm I
Hlavní město Švédska Stockholm tvoří zároveň nejlidnatější region země. A není se co divit, město je srdcem kultury a průmyslu. Stockholm se rozkládá celkem na čtrnácti ostrovech. Najdete zde mnoho významných památek a když do Stockholmu přijedete ve správnou dobu, zažijete nějakou z ročně pořádaných akcí. Nenechte si ujíst slavnosti při předávání Nobelovy ceny nebo národní fotbalový zápas. Více o akcích a mnohých památkách se dozvíte v našem stockholmském seriálu. Těšte se na jedinečnou výpravu plnou překvapení. Pokud jste milovnicí muzeí, je pro vás Stockholm tím pravým městem. Poznávejte Stockholm s dobrým průvodcem. S knihou Merian STOCKHOLM se ve městě neztratíte. Průvodce můžete koupit zde. Díky jeho jedinečné poloze mezi jezerem Mälaren a Baltským mořem lze Stockholm nazvat jedním z nejkrásnějších hlavních měst na světě. Stratégové turistického ruchu kdysi prohlásili Stockholm za „hlavní město Skandinávie“, Capital of Scandinavia. A právem! Žádné jiné město na severu Evropy tak harmonicky nesnoubí městský život, ruch metropole, intimitu středověkého starého města a idylickou odloučenost. Město založené ve 13. století mezi jezerem Mälaren a Baltským mořem je rozděleno vodou a spojeno 57 mosty, které propojují čtrnáct ostrovů. Kromě modré barvy moře převládá ve Stockholmu barva zelená. Všude jsou parky, velké i malé: je tu Djurgarden, první městský národní park na světě, Blecktornsparken, Vita Bergen a Langholmen na Söderu, dále Kronobergsparken na Kungsholmenu, Humlegarden na Östermalmu a Tegnerlunden, Vasaparken a Vanadislunden ve Vasastanu. Stockholm je pravý ráj pro cyklisty a pěší návštěvníky.
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Kodaň I
Co se dnes podívat do Kodaně, hlavního města Dánska? Pojďme si společně projít další úchvatné evropské město plné nejrůznějších skvostů. Kodaň leží na dvou ostrovech – Sjælland a Amager. Město je domovem půl milionu obyvatel. V nejbližším městském okolí se vyskytuje další půl milion lidí. Hlavní město je sídlem dánské královny. Nachází se zde největší skandinávské letiště. Mezi nejoblíbenější turistické atrakce patří například socha malá mořské víly nebo zábavní park Tivoli. O památkách si však povíme později. Oblast Kodaně sloužila již od jedenáctého století jako přístavní sídlo. Rozkvět města započal ve století patnáctém, kdy se toto město stalo hlavním centrem obchodu a cestovních tras. Od této doby už jen město vzkvétalo a jeho obliba rostla. Nyní je Kodaň významným politickým, průmyslovým i obchodním centrem. Kodaň je dnes označovaná jako jedno z měst, které nese nejkvalitnější životní úroveň. Pyšní se taky dobrým přístupem k přírodě. Jako jedno z mála center se snaží udržovat co nejlepší životní úroveň včetně velkého podílu zeleně. Chystáte se do Kodaně nebo se jen chcete dozvědět nějaké zajímavosti o tomto městě? Pak klikněte zde a pořiďte si skvělého průvodce. Název: Merian Kodaň Edice: Merian live! Autor: Jan Scherping Jazyk: čeština Nakladatelství: Vašut Značka: Vašut Druh: Kniha Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá Počet stránek: 128 V prodeji od: 04/2016 Rozměry (výška x šířka x tloušťka): 127x112x12 mm ISBN: 978-80-7236-956-0 Hlavní město Dánska vás ohromí velkolepými pamětihodnostmi, krátkými vzdálenostmi a otevřenými lidmi. Pozoruhodné na Kodani není pouze její přátelskost a radost ze života jejích obyvatel, ale i přehlednost města. Téměř všude se snadno dostanete pěšky: Kdo chce navštívit královnu na zámku Amalienborg, dojde po pár krocích i k Mramorovému kostelu nebo novému divadlu. Prohlédne si pozoruhodnou novou budovu Opery, ke které se rychle dostane "vodním autobusem". Nebo se posadí v nedalekém přístavu Nyhavn. Odtud už uvidí pěší zónu (Str?get). Když ji celou projde (délka 1,8 km), bude stát téměř před nádražím a za ním se rozkládající čtvrtí Vesterbro. Před nimi se ovšem nachází ještě Tivoli a Národní muzeum a glyptotéka Ny Carlsberg - dvě z dlouhé řady velkolepých kodaňských muzeí. Možná se ptáte, k čemu tohle město vlastně potřebuje tak promyšlený systém autobusů a dokonce i metro. Za návštěvu ale stojí i čtvrti za mostem. Vznikly v polovině 19. století, kdy Kodaň začala praskat ve švech. ?sterbro je spíše nenápadné. Vesterbro se z trosek probouzí do nového lesku. Někdejší ušmudlaná čtvrť se dnes pyšní kreativní scénou, módními butiky a kavárnami. Přes vodu na druhou stranu z centra zažívá právě podobný vývoj čtvrť Christianshavn. Problémové naopak zůstává N?rrebro, kde neustále dochází k sociálním nepokojům. Směrem k letišti vzniká dokonce nová městská čtvrť ?restad se zajímavou architekturou. Než se návštěvník vydá za poznáním celé aglomerace, neměl by si nechat ujít procházku po krásných nákupních třídách v centru města s obchodními domy a butiky. Nápadná je velká spousta obchodů s textilem - dánská móda návrhářů jako je Mads N?rgaard, Bitte Kai Rand nebo Sand se už dávno stala vývozním šlágrem. Dánský design pěkných forem značek B&O, Bodum nebo Georg Jensen jím byl vždycky. K těmto lákadlům přibylo v posledních letech další, nové: gastronomická scéna. O kodaňskou špičkovou gastronomii, zejména tu, která si je vědoma svých severoevropských kořenů, se zajímají návštěvníci z celého světa. Máte-li raději jednodušší stravu, dejte si u stánku s občerstvením umělecky zdobený párek jménem "Ristet Hot-dog", sedněte si k vodě, ráchejte nohy a pusťte se do jídla.  Pěkné a úpravné hlavní město přímo u vody, které jednoduše překypuje radostí ze života - možná právě tohle je tajemství Kodaně. Až se budete loudat přes H?jbro Plads, měli byste vrhnout vděčný pohled na sochu biskupa Absalona, který v roce 1136 město založil. Dost často byla Kodaň stíhána a pustošena válkami, požáry a cizí okupací. Ale pokaždé z nich vyšla silnější a krásnější. Díky, Absalone!        
