EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Italské sýry - Gorgonzola Dop

Publikováno od Marcela Matalová

ITALSKÉ SÝRY = Gorgonzola Dop

Typ: kravské mléko 

Charakteristika: tvrdé plísňové těsto

Původ: Lombardie, Piemont

Kde se vyrábí: téměř v celé Lombardii

O sýru:

  • je to tučný plísňový sýr
  • těsto má bílou až žlutavou barvu
  • těsto je krémové, soudržné a měkké
  • vyrábí se ve dvou varinatách:
  1. Dolce = sladká, výroba z jednoho těsta
  2. Naturale = přírodní, výroba ze dvou těst
  • tvar - válcovitý
  • délka u "dolce" je zhruba 25 až 30 cm
  • délka u "naturale" je to mezi 20 až 25 cm
  • kůra je hnědočevenavá
  • bochník "dolce" váží 12 až 13 kg
  • bochník "naturale" váží 6 kg

Konzumace:

  • je to velkolepý stolní sýr
  • nejlépe si jej vychutnáte s ořechy či fíky
  • v kuchyni se používá na výrobu omáčky na těstoviny

Zpracování:

1. DOLCE:

  • mléko se sráží pomocí mléčných kvasinek, spor penicilinu a tekutého syřidla
  • sýřenina se rozmíchá se hmota nandá na plátno
  • sýrový hmota se nechá okapat
  • dále se solí tzv. nasucho

2. NATURALE:

  • do forem se dávají dvě sýřeniny - večerní studená a ranní teplá
  • zraje 20 dní
  • poté se do bochníku napíchají díry jehlami - nutné pro tvorbu plísně

Gorgonzola je připravena ke konzumaci po 20 až 30 dnech.

Při výrobě sýra vzniká tzv. syrovátka. Pokud máte citlivou pokožku se sklonek k tvorbě akné či trpíte na ekzemy, zkuste REGENERAČNÍ SYROVÁTKOVOU KOUPEL, kterou zakoupíte v našem e-shopu : KRÁSA