EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Jaké druhy kávy znáte? I.
Kdo z nás by nemiloval onen černý, aromatický a chutný nápoj. Ano, řeč bude o kávě. Při šálku lahodné kávy se setkáváme s přáteli, nabízíme ji návštěvám a taktéž si u něj vychutnáváme chvilku pohody. Dříve byl u nás k dostání onen klasický český "turek" nebo v lepším případě bylo možné zakoupit kávu rozpustnou. Avšak ony časy jsou ty tam, a my si můžeme vybírat a zároveň vychutnávat mnoho druhů káv, které nám přinesou ojedinělé chuťové zážitky. AU LAIT Zní to příliš francouzsky? Jedná se o klasickou kávu zalitou mlékem. Lze ji připravit nejen z espressa, ale také přes filtr. Co se týče poměru kávy a mléka, většinou se dávají půl na půl. Tato káva je servírovaná zvlášť, tedy šálek kávy a sklenička mléka. Tudíž si poměr můžete upravit dle sebe. AMERICANO V tomto případě se jedná o klasické espresso dolité horkou vodou. Množství horké vody může být až pětkrát více než kávy. Esperesso se klasicky servíruje ve velkém šálku, abyste si jej mohli dolít vodou, kterou dostanete v konvici. Opět i u této kávy si poměr vody a kávy upravíte podle sebe. CAFFÉ LATTE Servíruje se ve sklenici s ouškem. Jeho příprava spočívá zhruba v 210 ml mléka, které se našlehá do pěny a dolije se do espressa. Pokud je barista i umělcem, někdy se dočkát i tzv. "latte artu", kdy vám do pěny vykouzlí i nějaký obrázek.   Máte chuť na domácí caffé latte s hustou mléčnou pěnou? Připravte si tuto kávu v kávovaru PHILIPS EP5310/10. Automatický kávovar v moderním designu připraví dokonale vyladěnou kávu přesně podle vaší chuti. Snadno si nastavíte sílu, objem kávy i teplotu. Váš oblíbený nápoj si jednoduše uložíte do paměti přístroje a vytvoříte si svůj osobní profil. Díky rychlému ohřívači budete mít svou kávu připravenou jedna dvě. Vlastnosti: Nastavení síly kávy a aroma Klasický napěňovač mléka Osobní profil Filtr AquaClean až na 5000 šálků bez nutnosti odstraňovat vodní kámen 3 druhy kávových nápojů 20 000 šálků té nejlepší kávy díky odolnému keramickému mlýnku s 5 stupni nastavení hrubosti mletí Horká káva od prvního šálku díky rychlému ohřívači Funkce MEMO – přístroj si zapamatuje, jakou kávu máte nejraději Vyjímatelná spařovací jednotka Možnost horké vody Možnost mleté kávy
Zobrazit článek >
 
Pěstujeme orchideje
Orchideje jsou nádherné květiny, které pochází z tropických pralesů. Je až s podivem, že lze tyto krásky pěstovat doma v bytě. Pravdou je, že některé druhy jsou vyšlechtěné tak, aby jim vyhovovaly podmínky, které jim můžeme poskytnout v bytě za oknem, ale existují i druhy, které potřebují speciální péči i prostředí, aby mohly žít a krásně kvést. Mezi nejčastěji pěstované druhy v našich domácnostech patří: Phalaenopsis je bohatě kvetoucí orchidej určená všem začátečníkům. Je to nejodolnější z pěstovaných rodů. Vanda coerulea patří k nejatraktivnějším orchidejím, dobře snáší i slunce. Nejlépe se jim bude dařit, když jim poskytneme následující podmínky pro růst: pokojovou teplotu okolo 20oC dostatek světla, ale v žádném případě stanoviště na přímém slunci nemají rády netěsnící okna, aby na ně netáhnul studený zduch dodržovat epifytické pěstování rosit dvakrát denně Jelikož tyto dva druhy rostou v pralesích na stromech, nesázíme je do klasického substrátu pro pokojové rostliny, ale dopřejeme jim speciální substrát, který je vzdušný a přiměřeně kyselý. Substrát musí být připravený z borové kůry a polystyrenu. Myslete i na to, že tyto orchideje nesnášejí přelití! Více podrobností a rad, jak pěstovat orchideje naleznete v knize z nakladatelství GRADA: Orchideje. V této knize vám představíme běžné, v bytě pěstované, druhy orchidejí. Dozvíte se, jaké místo pro ně vybrat, jak je správně zavlažovat, přihnojovat a přesazovat. Můžete je zkusit i množit. Vypořádáme se s běžnými chorobami a škůdci. V knize je také přehled nějčastěji pěstovaných druhů, jejich popis, fotografie a barevné formy. Dopřejte svým krásným květinám tu správnou péči.  
Zobrazit článek >
 
Fondue
Fondue z roztaveného sýra nad ohněm pochází z francouzské části Švýcarska a tam jsou také jako národní pokrm. Z historie Alpští pastýři žili po celý rok většinou odloučení od civilizace. Měli pouze základní potraviny, které si sami vyrobili. Jednalo se pouze o chleba a sýr, který tavili nad ohněm. Další legenda praví, že fondue vynalezli mniši, kteří v době půstu nesměli jíst žádné pevné pokrmy, tak si roztavili sýr a ten už neměl pevnou podobu. Jak rituál probíhá Fondue vám nepřinesou hotové, ale dostanete jednotlivé suroviny a nástroj na přípravu. Potom si připravujete a dochucujete sami. Takže hotování s přáteli tak trvá i několik hodin. Jedná se o společenskou událost, během které můžete spolu konverzovat. Jaký sýr na fondue Na přípravu můžete použít mnoho druhý sýra a můžete je dokonce i kombinovat. Ve Švýcarsku míchají ementál, gruvere, vacherin fribourgeois a appenzeller. Ve francouzském Savojsku zas míchají ementál s comté a beaufortem. Příprava Fondue se připravuje ve speciálním kameninovém hrnci caguelonu, ve kterém se rozpouští sýr v bílém víně, ochucený pepřem, česnekem, muškátem a zahuštěný bramborovým škrobem. Caguelon je umístěn uprostřed stolu nad rechaudem, což je malý lihový hořák. Po roztavení sýra si můžete dlouhými vidličkami namáčet bagetky nakrájené na malé kousky a v kraji kolem Gruyere i malé vařené brambory ve slupce.  
Zobrazit článek >
 
Úklidové prostředky domácí výroby
Když už jsme se společně pustili do výroby domácích osvěžovačů, tak proč si nevyrobit taky jiné úklidové prostředky. Seznamte se s recepty na ty nejlepší a zcela přírodní úklidové pomocníky. Na sklo Budete potřebovat: Ocet (1/4 hrnku) Líh (1/4 hrnku) Škrob (1 lžíce) Postup: Smíchejte všechny suroviny a přilijte k nim asi dva hrnečky teplé vody, aby se směs do sebe dokonale vstřebala. Pak už jen přelijte tekutinu do rozprašovače a úklid může začít. Na koberce Budete potřebovat: Soda (4 lžíce) Ocet (4 lžíce) Voda (pár kapek) Postup:  Smíchejte tyto tři suroviny tak, abyste nedostala tekutiny, nýbrž pastu. Tu pak kartáčkem nanášejte na koberec. Nechte působit a následně odstraňte zbytky sody například vysavačem. Na WC Budete potřebovat: Sodu (1 balíček nebo cca 5 lžic) Ocet (1 hrnek) Postup: Žádnou směs z ingrediencí nemíchejte. Nasypte sodu rovnou do mísy, nechte několik vteřin působit a pak ji zalijte octem. Nechte vyšumět a pár minut působit. Jestliže chcete vaše toalety taky provonět, přidejte do octa pár kapek esenciálních olejů. Na nádobí Budete potřebovat:  Ocet (1 lžíci) Sodu na praní (1 lžičku) Tea Tree Oil (5 kapek) Olivové mýdlo tekuté (1/2 hrnku) Esenciální olej (dle libosti, pár kapek) Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady a přidejte k nim hrnek a půl horké vody. Jakmile se vše do sebe vstřebá, můžete vás nový ,,jar‘‘ přelít do nádoby a ihned používat. Esenciální olej není nutné přidávat, pokud netoužíte po extra voňavém nádobí. Do odpadu Budete potřebovat: Sůl (půl hrníčku) Ocet (půl hrníčku) Postup:  Že na ucpaný odpad působí sůl pro vás asi není novinkou. V kombinaci s octem vytváří dokonalého zabijáka všech bakterií. Nasypte sůl do odpadu, zalijte ji octem, nechte patnáct minut působit a potom vše smyjte dostatkem horké vody. Šetřete životní prostředí s ekodrogerií, eko výrobky najdete zde.        
Zobrazit článek >
 
On-line život
Máte závislost na sociálních médiích? Dle odborníků se dá závislostí na internetu označit situace, kdy Vám tato činnost rozkládá a ničí Váš život. Můžete si například představit situaci, kdy potřebujete včas přijít na nějakou schůzku, ale naplno se věnujete např. Facebooku. Nebo prostě dáváte přednost sociálním sítím před věnováním volného času Vašemu dítěti. Prakticky se dají tyto situace definovat větou: "Jakákoliv činnost se stane závislostí, pokud má negativní dopad na život člověka." Facebook a jemu podobné sociální sítě jsou pro lidi jako magnet. Lidé v sobě mají zakódovanou zvědavost, které zde dávají průchod a může to hraničit až s voyerizmem. Nejohroženější jsou lidé, kteří jsou povahově spíše introverti a těžce navazují mezilidské vztahy. Ve virtuálním světě pak odkládají svůj ostych a přestávájí mít kontrolu nad tím, komu a s čím se svěřují. Další skupinou, která patří mezi ohrožené, se řadí lidé s narušeným kontaktem se svou rodinou a okolím. Jako třetí skupina se označují lidé tzv. fanouškové virtuálního světa, jejich nadšení přechází až v patologický stav. Kde najít hranici mezi závislostí a normálním uživáním internetu je docela nesnadné. Určitě se nedá označit za závislost situace, kdy se jedenkrát denně mrknete na Facebook či Twitter apod. Jak tedy rozpoznat znaky závislosti? pokud sedíte u Facebooku více jak 4-6 hodin denně. Odborníci považují za normální čas strávený na soc. sítích cca 2 hodiny denně. pokud se Vám hroutí rodinný a soukromý život. pokud usínáte s mobilem v ruce a i před spaním jste tzv. on-line nechodíte nikam, kde se nemůžete připojit k internetu když už ani nedokážete komunikovat s vlastní rodinou a např. jim posíláte smsky, ačkoliv jste jen ve vedlejší místnosti ráno před odchodem do zaměstnání si přivstanete a jste připojení na soc. sítích máte pokleslou náladu, jste až nervózní, když nemáte kladné komentáře či tzv. "lajky" ke svým příspěvkům či fotografiím  
Zobrazit článek >
 
