EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Tajemství Karibiku – Bahamské ostrovy IV
A kam se vydáme v posledním výletním článku? Jaké nádhery musíme ještě objevit? Národní park Lucaya Při výpravě na ostrov Grand Bahamas nesmíte zapomenout na průzkum nejrozsáhlejších podzemních vodních jeskyní na světě. Můžete se sem vydat v potápěčském úboru, ale taky si tyto přírodní krásy můžete prohlédnout ze souše. Místní převozníci vás svezou na měnších loďkách. Bimini Na ostrov Bimini se dostanete asi za půl hodiny leteckou cestou z Floridy.  V této oblasti se nachází samozřejmě velký počet písečných dlouhých pláží s pozvolným vstupem do moře. Sídlí zde taky mezinárodní organizace WildQuest, která zprostředkovává pro turisty nejrůznější výlety za delfíny a podobné zážitkové akce. Díky malému množství lidí sídlících na ostrově zde zažijete odpočinek. Mimo kontaktu s delfíny můžete navštívit mnohé druhy lekcí jógy a různá skupinová dechová cvičení. A ještě jedna zajímavost na závěr. Již od pradávných dob lidé znali legendu, která vyprávěla o pramenu mládí. Roku 1512 se sem Juan Ponce de León vydal hledat elixír mládí. Zřejmě byl neúspěšný, protože se moc velkého věku nedožil. Co vy? Zkusíte své štěstí a vyjedete si taky za hledáním zázračného pramene do samotného neprozkoumaného středu ostrova? Jestliže hledáte turistickou klasiku, vydejte se na ostrovy New Providence, Paradise Island, Grand Bahama nebo právě Bimini. Zajímavém je, že na každém z ostrovů se nachází velký počet kostelů. Věděla jste, že Bahamské ostrovy mají nejvíce kostelů na osobu na světě? Takto Bahamy asi neznáte, že? Prozkoumejte i další místa Ameriky. Co třeba s knihou Mezi dvěma kontinenty, kterou najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Tajemství Karibiku – Haiti IV
Citadelle de la Ferriére je název pro obří pevnost. Spolu s blízkými troskami paláce Sans-Souci jsou tyto dvě památky zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. Při cestě do tohoto místa se nevyhnete pohledům na chudinské čtvrtě nebo na obrovská skladiště odpadků. Pevnost Citadelle byla postavena na počátku devatenáctého století. Na její stavbě se podílelo přes dvacet tisíc dělníků. Tato pevnost je jednou z těch největších na celé západní polokouli. Pevnost sloužila jako ochrana území pro potenciální zájemce o zabrání míst na ostrově. Nacházelo se zde 365 děl. Po návštěvě tohoto místa si nezapomeňte prohlédnout i ruiny Sans-Souci, rozsáhlého paláce, který je od předešlé památky vzdálen pouhých sedm kilometrů. Sám projektant stavby měl od začátku v plánu vytvořit monumentální stavbu, která by se vyrovnala zámku Versailles ve Francii. Pokud se rozhodnete pro pěší procházku, budete si hned u pevnosti moci prohlédnout banánovníkové lesy. Poznáte i místní kolorit včetně Haiťanů. Ti se vám budou snažit nabídnout mnoho domácích zemědělských produktů nebo ručních výrobků. Dejte si pozor na místní ,,převozníky‘‘. Ti vás budou lákat k jízdě na koni či na jiném zvířeti. Kromě toho, že pokud neovládáte jízdu na koni, vám nebude jízda příjemná, vám taky hrozí odvoz kdoví kam. Rozhodně se nenechávejte nikam svézt! A pár informací na závěr: Pokud se chystáte na Haiti samostatně nebo v menší skupině, čtetě před odjezdem informace z Ministerstva zahraničí České republiky. Mezinárodní letouny vás zavedou na letiště Port-au-Prince, pak už je doprava na vás. Nevsázejte na taxíky ani na veřejnou dopravu, těchto služeb se vám pravděpodobně nedostane. Pro vstup do země nepotřebujete vízum. Budete platit pouze poplatek při vjezdu a výjezdu za hranice. Jeho výše není oficiálně stanovena. Vše záleží na člověku, který bude poplatek zrovna vybírat. Budou se hodit i vaše vyjednávací dovednosti. Osvěžte si francouzštinu ještě před cestou! Neumíte francouzsky vůbec? Tak začněte se samostudiem. Co třeba se slovníkem Francouzský slovník Platinum? Najdete ho zde. 
Zobrazit článek >
 
Těsto na ciabattu
Ciabatta je nejznámější italská příloha, která je využívaná k mnoha jídlům. Některým se může zdát její příprava náročná, sice ne co do ingrediencí, ale časově. Avšak po jejím upečení se vám vynaložená námaha odvděčí vynikající chutí. RECEPT: Ciabatta s olivami Ingredience: 400 g hladké mouky 20 g droždí 200 ml teplé vody 1 lžíce olivového oleje 2 čajové lžičky soli černé/zelené olivy pokrájené na čtvrtky Postup 1 den: Mouku, droždí, sůl a vodu dáme do mísy a pořádně promícháme tak, aby vzniklé těsto bylo hladké. Pak necháme zhruba 5 minut těsto odpočinout. Přidáme polévkovou lžíci olivového oleje a pokrájené olivy. Těsto promícháme. Mírně vymažeme velkou mísu olejem, kam uložíme těsto. Mísu zakryjte a těsto nechte 10 minut odpočívat při pokojové teplotě. Pracovní plochu si lehce naolejujeme. Mokrými nebo naolejovanými rukami přendejte těsto z mísy na pracovní plochu a vytvarujte z něj zhruba čtverec. Podeberte těsto ze vzdálenějšího konce a převraťte ho k sobě (zhruba na půlku). To samé udělejte z bližšího konce – podeberte ho a převraťte na vršek těsta. A nyní uděláte to samé nejprve z levé strany – podeberete těsto na levém konci a převrátíte ho nahoru zhruba na půlku. A nezapomeneme ani na pravou stranu a uděláme to samé. Nyní dáme těsto zpět do naolejované mísy. Necháme ho tam 10 minut. Poté zopakujeme celý překládací proces, který opakujeme ještě 2x. Těsto v naolejované míse přikryjeme igelitovým obalem a dáme do ledničky. Postup 2 den: Těsto vyndáme z ledničky zhruba 3 hodiny před pečením. Necháme ho 1 hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Připravíme si plech a pečící papír a pořádně ho posypeme moukou. Pracovní plochu také posypeme moukou a opatrně vyjmeme těsto z mísy. Mokrým nožem rozdělíme těsto na 4 díly. Přehněte levou stranu těsta na vršek a to samé udělejte vzápětí s pravou stranou. Jako když skládáte poštovní obálku. Otočte těsto a položte ho na omoučněný pečící papír. Udělejte pak to samé se zbývajícími kousky těsta. Přikryjte naolejovaným igelitem a nechte 1 hodinu odpočívat. Pak otočte těsto a opatrně rukama vytvarujte zhruba 15 cm velké ciabatty (nebo menší, pokud jste těsto rozdělili na více kusů). Těsto pak vraťte na pečící papír a udělejte to samé i se zbylými kusy těsta. Opět přikryjte naolejovaným igelitem a nechte 1 hodinu odpočívat. Před koncem hodiny zahřejte troubu na 230°C. Plech s těstem dejte do trouby a pečte 12 minut. Pak ciabatty otočte a pečte dalších 12 minut. Čas se může mírně lišit v závislosti na velikosti vašich ciabatt. Z upečených ciabatt můžete vykouzlit následující recept - Panini bagetky s pršutem a mozzarelou Těsto na ciabatty je lépe zpracovat ručně, avšak s jinými těsty vám pomůže KUCHYŇSKÝ ROBOT STM 6356YL. Kuchyňský robot Sencor STM 6356YL s bajonetovým systémem, výkyvným ramenem a 8 rychlostmi, do kterého se vejde až 1,5 kg těsta. Planetární systém hnětení, míchání a šlehání zaručuje bezezbytkové promíchání obsahu mísy. Nechybí ani tepelná pojistka proti přehřátí.
Zobrazit článek >
 
Jak oslavit Silvestra? I
Vždy je váš Silvestr nudný, stále taková ta klasika? Možností, kde a jak oslavit Silvestra je spousta. Přečtěte si náš článek a inspirujte se. Ještě je mraky času přehodnotit své plány. Tak hurá do toho! Doma je doma Berete domácí Silvestr za nudný? Tak si ho zpestřete. Nakupte dobroty a dobré pití a užijte si ho se svým miláčkem jak se patří. Vybalte hry, zapněte televizi, vyfoťte crazy fotky, vždyť i ve dvou může být legrace. Že ne? Pak dejte na jiný plán, máte jich tu dosti. Tip: Další možností je pozvat k vám pár přátel. Vyndejte z police Activity a užijte si spoustu zábavy. A večer? Můžete těsně před ohňostrojem vyrazit do centra a koukat na světla pod širákem. A nezapomeňte si s sebou nějaký dobrý drink? Kupte plastové sklenky či kelímky a slavte i mezi lidmi! Tematická party Co takhle převléknout se do kostýmů a užít si crazy večer a noc? Zvolte si téma superhrdinů, pokud jste odvážní, můžete zvolit jako téma party v pyžamu. Domluvte pevnou skupinu přátel, nikdo nesmí plány porušit. Nanoste domů hodně jídla a užívejte si poslední minuty roku. A pokud hledáte větší vzrušení, vydejte se v kostýmech do ulic. Silvestr v horách Vyjeďte si na čerstvý vzduch, spojte ,,lyžovačku‘‘ s oslavou nového roku. Co je lepšího, než strávit pár dní nebo jen jednu noc na sněhu? Ohňostrojová show, všude světýlka, oslava s alkoholem. V tuto chvíli může být problém s místem. Neseženete nic, co by se vám líbilo? Co takhle udělat si rezervaci na další rok? Za zkoušku to stojí. Užijte si Silvestr jinak. Napijte se ze Skleniček Diamant! Najdete je zde. 
Zobrazit článek >
 
