EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Feng shui na stole
Víte o tom, že prostředí, ve kterém pracujeme, má velký vliv na naše emoce a duševní rovnováhu? A protože v práci trávíme poměrně velkou část dne, měli bychom se v tomto prostředí cítit dobře. V první řadě si ukliďte pracovní stůl a odkliďte všechny stohy papírů, které brání tokům energií. Dokumenty, které je třeba uložit, uložte, které je předat dál, předejte a které je potřeba vyhodit, skartujte. Ty dokumenty, které je třeba uložit, seřaďte podle data nebo názvu a zařaďte je do barevných desek nebo šanonů. Až bude stůl uklizený, pomyslně si ho rozdělte na devět částí, které představují jednotlivé oblasti života. A protože padesát procent stolu musí zůstat volných kvůli energii, zaměřte se pouze na tři sféry. Levý horní roh pomáhá získat peníze a přitahuje je zelená rostlina s oválními listy. Doprostřed stolu umístěte stojan s vizitkami pro dobrou reputaci. Květiny v pravém horním lohu přinesou štěstí v lásce. V levé střední části by měl stát rámeček s fotografií blízkých, to utuží rodinu. Prostřední část pracovního stolu musí být vždy uklizená, symbolizuje zdraví. A střední dolní část stolu zodpovídá za kariérní vzestup a také musí být tato část vždy uklizená. Pravý střední roh podporuje kreativitu. Položte tam knihu nebo sošku. Jestliže se chcete rychle něco naučit, přemístěte knihu na levý dolní roh stolu. Potřebujete získat nové kontakty pro byznys, umístěte telefon nebo adresář do pravého dolního roku.  
Zobrazit článek >
 
Knihy od Jane Austen IV
Mansfieldské panství Fanny Priceové se úplně změní život, když se přestěhuje k tetě a strýci na Mansfieldské panství. Ocitá se u nich jako chudá a bezbranná dívka, která však věří ideálům a tajným přáním. Venkov je naprosto jiným prostředím. Každý řeší události, které jsou pro národní hledisko neznačné. Podle venkovanů by měla zapomenout na své sny, a žít spoutaná konvencemi. To je jí však cizí. Díky své víře nakonec získá odměnu, lásku, ve kterou tak dlouho věřila. Anna Eliotová Hrdinka tohoto románu již byla zasnoubena. Její rodina však její vztah a budoucí sňatek naprosto odsoudila, a tak Anně nezbývá nic jiného, než se své lásky vzdát. Po čase se však se svým potenciálním snoubencem zase potká a vše se rozjíždí nanovo. Opustí ho i podruhé? Lady Susan Lady Susan, novela v dopisech, kterou Jane Austenová nazvala podle hlavní postavy, se v mnohém vymyká nejen další autorčině tvorbě; a k titulní hrdince bychom marně hledali paralelu snad v celé literatuře devatenáctého století. Vždyť tato čerstvá vdova je nejen krásná, ale také navýsost inteligentní a vtipná, nezávislá a nespoutaná; dokáže zamotat hlavu výrazně mladším nápadníkům; v milostných hrách drtivě vítězí nad svou mladičkou dcerou; a byť je jí přibližně pětatřicet let (což mělo v dobovém nazírání k mládí daleko), jeden z mužských protagonistů ji právem označuje za „nejznámější koketu v Anglii“… Jako by už věděl, že se jeho odsudek brzy změní v okouzlení. Lady Susan dychtí po obdivu mužů a závisti žen, stejně jako po bohatství a společenském postavení; touží však také po lásce a vášni. Jednačtyřicet dopisů z mistrného pera Jane Austenové popisuje z různých úhlů pohledu – což je umožněno střídáním pisatelů a adresátů – intriky, flirt, zbožnění, radost i soužení. Autorka sama neměla v lásce štěstí, zůstala neprovdána – a snad i díky tomu se stala natolik vnímavou pozorovatelkou lidských duší, že její líčení okamžiků lásky a nenávisti čteme se zatajeným dechem a rozechvělým srdcem. A navíc je tato novela autentickým svědectvím o rodinných a společenských poutech, která se rodí – a zanikají – v hekticky žijícím Londýně i v jen zdánlivém bezčasí šlechtických sídel. Emma V románech již zmíněných stály v čele příběhu ženské hrdinky. Ani teď tomu nebude jinak. Nejde však o dívku typicky ženské povahy. Emma v mládí ztratila matku a na jejího otce není spoleh. Kvůli tomu si v sobě vypěstuje ,,tvrďáka‘‘, kterého jen tak něco nezlomí. Nechybí ji však ani dobré srdce, které je pro dívku taky důležité. Knihy Austenové najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jak připravit dítě na lyžařský výcvik?
Sezóna lyžařských a snowboardingových akcí je v plném proudu. I škola, kterou vaše dítě navštěvuje, přišla s nabídkou lyžařského výcviku? Jak se na něj připravit? Základem všeho je samozřejmě výbava. Pokud dítě nemá základní lyžařské potřeby, je třeba se rozhodnout, zda mu je koupíte nebo si je na týden pouze půjčíte. Dítě by si s sebou na hory mělo samozřejmě odvést lyžáky a lyže, hůlky a taky přilbu. Nezapomeňte, že lyže je třeba ještě před odjezdem seřídit na konkrétní váhu a výšku. S tím vám pomohou v každé prodejně. Kromě těchto technických potřeb musíte samozřejmě sehnat teplé oblečení a lyžařskou soupravu nebo bundu. I tyto věci se dají v půjčovně sehnat, avšak promyslete si, zda tyto sportovní potřeby ještě někdy neužijete. Nezapomeňte na teplé boty, nepromokavé rukavice, čepici a šálu. Oblečení zabalte raději více pro případ, že by byla omezená možnost sušení věcí. Mimo to můžete svému dítěti zabalit také pár sladkostí pro doplnění energie po náročném dni. Nezapomeňte na malý dárek, který ho jistě potěší, když se mu bude stýskat po domově. Jakmile budete mít vše nachystáno, je dobré vaše dítě vyškolit. Naučte ho lyže správně nosit, vysvětlete mu, jak si je správně navléknout. Pokud na lyžích dítko stojí úplně poprvé, je dobré, aby v nich zkusilo pochodovat. Nacvičte manipulaci s lyžemi na mírném kopci nebo i na rovině. Není nutné, aby lyže jely, ale aby dítě zjistilo, jak na nich vůbec stát. Jste připraveni?  Nákrčník Casper Quiksilver najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Dílo Vlastimila Vondrušky III
Seznamte se s některými knihami od známého českého spisovatele Vlastimila Vondrušky. Chcete vědět víc? Pak překlikněte do sekce pro muže a přečtěte si předchozí na toto téma.  Letopisy královské koruny: Ulička hanby Jednou z nejznámějších a nejpovedenějších knih ze série Letopisy královské koruny je dílo s názvem Ulička hanby. Kniha je hodnocena jako nadprůměrná, působí na čtenáře velmi akčně a zajímavě. Dílo vás sice chvílemi napětím nenechá v klidu, avšak dá se zařadit do odpočinkové literatury. Jak knihu zhodnotíte vy? Jak si královský písař Jiří Adam z Dobronína poradí s vyřešením vraždy zámožného šlechtice, která se udála přímo v luxusním nevěstinci? Odhalí Jiří a jeho přátelé bakalář Petr a jeho žena Rozárka tajemství vraždy? Jak vyřeší záhady a skutky úředníků? Na to už musíte přijít sami. Nezapomeňte, že tato kniha je pouze jedním dílem z mnohých v této známé sérii. Líbila se vám? Pak sáhněte po nějaké další! Knihu Ulička hanby najdete zde. Život ve staletích – 15. století Máte zájem o méně příběhu a více faktů? Pak sáhněte po jedné z Vondruškových knih ze série Život ve staletích. Podívejte se na jednotlivé stoleté cykly podrobně. Poutavé texty vás jistě budou bavit i několik hodin v kuse. Kniha popisuje, jak se proměnil život všech vrstev tehdejší společnosti v 15. století. I nadále autor vychází z dostupných historických pramenů. Spojením odborné erudice a svého vypravěčského umění vytvořil ojedinělé dílo, které všem zájemcům přehledně a současně zajímavě přiblíží jedno z nejznámějších období českých dějin. Text doprovází řada fotografií, kreseb, plánků a ukázek z dobových pramenů. Knihu 15. století najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Paříž IV
Seina Nezapomeňte se zastavit taky u Seiny a projděte si její nábřeží, které je lemované krásnými městskými domy a mnohými obchůdky. Zastavte se v některé z vyhlášených kaváren a nebo si udělejte krásnou fotografii na jednom ze 37 mostů Seiny. Seinské nábřeží je dokonce zapsáno na seznamu Světového dědictví UNESCO. Jestliže máte v oblibě jakékoliv plavby, jistě byste se měla vydat na okružní výletní plavbu, která je pořádána téměř každou hodinu. Lodě a plavidla vyjíždějí na Seinu ze spousty jejích míst. Eiffelova věž Co by to bylo za článek, kdybychom se nezmínili o největší dominantě Paříže, tedy o Eiffelově věži? Stavba byla vystavěna v roce 1889. Až do počátku třicátých let následujícího století si věž držela prvenství, co se týče nejvyšší budovy světa se svými 324 metry. Víte, že při její stavbě se ,,Eiffelovce‘‘ dostalo jenom samé kritiky? Nebyl téměř žádný umělec, který by věž nezkritizoval. Kdo by dnes tušil, že tato stavba bude tak oblíbená a obdivovaná? Věž má tři vyhlídkové plošiny, rozhodně se vyplatí vyjet si až na tu nejvyšší, kde je taky umístěna meteorologická laboratoř. Na Eiffelovu věž se vyplatí přijít podívat i večer, září několika barvami a rozhodně dodá vašemu výletu romantický nádech. Běžte si užít tento přepychový pohled. Palace de la Concorde Právě jste si přečetla název největšího náměstí Paříže. Jeho půvab dotváří přes tři tisíce let starý obelisk, který měří 23 metrů. Je popsaný hieroglyfy a ozdoben zlatou špicí. Na náměstí se taky nachází starodávná fontána. Toto náměstí je řazeno seznamu deseti nejkrásnějších náměstí Evropy. Nezapomeňte si pořídit jednoho z nejlepších pařížských knižních průvodců. Průvodce Paříž najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Čaj o páté aneb pravý anglický čaj
O dávné tradici Angličanů sednout si na čaj přesně v pět hodin slyšel asi kdekdo. Ale už jen málo lidí ví něco více o této tradici a ještě méně lidí umí připravit klasický anglický čaj s mlékem. Pojďme se podívat do odpoledních hodin v Anglii.   Nejprve něco s z historie. Anglie obchodovala s Čínou a Indií již od středověku. Angličané nakupovali čaj od Číňanů. Velice si ho oblíbili, takže si založili vlastní kolonii v Indii. Ještě před Angličany tu byli jiní zájemci, kteří přijímali od obchodníků čaj ve velkém – Holanďané a Portugalci. Holanďané roku 1610 přivezli čaj do Evropy. Mezi Brity se dostal v 50. letech 17. století, když se vařejně začal prodávat v londýnské Garwayově kavárně. První obchod s čajem si otevřel T. Twining roku 1717, a tak si lidé mohli začít čaj připravovat doma. Roku 1826 se začal prodávat čaj balený. Tradičně Britové nejvíce čaje vypili odpoledne. Heslo čaj o páté se postupem času rozšířilo do celého světa. Traduje se, že všeho zanechali, těsně před pátou zalili čaj a pak minimálně půl hodiny relaxovali a pili dokonalý nápoj. Nyní je to už formalita. Je asi jasné, že vzhledem k dnešním pracovním dobám všeho zanechat není možné. Historicky totiž takto lidé vyplňovali volný čas při čekání na večeři. Do konce 20. století se snažili tuto dávnou tradici podpořit alespoň zaměstnáním brigádnic, které se jmenovaly ,,tea lady‘‘. Podniky ve správný čas zásobovaly zaměstnance čajem, aby si alespoň v práci mohli čaj vychutnat. Pokud jedete do Anglie a přejete si prožít zážitek s pravým čajem o páté, zastavte se na čaj v Devonu. Zde je tato tradice dodnes, alespoň pro turisty, dodržována. Tedy až na malou výjimku, protože čaj dostanete až o šesté. Třeba vám to vynahradí zákusek, který je k objednanému čaji samozřejmostí. Teď k samotnému anglickému čaji. Víte jak ho připravit? Nejdříve si nachystejte suroviny. Budete potřebovat: konvičku na čaj a určité množství šálků, mléko nebo smetanu, černý čaj a cukr. Výhodou je vlastnit konvičku na mléko a mističku na cukr. Vodu přiveďte k varu. Do nádoby dejte nejlépe dvakrát více vody, než použijete na samotný čaj. Vařící vodu nalije do čajové konvičky i šálku, abyste předehřáli nádobí, vyberte pokud možno porcelánové. Čaj pak vydrží déle teplý. Ve zbytku vody vylouhujte černý čaj. Na každý šálek dejte do nádoby lžičku směsi. Čaj nechte louhovat maximálně pět minut. Ve volném čase ohřejte mléko. To nikdy nepřivádějte až k varu, stačí ho zahřát. K tomuto čaji se obvykle chystají cukrové kostky, pokud je doma nemáte, postačí vám cukr krystal. Nyní už máme všechny suroviny připravené. Hotový čaj nalijeme do konvice. Do šálku nejprve nakapejte smetanu nebo mléko, až poté dolijte čajem. Pokud pijete tento čaj poprvé, dejte si pozor, abyste to s bílkovinami nepřehnali. Nezvyk vám může způsobit bolest břicha. Mléka se do šálku lije kolem jednoho centimetru, do velkého šálku nalijte klidně centimetry dva. Toto množství bohatě postačí na výbornou smetanovou, lehce vanilkovou chuť, která nahradí původní hořkost a celkový požitek čaje zjemní. Cukr přidejte podle libosti. A pozor na citron, ten s mlékem nikdy nekombinujte. Čaj pijte nejlépe až deset minut po přidání přísad, které se za tu dobu do sebe dokonale vstřebají. V České republice je oblíbený takzvaný English Breakfast. Je to těžký, zemitý a sytý čaj, který je určený k dochucení mlékem nebo smetanou. Jak už z názvu můžete vyčíst, oblíbený je hlavně ke snídani. Čaj obsahuje kolem 200 látek, které působí poztivně na zdraví člověka. Britové vypijí denně kolem šesti šálků. Jak jste na tom s pitím čaje vy? Čaj English Breakfast najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jak na kocovinu – PO II
Nasnídejte se I když je vám třeba zle, musíte do sebe dostat alespoň kousek něčeho k snědku, uvidíte, že se vám uleví. Při jídle je nejdůležitější zvýšit hladinu cukru v krvi, jinak se vaše příznaky budou zhoršovat. Nemusíte jíst sladké, právě naopak. Dejte si sacharidy v podobě chlebu, cereálií. Pokud potřebujete něco lehkého, ovocné šťávy nebo marmeláda to vždy jistí. Dobrým tahem jsou taky vajíčka se slaninou. Doplníte si aminokyseliny, zvláště cystein, který zabraňuje účinkům acetaldehydu. Živočišné uhlí aneb spálený toast Možná jste si v našem magazínu přečetla článek, který se zabýval živočišným uhlím, pokud však ne, vězte, že jde o látku, která má nenahraditelné účinky na střeva. Dokáže absorbovat toxiny a plyny. Pokud jste si od nás ještě uhlí nekoupili, pak ho můžete částečně nahradit připálenou topinkou nebo toastem. Spálená část totiž ve střevech absorbuje alkohol a znemožní jeho vstřebávání do krve. Nachytá spoustu dalších nevhodných částeček, která střeva narušují. Ale pozor, topinku užívejte jednou a dále resp. příště se již musíte ,,léčit‘‘ uhlím. Spálená topinka není na rozdíl od uhlí zrovna zdravá. Spěte Spánek je lékem na všechno. Tak jako je dobré spát, když jste opravdu nemocná, vyplatí se zalehnout do peřin i v tomto případě. Spánek umožňuje tělu rychlejší regeneraci i ve spánku se léčíte z kocoviny. Tělo se během něj zbavuje toxinů a chemikálií. Vyzkoušejte skvělého nositele minerálů. BIOLIGO Vzácný roztok 18 250 ml najdete zde. BIOLIGO Vzácný roztok přispívá k normální funkci imunitního systému, energetického metabolismu a činnosti nervové soustavy.
Zobrazit článek >
 