Zobrazit článek >
 
Šípková omáčka uvařená v kvalitním nerezovém hrnci
Šípky se už krásně zabarvily do rudě červené a nadešla doba jejich sběru. Z šípků se připravuje chutný čaj neo šípková omáčka, ale také se můžete setkat i s šípkovým vínem. Šípek obsahuje vysoké množství vitamínu C (v čerstvém stavu asi 0,5 - 1,7 mg%, v sušeném stavu asi 10 - 20 mg%), taktéž má vysoký podíl vitamínu P, provitamínu A. Dále obsahuje: flavonoidy,B vitamíny, vitamíny E a K. Z minerálních látek to jsou: draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo aj. Rovněž obsahuje cukry, pektin, třísloviny, kyselinu jablečnou a citronovou aj. Taková šípková omáčka s knedlíkem a pečeným masem z divočáka, to je balada pro chuťové buňky! Už jste zkoušela uvařit šípkovou omáčku? Ne? Tak hurá do toho: RECEPT: Šípková omáčka Ingredience: 100 g sušených šípků (nebo 200 g šípkové zavařeniny) trochu octa 2 dcl suchého červeného vína 150 g másla 1 l vody (nebo jemný nemastný vývar) hl. mouka 1 citron sůl hřebíček skořice nové koření celý pepř Postup: Sušené šípky namočíme pře noc do vody. Druhý den šípky řádně rozvaříme. S použitím marmelády z šípků bude příprava snadnější. Rozvařené šípky nebo marmeládu vložíme do hrnce - KASTROL 24X13,5 HNĚDÝ JOLI Přidáme vodu, ocet, koření, šťávu z 1 citronu a lehce citronové kůry. Povaříme až do úplného rozvaření šípků. Mezitím si připravíme světlou máslovou jíšku. Přes husté jemné síto přepasírujeme šípkovou směs a přidáme jíšku.  Povaříme 20 minut. Zhruba 5 minut přd koncem přidáme červené víno. Dle potřeby dochutíme a můžeme zjemnit máslem. K přípravě omáčky použijte kastrol JOLI, který je vyrobený z kvalitní nerezové oceli. K němu je ve vybavení skleněná poklice s otvorem pro únik páry. Uvnitř kastrolu je praktická stupnice litráže. S tímto kastrolem zajisté šípkovou omáčku, nebo jiné jídlo, nepřípálíte!  
Zobrazit článek >
 
Nejlepší domácí chléb? Vyzkoušejte tyto triky! I
Tento článek nemá za cíl ukázat vám nejlepší recepty a postupy pro pečení chleba. Podíváme se na zajímavé triky a možná i tajné ingredience, které mohou váš domácí chléb zlepšit. Jak vytvořit jedinečnou pochoutku? I chléb může být delikatesou. Při výběru receptu a jeho ingrediencí je vhodné si uvědomit, že právě klasická mouka s vysokým obsahem lepku zajistí to, že bude upečený chléb lehký a vláčný. Pokud se chystáte upéct bezlepkovou podobu chleba, obvykle jsou doporučovány mouky žitné, špaldové, kukuřičné nebo sójové. Ty alespoň zčásti ovlivní výslednou požadovanou strukturu. Zdá se, že záležitosti ohledně mouky jsou opravdu důležité. Základní pravidlo, které si zapamatujte pro jakékoliv pečení s kynutým těstem zní: Mouku je třeba před přidáním do těsta prosít. Bez něj nikdy nebude těsto tak pěkně kynout. Upečený chléb bude díky mouce krásně vláčný. Dejte si pozor, že ne každý chléb kyne zas tejné teploty. Pro většinu chlebů se pohybuje vhodná teplota kynutí kolo třiceti pěti stupňů. Takže možná vám nebude stačit vložit chléb pod topení, bude nutné ho nechat kynout v troubě. Pamatujte si, že každý chléb musí projít pořádným hnětením. Pokud na pořádnou přípravu těsta vaše ruce a jejich síla nestačí, pak popřemýšlejte o koupi domácí pekárny, která práci odvede za vás. Lépe si poradíte taky s kuchyňským robotem. 