Cestovatelské tipy: Navštívila jste už nejoblíbenější místa Evropy? II
Catania (Sicílie) Na velké oblibě si mezi turisty získalo město Catania. Jedná se o oblast sopky Etna. Nemusíte však při návštěvě místa plánovat pouze přírodní výlet na vrchol činné hory. Určitě vás kulturně zaujme centrum města. Je totiž ve většině případů vystavěno z lávového materiálu nebo mramoru. Ujíst si nesmíte nechat ani trhy, které se konají na hlavním náměstí s barokní kašnou.  Vatikán  Když se vydáte do Říma, vlastně navštívíte dva státy. Součástí římského centra je totiž i Vatikán. Jednoznačně nejžádanější památku zde tvoří Bazilika sv. Petra. Kolik se kolem stavby projde lidí, snad nejde ani spočítat, ale podle návštěvnostních záznamů víme, že dovnitř baziliky se dostane kolem osmnácti milionů osob ročně. Poutavé jsou sochy nacházející se po celém obvodu stavby, které pochází ku příkladu z rukou umělců Rafaela nebo Berniniho. Dalším umělcem, který se podílel na stavbě baziliky, je Michelangelo, který se postaral o návrh kupole.  Výlet do Disneylandu  Zábavné parky jsou oblíbené nejen mezi dětmi. Lidé navštěvují známá města světa, aby Se podívali do různých fantastických prostředí. Harry Potter, svět lega nebo třeba Disneyland? Právě ten v Marne-la-Vallée je nejnavštěvovanějším zábavním parkem světa. Nachází se nedaleko Paříže. Otevřen byl v roce 1992 jako první evropský Disney park. Ročně jej navštíví více než jedenáct milionů lidí. 
Zobrazit článek >
 
Zbavte se špatného vzduchu - pořiďte si pokojové rostliny
Čistička vzduchu? Opravdu je potřeba? Neexistuje jiná metoda, která by vaší domácnosti pročistila vzduch? Ano, existuje. Pomohou vám pokojové květiny. Rostliny nejen zbavují naše domovy oxidu uhličitého, navíc taky sesbírávají toxické sloučeniny. Ty využijí a do ovzduší je již nevrátí. Vzduch v místnosti dokonale vyfiltrují. Jaké rostliny konkrétně to jsou? Aloe vera Tato rostlina si libuje spíše v chladném prostředí. Jejím nejvhodnějším umístěním je ložnice, protože zvládá proměňovat velké množství oxidu uhličitého zpět na kyslík. K životu potřebuje světlo. Druhou přírodní čističkou vzduchu, která má stejné účinky jako aloe vera, je kapradí. Gerbera Gerbera jamesonii je rostlina menšího vzrůstu, která se pyšní nejen svými krásnými květy, ale i funkcí zlepšovat životní prostředí. Tato rostlina se hodí do kuchyně, jelikož pohlcuje benzen a trichlorethylen. Mimo gerberu se do této místnosti hodí například chryzantéma. Obě tyto rostliny jsou díky svým květům i moc hezké na pohled.  Břečťan Břečťan se sice výborně hodí do kuchyně, ale líbit se mu bude i v koupelně. Je totiž náročný na vlhkost, kterou pohlcuje. Sbírá téměř všechny toxické látky. Tato rostlina bývá často nazývána chameleonem mezi rostlinami. Jednak z toho důvodu, že existuje asi dvacet druhů břečťanu a taky díky své přizpůsobivosti různým podmínkám a nespočetnému množství kladných funkcí. Zbaví vás navíc ještě xylenu. Aglaonema Klenot Indie, Aglaonema si poradí snad se všemi organickými sloučeninami. Benzen s formaldehydem budou díky této rostlině doslova v pasti. Kromě toho zbavuje ovzduší velkého množství oxidu uhličitého a dusíku. Této rostlině nesvědčí přímé slunce. Zelenec Zelenec si poradí s mikročástmi kouře a dokonce i se zplodinami, které vznikají vařením na plynovém vařiči. Kromě dostatku světla nevyžaduje tato rostlina významnou péči. Hodí se i jako venkovní květina. Dracena Dalším skvělým ,,žroutem‘‘ formaldehydu a benzenu je Dracena. Mimo tyto sloučeniny také snižuje obsah trichlorethylenu. Svým vzhledem připomíná palmu. Pochází z čeledi agáve. Hodí se do obývacího pokoje, dorůstá výšky až 1,5 metru. Není na pěstování náročná, jen ji není dobré nechávat na přímém slunci. Zajímavá je ještě tím, že dokáže reagovat na lidské emoce. C. Backster ji používal například jako detektor lži. Tuto rostlinu můžete znát taky pod jménem dračinec. Šplhavník Šplhavník snadno poznáte díky srdčitým listům. Rostlina vyžaduje k růstu dostatek světla, je odolná proti chladu a horku, dokonce i proti většině škůdcům. Může dosahovat až několikametrové délky. Pohlcuje vlhkost, je schopná přijímat dehet. Zamioculcas Tato rostlina až z Madagaskaru je trochu náročnější na péči. Než si tuto rostlinu pořídíte, tak raději vyzkoumejte, jak a kde ji správně pěstovat. Zamioculcas je jednou z nejodolnějších pokojových rostlin. Netrpí žádnými onemocněními. Nemá ráda přímé světlo. Pro pohlcování toxických látek potřebuje tato rostlina dostatečnou vlhkost, bez ní totiž nemůže správně fungovat. Pokud v domě nemáte dostatek vlhkosti podporujte tuto rostlinu tak, že ji pravidelně budete vlhčit vodou z rozprašovače. Kosmetika, lepidla, laky, barvy, plasty, cigarety, vařiče a mnoho dalších věcí, které v domácnosti běžně užíváme, na náš vzduch působí negativně. Vyčistěte si váš prostor pro život. Teď už znáte návod, jak k lepšímu vzduchu dojít. Zbavte se toxických látek, které byste mít doma ani nemuseli. 
Zobrazit článek >
 
Výlet na Galapágy
Naše cestování pokračuje. Dnes společně prozkoumáme Galapágy, ostrovy nacházející se tisíc kilometrů od státu Ekvádor. Toto souostroví, jak už bylo zmíněno v článku o Ekvádoru, je každoročně navštěvováno nespočetným množstvím badatelů a přírodovědců. Galapágy obývají například vzácní ještěři nebo želvy, leguání, pěnkavovití pěvci a další. Nachází se zde taky tučňáci, kteří se nikde jinde, co se severní polokoule týče, nevyskytují. Roste zde taky spousta endemických květin a stromů. Ostrovy však skrývají mnohá další překvapení. Souostroví osmnácti ostrovů se oficiálně jmenuje Galápagos archipelao. Tento název byl odvozen od názvu, který pojmenovává želvu. Volně tedy toto pojmenování ostrovů můžeme přeložit jako želví ostrovy. Patří ke státu Ekvádor, od kterého je vzdáleno téměř tisíc kilometrů. Galapágy se nacházejí na obou polokoulích. Jsou velmi řídce osídleny. Celkový počet obyvatel nepřesahuje 31 tisíc. Nejlidnatějším místem je město Puerto Ayora. Hlavní město Galapág je Puerto Baquerizo Moreno. Mezi nejznámější ostrovy patří ostrov Santa Cruz, ostorv Isabela, Santiago a Santa María. Největším ostrovem je Isabela. Přestože ostrovy byly objeveny už v první polovině 16. století, nikdo je do století 18. nevlastnil. Ostrovy sloužily pouze jako odpočinková místa pro cestovatele nebo pirátům, kteří zde na čas ukrývali své poklady. Roku 1832 byly Galapágy připojeny k Ekvádoru. Nejsnadnější je putovat po ostrovech pomocí lodi. Pokud máte v plánu prohlédnout si více ostrovů, je vlastní loď téměř jediným způsobem, jak se na vytoužená místa dostat. Mimo to si půjčením lodi zajistíte také každou noc střechu nad hlavou. Pokud nechcete investovat velké peníze do půjčení lodi, je zde ještě možnost domluvit se s některou z agentur, aby vám zajistila přepravu z místa na místo a také ubytování. Pak už se sami musíte rozhodnout, co je pro vás pohodlnější nebo přínosnější. A kam se nejraděj vydat? Máte obrovskou škálu možností. Začněme nejlidnatějším městem Puero Ayora, které se nachází na menším ostrově Santa Cruz. Pokud máte v plánu prozkoumávat místní faunu, tento ostrov pro vás nebude to pravé. Je velmi suchý. V centru najdete spoustu obchodů, hotelů a různých výletních agentur. Na trzích budete moci ochutnat kvalitní domácí potraviny. O zážitky se zvířaty na ostrově však připraveni nebudete. Tento ostrov je pln mnoha pozoruhodných tvorů. Je téměř nemožné, abyste při vašem putování na nějaké to zvíře nenarazili. Navíc místní flora je (nejen) zde velmi přátelská. Díky tomu, že zde nežije moc lidí, se zvířata nebojí mezi lidi vycházet. Pokud jste fanoušci historie, určitě se vydejte do výzkumné stanice Charles Darwin Station, kde si nejen můžete prohlédnout další zvířecí druhy, ale taky se dozvíte spoustu zajímavostí o místních lidech a historii celého celku ostrovů. Na tomto ostrově žila taky nejstarší želva na světe, která se jmenovala Lonesome George. Zemřela v roce 2012. Nesmíte být taky připraveni o nádherné pláže. Ty se nachází na ostrově Isabela. Cesta sem z ostrova Santa Cruz trvá přibližně tři hodiny. U větších pláží najdete mnoho restaurací, barů, hotelů a dalších turistických míst. Můžete si zde domluvit třeba lekce potápění. Pokud se však vypravíte na opuštěná místa, můžete spatřit vzácné galapážské tučňáky. Mimo ně zde sídlí taky lvouni. Třetí ostrov Santiago je zvláštní svým černým pískem a černými skálami, na kterých se ,,opaluje‘‘ spousta leguánů. Možná vás překvapí to, že se zde vyskytuje taky velké množství koz a prasat. Tato zvířata sem byla  samozřejmě dovezena.  Pokud byste se měli zamýšlet nad termínem, kdy se na Galapágy vydáte, tak vezměte v úvahu hlavně dvě období. Od června do prosince je zde klima velmi suché, teplota moře se pohybuje okolo 20°C. Naopak v ostatních měsících jsou slunečné dny doprovázeny taky přeháňkami a moře má teplotu kolem 25°C. Teď už záleží na tom, zda dáváte přednost hlavně poznávací cestě a nebo té rekreační. Nejznámějšími leteckými společnostmi, které tradičně létají na Galapágy jsou Aerogal nebo TAME. Tak kdy vyrazíte na cestu? 
Zobrazit článek >
 
