EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Speciální štrůdl s pudinkem a jablky
Upečte si s námi jablečnou dobrotu! To, jak jsou jablka důležitá pro vaše zdraví, se můžete dozvědět v našem magazínu pro muže, kde najdete hned dvojitou porci zajímavých článků. A my se teď už přesuneme do kuchyně, kde to za chvíli bude vonět sladkou dobrotou. Budete potřebovat: Listové těsto (může být kupované, nebo po domácku připravené; 2 balení) Pudink vanilkový (mléko, cukr do pudinku; 2 sáčky) Jablka (3 kg) Rozinky (250 g) Vlašské ořechy (250 g) Skořice Cukr Vanilkový cukr (2 balení) Postup: Příprava štrůdlu je velmi jednoduchá. Pokud máte kupované těsto, rozválejte ho. Balíčky nespojujte, z každého připravíme štrůdl zvlášť. Jablka můžete oloupat, ale není to nutné. Naopak pro uchování živin je nechte dlouho neoloupané. Nastrouhejte je na drobnější kousky. Nasekat s nimi můžete i ořechy. Jakmile budete mít připravená jablka, nasypte je na těsto. Pocukrujte je vanilkovým, případně i obyčejným cukrem a ovoňte skořicí. Nyní je na řadě pudink. Ten uvařte dle návodu na sáčku s pudinkem. Jakmile se bude blížit k dovaření, odstavte pudink z plotny, nechte ho mírně zchladnout a nalijte ho na jablka. Následně ještě posypte rozinkami a případně ořechy. Celou směs rychle do těsta zabalte, aby nedošlo k tomu, že pudink vyteče z dobroty ven. Pořádně přimáčkněte zejména okraje. Pečte na 160°C asi 15 minut. Pokud se chcete vyhnout nafouknutí těsta, propíchejte ho navrchu vidličkou.  
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Hořčičný a dýňový olej, olej z lískových oříšků
Hořčičný olej Hořčičný olej je významný hlavně v tom ohledu, že podporuje trávení. Používá se zejména ve východním světě, kde tvoří dokonce složku medicínských produktů. U nás by se však tento olej ve své tradiční podobě neměl vůbec vyskytovat, neboť obsahuje látky, které mohou mít negativní vliv na některé orgány. Olej z lískových oříšků Lisováním oříškových jader lze také získat olej. Plodů bude však potřeba poměrně dost, oříšky jsou sice bohaté na olejovou složku, ale i přesto je na jednu sklenici oleje třeba několik kilo ořechů. Tento fakt už sám naznačuje, že cena za lískový olej bude poměrně vysoká. Takové chuti se vám však díky žádnému jinému oleji nedostane. Jemně sladká a tak akorát aromatická chuť je k nezaplacení, hlavně v studených, ideálně přímo vychlazených, pokrmech. Dýňový olej Dýňový olej se vyrábí pouze ze semen dýně oranžové. Jedná se o zdraví prospěšné dochucovadlo. Obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin C a E. Kromě nich se uživatelé oleje mohou těšit z aminokyselin, esenciálních mastných kyselin, manganu, železa, mědi, vápníků nebo selenu. Olej má mnoho zdravotních účinků, pomáhá s léčbou prostaty, podporuje aktivní sexuální život, zvyšuje i milostný apetit. Olej má vliv taky na krásu. Dodává sílu vlasům a nehtům. Dýňový olej používejte za studena, do teplých pokrmů se nehodí, neboť při ohřevu ztrácí některé své účinné látky. 
Zobrazit článek >
 
Jak udržet pořádek v kuchyni? II
Potraviny můžete řadit třeba pomocí organizérů. Není rozdíl v tom, jestli máte spižírnu nebo zda suroviny na vaření uklízíte zkrátka do polic vedle sebe. Vždy musí být přehledně poskládané. Snažte se věci rovnat taky podle data spotřeby, aby se nestalo, že nějaké produkty, kterým hrozí vypršení minimální trvanlivosti, zapomenete. V lednici si vymezte prostor pro zeleninu, ovoce, mléčné výrobky a další suroviny, zvlášť oddělte maso. Vejce se vyplatí nechávat uklizené ve dvířkách lednice, tak jak je to zvykem. Nápoje chlaďte jen z nutnosti, nemusíte jimi v lednici jinak zabírat místo. Máte mrazák? Tak nezapomeňte i na jeho úklid. Mrazící boxy se skládají obvykle ze dvou až tří šuplíků. Do jednoho vložte samotné maso. To je vhodné si vždy popsat. Pokud v mrazáku skladujete hodně věcí, nemusela byste poznat, kdy jde o maso zpracované a kdy o nehotovou porci. Naskládejte si  jídlo do sáčků a rozdělte ho podle potřebných porcí. S mrazákem je spojená nutnost občasného odmrazování. Snažte se minimálně jednou za půl roku mrazák ,,vypustit‘‘ a celý ho vymýt. Mrazničku byste měla rozehřívat vždy, když je její námraza vyšší než půl centimetru. Při rychlém rozmrazování mrazáku vám dobře poslouží pomocník jménem fén. S ním práci zmáknete několikrát rychleji. Pamatujte si, že zmražené potraviny, ať už jakékoliv, byste měla do roka spotřebovat. Nové vybavení a příslušenství do kuchyně najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Kávový olej lisovaný za studena
Kávový olej je přípravek vhodný zejména pro nás ženy. Pomáhá proti celulitidě, snižuje akné a celkově podporuje krásu i vitalitu pokožky. Další účinky se samozřejmě dozvíte v našem článku.  Jak už je v názvu psané, olej se připravuje lisováním za studena. Vyrábí se s nepražených bobů, tedy zelených semen kávovníků. Kromě vysokého obsahu kofeinu kávový olej obsahuje taky enzymy, dále mnohé vitaminy a cenné antioxidanty.  Kávový olej je přípravkem působící zejména proti stárnutí. Aplikovat lze na jakékoliv partie, které byste potřebovala trochu zkrášlit. Nebojuje jen s celulitidou, ale taky s vráskami.  Olej samozřejmě krásně voní po kávě a zanechává pleť hladkou.  Hodí se taky jako přípravek na vlasy. Zanechává je lesklé a silné. Navíc pomáhá s vlasovým stylingem.  Pokud si potřebujete zpestřit masáže, zkuste využít kávového oleje. Ten se nejen v kosmetické oblasti využívá stále více.  Olej je vhodné aplikovat na pokožku před spaním, během noci se zvládne dobře vstřebat. Olej můžete na pokožku aplikovat i ohřátý, ale není to nutné, postačí jej párkrát promnout v dlaních.  Kávový olej nemusíte využívat pouze samostatně, skvěle se kombinuje s šípkovým olejem nebo jej můžete přimíchat do domácí masky na obličej či vlasy nebo balzámu na rty. Kávový olej je přidáván do řady kosmetických produktů.  Kávový olej si uživatelé velice chválí, vyzkoušejte ho taky. Zakoupit si ho můžete v našem e-shopu. 
Zobrazit článek >
 
