EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Lehké potraviny, které vás zasytí III
Celer Hledáte zeleninu s vysokým obsahem vlákniny? Co třeba celer? V celeru se nachází významný podíl vitaminů A, C a K a 75% vody. I když jde o vodnatý druh zeleniny, vaše tělo celer zasytí dokonale. Ovesné vločky Snídání vloček je dobrým způsobem, jak zamezit nechtěnému hladu. Připravte si ráno ovesnou kaši s ovocem a sledujte, že hlad přijde mnohem déle, než kdybyste snídali cokoliv jiného. Vločky jsou bohaté zejména na vlákninu. Ryby a mořské plody Nezapomínejte taky na obyvatelstvo vod. Ryby i mořské plody obsahují mnoho tělu prospěšných látek, jsou nízkokalorické a navíc syté. Ryby navíc působí proti kardiovaskulárním chorobám a snižují krevní tlak. Každý člověk by si měl dopřát rybí porci alespoň dvakrát denně. Hořká čokoláda Dopřejte si každý den, třeba jako odměnu za dodržování konzumace zdravých potravin, kousek hořké čokolády. Dvě kostičky z tabulky vaší váhu nezmění a navíc jimi uspokojíte své chuťové buňky. Čokoláda s vysokým procentem kakaa zahání chuť k jídlu. Některé zdroje taky tvrdí, že hořká čokoláda má vliv na rychlejší štěpení tuků. No, vyzkoušejte sami. Voda Na závěr bych se ráda zmínila taky o vodě. Jak jistě víte, říká se, že hlad je přestrojená žízeň. Vypijte před jídlem vždy sklenici vody a dodržujte pitný režim i během dne. Vařte zdravě a nízkokaloricky s novou kuchařkou Jen za +/- 100 kalorií. Knihu najdete zde.        
Zobrazit článek >
 
Jako královna – i nenalíčená! II
Krém Nikdy nepoužívejte make-up bez nanesené krému. To je opravdu nutnost. Krém byste však měla používat taky v případě, že se nemalujete. Vaši pleť rozzáří a vyhladí. Umí dokonce částečně zamaskovat nedostatky. Nanášení krému vám zabere pouze pár minut, nesmíte na něj zapomínat. Zvlášť je dobré připomenout, abyste používala v létě opalovací krém. UV záření vám přinese vrásky a taky celkově ,,ničí‘‘ pleť. Hlavně ji dehydratuje. Většina krémů nyní obsahuje SPF faktor, a tak máte vystaráno. Pokud se však budete vystavovat slunečnímu záření delší dobu, volte přímo opalovací sérum. Hydratace Hydratace souvisí s bodem předchozím. Jakmile nedojde k dostatečnému vyčištění, nebude pleť ani dostatečně hydratována. Je však důležité hydrataci kontrolovat i v případě, že pokožku pravidelně umýváte. Dodejte ji hydratační péči. Díky ní si udrží svou svěžest a pružnost. Napomáhá regulaci vrásek, které se při špatné hydrataci mohou objevit velmi brzy, ani nemusí znamenat stáří. Hydratační krém nanášejte krouživými pohyby, postupujte od tváří do stran. Nezapomeňte na žádnou část obličeje. Masáž Nemusíte denně provádět masírování, jde spíše o dobrý postup při mytí a třeba i při nanášení masky. Nedrhněte pleť, ale pokud na ni budete tlačit zase málo, nemusíte ji umýt dostatečně. Naučte se svou pleť hýčkat, jak to má ráda. Dobré je používat mechanické masážní a čistící přístroje, na jejichž vrchol můžete nasadit libovolnou hlavici. A co dál? Nyní se podíváme i na ostatní části obličeje. O co se vyplatí nejvíce pečovat a hlavně jak? Pečujte o pleť s pomocí přírodní kosmetiky. Vyzkoušejte sílu našich i cizokrajných rostlin, bylin nebo plodů. Vyberte si i svou kosmetiku na cesty. Prohlédněte si zde naši nabídku. 
Zobrazit článek >
 
Seznamte se online! I
Už dlouho se vám nedaří natrefit na toho pravého? Zdá se vám, jako by všichni volní chlapi a pro vás přijatelní chlapi zmizeli s povrchu zemského? Pak vyzkoušejte internetovou seznamku. Budete překvapena, na kolik vyhovujících mužů na ní narazíte. Určitě je dobré nejprve prozkoumat možnosti. Základem úspěchu je výběr dobrých seznamek. Prozkoumejte, jak seznamka funguje, podívejte se, kolik je do ní registrováno lidí, přečtěte si recenze. Taky se zaměřte na ty seznamky, které kontrolují účty, ve kterých jsou jen ověření uživatelé. Kvalitní seznamkou si zjistíte alespoň jistou míru bezpečí, avšak stále buďte obezřetná. Neregistrujte se pro začátek na více než dvě seznamky! Bohatě by vám mohla stačit i jedna. Uvidíte, že se na vás pánové sesypou a vy ani nebudete mít čas odepisovat. Založte si pravdivý, ale originální profil. Musíte zaujmout! Zapomeňte na všechny věty typu, nechci už zklamání, zatím všechny mé vztahy byly nepovedené a další. Takto určitě nezaujmete. Nebojte se chlubit. Napište, v čem jste dobrá, co umíte, popište svůj vzhled. Řiďte se ale taky heslem, že čeho je moc, toho je příliš, zase to s tím vybarvováním profilu nepřežeňte. Zvláště se pak soustřeďte na výběr nahraných fotografií. Na profilový obrázek vložte fotku zblízka, kde bude vidět váš obličej. Nedoporučují se snímky od fotografa, ty jsou přece jen upravené. Mělo by jít o milou fotku klidně z akce, na které se příjemně tváříte. Ty s úsměvem jsou nejlepší. Přečtěte si tematickou knihu Seznamka pro osamělé ženy, která vás jistě povzbudí, ale taky pobaví. Najdete ji zde. 
Zobrazit článek >
 
Jaké (ne)aktivity vám mohou škodit, aniž byste si to uvědomovala? II
Přečtěte si druhou část článku, která se zaměřuje na problémy, které jsou spojeny s denními aktivotami. Jaká mají tato rizika řešení?  Nesportujete Myslíte si, že vašemu tělo stačí projít se do práce a nebo na nákup? To určitě ne. Nemusíte sportovat každým dnem, ale občasný sport je velmi důležitý. Nejenže své tělo udržíte fit, ale taky si při sportování hezky pročistíte mysl. Špatně se obouváte Že není atraktivnější nikdo jiný nežli žena pohupující se na vysokých podpatcích? To možná ne, avšak měla byste si taky dopřávat chůzi na pohodlnějších botách. Vyměňte vaše krásky za tenisky s vhodnou ortopedickou vložkou. Nechodíte k lékaři Navštěvujte pravidelně svého lékaře. Nezapomeňte na pravidelné preventivní prohlídky, aby bylo vaše zdraví neustále kontrolováno. Není nic horšího než nechat nemoc propuknout do pokročilých stádií. Neřešíte nemoci Jestliže je vám zle, měla byste si alespoň na den zalézt do peřin s horkým čajem a odpočinout si. Pokud nemoc jen přetrpíte, je možné, že se k vám zase vrátí. Berete až příliš léků Na přebytečné léky si taky dejte velký pozor. Nejenže jeden může snížit nebo dokonce odstranit účinek druhého, ale taky můžete nést špatné následky z toho, že do těla dostáváte moc chemických látek. Berte jen ty léky, které jsou pro váš život nezbytné a ty, které opravdu pomáhají vašemu zdraví. Zamiřte do našeho e-shopu a vyberte si přírodní doplňky stravy, které podpoří vaše zdraví. Klikněte zde a můžete nakupovat.  
Zobrazit článek >
 
Ženy, sukně a kalhoty, jak se vyvíjelo dámské oblékání? I
Styly oblékání se v průběhu věků samozřejmě měnily. Po celá staletí byla však základní linie oblékání žen a mužů stejná. Obléknout si něco jiného, než schvalovaly tehdejší konvence, znamenalo v dřívější době přinejmenším mravní přestupek. Ženy měly po několik staleté za úkol zdůrazňovat úzký pas, nikoliv však boky. Dámské oblečení se drželo jedné linie, docházelo pouze k obměňování barev či materiálů. Ukazovat své křivky od pasu dolů nebylo zvykem. Ženám tedy náležely sukně či šaty, ať už byly někde na procházce nebo pracovaly pouze v domácnosti. Toto oblečení mělo své výhody též co se týče pracovních záležitostí. I když nadýchané sukně nebyly asi zrovna pohodlné, ženy jimi vyjadřovaly svou ženskost. V době válek napoleonských byly ženy povolávány do armády jako kuchařky nebo pečovatelky. Dlouhé sukně by byly překážkou, a tak se vláda rozhodla stvořit speciální ženské uniformy, které sice měly nohavice jako kalhoty, avšak boky žen byly zakryty volnou sukní, která byla přidělána ke kalhotám. Až na přelomu devatenáctého a dvacátého století začaly skupiny žen přicházet s myšlenkami feminismu. Bojovaly za to, aby byly s muži rovnocenné a měly stejná práva na práci i ostatní záležitosti. Spory o rovnost vyžadovaly i změny oblečení. Zásadní věcí bylo to, že sukně nahrazovaly kalhoty. Tak začala myšlenka žen v kalhotách. Feministky zastávaly názor, že pokud se žena bude oblékat jako muž, tak se lépe dostane na jeho úroveň. Tyto protestantky byly zahnány do kouta, avšak nápad na dámské kalhoty se vznášel ve vzduchu stále.    
Zobrazit článek >
 