Vlastní cesta za kariérou
Mnoho klasických návodů, jak dosáhnout úspěchu už není aktuální. Zachovejte si vlastní originalitu a propracujte se k uznání svou vlastní cestou. Intuice Intuice je skvělá věc, ale ne vždycky má pravdu. Naše podvědomí pracuje se všemi zážitky a zkušenostmi z minulosti, snaží se z nich poučit a vyhodnotit výsledek v dané situaci. Pokud jste se již třikrát o něco snažili a nikdy to nevyšlo, po čtvrté se vám do toho chtít již nebude a zbytečně to vzdáte. Takzvaný šestý smysl nám neukazuje, co je pro nás nejlepší, ale co je pro nás nejjednodušší. Před tím než zavrhnete určitě řešení, jen proto, že z něj nemáte dobrý pocit, prokonzultujte to s lidmi, kterým důvěřujete. Kdo neriskuje, nic nezíská Samozřejmě, že je dobré ukazovat odvahu a rozšiřovat si obzory, ale s rozmyslem. Ne vždy platí, čím více vsadíte, tím více získáte. Opravdu úspěšní lidé bývají opatrnější a každý krok si promyslí a zváží důsledky. Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítra To je super rčení, aby se před vámi nekupily problémy a práce, ze které se vám nakonec roztočí hlava. Jsou ale situace, ve kterých se vyplatí nespěchat. Pokud se všechny úkoly snažíte rychle odbýt, žádný z nich neuděláte pořádně. Rutinní úkoly můžete plnit rychle, ale zajímavé kreativní úkoly vyžadují čas. Během práce si dejte pauzu, a když se to nezdá, vaše podvědomí bude neustále pracovat a vy si přitom odpočinete. Soustřeďte se jen na jednu věc Když se soustředíte na více věcí současně, klesá vaše produktivita až o 40%. Pokud vám ale hlavou prolítne zajímavý nápad, nevytěsněte myšlenku na něj. Poznamenejte si ho na papír a až budete mít čas, tak se ke svému nápadu vraťte.
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? III
Pojďme nahlédnout do naší historie. Víno se vyskytuje v pověsti o knížeti Bořivojovi a Ludmile. Ti byli obdarování sudem moravského vína knížete Svatoplukem z důvodů poctění jejich syna Spytihněva. Ludmila vínem zaplatila bohyni, aby zachránila jejich kraj před suchem a přivolala do oblasti déšť. Stalo se tak, úroda byla zachráněna a na počet bohyně a jejího daru začal právě český kníže Bořivoj vysazovat první vinice v Čechách. Ty se nacházely na území Mělníka. Víno u nás pravděpodobně bylo mnohem dříve, než mapují historické doklady. Zřejmě se na našem území réva pěstovala už ve třetím století našeho letopočtu, avšak historici se dnes shodnou, že révy bylo málo, šlo spíše o pěstování pro domácí spotřebu nebo o majetek vrchnosti. První dochovaný fakt o pěstování vína u nás pochází z počátku dvanáctého století, v zakládající listině benediktýnského kláštera naleznete zprávu o vinicích na Moravě.  Konec dvanáctého a počátek třináctého století byl pro zrod vinařské tradice v Čechách velmi podstatný. Z dochovaných dokladů víme o znojemských vinicích, díle o sadech u Uherského Hradiště. Zpráva z oblíbené vinařské oblasti kolem Mikulova pochází z roku 1249.  Za šíření vína se zasloužili především mniši a klášterní správa, víno u nich bylo na denní pořádku. Díky klášterům taky došlo ke vzniku pravých vinic, takových, jaké známe dnes. Úzké uličky mezi pásy vinné révy byly vytvořeny z jasných důvodů. Hůře se k nim dostávali škoditelé jak lidští, tak zvířecí. 
Zobrazit článek >
 
Ukažte se veřejnosti v tom nejlepším světle I
Sebejistota je vratká. Máte pocit, že stále nejste dokonalá? Uvědomte si, že dokonalý není nikdo, každá má své mouchy. Jak to, že z některých lidí sebejistota přímo srší? Možná si nepřipouští nedokonalost, možná jen umí veřejnost oklamat. Základem je správný postoj a vhodné pohyby. Sebejistý člověk by měl chodit vzpřímeně s hlavou vzhůru. Nevyhýbejte se očnímu kontaktu, právě naopak. Pokud se s někým střetnete pohledem, pousmějte se a kráčejte hrdě dál. V případě, že někde čekáte, je vhodné zůstat v klidu. Nepřešlapujte na místě, nepřevážejte váhu z jedné nohy na druhou. Nebojte se vyjadřovat se pomocí doteků. Pokud někoho chcete například zastavit na ulici nebo získat snadno pozornost nějakého člověka, dotek to jistí. Chyťte danou osobu jemně za rameno, tím nic nezkazíte. Zaručeně špatným tahem jsou ruce založené v podpaží, a to ať jste kdekoliv. Ty vyjadřují jistou míru odporu a netečnosti. Uvolněte se, ruce nechte podél těla. Pokud se tohoto pravidla budete držet v komunikační situaci, uvidíte, že najednou i váš partner bude reagovat jinak. Pokud jde o ruce, tak dobře vyzní překvapivě i ruce v kapsách, ale s palci ven. V případě sedě jsou lepší ruce na stole než v klíně. Pokud jdete, pohupujte s rukama mírně jao součást vaší chůze. Pokud v rukách nic nedržíte, určitě je nenechávejte zastavené u těla. To vypadá opravdu hodně nepřirozeně. Přečtěte si tematickou knihu O zdravím sebevědomí – Škola pozitivního myšlení. Najdete ji zde. 
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení III. - Linecké cukroví
Ani ne za týden začíná advent, a tak přichází ten pravý čas na to, abychom se seznámili dalším cukrovím. Tentokrát se podíváme na linecké. A jako tradičně, nejprve něco z historie. Pokud byste se někoho zeptali, odkud pochází linecké cukroví, tradičně by asi odpověděl, že z Lince, rakouského města. Jenže v Linci žádnému cukroví jako linecké nenazývají. Jediné sladké, které se tam vyrábí již od poloviny 17. století je linecký koláč. Překvapením pro vás možná taky bude, že se těstu, ze které se koláč vyrábí neříká linecké, nýbrž křehké. Pokud by si někdo myslel, že těsto tohoto cukroví pochází z těsta na koláč, je na omylu. Koláčová směs se míchá v poměru 1:1:1. Takto recept napsala do své kuchařky bohatá hraběnka Anna Margarita Sagramosa už v polovině 17. století. Do kuchařky zaznamenala ještě dva další velmi podobné recepty. Těsto na cukroví se připravuje v poměru 1:2:3 (cukr:tuk:mouka). K naší smůle už dnes asi nezjistíme, kde se vlastně linecké cukroví vzalo. To vám ale nebrání v tom, abyste si toto záhadné cukroví upekla. Tradiční linecké Budete potřebovat: Na těsto: Cukr moučka (100 g) Máslo (200 g) Hladká mouka (300 g) Vajíčka (2 ks, pouze žloutky) Na náplň a obalení: Marmeládu (cca 1 sklenici o objemu 200-250 g) Cukr moučka (cca 150 g) Vanilkový cukr (1 balíček) Postup: Příprava těsta není nijak náročná. Asi půl hodiny předtím, něž plánujete péct, vyndejte z lednice máslo, aby nebylo tak ztuhlé. Vysypte mouku, přidejte cukr, máslo a na závěr žloutky. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto. Pro lepší práci s těstem ho můžete vložit na pár minut co lednice. Potom, co bude studené, vyválejte tenké těstové pláty a vykrajujte různé tvary. Nezapomeňte vykrajovat stejný počet stran spodních a vrchních. Vykrájené tvary pokládejte na plech. Ten předtím nezapomeňte potřít máslem. Předehřejte si troubu na 175°C a následně pečte 10 minut. Jakmile bude těsto upečené, máte dvě možnosti. Buď těsto necháte vychladnout a následně ho začnete potírat marmeládou a slepené linecké vrchní stranou vložíte do cukru nebo hned po upečení všechny tvary obalíte, pak necháte zchladnout a jen potřete marmeládou. Obě možnosti mají své výhody, záleží na vás, jak se rozhodnete.     A na závěr tu mám pro vás ještě recept na tradiční linecký koláč. Budete potřebovat: Máslo (150 g) Polohrubou mouku (150 g) Cukr moučka (150 g) Opražené lískové ořechy (100 g) Vejce (1 ks) Vanilkový cukr (1 sáček) Citronovou kůru (1 lžičku) Skořici (1 lžičku) Hřebíček mletý (půl lžičky) Prášek do pečiva (1 sáček) Marmeládu rybízovou (300 g) Postup: Ořechy rozmixujte na jemný prášek. Smíchejte s ostatními surovinami a vytvořte hladké těsto. To pak odložte na nějaký čas do ledničky. Jakmile bude studené, rozválejte ho tak, aby jeho tloušťka nepřesahovala 1,5 cm. Okrájejte těsto, aby se vešlo do dortové formy a namažte ho rybízovou marmeládou. Ze zbytku těsta vytvořte tenké válečky a přidejte je na vrch koláče. Koláč ještě před pečením můžete potřít vejcem a posypat mandlemi. Do trouby rozehřáté na 190°C vložte formu a koláč pečte asi 40 minut. Poté ho vyndejte, po zchladnutí vyjměte z formy a pocukrujte. Mňam! Určitě si pochutnáte! Těšte se na další cukroví našeho pečícího seriálu!
Zobrazit článek >
 
Velikonoční dny aneb jak se tyto svátky od pradávna slaví? III
Velký pátek Pátek je dnem smutku. Jedná se o den, kdy byl Ježíš vyslýchán a následně odsouzen k smrti na kříži. Lidé truchlí za Ježíše. V tento den se lidé začali omývat v potoce, aby ze sebe omyli bolesti a nemoci. Tento den se nesmělo pracovat, ale ani moc jíst. Kuřáci nekouřili, nepilo se mléko, nejedla se ani vejce. I když byl tento den spojen s vodou, nesmělo se prát prádlo, aby na něj nezanesla Kristovu krev. Nesměly se dojit ani krávy. Pátek byl taky dnem čarodějnic. Lidé nesměli ten den ztratit žádný předmět, ideálně ani vlas. Mohla se ho totiž zmocnit čarodějnice, která pak na jeho majitele mohla poslat kletbu. V kostele se tento den hrají pašijové hry. Při bohoslužbě se pouze čtou texty nebo zpěvy, mše se nekonají. Bílá sobota Bílá sobota je posledním postním dnem. Toto je její tradiční označení, v některých krajích je však tento den označován Velkou sobotou. Ježíšovo tělo bylo sejmuto z kříže a uloženo do hrobu. Vrcholí Veliká noc, od které pak převzaly název Velikonoce. Přichází zmrtvýchvstání Ježíše Krista, zvony začínají odbíjet. V tento den se ještě někde drží tradice pálení Jidáše. Dopoledne se před kostelem světí oheň a ženské obyvatelky si ho odnášejí domů, aby svoje obydlí ochránily před zlými silami. Mladí hoši v tento den naposled hrkali řehtačkami. Někde se nosí kříž v čele průvodu, aby vesnice vzdala Kristovi čest. Boží hod velikonoční Jak už z názvu vyplývá, v tento den se jedlo a jedlo. Ale dřív to lidé neměli jednoduché. Veškeré napečené dobroty se nejprve musely posvětit a vykonat ochranářskou úlohu. Měli jedlíka po dlouhém půstu připravit na tučnější pokrmy. Jedí a světí se velikonoční beránci, mazance, vejce a víno. Taky mazanec, velikonoční nádivka i zvířecí maso. Velikonoční pondělí Pomlázka pochází sice z dob pohanských, ale plynně přešla i do křesťanských zvyků. V pondělí, které je někdy taky nazýváno červeným pondělím, chodí hoši se spletenými proutky od domu k domu a zajišťují ženám plodnost a zdraví. Neúčastní se ho však jen mladí, ale i otcové a dědové. Pomlázka, někdy taky metla hospodyněk, má vyhánět z domu všechno zlé. Chcete se o velikonočních zvycích a obyčejích dozvědět víc? Cenné informace najdete v publikaci Velikonoční koledy zvyky a obyčeje, která je určená pro děti i dospělé. Najdete ji zde. 
Zobrazit článek >
 