Malinový sirup Kitl Syrob pro výrobu domácí limonády
Vynikající, na českém trhu unikátní hustý sirup, vyrobený z malinové šťávy a malinové dužniny. Obsahuje vysoký podíl ovocné složky, na 100 ml sirupu je použito 102 ml malinové šťávy a dužniny. Vyrábí se za studena, aby si zachoval zdraví prospěšné látky. Je skvělý pro přípravu domácích limonád a koktejlů nebo třeba mléčných shaků. Už botanický název "Ostružiník maliník" napovídá, že malina je blízká příbuzná ostružin. Staří léčitelé je od sebe téměř nerozlišovali a při léčbě je používali stejným způsobem. Novodobé výzkumy ukazují, že maliny mají mnoho příznivých účinků. Zajímavé je například použití malin pro těhotné ženy při ranních nevolnostech. Maliny mají dále vysoký obsah fenolů a flavonoidů a díky tomu působí jako fytoncid - brání růstu mikroorganismů. Červené barvivo obsažené v plodech malin je bohatým zdrojem kyanosidů, velmi účinných antioxidantů. Složení: cukr malinová šťáva (92% hm) z koncentrátu, malinová dužnina (10% hm.), regulátor kyselosti: kyselina citronová, konzervant sorban draselný, přírodní malinové aroma Objem: 500ml Země původu: Česká republika Dávkování: Pro přípravu domácích limonád řeďte nejlépe s kvalitní vodou v poměru 1:10, pro přípravu horkých nápojů v poměru 1:8. Skladujte v chladu a temnu. Ovocné výtažky mohou sedimentovat, případný zákal nebo pěna nejsou na závadu a podtrhují přírodní charakter produktu. Před upotřebením protřepejte. Po otevření uchovejte v chladu a spotřebujte do 30 dní. Baleno v ochranné atmosféře dusíku. Výživové údaje na 100ml: Energetická hodnota 1431 kJ/ 340kcal Tuky 2g    z toho nasycené mastné kyseliny 0,13 g Sacharidy 83 g   z toho cukry 82 g Bílkoviny 1,3 g Sůl <0,1g   Sirup koupíte v eshopu zdravi.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Jak chránit ruce před zimou?
Myslete v zimě nejen na vaši pleť, ale i na vaše ruce! Tato část těla totiž v zimě trpí úplně nejvíce a vy si to možná ani neuvědomujete. Dejte svým rukám dostatečnou péči. Dopřejte jim hydrataci. Pokud můžete, noste rukavice. Možná na rukou až takový chlad necítíte, vaše ruce však v tichosti trpí. Nenasazujte je až tehdy, když už vaše ruce ani necítíte. A pamatujte, že rukavice je dobré sundávat pouze ve vytopených místnostech. Pokud se chystáte třeba do sklepa, kde je teplota srovnatelná s teplotou venkovní, nesundávejte rukavice z rukou. Nezapomeňte, že rukavice nechrání pouze vaši pokožku, ale taky klouby. Pro obranu proti zimě je pro ruce důležitá mastnota. Pokud si ruce často myjete nebo je mácháte ve vodě, nezapomeňte jim potom dopřát hydrataci. Pořiďte si nějaký mastnější krém, který stav vaší pokožky napraví. Nezapomeňte taky dodržovat pitný režim, nedostatek vody přispívá k suché pokožce. Pokud trpíte popraskanou kůží na rukou, berte si na mytí nádobí a podobné činnosti gumové rukavice, aby nedošlo ke styku mycích prostředků a saponátů s vaší kůží. Nemyjte si ruce v příliš teplé vodě. Pořiďte si taky mýdlo s obsahem medu nebo s mandlovým či olivovým olejem. Ke zlepšení stavu vaší pokožky vám můžou pomoci i zábaly na ruce. Těšte se na další článek, který vás seznámí s tím, jak takový zábal vytvořit. Obnovující a ochraný krém na ruce Cicaplast Mains 50 ml najdete zde. Další produkty určené k péči o ruce najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Domácí horká čokoláda s marshmallow
Nejprve si vyrobte Marshmallow Na 20 kusů budete potřebovat: 150 ml studené vody 50 ml vroucí vody 225 g cukru krupice 1 balíček jemně mleté želatiny Potravinářské barvivo a aroma 2 polévkové lžíce moučkového cukru a 1 lžičku jemného kukuřičného škrobu na obalení Do kastrolu si nalijeme 150 ml vody, přidáme krupicový cukr a vaříme asi 15 minut, dokud nevznikne sirup. Do vyšší nádoby nasypeme želatinu, zalijeme ji 50 ml vroucí vody a důkladně zamícháme, dokud se všechna želatina nerozpustí. Cukrový sirup nalijeme do rozpuštěné želatiny, přidáme aroma dle chuti a elektrickým šlehačem šleháme na nejvyšší stupeň asi 10 minut. Musí vzniknout hustá pěna. Pěnu rozdělíme na dvě nebo více částí podle toho, kolik barev bonbonů budeme mít. Do každé z nich zašleháme vybrané barvivo. Jednotlivé směsi pak rozetřeme na plech vyložený fólií nebo pečicím papírem, uhladíme je a dáme asi na 4 hodiny do lednice. Z vychladlého plátu pak nožem nebo formičkami vykrajujeme libovolné tvary. Ty obalíme ve směsi moučkového cukru se škrobem. Horká čokoláda Budete potřebovat 150 g čokolády s obsahem kakaa nad60% 250 ml smetany na šlehání 1 dl mléka 2 lžíce kakaového pudinku Vanilka V mlékovou rozpustíme tabulku čokolády a mícháme vařečkou. Mléko nalijeme do poloviny hrnku a metličkou v něm rozmícháme pudink a vanilku. Přilijeme do rozpuštěné čokolády. Přilijeme také 2/3 smetany. Chvíli vaříme. Nalijeme do šálku a ze zbylé smetany našleháme šlehačku na ozdobení.  
Zobrazit článek >
 
Rozhovor se spisovatelkou a novinářkou Petrou Pospěchovou – nejen o outdoorovém vaření
Dnes přijala pozvání k rozhovoru paní Petra Pospěchová, jejíž tvorba je nabízena na e-shopu Eiffel Optic v podobě knih Outdoorová kuchařka a Regionální kuchařka- Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska Dobrý den, paní Petro. Vím o Vás, že jste se narodila v Olomouci a první vzpomínky máte z Vizovic, jsou jistě úzce spjaty s Vaší rodinou. Tam jste prvně oddělila žloutek od bílku a byla to právě babička, která Vás uvedla do tajů vaření? Máte pro nás nějakou úsměvnou příhodu z Vašich úplných kulinářských začátků? To by si asi vzpomněly obě babičky, které na mě u válu nebo u kastrolů dohlížely, ale bohužel už se jich nemůžu zeptat. Babičky byly ty, co mě učily vařit i péct, později v pubertě jsem vaření brala i trochu jako vzdor, protože naši mámu to tehdy v kuchyni moc nebavilo. Babička Vizovická, Marie, byla taková ta echtovní venkovská kuchařka, chvíli vařila i v hospodě a taky v závodce místního družstva papučářů. Lidi, co tam pracovali, na její jídlo dodneška vzpomínají, když se potkáme. Druhá babička, hanácká, byla spíš kuchařka městská, taková ta vzdělaná dáma, co uměla pět jazyků a mezitím jen tak levou zadní pekla skvělé koláče a božsky vařila. Vystudovala jste sociologii, ale začala jste psát. Co bylo impulsem k tomu, že se z Vás stala spisovatelka/novinářka? Psala jste do Lidových novin, MF, vydala národopisnou Regionální kuchařku, Outdoorovou kuchařku, na co jsem ve Vaší tvorbě neupozornila, či dokonce pozapomněla? Novinařina byla jasná volba od konce roku 1989, kdy se mně coby jedenáctileté dostal do ruky revoluční studentský časopis Přetlak. Hleděla jsem okouzleně na ty namnožené a svázané stránky, kde se na rovinu a chytře psalo o všem, co se zrovna dělo a bylo mi jasné, že až budu velká tak… Na gymplu už jsem si psala sešity zalomené do trojsloupce, což dovádělo k šílenství část učitelů, kteří chtěli mít spořádaně nalajnované zápisky. No a hned po maturitě, když mě napoprvé nevzali na vysokou, jsem se šla přihlásit do místních novin o místo. Vzali mě do kulturní rubriky a já jsem neohroženě sypala recenze na takové velikány jako Marian Varga, což bych si dneska už netroufla. Pak si pamatuji nějaké články o nacistech, což bylo v devadesátých letech dost aktuální téma – třeba když kamenem vystřelili oko cestující ve vlaku z Olomouce na Ostravu. Nebo zabili afrického studenta. O muzice jsem pak psala ještě v Brně, během studií na vysoké. Když jsem končila sociologii, dostala jsem možnost dělat ve svých prvních pražských novinách. S jistotou, kterou mají jenom štěňata, kterým jsem tehdy z novinářského pohledu byla, jsem odjela do velkého světa a učila se za pochodu. Skvělé pak bylo jak první angažmá v Týdnu, tak později v domácí rubrice Hospodářek, kde tehdy šéfoval Jindra Šídlo. No a odtamtud už mě draftovali na místo food writera na plný úvazek pro všechny přílohy Hospodářek. Outdoorová kuchařka ? Přeložíte nám tento název? Znamená to něco v tom smyslu – najdi zde recept, který spojíš, se zážitkovým programem – uvař si v terénu? V téhle knížce objevíte recepty na vandry, treky i jednoduché výlety s dětmi. Svoje si v ní najde ten, kdo chce děcka trochu zabavit na jednodenním výšlapu i drsný horolezec, který se chystá zdolat sedmitisícovku v Karakoramu prvovýstupem. Každý, kdo rád vyráží do přírody a chce mít lehký batoh s výživnými a rychle uvařitelnými ingrediencemi, tam má dost receptů, které ho můžou inspirovat a vést k chutnému jídlu v polních podmínkách.     Co se ve Vašich knihách můžeme dočíst zajímavého, co jinde nenajdeme? Regionální kuchařka je unikátní v tom, že je kombinací etnografického spisu zaměřeného na všechny staré národopisné regiony Čech, Moravy a Slezska a výběru receptů z daných krajů. Těch nejtypičtějších posbíraných od babiček a taky ze starých národopisných knížek a od etnografů. V jednom kusu tohle jinde nenajdete. Outdoorová kuchařka je v našich končinách nezvyklým žánrem, něco podobného jsem objevila jen ve Spojených státech, ale tam vaří mnohem méně úsporně, pokud jde o čas, váhu surovin – čeští trekeři by nad jejich stylem ohrnuli nos. Na Outdoorovou kuchařku od nich mám zatím reakce veskrze pozitivní, asi nejvíc mě potěšil jeden starý tramp ze Slovenska, profesí kuchař, který mi napsal dlouhý dopis, že se bál, jaká snůška vygooglovaných blbin to bude, ale že smeká klobouk a Outdoorovka ho dostala. Kluci z našeho lezeckého oddílu mi ji pochválili s tím, že neví, zda podle ní budou vařit pod skalami, ale takovéhle věci by mohly minimálně obohatit jejich domácí jídelníček, byť zatím vařili nejvýš čaj. Napadlo Vás někdy, že by z Vás byla skutečně výjimečná kuchařka a pořídila jste si vlastní restauraci? Vařím a peču ráda a hodně, ale už jsme prošla tolika kuchyněmi svých kamarádů a viděla tolik únavy, zklamání a taky pár krachů, že do téhle branže budu vždycky fušovat spíš z dálky. Baví mě vařit pro blízké, péct quiche (francouzský slaný koláč pozn. redaktora)  pro přátele, udělat třípatrový dort k celorodinným narozeninám, ale na to, abych stála celé dny od rána do večera u sporáku, na to mám moc neklidnou povahu. Četla jsem o Vás, že když zrovna nejste v redakci, či v kuchyni, tak je Vaše záliba lezení po horách. Berete si s sebou svačinu nebo Vás láká udělat si ohýnek jako za dětských let a odpočinek spojit se zážitkem něco vlastního si upéci či uvařit na rozpálených kamenech? Valašský hruškový frgál by se pekl asi složitě , ale co třeba valašskou kyselicu? Ale bez zelí by to asi také nebylo ono, že? Co Vám v přírodě chutná nejvíce? Jsou to právě bramborové placky jako za dětských let, kdy se Vám spojují s vůni, rodiči a dětstvím? Když jsme venku, bereme buď plynové vařiče nebo chystáme jídlo klasicky po vandrácku: na ohni. Teď jsme byli s klukama v Rumunsku a na Ukrajině a myslím, že některá jídla, co se během těch dní otočila v ešusu, by si spousta lidí dala i doma. Pohanka se špekem a opečenými praváky, kuskus se sušenými rajčaty a pestem, polenta s pečenými klobouky bedel… Kombinuji vždycky to, co zrovna roste v přírodě se skladnými a lehkými ingrediencemi sbalenými doma. Prozradíte našim čtenářům, zda chystáte nějaké další překvapení v podobě nového knihy? Mám pár nápadů, ale jsem trochu pověrčivá: nechte se překvapit, zahálení mi nikdy dlouho nevydrží. Děkuji pěkně za rozhovor a přeji mnoho krásných lezeckých výletů, dobrých nápadů a šťastných zážitků. Na závěr ještě 4 recepty z Outdoorové kuchařky.     Petra se narodila v roce 1978 v Olomouci, první vzpomínky má ale z Vizovic, odkud pochází část její rodiny a kde ji babička odmala nechala míchat tvaroh se žloutkem a vykrajovat cukroví. Vystudovala sociologii v Brně, od osmnácti let pracuje v novinách. O gastronomii začala psát v Týdnu, psala pro Hospodářské noviny a v současnosti píše pro MF Dnes, Reportér a Lidové noviny. Zbožňuje poctivou domácí kuchyni, zejména tu valašskou. Když zrovna není u počítače ani v kuchyni, chodí a leze po horách. Outdoorovou kuchařku můžete zakoupit v eshopu Eiffel Optic – zde Fotografie k článku: nakladatelství Smart Press. Autor: Milena Drtinová
Zobrazit článek >
 
