EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Lanvin I. - Budování módní značky
Znáte světovou módní značku Lanvin, která se pyšní velkou spoustou parfémů, originálními kousky oblečení a taky doplňky? Přečtěte si zajímavou historii značky Lanvin. Článek je rozdělen na dvě části. V druhém díle si budete moci detailněji přečíst o parfémech Lanvin. Zakladatelkou světové značky Lanvin se stala Jeanne-Marie Lanvin, která se narodila přesně na Nový rok - 1.1.1867. Pocházela z velmi chudé rodiny novináře, kterému se v zaměstnání ne příliš dařilo. Musel uživit nejen Jeanne, ale taky dalších deset sourozenců a svou manželku. Protože by to sám finančně nezvládl, přispívali mu drazí kamarádi, dokonce i spisovatel Victor Hugo. Již v šestnácti letech se musela Jeanne postavit na vlastní nohy. Našla si místo v menším krejčovství, kam byla přijata na učení ke slavné krejčové madame Felix. Zabývala se hlavně šitím klobouků. Díky jejímu talentu si brzy vydělala slušné peníze, které jí umožnily otevřít si vlastí prodejnu s pokrývkami hlavy. Už tehdy sbírala obdivy celé Francie. Šest let po odstartování tohoto byznysu, roku 1895, se provdala za italského šlechtice, se kterým měla jednu dceru Marii-Blanche. Toto manželství však dlouho nevydrželo. Po čtyřech letech se provdala ještě jednou, tentokrát šťastně. Ovšem pouze díky jejímu prvnímu manželství, které jí přineslo dceru, objevila svůj návrhářský talent. Pro svou dceru šila jeden obleček za druhým. Každá matka chtěla pro své dítě taky takové ojedinělé šaty. Proto si tedy Jeanne otevřela roku 1920 módní salon, který se zaměřoval na oděvy pro matky a hlavně pro jejich dcery. Díky jejím neotřelým nápadům se stala uznávanou módní návrhářkou. Snad každý její kousek oblečení obsahoval alespoň kousek krajky, ornamenty,  květinové vzory nebo perličky. Postupem času svůj talent začala využívat i při výrobě pánských oděvů. Během dalších let se zaměřila i na kožichy, luxusní prádlo, doplňky nebo dekorativní předměty. 
Zobrazit článek >
 
Vyznáte se v sýrech? II
Camembert Camembert zraje o mnoho méně, než sýr brie. Vznikl v Orne v Normandii. Vyrábí se též z kravského mléka, na rozdíl od něj je však tužší a pevnější konzistence. Není až tak smetanový. Vyrábí se v drobných průměrech, většinou kolem 15 centimetrů. Často se tepelně upravuje, například na grilu. Výborný je se zeleninou, hodí se však i ,,na zob‘‘ k vínu. Mozzarella Mozzarella má nejen pro nás specifickou výslovnost, který ne každý ovládá, ale taky velmi zajímavou chuť. Jedná se o sýr, který je hlavně pro Italy naprostou špičkou. Vyznačuje se bohatou mléčnou až smetanovou jemnou chutí. Vyrábí se poměrně krátce, vůbec nezraje a díky tomu taky chutná opravdu čerstvě. Výborný je například v kombinaci s rajčaty nebo třeba na pizze. Brie Brie je králem těch nejlepších a nejdelikátnějších sýrů. Jeho konzistence je měkká. Těsto ji sice kompaktní, ale lehko se rozteče. Chuť sýru brie je velmi smetanová a jemná. Jeho barva je krémová do slámového odstínu. Sýr se vyrábí z kravského mléka. Obsah tuku se pohybuje okolo 45-60%. Tradiční sýr má průměr 35 centimetrů, jeho výška se pohybuje okolo 2,5 cm. Brie zraje nejméně 4 týdny, často však i 10 týdnů. Tuto delikatesu je vhodné podávat s vínem. Obvykle se tepelně neupracuje. Poznejte další druhy ještě specifičtějších sýrů. Přečtete si knihu Sýry APETIT, kterou najdete zde. V publikaci se dozvíte nejen více o tom, jak sýry rozeznávat. Kniha vám podá informace, jak nejlépe sýry zpracovat.    
Zobrazit článek >
 
Vše, co potřebujete vědět o masožravkách I
Masožravky, někdy taky hmyzožravky, jsou rostliny, které získávají část živin prostřednictvím nachytání drobných živočichů, například much. Masožravky se během tisíců let vyvinuly z klasických rostlin. Vzhledem k tomu, že rostou v neúrodných oblastech, na půdě velmi chudé na živiny, začaly si masožravky pomáhat s výživou jinak. Rostlinám by chyběl zejména dusík a fosfor, právě ten získává z fauny. Masožravka si poradí v bažinách, rašeliništích, slatiništích a dokonce i ve sněhu. Pořizovací cena masožravek není vysoká, a tak klidně několik jejich druhů můžete pěstovat klidně ve svém bytě. Než masožravku koupíte..  Při výběru masožravek berte ohled hned na několik bodů. Kupované rostliny by samozřejmě neměly být povadlé ani by neměly mít suchý substrát.  Dávejte pozor na původ jednotlivých druhů rostlin. Květináři doporučují nekupovat rostliny z pěstíren, hlavně z těch holandských. Rostliny se ve sklenících pěstují hlavně velkou rychlostí a celoročně je hostí vytápěný skleník. To rostlinám nevadí, avšak při transportu trpí. Masožravky špatně snášejí změnu prostředí, a to ještě netuší, že se budou stěhovat nejen do prodejny, ale následně i k vám domů. Pokud si pořídíte masožravku od českého pěstitele, máte vyhráno. Specializovaní zahradníci se o rostliny dobře starají a mají je vždy kvalitní.  Na druhy masožravek se ještě blíže podíváme, avšak zapamatujte si, že pokud vaše oko padne na láčkovky, měla byste zkontrolovat, zda nemají zaschlé zárodky mladých láček. Pokud je tomu tak, rostlinu určitě nekupujte. Jestliže jsou láčky suché, pravděpodobně ani vysoká míra vlhkosti jim nepomůže se vzpamatovat. 
Zobrazit článek >
 
Vaše práva vůči zaměstnancům ochranky
V minulých týdnech jsme uveřejnili článek o tom, jaká má oprávnění zaměstnanec bezpečnostní agentury obchodu při kontrole zákazníků, kde jsme uvedli, že za určitých okolností je pracovník oprávněn zamezit odchodu zákazníka z obchodu, pro účely tohoto článku budu takové omezení osobní svobody nezřídka nazývat „zadržením“, ačkoli si uvědomuji, že institut zadržení je odlišný od omezení osobní svobody (k čemuž je dle zákona za určitých okolností oprávněn pracovník ochranky). Činím tak čistě pro přehlednost článku. Jaké jsou však možnosti zákazníka, kterého nepustí pryč z obchodu a následně se prokáže, že byl zadržen neoprávněně? V první řadě je třeba připomenout, že omezení osobní svobody nesmí nepřiměřeně zasahovat do práv osoby, která byla na osobní svobodě omezena. Mimo jiné by neměla být zadržena na nepřiměřeně dlouhou dobu. Pokud k příjezdu policie dojde v rozumném čase, avšak následně se po případné prohlídce ukáže, že zákazník byl na místě držen neoprávněně, má nárok na náhradu případné újmy, která mu jednáním pracovníka byla způsobena. Újma je jak újma na jmění (škoda), která se nahrazuje uvedením v předešlý stav popř. v penězích, tak i nemajetková (nemajetková újma), kterou lze odčinit přiměřeným zadostiučiněním. Příkladem vzniku škody by mohla být situace, kdy pracovník ostrahy zamezí zákazníkovi odchodu z prodejny a zákazník přijde pozdě do zaměstnání, čímž přijde o část mzdy. Naproti tomu ke vzniku újmy je možné se domáhat přiměřeného zadostiučinění. Typickým příkladem zadostiučinění je omluva, nicméně lze požadovat i jiný způsob odčinění způsobené újmy, v určitých případech lze požadovat i zadostiučinění v penězích. Za určitých okolností by bylo taktéž možné uvažovat o tom, že se pracovník ostrahy, který zákazníkovi zamezí v odchodu, dopustí přestupku tak, že jinému ublíží na cti tím, že ho urazí nebo vydá v posměch. Takový případ není až tak obtížné si představit, když jednání některých zaměstnanců může být velmi ponižující a situace, kdy zákazník stojí před pokladnou, kde je držen a někdy nepěkně osočován, urážkou nezřídka být může.  Za takový přestupek hrozí pracovníkovi ostrahy pokuta až 5.000,- Kč. V určitých případech by jednání zaměstnance bezpečnostní agentury bylo možné vykládat jako „schválnost“ popř. jiné hrubé jednání, čímž by ovšem došlo ke spáchání závažnějšího přestupku, za který by mu hrozila pokuta až 20.000,- Kč. V extrémním případě by se pracovník ostrahy zamezením v odchodu mohl dopustit až trestného činu omezování osobní svobody, za který by pracovníkovi ochranky mohl hrozit trest odnětí svobody až dva roky. Daniel Macek, advokát www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Staňte se pivními odbornicemi, poznejte druhy piva – I. část
Překvapte svého partnera svými pivními znalostmi. Vyznáte se v pivech? Ne? V tom případě si přečtěte tento článek a seznamte se s nejčastěji podávanými pivy. Ale Ale není pouze jeden druh piva, ale existuje ještě mnoho jeho dalších podskupin jako například Light Ale, Cream Ale a další. Piva jsou oblíbená hlavně v Belgii nebo v Británii. Toto pivo by se dalo přirovnat k našemu českému ležáku, avšak ve všech ohledech se mu nevyrovná. Jedná se o pivo svrchně kvašené. Vyznačuje se silnou ovocnou chutí. Vídeňský ležák Chmelová hořkost v kombinaci s nasládlou chutí? To je vídeňský ležák Antona Drehera, který byl vytvořen už v roce 1841. Kouřové pivo Rauchbier, neboli kouřové pivo vzniká sušením sladu nad kouřem z rašeliny nebo dřeva. Tento proces přípravy dodává pivu jemnou uzenou chuť. Pivo může kvasit svrchně i spodně. Je podávané nejčastěji v Německu. Porter Toto pivo je jedno z těch nejsilnějších. Vyrábí se svrchním i spodním kvašením. Na stůl byste ho měli dostat v ideální teplotě 13°C. Vyznačuje se typickou praženou chutí, aromatickou smetanovou pěnou a velmi tmavou barvou. Pivo se dříve podávalo zejména v Irsku. Saison Toto pivo dle chuti poznáte vždy. Je totiž nakyslé. Saison se připravuje svrchním kvašením. Na stůl ho tradičně dostanete v Belgii. Podává se silně chlazené, někdy dokonce i s ledem. Cider Sice nejde o klasické pivo, ale Cider uvádím z toho důvodu, že se na stolech v hospodách objevuje čím dál častěji. Jedná se o kvašený jablečný mošt. Tradičně je podáván také ve Španělsku, Francii, Irsku nebo Británii. O dalších druzích piva si budete moci přečíst v druhé části článku.  Půllitr vyrábějící pěnu najdete zde.  Další dárkové vychytávky najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Městem chodí Mikuláš
Ačkoliv je Mikuláše až ve středu, tak je u nás zvykem, že jsou děti obdárovány sladkostmi večer před svátkem sv. Mikuláše. Pojďme si připomenout, kdo to byl Mikuláš a jaké se v den jeho svátku udržují tradice. Svatý Mikuláš - světec a přítel dětí, patron zajatců, ochránce dobré svatkby, biskup, mučedník, vyznavač a pomocník v nouzi.  POHLED DO HISTORIE: okolo roku 300 n. l. se stal Mikuláš biskupem v době pronásledování křesťanů kolem r. 310 n. l. se dostal Mikuláš do zajetí Galeria Valeria Maximina, zde byl uvězněn v žaláři a těžce mučen v roce 325 n. l. vystoupil na slavném koncilu Nicejském den úmrtí se datuje na den 6. prosince mezi roky 345 - 351 TRADICE: V předvečer 6. prosince navštěvuje Mikuláš (muž s bílým vousem) v doprovodu čerta a anděla děti. Dle toho, zda-li byly děti hodné či zlobily, jim nadělí sladkosti. Pokud se Mikuláš nedostaví osobně, děti si dávají za okno talíř a čekají, až jim nadělí pytlíky s dobrotami.  Mikulášovo uctívání se rozvinulo v Německu zprvu v 10. století v Porýní; bylo podporováno císařovnou Theofanou, řeckou manželkou císaře Oty II. Ve stejném 10. století vznikl v Německu obyčej, který zůstal zachován dodnes: zvyk, že Mikuláš navštěvuje děti a obdarovává je. To se vztahuje na tuto historii: v klášterních školách tehdy byla takzvaná "biskupská hra"; při ní jeden žák přebíral jednou v roce funkci opata nebo i biskupa a "vládl" nad klášterem a nad školou. Zprvu se tato hra konala 28. prosince, v den Neviňátek; asi od 13. století byla přeložena na den sv. Mikuláše.  Krajově i národnostně se liší jak oblečení tak i jméno Mikuláše. V Čechách jsou nejstarší záznamy o mikulášské nadílce ze 14. století
Zobrazit článek >
 