Žádné moly doma nechci! I
Mol potravinový, někdy taky zavíječ moučný, je jeden z postrachů domácností. Jak se těchto motýlů zbavit? Přečtete si náš článek a zjistěte navíc, jak se ubránit dalšímu příchodu molů. Lepící pásky Pokud je třeba zakročit proti molům, zkuste to nejprve za pomoci jednoduchých lepicích pásek. Jedná se o speciální kus papíru, na který jsou naneseny feromony přitahující hmyz. Ten se na speciální lepivý kus chytí a po čase i zemře. Problém je, že tímto způsobem se nezbavíte všech nepřátelských molů. Nemůžete tušit, kolik larev a kde bylo nakladeno. Lepicí pásky či proužky je třeba aplikovat do blízkosti napadených míst několikrát. Vyzrajte na moly pomocí domácích surovin Někdy to jde i přírodně. Molům totiž každá potravina nevoní. Na intenzivní vůně si nepotrpí, a tak pokud doma máte jablečný ocet nebo dokonce čpavek, jste zachráněna. Čtyři lžíce čpavku smíchejte s půl litrem vody a jím vytřete všechny regály, ve kterých ukládáte jídlo. Pracujte v rukavicích! Pokud máte ze čpavku strach, vystačíte si i s jablečným olejem. Tím nic nebudete potírat a hubit, ale naopak lákat. Ocet z jablek se stane smrtícím pro moly ve chvíli, kdy se přiblíží k nádobě, do které byl záměrně ukryt. Moli se v misce s octem utopí téměř hned. Vyzkoušejte tuto jednoduchou taktiku. Dalšími potravinami, kterými si pomůžete od molů, jsou byliny jako například levandule, chmel, rozmarýn, pelyněk, černý rybíz, jalovec nebo hřebíček. Sušené vonné byliny můžete smíchat dohromady a vytvořit speciální esenci, která vyhovuje vašim smyslovým buňkám. Moli se za chvíli z kuchyně odstěhují, neboť tak silnou a hlavně stálou vůni nestrpí. 
Zobrazit článek >
 
Jak na kamélie
Kamélie byly po mnoho let pěstovány ve sklenících jako subtropické rostliny a v domech jako pokojové květiny. Avšak při zavedení ústředního topení začal být pokojový vzduch pro kamélie příliš suchý. Nedávno se opět obliba v pěstování zvýšila díky tomu, že se tyto nádherné květiny dají pěstovat i v zahradě. Kamélie pěstované v zahradě mohou přežít i silné mrazy, pokud je před nimi ochráníte tím, že je obalíte izolací (např. rohožemi z trávy, jutovou pytlovinou, ...aj.). Nikdy však nepoužívejte polyetylénové fólie! Kamélie pocházejí zejména z východní Asie, Indočíny a Japonska. Kořeny se ovíjejí kolem skal, na kterých je vytvořena vrstva humusu z opadaných listů. Lesní půda je mírně kyselá a rovnoměrně vlhká, avšak nikoli promáčená, neboť voda se vsakuje hlouběji. Pokud jim dokážete vytvořit podobné podmínky ve vaší zahradě, budete se moci těšit z krásy těchto stálezelených keřů. Čeho se vyvarovat: kamélie nesmí mít stále namočené kořeny = nesázet do míst s vysokou hladinou spodní vody nesmí být bohatě vápenitá půda = kamélie pak chřadnou  kamélie spíše neokopávat = mají mělké kořeny, citlivé na narušení nebo poškození půda nesmí vyschnout a musí být dostatečně vlhká = jinak dochází k opadání poupat kamélie rostoucí venku nehnojte Co prospěje: opadané listy nechte na zemi zetlít = kompost pro půdu kamélie sázejte na chráněná místa před severními a východními větry keř zasaďte nejlépe do polostínu, kde i půda bude chráněná před vyschnutím i v polostínu ponechte kaméliím dostatek světla = nutné pro nakvetení a samotné kvetení
Zobrazit článek >
 
Nejlepší dýňová polévka
Podzimní období je pro dýňové pokrmy jako stvořené. Pojďme si dnes uvařit dýňovou polévku, po které se vám jistojistě budou sbíhat sliny už při pročítání receptu. Tak jdeme na to! Budete potřebovat: Dýni (nakrájenou dužinu bez semínek, 800 g) Zeleninový vývar (600 ml) Smetanu ke šlehání (250 ml) Cibuli (větší, 1 ks) Máslo (2 lžíce) Česnek (2 stroužky) Mrkev (1 ks) Cukr třtinový (1 lžíce) Kari (1 lžíce) Dýňová semínka (pražená, 150 g) Dýňový olej (pár kapek na porci) Chilli paprička (1 ks) Sůl a pepř Postup: Na másle nejprve dozlatova osmahněte cibuli spolu s česnekem. Až zpění, přidejte dýni a smažte dále asi pět minut. Následně přidejte strouhanou mrkev, koření a cukr. Poté směs přemístěte do hrnce a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a asi tak patnáct minut polévku vařte na silném ohni, aby zelenina pořádně změkla. Poté přilijte smetanu, osolte, případně opepřete. Po uplynulém čase polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Na polévku můžete přidat zakysanou smetanu, dále pár kapek dýňového oleje, samozřejmě opražená a osolená dýňová semínka a zmíněnou chilli papričku. Pokud nejste fanouškem pálivých pokrmů, papričku vynechte. Pokud slavíte Halloween tak, že doma poctivě vydlabáváte dýně a následně do nich vyřezáváte strašidelné obličeje, zbyde vám dýňová dužina. I v případě, že nepůjde o kostičky, můžete tuto dýni využít na přípravu polévky taky. Zbavte ji semínek, jak to jen půjde. Při vaření pak postupujte úplně stejně podle receptu. 
Zobrazit článek >
 
Vitaminová bomba jménem rakytník II
Rostlině se bude líbit ve slunné oblasti. Určitě nevysazujte keř někam pod střechu, kde se k němu téměř vůbec nedostane slunce. Půda, ze které rakytník vyrůstá by neměla být extrémně suchá. Ještě hůř by však rostlině bylo v trvale promočené půdě, v ní by dlouho nevydržela. Zajistěte pro rakytník nekyselé, alespoň neutrální prostředí. Bude se mu líbit ve vápenité zemině. Na stromě jsou třeba provádět zmlazovací řezy. Pamatujte si, že rostlina do čtvrtého roku obvykle neplodí. Musíte být trpělivá. Hlídejte si vzdálenost stromů či keřů při výsadbě, rozestupy by se měly pohybovat okolo tří metrů. Výhodou dřevin je to, že netrpí žádnými nemocemi, nenapadají je škůdci, jen je občas zlobí mšice. Plody rakytníku je třeba sklízet od poloviny srpna do konce září. Doma je pak můžete nakládat například do medu, to aby dlouho vydržely. V rakytníku se nachází obrovské množství vitaminu C. Díky němu jsou plody stromu naprostou vitaminovou bombou. Mimo něj se v něm vyskytují taky vitaminy A,B,D,F,K a P. Vitamin P navíc zabraňuje rychlému rozkladu ,,Céčka‘‘, a to tak vydrží v těle, ale i v plodech o dost déle. Rakytník posiluje imunitní systém, působí na pokožku – regeneruje ji a vyživuje. Působí taky proti vypadávání vlasů. Jestliže máte problémy se zažíváním, je pro vás rakytník tím pravým léčivem. Blahodárně působí taky na orgány, zejména podporuje funkci žaludku a střev, pomáhá taky při hemeroidech. Máte už rakytníkovou bombu ve své sbírce? Vyzkoušejte Bio Rakytníkový olej, který najdete zde. Bio Rakytníkový olej (olejový extrakt) - unikátní přírodní produkt s vysoce regeneračními účinky. Čistý přírodní produkt v biokvalitě, velmi vhodný i pro malé děti.            
Zobrazit článek >
 
Nepodceňujte cukrovku!
O cukrovce jsme nedávno uvedli článek v sekci pro muže - Jste diabetik - pečujte o své nohy. Avšak nikdy není od věci, připomenout si toto vážné chronické onemocnění, které se objevuje čím dál častěji. Počet pacientů, kteří se léčí na toto onemocnění v naší populaci stoupá, ať už se jedná o nemocné s prvním nebo druhým typem cukrovky. Jelikož se lékařská péče rok od roku zlepšuje, dochází i k zlepšení diagnostiky diabetu. Pokud se i vy léčíte na jednu z forem diabetu, víte, že musíte dodržovat vhodnou životosprávu a spolupracovat s lékařem, abyste předcházeli závažným komplikacím. Jestliže diabetik nedodržuje lékařská doporučení, hrozí: zrychlení procesu aterosklerózy vznik závažných chorob srdce a cév zvýšený výskyt infekčních chorob = snížená obranyschopnost poškození nervů v celém těle diabetická neuropatie poškození ledvin - po jejich selhání poškození oční sítnice - vede až k oslepnutí amputace dolních končetin Cukrovka (diabetes mellitus) je souhrnný název pro několik různých onemocnění. Všechny tyto choroby se projevují zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykémií). Typy cukrovky: cukrovka 1. typu cukrovka 2. typu cukrovka v těhotenství ostatní specifické typy cukrovky Informujte se více o tomto onemocnění. S knihou, kterou vytvořili přední odborníci - doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc., a prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., DIABETES - NECUKRUJTE S CUKROVKOU, získáte dokonalý přehled o tomto nebolestivém avšak zákeřném onemocnění. Pomůže vám najít východisko i při překonávání krizového období nejen při její léčbě, ale i v rodinných vztazích.    
Zobrazit článek >
 