Zobrazit článek >
 
Valašské tradiční dobroty: Ochutnáváme východní kuchyni I
Pokud bychom pátrali po oblastech, kde se drží naše staré zvyky a obyčeje, jistě by si mnozí z nás vzpomněli právě na kraj moravský a ostravský. My dnes zavítáme do nejvýchodnější části Moravy. Do lokality, kterou nenazýváme jinak než Valašsko. Díky místním se zde nezachovává pouze tradice krojů a tematických slavností, ale taky se na Valašsku stovky let připravují výborné speciality, na kterých si pochutná opravdu každý. Jaké máme na mysli? Pojďte s námi poznat tento kraj. Bude se vám líbit, valašská kuchyně je svou originalitou i staletou tradicí vyhlášená. Kyselica Po našem taky kyselo. Polévek z kysaného zelí existuje několik. Běžně k dostání je klasická zelňačka v bílé podobě nebo červené s uzeninou, vaří se zde však taky houbové kyselo. Základem pro polévky je samozřejmě smetana. Kyselicu si můžete dát na Valašsku po celý rok. Frgály Frgál je název pro koláč velmi slabého těsta s různorodými náplněmi. Jedná se o kynutou dobrotu, která každého cizince překvapuje svou velikostí. Frgály mají průměr nejméně třicet pět milimetrů, můžete však shledat i koláče půlmetrové. Na Moravě i části Slovenska se pečou již přes dvě stě let. Určitě váš překvapí, že tato dobrota vznikla omylem, jako nepodařený vdolek. Odborníci dokonce zjistili, že frgál byl chvíli obecný termín pro nezdařený kus pečiva. Dnes patří frgál k nejžádanějším dobrotám turistů. Máme pro vás dobrou zprávu, v jednom z našich dalších článků najdete recept a koláč si můžete upéct doma. 
Zobrazit článek >
 
Dárkové balení Moringa
Dárkové balení obsahuje: Moringa oleifera s heřmánkem 100 g Moringa oleifera 180 kapslí Moringa oleifera se šalvějí 100 g Moringa je známa pod termíny "zázračný strom" nebo "strom života". Tato unikátní rostlina představuje zdroj neuvěřitelných 90 živin a 46 antioxidantů. V jedinečné formě nabízí moringa tělu vše potřebné v dokonalé rovnováze, kterou lidské tělo může nejlépe využít a vstřebat. Moringa značky Moringa MIX se zpracovává ručně, od sklizně výhonků, sušení, až po finální zabalení. Natrhané listy se přebírají od stonků, starších nebo již uschlých listů, které nemají v kvalitním produktu co dělat. Moringa se přirozeně vysouší v sítích na slunci, aby nepřicházela o drahocenné složky. Suché listy se poté melou a drtí na velmi jemný prášek. Moringa oleifera s heřmánkem je čajová směs moringových listů a sušeného heřmánku. Dávkování Čajovou směs zalijte horkou vodou max. 80 °C v poměru 1-2 čajové lžičky na 1,5-2 dl. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc. Doba vyluhování je 8-10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte. Konzumujte šálek 1,5-2 dl 2-3x denně. Moringa oleifera je vyrobená výhradně z čerstvě natrhaných mladých listů moringy. Dávkování Užívejte 1-3 kapsle 3x denně. Moringa oleifera se šalvějíp je čajová směs moringových listů a sušené šalvěje. Dávkování Čajovou směs zalijte horkou vodou max. 80 °C v poměru 1-2 čajové lžičky na 1,5-2 dl. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc. Doba vyluhování je 8-10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte. Konzumujte šálek 1,5-2 dl 2-3x denně. Moringa je vhodná především tam, kde je potřeba zvýšený přísun živin, pro sportovce, seniory, vegetariány a vegany, děti v růstu, či pro ty, kteří mají velmi fyzicky či duševně náročné povolání. Dárkové balení Moringa koupíte v eshopu zde: zdravi.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Jak vybavit vašeho mazlíčka na zimu II
Vašeho psa pokud možno nenechávejte venku na mrazu. I když máte venkovní plemeno, respektive psa, který je na pobyt v boudě zvyklý, určitě by u vás doma měl mít možnost kdykoliv se ohřát. I v noci byste jej neměla nechávat v chladu. Pes si musí zvykat na mráz postupně a na drsnější podmínky už si jeho organismus ani nemusí navyknout. Pokud pes venku přes den pobývá, kvalitní bouda je nutností. Vhodná je dobrá izolace a jižní vchodový prostor, neboť jím nebude do boudy moc foukat. Deky na chladnou zem jsou dobrý nápad, avšak musíte je denně kontrolovat, zda nejsou navlhlé. Dobrou ochranou proti chladu, mrazu i případným srážkám je pro pejska obleček. Ovčák nebo bernardýn jej z důvodu huňatější srsti určitě nepotřebují, zato pro chrty nebo čivavy je oblečení téměř nutnost. Víte, že klíšťata a blechy dokáží přežít i ve velmi chladných podmínkách? Pokud mají k dispozici úkryt v podobě psího kožichu, klidně v něm přetrpí celou zimu. Proto tedy nezapomínejte na pravidelnou kontrolu a případné ošetření psí srsti. Kontrolujte taky příjem tekutin vašeho mazlíčka. I v zimě totiž může být váš pes dehydratovaný. Pravidelně si ověřujte, zda voda v misce pro psa nezamrzla nebo zdali není moc ledová. Někteří pejsci navíc mají potřebu neustále lízat sníh, který je povrchově možná naplní, avšak sníh není voda, je třeba, aby přijímali stejnou dávku tekutin jako každý den, ne-li větší. Pozor na klouby. Psi jsou v zimě mnohem zranitelnější a náchylnější k různým nemocem. Za mrazů trpí zejména klouby. Nepraktikujte hodinové procházky, ale raději aktivní desetiminutové venčení, které vašemu psovi v té největší zimě postačí. Podporujte zdravá vašeho psa doplňky stravy. 
