EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Kdy použít ubrus a kdy prostírání?

Publikováno od Michaela Alexandra Drtinová

Chystáte vánoční hostinu či narozeninovou oslavu? Pak je na čase vyndat ze skříně ubrus. Ten dodá vaší tabuli slavnostní nádech. Ve všední dny by stůl také neměl zůstat prázdný a holý.

Pěkně prostřený stůl je důležitou součástí našeho stolování. Velký význam má právě při přípravě slavnostní večeře. Ideální je ladit jej do tónu příslušného ročního období. Na jaře a v létě volte pastelové barvy. Na podzim a v zimě zkuste odstíny skořice či vanilky. Používání ubrusů se v posledních letech vytrácí a s oblibou necháváme vyniknout svůj masivní dřevěný stůl v plné kráse. Moderní je prostírání v japonském stylu nebo běhouny uprostřed stolu.

Pro stolování při zvláštních příležitostech je vhodný bílý damaškový ubrus, na kterém skvěle vynikne váš porcelán i sklo. Tabuli lze ladit do světlých, pastelových tónů. Vyhněte se béžové a okrové, se kterými skleničky a talíře splývají.

Součástí slavnostní tabule by měly být také plátěné ubrousky. Jsou olemované nebo ozdobené střapečky. Můžete je složit do trojúhelníků, kapsy nebo jako vějíř či do tvaru růže, což je už pracnější. Tyto obrazce vypadají velmi efektně.

Moderně zařízené kuchyně používají sklo, kov, ke kterým se hodí červená, zelená, tyrkysová nebo žlutá. Místo ubrusu můžete použít běhoun, který je velmi praktický a ochrání desku stolu před poškozením.

Nebojte se používat krajkové ubrusy, ažur i výšivku, ale i moderní trendy materiály jako je juta, polyester, teflon. Z motivů vypadají hezky káro, pruhy, geometrické tvary, zvířecí vzory nebo vánoční a velikonoční motivy. V kuchyni v rustikálním stylu volte jemné květinové vzory.

Prostírání i ubrusy lze zakoupit zde.