Cukrovinky po domácku? Co třeba výborné Mozartovy koule s marcipánem? I
Přemýšlíte nad pěkným dárkem, který byste nejraději sama po domácku vyrobila? Co takhle potěšit obdarovaného sladkou pochoutkou? V dnešním dvoudílném článku vám přinášíme recept na skvělé kuličky, které se spolehlivě svou chutí i vizáží podobají pravým Mozartovým koulím. Nejprve se podíváme trochu do historie, v dalším článku už na vás čeká pečlivě vypracovaný recept. Hurá do toho! Mozartovy koule, v původním názvu Mozartkugeln, jsou pralinky, které poprvé vytvořil salcburský cukrářský mistr Paul Fürstem roku 1890. Původně je pojmenoval Mozartovy bonbony, až později byly pralinky přejmenovány na Mozartovy koule, samozřejmě po hudebním skladateli W. A. Mozartovi. Stalo se tak právě v době, kdy propukl ve městě tzv. Mozartův kult. Z ničeho nic jako by Mozart začal dobývat svět. Vznikly Mozartovy dorty a cukrovinky, dokonce i Mozartův krém na boty. Možná vás zaujme, že právě s krémem na obuv přišla prvně firma Hladík od nás z Čech. Dnes jsou pravé a původní kuličky vyráběny Cukrářstvím Fürst právě v Salzburgu. Firma je tvoří podle původního receptu a stále bez pomoci přístrojů. Šikovní cukráři dodnes vyrábí koule ručně. To je také hlavním důvodem, proč jsou tyto pralinky tak drahé. Firma vyrobí za rok asi 1,4 milionu koulí. Existuje řada napodobenin a pravé Mozartovy koule moc Čechů nezná. Někdy ani lidé netuší, že jedí levné náhražky. V jádru originálních koulí se skrývá pravý marcipán a krém z pistáciových oříšků, druhou vrstvu tvoří nugátový krém a poslední vrstvu hořká čokoláda. Každá pralinka je jedinečná a hlavně není zcela kulatá, příčinou nepravidelného tvaru je postup při výrobě. Koule se tvaruje kolem tyčky a až po zaschnutí prvních vrstev je z tyčinky vytahována. Jak budeme tuto cukrovinku péct my? Dozvíte se v dalším článku. 
Zobrazit článek >
 
Posilovací odporové gumy: Jak vybrat tu správnou? III
22,7 – 54,4 kg a více Tato guma je na hranici střední váhy s nejtěžší obtížností. Jedná se o speciální pomůcku pro náročné jedince, kteří již vykazují při cvičení velkou sílu. Guma je vhodná pro shyby. Pomůže vám naučit se náročnější cviky, které by bez gumy vyžadovaly opravdu velkou námahu. Existují ještě dva druhy gum vyššího odporu sahající do 68 kg nebo až na 77 kg. Tyto se považují za vůbec nejsilnější. Pomohou vám s věšením se na hrazdě a podobně. I když jste v tomto článku byla seznámena s nejčastějšími typy odporových gum, je možné, že se setkáte ještě s dalšími trochu jinými hodnotícími kategorii. Vzhledem k tomu, že jsou gumy jen tréninkovou pomůckou a ne předmětem nutným ke konání vrcholového sportu, stále je jejich rozřazování nestabilní. V každém případě si pořiďte alespoň dva gumové typy, jeden na protažení a druhý pro vykazování větší síly. Výhodou každé gumy je to, že vám zkrátka nedovolí se flákat. Díky značnému odporu budete nucena ze sebe dostat mnohem více síly, než byste ,,vymáčkla‘‘ při posilování se svou vahou těla. Výhodou každé gumy je její skladnost a nízká hmotnost. Bez problému se vám vejde třeba do batohu spolu s dalším náčiním. Pořídit si můžete taky celou sadu gum, která vám přislouží při procvičování všech partií těla. Gumy jsou vyráběné z latexu. Obecně platí, že každá guma vybrané tloušťky má odlišnou barvu než její slabší nebo silnější konkurentka. Vyzkoušet taky můžete sadu posilovacích gum na aerobik.
Zobrazit článek >
 
Objevte tajemství Kenzo – přehlídka parfémů III
Náš voňavý příběh se postupně blíží k závěru. Pojďme si společně prohlédnout a přičichnout ke dvěma posledním kráskám. Už víte, která bude tou vaší? Kenzo Amour Začneme poměrně klidně. Vůnička Amour v tmavším růžovém tónu a krásném originálním flakonu se hodí pro každodenní nošení. Je inspirována láskou a láskyplnými prožitky s milovanou osobou. I když se nejedná o vyzývavou vůni, ale spíše příjemné osvěžení, neznamená to, že tato vůně postrádá špetku překvapení. Právě naopak. Budete překvapeni z esencí rýžového pudinku, do kterého se postupně přimíchává špetka vanilky s lístky růže. Parfém je hřejivý a nápaditý, dotvoří vaši osobnost. Přičichněte si taky k této vůni v elegantním flakonu, jehož tvar má připomínat křivky ženského těla. Základ: rýže, vanilka, bílý čaj Srdce: kadidlo, santalové dřevo Hlava: květinové tóny, thanaka Kenzo World Méně známá, ale stejně tak smyslná jako všechny ostatní její sestry, to je vůnička World. Již její název ukazuje na velkolepost. Vůně se prezentuje flakonem s tvarem oka, který na celý svět hledí. Svým detailem je jedinečný nejen flakon, ale celá tato vůně. Spojení esencí je jiskřivé, dynamické a hravé. Jistě taky velmi oblíbené, neboť právě tento parfém se dočkává mnohých ocenění svých uživatelů. Nadchne vás spojení jasmínu spolu s ovocem, které se hodí právě do slunečných dní plných energie i romantiky. Základ: ambroxan Srdce: pivoňka, egyptský jasmín, květinové tóny Hlava: červené ovoce Ponořte se do japonské exotiky a zažijte neodolatelný zážitek s jednou Kenzo vůní. Prohlédněte si naši nabídku zde: parfémy.eiffeloptic.cz.
Zobrazit článek >
 
Co vám přinese konzumace kozího mléka? III
Žádné projevy alergie Kozí mléko sice neřeší intoleranci laktózy, ale vadí mnohem menší části lidí. Vzhledem k tomu, že je lépe stravitelné jej můžete bez výčitek podávat i malým dětem. Pokud jim kravské mléko nesvědčí, otestujte kozí. Tak snadno poznáte, zda je problém u laktózy nebo někde úplně jinde. Prevence proti rakovině Vědci se dlouho zabývali otázkou, proč kozy neonemocní rakovinou a zda je to opravdu nemožné. V odpovědi stojí speciální látky, které obsahuje i kozí mléko. Tyto prvky podporují látkovou výměnu a udržují buňky déle při životě. Zdraví buněk je nezbytné pro každý organismus a zrovna koza ho má zaručené. Pitím kozího mléka dostanete do těla alespoň část látek, které chrání kozu před tímto onemocněním. Co si můžete z kozího mléka dát? Kromě mléka na vás samozřejmě čeká spoustu jiných kozích dobrot. Pochutnávat si můžete na sýrech či pomazánkách. K dostání jsou samozřejmě i jogurty. Zapátrat můžete taky po sušeném kozím mléce. Kozí sýr i jiné produkty si můžete vyrobit sama doma, stačí nechat vysrážet mléko. Pokud máte zálusk až na hotové produkty, není se co divit, to je bez práce. Najděte si v okolí drobného farmáře, od kterého kozí mléko a jiné produkty budete nakupovat. Otestujte Balzám na rty s kozím mlékem pro děti. Zvláčňující balzám na rty pro děti. Zvláčňuje a zjemnňuje vysušené rty, příjemně voní a hydratuje. Chrání rty před nepříznivými vlivy počasí.  Vhodné pro děti od 3 let.  
Zobrazit článek >
 