Velké putování po Chorvatsku - Labin
Jezdíte-li rádi do Chorvatska, zajisté máte svá oblíbená místa, kam se rádi vracíte. Někteří zase rádi poznávají každý rok jiné město či letovisko. Pokud jste zastánci pevně naplánované dovolené, neměl by Vám chybět aktuální knižní průvodce po Chorvatsku. Město Labin je zvláštním způsobem tvořen dvěma úplně oddělenými osadami. Dolní Labin je známý především těžbou uhlí. Je to takové sídliště, které bylo postavené pro horníky. Těžbou uhlí ve štolách, které vedly až pod město, poklesla půda a na domech se vytvořily trhliny. Obyvatelé se přestěhovali na úpatí hory. V roce 1984 byla těžba zastavena. Labin založili Ilyrové ve 4. století před našim letopočtem a nazvali ho Albona. V roce 177 př. n. l. sem přišli Římané a ponechali městu staré jméno, z něhož byl odvozen dnešní název Labin. Od roku 1420 město osídlili Benátčané a to na celých 377 let. Náměstí Labinu dominuje radnice, která napodobuje styl italských paláců. Projdete-li bránou sv. Floriána, která je zdobená motivem benátského lva a labinskými erby, dostanete se na Staré náměstí. Po levé straně stojí zrestaurovaná stará radnice z roku 1555. Za návštěvu stojí i kostel Panny Marie postavený nejprve v gotickém slohu a poté přestavený do slohu renesančního. Uvnitř kostela naleznete několik mramorových oltářů ze 17. století. Na jednom z nich jsou uloženy relikvie sv. Justina. O pár metrů výše stojí barokní kaple a za ní velký barokní palác Battalia-Lazzarini z 18. století. V paláci dnes sídlí muzeum. Půjdete-li promenádou z města směrem ke hřbitovu, naskytne se vám nádherná vyhlídka na okolí, pohoří a moře. Taktéž zahlédnete nedaleké letovisko Rabac.    
Zobrazit článek >
 
Snídaně jako základ dne II
Vejce Hemenex, míchaná vejce, vejce natvrdo nebo nahniličku, to je jedno, stále jde o vejce, zdroj energie a zdraví prospěšných látek. Některé studie dokonce poukázaly na to, že snídat vejce se opravdu vyplácí, neboť snižují chutě na sladké a celkově k jídlu. Díky nim sníte během celého dne méně jídla. Borůvky Borůvková kaše nebo jen jogurt s dávkou čerstvých borůvek, jako byste četla reklamu na snídani. Proč je toto drobné ovoce tak skvělé? Obsahuje velké množství antioxidantů, které celkově prospívají zdraví člověka a hlavně mu dodávají na přirozené kráse. Borůvky se dále postarají o zlepšení paměti, regulují krevní tlak a startují metabolismus. Toto ovoce je zkrátka skvělou volbou pro začátek vašeho dne. Ořechy a semínka Ať už snídáte sladké nebo slané potraviny, můžete si je dochutit pomocí oříšků nebo semínek. Tyto drobné prvky dodají tělu nejen energii, ale taky dobře zasytí. Jak oříšky tak semínka obsahují esenciální a omega 3 mastné kyseliny, čímž zlepšují trávení a navíc upravují pH v žaludku.  Burákové máslo Potřebujete dobít energii? Máte ráda ořechy? Pak otestujte moc burákového másla. Namažte si jím celozrnný toast na snídani a sledujte, jak se najednou budete cítit svěže a vitálně. Buráky kromě energie ovlivňují taky nervovou soustavu, udržují jedince v pohodě a bez stresu.
Zobrazit článek >
 