Dýňové žně
Podzim je v plném proudu a jak to tak každý rok bývá, začalo období „dýňových slavností“. Dýně se v tomto čase sklízí, zpracovávají a připravují se z nich báječné pokrmy. A přitom ještě před pár lety nebyla dýně moc oblíbená ani u pěstitelů, ani v kuchyni. Bylo to především díky tomu, že na trhu se objevil pouze jediný druh této tykvovité odrůdy. Navíc jsme pořádně nevěděli, co s takovou zeleninou vlastně provést. Dnes už si můžeme vybírat z mnoha druhů dýní a z mnoha možností jejího zpracování. Jinak řečeno, tato tykev už nám není cizí. I když stále ještě je některým lidem celkem neznámá. Pojďme se tedy na ně podívat trošku blíže. Okrasné dýně Chcete-li si vyzdobit kuchyň, předsíň, stůl v obývacím pokoji nebo i zahradu a terasu nějakým hezkým plodem přírody výtečně se hodí tzv. okrasné dýně. Okrasné ovšem neznamená nejedlé. Tyto dýně lze samozřejmě jíst, ale je s nimi spíše více práce než užitku. Jsou však obdařeny zajímavými, někdy až bizardními tvary a barvou. Tyto tykve mají nejen dlouho trvanlivost, kterou ještě prodloužíte tím, že ponecháte stonek delší a neporušený, ale mají také menší vzrůst, díky němuž si tak najdou místo téměř kdekoliv ve vaší domácnosti. Uveďme si pár dýní, za které se jistě nemusíte na žádném stole stydět. Výzdobu si můžete obohatit pestrobarevnými podzimními listy, kaštany, vlašskými ořechy, jehličnatými větvičkami či šiškami. Vše je pouze o vaší fantazii a kreativnosti. galaxy of stars – malé plody dýně s výraznou, zajímavou, kresbou andělská křídla – velmi malé plody, lépe zvané „dýněčky“, které jako by měly po celém svém obvodu malá křídla jack be little – malé, drobné, zploštělé plody oranžové barvy, lze je přirovnat ke známým obrovským oranžovým dýním, jaké známe především z amerických filmů kačenky – neboli „labutěnky“, anglicky crookneck (zahnutý krk), tento název zcela vystihuje jejich tvar, někomu mohou připomínat i dýmku, mají žlutou až oranžovou barvu pear bicolor – svým tvarem tento druh připomíná hrušky či kuželky, mají žluto-zelenou barvu trnová koruna – opět se jedná o malé plody, které jsou typické svými trnovitými výrůstky sweet dumpling – kulovité až mírně zploštělé plody, jsou dvoubarevné, mají bílou slupku se zelenými podélnými pruhy Jedlé dýně Když se řekne dýně, jistě se vám hned vybaví dýně velkoplodá, která může dorůstat až do hmotnosti 30 kg. Používá se především pro svátek Halloween, který se slaví hlavně v anglicky mluvících zemí, tedy v Americe, Anglii, Irsku atd. A právě v Americe je tato dýně velmi oblíbená a často se stává i příčinou sousedských sporů. Jsou to právě Američani, kteří se tolik vzájemně předhánějí o to, kdo bude mít letos větší dýni a kdo ji zároveň bude mít nejlépe „vydlabanou“. Ačkoliv jsou i tyto dýně jedlé, nejsou tolik chutné. Navíc jsou, už díky své velikosti, obtížnější pro zpracování, mají velký jádřinec, jsou velmi vodnaté a chuť nemají nijak výraznou, respektive skoro až „nijakou“. Z jedlých dýní je pro nás nejznámější a také nejchutnější dýně zvaná Hokkaido, konkrétně její červená odrůda „kaštanová dýně“. Jak název napovídá, byla tato tykev vyšlechtěna v Japonsku. Nutno dodat, že není Hokkaido populární jen chutí, ale i zpracováním. Jedná se o jedinou dýni, kterou není nutné před tepelnou úpravou loupat, takovou výhodu ocení každá hospodyňka. Dýně Hokkaido má velmi tenkou a dokonce i lahodnou slupku. Celkově je tato dýně nasládlá a výrazná. Lze ji tak použít v podstatě na cokoliv. Připravují se z ní sladké pokrmy, jako jsou koláče, džemy, kompoty, muffiny. Dále slané pokrmy, tedy především známá dýňová polévka, pečená dýně nebo jako pyré, samozřejmě pro tento účel bez slupky. Co je ale také důležité zmínit, dýně Hokkaido se vyznačuje dlouhou trvanlivostí. Můžete ji tak použít na podzim jako dekoraci a na začátku nového roku si z ní uvařit třeba již zmíněnou a populární dýňovou polévku. Hokkaidó jako vitamínová bomba Obecně dužnina každé dýně je obdařena nemalým množstvím hořčíku, draslíku, selenu, sodíku, chlóru, železa, zinku, fosforu, alfa-karotenu, beta-karotenu, fosforu. Ještě vám to nestačí? Tak pokračujeme! Dýně dále obsahuje bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyselinu nukleovou, vitamíny skupiny B, vitamín C a A. Co to vlastně vše znamená pro naše tělo? Dýně je výborná pro diabetiky, pomáhá při onemocnění žaludku, slinivky a sleziny. Posiluje imunitní systém, uklidňuje, upravuje činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, detoxikuje, pomáhá při revmatismu a dně aj. Slupka této dýně pak obsahuje zvláštní látky s preventivně protinádorovým účinkem, které v posledních dobách byly vědecky dokázány. Nejen slupka a dužnina jsou nabity vitamíny a minerály, ale i dýňová semínka jsou stále populární a jejich pozitivní účinky pro naše zdraví i tělo není třeba blíže představovat. Pokud chcete mít dýni po celý rok po ruce, využijte dýňových semínek nebo oleje. Stačí kliknout zde.  
Zobrazit článek >
 