Parfémy Lacoste I
Značka Lacoste vznikla v roce 1933. Založil ji známý francouzský teniska René Lacoste, kterému neřekl nikdo jinak než Krokodýl nebo Aligátor. Tato přezdívka Lacostu inspirovala natolik, že ji použil v návrhu svého loga. Jeho spoluzakladatelem se stal André Gillier. Své štěstí v módě se pokusili najít tyto dva francouzští hrdinové až po skončení vrcholové sportovní dráhy. Společnost byla nejprve zaměřena pouze na oděvní průmysl, který se orientoval hlavně na tenisové a jiné sportovní oblečení. V současné době proniká značka i do světa obuvi, doplňků a samozřejmě i parfémů. Touch Of Pink Snad nejtypičtější toaletní vodou pro ženy od značky Lacoste je právě růžový flakon s názvem Touch Of Pink. Toaletní voda je vhodná pro mladé dívky a ženy, které se cítí plny energie, hravosti a užívají si života. Dokonalé sladění citrusů a květin přinese každé nositelce dokonalý požitek. Zahalte se do roztomilého závoje a rozdávejte svěžest a lásku všude kolem sebe. Hlava: kardamon, koriandr, pomeranč Srdce: lístky fialek, jasmín, semínka karotky Základ: santalové dřevo, vanilka, pižmo Pour Femme Lacoste touto vůní prozrazuje, že vášeň značky je hlavně sport. Parfém je výrazný a povzbuzující. Najdete v něm kapku i té svěžesti. Stanete-li se nositelkou této vůně, budete po celou dobu jejího nošení sršet energií. Nezapomeňme taky na muže, ti na vás díky této vůni myslet budou dlouho. Hlava: pepř, frézie, jablko Srdce: fialka, otočník, jasmín, ibišek, růže Základ: labdanum, cedrové dřevo, samet, santalové dřevo, kadidlo Všechny zde popsané vůně od značky Lacoste i některé další najdete zde. Udělejte si radost a kupte si domů novou voňavou kamarádku. 
Zobrazit článek >
 
Ohrožuje vám soused čistotu vody ve studni?
Pokud už se vám někdy stalo, že váš soused ohrožoval čistotu vaši vody ve studni, pak v následujících řádcích se dozvíte, jak se mu bránit. Vlastnictví je samozřejmě chráněno a obecně si každý může určit, jak bude nakládat se svým pozemkem. Na zákonné úrovni definici vlastnictví přináší ustanovení § 1011 zákona číslo 89/2012 Sb., občanského zákoníku (dále jen „občanský zákoník“). Vlastník má široké spektrum možností disponovat se svojí věcí.  Vlastník může předmět vlastnictví zejména užívat, požívat jeho plody a užitky, zcizit a to úplatně či bezúplatně, může předmět svého vlastnictví také zničit či poškodit.   V sousedských vztazích však zákon vymezuje určité situace, kdy je vlastník povinen zajistit, aby z jeho pozemku neunikaly škodlivé účinky na sousední pozemek, jedná se o tzv. imise. Imise jsou nebezpečné právě proto, že můžou ohrozit kvalitu života na vašem pozemku, to se může týkat mimo jiné i čistoty vody ve studni. Imisemi jsou zejména odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy, ale i jiné obdobné vlivy. Pokud podobná situace nastane, je potřeba rozlišit, zda jde o imisi přímou nebo nepřímou. Přímé imise jsou takové, které vnikají přímo na sousední pozemek, lze si pod nimi představit například svádění vody na cizí pozemek či úmyslné vhánění zvířat k sousedovi. Naopak pokud by imise byla až sekundární důsledek činnosti na pozemku, jedná se o nepřímou imisi. Takovou je například případ, kdy se zvířata z vedlejšího pozemku dostanou k vám a to bez úmyslu jejich vlastníka, aby se tak stalo. Z právního hlediska je toto dělení klíčové, jelikož přímé imise jsou bez dalšího zakázány a můžeme se právně domáhat, aby jich bylo sousedem zanecháno. Na druhu stranu imise nepřímé jsou zakázány tehdy, pokud přesahují míru obvyklou pro místní poměry. Míru obvyklou pro místní poměry musíme posuzovat individuálně, je jasné, že na venkově bude do jisté míry tolerovatelné, pokud se například hospodářská zvířata dostanou na pozemek souseda, naopak stejná situace ve městě by mohla být považována za neobvyklou velice záhy. Kromě výše uvedeného poskytuje v některých případech obranu proti zásahům do vlastnického práva také veřejné právo. Jedná se například o ochranu vod na pozemku- typicky studen. Proti zásahům do čistoty vody je možné se bránit podle zákona č. 254/2001 Sb., o vodách (dále jen „vodní zákon“). Podle ustanovení § 39 odst. 1 vodního zákona musí každý, kdo zachází se závadnými látkami, učinit přiměřená opatření, aby nevnikly do povrchových nebo podzemních vod a neohrozily jejich prostředí. Na základě ustanovení § 42 vodního zákona je pak možné podat podnět vodoprávnímu úřadu, kterým je obec s rozšířenou působností a Česká inspekce životního prostředí. Tyto úřady se pak celou věcí budou zabývat z moci úřední. Závěrem lze tedy shrnout, že pokud se stane, že Váš soused ohrožuje kvalitu vody na vašem pozemku, můžete se proti němu bránit dvěma cestami. Za prvé lze proti němu vznést občanskoprávní žalobu podle § 1042 občanského zákoníku, kterou se můžete domáhat, aby zamezil vnikání imisí na váš pozemek. Druhou cestou je pak veřejnoprávní, kdy můžete podat podnět k příslušnému úřadu.   Autorem textu je Adam Trojan paralegal at macek I legal www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Tréma a jak ji překonat
  Znáte to, čeká Vás pohovor nebo prezentace a Vy se dostáváte do stavů, kdy o sobě začnete pochybovat, třese se Vám hlas, potí se Vám ruce a nebo dokonce začínáte koktat. Ano, to vše jsou projevy spojené s trémou. Jsou nepříjemné, omezují Vás a někdy se i vzdáte něčeho co jste kdy chtěla. V čem je zakotvená tréma: strach, který v nás zasadili například rodiče, když nám vštěpovali, že nejsme dost dobré,... nízké sebevědomí nedostatek asertivity osobní labilita s tendencí nechat se tzv. vyvést z míry Ale už se nechcete tímto nepříjemným pocitem omezovat? Kniha : TRÉMA A JAK JI PŘEKONAT se tak stává pomocníkem, se kterým se Vám zaručeně podaří postupnými kroky trému zdolávat. Kniha je založena na bohaté kazuistice, přináší analýzu chování, popisuje všechny mechanismy trémy, s humorem nabízí podněty k jednání. Čtenář se naučí jednoduché metody k uvolnění, jak ovládat hlas, kontrolovat gesta, osvojí si způsob krátkého slovního vystoupení a to, jak se důvěryhodně prezentovat před posluchači. Autor pomáhá čtenáři nově si uzpůsobit život, aby se v dříve obávaných situacích odvážil prosadit. Gilbert Garibal získal doktorát z filozofie na pařížské univerzitě, studoval psychosociologii a věnoval se psychoanalýze, zabývá se poradenskou činností, pořádá semináře a školení v oblasti profesní komunikace. Je autorem mnoha studií na téma stresu, kontroly trémy, sebedůvěry a desítky publikací jak odborných, tak populárně naučných (např. o emocích, transakční analýze Erika Berna). Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu: ZDE  
Zobrazit článek >
 
Pleťový gel proti akné Clearskin
Pupínky na pokožce nemusí znepříjemňovat život jen jedincům v pubertě, ale i dospělým. Ničí dokonalou image a možná i leckomu ubírají na sebevědomí. Jak se akné zbavit? Bez speciálního pleťového přípravku to pravděpodobně nepůjde. Dodržujte i některé jiné zásady, které alespoň omezí výskyt vašeho akné.  Mýt si obličej je ideální dvakrát denně. Častější hygiena může vaši pleť vysušit či podráždit. Pokud naopak o pokožku budete pečovat jen ráno nebo večer, zase ji budete neodstraněním nečistot z noci nebo celého dne zatěžovat.  Potraviny hodně ovlivňují naši pleť. Je známo, že tvorbu akné vyvolává a podporuje chilli, dále to jsou rajčata, alkohol, kofein, veškeré sladkosti a červené maso.  Pokud akné nenavštěvuje pouze váš obličej, nenoste těsné oblečení. Akné vzniká v zapařeném prostředí, pokud tedy nebude vaše kůže řádně větrat, akné bude hned na světě. Neustálým třením o oblečení a nevysychajícím potem si taky napomůžete.  V případě, že trpíte na akné, vyplatí se vůbec se nedotýkat obličeje. Možná si to ani neuvědomujete, ale vaše ruce jsou téměř vždy plné bakterií, které na obličeji mohou spustit pořádnou neplechu. Pokud si prohrabujete vlasy, můžete taky na svou tvář zanést maz z vlasů. Doteky pleti omezte co nejvíce, před líčením si vždy umyjte ruce. Po sportu nezapomínejte na sprchu.  V boji proti akné vám pomůže Clearskin, přípravek, který dokáže zjemnit zarudnutí již po třech hodinách od aplikace. Nanáší se asi třikrát denně. Hodí se pro všechny typy pleti kromě té suché.   
Zobrazit článek >
 