Velikonoční dny aneb jak se tyto svátky od pradávna slaví? I
Velikonoce slavíme, pánové čekají na den, kdy budou moci vytáhnout pomlázky na děvčata a dámy zase barví vajíčka, pečou o sto šest, aby stihly mít vše připraveno. Dnes se jednoznačně největším dnes Velikonoc pondělí. Dříve tomu však tak nebylo. Celý týden byl specifický pro různé zvyky a obyčeje. Jak se Velikonoce dodržovaly dřív? S jakou událostí se pojí jednotlivé dny. I když součástí Velikonoc a očekávání jejich příchodu je nedělí celkem šest po sobě jdoucích, my se zaměříme pouze na tři poslední. Smrtná neděle V tento den každá ves vynášela ven za humna smrtku, v různých krajích jinak pojmenovanou, nejčastěji Mořena, Morena nebo na jihu Čaramura, došli s ní k nejbližšímu potoku nebo k vodní nádrži a tam ji nechali utopit. Pojistili si tak to, že na ně si žádné síly nepřijdou. Květná neděle Květná neděle startuje poslední celý postní týden. V tento den údajně Ježíš dorazil do Jeruzaléma. Na připomenutí vítacích ratolestí lidé trhají a světí jívové proutky, takzvané kočičky. Vymetají se světnice a vyhánějí z domu všechnu neplechu, zvířecí vetřelce a samozřejmě i prach. Drží se taky tradice koupě něčeho nového. Modré pondělí Pondělím začíná Pašijový týden, někdy nazývaný jako Veliký týden nebo Svatý. V pondělní den musí být ukončen veškerý úklid, už je totiž nutné odstartovat veškeré přípravy na velikonoční svátky. Modré pondělí se nazývá od modré výzdoby v kostele. Chcete se o velikonočních zvycích a obyčejích dozvědět víc? Cenné informace najdete v publikaci Velikonoční koledy zvyky a obyčeje, která je určená pro děti i dospělé. Najdete ji zde.   
Zobrazit článek >
 
Silný detoxikační drink
Dopřejte svému tělu pročištění od toxinů lahodným drinkem Březová šťáva – omlazuje, regeneruje a detoxikuje Březová šťáva osvěží, zažene žízeň a dodá tělu potřebnou hydrataci. Povzbuzuje tělo i mysl, zmírňuje únavu a dodává energii, vitamin C, antioxidanty, minerální látky, stopové prvky, vápník, sodík a hořčík. Pravidelné pití chutného nápoje napomáhá očišťování organismu přirozenou cestou, působí mírně močopudně a vyhlazuje pleť. Tekutý chlorofyl Pokud chcete podpořit krevní oběh, funkci střev, zažívání, podpořit imunitu, zneutralizovat tělesné pachy, zvýšit energii a snížit únavu, vsaďte na Liquid Chlorophyll. Prostředí v těle je lehce zásadité a konzumací nevhodných potravin, stresem, léky a nedostatkem spánku přispíváme k nežádoucímu překyselení organismu, které ukládá tuky na určitých partiích těla a tvoří celulitidu. Liquid Chlorophyll je ideálním řešením pro potlačení překyselenosti organismu a navození homeostáze. Překyselenost organismu se projevuje: únavou, bolestmi ve svalech, citlivostí na chlad, poruchou prokrvování končetin, sníženou imunitou a velkými výkyvy váhy. Teatox Vyměňte ranní kávu za teatox s guaranou, aronií, kajenským pepřem a senchu zelným čajem. Pročistíte si organismus, zrychlíte metabolismus, ochráníte se před stresem, zbavíte se přebytečné vody z organismu a získáte energii. Stačí vypít jeden šálek denně.
Zobrazit článek >
 
Vyzkoušejte propolisovou mast, zbavte se plísní a svědivosti pokožky II
Propolisová mast se doporučuje vyzkoušet nejprve na vnitřní straně paže. Ne každá pokožka ji totiž dobře přijme. Pokud se na místě nevytvoří pupínky nebo vaše kůže nezrudne, můžete mast volně využívat. Aby mast působila co nejlépe, je dobré postiženou partii nejprve omýt vodou a následně dobře vysušit. Ideální je užívat mast dvakrát až třikrát denně. Aplikovat stačí pouze její drobnou vrstvičku. Nezapomeňte ji vtírat do pokožky minimálně 2 minuty tak, že budete postižená místa mírně masírovat kroužkovými pohyby. Pamatujte si, že na trhu najdete velké množství propolisových mastí, ne všechny jsou ale kvalitním zbožím. Kupujte pouze ověřené masti od známých firem, které již vědí, jaké je správně složení masti. Není totiž přesně určeno, jaké množství konkrétních surovin by se mělo do masti přidávat. V masti by neměly přibýt velká procenta jiných bylin než těch základních. Dbejte na to, aby mast, kterou kupujete byla složena z kvalitního masťového základu. Takovým zde je vepřové sádlo. Dokáže výborně pokožku promastit. Plusem některých mastí je taky včelí vosk. Zkušení výrobci ho do nich přidávají s účelem výborných ochranných a hydratačních schopností. Vosk masti rozhodně neubližuje, pouze zvyšuje její kvalitu. Mast by měla být zcela přírodní. Nesmí obsahovat konzervanty ani umělá barviva. Na závěr je třeba připomenout, že mast je vhodná nejen na klasické kožní potíže, ale pomůže vám taky až neuvěřitelně při léčení jizev. Využijete ji i na bradavice. Vyzkoušejte kvalitní propolisovou mast DR.DUDEK. Produkt Propolisová mast tradiční, 30 ml, najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Krém na zvětšení a zpevnění prsou No.1 Bust
No.1 Bust dokáže zvětšit poprsí až o jednu konfekční velikost, a to už během 4 týdnů. Popis Aktivní látky: výtažky z kořene stromu Pueraria - způsobují růst tukových buněk, a tím i vlastní zvětšení prsou, 24karátové zlato - zlepšuje mikrocirkulaci krve, působí jako účinný antioxidant, podporuje tvorbu kolagenu, odplavuje toxiny z pokožky a oddaluje průběh stárnutí, výtažek z kořene pivoňky - dává pleti pružnost a napomáhá k i k vyhlazení strií, světlice barvířská s vysokým obsahem kyseliny linolové - stahuje póry a ozdravuje pokožku, ovocné kyseliny - odstraňují odumřelé buňky, tvoří kolagen a zvyšují pevnost kůže, zelený čaj, vitamíny A i C, citronový olej a další přírodní ingredience - zajišťují přísun masivního množství antioxidantů, odstranění toxinů a přispívají ke zpevnění, projasnění, vyhlazení a omlazení pokožky. Výsledky: zvětší prsa, pokožka bude hladší a pevnější. Vlastnosti: čistě přírodní složení krému No.1 Bust s 24karátovým zlatem je mimořádně efektivní a jeho účinek poznáte již za 4 týdny, neobsahuje žádné hormony, parabeny ani jiné škodlivé látky, není testováno na zvířatech. Jak používat Každý den ráno a večer po koupeli naneste malé množství na suchou pokožku a vmasírujte mimo prsní dvorce. Lehkou masáží se krém rovnoměrně vstřebá a lépe působí. Krém koupíte v eshopu krasa.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Svůdné rty se sadou Lip Contour & Highlighting Kit
I v období plesů byste měla v líčení vsadit na ono známé pořekadlo "méně znamená více". Především je vhodné uchopit líčení takovým způsobem, abyste nepůsobila jako reklamní plakát na vystoupení cirkusu, ale zvýraznila Vaše přednosti a nebo jim pomohla vyniknout. Pokud chcete upoutat pozornost na Vaše rty, zkuste si je matně nalíčit tak, aby vypadaly svůdně a sexy. Přináším Vám postup, jak daného efektu docílit:   Nejprve začněte s přípravou Vašich rtů. Lehce rty namasírujte mokrým zubním kartáčkem, čímž rty vyhladíte a rtěnka na nich déle vydrží. Máte-li hotovo, naneste na rty bezbarvý balzám a nechte jej zhruba 10 minut, aby se dostatečně vsákl do Vašich rtů. A jdeme na barvičky: orámujte rty konturovací tužkou, která je v barvě rtěnky. Poté vykreslete celé rty konturovací tužkou. Tímto procesem dosáhnete zakladního barevného podkladu. Nyní přichází na řadu lehký světlý pudr, kterým zafixujete barvu tužky na rtech. Ten pomocí štětečku naneste v tenké vrstvě na rty. Vámi vybranou rtěnku naneste na rty => několikrát krátce rychle táhněte od středu úst ke koutkům. Díky přesným tahům nenanesete zbytečně silnou vrstvu barvy. Aby hrana malování nepůsobila nepřirozeně ostře a vy zmalovaně, zlehka ji rozmázněte štětečkem na rty. Zaměřte se na koutky, ať nejsou příliš výrazné. A jako poslední a nezbytný krok je, že namalované rty zlehka stisknete složeným papírovým kapesníčkem. Tím ze rtů odstraníte přebytečný nános barvy a vyčarujete si přirozené matné líčení. Abyste nemusela ztrácet čas vyhledáváním stejného odstínu konturovacích tužek a rtěnek, vyberte si v našem e-shopu ze sady pro líčení rtů Lip Contour & Highlighting Kit. Můžete si vybrat z několika odstínů: Fierce Natural Nude Red Sada obsahuje: 1 podkladovou bázi, 1 zvýrazňovač rtů, 1 minerální konturovací tužka, 1 hydratační minerální rtěnku.    
Zobrazit článek >
 