Zhubněte do plavek za pár týdnů! I
Ještě máte čas na to, abyste si vyformovala dokonalou postavu. Přečtěte si pár tipů na to, jak spolehlivě a zhubnout bez jojo efektu. Možná je to snadnější, než si myslíte! Úplně na začátek je vhodné stanovit si své cíle. Chcete jen zpevnit postavu nebo zhubnout značnou část vaší váhy? Určitě se přeměřte a zvažte, čísla si zapište. Je důležité vidět, že děláte pokroky! Je vhodné určit si i nějaké průběžné cíle. V diáři si na jeden den v každém týdnu zapište hodnotu vaší váhy, které byste chtěla dosáhnout. Nepřehánějte to a nenastavujte laťku příliš vysoko, lepší je hubnout pozvolna, aby nedošlo ke zmíněnému jojo efektu. Pomocí vámi zvolených tabulek, které jsou běžně dostupné na internetu si spočítejte přibližné kalorie denního příjmu. Prozkoumejte hodnoty jiných potravin. Připravte si jídelníček na následující dny tak, že jeho kalorickou hodnot snížíte ideálně o dvacet procent. Místo hranolek si dejte brambory, vynechte tučné sýry a dejte si místo nich třeba tvaroh. Určitě se v jídle neomezujte tak, že byste měla hlad. Jezte zdravě, ale ne málo. Pokud hladovíte, místo tuku se tělo začne zbavovat svalové hmoty. Naopak přidejte do svého programu sport. Zvyšte počet porcí, snižte objem každé z nich. Pokud jste například doposud jedla tři porce denně, tj. snídani, oběd a večeři, přidejte do jídelníčku i svačiny. Porce tak nějak rozmístěte do celého dne. Snídat můžete sladké, odpoledne na něj však zapomeňte. Večer jezte hlavně bílkoviny a zeleninu. Pomoc můžete najít i ve vhodném potravinovém doplňku. Vyzkoušejte třeba podpůrný bylinný přípravek, který zvyšuje výkonnost metabolismu. Elixír – Hubnutí najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
JAK NA REZERVAČNÍ SMLOUVU NA NEMOVITOST, ANEB NA CO SI DÁT POZOR PŘED JEJÍM PODPISEM
Budou to téměř dva roky, co jsme napsali článek (zde) o tom, co je dobré vědět o rezervačním poplatku při koupi nemovitosti. Mnoho lidí se ocitlo, a také stále ocitá, v situaci, kdy si chtějí koupit nemovitost, složili realitní kanceláři rezervační poplatek, ale z nějakého důvodu nakonec ke koupi nedošlo. Bývalo běžnou praxí, že si i v takovém případě realitní kanceláře ponechávaly rezervační poplatek, který jim zájemce o konkrétní nemovitost uhradil. Co je to rezervační smlouva a s kým se uzavírá Rezervační smlouvou si zájemce o koupi nemovitosti „zarezervuje“ nemovitost zpravidla pro to, aby ji mezi tím, než vyřídí potřebné záležitosti pro její koupi, nekoupil nikdo jiný. Jak už jsme psali v našem předchozím článku, z dřívější ustálené soudní praxe plyne, že rezervační smlouva musí být uzavřena mezi zájemcem o nemovitost a vlastníkem nemovitosti. Připomeňme rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 32 Cdo 3337/2011 ze dne 28. 5. 2013, ze kterého je patrné, že rezervační smlouva uzavřená mezi zprostředkovatelem a zájemcem o koupi je neplatná. Důvodem je to, že k budoucímu uzavření kupní smlouvy se může zavázat pouze vlastník nemovitosti, nikoliv realitní kancelář. Dnes tak už většina realitních kanceláří rezervační smlouvu podepisuje spolu se zájemcem i vlastníkem nemovitosti. I přes tuto skutečnost však některé realitní kanceláře rezervační smlouvu i nadále tímto způsobem uzavírají, dejte si tedy pozor, s kým rezervační smlouvu uzavíráte. Jak rozhodují soudy V první řadě je třeba říci, že rezervační smlouva není v občanském zákoníku konkrétně upravena. Z důvodu chybějící konkrétní právní úpravy pak často vznikaly (a stále ještě i vznikají) spory mezi zájemcem a realitní kanceláří v případech, kdy nakonec nedojde k uzavření kupní smlouvy, a to jak z důvodu že zájemce si koupi nemovitosti rozmyslí, tak i v případně, kdy mu uzavření kupní smlouvy zabrání nějaké jiné skutečnosti (např. banka navzdory původnímu očekávání neposkytne hypoteční úvěr). Vzhledem k tomu, že současný občasný zákoník je účinný teprve relativně krátkou dobu, nedošlo prozatím k rozhodnutí nejvyšších soudů o rezervačních smlouvách uzavřených podle nového občanského zákoníku, nicméně vzhledem k podobné právní úpravě soudy nižších stupňů i nadále rozhodují podle dřívější ustálené judikatury. Problémem rezervačního poplatku se zabýval například Okresní soud v Trutnově ve svém rozhodnutí sp. zn. 9 C 28/2015 ze dne 10. 6. 2015, který v řízení rozhodoval především o zhodnocení rezervační smlouvy uzavřené mezi realitní kanceláří a zájemcem o nemovitost, a smlouvou zprostředkovatelskou uzavřenou mezi realitní kanceláří a vlastníkem nemovitosti. Realitní kancelář se v rámci smlouvy o zprostředkování zavázala vyhledat zájemce o koupi nemovitých věcí a v případě nalezení takového zájemce se zavázala připravit realizaci prodeje, konkrétně k přípravě kupní smlouvy. V rámci rezervační smlouvy se pak zavázala „rezervovat“ nemovité věci do určité doby a během ní neuzavřít rezervační smlouvu s jiným zájemcem. V této době se zájemce zavázal uzavřít kupní smlouvu s vlastníkem nemovitosti. Realitní kancelář se tudíž fakticky k žádné činnosti, kterou by měla vykonat speciálně ve prospěch zájemce, nezavázala. Naopak se zavázala k nečinnosti po dobu rezervace, jak se k tomu zavázala i v předmětné smlouvě o zprostředkování. K samotné přípravě kupní smlouvy pak byla zavázána pouze na základě smlouvy o zprostředkování. Na základě výše uvedených skutečností Okresní soud v Trutnově dovodil, že po sjednanou dobu platnosti rezervační smlouvy nevykonala realitní kancelář žádnou službu, za kterou by mohla oprávněně požadovat „poplatek“. Navíc ještě došlo k uzavření kupní smlouvy v tomto případě až po uplynutí doby platnosti rezervační smlouvy. Tato situace nenastala ani porušením nějaké povinnosti zájemce, jako třeba neposkytnutím součinnosti či odstoupením od rezervační smlouvy. Zaplacení rezervačního poplatku proto nemůže být požadováno ani jako smluvní pokuta. Soud proto rozhodl, že ponechání si rezervačního poplatku realitní kanceláří se příčí dobrým mravům a realitní kancelář jej proto musela vrátit. Pozor na to, jakou smlouvu podepisujete Při podpisu rezervační smlouvy si dejte velký pozor, jestli nepodepisujete smlouvu o zprostředkování. Tou se totiž realitní kancelář zavazuje v podstatě k tomu, že v daném období nebude nemovitost nikomu nabízet a zprostředkuje zájemci možnost uzavřít kupní smlouvu s vlastníkem nemovitosti. Zároveň s tím vyžaduje po zájemci složení zálohy nebo rezervačního poplatku. Nárok na odměnu pak realitní kanceláři v závislosti na znění smlouvy může vzniknout často už jen tím, že zprostředkuje příležitost smlouvu uzavřít, tedy ve chvíli, kdy tzv. přivede strany k jednacímu stolu. Jestliže v takovém případě zájemce kupní smlouvu na nemovitost neuzavře, přestože realitní kancelář podpis umožnila (tj. zařídila, že vlastník byl připraven k podpisu), bude mít zájemce značné komplikace získat rezervační zálohu zpět a v mnohých případech se její navrácení podařit ani nemusí. Rezervační záloha je často rovna výši odměny realitní kanceláře za popsané „přivedení k jednacímu stolu“ a je velmi obtížné v takovém případě rozporovat vznik nároku na odměnu. Nenechte se k podpisu dotlačit Realitní makléři někdy využívají velice rafinovaných přesvědčovacích technik, abyste jimi navrhovanou smlouvu podepsali co nejdříve. Nenechte se tedy nikdy do podpisu tlačit a uchlácholit se krátkým popisem, co smlouva obsahuje. Důrazně doporučujeme si celou smlouvu nejdříve pečlivě pročíst. Pakliže máte pocit, že na Vás realitní kancelář či makléř vyvíjí nepříjemný nátlak a takříkajíc Vám již ťuká na rameno, ať smlouvu podepíšete, zbystřete, neboť toto může být známka případného budoucího ne zcela seriózního jednání. Pokud Vám obsah smlouvy není jasný, raději se poraďte někým, kdo se této problematice věnuje, nejlépe s advokátem. S vyřešením podobných situací jsme úspěšně pomohli již několika klientům, proto se na nás neváhejte obracet s Vašimi dotazy.   Daniel Macek, advokát
Zobrazit článek >
 
Letní alko drinky, které vás osvěží I
Letní víkendy jsou jako dělané na posezení v parcích, u vody nebo na domácí grilování. Pro každou jmenovanou příležitost by se vám jistě hodil svěží drink. Nepijte těžké víno nebo hutné pivo a vyměňte ho za ledové osvěžení. V tomto dvoudílném článku jsme pro vás připravili několik receptů na zajímavé letní osvěžující alko drinky. Článek se soustředí na méně známé nápoje, abyste mohla objevit nějakou novinku, kterou neznáte. Tak který nápoj to bude? Zázvorový říz Na pěknou letní vypalovačku, která ochladí a ještě vás zbaví všech bacilů budete potřebovat bílý rum a tonik nebo zázvorové pivo a limetku. Mixujte v poměru 1:2. Do nápoje se hodí hodně kostek ledu a limetka. Do zázvorového toniku nebo limonády lze přidat taky hruškovice nebo alkohol s příchutí jablek. V kombinaci se zázvorem chutnají obě dvě varianty skvěle. Pokud vytváříte toto zázvorové překvapení, přidejte do něj předem uvařenou hrušku či jablko nebo využijte kompotovaného ovoce. Opět vložte do drinku alespoň pár kostek ledu. Mojito s melounem Mojito patří mezi nejoblíbenější drinky vůbec. Je svěží, lehké a výborně chutná. Připravili jsme pro vás jeden ,,vylepšovák‘‘ s melounem. Na přípravu budete potřebovat stejné ingredience jako na mojito, tedy světlý rum, mátu, třtinový cukr, limetku a sodovku. Dále si pak připravte kus melounu. Ze zmíněných ingrediencí připravte směs, část melounu rozmixujte a vlijte do mojita. Následně nakrájejte zbytek vodního melounu na kousky a přidejte do nápoje spolu s kousky limetky a máty. 
Zobrazit článek >
 
Variace na tělový peeling
1) Antistresový tělový peeling hrozny s limetkou Aroma Ritual 200 g Jemný tělový peeling šetrně odstraňuje odumřelé kožní buňky prostřednictvím krystalků cukru. Vlastnosti: šetrně odstraňuje odumřelé kožní buňky prostřednictvím krystalků cukru, čistí a vyhlazuje pokožku těla, navrací vitalitu, olej z hroznových jadérek podporuje regeneraci pokožky, zpomaluje stárnutí, limetka uvolňuje nahromaděný stres, uklidňuje mysl. Tento výrobek zakoupíte v našem e-shopu: ZDE   2) Osvěžující tělový peeling Vodní Meloun 200 g Potěšte svou pokožku i smysly, dopřejte si jedinečnou péči peelingového cukru a nechte se unášet blahodárnými účinky aromaterapie. Vyhlazující péče v jemném tělovém peelingu, šetrně odstraňuje odumřelé kožní buňky prostřednictvím krystalků cukru, čistí, vyhlazuje pokožku těla a navrací jí tak vitalitu, zanechává pokožku hedvábně jemnou a zářivou. Aktivní látky: extrakt z melounu hydratuje pokožku a podporuje její regeneraci. Vlastnosti: sladká vůně vodního melounu osvěžuje a povzbuzuje mysl. Jak používat Aplikujte 1 x týdně, důkladně opláchnout. Tento výrobek zakoupíte v našem e-shopu: ZDE   3) Opojný tělový peeling Irská Káva 200 g Potěšte svou pokožku i smysly, dopřejte si jedinečnou péči peelingového cukru a nechte se unášet blahodárnými účinky aromaterapie. Vyhlazující péče v jemném tělovém peelingu, šetrně odstraňuje odumřelé kožní buňky prostřednictvím krystalků cukru, čistí, vyhlazuje pokožku těla a navrací jí tak vitalitu, zanechává pokožku hedvábně jemnou a zářivou. Aktivní látky: kofein - podporuje mikrocirkulaci v pokožce a dodává buňkám energii. Vlastnosti: opojné aroma irské kávy povzbudí tělo i smysly a promění péči o tělo v nevšední zážitek. Jak používat Aplikujte 1 x týdně, důkladně opláchnout. Tento výrobek zakoupíte v našem e-shopu: ZDE  
Zobrazit článek >
 