Domácí barvení vlasů nedopadlo dobře? Eliminujte škody! II
Vezměte si na pomoc další barvu Jedna možnost je dojít ke kadeřníkovi a nechat si vlasy spravit od něj. Jisté zlepšení lze očekávat. Pokud si však ještě troufáte, můžete vyhnat nehezké odstíny podle sebe. Pořídit si můžete nejednu barvu, kterou jednotlivé odstíny přebarvíte. S výběrem vám pomohou následující odstavce. Pokud je vaše barva hodně tmavá a vy jste chtěla jen oříškovou, určitě nepoužívejte zesvětlovač, to by vaše vlasy dopadly katastrofálně. Jediné řešení po aktuálním nabarvení je melír. Pořiďte si speciální sadu na melírování a potahujte jednotlivé prameny barvou. Nemusíte střídat pramínky, právě naopak. Postupujte velkým štětcem po vrchních vlasech. Základ je třeba nabarvit co nejrychleji, následně až řešte detaily, abyste neměla jednu půlku hlavy světlejší než druhou. Odbarvení černé barvy nechte na kadeřníkovi, s tou bohužel po domácku nevyhrajete, akorát si vlasy zničíte. Na kadeřnickém křesle bohužel taky neuvidíte divy, ale k nějaké eliminaci odstínů dojde. Pokud dobře nedopadl odstín do červena nebo fialova a vaše vlasy jsou extrémně studené, nebojte se použít zlatý přeliv, který barvu sjednotí. Pro ztmavení odstínů využijte barvu, nanášejte ji posupně od nejsvětlejších míst ke tmavým. Pokud chcete docílit blonďaté barvy, ale vaše vlasy jsou nehezky žluté nebo oranžové, pak se zaměřte na výběr platinové barvy. Směs nechávejte působit nejdéle v místech, kde jsou vlasy nejtmavší, následně  barvu přidávejte do dalších míst. 
Zobrazit článek >
 