Zobrazit článek >
 
Ochutnejte výborné sirupy značky Koldokol: Malina
Firma Koldokol funguje na trhu od roku 2007. Od drobného rodinného prodejte se z této společnosti vyklubal během pár let oblíbený výrobce zdravých šťáv ze zeleniny a ovoce. My vám je dnes představíme: Některé z produktů si samozřejmě můžete zakoupit v našem e-shopu. Dnes se zaměříme na výborné sirupy. Všechny jsou vyráběny z třtinového cukru. Obsahují vysoký podíl ovocné složky. Vyrábí se z celých plodů bez příměsí. Výhodou šťáv je taky to, že neobsahují konzervační látky ani barviva. Jaký sirup si vyberete? Pojďme si udělat malou přehlídku těch nejoblíbenějších. Nejen že vám představíme produkt, ale taky si povíme, k čemu vám může být vzhledem ke zdraví prospěšný. Bezový sirup vám dodá energii na celý den. Stačí pár kapek a budete se hned cítit svěží. V dávných dobách lidé věřili, že právě bezinky mají moc ochraňovat jedince před zlými silami. Máte problémy s pokožkou? Trpíte ekzémy nebo se snad vaše pleť zdá být bez života? Zavolejte si na pomoc rakytník. Je vhodný i při léčení popálenin nebo omrzlin. Má antibakteriální účinky. Prospívá i vlasům, neboť působí proti jejich vypadávání. Maliny se od dávných dob využívaly jako lék na nejrůznější nemoci. Za jejich nejlepší účinky lze považovat především to, že vyčistí tělo od nevítaných látek. Díky tříslovinám, které obsahují, pomáhají udržovat zdravá a nenarušená střeva. Jsou dobrým jídlem pro těhotné i kuřáky, navíc podporuji metabolismus. Malinový sirup se ředí tak jako ostatní v poměru zhruba 1:10. Je doplněn citronovou šťávou.
Zobrazit článek >
 
Jak ušetřit na svatbě aneb cesta k nižším nákladům I
Trápí vás již dlouho myšlenka, že vás vaše svatební akce přímo finančně zruinuje? Pak tu pro vás mám bezvadný plán. Přečtěte si typy na to, kde na svatbě můžete bez obtíží ušetřit. Nebude jich málo, jistě využijete alespoň některé z nich. Kdo chce na svatě opravdu ušetřit, měl by si termín svatby naplánovat mimo hlavní sezónu, tedy na začátku jara, v období podzimu a nebo v zimě. Pronájem sálu bude levnější, taky kdejaké rekvizity možná seženete ve výprodeji. Dobré je si předem promyslet, kolik na svatbu vůbec chcete hostů. Potřebujete na ni mít všechny své spolužáky ze střední školy nebo vám stačí dobří kamarádi? Rozhodně nemusíte zajišťovat hostům dopravu. Každý se na svatbu zvládne dopravit sám. Při nedostatečném počtu aut můžete někoho poprosit, zda by se na místo aktu nemohl otočit dvakrát. Dobře si promyslete, jaké budete tvořit pozvánky. I na nich se dá výrazně náklad snížit. Dary hostům též můžete omezit. Párům můžete nechat na stole dar společný. Pokud již vám na dárky nezbydou finance, můžete hostům přichystat krabičky, do kterých s budou moci zabalit zbytky jídla. Každý si domů bude moci odnést, co se mu zlíbí. Uvidíte, že tento dárek bude mít větší úspěch, než byste čekala. Pokuste se naplánovat veškeré svatební aktivity někde v blízkosti obřadu. Ušetříte tak mnoho nákladů, když nebudete muset veškeré prostředky stěhovat a někam přejíždět. I personál vám bude vděčnější. Pokuste se taky vybrat si fotografa nebo kapelu odněkud poblíž. Ušetříte tak na jejich cestovném. Hledáte dokonalé snubní prsteny? Pak klikněte zde a začněte vybírat! 