Molekuly mládí v kůži
Kyseliny hyaluronová (HA) - je nazývaná taktéž jako molekula mládí. Její výskyt v naší pleti je naprosto přirozený a má zásluhu na tom, že naše pleť je hladká. Avšak nic není věčné a s přibývajícím věkem se její produkce snižuje a naše pokožka ztrácí elasticitu a vrásky se nám prohlubují. HA váže velké množství vody a vytváří gel, který v mezikloubním prostoru slouží jako mazadlo našich kloubů. Tím se pohybujeme bezbolestně a pohyby kloubů jsou hladké. Taktéž zajišťuje optimální nitrooční tlak. Taktéž plní řadu užitečných funkcí v dýchacích cestách, ve sliznici nosu, ve vaginálním epitelu atd. V kůži je prospěšná především: 1. Hydratace - jak už víme, HA dokáže vázat velké množství vody. V kůži dokáže udržet hydrataci řadu hodin. 2. Elasticita - zde platí "čím více HA v kůži, tím je pevnější". Pokožka se stává pružnější a tvorba vrásek se potlačuje. 3. Ochrana - na kůži a v sliznicích vytváří ochrannou bariéru, která omezuje ztrátu vody. 4. Regenerace - kůže se obnovuje 21 dní. Při poškození pleti například nadměrným sluněním a s pribývajícím věkem se regenerace pokožky zpomaluje. HA podporuje dělení buněk a je velmi důležitá pro obnovu kůže. Zárověň urychluje regeneraci pleti. 5. Pomoc při hojení - HA urychluje hojení, které se projevuje zarudnutím pokožky. Také snižuje šíření infekce. Vylepšete si stav Vaší pokožky a kloubů přípravkem HYALURMED, který zakoupíte v eshopu zde: krasa.eiffeloptic.cz 
Zobrazit článek >
 
Kosmetika pro nejmenší aneb co mít určitě doma II
Vatové tyčinky Tyčinky se vám budou hodit jednak do uší a jedna do nosu. Vybírejte takové, které mají rozšířené omotání. Vyhnete se hrozbě poškrábání či zaražení. Mýdlo Miminka po narození mýdlo ani nepotřebují. Kromě vlhčených ubrousků je však nutné ho mít v zásobě taky. Vyhněte se parfémovaných přípravkům pro dospělé a nakupte dětské jemné a pečující mýdlo. Pokožka narozených dětí je velmi jemná a zdaleka se nerovná kůži dospělého člověka. Samozřejmě je třeba o ni pečovat, to je ale nutné dělat velmi šetrně. Otestujte Jemný mycí gel pro děti Baby 400 ml oblíbené značky JOHNSON’S Baby. Nedráždí oči, jemně čistí, hydratuje pokožku. Má samozřejmě neutrální pH. Jeho výhodou je také to, že je obohacen o tělové mléko. Velmi dobře se smývá. Je též hypoalergenní. Jemný mycí gel pro děti Baby 400 ml najdete zde. Vlhčené ubrousky Tak těch si nakupte požehnaně. Uvidíte, že jich nikdy nebudete mít dost. Jedná se o praktickou pomůcku k omývání a odstraňování jakýchkoliv nečistot. Je samozřejmě lepší užívat vlhčenou látkovou plenu, ale ubrousky jsou o dost praktičtější. Kromě kosmetických předmětů je nutné zaplnit samozřejmě i lékárničku. Kromě borové vody, líhu a oleje by se vám samozřejmě mohly hodit nůžky, samozřejmě teploměr. Je dobré mít v zásobě čípky nebo kapky pro případ horečky. Využijete taky odsávač hlenů.
Zobrazit článek >
 
Hubněte bez diet
Mnoho žen je stále nespokojeno se svou váhou, a tak nedělají nic „jednoduššího“ než, že zkoušejí jednu dietu za druhou. Nejen, že jim takové experimenty mohou narušit celý organismus, ale navíc si přivolávají takzvaný „jojo“ efekt. A v podstatě ani jejich psychice to neprospívá. Důvodů nadměrného tuku v těle může být hned několik. Genetické predispozice, nemoc, nezdravá strava, málo pohybu, stres. U žen pak také změna hormonálního stavu, ale i nadmíra pití piva, i když toto je spíše doména mužů. Možná vás překvapí, že mnoho takto nespokojených žen, ačkoliv v jejich lednici najdeme především tučná jídla, v podstatě „trpí hlady“, respektive jejich tělo ne jejich mysl. Vždyť jaké živiny a tělu prospěšné látky si jejich tělo může vzít ze smaženého, tučného a chemikáliemi nasáklého jídla? Jak ale zhubnout, když už žádná dieta nepomáhá? Přestat s dietami! Našim prababičkám a pradědečkům na vesnicích nevadilo, když si dali tučnější maso (pokud na něj měli), jídlo připravované na sádle, brambory, smetanu apod. Rozdíl mezi nimi a námi je v tom, že měli nejen jídla čistě domácí, ale především měli jídla málo a pohybu mnoho. Vstávali ještě před kuropěním a spát chodili s první hvězdnou. Měli tedy naprosto odlišný způsob života. Vzduch, voda, potraviny, práce, to vše bylo diametrálně odlišné od dnešního způsobu života. Zdravé neznamená drahé Lidé žijí v mylných představách, že zdravé stravování je drahé. Je to častá výmluva žen i mužů. Pro začátek není nic jednoduššího, než ze svého jídelníčku vyškrtnout nebo výrazně omezit potraviny typu: ochucené vody, kupované zákusky, sušenky i přeslazené čokolády, tučné sýry, smažená jídla, polotovary (pytlíkové polévky, omáčky apod.), uzeniny s nízkým obsahem masa, alkohol, cigarety atd. Tedy potraviny, které uspokojí naše chuťové pohárky, ale tělu rozhodně nic prospěšného nepřinesou. Proč si kupovat třeba polévky v pytlíku? Například 5l domácí čočkové či hrachové polévky vás může stát 60 Kč, naopak 5l kupované komerční „poctivé“ polévky z pytlíku vás bude stát až 140 Kč. Přílohy Změňte přílohy. Není přeci třeba si dávat k masu hranolky nebo rizoto z bílé rýže, těstoviny s omáčkou. Co takhle zkusit třeba k masu zeleninový salát. Znáte pohanku, kus kus, polentu, červenou rýži? S těmito přílohami lze vykouzlit spoustu vynikajících jídel, které jsou rozhodně zdravější a navíc i perfektně zasytí. Máte rádi těstoviny? Nechcete se rozloučit s knedlíkami? Nahraďte klasické houskové knedlíky celozrnnými. Honí vás mlsná? Každý má občas chuť na sladké či slané. A to nemluvíme o čokoládě, která je pro některé doslova drogou. Máte-li chuť na nějakou sladkou neřest, dopřejte si čokoládu s vysokým obsahem kakaa nebo ručně vyráběnou bio čokoládu. Některé ani neobsahují mléko, tudíž jsou vhodné i pro alergiky. Jsou sice dražší než obyčejné čokolády, ale kdo říká, že musíte sníst celou tabulku na posezení. Nebo si jednoduše něco méně kalorického upečte doma. Třeba celozrnné muffiny, vločkové sušenky, mrkvové koláče. Cukr nahraďte medem či sirupem ze stévie. Příjemně se u toho odreagujete a navíc můžete pozvat své kamarádky a ukázat jim, jak se peče zdravě a chutně. Máte-li naopak chuť na slané, výborné jsou amarantové chipsy nebo celerové a mrkvové domácí „hranolky“. Více ovoce, více zeleniny Jezte ovoce i zeleninu, které vám dodají mnoho minerálů, vitamínů, ovocných cukrů pro energii a navíc tím i zaženete chuť na sladké. Ovoce si můžete přidávat do jogurtů, do pečených dezertů, smoothie apod. Zeleninu a ovoce je vhodné jíst na lačný žaludek, díky tomu se do těla dostane více vitamínů. Chutně bez ochucovadel Opravdu je nutné používat do omáček bujón? Potřebujeme zahušťovat polévky a omáčky jíškou? Ne! Omáčky přeci můžete zahušťovat rozmixovanou zeleninou, strouhanou bramborou, polévky celozrnnými vločkami nebo kroupami. Ale je tu i jiná varianta. Zahušťovat nemusíte vůbec. Vždyť jídlo i tak chutná skvěle. Používejte koření, jako je kari, chilli, zázvor, kardamom, koriandr, bylinky, to vše jídlu dodá nepřekonatelnou chuť. Navíc především kari, černý pepř a chilli jsou výbornými spalovači tuku! Vychutnejte přirozenou chuť jednotlivých potravin a nezabíjejte je glutamátem, tekutými hnědými ochucovali plnými soli nebo neméně známým nejmenovaným polévkovým kořením. Umělé nebo masové výrobky? Češi milují párky, s hořčicí, v rohlíku apod. Často je to pro nás rychlá a jednoduchá večeře po náročném pracovním dni. Proč si ale kupovat párky, které maso vlastně nikdy nepotkaly? Kupujte si raději, sice dražší, ale za to zdravější, párky s vysokým obsahem masa. Vysoký obsah masa vás nasytí natolik, že jich nakonec sníte méně, než párků klasických. K tomu žitný či celozrnný chléb a hned je tu zdravější varianta tak oblíbeného pokrmu. A totéž neplatí pouze pro zmiňované párky, ale také pro šunky a jiné masové výrobky. Kupujte si pouze libovou, s obsahem masa min. 85%. Jezte normálně, bez přežírání a pravidelně Nikdo neříká, že si nemůžete dopřát normální jídlo. Spíše je důležité si říci, co znamená jíst „normálně“. K obědu není třeba spořádat 6 knedlíků ke svíčkové, stačí o polovinu méně a třeba klasické knedlíky nahradit již zmíněnými celozrnými. Nemusíte spořádat o nedělním obědě u maminky půl kachny a pekáč buchet. Jezte tak, abyste se cítili lehčeji, svěží a zároveň sytí. Pravidelnost, pravidelnost, pravidelnost. Upravte si jídelníček tak, abyste dodržovali pravidelně jídlo celý den. Neznamená to samozřejmě, že ráno se nacpete rohlíkama, k svačině v tom budete krásně pokračovat, k obědu gulášek se šesti a vesele takto celý den. Ráno lehká snídaně, k svačině jogurt a ovoce, k obědu maso se zeleninou či pohankou a tak dále, a tak dále. Přirozený pohyb V neposlední řadě, nebuďte líní. Choďte hodně pěšky, na procházky s pejskem, běhejte, jezděte na kole, zajděte si do bazénu či k rybníku zaplavat. Pokud vám televize chybí, tak zkuste místo sezení na gauči, dívat se na televizi při cyklotrenažéru a podobných přístrojích. Naše tělo potřebuje z každé suroviny něco. Z masa, ovoce, zeleniny, mléka apod. Vše ale s mírou. Tělo nepotřebuje buřty, hranolky, máslové dorty. Sami víte, že po takovém jídle se člověk cítí unavený, někdy je nám dokonce těžko. Vždy samozřejmě záleží na tělesné predispozici člověka, ale pokud nejste nemocní, už jen tím, že omezíte tučná, smažená a sladká jídla či pochutinky, ulevíte tělu od zbytečných kalorií a ručička na váze se pohne tím správným směrem. Pokud si upravíte jídelníček, obměníte některé přílohy, vyškrtnete sice dobré, ale nezdravé pochutiny a zapojíte pohyb, ušetříte tak nejen svoji peněženku, ale také svoje zdraví a budete se cítit mnohem lépe. Nálada se vám zlepší a vaše tělo bude nabité energií :) Chcete udělat něco se svým zdravím a hledáte inspiraci ke zdravému jídelníčku? Zkuste některou z těchto knih.
Zobrazit článek >
 