Raději vana nežli sprcha! II
Spálíte víc kalorií No napadlo by vás to? Ve vaně se opravdu hubne! V horké vodě spálíte mnohem více kalorií, než když byste se sprchovala. Horko rozšíří cévy, organismem proudí více krve a vy spalujete. Pět minut v horké vodě vás zbaví alespoň pár kalorií. Pozor ale na zčervenání pleti. Nepřehánějte to s teplotou vody příliš. Přečtete si to, co chcete Ve vaně můžete studovat nebo si jen číst. Spojte příjemné s užitečným. V pokoji vás stále někdo ruší? Vlezte si do vany v koupelně, tam budete mít klid. Samozřejmě i sprcha má své výhody, nemůžeme ji tak úplně křivdit. O tom, proč se raději sprchovat než koupat ve vaně si můžete přečíst v některém z našich dalších článků. Tematické koupele Pokud patří koupel ve vaně mezi vaše oblíbené aktivity nebo snad nejoblíbenější část dne vůbec, popřemýšlejte o návštěvě jedné z tematických koupelí. Co takhle pivní koupel, při které budete moci zkonzumovat neomezené množství piva a ještě si ho sami natočíte? A pokud jste víc vínový specialista, pak si vyhledejte vínovou koupel, i ty existují, jen jsou o něco méně oblíbené. Zpestřete si koupel se solí do koupele. Produkt Sůl do koupele Dokonalý odpočinek najdete zde. Pro klidný spánek a odstranění napětí. Termální sůl těžená v hlubinných dolech v Německu je více jak 250 milionů let stará. V solích do koupele značky Kneipp® se vyskytuje v tak koncentrovaném množství (98 %), že působí stejně, jako byste byli na mořském vzduchu. Její vlastnosti blahodárně působící na zdraví lidí byly známy již od středověku. Kneippovy soli do koupele obsahují cenné silice z léčivých rostlin a přírodní oleje lisované za studena.
Zobrazit článek >
 
Cestujeme po Istrii VIII.
Od Barbanu se přesuneme do nádherného lázeňského města OPATIJA. Ochráncem města Opatija je sv. Jakov, jehož svátek se slaví 25. července, tento den je také oslavován jako den města Opatija. Opatija se nachází na úpatí horského parku UČKA a přírodního parku. Město je výbornou volbou pro letní i zimní dovolenou. Krásná příroda, parky, staré rakousko-uherské vily, promenády a pláže lákají turisty z celé Evropy i světa více jak 160 let. Opatija je známou turistickou destinací v Chorvatské republice, kde se s oblibou pořádají kongresy, semináře a konzultace. Architektonických památek tu sice moc není, ale vaši pozornost zajisté upoutají zdejší parky a krásné vily. Stejně tak i hotelové komplexy přitahují mnoho turistů. Opatija se od odstatních chorvatských měst liší tím, že nemá žádné historické centrum, zdejší sanatoria jsou navštěvovaná nejen v létě, ale i v zimním období. První hotel, který zde vzniknul se jmenoval Quarnero (dnes Kvarner) a nechal jej postavit Friedrich Schüller v roce 1887, jenž byl vídeňským ředitelem drah. Stavby dalších hotelů na sebe nenechaly dlouho čekat. Na přelomu 19. a 20. století se Opatija stala nejpopulárnějším přímořským letoviskem. Do města se dostanete po ulici maršála Tita, jenž je jedinou významnou komunikací vedoucí rovnoběžně s pobřežím. Dostanete-li se k hotelu Imperial, zajděte se podívat a zrelaxovat do protilehlého parku sv. Jakuba. Z něj se pak vydejte dolů ke břehu, kde najdete kostel sv. Jakuba. Ten pochází z roku 1506 a je jedinou dochovanou stavbou z komplexu starého kláštera. Před kostelem se nachází malá skála na které je umístěna socha zvaná Pozdrav moři. Znázorňuje mladou ženu krmící racka. Jejím tvůrcem je sochař Zvonko Car a pochází z roku 1956. Mějte přehled o zajímavých místech v Chorvatsku. Při cestách mějte po ruce příručku CHORVATSKO z nakladatelství Lonely Planet.      
Zobrazit článek >
 
Jak bezpečně poznat, že má o vás zájem? II
Otestujte taky sjednocenost vašich gest. Pokud totiž provedete nějaké pohyby, může je začít napodobovat. Bude tak činit nevědomě, netestujte to však příliš okatě. Komunikace v partě Pokud se jedná o muže z vaší party přátel, můžete si povšimnout, že pokud něco vypráví, soustředí se především na to, zda ho posloucháte právě vy. Bude se pak taky zajímat hlavně o vaši reakci. Přece musí taky zjistit, jak se líbí on vám a zda vás vůbec zajímá. Oční kontakt Když muž pozoruje vaše rty, má na ně zálusk, ale bohužel si obvykle od tohoto gesta nemůžete slibovat nic dlouhodobého. Když naopak funguje oční kontakt, pak máte teprve vyhráno. Pokud se mu líbíte, bude na vás schopný koukat dlouze a čekat, až se váš pohled setká. Další důležité hledisko je smích očí. Poznáte to. Pokud se někdo směje jen ze zdvořilosti, jeho pohled zůstane stále stejný. Jestliže však jde o upřímný smích, kterými dává najevo své emoce, oči mu budou jiskřit také. Opravdu! A jeden bonus na závěr. Jistě znáte takový ten pocit motýlků v břiše nebo příjemně nepříjemného pocitu, když stojí vyvolený kousek od vás. V přítomnosti osoby, která se vám fakt líbí, se vám zvyšuje tlak. A ne málo, věděla jste to? Jeho zvýšená hladina se pak viditelně projeví na zorničkách. Pokud jsou jeho zorničky podivně rozšířené, máte vyhráno. 
Zobrazit článek >
 
Jussi Adler Olsen - Selfies
Jussi Adler-Olsen je dánský někdejší novinář a nakladatel, posléze také spisovatel. Sérii kriminálních případů policejního oddělení Q, zřízeného za účelem otevření a došetření v minulosti nevyřešených případů, na němž je „uklizen“ vyšetřovatel Carl Mørck, otevřel drsným thrillerem Žena v kleci. Po jeho úspěchu navázal thrillery Zabijáci, Vzkaz v láhvi, Složka 64, Marco a Nesmírný. Oddělení Q se rozrostlo o posily – svérázného Asada a introvertní Rose. Sedmým příběhem kriminální série je thriller Selfies. Opět velmi syrový příběh má svůj počátek v minulosti, tentokrát jen okrajem nacistické a rodině, jíž autoritativně a bezohledně vládne matka. Do současnosti přechází zdánlivě nesouvisejícími událostmi, tedy smrtí starší ženy v parku a útoky šíleného řidiče na mladé ženy, které mají překvapivě mnoho společného. Z pohledu českého čtenáře je překvapivé setkání s drsným prostředím dívčích gangů. Méně překvapivá, přesto zajímavá, je snaha brát spravedlnost do vlastních rukou, bez ohledu na případné následky pro mstitele. Dějem thrilleru se paralelně prolíná a posléze i protne příběh Mørckovy asistentky Rose, prožívající vážnou ataku svého nemocnění. Sefies vydalo nakladatelství HOST v roce 2017. Najdete je, nyní za sníženou cenu, mezi beletrií v oddělení Knihy našeho e shopu.  
Zobrazit článek >
 
K udržení zdravé střevní mikroflory - pivovarské kvasnice
Většina žen příliš neholduje pití piva, ač se jedná, tedy v přiměřeném množství, o zdravý mok. Pivo je o vysoce nutriční nápoj, který se s oblibou pije nejen pro lepší trávení. Ale neztrácejte hlavu, pokud pivo nepijete,že nebudete moci vyzkoušet jeho léčebné účinky, jak se říká, na vlastní kůži. V našem eshopu lze zakoupit doplněk stravy PIVOVARSKÉ KVASNICE ve formě tabletek. V nich jsou obsažené kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Pivovarské kvasnice dříve vznikaly jako vedlejší produkt při výrobě piva. Pivovarské kvasnice obsahují: vitamín B včetně B12 draslík hořčík selen vápník železo esenciální aminokyseliny Jejich pravidelná konzumace Vám zaručeně pomůže pro lepší trávení, pro lepší psychiku a proti depresím. Máte-li často problémy se zácpou, zaměřte se na změnu jídelníčku a k tomu zařaďte doplněk stravy PIVOVARSKÉ KVASNICE - STŘEVNÍ MIKROFLORA, který je vhodné užívat nejméně 2-3 měsíce v kuse. Vedlejší účinky by neměly nastat, avšak pro svůj vysoký obsah bílkovin se nedoporučují lidem, kteří trpí na artritidu a dnu. Doplněk stravy v tabletách, je komplexní výrobek s rozšířeným složením a s jedinečnými preventivně-ochrannými účinky. Kromě kvasničné biomasy pivovarských kvasnic obsahuje prebiotikum (inulin) stimulující činnost zdravé mikrofóry tlustého střeva a koncentrát speciálně připravených probiotických bakterií (bifidobakterie, laktobacily) s využitím unikátního startovacího komplexu Aktiferm. pomáhá obnovit a udržet rovnováhu střevní mikroflóry, podporuje trávení a vstřebávání důležitých živin, vitamínů a minerálů, má pozitivní vliv na správné vyprazdňování a podporuje střevní peristaltiku, podporuje imunitní systém a rekonvalescenci po užívání antibiotik, posiluje vitalitu, napomáhá rychlé obnově sil, snižuje únavu.  
Zobrazit článek >
 