Za sousedy do Vysokých Tater
Vysoké Tatry jsou největším pohořím na Slovensku. Bývají nazývány jako nejmenší velehory světa, jelikož jsou dlouhé pouze 26 kilometrů a jejich šířka se blíží k 17 kilometrům. Přestože rozloha Tater není velká, najdeme zde 26 vrcholů s výškou větší než dva kilometry. Nejvyšším bodem Vysokých Tater a zároveň Slovenska je Gerlachovský štít. Pozoruhodná horská krajina stojí za návštěvu. Pojďme se podívat na pár zajímavých míst, na které byste při výletu do Tater neměli zapomenout.   Kriváň Kriváň je jedna z těch známějších a vyšších hor v Tatrách a zároveň tím nejzápadnějším vrcholem. Je turisticky přístupná a horaly velmi oblíbená. Nepatří k těm úplně jednoduchým, co se týče výšlapů, jelikož musíte zdolávat různé nezpevněné cesty. Místy procházíte blátem a po chvíli zase přelézáte velké kameny. Nejprve se musíte dostat na Malý Kriváň a z něj potom přejít až na hlavní horu. Čím více vyjdete kilometrů, tím máte přirozeně lepší výhled. Téměř nahoře se můžete kochat kouzelným pohledem na zbarvené Kriváňské Zelené pleso. Nahoře na Kriváni vás jistě potěší kruhový výhled. Pokud plánujete tuto horu zdolat, vydejte se na cestu dostatečně brzy a vybavte se turistickými potřebami od holí až po teplé bundy. Cesta je opravdu náročná, ale cílový výhled se rozhodně vyplatí. S touto horou se pojí i zajímavé báje a mýty. Slováci věří, že největší poklad Slovenska, obrovské množství zlata a drahokamů, se ukrývá někde v této hoře. Studený potok a vodopády Kolem vodpádů můžete naplánovat příjemnou oddechovou procházku a nebo se přímo k nim dopravit podzemní lanovkou, která vyjíždí ze Staréhho Smokovce. Vodopády, dlouhé kolem kilometru a půl, jsou kaskádovitě tvořené. Krásná vyhlídka na ně je ta z mostu, který vede na Studený potok. Víte, že Velký vodopád, jeden ze čtyř vodopádů tvořící zmíněnou kaskádu, je vidět ve filmu Jak se krotí krokodýli? Zubačka Takzvaná ozubnicová železnica patří také mezi vyhledávané turistické atrakce na Slovensku. Doveze vás ze Štrby přímo až ke Štrbskému plesu. Jezdí tudy už přes 119 let. Štrbské pleso Typické morénové ledovcové jezero navštívil nejen každý Slovák, ale i kdejaký cizí turista. Kraj Štrbského plesa je největší oblastí cestovnícho ruchu Tatrách. Oblast Štrbského plesa je nejvýše položenou tatranskou osadou a pyšní se obrovským areálem pro zimní sporty, kde jsou pořádány různé světové soutěže. Fauna i flóra zde má taky svou zvláštní atmosféru a místní i zahraniční botanici se právě do těchto míst jezdí často vzdělávat a objevovat krásy přírody. Více než 130 let zde podnikatelé provozují půjčovny lodiček a člunů, kterých turisté moc rádi využívají. A aby té romantiky u vodní hladiny nebylo málo, kousek od samotného plesa se nachází Jezírka lásky, kde si zamilovaní vyznávají lásku. Popradské pleso Pokud vám procházka kolem nejznámějšího plesa na Slovensku nestačí, vydejte se ještě k plesu Popradskému. Procházka k němu vám nezabere více než dvě hodiny. Cestpou budete mít výhled na obří skokanské můstky. Toto pleso určitě stojí za prozkoumání. Můžete se projít dokola kolem jezera a taky přes lávky, dokonce se i v teplých dnech můžete v jezeře smočit. Cesta není náročná, avšak při přelézání velkých kamenů uprostřed cesty s propastí na pravoboku si užijete jistý adrenalin. Polské Tatry Pokud máte k dispozici auto, vydejte se na výlet do Polských Tater, přesněji do města Zakopane, které se kromě bohatých turistických tras pyšní termálními parky a také známým aquaparkem, který nabízí velké množsví skluzavek i saun. Zkrátka si zde celý den užijí děti, ale i dospělí, kteří přijeli na dovolenou relaxovat. Areál funguje po celý rok. Pokud jste do Tater přijeli vlakem, ale také byste se rádi do tohoto centra podívali, stačí se dostat do Popradu. Odtud se dostanete vlakem asi za hodinu do centra. Ať už se rozhodnete vydat kamkoliv, rozhodně se vám vyplatí vlastnit turistického průvodce a mapu. Nezapomeňte si je před cestou pořídit. Průvodce Vysoké Tatry najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele
Jak moc zapomínáme na maličkosti všedních dnů. Neustále dokola se pachtíme za tím, abychom ráno vstali, připravili se do práce a děti do školy, po práci zase to stejné...nákupy, vyzvednutí dětí, a po všem tom shonu padneme do postele natolik unavení, že ani nevíme, co pěkného nám onen den přinesl. Kolikrát za den se zastavíte a uvědomíte si daný moment, to že jste tu, že jste zdraví, že jste vděční za to co už máte a taktéž, že můžete chtít víc...mnohem víc? Kniha ÚTERKY S MORRIEM popisuje příběh dvou, zdánlivě odlišných, lidí. Mitch Albom, autor knihy, po absolutoriu odcházel ze školy, a domníval se, že na něj čeká celý svět s otevřenou náručí. Nechtěl se stát pouhým článkem nějakého procesu, jako jeho strýc, který veškerý svůj čas trávil tím, že se snažil vydělávat velké peníze, ale život mu vlastně utekl mezi prsty. Ale nakonec dochází k tomu, že i jako velmi populární novinář se svému strýci začíná podobat. Mitch si v dobách studií oblíbil profesora Morrieho Schwartze, se kterým se setkává po dvaceti letech. Profesor je vážně nemocný a každý den se pro něj stává vzácností. Žije s myšlenkou na smrt každý nový den, protože ví, že už umírá. Morrie už od svých učitelských let vnímá svět a veškeré dění z jiného úhlu, než většina z nás. Mnoho lidí jej navštěvuje a probírají s ním různé životní situace. Taktéž i Mitch si u svého bývalého profesora zamlouvá další lekce, které probíhají každé úterý. Tato kniha vám dodá opravdu jiný náhled na svět, naučí, nebo alespoň vás vyzve k tomu, abyste si uvědomovali to dobré, co už máte a neztráceli čas titěrnostmi, které vám do života nevnesou nic zajímavého a obohacujícího. Možná, že budete nejprve cítit lítost, ale nakonec se budete ptát a žasnout nad tím: "Jak duševně silný člověk to byl, onen profesor Morrie?"
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Amsterodam III
Rijksmuseum V Amsterodamu to uměním prostě tepe. Pokud toužíte po velkolepé podívané na světové obrazy z rukou známých umělců, určitě navštivte Rijksmuseum. Prohlédnout si můžete například originály od Rembrandta, Picassa, Warhola nebo Van Gogha. Dům Anny Frankové Zastavte se na adrese Prinsengracht 263 a navštivte místo úkrytu Anny Frankové. Ta zde během druhé světové války žila se svou rodinou po dobu celých dvou let. Na tomto místě se nyní nachází muzeum, které je věnováno Židům. Zvláště těm, kteří žili za druhé světové války. Seznámíte se zde s historickými dokumenty, fotografiemi, malbami a dalšími speciály. Uvidíte samozřejmě i originální zápisník Annina diáře, jež se stal ihned po vydání světovým bestsellerem. Dam Náměstí Dam je vlastně takovým srdcem celého Amsterodamu. Bylo například sídlem Napoleona a jeho vojáků při obsazování města na počátcích devatenáctého století. Dominantu náměstí tvoří Královský palác. Králův den Co se týče akcí, jednou z největších událostí Amsterodamu je takzvaný Králův den. Ten je slaven již po dlouhou dobu na počest narození krále Viléma Alexandra, který se stal prvním mužským vládcem v Nizozemsku po 123 letech. Ulice jsou k jeho cti bohatě vyzdobeny, lidé se v tento den oblékají do syté oranžové barvy. Oslavy se konají ke konci dubna. Jestliže do Amsterodamu máte v této době namířeno, tak se máte na co těšit. Nepřijdete taky o bohatý kulturní zážitek, který vám přinesou místní i světoví DJové nebo jiné kapely. Nezapomeňte si před cestou sehnat dobrého knižního průvodce, který vás městem provede. Průvodce Amsterodam najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Taneční tematika ve filmu I
Filmů je v současné době neskutečné množství. Téměř každý televizní snímek se dá zařadit do speciální kategorie, která se odborně nazývá žánr. Dnes si jeden žánr představíme. Nepůjde o tradiční drama nebo romantiku, podíváme se světa tance. Jaké jsou nejlepší filmy s taneční tematikou všech dob? Flashdance Snímek z roku 1983 od Adriana Lyne pojednává o mladé Alex Owens, která přes den pracuje jako dělnice, ale v noci to roztáčí v barech, konkrétně zde všem ukazuje, co je taneční umění. Nedělá to jen pro výdělek. Má totiž jeden velký sen. Tím je, aby se dostala na taneční konzervatoř. Součástí filmu je nekonečné množství hudebních a tanečních scén, jistě některé poznáte, soustředí se především na ně, spletitý děj zaostává. Připomeňte si hudební ,,pecky‘‘ z osmdesátek. Nakládačka Xou Got Served aneb Nakládačka. Jak na vás působí tento filmový snímek? Víte, že právě díky tomuto filmu došlo k hiphopové revoluci i tady u nás v České republice? Po přijetí filmu publikem se stalo něco, na co tento taneční styl dlouho čekal. Bylo potřeba ho přebudovat. Od roku 2004 vypadá hiphop úplně jinak, než vypadal dřív. Došlo taky k jeho obrovskému vzestupu, postupně čím dál více nahrazoval standartní tance a dnes tohoto stylu máme plné taneční školy. Mnoho tanečních skupin kopírovalo různé choreografie právě z Nakládačky. Nevíte, jaké téma přivést letos na parket? Co takhle právě tento film? Pokud ho uvedete ve světě, kde se v hiphopu vyznají, sklidíte úspěch. Z tohoto snímku byste mohla poznat Omariona nebo Marquese Houstona, kteří si zde zahráli rnb hvězdy. Zajímá vás taneční tematika? Zkuste taky knihu! Co takhle Tanec s nepřítelem od Paula Glasera? Knihu najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Nespálit se ani jednou za celé léto není nemožné! IV
Vitaminy jako základ  Užívejte dostatek vitaminů. Naštěstí je v létě k dispozici dostatek ovoce, a tak jsou vitaminy k dostání i ve své původní formě. Pokud si však nechcete příjem důležitých látek hlídat, využijte doplňky stravy. Nejdůležitější je dostatek vitaminu C a E, užívejte je po celé léto, ideálně už měsíc před opalováním.  Pozor na rty a vlasy  Víte, že rty nemají pigment? Mohou se velmi snadno spálit, a proto je přímo povinnost mazat je speciálním balzámem. Vlasy na sluníčku trpí také. Paprsky spolu s teplem je vysušují, v kombinaci s mořskou vodou pak pro vlasy nastává pohroma. Prodávají se speciální opalovací prostředky na pokožku hlavy a vlasy s hydratačním efektem, za pořízení stojí taky speciální gely a přípravky po slunění. Vlasy vám poděkují.  Využívejte kosmetiky po opalování  I když se nespálíte, dodejte kůži hydrataci a potřebné vitaminy nebo jiné výživné prvky, aby lépe zvládla další opalovací cykly. I když to nemusíte poznat, pokožka se na slunci velmi vyčerpává a bez hydratace může slábnout, čímž dojde k poklesu funkce tvorby pigmentu. Využijte speciálních sprchových gelů, oleje nebo vody po opalování. Na spálenou pokožku je nevhodnější Panthenol, který seženete v několika podobách. Na zmírnění otoku a bolesti kůže po spálení pomůže taky Aspirin. 
Zobrazit článek >
 
