EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Jedlé druhy dýní II

Publikováno dne 08.09.2019 od Kamila Spoustová

Dýně Goliáš 

Již název vám napoví, že se bude jednat o mohutný druh dýně. Goliáš může mít až třicet kilogramů. Hodí se zejména na zavařování. Z této dýně vyrobíte výborný kompot i marmeládu. Pozor na skladování, dýně obsahuje dost vody, velmi rychle uhnívá. Hodí se i jako pokrm pro zvířata. 

Máslová dýně 

Máslovou dýni u nás jen tak na zahrádkách nebo polích nepotkáte. Je velice náročná na podnebí, potřebuje slunečno a teplo. Dováží se k nám však hojně, neboť jde o jeden z nejpěstovanějších druhů dýní. Velkou výhodou je to, že dýně obsahuje málo semen a hodně dužiny, ekonomicky vám vyjde při vaření nejvýhodněji. 

Dýně Chioggia 

Známý nebo neznámý název? Tato dýně dorůstá poměrně velké velikosti, váhově se můžete těšit na čtyři až šest kil dýňových potěšení. Možná vás překvapí, že dýně Chioggia chutná sladce, dala by se přirovnat k mrkvi. Má velmi tvrdou slupku, čímž znesnadňuje své zpracování. Používá se i k výzdobě.

Dýně špagetová 

Špagetová dýně může být podlouhlá i kulatá, název dostala podle své dužiny. Jedná se o dýně váhově patřící kategorii do tří kilogramů. Mají obvykle smetanovou žlutou či oranžovou barvu. Dužina špagetové dýně ne vláknitá. Právě z těchto důvodů je vhodné dýni použít do polévky. Přidat ji však můžete třeba taky do těstovin nebo salátu. Svou vizáží je specifická a dá se použít jako dekorativní surovina.