Druhy olejů: Arašídový, makadamový a kukuřičný olej

Olej s ostropestřce
Ostropestřec mariánský je jednou ze zázračných bylin, která se pyšní velkými účinky na lidské zdraví. O jeho účincích jsme již s vámi v našem magazínu sdíleli samostatný článek, nyní vám tedy pouze sdělíme, že se jedná o olej vhodný jen do studené kuchyně, neboť nesnese vysoké teploty. Potěší vás zejména dostatek vitaminu E a esenciálních mastných kyselin.
Arašídový olej
Oproti hroznovému oleji je ten arašídový opravdu výrazný. Vlastně nebudete vůbec daleko, od pravdy, pokud si vybavíte chuť burákové másla. Z arašídů se dá kromě másla samozřejmě připravit taky přímo olej. Můžete na něm smažit. Olej z buráků z jakéhokoliv pokrmu vyklouzlí exotický speciál, který si zamilujete.
Makadamový olej
Za studena lisovaný makadamový olej se využívá jak v potravinářství, tak i v kosmetickém průmyslu. Vzhledem k tomu, že se jedná o jeden z nejdražších olejů na světě, není v tradiční kuchyni téměř používán.
Kukuřičný olej
Ano, i z kukuřice se dá připravit olej se speciálními vlastnostmi. Pokud hledáte alternativu k olejům, na kterých běžně připravujete smažené pokrmy, pak je kukuřičný olej tou pravou volbou. Jeho velká výhoda je nižší energetická hodnota. Do těla dodává železo, zinek, mangan, hořčík, taky vápník nebo lutein. Hodí se v případě, že trpíte zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Kukuřičný olej vydrží vysoké teploty, avšak někdy se připravuje taky lisováním za studena, v tomto případě se pak většinou stává součástí kosmetických a farmaceutických produktů.