EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Druhy olejů: Hořčičný a dýňový olej, olej z lískových oříšků

Publikováno dne 03.06.2019 od Kamila Spoustová

Hořčičný olej

Hořčičný olej je významný hlavně v tom ohledu, že podporuje trávení. Používá se zejména ve východním světě, kde tvoří dokonce složku medicínských produktů. U nás by se však tento olej ve své tradiční podobě neměl vůbec vyskytovat, neboť obsahuje látky, které mohou mít negativní vliv na některé orgány.

Olej z lískových oříšků

Lisováním oříškových jader lze také získat olej. Plodů bude však potřeba poměrně dost, oříšky jsou sice bohaté na olejovou složku, ale i přesto je na jednu sklenici oleje třeba několik kilo ořechů. Tento fakt už sám naznačuje, že cena za lískový olej bude poměrně vysoká. Takové chuti se vám však díky žádnému jinému oleji nedostane. Jemně sladká a tak akorát aromatická chuť je k nezaplacení, hlavně v studených, ideálně přímo vychlazených, pokrmech.

Dýňový olej

Dýňový olej se vyrábí pouze ze semen dýně oranžové. Jedná se o zdraví prospěšné dochucovadlo. Obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin C a E. Kromě nich se uživatelé oleje mohou těšit z aminokyselin, esenciálních mastných kyselin, manganu, železa, mědi, vápníků nebo selenu. Olej má mnoho zdravotních účinků, pomáhá s léčbou prostaty, podporuje aktivní sexuální život, zvyšuje i milostný apetit. Olej má vliv taky na krásu. Dodává sílu vlasům a nehtům. Dýňový olej používejte za studena, do teplých pokrmů se nehodí, neboť při ohřevu ztrácí některé své účinné látky.