Staňte se pivními odbornicemi, poznejte druhy piva – I. část
Překvapte svého partnera svými pivními znalostmi. Vyznáte se v pivech? Ne? V tom případě si přečtěte tento článek a seznamte se s nejčastěji podávanými pivy. Ale Ale není pouze jeden druh piva, ale existuje ještě mnoho jeho dalších podskupin jako například Light Ale, Cream Ale a další. Piva jsou oblíbená hlavně v Belgii nebo v Británii. Toto pivo by se dalo přirovnat k našemu českému ležáku, avšak ve všech ohledech se mu nevyrovná. Jedná se o pivo svrchně kvašené. Vyznačuje se silnou ovocnou chutí. Vídeňský ležák Chmelová hořkost v kombinaci s nasládlou chutí? To je vídeňský ležák Antona Drehera, který byl vytvořen už v roce 1841. Kouřové pivo Rauchbier, neboli kouřové pivo vzniká sušením sladu nad kouřem z rašeliny nebo dřeva. Tento proces přípravy dodává pivu jemnou uzenou chuť. Pivo může kvasit svrchně i spodně. Je podávané nejčastěji v Německu. Porter Toto pivo je jedno z těch nejsilnějších. Vyrábí se svrchním i spodním kvašením. Na stůl byste ho měli dostat v ideální teplotě 13°C. Vyznačuje se typickou praženou chutí, aromatickou smetanovou pěnou a velmi tmavou barvou. Pivo se dříve podávalo zejména v Irsku. Saison Toto pivo dle chuti poznáte vždy. Je totiž nakyslé. Saison se připravuje svrchním kvašením. Na stůl ho tradičně dostanete v Belgii. Podává se silně chlazené, někdy dokonce i s ledem. Cider Sice nejde o klasické pivo, ale Cider uvádím z toho důvodu, že se na stolech v hospodách objevuje čím dál častěji. Jedná se o kvašený jablečný mošt. Tradičně je podáván také ve Španělsku, Francii, Irsku nebo Británii. O dalších druzích piva si budete moci přečíst v druhé části článku.  Půllitr vyrábějící pěnu najdete zde.  Další dárkové vychytávky najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Výroba čokolády
Jak probíhá výroba jedné z nejlepších cukrovinkových lahůdek? Jaká tajemství skrývají složky čokolády?  Samotná výroba samozřejmě začíná sesbíráním plodů. Kakaové boby, které vyrůstají přímo z kmene kakaovníku se odsekávají mačetou. Ihned po odseknutí se boby vyloupávají. Jsou pokládány na banánové listy. Následuje fermentace, tj. kvašení. Tento proces trvá kolem tří dnů. Je zajímavé, že před tímto procesem jsou boby bílé. Hnědou barvu a aroma získávají až za pár dnů. Následuje téměř nejdůležitější část – sušení kakaových bobů. Tato fáze rozhoduje totiž o celkové kvalitě kakaa. Při špatném sušení dochází k zapařování nebo hnilobným procesům. Boby se taky nesmí přesušit, aby neztratily svou kvalitu. Následně jsou boby obvykle ošetřovány přípravky proti škůdcům. Sklizeň probíhá dvakrát ročně. Po tomto aktu jsou boby čištěny a následně pak praženy. Proces pražení trvá od půl po dvě hodiny. Praží se v teplotě kolem 120°C. Pražení je důležité ke zjemnění chuti a odpaření vody. Aroma upražených bobů je po vychladnutí úplně jiné než před pražením. V následující fázi se boby separují od slupky. Některé boby při pražení popraskají, není to však jejich stálou vlastností, takže se většina z nich musí nadrtit. Pomocí fukarů dojde k oddělení vnitřní části od nechtěných slupek. V srdci každého bobu se nachází kakaová směs, která se skládá ze specifických bílkovin, kakaového másla a škrobu. V dalším kroku dojde znovu k drcení, tentokrát však už jen samotné směsi. Poté se ještě jednou hmota řádně očistí. K tomu, aby mohlo dojít k výrobě čokolády je potřeba směs ještě umlet nebo zjemnit. K tomu slouží kakaový mlýn nebo válcovač. Stroje pracují za teploty 80°C. Ze směsi pak díky tomu vzniká horká kakaová hmota. Dochází k rozdělení kakaového másla a kakaového koláče, tedy kapalné a pevné části. Z kakaového koláče totiž vzniká nám již známý kakaový prášek. Po této části práce již nezbývá nic jiného, než příprava samotné čokolády. Do kakaové hmoty pevného skupenství se přidá kakaové máslo, mléko, vanilka a dle chuti i cukr. Takto jsou vyráběny všechny druhy čokolády kromě netradiční bílé. Ta neobsahuje žádnou kakaovou hmotu. Směs je dlouho míchána z důvodu zjemnění. Ovšem mícháním se čokoláda zcela nevyhladí. Musí dojít k tzv. konšování. To je proces, díky kterému se čokoláda stane dokonale hladkou. Směs je míchána při teplotě 60°C celé tři dny. V této fázi jsou do čokolády přidávána různá aromata či příchutě. V dalším kroku dojde k temperování. Téměř hotová čokoláda se vloží do jiné nádoby, kde je zchlazena na 28°C a následně zahřáta na teplotu o čtyři stupně vyšší. Díky temperovacím strojům získá čokoláda dokonalý vzhled. Finální vzniklá směs by měla být hladká, aromatická a chutná. Čokolády můžete znát kořeněné, květinové nebo ovocné. Každá z nich se pyšní specifickou chutí. Každá správná čokoláda by měla mít lesk. Pro výrobu tabulkové čokolády stačí tuto směs nalít do vybraných tvarovacích nádob. Čokoláda se nechá vystydnout. Poté dojde k očištění a vyhlazení na povrchu. Čokoláda musí asi hodinu odpočívat a potom může být hned balena. Pamatujte, že výroba kvalitní čokolády není až tak levná záležitost. Nemůžete se divit, že kvalitnější značky čokolád něco stojí. Cena se odvíjí od počtu surovin a množství kakaových složek. Ceny kvalitních tabulkových čokolád stojí nejméně 70 korun. Výrobci nevyrobí čokoládu se vším všudy pod korun 40. Také jste už slyšela nebo na sobě sama cítila, že čokoláda udělá člověka šťastnějším? Uspokojí naše vybíravé chuťové buňky a navíc může povzbudit. Při její konzumaci dochází totiž k uvolňování serotoninu, tzv. hormonu štěstí. Navíc čokoláda obsahuje ještě méně známou látku nazývanou fenylethylamin, která působí v těle a posiluje pocit zamilovanosti. Nejrůznější druhy té nejlepší čokolády najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Hrací deka podpoří nejen kreativitu vašeho dítěte! I
Hrací deku či podložku si zaslouží každý malý jedinec. Děti jsou již od narození zvídavé, chtějí objevovat, zkoumat a taky tvořit. Je velmi důležité podporovat miminka v těchto činnostech již v útlém věku. Umožněte svému dítěti rozvíjet smyslové schopnosti. Jak? Přece pomocí chytré hrací deky! Hracích dek je velké množství. Seženete obyčejné jednoduché podložky s různými aplikacemi, dále deky s visacím kolotočem nebo speciální dečky s ohrádkou. To, jakou deku dítěti koupíte, záleží už čistě na vaší volbě. Každá má své výhody i nevýhody. Již v úvodu bylo řečeno, že každé miminko by hrací deku mělo dostat. Jistě vás zajímají všechny důvody tohoto tvrzení. Pojďme se na ně nyní podívat. Deka celkově podporuje motorické schopnosti. Dítě testuje jednotlivé předměty, snaží se spustit hraní podložky nebo skládá jednotlivé hračky. Podložka samozřejmě taky nutí dítě, aby bylo kreativní. Poté, co na hrací deku vaše dítě několikrát položíte, můžete sledovat, že se z místa stane jeho hlavní herní pole. Bude vědět, že právě v této oblasti se prozkoumávají nové předměty a vytváří se nové hry. Deka poskytuje dítěti bezpečí, zejména pokud pořídíte hrací systém s ohrádkou. Je samozřejmě taky pohodlná a komfortní. Máte jistotu, že na ni miminko bude polehávat nebo posedávat rádo. Počítejte s tím, že deku obvykle budete muset balit i s sebou na dovolenou, klidně i do tří let dítěte. Stává se, že se na ni děti upnou a nedají bez ní nebo bez nějaké její hračky ani ránu. Ještěže většina předmětů lze z deky odepínat, a tak ji spolu s hračkami můžete vozit i v košíku pod kočárkem. Hrací deska s mantinelem a hrazdou Sova modrá je vhodná pro každé dítě nejen díky tomu, že ji lze různě přetvářet a měnit její polohy. Vyzkoušejte ji. Produkt najdete zde: pro-deti.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
CO NOVÉHO PŘINESE NOVELA ZÁKONA O OBČANSKÝCH PRŮKAZECH?
Téměř na sklonku uplynulého roku schválila vláda návrh novely zákona o občanských průkazech, která má zavést povinně vydávané elektronické občanské průkazy. Návrh novely zákona o občanských průkazech, který vláda předložila dne 5. 10. 2016, je nyní stále ještě v Poslanecké sněmovně ČR. Tato novela připravuje v českém právním řádu půdu pro rozšíření možností e-Governmentu. V současnosti je občanský průkaz s čipem vydáván pouze na požádání a po uhrazení 500,- Kč, předpokladem však je, že v průběhu roku 2018 dojde k plošnému zavedení občanských průkazů s elektronickým čipem a občanské průkazy bez tohoto čipu již nebudou vydávány. Nad to budou funkce předpokládaného občanského průkazu širší, než jak je tomu u občanských průkazů s čipem vydávaných v současnosti a od těch, které jsou nyní vydávány, se budou lišit i technicky. Občanské průkazy s elektronickým čipem ponesou tzv. autentizační certifikát, který bude určen ke vzdálené identifikaci na portálech veřejné správy, což přinese zjednodušení ve vztahu k různým podáním, kdy tímto způsobem bude možné na dálku např. založit společnost, podat daňové přiznání či podat žalobu. Nahrání identifikačních údajů na elektronický čip však nebude, alespoň prozatím, povinné, nicméně každý průkaz, který bude po účinnosti zákona vydán, bude čipem opatřen. Pokud by novela zákona o elektronických průkazech byla přijata v nyní dostupné podobě, byly by občanské průkazy vydávány po vypršení platnosti průkazu současného. V případě, že by někdo měl zájem o získání občanského průkazu s elektronickým čipem dříve, musel by si připlatit. To se ovšem netýká osob, které již v současné době občanský průkaz s elektronickým čipem vlastní, neboť tyto osoby budou moci zažádat o výměnu zdarma. Na čip bude též možné zdarma nahrát elektronický podpis, avšak je třeba připomenout, že jeho získání bude i nadále zpoplatněno a to dle sazebníku jednotlivých poskytovatelů. Opomenout nelze též fakt, že platnost elektronického podpisu je pouze jeden rok a bude proto nutné jeho platnost obnovovat. Dle předloženého návrhu by měl zákon nabýt účinnosti po dvanácti měsících od jeho vyhlášení, tj. nejdříve v průběhu února příštího roku. Vít Hruška advokátní koncipient at macek I legal www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Odpouštějte ... I. část
Zajisté znáte ten pocit, když ve Vás hlodá nějaká ta křivda či ublížení, které se Vás dotkli nedávno, nebo už od té doby uplynulo moře času. Ale ono je to v nás stále skryté a my se tím doslova mučíme a užíráme. Zkuste odpustit! NOVÝ ZAČÁTEK Staré či nové křivdy v nás mohou vzbuzovat myšlenky na pomstu. Avšak bychom si tím ve většině případů nepomohli. Tím, že v sobě tyto negace dusíme, ubližujeme především sobě. Pokud se chceme znovu odpíchnout ode dna a začít znovu, bude nutné odpustit. V některých případech to nebude lehké, ale je to důležité.  OSVOBOĎTE SE "Odpustit znamená vzdát se veškeré naděje na lepší minulost." (Jack Kornfield) Vše negativní co se stalo v minulosti, bohužel nelze vzít zpět. Důležité je, abychom vše špatné nechali prostě být a nadále se v tom neutápěli a neoživovali si bolest, která je s tím spojená.  Nechte minulost odejít a plně se soustřeďte na to co je právě teď. Zamylsete se nad tím, co můžete ve svém životě změnit k lepšímu. I v tomto případě nám může být minulost ponaučením, to co už do budoucna nechceme. Tím že si nastavíme cíle a pevné hranice, prokážeme velkou odhodlanost, odvahu a sílu.  JAK NA TO Vybavte si nějakou nemilou záležitost, která Vás trápí. Podívejte se na ni racionálně a s nadhledem. Uvědomte si, že odpuštění a smíření se s danou situací je pro Vás mnohem lepší, než se s ní trápit.  Pokaždé, když budete mít tendeci se trápit či rozčílit kvůli něčemu co Vás vnitřně mučí, zopakujte si: "Lépe odpustit a smířit se s tím, než se celý život trápit!"
Zobrazit článek >
 