Novinky (nejen) pro podnikatele a zaměstnavatele v roce 2020
Jste podnikatel nebo zaměstnavatel a nejste si jistý, jaké legislativní změny a novinky Vás čekají v roce 2020? Přinášíme Vám článek se stručným shrnutím, co Vás čeká v roce 2020. Zvýšení minimální a zaručené mzdy od 1. 1. 2020 Od 1. 1. 2020 dochází ke zvýšení minimální mzdy na 14.600 Kč měsíčně (při pracovní době 40 hodin týdně) nebo 87,30 Kč za hodinu. Se zvýšením minimální mzdy souvisí také zvýšení zaručené mzdy. Minimální mzda také např. ovlivňuje platbu pojistného na zdravotní pojištění u osob bez zdanitelných příjmů (v roce 2019 to bylo 1.803 Kč, v roce 2020 nově 1.971 Kč) a maximální výši slevy na dani za umístění dítěte, tzv. školkovné (nově až 14.600,- Kč). Více jsme psali zde: ZDE. Zálohy na sociální a zdravotní pojištění V nařízení vlády č. 260/2019 Sb. jsou s účinností od 1. 1. 2020 stanoveny údaje o odhadované průměrné mzdě – ta činí 34.835 Kč (pro srovnání - průměrná mzda pro rok 2019 činí 32.699 Kč). Na základě průměrné mzdy se stanoví zálohy pro osoby samostatně výdělečně činné. Zálohy na zdravotní pojištění i sociální pojištění se tedy od 1. 1. 2020 zvýší. Cestovní náhrady (vyhláška č. 310/2019 Sb.) Zaměstnavatel je povinen kompenzovat zaměstnancům, které vyslal na pracovní cestu, zvýšené stravovací výdaje – vyplatit jim tzv. diety, tedy stravné. To platí při cestách v ČR i do zahraničí. Od nového roku se mění základní sazby stravného u 23 zemí, a týkají se i několika zemí Evropské unie. Mění se také sazby stravného pro tuzemské pracovní cesty, základní náhrady za používání silničních motorových vozidel a průměrné ceny pohonných hmot. eNeschopenky Od 1. ledna 2020 začaly také platit eNeschopenky. Jejich smyslem je urychlení předávání informací a dokumentace mezi zaměstnavateli, lékaři a Českou správou sociálního zabezpečení. Nemocní zaměstnanci nyní nemusí zaměstnavateli předávat pětidílný propisovací formulář, vše již bude probíhat elektronicky (s výjimkou nemocí neukončených do konce roku 2019). Zaměstnavatelé se nově přihlásí do ePortalu ČSSZ, kde mají možnost nahlížet do informací o dočasné pracovní neschopnosti zaměstnanců. Základní informace pro zaměstnavatele jsou přehledně uvedeny na webových stránkách ČSSZ. Nová vlna EET Další vlna EET (konkrétně 3. a 4.) odstartuje v květnu 2020 a bude se vztahovat na všechny zbývající podnikatele, kteří pod EET doposud nespadali, např. řemeslníky, účetní, lékaře, notáře, advokáty, veterináře, atd. Zjednodušeně se EET bude týkat těch podnikatelů, kteří přijímají hotovost, pokud podnikatel přijímá pouze platby na účet, EET se jej nijak nedotkne. Stále však není stoprocentně jisté, zda bude EET od května v avizované podobě platit. O zrušení EET totiž usiluje skupina poslanců, kteří novelu EET napadli u Ústavního soudu. Tzv. daňový balíček Účinnosti od 1. 1. 2020 také nabývá tzv. daňový balíček, tj. zákon č. 364/2019 Sb., kterým se mění některé zákony v oblasti daní v souvislosti se zvyšováním příjmů veřejných rozpočtů. Jednou ze zásadních změn v daňovém balíčku je zvýšení poplatku za návrh na vklad do katastru nemovitostí z dosavadních 1.000 Kč na 2.000 Kč. Nová pravomoc pro Úřad pro ochranu osobních údajů Od nového roku získal Úřad pro ochranu osobních údajů novou pravomoc – bude posuzovat, zda neposkytnutí informací úřadem bylo oprávněné nebo ne. Tato novinka by měla urychlit poskytování informací a odlehčit soudům, kterým tato pravomoc příslušela až do konce roku 2019. Změny, které jsou v procesu schvalování Nový zákon o realitním zprostředkování Zákon o realitním zprostředkování, který přináší zásadní změny do této podnikatelské činnosti, byl již schválen Poslaneckou sněmovnou i Senátem a 19. 12. 2019 byl doručen k podpisu prezidentu republiky, který jej k dnešnímu dni zatím nepodepsal. Po podpisu prezidentem by tento zákon měl vyjít ve Sbírce zákonů, přičemž účinnosti pravděpodobně nabyde 15. dnem po publikaci ve Sbírce zákonů. Zákonu o realitním zprostředkování se budeme podrobně věnovat v některém z našich dalších článků, ve stručnosti však nový zákon přináší tyto změny: - nově půjde o vázanou živnost, k jejímuž získání bude potřeba doložit odbornost a kvalifikaci, - zprostředkovatelská smlouva bude muset být uzavřena písemně, - nárok na provizi makléři při prodeji nemovitosti vznikne nejdříve dnem podpisu kupní smlouvy (pokud nebude dohodnuto jinak), - přísnější pravidla pro provádění úschovy peněz realitními kancelářemi, - povinné pojištění pro realitní zprostředkovatele. Autorem textu je Mgr. Iva Čípová, advokátní koncipientka
Zobrazit článek >
 
Posilovací odporové gumy: Jak vybrat tu správnou? I
Posilovací gumy se staly velice oblíbené zejména v posledních letech. Na trhu najdete nejen produkty mnohých značek, ale taky značný počet druhů jednotlivých gum. Pojďme si udělat v gumách pořádek a zjistit, a co která pomůcka slouží a v čem vám pomůže. Posilovací guma se vám může hodit hned v několika případech. Pokud si potřebujete ztížit cvičení, pracujte s gumou. Cvičení s touto pomůckou je vhodné pro každého, komu již nestačí vlastní váha těla nebo jsou primárně zaměřeni na posílení konkrétního okruhu svalstva. Gumy však mohou mít i opačný účinek. Pokud začínáte s tréninkem, můžete mít silový problém při zdolávání některých cviků. Guma vám jednotlivé kroky nemusí jen ztěžovat, ale dokáže je taky zlehčit. Nemůžete unést sama sebe? Vezměte si na pomoc gumu, která vám v lecčem dodá energii. Posilovací gumy můžete znát někdy taky pod přívlastkem odporové. Jedná se o obyčejný velmi elastický pás, který se dokáže opravdu dosti natáhnout, respektive záleží na vašem výběru. Při nákupu nové gumy se musíte zohlednit tři důležité faktory. Jedním z nich je samozřejmě druh tréninku, na který gumu potřebujete a jeho cíl. V druhé fázi se zaměřte na zhodnocení vaší kondice, což vlastně souvisí s krokem třetím, ve kterém je nutné zaměřit se na vaši hmotnost a celkovou sílu jednotlivých partií. Jakmile si projdete všemi třemi hledisky, můžete se přesunout k výběru gum. Odporové gumy dělíme podle hranic odporu. Pokračování najdete v následujícím článku.  
Zobrazit článek >
 
Burek
V brněnských ulicích jsem, už jako malé dítko, často vídala, za výlohou rychlých občerstvení, která provozovali Řekové, něco jako štrůdl smotaný do oválného šneka. Nikdy jsem toto jídlo, jako malé dítě, neochutnala a téměř do svých 26 let jsem neznala jeho chuť. Dnes musím uznat, že jsem o hodně přišla. Burek je vynikají mňamka z řady rychlého občerstvení. A když se nyní dostanu do Brna, tak se jde s rodinkou na burek. Po nějaké době jsem se rozhodla zapátrat po receptu, především po receptu na těsto, jelikož se nejedná o klasické listové těsto, jaké známe tady v ČR.  Když už se mi podařilo najít odpovídající recept, dala jsem se do díla a nyní se o něj s vámi podělím. Burek patří mezi typické balkánské jídlo. Obyčejně bývá plněný masem, tvarohem, nebo špenátem. Ingredience na těsto: 350 g hladké mouky 1 vejce 3 g soli 50 ml oleje cca 150 ml vody Postup:  Do mísi vsypeme mouku, sůl a přidáme vejce a polovinu dávky oleje. Vše ručně promícháváme cca 2 - 3 minuty. Přidáme část vody a tvoříme vláčné těsto. Buď vodu přidáváte, nebo trošku mouky. Nakonec přidáme zbytek oleje a dotvoříme v hladké těsto. Z těsta poté vytvoříme 6 stejně velkých bochánků a ještě je potřeme olejem. Zakryjeme bochánky igelitovou folií a vložíme nejm. na 1 hodinu do lednice. Ingredience na masovou náplň: 500 g mletého vepřového masa 100 ml teplé vody 60 g na kostička nakrájené cibule dle chuti množtví nastrouhaného česneku - II - sůl - II - pepř  Postup: Všechny ingredience řádně promícháme. Postup na práci s těstem: Odpočinuté bochánky vyndáme z lednice. Na stůl používám vyřazené bílé bavlněné prostěradlo, neboť bude zapotřebí těsto vytahovat, aby se nelepilo na stůl. Prostěradlo lehce pomoučíme a jeden bochánek si lehce předválíme. A nyní začneme těsto vytahovat. Je to docela pracné a musí se dávat pozor, aby se neudělala díra. Ale po několikateré výrobě této pochoutky už to budete mít v ruce. Těsto vytahujeme co do nejtenší síly těsta. Na těsto pak "nadrobíme" kousky masové směsi. Ještě pokapeme olejem. Nyní za pomocí látkové podložky (prostěradla) srolujeme jednu polovinu těsta se směsí do středu a z protější strany provedeme to stejné. Vznikne nám dlouhý "had", kterého stočíme do oválného šneka (ad. úvodní obrázek). Takto vytvořené hado-šneky ještě potřeme olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C cca 14 minut. Po upečení burek pomašlujeme směsí vody a rozpuštěného másla a ještě na 1 minutu vložíme do trouby.   Jak už jsem uvedla v úvodu, burek lze plnit i tvarohem či špenátem. Já někdy smíchám tyto dvě ingerdience dohromady a je to výborné. Přeji i vám "Dobrou chuť!"    
Zobrazit článek >
 