Chraňte se před boreliózou
Lymská borelióza je nehezké infekční onemocnění. Do lidského těla se nemoc dostane kousnutím infikovaným klíštětem. Lidé si tuto nemoc často pletou s klíšťovou encefalitidou, borelióza se však u nás vyskytuje mnohem častěji. Typickým projevem nastávajícího onemocnění je zrudnutí místa a jeho okolí, kde bylo klíště přisáto. Červené fleky se vám pak může rozrůst po celém těle. Obvykle mají ohraničený tvar světlejší barvou a bílý bod ve středu. Dalšími příznaky může být horečka, vyčerpání nebo jen únava, malátnost či nevolnost. Nemoc se musí včas zastavit, neboť by mohlo dojít k zánětům šlach nebo kloubů. S nemocí mohou být spojeny i kožní problémy. Chraňte se před klíšťaty minimálně repelenty. Tím rozhodně nic nezkazíte. V současné době bohužel neexistuje prevence v podobě očkování. Jeden z pokusů o vývoj vakcíny k nám přišel z Ameriky před více než deseti lety, avšak oočkovaní jedinci si s vakcínou odnesli zase jiné potíže. Jedna z pokusných vakcín, která byla původně zamýšlena jako lidská, se nyní používá jako ochrana pro zvířata. Lymská borelióza je léčitelná nemoc, ale musí nejprve propuknout. Jakmile se dostaví příznaky, lékaři nasadí antibiotika. Chraňte své zdraví. Chcete se o borelióze dozvědět víc? Pořiďte si knihu, která se této nemoci týká. Najdete ji zde. Lymská borelióza je infekční nemoc vyvolaná bakteriemi Borrelia burgdorferi. Nejen v České republice jde o nejčastější onemocnění přenášené klíšťaty. Kde alopatická medicína selhává, nastupuje přírodní prevence a bylinná léčba. Právě těmto dvěma metodám je věnována kniha Borelióza, která je určena nejen lidem trpícím lymskou boreliózou, ale i lékařům, kteří chtějí lépe porozumět mechanismům procesu onemocnění i samotným boreliím.    
Zobrazit článek >
 
Cvičení po ránu prospěje vašemu zdraví i mysli II
Bez jídla spálíte více tuku Provozovat namáhavé kardio nebo silové cviky bez jídla je rozhodně špatně. Na lačno je třeba vykonávat takový pohyb, který nepřesáhne aerobní hranici. Je důležité, abyste se držela v takové tepové frekvenci, při které spalujete tuk. Je pravda, že pokud se najíte, zvýšíte v těle hladinu inzulinu a ten spalování tuků zpomaluje.  Pokud se rozhodnete před cvičením opravdu nejíst, pamatujte na to, že je třeba dbát na kvalitní snídani. Ke snídani konzumujte bílkoviny. Jestliže chcete zvýšit obsah svalové hmoty, pak si dopřejte i sacharidy. Obecně platí, že v případě redukce váhy je ideální doba na jídlo půl hodiny až hodinu po cvičení. Rychlému metabolismu zdar Za zvláštní pozornost taky stojí otázka zvýšení metabolismu. Díky ranní aktivitě budou vaše trávicí orgány lépe pracovat. Podpoříte využívání energie, trávení i spalování. Jen do toho. Víc důvodů snad ani nepotřebujete.  Potřebná soustředěnost  I když platí, že večerní aktivitou si skvěle pročistíte hlavu po celém dni, určitě nám dáte za pravdu, že ráno se zase skvěle dokážete soustředit na každý pohyb. Ranní trénink je vhodný i pro náročné cviky, neboť skvěle dokážete zapojit všechny partie těla, které jsou po noci odpočaté. Koordinace mysli a pohybů se dostaví rychle a dlouho vydrží. 
Zobrazit článek >
 
Jak se vyrábí olivový olej? II
Asi vás nepřekvapí, že olivy si musí projít taky procesem čištění. Poté je celá oliva i s peckou vhozena do mlýnku. Následně vzniká jemná pasta, ze které se mnohem lépe oddělí tekutá složka. V další fázi probíhá právě rozdělování složek, které se za maximálního tepla dvacet sedm stupňů Celsia daří snadno. Tato metoda je taky někdy nazývána jako odstřeďování. Olej se vyznačuje menší hustotou než pevná složka s vodou, a tak zůstává ve střední části nádoby. Olej následně musí projít sítem, neboť v něm ještě zůstávají malé pevné složky. Dojde taky ke stoprocentnímu oddělení oleje od vody, které probíhá s pomocí takzvaných dekantovacích tanků. V následné fázi výrobci shledávají čistý olej s charakteristickou aciditou. Olej se následně skladuje ve velkých nádobách z nerezu v teplotě od patnácti do osmnácti stupňů. Vzduch není do nádoby vpouštěn. Po uskladnění oleje lze jakoukoliv nádobu olejem naplnit. Právě jste si přečetla základní postup při výrobě olivových olejů. Neexistuje však jeden druh výroby, dnes se setkáváme s několika různými olejovými typy, ty nemusí být závislé jen na odrůdách, nýbrž na výrobě samotné. Základním druhem jsou oleje panenské, které se lisují za studena z celé olivy. Rafinované oleje se lisují za přísunu tlaku a vysokých teplot. Existují ještě směsi či jiné obdoby, o těch však zase někdy příště. Jaký olej používáte doma vy? 
Zobrazit článek >
 
Letní starost o pokožku II – regenerační maska Natura
Krémy po opalování Opalovaní je pro pokožku prospěšné díky tomu, že ze slunce čerpáme vitamin D. Z hlediska krásy je však opalování i nepříjemné. Pokud nebudete používat dostatečnou péči po opalování, přispějete tak ke stárnutí pokožky. Nezapomínejte proto na regenerační krémy nebo spreje, které povzbudí pokožku, která strávila část dne na slunci. Odličujte se Jak již bylo řečeno, pleť je v létě namáhána víc než dost, a tak je nutné ji opravdu pravidelně odličovat. Každý večer je odlíčení samozřejmostí, avšak vyčistěte pleť i ráno po probuzení. Budete se divit, kolik látek za noc vyloučí. Navíc ji díky této proceduře skvěle osvěžíte. Používejte masky na obličej Hýčkejte svou pleť ještě víc! Jak na to? třeba za pomoci kvalitní masky na obličej, která vaši pokožku regeneruje a navíc ji posílí do dalších dní. Masek je obrovské množství, je vhodné nepoužívat stále jen jednu, ale naopak ji střídat s jinými. Pokožka by si totiž na masku mohla navyknout až tak, že by ji začala vyžadovat. Připravte si pro vaši pleť překvapení v podobě vzorku masky a když bude vyhovovat, pořiďte si větší množství maskového zázraku. Peeling Obrušovat svou pokožku a zbavovat ji nežádoucích látek, odumřelých buněk nebo loupající pokožky je nutné v každém ročním období, ale v létě je to nejnutnější. Už pocení přispívá k rychlejšímu ucpávání pórů a jiné částice tomu nepřidají. Vyberte si peeling speciálně na obličej, ten tělový by nemusel být k pokožce tak šetrný.    
Zobrazit článek >
 
Bio hruškovo-jablečná povidla
My lidé mlsáme rádi. Někdo si pochutná na tlačence a klobáse (brrr). Ti, kdož právě neholdují masu a výrobkům z něj, mívají blíže k sacharidům,  a nemusí vždy jít právě o čokoládu. Poslední dobou, nejen experti upozorňují, že to metlou lidstva není jen alkohol a tuky (hlavně ztužené), ale i cukry. Jenže sacharidy jsou palivem pro mozek a svaly. Tvrdí-li někdo, že žije bez cukrů, mýlí se. Obsahují je ovoce i zelenina, všechny potraviny, jejichž základem jsou obiloviny a jí podobné plodiny ( rýže, proso, pohanka, čirok a jiné). Tito lidé jen svou stravu oprostili od cukrů rafinovaných – skrytých a přidaných. Sladí přírodními cukry, ať už medem, nebo stévií, javorovým nebo agávovým sirupem, sušeným ovocem a podobně. Mnoho sladkých lahůdek chutná dobře i bez dalšího doslazování. Patří k nim i povidla, která nemusí být jen švestková. Připomeňme, že povidla jsou zavařeninou, jejíž příprava spočívá v pomalém rozvaření ovoce. Na rozdíl od marmelád a džemů, které se zahušťují v lepším případě přidaným pektinem, v horším škroby, se povidla nijak nezahušťují - ovocná kaše se vaří tak dlouho, až se zbaví nadbytečné vody a zhoustne díky přirozenému obsahu vlákniny v ovoci. Vynikající chuť mohou mít i z dalších druhů ovoce a jejich kombinací. Oblíbená jsou například povidla uvařená z jablek a hrušek. Hodí se jako pomazánka na pečivo, na přípravu moučníků všeho druhu, do obilných kaší, do jogurtových a tvarohových svačinek a podobně. Jablečno-hrušková povidla Rapunzel, uvařená z ovoce v bio kvalitě, najdete v našem e shopu ve zdravé výživě sekce Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Permanentní make-up: ano nebo ne?
  Myslíte, že už permanentnímu make-upu odzvonilo? Omyl! Je stále v kurzu, ale má své fanoušky i odpůrce. Je permanentní make-up správnou volbou nebo se mu naopak vyhnout?   Permanentní make-up je metoda dočasného líčení, které však vydrží mnohem déle, než denní líčení.  Je prováděno mikroimplantací pigmentu strojkem pod povrch kůže, používají se jen lehké přírodní barvy. Největší zájem je o permanentní make-up obočí. Na dalším místě jsou oční linky a rty.   Proč permanentní make-upu ano Jde o skvělou alternativu, pokud se nechcete make-upem zabývat a neustále si hlídat, zda jste si nerozmazala rtěnku či linky. Je vhodný také pro ženy, které nosí brýle. Pomůže zvýraznit oči, které se pod brýlemi ukrývají. Stejně tak je vhodný pro ženy, které nosí kontaktní čočky, se kterými je líčení složité. Permanentní makeup dokáže zakrýt drobné jizvičky a nedokonalosti obočí a rtů.   Kdy se permanentnímu make-upu vyhnout? Pokud permanentní make-up nabízí osoba bez praxe a příslušné kvalifikace v nehezkém salonu či dokonce sklepě. V tom případě se okamžitě seberte a odejděte. Tuto proceduru mohou provádět pouze spolehlivé kosmetičky s praxí. Prostředí musí být příjemné, vhodné a musí tam být čisto. Klidně si nechte předložit od kosmetičky certifikát, který akreditovalo ministerstvo. Rovněž musí mít doklad o využívání pigmentů, které jsou testovány Státním zdravotním ústavem. Permanentní make-up funguje na stejném principu jako tetování a proto není vhodné, pokud máte problémy s krvetvorbou, hojením ran či alergie, je potřeba si řádně rozmyslet, zda tuto proceduru podstoupíte. Ceny se v jednotlivých salonech liší. Oční linky stojí okolo 1500 Kč, dolní linky okolo 1000 Kč. Obočí stojí okolo 3000 Kč, v případě modelace a dohuštění stojí asi 3 500 Kč. Rty stojí okolo 3000 Kč.  
Zobrazit článek >
 