Zobrazit článek >
 
Domácí pekárna Sencor
Domácí pečivo vždy mělo a má i dnes své kouzlo. Moderní hospodyňky se jeho výrobě nemají čas příliš věnovat, pomíjíme-li dovednost ho připravit. Moderním pomocníkem jsou proto stále rozšířenější domácí pekárny. Jde jen o to, vybrat tu správnou. Vždy by měla poskytovat dostatečný výběr pracovních programů, protože jeden či dva druhy pečiva se  každému brzy přejí. V našem e shopu nabízíme několik typů domácích pekáren. Mohu doporučit elegantní nerezovou pekárnu Sencor SBR 930SS. Má 13 programů, které zahrnují nejčastěji konzumované druhy chleba – rýžový, celozrnný, včetně sladkého. Samostatným program v ní připravíte také těsto na koblihy, pizzu a podobně. Můžete v ní také uvařit marmeládu. Za sebe oceňuji, že nemusím hnětením namáhat zápěstí. Pekárna sama těsto perfektně vyhněte v adhezní pečící nádobě pomocí vyjímatelné vrtule. Pro většinu druhů pečiva stačí dle receptu první nalít vodu a doplnit předepsané ingredience. Je jen na vás, jak velký bochník pečiva se chytáte upéct a jak tmavou barvu má mít – pekárna nabízí 3 možnosti. Stav připravovaného pečiva můžete průběžně kontrolovat průzorem. Základní program na pečení trvá nejméně 3 hodiny, celozrnný vyžaduje minimálně o hodinu více, proto chcete-li čerstvé pečivo k snídani, doporučuji nastavit večer spuštění pekárny s odloženým startem. Až dopeče, oznámí vám to zvukovým signálem. Domácí pekárnu Sencor SBR 930SS zakoupíte v sekci Hobby.  
Zobrazit článek >
 
Síla potravin kolem nás V
Pokračování článku o zázračných potravinách, které máme běžně v domácnosti. Pokud vás zajímá, jaké suroviny ještě významně podporují zdraví, překlikněte do našeho magazínu pro muže. Citrony Není třeba připomínat, že citron je nejlepším zdrojem vitaminu C. Obsahuje však taky významné množství draslíku, který tělo chrání před infekcemi. Dokáže dobře nastartovat metabolismus. Léčí akné, celkově podporuje dobrý vývin pokožky a taky dásní. Citron je taky důležitý pro správnou funkčnost cév. Dodává jim na pružnosti a působí taky jako prevence proti křečovým žilám. Brokolice Tento druh zeleniny patří mezi ty méně oblíbené, zejména tedy u dětí. Je však blahodárným klenotem pro náš organismus. Neposiluje jen imunitu svými antibakteriálními účinky, ale taky obsahuje významné látky působící proti rakovině. Ochraňuje srdce a podporuje zdravý růst kostí. Brokolice je vhodná potravina ke konzumaci při hubnutí, neobsahuje téměř žádné kalorie a přitom dokáže zasytit. Brokolice je dobrou prevencí před vznikem cukrovky, reguluje taky krevní tlak. Zelený čaj Možná tento čaj pravidelně pijete a ani si neuvědomujete, k čemu všemu je dobrý. Dejte si denně šálek tohoto zázračného nápoje, budete překvapeni, jak se po čajové proceduře budete cítit skvěle. Zelený čaj je dobrým ničitelem bakterií v ústech, ničí zubní povlak a tím působí proti zápachu z úst. Podporuje kardiovaskulární systém. Díky vysokému obsahu antioxidantů nabudí váš organismus. Působí taky proti stárnutí. Urychluje metabolismus, detoxikuje celé tělo. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, působí jako prevence proti cukrovce. Bojuje proti rakovině a nebezpečí mozkových či srdečních příhod. Hledáte doplňky stravy, které podpoří vaše zdraví? Prohlédněte si naši pestrou nabídku výjimečných elixírů i klasických produktů, stačí kliknout zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Rozhovor s etnografem Prácheňského muzea panem Mgr. Janem Koubou – o tom, co přinese letošní podzim
Dobrý den a děkuji Vám, pane Kouba, že jste přijal moje pozvání k rozhovoru o Prácheňském muzeu Písek.    Po prázdninách chystáte jistě spoustu zajímavých akcí, kam můžeme naše čtenáře pozvat? Tak určitě největší akcí, na kterou spolupracujeme s Národním muzeem v Praze a s Naturhistorisches Museum ve Vídni, je mimořádná krátkodobá výstava jednoho z největších archeologických pokladů u nás, který byl roku 1858 nalezen právě nedaleko Písku. Ve dvou hrobech z doby zhruba 500 let před Kristem se nalezla řada věcí, které mají svůj původ až v daleké Etrurii. Našly se náramky, náušnice, mísy, ale unikátem je hlavně etruská konvice s motivem antické pěvkyně Sirény. Poklad se po svém nalezení rozdělil, nyní bude u nás po více než 150ti letech poprvé znovu pohromadě. Máte určitě nové přírůstky ve sbírkách nejen výtvarných, budou někde v prostorách muzea samostatně vystavovány a případně kdy? Tak výstavy, ve kterých představujeme přírůstky za posledních několik let, se konají celkem pravidelně, i když nejčastěji se jedná právě o novinky z oblasti výtvarného umění. Taková výstava proběhla nyní v červenci a v srpnu. Na své si ale popravdě přijdou především Písečtí, protože se většinou jedná o tvorbu místních výtvarníků či sochařů. Novinky z ostatních oborů vystavujeme zhruba tak jednou za pět let, to hlavně proto, aby lidé, kteří do muzea věnují nějaký unikát, viděli ten svůj předmět na