Plavecké pomůcky (nejen) pro začínající plavce II
Krční nafukovací kruh aneb babyring  Kromě klasického kruhu, který k vodě vozíme i my dospělí, existuje pomůcka pro nejmenší. Nasazuje se skutečně do oblasti mezi rameny a hlavou. Jeho účelem je samozřejmě nadnášet. Zabrání nalokání se vody. Při použití tohoto kruhu pro miminka je však nutné dbát na důležité zásady. Obecně platí, že by se pomůcka měla využívat pouze v bazénu, kde dítě dosáhne na dno. Poslouží taky pro použité ve vaně. I s touto ochranou však dítě sledovat nepřestávejte. Kruh lze využívat i dětmi ve vyšším věku, jeho výhodou je pohodlnost. Plovací kruhy  Přejděme k již zmiňované pomůcce, kterou pro vodní radovánky rádi využívají i dospělí. Plavecký kruh pro nejmenší se však od toho klasického dost liší. Zásadní je průměr, asi není nutné dále zmiňovat, že je podstatně menší než u kruhu dospělého. Další důležitý komponent nafukovací pomůcky pro nejmenší je sedátko. Do dvou otvorů dítě provlékne nožky a pod zadečkem mu zůstane materiál, který zabrání proklouznutí kruhem do vody. Některé kruhy jsou vybaveny ještě speciální opěrkou, která drží dítě ve správné poloze. Tento dodatek není nutností, stačí, aby byl kruh dostatečně pevný. V každém případě je třeba dítě při koupání sledovat.  Kromě kruhu seženete v tomto stylu různá nafukovací autíčka s volantem, zvířátka typu labutí a další krásné druhy příslušenství na plavání. 
Zobrazit článek >
 
Beautiful Bastard - knihy Christine Lauren, které by každá žena měla mít
Četba na jakýkoliv volný večer? Co třeba série plná doslova božských mužů?  Za pseudonymem Christina Lauren se doopravdy skrývají dvě autorky – Christina Hobbsová a Lauren Billingsová. Román Božský bastard rozpracovala Hobbsová v roce 2009. Dokonce ho i publikovala na internetu. Jelikož toto dílo získalo velký ohlas, během několika týdnů si literární dílo stáhly více než dva miliony lidí, rozhodla se Hobbsová pro přepracování a vylepšení verze. Pomohla jí Billingsová. Původní román The Office knižně vydaly pod názvem Beautiful Bastard a odstartovaly tak dráhu celé série románů. Na jejich oficiální stránce zmiňují, že už vydaly čtrnáct románů, které se vyskytly v žebříčku nejprodávanějších románů New York Times. Jejich díla byla vydána ve více než 30 jazycích. Lauren její přátelé neřeknou nijak jinak než Lo. Ještě než se začala naplno věnovat psaní, pracovala v oblasti vědy, konkrétně na neurologii. Lo má dvě děti. Miluje horskou cyklistiku.  Christina, nazývaná Lo jako PQ, se zabývala poradenstvím, které poskytovala nejčastěji teenagerům. Je šťastně vdaná. Miluje mužské kapely a flitry. PQ taky vypověděla, že ráda krade Lo její boty. Obě dámy najdete na instagramových stránkách, kam téměř denně přispívají fotkami z jejich světa. Dámy se po prvním a zároveň nejúspěšnějším románu rozhodly pro vytvoření celé série s volnou návazností. Z ,,božských‘‘ románů již vydaly příběhy s názvem: Božský bastard (2013), Božský cizinec (2014), Božský hráč (2014) a Božský milenec (2016). Po třetí knize se rozhodly odstartovat ještě jednu sérii románů, tentokrát ,,vášnivých‘‘. Jako první stvořily knihu Vášnivý svůdník (2015), poté Vášnivého sprosťáka (2015) a Vášnivého hříšníka (2016).   Božský bastard Chloe Millsonová, která ještě studuje obchod, je pracovitá a chytrá dáma. Pracuje dálkově pro firmu šéfa Benetta Ryana, pomáhá mu s administrativou. Chloe to má v práci těžké, jelikož její šéf není zrovna tím ideálním vzorem, jak by měl vedoucí vypadat. K tomu ji tíží snad ještě horší situace, jelikož jí přijde neodolatelný. Je to zkrátka božský bastard. Jak svou situaci vyřeší, když šéf přijede do Chicaga, místa, kde Chloe bydlí? Co se stane, když ho bude vídat každý den?   Božský cizinec Mladá Sara Dillon se jednoho dne rozhodne odstěhovat do New Yorku, kvůli nevěře jejího přítele. Chce žít svůj život naplno, nevázat se a v jednom kuse si jen užívat. Jednoho dne potkává v klubu božského cizince Maxe. Neodolatelného muže původem z Británie, se kterým se rozhodne trávit snad každý večer. Její milostné touhy se díky němu naplňují. Poznává, že Sara je žena jiná něž ženy, se kterými kdy chodil. Nebojí se totiž odvázat. Jak dopadne příběh nezávazného vztahu této dvojice?   Božský hráč Hana Bergstromová je obyčejná dospělá dívka, která doposud svůj život věnovala studiu. Nyní dokončuje doktorát na vysoké škole. Jednoho dne ji její bratr začne nabádat k tomu, aby alespoň trochu začala žít. Hana si jeho myšlenky překvapivě vezme k srdci a rozhodne se začít žít nový život. S tímto plánem jí pomáhá božský přítel jejího bratra Will, který Haně ukáže doslova jiný svět. Navíc je to muž, který je opravdu okouzlující. Jednoho dne ho Hana svede a Will objevuje i její kouzlo. Jak dopadne tento počin?   Božský milenec Mladá inženýrka Ruby Millerová je poslána na služební cestu do New Yorku. Z cesty je nadšená až do chvíle, kdy zjišťuje, že bude pracovat s Niallem Stellou, zaměstnancem firmy, ale hlavně se snad nejžhavějším mužem na světě. Niall o Ruby nejeví zájem až do dne, kdy spolu letí do New Yorku. Poznává, že Ruby je úplně jiná než ostatní ženy. Dokáže se však dostat do pravého vztahu po předchozích špatných zkušenostech?   Tyto knihy rozhodně stojí za to číst. Patří spíše do oddechové a milostné literatury. Pokud se vám bude líbit jedno dílo, zamilujete si pak všechny. Další knihy od těchto autorek najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Na houby! I
Houbařská sezóna již byla odstartována. Už jste si domů přinesla první houbové úlovky nebo stále čekáte na ten nejlepší čas? Jak bezpečně poznat, že houby porostou nebo kam se vydat? To vše vám prozradí náš článek. V našem dnešním povídání se tak dozvíte mnohá zajímavá fakta a rady, jak správně houbařit. Máte se na co těšit. Na úvod je třeba objasnit, že houbařská sezóna se dělí na dva díly. Ta první trvá již od května do července a druhá začíná v srpnu a pokračuje až do poloviny října. Pro rekreační houbaře je vhodné období na sbírání hub od srpna, to totiž rostou tradiční hřiby i podhříbky. Mnoho lidí žije v domnění, že jakmile naprší, houby hned vyrostou. Jsou však na omylu. Nejvhodnější je se vydat houbařit nejdříve tři dny po dešti, kdy už se v lesích neudržuje přílišná vlhkost. Houby rostou až čtrnáct dní po dešťových přeháňkách. Houbám taky nesluší výkyvy teplot. Jakékoliv teplotní změny a vlhkost houbám akorát přitíží. Za sběrem klasických hub je vhodné se vydat do smrkových lesů. Určitě nehledejte v druhé houbařské vlně v listnatých lesích. Knihu Houby s nožíkem najdete zde. Tato precizně zpracovaná kniha obsahuje podrobné portréty hub a jejich smysluplné fotografie s jasnými rysy, specifikacemi a detailními popisy pro snadnou identifikaci. Najdete zde všechny základní informace o místech růstu, sběru i přípravě. S touto knihou objevíte pravé království hub. Součástí knihy je houbařský nožík.
Zobrazit článek >
 
Hřejivé mazání Thermolka
Otestujte malý zázrak v podobě Thermolky, hřejivého mazání, které vám pomůže nejen od bolesti svalů a kloubů. Máte pocit, že jste to přehnala s tréninkem? Jak ulevit svalům, aby se jejich stav zase co nejrychleji vrátil do pohody? Unavenému tělu je potřeba dát čas na regeneraci, tu však lze pomocí speciálních prostředků urychlit a zpříjemnit. Určitě si dejte alespoň malou pauzu od sportu, aby si vaše tělo ulevilo. V první fázi je vhodné svaly spíše chladit. Přikládejte pravidelně ledové obklady nebo bolavá místa osprchujte ledovou vodou. Od bolesti vám však uleví i horko, které navíc pomůže s hojením. Zmíněnou hřejivou mast Thermolka stačí vmasírovat v tenké vrstvě do pokožky. Prohřívací efekt se dostaví během pár okamžiků a vy můžete relaxovat. Mast nanášejte klidně několikrát denně, ideálně však večer. Před její aplikací řádně umyjte kůži. Mazání obsahuje mnohé účinné látky z nejrůznějších přírodních pokladů. Ve složení nechybí kaštan, sibiřská jedle nebo konopný olej. Pro maximální antibakteriální účinek zde má své místo eukalyptus. O nejdůležitější prohřívací efekt se stará vanilka a chilli papričky. Thermolku můžete využít taky k prohřátí svalů před sportovním výkonem. Kromě léčby namožených svalů využijete Thermolku taky v případě bolesti kloubů. Pomůže jedincům trpícím revmatem. Celkově ulevuje ztuhlým partiím a taky podporuje prokrvování. Pokud si neustále stěžujete na studené nohy, zkuste svá chodila před spaním masírovat za pomoci našeho mazání.  
Zobrazit článek >
 
