Jak se vyrábí brambůrky?
Chipsy, u nás bramborové lupínky, jsou jednou z nejoblíbenějších slaných pochutin. Víte, jak se tato nezdravá dobrota vyrábí?
Asi nejpravděpodobnější verzí, jak se brambůrky vůbec objevily, je trik George Cruma. Tento kuchař z New Yorku se jednoho dne rozzlobil na svého zákazníka, který mu vrátil údajně ty nejlepší francouzské brambory široko daleko z toho důvodu, že plátky brambor byly nakrájeny příliš silně. Kuchař se tedy rozhodl překvapit hosta restaurace tím, že mu připraví ty nejtenčí brambůrky, jaké kdy viděl. Nakrájel brambory na velmi slabé plátky a jakmile zjistil, že je nepůjde uvařit, tak je usmažil na pánvi s olejem. Čekal, že svého zákazníka ještě více pohorší, on byl však neuvěřitelně potěšen. Tvrdil, že kuchař právě stvořit to nejlepší kuchařské dílo všech dob. Netrvalo dlouho a na Crumovy brambory se scházeli lidé z různých koutů města. Postupem času se dostaly i do jiných měst, následně pak zemí.
Bramborové lupínky se vyrábí z čerstvých brambor. Surovina by neměla být starší než 24 hodin, jelikož pak by se na brambůrkách mohly objevit černé skvrny. Celková výroba brambůrek trvá asi patnáct minut.
Brambory jsou ve velkém množství dopraveny do vodních nádrží, kde se z nich odstraňuje špína.
Potom jsou posílány do stroje, který odstraňuje slupky. Více válců tře brambory tak dlouho, dokud nejsou zcela hladké. Rychlost stroje je opravdu velká, dokáže totiž oloupat více jak pět tun brambor za hodinu.
Následujícím krokem je transport brambor do třídiče, kterým jsou velké brambory posouvány ke kráječi a ty malé propadávají do kádí. Jakmile jsou velké brambory rozřezány na pár částí, přidávají se k malým bramborám, se kterými jsou znovu poslány na umytí.
Jakmile jsou všechny brambory čisté, posílají se na krájení. Kráječ má nastavitelné břity, které bramboru rozkrájí dle požadavků. Vznikají klasicky tenké plátky, ale můžou se zde vyrábět i plátky tlusté nebo tvary, jako například kostičky či hvězdičky. Tipnete si, kolik lupínků je přibližně vyrobeno z jedné brambory? Možná vás překvapí, že počet se vyšplhá na neuvěřitelných 35 ks.
Po nakrájení se opět jak jinak než umývají. Tentokrát však studenou vodou. Následně jsou na dlouhém páse sušeny a zbavovány tak přebytečné vody.
Hned poté jsou již připravené lupínky vkládány do oleje, rozpáleného na 190°C, kde se smaží po dobu 3 minut.
Usmažené bramborové kousky putují opět na pás. Tentokrát se nesuší, ale nechává se z nich odkapat olej.
Hned potom následuje dochucování. To probíhá, když jsou brambory ještě trochu teplé. Běžné chipsy jsou soleny. Se solí však na brambory mohou být sypány další příchutě.
Nakonec jsou přesouvány do třídičky, která vyřadí poškozené lupínky pomocí silného proudu vzduchu.
Jakmile v dráze zůstanou pouze dokonalé chipsy, dochází k přesunutí do dávkovačů, který odděluje množství lupínků a přidává je do sáčků, které jsou následně uzavírány tepelným svarem.
Nakonec se sáčky ještě třídí do velkým přepravních krabic a jsou dováženy do prodejen. Mezi nejprodávanější brambůrky patří samozřejmě solené. V těsném závěsu za nimi stojí brambůrky šunkové, paprikové, se smetanou a k mému překvapení i česnekové. Nejprodávanější značkou v České republice je značka Bohemia, následují brambůrky Lay‘s.
Je třeba upozornit, že brambůrky rozhodně nepatří ke zdravé potravě. Myslete na své zdraví a jejich konzumaci pokud možno omezujte. V malém množství jedno za čas vám neuškodí. Pokud máte chuť na ,,brambůrky'' ve zdravější podobě zkuste řepové chipsy, které najdete zde.