Hubneme do plavek: Pomalu ale jistě! II
Omezení příjmu je skvělé, ale pozor si dávejte na to, jakých potravin se vlastně zbavujete. Z jídelníčku samozřejmě odstraňte tučné pokrmy, sladkosti a podobná nevhodná jídla, avšak zanechte v menu dostatek všech tuků, cukrů i bílkovin. Jezte ovoce a zeleninu, tvaroh, masitou stravu, hodně luštěnin. Vynechat můžete přílohy. Pokud bude vaše tělo hladovět nebo přijímat příliš malé množství stravy, váš metabolismus se zpomalí a jakmile svůj příjem jen o trochu zvýšíte, na vaší váze se tento fakt odrazí.  Pokud nemáte přehled, jaké číselné hodnoty by se měla držet vaše váha, můžete si spočítat tzv. BMI. Vydělte váhu v kilogramech svoji výškou mocněnou na druhou v metrech. Číslo, které vám vyjde, by mělo zhruba odpovídat číslu 25 nebo udávat hodnotu trochu nad ním. Do jednoduchého vzorce můžete dosazovat hodnoty váhy, dokud vám nevyjde číslo dvacet pět. Jakmile se tak stane, přišla jste na svou ideální váhu.  V závěru našeho článku je třeba ještě upozornit na to, že tělo rozhodně nebude hubnout neustále a pravidelně. Je třeba počítat s tím, že jedno období shodíte hned několik kilo a v jiném se z vašeho těla nevytratí ani kilogram. Je skoro pravidlem, že vám hubnutí nejprve půjde úplně samo, následně se však proces úbytku zastaví a bude třeba vydržet. Mnoho lidí to v období stagnace vzdává, to však nebude váš případ, viďte? Těšte se na změnu a vyhlídku krásného těla třeba hned v plavkách. 
Zobrazit článek >
 
Nejromantičtější a nejkrásnější zámky České republiky
,,Tady je to jako z pohádky!‘‘ Už jste někdy vyslovila tuto větu? Zdálo se vám nějaké stavení s okolní krajinou doslova dechberoucí? Pojďme společně najít ty největší krásy České republiky. Zámek Lednice Největším skvostem celého Lednicko-valtického areálu, patřícího do světového dědictví UNESCO, je právě asi zámek Lednice. Toto sídlo, přebudované do anglického gotického stylu, je pouze jeden ze zámků. O kousek dál se totiž nachází ještě jeden zámek, jak už asi čekáte, se jménem Valtice. Mimo tyto budovy zde najdete další menší překvapení. Areál je spojen nádherným parkem, který skrývá nejrůznější vzácné květiny. Mimo to si zde také můžete prohlédnout zámecký palmový skleník nebo Zednářskou zahradu. Průhonice – park a zámek Necelé tři tisíce obyvatel obývají toto město. Kdo téměř kolem Průhonic projíždí na D1 asi ani netuší, že kdyby na správném místě odbočil, zanedlouho by dojel k nádhernému Zámeckému parku Průhonice, památce UNESCO nebo k samotnému zámku. Průhonický park byl založen v roce 1885. Parkem protékají potoky, které dotváří tuto nádhernou krajinu. Na jeho konci se nachází samotný zámek Průhonice. Leží zde taky dendrologická zahrada, na níž vyrůstá podivuhodné množství dřevin a trvalek. Zahrada je veřejnosti volně přístupná. Při návštěvě tohoto místa byste na zahradu neměli zapomenout. Český Krumlov – Hrad a zámek český Krumlov Jihočeský kraj se může pyšnit velkolepou památkou. Původní krumlovský hrad byl v druhé polovině 16. století přestavěn na renesanční zámek Vilémem z Rožmberka. Celé sídlo mělo velmi pestrou historii i co se týče jeho obyvatelů. Posledními majiteli byli příslušníci rodu Schwarzenbergů. Poté bylo toto velkolepé stavení již v rukách státu. Zámek je nyní jedním z hlavních cílů zahraničních turistů. Konají se zde mnohé hudební festivaly či jiné akce. Mimo návštěvy zámku si můžete naplánovat procházku zámeckým areálem, který byl vybudován rodem Vítkovců nebo si můžete prohlédnout perlu Českého Krumlova – barokní divadlo s dochovanými kostýmy, rekvizitami a dokonce i dekoracemi. Samotné centrum Českého Krumlova však také září jedinečností. Naleznete zde Ostrov, který obtéká řeka Vltava. Ten je připojen ke středu města mosty. Hradec nad Moravicí Staré věže jako pro princeznu, červené zídky a tmavá střecha? To je státní zámek Hradec nad Moravicí. Nachází se kousek Opravy. Není až tak známý, což je podle mého názoru velká škoda. Přestože zámek není nijak rozsáhlý, rozhodně stojí za návštěvu. Při vstupu do zámeckého komplexu se budete cítit, jako byste byla v jiné zemi. Tento pocit dodává, u nás méně tradiční, empírový styl, do něhož byl původní hrad přestavěn. Zámek je veřejně přístupný a dokonce se zde koná jeden z mezinárodních festivalů vážné hudby – Beethovenův Hradec. Hluboká nad Vltavou – zámek Hluboká Návštěvu tohoto zámku ocení nejen milovníci historie, ale i aktivní sportovci. Zámek je obklopen rozsáhlou zahradou, která dotváří pohádkové kouzlo. Bělavá stavba působí velice přepychově. Pokud se sem vydáte až k večeru, určitě vás nadchne barevné osvětlení zámku. Mimo zámek se zde nachází mnohá sportovní střediska golfová, horolezecká a další. Město je plně připraveno na svatby, které se zde velmi často konají. Přála byste si prožít svatbu třeba v Hluboké? V České republice najdeme nespočetné množství nádherných staveb včetně zámků. K dalším romantickým stavbám patří například zámek Nový Světlov, sídlo Rohanů, zámek Sychrov a venkovské barokní sídlo, menší zámek Libice. Určitě vás napadne ještě nějaké další překrásné sídlo. Kam byste se vydala strávit romantický víkend vy? 
Zobrazit článek >
 
Historie čokolády
Jedna z nejoblíbenějších sladkostí lidí v každém věku je právě čokoláda. Kdo by tušil, že zrovna obyčejná čokoládová tabulka bude mít tak pestrý a zajímavý vývoj? A co takový čokoládový nápoj? Věděli jste, že ten už kmeny znaly před více než dva a půl tisíci lety?  Možná je pro vás překvapením, že kakaovník, díky němuž máme dnes zázrak jménem čokoláda, prorůstal v dávných dobách celé deštné pralesy. Díky Olmékům, starověkému kmenu, byly některé stromy domestikovány a přesunuty do příznivějších krajin. Tato událost se stala již kolem roku 600 př. n. l. Kawa, neboli kakaové boby byly následně nedílnou součástí potravy kmene. Na plantážích nechyběl kakaovník ani Mayům. Ti z bobů však tvořili prášek, který ihned po rozemletí upražili a následně smíchali s kukuřičnou moukou, vodou, vanilkovým práškem a chilli. Poté vytvořili pastu, kterou pak naředili vodou. Vznikl tak hořký čokoládový, lehce ostrý nápoj. Z archeologických nálezů je nám dnes známo, že tento nápoj mayští lidé podávali na své slavnostní stoly již kolem roku 600. Boby však nesloužily jen jako zdroj obživy. Známí Aztékové, kolem roku 1400 užívali boby jako platidlo nebo k různým rituálům. Ačkoliv prvním Evropanem, který údajně spatřil a dokonce i ochutnal kakaové boby byl Kryštof Kolumbus již v roce 1502, kakaové boby byly do Evropy dovezeny až v polovině 16. století díky dobyvateli H. Cortésovi, který boby vezl jako nejlepší válečnou kořist uloupenou v Mexiku. Přivezl je na španělské území. Spolu s nimi uloupil také vzácný recept. Zde se kakaový nápoj začal poprvé ohřívat a sladit. Španělé drželi tajemství čokoládového nápoje okolo sta let pouze ve své zemi. Do Francie tento nápoj dostala Anna Rakouská, manželka Ludvíka XIII. Není tajemstvím že evropskému obyvatelstvu nejprve čokoláda vůbec nechutnala. Hlavním krokem pro Evropany bylo smazání jakéhokoliv druhu chilli z receptu. Tabulka čokolády přišla na svět až na počátku 19. století. Roku 1815 založili Holanďané první továrnu na čokoládu. Holandský chemik Conrad van Houten roku 1828 sestrojil kakaový lis, díky kterému dokázal pak oddělit kakaové máslo a kakaový prášek. Pak už jen stačilo sestavit tu nejlepší recepturu a tabulka čokolády byla na světě. Skládala se z kakaového prášku, rozpuštěného kakaového másla a cukru. Ale i pití čokolády bylo v těchto dobách velmi módní záležitostí. Čokoláda se podávala na společenských akcích a různých slavnostech. Kdo v této době dostal čokoládu v tabulce, byl obdarován téměř tím nejcennějším, jelikož čokoláda v pevném tvaru byla velmi drahou záležitostí. První mléčná čokoláda vznikla v druhé polovině 19. století. Roku 1913 lidé mohli ochutnat první čokoládovou pralinku, dříve nazývanou bonbon. Belgickým pralinkám dal jejich název hrabě du Plessis-Praslin. Roku 1925 se začalo s kakaovými boby obchodovat dokonce i na burze. Dnes existuje nespočetné množství čoklád jak tabulkových, tak i tekutých. Světové společnosti se snaží přicházet na nové a jediněčné nápady, jak čokoládu ještě obohatit nebo vylepšit.  Tímto končí naše procházka historií světa čokolády. Pokud vás tento článek zajímal, těště se na ještě jedn podobný, který se bude zabývat jejími druhy. Článek se bude taky věnovat rozboru čokolády, která skrývá spoustu dalších tajemství. Určitě se dozvíte pár dalších pikantností, o kterých jste neměli ani tušení! Na závěr ještě dvě čokoládové perličky:  Marie Terezia byla do čokolády přímo blázen. Snažila se probudit vášeň v čokoládě i v jejím budoucím manželovi Ludvíku XIV. Dala mu čokoládu dokonce jako zásnubní dar. Značka Menier, o jejíž výrobní továrně se říká, že svou krásnou konkuruje Eiffelově věži, na konci 19. století představila zajímavý hit, který byl ve světě čokolády naprostou novinkou. Začala totiž vytvářet kusy pečiva s čokoládovou tyčinkou uvnitř. Jednou prý obchodníci zapomněli pečivo na slunci a čokoláda se uvnitř roztekla. Dodnes někteří lidé tvrdí, že takto vlastně vzniklo sladké pečivo s náplní uvnitř. A pokud se čokolády nemůžete nabažit, pořiďte si knihu se snadnými čokoládovými recepty. Najdete ji zde.     
Zobrazit článek >
 