Znáte novinku zdravé výživy jménem Kuzu?
Kuzu je škrob, který se získává z japonského vinného kmene, který se nenachází nikde jine než v japonských horských oblastech. Kořen je tvrdý jako skála, oproti ostatním kmenů váží mnohonásobná čísla. V Japonsku a v Číně je Kuzu nazýván nositelem energie a energetických vlastností. V místní tradiční medicíně se používá již více než tisíce let, k nám však ve větší míře zavítal až nedávno. Kuzu pomáhá při léčení žaludečních potíží, vřele působí na celý oběhový systém. Podporuje srdeční činnost a celý působí na proces udržování stále stejné hladiny cukru v krvi. Kuzu navíc uvolňuje cévy, které se stahují zejména pod vlivem stresu a napětí. Pomáhá při léčení migrény nebo bolestí v krku. V současné době je Kuzu doporučován taky na léčení žaludečních potíží, obyčejné chřipky nebo nachlazení a horečky. Kuzu můžete přidávat do polévek nebo omáček jako zahušťovadlo. Pomáhá vyrovnávat kyselost z cukrů, a tak je taky vhodným přídavkem do dezertů, pudinků nebo do ovocného těsta. Můžete si z léčiva připravit taky dobrý nápoj. Rozpusťte asi jede a půl čajové lžičky v šálku vody a nechte hrneček odstát. Míchejte, dokud se prášek zcela nerozpustí a následně ihned vypijte. BIO Kuzu kořenový škrob najdete zde. V kuchyni využívaný jako velmi kvalitní škrob. Kuzu je pnoucí rostlina podobná vinnému keři. Jeho kořen je velmi tuhý a má obrovskou sílu, dokáže prorůst i skálou. Škrob získaný z tohoto kořene má významné léčebné učinky. Použití: zahušťování jídel (běžně jako škrob) úprava omáček polévek dezerty sladká jídla úprava ovoce a jeho neutralizace Obsah: 50gZemě původu: Japonsko Návody k přípravě: Na jeden šálek tekutiny rozdrťte asi 1–2 lžičky kuzu, rozpusťte ve studené vodě a poté přidejte do polévek, omáček, pudinků a za stálého a pomalého míchání vařte na mírném plameni dokud nezprůhlední. Lžičku kuzu rozmícháme v trošce studené vody, nalijeme do vařící vody a vaříme za stálého míchání, až se tekutina zprůhlední. Podáváme vlažné 2x - 3x denně, vždy mimo jídlo (půl hodiny před nebo hodinu po jídle).
Zobrazit článek >
 
Jak na kocovinu – PO I
Hydratace Alkohol vám sebere vodu, kterou je nutné po večírku zase doplnit. Pijte vodu i energetické drinky. Proč zrovna tyto nápoje? To vás prozradí další bod. Blahodárné účinky na nevolnost má taky zázvorová limonáda. Ta má blahodárné účinky na kocovinu a zbaví vás taky nevolnosti. Nápoje by neměli být ledové a nikdy horké. Podráždíte si trávící cesty, které už tak dostávají zabrat, na to opravdu pozor. Pijte pouze nápoje pokojové teploty. Pamatujte si, že při kocovině nikdy nesmíte pít kávu! Ta je sice dobrým ,,budičem‘‘. Když jste unavená, v tomto případě vám však rozhodně nepomůže! Tělo akorát odvodní a vy budete muset pít ještě víc. Je možné, že se vám po kávě udělá i zle. Doplnění minerálů Alkohol ,,sežere‘‘ všechny minerály, které vaše tělo zvlášť po večírku potřebuje. Pijte minerální vodu, která vám doplní potřebné látky. Dobré jsou taky energetické drinky. Jde o zdroj rychlých cukrů i dobrou dávku minerálů. Ku pomoci vám přijdou i zeleninové šťávy nebo pravý vývar. V těch ale nenajdete moc minerálů, stejně je nutné je doplnit co nejrychleji zvlášť. Léky Bolest hlavy zaženete stejně nejlépe léčivou tabletkou. Vyndejte ze svých zásob třeba aspirin. Jeho účinek přijde téměř hned a vydrží hned na několik hodin. Vyzkoušejte skvělého nositele minerálů. BIOLIGO Vzácný roztok 18 250 ml najdete zde.  BIOLIGO Vzácný roztok přispívá k normální funkci imunitního systému, energetického metabolismu a činnosti nervové soustavy.    
Zobrazit článek >
 
Devět důvodů, proč jíst polévky II
Polévka je výborným pokrmem taky v případě mnohých nemocí. Díky své tekuté konzistenci je dobře poživatelná a vzhledem ke svému složení dokáže plně nahradit hlavní jídlo, respektive hlavní chod. Při konzumaci polévky za jakýchkoliv obtíží si je třeba dát jen pozor na její teplotu. Například při horečkách je vhodné stravovat se pouze chladnou nebo vlažnou stravou.  Výhodou vaření polévek je jejich různorodost. Smetanové, zeleninové, masové, nudlové a spoustu dalších. Do špenátové polévky můžete přidat smetanu nebo připravit hustý mix bez mouky pouze ze zeleninových listů zahuštěný bramborou. Pokud už vám dojdou nápady, změňte část ingrediencí a polévka bude zase chutnat úplně jinak. A jak říkaly naše babičky, i z ničeho lze uvařit polévka. Nemáte doma zrovna plnou ledničku? Nevadí, jistě v ní stejně něco na polévku najdete. Tento pokrm se dá uvařit opravdu téměř ze všeho.  Pokud máte doma malé zlobidlo, polévku byste měla vařit opravdu často. Skoro všechny menší děti nemusí běžnou zeleninu, natož luštěniny, hrách, špenát nebo třeba pohanku. Pokud tyto přísady přidáte do polévky a tu následně rozmixujete, vězte, že dítě pak nebude mít s její konzumací problém. Jistě mu polévka bude i chutnat.  Polévku můžete jíst i na snídani. K její příležitosti si můžete uvařit studený pokrm z ovoce nebo například z řepy. Do ranní polévky se hodí přidat ovesné vločky, semínka nebo oříšky, aby vás na nějaký čas zasytila.  Nevíte si s polévkami rady? Potřebovala byste jejich vařením provést od začátku do konce. Naučte se vařit s knihou Recepty od babičky 3: Lehké polévky.
Zobrazit článek >
 
Kvetoucí čaje, objevte jejich krásu: Co třeba Asteria bílá?
Čajové květy či kvetoucí čaje se s jistotou dají považovat za nejkrásnější druh čajů. Na pohled jsou opravdu dokonalé. Zpestřete si svou chvilku doma i v práci něčím speciálním. Radost vám může udělat i maličkost v podobě rozkvetlého čaje. Kvetoucí čaj před vhozením do horké vody má podobu drobné poměrně pevné kuličky, kterou tvoří usušené čajové lístky. Rozkvétající čaj se většinou skládá z listů i květů. Někteří lidé se mylně domnívají, že se jedná o sušený květ vybraného druhu čaje. Jde pouze o uměle seskupené druhy většinou několika čajů, ze kterých je květ následně vytvořen. Na trhu se prodávají kvetoucí čaje bílé i zelené, seženete samozřejmě i mix. Tradiční složkou čajů je jasmín, lilie, dále ibišek, vonokvětka nebo chrisantéma. Květní lístky jsou pečlivě vybírány a svazovány, aby byl rozkvetlý čaj pro oko co nejhezčí. Kvetoucí čaje jsou poměrně moderní záležitostí. Asi vás nepřekvapí, že k nám tento speciální typ čaje přišel jako novinka z Číny. Produkt zažil velký boom v druhé polovině minulého století, s čajovými lístky se však experimentovalo již dávno před tím. Ochutnejte delikátní kvetoucí čaj. Objednat si ho můžete přímo v našem e-shopu. Kvetoucí čaj taky poslouží jako originální dárek ke každé příležitosti. Co takhle Asterie bílá od značky OXALIS? Za akční cenu vám ji nabízíme dokonce v dárkovém balení!
Zobrazit článek >
 
Recept: Rozmarýnový chléb
Dnešní doba přímo nabádá k experimentování v kuchyni i co se týče pečení domácího pečiva. Ačkoliv už nejsou klasické pece součástí vybavení našich kuchyní, máme na druhou stranu možnost využít domácích pekáren, nebo přímo troubu. Pro dnešek jsem pro vás připravila: Rozmarýnový chléb Na jeden bochník budeme potřebovat: 1 sáček sušeného droždí 170 g celozrné mouky 170 g hladké mouky 2 lžíce másla a máslo na vymazání formy 60 ml teplé vody (45°C) 250 ml mléka pokojové teploty 1 lžíce cukru 1 lžička soli 1 lžíce sezamových semínek 1 lžíce rozmarýny (nejlépe čerstvá) 1 malá cibulka pokrájená na kostičky 115 g čedaru pokrájeného na kostičky mořská sůl v hrubých krystalech Postup: 1. Smícháme si v míse droždí s oběma druhy mouky. Rozpustíme máslo. Vmícháme teplou vodu, mléko, cukr, máslo, sůl, sezamová semínka, cibulku a rozmarýn. Propracujeme na hladké těsto. 2. Z těsta uděláme placku a položíme na ni kostičky sýru. Krátce těsto propracujeme, aby v něm kostičky držely. 3. Těsto vložíme do čisté mísy, ze všech stran potřeme máslem a zakryjeme suchou utěrkou. Těsto necháme kynout na teplém místě cca 1,5 hodiny, nebo tak dlouho, až svůj objem zvětší asi na dvakrát. 4. Zbytkem másla vymažeme chlebovou formu. Těsto ve formě trochu stlačíme, aby se zbavilo přebytečného vzduchu. Pak opět překryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout. Troubu si poté rozehřejeme na 190°C. 5. Pečeme 30 minut. V posledních 5 až 10 minutách pečení překryjeme formu alobalem. Hotový chléb dáme vychladnout a posypeme hrubou solí a snítkou rozmarýny.    
Zobrazit článek >
 