Zdravé vlasy, nehty i pleť
Často píšeme o potravinách prospěšných pro naše tělo. Jaké vitamíny a minerály tyto potraviny obsahují, a jaké pozitivní účinky mají pro naše tělo. Každý ví, že vitamíny jsou pro tělo důležité, ale už málokdo ví, které a pro co konkrétně. Navíc jsme vám slibovali už v našem článku 6 tipů pro krásné vlasy, že vám jednotlivé vitamíny a minerály blíže představíme. Tak jdeme na to! Nebudeme samozřejmě začínat něčím běžným jako je vitamín C, který zná snad každé malé dítě. Podíváme se nejprve na vitamíny, o kterých jsme již někdy určitě v minulosti slyšeli, ale jejich význam nám v hlavě neutkvěl. Vrhněme se tedy na prvního adepta. Vitamín H, jinak zvaný vitamín B7 nebo chcete-li biotin. Tento vitamín patří mezi vitamíny B rozpustné ve vodě a řadí se do skupiny tzv. vitagenů, látek, které fungují jako stavební materiál a jsou zdrojem energie, pomáhají štěpit tuky, cukry a bílkoviny. Spolu s chromem je tak výborným doplňkem pro ty, co se chtějí zbavit přebytečných kil. Ženy jeho účinky ocení především při péči o vlasy a nehty. Vitamín H pomáhá udržovat vlasy i nehty zdravé, výrazně omezuje štěpení nehtů a pomáhá k jejich zesílení. U vlasů naopak zpomaluje jejich vypadávání a šedivění, přispívá k jejich zesílení a zabraňuje jejich lámavosti. A to dámy ještě není vše, vitamín H udržuje pokožku a pleť zdravou a krásnou! zmírňuje projevy nedostatku zinku pomáhá při vstřebávání kyseliny listové, kyseliny pantotenové a vitamínu B12 při vyšších dávkách pomáhá udržovat hladinu krevního cukru posiluje nehty i vlasy, zpomaluje vypadávání vlasů i jejich šednutí pomáhá udržovat správnou funkci nervového systému používá se při léčbě poruch metabolismu brání vzniku kožních onemocnění Mimo toho, že je biotin běžně obsažen v potravinách, zajímavá je jeho tvorba přímo v organismu člověka. Naše tělo si jej vytváří pomocí střevní mikroflóry. Není proto běžné, že byste trpěli jeho nedostatkem, jakmile je však střevní mikroflóra jakkoliv narušena, může vaše tělo po biotinu doslova volat. Nedostatek vitamínu H tak mohou trpět lidé dlouhodobě užívající antibiotika či sulfoamidy kvůli oslabení střevní mikroflóry. Dále se nedostatek biotinu může projevit u oslabených jedinců nebo u rekonvalescentů. Některé zdroje dokonce uvádějí, že u těhotných žen v prvním trimestru těhotenství může vysoký nedostatek vitamínu H způsobit vznik vývojových vad plodu. Pozor i na vyšší konzumaci syrových celých vajec nebo tepelně upravených samotných bílků. Vaječný bílek totiž obsahuje látku avidin, která na sebe biotin váže, není poté tak účinný pro tělo. A jak se nedostatek vitamínu H projevuje? letargie, únava, ospalost zhoršená kvalita vlasů, dokonce jejich vypadávání, zeslabením nehtů i jejich třepení zhoršení imunitního systému vyrážka v obličeji spojená s nezvyklým rozložením tuků záněty kůže svalové bolesti Kde biotin najdeme? U léků, vitamínů i minerálů se standardně uvádí doporučená dávka. U biotinu to tak jednoznačné není. V podstatě každý zdroj uvádí dosti odlišnou dávku, která je někdy rozdělena zvlášť pro ženy, muže i děti. Obecně se ale setkáváme s údajem 150-300 mikrogramů na den. Předávkování se ale bát nemusíte. Jak již bylo zmíněno, biotin je rozpustný ve vodě, to znamená, že jeho přebytek je naším tělem vyloučen močí. Více vás ale určitě bude zajímat, v jakých potravinách se biotin nachází. Nejvíce je obsažen v hovězích játrech a houbách, dále pak na něj narazíte ve vaječných žloutkách, kvasnicích, mléku, sóje, fazolích, hrachu, vodním melounu atd. Výhodou samotného vitamínu je tepelná stálost, jinak řečeno, ať už potravinu, ve které se vitamín nachází, uvaříte, osmažíte, upečete, jeho úbytek bude minimální. Chybí vám vitamín H? Stačí doplnit zásoby.
Zobrazit článek >
 
Být či nebýt veganem? I
Přečtěte si trio článků, které je zaměřeno na veganství. Kdo vegani jsou? Proč lidé vegany jsou? Přinese veganství nějaké výhody? Všechny odpovědi na zmíněné otázky i mnohé další zajímavosti najdete přímo zde. Čtěte dál tento článek a rozšiřte své obzory. Veganství je způsob stravování, kdy jedinec nepojídá žádné živočišné produkty. Dříve byl tento druh stravy a naprosté vynechání konzumace masa a jiných produktů pro lidi nepředstavitelný a naprosto zvláštní. Nyní je veganství spíše módní záležitostí. Pojem veganství může být taky spojován s heslem striktního vegetariánství avšak ekvivalence těchto dvou pojmů není stoprocentní. Většina ,,proveganců‘‘ odmítá nejen konzumaci masa, vajec, mléčných produktů a medu, ale taky například testování kosmetických produktů na zvířatech. Nenosí třeba ani oblečení z pravé kůže, hedvábí nebo vlny. Je zajímavé, že někteří lidé odmítají taky návštěvu zoo. Idea veganů spočívá v ochraňování planety. Zpracovávání živočišných produktů totiž prý velmi ničí naši zemi, zabírá planetu odpadem na úkor pralesů nebo obyčejných polí či pastvin. Že některá průmyslová výroba způsobuje globální oteplování není tajemstvím, avšak kdybychom chtěli zastavit poznatelný vývoj oteplování, museli by maso přestat jíst úplně všichni. Planetě škodí mnohem více jiné činnosti spojené s průmyslem. Jiní vegani se snaží ušetřit život tvorů, kteří jsou prý srovnatelní s lidmi a mají stejné právo na život. Brání zvířata zejména před utrpením v průmyslových velkochovech. Samozřejmě se setkáte i s mnohými jinými názory a s odlišnými argumentacemi různých veganů. Existuje spousta speciálních kuchařek, které vám poradí, jak s veganstvím začít a hlavně vám pomůže s vařením chutných jídel. Pořiďte si například Rychlou veganskou kuchařku, kterou najdete zde. Na jídlech si jistě pochutnají i nevegani. No, posuďte sama.   
Zobrazit článek >
 
BLACK FRIDAY se blíží! II
Přemýšlela jste někdy nad tím, proč zrovna pojem černý pátek? Černá barva obvykle nevěští nic dobrého, i v tomto případě je tomu tak. Tato dnes pro nákupčí i obchodníky pozitivní akce připomíná rok 1869, kdy došlo k výraznému poklesu za ceny zlata na burze. Pojem Black Friday byl již tohoto dne použit. Za své ho přijala i policejní terminologie, neboť právě v tento den údajně musí řešit velké zmatky na silnicích. Black Friday je západní pojmenování tradice. Ve východním světě se tento den koná také, lidé ho však znají pod jménem Cyber Monday. V České republice slevy na Velký pátek započaly v roce 2011, na svědomí je má zejména firma Apple. Teď se možná trochu podivíte a jistě i pobavíte. Obchody jsou na Black Friday plnější než kdy jindy. Dokonce i předštědrovečerní nákupy nejsou pro podniky takovou zátěží. Nelehké to mají i instalatéři, neboť i toalety v obchodních domech dostávají dost zabrat. O platebních terminálech se ani mluvit nedá. Černý pátek taky reflektuje světovou krizi z roku 1929, při které došlo k výraznému poklesu cen. Není tajemstvím, že někteří fikaní obchodníci týden před vyvrcholením akcí zboží zdražují, je dobré prozkoumat všechny ceny za jednotlivé produkty jak po slevě, tak i před ní. Black Friday pochází z amerického kontinentu. Je zároveň jakýmsi startérem vánočního nakupování. V Americe se do kalendáře postupně dostává taky Šedý čtvrtek. Co myslíte, dostane se i k nám? Bezpečná varianta využití akcí na Black Friday je samozřejmě z pohodlí vašeho domova. Objednejte si zboží se slevou online a vyhnete se davům v obchodních centrech. Co si vyberete u nás? 
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Kodaň III
Malá mořská víla Hlavním symbolem Kodaně není nic jiného než socha malé mořské víly. Nachází se hned vedle kodaňského přístavu. Autor sochy Edvard Eriksen se při vyobrazování mořské víly nechal inspirovat dánským spisovatelem Hansem Christianem Andersenem. Socha má podobu mořské panny sedící na kameni. Při přílivu je oddělena vodou od pobřeží. V případě odlivu se k soše dostanete suchou nohou. Přístav Nyhavn Domy podél přístavu Nyhavn byly vystavěny podle starého návrhu Kodaňských ulic. Září různými pestrými barvami. Toto místo je jak turisticky atraktivní, tak i oblíbené mezi místními. Jestliže znáte pražskou Náplavku, jistě si dokážete představit, že byste i zde vysedávala jako právě tam. Pokud si budete chtít dát občerstvení, připravte si opravu tučnou sumu a nebo na jídlo či pití raději zapomeňte. Za obyčejný nápoj nebo pivo zde zaplatíte v přepočtu celých 200 korun. Tivoli Když se řekne Dánsko, hlavně tedy Kodaň, někomu se vybaví socha malé mořské víly, jinému zase zábavní park Tivoli. Víte, co v tomto rozsáhlém parku najdete? Tivoli se nachází v samotném centru Kodaně. Rozkládá se na více než 250 metrech čtverečných. Najdete zde atrakce od obyčejných kolotočů, přes vodní zábavu po strašidelné horské dráhy. Můžete se zde povozit třeba na nejstarší horské dráze světa. Kromě klasických pouťových atrakcí najdete na tomto místě taky divadlo, koncertní sály nebo restaurace. Chystáte se do Kodaně nebo se jen chcete dozvědět nějaké zajímavosti o tomto městě? Pak klikněte zde a pořiďte si skvělého průvodce.   
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Helsinky I
,,V Helsinkách si člověk užije, má-li kapsy s trochou peněz.‘‘ Má toto staré přísloví pravdu? To objevíme v následující sérii článků. Byla jste už v Helsinkách? Helsinky tvoří hlavní město Finska. Jsou taky největším a nejlidnatějším městem státu. Jako městu funguje toto místo již od roku 1550. Helsinky ukrývají obří přístav, kam denně připlouvá tisíce lodí. Centrum města se nachází na poloostrově ve středu Finského zálivu. Počet obyvatel v Helsinkách je asi 50 tisíc. Město skrývá spoustu památek a pozoruhodností, určitě je o co stát. Jste připravena na výlet městem? Prozkoumejte Helsinky ještě blíž pomocí průvodce. Publikaci Helsinky nakladatelství Lingea najdete zde. Hledáte-li město tepající nočním životem do ranních hodin, kde party nikdy nekončí – pak se poohlédněte jinde. Helsinky jsou městem chladného severského šarmu, kde se ve srovnání s ostatními velkoměsty žije vcelku poklidně. Třebaže se jedná o jednu z nejmladších metropolí světa, jsou Helsinky místem, kde najdete fascinující architekturu a design, nekonvenční galerie a muzea i pikantní směsici Východu a Západu. Název: Helsinky Berlitz Podnázev: Inspirace na cesty Jazyk: čeština Nakladatelství: Lingea Značka: Lingea Druh: Kniha Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá Počet stránek: 144 V prodeji od: 06/2015 Rozměry (výška x šířka x tloušťka): 127x105x12 mm ISBN: 978-80-7508-066-0      
Zobrazit článek >
 