výstavě a nemuseli čekat na přestavbu stálé expozice. Ty se totiž mění tak jednou za 20 až 30 let. Pokud má někdo ve vlastnictví starožitný exponát, který by chtěl muzeu věnovat, kam ho může donést a u koho se hlásit? Nejjednodušší je určitě kontaktovat přímo muzeum, kde příslušný pracovník vyhodnotí, zda onen předmět muzeum obohatí a zaslouží si tedy zapsání do centrální evidence sbírek Ministerstva kultury. Zapsáním do sbírek získává předmět status „doživotní“ ochrany a musí mu být poskytována odpovídající péče. V Písku žije několik světoběžníků a cestovatelů, pořádáte s nimi pravidelně také besedy? Nedávno jsem se zúčasnila přednášky a promítání pana Vladimíra Vlasáka o cestování po Bolívii a bylo to velmi poučné a zajímavé. Jen málokde má přednášková tradice takovou popularitu jako v Písku, přednáškový sál praská občas ve švech. A máte pravdu, zvláště cestovatelské přednášky patří mezi ty vůbec nejoblíbenější. Podařilo se Vám sehnat pro Prácheňské muzeum orchestrion, můžete nám sdělit něco bližšího k tomuto historickému skvostu? Jak se Vám podařilo ho pro muzeum získat a z jaké je doby a jakou má historii? Orchestrion, který po století těšil návštěvníky v pošumavské hospodě Pod Zeleným hájem ve Zlešicích, byl asi jediným takovým nástrojem, který v nějaké jihočeské hospodě vydržel až do 21. století. A to přitom před sto lety byl orchestrion poměrně běžným vybavením v pohostinství. Když se před několika lety provoz hospody ukončil, měli jsme jako muzeum o nástroj eminentní zájem, do Zlešic ho totiž tehdy dodal písecký výrobce hudebních nástrojů Jan Huml. Díky velkorysému přístupu současných majitelů máme nástroj po dobu pěti let vypůjčen, věnujeme mu maximální péči, aby se mu u nás líbilo, a on nám to vrací svými melodiemi, které potěšily již tisíce návštěvníků. Rozhodně se stal jednou z největších atrakcí našeho muzea. Zdroj: magazin.ceskenoviny.cz Letní měsíce utekly jako voda, máte již jistě nějaké plány na podzim a zimu letošního roku, na co se můžeme těšit? Z výstav bych určitě jmenoval hlavně ty vánoční. Chystáme jich totiž hned několik. Zajímavá bude určitě výstava největšího chlebového betlému v Čechách, který byl před několika lety vystaven v katedrále svatého Víta v Praze a nyní bude u nás v Rytířském sále. Vyrobili ho studenti jedné českobudějovické střední školy. Hlavní adventní výstava bude ale v naší Galerii, kde provedeme návštěvníka 20. stoletím a ukážeme mu, jak se v průběhu těchto sta let změnila podoba našich Vánoc. Uděláme zhruba desítku různých „koutů“ s vánočním stromečkem, dárky, papíry, ozdobami z jednotlivých etap minulého století. Bude to hodně retro, náročné aranžování, mnoho zápůjček, hodně předmětů, spousty práce, ale osobně se již moc těším, doufám, že to bude hodně líbivé a originální. Víme o Vás, že jste úspěšný včelař, nenapadlo Vás někdy uspořádat pro milovníky včelařství přednášku o historii tohoto ušlechtilého koníčku? Vím ze svého okolí, že vášnivých včelařů je velmi mnoho, které by jistě přednáška zaujala. Tak to Vás musím zarazit, o nějakém úspěšném včelaření nemůže být řeč, čím déle včelařím, tím méně toho o včelách vím, snažím se jim jenom jejich dílo moc nekazit, nechat je tvořit a pak za jejich práci, kterou si přivlastním, jenom co nejlépe poděkovat kvalitním zázemím, podmínkami a co největším klidem. Na začátku mého včelaření stojí zase muzeum, tenhle koníček jsem totiž začal provozovat poté, co jsem byl kurátorem výstavy o historii píseckého včelařství. A tak dlouho jsem výstavu připravoval, až jsem z toho chytil včely…  Mám na Vás tedy poslední otázku. Před lety jste napsal společně s panem Františkem Cacákem velmi úspěšnou a žádanou knihu, která již dlouho chybí na knižním trhu- Jak vzniklo a co skrylo Orlické jezero. Neuvažujete o dotisku? Nebo případně o přednášce se vzpomínkami, jak kniha vznikla? Pan Cacák se rozhodl vydat mojí diplomovou práci, která se právě Orlickou přehradou zabývala, konkrétně 50. léty, kdy se budovala hráz a zároveň v zátopovém údolí bouraly domy a kácel les. Ta atmosféra místa v té době mi alespoň na základě vyprávění pamětníků učarovala. Pan Cacák bohužel před vydáním knihy zemřel, knihu pak vydala jeho žena a během krátké chvíle se celý náklad rozběhl po světě. Lidé tuto oblast Čech mají velice rádi a velmi dobře ji znají. Já jsem pak objížděl obce okolo přehrady a na přednáškách jsem promítal obrázky a povídal o zaniklých obcích, plavcích, přehradářích a dalších povltavských fenoménech. Jenomže muzejní práce mi nutí skákat z tématu na téma a tak mi bohužel nyní na mou milovanou přehradu moc času nezbývá. Pane Kouba, děkuji Vám za Váš čas, který jste našemu rozhovoru věnoval, bylo mi potěšením Vás osobně poznat.     Rozhovor s etnografem Prácheňského muzea panem Mgr. Janem Koubou vedla Milena Drtinová
Zobrazit článek >
 
Po stopách českého Krtka