Lehká osvěžující jahodová polévka
V horkých letních dnech nemáme na těžká jídla téměř pomyšlení. Už pro samotné vysoké teploty míváme pocit těžkosti a k občerstvení vyhledáváme spíše jídla chlazená a osvěžující. Máte-li ráda polévky, zkuste si připravit nějakou netradiční. Na zahrádkách dozrávají jahody a tak je můžete plně využít jako hlavní ingredienci. Touto skvělou, osvěžující dobrotou potěšíte nejen svůj žaludek, ale také, s vynecháním červeného vína, Vaše děti. RECEPT: Jahodová polévka se zmrzlinou Ingredience: 400 g čerstvých jahod 2 dcl červeného vína (varianta pro dospělé) 50 g cukru krupice 1 vanilínový cukr 100 g zakysané smetany 1 limetka vanilkovou zmrzlinu lístky máty na ozdobu Postup:   Nejprve očistíme a omyjeme jahody. Vložíme je do hrnce a rozmačkáme je společně s oběma druhy cukru. Při variantě pro dospělé, přidáme červené víno a směs rozmixujeme. Poté dobře omyjeme limetku a nastrouháme kůru, kterou smícháme se zakysanou smetanou. Zakysanou smetanu s limetkovou kůrou vmícháme do jahodové polévky. Polévku dáme vychladit do lednice. Při servírování přidáme do talíře s polévkou kopeček vanilkové zmrzliny, který ozdobíme lístkem máty.  Vyzkoušejte další skvělé lehké polévky, které Vás svojí konzumací neunaví a dodají vitamíny. Recepty najdete v kuchřce pod názvem LEHKÉ POLÉVKY - RECEPTY OD BABIČKY.  
Zobrazit článek >
 
Tajemství Karibiku – Jamajka I
Pojďme společně poznat Karibik trochu detailněji. Naše cesta dnes míří téměř do srdce celého Karibiku – na Jamajku. Ostrov Jamajka je součástí Velkých Antil. Už kolem roku 650 na tomto území docházelo k migracím Indiánů. První Evropan, který na tento ostrov vkročil, byl mořeplavec Kryštof Kolumbus, který se na ostrov dostal v rámci své výpravy a prozkoumávání terénu Střední Ameriky. Od roku 1509 byla Jamajka kolonizována Španělskem. Na konci 17. století se stal ostrov součástí Západoindické federace. V ní zůstal po mnoho let. Rok 1962 se stal na Jamajce známým díky vyhlášení nezávislosti v rámci Commonwealthu. V čele Jamajky stojí generální guvernér. Pobřeží Jamajky se pyšní skvostnými korálovými útesy. Vnitrozemí je hornaté. Jamajka je ovládána vlhkým tropickým podnebím a někdy i hurikány. Na Jamajce žijí méně než tři miliony obyvatel. Je osídlena hlavně černochy, mulaty a taky maroony, potomky uprchlých otroků. Určitě víte, že z Jamajky pochází hudební styl Reggae. Nejvýznamnější postavou tohoto stylu byl Bob Marley. Jamajčané mají taky velmi rádi sporty, zejména ty atletické. Pochází odtud slavný Usain Bolt, držitel několikanásobného počtu rekordů nejen v běhách na krátké tratě. Jamajští sportovci se však snaží dosáhnout dobrých sportovních výsledků i v jiných disciplínách. Jednou ze sportovních kuriozit Jamajky je účast sportovců na zimních olympijských hrách. Soutěží zde v jízdě na bobu. Tato sportovní disciplína byla inspirací pro americké filmaře, kteří na námět těchto sportovců vytvořili úspěšný film se jménem Kokosy na sněhu. Víte, kam na Jamajce vyrazit a co vás při vašich cestách může potkat? Těšte se na další článek. Osvěžte si Angličtinu, ještě než se vydáte na tento ostrov. Anglický kapesní slovník najdete zde.        
Zobrazit článek >
 
Valentýnská inspirace – Čím muže potěšit?
Valentýn už se pomalu blíží a vy začínáte být ve stresu z toho, že vás zase nenapadne originální dárek jako jeho? Vzpomněla jste si naštěstí včas. Inspirujte se valentýnskými tipy v tomto článku. Společná fotka Valentýn, den zamilovaných. Zvěčněte v tento svátek nějaký váš zážitek na tričko, hrneček nebo třeba na polštář. Míst, kam můžete nechat přetisknout vaši fotku je opravdu mnoho. Něco do žaludku Už velmi dlouho jste společně nenavštívili nějakou restauraci nebo váš oblíbený bar? Vyrazte tam na Valentýna. Jak se říká, láska prochází žaludkem, objednejte na stůl pochoutku vašeho miláčka. Nezapomeňte ji doplnit slavnostním vínem nebo šampaňským. Masáž nebo koupel pro dva Není nad řádnou relaxaci! Proč si ji neužít ve dvou? Pokud si nejste jista v termínu akce, pořiďte si voucher, který nejprve darujete a pak až společně vyberete den a čas konání. Trochu jiná kytice Proč by i muž nemohl jednou dostat květiny? Co nějaké speciální? Vytvořte mu kytici z jeho oblíbených bonbónů. Budete k tomu potřebovat pouze špejle, stuhu a kousek krepového papíru. Není na sladké? Proč nevyrobit kytici plnou nejrůznějších druhů sýrů a salámů? Snídaňový set Že by měli snídani do postele připravovat muži ženám? Omyl! I každý muž bude rád, když mu budou dobroty naservírovány přímo do postele. Pořiďte si snídaňový set, díky kterému bude vaše snídaně nezapomenutelná. Svůdné prádlo Tento dárek potěší jeho, ale zároveň bude pro vás. Potěšte vašeho muže sexy prádlem, které si (nejen) na valentýnský večer oblečete. A pokud má váš partner smysl pro humor, můžete i jemu koupit nějaké crazy trenky, třeba s růžovými srdíčky. Spodní prádlo najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Tajemství Karibiku – Dominikánská republika IV
Líbil se vám výlet po Dominikánské republice? Jaká místa a zákoutí vás nadchla nejvíce? V tomto článku jdeme do finále. Jaká jsou čtyři poslední turisticky zajímavá místa? Při vaší dovolené na ně určitě nezapomeňte. I tyto oblasti stojí za návštěvu. Altos de Chavón Na tomto místě se shromažďuje snad největší množství umělců, od malířů až po oděvní designéry. Městečko Altos de Chavón bylo vystavěno až na konci dvacátého století. Pro vás bude zajímavé nejen místní seskupení budov, ale taky regionální archeologické muzeum nebo amfiteátr. Los Haitises – národní park Nebyl by to správný výlet bez nějaké té přírodní rezervace. Pokud chcete na vlastní oči spatřit nejen mořskou faunu, ale i flóru a jiné suchozemské živočichy, pak se vydejte do Národního parku Los Haitises. Žijí zde leguáni, papoušci, pelikáni, plameňáci a další tvorové. Zaujmout by vás zde mohly i vápencové jeskyně nebo místní bažiny. Jarabacoa Jarabacoa je oblíbené lázeňské město, které se hlavně v poslední době stalo turisticky vyhledávanou oblastí. Lidé se zde zaměřují na pěstování zemědělských plodin a květin nebo na chov koní. Punta Cana Zavřete oči a představte si pláž v Karibiku. Vybaví se vám nádherná písečná pláž s průzračnou vodou a modravým slunečným obzorem? Vidíte něco podobného jako je na úvodní fotografii článku? V tom případě jste si právě představila plážovou oblast Punta Cana. Pokud si přejete strávit dovolenou plnou dokonalosti, odpočinku, ale i zábavy, vydejte se na toto místo. Nachází se zde velký počet hotelových komplexů. Poznejte Karibik z trochu jiné stránky a zahrajte si hru LEGO Piráti z Karibiku. Najdete ji zde. 
Zobrazit článek >
 
Krém na opruzeniny u dětí
Opruzeniny se objevují nejčastěji u kojenců do jednoho roku. K zapaření dochází v nejčastěji v místech, kde je vlhko, teplo a dochází ke tření. Opruzením netrpí jen malé děti, ale také ženy a to zejména v oblasti pod prsy. Muži také nejsou vyjimkou v této nepříjemné zkušenosti. U malých dětí se jedná o plenkovou dermetitidu, která se objevuje okolo hýždí a genitálu. Pod plenkou se více drží vlhkost a teplo, tím dochází k podráždění dětské pokožky, zejména rozkladem potu, moči a stolice. Tímto procesem se narušuje ochranná vrstva pokožky, která následkem působení těchto faktorů zčervená, svědí a je bolestivá. V horším případě se k takto postižené pokožce může přidat plíseň, a vyrážka se má tendenci rozšíčit i mimo oblast plenky. Dále může pokožka hnisat a mokvat. V tomto případě raději vyhledejte dětského lékaře. Jak dětské dermatitidě předcházet: udržujte pokožku čistou a suchou používejte ochranné přípravky na dětskou pokožku častěji měňte plenky Pokud dojde k výskytu dermatitidy: omývejte postižená místa vlažnou tekoucí vodou (na cestách lze použít dětské vlhčené neparfemované ubrousky) omytou pokožku osušte jemným ručníkem nebo látkovou plenkou zapařenou pokožku nechte co nejdéle větrat pokožku ošetřete vhodnou mastí (př. heřmánková, kalciová, s rybím tukem, dexpanthenolová mast) Dětské masti mohou používat i dospělí. Máte-li doma malé miminko, nezapomeňte si dětskou lékárničku dovybavit například dětským hypoalergenním krémem BABY, který přináší rychlou úlevu a chrání před vznikem dalších opruzenin.
Zobrazit článek >
 
Zbavte se plísně v koupelně I
Teplo, pára a hlavně následné vlhko. Koupelna je místnost pro tvorbu plísní jako dělaná. I když se ve vaší koupelně snažíte udržovat pořádek, plísním nezabráníte, třeba pokud nevětráte. Jsou však i jiné příčiny. Náš článek vám pomůže s plísněmi nejen bojovat, ale taky je odstranit. Jdeme na to. Větrání Hned na úvod je třeba připomenout, že je velký rozdíl mezi koupelnu s okny a koupelnou bez možnosti přímého větrání, která se vyskytuje zejména v bytě. V druhém případě je vhodné zkontrolovat větrací otvory, které nemusí být plně funkční. V tom případě je problém tvorby plísní asi jasný. Je třeba popřemýšlet nad všemi možnými příčinami, neboť pokud nedojde k odstranění vnějších vlivů, plíseň se bude vracet a vy nikdy nebudete mít od jejího odstraňování pokoj. Pečlivost a opatrnost Při odstraňování plísní je nutné si hlídat, jak postupujete. Buďte diskrétní. Plíseň se může velmi rychle rozšířit, stačí ji nanést na jiné místo. Pokud tedy ošetřujete libovolné místo, dejte si pozor, abyste po jeho vyčištění umyl nástroje i své ruce, aby se plíseň nedostala ještě jinam. Pozor na tapety Bohužel je třeba podotknout, že pokud máte v koupelně tapety, na kterých se již jednou objevila plíseň, nikdy už se této zákeřnice nezbavíte, ať ji otřete čímkoliv. Plíseň se totiž může tvoři i pod tapetou. O čištění vám prozradíme více níže. Jestliže v brzké době plánujete rekonstrukci koupelny, místo nové tapety vyberte raději kachličky. 
Zobrazit článek >
 