Tajemství Karibiku – Bahamské ostrovy I
Další karibská výprava je tu. A dnes vyrážíme na Bahamy! Bahamské ostrovy se nachází ve východní části Karibiku. Skládají se ze třiceti větších ostrovů, které obklopuje více než dvojnásobný počet menších ostrůvků. Počet korálových ostrovů převyšuje dva tisíce. Na Bahamy doplul Kryštof Kolumbus již při své první výpravě. Jakmile se Bahamy staly španělskou kolonií, bylo místní obyvatelstvo přemístěno na větší karibské ostrovy, například na Kubu nebo Haiti, kde tito lidé fungovali jako otroci. V roce 1717 se Bahamy staly britskou kolonií. Od roku 1973 jsou Bahamy nezávislý státem. Bahamy jsou rozděleny do 31 okruhů. Samostatný celek tvoří nejlidnatější bahamský ostrov New Providence. Roční teploty se na Bahamách pohybují mezi 21°C a 28°C. Díky příznivým teplotám a nádherným plážím je toto místo významným bodem cestovního ruchu. Cestovní ruch dává práci dvěma třetinám obyvatelstva. Mimo práci v terciálním sektoru hospodářství se místní obyvatelé zaměřují na pěstování cukrové třtiny a ovoce. Místní populaci zde tvoří z 85% černoši. 12% jsou běloši a o zbylá 3% se dělí ostatní obyvatelstvo – míšenci. Významnou část obyvatelstva zde tvoří taky uprchlíci z Haiti. Úředním jazykem je angličtina. Tou se zde domluvíte všude. Nyní jsme se zaměřili na ty nejzákladnější informace o Bahamách. V dalších článcích se vydáme na jednotlivé ostrovy, seznámím vás s těmi nejzajímavějšími místy Bahamských ostrovů, společně objevíme taky nějaká ta tajná bahamská zákoutí. Těšte se na další články s bahamskou tématikou. Osvěžte si angličtinu před cestou. Knihu Anglicky za 30 dní najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti nejen ze světa filmu Sirotčinec slečny Peregrinové I
Věděla jste, že slečna Peregrinová je přezdívaná jako strašidelná Mary Poppins? Není divu, když se obě dokáží proměnit v ptáka. Fantasy snímek natočený v roce 2016 si získal na oblíbenosti ve světě i u nás v České republice. Nejprve si povíme něco o ději knihy a filmu, následně vás provedeme těm největšími filmovými zajímavostmi. Chlapec Jacob byl od malička zasvěcen do příběhů svého dědečka. Vyprávěl mu historky ze svého dětství v sirotčinci ve Walesu, kde vyrůstal. Dozvídal se o zvláštních dětech s magickými schopnostmi a tajemné nestvůře.  Jak Jacob vyrůstal, věřil příběhům dědečka čím dál méně. Děd Jacobovi sice ukázal taky spoustu fotografií, jim ale vnuk nepřikládal velkou pravost. Jakmile dědeček zemřel, začala se Jacobovi zjevovat stejná nestvůra,  o jaké mu vyprávěl. To se taky stalo hlavní záminkou pro požádání otce, aby se s ním vydal na ostrov, ze kterého pocházely všechny dědečkovi příhody. Po příjezdu otce a syna na ostrov, byly nalezeny pouze ruiny stavby, jež byla zničena za německého bombardování. Jak je tedy možné, že dopisy byly až z dalšího roku po této události? S kým si to dědeček psal? Existují zde opravdu nelidské bytosti? Takovéto a mnohé další otázky si začal Jacob pokládat. Objevil zde i další fotografie. Příběh nás ještě více vtáhne do záhady a děje, když Jacob začne pronásledovat dítě, tedy vlastně pouze přízrak dítěte. Dozvídá se více informací o obyvatelích a seznamuje se s jejich povahami a rysy. Byly to zlé děti? Má se Jacob bát? Jsou to jen přízraky a nebo děti stále žijí? Překračuje hranici nemožného a zkoumá svět o kterém dosud neměl ponětí. A nyní se pojďme podívat na slíbené filmové zajímavosti. I když se film jmenuje podle slečny Peregrinové, tato postava se ve snímku objeví až ve třicáté minutě. 
Zobrazit článek >
 
DŮSLEDKY NEOMLUVENÉ ABSENCE U ZAMĚSTNANCE
Zaměstnanec je podle zákoníku práce povinen konat práci podle pracovní smlouvy osobně a podle pokynů zaměstnavatele a dodržovat povinnosti, které mu vyplývají z pracovního poměru. Pokud zaměstnanec neplní své pracovní povinnosti z důvodu nepřítomnosti na určeném pracovišti, jedná se o neomluvenou absenci zaměstnance. Výjimkou jsou případy stanovené v § 348 odst. 1 zákoníku práce, tedy překážky v práci na straně zaměstnance (například prokázaná pracovní neschopnost), čerpání dovolené, dny svátků, čerpání náhradního volna za práci přesčas nebo za práci ve svátek a podobně.   Pokud u zaměstnavatele působí odborová organizace, musí s ní nejdříve zaměstnavatel projednat neomluvenou absenci zaměstnance, a teprve poté může zaměstnavatel jednostranně rozhodnout, zda se jedná o neomluvené zmeškání práce. Zákoník práce pak pro případy neomluvené nepřítomnosti upravuje sankční mechanismy, které zaměstnance mohou postihnout. Neomluvená absence se především promítne do výše mzdy nebo platu, neboť odměna náleží zaměstnanci jen za vykonanou práci. Zaměstnanci může být za neomluvenou absenci také krácena dovolená a v nejzazším případě může dojít i k rozvázání pracovního poměru.   Krácení dovolené Krátí-li zaměstnavatel zaměstnanci dovolenou za neomluveně zameškanou směnu (pracovní den), může mu dovolenou zkrátit o 1 až 3 dny, přičemž neomluvená zameškání kratších částí jednotlivých směn se mohou sčítat. Dovolenou, na kterou vzniklo právo v příslušném kalendářním roce, může zaměstnavatel krátit pouze z důvodů, které vznikly v tomto roce. I části zameškaných směn lze takto sčítat pouze za každý jednotlivý kalendářní rok. Důležité je, že zaměstnavatel může krátit zaměstnanci dovolenou až v případě, kdy zaměstnanec zameškal celou směnu, případně kdy zameškal několikrát část směn, které dohromady odpovídají délce celé jedné směny.  Zaměstnavatel pak sám rozhodne, zda za každou celou zameškanou směnu zkrátí zaměstnanci dovolenou o 1, 2 nebo až o 3 dny. Zaměstnavatel ovšem nemůže libovolně zkrátit dovolenou tak, že zaměstnanci nezůstane dovolená žádná. Pokud pracovní poměr k jednomu zaměstnavateli trval alespoň celý jeden kalendářní rok, musí tento zaměstnavatel poskytnout dovolenou alespoň v délce 2 týdnů i v případě jejího krácení za neomluvenou absenci. Pokud pracovní poměr netrval celý kalendářní rok, pak může zaměstnavatel krátit dovolenou celou. Rozvázání pracovního poměru Podle míry porušení pracovní kázně může zaměstnavatel přistoupit i k rozvázání pracovního poměru za neomluvenou nepřítomnost zaměstnance. Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pro závažné porušení povinnosti vyplývající pro zaměstnance z právních předpisů (podle ustanovení § 52 písm. g) zákoníku práce), případně má zaměstnavatel možnost okamžitého zrušení pracovního poměru pro porušení pracovních povinností zaměstnancem zvlášť hrubým způsobem (podle ustanovení § 55 odst. 1 písm. b) zákoníku práce). Dle rozsudku Nejvyššího soudu ČR ze dne 21. 5. 2008, sp. zn. 21 Cdo 2542/2007 neomluvené zmeškání práce v délce 5 dnů zpravidla představuje porušení pracovní kázně zvlášť hrubým způsobem a tím pádem je možné rozvázání pracovního poměru okamžitým zrušením. Toto je ovšem obecné kritérium a je potřeba v každém jednotlivém případě přihlédnout zejména k důsledkům nepřítomnosti zaměstnance, délce trvání neomluvené absence, dále k situaci a době, v níž k absenci došlo, také k osobě zaměstnance, jeho pracovní pozici a podobně. Zaměstnavatel tedy musí pečlivě zvážit okolnosti daného případu a posoudit, zda se jedná o porušení méně závažné, závažné, či zvlášť hrubé a teprve poté přistoupit k následným krokům.   Kateřina Marešová, advokátní koncipient macek I legal www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Jak se nalíčit na focení? I
Jak to, že jsou ženy v časopisech tak nádherné? Jak to, že vaše kamarádka vypadá na Instagramu tak skvěle? Jenom perfektním vzhledem to nebude. Zejména při focení snímků z malé vzdálenosti je velice důležité, abyste byla správně nalíčena. Kvalitně nanesený make-up totiž dokáže udělat divy. Jak postupovat, když se líčíte na focení? Sjednocení a zmatnění pleti je základ Nechcete se přece na fotkách lesknout. Sjednotit pleť je základní krok, na který byste rozhodně neměla zapomenout. Pokud plánujete focení venku, pod make-up ideálně naneste podkladovou bázi, která zajistí dobré přichycení make-upu na pleť a dokonce zvýší i jeho odolnost. Nezapomínejte na detaily. Váčky pod očima a drobné nedostatky zakryjte tuhým korektorem. Na pleť aplikujte make-up vhodného odstínu a celou vizáž ošetřete pudrem. Pro snědší efekt přidejte jemný bronzer. Jen to s ním nepřežeňte. Vyvarujte se tmavým odstínům a nepřirozeným liniím Pamatujte si, že líčení by mělo zdůrazňovat vaše přednosti a dokreslovat rysy obličeje. Vyhněte se ostrým linkám na obličeji, zapomeňte na tmavou tvářenku, která vám míří až k uším. Opticky si decentně můžete zvětšit rty nebo prodloužit řasy. Do větších plánů se však spíše nepouštějte. Co se týče očních stínů, vyvarujte se příliš tmavým barvám. Pokud jste fanouškem kouřového líčení, je to v pořádku, ale vyzkoušejte taky jiný odstín než černý. Nic nezkazíte tím, pokud svou tvář vybarvíte nude odstíny. Hnědá, béžová a podobné jemné barvičky jsou jasnou volbou. Pro rozjasnění očí mějte po ruce bílý stín, který naneste do kraje oka. Optického zvětšení očí dosáhnete tím, že na dolním víčku povedete bílou jemnou linku. Nezapomeňte se pak postarat o rozetření do ztracena, které je důležité pro sjednocený efekt.  
Zobrazit článek >
 