Irský mech léčí: Jakými vlivy na vaše zdraví se může pochlubit? I
Irský mech může svým pojmenováním klamat, jedná se ve skutečnosti totiž o řasu. Ta se opravdu bohatě využívá v raw stravě. Nedají na ni dopustit vegani, pro které právě tato řasa tvoří nejlepší zdroj kolagenu, který nahradí ten živočišný. Tato řasa získala svůj přívlastek vzhledem k původu svého výskytu. Dříve se totiž objevovala jen v hlubokých vodách irského a zčásti britského kontinentu. I když patří do třídy řas, svým vzhledem naprosto připomíná mech. Z lidového pojmenování se stal oficiální název. Na účinky řasy přišli pravděpodobně až v devatenáctém století rybáři a námořníci sídlící právě v Irsku. Začali řasu konzumovat a postupně objevili výhody její konzumace a vliv na některé kapitoly našeho zdraví. V současné době řasa roste v mnohých lokalitách. Je k nalezení v Tichém oceánu i Atlantiku, její největší zastoupení však zůstalo v severní Evropě. Pro léčebné účely se však hojně pěstuje a zpracovává taky v Kanadě nebo Indonésii. Irský mech obsahuje velké množství minerálních látek, například vápník, draslík, jód nebo síru. Je bohatý taky na hořčík a celou kategorii vitaminů. Najdete v něm všechny prvky od A až k F a taky vitamin K. Irský mech je pro svůj obsah kolagenu přidáván do mnohých potravin zejména mléčných výrobků. Zmínku o jeho výtažcích si můžete prohlédnout na mnohých mlékárenských produktech. 
Zobrazit článek >
 
Hummus aneb cizrnová pomazánka
No, nezní to moc lákavě, že? Pokud si však doma cizrnovou pomazánku připravíte, zjistíte, že ale velice lákavě voní. A jakmile ochutnáte, bude vám jasné, že si tento recept musíte někam honem uložit. Tak jdeme na to, jak se připravuje velmi jednoduchý a oblíbený hummus? Budete potřebovat: Cizrnu (2 malé konzervy) Sezamovou pastu (6 lžiček) Olivový olej (4 lžíce) Šťávu z čerstvého citronu (cca z 1 kusu, dle chuti) Česnek (2 storužky) Kmín mletý (1 lžičku) Sůl a pepř Postup: Nejprve rozdělejte konzervu a slijte cizrnový nálev (Ponechte si jej třeba v hrnečku!). Cizrnu vysypte do mixéru a přidejte k ní veškeré suroviny. Česnek před přidáním do směsi prolisujte. Následně směs rozmixujte. Cizrna bude dost hustá, takže do ní přidejte minimálně čtyři lžíce nálevu z konzervy. Pravděpodobně bude třeba přidat ještě víc, to ale záleží na vás a na využití hummusu. Jakmile bude mít pomazánka vhodnou konzistenci, naaranžujte ji na misku a podávejte. Zbytek cizrnové směsi můžete skladovat třeba v zavařovací sklenici. Moc dlouho v ní ale určitě nevydrží, že? :-) Dobrou chuť! Výhodou tohoto jídla je jeho různorodé využití. Cizrnovou směs můžete připravit jako omáčku na zeleninu či jiné méně zdravé dobroty. Hodit se vám však bude i jako pomazánka na chleba. Kromě toho lze dochutit hned na několik způsobů. Vytvořit můžete třeba kari, pikantní nebo jalapenos verzi.  
Zobrazit článek >
 
Zámek Rájec nad Svitavou
Již ve středověku stávaly na území Rájce dvě gotické tvrze. Majitelé Rájce se velmi často měnili, až v r. 1464 se stal majitelem rod pánů Drnovských z Drnovic. V roce 1570 se pak jedna z tvrzí přestavěla na renesanční zámek. Dále v r. 1763 přechází zámek do majetku Antonína Karla Salma-Reiffercheidta.   Rájecký zámek je krom svého nádherného interiéru známý i pro to, že se zde pořádá výstava kamélií.  Šlechta sbírala kamélie v 19. století, což pro ni znamenalo nejen zábavu, ale taktéž se kamélie používaly k výzdobě zimních zahrad. Bohatou sbírku můžete shlédnout v zámeckém zahradnictví v Rájci nad Svitavou. Nynější stav kamelíií je okolo 400 více či méně známých odrůd. O tyto skvosty pečuje pan Evžen Kopecký. Zámek nabízí čtyři prohlídkové okruhy: 1) Reprezentační prostory - Představuje původní interiéry přízemí s typickými reprezentačními místnostmi, z nichž některé prošly v 70. - 80. letech 19. stol. různými interiérovými změnami. Nejzajímavější jsou bohatě vyřezávané kazetové stropy. 2) Privátní a hostinské apartmány, klenotnice - Představuje soukromé a hostinské apartmány, jejichž instalace je situována do druhé třetiny 19. století, kdy zámek vlastnil Hugo Karel František III. kníže ze Salm-Reifferscheidtu a jeho manželka Alžběta, rozená princezna z Liechtensteinu. 3) Kaple - Původně byla součástí zámku, ale z prostorových důvodu byla přemístěna do jednoho z pavilonů na nádvoří, a to Karlem Josefem I. knížetem ze Salm-Reifferscheidtu. 4) Velký okruh (reprezentační přízemí + privátní a hostinské apartmány, klenotnice + kaple.)   Více informací naleznete na webových stránkách Státního zámku Rájec nad Svitavou.        
Zobrazit článek >
 
Velikonoční symboly
Mezi velikonoční symboly patří beránek, kříž, vajíčka, kočičky a potom i křen nebo mléko s medem. Beránek souvisí s židovskými tradicemi a symbolizuje Boží stádo, které vedlo Hospodina. Židé beránka i pojídají a připomínají si tím své vysvobození z Egypta. V křesťanství je však beránek symbolem Ježíše Krista, protože on je beránek, který se obětoval za spásu světa. Kříž přestavuje odsouzení Krista k smrti ukřižováním a tento trest patřil dříve k trestům nejvíce krutým a ponižujícím. A velikonoční oheň symbolizuje vítězství Ježíše Krista nad temnotou a smrtí. Proto se zapalují velikonoční svíce, které jsou chápány jako znamení života. Svíčka se symbolem alfa a omega (začátek a konec věků) se během velikonoční bohoslužby noří do křestní vody a potom se zapaluje až do letnic a rovněž při každém křtu, protože oheň očišťuje od zlého. Vajíčko je symbolem nového života, protože v sobě ukrývá zárodek života. Zároveň je chápáno jako symbol plodnosti, života a vzkříšení. Jeho barvení pochází ze starověkého Egypta (Persie), kde se na svátek jara barvily vajíčka červeně, což symbolizovalo dělohu a východní křesťanství využívá červenou barvu jako krev Krista. Kočičky symbolizují palmové ratolesti, těmi vítali obyvatelé Jeruzaléma přicházejícího Krista. Na Květnou neděli byly vysvěceny a potom spáleny na Popeleční středu. Symbol zajíčka pochází už z předkřesťanské doby a má pravděpodobně původ v pohanských rituálech oslavujících příchod jara. Zajíček oslavoval i pohanskou bohyni plodnosti Eostre a z jejího jména je i odvozeno slovo Easter (anglický název křesťanských Velikonoc). A proč se bohyně Eostre oslavovala? Bylo to proto, že Eostre proměnila zmrzlého ptáčka v zajíčka. A ten jí byl tak vděčný, že vždy na jaře kladl vejce jako ptáček. Křen symbolizuje hřebíky a hořkost trpícího Krista. Pojídání křenu o Velikonocích se dodržuje hlavně v Polsku, Rakousku a Slovinsku. Mléko s medem symbolizuje dvojjedinost Krista. Velikonoční dárky najdete v eshopu darky.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Od bederní roušky ke krajkovým kalhotkám II
Jedinou vymožeností se pyšnily prostitutky, které nosily jakousi bederní soušku v dámské verzi. Moc pohodlná však zřejmě nebyla. Nezbytnou součástí róby každé ženy byly taky punčochy. Ty jim na nohách držely díky podvazkům. Punčochové kalhoty, které nyní nosí zdaleka více žen, jsou záležitostí soudobou. Vznikly až ve dvacátém století s vývojem nylonu. Mezi dámské spodní prádlo se dají zařadit samozřejmě i slavné korzety. Vznikaly plátěné korzety s kosticemi, později byly vytvářeny korzety na šněrování. Jistě vám něco říká takzvaná móda co neužších pasů. Bohatší ženy si pomocí korzetu stahovaly pas každým dnem víc a víc, aby ho jednoho dne obejmuly dlaněmi. Stahování korzetů se vyvinulo až do takové úrovně, že ženy mnohdy na svém těle nacházely pohmožděniny. Některým dokonce z důvodu vysokého stažení prasklo třeba i žebro. No, ani si tu bolest raději není dobré představovat. Postupem času si i muži zvykli na nošení vrchních dílů, takzvaných trikotů. V devatenáctém století došlo ke spojení spodního a vrchního dílu a nikdo nenosil nic jiného než overal. Za nejmladší kousek spodního prádla by se dala považovat podprsenka. Na svědomí ji má M. P. Jacobsová. Nechala si tento nový módní výmysl patentovat, ale později patent prodala jedné z větších firem. Ta ihned začala vyrábět podprsenky, které se nikterak moc nelišily od těch dnešních. Na konci dvacátých let dvacátého století bylo zavedeno číslování košíčků. Během následujících roků se podprsenka stala nenahraditelným kouskem šatníku každé ženy. Přečtěte si, jaké podprsenky na trhu shledáváme dnes. Umíte si vybrat tu správnou? Připravili jsme pro vás článek, který vám problematiku rozdělení podprsenek objasní. Najdete ho o trochu níže než tento příspěvek. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Vídeň I
Předchozí série článků nás zavedla do dalekých krajů a zcela jiné kultury, dnes se podíváme o něco  blíže, do hlavního města jednoho z našich sousedů. Proč navštívit zrovna Vídeň? Čtěte dál a dozvíte se víc. Hlavní město Rakouska leží ve východní části státu na řece Dunaj. Obývají ho téměř dva miliony lidí. Vídeň je největším rakouským městem. Je taky největším a nejvýznamnějším kulturním, politickým, obchodním a dalo by se říci, že i průmyslovým centrem. Do Vídně se snadno dostanete vlastním autem. Pokud však cestu nechcete strávit řízením, můžete využít například autobus Student Agency, který vás do města z Prahy dopraví za 310 korun, za vlak v podobě Pendolina zaplatíte 520 korun. Stephansdom Symbol Vídně, Stephansdom, neboli chrám svatého Štěpána, otevírá své brány turistům již od šesté hodiny ranní. Zde můžete vaši prohlídku města odstartovat. V monumentální budově se skrývají například hrobky prince Evžena Svatojánského, kazatelna Antona Pilgrama nebo gotický oltář. Bohatý zážitek vám taky jistě přinese prohlídka věže Steffl, jež je součástí chrámu. Chrám sídlí v samém centru Štěpánského náměstí, které je známé například díky bohatým sezónním trhům. Během všedního dne zde potkáte mnoho akrobatů, živých soch nebo třeba výtvarníků. Stojí zde několik stánků, které se postarají o to, abyste při prohlídce památek neměla hlad. Präter Kdo by se při návštěvě Vídně nechtěl vydat do Präteru (česky Prateru), že? Pýchou nejslavnějšího rakouského zábavního parku je například obří ruské kolo, které vás vyveze až do výšky 64,75 metrů. Tato atrakce je otevřena celoročně. Každým dnem taky přiláká tisíce turistů. Ruské kolo si dlouho drželo rekord, co se týče nejvyššího ruského kola na světě. V Prateru se skrývá ještě jeden finalista a to nejvyšší řetězový kolotoč na světě. Točí se v neskutečných 117 metrech nad zemí. Funguje od roku 2010 a je již zapsán v Guinessově knize rekordů. Na závěr článku je samozřejmě nutností podat vám informaci o nejlepším průvodci, který vás Vídní na jedničku provede. Tentokrát vítězí kniha od nakladatelství JOTA. Publikaci Vídeň – turistický průvodce najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Opálená až do zimy I
Polovina prázdnin už je dávno za námi. Máte už po dovolené a letním slunění? Již teď vás mrzí, že se vaše pokožka brzo oloupe a vy v zimě budete zase soutěžit o bělost vaší kůže se Sněhurkou? Pak si přečtěte náš článek, který vám pomůže si alespoň trochu těch hnědých tónů udržet. To největší opálení, tedy ten kabát, v němž přijedete od moře, vydrží maximálně několik týdnů. Pokud se budete slunit nadále, samozřejmě se můžete ještě přiopálit nebo si hnědé tóny udržet déle. Pro začátek je třeba upozornit, že všechny finty a rady záleží na fototypu pokožky. Někomu stačí vykouknout na slunce a už se přibarvuje, někdo jiný zase jen vyleze ven a už cítí, jak se jeho pokožka spaluje. Pobyt na slunci v žádném případě nepřehánějte. Buďte tam jen tak dlouho, jak je to příjemné vašemu tělu. Základem nejen opalování, ale právě i doby po opalování je hydratace. Kůže se nevysušuje jen na slunci, ale taky třeba v místnosti s klimatizací. Ráno na pokožku aplikujte tělové mléko nebo krém, stejně tak postupujte po koupání. Hydratační péče dvakrát denně je to, za co vám vaše tělo poděkuje. Kromě toho se samozřejmě hydratujte i zevnitř, pijte dostatek tekutin po celý rok, ideálně vodu. Myslíte si, že při vynechání opalovacího krému se opálíte více než s ním? Velká chyba! Opalovací krém zabrání vysušování vaší pokožky, která přes něj stejně dokáže nachytat bronz, pokud si ovšem na tělo nenamažete ten nejvyšší faktor, to pak jde opravdu těžce. Opalovací krém promastí pokožku a ona se hned po opálení nebude mít chuť loupat. Zaměřte se taky na druh opalovacích přípravků. Pro suchou pokožku se nejvíce hodí oleje a hutnější krémy. Mastnější typy pleti přivítají zase opalovací gely.  
Zobrazit článek >
 