Rašelina a zdraví – Jaké má účinky na náš organismus?
Že působí rašelina blahodárně na naše tělo, to asi každý ví. Jde o přírodní lék, které znala a užívala již stovka generací před námi. Víte ale, jaké přesné účinky vás mohou potěšit? Na co rašelinu použít? Rašelina vzniká anaerobním rozkladem zbytků rostlin, z části i těl drobných živočichů. Obsahuje obrovské množství minerálních i organických látek. Rašelina vznikala více než tisíc let. Jedním z hlavních efektů rašeliny je její tepelná setrvačnost. V porovnání s vodou udrží rašelina teplo mnohem déle. Výhodou rašeliny je také její dobré vstřebávání do pokožky. Prokrvuje ji, obnovuje a taky samozřejmě vyživuje. Rašelina má jak detoxikační, tak i antibakteriální účinky. Rašelina je vhodná na léčbu bolestivé páteře a kloubů. Díky svému zahřívacímu účinku působí proti celulitidě. Léčí poruchy krevního oběhu a látkové výměny. Poradí si suchou a citlivou pokožkou, taky s ekzémy nejrůznějšího typu. Pomáhá při léčbě artrózy a taky na všechna nervová onemocnění. Lidem, kteří trpí onemocněním dýchacích cest, je neuvěřitelným pomocníkem. Pomůže i při gynekologických a urologických potížích. Vyzkoušejte rašelinu v trochu jiné podobě, než ji znáte. Pitnou rašelinu 1000 ml najdete zde. Pitná rašelina podporuje celkově dobrý zdravotní stav a trávení, posiluje obranné síly organismu. Podporuje tělo při detoxikaci a zbavování nestravitelných rostlinných zbytku potravy.
Zobrazit článek >
 
Bezoplachová pěna Invigo Volume Boost
Kdysi populární televizní pořad „Nikdo není dokonalý“ si svůj název vypůjčil z repliky oblíbené americké Někdo to rád horké. Že je tato věta platná i dnes, si může ověřit každý z nás. Nevztahuje se jen lidské charakterové nedostatky, platí i pro náš vkus a vzhled. Budeme-li se zabývat vzhledem, jedním z nejčastějších „trápení“ moderního lidstva je, kromě problémů s nadváhou a padání a řídnutí vlasů, ztráta pevnosti a jejich přirozeného objemu. U někoho je jemnost vlasů záležitostí vrozenou, zděděnou po některém z předků. Může být dočasným nedostatkem, zapříčiněným hormonální nerovnováhou, onemocněním, výživovým deficitem, nebo také nešetrným a nevhodným nakládáním s vlasy. Jsou-li vaše vlasy jemné dlouhodobě, je třeba přizpůsobit jejich stavu i péči o ně, včetně té doplňkové. Rozhodně by měla být kvalitní, aby stav ještě nezhoršovala. Wella Professionals za tímto účelem vyvinul pěnu Invigo Volume Boost. Bezoplachová koncentrovaná péče se zaměřuje se na výživu a posílení objemu jemných a řídkých vlasů. Nezatěžuje, nemastí a působí antistaticky. Díky pěně Invigo Volume Boost, obsahující extrakt z bavlny, vydrží vás účes hebký, přítom pevný a lesklý celý den. Wella Professionals bezoplachovou pěnu Invigo Volume Boost zakoupíte v sekci Krása našeho e shopu.
Zobrazit článek >
 
Zahrajte si Pétanque
Pétanque. Hra doslova pro každého. Její pravidla jsou velmi jednoduchá. Pro dosažení soutěžních výkonů, potřebují hráči časté tréninky, ale pro odpolední rodinnou zábavu pravidelně cvičit opravdu není nutné. Přemýšlela jste už o tom, že byste Pétanque pořídila domů, ale nevíte, jak se hra vůbec správně hraje? Nevadí! Ukážu vám, jak na to. Tato hra k nám přišla z Francie, avšak její počátky sahají už do starověkého Říma. Hra se ale rozšířila poměrně nedávno. Roku 1907 byla k této hře vydána oficiální pravidla. První oficiální mistrovská soutěž se konala roku 1910 v domovské Francii. Dnes se Pétanque zařazuje mezi koulové sporty, které patří do Světové konfederace koulových sportů. Poddomovinou Pétanque je Mezinárodní federace pétanque a provensálské hry. V České republice se nejvýznamnější organizace pro Pétanque jmenuje ČAPEK aneb Česká asociace pétanque klubů. A jak se tato hra hraje? Nejdůležitější součástí zábavy jsou ocelové koule. Hru hrají dva týmy, které stojí proti sobě. Pokud hraje na každé straně trio, jednomu člověku připadnou dvě koule. Pokud soutěžíte sama nebo ve dvojici, každý člověk dostane koule dvě. Cílem hry je umístit koule vašeho týmu co nejblíže k malé kuličce, nazývané košonek, někdy taky prasátko nebo Jack. Každý hráč míří k cíli ze stejné vzdálenosti, která je vyznačena kruhem o poloměru asi 25 cm. Jakmile budete mít připravené všechny potřebné prostředky a týmy budou rozdělené, je na čase začít hrát. Na počátku si vyberte tým, který bude začínat. Jeho úkolem bude vyhození košonku do libovolné vzdálenosti. Není vhodné ho házet do větší vzdálenosti, něž je 10 metrů. Tým, který vyhazoval košonek má i první hod. Člen týmu se musí snažit kouli hodit co nejblíže ke košonku. Po tomto hodu je na řadě tým druhý. Ten se jedním hodem musí snažit přiblížit ke košonku více než tým předchozí. Pokud se mu to povede, je na řadě opět druhý tým. Pokud družstvo neuspěje, tak hází koule do té doby, něž bude nějaká z nich k cíli blíže, něž soupeřova koule. Můžete si taky zvolit taktiku odstřelování. To znamená, že se budete snažit odstřelovat soupeřovu kouli tak, aby se vaše koule dostala po hodu blíže ke košonku a zároveň vzdálila kouli soupeře. Pokud jednomu týmu dojdou koule, protivníci ty své doháží. Potom musí samozřejmě dojít k sečtení bodů. Každý tým dostane za každou kouli, kterou má blíže, než je nejbližší koule soupeře, bod. Takto končí první série hry. Následují další kola. Vyhrává ten tým, který jako první dosáhne hodnoty 13 bodů. Ten je vítězem celého zápasu. Pokud se vám hra bude zdát příliš dlouhá, můžete si vaší bodovou hranici dle libosti snížit. Střídání hráčů mezi družstvy je během hry zakázáno. Hrát Pétanque můžete téměř kdekoliv. Ke hře vám stačí příslušenství, které už bylo vyjmenováno a hladká plocha. Pétanque je možné hrát ve všech terénech, avšak pro amatéry je nejvhodnější travnatá nezablácená plocha nebo štěrk. Není vhodné hrát hru v mokrém prostředí, v písku nebo na betonu. Pokud vás Pétanque více zajímá, investujte do knihy, která se mu věnuje. Autor tohoto díla vám pomůže zdokonalit se ve hře, provede vás taktikami, technikou a taky psychickou oblastí. S touto knihou se snadno stane váš tým vítězem. Najdete ji zde. Pétanque příslušenství najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jana Vlková - Notes květinové kuchařky
