EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Bílý povlak na čokoládě? Co je zač? II

Publikováno od Kamila Spoustová

To, co vidíte na povrchu, jsou v tomto případě konkrétně částice tuku. Tento jev se tedy může objevit taky u jiných produktů, můžete jej shledat například u tyčinek s lískooříškovým krémem a dalších sladkostí. Tuk někdy může vytvořit na materiálu taky prasklinky, neboť se tukové vrstvy musí nějak na povrch dostat. Někdy rýhy neshledáte, v jiných případech mohou být dost viditelné. To už záleží spíše na konkrétním druhu čokolády a postupu jeho výroby. 

Možná přemýšlíte nad tím, jakým způsobem a taky z jakého důvodu se může na čokoládě objevit cukerný výkvět. Ten se vytváří vlastně docela obdobně. Představte si, že vyndáváte nějaký předmět z mrazáku. Položíte ho na kuchyňskou linku a za chvíli se pod ním objeví loužička vody. Tak se děje i s čokoládou. Po vyjmutí z chladu se sladká dobrota orosí. Pokud ji pak zanecháte v kontrastní teplotě, v čokoládě se rozpustí cukr. Ten se bohužel neztratí, ale dostane se na její povrch, kde se taky uloží. Jakmile se čokoláda zbaví vlhkosti a cukr uschne, uvidíte bílé mapičky. 

Výrobci čokolád radí ukládat výrobky z kakaa do chladu o teplotě čtrnácti až osmnácti stupňů Celsia. Taková teplota je pravděpodobně pro každou čokoládu nejideálnější. 

Výskyt výkvětů mohou částečně omezit samotní čokoládoví specialisté. Výrobce by měl dohlédnout a zařídit co nejkvalitnější výrobu čokolády. Samozřejmě záleží taky na konkrétních přísadách.