Výhoda malých prsou
Již dobu vás trápí malá prsa? To, že jste přírodou nebyla dostatečně obdarována má však i své výhody. Jaké? Přečtěte si náš článek. Můžete chodit bez podprsenky. Slečny s košíčky velikosti C a vyššími si moc nedovedou představit, jak by chodily bez podprsenky. Vy však máte, co se týče svázání prsou volnost. Nebojte se a ve slunných dnech sundejte podprsenku dolů. S nošením podprsenky souvisí i další důležitý fakt. Ženy, které mají větší prsa mají od ramínek podprsenky otlačená ramena až skoro do krve. A podprsenka bez ramínek? Tak na ni nemohou ani pomyslet. Díky menší váze vašich prsou vás nebudou bole záda. Ani netušíte, jaké mají některé ženy kvůli prsům problémy se zády. S menšími prsy máte taky větší škálu oblečení na výběr. Padne vám vlastně úplně všechno. Topy ke krku, ale i výstřihy. A pokud vám prsa do vyzývavého topu chybí? Vyřešíte to push-upkou. Snadno seženete taky plavky. Modely vám sednou snad kterékoliv. Ani nebudete vědět, jaký střih plavek si máte vybrat. Velká prsa taky většinou ženám vadí při sportu. Bolí je při běhu, zbytečně moc skáčou při tanci. Ani sportovní podprsenka celý problém nevyřeší. Díky menším prsům se budete méně potit. Pokud vám záleží na vaší váze, s malými prsy máte vyhráno. Nikdy se na ni neukáže tak velké číslo, jaké se zobrazí hubeným ,,prsaticím,,. V těhotenství si ušetříte pocit otravně velkých prsou. Sice vám větší narostou, ale rozhodně ne nijak závratně. Po porodu budete ráda, že zase zmizí. 
Zobrazit článek >
 
Tajemství Karibiku – Jamajka I
Pojďme společně poznat Karibik trochu detailněji. Naše cesta dnes míří téměř do srdce celého Karibiku – na Jamajku. Ostrov Jamajka je součástí Velkých Antil. Už kolem roku 650 na tomto území docházelo k migracím Indiánů. První Evropan, který na tento ostrov vkročil, byl mořeplavec Kryštof Kolumbus, který se na ostrov dostal v rámci své výpravy a prozkoumávání terénu Střední Ameriky. Od roku 1509 byla Jamajka kolonizována Španělskem. Na konci 17. století se stal ostrov součástí Západoindické federace. V ní zůstal po mnoho let. Rok 1962 se stal na Jamajce známým díky vyhlášení nezávislosti v rámci Commonwealthu. V čele Jamajky stojí generální guvernér. Pobřeží Jamajky se pyšní skvostnými korálovými útesy. Vnitrozemí je hornaté. Jamajka je ovládána vlhkým tropickým podnebím a někdy i hurikány. Na Jamajce žijí méně než tři miliony obyvatel. Je osídlena hlavně černochy, mulaty a taky maroony, potomky uprchlých otroků. Určitě víte, že z Jamajky pochází hudební styl Reggae. Nejvýznamnější postavou tohoto stylu byl Bob Marley. Jamajčané mají taky velmi rádi sporty, zejména ty atletické. Pochází odtud slavný Usain Bolt, držitel několikanásobného počtu rekordů nejen v běhách na krátké tratě. Jamajští sportovci se však snaží dosáhnout dobrých sportovních výsledků i v jiných disciplínách. Jednou ze sportovních kuriozit Jamajky je účast sportovců na zimních olympijských hrách. Soutěží zde v jízdě na bobu. Tato sportovní disciplína byla inspirací pro americké filmaře, kteří na námět těchto sportovců vytvořili úspěšný film se jménem Kokosy na sněhu. Víte, kam na Jamajce vyrazit a co vás při vašich cestách může potkat? Těšte se na další článek. Osvěžte si Angličtinu, ještě než se vydáte na tento ostrov. Anglický kapesní slovník najdete zde.        
Zobrazit článek >
 
Triky na zmatnění pleti II
Je důležité, jak se líčíte Jasně, vždyť make-up vám vytváří vlastně takovou obličejovou masku. Je velice důležité, čím svou pleť namalujete, bude to mít vliv na její celkový vzhled. Zajímá vás víc? Nalistujte náš článek, který se týkal make-upů a jejich použití.  Nebojte se korektoru Nanášíte denně na pleť velké množství make-upu pro to, abyste zamaskovala své nedostatky? Odložte tento přípravek stranou a raději si pořiďte korektor! Tato drobná pomůcka si poradí se zamaskováním i těch nejviditelnějších skvrn, které obyčejný make-up neschová. Korektor si poradí s akné, červenými místy, žilkami, kruhy pod očima a s dalšími nedokonalostmi. Naučte se ho používat. Dobrým pomocníkem se taky může stát pleťový rozjasňovač, jen si je třeba dát pozor na to, že někdy přispívá k lesknoucí se pleti.  Báze pod make-up  Skoro za nejdůležitější a určitě nezbytnou složku by se dala považovat báze pod make-up. Ta se nepostará jen o celkovou výdrž líčení na obličeji, ale taky pleť hydratuje, nenechá ji, aby se vysušovala, a naopak ji taky dokáže zbavovat mazu. Pokud se vám vaše pleť zdá mastná již po nanesení této báze, můžete k jejímu vyčištění využít matující papírky. Ty mají ve vlastnosti to, že neničí make-up, ale vsakují do sebe mastnotu. Pudr pomůže, když už nikdo nemůže Pudr je doslova zázrak v kosmetice, pokud jde o lesklou pleť. Se zamaskováním lesklého tónu si skvěle poradíte, když si pořídíte pudr o odstín tmavší, než je vaše pleť. Pamatujte si, že pudr by měl dotvářet jen finální vzhled obličeje, a tak se snažte nanášet ho na pleť s mírou.   
Zobrazit článek >
 
Saláty jako hlavní chod - Zdravý cizrnový salát se sušenými rajčaty a balkánem
Římský hrách alias cizrna je luštěnina k nezaplacení. Její konzumace je vhodná téměř při každé dietě. Obsahuje mnoho vitaminů, konkrétně A, B, C a E. Dále stopové prvky železo, draslík, mangan, vlákninu, hořčík, zinek nebo fosfor. Lékaři doporučují jíst cizrnu alespoň jedenkrát týdně, neboť je výborným zdrojem všeho pozitivního pro náš organismus. Cizrna se navíc řadí do nízkokalorické stravy, pomáhá urychlit pocit plnosti. Jídla tedy díky ní sníte méně. Po cizrně rozhodně neztloustnete. Jen si dejte pozor na to, že luštěniny nemusíte sníst zas tak velké množství, aby váš příjem nepřevýšil denní výdej. Hrneček vařené cizrny obsahuje kolem 270 kalorií! Cizrna sice není tučná, ale cukru má více. Budete potřebovat: Cizrnu (250 g) Cibuli (1 ks) Červenou papriku (1 ks) Kapie (100 g) Sušená rajčata (100 g) Petržel (čerstvá, 3 stonky) Římský salát (1/4) Koriandr Citronová šťáva Ocet jablečný Balsamico Cukr Olej olivový Sůl Bazalka Postup: Uvařte cizrnu dle návodu. Mezitím prokrájejte veškerou zeleninu na drobné kousky. Sušená rajčata můžete nechat v kuse nebo je překrojit jen na polovinu. Jakmile se vám uvaří cizrna, nechte ji vychladnout a následně přimíchejte do připravené zeleniny. Dochuťte dle potřeby výše zmíněnými surovinami. Pokud jste na salát použila sušená rajčata v oleji, můžete je místo olivového oleje přidat olej z rajčátek. Pochutnejte si! Publikaci Saláty s láskou plnou dalších skvělých receptů najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Tradice prvomájového polibku II
V současné době se nemá uzavírat svatba v květnu, neboť vám hrozí brzký rozvod. I některé statistiky ukazují, že rozvody květnových párů jsou nejhojnější. Tak je to opravdu pravda? Je třeba připomenout, že první květen není samozřejmě jen dnem lásky, ale taky Svátkem práce, který se dodržuje téměř ve sto padesáti zemích. Tento svátek je vzpomínkou na to, jak lidé stávkovali na za osmihodinovou pracovní dobu. Stalo se tak na americkém kontinentě, v USA i v Kanadě, roku 1886. Tato stávka byla ještě přijatelná, problém nastal v Chicagu, kde došlo ke středu demonstrantů, při kterém přišlo o život několik lidí. Čtvrtého května dokonce vybuchla bomba a zabila několik lidí. Svátkem byl tento den vyhlášen hned o dva roky později též v Americe, postupně se dostával do světa. Nemá připomínat právě změnu pracovní doby, ale spíše má být památkou na oběti stávky. V Praze se první svátek slavil na Střeleckém ostrově. Dříve se v Československu první květen neobešel bez hojných průvodů. Dnes si především členové politických hnutí připomínají Svátek práce. Pozor, pozor! Věděla jste, že… … líbání podporuje vaší imunitu? V ústech dochází při této činnosti k výměně tisíce bakterií a tělo si tím posiluje obranyschopnost. Počet různých druhů bakterií se pohybuje okolo čísla 300. … během života byste měla nalíbat minimálně patnáct dnů, abyste zapadla do průměru. Proč si nezvýšit skóre právě na prvního máje? … při líbání procvičujete 34 svalů a tím taky posilujete obličej a ničíte své vrásky? … pořádnou líbačkou spálíte za minutu přes třicet kalorií? Potěšte se navzájem s partnerem krásným dárkem! Zde si můžete prohlédnout naše tipy.    
Zobrazit článek >
 