JANA VLKOVÁ, jak sama říká, má ráda květiny, kvetoucí stromy i keře a všeliké býlí. Má ráda vynikající jídlo a pití. Celý život usilovala o to, aby mohla tyto dvě vášně spojit. Podařilo se jí to a chce svou radost z jedlého kvítí a býlí sdílet a předávat dál. Její maminka, Janě říkala, že je nerozumná a že jedlé květy jsou blbost a nikoho to nebude zajímat. A co kdyby někdo snědl něco špatného. Je to už nějaký pátek, mamince bylo 70+. Nenechala si to rozmluvit. Tohle je pravda pravdoucí. "Kytky jsou nejen krásnou ozdobou, ale mohou být i příjemným doplňkem našeho jídla." Recept Jany Vlkové na květinový salátek: Ingredience: netřesek, rozchodník, jetel a hráškové květy.  Postup: salátek je prostinký, ale přímočaře dobrý. Svěží, letní….. Výrobní rada též prostinká. Z netřesku odstranit ty jeho špičaté špičky. Tlustice (obě) nechat chvíli odpočinout  v soli a octu. Pak olej, zamíchat a květy nakonec. No jako vždy, když má květinový salát být k něčemu.   Kniha: NOTES KVĚTINOVÉ KUCHAŘKY Kalendář zahrnuje období od prvního rašení do prvních podzimních přízemních mrazíků. Stejně jako tomu bylo v Květinové kuchařce, je rozdělen na čtyři roční období kytkožrouta – brzké jaro, pozdní jaro, horké léto a babí léto. V notesu jsou uvedeny všechny rostliny, které se v kuchařce vyskytují, i některé další. Ty se do kuchařky nedostaly převážně z technicko-logistických důvodů, ale můžete se na ně těšit v pokračování Květinové kuchařky. Kalendář je sestaven podle rozvoje vegetace v Praze a okolí přibližně v nadmořských výškách kolem 300 metrů. Ve vyšších nadmořských výškách je vegetační sezona kratší. V jarních týdnech je třeba přidat přibližně pět dnů na každých sto výškových metrů. V letním období se kalendář věnuje převážně zahradním rostlinám. Jejich doba kvetení závisí na době výsevu, a tak jsou údaje v kalendáři spíše orientační. První mrazy přicházejí na horách a v pahorkatinách naopak dříve než v okolí hlavního města. Notes stručně popisuje i některá naleziště jedlého kvítí a býlí. Nechybí ani městské lokality. Rostliny jsou vrtošivé a rostou si tam, kde samy chtějí. Co se týče zahrad, hodně záleží na hospodáři, a proto je jejich popis jen velmi povrchní. Navíc už bylo o zahradách napsáno mnoho zasvěcených knih. Tuto velmi inspirativní knihu zakoupíte v našem e-shopu: ZDE    
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat správný džus ke koupi?
Nakupujte správně a zdravě. Naučte se rozpoznat kvalitní a pro tělo prospěšné potraviny. Zajímá vás, jak je to vlastně s džusy? Zavítejte na naši stránku Pro muže, kde se dozvíte o džusech nejen zajímavosti, ale i fakta. Pijete ovocné šťávy nebo nápoje? Je v tom rozdíl! Nyní se již podíváme na to, podle čeho a jak vybírat ty nejlepší džusy přímo pro vás. Jdeme na to. Sledujte chemické látky a konzervanty. Když opomeneme kyselinu citronovou, neměl by správný džus jiný konzervant obsahovat. Vyhněte se taky barvivům, ty rozhodně vašemu zdraví neprospějí. Dejte přednost džusu s dužinou. Ta má totiž zázračnou moc, co se týče trávení. Myslete i na nutriční hodnoty. Vyhněte se doslazovaným nápojům. Džus s vysokým obsahem ovoce může nahradit dokonce vaši svačinu. Pokud však budete popíjet ředěný ovocný nápoj, měla byste si dopřát alespoň porci ovoce. Sledujte datum výroby na každém druhu džusu. Vybírejte nejlépe džusy vyrobené aktuálně s pozdějším datem spotřeby. Máte stoprocentně zaručenou, že vaše pitná pochoutka přispěje vašemu tělu na zdraví. Jaké džus máte nejraději? Jednoznačně nejoblíbenější džus, který zásadně vítězí jak tady v Česku, tak i v cizině, je džus pomerančový. U nás v těsném závěsu za ním visí jablečná šťáva a taky multivitamin. Ve světě si zase stojí na vrcholu spolu s pomerančem jahoda. A jedna zajímavost na závěr: Vedla jste, že k výrobě jednoho litru pomerančového džusu je potřeba asi patnáct kusů pomerančů? To není málo, že? Není se co divit, že pravé a poctivé džusy nejsou levou záležitostí. Produkty zdravé výživy můžete zakoupit zde. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Paříž III
Další památky jsou tu. V rámci této části našeho povídání si můžete přečíst tipy, které se vám budou hodit jak před cestou tak i během vaší cesty. Vítězný oblouk, Carrousel a La Grande Arch Právě jste si přečetla názvy tří pařížských oblouků, která tvoří takzvanou Velkou osu. Vítězný oblouk je hlavním obloukem. Byl postaven na přikázání Napoleona spolu s obloukem Carrousel, aby oslavoval všechny vyhrané Napoleonovy bitvy. Vítězný oblouk je druhým největším obloukem na světě. Jeho výška sahá něco málo přes padesát metrů. Stavba se nyní nachází uprostřed kruhového objezdu, na který se sbíhá neskutečných dvanáct ulic. Oblouk Carrousel najdete v Tuilerijských zahradách, které se nachází nedaleko Louvru a poslední, nejnovější oblouk, se nachází ve čtvrti La Defénse. - Do Paříže se vyplatí cestovat letadlem. Neničte se mnohahodinovou projížďkou v autobuse a zkuste zapátrat po levných letenkách. Doporučuji návštěvu stránek easyJet.com, Air France. Pokud poletíte na poslední chvíli, jistě seženete letenky za bezvadné ceny i u českých společností. - Již v jednom z článků o Amsterodamu jste si mohla přečíst o tipu, který se týkal půjčování kol. Zde sice nejsou kola úplnou součástí každodenního života místních, avšak rozhodně tímto způsobem cestování ušetříte a ještě se udržíte v kondici. - Chcete se dozvědět ještě víc, než najdete v samotném průvodci? Nechcete za to utratit balík peněz? Pak si zapamatujte takzvané Free Walking Tours. Ty jsou pořádány místními nadšenci. Nejsou striktně placené, avšak při vaší spokojenosti se předpokládá, že dostanou na ruku alespoň pár euro za skvělý výklad. Neumíte Francouzsky? Nevadí! Spousta z těchto ,,rekreačních‘‘ průvodců mluví anglicky, někteří dokonce česky. TIP: Schází vám mapa Paříže? Shánět ji nemusíte. Tu seženete na každém rohu zdarma. Nezapomeňte si pořídit jednoho z nejlepších pařížských knižních průvodců. Průvodce Paříž najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Věčný problém jménem prach: Zatočte s ním jednou pro vždy I
Máte pocit, že prach s vámi doslova bydlí? Neustále musíte vysávat a otírat police? Nebo vás trápí časté kýchání, neboť se prachové částice jen tak proletují ve vzduchu? Pak je tento článek připraven přímo pro vás. Poradíme vám, jak se prachu jednou pro vždy zbavit. Zapomeňte na každodenní úklid, představíme vám šikovné triky i ty nejlepší pomocníky! Skříně potřebují uzavřít  Máte doma velkou knihovnu, která je přístupná bez jakéhokoliv otevírání dveří? Nebo místnost zdobí příliš polic se samými ozdobami? Pamatujte si, že prach se drží ve všech otevřených prostorách, nejlépe však na místech, kam se prach dostane například pomocí průvanu. Pak stačí, aby se prachu usadil, už se nepustí.  Větrejte  Pravidelné větrání je velmi důležité i pro naši dýchací soustavu a přívod kyslíku. Jak větrat, aby se prach zevnitř dostal ven, nikoliv naopak? Větrat je vhodné po dešti, kdy jsou prachové částice zvenčí usazeny na zemi. Pokud doma vytvoříte průvan, pěkně vzduch obměníte, avšak prachu to moc nepomůže.  Kvalitní vysavač je základ  Nebudeme chodit kolem horké kaše, pojďme si přiznat, že kvalitní luxovací pomůcka je pro proces zbavování se prachu v domácnosti velmi důležitá. Pořiďte si takový vysavač, který vás zvládne zbavit prachu snadno a bez nutnosti vaší námahy. Pořídit si můžete kulatého robota, který práci odvede za vás. Vsadit se vyplatí taky na vysavač s výměnnými hlavicemi, které poslouží k čištění jednotlivých předmětů.   
Zobrazit článek >
 