Makadamové máslo
Přečtěte si dnes něco o máslové pochoutce z makadamových ořechů. Budou se vám sbíhat sliny!  Z makadamových ořechů si můžete klidně i po domácku vyrobit mléko, taky olej nebo právě máslo. Každý příprava má svá specifika, pojďme si ji trochu přiblížit. Makadamové plody jsou tak jako jiné ořechy poměrně tvrdé, a tak je třeba je před přípravou pořádně namočit. Po nabobtnání je můžete samozřejmě taky konzumovat je tak, chutnají lépe.  Makadamové mléko získáte vylisováním ořechů. Představte si však množství ořechů, které musíte na tak málo tekutiny použít. Nebude lepší si mléko raději koupit? Ořechy využijte raději samostatně, třeba na pečení. Makadamová tekutina chutná smetanově, aromatické moc není.  Máslo z makadamových ořechů, které vám taky v našem e-shopu nabízíme, se vyrábí v několika fázích, které nadále mohou pokračovat na výrobu ořechového oleje.  Makadamové máslo je výborným zdrojem antioxidantů, díky čemuž můžeme ořechy řadit mezi elixíry mládí. Antioxidanty přispívají k vyhlazení vrásek a celkově podporují vitalitu jedince. Skvělé, že?  Makadamové ořechy přispívají ke zdraví kostí. Dodávají jim sílu a vitalitu. Makadamové máslo se vyplatí konzumovat ve vyšším věku, neboť podporuje funkci celého pohybového aparátu.  Máslo se vyplatí domů pořídit ve chvíli, kdy shazujete kila dolů. Jedná se totiž o zdravou podobu másla, která obsahuje zdravé tuky a ještě vás skvěle zasytí. 
Zobrazit článek >
 
Nechte se pozvat na květinové výstavy
Sluníčko nám přeje a víkendy přejí výletování. Upravujete-li okrasnou zahradu, určitě byste přivítala nějakou odbornou radu nebo zajímavou inspiraci. Zavítejte na nějakou ze zajímavých výstav, odkud budete odcházet nejen se spoustou zajímavých nápadů, ale taktéž si můžete zakoupit nový květinový přírůstek do Vaší zahrádky. V neposledním si můžete některou z výstav zvolit, jako zajímavé téma pro rodinný výlet. Masožravé rostliny - Brno - do 7. června se v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty MU koná prodejní výstava masožravých rostlin. Tuto výstavu můžete navštívit každý den od 9 do 18 hodin. Jako doplněk výstavy jsou v areálu Botanické zahrady umístěny sochy, které vytvořili studenti fakulty výtvarného umění. Sukulenty v Troji - od 12. 6. do 21. 7. můžete navštívit výstavu sukulentů v Praze-Troji. Je zaměřena na méně známé rostliny, které jsou příbuzné například s vinnou révou. Výstavu doplňuje prodej rostlin a poradna profesionálních pěstitelů. Výstava růží - Lysá nad Labem - výstaviště v Lysé nad Labem pořádá ve dnech 13. - 16. 6. celostátní výstavu růží a ostatních letních květin. Výstava bude uvedena pod názvem RŮŽOVÁ ZAHRADA 2019. Můžete zde shlédnout šlechtitelské novinky, aranžmá z řezaných květin a zajímavé zahradní úpravy z růží rostlých. Výstava bude taktéž prodejní. Léčivky - Brno - centrum léčivých rostlin Lékařské fakulty v Brně (Údolní 74, Brno) vás zve od 13. do 30. června na 57. ročník výstavy léčivých rostlin. Najdete zde 900 druhů a odrůd lečivých, aromatických i toxických rostlin. Otevřeno bude denně včetně víkendů od 9 do 18 hodin. Na kosatce do Hlavňovic - Od 8. do 9. června proběhne v Hlavňovicích na Klatovsku výstava sto padesáti odrůd kosatců. Především budou k vidění velkokvěté, americké odrůdy, francouzské, ale i české odrůdy. těšit se můžete i na kolekci denivek a okrasných česneků. Otvírací doba po oba dny bude od 10 do 16 hodin. Jsme rádi, pokud jste si některou z uvedených výstav vybrala a bude pro Vás skvělou inspirací. Máte-li v záměru vytvořit si záhon léčivek, krom výstavy v Brně, najdete mnoho užitečných rad i v knize LÉČIVÉ ROSTLINY.  
Zobrazit článek >
 
Postavme se virům! I. část
Z televizí a rádií se na nás hrnou zprávy o chřipkové epidemii. Ani mráz si nedokázal poradit s těmi chřipkovými viry, tak jak to máme udělat my? Když už jsme chřipce propadli, řekněme si pár rad, jak s chřipkou co nejdříve zatočit. Mezi námi koluje jeden mýtus o chřipce a to, že ji způsobuje např. prochladnutí, provlhnutí či průvan. Ale to jsou jen faktory, které chřipku v jejím vývinu jen podpoří. Za nemoc mohou viry, které se usazují ve vlhkém a teplém prostředí našeho těla, což jsou nos a krk. Zde se pak sliznice zanítí a nachlazení je tu. Viry se neustále mění s to je důvod, proč jsou někteří z nás i více náchylnější k onemocnění. Jeden vir šťastně žažehnaji, vytvoří si imunitu a nový je znovu napadne. Následující 4 body je důležité dodržovat, abychom chorobu rychleji setřásli: 1. Je důležitý KLID a UVOLNĚNÍ, čehož nejlépe dosáhneme tím, že si lehneme do postele. 2. Měli bychom se zdržovat v teple. Tělo pak nevynakládá energii na zahřívání a rychleji se regeneruje. 3. Důležitou součástí je i PITNÝ REŽIM. Tekutin bude zapotřebí o mnoho více, než když jsme zdraví. Vyhýbejme se však kávě a černému čaji. Doporučuji např. bylinkový čaj proti nachlazení se zázvorem. 4. Omezit jídlo. Avšak při nemoci zrovna dvakrát nehýříme apetitem. Je vhodné jíst lehká jídla, jako jsou zeleninové polévky, vařené brambory či rýže. Na svačinu si můžeme dát nějaký dobrý jogurt s živou kulturou. Na doplnění vitamínů je skvělé čersvé ovoce. Naopak se vyhýbejme tučným, moučným a přeslazeným jídlům.   Bylinkový čaj lze zakoupit: ZDE
Zobrazit článek >
 
