EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jak poznat celozrnné pečivo? I

Publikováno od Kamila Spoustová

Možná si říkáte, čím se v našem článku budeme zabývat, že ,,hnědé‘‘ pečivo snad pozná každý. Budete se divit ale pečivo není jako pečivo. Ne každá tmavá houska je celozrnná. Mnohé pekařské kousky jsou totiž pouze dobarvovány, aby jako celozrnné působily. Jde o klasický marketingový tah. Jak tedy poznáte, že kupujete opravdu celozrnné pečivo?

Podle zákona musí každé celozrnné pečivo obsahovat minimálně osmdesát procent celozrnné mouky. Pak se teprve může jmenovat opravdu celozrnné. V jiném případě narazíte například na název tmavá houska a podobné. Pokud budete zkoumat složení pečiva, tak si dávejte pozor na to, že vás složení může zmást. Zmíněných osmdesát procent se týká opravdu jen mouky. Třeba chléb obsahuje velké množství vody a dalších surovin. Pokud tedy na složení uvidíte například: celozrnná mouka 40%, kvásek, voda 60%,.., neznamená to, že jste si vybrala špatně. Pokud jinou sypkou složku chléb neobsahuje, pak máte jistotu, že se v pečivu nachází opravdu jen ,vrstva‘‘ celozrnná.

To je však ta snadnější část. Na složení se můžete koukat prakticky jen v případě, že nákupní košík plníte trvanlivým pečivem. Co dělat ve chvíli, kdy nakupujete v pekárně a složení jen tak na oko nerozpoznáte? Jak mezi těmi všemi potravinami vybrat tu nejlepší nebo alespoň tu, která bude odpovídat celozrnným standardům?

Naučte se vařit se skvělou celozrnnou kuchařkou. Publikaci Stručná celozrnná BIO kuchařka (Pavla Momčilová) najdete zde.

Známá odbornice na zdravou výživu a zdravé vaření v knize Stručná celozrnná BIO kuchařka odhalí taje využití celozrnných obilovin a produktů v moderní domácnosti. 100 jednoduchých a fungujících receptů a mnoho praktických rad pomůže každému (nejen) začátečníkovi s celozrnným vařením a pečením a seznámí ho i s potřebami celozrnné domácnosti. Kuchařka je vhodná i pro celiaky. Kromě receptů z pšenice, špaldy, žita, ovsa a ječmene zde naleznete i recepty z bezlepkových surovin - jáhly, pohanka, kukuřice a rýže natural.