Kniha: Astropsychologie a rodina
Kniha Astropsychologie a rodina je určena všem zájemcům o astrologii a napsala jí Ida Myslikovjanová. Většina problémů, které v dospělosti máme, a většina těžkostí, se kterými se musíme v životě potýkat, pramení z původní rodiny. A to nezávisle na tom, zda nás některý z rodičů miloval natolik, že nám nedovolil přetrhnout pupeční šňůru, nebo zda svou rodičovskou roli nezvládl či zda jsme s ním měli těžké konflikty. Na základě toho, jaké vztahy máme k původní rodině, se odvíjejí nejen naše partnerské vztahy, ale i veškeré sociální vazby, které v průběhu života navazujeme. To, jak se k nám chovali a chovají naši rodiče a jak my se chováme k nim, zda se rodiče rozvedli nebo některý z rodičů předčasně zemřel, to všechno určuje i naše základní strachy a úzkosti. Problematika rodiny a rodinných vztahů je v knize Astropsychologie a rodina zpracována jak z pohledu psychologie, tak z pohledu astrologie. Pravdivé příběhy ze života jsou provázeny praktickými výklady horoskopů z hlediska narušených rodinných vztahů a z toho plynoucích psychických poruch a závislostí. Proto publikaci Astropsychologie a rodina jistě přivítají nejen všichni, kdo chtějí změnit své vzorce chování a jednání naprogramované z původní rodiny, ale i všichni zájemci o astrologii. Název: Astropsychologie a rodina Autor: Ida Myslikovjanová Jazyk: čeština Nakladatelství: ANAG Značka: ANAG Druh: Kniha Vazba: Pevná bez přebalu lesklá Počet stránek: 248 ISBN: 978-80-7263-557-3 Tuto velice zajímavou knihu zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Jaká obuv ladí s podzimem? II
Špička je zase ve hře Pamatujete ještě na dobu, kdy váš botník zdobily samé špičaté lodičky? Zhruba před deseti lety byly jedním z největších módních hitů, pak skoro upadly v zapomnění, ale teď se zase vrací do hry. Tyto boty opticky prodlouží nohy a celá vaše postava bude působit štíhleji. Vyzkoušejte tento jednoduchý trik díky novým stylovým botám.    Podzimní barvy jsou jasné  I když návrháři moc rádi experimentují a vychylují se rádi z řasy, letos se drželi poměrně při zemi. Podzim strávíme v živelném duchu se vším všudy. Připravte se na hnědou, tmavší zelenou, hořčicově žlutou i oranžovou v tematice listí. Frčí též i barva burgundy, která ne a ne mola opustit.  Ledabylé obutí  V kurzu jsou taky shrnovací botky a volně působící materiály. Hodit se vám budou jak lehčí kozačky vedoucí skoro až ke kolenům, tak kotníkové boty se stylovými návleky či další výstřelky. Nebojte se obout i méně standartní barvy.  Kotníková obuv stále letí  I když podzimní kolekce nabízí spoustu novinek i známých zajímavých kousků, můžeme si skoro vsadit na to, že nejvyšší poptávka zůstane u již zmíněné kotníkové obuvi, která se v posledních letech stala naprostou klasikou. Kotníčkové podzimní boty ve stylu kozaček, šněrovací obuvi či kovbojských bot na vás budou volat nejen na podzim, ale taky celou zimu. Pár těchto univerzálních bot, které můžete nosit téměř ke všemu, prostě musíte mít!
Zobrazit článek >
 
Účinky skořice k nezaplacení II
Skořice působí jako skvělá prevence před nachlazením. Působí antibioticky a protiinfekčně. Společně s medem dokáže zlikvidovat i horečkové bacily či takovou neplechu, která by vám do rána mohla zajistit pěknou bolest v krku.  Skořice vám poslouží i tehdy, pokud trpíte vylučovacími problémy. Zařídí pravidelnou stolici, pomůže při zácpě i průjmu.  Koření je významným bojovníkem proti plísním. Jestliže trpíte plísněmi na těle, nejlepším řešením je namíchat si speciální zábal, který vám pomůže od plísní i jiných všelijakých neplech.  Skořice má navíc skvělé prohřívací schopnosti. Máte ráda svařené džusy? Právě do nich se přidává trocha skořice, která přispěje k zahřátí organismu. Vyzkoušejte ji.  Prvky, které skořice obsahuje, dokáží zvyšovat mozkovou aktivitu. Navíc podporují myšlení a soustředěnost. Mnohé průzkumy dokázaly, že lidem, kteří pravidelně užívají skořici, se zlepšila paměť jak dlouhodobá, tak krátkodobá.  Skořice nemá vliv jen na regulaci cukru v krvi, ale stará se taky o hladinu cholesterolu. Skořice pomáhá odstraňovat nadbytečné tuky. Díky této vlastnosti je taky skvělou pomůckou v případě onemocnění srdce a aterosklerózy.  Skořice je skvělou prevencí proti strašáku jménem rakovina. Zabraňuje růstu nádorových buněk a tvorbě kapilár, které je vyživují, naopak škodlivé látky zabíjí.  Skořice je zkrátka jedním z nejzdravějších přírodních produktů vůbec. Vašemu tělu dodá nejen spoustu důležitých látek, ale taky organismu pomůže v boji s kdejakou nemocí. Važte si tohoto pokladu. Užívejte skořici pravidelně nebo ji alespoň přidávejte do vybraných specialit. 
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení V. – Kokosové cukroví
Sněhobílý jemný kokos nesmí na vánočním stole chybět. Do jakého cukroví je vhodné ho zapracovat? Znáte nejlepší kokosové cukroví? Jednoduché kokosové kuličky alá Raffaello Budete potřebovat: Salko (sladké, 1 ks) Kokos (strouhaný, 250 g) Mandle (celé, cca 50 ks) Papírové košíčky (malé, cca 50 ks) Postup: Připravit kokosové kuličky zvládnou i děti, jelikož výroba není nijak náročná. Toto cukroví patří mezi nepečené sladkosti. Stačí smíchat Salko s 200 g kokosu. Vzniklou hmotu je vhodné nechat alespoň chvíli odpočinout v chladu. Mezi tím si připravte celé oloupané mandle. Pokud obsahují slupku, stačí je pět minut povařit a následně ji sejmout, téměř sama se uvolní. Jakmile budou mandle studené, můžete je obalit připravenou směsí a následně každou kuličku ještě vyválet ve zbylém kokosu. Hotové kuličky vložte do košíčků a dejte do chladu zatuhnout. Cukroví je ihned k jídlu, nemusí dny odpočívat. Tradiční české kokosky Budete potřebovat: Kokos (strouhaný, 250 g) Cukr moučkový (200 g) Vejce (3 ks) Rum hnědý (2 lžíce) Šťáva z čerstvého citronu (1 lžíce) Postup: Tento recept je též jednoduchý. Všechny ingredience smíchejte dohromady a těsto vypracujte do hladka. Je vhodné těsto vypracovat pomocí ručního mixéru, aby neobsahovalo opravdu žádné hrudky. Těsto by mělo být poměrně pevné, aby drželo tvar. Pokud se vám bude zdát řidší, přidejte trochu strouhaného kokosu. Z hotové směsi tvořte rukou hromádky. Ukládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Jakmile ho zaplníte, vložte kokosky do trouby a pečte maximálně deset minut asi na 160°C. Po upečení je ihned odlepte od pečícího papíru a vyrovnejte na talíř. Kokosky není nutné nechávat v chladu.  
Zobrazit článek >
 