Biologicky odbouratelný přípravek na nádobí
Přestože se skepse vůči zastáncům enviromentálního přístupu k naší budoucnosti stala takřka prestižním postojem, pořád se najde dost lidí, kterým stav přírody a její budoucnost lhostejný není. Je to dobře, protože kdybychom byli všichni skeptičtí, čekala by nás budoucnost, podobající se minulosti. Pro ty, kteří si nepamatují, nebo by moc rádi zapomněli, připomenu kyselé deště a jimi spálené stromy. Zdrojem byly oxidy síry, které vypouštěly uhelné elektrárny a chemické továrny. Řeky byly plné zapáchající znečištěné vody, kterou vypouštěly továrny. Dnešek je díky změně myšlení a moderním technologiím jiný, čistější. Nejste-li o nutnosti ochrany přírody tak úplně přesvědčeni, začněte opatrně, třeba s ekologickým mytím nádobí. Winni´s Piatti Lime je k tomu opravdu jako stvořený. Koncentrovaný přípravek s vůní limetky a jabloňových květů je vyroben bez přídavků složek živočišného původu. Spolehlivě odmašťuje, přitom je zcela odbouratelný a nezanechává v odpadu žádné stopy. Dokonce použitý obal prostředku je recyklovatelný. Ve Winni´s Piatti Lime nejsou žádná barviva a stabilizátory, které by mohly vyvolávat přecytlivělost. Pozitivním přínosem odbouratelného prostředku na nádobí jsou vláčné a nevysušené ruce. Používání ekologicky šetrných úklidových prostředků vede snížení výskytu alergií. Prostředek na nádobí Winni´s Piatti Lime najdete v sekci Zdraví mezi ekodrogerií.
Zobrazit článek >
 
Jaké krémy na ruce zejména přes zimu používat?
V době, kdy jsou vaše ruce vystaveny větší námaze než obvykle, je dobré ručky ošetřit noční maskou nebo speciální regenerací, jejíž aplikace se vám jistě osvědčí zejména během spánku.  V noci se nebojte použít o něco mastnější krém než ve dne, avšak ustrojte ruce do bavlněných rukavic.  Vašim rukám je vhodné taky jednou za čas dopřát speciální vodní lázeň za přítomnosti speciálních olejů nebo parafínový zábal, který i se zničenou kůží dokáže opravdu udělat divy.   Kromě klasických krémů můžete popřemýšlet taky o nákupu speciálního peelingu na ruce, který zbaví pokožku odumřelých buněk a zajistí její mnohem lepší regeneraci. Peeling si můžete vyrobit i podomácku, postačí vám k tomu cukr krystal a olivový olej.  Pokud si zrovna balíte výbavu na hory, nezapomeňte taky přibalit opalovací krém. Divíte se, že je vaše pokožka po lyžování vyčerpaná, i když dbáte na používání krému? Prozkoumejte, zda používáte emulzi s ochranným faktorem. Krytí proti UV záření nepodceňujte ani při dlouhodobém pobytu na slunci i v nižších nadmořských výškách. V horských oblastech je však krém s faktorem nutností.   Co ještě dodat?  Někdy problém vizáže vašich rukou nemusí záviset jen na konkrétní péči o ně. V zimě je velmi důležitým bodem hydratace. V případě, že tělo nemá dostatek tekutin,  kůže pak přirozeně vysychá. Dbejte na doplňování tekutin, vynechte limonády a pijte zejména vodu. 
Zobrazit článek >
 
Velký velikonoční speciál – Upečte si beránka II
Druhý díl pečení velikonočních beránků je tu. Proč péct pouze jednu pochoutku? Potěšte chutě každého člena rodiny. Jaké beránky si upečeme dnes? Třený velikonoční beránek Budete potřebovat: Polohrubou mouku (320 g) Máslo (150 g) Cukr krupice (150 g) Kypřící prášek (1 ks) Vejce (4 ks) Citronovou kůru (1 lžičku) Mléko (cca půl hrnečku na zředění, dle potřeby) Postup: Nejprve si rozdělte vaječné bílky a žloutky. Z bílků vyšlehejte sníh a žloutky smíchejte s cukrem a máslem. Do směsi postupně přidejte i ostatní suroviny. Nakonec přidejte sníh z bílků a jemně promíchejte. Pokud je směs moc hustá, přidejte mléko. Těsto by měl jít hladce míchat lžící. Vymažte formu máslem a vysypte ji cukrem. Rozehřejte troubu na 180°C a vložte do ní beránka. Pečte asi 40 minut. Po upečení ihned vyklepněte beránka z formy a nechte ho vychladnout. Tvarohový beránek Budete potřebovat: Polohrubou mouku (250 g) Máslo (250 g) Cukr krupice (200 g) Tvaroh polotučný (250 g) Vejce (3 ks) Kypřící prášek (minimálně polovinu balíčku) Vlašské ořechy (70 g) Citronovou kůru (1 lžičku) Postup: Při přípravě tohoto těsta není nutné oddělovat bílky od žloutků. Utřete máslo s cukrem, tvarohem a celými vejci. Přidejte mouku. Nezapomeňte ji prosát, aby bylo těsto vláčnější. Potom přimíchejte zbylé suroviny včetně nasekaných vlašských jader. Vymažte formu máslem, vysypte hrubou moukou. Vložte připraveného beránka do trouby vyhřáté na 180°C na 45 minut. Po dopečení vyndejte beránka z pece ven. Vyjměte ho z formy a nechte vychladnout. Pokud vám v balíčku zbylo pár vlašských ořechů, můžete jimi beránka posypat.  A kde zjistit například to, co ještě na Velikonoce měli lidé ve zvyku péci? Třeba v knize s názvem Velikonoce, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
NOVÁ EVIDENCE SKUTEČNÝCH MAJITELŮ PRÁVNICKÝCH OSOB OD 1. 1. 2018
Novelou zákona o veřejných rejstřících fyzických a právnických osob vznikla nová povinnost evidovat skutečné majitele právnických osob a svěřeneckých fondů s účinností od 1. ledna 2018. Evidence údajů o skutečných majitelích právnických osob (dále jen „Evidence skutečných majitelů“) je informačním systémem státní správy a je vedena v elektronické podobě. Evidenci skutečných majitelů vede stejně jako obchodní rejstřík rejstříkový soud, ovšem nejedná se o veřejný rejstřík. Rejstříkový soud vede údaje o skutečném majiteli pro každou zapsanou právnickou osobu (a každý zapsaný svěřenecký fond) ve zvláštní vložce, která je neveřejná. Kdo je „skutečným majitelem“? Definici skutečného majitele obsahuje zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu (dále jen „Zákon proti praní špinavých peněz“). Skutečným majitelem v obchodní korporaci se rozumí fyzická osoba, která má fakticky nebo právně možnost vykonávat přímo nebo nepřímorozhodující vliv v právnické osobě. Zákon proti praní špinavých peněz dále uvádí domněnku skutečného majitele obchodní korporace tak, že skutečným majitelem obchodní korporace je fyzická osoba, která sama nebo společně s osobami jednajícími s ní ve shodě disponuje více než 25 % hlasovacích práv této obchodní korporace nebo má podíl na základním kapitálu větší než 25 %, sama nebo společně s osobami jednajícími s ní ve shodě ovládá takovou osobu, má být příjemcem alespoň 25 % zisku této obchodní korporace, nebo je členem statutárního orgánu, zástupcem právnické osoby v tomto orgánu anebo v postavení obdobném postavení člena statutárního orgánu, není-li skutečný majitel nebo nelze-li jej určit podle bodů 1 až 3.   Zápis do Evidence Zápis do Evidence skutečných majitelů provádí rejstříkový soud na základě rejstříkového řízení zahájeného na návrh stejně jako je tomu v případě ostatních zápisů do veřejných rejstříků. Vedle rejstříkových soudů může tyto zápisy provádět také notář. Návrh na zápis údajů je osoba povinna podat na předepsaném formuláři[1] bez zbytečného odkladu po vzniku rozhodné skutečnosti. Právnické osoby zapsané do obchodního rejstříku jsou povinné oznámit rejstříkovému soudu údaje o skutečném vlastníkovi do 1. ledna 2019. Ostatní právnické osoby zapsané do dalších veřejných rejstříků musí svého skutečného majitele nechat zapsat do 1. ledna 2021. Korporace zapsané před 1. 1. 2018 jsou při zápisu skutečného majitele osvobozeny od soudního poplatku za zápis či změnu zápisu o skutečném majiteli, a to do 1. ledna 2019. Po uplynutí této doby bude činit poplatek za zapsání údajů 1000 Kč. Dále je potřeba uvést, že rejstříkový soud při zapisování údajů zkoumá tyto údaje pouze z formálního hlediska. Soud nekontroluje a ani nevyzývá k opravě údaje, který je v rozporu se skutečným stavem. Za stav zápisu je tak v plném rozsahu odpovědná právnická osoba, které se zápis týká. Které údaje se zapisují Do evidence se o skutečném majiteli zapisuje: jméno adresa místa pobytu, popřípadě bydliště, pokud se liší od adresy místa pobytu datum narození a rodné číslo státní příslušnost; a dále údaj o podílu na hlasovacích právech, pokud se zakládá postavení skutečného majitele na přímé účasti v právnické osobě, údaj o podílu na rozdělovaných prostředcích, pokud se zakládá postavení skutečného majitele na tom, že je jejich příjemcem, anebo jiné skutečnosti, pokud je postavení skutečného majitele založeno jinak. Přístup do Evidence Údaje z Evidence skutečných majitelů nejsou přístupné veřejnosti a neposkytují se spolu s výpisem z veřejného rejstříku. Výpis údajů z Evidence může získat pouze zapsaná osoba a přístup k údajům je umožněn pouze soudům v souvislosti se soudním řízením, orgánům činným v trestním řízení, správci daně a dalším orgánům státní správy stanoveným zákonem.   Formulář je k dispozici na internetových stránkách Ministerstva spravedlnosti: https://issm.justice.cz/podani-navrhu/formular Kateřina Marešová Advokátní koncipient at macek I legal
Zobrazit článek >
 