Nové povinnosti v oblasti ochrany osobních údajů - GDPR
Úvodem Po mnoho let trvajících jednáních přijal Evropský parlament a Rada Evropské unie nařízení č. 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů (obecné nařízení o ochraně osobních údajů) (dále „Nařízení“), které vešlo v platnost dne 24. 5. 2016, přičemž osoby, na něž dopadá povinnost řídit se tímto ustanovením, se musí nově zavedeným pravidlům přizpůsobit nejdéle do 25. 5. 2018 kdy se Nařízení stane účinným v celé Evropské unii. Ačkoli se může zdát, že na zavedení změn je nepřeberné množství času, opak je pravdou a podnikatelé by se na účinnost tohoto Nařízení měli začít připravovat co nejdříve. Při nedodržení povinností, které nařízení o ochraně osobních údajů zavádí, hrozí pokuta až do výše 20 mil. EUR nebo až 4 % celkového ročního světového obratu.   Současný stav Na evropské úrovni je ochrana osobních údajů upravena směrnicí č. 95/46/ES o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů, nicméně úprava na úrovni národní je značně nesourodá. V současné době je oblast ochrany osobních údajů v ČR upravena zejména zákonem č. 101/2001 Sb., o ochraně osobních údajů (dále „zákon o ochraně osobních údajů“), který vymezuje a popisuje základní pojmy, působnost zákona, práva a povinnosti při zpracování osobních údajů, povinnost likvidace osobníc údajů, ochranu práv subjektů údajů a předávání osobních údajů do dalších států. Dále byl tímto zákonem zřízen Úřad pro ochranu osobních údajů mající pravomoci správního orgánu. Povinnosti při zabezpečení osobních údajů při jejich zpracovávání jsou vyjmenovány v § 13 odst. 1 zákona o ochraně osobních údajů, přičemž tyto jsou popsány pouze velmi obecně. Správce a zpracovatel jsou povinni přijmout taková opatření, aby nemohlo dojít k neoprávněnému nebo nahodilému přístupu k osobním údajům, k jejich změně, zničení či ztrátě, neoprávněným přenosům, k jejich jinému neoprávněnému zpracování, jakož i k jinému zneužití osobních údajů. Opatření přijatá pro ochranu a zabezpečení osobních údajů jsou tedy odlišná u každého správce, a to v závislosti na několika faktorech, zejména na charakteru zpracování osobních údajů, rozsahu jejich zpracování atd. Rozsah opatření v návaznosti na všechna možná rizika je však správce povinen posuzovat sám, přičemž § 13 odst. 3 zákona o ochraně osobních údajů poskytuje základní, nikoli však konečný, výčet oblastí, na něž by se měl správce zaměřit, tj. a) plnění pokynů pro zpracování osobních údajů osobami, které mají bezprostřední přístup k osobním údajům, b) zabránění neoprávněným osobám přistupovat k osobním údajům a k prostředkům pro jejich zpracování, c) zabránění neoprávněnému čtení, vytváření, kopírování, přenosu, úpravě či vymazání záznamů obsahujících osobní údaje a d) opatření, která umožní určit a ověřit, komu byly osobní údaje předány. Účinností nařízení se rozsah povinností poněkud pozmění.   Nové povinnosti a okruh dotčených subjektů Jak výše uvedeno, úprava ochrany osobních údajů je v současné době poměrně různorodá, avšak s účinností Nařízení, které je přímo aplikovatelné, dojde ke sjednocení právní regulace ochrany osobních údajů ve všech členských státech EU. Nařízení na evropské úrovni zavádí některé povinnosti, kterou jsou v našem právním prostředí, díky zákonu o ochraně osobních údajů, již známé. Kupříkladu možnost zpracovávání údajů pouze na základě souhlasu subjektu údajů či na základě jiného legitimního důvodu, např. pokud je zpracování údajů nutné pro splnění závazků ze smlouvy apod. je povinností, kterou Nařízení zavádí, nicméně v našem právním řádu je tato povinnost zakotvena již v současné době. Dle Nařízení též zůstává povinnost předem informovat subjekt údajů o zpracování údajů a o jeho právech. Stejně jako dnes, je třeba, aby souhlas udělovaný ke zpracování osobních údajů, byl učiněn svobodně, určitě, vážně, informovaně a jednoznačně. Podle Nařízení je však třeba, aby žádost o vyjádření souhlasu se zpracováním osobních údajů byla formulována srozumitelně a za použití jasných a jednoduchých jazykových prostředků, navíc pokud budou osobní údaje zpracovávány pro marketingové účely, musí mít subjekt údajů kdykoli možnost bezplatně vznést námitku proti zpracování, a to v rozsahu, v němž zpracování souvisí s daným marketingem. V souhlasu se zpracováním údajů musí být subjekt údajů na toto své právo výslovně a zřetelně upozorněn. V případě, že se osobní údaje zpracovávají automatizovaně, měly by mít subjekty údajů právo získat osobní údaje, které se jich týkají a jež poskytli správci, a to ve strukturovaném, běžně používaném, strojově čitelném a interoperabilním formátu, aby je mohli předat jinému správci. Vzhledem k povaze tohoto práva, by však nemělo být uplatňováno vůči správcům, kteří zpracovávají osobní údaje v rámci výkonu veřejné moci.   Změny dozná též úprava smlouvy o zpracování osobních údajů, kterou je povinen uzavřít správce údajů se zpracovatelem, jemuž údaje předal ke zpracování. Změní se kromě jejích povinných náležitostí i forma této smlouvy, na rozdíl od zákona o ochraně osobních údajů totiž Nařízení nepředepisuje písemnou formu této smlouvy a v tomto směru naopak úpravu zmírňuje, když umožňuje její uzavření i v elektronické podobě bez zaručeného elektronického podpisu. S účinností nařízení taktéž odpadne povinnost registrace u příslušného dozorového orgánu, avšak místo ní budou správci, či případní zástupci, povinni vést záznamy o veškerých činnostech zpracování údajů, za které nesou odpovědnost. Správci budou též povinni ohlásit Úřadu pro ochranu osobních údajů porušení zabezpečení údajů, a to do 72 hodin od okamžiku, kdy se o takové skutečnosti dozvědí, ačkoli z této povinnosti existuje výjimka, konkrétně případ, kdy by incident neznamenal riziko pro práva a svobody subjektů údajů. V neposlední řadě dojde též k rozšíření definice osobních a citlivých údajů, za citlivá se nyní budou považovat i genetická a biometrická data. Za osobní údaje budou v případě, že na základě nich bude možné identifikovat konkrétní osobu, považovány taktéž některé síťové identifikátory, např. IP adresa nebo cookies.   Poměrně silným právem subjektů údajů, které bude výslovně zakotveno v Nařízení, bude právo být zapomenut, na jehož základě se může subjekt údajů domáhat po správci, aby bez zbytečného odkladu vymazal osobní údaje, které se jej týkají. Pro transfer osobních údajů v rámci Evropské unie zůstávají pravidla víceméně stejná. Mimo státy Evropské unie lze údaje předávat, pouze pokud Evropská komise rozhodla, že určená země splňuje danou úroveň ochrany osobních údajů, přičemž již od rozsudku Soudního dvora EU ve věci C-362/14 Maximillian Schrems v. Data Protection Commissioner ze 6. října 2015, nelze údaje bez dalšího předávat do USA.   Pověřenec pro ochranu osobních údajů Institut, který zavádí Nařízení v kontextu ostatních států Evropské unie ničím zásadně přelomovým, některé státy totiž povinnost jmenovat osobu, jejímž úkolem je dohlížet na ochranu osobních údajů mají ve svých právních řádech zakotvenu již nyní, jako např. Německo. Povinnost jmenovat správce se podle Článku 37 odst. 1. Nařízení bude na subjekty vztahovat, jestliže a) zpracování provádí orgán veřejné moci či veřejný subjekt, s výjimkou soudů jednajících v rámci svých soudních pravomocí; b) hlavní činnosti správce nebo zpracovatele spočívají v operacích zpracování, které kvůli své povaze, svému rozsahu nebo svým účelům vyžadují rozsáhlé pravidelné a systematické monitorování subjektů údajů; nebo c) hlavní činnosti správce nebo zpracovatele spočívají v rozsáhlém zpracování zvláštních kategorií údajů uvedených v článku 9 a osobních údajů týkajících se rozsudků v trestních věcech a trestných činů uvedených v článku 10. Článek 37 odst. 4. Nařízení pak ještě rozšiřuje povinné subjekty o další, jejichž povinnost plyne z práva Evropské unie či z práva členského státu. Bez jakýchkoli pochybností lze shrnout, že povinnými subjekty budou orgány veřejné moci či veřejný subjekt, které, resp. který, provádí zpracování osobních údajů. V případě Článku 37 odst. 1 písm. b. a c. však již tak jasná situace není, když zákonodárce užil poněkud vágních pojmů, jako „hlavní činnost“ a „rozsáhlé zpracování“.   Z výkladových stanovisek Pracovní skupiny pro ochranu fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů (dále „pracovní skupina“), z nichž jedno podrobněji pojednává taktéž o institutu pověřence pro ochranu osobních údajů, a to konkrétně tzv. „Pokyny k pověřenci pro ochranu osobních údajů“, je patrno, že za „hlavní činnosti“ správce či zpracovatele by měly být považovány činnosti související se základními a provozními činnostmi – tedy předmětem podnikání. Jestliže je tedy zpracování osobních údajů prováděno v rámci pomocné činnosti pro dosahování hlavních cílů, resp. při naplňování hlavního předmětu činnosti (např. evidence kontaktních údajů zaměstnanců za účelem možnosti vyplácet jim mzdy). Naopak tuto povinnost budou mít společnosti, u nichž je zpracování údajů neoddělitelně spjato s jejich činností a mělo by být proto považováno za hlavní činnost (např. zpracovávání zdravotních údajů pacientů posuzuje pracovní skupina pro ochranu osobních údajů jako hlavní činnost nemocnice).   Pojem „rozsáhlý“ pracovní skupina doporučuje zejména zvažovat, jaké množství údajů zpracovává, jaká je doba trvání zpracovávání osobních údajů, případně též velikost území, z něhož pochází osobní údaje. Jedním z příkladů rozsáhlého zpracování může být podle pracovní skupiny zaměřování reklamy na základě chování při používání vyhledávacích nástrojů.   „Pravidelné a systematické monitorování“ dle pracovní skupiny zahrnuje všechny formy sledování a profilování na internetu, včetně využití pro účely behaviorální reklamy. Tento pojen se nevztahuje pouze na monitorování v online prostředí, nýbrž i další monitorování subjektů údajů, monitorování online by mělo být bráno jen jako jeden z příkladů monitorování subjektů údajů. Za „pravidelné“se má dle skupiny takové zpracování, které je a) průběžné nebo v pravidelných intervalech a po určitou dobu se opakující, popř. b) stále se opakující nebo opakované ve stanoveném čase, či c) neustále nebo pravidelně se vyskytující.   Slovo „systematický“ vykládá pracovní skupina jednou nebo kombinací následujících charakteristik: a) vyskytující se podle určitého systému, b) přednastavený, organizovaný nebo metodický, c) uskutečňující se jako součást obecného plánu pro sběr dat, d) vykonávaný jako součást strategie. Příkladem činností, které mohou být hodnoceny jako pravidelné a systematické monitorování subjektů údajů mohou být například provozování telekomunikační sítě, cílení internetové reklamy pomocí emailu, marketing řízený daty, sledování polohy např. u mobilních aplikací, věrnostní programy, sledování zdravého životního stylu, tělesné kondice a zdravotních dat pomocí na těle nositelných zařízení, kamerové systémy, chytrá auta, inteligentní domy atd. Jak je vidno, škála charakteristik, při jejichž splnění vzniká povinnost jmenovat správce osobních údajů je poměrně široká a povinnost jmenovat správce se proto dotkne značného množství subjektů. V souladu s doporučením pracovní skupiny je žádoucí, aby každý zpracovatel, který pověřence nejmenuje, měl připraveno jakési stanovisko, popř. odůvodnění, na základě něhož/nichž se domnívá, že nenaplňuje podmínky Nařízení pro jmenování pověřence.   Hrozící sankce Jak již zmíněno v úvodu tohoto článku, na realizaci změn a zapracování příslušných systémových úprav není až tak moc času, jak by se mohlo zdát. Z porušení povinností mohou osobám zpracovávajícím osobní údaje vyplynout nemalé problémy, když příslušný orgán dozoru bude mít oprávnění udělit pokutu až do výše 10 milionů eur nebo až 2 % celkového ročního světového obratu (např. při nejmenování pověřence pro ochranu osobních údajů) popř. dokonce až do výše 20 mil. eur či 4 % celkového ročního světového obratu při závažnějším porušení povinností.   Závěr Značně vysokým sankcím lze předejít důslednou aktualizací existující smluvní dokumentace (smlouvy se zákazníky, smlouvy o zpracování osobních údajů, interní předpisy apod.) a taktéž řádným evidováním informací o všech zpracovávaných údajích.     Mgr. Vít Hruška advokátní koncipient | macek | legal Haštalská 1072/6, Praha 1 –Staré Město, 110 00 www.maceklegal.cz | T: 604 873 614 | E: hruska@maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Z babiččina receptáře - Lokše
Velmi často vzpomínám, na dobroty z babiččiny kuchyně. Nejen moje dvě babičky, také dědové, byli excelentní kuchaři, ale i moje prababička. Jeji kremrole byly vyhlášené svojí jemností a unikátní chutí po celém okolí. A když prababička mohla, tak je pekla na různé akce, jako byly svatby nebo narozeniny. Od jedné z mých babiček ráda vzpomínám na "turnaj". Nejedná se o žádný zápas, ale o skvělý bramborový recept. Taktéž, když už jsme u brambory, pekla skvělé bramborové lokše. Nevíte oč se jedná? Zkuste si je připravit: RECEPT: Bramborové lokše na sladko Ingredience: 400 g uvařených brambor (den dopředu) 130 g hladké mouky 4 g soli sádlo na pomaštění povidla Postup: Uvařené, oloupané a studené brambory nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto, z kterého uděláme váleček asi jako na bramborové knedlíky. Babička pekla lokše na plotýnce, ale pokud nemáte, postačí vám litinová pánev. Pánev nebo plotýnku necháme zahřívat. V kastrůlku rozehřejeme sádlo na pomaštění lokší a připravíme si mašlovačku nebo štěteček na potírání placek. Části těsta odkrajujeme a na pomoučeném vále rozvalujeme na tenké placky silné 2-3 mm. Do rozpálené litinové pánve vložíme placku a necháme ji postupně opéct z obou stran. Zhruba 3 až minutky. Na těstě se budou vořit tmavé flíčky, které nejsou na závadu. Upečenou placku potřeme sádlem. Poté placky natíráme povidly a srolujeme jako palačinky. Avšak náplň může být i maková, nebo se tyto lokše hodí i jako příloha k masu. Připomeňte si další chutné recepty s kuchařkou Z BABIČČINA RECEPTÁŘE, kterou zakoupíte v eshopu.    
Zobrazit článek >