Knižní klasika – Havlíčkovy Petrolejové lampy
Vzpomínáte si na školní povinnou četbu? Byla na jejím seznamu i kniha Jaroslava Havlíčka s názvem Petrolejové lampy? Pojďme si připomenout oblíbenu literaturu padesátých a šedesátých let minulého století. Jaroslav Havlíček je jeden z našich nejvýznamnějších autorů psychologické prózy. Poté, co odmaturoval, se dal na studia v rámci ČVUT v Praze, na rok byl odveden do války, kde se zúčastnil bojů v Rusku, Itálii a nebo na Slovensku. Následně se vrátil ke studiím, avšak díky získání skvělé pracovní příležitosti studia zanechal. Zanedlouho se oženil. Se svou ženou Marií Krausovou měl i syna Zbyňka. K literární činnosti se dostal až v roce 1941, tedy dvacet let poté, co získal chtěnou pracovní pozici úředníka v Živnostenské bance v Praze. Jeho díla jsou čtenářky poměrně oblíbená, avšak četba je vhodná spíše pro pokročilé čtenáře. Radost ze života, dobrodružné scény a láskyplné chvíle v jeho knihách nečekejte. Havlíček píše ostře, popisuje tragické lidské osudy a zabývá se extrémními situacemi, které se dějí kolem narušených lidí. Za jeho nejznámější knihu by se dalo považovat dílo Petrolejové lampy. Román byl nejprve vydán pod názvem Vyprahlé touhy, a to v roce 1935. Později ho však ještě Havlíček trochu přepracoval, předělané dílo bylo vydáno až po smrti autora. Celý příběh se točí kolem Štěpky Kiliánové, dcery bohatého zednického mistra, která žije v izolované vesnici. Štěpka se zamiluje do bratrance Pavla Maliny, který se však během služby v rakousko-uherské armádě nakazí nemocí syfilis. Postupně se u něj nemoc začne projevovat. Štěpce nezbývá nic jiného, než se o svého milovaného starat a konat veškerou práci, kterou po ní domácnost vyžaduje. Jak se asi cítí tvrdě pracující žena umírajícího manžela? To se dopodrobna dozvíte v knize. Knihu Petrolejové lampy najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jak otevřít láhev vína bez vývrtky?
Potřebujete na oslavě otevřít láhev vína, ale ztratila jste vývrtku? Žádný problém, s tímto návodem žádný otvírák nepotřebujete! Prvním způsobem je úkon, který začíná zavinutím láhve ručníkem. Pevně víno uchopte a přiměřeně s ním udeřte do hladké vertikální plochy. Pokud se vám podaří udeřit správně, korek z láhve vyleze hned ven. Při užití této metody si dejte pozor, abyste neudeřila do stěny moc a láhev by se nerozbila. Při malém úderu se zase s láhví přirozeně nic nestane. Bohužel se však nic nestane ani se zátkou. Asi budete muset začít pít víno často, abyste si tento úkon natrénovala. :-)  Další, trochu méně riskantnější, metodou je sevřít láhev mezi stehna dnem vzhůru. Tlačte současně oběma nohama proti sobě a následně udeřte do dna lahve pěstí. Po několika ránách by se měl korek z lahve uvolnit a vy byste ho měla lehce vyndat prsty ven. Pokud doma najdete nějaký delší šroub, máte taky vyhráno. Bude stačit, když se vám povede zarazit ho do dostatečné hloubky korku a následně ho můžete kleštěmi i se zátkou vyndat. Pokud nemáte kleště, pomozte si například vidličkou. U jídelního příboru ještě chvíli zůstaňme. Pokud se ve vaší domácnosti nenachází ani šroub, který by nedržel obraz ve zdi, tak budete muset použít ostrý nůž. Ideální by byl například nůž filetovací, pokud ho obsahuje vaše kuchařská sbírka. Krouživými pohyby ho opatrně tlačte do zátky a postupně se ji snažte nožem vytahovat. Silnější nůž do korku pouze zatlačte a poté ho jedním tahem vytáhněte. A teď už žádný problém s otevřením jakékoliv lahve! Pokud by vás zajímaly i návody na to, jak otevřít konzervu, zamiřte do našeho oddílu pro muže, kde najdete odpovědi. Vývrtku ve tvaru láhve najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Cesujeme po Istrii VI.
V páté části Cestujeme po Istrii jsme započali návštěvu města Puly, které je největším městem na Istrijském poloostrově, avšak není hlavním městem. V tomto městě ještě zůstaneme, neboť má mnoho zajímavostí, které nám může nabídnout k prohlídce. Od dominantního amfiteátru v Pule lze dojít do nedalekého muzea, kde si můžete prohlédnout ruiny římského divadla. Odtud pak k Herkulově bráně - Cestujeme po Istrii V. Od Herkulovy brány vedou hradby s bastiony až k další pamětihodnosti - k Sergiově vítěznému oblouku. Dříve stával na hranicích starého města. Na něm je vytesaný latinský nápis, kde se dočtete, že roku 29. př. n. l. nechal tento oblouk vytesat Lucius Sergius Lepidus, velitel XXIX. legie a jeho příbuzný Gnaeus Sergius. Zhruba na úrovni Sergiova výtězného oblouku začínají tři téměř rovnoběžné ulice. Vnitřní ulice nese název Castropola, prostřední je Sergiova a poslední, nejblíže položená k moři, nese název Flauciusova ulice. Projděte pod výtězným obloukem a dejte se dále po Sergiově ulici. Před kostelem Milosrdné Panny Marie se dejte doleva, přejděte napříč Danteho náměstí a pokračujte vpravo. Dostanete se na Flauciusovu ulici. Jen pár kroků odsud spatříte jednoduchou budovu - kapli Marie Formozy. Pochází ze 6. století a nechal ji postavit istrijský rodák exarcha Maximilianus. Jedná se o baziliku v byzantském stylu. Kaple byla v minulosti několikrát vypleněna, zůstala zde pouze pohřební kaple. Od kaple Marie Formozy pokračujte směrem do parku a trochu nalevo uvidíte moderní budovu se sloupovím. Napravo od ní je oplocení s nápisem Rimski mozaik - Římská mozaika. Běžte dále podle ukazatelů a naskytne se vám pohled na jednu z velmi zajímavých historických památek Puly. Barevná mozaika pochází ze 2. století a kdysi zdobila podlahu jedné vily. Hlavním tématem mozaiky je Potrestání Dirké. Dirké byla thébskou královnou a za svoji krutost byla přivázaná za vlasy k rohům divokého býka. Při toulkách po Istrii se nezapomeňte řádně chránit proti slunečním paprskům. Pro nás, pro ženy, je navíc důležité udržet si mladistvou pleť co nejdéle a proto je vhodné používat takové přípravky, které nejen ochrání proti slunci, ale dokáží pleť vyživit a potlačit tvorbu vrásek. Vyzkoušejte specialitu našeho eshopu - PLEŤOVÝ OPALOVACÍ KRÉM PROTI VRÁSKÁM. Zajístíte si nejen hedvábnou pleť, ale navíc v sobě skrývá v sobě dvojitý ochranný účinek proti UVA a UVB záření.
Zobrazit článek >
 
Jak si vybrat správné náušnice? – OBLIČEJOVÁ TYPOLOGIE I
Než opustíme tematiku náušnic, pojďme se ještě podívat na typologii našich šperků z hlediska tvaru obličeje. Špatně zvolená paráda totiž na obličeji dokáže udělat pěknou neplechu. Jaké náušnice se hodí k vám? Základem dobrého párování náušnic s obličejem je kombinace protikladů. Máte-li úzký obličej oválného tvaru, volte silné dominanty. Kratší obličeje, ještě třeba zakulacené, jistě budou vypadat nejlépe s dlouhými úzkými šperky. Ostré hrany obličeje laďte s oblými náušnicemi, kulatý obličej zase s hranami. Oválný obličej Nositelé oválného obličeje mají obrovskou výhodu. Sluší jim totiž téměř vše. Vysoké lícní kosti se zužují směrem k zakulacené bradě. Čelo má tradiční tvar. Co se týče linií, je tento druh obličeje nejvíce vyvážený. Slušet vám budou oválné náušnice, které klidně mohou kopírovat tvar vašeho obličeje. Zabodujte teky s peckami a visacími náušnicemi. Pokud ráda nosíte kruhy, mohou být i ty dobrou volbou. Protáhlý obličej Protáhlý obličej má na rozdíl od toho obyčejného hranatou nebo špičatou bradu, a je opravdu výrazně protáhlá. Tímto obličejem můžeme nazvat taky tváře s výrazně vysokým čelem. Musí však jít o úzké linie tvarů. Tomuto obličeji budou slušet perly, pecky nebo hroznové náušnice. Nikdy tento obličej nedoplňujte náušnicemi dlouhými nebo visacími. Hodit se k němu budou i perličky nebo třeba srdíčka. Náušnice by měly být vždy zaoblené. Vyřaďte z výběru jakékoliv hranaté tvary. Nové přírůstky do své šperkovnice můžete přikoupit zde. 
Zobrazit článek >
 
Zavodněný organismus? Známe řešení! I
Nateklé nohy nebo celé nafouklé tělo? Plné břicho a celulitida viditelná víc než jindy? Třeba takovéto signály vám naznačují zavodnění organismu. Mezi další projevy patří nadměrné pocení a celkový příbytek na váze. Zadržování vody v těle neznamená žádný závažný problém, ale je třeba ho řešit. V dnešním článku jsme pro vás připravili několik tipů, jak přebytečnou vodu z těla dostat. Popřemýšlejte taky o koupi doplňků stravy, na které níže upozorňujeme. Omezte sůl Konzumace velkého množství soli není zdravá, to jistě víte. Jak jste na tom se solí vy? Obešla byste se bez tohoto dochucovače či nikoliv? Alespoň na čas se pokuste snížit příjem soli na minimum. Dejte si pozor na dosolované potraviny. Omezení soli bude ze začátku těžké, ale uvidíte, že za nějaký čas vám už tato surovina ani snad nebude chybět. S lehkým zavodněním organismu je třeba počítat ve chvíli, kdy se vracíte od moře. Sůl dýcháte, přímořské kuchyně využívají k vaření odsolovanou vodu, vše se na organismu, který není na místní podmínky zvyklý, projeví. Cukr taky není vhodný Pocit nafouklého břicha a celkové plnosti může souviset taky s velkým množstvím sacharidů, který denně dopravujete do těla. Cukr však souvisí i s otázkou zavodněného organismu, neboť jeho vysoké procento v těle má na svědomí rychlou ztrátu sodíku v ledvinách. Ten je pro vyloučení vody nezbytný. 
Zobrazit článek >
 
Kniha: Umění jízdy se spřežením
V měsíci březnu tohoto roku jsem měla možnost se zúčastnit velmi zajímavého semináře v rámci tématu zapřahání koní v Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem. Mezi mnoha hosty, kteří tu měli velmi zajímavé přednášky, byl pozvaný i pan Jiří Kocman, který přijal pozvání s manželkou a synem, aby zavzpomínal na svůj život s koňmi. Své vyprávění obohatil knihou o jeho životě a řádem, který obdržel od anglické královny. Po zajímavé diskuzi s legendou vozatajského sportu a patriotem kladrubských koní následovala přednáška o vývoji formanské živnosti, formanech, formanských koních, postrojích a formanských hospodách. Při této přednášce jsme mohli nahlédnout do knih, které se zaobírají právě tématem zapřahání. Krom jiných mne zaujala právě i tato: UMĚNÍ JÍZDY SE SPŘEŽENÍM jejíž autorem je Max Pape. O knize: Jízda se spřežením a zapřahání podle zásad Benna von Achenbacha Jedna z nejvýznamnějších knih, která byla o zapřahání a jízdě se spřežením napsána. Byla přeložena do řady jazyků a znalci, trenéři a rozhodčí ji doslova považují za svou bibli. Autor se v ní věnuje všem důležitým otázkám tohoto odvětví jezdectví, jako jsou postrojování a zapřahání, způsoby držení opratí, nauka o jízdě se spřežením podle Achenbachova systému, práce na dvojité lonži, ježdění s jednospřežím, dvojspřežím a se čtyřspřežím, ježdění v tandemu, ježdění na výlety, anglický, americký, ruský a maďarský styl zápřeže, drezurní soutěže kočárových koní a závody. Musím uznat, že se jedná o velice atraktivní koníček, kde svoji hlavní roli hraje souznění člověka a koní. A jako milovník koní Vás zároveň zvu na akci JOSEFKOL 2017, která se koná ve zmíněném muzeu. Pokud jste milovníci koní, nebo znáte někoho, komu by tato kniha udělala radost. Zavítejte do našeho e-shopu a zakupte si právě tuto knihu: UMĚNÍ JÍZDY SE SPŘEŽENÍM.  
Zobrazit článek >
 