Jak píše spisovatelka Jeaniene Frostová? III
Předurčena do hrobu Cat se do Bonese stále více zamilovává a je si jistá, že už ho nikdy neopustí. Není se čemu divit, po tolika zkušenostech, po tom, co ztvrdili své pouto krví. Po dlouhých a vyčerpávajících bojích s upíry se rozhodnou strávit pár dní v Paříži. Bohužel jejich dovolená nevydří v poklidu moc dlouho. Cat se začne zdávat o upíru Gregorovi, kteří je mocnější než všichni předchozí zloduši dohromady. Tento upír doopravdy existuje a chce Cat dostat. Podaří se zamilované dvojici porazit i tohoto upíra? Možná bude potřeba, aby se obrátila směrem k hrobu. Před záhrobím Blíží se válka a ne ledajaká, válka nadpřirozených bytostí. To už je něco i pro Cat, poloviční upírku. S Bonesem jí to až na několik menších rozepří klape. Řeší běžné problémy, do toho však zabíjejí padouchy a vymýšlí bojové strategie. Cate navíc od této činnosti vyrušuje míněná plánovaná pomsta jejímu otci upírovi, který několik let devastoval život její matce. Teď se Cat ale musí soustředit na jediné. Najít spojence v New Orleans a vyhrát válku. Nenávist až za hrob Cat společně se svým upírským milencem Bonesem dál pomáhají zvláštnímu oddělení Národní bezpečnosti v lovu nebezpečných nemrtvých bytostí. Situaci komplikuje to, že Cat, napůl člověk a napůl upír, začíná být jako Zrzavá smrtka až příliš proslulá, a navíc s ní má stále ještě nevyřízené účty její biologický otec, sadistický upír Max. K tomu všemu dostane Bones nečekanou nabídku, která se jen tak neodmítá. Jeho Velmistr, starý egyptský upír Mecheres, mu předá část své moci a navždy tak propojí jejich klany. Za všechno se ale musí platit a rovněž tato na první pohled skvělá šance v sobě skrývá nebezpečí, které může znamenat nejen odloučení, ale i smrt. Knihy Jeaniene Frostové najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Hurá na dovolenou!
Zítra už je prvního září! V pondělí dětem začíná škola! Ano ano, to vše nás čeká a nemine. Pokud jste však ještě nebyli na dovolené, nebo máte volnější pracovní program a uvažujete o návštěvě nějakého přímořského letoviska, přijeďte třeba do Rovinje! Proč zrovna sem? Protože je to nádherné město, kde si můžete užít jak skvělé koupání, i na pískových plážích, kde má moře stále příjemnou teplotu 27oC, ale také skvělou gastronomii, od tradičních pizz až po velmi chutně připravené plody moře. Taktéž Stari grad, což je starobylá část města na malém poloostově, který v minulosti býval ostrovem, Vás zavede klikatými uličkami až na vrchol, kde dominantně stojí kostel sv. Eufemie. Je tu nádherně, i přes nějakou tu malou bouřku, která se brzy přežene a zase vysvitne sluníčko. Zítřejší den tu máme tradiční slávu "Rovinjskou noc" (Rovinjska noć), kde vystoupí různí zpěváci a taneční soubory. Nejvíc se však těším, jako nadšená fotografka, na ohňostroj (vatromet). Tak neváhejte a přijeďte! Doporučuji Vám, abyste si dopředu naplánovali vaši trasu. Nejen tu, po které pojedete z vašeho domova až k moři, protože už výjezdem od domu začíná dovolená a po cestě v Rakousku či Slovinsku se dá mnohé vidět i zažít. Pokud budete mířit na Istrii, neopomeňte vnitrozemí! Například města: Buzet, Motovun, Oprtalj či Pazin jsou kouzelná a jejich okolí připomíná Toskánsko. Věřte mi, protože Istrie a především Rovinj je mým druhým domovem! Milujete-li archeologii, stejně jako já, navštivte například naleziště u Kukuletovice "Monkodonju". Pro fanoušky v oblasti vojenství mám tip na lokalitu u Barbarigy, kde je pět dochovaných pevností, avšak vstup na většinu z nich je na vlastní nebezpečí. Pokud budete mířit sem či jinam, mějte s sebou dokonalého průvodce: CHORVATSKO inspirace na cesty. Novinka z řady nejprodávanějších kapesních turistických průvodců na světě nakladatelství Berlitz. Turistický průvodce je příjemný do ruky a nabitý aktuálními informacemi. Hutný, avšak přehledný text je doplněn množstvím poutavých fotografií. Kniha je tak skutečnou inspirací na cesty. Pevná, šitá vazba vydrží časté používání v terénu a díky praktickému formátu lze průvodce pohodlně nosit v kapse. Štastnou cestu!  
Zobrazit článek >
 
Pampelišková káva – Proč vyměnit za klasiku? II
Pampelišková káva se připravuje velmi jednoduše. Stačí nabrat lžičku pampeliškového kořene a zalít směs horkou vodou. Pak už stačí počkat, až se směs vylouhuje. Do pampeliškové kávy můžete přidat cukr i med a taky dobrý sirup. Samozřejmě lze zjemnit tradičním či speciálním mlékem. Kvalitní káva by neměla obsahovat přídavky, mělo by se jednat o stoprocentní pražený pampeliškový kořen. Zatímco si můžete připravit tradiční horký nápoj alias turek, v létě se vám vyplatí znát postup přípravy ledové kávy. Postup je velmi jednoduchý. Připravte tradiční horký nápoj, doslaďte či přidejte mléko dle chuti a nechte jej vychladnout. Jakmile bud nápoj alespoň vlažný, vezměte nádobu a tu zaplňte ledem. Přes síto pak do sklenice nalijte tekutinu a nechte ji, aby se v ní postupně rozpustil led. Z tohoto důvodu je taky dobré myslet na to, že připravovaná horká káva by měla být silnější. Ještě ji dosti naředíte ledem. Zachutnala vám pampelišková káva? Pak si můžete doma připravit přírodní léčivý sirup! Potřebujete na něj jen litr pampeliškových květů, dále půl kila cukru krupice a dva decilitry vody. Stačí je několikrát vylouhovat ve vodě, připravit odvar či výtažek a doplnit jej pro dobrou chuť cukrem. Vyzkoušejte tuto zdravou dobrotu. Vyzkoušejte taky Pampeliškovou kývu Pražený kořen. 50 g tohoto zázraku najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Cesta kolem světa za osmdesát dní
Často slýcháme, že dnešní děti málo čtou, nic jim neříkají tradice a klasika. Je snadné odsoudit, lepší je ale proti tomu něco dělat. Znamená to například i zasadit se o seznámení s klasickou literaturou. S elektronizací se významně mění zájem o papírové knihy. Zdají se těžké a ne právě praktické na přenášení. Přitom jejich zdánlivé zápory mohou být současně pozitivy. Papír totiž stále ještě nabízí prostor pro estetický požitek z ilustrací, kreativního rozložení textu, provedení vazby a celkové grafické vyznění díla. Kvalitní tištěná kniha zůstává trvalou hodnotou, kterou ta elektronická poskytnout nemůže. Dokladem tohoto tvrzení je Naším vojskem vydané klasické dílo světové literatury Cesta kolem světa za osmdesát dní. Nezapomenutelný příběh Julese Verna o sázce a dobrodružném cestování anglického gentlemana Philease Fogga a jeho oddaného komorníka, setkání s exotickou princeznou a život ohrožujících nástrahách je tentokrát opatřen barevnými ilustracemi Francesci Rossi. Proti klasickým perokresbám, které verneovky tradičně zdobily, dávají nové ilustrace příběhu pohádkového ducha a názornost, podporující dětskou fantazii. Tuto knihu vaše děti určitě s chutí přečtou. Naším vojskem vydanou Cestu kolem světa za osmdesát dní s moderními ilustracemi zakoupíte za sníženou cenu v sekci Knihy.  
Zobrazit článek >
 