Za sousedy do Vysokých Tater
Vysoké Tatry jsou největším pohořím na Slovensku. Bývají nazývány jako nejmenší velehory světa, jelikož jsou dlouhé pouze 26 kilometrů a jejich šířka se blíží k 17 kilometrům. Přestože rozloha Tater není velká, najdeme zde 26 vrcholů s výškou větší než dva kilometry. Nejvyšším bodem Vysokých Tater a zároveň Slovenska je Gerlachovský štít. Pozoruhodná horská krajina stojí za návštěvu. Pojďme se podívat na pár zajímavých míst, na které byste při výletu do Tater neměli zapomenout.   Kriváň Kriváň je jedna z těch známějších a vyšších hor v Tatrách a zároveň tím nejzápadnějším vrcholem. Je turisticky přístupná a horaly velmi oblíbená. Nepatří k těm úplně jednoduchým, co se týče výšlapů, jelikož musíte zdolávat různé nezpevněné cesty. Místy procházíte blátem a po chvíli zase přelézáte velké kameny. Nejprve se musíte dostat na Malý Kriváň a z něj potom přejít až na hlavní horu. Čím více vyjdete kilometrů, tím máte přirozeně lepší výhled. Téměř nahoře se můžete kochat kouzelným pohledem na zbarvené Kriváňské Zelené pleso. Nahoře na Kriváni vás jistě potěší kruhový výhled. Pokud plánujete tuto horu zdolat, vydejte se na cestu dostatečně brzy a vybavte se turistickými potřebami od holí až po teplé bundy. Cesta je opravdu náročná, ale cílový výhled se rozhodně vyplatí. S touto horou se pojí i zajímavé báje a mýty. Slováci věří, že největší poklad Slovenska, obrovské množství zlata a drahokamů, se ukrývá někde v této hoře. Studený potok a vodopády Kolem vodpádů můžete naplánovat příjemnou oddechovou procházku a nebo se přímo k nim dopravit podzemní lanovkou, která vyjíždí ze Staréhho Smokovce. Vodopády, dlouhé kolem kilometru a půl, jsou kaskádovitě tvořené. Krásná vyhlídka na ně je ta z mostu, který vede na Studený potok. Víte, že Velký vodopád, jeden ze čtyř vodopádů tvořící zmíněnou kaskádu, je vidět ve filmu Jak se krotí krokodýli? Zubačka Takzvaná ozubnicová železnica patří také mezi vyhledávané turistické atrakce na Slovensku. Doveze vás ze Štrby přímo až ke Štrbskému plesu. Jezdí tudy už přes 119 let. Štrbské pleso Typické morénové ledovcové jezero navštívil nejen každý Slovák, ale i kdejaký cizí turista. Kraj Štrbského plesa je největší oblastí cestovnícho ruchu Tatrách. Oblast Štrbského plesa je nejvýše položenou tatranskou osadou a pyšní se obrovským areálem pro zimní sporty, kde jsou pořádány různé světové soutěže. Fauna i flóra zde má taky svou zvláštní atmosféru a místní i zahraniční botanici se právě do těchto míst jezdí často vzdělávat a objevovat krásy přírody. Více než 130 let zde podnikatelé provozují půjčovny lodiček a člunů, kterých turisté moc rádi využívají. A aby té romantiky u vodní hladiny nebylo málo, kousek od samotného plesa se nachází Jezírka lásky, kde si zamilovaní vyznávají lásku. Popradské pleso Pokud vám procházka kolem nejznámějšího plesa na Slovensku nestačí, vydejte se ještě k plesu Popradskému. Procházka k němu vám nezabere více než dvě hodiny. Cestpou budete mít výhled na obří skokanské můstky. Toto pleso určitě stojí za prozkoumání. Můžete se projít dokola kolem jezera a taky přes lávky, dokonce se i v teplých dnech můžete v jezeře smočit. Cesta není náročná, avšak při přelézání velkých kamenů uprostřed cesty s propastí na pravoboku si užijete jistý adrenalin. Polské Tatry Pokud máte k dispozici auto, vydejte se na výlet do Polských Tater, přesněji do města Zakopane, které se kromě bohatých turistických tras pyšní termálními parky a také známým aquaparkem, který nabízí velké množsví skluzavek i saun. Zkrátka si zde celý den užijí děti, ale i dospělí, kteří přijeli na dovolenou relaxovat. Areál funguje po celý rok. Pokud jste do Tater přijeli vlakem, ale také byste se rádi do tohoto centra podívali, stačí se dostat do Popradu. Odtud se dostanete vlakem asi za hodinu do centra. Ať už se rozhodnete vydat kamkoliv, rozhodně se vám vyplatí vlastnit turistického průvodce a mapu. Nezapomeňte si je před cestou pořídit. Průvodce Vysoké Tatry najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Základ krásných vlasů spočívá v jejich správném česání! II
Délka a šířka vroubků na hřebenu či štětin na kartáči je hodně různá. Každý jedinec by si měl vybrat takový, který bude nejvíce svědčit jeho vlasům. Délka by měla odpovídat celkové hustotě vlasů. Se vzrůstajícím objemem by se měla prodlužovat a šířka. Rozestupy hřebenových zoubků či štětin byste měli zvážit sami. Na zacuchané vlasy jsou vhodné větší mezery, na hladké, jemné a hlavě nezacuchané vlasy se hodí ty, které mají mezery menší. Nejlepší je však vlastnit hřebeny oba. Větší rozestupy užijeme nejprve a potom můžeme do ruky vzít kartáč a nebo hřeben s malými rozestupy. Velký omyl je rozčesávat vlasy po užití laku nebo gelu. Nejprve musíte vlasy řádně rozčesat a až poté dbejte na jejich styling. Tužící prostředky nanášejte až na rozčesané vlasy. Lehký finální styling vlasů hřebenem je povolen. Nyní jsme si vytyčili základní pravidla a zásady česání a teď už stačí najít ten správný hřeben. Co takhle Tangle Teezer? Tento profesionální kartáč můžete vidět snad v každém salónu. Je doporučován předními vlasovými stylisty. Vytvořil ho v Velké Británii roku 2007 stylista Shaun P., který jím doslova dostal celý svět. Doposud žádný vlasový umělec nepřišel na takový hřeben, který by velmi snadno rozčesal i ten nejhustší a nejzacuchanější vlasy. Tangle Teezer to však dokázal. Tangle Teezer dokonale spojuje funkci hřebene i kartáče. Tato inovativní vlasová pomůcka navíc zabraňuje častému lámání vlasů a obnovuje jejich lesk a pružnost. Vykrojený tvar předmětu nám umožní snadnější manipulaci, možná i to je důvodem, že se každou minutu, prodalo sedmnáct kartáčů. Jsou vyváženy do více než 60 zemí světa. Sami jste asi poznali, že správná technika česání je důležitá pro každou délku i typ vlasů. Když budete o vlasy správně pečovat a hlavně dodržovat techniku česání, zajistíte si dokonalý look, tak dokonalý, že vám ho každý bude závidět! Hřeben profesionálů Tangle Teezer najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Vídeň III
Schönbrunn Co by to bylo za výlet do Rakouska, kdybyste nenavštívila jeden z barokních skvostů, zámek Schönbrunn. V roce 1996 byla stavba připsána na seznam světového dědictví UNESCO. Dlouhou dobu sloužil zámek jako letní sídlo rakouských císařů. V jeho komplexu najdete například muzeum kočárů, zoologickou zahradu, pavilon rostlin Palmenhaus pocházejících z pralesů nebo zahradní labyrint. Toto místo rozhodně stojí za návštěvu. Zaslouží si být na vašem seznamu plánovaných návštěv. Připište si ho někam nahoru. Goldeggasse 19 aneb Muzeum pohřebnictví Zaujmout by vás mohla i tato netradiční kuriozita. Pokud chcete navštívit muzeum, které jste doposud nenavštívila, můžete zapátrat po Muzeu pohřebnictví, které se nachází v samotném centru Vídně. Muzeum je lehce interaktivní. Tato vlastnost láká do objektu ještě více turistů. Budete si zde moci vyzkoušet tradiční pohřební oblečení nebo si můžete zahrát na mrtvolu v rakvi. A protože památek je ve Vídni opravdu obrovské množství, pokusím se v následujícím krátkém úseku vyzdvihnout ještě alespoň některé z nich. Heurigen Takto se nazývá park v jehož blízkosti si může koupit oblíbená rakouská vína. Při jejich konzumaci se můžete kochat pohledem na město. Karlkirche Karlkirche je barokní kostel, který vás pobaví přinejmenším svou architekturou. Kaffeehäuser Navštivte přehlídku kaváren Kaffeehäuser, kde vás obslouží číšníci ve smokingu. Ochutnáte zde pravé smetanové zákusky, které vás zasytí na celý den. Na závěr článku je samozřejmě nutností podat vám informaci o nejlepším průvodci, který vás Vídní na jedničku provede. Tentokrát vítězí kniha od nakladatelství JOTA. Publikaci Vídeň – turistický průvodce najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Trápí vás neustálé chutě k jídlu? Jak se jich zbavit? II
A jaké zázračné metody ještě pomohou k zahnání ,,mlsné''?  Pijte byliny nebo kávu, jezte čokoládu Tento bod zní možná trochu paradoxně, avšak v nadpise tohoto odstavce jsem vám vyjmenovala tři dle průzkumů největší ,,zaháněče‘‘ chutí. Vážně. Pokud se u vás vyskytne zase nějaká ta ,,mlsná‘‘, na nic nemyslete a zalijte si vás oblíbený zelený čaj nebo kávu. Ani jedna kostička hořké kvalitní čokolády vám neuškodí. Navíc alespoň na část dne opět odbourá vaší neustálou chuť k jídlu. Zaměstnejte se Nemám co dělat, tak jdu jíst. To už si nikdy neříkejte, ani na tuto věc nepomyslete. Pokud opravdu míváte volná odpoledne, najděte si novou aktivitu, se kterou se zabavíte. Vyhněte se nudě jak jen to je možné. Můžete doma poklidit, dát si voňavou obličejovou či vlasovou masku nebo si zkrášlit nehty. Práce lze i v uklizeném bytě nalézt více než dost. A pokud i sama o sebe budete mít postaráno? Tak se zkuste naučit třeba nějakou novou ruční práci. Žvýkejte Žvýkáním zaměstnáte vaše chuťové pohárky a taky ústa. Ve vašem mozku vyvoláte pocit najedení a plnosti, i když jste v puse žvýkala pouze žvýkačku. Nezapomeňte, že pro časté žvýkání by bylo vhodné vybrat nějakou bez cukru. I ovocné žvýkačky seženete nesladké. A nyní už bez mlsání! Hurá, cesta k dokonalé postavě téměř pokořena! Výbornou snídaňovou pochoutku Express Diet – instantní kaše najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Saláty jako hlavní chod - Zdravý cizrnový salát se sušenými rajčaty a balkánem
Římský hrách alias cizrna je luštěnina k nezaplacení. Její konzumace je vhodná téměř při každé dietě. Obsahuje mnoho vitaminů, konkrétně A, B, C a E. Dále stopové prvky železo, draslík, mangan, vlákninu, hořčík, zinek nebo fosfor. Lékaři doporučují jíst cizrnu alespoň jedenkrát týdně, neboť je výborným zdrojem všeho pozitivního pro náš organismus. Cizrna se navíc řadí do nízkokalorické stravy, pomáhá urychlit pocit plnosti. Jídla tedy díky ní sníte méně. Po cizrně rozhodně neztloustnete. Jen si dejte pozor na to, že luštěniny nemusíte sníst zas tak velké množství, aby váš příjem nepřevýšil denní výdej. Hrneček vařené cizrny obsahuje kolem 270 kalorií! Cizrna sice není tučná, ale cukru má více. Budete potřebovat: Cizrnu (250 g) Cibuli (1 ks) Červenou papriku (1 ks) Kapie (100 g) Sušená rajčata (100 g) Petržel (čerstvá, 3 stonky) Římský salát (1/4) Koriandr Citronová šťáva Ocet jablečný Balsamico Cukr Olej olivový Sůl Bazalka Postup: Uvařte cizrnu dle návodu. Mezitím prokrájejte veškerou zeleninu na drobné kousky. Sušená rajčata můžete nechat v kuse nebo je překrojit jen na polovinu. Jakmile se vám uvaří cizrna, nechte ji vychladnout a následně přimíchejte do připravené zeleniny. Dochuťte dle potřeby výše zmíněnými surovinami. Pokud jste na salát použila sušená rajčata v oleji, můžete je místo olivového oleje přidat olej z rajčátek. Pochutnejte si! Publikaci Saláty s láskou plnou dalších skvělých receptů najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Oblečení a barevná typologie I
Barvy nesouží pouze pro naše vybíravé oči. Dávají také signál našemu mozku, abychom si mohli udělat obrázek o konkrétním člověku a pomohou nám na něho při prvním dojmu nějak nahlížet. Co si lidé řeknou o vás? Bílá barva značí především svěžest a čistou mysl. Bílá vám dodá na vznešenosti, okázalosti, ale taky nevinnosti. Lidé, kteří se rádi oblékají do bílé obvykle dovádí věci k dokonalosti. Jsou cílevědomí a perfekcionističtí. Bílá taky v jistých situacích vyjadřuje touhu po čistotě a novém začátku. Žlutá barva dodá vám i vašemu okolí chuť do života. Povzbuzuje dokonce myšlení a tvůrčí činnost. Vaše okolí se díky vašemu žlutému oblečení bude cítit v bezvadné náladě. Člověk, který rád nosí žlutou je moudrý, ale také hodně závislý na někom dalším. Z oranžové barvy srší optimismus a kreativita. Oblíbenci oranžové jsou romantičtí. Pomocí této barvy taky ukazují na povrch své erotické touhy. Když na sobě máte červenou, působíte aktivně, vřele a sebedůvěřivě. Zajímavé je, že červená barva k tomu všemu navíc vyvolává chuť k jídlu. Nikdy vás nenapadlo přemýšlet nad tím, proč všechny tři nejznámější světové fastfoody mají ve znaku červenou? Věděli jste, že růžovou barvu nosili dříve na oblečení hlavně muži? Jedním z důvodů nošení byla jejich víra, že jim tato barva přinese štěstí. Nenajdeme na ní žádnou negativní vlastnost, je taky symbolem štěstí. Ti, kteří mají v oblibě růžovou (hlavně její světlejší tóny), cítí obvykle potřebu být ochraňováni. Nové oblečení ve vhodných barvách do vašeho šatníku můžete přikoupit zde. 
Zobrazit článek >
 