Nejlepší seriály pro ženy všech dob
Ocitnete se někdy v okamžiku, kdy máte všechno hotovo? Uvařeno, uklizeno, co teď? Pusťte si nějaký seriál. Pokud si neumíte poradit s výběrem, načerpejte inspiraci v tomto článku. Tady jsou neoblíbenější dámské seriály všech dob:  Gilmorova děvčata Kdo by neznal mladou matku Lorelai a její dceru Rory. Navštivte malé městečko Stars Hollow, kde každý jeho obyvatel zná všechny lidi ve městě. Zastavte se u Luka Danese, který vám nalije tu nejlepší kávu v okolí. Prožijte léta radosti i strasti s dvěma hlavními hrdinkami. Já tomuto seriálu dávám jedničku s hvězdičkou.  Sex ve městě Třicetileté ženy se rozhodnou prozkoumat, zda i ony mohou mít sex jako muži. Novinářka Carrie Bradshaw bude během všech sérií prožívat nejskandálnější příběhy všech dob. Seznamte se s čtyřmi nerozlučnými kamarádkami a objevte kouzlo velkoměsta. Zoufalé manželky Romantika, komedie nejen s jednou záhadou? To jsou Zoufalé manželky. Proč se Mary Alice Young zastřelila? Jaké tajemství jí tížilo tak, že už s ním nemohla žít? Objeví její čtyři kamarádky příčinu její smrti? Co záhadného se ještě přihodí v jejich čtvrti? Prolhané krásky I když tento seriál byl původně určen teenagerům, zamilovala si ho spousta žen. Svým dějem se trochu podobá právě Zoufalým manželkám. Středoškolačky (později mladé ženy) se rozhodnou vyřešit záhadnou smrt své kamarádky Alison Di Laurentisové. Zemřela jejich kamarádka vůbec? Kdo je tajemná osoba, která se skrývá za přicházejícími SMS zprávami? Chirurgové Romantické a komediální drama z lékařského prostředí, tak by se dal popsat seriál Chirurgové. Poznejte hlavní hrdinku Meredith, mladou talentovanou doktorku. Co ji v životě čeká? A pokud i seriálů už máte dost, sáhněte po nějaké dobré knize. Vybírat můžete zde. 
Zobrazit článek >
 
Prêt à Porter 100 ml
Málokterá moderní žena nevlastní žádný parfém. Jeho použití pro většinu žen rituálem, bez kterého se cítí jako bez šatů. Proto jich vlastní rovnou několik. Létu, i když si právě dalo trošku přestávku, svědčí jiné vůně, než zimě. Zima si libuje v těžších, hřejivých orientálních vůních, i když je pravda, že ne každému vyhovují. K létu patří lehké květinové, ovocné a vodní vůně. Tvoří jen lehký závan, atmosféru. Jsou ale vůně, které se nám zavděčí v každém věku a v každém počasí. Klasika, kterou prověřily roky a mnoho žen, pro které se stala jistotou. K takovým desetiletí oblíbeným trvalkám patří EDT Prêt à Porter od Coty. Tuhle toaletku jsem prvně vyzkoušela před možná čtvrtstoletím, tehdy byla obrovským hitem. Prvotní okouzlení odvál čas, ale příležitostně si ji dodnes kupuji a pluji zpátky časem. Stále je bezstarostná a nekomplikovaná, i když se mi zdá jemnější, než když jsem si ji koupila prvně. Se stiskem rozprašovače vás zaujme příval citrusů – hořký pomeranč, grapefruit a tamarin. Tu citrusovou svěžest si Prêt à Porter drží celkem dlouho. V srdci voní frézií, neroli a pikantním muškátovým oříškem. V základu Prêt à Porter je pak nadčasová klasika – větvičník a santalové dřevo. Hledáte-li nadčasovou vůni do pohody i nepohody, zkuste ji. EDT Prêt à Porter ve 100 ml balení zakoupíte v sekci Parfémy.
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení IV. – Vanilkové rohlíčky a pracny
Stará, ale dobrá vánoční klasika. Tou jsou vanilkové rohlíčky. Potvrzená historická událost, která se týká vanilkových rohlíčků, je nám známa z doku 1786. V tomto roce se přistěhoval do Vídně Ludwig Dehe z Württembergu. Ihned si zde otevřel obchod, který se zpočátku soustředil na prodej mraženého zboží. Pana Dehe to však velmi brzo omrzelo a rozhodl se podnikat jako cukrář. Velmi se mu dařilo a jeho obchůdek si získal ohlas. V jeho práci pokračoval i Deheho syn. Ten se však po čase rozhodl rodinný obchod prodat. Roku 1857 se majitelem obchodu stal Christoph Demel. V rukách jeho rodiny cukrářství zůstalo dodnes akorát s tím rozdílem, že dnes se z malého obchůdku stala velká cukrárna, která nese jméno rodiny Demlů. Oficiální název cukrárny je: dvorní císařsko-královská cukrárna Demel. A jak to souvisí s rohlíčky? Po odkoupení firmy začal Deml rozšiřovat sortiment a jeho součástí byly i vanilkové rohlíčky. Recept držela rodina poměrně dlouho v tajnosti, avšak později se recept dostal na povrch. Zda se rohlíčky prodávaly nebo pekly ještě někdy dříve, se mi zjistit nepodařilo. S jistotou však víme, že se díky této firmě rozšířily rohlíčky do světa a staly se tak ihned součástí tradičního vánočního cukroví. RECEPT Budete potřebovat: Na těsto: Hladkou mouku (250 g) Máslo (140 g) Vlašské ořechy (mleté, 60 g) Cukr moučka (40 g) Vanilkový cukr (1 sáček) Vejce (žloutek, 1 ks) Na obalení: Cukr moučka(50 g) Vanilkový cukr (1 sáček) Postup: Všechny suroviny smíchejte dohromady, a řádně těsto propracujte. Jakmile bude hladké, zabalte těsto do igelitového pytlíku nebo potravinářské fólie a dejte ho do lednice. Nechte tam těsto v rozmezí půl až celé hodiny. Z vychlazeného těsta pak tvarujte rohlíčky. Myslete na to, že při pečení se těsto trochu zvětší. Vyložte plech pečícím papírem a ve vyhřáté troubě na 170°C pečte dorůžova asi 10 minut. Jakmile budou rohlíčky upečené, ještě horké je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. *Pokud chcete, aby vaše rohlíčky byly co nejvíc křehké, přidejte do těsta více nasekaných lískových ořechů. Těsto se díky nim zvláční. Druhým vánočním cukrovím, které mnoho rodin peče dohromady s vanilkovými rohlíčky jsou medvědí tlapky nebo pracny či pracičky. Jsou vlastně takovou obdobou vanilkových rohlíčků až na to, že do tlapek se dává velký podíl kakaa. RECEPT Budete potřebovat: Na těsto:  Polohrubou mouku (350 g) Cukr moučka (250 g) Kakao (50 g) Vlašské ořechy (mleté, 120 g) Máslo (250 g) Vejce (1 ks) Skořice a hřebíček (dle chuti) Citronovou kůru (1 lžičku) Na obalení: Cukr moučka (50 g) Vanilkový cukr (1 sáček) Postup: Suroviny na těsto smíchejte dohromady. S vypracovaným těstem postupujte stejně jako u vanilkových rohlíčků. Při čekání na zchladnutí těsta si zatím vymažte formičky na tlapky máslem. Těsto vtlačujte do forem a ty volně pokládejte na plech. Pečte v troubě rozehřáté na 200°C asi 10 minut. Upečené tlapky ihned vyklepávejte z formiček a obalte je ve směsi cukru. Rohlíčky a tlapky je vhodné péci tři týdny před Vánoci.
Zobrazit článek >
 
Mastí se vám vlasy? Víme, co je příčinou!
Mastné vlasy. Na první pohled působí neupraveně, zanedbaně a čím více je myjete, tím jsou mastnější? Lze nadměrnou produkci mazových žlázek rozumně regulovat?   V koříncích vlasů jsou mazové žlázky, které vylučují kožní maz přirozeně. Je prospěšný vlasům tím, že zabraňuje jejich nadměrnému vysoušení a lámání. Problém nastane ve chvíli, kdy mazové žlázky produkují až příliš mnoho mazu. Příčin, proč k tomu dochází, existuje celá řada.   Nejčastější příčiny mastných vlasů Dědičnost Hormonální změny Kožní onemocnění Používání nevhodné kosmetiky Špatná životospráva Neustálé se dotýkání vlasů Nadměrná konzumace sladkostí   K nadměrnému maštění vlasů dochází také při špatném výběru přípravků na vlasy. Vhodné šampony na vlasy vám pomůže vybrat kadeřník. Je potřeba používat jen menší množství přípravku a pořádně jej z vlasů vymýt. Vybírejte přípravky na mastné vlasy, které obsahují zklidňující složky. Vhodné jsou šampony obohacené o bylinky, konopí, kopřivu, přesličku, podběl. Na maštění vlasů má vliv také nezdravá strava a špatný jídelníček. V případě, že konzumujete velké množství sladkého, tučná jídla a jíte nepravidelně, na vlasech se to projeví velmi rychle. Je potřeba dodržovat také pravidelný pitný režim. Do jídelníčku zařaďte ovesné vločky a mandle. Dalším důvodem je také dědičná dispozice a  hormony. Především v pubertě, těhotenství, při kojení či v období klimakteria se nám mohou mastit vlasy více než obvykle. Další příčiny maštění vlasů děláme spíše nevědomky – nošení čepic, neustálé kartáčování, masírování pokožky vlasů nebo se neustálé dotýkání pokožky hlavy. Zvýšená mazivost se může vyvolávat také změnou ročního období. V zimě se vám vlasy mohou mastit mnohem více než v létě.
Zobrazit článek >
 
