EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Co při vaření děláte špatně? Jakých chyb se dopouští i zkušení kuchaři? I

Publikováno od Kamila Spoustová

Máte ráda vaření? Ať už v kuchyni trávíte pět minut nebo celé hodiny, seznamte se se základními chybami, které dělají i zkušení kuchaři. Schválně si spočítejte, kolika z nich se dopouštíte vy.

Necháváte na plotně stydnout večeři a pak ji znovu ohříváte, něž se zbytek rodiny vrátí domů? Proč dát jídlo alespoň na chvíli do lednice? Teplota asi od pěti do padesáti stupňů Celsia tvoří nejideálnější prostředí pro vývoj a rozmnožování bakterií. Pokud necháte jídlo na stálém ohřevu, můžou se s ním stát divy. Potraviny se nestihnout zkazit, a tak ani nepoznáte, že je v jídle něco škodlivého. Vařte v ten pravý čas a nebo uchovávejte jídlo v lednici, abyste nějakému strávníkovi nezpůsobila zbytečné zdravotní potíže.

Dokonce i každé malé dítě by mělo vědět, že před jídlem se musí mýt ruce. To platí i u vaření. Vy byste si však jako správná hospodyňka měla umýt ruce pokaždé, něž do nich vezmete jiný druh potravin. Pokud na mytí rukou zapomínáte, tak si ale zapamatujte, že po mase, mořských plodech a vejcích byste si na umytí rukou měla vzpomenout stoprocentně. 

Myslete taky na prkénko. Pokud na něm krájíte maso, rozhodně byste ho předtím, než na něj položíte zeleninu měla omýt jarem a horkou vodou. Maso je rozhodně lepší krájet na plastovém prkénku, jelikož se v něm bakterie těžko uchytí. Na dřevěných prkénkách si rády hoví. Schovají se do štěrbin a někdy ani horká voda na ně nedosáhne.

Co ještě děláme při vaření špatně? To se dozvíte v dalším článku. 

Knihu vůně domova Vaření najdete zde