Mapy a skvrny na obličeji – Jak se jich zbavit? I
Že bez make-upu nemůžete ani vynášet odpadky? Pak si zapište za uši tyto suroviny, díky kterým se skvrn od jizev a akné nebo třeba i spálenin od slunce snadno zbavíte. Existuje spousta přírodních léčiv, které vám pomohou ke krásné pleti. Stačí si jen najít to své. Tento článek je rozdělen do dvou částí. Aloe vera Rostlina Aloe vera působí nejlépe proti popáleninám, pomůže však i v boji s jiným druhem skvrn. Vymačkejte dužinu z čerstvé rostliny aloe vera a tu ihned naneste na obličej. Pokud doma tuto květinu postrádáte, můžete si pořídit gel aloe přímo v lékárně, jistěte se však, že jde o stoprocentní výtažek a ne o mix surovin. Citrusy A nejlépe citron. Tyto plody obsahují velké množství ,,Céčka‘‘, které pomůže s odstraňováním staré kůže a přitom nijak nenaruší pleť mladou. Citronovou kúru můžete podstoupit každý den. Vymačkejte šťávu z citrusu a namočte do ní vatový tamponek. Tím pak potřete klidně celý obličej. Nezapomeňte, že citrusovou šťávu byste na obličeji měla alespoň chvíli nechat působit. Poté obličej omyjte vodou. Postup zopakujte ten den ještě jednou nebo až den následující, je to na vás. Prozkoumejte naši nabídku kosmetiky určené na léčbu pigmentových skvrn a vyberte si produkt přímo pro vás. Klikněte zde a můžete nakupovat.  Regenerační duo set pro den a noc TimeWise (Day & Night Solution) najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak to bylo s laky na nehty?
Nehty si lidé museli upravovat odjakživa. V Turecku si je brousili pomocí mušlí, jinde je zase lidé opalovali svíčkou. Dávné portréty faraonů Egypta nám zase ukazují, že tehdejší vládci si nechávali barvit nejen nehty, ale i celé tělo. Prostředkem, jímž své nehty barvili byla hlavně hena nebo taky měděná barva z výměšků hmyzu. Egypťanky přišly před stovkami let taky s jinou inovací – píchaly si barvivo přímo do lůžek nehtů, to se rozprostřelo a údajně jim pak už rostly pouze nehty barevné. V Číně barevné nehty znamenaly luxus, hlavně tedy ty se zlatými odlesky. Červená a černá barva zase dávala najevo sílu a moc. Až do konce 19. století se každý člověk staral o své nehty sám. S rozvojem techniky vznikly i nové salóny, které začaly nabízet úpravu a barvení nehtů. Rozšířily se hlavně v USA. Na počátku 20. století už byly lidem známy tekuté laky. Do 30. let tohoto století nenosily ženy jinak upravené nehty než na takzvaný moonlook. Toto zdobení se vyznačovalo červenou nebo růžovou barvou, která se však nenanášela na celé nehty. Dole se nechalo volné místo ve tvaru měsíčku, asi dva milimetry na špičce nehtu zůstávaly též volné. Díky bratrům Revsonovým přišly na svět i jiné barvy. Bratři totiž naučili lidi míchat barevné laky pomocí pigmentu a ne barviv, jak bylo doposud zvykem. Od let 50. se začaly nosit nehty umělé. Tento trend byl odstartován v Hollywoodu. První umělý nehet vynalezl zubní lékař Fred Slack. Gelové nehty vznikly též díky zubní technice. Materiál, ze kterého se nehty vyráběly slouží totiž taky na tvoření zubních plomb. Díky nejrůznějším průzkumům je nám dnes známo, že nejoblíbenější barva laku byla vždy červená. Platí to i u vás? Je to vaše top barva? Červený lak na nehty Perfect Stay Gel Shine 12 ml najdete zde. Další prostředky nejen na manikúru najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
BIO kokosová mouka Allnatura
Nehodlám na tomto místě chválit nebo hanit alternativní, někdy nepříliš racionální stravovací trendy. V každém případě se považuji za člověka otevřeného zkoušení ne příliš běžně užívaných surovin a chutí. Zastávám názor, že naše strava má být především pestrá a co nejméně upravovaná a chemicky vylepšovaná. Proto je mou parketou jednoduché a rychlé vaření a pečení. Pro patří k mým oblíbeným surovinám při přípravě moučníků ovesné vločky, sušené ovoce a ořechy všeho druhu. Právě kokosový ořech má specifickou aromatickou a lehce nasládlou chuť a vůni. Proto se sama hmota ořechu a pochutin z něj připravených bohatě uplatňuje v orientálních kuchyních i evropských moučnících. Pro relativně dobrou stravitelnost si ji oblíbili vyznavači veganské, vegetariánské, raw či paleo stravy i rekonvalescenti a pacienti, jejichž zdraví vyžaduje bezlepkovou dietu. Je bohatá na kokosový olej, bílkoviny a vlákninu. Například kokosovou mouku si lze celkem snadno vyrobit v domácích podmínkách. Má to smysl, pokud rádi a často připravujete zdravé i méně zdravé pochoutky. Výhodu je, že si ji sami můžete namlít na individuální hrubost. Je ale třeba mít na paměti, že surovinou je ořech, který vyžaduje uskladnění v chladu a temnu, aby předčasně nežlukl. Proto je pro menší anebo občasnou potřebu lepší zakoupit ji hotovou, například tu od velmi oblíbené Allnatury. V praktickém, 200 gramovém uzavíratelném balení ji můžete dobře skladovat. Je jemně namleta z dužiny právě sklizených kokosových ořechů v BIO kvalitě. BIO kokosovou mouku Allnatura zakoupíte v sekci Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Víte co je to Melissa officinalis?
Melissa officinalis je vlastně meduňka lékařská, kterou můžeme znát i pod názvy: Včelařka, Včelník, Matečník, Marulka, Lemonka, Citronelka, Elixír života, Citronový balšám, Doušník nebo Ženské koření. Je to vytrvalá rostlina s bílými květy dorůstající výšky 70 až 150 cm. Její aromatické listy voní po citrónu. Původem je z východního Středozemí a Malé Asie. Vyhovují jí slunná stanoviště s propustnou humózní půdou. Sbíráme celou nať zásadně před květem, kterou je třeba sušit rychle, ne však na slunci. Použití meduňky: uklidňující prostředek, nejvíce v oblasti trávícího traktu (žaludeční neurózy) a srdce (srdeční neurózy, bušení srdce apod.) tiší záchvaty kašle vyšuje sekreci žluče zabraňuje tvorbě plynů zpomaluje tep mírně snižuje krevní tlak čaj z meduňky - snižuje stres, uvolňuje a zpříjemňuje spánek má protivirové účinky - zvláště proti herpesvirům  posiluje centrální nervový systém působí sedativně uvolňuje křeče a napětí svalstva lze ji použít u lehčích forem neurastenií, depresí i proti migréně na alergie nervového původu (např. astma vyvolané stresem) pomáhá při bolestech břicha při infekčních průjmových chorobách při bolestivé menstruaci i v klimakteriu zevně lze meduňku použít na: revmatické opuchliny, pohmožděniny a krevní podlitiny a u kojících žen při nebezpečí ztvrdnutí mléka v prsech.
Zobrazit článek >
 