Rozhovor s etnografem Prácheňského muzea panem Mgr. Janem Koubou – o tom, co přinese letošní podzim
Dobrý den a děkuji Vám, pane Kouba, že jste přijal moje pozvání k rozhovoru o Prácheňském muzeu Písek.    Po prázdninách chystáte jistě spoustu zajímavých akcí, kam můžeme naše čtenáře pozvat? Tak určitě největší akcí, na kterou spolupracujeme s Národním muzeem v Praze a s Naturhistorisches Museum ve Vídni, je mimořádná krátkodobá výstava jednoho z největších archeologických pokladů u nás, který byl roku 1858 nalezen právě nedaleko Písku. Ve dvou hrobech z doby zhruba 500 let před Kristem se nalezla řada věcí, které mají svůj původ až v daleké Etrurii. Našly se náramky, náušnice, mísy, ale unikátem je hlavně etruská konvice s motivem antické pěvkyně Sirény. Poklad se po svém nalezení rozdělil, nyní bude u nás po více než 150ti letech poprvé znovu pohromadě. Máte určitě nové přírůstky ve sbírkách nejen výtvarných, budou někde v prostorách muzea samostatně vystavovány a případně kdy? Tak výstavy, ve kterých představujeme přírůstky za posledních několik let, se konají celkem pravidelně, i když nejčastěji se jedná právě o novinky z oblasti výtvarného umění. Taková výstava proběhla nyní v červenci a v srpnu. Na své si ale popravdě přijdou především Písečtí, protože se většinou jedná o tvorbu místních výtvarníků či sochařů. Novinky z ostatních oborů vystavujeme zhruba tak jednou za pět let, to hlavně proto, aby lidé, kteří do muzea věnují nějaký unikát, viděli ten svůj předmět na výstavě a nemuseli čekat na přestavbu stálé expozice. Ty se totiž mění tak jednou za 20 až 30 let. Pokud má někdo ve vlastnictví starožitný exponát, který by chtěl muzeu věnovat, kam ho může donést a u koho se hlásit? Nejjednodušší je určitě kontaktovat přímo muzeum, kde příslušný pracovník vyhodnotí, zda onen předmět muzeum obohatí a zaslouží si tedy zapsání do centrální evidence sbírek Ministerstva kultury. Zapsáním do sbírek získává předmět status „doživotní“ ochrany a musí mu být poskytována odpovídající péče. V Písku žije několik světoběžníků a cestovatelů, pořádáte s nimi pravidelně také besedy? Nedávno jsem se zúčasnila přednášky a promítání pana Vladimíra Vlasáka o cestování po Bolívii a bylo to velmi poučné a zajímavé. Jen málokde má přednášková tradice takovou popularitu jako v Písku, přednáškový sál praská občas ve švech. A máte pravdu, zvláště cestovatelské přednášky patří mezi ty vůbec nejoblíbenější. Podařilo se Vám sehnat pro Prácheňské muzeum orchestrion, můžete nám sdělit něco bližšího k tomuto historickému skvostu? Jak se Vám podařilo ho pro muzeum získat a z jaké je doby a jakou má historii? Orchestrion, který po století těšil návštěvníky v pošumavské hospodě Pod Zeleným hájem ve Zlešicích, byl asi jediným takovým nástrojem, který v nějaké jihočeské hospodě vydržel až do 21. století. A to přitom před sto lety byl orchestrion poměrně běžným vybavením v pohostinství. Když se před několika lety provoz hospody ukončil, měli jsme jako muzeum o nástroj eminentní zájem, do Zlešic ho totiž tehdy dodal písecký výrobce hudebních nástrojů Jan Huml. Díky velkorysému přístupu současných majitelů máme nástroj po dobu pěti let vypůjčen, věnujeme mu maximální péči, aby se mu u nás líbilo, a on nám to vrací svými melodiemi, které potěšily již tisíce návštěvníků. Rozhodně se stal jednou z největších atrakcí našeho muzea. Zdroj: magazin.ceskenoviny.cz Letní měsíce utekly jako voda, máte již jistě nějaké plány na podzim a zimu letošního roku, na co se můžeme těšit? Z výstav bych určitě jmenoval hlavně ty vánoční. Chystáme jich totiž hned několik. Zajímavá bude určitě výstava největšího chlebového betlému v Čechách, který byl před několika lety vystaven v katedrále svatého Víta v Praze a nyní bude u nás v Rytířském sále. Vyrobili ho studenti jedné českobudějovické střední školy. Hlavní adventní výstava bude ale v naší Galerii, kde provedeme návštěvníka 20. stoletím a ukážeme mu, jak se v průběhu těchto sta let změnila podoba našich Vánoc. Uděláme zhruba desítku různých „koutů“ s vánočním stromečkem, dárky, papíry, ozdobami z jednotlivých etap minulého století. Bude to hodně retro, náročné aranžování, mnoho zápůjček, hodně předmětů, spousty práce, ale osobně se již moc těším, doufám, že to bude hodně líbivé a originální. Víme o Vás, že jste úspěšný včelař, nenapadlo Vás někdy uspořádat pro milovníky včelařství přednášku o historii tohoto ušlechtilého koníčku? Vím ze svého okolí, že vášnivých včelařů je velmi mnoho, které by jistě přednáška zaujala. Tak to Vás musím zarazit, o nějakém úspěšném včelaření nemůže být řeč, čím déle včelařím, tím méně toho o včelách vím, snažím se jim jenom jejich dílo moc nekazit, nechat je tvořit a pak za jejich práci, kterou si přivlastním, jenom co nejlépe poděkovat kvalitním zázemím, podmínkami a co největším klidem. Na začátku mého včelaření stojí zase muzeum, tenhle koníček jsem totiž začal provozovat poté, co jsem byl kurátorem výstavy o historii píseckého včelařství. A tak dlouho jsem výstavu připravoval, až jsem z toho chytil včely…  Mám na Vás tedy poslední otázku. Před lety jste napsal společně s panem Františkem Cacákem velmi úspěšnou a žádanou knihu, která již dlouho chybí na knižním trhu- Jak vzniklo a co skrylo Orlické jezero. Neuvažujete o dotisku? Nebo případně o přednášce se vzpomínkami, jak kniha vznikla? Pan Cacák se rozhodl vydat mojí diplomovou práci, která se právě Orlickou přehradou zabývala, konkrétně 50. léty, kdy se budovala hráz a zároveň v zátopovém údolí bouraly domy a kácel les. Ta atmosféra místa v té době mi alespoň na základě vyprávění pamětníků učarovala. Pan Cacák bohužel před vydáním knihy zemřel, knihu pak vydala jeho žena a během krátké chvíle se celý náklad rozběhl po světě. Lidé tuto oblast Čech mají velice rádi a velmi dobře ji znají. Já jsem pak objížděl obce okolo přehrady a na přednáškách jsem promítal obrázky a povídal o zaniklých obcích, plavcích, přehradářích a dalších povltavských fenoménech. Jenomže muzejní práce mi nutí skákat z tématu na téma a tak mi bohužel nyní na mou milovanou přehradu moc času nezbývá. Pane Kouba, děkuji Vám za Váš čas, který jste našemu rozhovoru věnoval, bylo mi potěšením Vás osobně poznat.     Rozhovor s etnografem Prácheňského muzea panem Mgr. Janem Koubou vedla Milena Drtinová
Zobrazit článek >
 
Podzimní polévky
Horká polévka na podzim přijde každému vhod. A zde vám nyní přinášíme několik zdravých a chutných polévek, které zahřejí, dodají sílu a velkou dávku vitamínů. Řepová polévka Ingredience 2 červené řepy ½ celeru 2 brambory 1 větší mrkev 1 cibule 1 petržel 2 lžíce olivového oleje 1l zeleninového vývaru pepř a sůl Postup: Zeleninu oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. K ní pak přidáme zeleninu a chvíli restujeme. Poté zalijeme vývarem a hodinu vaříme. Polévku osolíme, opepříme a rozmixujeme. Fenyklová polévka Ingredience: 1 bulva fenyklu ½ celeru 1 cuketa 1 petržel 1 cibule 1 lžíce řepkového oleje 1l zeleninového vývaru pepř a sůl Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji necháme mírně zezlátnout cibuli, přidám zeleninu a chvíli restujeme. Poté zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme cca 30 minut. Poté co zelenina změkne, polévku rozmixujeme. Fialová zelná polévka Ingredience: ½ hlávkového červeného zelí 1 plechovka červených fazolí 1 cibule 1 lžíce kysané smetany 1 lžíce rostlinného oleje 1 zeleninový bujón pepř a sůl Postup: Zelí nakrouháme najemno a z fazolí slijeme nálev a propláchneme. Na rozpáleném oleji necháme zezlátnout cibuli a přidáme zelí. Zalijeme vodou tak, aby zelí bylo ponořené a přidáme bujón, sůl a pepř. Necháme vařit, dokud zelí nezměkne - asi ¾ hodiny. Ke konci přidáme fazole a ještě 5 minut vaříme. Po uvaření přidejte lžíci zakysané smetany a rozmixujte.
Zobrazit článek >
 