Krtečka Zdeňka Milera zná snad každý Čech, ať už malý nebo velký. Obyvateli naší republiky však seznam lidí, kteří alespoň o slavném Krtkovi slyšeli, nekončí. Krtek je tradičně spojován s naší zemí. Stal s jedním z ,,klenotů‘‘ České republiky.   Jak už bylo v úvodu řečeno, byl to právě Zdeněk Miler, český režisér a výtvarník, který Krtečka stvořil. Narodil se v roce 1921. Své umělecké schopnosti propagoval až po studiích, kdy začal pracovat ve zlínských ateliérech. Ty po čase opustil a roku 1945 získal pracovní pozici v barrandovském ateliéru Bratři v triku. Ve studiu, kde docházelo k vytváření animovaných filmů. Sám pan Miler se postaral o design loga studia. Jeho prvním samostatným dílem byla pohádka s názvem O milionáři, který ukradl slunce. Skutečně se proslavil až seriálem o Krtkovi. Dále jeho dílo můžete poznat z krátkých animovaných filmů o Cvrčkovi. Je stvořitelem pohádky Modrý kocourek a dalších. Podílel se také na ilustraci dětských knížek. V roce 1957 získal náš umělec ocenění Benátského lva, o rok později také cenu na festivalu Montevideo. Největší jeho pýchou mu ale bylo ocenění z roku 2006. Mohl se totiž pochlubit Medailí Za zásluhy I. stupně, státním vyznamenáním České republiky. V roce 2011 Zdeněk Miler zemřel. Pohádky O Krtkovi jsou volné série animovaných filmů z období let 1957-2002. Dnes má seriál 49 dílů a ty jsou obvykle vysílány v pořadu Večerníček. První filmy vznikaly velmi pomalu. Prvotní díl, Jak Krtek ke kalhotkám přišel, byl vytvořen v již zmíněném roce 1957. Druhý díl, který nese název Krtek a autíčko přišel na svět až v roce 1963. Pauzy mezi jednotlivými díly se postupně zmenšovaly. Co se týče délky, tak nejkratší film je dlouhý 5 minut a ten nejdelší z nich má minut 29. Jedním z těch delších a oblíbených je například Krtek ve městě. Milerovy filmy s Krtkem jsou nemluvené. Jako zvukovou stopu užívá pouze melodický podtext. Jsou zde užity pouze citoslovce, které značí údiv, zvuk předmětu a podobné. Jako zvuková stopa jsou zde užity namluvené záznamy Milerových dcer Kateřiny a Barborky. Jedinou hlasovou výjimkou je úplně první díl, který je celkově mluvený. Po smrti umělce nastoupila na pozici hlavního tvůrce Kateřina Milerová, dcera Zdeňka Milera, která spolu s otcem již dříve vytvářela sérii filmů. Drží tradici Krtka, avšak prostředí si dotváří po svém. Přichází tím do sporů s Milerovou vnučkou Karolínou. Ta tvrdí, že její teta by v díle neměla pokračovat, jelikož se jí nevede úplně identické zachycení prostředí ani samotného Krtka. Karolína však v Milerově díle taky pokračuje. Podepsala smlouvu s Čínskou televizí, kde tvoří úplně nové díly Krtka. Filmy jsou vytvářeny 3D technologiemi a dokonce se v nich mluví. Se slávou Krtečka došlo kromě dalších filmů k vytvoření také knih, audioknih, deskových i počítačových her nebo plyšových hraček. S hračkou souvisí zvláštní kuriozita, kterou je Krtek ve vesmíru. Nejedná se o název jedné série filmu, nýbrž o hračku plyšového Krtečka, která byla součástí velké mise raketoplánu Endevaour. Neživý proslulý Krtek byl přizván na palubu na návrh astronauta A. J. Feustela, jelikož jeho manželka měla české předky. Tato plyšová hračka se úspěšně podívala do vesmíru. Proč se stal Krtek tak originálním a jen tak nezmizel? Zkrátka pan Miler vybral originálního hlavního zvířecího hrdinu, o kterém do té doby nevyprávěla žádná pohádka. Krtek se stal tradicí, která jen tak nevymizí. Knihy, hračky a další předměty s Krtkem najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Cukroví za pár minut II
Tatrankové pracičky Budete potřebovat: Tatranky (oblíbená příchuť, 4 ks) Hladkou mouku (2 hrnky) Cukr moučka (1/2 hrnku) Tuk (ztužený, 1 kostka) Tuk na vymazání Postup: Nastrouhejte tatranky, přidejte k nim cukr a mouku. Těsto vkládejte do formiček na pracny, neplňte je vrchovatě. Pečte ihned po naplnění dozlatova. Trampolínky Budete potřebovat: Moučkový cukr (1,5 hrnku) Bílek (1 ks) Kakao (1,5 lžíce) Ořechová jádra (1 hrnek) Postup: Cukr promíchejte s kakaem, přidejte bílek a vypracujte těsto. Na plech nasypejte cukr a nastrouhané ořechy. Z těsta vykrajujte malé kousky cukroví podle toho, jaké máte k dispozici formičky. Vložte cukroví do rozpálené trouby, počkejte pár minut, než se trampolínky neupečou. Mírně stoupnou, uvnitř bude cukroví duté. Vychladlé kousky cukroví dozdobte zbylými ořechy a čokoládou. Ovocné jednohubky Budete potřebovat: Piškoty (1 balíček) Banány (lze použít jakékoliv jiné ovoce, 5 ks) Čokoládu na vaření (tabulku) Máslo (2 lžíce) Kokos Párátka Postup: Nakrájejte si banány nebo jiné ovoce. Vezměte do ruky dva piškoty a vložte mezi ně ovoce. Poté všechny suroviny spojte špejlí. Jakmile budete mít připravené jednohubky, namočte ej všechny do čokolády. Pokládejte na prkénko a nechte tuhnout v chladu minimálně půl dne. Pak už můžete podávat. Tuto dobrotu milují zejména děti. Knihu Cukroví podle vyzkoušených receptů najdete zde. Objevte další sladké poklady.                
