Římským hrachem proti stárnutí
Stále ještě nedoceněná a tak málo využívaná luštěnina. Cizrna beraní neboli římský hrách pocházející z Indie se pěstuje především v oblasti Středomoří, Blízkého a Dálného východu, ale i v Africe a Severní Americe. Je bohatá na mnoho prospěšných látek, ale především, a to je důležité, je vhodná pro lidi s celiakií, pro diabetiky a „dietáře“. Neobsahuje totiž lepek a udržuje nízkou hladinu cukru v krvi.
Cizrna je doslova nadupaná vlákninou, některými vitamíny skupiny B (B2, B6, B12), vitamínem E, provitamínem A, hořčíkem, fosforem, zinkem, manganem a dalšími látkami. Obecně lze říci, že je cizrna velmi prospěšná na cévy, srdce a celý kardiovaskulární systém, je účinná proti stárnutí a snižuje hladinu cholesterolu. Ale to není samozřejmě vše, mimo vyjmenovaných složek obsahuje:
sacharidy – škrob a rozpustné cukry
železo – až 3x vyšší obsah jak u masa
vysoký obsah vápníku – pro ženy vhodné jako prevence proti osteoporóze
draslík na srdce
silný antioxidant selen
cholin, důležitý pro správný vývoj mozku a nervového systému
vitamín B15 (kyselina pangamová), antioxidant zpomalující proces stárnutí
vitamín B6 pro psychickou pohodu a zlepšení nálady
mangan, důležitý především pro správný růst a vývoj miminka v době těhotenství
omega 6, nenasycené mastné kyseliny, snižující cholesterol v krvi
vysoké množství bílkovin, proto nechybí v jídelníčku každého vegetariána, nahrazuje tím potřebnou bílkovinu jinak získávanou z masa aj.
Kulinářské využití
Cizrnu lze připravovat v podstatě jakkoliv, nasladko, naslano, vařenou, pečenou, smaženou. Pro její jemnou a ne tak výraznou chuť ji můžete kombinovat téměř s čímkoliv. Výborná je do pomazánek, salátů, koláčů, chlebů, polévek i jako příloha. Díky své až oříškové chuti si jí oblíbí i děti, pro které můžete připravit cizrnu jako sladkou pochoutku, ať už v podobě koláče nebo opraženou a obalenou v cukru a skořici. Naopak pro sebe, k vínu, filmu nebo jednoduše když máte na něco chuť, můžete cizrnu připravit i naslano. Stačí ji povařit, opražit, okořenit a vyměnit ji tak za bramborové chipsy či jiné nezdravé pochutiny.
Ti, kdo znají pojem „hummus“ vědí, že právě tento název značí pokrm zemí středního východu, jehož hlavní složku tvoří cizrna. Hummus je již znám po celém světě. Vychutnat si ho tak můžete i u nás v některých specializovaných restauracích nebo si ho můžete jednoduše připravit doma. Recept na hummus má mnoho obměn, ale základem je cizrna, citrónová šťáva, tahini (sezamový krém), koření (např. koriandr, římský kmín).
Pokud si nebudete kupovat cizrnu v plechovce, sterilovanou, ale klasickou, je potřeba tuto luštěninu namočit na 8-12 hodin do vody, nejlépe ve slané vodě.
Cizrna v kávě?
Některé zdroje uvádějí, že se původně cizrna využívala i jako přídavek do kávy. Od 18. století se pražila, především v okolí Dijonu, stejně jako káva. Tento kávovinový nápoj byl známý pod jménem „Café de France“. Naopak na Balkáně, pro udržení správné pěny, připravovali zrnkovou kávu s přidáním malého množství pražené a umleté cizrny.
Podívejte se na další produkty zdravé výživy, u nás si vybere každý! Více zde.