Čistíte správně a dostatečně svoji pleť?
Přemýšlely jste někdy na tím, zda se své pleti dostatečně věnujete? Pleť dotváří vaši osobnost, važte si jí a dávejte jí dokonalou péči.   Po celý den (ale i noc) se na vaší pleti usazuje spousta nechtěných mikročástic bakterií a prachu. Měla byste ji pravidelně zbavovat odumřelých buněk a zbytků make-upu nebo nejrůznějších krémů. Čištění pleti by se mělo provádět maximálně dvakrát za den. Večer potřebujete pleť očistit od veškerých nánosů. Přes noc pleť vykonává největší aktivitu. Obnovuje nové buňky a hlavně vylučuje nečistoty, které se dostaly až do kůže. Možná je pro vás novinkou, že velké množství bakterií nasbíráte přímo na vašem polštáři. Neměla byste tedy zapomínat na ranní čištění, které provedete samozřejmě před jakýmkoliv líčením. Pokud si myslíte, že stav pleti vylepšíte častějším čištěním, jste na omylu. Pokožku budete zbavovat potřebného mazu a ta provede obranou reakci a do dalších dnů se vyzbrojí tím, že začne produkovat dvakrát více mastnoty něž předtím, což si určitě nepřejete. Nemáte k dispozici mýdlo určené k mytí pleti? Raději omyjte kůži jen vodou. Klasické mýdlo nedělá pleti dobrotu, jelikož složky mýdla nejsou tak šetrné ke kůži. Před celkovým čištěním je důležité, abyste si řádně umyla ruce. Zbavíte je tak bakterií. Na čištění užijte nejlépe vatové tampony. Pokud si nejste jista s jejich počtem, zkrátka stírejte z pleti nečistoty, dokud nebude poslední tampon zcela čistý. K čištění můžete užívat i žínky, které se obvykle nahřívají nebo houbičky či kartáčky. Nikdy pokožku nedrhněte silou, čištění by mělo probíhat velmi jemně. Veškeré potřeby pravidelně umývejte. Bakterie se na nich zachycují stejně tak jako na vaší pleti. A pozor, pokud nejste nalíčená, čistění je také nezbytné. Sice se nepotřebujete zbavit make-upu, ale zmíněný prach s bakteriemi na ni bude stále. S čištěním nezapomínejte na krk včetně dekoltu, který vyžaduje stejnou péči. Při řádném čištění se nežádoucí známky stárnutí budou projevovat déle. Zvláštní typ čištění je takzvaný peeling. Tímto procesem obrousíte pokožku, kterou tak zbavíte mrtvých buněk a necháte dýchat buňky nové. Peeling podporuje i prokrvení kůže. Pozor ale na toto, že není určen k dennímu užívání. Při každodenním nanášení peelingů akorát budete opotřebovávat buňky nové a pokožka se nedokáže zregenerovat. Mastná pleť by měla peeling užívat cca jednou týdně, suché klidně jednou za čtrnáct dní. Starých odumřelých buněk se zbavovaly už ženy, dokonce i muži, ve starém Egyptě. Užívali na očištění pleti nejrůznější přírodní receptury. Můžeme se jimi inspirovat. Podívejme se na regenerační masku a peeling, na jejichž výrobu vám stačí pár klasických domácích surovin. Maska z ovesné mouky na čištění pleti Na tuto masku budete potřebovat pouze ovesnou mouku a vodu. Smíchejte tyto dvě přísady dohromady. Poměr vody a mouky by měl být takový, aby maska zcela netekla. Naneste ji na obličej a nechte působit, dokud nepopraská. Nejenže dokonale hydratuje a očistí vaši pleť, ale stáhne i póry. Pokud máte problém s černými tečkami, přidejte do masky nenašlehaný vaječný bílek. Ten vytáhne tečky ven. Tuto masku můžete používat třeba i jednou za dva dny. Peelingová kůra z krystalek cukru Pokud dáte raději přednost peelingové kůře, tak smíchejte olivový olej s hnědým cukrem. Jestliže trpíte mastnou pletí, tak olej nahraďte bílým jogurtem. Přisypat můžete ještě krupici. Peelingový efekt bude stejný. Obě kůry užívejte jednou týdně. Hned po prvním užití si můžete všimnout, jak se vaše pleť rozzáří. Přípravky na čištění pleti najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Brno: hrad Špilberk
Slunečné počasí začíná být stálejší než vyjímkou a tak nás tyto dny lákají více do přírody nebo na výlety. Tip na výlet: BRNO - hrad ŠPILBERK Založení hradu se datuje okolo poloviny 13. století. Byl postaven králem Přemyslem Otakarem II. Zprvu byl tento hrad králem i jeho následovníkem Karlem málo navštěvovaný. Plnohodnotným sídlem moravských markrabat se stal v polovině 14. století, kdy vládl Jan Jindřich a poté jeho syn Jošt. Od r. 1423 se dostává tento hrad funkci vojenskou. Od konce 15. století hrad postupně chátrá.  Zhruba v roce 1560 mělo dojít k prodeji hradu, avšak totmu bylo posléze zabráněno, neboť by se jednalo o chybný krok, který by zapříčinil i zkázu města Brna. Během třicetileté války však hrad opět chátral a ani poměrně nepatrná vojenská posádka kolem 40 mužů nesvědčila o tom, že by Špilberk mohl ještě sehrát významnější vojenskou roli. Ten pak byl postupně – do poloviny 18. století – přebudován na nejmohutnější a také nejvýznamnější barokní pevnost na Moravě, tvořící jako citadela s neméně opevněným městem jednu pevnostní soustavu, která se v roce 1742 stala nepřekonatelnou překážkou i pro pruského krále Fridricha II. Vojenští velitelé Špilberku zastávali tehdy také funkci velících generálů na Moravě. V roce 1783 rozhodl císař Josef II. o přeměně zrušeného pevnostního vězení na Špilberku na civilní věznici, určenou pro nejtěžší zločince. K vězeňským účelům byla především určena a upravena nedostatečně využívaná součást zdejšího pevnostního systému – kasematy. Ještě dvakrát však vstoupil Špilberk znovu do obecného povědomí jako místo utrpení a nesvobody. Poprvé v letech první světové války, kdy zde kromě provinilých vojáků byli vězněni i civilní odpůrci rakouského režimu, podruhé a mnohem výrazněji v prvním roce nacistické okupace Československa. Tehdy ve špilberských zdech trpělo několik tisíc českých vlastenců, z nichž někteří zde nalezli smrt. Pro většinu však Špilberk znamenal jen přestupní stanici do dalších německých věznic či koncentračních táborů. Německá armáda provedla v letech 1939-1941 na Špilberku rozsáhlé úpravy, aby zde vytvořila vzorová kasárna v romanticko historizujícím duchu tehdejší velkoněmecké ideologie. Roku 1959 opouští Špilberk československá armáda a definitivně tak končí jeho vojenská éra. Následujícího roku se Špilberk stává sídlem Muzea města Brna. Otevírací doba: DUBEN - ZÁŘÍ Pondělí až Neděle - od 10:00 do 18:00 hodin ŘÍJEN - BŘEZEN Úterý až Neděle - od 9:00 do 17:00 hodin Kontakt: pokladna kasematy: 542 123 614 pokladna expozice: 542 123 677 pokladna suvenýry: 542 123 661  
Zobrazit článek >
 
Kniha: Paul McCartney - Rozhovory
  James Paul McCartney se narodil 18. června 1942 v Liverpoolu. Je to skladatel, hudebník a především bývalý člen skupiny THE BEATLES. Skupina The Beatles začala svoji dráhu v roce 1957, kdy se na pouti ve Wooltonu seznámili Paul s Johnem Lennonem, který ho přijal, jako kytaristu, do skupiny Quarry Men. Tímto počinem vzniká nejslavnější hudební spojení všech dob = John Lennon & Paul McCartney. John a Paul poté´začínají společně pracovat na tvorbě písní. Během prvních dvou let jejich spolupráce napsali kolem jednoho sta písniček. Veškerý volný čas trávili spolu a hráli na kytary. Ačkoliv měl Paul ve škole velmi dobrý prospěch, avšak naštěstí dal přednost muzice a začal vystupovat se skupinou po Británii. Paul působil ve skupině The Beatles do jejího rozpadu v roce 1970....atd. Kniha: Paul McCartney - ROZHOVORY je autorským počinem Paula Du Noyera Rozhovory s Paulem McCartneym. Nabízí vám portrét jedné z nejvýraznějších osobností pop-rockové hudby druhé poloviny dvacátého století i začátku století jednadvacátého. Vychází přitom z rozhovorů, jež autor, významný anglický hudební novinář a rovněž rodák z Liverpoolu, vedl s Paulem McCartneyem většinou při neformálních příležitostech od roku 1979 do současnosti. Kniha nabízí ucelenou představu o hudbě a myšlení této ikony současné hudby od dětství až do dnešních dnů. Na rozdíl od většiny biografií detailně rozpitvávajících atraktivní a mnohokrát předestilované necelé desetiletí existence Beatles a zbytek kariéry odbývajících jen ve stručných obrysech. Kniha je rozdělena do dvou částí, z nichž první podává víceméně chronologický přehled životní dráhy Paula McCartneyho, zatímco druhá dává v krátkých tematických kapitolách nahlédnout do McCartneyova přemýšlení o svém životě i o dnešním světě. Velkou předností díla je, že ponechává povětšinou promlouvat protagonistu knihy vlastními slovy. Tuto skvělou knihu zakoupíte v našem e-shopu: ZDE  
Zobrazit článek >