EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Být či nebýt veganem? III

Publikováno od Kamila Spoustová

Být veganem dnes určitě neznamená omezit chutné jídlo. V současné době díky široké nabídce na trhu najdete nejrůznější produkty, díky nimž jídlo můžete udělat dokonce ještě chutnější. Je určitě třeba dodržovat konzumaci veškerých povolených potravin.

Největší výhodou veganství, co se týče zdraví, je ta, že lidé s tímto speciálním jídelníčkem méně trpí kardiovaskulárními potížemi. Veganství snižuje taky riziko rakoviny tlustého střeva a urychluje trávení. Ve srovnání s konzumací masa a hlavně tučných produktů udrží veganský způsob života tělo fit. Nepodloženým argumentem je taky to, že veganství zpomaluje stárnutí.

Nevýhodou veganské stravy je již výše zmíněný nedostatečný příjem některých, pro život důležitých, látek. Toto stravování může být nebezpečno pro děti, dospívající i pro těhotné ženy. Dlouhodobě nemocní jedinci by si taky měl dát pozor.

Existuje spousta speciálních kuchařek, které vám poradí, jak s veganstvím začít a hlavně vám pomůže s vařením chutných jídel. Pořiďte si například Rychlou veganskou kuchařku, kterou najdete zde. Na jídlech si jistě pochutnají i nevegani. No, posuďte sama.

Nemusíte být vegany, abyste si zamilovali tuto knihu. Najdete v ní 150 rychlých a snadných receptů, díky kterým budete mít na stole chutné a zdravé jídlo během 30 minut.

Autorka řady úspěšných kuchařek vám v této knize představí výtečné veganské recepty od předkrmů, svačin, salátů, omáček a sendvičů až k hlavním chodům, teplým večeřím, polévkám, těstovinám a dezertům, jejichž příprava vám ve všech případech nezabere více než půl hodiny. Nechybí zde ani recepty na pokrmy, které si můžete připravit předem a poté je před podáváním dát již jenom zapéct.

Recepty v této knize jsou inspirovány tradičními pokrmy z celého světa, včetně francouzské, mexické, marocké, středozemní, řecké, cajunské a italské kuchyně a kuchyně jihovýchodní Asie a Blízkého východu. Můžete se těšit na takové pochoutky, jako je květáková kari polévka s opečenou květákovou „rýží“ a duhový zeleninový salát s těstovinami, cizrna s rajčaty a špenátem na marocký způsob, vřetena s krémovou avokádovo-bylinkovou omáčkou, sicilská topinka se špenátem a česnekem, provensálské plněné žampiony či zapečený banán s čokoládou a se „šlehačkou“ a tiramisu ve sklenici.

V úvodní kapitole vám autorka předá své osvědčené tipy a postupy, jak co nejvíce urychlit a usnadnit přípravu jídel, doporučí vám seznam potřebných surovin, poradí vám ohledně nezbytného vybavení a také vás naučí, jak si doma sami vyrobit některé často používané suroviny. Ať již máte s vařením bohaté zkušenosti nebo s ním teprve začínáte, rychle zjistíte, že recepty v této knize budou chutnat nejen veganům, ale i těm, kdo jedí běžnou rostlinnou a živočišnou stravu.