EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Historie čokolády

Publikováno od Kamila Spoustová

Jedna z nejoblíbenějších sladkostí lidí v každém věku je právě čokoláda. Kdo by tušil, že zrovna obyčejná čokoládová tabulka bude mít tak pestrý a zajímavý vývoj? A co takový čokoládový nápoj? Věděli jste, že ten už kmeny znaly před více než dva a půl tisíci lety? 

Možná je pro vás překvapením, že kakaovník, díky němuž máme dnes zázrak jménem čokoláda, prorůstal v dávných dobách celé deštné pralesy. Díky Olmékům, starověkému kmenu, byly některé stromy domestikovány a přesunuty do příznivějších krajin. Tato událost se stala již kolem roku 600 př. n. l. Kawa, neboli kakaové boby byly následně nedílnou součástí potravy kmene.

Na plantážích nechyběl kakaovník ani Mayům. Ti z bobů však tvořili prášek, který ihned po rozemletí upražili a následně smíchali s kukuřičnou moukou, vodou, vanilkovým práškem a chilli. Poté vytvořili pastu, kterou pak naředili vodou. Vznikl tak hořký čokoládový, lehce ostrý nápoj. Z archeologických nálezů je nám dnes známo, že tento nápoj mayští lidé podávali na své slavnostní stoly již kolem roku 600.

Boby však nesloužily jen jako zdroj obživy. Známí Aztékové, kolem roku 1400 užívali boby jako platidlo nebo k různým rituálům.

Ačkoliv prvním Evropanem, který údajně spatřil a dokonce i ochutnal kakaové boby byl Kryštof Kolumbus již v roce 1502, kakaové boby byly do Evropy dovezeny až v polovině 16. století díky dobyvateli H. Cortésovi, který boby vezl jako nejlepší válečnou kořist uloupenou v Mexiku. Přivezl je na španělské území. Spolu s nimi uloupil také vzácný recept. Zde se kakaový nápoj začal poprvé ohřívat a sladit. Španělé drželi tajemství čokoládového nápoje okolo sta let pouze ve své zemi. Do Francie tento nápoj dostala Anna Rakouská, manželka Ludvíka XIII. Není tajemstvím že evropskému obyvatelstvu nejprve čokoláda vůbec nechutnala. Hlavním krokem pro Evropany bylo smazání jakéhokoliv druhu chilli z receptu.

Tabulka čokolády přišla na svět až na počátku 19. století. Roku 1815 založili Holanďané první továrnu na čokoládu. Holandský chemik Conrad van Houten roku 1828 sestrojil kakaový lis, díky kterému dokázal pak oddělit kakaové máslo a kakaový prášek. Pak už jen stačilo sestavit tu nejlepší recepturu a tabulka čokolády byla na světě. Skládala se z kakaového prášku, rozpuštěného kakaového másla a cukru.

Ale i pití čokolády bylo v těchto dobách velmi módní záležitostí. Čokoláda se podávala na společenských akcích a různých slavnostech. Kdo v této době dostal čokoládu v tabulce, byl obdarován téměř tím nejcennějším, jelikož čokoláda v pevném tvaru byla velmi drahou záležitostí.

První mléčná čokoláda vznikla v druhé polovině 19. století.

Roku 1913 lidé mohli ochutnat první čokoládovou pralinku, dříve nazývanou bonbon. Belgickým pralinkám dal jejich název hrabě du Plessis-Praslin.

Roku 1925 se začalo s kakaovými boby obchodovat dokonce i na burze.

Dnes existuje nespočetné množství čoklád jak tabulkových, tak i tekutých. Světové společnosti se snaží přicházet na nové a jediněčné nápady, jak čokoládu ještě obohatit nebo vylepšit. 

Tímto končí naše procházka historií světa čokolády. Pokud vás tento článek zajímal, těště se na ještě jedn podobný, který se bude zabývat jejími druhy. Článek se bude taky věnovat rozboru čokolády, která skrývá spoustu dalších tajemství. Určitě se dozvíte pár dalších pikantností, o kterých jste neměli ani tušení!

Na závěr ještě dvě čokoládové perličky: 

Marie Terezia byla do čokolády přímo blázen. Snažila se probudit vášeň v čokoládě i v jejím budoucím manželovi Ludvíku XIV. Dala mu čokoládu dokonce jako zásnubní dar.

Značka Menier, o jejíž výrobní továrně se říká, že svou krásnou konkuruje Eiffelově věži, na konci 19. století představila zajímavý hit, který byl ve světě čokolády naprostou novinkou. Začala totiž vytvářet kusy pečiva s čokoládovou tyčinkou uvnitř. Jednou prý obchodníci zapomněli pečivo na slunci a čokoláda se uvnitř roztekla. Dodnes někteří lidé tvrdí, že takto vlastně vzniklo sladké pečivo s náplní uvnitř.

A pokud se čokolády nemůžete nabažit, pořiďte si knihu se snadnými čokoládovými recepty. Najdete ji zde