Zobrazit článek >
 
Aby bílá byla zase bílá.. I
Podařilo se vám zabarvit v pračce prádlo? Jsou vaše ponožky najednou narůžovělé? Nebo se snad z bílého trička postupně stal vybledlý béžový kousek? Zde je řešení. Na záchranu prádla nebudete potřebovat ani žádné drahé prášky. Jedlá soda s citrónem Tato metoda bělení je vhodná i pro jemné a tenké materiály. Vytvořte kašičku ze sody a kapek citronu. Dopusťte ji trochou vody a prádlo v ní vyperte. Můžete ho nechat asi půl hodiny namočené a následně ho vymáchejte ve vodě. Citronová šťáva Pouze šťáva z čerstvého citronu bez sody vám pomůže na skvrny v podpaží. Smíchejte ji s vodou (nejlépe půl na půl) a postižená místa v lázni vykoupejte. Za nějaký čas skvrny zmizí. Ocet Vinný nebo kvasný ocet vám taky s bělením pomůže. Výborně poslouží, když zrovna po ruce nemáte citron nebo je zima a citrusy jsou poměrně drahé. Na octovou koupel vám postačí pět lžic octa a dva litry teplé vody. Namočte do této směsi prádlo a ocet nechte působit minimálně patnáct minut. Poté pořádně oblečení properte ve vodě, aby nezapáchalo octem. Vyplatí se ho poté ještě vyprat v pračce, aby se opravdu octového ,,ocasu‘‘ zbavilo. Jádrové mýdlo Vložte k prádlu jeden balíček mýdla o 200 gramech místo prášku. Poradí si se skvrnami i s obyčejným bělením prádla. Mýdlo bude působit rychleji, pokud ho před praním už rozpustíte nebo ho nastrouháte do bubnu pračky. Přidávání dalšího pracího prostředku již není nutné. Myslete při praní na životní prostředí. Kvalitní prací prášky ekodrogerie najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Saláty jako hlavní chod - Zdravý salát s chilli papričkami a feta
Pojďme se trochu vypálit. Chilli papričky jsou velmi zdravou potravinou. Vypalují viry a bakterie, dodávají organismus pořádnou dávku bílkovin. Obsahují taky vlákninu a vysoký podíl železa. Pokud jde o vitaminy, najdete zde hojné množství především vitaminu C a A. Chilli papričky zlepšují spánek i náladu. Jejich konzumace zvyšuje produkci endorfinu a taky serotoninu, tedy hormonů štěstí. Chilli papričky taky samozřejmě urychlují metabolismus tím, že zvyšují jeho teplotu a podporují jeho výkonnost. Dále snižují cholesterol a chrání tělo před vznikem vředů. Budete potřebovat: Pálivé papriky červené (6 ks) Pálivé papriky zelené (6 větších ks) Pozn.: Pokud si chcete vychutnat sílu pouze drobných chilli papriček, můžete použít i nepálivé papriky. Chilli papričky (cca 100 g, dle chuti) Sušená rajčata (150 g) Olivy (100 g) Kapary (2 lžíce) Česnek (stroužek) Feta (200 g) Olej olivový (20 ml) Ocet (2 lžíce) Cukr (1 lžíce) Med (2 lžíce) Oregano Sůl a pepř Postup: Na začátku je dobré upozornit, že tento salát chutná nejlépe, když se pořádně rozleží. Pokud tedy recept čtete včas, naplánujete si jeho přípravu o den dřív. Příprava salátu je velmi jednoduchá. Nakrájejte veškerou zeleninu, zvlášť si smíchejte tekuté suroviny se solí, cukrem a kořením na zálivku. Feta a olivy nechte stranou. Zálivku nalijte do salátu a promíchejte. Na závěr přidejte nakrájený sýr feta a ozdobte své dílo olivami. Publikaci Saláty s láskou plnou dalších skvělých receptů najdete zde.             
Zobrazit článek >