EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jak se vyznat mezi různými druhy kávy – 1. díl

Publikováno od Karolína Arnoštová

Kavárny nabízejí mnoho druhů kávy, ale jak si vybrat tu správnou, po které toužíme a co se vlastně skrývá pod názvem té kávy, jak je velká, silná a jak chutná? To vše se dozvíte v následujícím článku.

Espresso

Espresso je malý šálek silné kávy, v poměru 7 g kávy a 25-30 ml vody. Aby bylo espresso, tak jak má být, použije se voda horká 80-90 °C a protlačí se tlakem 9 barů přes kávu.

Ristretto

Káva, kterou si oblíbili Italové. Káva se připravuje stejně jako espresso, ale doba přípravy je o polovinu kratší. Z toho důvodu je káva silnější a přibližně o polovinu menší (15-20 ml, což jsou asi tak dva loky).

Piccolo

Piccolo znamená v italštině malý a takovou kávu si v Čechách objednávají Italové, abychom jim v restauracích nenalili obrovský šálek kávy. Z toho vyplývá, že Piccolo je vlastně espresso, které pijí v Itálii.

Lungo

Do šálku se připraví klasické espresso a dolije se horkou vodou. Pokud by se horká voda protlačovala přes kávu minutu, tak se káva přepaluje a louhují se z ní škodlivé látky s nepříjemnou chutí.

Espresso doppio

Neskutečně silné espresso připravená z dvojité dávky, tedy 14g mleté kávy. Dolévá se vodou a má tedy větší objem – 50-70 ml.

Cappuccino

Pravé italské cappuccino se tvoří z 1/5 espresso, z 2/5 našlehané mléko a z 2/5 horké mléko, jehož teplota je 70 °C.