Zahřejte se podzimní stravou II
Mezi tradiční podzimní ovoce se řadí avokádo, datle, kokos, hrozny, mango, taky banány a švestky. Vynechte typicky letní osvěžení, kterým je například meloun. Pamatujte si, že citrusové plody tělo přirozeně ochlazují. Pokud na ně máte chuť, dopřejte si je, avšak snažte se to s nimi nepřehánět. Maso je v chladnějších dnech důležité. Snažte se alespoň jednou týdně sníst maso červené, například hovězí. Doplňujte tělu dostatek bílkovin. Jezte sóju nebo luštěniny. Vše tepelně upravujte. Důležitý je taky přísun obilovin. Jako jídlo bohaté na obilí můžete zvolit klasické pečivo nebo rýži či ovesné vločky. Do zimy se hodí taky pochoutka jménem karob. Jde o jakousi náhražku čokolády. Karob je prášek z luštěniny, která jako každá jí podobná rostlina obsahuje podstatné množství bílkovin. Patří do hřejivých potravin. V zimě je třeba myslet taky trochu víc na tuky. Ideální doplněk podzimního jídelníčku tvoří ořechy a semínka. Dokáží člověka nabudit a zbystří jeho pozornost. Tyto drobné plody jsou navíc hřejivé a díky nim vám v zimě nebude takové chladno. Nezapomínejte proto na kvalitní omega-3 mastné kyseliny. Jste již na zimu připravena? Jaký bude váš jídelníček? Berte podzimní stravu vážně a předejdete tak i podzimní únavě nebo nachlazení. Potraviny zdravé výživy najdete zde. Nezapomeňte si prohlédnout taky naše pestré doplňky stravy, díky nimž se vaše tělo v podzimní náladě neztratí.    
Zobrazit článek >
 
Rozhovor s etnografem Prácheňského muzea panem Mgr. Janem Koubou – o tom, co přinese letošní podzim
Dobrý den a děkuji Vám, pane Kouba, že jste přijal moje pozvání k rozhovoru o Prácheňském muzeu Písek.    Po prázdninách chystáte jistě spoustu zajímavých akcí, kam můžeme naše čtenáře pozvat? Tak určitě největší akcí, na kterou spolupracujeme s Národním muzeem v Praze a s Naturhistorisches Museum ve Vídni, je mimořádná krátkodobá výstava jednoho z největších archeologických pokladů u nás, který byl roku 1858 nalezen právě nedaleko Písku. Ve dvou hrobech z doby zhruba 500 let před Kristem se nalezla řada věcí, které mají svůj původ až v daleké Etrurii. Našly se náramky, náušnice, mísy, ale unikátem je hlavně etruská konvice s motivem antické pěvkyně Sirény. Poklad se po svém nalezení rozdělil, nyní bude u nás po více než 150ti letech poprvé znovu pohromadě. Máte určitě nové přírůstky ve sbírkách nejen výtvarných, budou někde v prostorách muzea samostatně vystavovány a případně kdy? Tak výstavy, ve kterých představujeme přírůstky za posledních několik let, se konají celkem pravidelně, i když nejčastěji se jedná právě o novinky z oblasti výtvarného umění. Taková výstava proběhla nyní v červenci a v srpnu. Na své si ale popravdě přijdou především Písečtí, protože se většinou jedná o tvorbu místních výtvarníků či sochařů. Novinky z ostatních oborů vystavujeme zhruba tak jednou za pět let, to hlavně proto, aby lidé, kteří do muzea věnují nějaký unikát, viděli ten svůj předmět na výstavě a nemuseli čekat na přestavbu stálé expozice. Ty se totiž mění tak jednou za 20 až 30 let. Pokud má někdo ve vlastnictví starožitný exponát, který by chtěl muzeu věnovat, kam ho může donést a u koho se hlásit? Nejjednodušší je určitě kontaktovat přímo muzeum, kde příslušný pracovník vyhodnotí, zda onen předmět muzeum obohatí a zaslouží si tedy zapsání do centrální evidence sbírek Ministerstva kultury. Zapsáním do sbírek získává předmět status „doživotní“ ochrany a musí mu být poskytována odpovídající péče. V Písku žije několik světoběžníků a cestovatelů, pořádáte s nimi pravidelně také besedy? Nedávno jsem se zúčasnila přednášky a promítání pana Vladimíra Vlasáka o cestování po Bolívii a bylo to velmi poučné a zajímavé. Jen málokde má přednášková tradice takovou popularitu jako v Písku, přednáškový sál praská občas ve švech. A máte pravdu, zvláště cestovatelské přednášky patří mezi ty vůbec nejoblíbenější. Podařilo se Vám sehnat pro Prácheňské muzeum orchestrion, můžete nám sdělit něco bližšího k tomuto historickému skvostu? Jak se Vám podařilo ho pro muzeum získat a z jaké je doby a jakou má historii? Orchestrion, který po století těšil návštěvníky v pošumavské hospodě Pod Zeleným hájem ve Zlešicích, byl asi jediným takovým nástrojem, který v nějaké jihočeské hospodě vydržel až do 21. století. A to přitom před sto lety byl orchestrion poměrně běžným vybavením v pohostinství. Když se před několika lety provoz hospody ukončil, měli jsme jako muzeum o nástroj eminentní zájem, do Zlešic ho totiž tehdy dodal písecký výrobce hudebních nástrojů Jan Huml. Díky velkorysému přístupu současných majitelů máme nástroj po dobu pěti let vypůjčen, věnujeme mu maximální péči, aby se mu u nás líbilo, a on nám to vrací svými melodiemi, které potěšily již tisíce návštěvníků. Rozhodně se stal jednou z největších atrakcí našeho muzea. Zdroj: magazin.ceskenoviny.cz Letní měsíce utekly jako voda, máte již jistě nějaké plány na podzim a zimu letošního roku, na co se můžeme těšit? Z výstav bych určitě jmenoval hlavně ty vánoční. Chystáme jich totiž hned několik. Zajímavá bude určitě výstava největšího chlebového betlému v Čechách, který byl před několika lety vystaven v katedrále svatého Víta v Praze a nyní bude u nás v Rytířském sále. Vyrobili ho studenti jedné českobudějovické střední školy. Hlavní adventní výstava bude ale v naší Galerii, kde provedeme návštěvníka 20. stoletím a ukážeme mu, jak se v průběhu těchto sta let změnila podoba našich Vánoc. Uděláme zhruba desítku různých „koutů“ s vánočním stromečkem, dárky, papíry, ozdobami z jednotlivých etap minulého století. Bude to hodně retro, náročné aranžování, mnoho zápůjček, hodně předmětů, spousty práce, ale osobně se již moc těším, doufám, že to bude hodně líbivé a originální. Víme o Vás, že jste úspěšný včelař, nenapadlo Vás někdy uspořádat pro milovníky včelařství přednášku o historii tohoto ušlechtilého koníčku? Vím ze svého okolí, že vášnivých včelařů je velmi mnoho, které by jistě přednáška zaujala. Tak to Vás musím zarazit, o nějakém úspěšném včelaření nemůže být řeč, čím déle včelařím, tím méně toho o včelách vím, snažím se jim jenom jejich dílo moc nekazit, nechat je tvořit a pak za jejich práci, kterou si přivlastním, jenom co nejlépe poděkovat kvalitním zázemím, podmínkami a co největším klidem. Na začátku mého včelaření stojí zase muzeum, tenhle koníček jsem totiž začal provozovat poté, co jsem byl kurátorem výstavy o historii píseckého včelařství. A tak dlouho jsem výstavu připravoval, až jsem z toho chytil včely…  Mám na Vás tedy poslední otázku. Před lety jste napsal společně s panem Františkem Cacákem velmi úspěšnou a žádanou knihu, která již dlouho chybí na knižním trhu- Jak vzniklo a co skrylo Orlické jezero. Neuvažujete o dotisku? Nebo případně o přednášce se vzpomínkami, jak kniha vznikla? Pan Cacák se rozhodl vydat mojí diplomovou práci, která se právě Orlickou přehradou zabývala, konkrétně 50. léty, kdy se budovala hráz a zároveň v zátopovém údolí bouraly domy a kácel les. Ta atmosféra místa v té době mi alespoň na základě vyprávění pamětníků učarovala. Pan Cacák bohužel před vydáním knihy zemřel, knihu pak vydala jeho žena a během krátké chvíle se celý náklad rozběhl po světě. Lidé tuto oblast Čech mají velice rádi a velmi dobře ji znají. Já jsem pak objížděl obce okolo přehrady a na přednáškách jsem promítal obrázky a povídal o zaniklých obcích, plavcích, přehradářích a dalších povltavských fenoménech. Jenomže muzejní práce mi nutí skákat z tématu na téma a tak mi bohužel nyní na mou milovanou přehradu moc času nezbývá. Pane Kouba, děkuji Vám za Váš čas, který jste našemu rozhovoru věnoval, bylo mi potěšením Vás osobně poznat.     Rozhovor s etnografem Prácheňského muzea panem Mgr. Janem Koubou vedla Milena Drtinová
Zobrazit článek >