Ach to žehlení!
Když se podíváte na plný koš nevyžehleného prádla, dělá se vám zle? Tolik hodin práce! Žehlení je jedna z nejméně oblíbených domácích prací. Jak si ji ulehčit ? Neexistují nějaké metody, jak prádlo vyrovnat bez žehlení? Pamatujte, že praní prádla s vysokou frekvencí otáček za minutu vám nikdy nebude ku prospěchu. Čím méně otáček, tím menší zmačkaní prádla. Do pračky nalijte aviváž. Složky aviváže přispívají k tomu, aby prádlo zůstalo rovné. Potom, co prádlo vyndáte z pračky s ním zatřepte a pak až ho vyvěste na šňůry. Jemné materiály včetně vlny je dobré nechat uschnou na ramínkách a nebo je nechat volně položené na pevné ploše či na ručníku. Takto se prádlo dá sušit téměř kdekoliv. Plánujete pořízení sušičky? V tom případě myslete na nějakou, která má vyvinuté senzory vlhkosti. Sušičky s tímto bonusem totiž dokáží poznat, kdy je materiál suchý a vypnou se ve správnou chvíli. Díky udržování stále vlhkosti nedojde ani ke zmačkání prádla. Základem rovného prádla je i jeho správné složení. Prádlo musíte složit do vyhlazených komínků, jinak by mohlo i nyní dojít k jeho zmačkání. Nikdy neodkládejte skládání prádla na další den. Nejen že se samo může lehce zmačkat, ale v případě, že veškeré vyprané prádlo vložíte do koše a vrátíte se k němu třeba za týden, se žehlení nevyhnete. A co ještě k žehlení dodat? Je naprosto zbytečné zabírat se žehlením ponožek i jiného spodního prádla, nejen že se na postavě vždy vypne, ale taky obvykle není vidět. Tak a teď už snad méně času stráveného z žehličkou! Napařovací žehličku pro malé pomocnice najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Kontaktní čočky - co je důležité vědět I. část
Pokud jste zvyklí nosit pouze dioptrické brýle a chcete zkusit změnu v podobě kontaktních čoček a nevíte jaké si zvolit či jak aplikovat, přináším vám několikero informací právě na téma: KONTAKTNÍ ČOČKY 1. Zajděte si na vyšetření očí ...jelikož je velký rozdíl mezi vyšetřením na brýle a na kontaktní čočky! Toto vyšetření vám musí provést pouze kontaktolog, čímž je buď vyškolený oční lékař nebo optometrista. Pokud si chcete aplikovat kontaktní čočky, na vyšetření vám musí zjistit vícero údajů, jako jsou: kvalita slz rozměr oční rohovky Další rozdíl je v počtu dioptrií. Brýle jsou totiž dále od oka a kontaktní čočky aplikujete přímo na oko.  2. Manipulace s kontaktními čočkami Každý začátek je těžší a proto je nutná dávka trpělivosti a odhodlání. Nakonec se však naučíte nasazovat i vy kontaktní čočky. Profesionální kontaktolog vám vysvětlí postup, jak nejlépe s čočkami manipulovat.  3. Kdo si nemůže aplikovat kontaktní čočky? V případě, že se dodržují veškeré rady kontakologa, může si čočky aplikovat většina lidí. Není problém ani u alergiků. Za nejčastější kontraindikaci je uváděn syndrom suchého oka. 4. Z čeho se kontaktní čočky vyrábějí? K výrobě se užívají biokompatibilní materiály, které lidé dobře snášejí. Nejmodernější materiál pro výrobu kontaktních čoček je: silikon = hydrogelový materiál - velmi prodyšný, měkký a příjemný na dotek 5. Sportování s kontaktními čočkami Pro zimní sporty jsou velmi vhodní měkké kontaktní čočky. Zároveň neopomeňte na sluneční brýle, neboť čočky nesuplují kvalitní filtr proti UV záření. 6. Jaký je rozdíl mezi jednodenními kontaktními čočkami a těmi s delší životností? Není pravdou, že by jednodenní čočky byly tenčí nebo méně kvalitní než například čočky s životností 30 dnů. Rozdíl je v použitém materiálu, který je různě odolný, a proto mají i čočky různou životnost.   PRODUKT: Proclear 1 day (30 čoček) Jednodenní kontaktní čočky: jsou mimořádně pohodlné mění každý den - jsou nejzdravější variantou Vše je založeno na technologii PC. PC je zkratka pro fosforylcholin, který obsahuje hydrofilní molekuly biokompatibilní s lidským organismem. Díky technologii PC kontaktní čočky Proclear 1 day déle zadržují vodu a vyznačují se menším povrchovým odpařováním. Technologie PC také vodu přitahuje a váže na povrch čočky - vzniká tak štít, který udržuje čistotu a správnou funkci čoček. To vše znamená, že jednodenní kontaktní čočky Proclear 1 day zůstávají hydratované, což napomáhá celodennímu pocitu pohodlí a zabraňuje pocitu suchých očí. Čočky Proclear 1 day jsou jediné jednodenní kontaktní čočky* , jež podle FDA odpovídají výroku: „Mohou poskytovat lepší pohodlí uživatelům kontaktních čoček, kteří při nošení čoček pociťují mírné obtíže nebo příznaky související se suchostí." Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: OPTIKA  
Zobrazit článek >
 
Dopřejte si vitamíny a zdravé tuky z oříšků I. část
Posezení s přáteli u dobrého vína, nebo lenošení u oblíbeného filmu přímo láká k nějakému nezdravému mlsání. Pokud máte skryté zásoby čokolád nebo smažených brambůrků, chápu, že je to nejjednodušší občerstvení a rychlé dodání energie, ale ty následky! Zkuste si napříště udělat raději zásoby něčeho dobrého, ale zároveň takového, co prospěje Vašemu zdraví. Co třeba oříšky! Obsahují proteiny, které Vás zasytí, jejich zdravé tuky dodají potřebnou energii a navíc jsou velmi chutné. A pokud víte, že nikdo z Vašich přátel není na oříšky alergický, můžete je podávat i k dobrému vínu. Navíc posílíte Váš organismus, neboť oříšky obsahují vitamíny a minerály. ARAŠÍDY - nebo jinak zvané buráky se neřadí do skupiny oříšků, jedná se o luštěninu, která obsahuje vysoké procento proteinů. Buráky jsou také velmi bohaté na tuky. Vyrábí se z nich burákové máslo, které je velmi oblíbenou pochoutkou v Americe. U této pochutiny je důležité dbát na jejich uskladnění, protože jsou velmi náchylné na tvoru plísní. KEŠU - poznáte je podle jejich typického tvaru, který připomíná ledvinky. Plody kešu jsou bohaté na taniny nebo vitamin C. Dále jsou velmi bohaté na draslík, hořčík, vápník a železo. Mají méně tuku než burské oříšky. Kešu patří mezi oblíbenou a zdravou pochoutku. PARA - rostou na velmi vysokém stromě Juvii ztepilé v deštných pralesích. Plody kvůli vysokému obsahu tuků po vyloupání rychle žluknou, nevyloupané a chlazené vydrží až dva roky. Ořechy jsou bohaté na tuky, proteiny a sacharidy. Taktéž obsahují minerály, jako jsou: draslík, fosfor, hořčík, selen, zinek a železo. Nejlépe chutnají v syrovém stavu. Vychutnejte si zdravé mlsání a zakupte si PARA OŘECHY značky Allnature, které Vám nabízíme v 500 g a 1000 g balení.
Zobrazit článek >
 
Černým čajem ku zdraví a kráse
Šálek černého čaje má pozitivní účinky na naše zdraví, avšak si ho musíte dopřávat pravidelně a bez cukru. Černý čaj je prospěšný při: vysokém krevním tlaku - narozdíl od kávy dokáže černý čaj krevní tlak snížit. Zprvu nečekejte nějaké závratné snížení. Musíte pít černý čaj pravidelně a bez cukru. Zhruba za půl roku se objeví první výsledky. nadváze - pití černého čaje urychluje metabolizmus. prevence infarktu - černý čaj obsahuje flavonoidy, které působí jako antioxidanty a zároveň jsou mnohonásobně výkonnější než antioxidační vitamíny.  nachlazení - doporučuje se pití černého čaje, protože má schopnost rozšiřovat průdušky, čímž se vám bude lépe vykašlávat.  prevence zubního kazu - pití černého čaje 2 x denně snižuje výskyt zubního kazu až o polovinu. Černý čaj je výborným antioxidantem a jeho účinky můžete vyzkoušet i na vaší pleti. Právě teď, když potřebujeme chránit naši pleť před ostrými slunečními paprsky, je černý čaj tou nejlepší volbou. Sluneční paprsky obsahují UV záření a po dopadu na naši pokožku způsobují poškození buněk, které vede k předčasnému stárnutí pokožky. Užívejte černý čaj vnitřně, ale taktéž vyzkoušejte pleťovou masku - Černou textilní masku s extraktem z černého čaje - která vyživí vaši pleť. Pravidelným používáním těchto masek docílíte toho, že budete mít pleť jemnou, pružnou a bude působit mladistvě. Očišťující a hydratační maska pro zmatnění mastící se pleti Pure Charcoal se složením obohaceným o černé uhlí, extrakt z černého čaje, LHA a kyselinu hyaluronovou pomáhá k očištění, hydrataci a zmatnění pleti. Maska s extraktem z černého čaje pleť čistí, zmatňuje a zároveň intenzivně hydratuje. Maska je vhodná i pro citlivou pleť. Dopřejte své pleti intenzivní očistnou péči zaměřenou na zmatnění mastné pleti bez jejího vysušování během pouhých 15 minut!
Zobrazit článek >