EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jak poznat kvalitní máslo?

Publikováno od Kamila Spoustová

Máslo je z velké části tvořeno mléčným tukem a mastnými nenasycenými kyselinami, vitaminy, minerály i antioxidanty.

Aby se máslo mohlo nazývat máslem, musí obsahovat minimálně 80% máselného tuku. Tento tuk musí být mléčného původu, nesmí být do něho přidávány žádné jiné tuky. Dejte si pozor na to, co kupujete. Pokud bude mít máslo tradiční cihlový tvar, avšak jeho pojmenování bude znít například ,,Čerstvé‘‘, či ,,Pravé‘‘ nebo ,,České‘‘, avšak pojem máslo bude na obale chybět, měla byste zbystřit. To co, si právě chystáte přidat do košíku, vlastně máslo vůbec není. Prozkoumejte jeho obal a seznamte se s náhražkami, které do něho byly místo mléčného tuku přidány.

Čerstvé máslo vydrží asi 35-60 dní. Mělo by se prodávat pouze do 20 dní od data výroby. Jestliže doma rozbalíte máslo, které je na povrchu více žluté, než jste zvyklá a nebo je dokonce žluklé, jedná se o máslo staré.

Neberte ohledy na cenu, ale opravdu jen na obal. Některá opravdová másla mohou být levná a jiné máslové náhražky naopak dražší než másla klasická. Dejte si pozor taky na chytrý tah prodejců, kteří snižují tradiční gramáž z čísla 250 pouze na 200. Při rychlém nákupu si této změny ani nevšimnete.

Věděla jste, že kromě pravého másla a malého máselného podvrhu lze ještě rozlišit máslo na čerstvé, které cestuje do obchodních regálů přímo z mlékárny a jak už bylo zmíněno, vydrží maximálně 60 dní a taky na máslo stolní? To se dostává do prodeje až poté, co je na chvíli uchováno v mrazničkách. Poté ho výrobce rozmrazí a pošle do obchodů. Toto máslo není samozřejmě tak zdravé.

Láká vás něco speciálního? Co třeba zkusit netradiční máslovou pochoutku? Mandlové máslo bílé BIO najdete zde