Historie čokolády
Jedna z nejoblíbenějších sladkostí lidí v každém věku je právě čokoláda. Kdo by tušil, že zrovna obyčejná čokoládová tabulka bude mít tak pestrý a zajímavý vývoj? A co takový čokoládový nápoj? Věděli jste, že ten už kmeny znaly před více než dva a půl tisíci lety?  Možná je pro vás překvapením, že kakaovník, díky němuž máme dnes zázrak jménem čokoláda, prorůstal v dávných dobách celé deštné pralesy. Díky Olmékům, starověkému kmenu, byly některé stromy domestikovány a přesunuty do příznivějších krajin. Tato událost se stala již kolem roku 600 př. n. l. Kawa, neboli kakaové boby byly následně nedílnou součástí potravy kmene. Na plantážích nechyběl kakaovník ani Mayům. Ti z bobů však tvořili prášek, který ihned po rozemletí upražili a následně smíchali s kukuřičnou moukou, vodou, vanilkovým práškem a chilli. Poté vytvořili pastu, kterou pak naředili vodou. Vznikl tak hořký čokoládový, lehce ostrý nápoj. Z archeologických nálezů je nám dnes známo, že tento nápoj mayští lidé podávali na své slavnostní stoly již kolem roku 600. Boby však nesloužily jen jako zdroj obživy. Známí Aztékové, kolem roku 1400 užívali boby jako platidlo nebo k různým rituálům. Ačkoliv prvním Evropanem, který údajně spatřil a dokonce i ochutnal kakaové boby byl Kryštof Kolumbus již v roce 1502, kakaové boby byly do Evropy dovezeny až v polovině 16. století díky dobyvateli H. Cortésovi, který boby vezl jako nejlepší válečnou kořist uloupenou v Mexiku. Přivezl je na španělské území. Spolu s nimi uloupil také vzácný recept. Zde se kakaový nápoj začal poprvé ohřívat a sladit. Španělé drželi tajemství čokoládového nápoje okolo sta let pouze ve své zemi. Do Francie tento nápoj dostala Anna Rakouská, manželka Ludvíka XIII. Není tajemstvím že evropskému obyvatelstvu nejprve čokoláda vůbec nechutnala. Hlavním krokem pro Evropany bylo smazání jakéhokoliv druhu chilli z receptu. Tabulka čokolády přišla na svět až na počátku 19. století. Roku 1815 založili Holanďané první továrnu na čokoládu. Holandský chemik Conrad van Houten roku 1828 sestrojil kakaový lis, díky kterému dokázal pak oddělit kakaové máslo a kakaový prášek. Pak už jen stačilo sestavit tu nejlepší recepturu a tabulka čokolády byla na světě. Skládala se z kakaového prášku, rozpuštěného kakaového másla a cukru. Ale i pití čokolády bylo v těchto dobách velmi módní záležitostí. Čokoláda se podávala na společenských akcích a různých slavnostech. Kdo v této době dostal čokoládu v tabulce, byl obdarován téměř tím nejcennějším, jelikož čokoláda v pevném tvaru byla velmi drahou záležitostí. První mléčná čokoláda vznikla v druhé polovině 19. století. Roku 1913 lidé mohli ochutnat první čokoládovou pralinku, dříve nazývanou bonbon. Belgickým pralinkám dal jejich název hrabě du Plessis-Praslin. Roku 1925 se začalo s kakaovými boby obchodovat dokonce i na burze. Dnes existuje nespočetné množství čoklád jak tabulkových, tak i tekutých. Světové společnosti se snaží přicházet na nové a jediněčné nápady, jak čokoládu ještě obohatit nebo vylepšit.  Tímto končí naše procházka historií světa čokolády. Pokud vás tento článek zajímal, těště se na ještě jedn podobný, který se bude zabývat jejími druhy. Článek se bude taky věnovat rozboru čokolády, která skrývá spoustu dalších tajemství. Určitě se dozvíte pár dalších pikantností, o kterých jste neměli ani tušení! Na závěr ještě dvě čokoládové perličky:  Marie Terezia byla do čokolády přímo blázen. Snažila se probudit vášeň v čokoládě i v jejím budoucím manželovi Ludvíku XIV. Dala mu čokoládu dokonce jako zásnubní dar. Značka Menier, o jejíž výrobní továrně se říká, že svou krásnou konkuruje Eiffelově věži, na konci 19. století představila zajímavý hit, který byl ve světě čokolády naprostou novinkou. Začala totiž vytvářet kusy pečiva s čokoládovou tyčinkou uvnitř. Jednou prý obchodníci zapomněli pečivo na slunci a čokoláda se uvnitř roztekla. Dodnes někteří lidé tvrdí, že takto vlastně vzniklo sladké pečivo s náplní uvnitř. A pokud se čokolády nemůžete nabažit, pořiďte si knihu se snadnými čokoládovými recepty. Najdete ji zde.     
Zobrazit článek >
 
Květinově-dřevitá dámská vůně Chanel Chance Eau Vive
Zakladatelkou značky Chanel se stala Gabrielle Bonheur Chanel, která se narodila v roce 1883 v západofrancouzském městečku Saumur. Módní svět však dobyla až z Paříže svým progresivním návrhem kostýmu s nohavicemi a sukní. „Coco“ Chanel začínala jako barová zpěvačka, kde získala i svoji přezdívku. Svůj první módní salón otevřela v roce 1912 a brzy se vypracovala na uznávanou návrhářku. V polovině 20. století již udávala trendy haute couture. Značku Chanel nosily osobnosti jako Jacqueline Kennedy nebo Grace Kelly, které si zamilovaly kousky se sportovními a pánskými prvky zachovávající ženskou linii. Dámská vůně Chanel Chance Eau Vive je vůně plná nové energie a naděje. Vhodná pro všechny mladé ženy, které dobrodružnou povahu a nebojí se objevovat nové věci. Tato vůně je svéhlavá, nepředvídatelná a plná radosti. Prožijte nové zážitky a vkročte směle a s očekáváním do nového dne s vůní Chanel Chance Eau Vive! Počátek nespoutané dámské vůně Chanel Chance Eau Vive se otevírá citrusovými tóny, které osvěží vaši mysl. Kombinace šťavnatých grapefruitů a sladkých pomerančů vás bude opravdu bavit! Květinové srdce v sobě ukrývá půvabný jasmín a drahocenné bílé pižmo. Základ vůně je tvořený hravými tóny kosatce. Vzrušující aroma vetiveru je podbarveno přitažlivým cedrovým dřevem. Dámská vůně Chanel Chance Eau Vive byla uvedena na trh v roce 2015. Vychutnejte si každý den naplno a chopte se příležitosti! Obklopte se jiskřivým závojem radosti a optimismu! Dámská vůně Chanel Chance Eau Vive vás skvěle doplní v každé situaci!
Zobrazit článek >
 
Allnature: Sléz květ
Sléz. Jeho květy, listy a taky natě jsou velice bohaté na vitaminy, zejména A, B a C, třísloviny a prospěšné slizy. Přečtěte si, jaké účinky vám konzumace slézu přinese a proč byste si v našem e-shopu měla objednat čaj z květu slézu ještě dnes. Sléz roste u nás na loukách, v hojném počtu se však nevyskytuje. Pokud se vám poštěstí a na louce na něj narazíte, určitě si z něj můžete vyrobit vlastní léčivý čaj. Sléz můžete po natrhání nechat usušit, také je ho však možné naložit do alkoholu nebo oleje a následně používat jako mazání. Možná vás překvapí, že své léčivé účinky sléz neztratí ani zmrazením. V našem e-shopu vám nabízíme čaj z květů slézu, který je vhodný zejména pro léčbu obtíží, které se týkají dýchací soustavy. Sléz léčí záněty dýchacího ústrojí. Bojuje proti rýmě, dráždivému kašli nebo chrapotu. Léčí podrážděné sliznice. Má vliv taky na trávicí soustavu. Podporuje funkce dvanáctníku, žaludku a střev. Sléz při zevním podání dokáže vyléčit ekzémy a ošetřit rány. Bojuje taky proti lupénce a zmírňuje otoky. Příprava čaje ze slézu je velmi jednoduchá. Přelijte jednu až dvě čajové lžičky asi čtvrt litrem vroucí vody a nechte v zakryté nádobě stát po dobu patnácti minut. Poté sceďte. Nálev pijte vždy čerstvý, nejlépe jednou až dvakrát denně. Účinky se dostaví téměř okamžitě. Pokud čaj pijete z důvodu léčby, po vyřešení problému ještě nápoj dva dny konzumujte preventivně. 
Zobrazit článek >
 
Jak a čím zabavit děti? I
Máte doma kupu práce nebo si jen potřebujete oddychnout, avšak právě kolem vás poletuje nejméně jeden malý divoch? Jak dítě zabavit a užít si chvilku pro sebe? Práce pro malé kuchaře Obdivuje váš syn či vaše dcera kuchařské umění, kterým zásobujete celou rodinu? Zaměstnejte je třeba pečením. Na stůl připravte veškeré ingredience, mísu, lžíci a váhu. Nechte vaše dítě, aby se postaralo o těsto samo. Jakmile se mu podaří vše navážit a zamíchat, stačí, abyste přišla zkontrolovat těsto a doladit detaily. Poté váš koláč či bábovku nalijte do formy a vložte do trouby. Budete jistě překvapena tím, že vaše dítko vydrží celou dobu sedět u trouby, aby kontrolovalo svůj výtvor. Domácí kino Děti milují kino. Nalaďte je na domácí promítání pohádky a čerstvý popcorn z mikrovlnky nebo popcornovače. Kelímky naplňte džusem, do zásoby můžete přidat i bonbóny. Sama po takovéto první akci zjistíte, že své děti neuvidíte do té doby, dokud pohádka neskončí. Ve dvou to jde vždy líp Pokud je vás potomek jedináčkem, pozvěte si domů návštěvu. Možná s samo s autodráhou či domečkem pro panenky nehraje, avšak se svým kamarádem se situace jistě změní. Vaše dítě si užije spoustu legrace a vy ještě uděláte radost jiným rodičům, protože si užijí pár chvilek pouze pro sebe. A co navíc? Příště zase o hlídání budete moci požádat vy. A co dál? Jak ještě dítě zaměstnat abyste o něm nevěděla nejméně další půl hodinu? Přejděte do sekce pro muže, kde najdete otázku na tuto odpověď. Inspirujte se různými hrami pro děti a nakupte nové hračky pro své milované. Vybírat můžete zde. 
Zobrazit článek >
 
Cestujeme do Slovinska - užitečné fráze
Ovládáte-li nějaký světový jazyk, angličtinu nebo němčinu, domluvíte se téměř kdekoliv v Evropě. Někdy však narazíte na situace, kdy se potkáte s někým, kdo ony dva světové jazyky neovládá, a pokud budete něco potřebovat najít nebo se jen optat, budete mít velké plus, když si o to budete umět říci v daném jazyce. A to platí i slovinštině. Slovinsko je velice krásná země, kde si každý najde to své. Jsou zde nádherné hory, taktéž zde najdete příjemná přímořská letoviska, nádhernou krajinu pro turistiku a cyklotoulky. Vydáte-li se do některého z měst či městeček na jejich prohlídku, následující fráze se vám mohou hodit: Dobrý den.     Dober dan. Kde mohu sehnat mapu města?     Kje lahko dobim načrt mesta? (Kje lachko dobim načrt mesta?) Kolik stojí tato mapka?     Koliko stane ta načrt? (Koliko stane ta načrt?) Chtěli bychom se podívat na nějaké kostely/památníky.     Radi bi si ogledati kakšne cerkve/spomenike. (Radi bi si ogledati kakšne cerkve/spomenike.) Jak dlouho prohlídka trvá?     Koliko časa traja vodenje? (Koliko časa traja vodenje?) Platí se tu vstupné?     Ali se plača vstopnina? (Ali se plača vstopnina?) Kde dostanu vstupenky?     Kje dobim vstopnice? (Kje dobim vstopnice?) Jsou tady někde veřejné záchodky?     Ali so tu javna stranišča? (Ali so tu jauna stranišča?) Bebuďte na svých cestách bezradní, a nebojte se zeptat nebo si o něco říci. S příručkou SLOVINŠTINA KONVERZACE vám to půjde jedna radost.  
Zobrazit článek >