EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Domácí zelenina ze skleníku

Publikováno od Karolína Arnoštová

Rozhodla jsem se pěstovat zeleninu ve skleníku, abych nemusela utrácet tu chemicky ošetřenou v obchodech a měla jsem svou vlastní, ze které budu mít radost. Navíc si můžu kdykoliv dojít na zahradu a utrhnout si čerstvou zeleninu kdykoliv.

V první řadě je důležité uvědomit si, že každá z rostlin má své požadavky na prostor, výživu, osvětlení a vlhkost.

Usazení ve skleníku

Nejprve si nakreslíme půdorys skleníku a postupně přidáme osazovací plán kvůli podmínkám vhodným pro různé druhy zeleniny. Většina skleníků má cestičku uprostřed, a tím pádem zóna pro pěstování připomíná písmeno U. Tím získáme tři plochy – dvě postranní a jednu krátkou zadní.  

Okurky vyžadují hodně tepla a rozrůstají se do velké plochy, proto by se pod nimi neměla pěstovat jiná zelenina. Zemina by měla být stále vlhká, ale jen zemina. Okurky nemají rády kropení na listy, kde by se mohla tvořit plíseň. Zároveň je nesázejte příliš hustě, opět z důvodu plísní. Jednou za týden zaštipujte výhonky v dolní části stonku a ty další za prvním až druhým listem. V době růstu, tvorby a zrání plodů potřebují hodně výživy, proto jednou do týdne potřebují pohnojit hnojivem pro plodovou zeleninu s vyšším obsahem dusíku.

Paprikám vyhovuje stále vlhký substrát a neublíží jim kropení. Jejich výhony by se měly rovněž pravidelně zaštipovat, a to ve spodní třetině a v horní části za 4 – 6 listem. Hnojit potřebují jednou týdně, stejně jako okurky.

Rajčatům vyhovuje vzdušnější prostředí, a proto se jim nejlépe daří v přední části skleníku, kde větráte pootevřenými dveřmi. Potřebují dostatek vlhkosti, ale snesou i krátkodobé sucho. Ani rajčata, stejně jako okurky, nesnesou vodu na listech a hnojivo vyžadují s vyšším obsahem fosforu a draslíku. Postranní výhonky se vyštipují kromě 3 – 5 horní větvičky po celé délce stonku. Na 1 m2 můžete vysadit 2 -5 rajčat podle druhu. Vzhledem k tomu, že mají hluboké kořeny, můžete mezi nimi pěstovat další drobnou zeleninu.