EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Bio hruškovo-jablečná povidla

Publikováno dne 08.03.2019 od Štěpánka Koutníková

My lidé mlsáme rádi. Někdo si pochutná na tlačence a klobáse (brrr). Ti, kdož právě neholdují masu a výrobkům z něj, mívají blíže k sacharidům,  a nemusí vždy jít právě o čokoládu. Poslední dobou, nejen experti upozorňují, že to metlou lidstva není jen alkohol a tuky (hlavně ztužené), ale i cukry. Jenže sacharidy jsou palivem pro mozek a svaly.

Tvrdí-li někdo, že žije bez cukrů, mýlí se. Obsahují je ovoce i zelenina, všechny potraviny, jejichž základem jsou obiloviny a jí podobné plodiny ( rýže, proso, pohanka, čirok a jiné). Tito lidé jen svou stravu oprostili od cukrů rafinovaných – skrytých a přidaných. Sladí přírodními cukry, ať už medem, nebo stévií, javorovým nebo agávovým sirupem, sušeným ovocem a podobně.

Mnoho sladkých lahůdek chutná dobře i bez dalšího doslazování. Patří k nim i povidla, která nemusí být jen švestková. Připomeňme, že povidla jsou zavařeninou, jejíž příprava spočívá v pomalém rozvaření ovoce. Na rozdíl od marmelád a džemů, které se zahušťují v lepším případě přidaným pektinem, v horším škroby, se povidla nijak nezahušťují - ovocná kaše se vaří tak dlouho, až se zbaví nadbytečné vody a zhoustne díky přirozenému obsahu vlákniny v ovoci.

Vynikající chuť mohou mít i z dalších druhů ovoce a jejich kombinací. Oblíbená jsou například povidla uvařená z jablek a hrušek. Hodí se jako pomazánka na pečivo, na přípravu moučníků všeho druhu, do obilných kaší, do jogurtových a tvarohových svačinek a podobně.

Jablečno-hrušková povidla Rapunzel, uvařená z ovoce v bio kvalitě, najdete v našem e shopu ve zdravé výživě sekce Zdraví.