Zeleninové koktejly pro štíhlou linii
Hledáte zdravé a ještě chutné nápoje? Nějaké zázraky, které vám ještě pomůžou udržet si štíhlou linii? Pak čtěte dál a naučte se mixovat tyto tři výtečné drinky. Červená královna Řepa výborně působí na oběhový systém a pročišťuje krev. Přidejte k ní do páru salátovou okurku a vytvořte si domácí čistič organismu. Namixujte celou okurku a k ní přidejte dvě řepy. Opět rozmixujte. Toto zeleninové smoothie výborně působí na unavený organismus. Posílí funkci celého těla do dalších dnů. Zázvor a mrkev Zázvor je blahodárný téměř na všechno. Jeho funkce se hodí i při hubnutí. Rozmixujte pět mrkví s dvěma centimetry zázvoru. Vytvoříte tak kouzelný lektvar, který vám pomůže shodit nějaká ta kila dolů snáz. Tento nápoj dokáže organismus taky prohřát. Posílí celkovou imunitu těla. Celerová bomba s rajčaty Celer má v povaze uklidňovat. Působí proti nervozitě a strachu, taky proti nespavosti. Podporuje vylučování. Nakrájejte celerovou nať, rajče, zelené jablko, smíchejte suroviny dohromady a následně je rozmixujte. Do připraveného nápoje kápněte pár kapek olivového nebo mandlového oleje, který podpoří trávení. Tak na jakém koktejlu si pochutnáte dnes vy? Vyzkoušejte jeden ze zeleninových zázraků. Vyzkoušejte nové smoothie, které jste ještě nepila, s knihou 36 Smoothies pro duši. Publikaci najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Znáte svou krevní skupinu?
Krevní typ či možná více rozšířený pojem krevní skupina nám ukazuje vlastnosti červených krvinek. Krevní skupiny můžeme rozčlenit na základě RH faktoru a zároveň podle AB0 dělení. Lidé mají většinou spojeno třídění do krevních skupin se čtyřmi kategoriemi. Možná vás překvapí, že je nám dnes známo asi 50 systémů krevních typ. Při darování krve je určení skupiny nesmírně důležité, neboť každý její typ se specifikuje vytvářením antigenů na povrchu červených krvinek. Součástí krvinek některých jedinců jsou bílkoviny, s jinými spolupracují ještě polysacharidy. V případě nepřítomnosti jakékoliv složky se tvoří protilátky. V okamžiku přímého spojení dvou odlišných krevních skupin, by tělo krev odmítlo, došlo by k rozpadu krvinek a zřejmě přinejmenším k obrovskému šoku, taky anémii, selhání ledvin nebo dokonce smrti. V současné době se na území Evropy vyskytuje asi 40% jedinců s krevní skupinnou 9, stejný počet se skupinou A. Hůře jsou na tom lidé ve skupině B, ty mají zastoupení asi v 10%. Nejvzácnější skupinou je AB, které je na území Evropy méně než 10%. Zajímá vás, jaké krevní skupiny bude váš potomek? Vyčtěte nové informace z tohoto návodu, který byl převzat ze webové stránky krevniskupiny.cz. Pokud mají oba rodiče krevní skupiny (jsou fenotypicky) A a A, pak má jejich dítě buď krevní skupinu A nebo 0. Pokud mají rodiče krevní skupiny A a B, pak má jejich dítě buď krevní skupinu A, B, AB nebo 0. Pokud mají oba rodiče krevní skupiny B a B, pak má jejich dítě buď krevní skupinu B nebo 0. Pokud mají rodiče krevní skupiny A a 0, pak má jejich dítě krevní skupinu A nebo 0. Pokud mají rodiče krevní skupiny B a 0, pak má jejich dítě buď krevní skupinu B nebo 0. Pokud mají oba rodiče krevní skupiny AB a AB, pak má jejich dítě buď krevní skupinu A, B nebo AB. Pokud mají rodiče krevní skupiny AB a A, pak má jejich dítě krevní skupinu A, B nebo AB. Pokud mají rodiče krevní skupiny AB a B, pak má jejich dítě také buď krevní skupinu A, B nebo AB. Pokud mají rodiče krevní skupiny AB a 0, pak má jejich dítě buď krevní skupinu A nebo B. Nevíte, jakou krevní skupinu vlastně rozšiřujete vy sama? Vyzkoušejte náš Test na zjištění krevní skupiny. Test na zjištění krevní skupiny je sada domácího testu k určení vašeho krevního typu v systémech ABO a Rh. Je určen pouze pro diagnostiku in vitro. Tato technika zjištění krevní skupiny je již používána po celém světě. Produkt naleznete zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >